27 Mayıs 2016 Cuma

TEKERLEKLİ SANDALYE İLE KARADELİKTEN GEÇMEK

Arkadaşlar hepinize Merhaba,

Aşağıda Stephen Hawking ile ilgili bir parça ve beş soru var. Okuma parçasından ziyade çok araştırma yapmanızı, biraz farklı kaynaklardan okumalar yapmanızı istiyorum. Sorulara Çarşamba akşam 23;59 a kadar cevaplarınızı yazmanız gerekiyor. Sorulara cevap verirken yararlandığınız kaynakları (kitap, dergi, internet adresi, vb.) en alta açık bir şekilde belirtmenizi istiyorum. En az üç arkadaşınıza yorum yazmayı unutmayın.


TEKERLEKLİ SANDALYE İLE KARADELİKTEN GEÇMEK

Hawking 8 Ocak 1942’de doğmuştur, bu tarih aynı zamanda Galileo’nun ölümünün tam da 300. yıldönümüdür.
Hawking, evrenin temel prensipleri üzerine çalıştı. Roger Penrose ile birlikte Einstein'ın Uzay ve Zamanı kapsayan Genel Görelilik KuramınınBig Bang'le başlayıp karadeliklerle sonlandığını gösterdi. Bu sonuç Kuantum mekaniği ile Genel Görelilik Kuramı'nın birleştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyordu. Bu yirminci yüzyılın ikinci yarısının en büyük buluşlarından biriydi. Bu birleşmenin bir sonucu da karadeliklerin aslında tamamen kara olmadığını, fakat radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez olduklarını ortaya koyuyordu. Diğer bir sonuç da evrenin bir sonu ve sınırı olduğuydu. Bu da evrenin başlangıcının tamamen bilimsel kurallar çercevesinde meydana geldiği anlamına geliyordu.

Stephen Hawking kuantum fiziği ve kara deliklerle ilgili iddialarıyla, bugün yaşayan bilim insanları arasında dünyada en çok tanınan isimdir. Kitapları, 40 dile çevrildi; evrenle ilgili çılgın teorik bilgilerini popüler hale getirmek için gereken maddi bağımsızlığı sağlayacak ve Cambridge Üniversitesi'ndeki uygulamalı matematik ve teorik fizik laboratuvarını geliştirecek kadar da sattı. Hawking, hastalığıyla gizemli bir kişilik oluşturmaktadır. Son kitabı “Ceviz Kabuğundaki Evren”de, dünyanın büyük bir felaket ile karşı karşıya kalabileceğini belirterek uzayda insan kolonileri kurulmasını gündeme getirmişti. Bir fenomen haline gelen ve milyonlarca satan “Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere” kitabı, Hawking'e asıl şöhreti getirmişti. İlk kitabının yayımlanmasından bu yana gerçekleşen önemli buluşların ardındaki sırrı açığa çıkaran “Ceviz Kabuğundaki Evren”, “Zamanın Kısa Tarihi”nin bir devamı sayılabilir. Yeni kitabıyla yazar, bizleri çoğu kez gerçeklerin kurmacadan daha şaşırtıcı olduğu teorik fiziğin en üst noktalarına çıkarıyor ve evrenin temel ilkelerine dair anlaşılır yorumlarda bulunuyor. Görelilik kuramından zaman yolculuğuna, süper kütle çekiminden süpersimetriye, kuantum teorisinden M-Kuramı’na ve bütünsel beyin algılanımına kadar evrenin bilinen en kışkırtıcı sırlarına kapı aralayan kitap, Einstein’in “Genel Görelelik Kuramı” ile Richard Feynman'ın çoklu geçmiş düşüncesini birleştirerek evrende olup bitenleri tanımlayabilecek eksiksiz ve tek bir teori geliştirmeye çalışıyor. Okur, kitabı bir bilimsel eser olarak algılayabileceği gibi, rahatlıkla bir bilim–kurgu romanı gibi de değerlendirebilir. Hawking'in “karmaşık önermeleri günlük yaşamdan çekip aldığı analojilerle resmetme becerisi” buna imkân tanımaktadır. 2012'de “Büyük Tasarım” adlı kitabını da çıkartmıştır. Kitaplarında genellikle bir "Yaratan"ın varlığını reddeden Stephen Hawking, Her Şeyin Teorisi (Birleştirilmiş Alan Kuramı)’ne ulaşıldığı zaman, kainat’ın yaratım sürecinde, ‘Tanrı’ kavramına ihtiyaç olmadığını da net bir dille ifade eder.

Hawking 21 yaşında rahatsızlandı, ne olduğunu anlamak için test yaptırmak üzere iki haftalığına hastaneye yattı. Orada amyotrofik lateral skleroz (ALS) tanısı kondu; aynı zamanda Lou Gehrig hastalığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, hastaların istemli kas kontrolünü kaybetmelerine neden olan nörolojik bir hastalıktır. Doktorlar ona büyük olasılıkla sadece birkaç yılı kaldığını söylediler. Hawking şoka uğradığını ve bunların neden onun başına geldiğini düşündüğünü anımsıyor. Yine de hastanede kan kanserinden ölmek üzere olan bir oğlan çocuğunu görmek, kendisinden daha kötü durumda olanların da bulunduğunu hatırlatıyor ona. Hawking hayata daha iyimser bakmaya çalıştı ve Jane’le çıkmaya başladı. Kısa süre sonra nişanlandılar; nişanlanmalarını “uğruna yaşanacak bir şey” olarak anıyor. Evlilik kararı aldılar ama Hawking'in bir iş bulması gerekiyordu, bunun için yarım bıraktığı doktorasını büyük bir hızla bitirdi.

Hawking’in evrenbilim üzerine yaptığı bütün çalışmalar dikkate alındığında, uzaylı yaşamın varlığı hakkında onun düşüncelerinin merak edilmesi çok normaldir. 2008’de NASA’nın 50. yıldönümü kutlamasında Hawking konuşmacı olarak davet edilmişti ve konuşmasında bu konudaki düşüncelerinden bahsetti. Hawking, evrenin enginliği düşünüldüğünde, orada bir yerde çok büyük bir ihtimalle ilkel uzaylı yaşamın ve hatta başka zeki bir yaşamın olabileceğini belirtti. İnsanların uzaylılarla karşılaşmaktan sakınması gerektiğini, çünkü uzaylı yaşamın muhtemelen DNA-bazlı olmayacağını ve bizim de onların getireceği hastalıklara karşı koyamayacağımızı söyleyerek konuşmasına devam etti. Hawking, Discovery Channel’da yayınlanan “Stephen Hawking’le Evrene Yolculuk” belgesel serisinde bir bölümü de uzaylıların varlığı üzerine yaptı. Bu bölümde, uzaylıların, büyük bir ihtimalle, kendi gezegen kaynaklarını “erişebilecekleri gezegenleri ele geçirmeye ve sömürgeleştirmeye harcayan göçebeler” olacağını anlattı. Ya da güneşin bütün enerjisini bir alana odaklamak üzere bir ayna sistemi kurabileceklerini ve böylece uzay zamanda yolculuk etmek için bir solucan deliği yaratabileceklerini.

Sorular
1- Stephen Hawking neden şimdiye kadar Nobel ödülü alamamıştır?
2- Bilimin gelişmesinde sosyal-kişisel faktörlerin ne gibi etkileri olabilir, parçadan örnekler vererek açıklayınız
3- Hawking'in hayal gücü normal bir insanın hayal gücünden nasıl farklılık göstermektedir, parçadan örnekler vererek açıklayınız.
4- Hawking'e göre bilimin sınırları nerede başlamakta, nerede bitmektedir?
5- Eğer Hawking'le karşılaşsaydınız ona neyi sorardınız? (Sadece tek bir soru)

26 yorum:

  1. Merhaba Hocam:
    Cevap1-)Stephan Hawking’in Nobel ödülü alamamasının sebebi elinde gözle görülür elle tutulur bir kanıt olmamasıdır.Fizik alanında Nobel ödülleri sadece deneysel olarak teorilerini kanıtlayabilen bilim insanlarına verildiği için ve kara deliklerin yaydığı radyasyon şimdiye dek gözlemlenemediği için Hawking bu ödülü alamamıştır. Stephen Hawking yaptığı bir konuşmasında kara deliklerin radyasyon yaydığına dair teorisini deneysel olarak kanıtlamaya çok yaklaştığını söylemiştir ve “Belki sonunda Nobel ödülü alabilirim” diye açıklama yapmıştır.
    Cevap 2-)Hawking genç yaşta hastalığa yakalanmıştır ve kendinden daha kötü durumda olan insanları gördükçe hayata iyimser bakmaya çalışmıştır sevdiği insanla kısa süre içinde evlilik kararı almıştır ama Hawking'in bir iş bulması gerekiyodur,bunun için yarım bıraktığı doktorasını büyük bir hızla bitirmiştir.Belkide Hawking az zamanının kaldığını öğrendikten sonra hayattan tamamen kopabilirdi ama bilim ve etrafındaki insanlar sayesinde bu zamana kadar bilim adına çalışmalar yapmıştır.
    Cevap3-)Her bilim insanının özelliği olan yaratıcı hayal gücünün Hawking’de de fazlasıyla var olduğunu okuduğumuz parçadan da görebiliyoruz. Hawking karadeliklerin kara olmadığını ve ilkel uzaylı yaşamın ve hatta başka zeki bir yaşamın olabileceğini belirtiyo ve insanların uzaylılarla karşılaşmaktan sakınması gerektiğini söylüyor ve uzaylıların, büyük bir ihtimalle, kendi gezegen kaynaklarını “erişebilecekleri gezegenleri ele geçirmeye ve sömürgeleştirmeye harcayan göçebeler” olacağınıda sözlerine ekliyor.Stephan Hawking’in hayal gücü böylesine genişken bir metafizik uzamanı da ‘Uzaylılar müslümandır.’diyor iki örneğide karşılaştırırsak hayal gücünün nasıl bizlerden farklı olduğunu zaten görebiliyoruz
    Cevap4-)Hawking’e göre bilimin sınırlılıkları yok her şeyi yaşadığımız evreni bize bilim açıklar diyor.Yaptığı bir konuşmada ise “Asıl soru; evrenin başlayış şeklinin, bizim anlayamadığımız sebeplerden ötürü Tanrı tarafından seçilen mi yoksa bilimsel yasaların gerektirdiği bir yol mu olduğu. Ben cevabın ikincisi olduğuna inanıyorum. Eğer isterseniz bilimin yasalarına 'Tanrı' diyebilirsiniz ancak bu kişisel olarak tanışabileceğiniz, sorular sorabileceğiniz ve dua edebileceğiniz, olaylara müdahale eden kişisel bir Tanrı olmayacaktır.”
    Cevap 5-)Sağlığınızı bilime kattıklarınıza tercih eder miydiniz? diye sormak isterdim.
    Kaynakça:
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Nobel_%C3%96d%C3%BCl%C3%BC
    http://tanrivarmi.blogspot.com.tr/2010/09/stephen-hawking
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
    https://www.youtube.com/watch?v=1EQd30NHCgM

    YanıtlaSil
  2. İyi aksamlar hocam;
    1. Stephen Hawking uğrastığı alandan dolayı Nobel ödülü alamamıştır. Nobel ödülü almak için ortada elle tutulur gözle görülür veriler olması gerekir. Stephen Hawking de karadeliklerle ilgili çalısmalar yapmıstır, deneysel olarak bi kanıt olmadığı için arastırmaları da havada kalmıstır. Parcada da gecen ‘ Hawking, evrenin enginliği düşünüldüğünde, orada bir yerde çok büyük bir ihtimalle ilkel uzaylı yaşamın ve hatta başka zeki bir yaşamın olabileceğini belirtti.’ Cümlede ‘düşünüldüğünde’, ‘ihtimal sözcükleri’ de havada kaldığını belli etmektedir. Belli baslı somut ispat niteliğinde veriler, olması gerekir.
    2. Sosyo- Kişisel faktörlerin kesinlikle cok etkisi var. Öncelikle mutlu olmak isteyen insan kendinden daha kötü durumda olan insanlara bakarak haline şükretmeyi, iyimser olmayı öğrenir. Stephen Hawking’e hastalıgı ortaya cıktıgında bikac yıl ömrün kaldı denilmiş buna ragmen normal insanlar gibi hatta daha da iyi bi şekilde yasamına devam etmektedir. Evlenip yuva kurma isteğinin doğurdugu ihtiyactan dolayı para kazanması gerekiyordu. Hastalıgına ragmen calısmalarını bırakmadı ve devam etti. Doktorasını tamamlayıp para kazandı. Ve belki de bilim,arastırmacı kişiliği, insanlara bişeyler kazandırma, faydalı olma istegi de Hawking’i ayakta tutmustur.
    3. Çok bilgili, arastırmacı, meraklı özelliklerle birlikte tabiî ki de Hawking’in mükemmel hayal gücüne sahip oldugunu görüyoruz. Uzaylıların olduguna inanmaktadır. İnsanların uzaylılarla karşılaşmaktan sakınması gerektiğini, uzaylı yaşamın muhtemelen DNA-bazlı olmayacağını ve bizim de onların getireceği hastalıklara karşı koyamayacağımızı söylemiştir. Uzaylıların güneşin bütün enerjisini bir alana odaklamak üzere bir ayna sistemi kurabileceklerini ve böylece uzay zamanda yolculuk etmek için bir solucan deliği yaratabileceklerini söylemiştir. Bu düşünceleri boş düşünceler degildir. Arastırma, gözlem ve hayal gücü sonucu ortaya atılmıstır.
    4. Hawking’in evrenin sınırlarının olmadığı kuramını ortaya atmıstır. 1983’te, evrenin şekli ve doğasını anlamak amacıyla, Hawking ve Hartle kuantum mekaniği (mikroskobik parçacıkların hareketlerini inceleme) ve genel görelilik (kütlenin uzayı bükmesi ve kütleçekim ile ilgili Einstein kuramları) kavramlarını birleştirerek evrenin kapsanan bir varoluş olduğunu, ancak yine de sınırları olmadığını göstermişlerdir. Hawking Evrenin yaratılmasının kıvılcımı için Tanrı’ya ihtiyaç olmadığını, Büyük Patlama’nın (Big Bang) fizik kanunlarının kaçınılmaz bir sonucu olduğunu söylemiştir. Hawking, “Nasıl ki Darwinizm biyolojideki yaratıcı ihtiyacını sona erdirdi, yeni fizik teorileri de evrenin oluşumu konusunda yaratıcının rolünü gereksiz kılmıştır.” Demiştir.
    5. Bilime kazandırdıklarınızda, hastalığınızın bir etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?(hastalıktan dolayı daha cok arastırma, kendini ispatlama isteği)
    Kaynakca
    http://www.evrimagaci.org/fotograf/103/5412
    http://tanrivarmi.blogspot.com.tr/2010/09/stephen-hawking-tanriya-gerek-yok.html
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
    http://www.nationalgeographic.com.tr/makale/kesfet/nobel-odulu-almamis-10-buyuk-kesif/1277

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar
    1.1. Bir bilim insanının nobel alması için sunduğu şeyi kanıtlanabilir olmalı yani somut örneklerle, gözle görünür elle tutulur olduğunu göstermesi lazım. Fakat Stephen Hawking in verileri ,söyledikleri sadece teoride kalmış şeylerdir.
    2.2. Sosyal-kişisel faktörlerin çok etkisi vardır. parçada verildiği gibi doktorlaeın ALS teşhisi üzerine Stephen etrafında gördüğü oğlan çocuğundan(kan kanseri olan çocuk) daha kötü değilim düşüncesi ona az da olsa moral veriyor. Ve hastalığının teşhisinden sonra nişanlanıyor ve çalışması gerektiğini bnun üzerine yarım kalmış doktorasını büyük bir hızla bitirmiştir. Nişanlanmasaydı belki de doktorasını tamamlamayacaktı 
    3.3. Evet bilime hayal gücünün katkısı fazlasıyla var fakat sanırım Hawking’de ya daha fazlasıyla abartılmış bir şekilde var yada bizlerin hayal gücü onunkine yetişemiyor. Hawking, evrenin enginliği düşünüldüğünde, orada bir yerde çok büyük bir ihtimalle ilkel uzaylı yaşamın ve hatta başka zeki bir yaşamın olabileceğini belirtti. İnsanların uzaylılarla karşılaşmaktan sakınması gerektiğini, çünkü uzaylı yaşamın muhtemelen DNA-bazlı olmayacağını ve bizim de onların getireceği hastalıklara karşı koyamayacağımızı söyleyerek konuşmasına devam etmiştir.
    4.4. Bilimin sınırı olmadığını vurgulamıştır sözleri ve düşünüp ortaya attığı teorilerle. Ve buna dayanaraktan evrenin sonu olduğunu, uzaylıların var olduğunu veee bunlar için tanrıya gerek olamdığı söyleyerek dile getirmiştir.
    5.5. ‘’Ne oldu da inancından vazgeçmedin?’’ diye sorardım.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar
    1.1. Bir bilim insanının nobel alması için sunduğu şeyi kanıtlanabilir olmalı yani somut örneklerle, gözle görünür elle tutulur olduğunu göstermesi lazım. Fakat Stephen Hawking in verileri ,söyledikleri sadece teoride kalmış şeylerdir.
    2.2. Sosyal-kişisel faktörlerin çok etkisi vardır. parçada verildiği gibi doktorlaeın ALS teşhisi üzerine Stephen etrafında gördüğü oğlan çocuğundan(kan kanseri olan çocuk) daha kötü değilim düşüncesi ona az da olsa moral veriyor. Ve hastalığının teşhisinden sonra nişanlanıyor ve çalışması gerektiğini bnun üzerine yarım kalmış doktorasını büyük bir hızla bitirmiştir. Nişanlanmasaydı belki de doktorasını tamamlamayacaktı 
    3.3. Evet bilime hayal gücünün katkısı fazlasıyla var fakat sanırım Hawking’de ya daha fazlasıyla abartılmış bir şekilde var yada bizlerin hayal gücü onunkine yetişemiyor. Hawking, evrenin enginliği düşünüldüğünde, orada bir yerde çok büyük bir ihtimalle ilkel uzaylı yaşamın ve hatta başka zeki bir yaşamın olabileceğini belirtti. İnsanların uzaylılarla karşılaşmaktan sakınması gerektiğini, çünkü uzaylı yaşamın muhtemelen DNA-bazlı olmayacağını ve bizim de onların getireceği hastalıklara karşı koyamayacağımızı söyleyerek konuşmasına devam etmiştir.
    4.4. Bilimin sınırı olmadığını vurgulamıştır sözleri ve düşünüp ortaya attığı teorilerle. Ve buna dayanaraktan evrenin sonu olduğunu, uzaylıların var olduğunu veee bunlar için tanrıya gerek olamdığı söyleyerek dile getirmiştir.
    5.5. ‘’Ne oldu da inancından vazgeçmedin?’’ diye sorardım.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar
    1. Bir bilim insanının nobel alması için sunduğu şeyi kanıtlanabilir olmalı yani somut örneklerle, gözle görünür elle tutulur olduğunu göstermesi lazım. Fakat Stephen Hawking in verileri ,söyledikleri sadece teoride kalmış şeylerdir.
    2. Sosyal-kişisel faktörlerin çok etkisi vardır. parçada verildiği gibi doktorlaeın ALS teşhisi üzerine Stephen etrafında gördüğü oğlan çocuğundan(kan kanseri olan çocuk) daha kötü değilim düşüncesi ona az da olsa moral veriyor. Ve hastalığının teşhisinden sonra nişanlanıyor ve çalışması gerektiğini bnun üzerine yarım kalmış doktorasını büyük bir hızla bitirmiştir. Nişanlanmasaydı belki de doktorasını tamamlamayacaktı 
    3. Evet bilime hayal gücünün katkısı fazlasıyla var fakat sanırım Hawking’de ya daha fazlasıyla abartılmış bir şekilde var yada bizlerin hayal gücü onunkine yetişemiyor. Hawking, evrenin enginliği düşünüldüğünde, orada bir yerde çok büyük bir ihtimalle ilkel uzaylı yaşamın ve hatta başka zeki bir yaşamın olabileceğini belirtti. İnsanların uzaylılarla karşılaşmaktan sakınması gerektiğini, çünkü uzaylı yaşamın muhtemelen DNA-bazlı olmayacağını ve bizim de onların getireceği hastalıklara karşı koyamayacağımızı söyleyerek konuşmasına devam etmiştir.
    4. Bilimin sınırı olmadığını vurgulamıştır sözleri ve düşünüp ortaya attığı teorilerle. Ve buna dayanaraktan evrenin sonu olduğunu, uzaylıların var olduğunu veee bunlar için tanrıya gerek olamdığı söyleyerek dile getirmiştir.
    5. ‘’Ne oldu da inancından vazgeçmedin?’’ diye sorardım.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba hocam
    1)Fizik dalında Nobel ödülü alanlara baktığımızda hepsinin bir ürün ortaya koyduğunu görüyoruz. Yani düşünce deneylerinden ziyade bilimsel yollarla denenebilen tekrarlanabilen sonuçlarından dolayı ödül almışlardır. Ancak Stephen Hawking yaptığı çalışmalarda çok önemli başarılar elde etmesine rağmen ortaya elle tutulabilir sınanabilir denenebilir bir ürün ortaya koyamadığı için ödül alamamıştır.
    2)Bilimin gelişmesinde sosyo-kültüren farklılıklarının etkisi vardır.Stephen Hawking’in hastalığı ve evliliği onun için birer dönüm noktası olmuştur.Hastalığını öğrenen Hawking’in bütün dünyası kararmıştır ancak tedavi edildiği hastanede yanında yatan ve ölmek üzere olan çoçuğu görünce hayata daha iyimser bakıyor.Daha sonra evlenen Hawking eşi sayesinde doktorasını tamamlamıştır.Eğerki evlenmemiş olsaydı belkide doktorasını bitiremeyecek önemli işlere imza atamayacaktı.
    3)Bilim insanlarının en önemli özelliklerinden biride yaratıcı hayal güçleridir.Onlar bu güç sayesinde olağanüstü düşüncelere imza atar ve bunları bilimsel bulgularla desteklemeye çalışırlar.Bunlardan biride günümüzde yaşayan Stephan Hawking’dir.Yaptığı muhteşem tespitlerle Einstein’in genel görelilik ve Feynman’ın çoklu geçmiş düşüncesini birleştirerek yeni bir teori ortaya atmıştır.M teorisi dediği bu teori üzerinde hala çalışmalar yapmaktadır.
    4)Stephan Hawking evrenin Big Bang teorisini evrenin oluşumu olarak kabul etmekte ve evrenin oluşumu için bir tanrıya ihtiyaç olmadığını belirtmiştir.Evren oluştuğundan beride bilim olduğu için bilimin başlangıcı bu teoriye dayanır.Kara deliklerle ilgili çalışmalar yapan Hawking karadeliklerden sonrada bir yer olduğunu ve oranında sonsuz olduğunu ileri sürmüştür.Bilimsel bulgularla bunu ifade eden Hawking çalışmalarına devam etmektedir.Buda bilimin bitmediğini ve evren var olduğu sürece bilimin de devam edeceğini göstermiştir.
    5)Stephen Hawking’le karşılaşsaydım ona sormak istediğim soru;Nasıl hayal kuruyorsunuz? Diye sormak isterdim.
    Kaynaklar
    tanrivarmi.blogspot.com/2010/09/stephen-hawking-tanriya-gerek-yok.html
    www.kozmikanafor.com/hawkingin-evrenin-tanriya-ihtiyaci-yok-sozleri-ve-bilimin-b...
    www.focusdergisi.com.tr/bilim/00151/
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
    www.evrimagaci.org/fotograf/103/5412

    YanıtlaSil
  7. Hocam merhaba kolay gelsin.
    C1 Nobel ödülü almak için somut örnekler sunması lazımdır.Bu yüzden şimdiye kadar nobel ödülü alamamıştır.Deneysel olarak kanıtlaması lazımdır.
    C2 Sosyal çevresinin etkisi vardır çünkü doktarların iki üç yıl yaşayacağını söylemiştir.Fakat hawking bunu eşi sayesinde yenmiştir.Bu şekilde yükselmiş doktorluk ünvanını almıştır.
    C3 Yaratıcı hayal gücü bilim insanlarının en önemli özelliklerindendir.Hawking genel görelilik ile kuantum mekaniğini birleştirmiştir.O zamana kadar kimsenin görmediği-veya kimsenin bu kadar araştırma yapmadığı- şeyleri birleştirmeyi başarmıştır.Bu onun tanınmasına yardımcı olmuştur.
    C4 Bilimin sınırı olmadığını vurgulamıştır.Evrenin sonu olduğunu vurgulamıştır. Evrenin bilimsel kurallar çevresinde meydana geldiği anlamına gelmektedir.
    C5- Neden tanrı ya inanmıyorsunuz , evren,canlılar,doğanın muhteşem yaratılışı sizce bunları hepsi tesadüf mü?

    YanıtlaSil
  8. Merhaba hocam
    1)Nobel ödülü: fizik, kimya edebiyat, barış, fizyoloji veya tıp alanlarındaki başarılara verilmektedir. Stephen Hawking birçok çalışma yapmış ancak bu yaptığı çalışmalar deneysel bir zemine oturtmadığı için yani bu yaptığı çalışmaların teoride kalması Nobel ödülü almamasının nedenleridir.
    2)Sosyal ve kişisel faktörler bilime yön verebilir. Koşullar, yaşanılan çevre, toplumun ihtiyaçları bilimin gelişmesine katkıda bulunabilir. Parçada Stephen Hawking önce hastalanıp kısa süreli umutsuzluğa kapılsa da sonra kendinden daha kötü durumda olanları düşünüp evlenip yuva kurmayı istemiş ancak bunun içinde paraya ihtiyacı olmuş bu yüzden Hawking doktorasını tamamlayıp bilim adına çalışmalar yapmıştır.
    3)Evet her insanın kendine göre bir hayal gücü vardır. Ancak Hawking diğer insanlara göre hayal gücünden yararlanırken bunu sağlam temellere dayandırıyor. Yani çok güçlü hayal gücü vardır diyebiliriz. Parçadan da örnek verirsek ilkel uzaylı yaşamın ve hatta başka bir yaşamın olacağını söylemesi, uzaylı yaşamın DNA baz lı olmayacağını söylemesi uzaylıların ayna sistemini kurup uzay zamanda yolculuk etmek için bir solucan deliği yaratabileceklerini söylemesi güçlü bir hayal gücü olduğunu gösteriyor.
    4)Stephan Hawking ‘e göre bilimin sınırlılıkları yoktur. Evrenin oluşumu tanrıya değil, bilime dayandırılmaktadır. Yani evren büyük patlama sonucu oluşmuştur. Bunun için tanrıya gerek yoktur demiştir.
    5)Geçmişe gidebilseydiniz hayatınızda neyi değiştirmek isterdiniz? Diye sorardım.
    Kaynakça:
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
    http://tanrivarmi.blogspot.com.tr/2010/09/stephen-hawking-tanriya-gerek-yok.html




    YanıtlaSil
  9. Merhaba Hocam ,

    Cevap-1) Stephen Hawking daha hayalci ve ortaya somut bir ürün koymadığı için ödül alamamıştır diye düşünüyorum (Stephen Hawking ile Evrene Yolculuk Büyük Tasarım 1) belgeselin başında da söylediği gibi hayalperest olarak bakıyor olaylara gerek uzaylılarla ilgili gerek evrenle ilgili ortaya koyduğu düşünceleri net ve somut bir şekilde ortaya koyamadığından dolayı ödül alamadığını düşünüyorum .

    Cevap-2) Bilimin gelişmesinde sosyal-kişisel faktörlerin etkisi vardır . Hawking’te olduğu gibi çalışmaları devam ederken hastalığını öğrenmesi ve doktora’nın henüz bitmemesi sonrasında karısı ile nişanlanma kararı alması onu hayata tutması uğruna yaşanacak birşeyin var olmasından dolayı kaldığı eğitimini tamamlaması ve ondan sonraki yaşamında çalışmalarını geliştirmesinde rol oynamıştır . Bu yüzden dolayı sosyal-kişisel faktör bilimin gelişmesinde etkendir Hawking’in başından böyle bir olay geçmemiş olsa hastalığını öğrendiği zamandan sonra çalışmalarına son verebilirdi ömrünün geri kalan kısmını eğlence rahatlık içinde geçirmeyi düşünebilirdi .

    Cevap-3) Hawking'in “ karmaşık önermeleri günlük yaşamdan çekip aldığı analojilerle resmetme becerisi ” Hawking’i normal bir insanın hayal gücüne göre Hawking’i ayırabilen bir özelliktir . Einstein'ın Uzay ve Zamanı kapsayan Görelilik kuramı , Big Bang , Karadelik hakkında ortaya attığı düşünceler buna örnektir . Aynı zamanda hayal dünyasında kurguladığı düşüncelerin cevaplarını ve doğuracağı sorunları ortaya koymasıda ayıran özellik olarak görülebilir . Örneğin parçada uzaylılar hakkında söylediği evrenin enginliği düşünüldüğünde, orada bir yerde çok büyük bir ihtimalle ilkel uzaylı yaşamın ve hatta başka zeki bir yaşamın olabileceğini söylemesi İnsanların uzaylılarla karşılaşmaktan sakınması gerektiğini ,bizden farklı olarak onlardan bulaşabilecek hastalıklara karşı koyamayacağımızı söylemesi örnek olarak gösterilebilir .

    Cevap-4) Hawking’in yaptığı çalışmalarda vardığı sonuçlardan biri de evrenin bir sonu ve sınırı olduğuydu . Bu da evrenin başlangıcının tamamen bilimsel kurallar çercevesinde meydana geldiği anlamına geliyordu . Kitaplarında olduğu gibi genellikle bir Yaratan’ın varlığını reddedip her şeyin teorisi (Birleştirilmiş Alan Kuramı) ulaşıldığı zamandır . Evrenin yaratım sürecinde tanrı kavramına ihtiyaç olmadığını da söyler . Birleşmiş alan kuramı’nda başlaması ve sınırlarının olmasıdır .

    Cevap-5) Hawking’le karşılaşmış olsam ve tek soru hakkım olmasını istemezdim daha fazla sorup onun hakkında merak ettiğim konuları sorar eğer tek soru olsaydı ‘’ Uzaylılar var mı yok mu ? ‘’ Uzaylılarla ilgili çalışmalarını ve ne denli somut örnek net bir şekilde ortaya koyulacak bir çalışmasını isterdim çünkü ben ve benim gibi milyon milyarlarca kişi bu sorunun cevabını merak etmekte .


    http://www.hawking.org.uk/
    https://tr.wikiquote.org/wiki/Stephen_Hawking
    http://www.gercekbilim.com/bir-dahinin-inanilmaz-hayati-stephen-hawking/
    https://www.youtube.com/watch?v=ToOylo18pbk (Evrene Yolculuk Büyük Tasarım 1 Türkçe Dublaj )
    https://gizemcozucu.wordpress.com/2012/12/09/stephen-hawking-kimdir-hayati/

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Kara_delik



    YanıtlaSil
  10. İyi akşamlar hocam
    1) Stephen hawking şimdiye kadar hep teorik fizik üzerine çalışmalar yapmıştır. Nobel ödülü alabilmesi için hawking in somut birseyler sunması gerekiyordu. Çalışmalarını ortaya koyabilecegi somut şeyler olmadığı için teorik çalıştığı için şimdiye kadar hiç Nobel ödülü alamamistir.

    2)Stephen hawking 21 yaşında rahatsızlandı ve ne oldugunu anlamak için hastaneye yattı. Orada ALS tanısı konmuştu.doktorlar ona sadece birkaç yılı kaldığını soylediler.Hawking şoka uğramıştı ve bunların neden onun başına geldiğini düşünmeye başlamıştı. Bunun üzerine hawking hayata iyimser bakmaya çalıştı ve Jane le çıkmaya başladı. Daha sonra nişanlandılar ve evlilik kararı aldılar.ama hawking in bir iş bulması gerekiyordu bunun için yarım bıraktığı doktorasını büyük bir hızla bitirmiş tir.

    3)hawking in yaratici hayal gücünün sınırsız ve eşsiz oluşunu hem yaptığı teorik çalışmalardan hemde söylediği şu sözlerden anlayabiliriz .hawking e göre evrenin enginligi düşünüldüğünde bizden başka canlılarında olabileceği büyük ihtimalle ilkel uzaylı yaşamın ve hatta başka zeki yaşamın olabileceğini belirtmiştir. Uzaylı yaşamının dna bazlı olmayacağını ve insanların uzaylılarla karşılaşmaktan sakınması gerektiğini söylemiştir.

    4)hawking e göre bilimin sınırlılıkları yoktur.herseyi bilimin bize açıkladığını ve tanrıya ihtiyaç olmadığını söylemiş evrenin uzay ve zamanı kapsayan genel görelilik kuramının Bing bangle başlayıp karadeliklerle sonlandıgını göstermiştir.
    5) şimdiye kadar tanrının olmadığını söylerken 70.yas gününüzde "evrenin oluşumu bilimsel bir gerçekliğe dayanır ve bu tanrının olmadığı anlamına gelmez " dediniz böyle düşünmenize ne sebep oldu.
    Kaynak ;
    www.bilim.org
    www.evrimagacı.org/fotograf/103/5412
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
    www.kozmikanafor.com/hawkingin-evrenin-tanriya-ihtiyaci-yok-sozleri-ve-bilimin-b...

    YanıtlaSil
  11. İyi akşamlar hocam
    1) Stephen hawking şimdiye kadar hep teorik fizik üzerine çalışmalar yapmıştır. Nobel ödülü alabilmesi için hawking in somut birseyler sunması gerekiyordu. Çalışmalarını ortaya koyabilecegi somut şeyler olmadığı için teorik çalıştığı için şimdiye kadar hiç Nobel ödülü alamamistir.

    2)Stephen hawking 21 yaşında rahatsızlandı ve ne oldugunu anlamak için hastaneye yattı. Orada ALS tanısı konmuştu.doktorlar ona sadece birkaç yılı kaldığını soylediler.Hawking şoka uğramıştı ve bunların neden onun başına geldiğini düşünmeye başlamıştı. Bunun üzerine hawking hayata iyimser bakmaya çalıştı ve Jane le çıkmaya başladı. Daha sonra nişanlandılar ve evlilik kararı aldılar.ama hawking in bir iş bulması gerekiyordu bunun için yarım bıraktığı doktorasını büyük bir hızla bitirmiş tir.

    3)hawking in yaratici hayal gücünün sınırsız ve eşsiz oluşunu hem yaptığı teorik çalışmalardan hemde söylediği şu sözlerden anlayabiliriz .hawking e göre evrenin enginligi düşünüldüğünde bizden başka canlılarında olabileceği büyük ihtimalle ilkel uzaylı yaşamın ve hatta başka zeki yaşamın olabileceğini belirtmiştir. Uzaylı yaşamının dna bazlı olmayacağını ve insanların uzaylılarla karşılaşmaktan sakınması gerektiğini söylemiştir.

    4)hawking e göre bilimin sınırlılıkları yoktur.herseyi bilimin bize açıkladığını ve tanrıya ihtiyaç olmadığını söylemiş evrenin uzay ve zamanı kapsayan genel görelilik kuramının Bing bangle başlayıp karadeliklerle sonlandıgını göstermiştir.
    5) şimdiye kadar tanrının olmadığını söylerken 70.yas gününüzde "evrenin oluşumu bilimsel bir gerçekliğe dayanır ve bu tanrının olmadığı anlamına gelmez " dediniz böyle düşünmenize ne sebep oldu.
    Kaynak ;
    www.bilim.org
    www.evrimagacı.org/fotograf/103/5412
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
    www.kozmikanafor.com/hawkingin-evrenin-tanriya-ihtiyaci-yok-sozleri-ve-bilimin-b...

    YanıtlaSil
  12. Merhaba hocam
    1 Bilim insanlarının nobel ödülü alabilmesi için öncelikle düşüncelerini deneysel yollarla elle tutulur,gözle görünür verilerle ispatlanmış olması gerekir.Stephen Haeking'in düşüncelerine ve yaptığı çalışmalara elle tutulur bir kanıt gösteremediği için nobel ödülü alamamıştır.
    2 Öncelikle bilimin gelişmesinde sosyo-kişisel faktörlerin etkisi büyüktür.Parçadanda örnek verecek olursak 21 yaşında ALS hastalığı tanısı konulan Hawking ,doktorların kendisine sadece birkaç yılı kaldığını söylemesine rağmen moralini bozmamıştır .Hastanede kendisinden daha kötü durumda olanlarü görmüştür ve hayata daha iyimser bakmaya başlamıştır.Stephen Hawking hastalığına rağmen yaşama istegini yitirmedi ve sevdiği kişiyle kısa sürede evlenerek yarım kalmış doktorasını tamamlayarak bilim adına çalışmalar yapmıştır.
    3 Bilim insanlarının en belirgin özelliklerinden biride yaratıcı hayal gücüne sahip olmalarıdır.Stephen Hawking'de hayal gücünü kullanarak uzaylıların varlığından ve uzaylıların büyük bir ihtimalle,kendi gezegen kaynaklarını "erişebilecleri gezegenleri ele geçirmeye ve sömürgeleştirmeye harcayan göçebeler"olacağını anlattı.Parçada da gördügümüz gibi bilim insanlarinın normal bir insan hayal gücünden farklı olduğun görüyoruz.
    4 Hawkimg evrenin bir sonunun ve sınırının olduğunu,bilimin ise bir sınırı olmadığını vurgulamıştır.Kitaplarında genellikle bir "yaratan"'ın varlığını reddeden Stephen Hawking,her şeyin teorisi (Birleştirilmiş Alan kuramı)'ne ulaşıldığı zaman ,kainatin yaratım sürecinde "Tanrı" kavramına ihtiyaç olmadığını da net bir dille ifade eder.
    5 Sağlığınız yerinde olsaydı eğer yine aynı şekilde bilimsel çalışmalar ,araştırmalar yapar mıydınız ? Diye sorardım.

    Kaynakça

    http://www.gencgelisim.com/v2/kategoriler/1-gelisim-oykuleri/647-teorik-fizigin-parlak-zekasi-stephen-hawking.html
    http://www.turkcebilgi.com/stephen_hawking
    https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking

    YanıtlaSil
  13. Mrb hocam
    1. Teorik bilgiler deneylerle kanıtlanmadığı sürece Nobel ödülüne layık görülmüyor. Örneğin, Einstein teorik bir fizikçi olsa da, fotoelektrik etkisinin doğrudan sanayiye etki etmesi ve dahi ölçülebilir olması yani sebep-sonucu test ile ortaya koyuyor olması nedeniyle ödül alırken görelilik teorisi için almadı . Stephen Hawking de deneysel olarak kanıtlamadığı için Nobel ödülü alamamış olabilir.
    2. Stephen Hawking hastalığını öğrendiğnde doktoru ona sadece birkaç yılı kaldığını söyledi ama bu Stephen Hawking gi pes ettirmedi son hızla hayatını yaşamaya devam etti. Ondan daha kötü durumda olanları gördü ve yılmadı çalışmalarına aha hızlıca başladı. O insanlara yararlı olabilmek için hep çalıştı.
    3. Hepimiz hayal kuruyoruz ama bilim adamları özelliklede Stephan Hawking çok farklıydı. Fazlaca yaratıcı hayal gücüne sahipti. Bu yaratıcı hayal gücünü üstün zekasıyla birleştiriyordu. Parçadan örnek verecek olursak evrenin bir sonu ve sınırı olduğu düşüncesi, karadeliklerin aslında tamamen kara olmadığını, fakat radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez oldukları düşüncesi ….. ortaya attığı bu fikirlerle de yola çıkarak Stephen Hawking in yaratıcı bir hayal gücüne sahip olduğunu söylemek mümkün.
    4. Stephen Hawking bilimin sınırlarının olmadığı öne sürüyor. Ve evreni bilim açıklar diye devam ediyor. Evrenin oluşumunu tanrıya değil bilime dayandırmaktadır. Evrenin big bang patlamasıyla oluştuğunu dile getiriyo.
    5. Rahatsızlığınız bu denli kötü olmasaydı daha başka ne çalışmalarmalar yapardınız ? diye sorardım.
    Kaynakça
    http://www.nationalgeographic.com.tr/
    https://sbayraktar1.wordpress.com
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
    https://www.youtube.com/watch?v=AJ0w6KvpbZM
    http://www.kozmikanafor.com/

    YanıtlaSil
  14. iyi akşamlar,
    1.Hawking Nobel ödülü almamıştır çünkü, geçen dersimizde de konuştuğumuz gibi Nobel ödülü genel olarak somut birşeyler elle tutulu gözle görülür nitelikte ise veriliyor ve Hawking in çalışmaları bu yönde değildir o daha çok kurgusaldır. Stephen Hawking yaptığı bir konuşmasında kara deliklerin radyasyon yaydığına dair teorisini deneysel olarak kanıtlamaya çok yaklaştığını söylemiştir ve “Belki sonunda Nobel ödülü alabilirim” diye açıklama yapmıştır. Fakat günümüzde hala bunu yapamamıştır.
    2.Hawking erken yaşta hastalığa yakalanmıştır ve kısa süre içinde sevdiği kadınla evlilik kararı almıştır sonrasında ise iş bulması ve yarım kalan doktorasını tamamlaması gerekiyordu ve bunu kısa sürede tamamladı. Hawking i yönlendiren en büyük etmen belki de eşiydi. Hastalığı nedeniyle yapabaileceği belki de en fazlasını yapmıştır.
    3.Yaratıcı hayal gücü tüm bilim insanlarını için en önemli özelliktir elbette ki ve bu özellik Hawking de fazlasıyla mevcuttur. Hawking in karadeliklerle ilgili çalışması, uzaylılar hakkında ki düşünceleri bunlara örnektir. Bu durum onu 1 adım daha önde tutmuştur..
    4. Ona göre bilimin sınırı yoktur ve evren bizi her şeyi açıklamaktadır. Hawking e göre evren Big Bang le oluşmuştur ve evreni oluşumu için bi tanrıya ihtiyaç yoktur. Hatta Hawking, “Nasıl ki Darwinizm biyolojideki yaratıcı ihtiyacını sona erdirdi, yeni fizik teorileri de evrenin oluşumu konusunda yaratıcının rolünü gereksiz kılmıştır.” Demiştir.
    5.Neden hastalığınız ile ilgili (ALS yada Tıp alanında) çalışmalar yapmadınız belki de buna çözüm bulabilirdiniz ?
    Kaynakça:
    www.bilim.org
    www.evrimagacı.org/fotograf/103/5412
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
    https://www.youtube.com/watch?v=AJ0w6KvpbZM
    http://www.kozmikanafor.com/

    YanıtlaSil
  15. CEVAP(1): Stephen Hawking kara deliklerin yavaş yavaş kütle kaybedebileceğini ve nihayetinde gama ışınları yayan bir patlamayla buharlaşabileceğini düşünüyordu. Hawking'in bu fikirleri ve çalışmaları onun Nobel ödülü almasını düşündürüyordu. Ancak Hawking'in bu fikirleri doğrulayabilme olanağı yoktu.Çünkü kara deliklerin bugün can çekişirken bile gözlenebilecek kadar uzun ömürlüydüler. Yani Hawking gözleme dayalı bir doğrulama sağlayamamıştır.

    CEVAP(2):Bilimin gelişmesinde sosyal-kişisel faktörlerin önemi çok büyüktür.Hawking e 21 yaşında ALS tanısı konulması üzere bunların neden kendi başına geldiğini anımsıyordu.Yine de hastenede kan kanserinden ölmek üzere olan bir oğlan çocuğunu görmek, kendisinden daha kötü durumda olanların da bulunduğunu hatırlatıyor ona. Çevresinde ki bu durumları gören Hawking olaylara daha iyimser yaklaşması gerektiğini düşünmüş. Daha sonraları Jane ile tanışan ve onunla evllik kararı olan Hawking'in bir iş bulması gerekiyordu. Ve bunun üzerine yarım bıraktığı doktorosunu bitirmiştir. Burdan da anlayacağımız üzere burdaki gereksinim Stephen Hawking'in doktorusunu bitirmesine ve onu daha ileriye taşımasına sebep olmuştur.

    CEVAP(3): Hayal gücünün bilimin gelişmesine olan katkısını hepimiz biliyoruz. Bilim insanları yaratıcı hayal güçlerini kullanaraktan bazı problemlere devrim niteliğinde çözümler bulmuş ya da yeni fikirler ortaya koymuşlardır. Diğer insanlarının hayal gücünden nasıl farklıdır şöyle ki Stephen Hawking olaylara bakış açısı her zaman farklı olmuştur. Hawking, evrenin enginliği düşünüldüğünde, ilkel uzaylı yaşamın ve hatta başka zeki bir yaşamın olabileceğini belirtti. Ve ayrıca İnsanların uzaylılarla karşılaşmaktan sakınması gerektiğini, çünkü uzaylı yaşamın muhtemelen DNA-bazlı olmayacağını ve bizim de onların getireceği hastalıklara karşı koyamayacağımızı bir konuşmasında belirtmiştir. Bunlar tabiki Stephen Hawking'in muhteşem hayal gücünün sonucudur.

    CEVAP(4):Stephen Hawking e göre bilimi sınırlandırmak yoktur. Ve Hawkingin başka başarıları aralarındada gösterilen evrenin de sınırları olmadığı fikrini ortaya atmasıydı.

    CEVAP(5):Bu kadar bilgili olmanızı sadece yüksek IQ unuza tutan insanlar var siz bu konuda ne düşünüyorsunuz sizin bilginizin kaynağı olarak neyi görüyorsunuz ?

    KAYNAKÇA:
    http://www.evrimagaci.org/fotograf/103/5412
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
    http://www.kuark.org/2014/01/stephen-hawking-karadelikler-diye-bir-sey-yok/

    YanıtlaSil
  16. CEVAP 1:
    Hawking'i şimdiye kadar ödül alamamasının nedeni, bilimin (şimdilik) soyut olan kısmıyla ilgilenmesidir. Kuantum mekaniğiyle genel görelilik kuramını birleştirip "her şeyin teorisi" fikrini ortaya koymuştur. Bilimin denenebilir, sınanabilir olması gerekir. Hawking'in çalışmaları (şimdilik) bu tanıma uymadığından henüz Nobel ödülü alamamıştır.
     
    CEVAP 2:
    Hawking'in, 21 yaşında ALS hastalığına yakalanması, çalışmalarını yavaşlatmıştır. Ne şartlar altında bu kadar eseri ortaya koyduğunu kesinlikle bilemeyiz. Şartlar farklı olsaydı bilim açısımdan ne gibi değişikliklikşer olurdu belki de bunu hiç bilemeyeceğiz.
    Hastalandığında eşiyle tanışmasının bilimin gelişmesinde olumlu bir etki olduğunu düşünüyorum. Doktorasını bitirip iş bulmayı amaçlayan Hawking, işten çok daha fazlasını bulmuştur.

    CEVAP 3:
    Hawking almış olduğu eğitim ve sahip olduğu zekayla normal bir insanın hayal gücünden farklı bir hayal gücüne sahiptir. Hawking, hayal gücünden yararlanarak ortaya yeni fikirler çıkarıp, bu fikirleri kanıtlamak için çalışmalarına devam ediyor.

    CEVAP 4:
    İlk eşinizle evlendiğinizde iyi bir gelir kaynağınız olsaydı yani çalışmanıza gerek olmasaydı, yine doktoranızı bitirip daha sonrasında bugüne kadar yaptığınız çalışmaları yapar mıydınız? Yoksa başka bir yol mu izlerdiniz?

    YanıtlaSil
  17. Merhaba Hocam

    1- Hawking'in ilgilendiği alan (karadelikler vs.) ne yazıkki gözleme dayalı bir teori değildir. Hawking'in teorisi deneylere ve gözlemlere dayalı olsaydı muhtemelen ödülü çoktan kazanmıştı fakat nobel ödülü daha somut modellere verilmektedir.

    2- Hawking hastalığını (ALS) öğrendiğinde ilk önce umutsuzluklara kapılsa da kendini kolayca toparlayabilmiştir. Hayata iyimser bakmış ve doktor 20'li yaşlarında Hawking'e kısa bir ömrünün kaldığını söylemesine karşın hayata bir şekilde sıkıca sarılmayı ihmal etmemiştir belkide onu şuana kadar yaşatan şey bilimin kendisidir. Bilim bir insanı bu derece etkilerken ilerlemesi elbette olasıdır.

    3- Bir insan hayalgücünün sınırlarını ne kadar zorlarsa bir o kadar farklılaşır. Gözlerimizi kapattığımızda kendimizi sahilde ayaklarımızı denize doğru uzatmış haldede bulabiliriz yada kara deliklerin yavaş yavaş kütle kaybedebileceğini ve nihayetinde gama ışınları yayan bir patlamayla buharlaşabileceğini hayal ederken de işte fark tamamen bu bizim algımız neyi hayal etmemizi isterse onu hayal ederiz. İnsan beyni en çok neyi görmek isterse onu hayal eder.

    4- Hawking evrenin sınırları hakkındaki görüşlerini şu şekilde özetleyebiliriz:
    Evrenin sınır şarti, hiçbir sınır bulunmamasidir. Evren kendini içerir ve kendi dışındaki hiçbir şeyden etkilenmez, yaratılamaz ve yok edilemez. Yalnizca olur.

    5- Zamanda yolculuk şuan mümkün olsa geçmişi mi gitmek isterdiniz geleceği mi? Neden?

    Kaynakça:
    http://www.nationalgeographic.com.tr/makale/kesfet/nobel-odulu-almamis-10-buyuk-kesif/1277

    YanıtlaSil
  18. merhaba hocam,
    CEVAPLAR
    1-Nobel ödülleri günümüzde fizik, kimya, tıp, barış ve edebiyat alanlarında verilmektedir. Evet Stephen Hawking de fizik alanında çok önemli çalışmalar yapmış ve modern fiziğe yeni bir soluk kazandırmıştır fakat, Nobel ödülünü alabilmesi için ortaya attığı teoriyi deneysel olarak desteklemesi gerekmekteydi. Örneğin Einstein kütle enerji ilişkisi, görelilik kuramı gibi fiziğe damgasını vuran ve çığır açan çalışmalarıyla değil fotoelektrik olay ile ilgili yaptığı çalışmayla Nobel fizik ödülünü almıştır. Bunun sebebi bir madde üzerine dalga göndererek yaptığı deneyde maddeden elektron yayınlanmış olduğunu göstererek hipotezini kanıtlamasıdır. Stephen Hawking’in çalışmaları uzay-zaman, kara delikler, çoklu evren gibi algılanması bile çok zor olan kavramlar üzerinedir, bu sebeple Nobel ödülü almamıştır.
    2-Daha önce de pek çok kez üstünde durduğumuz gibi bilim insanının sosyal ve kişisel özellikleri bilimin gelişmesi üzerinde büyük etkiye sahiptir. Örneğin Hawking J.J Thomson, Rutherford gibi çok önemli bilim insanlarının çalıştığı laboratuarlarda çalışmış, en önemli ve prestijli okullardan olan Cambridge’den mezun olmuştur. Aldığı eğitim ve sosyal yönünün yanında kişisel özellikleri de çok önemlidir. Çünkü 2 yıl içinde öleceğini öğrenen diğer insanlar gibi karamsarlığa kapılıp her şeyi bırakmamış, doktorasını tamamlamış hayata dört elle sarılmıştır. Okuldaki hocası ona yaptığı çalışma ile doktorayı hak ettiği zaman sırada ne var diye sorduğunda “sırada kanıtlamak var” diye cevap vermiştir. Onun hayata bağlanmasında eşi Jane’in de etkisi büyüktür Hawking eşini uğruna yaşanabilecek bir şey olarak tanımlamıştır. Kıpırdama yetisi bile olmayan bir insanın, zamanının 2 yılla sınırlı olduğu söylenen bir insanın zaman kavramını alt üst eden bir teori ortaya atması onun müthiş zekası ve hayal gücünün yanında pes etmeyen sabırlı kişiliğinin de göstergesidir.
    3-Tüm bilim insanları yaratıcı hayal gücüne sahiptir, tabii ki Stephen Hawking de. Hawking gelecekte uzaylıların, büyük bir ihtimalle, kendi gezegen kaynaklarını “erişebilecekleri gezegenleri ele geçirmeye ve sömürgeleştirmeye harcayan göçebeler” olacağını Ya da güneşin bütün enerjisini bir alana odaklamak üzere bir ayna sistemi kurabileceklerini ve böylece uzay zamanda yolculuk etmek için bir solucan deliği yaratabileceklerini söylemiştir. Bütün bunlar onun uçsuz bucaksız hayal gücünün göstergesidir. Ancak onu diğer insanlardan ayıran yalnızca hayal etmekle kalmamış olmasıdır. O da diğer tüm bilim insanları gibi hayal ettiği merak ettiği konular üzerinde çalışmalar yapmıştır ve bütün ömrünü teorisini geliştirmeye adamıştır. Einstein gibi düşüncesinde bile deneyler yapması onu diğer insanlardan ayıran yaratıcılığını bize gösterir.
    4-Stephen Hawking evrenin sürekli olarak genişlediğini ancak belli bir sınırı olduğunu açıkladı. Ona göre evrenin başlangıcı tamamen bilimsel kurallara göreydi. Bilim de evrenin başlangıcı ile başladı. Bilimin sonu ile ilgili olarak fizikçiler üretkenlik sorununu çözdükten sonra bilimin biteceğini söylerler. Stephen Hawking de büyük birleşme yani genel görelilik ve çoklu evren kuramlarını birleştirerek oluşturduğu her şeyin teorisini bitirdikten sonra fiziksel çalışmaların sona ereceğini tahmin etmektedir. Yani eğer sonuca ulaşırsa fizikte açıklanmaya muhtaç hiçbir şey olmayacağını söylemiştir.
    5-Evrenin bilmediğimiz kısımları ile ilgili öngörüleriniz nelerdir yani bir kara delikten sağ çıkma olasılığımız olsaydı bizi neler bekliyor olabilirdi?
    KAYNAKLAR
    www.fizikmakaleleri.com/sicimkuramı
    www.wikipedia.org/m-kuramı
    www.youtube.com/üstboyutuanlamak
    www.wikipedia.org/stephenhawking
    www.uludag.edu.tr/biliminsınırları

    YanıtlaSil
  19. Merhaba Hocam
    Cevap1:Nobel ödülü alınabilmesi için elle alınır, kanıtlanabilir ürün ortaya koymaları gerekir. Fakat Stephen Hawking ele aldığı çalışmalarda büyük derecede başarılar elde etmiş olasına rağmen, sınanabilir, kanıtlanabilir bir ürün ortaya koyamadığı için Nobel ödülü alamamıştır.
    Cevap2: Hastalığını öğrenen Hawking’in bütün dünyası kararmıştır ancak tedavi edildiği hastanede yanında yatan ve ölmek üzere olan çocuğu görünce hayata daha sıkı tutunmaya başlamıştır. Daha sonra evlenen Hawkingin bir iş bulması gerekiyordu.Ve eşi sayesinde doktorasını tamamlamaya karar vermiş ve tamamlamıştır. Hawking evlenmemiş olsaydı doktorasını tamamlama gibi bir planı olmayacaktı belki.
    Cevap3:Genel olarak diğer bilim insanlarında olduğu gibi Stephen Hawkingde de çok güçlü yaratıcı hayal gücü var.Evet yaratıcı hayal gücü diyorum çünkü Stephen Hawking, evrenin enginliği düşünüldüğünde, orada bir yerde çok büyük bir ihtimalle ilkel uzaylı yaşamın olduğunu ve hatta başka zeki bir yaşamın olabileceğini belirtti. İnsanların uzaylılarla karşılaşmaktan sakınması gerektiğini, uzaylı yaşamın muhtemelen DNA-bazlı olmayacağını ve bizim de onların getireceği hastalıklara karşı koyamayacağımızı söylemiştir. Yani Hawking yaratıcı hayal gücü sayesinde uzaylı diye bir şeyin var olduğunu ve insanlar için tehlikeli olabileceğini bile ifade etmiştir.
    Cevap4:Stephen Hawking evrenin oluşumu için tanrıya ihtiyaç olmadığını ve Big Bang teorisini everenin oluşumu olarak kabul etmektedir.Bilimin sınırlarını olmadığını söylemiş yani evrenin yaradılışını bilime dayandırmıştır.
    Cevap5:Hawking’e şöyle bir soru yöneltmek isterdim; merak ettiğiniz, bilimin cevaplamasını istediğiniz bir soru var mı kafanızda ?

    YanıtlaSil
  20. Merhaba Hocam,
    Cevap1: Nobel ödülü almadı çünkü alabilmesi için teorilerin ya da tezlerin somut bir yargıya dönüşmesi gerekmektedir. Karadeliklerin varlığına dair somut bir bulgu yok. Doğru olduğunu kabul edilebilir belki fakat deneylerle sınanması, test edilebilmesi gerekiyor. S. Hawking Nobel ödülünü elde etmeyi ‘Henüz’ başaramamıştır.
    Cevap2: Bilimin gelişmesinde Hawking’in hastalığının etkisi olabileceğini düşünüyorum ve de sevdiğinin olması onu hayata bağlamıştır. onunla evlenmesi için bir işi olmalıydı o yüzden doktorasını hızlıca bitirmiş ve aynı zamanda Hawking hastanede kan kanserinden ölmek üzere olan bir çocuğunu görüyor, kendisinden daha kötü durumda olanların da bulunduğunu hatırlıyor ve Hawking hayata daha iyimser bakmaya çalışıyor. Şimdi Hawking’in etrafındaki insanlar, bilime merakı sayesinde çevresi ile iletişimi, teknolojinin geliştirdiği elektronik özel bilgisayarıyla kurabilen süper-düşünür, Newton ve Einstein’den sonra gelen en büyük fizikçi olarak kabul edilmektedir.
    Cevap3: Hepimiz hayal kurabiliyoruz elbette fakat Hawking gibi yaratıcı hayal gücüne sahip değiliz. Uzaylıların olduğunu ve başka bir yaşamın olacağını söylemiştir, uzaylı yaşamın DNA bazlı olmayacağını söylemiş uzaylıların ayna sistemini kurup uzay zamanda yolculuk etmek için bir solucan deliği yaratabileceklerini söylemiş aynı zamanda karadeliklerin radyasyon yaydığını düşünmesi Hawkig’in yaratıcı bir hayal gücüne sahip olduğunu gösteriyor.
    Cevap4: Hawking’in uzay ve genel görelilik kuramının, bing bang ile başlayıp kara delikle sonlandığını gösterdi. Bu sonuç kuantum mekaniği ile genel görelilik kuramının birleştirilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Bu birleşmenin bir sonucu da kara deliklerin aslında tamamen kara olmadığını fakat radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez olduklarını ortaya koyuyordu diğer bir sonuç da evrenin SONU ve SINIRI OLMADIĞIYDI. Bu da evrenin başlangıcının tamamen bilimsel kurallar çerçevesinde meydana geldiği anlamına geliyordu. Yani Evrenin oluşumu için tanrıya gerek olmaığını söylemiştir.
    Cevap5: Neden kainat bing bang’tan sonra bu şekilde değişti? Ya da kainatın bing bang ile oluşmadığını varsayarsak kainat nasıl oluştu veyahut bing bang öncesinde ne vardı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. https://sbayraktar1.wordpress.com/category/prof-dr-stephen-william-hawking/
      http://www.gelisenbeyin.net/stephen-hawking.html
      http://webrazzi.com/2014/08/10/the-theory-of-everything-stephen-hawkingi/
      http://www.acikbilim.com/2012/02/dosyalar/stephen-hawking-als-ile-gecen-50-yil.html
      http://bilim.org/stephen-hawkingin-kehanetleri/
      http://www.hurriyet.com.tr/stephen-hawkingin-hayati-film-oldu-26960573
      https://tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
      https://gizemcozucu.wordpress.com/2012/12/09/stephen-hawking-kimdir-hayati/

      Sil
  21. Merhaba Hocam,
    C1)Stephen Hawking yaptığı çalışmalarda büyük başarı elde etmesine rağmen hepsi teoride kalmıştır.Fakat Nobel ödülü için bilimsel kanun aşamasına ihtiyaç vardır.Bunu sağlayamadığı için Nobel ödülü alamamıştır.
    C2)Roger Penrose ile birlikte Einstein’in Uzay ve Zamanı kapsayan Genel Görelilik Kuramıının, Big Bang’le başlayıp karadeliklerle sonlandığını gösterip bu sonuçla Kuantum Mekaniği ile Genel Görelilik Kuramı'nın birleştirilmesi gerektiğini ortaya koydu.Penrose ve Einstein gibi bilim adamlarının düşüncelerinden ilham alıp, kendi mantığı çerçevesinde çalışmalarını yapmaya çalışması sosyal-kişisel faktörlerin ne kadar etkili olduğunu gösterir.
    C3) Hawking, evrende bir yerde çok büyük bir ihtimalle ilkel uzaylı yaşamın ve hatta başka zeki bir yaşamın olabileceğini belirtmiştir. İnsanların uzaylılarla karşılaşmaktan sakınması gerektiğini, çünkü uzaylı yaşamın muhtemelen DNA-bazlı olmayacağını ve bizim de onların getireceği hastalıklara karşı koyamayacağımızı söyleyerek şöyle devam etmiştir;’ ‘’ uzaylıların, büyük bir ihtimalle, kendi gezegen kaynaklarını erişebilecekleri gezegenleri ele geçirmeye ve sömürgeleştirmeye harcayan göçebeler” olacağını ifade etmiştir. Bu da Stephen Hawking’in hayal gücünün ne kadar geniş ve bize oranla ne kadar etkileyici, ilginç olduğunu açıkça gösterir.
    C4) Stephen Hawking yirminci yüzyılın ikinci yarısının en büyük buluşlarından biri olan Kuantum mekaniği ile Genel Görelilik Kuramı'nın birleştirerek karadeliklerin aslında tamamen kara olmadığını, fakat radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez olduklarını ortaya koydu.Yani evrenin bir sonu ve sınırı olduğunu açıkça ifade etti. Bu da evrenin başlangıcının tamamen bilimsel kurallar çercevesinde meydana geldiği anlamına geliyordu.
    C5) Stephen Hawking, evrenin başlangıcının tamamen bilimsel kurallar çercevesinde meydana geldiğini ortaya koyup ardından “Büyük Tasarım” adlı kitabında kainat’ın yaratım sürecinde, ‘Tanrı’ kavramına ihtiyaç olmadığını da net bir dille ifade emiştir.Fakat yüksek teknolojiden daha yüksek ve muazzam bi dizayna sahip olan evreni yaratacak kadar sonsuz mantığın ve sınırsız aklın sahibi olan Tanrıyı, sınırlı kapasitesi olan aklıyla reddederken nasıl hissediyor acaba?
    Kaynakça
    www.fizikmakaleleri.com/sicimkuramı
    www.wikipedia.org/m-kuramı

    YanıtlaSil
  22. Merhaba hocam
    1—bilimsel olarak bir şeyin kabul dilmesi ve bilimsel geçerliliğinin olması için somut olarak gözlemlerle bir şeylerin kanıtlanmış olması gerekir. Bilimsel olarak geçerli görülmeyen bir şeye de bilimsel olan bir ödül verilmez Stephen Hawking ortaya attığı şeyleri bir şekilde gözlemlerle bazı kanıtlarla desteklemedi . Bunun için de bilime güzel katkıları olmasına ragmen stephen Hawking Nobel ödülü alamamıştır.
    2—bilimin gelişmesinde sosyal ve kişisel faktör çok büyük öneme sahiptir. Yaşadığı ortam, ailesi, yaratıcı hayal gücü , sabırlılık, ....vs gibi birçok şey araştırmaları etkileyecektir. Stephen Hawking de hastalığından etkilenmiş bunların niye onun başına geldiğini düşünerek umutsuzluğa kapılmış ama sonrada bu umutsuzluktan kurtulmuş ve para kazanması gerektiği için doktorasına devam edip bilime büyük katkılar da bulunmuş. Beklide paraya ihtiyacı olmasa doktorasına devam etmeyecekti ve bilim adına yaptığı katkıları yapamayacaktı.
    3—NASA’nın 50. Yıl dönümüne konuşmacı olarak çağırılan Stephen Hawking konuşmasın da ‘’İnsanların uzaylılarla karşılaşmaktan sakınması gerektiğini, çünkü uzaylı yaşamın muhtemelen DNA-bazlı olmayacağını ve bizim de onların getireceği hastalıklara karşı koyamayacağımızı’’ söylemiştir. Bu onun hayal gücünün ne kadar üst düzeyne ve ne kadar farklı olduğunu gösteriyor bize.
    4—stephen Hawking’e göre bilimin sınırları yoktur. Evrenin bilimsel kurallar çerçevesinde başladığını ve bir sonunun olduğunu söylemiştir. Ve tanrının varlığına inanmamaktadır.
    5--Son kitabınız “Ceviz Kabuğundaki Evren”de, dünyanın büyük bir felaket ile karşı karşıya kalabileceğini belirterek uzayda insan kolonileri kurulmasını gündeme getirmiştiniz siz olsanız hangi gezegende bu kolonileri kurardınız ve o kolonileri kurarken sadece deha kişiliklerimi alırdınız.?
    Kaynakça:
    http://www.evrimagaci.org/fotograf/103/5412
    www.kozmikanafor.com/hawkingin-evrenin-tanriya-ihtiyaci-yok-sozleri-ve-bilimin-b...

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking

    YanıtlaSil
  23. Merhaba hocam
    C-1) STephen Hawking şimdiye kadar bir çok ödül almıştır. Herşeye rağmrn kendini bilime adamış ve bunu için çalışmıştır. Ama yaptığı çalışmalar daha çok teorik bilgiye dayanmıştır. Ancak Nobel ödülleri sadece deneysel olarak teorilerini kanıtlayan bilim insanlarına veriliyor. Yani elle tutulur gözle görülür somut bir bilginin olması lazım. Hawking şimdiye kadar karadeliklerin yaydığı radyasyonu gözlemleyemediği için Nobel ödülünü alamamıştır.

    C-2) Hawking'in 21 yaşında ALS hastalığına yakalanması onu ileriki hayatına dair umudunu yitirmesine neden olmuştur. Bu hastalık onun için dönüm noktası sayılabilir. Ancak çeverisine bakarak aslında bazı ınsanlardan daha şanslı olduğunu düşünerek iyimser olmuştur. Kısa süre içinde evlenmesi ise onu asıl anlamda bilimle birleştiriyor.Ve bundan sonrası yapması gereken bişeylerin olduğunu fark ediyor. Bu hastalık başlangıçta onun için kötü fakat sonrasında olayların farklı gelişmesi ile onun bundan sonraki hayatına sıkı bir şekilde tutunmasına neden olmuştur.

    C-3) Her bilim insanında olması gereken hayal gücünün Hawking de normalin üstünde bulunuyor olmasıdır. hayal gücü sayesinde evrenin genişliğini düşündüğünde orada bir yerde çok büyük bir ihtimalle ilkel uzaylı yaşamın ve hatta başka zeki bir yaşamın olabileceğinden söz etmiştir. İnsanların uzaylılarla karşılaşmaktan uzak durması gerektiğini aksi takdirde uzaylıları hastalık bulaştırabileceğini söylemiştir. Buradan da anlaşılacağı gibi eşsiz yaratıcı hayal gücüne sahip olmasıdır.

    C-4) Hawking bilimin sınırlılıklarının olmadığı ancak evrenin sonun olduğunu ve evrenin Big Bang ( büyük patlama) ile başlayıp Karadeliklerle sonlandığını düşünmüştür. Hawking evrenin yapısını anlamak için Kuantum Mekaniği ve Genel Görelilik Kuramını birleştirerek evrenin kapsanan bir varoluş olduğunu göstermiştir.

    C-5) Tanrının olmadığını bilimle kanıtlayabilir misin?

    Kaynak
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
    www.evrimagaci.org/fotograf/103/5412

    YanıtlaSil
  24. Merhaba hocam
    C-1) STephen Hawking şimdiye kadar bir çok ödül almıştır. Herşeye rağmrn kendini bilime adamış ve bunu için çalışmıştır. Ama yaptığı çalışmalar daha çok teorik bilgiye dayanmıştır. Ancak Nobel ödülleri sadece deneysel olarak teorilerini kanıtlayan bilim insanlarına veriliyor. Yani elle tutulur gözle görülür somut bir bilginin olması lazım. Hawking şimdiye kadar karadeliklerin yaydığı radyasyonu gözlemleyemediği için Nobel ödülünü alamamıştır.

    C-2) Hawking'in 21 yaşında ALS hastalığına yakalanması onu ileriki hayatına dair umudunu yitirmesine neden olmuştur. Bu hastalık onun için dönüm noktası sayılabilir. Ancak çeverisine bakarak aslında bazı ınsanlardan daha şanslı olduğunu düşünerek iyimser olmuştur. Kısa süre içinde evlenmesi ise onu asıl anlamda bilimle birleştiriyor.Ve bundan sonrası yapması gereken bişeylerin olduğunu fark ediyor. Bu hastalık başlangıçta onun için kötü fakat sonrasında olayların farklı gelişmesi ile onun bundan sonraki hayatına sıkı bir şekilde tutunmasına neden olmuştur.

    C-3) Her bilim insanında olması gereken hayal gücünün Hawking de normalin üstünde bulunuyor olmasıdır. hayal gücü sayesinde evrenin genişliğini düşündüğünde orada bir yerde çok büyük bir ihtimalle ilkel uzaylı yaşamın ve hatta başka zeki bir yaşamın olabileceğinden söz etmiştir. İnsanların uzaylılarla karşılaşmaktan uzak durması gerektiğini aksi takdirde uzaylıları hastalık bulaştırabileceğini söylemiştir. Buradan da anlaşılacağı gibi eşsiz yaratıcı hayal gücüne sahip olmasıdır.

    C-4) Hawking bilimin sınırlılıklarının olmadığı ancak evrenin sonun olduğunu ve evrenin Big Bang ( büyük patlama) ile başlayıp Karadeliklerle sonlandığını düşünmüştür. Hawking evrenin yapısını anlamak için Kuantum Mekaniği ve Genel Görelilik Kuramını birleştirerek evrenin kapsanan bir varoluş olduğunu göstermiştir.

    C-5) Tanrının olmadığını bilimle kanıtlayabilir misin?

    Kaynak
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
    www.evrimagaci.org/fotograf/103/5412

    YanıtlaSil
  25. Merhaba hocam,
    Cevap-1) Stephen Hawking fizik ve birçok alanda araştırmalar yapmıştır. Fakat bilimsel yaşama ışık tutabilecek bu araştırmalar sonucunda nobel ödülü alamamıştır. Bunun sebebi nobel ödülünün somut, elle tutulur, bilimsel bulgularla sınamaması, denemelerle net bir şekilde gösterilmesinin sağlanmasıdır. Kısacası Hawking gözle görülür, elle tutulur somut bir sonuç göstermemesi onun nobel ödülü alamamasına sebep olmuştur.
    Cevap-2) Bilimin gelişmesinde sosyo-kültürel farklılıkların etkisi tabii ki vardır. Hawking’ten örnek verecek olursak, çalışmalarını sürdürürken 21 yaşında hastalığını öğrenmesi, eşiyle tanışıp evlenme kararı alıp, bunun için işin gerekli olduğunu düşünerek doktorasını tamamlamaya devam etmesi, umutsuzluğa kapılmayarak çalışmalarını bırakmaması ve bilimde yol katetmesine sebep olmuştur. Hastalığını öğrenmesine ve az bir ömrü kaldığını öğrenmesine rağmen, şoka uğruyor fakat kan kanserinden ölmek üzere olan bir çocuğu görerek, kendisinden daha kötü durumda olanları düşünerek hayata tutunmaya çalışmış bununla kalmayıp bilime önemli katkılar sağlamaya devam etmiştir.
    Cevap-3) Bilim insanlarının büyük çoğunluğu yaratıcı hayal gücüne sahip olmakla beraber Stephen Hawking te ileri düzeyde yaratıcı hayal gücüne sahiptir. Hawking’in uzaylıların, büyük bir ihtimalle, kendi gezegen kaynaklarını “erişebilecekleri gezegenleri ele geçirmeye ve sömürgeleştirmeye harcayan göçebeler” olacağını anlattı. Ya da güneşin bütün enerjisini bir alana odaklamak üzere bir ayna sistemi kurabileceklerini ve böylece uzay zamanda yolculuk etmek için bir solucan deliği yaratabileceklerini söylemesi, karadeliklerin aslında tamamen kara olmadığını, fakat radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez olduklarını ileri sürmesi onun ileri derecede yaratıcı hayal gücüne sahip olduğunun göstergesi olabilmektedir.
    Cevap-4) Hawking, Uzay ve Zamanı kapsayan Genel Görelilik Kuramının, Big Bang'le başlayıp karadeliklerle sonlandığını gösterdi. Bunlarla birlikte evrenin bir sonu ve sınırı olduğunu ortaya koymuş hatta evrenin başlangıcının tamamen bilimden meydana geldiğini vurgulamıştır. Bilimin sınırı olmadığını teorileriyle de göstermiş, evrenin big bang ile oluştuğunu, bir Tanrı’ya gerek olmadığını, uzaylıların var olduğunu dile getirmiştir. Bence bilimin sınırının olmadığını hastalığına rağmen yaptığı çalışmalarıyla da görebiliriz.
    Cevap-5) Bu zamana kadar bilimle alakalı varlığına inanıp ta hastalığınızdan dolayı bilimsel bulgulara ulaşamadığınız ortaya koyamadığınız bir bilgi oldu mu? Diye sormak isterdim.
    kaynaklar: : www.fizikmakaleleri.com
    http://www.evrimagaci.org
    https://tr.wikipedia.org
    http://www.kuark.org
    http://www.nationalgeographic.com.tr

    YanıtlaSil