18 Nisan 2016 Pazartesi

KOPERNİK (1473-1543)


Arkadaşlar hepinize Merhaba,

Aşağıda maalesef son derste anlatamadığımız Kopernik ile ilgili kısa bir parça ve dört soru var. Okuma parçasından ziyade çok araştırma yapmanızı, biraz farklı kaynaklardan okumalar yapmanızı istiyorum. Sizden isteğim bu parçayı okumadan önce daha önce "Batlamyus" başlığı altındaki yazıyı dikkatli bir şekilde okumanız. Sorulara 27 Nisan Çarşamba akşam 23;59 a kadar cevaplarınızı yazmanız gerekiyor. Sorulara cevap verirken yararlandığınız kaynakları (kitap, dergi, internet adresi, vb.) en alta açık bir şekilde belirtmenizi istiyorum. En az üç arkadaşınıza yorum yazmayı unutmayın.

ÇOK ÖNEMLİ NOT; 29 Nisan Cuma günü sınıfta tartışılacak bilim insanları;

Piri Reis-      Özge
Takiyüddin- Emine Görgülü
Francesco Redi - Senem
Robert Boyle-    Ahmet
Pascal-          Rukiye
Leibniz -       Zeynep

"GÜNEŞ ADETA BİR KRAL TAHTINA OTURMUŞ GİBİ ETRAFINDA DÖNEN GEZEGEN AİLESİNİ İDARE EDER"       NICOLAUS COPERNICUS (1473-1543)

Batlamyus'un modelini korumak uğruna bilim insanları biraz tavizden kaçınmamışlardı. Ancak .... en sonunda, 1400‟lü yıllarda Kopernik (Copernicus) adında bir Polonyalı bu ilaveleri yapmaksızın, daha sade ve gezegenlerin hareketlerini açıklayabilecek bir yol buldu. Ancak bunu yapmak için Batlamyus'a ters düşmesi ve yepyeni bir tablo çizmesi yepyeni bir bakış açısı gerekiyordu.
Batlamyus'a cephe almak çok ürkütücü bir şeydi. Ancak Kopernik, Rönesans denilen ve Avrupa'nın her yanında insanların, yüzyıllar boyunca gerçek olarak kabul edilmiş inançları sorguladıkları, yepyeni şaşırtıcı fikirler ortaya attıkları bir devirde yaşıyordu. O çağda yaşayan birçok büyük düşünür gibi Kopernik'te farklı birkaç alanda beceri sahibiydi. Geçimini bir kilisenin muhasebe defterlerini tutarak sağlamasına karşın, tıp, hukuk, matematik, resim ve hobisi olan astronomi çalışmaları için de zaman bulabiliyordu.
Yıldızları incelerken Kopernik'in aklına bir fikir geldi. Batlamyus modeline giderek daha karmaşık ilaveler yapmak yerine tek bir değişiklik yapılırsa model çok daha basit olacaktı. Ya Güneş ve gezegenler Dünya çevresinde dönmüyorlarsa? Ya gezegenler ve dünya Güneş çevresinde dönüyorlarsa? Kopernik'e göre Güneş her ne kadar hareket ediyor gibi görünüyorsa da (doğma ve batma olayı), hareketsiz de olabilirdi ve belki de asıl hareket eden Dünya'ydı. Başka bir değişle güneş alçalıyor gibi göründüğünde belki de dünya yükseliyordu!
Dünyanın her şeyin merkezinde olmadığı fikri insanları çok öfkelendirmişti: Kopernik Dünyanın görkemli Güneş'in etrafında dönen, öylesine bir gezegen olduğunu nasıl söyleyebilirdi? Ancak Kopernik'in ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Onların bu kanıtları Batlamyus gafının sonu oldu.
Günümüzde milyarlarca milyarlarca mil öteden bilgi toplayan uydu teleskopları sayesinde evrendeki yerimiz hakkında daha fazla şey biliyoruz. Kopernik'in ileri sürdüğü gibi Dünyanın Güneş çevresinde döndüğünü biliyoruz. Ama biz Kopernik'in bilmediği bir şey daha biliyoruz. Bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil; Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri. Samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil. Belki de sınırsız olan bir evrende gezip duran sayısız yıldız kümesinden biri yalnızca. Evrenin geri kalanıyla kıyaslandığında sevgili gezegenimiz minicik bir kozmik toz parçası… Sonuçta evrenin gerçektende bizim çevremizde dönmediğini söyleyebiliriz herhalde, ne dersiniz!
Batlamyus gaf yapmıştı. Ancak evrene bilimsel olarak bakarak bugünkü modelimizin öğelerinden birçoğunu içeren bir modeli geliştiren de oydu. Biz hala evreni gezegenlerden ve yıldızlardan oluşan, yerçekimi denilen bir kuvvetin etkisiyle hareket eden bir düzen olarak görüyoruz.
Unutmayalım ki ancak Batlamyus modelini görüp, ona tapınıp, sonra da Batlamyus'un dikkatli gözlem yöntemini kullanarak ona meydan okuyup onu bir yana bıraktıktan sonra kendi modelimize erişebildik. “Muhteşem” gaflar arasında Batlamyus'un ki gerçekten de “En büyük” olanıdır.

“Bilimsel Gaflar Doğruya Giden Eğri Yolda Serüvenler” (Tübitak yayınları, 1999); Mahmut POLAT, (Doktora tez çalışması, 2011)

SORU 1: Hem Batlamyus’un modeli hem de Kopernik’in modeli evrenin yapısını açıklamak için öne sürülmüş farklı görüşlerden oluşmuş modellerdir. Parçaya göre bu modellerden hangisi zaman içerinde tercih edilmiştir? Sizce nedeni ne olabilir?
2: Kopernik’in modeli şu anda kabul edilen evren modeliyle aynı mıdır? Kopernik’in modeli şu anda bilinen hangi gözlem verileriyle uyuşmamaktadır? Sizce bu durum bir bilimsel modelin tercih edilmesinde etkili midir? Parçadan örnekler göstererek açıklayınız.
3: Bir olayı ya da olguyu açıklamaya çalışan iki alternatif görüş ya da model varsa hangisi tercih edilmelidir? Yukarıdaki parçadan da örnekler vererek nedenleriyle açıklayınız.
4: Parçanın son üç paragrafını tekrar okuyunuz. Bu paragraflara göre bilim nasıl gelişmektedir, nasıl ilerlemektedir? Parçadan örnekler sunarak açıklayınız.

91 yorum:

  1. Merhaba hocam,
    Cevap1) Rönesans dönemine kadar (yani Kopernik yeni bir fikir ortaya atana kadar) Batlamyus un modeli kullanılıyordu. Kopernik in ortaya koyduğu model (Dünyanın her şeyin merkezinde olmadığı) fikri insanları çok öfkelendirmişti. Ancak Kopernik'in ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Onların bu kanıtları Batlamyus gafının sonu oldu ve bu model tercih edilmiştir.
    Cevap2) Uzayın uçsuz bucaksız ve karanlık boşluğunda; Güneş'e benzer yıldızlardan oluşmuş bir gökadanın ortasında yüzen günmerkezli Güneş Sistemi düşüncesinin yerleşmeye başlaması ancak 16., 17. ve 18. yüzyıllara rastlar. Mikolaj Kopernik, Galileo Galilei ve Johannes Kepler gibi büyük bilginler, Dünya'nın ve öbür gezegenlerin Güneş'in çevresindeki yörüngelerde dolandığını kanıtladılar. Isaac Newton, bu gezegenleri Güneş'in çevresindeki yörüngelerinde tutan evrensel çekim ( kütleçekim ) kuvvetinin varlığını açıkladı.
    Samanyolu ve Galaksiler evreni;18. yüzyılın sonlarında William Herschel ve onu izleyenler de bütün Güneş Sistemi'ni içeren Samanyolu Gökadası'nı incelediler; bulutsu (nebula) adı verilen soluk ışıklı gaz ve toz bulutlarını araştırarak bunlardan çoğunun gerçekte Samanyolu'nun ötesindeki başka gökadalar olduğunu saptadılar. Bu modelde evren büyük bir patlama Big bang ile başlayan ve halen genişlemesi sürmekte olan bir evrenden oluşmaktadır. Karanlık enerjinin keşfi ile tek bir büyük patlama teoremi arka plana atılmıştır.
    Çoklu evren;Multiverse Günümüzde tek bir evren görüşü değişime uğramakta; paralel evrenler, çoklu evrenler (köpük modeli) gibi modeller üzerinde durulmakta ve buna ait yeni kanıtlar ortaya konmaktadır.
    Yukarıda ki bilgilerin ışığında Kopernik in modeli şuanda bilinen ‘Dünyanın görkemli Güneş'in etrafında dönen, öylesine bir gezegen’ olduğunu ortaya koydu ve bu model günümüz evren modeli ile uyuşmaktadır. Bu durum bir bilimsel modelin tercih edilmesinde etkilidir çünkü yeni birşeyler ortaya koyarken varolanları da sorguluyor onlardan ilham alıyor yeni eklemeler çıkartmalar yapıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Özge,
      2. soru için bazı noktaları gözden kaçırmışsın...

      Sil
  2. Malesef uzun olduğu için iki parça göndermek durumundayım.

    Cevap3) Bir olayı ya da olguyu açıklamaya çalışan iki alternatif görüş ya da model varsa tabi ki kanıtlanmış akla en uygun olanı kabul ederiz. ” Batlamyus Dünya –merkezli evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı bir tablosunu geliştirdi ve bunu destekleyici bazı bilimsel düşünceler öne sürdü. Batlamyus'u etkileyen sizinde hemen yapabileceğiniz bir deneyin sonucuydu: bir taşı bırakmak. Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez, Dünya'ya düşer. Batlamyus Dünya'daki nesnelerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kuralı izledikleri sonucunu çıkardı. Taşın hareketi Dünya merkezli olduğuna göre gökyüzündeki nesnelerin hareketleri de Dünya merkezli olmalıydı. Bu Batlamyus'a Güneş'in, Ay'ın, gezegenlerin ve yıldızların havada süzülüp Dünya'dan uzaklaşmadıklarını, her gün geri geldiklerini anımsatıyordu.” Ve bu görüşü savunuyordu.
    “Kopernik ise Yıldızları incelerken aklına bir fikir geldi. Ya Güneş ve gezegenler Dünya çevresinde dönmüyorlarsa? Ya gezegenler ve dünya Güneş çevresinde dönüyorlarsa? Kopernik'e göre Güneş her ne kadar hareket ediyor gibi görünüyorsa da (doğma ve batma olayı), hareketsiz de olabilirdi ve belki de asıl hareket eden Dünya'ydı. Başka bir değişle güneş alçalıyor gibi göründüğünde belki de dünya yükseliyordu!” Ve bu görüşünü Batlamyus modeline giderek daha karmaşık ilaveler yapmak yerine tek bir değişiklik yaparak yeni bir model oluşturdu. O dönemde bu fikir insanları çok öfkelendirmişti.
    Kopernik'in ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Onların bu kanıtları Batlamyus gafının sonu oldu. Bu model kabul edildi ve geçerliliğini korudu.
    Cevap4) Batlamyus oluşturduğu modelle büyük bir gaf yapmıştı. Kopernik Batlamyus un modelinde değişiklikler yaparak günümüz evren modeline daha çok yaklaşmıştı. Ve hala günümüzde bilim insanları boş durmayıp yeni kanıtlar modeller geliştirmektedir. Kim bilir belki milyonlarca yıl sonra günümüzde geçerliliğini koruyan modelden de ‘büyük gaf’ diye bahsedecekler… işte tüm bunlara bakara diyebiliriz ki “Bilim insanları tek seferde doğruya ulaşamazlar yada ulaşamayabilirler.” Bazen kendinden önce ki ortaya atılan bi modelden etkilenip yeni birşeyler katarlar yada kendinden önceki tüm modelleri yoksayarak kendi oluşturduğu modeli kabul eder. Parçada da bahsedildiği gibi Kopernik Batlamyus modelini sorgulamış farklı bakış açısı geliştirmiştir. Nitekim bu fikir (Dünyanın her şeyin merkezinde olmadığı, Güneş'in etrafında dönen, öylesine bir gezegen olduğunu) teleskopla gökyüzünü inceleyen bilim insanları tarafından kanıtlanmıştır. Ve günümüz evren modeli ile uyuşmaktadır. Bilim gerçeği arama çabasıdır ama tam olarak gerçeğe ulaşmak mümkün değildir ve ‘yanlışlayarak’ eklemeler yaparak ilerler..
    KAYNAKÇA:
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Evren
    https://hintcevizi.wordpress.com/2011/06/20/bilimsel-gaflar/
    https://bertay.wordpress.com/2009/08/08/bilim-nasil-ilerler/
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Nicolaus_Copernicus
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus
    http://sibiryakoylusu.blogspot.com.tr/2012/12/bilimsel-gaflar-billy-aronson.html


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Özge,
      3. soruda "...kanıtlanmış akla en uygun olanı..." derken neyi kastediyorsun, daha az alıntı daha çok açıklama!!!!
      4. ok.

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba hocam;
    1. Kopernik Rönesans denilen ve Avrupa'nın her yanında insanların, yüzyıllar boyunca gerçek olarak kabul edilmiş inançları sorguladıkları, yepyeni şaşırtıcı fikirler ortaya attıkları bir devirde yaşıyordu. Kopernik in ortaya koyduğu model ‘Dünyanın her şeyin merkezinde olmadığı’ insanları sinirlendirmiş. Kopernik'in ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Günümüzde de üstüne eklemeler yapılmıstır. Yanlıslarla doğru noktalara varıyoruz. Arastırmaya devam ettiğimiz sürece; bilgilerin dogru ya da yanlıslıgını sorguladıgımız sürece doğru bildiğimiz çoğu şeyin aslında öyle olmadıgını anlayacagız.
    2. Kopernik’in modeli şu anda kabul edilen evren modeliyle aynı. Parcada da denildiği gibi; Kopernik'in ileri sürdüğü gibi Dünyanın Güneş çevresinde döndüğünü biliyoruz. Ama biz Kopernik'in bilmediği bir şey daha biliyoruz. Bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil; Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri. Samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil. Bu durum bir bilimsel modelin tercih edilmesinde etkilidir çünkü yeni iddialar ortaya atarken var olanları sorguluyoruz yanlışlardan dogru çıkarıyoruz ve yeni eklemeler düzenlemeler yapıyoruz. Batlamyus yanlış bir baslangıc yapmıstı ama evrene bilimsel olarak bakarak bugünkü modelimizin öğelerinden birçoğunu içeren bir modeli geliştiren de oydu.
    3. Bir olayı ya da olguyu açıklamaya çalışan iki alternatif görüş ya da model varsa deney gözlem yapılmış akla mantığa hangisi daha yatkınsa onu tercih ederiz. Ancak incelenmeli dogrusu yanlısı sorgulanmalı.Herkes Batlamyusun düşüncesini kabul görmüştü. Batlamyus her ne kadar Dünya merkezli evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı bir tablosunu geliştirse de bunu destekleyici bazı bilimsel düşünceler öne sürse de düşüncesi yanlışlandı. Kopernik ise Batlamyus tarafından ortaya atılan ‘evren dünya merkezlidir’ diye kabul görülen bu olayın incelenmesini sürdürmeseydi arastırmaya devam etmeseydi aklına yeni bi fikir gelmeyecekti. Parcada da su sekilde belirtilmiş. “Kopernik ise Yıldızları incelerken aklına bir fikir geldi. Ya Güneş ve gezegenler Dünya çevresinde dönmüyorlarsa? Ya gezegenler ve dünya Güneş çevresinde dönüyorlarsa? Kopernik'e göre Güneş her ne kadar hareket ediyor gibi görünüyorsa da (doğma ve batma olayı), hareketsiz de olabilirdi ve belki de asıl hareket eden Dünya'ydı. Başka bir değişle güneş alçalıyor gibi göründüğünde belki de dünya yükseliyordu!” Ve bu görüşünü Batlamyus modeline giderek daha karmaşık ilaveler yapmak yerine tek bir değişiklik yaparak yeni bir model oluşturdu. O dönemde bu fikir insanları çok öfkelendirmişti.
    Kopernik'in ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar.
    4. Bilim yanlıslardan doğru çıkararak ilerlemekte. Doğru bildiklerimiz yanlıslanabilmekte veya üstüne ekler yapılarak farklı boyutta incelenebilinmekte.
    Biz evreni gezegenlerden ve yıldızlardan oluşan, yerçekimi denilen bir kuvvetin etkisiyle hareket eden bir düzen olarak görüyoruz. Sürekli arastırmalar yapılıyo ve yeni gezegenler keşfediliyor. Belki de milyarlarca yıl sonra şimdiki dünya modeli de yanlıslanacak veya üzerine farklı bilgiler eklenecek ve tüm bildiğimiz seyler degişecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zeynep 1.sorunun cevabını biraz daha açabilirmisin.

      Sil
    2. Merhaba Zeynep,
      4. cevabı biraz daha geliştirelim...

      Sil
    3. mrb zeynep, 2. soru için kopernik'in evren modelinin şuan kabul edilen evren modeliyle aynı olduğunu söylemişsin. Halbuki aynı değildir.İyi akşamlar.

      Sil
  6. İyi akşamalr:
    Cevap1-)Batlamyus’un modeli dünya görüşlü evren modeliydi ve o zamanlar kabul görülmüş bir model olmuştur. Kopernik ise dünyanın ve diğer gezegenlerin güneş etrafında döndükleri kuralını açıklamıştır. O dönemin Hıristiyan din adamlarına göre İsa Mesih güneşe sabit durması için emir vermişti ve güneş de sabit durmaktaydı. Kopernik ömrünün son zamanlarında papaya bir mektup göndererek bu görüşe katılmadığını açıkladı ve Güneş merkezli sistemi, bu sistemle gök cisimlerinin hareketlerini daha iyi anlayacağımızı söyleyerek savundu. Ve zaman içinde gelişen teknoljininde etkisiyle Kopernik güneş merkezli evren görüşü tercih edilmiştir.
    Cevap2-)Kopernik Dünya'nın ve diğer gezegenlerin Güneş'in çevresindeki yörüngelerde dolandığını kanıtladı. Günümüzde çoklu evren modeli üzerinde durulmakta ve yeni kanıtlar ortaya konmaktadır.
    Kopernik'in ileri sürdüğü gibi Dünyanın Güneş çevresinde döndüğünü biliyoruz. Ama biz Kopernik'in bilmediği bir şey daha biliyoruz. Bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil; Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri. Samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil. Belki de sınırsız olan bir evrende gezip duran sayısız yıldız kümesinden biri yalnızca. Evrenin geri kalanıyla kıyaslandığında sevgili gezegenimiz minicik bir kozmik toz parçası… Parçadan yararlanarak Kopernik kuramının eksiklerinin olduğunu bilmekteyiz ve her yeni bilgiyle dünyamızı daha iyi gözlemliyebiliyoruz.
    Cevap3-)Yıldızları incelerken Kopernik'in aklına bir fikir geldi. Batlamyus modeline giderek daha karmaşık ilaveler yapmak yerine tek bir değişiklik yapılırsa model çok daha basit olacaktı. Ya Güneş ve gezegenler Dünya çevresinde dönmüyorlarsa? Ya gezegenler ve dünya Güneş çevresinde dönüyorlarsa? Kopernik'e göre Güneş her ne kadar hareket ediyor gibi görünüyorsa da (doğma ve batma olayı), hareketsiz de olabilirdi ve belki de asıl hareket eden Dünya'ydı. Başka bir değişle güneş alçalıyor gibi göründüğünde belki de dünya yükseliyordu! Dünyanın her şeyin merkezinde olmadığı fikri insanları çok öfkelendirmişti: Kopernik Dünyanın görkemli Güneş'in etrafında dönen, öylesine bir gezegen olduğunu nasıl söyleyebilirdi? Ancak Kopernik'in ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Onların bu kanıtları Batlamyus gafının sonu oldu.
    Bilim insanları aynı gözlemden farklı sonuçlar çıkarabilirler.Kanıtlanmış akla ve mantığa en uygun olan modeli kabul ederiz.
    Cevap4-)Bilim katlanarak devam eder ve gelişir.Parçada da geçtiği gibi Batlamyus gaf yapmıştı. Ancak evrene bilimsel olarak bakarak bugünkü modelimizin öğelerinden birçoğunu içeren bir modeli geliştiren de oydu. Biz hala evreni gezegenlerden ve yıldızlardan oluşan, yerçekimi denilen bir kuvvetin etkisiyle hareket eden bir düzen olarak görüyoruz.Unutmayalım ki ancak Batlamyus modelini görüp, ona tapınıp, sonra da Batlamyus'un dikkatli gözlem yöntemini kullanarak ona meydan okuyup onu bir yana bıraktıktan sonra kendi modelimize erişebildik. Yanlışlanabilir olan bilgiler de doğru bilgiyi bulmayı amaçladıklarından bilime katkı sağlarlar.

    Kaynakça:
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Nicolaus_Copernicus
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Evren
    https://www.youtube.com/watch?v=L3wwoNupL8I
    http://www.insanokur.org/orta-cagda-fizik-bilimleri-edward-grant/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mrb Şükriye 3. Yorumuna katılıyorum çok açıklayıcı olmuş

      Sil
    2. Teşekkür ederim Derya.

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. Merhaba Şükriye,
      3. soru için ""Bilim insanları aynı gözlemden farklı sonuçlar çıkarabilirler.Kanıtlanmış akla ve mantığa en uygun olan modeli kabul ederiz" demişsin bunu derste tartışalım.
      4. cevap olmamış, DAHA AZ ALINTI DAHA ÇOK YORUM...

      Sil
    5. Hocam 4.sorunun cevabı parçadan örnek verin diye parçadan örnek yazdım sadece.

      Sil
  7. Mrb hocam
    1. Rönesans dönemine Batlamyus’un modeli kullanılıyordu. Bu model dünya merkezli evren modeliydi. Daha sonra Kopernik daha sade ve gezegenlerin hareketlerini açıklayabilecek bir yol buldu. Bu model güneş merkezli evren modeliydi. Kopernik bu modeli açıklamaktan çekindi. Çünkü bu modeli açıklarken batlamyusa ters düşecekti ve sorunlar çıkabilirdi. Bu batlamyus’un bulduğu model Kilisenin de resmi evren görüşü olarak benimsenince, doğruluğu bir tür tartışmazlık statüsü kazanmıştır.
    Capua’nın başpiskoposu kardinal Nikolaus von Schönberg Kopernik’e Roma’dan şunu yazdı:
    ''Birkaç yıl önce senin yeterliliğine ilişkin bir kelime bana ulaştı, herkes sürekli konuşuyordu. O sırada sana yüksek saygı duymaya başladım… Öğrendiğime göre sen yalnızca eski astronomların keşiflerini olağanüstü bir şekilde iyi bilmemiş aynı zamanda yeni bir kozmolojiyi formüle dökmüşsün. İddia ettiğine göre dünya hareket ediyor güneş evrenin merkezinde küçük bir yer kaplıyormuş… Bu nedenle büyük bir istekle sana yalvarırım, bilgili efendim, eğer zahmet olmayacaksa, bu keşfinizi evren küresi hakkındaki yazılarınızı tablolar ve bu konuyla alakalı her şeyle birlikte bana gönderdiğiniz mümkün olan en kısa zamanda âlimlere bildirmek isterim''…Birçok makamın ısrarına rağmen Kopernik kitabının yayımlanmasını erteledi çünkü eleştirilmekten korkuyordu. Koperniğin ölümünden yıllar sonra bilim adamları teleskopu buldu ve bununla gökyüzünü incelediklerinde batlamyus’un modelinin yanlış olduğunu gördüler.(gelişen bilim ve teknolojiyle doğru bilgiye ulaştılar.) Düşünce tarihinde karşılaşılan önemli anlardan birisi olarak kabul edilen bu değişim, Batı’da yeni düşünce dünyasının temellerini de içerecek şekilde, devrim olarak adlandırıldı.

    2. Kopernik modeli şöyle :Evren küreseldir. Çünkü küre hem mükemmeldir, hem de en fazla şeyi kapsayabilir. Yerde küreseldir. Bunu zaten eskiler de biliyorlardı. Gökkürelerinin hareketi dairesel, düzenli ve sonsuzdur. Yer de dâhil olmak üzere, bütün gezegenler Güneş’i merkez alan çemberler üzerinde dolanırlar. Gök cisimleri şu şekilde sırlanmışlardır: Merkezde Güneş, Merkür, Venüs, Yer, Mars, Jüpiter ve Satürn. Ay ise Yer’in çevresinde dolanır. Kopernik’in modeli şu anda kabul edilen evren modeliyle aynı. parçadanda şöyle bir örnek verebiliriz : Kopernik'in ileri sürdüğü gibi Dünyanın Güneş çevresinde döndüğünü biliyoruz. Ama biz Kopernik'in bilmediği bir şey daha biliyoruz. Bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil; Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri. Samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya Başpiskoposun Kopernik'e yazdığını buraya yazman çok iyi olmuş ben sadece Kopernik'in yazdığını biliyodum bebi bilgilendirdin teşekkür ederim.

      Sil
    2. Buna çok sevindim Şükriye

      Sil
    3. mrb derya 2. sorunun cevabı için çember üzerinde dolanıyor demişsin ama bilimsel veriler bu dediğin ile uyuşmamaktadır.iyi akşamlar.

      Sil
  8. 3. Bir olayı ya da olguyu açıklamaya çalışan iki alternatif görüş ya da model varsa en doğru seçim kanıtlanmış ve akla en yakın olandır. Batlamyusta birçok araştırmalar gözlemler sonucu dünya merkezli evren modelini ortaya koydu fakat demek ki bir yerde hata yaztı yanlış gözlem , yanlış bir hipotez… ama kopernik geldi ve batlamyusun o karışık modelini basite indirdi ve o modeli tamamen yanlışladı. Parçada şöyle anlatılıyor : Yıldızları incelerken Kopernik'in aklına bir fikir geldi. Batlamyus modeline giderek daha karmaşık ilaveler yapmak yerine tek bir değişiklik yapılırsa model çok daha basit olacaktı. Ya Güneş ve gezegenler Dünya çevresinde dönmüyorlarsa? Ya gezegenler ve dünya Güneş çevresinde dönüyorlarsa? Kopernik'e göre Güneş her ne kadar hareket ediyor gibi görünüyorsa da (doğma ve batma olayı), hareketsiz de olabilirdi ve belki de asıl hareket eden Dünya'ydı. Başka bir değişle güneş alçalıyor gibi göründüğünde belki de dünya yükseliyordu!
    4. Bilim kendinden önceki modellerin üzerinden araştırma yaparak ilerler. Kendinden önce yapılan çalışmalar modeller o bilim adamına yön olur. Kendinden öncekileri sorgular. Batlamyusun modeli yanlış da olsa koperniğe yön oldu o modelde ki yanlışları buldu ve yeni bir evren modeli orataya çıkarttı. Bilim böyle eklemeler yaparak, düzenlenerek , ilerler.
    Kaynakça
    http://vizyon21yy.com/documan/Genel_Konular/Bilim_Teknoloji/Evren_Kuramlari/Gunes_Merkezli_Evren_Modeli.pdf
    http://www.kozmikanafor.com/gunes-merkezli-evren-modelini-kopernik-kesfetmemistir/
    http://astronomy.ege.edu.tr/~sevren/Dersler/AstronomiTarihi/ASTAR4.pdf
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Nicolaus_Copernicus
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Derya,
      4. cevabı biraz daha geliştirelim..

      Sil
  9. Merhaba hocam
    Cevap 1 Hem Batlamyus’un modeli hem de Kopernik’in modeli evrenin yapısını açıklamak için öne sürülmüş farklı görüşlerden oluşmuş modeller olsa da kopernik in modeli Batlamyus’unki gibi hemen kabul görmemiştir. ’’Dünyanın her şeyin merkezinde olmadığı fikri insanları çok öfkelendirmişti: Kopernik Dünyanın görkemli Güneş'in etrafında dönen, öylesine bir gezegen olduğunu nasıl söyleyebilirdi? Ancak Kopernik'in ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Onların bu kanıtları Batlamyus gafının sonu oldu.’’
    Cevap2 Kopernik’in modeli kabul edilen evren modeliyle aynı değildir. Kopernik evrenin merkezinde güneş olduğunu düşünüyordu lakin günümüzde Güneş’in Samanyolu Galaksisi’nde olduğu bilinmektedir.Elbette bu durum bilimsel modelin tercih edilmesinde etkilidir. Ancak Kopernik'in ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Onların bu kanıtları Batlamyus gafının sonu oldu.
    ‘’Günümüzde milyarlarca milyarlarca mil öteden bilgi toplayan uydu teleskopları sayesinde evrendeki yerimiz hakkında daha fazla şey biliyoruz. Kopernik'in ileri sürdüğü gibi Dünyanın Güneş çevresinde döndüğünü biliyoruz. Ama biz Kopernik'in bilmediği bir şey daha biliyoruz. Bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil; Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri. Samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil. Belki de sınırsız olan bir evrende gezip duran sayısız yıldız kümesinden biri yalnızca. Evrenin geri kalanıyla kıyaslandığında sevgili gezegenimiz minicik bir kozmik toz parçası… Sonuçta evrenin gerçektende bizim çevremizde dönmediğini söyleyebiliriz herhalde, ne dersiniz!
    Batlamyus gaf yapmıştı. Ancak evrene bilimsel olarak bakarak bugünkü modelimizin öğelerinden birçoğunu içeren bir modeli geliştiren de oydu. Biz hala evreni gezegenlerden ve yıldızlardan oluşan, yerçekimi denilen bir kuvvetin etkisiyle hareket eden bir düzen olarak görüyoruz.
    Unutmayalım ki ancak Batlamyus modelini görüp, ona tapınıp, sonra da Batlamyus'un dikkatli gözlem yöntemini kullanarak ona meydan okuyup onu bir yana bıraktıktan sonra kendi modelimize erişebildik.’’

    Parçadan da anlaşılacağı üzere Kopernik’in modeli günümüzde değişmiş uzay teleskobuyla yapılan gözlemler ışınğında günümüzde yeni bir evren modeli kabul görmüştür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Emre 1. Sorunun cevabını yetersiz buldum.

      Sil
    2. Mrb Emre özgeye katılıyorum 1. Cevabın yetersiz olmuş

      Sil
    3. Merhaba Emre Özge ve Derya'ya katılıyorum bende 1.sorunun cevabını eksik buldum.

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    5. arkadaşlar rica ediyorum herkes aynı şeyi yazmasın 1 kişi yazmış zaten yorum yapmış olmak için yorum yapmayalım birde eksik olduğunu düşündüğünüz şeyi belirtin ben neyi eksik bulduğunuzu nerden bilebilirim.

      Sil
    6. Kendi görüşlerime biraz daha yer vereyim umarım cevabımı yeterli bulursunuz.Kopernik 'in yaşadığı dönemde kilise daha önceden Batlamyus'un ortaya attığı görüşü benimsemişti ve o dönemde kiliseye karşı gelmek mümkün değildi bu yüzden çoğu bilim adamı görüşlerini gizlemiş hatta birçoğu da kitaplarının kendileri öldükten sonra bastırılmasını istemiştir. Böyle bir dönemde de kilise ve dolayısıyla halk Batlamyusun görüşünü benimsemiştir. o dönemde skolastik düşüncenin hakim olması sebebiyle halk da Batlamyusun görüşünü benimsemişti. Parçada da bahsedildiği üzere:
      ’’Dünyanın her şeyin merkezinde olmadığı fikri insanları çok öfkelendirmişti: Kopernik Dünyanın görkemli Güneş'in etrafında dönen, öylesine bir gezegen olduğunu nasıl söyleyebilirdi? Ancak Kopernik'in ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Onların bu kanıtları Batlamyus gafının sonu oldu.’’ Kopernik in görüşü sonradan benimsenmiştir.

      Sil
    7. Emre eksiğini görüyoruz ve yazıyoruz ayrıca sadece bir kişi bir kişiye yorum yapacak diye bişey yok.

      Sil
  10. Cevap3 Bir olayı ya da olguyu açıklamaya çalışan iki alternatif görüş ya da model varsa 2 görüş de incelenip mantıklı olan tercih edilmelidir.’’Kopernik'e göre Güneş her ne kadar hareket ediyor gibi görünüyorsa da (doğma ve batma olayı), hareketsiz de olabilirdi ve belki de asıl hareket eden Dünya'ydı. Başka bir değişle güneş alçalıyor gibi göründüğünde belki de dünya yükseliyordu!’ ’Batlamyusun modelinde ise sürekli eklemeler yapmak suretiyle modeli geliştirmek gerekiyordu . Bu 2 model arasında yanlış olsa bile daha mantıklı olan Kopernik modeli kabul edilmelidir
    Cecap 4 ‘’Günümüzde milyarlarca milyarlarca mil öteden bilgi toplayan uydu teleskopları sayesinde evrendeki yerimiz hakkında daha fazla şey biliyoruz. Kopernik'in ileri sürdüğü gibi Dünyanın Güneş çevresinde döndüğünü biliyoruz. Ama biz Kopernik'in bilmediği bir şey daha biliyoruz. Bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil; Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri. Samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil. Belki de sınırsız olan bir evrende gezip duran sayısız yıldız kümesinden biri yalnızca. Evrenin geri kalanıyla kıyaslandığında sevgili gezegenimiz minicik bir kozmik toz parçası… Sonuçta evrenin gerçektende bizim çevremizde dönmediğini söyleyebiliriz herhalde, ne dersiniz!
    Batlamyus gaf yapmıştı. Ancak evrene bilimsel olarak bakarak bugünkü modelimizin öğelerinden birçoğunu içeren bir modeli geliştiren de oydu. Biz hala evreni gezegenlerden ve yıldızlardan oluşan, yerçekimi denilen bir kuvvetin etkisiyle hareket eden bir düzen olarak görüyoruz.

    Unutmayalım ki ancak Batlamyus modelini görüp, ona tapınıp, sonra da Batlamyus'un dikkatli gözlem yöntemini kullanarak ona meydan okuyup onu bir yana bıraktıktan sonra kendi modelimize erişebildik. “Muhteşem” gaflar arasında Batlamyus'un ki gerçekten de “En büyük” olanıdır.’’

    Parçanın son 3 parağrafına göre bilim: eski modelleri gözleyip yanlışlarını farkederek, yıldızları inceleyerek, yeni icat edilen teleskoplarla gözlemler yapılarak ve bilgi toplayan uzay teleskopları sayesinde gelişmiştir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaynakça
      Prof. Dr. Hüseyin Gazi Topdemir. Tarih Boyunca Geliştirilmiş Evren Modelleri – 1. Güneş Merkezli Evren Modeli
      https://tr.wikipedia.org/wiki/Kozmoloji
      https://tr.wikipedia.org/wiki/Kopernik_G%C3%BCnmerkezlili%C4%9Fi
      https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus

      Sil
    2. Merhaba Emre,
      4. cevap ta genel anlamda bilimin gelişimini soruyorum,
      cevabı biraz daha derinleştirelim...

      Sil
  11. 1) Aristoteles, dairesel hareketin en kusursuz hareket olduğunu savunmuştur ve Batlamyus da bu geleneğin izinden gitmiştir. Ardından Aristoteles görüşünü genişleterek bir ‘’yer merkezli evren modeli’’ oluşturmuştur. Rönesans'a kadar geçerliliğini korumuş kilisenin desteğini almış olan bu model, Kopernik'in güneş merkezli modeline dek (Rönesans’a kadar) Batı ve İslam dünyalarında geçerli model olarak kabul edilmiştir. Kopernik ömrünün son yıllarında Güneş Merkezli evrenden bahsettiğinde iyi karşılanmayan bu görüş Rönesans’ın da etkisiyle Batı Dünyasında yeni model arayışlarını gündeme getirmişti.
    Teknolojinin ilerlemesiyle sonuçta Kopernik’in haklı olduğu anlaşılmıştır.

    2) Elbette Kopernik’in modeli şuan kabul edilen ile %100 bağdaşmamaktadır. Örneğin: daha önce 'düzenli' Evren anlayışı yerini oldukça 'düzensiz' ve 'kusurlu' gözüken bir Evren anlayışına bırakmıştır. Kopernik Güneşin sabit olduğunu hiç hareket etmediğini öne sürmüş fakat günümüzde çok azda olsa güneş hareketliliği bilinmektedir.
    ‘’…Batlamyus gaf yapmıştı. Ancak evrene bilimsel olarak bakarak bugünkü modelimizin öğelerinden birçoğunu içeren bir modeli geliştiren de oydu. Biz hala evreni gezegenlerden ve yıldızlardan oluşan, yerçekimi denilen bir kuvvetin etkisiyle hareket eden bir düzen olarak görüyoruz…’’ Parçanın bu kısmındanda anlaşılacağı gibi:
    Bilimin her adımı bir önceki adım ile ilişkilidir. Her model bir önceki modelden yararlanmaktadır. Yanlışlığı dahi tartışılmaksızın her model kendinden sonraki modele ışık olabilmektedir.

    3) Bir görüşün kabul edilebilmesi için delillere, geçmiş bilgilere veya gözlemlere dayanarak ileri sürülen, test edilebilir bir tahmin, hipotez deneyler veya daha fazla gözlem yaparak desteklenebilir bir görüş olması beklenir. Bu dayanaklara en iyi uyum sağlayan görüş kabul edilir. Aynı zamanda görüşler tabiî ki çağına uygun olmalıdır. Örneğin önceden kabul gören Dünya’nın düz olduğu görüşünü bugün öne süremezsiniz. Çünkü o dönem bu görüşe karşı gelemeyen teknoloji bugün bu görüşünüze karşı gelecektir. ‘’….Dünyanın her şeyin merkezinde olmadığı fikri insanları çok öfkelendirmişti: Kopernik Dünyanın görkemli Güneş'in etrafında dönen, öylesine bir gezegen olduğunu nasıl söyleyebilirdi? Ancak Kopernik'in ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Onların bu kanıtları Batlamyus gafının sonu oldu.’’

    4) Bilim yanlışlanabilirdir. Ancak bu demek değildir ki eski görüşün artık bir önemi yoktur. Her yanlışlanan görüş bir sonraki adımı için bir destek olmuştur. Fakat yinede bilimin ilerleyişi için ‘’yuvarlandıkça büyüyen kartopu’’ benzetmesi doğru olmayabilir. Kartopu bazen bir kayaya çarpar ve dağılır. Dağılan parçalar yepyeni bir görüşün habercisi olarak yeniden dağılmak üzere yoluna belki büyüyen yeni bir kartopu olarak devam eder. Parçada da okuduğum üzere Batlamyus’un görüşü Kopernik’in Güneş Merkezli Modeline çarpmış ve dağılmıştır. Yeni görüş o günden bu güne büyüyerek eksiklikleri giderilerek yenilikler eklenerek devam etmektedir.

    Kaynakça:
    Prof. Dr. Hüseyin Gazi Topdemir. Tarih Boyunca Geliştirilmiş Evren Modelleri – 1. Güneş Merkezli Evren Modeli
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Kozmoloji
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus
    http://www.felsefe.gen.tr/bilim_felsefesi/thomas_kuhn_ve_etkinlik_olarak_bilim.asp
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Kepler%27in_gezegensel_hareket_yasalar%C4%B1

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Suzan,
      1. cevabın başlangıcı iyi olmuş ama sonu eksik kalmış...

      Sil
  12. İyi akşamlar hocam
    Cevap1:Batlamyus’un Dünya merkezli evren modeli çok etkileyici bir modeldi.Batlamyus modelini korumak adına bilim adamları eklemeler yaparak düzenlemeler yapmış ve böylece dünya merkezli evren görüşü uzun zaman etkisini sürdürmüştür.Daha sonra Koperniğin bu ilaveleri yapmaksızın, daha sade ve gezegenlerin hareketlerini açıklayabilecek bir yol buldu. Ancak bunu yapmak için Batlamyus'a ters düşmesi ve yepyeni bir tablo çizmesi yepyeni bir bakış açısı gerekiyordu.Batlamyus'a cephe almak çok ürkütücü bir şeydi. Ancak Kopernik, Rönesans denilen ve Avrupa'nın her yanında insanların, yüzyıllar boyunca gerçek olarak kabul edilmiş inançları sorguladıkları, yepyeni şaşırtıcı fikirler ortaya attıkları bir devirde yaşıyordu. Ve böylece Kopernik Dünyanın her şeyin merkezinde olmadığını söyleyip Güneş merkezli evren modelini ortaya atmıştır. Bilim insanları Kopernik'in ölümünden birkaç yıl sonra yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip ileri sürülen düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Bu olguyu elle tutulabilir, üzerine düşünülebilir ve bir şekilde kanıtlanabilir biçimde ortaya koyan ilk kişi Koperniktir.
    Cevap2:Kopernik’in modeli şuanda kabul edilen modelle aynıdır.Parçadan örnek verecek olursak;. Kopernik'in ileri sürdüğü gibi Dünyanın Güneş çevresinde döndüğünü biliyoruz. Ama biz Kopernik'in bilmediği bir şey daha biliyoruz. Bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil; Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri. Samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil. Belki de sınırsız olan bir evrende gezip duran sayısız yıldız kümesinden biri yalnızca .Bu durum bir bilimsel modelin tercih edilmesinde etkilidir. Şöyle ki Batlamyus yanılmıştı fakat evrene bilimsel bakarak bizim şuan ki modelimizin öğelerinden birçoğunu içeren bir modeli geliştiren de oydu.Yani Batlamyus modelini görüp ,gözlem yaptıktan sonra yanlışlarımızı fark edip onları düzelterek şuan ki modelimize ulaşabildik.
    Cevap3: Bir olayı ya da olguyu açıklamaya çalışan iki alternatif görüş ya da model varsa; akla ve mantığa uygun olan, gözlem ve deneylerle kanıtlanabilen, tekrarlandıkça aynı sonucu gösteren tercih edilmelidir. Batlamyus’un Dünya merkezli evren görüşü oldukça etkisini sürdürdü ve Dünya merkezli evrenin nasıl çalıştığına dair ayrıntılı bir tablo geliştirip bunu destekleyici bilimsel düşünceler öne sürmüştür. Fakat tüm bunlara rağmen Batlamyus modelinin yanlışlığı ortaya çıkmıştır.Kopernik batlamyus modeline eklemeler yapmak yerine tek bir değişikliğin yapılmasıyla daha basit olabileceğini söylemiştir. “Kopernik yıldızları incelerken aklına bir fikir geldi. Ya Güneş ve gezegenler Dünya çevresinde dönmüyorlarsa? Ya gezegenler ve dünya Güneş çevresinde dönüyorlarsa? Kopernik'e göre Güneş her ne kadar hareket ediyor gibi görünüyorsa da (doğma ve batma olayı), hareketsiz de olabilirdi ve belki de asıl hareket eden Dünya'ydı. Başka bir değişle güneş alçalıyor gibi göründüğünde belki de dünya yükseliyordu!”
    Cevap4: Kopernik batlamyus modeli üzerinde değişiklik yaparak bugünkü evren modeline yaklaşmıştır. Şöyle diyebiliriz; batlamyusta kendinden önce yaşamış bilim insanlarının bu konu hakkındaki görüşlerini toplayarak oldukça etkili olan modeli geliştirmiştir ( her ne kadar sonradan yanlış olduğu ortaya çıkmış olsa da).Belki ilerleyen zamanlarda teknolojinin gelişmesiyle bilim insanları koperniğin modelinin de yanlış olduğunu söyleyecek ve bizim kabul edebileceğimiz kanıtlar sunucaklar.Yani bilim önceden gelişen olgu ve olayları gözlemleyip eklemeler yaparak ilerler.
    Kaynaklar;
    http://docplayer.biz.tr/13795310-Gunes-merkezli-evren-anlayisi.html
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Nicolaus_Copernicus
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Emine 1.soruda Kopernik'in rahatça düşüncesini ifade ettiğini yazmışsın ben buna kattılmıyorum oda öldükten sonra güneş merkezini ispatlamıştır.

      Sil
    2. Merhaba emine, bende Şükriye ye katılıyorum kopernik bunu rahatça dile getirememiştir.

      Sil
    3. merhaba arkadaşlar .Sizden yazdığımı tekrar okumanızı rica edicem. Çünkü Koperniğin rahatça düşüncesini ifade etmesi gibi bir cümle kullanmadım.Teşekkürlerr

      Sil
    4. Merhaba Emine,
      1. soru için daha az alıntı daha çok yorum
      4. soruda bilimin nasıl geliştiği ile ilgili genel cevaplar vermenizi bekliyorum.

      Sil
  13. Merhaba hocam.
    1-Gök bilimi, bilim dalları arasında en eski olanlardandır ve özellikle antik çağlarda en yoğun anlamda icra edilen, bilimlerin anası olarak görülen bir bilimdir. Bu sebeptendir ki en eski çağlardan beri oldukça fazla bilim insanı astronomi çalışmaları yapmış ve bazı hipotezler ortaya atmışlardır. Batlamyus evrenin merkezinin dünya olduğunu öne sürdü, onun bu modeli çok kısa sürede kabul edildi ve uzun yıllar geçerliliğini korudu ancak onun arkasından gelen ve birkaç ekleme ve değişiklikle evreni açıklamaya çalışan Kopernik’in modeli beklendiği gibi kabul görmedi. Modelin önünde birçok engel bulunmaktaydı.
    Bunlardan birisi Hıristiyan teolojisiydi. Yer
    merkezli kozmoloji, uzun bir zamandan beri
    Hıristiyanlığın evren görüşü haline gelmişti ve bu kozmolojiye karşı çıkmak dine karşı çıkmak olarak algılanmaktaydı. Batlamyus’un matematiksel olarak da desteklemeyi başardığı bu model aynı zamanda gök olaylarının açıklanmasında belirgin bir başarı kazanmıştı ve bunun yarattığı bir güven ve bağlanma söz konusuydu. Daha önce değinildiği üzere, algılarımız da Yer’in evrenin merkezinde
    hareketsiz olarak durduğuna ve göğün yirmi
    dört saatte çevremizde döndüğüne tanıklık
    etmektedir. Diğer taraftan Yer’in hareketi kabul edildiğinde, ortaya çıkan sorunlara cevap vermeyi sağlayacak bir fizik bilgisi yoktu. Örneğin Yer döndüğüne göre yukarı atılan taş nasıl oluyordu da yine aynı noktaya düşüyordu. Sabah yuvalarından uçan kuşlar yuvalarına nasıl geri gelebiliyorlardı. Yer dolanıyorsa üzerindeki nesneler niçin etrafa saçılmıyorlardı gibi soruların o dönemde cevaplanması neredeyse olanaksızdı. Bütün bu sebeplerdendir ki Kopernik çok güvendiği modelinin geçerlilik sağladığını göremeden hayatını kaybetmiştir.
    2- Kopernik güneş merkezli evren modelinin kurucusudur. Biz bugün biliyoruz ki evrendeki tüm gezegenler ortada sabit duran dünya etrafında dönmezler. Dünya da dönmektedir ve evrenin merkezinde değildir, bu yönüyle baktığımız zaman Kopernik’in yüzyıllar önce yapmış olduğu açıklama hala geçerliliğini koruyor ancak onun modelinin de günümüzde tamamen geçerli olması mümkün değildir. Kopernik evrenin küresel olduğunu çünkü kürenin mükemmel olduğunu söyledi, gök cisimlerinin küresel olduğunu varsaydı, yerin dönmesiyle ilgili ortaya çıkan sorulara cevap veremedi, yörüngeleri ise dairesel olarak kabul etti. modern evren kuramları Einstein’ın izafiyet teorisi üzerine kuruludur; evren sürekli olarak genişlemektedir, ayrıca biliyoruz ki dünya kusursuz bir küresel yapıda değil geoid yapıdadır ve yörüngeler dairesel değil eliptiktir. Bunun yanında güneş de bir merkez değildir, hatta galaksi bile evrenin içinde bir toz bulutu kadar kalır. tabii ki bütün bu çelişkiler ve tutarsızlıklar bir modelin kabul edilmesinde veya edilmemesinde birincil derecede etkilidirler. Bir modelin sorulan sorulara ne kadar cevap verdiği o modelin kabul görmesinde önemli bir etkendir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mrb ilke 1. Cevabını çok beğendim sana katılıyorum

      Sil
    2. merhaba derya, teşekkür ederim yeterli bulmanıza sevindim.

      Sil
    3. Merhaba İlke,
      1. cevabın güzel ama son kısmı eksik olmuş...

      Sil
  14. 3- parçada görüyoruz ki Batlamyus da Kopernik de evreni açıklamaya çalıştılar ortak bir problem için farklı hipotezler ürettiler ancak Batlamyus’un modeli Kopernik’in modelinden çok daha fazla kabul gördü ve yayıldı sebebi insanlara inanmak isteyecekleri bir fikir sunmasıydı. Fakat bir olgunun açıklanması için iki alternatif varsa bilimsel yanı ağır basan daha çok soruya cevap veren model tercih edilmelidir, örneğin günümüzde fizikte kuantum çalışmaları başladıktan sonra Newton’un mekanik kuralları yetersiz kalmıştır ve eğer kuantum mekaniği ile ilgili bir sorumuz varsa bunun çözümü kuantum fiziktedir. Newton’un kuralları tamamen geçerli olmasına rağmen daha güncel bir problemi çözmekte yetersiz kalabilir. Yani bir olgunun açıklanması için kullanılacak modelin problemi ne ölçüde çözdüğü önemlidir.
    4- Batlamyus örneğinden de hatırlayacağımız üzere; Batlamyus bir problem belirledi ve bu problemin çözümü için kurduğu hipotezi test etti o dönemin şartları içerisinde kabul gören bu hipotez yer merkezli evren modelini oluşturdu. Kopernik Batlamyus’un modelinde bazı yanlışlar gördü bu yanlışları gidermek için önce batlamyus’un fikrini olduğu gibi aldı üzerinde çalıştı ve eksikliklerini gördükten sonra ilaveler yaptı. Kepler ve Galileo Kopernik’in verilerini doğrulamak için onu temel alan çalışmalar yaptı, geçmişin problemini çözerken Kepler gök mekaniği, Galileo ise yer mekaniği ile ilgili yeni problemler ortaya koydu. Bir bilimsel çalışmanın sonucu kendinden sonraki bilimsel çalışmanın ürünüdür. Bilim bu şekilde disiplinli ve sistematik bir biçimde ilerler bilimin ilerlemesi için kendisinden önce ona dayanak sağlayacak hatalı veya hatasız bilimsel çalışmalar şarttır. Bugün inanılmaz güvendiğimiz ve doğru kabul ettiğimiz bir model de yarın geçerliliğini yitirebilir, bilim sınanabilir veriler içerir ve bilgi birikimine dayanır.

    KAYNAKLAR
    Modern bilimin oluşumu-Richards S.Westfall alfa bilim yayıncılık,1. Basım,2015
    www.biyolojieğitimi.yyu.edu.tr/evrenmodelleri
    bilim ve teknik-tarih boyunca geliştirilmiş evren modelleri, Prof Dr. Hüseyin Gazi Topdemir (şubat 2011)
    www.eba.gov.tr/bilimdalları
    www.astronomy.ege.edu.tr/astronomitarihi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ilke, fikirlerine katılıyorum.

      Sil
    2. merhaba özge, teşekkür ederim.

      Sil
    3. Merhaba İlke,
      3 ve 4 ü derste konuşalım...

      Sil
  15. Merhabalar hocam,uzun olduğu için 2 parça halinde paylaşacağım...

    CEVAP(1): Batlamyus'un dünya merkezli evren modeli,Koperniğin güneş merkezli modeline dek Batı ve İslam dünyasın da geçerli bir model olarak kabul görmüştür. Ancak Kopernik sonra ortaya çok daha basit bir model sundu. Parçada da okuduğumuz gibi Kopernik Rönesans denilen insanların yaratıcı fikirlerini ortaya attığı bir devirde yaşamaktaymış.Kopernik dünyanın evrenin merkezinde olmadığını söylemiş ve ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Onların bu kanıtları Batlamyus gafının sonu oldu. Kopernik'e göre Güneş sabit bir şekilde merkezdeydi ve Dünyayla diğer gezegenler dairesel yörüngelerde Güneş'in çevresinde dönüyordu.Daha sonraları gelen 2 astronomda (Kepler,Galileo) hatta Kopernik'in modelini desteklemişlerdir.Kopernik gezengenlerin konumlarında hakkında kesin tahminler yapamamış ve kendisi de bunun farkında olup hiç bir kanıt sunmamıştır. Bunun yerine daha düzgün bir sistem yapabileceğini düşünmüş.Bu model kendinden sonraki bilim insanlarını önemli ölçüde etkilemiştir. Örneğin Galileo ve Kepler benimsemiş,savunmus ve hatta geliştirmeye çalışmışlardır.Zaman içerisin de tercih edilmesinin nedeni bu şekilde yeni fikirlerle,gözlemlerle doğruluğunun artması olarak söyleyebiliriz.

    CEVAP(2): Kopernik ten sonra onun modeline inanan bilim insanları da model üzerine araştırmalar yapmıştır. Kepler de Kopernik'in modeline inanıyordu,güneş merkezde olmalıydı. Ama Kopernik gezegenlerin yörüngelerinin düzgün dairesel olduğunu savunuyordu. Bu düzgün dairesel yörüngeler var olan gözlemlere uymayınca aynen Batlamyus'un modeli gibi modelini karmaşıklaştırmış bulunmaktadır. Kepler ise bunlardan sonra daha basit bir model düşünmek istemiş. Ve uzun araştırmaları sonunda doğru modeli bulmuştur. Bu şekil elipsti. Gezegenler güneşin çevresinde elipstik yörüngelerde dolaşıyordu.Eliptik yörüngeler basitti. Yani Batlamyus ve Kopernik modellerinde ki dış çemberlere gerek yoktu. Parça da geçen Kopernik'in ileri sürdüğü gibi Dünyanın Güneş çevresinde döndüğünü biliyoruz. Ama biz Kopernik'in bilmediği bir şey daha biliyoruz. Bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil; Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri. Samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil. Şu anda günümüzde ki evren modeliyle aynı demek ne kadar doğrudur ? Çünkü Kopernikten sonra da diğer bilim insanları daha doğru sonuçlar elde etmişti. Biz Koperniğin bilmediği şeyi de biliyoruz o zaman Koperniğin modeli günümüz evren modeliyle tıpa tıp aynıdır diyemeyiz. Koperniğin bu modeli parçadan da anladığımız üzere 'gezegenler güneşin çevresinde eliptik yörüngelerde dolaşıyordu' bu fikirle uyuşmamaktadır.

    YanıtlaSil
  16. CEVAP(3): Parçadan da okuduğumuz üzere Batlamyus 'un fikri daha uzun süre kabul görmüş bulunmaktaydı. Sebebi insanların inanacağı şekilde bir fikir öne sürmüş olmasıydı. Ancak bir olayı ya da olguyu açıklamaya çalışan iki alternatif görüş ya da model varsa bilimsel yönü daha çok ağır basan,deneylerle gözlemlerle daha çok kanıtlanmış olan model tercih edilir.Aynı zamanda o zamana uygun modeller olmalıdır. Batlamyus ve Kopernik'in modellerine bakacak olursak Kopernik daha sonraları modeli daha basite nasıl indiririm düşüncesiyle yeni fikirler geliştirmiş ve ortaya atmıştır. Telekoplar sayesinde de bu fikirler çoğunlugunun doğruluğu kabul edilmiştir.

    CEVAP(4):Batlamyus önce Dünya merkezli güneş modelini öne sürmüştü ondan sonra Kopernik ise bu fikrin üzerine çalışarak yeni fikirler geliştirdi. Ona göre güneş sabit bir şekilde merkezdeydi ve dünyayla diğer gezegenler dairesel yörüngelerde Güneş'in çevresinde dönüyordu. Yani model üzerine çalışarak daha basite indirmeye çalıştı. Daha sonraları iki astronom Galileo ve Kepler desteklemeye başladı. Ve yeni keşfedilmiş olan teleskopla gece gökyüzünü incelemeye başlamış olup Batlamyus 'un teorisinin sonu gelmişti. Bunlardan da anlayacağımız üzere farklı bilim insanları kendinden önceki bilim insanlarından ya da ürettikleri fikirlerden etkilenip geliştirebilmektedirler. Bilim bu şekilde disiplinli ve sistematik bir şekilde ilerleme göstermektedir. Ve burdan bilim insanları için daha önceki bilim insanlarından etkilenmez,yansızdır diyemeyiz. Bilim insanları araştırmaya başladığı anda daha önceki bilim insanlarının bilgilerini okumasıyla zihinsel olarak yönlendirilecektir. Yani şunada bu paragraf üzerinden açıklık getirebiliriz. Bilim objektif gözlemlerle başlamaz. Bilimsel bilgi de test edilebilir,sınanabilir.

    KAYNAKÇA :
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Kopernik_G%C3%BCnmerkezlili%C4%9Fi
    https://bilimselinsan.wordpress.com/tag/batlamyus/
    Bilimin Kısa Bir Tarihi -Murat Yıldırımoğlu -Yıldırımoğlu Yayıncılık
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus
    Bilim tarihi-John GRIBBIN
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Nicolaus_Copernicus

    YanıtlaSil
  17. Merhaba hocam kolay gelsin..
    C1-Rönesans dönemine kadar batlamyusun modeli kullanıyolardu ama daha sonra kopernikin modeli kullanılmaya başlandı. Orta çağda,mantık ve insanî esaslar kaybolmuştu. Dünya'nın döndüğü kanısına varan Galile ve daha pek çok düşünür çeşitli işkenceler görmüş pek çoğu öldürülmüştür. Bu itibarla Rönesans hareketi ilim ve teknolojideki ilerlemenin yanı sıra insan ve tabiat sevgisini de beraberinde getirdi.Bu gibi yenilik hareketlerinde dolayı kopernikin modeli kullanılmaya başlanmıştır.
    C2-Kopernik Güneş merkezli evren modeline ulaşmak için yaptığı gözlemleri, “başkalarının da tekrarlayabileceği” biçimde toplamış, delillerini ortaya koymuştur. Ama biz Kopernik'in bilmediği bir şey daha biliyoruz. Bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil; Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri. Samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil. Yani evrenin merkezi güneş değildir bu bakımdan uyuşmamaktadır.Bir modelin tercih edilmesinde etkilidir;Çünkü yeni bir fikir ortaya atmak için önce geçmişe bakabiliri kim ne yapmış,eksiklikleri var mı?Eksiği varsa düzeltilebilir mi?O zamanlarda teknolojinin çok gelişmemesi veya gözlemlenemeyen bazı olaylar olablir.Bilim ilerleyerek gider çünkü yeni keşifler herzaman olablir.
    C3-Ancak Kopernik'in ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Onların bu kanıtları Batlamyus gafının sonu oldu. Eğer iki seçenek arasında kalınırsa gözlemlere en yatkın olanı almak-kullanmak-gerekir,parçadan verdğim örnekte de kopernikin modelinin başka kişiler tarafından da gözlemlenip doğru olduğu ortaya çıkmıştır.
    C4-Unutmayalım ki ancak Batlamyus modelini görüp, ona tapınıp, sonra da Batlamyus'un dikkatli gözlem yöntemini kullanarak ona meydan okuyup onu bir yana bıraktıktan sonra kendi modelimize erişebildik. “Muhteşem” gaflar arasında Batlamyus'un ki gerçekten de “En büyük” olanıdır.Burada bilimin ilerlemesinin nasıl olduğundan bahsetmiştir daha öncekilerde yararlanıldğını,önceki yazılanlara hemen bir kenara atamadığımızı önce ondan yararlanmamız gerektğini daha sonra eksiklikleri varsa yeni bir model olşturmamız gerektğini savunmaktadır.Batlamyusun gözlem yöntemini kullanarak bu durumlara gelinmiştir.

    Kaynakça
    https://tr.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6nesans
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Nicolaus_Copernicus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar İbrahim 1.soru da Kopernik'in modelinin uzun süre tercih edildiğini söylemişssin bunun nedenlerini biraz daha açabilir misin ?

      Sil
    2. Merhaba İbrahim,
      1 ve 4.cevaplar biraz eksik olmuş..

      Sil
  18. Merhaba hocam
    1)Batlamyus ve kopernik’ in evren modeli yapısını karşılaştırdığımızda Batlamyus ‘un evren modeli dünya sabit yani hareket etmezken diğer gezenler ve güneş, dünya etrafında hareket etmektedir. Bu model Rönesans döneminde kullanılmaktaydı. Bu model uzun süre korunmuştur. Bunun nedeni ise batlamyus’a karşı yeni bir model atma cesaretinde kimse bulunamamıştır. Ancak daha sonra kopernik güneş merkezli evren sistemini ortaya atmıştır. Ancak bu görüş ilk başlarda kabul görmemiştir. Çünkü onların inançlarına göre dünyanın her şeyin merkezi olmadığı fikrini kabullenemiyorlardı. Bu güneş merkezli sistemin kabul görmesi ancak kopernik ‘in ölümüyle kabul görmüştür.(gökyüzü teleskoplarla incelenince)ve daha da geliştirilmiş güneşinde evrenin merkezi olmadığı anlaşılmış. Güneşte samanyolu galaksisinde bir gezegen olduğu düşünülmüştür.
    2)Kopernik’ in evren modeli günümüzle kısmen aynı değildir. Çünkü kopernik ‘e göre güneş evrenin merkezi olarak durur dünya hareket eder. Dünyanın hareket ettiği şimdiye kadar kabul görmemesine rağmen daha sonraki çalışmalarda güneşin evrenin merkezi olmadığı anlaşılmıştır. Kopernik ‘e göre merkez kabul edilen güneş aslında samanyolu gök adasını oluşturur. Milyarlarca yıldızlar gözlem bu yönüyle uyuşmamaktadır. Bu durum bilimsel modelin tercih edilmesinde etkilidir. Çünkü şu anda elde edilen evren modelinin temelini Batlamyus atmıştır. Batlamyus bu modeli ortaya atmasaydı şu anki evren modeline ulaşamazdık. Batlamyus bilgilerinin üzerine eklemeler yapılarak yanlış olanlar düzeltilerek doğru bilgiye ulaşmıştır. Parçadan örnek vermek gerekirse: (Unutmayalım ki ancak Batlamyus modelini görüp, ona tapınıp, sonra da Batlamyus'un dikkatli gözlem yöntemini kullanarak ona meydan okuyup onu bir yana bıraktıktan sonra kendi modelimize erişebildik. “Muhteşem” gaflar arasında Batlamyus'un ki gerçekten de “En büyük” olanıdır.)
    3)İki alternatif görüş varsa hangisi mantıklı akla yatkın ve daha çok kanıtlana bilirlik özelliğine sahipse o tercih edilmelidir. Parçadan da örnek verirsek: (Yıldızları incelerken Kopernik'in aklına bir fikir geldi. Batlamyus modeline giderek daha karmaşık ilaveler yapmak yerine tek bir değişiklik yapılırsa model çok daha basit olacaktı. Ya Güneş ve gezegenler Dünya çevresinde dönmüyorlarsa? Ya gezegenler ve dünya Güneş çevresinde dönüyorlarsa? Kopernik'e göre Güneş her ne kadar hareket ediyor gibi görünüyorsa da (doğma ve batma olayı), hareketsiz de olabilirdi ve belki de asıl hareket eden Dünya'ydı. Başka bir değişle güneş alçalıyor gibi göründüğünde belki de dünya yükseliyordu!)
    4)Öncelikle şunu söylemeliyiz ki bilim sürekli gelişmeye devam eder .yani şuan doğru bilinen durumlar belki ilerleyen yıllarda daha gelişerek şuan ki durumun yanlışları ortaya çıkaracaktır. Ancak şunu da bilmeliyiz ki bilim geçmişten bağımsız değildir. Geçmişte yapılan gözlemlerin yanlışlarını fark ederek yeni bir gözlem ortaya atılabilir. Örneğin parçada kopernik’ in güneşin evrenin merkezi olduğu görüşü daha sonra teleskopla incelendiğinde bunun yanlış olduğu anlaşılmış ve güneşin aslında bir yıldız olduğu ortaya çıkmıştır.

    KAYNAKÇA:
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Nicolaus_Copernicus
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Kepler%27in_gezegensel_hareket_yasalar%C4%B1
    http://www.hanifdostlar.net/hanifnet/akik/evreninkokeni1.htm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ahmet,
      3. ve 4.cevapları biraz geliştirelim...

      Sil
  19. Merhaba hocam,
    1) batlamyusa cephe almak çok ürkütücü birşeydi. Ancak kopernik Rönesans denilen ve Avrupanın her yanında insanların yüzyıllar boyunca gerçek olarak kabul edilmiş inançları sorguladiklari yepyeni şaşırtıcı fikirler ortaya attıkları bir devirde yaşıyordu .yıldızları incelerken kopernigin aklına bir fikir geldi.ya güneş ve gezegenler dünya çevresinde donmuyorlarsa ?kopernik e göre güneş her ne kadar hareket ediyor gibi görünüyorsada hareketsiz de olabilirdi ve belki asıl hareket eden dünyaydi. Dünyanın herşeyin merkezinde olmadığı fikri insanları çok öfkelendirmişti.kopernik dünyanın görkemli güneşin etrafında dönen öylesine bir gezegen olduğunu nasıl söyleyebilirdi.Ancak kopernigin ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarini gökyüzüne çevirip kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtlar.Günümüzde araştırmalar yapılarak bu modelin üzerinede eklemeler yapılmıştır. Araştırma deney,gözlem ve bilgi arttikca bazı doğru bildiğimiz şeylerin yanlış olduğu kanısına varabiliyoruz.
    2)kopernik in modeli suanda kabul edilen modelle uyusmaktadır.kopernikin ileri sürdüğü gibi dünyanın güneş çevresinde döndüğünu biliyoruz.ama biz kopernigin bilmediği bişeyi daha biliyoruz.bizim görkemli güneşimizde evrenin merkezi değil,samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri.Samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil evrende gezip duran sayısız yıldız kümesinden biri yalnızca.
    3)deneylerle kanıtlanmış akla mantığa uygun olan tercih edilmelidir.Batlamyusun dünya merkezli evren görüşü ,insanların herseyin merkezinde olduğu fikri inanmakve değiştirmek istemedikleri bir görüş halindeydi.oysa kopernik böyle olmadığını düşünmüş ve batlamyusun modeline eklemeler yapmak istemişti.parçada da geçtiği gibi yildizları incelerken kopernik in aklına bir fikir geldi.batlamyusun modeline giderek daha karmaşık ilaveler yapmak yerine tek bir degisiklik yapılırsa model çok daha basit olacaktı.kopernik e göre güneş her ne kadar hareket ediyor gibi görünüyorsada hareketsiz de olabilirdi ve belki de asıl hareket eden dünyaydi.
    4)bilim birikerek ilerlemektedir.kopernik kendinden önce yaşayan, çeşitli araştırmalar gözlemler yapmış olan batlamyusun bilgilerinden yararlanarak güneş merkezli evren modelini ortaya atmıştır.ve biz suan da batlamyus,kopernik ve birçok bilim insanının deneylerin den,araştırmalarından ,gözlemlerinden yararlanarak bunlara eklemeler yapmış ve parçadada geçtiği gibi kopernik in bilmediği bir şeyi daha biliyoruz.bizim görkemli güneşimizde evrenin merkezi değil, Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri.samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil. Geçmişten Günümüze baktığımızda tüm bilim insanları kendinden önceki bilim insanlarinin bilgilerinden yararlanmiş onlardan etkilenmiş ve bunun üzerine çeşitli araştırmalar ve çalışmalar yapmışlardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaynaklar
      http://www.kozmikanafor.com/gunes-merkezli-evren-modelini-kopernik-kesfetmemistir/
      https://tr.wikipedia.org/wiki/Nicolaus_Copernicus
      https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus

      Sil
    2. Merhaba Emine,
      2. cevabın eksik olmuş..
      4. soruya daha genel bir cevap verelim...

      Sil
    3. Merhaba emine batlamyusa cephe almak değil,o zaman ki ortaçağda ki insan baskısından dolayı öyle olmuştur yani yönetenlere karşı çıkmak zor oluyordu o yüzden insanlar yeni birşey bulduklarında asılıyor veya zehirleniyordu kendi düşüncelerinin dışında yeni bilgileri karşılardı.

      Sil
  20. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  21. iyi aksamlar hocam
    1) Kopernik görüşü zaman içerisinde tercih edilmiştir.
    Batlamyus kendinden önce gelen Aristoteles fiziğinden yola çıkarak ‘’Yer Merkezli Evren Modelini’’ ortaya atmıştır. Döneminde basit bir deney ile bu görüşünü desteklemiştir. Ve bu görüş o dönemin bilim insanları tarafından akla yatkın olduğu kabul edilmiştir. Bir de kilisenin desteğini alan Batlamyus modeli Hıristiyan ve İslam coğrafyası tarafından kabul görülmüş ve uzun süre bu görüş varlığını sürdürmüştür. Bu görüş Rönesans’a kadar böyle devam etmiştir. Kopernik Rönesans döneminde ‘’Güneş Merkezli’’ bir model ortaya atmış fakat Rönesans döneminde olmasına karşın bu görüşün hoş karşılanmayacağını anladığından ancak ömrünün son dönemlerinde açıklayabilmiştir. ‘’…Dünyanın her şeyin merkezinde olmadığı fikri insanları çok öfkelendirmişti: Kopernik Dünyanın görkemli Güneş'in etrafında dönen, öylesine bir gezegen olduğunu nasıl söyleyebilirdi? Ancak Kopernik'in ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Onların bu kanıtları Batlamyus gafının sonu oldu.…’’

    2) Kopernik modelinin şu anki evren modeli ile tam olarak uyuştuğu söylenemez. Kopernik evren görüşü ardından Kepler ve Newton gibi bilim insanları bu görüşe gün geçtikçe eklemeler yapmışlardır. Örneğin parçada da belirtildiği gibi ‘’…Bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil; Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri. Samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil. Belki de sınırsız olan bir evrende gezip duran sayısız yıldız kümesinden biri yalnızca. Evrenin geri kalanıyla kıyaslandığında sevgili gezegenimiz minicik bir kozmik toz parçası… Sonuçta evrenin gerçektende bizim çevremizde dönmediğini söyleyebiliriz herhalde, ne dersiniz!…’’ Aynı zamanda Güneşin sabit olduğunu düşünen Kopernik’in şuan yanıldığını bilmekteyiz. Güneşin hareketliliği günümüzde kabul görülmektedir. Elbette bu durum bir bilimsel modelin tercih edilmesinde etkilidir. Yani Batlamyus yada Kopernik bir konuda yanılmış olabilirler (özellikle batlamyus) bu günkü modelin temelini oluşturduğu göz ardı edilemez bir gerçektir.

    3) Bir olayı ya da olguyu açıklamaya çalışan iki alternatif görüşten tabiî ki akla en yatkın, deney ve gözlemler ile desteklenmiş olanı tercih edilmelidir. ‘’…Kopernik'e göre Güneş her ne kadar hareket ediyor gibi görünüyorsa da (doğma ve batma olayı), hareketsiz de olabilirdi ve belki de asıl hareket eden Dünya'ydı. Başka bir değişle güneş alçalıyor gibi göründüğünde belki de dünya yükseliyordu!Dünyanın her şeyin merkezinde olmadığı fikri insanları çok öfkelendirmişti: Kopernik Dünyanın görkemli Güneş'in etrafında dönen, öylesine bir gezegen olduğunu nasıl söyleyebilirdi? Ancak Kopernik'in ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Onların bu kanıtları Batlamyus gafının sonu oldu.…’’ Çağ değiştikçe teknoloji ilerledikçe doğru olarak bildiklerimiz yanlışlanabilmektedir. Tıpkı teleskopun icadıyla Batlamyus görüşünün yanlışlanması gibi.

    4) ‘’… Batlamyus gaf yapmıştı. Ancak evrene bilimsel olarak bakarak bugünkü modelimizin öğelerinden birçoğunu içeren bir modeli geliştiren de oydu. Biz hala evreni gezegenlerden ve yıldızlardan oluşan, yerçekimi denilen bir kuvvetin etkisiyle hareket eden bir düzen olarak görüyoruz.Unutmayalım ki ancak Batlamyus modelini görüp, ona tapınıp, sonra da Batlamyus'un dikkatli gözlem yöntemini kullanarak ona meydan okuyup onu bir yana bıraktıktan sonra kendi modelimize erişebildik.
    …’’ Parçada da söz edildiği gibi bilim kendinden önceki görüşü, modeli dikkate alarak ilerler. Bilim insanları bir anda doğruya ulaşamazlar. Bazen kendinden önceki modele eklemeler yaparak ilerlerken, bazen kendinden önceki görüşü yanlışlayarak ilerler. Doğruya ulaşmanın en etkili yolu budur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Nicolaus_Copernicus
      https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus
      http://www.felsefe.gen.tr/bilim_felsefesi/thomas_kuhn_ve_etkinlik_olarak_bilim.asp
      https://tr.wikipedia.org/wiki/Kepler%27in_gezegensel_hareket_yasalar%C4%B1

      Sil
    2. Merhaba Sevcan,
      4. cevabı biraz daha geliştirelim...

      Sil
  22. Cevap-1) Hem Batlamyus’un modeli hemde Kopernik’in modeli evrenin yapısını açıklamak için öne sürülmüş farklı görüşlerden biri olsa da Kopernik’in modeli hemen kabul görmemiştir. Batlamyus’un modeli bir ilk olup aynı zamanda Kopernik’e bir fikir olmuştur. Batlamyus’un modelinin kabul görmesinin sebebi daha önce bir fikrin ortaya atılmamış olmasıdır. Bu sebeplerdir ki insanların kabul gördüğü bir modeli yok sayıp yeni bir modeli kabul görmek o dönemde oldukça zordu. Hem kilise hem de halkın dine aykırı olduğu görüşleri de Kopernik’in kendi modelini öne sürememesinin nedenlerinden birkaçıdır. Sonrasında günümüz insanları teleskobu icat ederek Kopernik’i doğrulamışlardır. Böylelikle Batlamyus’un fikri çürütülmüştür.
    Cevap-2) Evet, Kopernik’in modeli şuanda kabul edilen evren modeliyle kısmen uyuşmakta ve Güneş merkezli olması konusunda hem fikirdir. Fakat Kopernik’in sandığı gibi evrendeki tüm gezegenler sabit duran bir Dünya etrafında dönmemektedir. Dünya da aynı şekilde dönmektedir. Kopernik’in bu modeli kısmen de olsa kabul edilmiş fakat yeni ilaveler getirilmiştir. Tamamen Kopernik’in modelinin kabul edilmesi mümkün olmamaktadır. Kopernik’in dediği gibi sadece bir samanyolu yoktur. Ancak Kopernik o zamanlarda evrende sadece bir Galaksinin olduğunu düşünüyordu ancak günümüzde de bilim adamlarının bunu kanıtlayarak göstermiş olduğu gibi milyarlarca samanyolu galaksilerinden bir tanesinin içinde bulunmaktayız. Bu yönüyle Kopernik’in bu görüşü bugünkü model ile uyuşmamaktadır. ‘’Günümüzde milyarlarca milyarlarca mil öteden bilgi toplayan uydu teleskopları sayesinde evrendeki yerimiz hakkında daha fazla şey biliyoruz. Kopernik'in ileri sürdüğü gibi Dünyanın Güneş çevresinde döndüğünü biliyoruz. Ama biz Kopernik'in bilmediği bir şey daha biliyoruz. Bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil; Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri. Samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil. Belki de sınırsız olan bir evrende gezip duran sayısız yıldız kümesinden biri yalnızca. Evrenin geri kalanıyla kıyaslandığında sevgili gezegenimiz minicik bir kozmik toz parçası…’’ bu parçadan hareketle Kopernik’in eksikliklerinin olduğunu ve şuanki kullanılan modele eklemeler yapıldığını görmekteyiz.
    Cevap-3) Tabii ki de iki alternatif görüşten biri tercih edilecek olsa akla ve mantığa en uygun deney ve gözlem içeren bilimsel açıklamalarla desteklenen görüşler tercih edilmelidir. Kopernik’in görüşleri daha bilimsel ve akla yatkın olmasından dolayı tercih edilebilen bir görüş olabilmektedir. Parçadan alıntı yapacak olursak; . “Kopernik yıldızları incelerken aklına bir fikir geldi. Ya Güneş ve gezegenler Dünya çevresinde dönmüyorlarsa? Ya gezegenler ve dünya Güneş çevresinde dönüyorlarsa? Kopernik'e göre Güneş her ne kadar hareket ediyor gibi görünüyorsa da (doğma ve batma olayı), hareketsiz de olabilirdi ve belki de asıl hareket eden Dünya'ydı. Başka bir değişle güneş alçalıyor gibi göründüğünde belki de dünya yükseliyordu!” Kopernik’in bu görüşünün gözlemlerinin sonucu olduğunu görürüz.
    Cevap-4) Bilim bir birikim sonucu ve öncekibilim adamlarının araştırmalarının merak edilerek bir yeni bilgiye ulaşma isteğiyle gelişebilir. ‘’Unutmayalım ki ancak Batlamyus modelini görüp, ona tapınıp, sonra da Batlamyus'un dikkatli gözlem yöntemini kullanarak ona meydan okuyup onu bir yana bıraktıktan sonra kendi modelimize erişebildik. “Muhteşem” gaflar arasında Batlamyus'un ki gerçekten de “En büyük” olanıdır.’’ Buradan da anlaşılacağı üzere bir fikrin bir başka fikri getirdiği görülür. Böylelikle bilim insanların merakı ve başka bilim adamlarından esinlenerek araştırması ile geliştikçe gelişmiştir.


    YanıtlaSil
  23. Merhaba Hocam, iyi akşamlar. Kaynakları yazmayı unutmuşum kusura bakmayın.
    Kaynaklar:
    http://www.felsefe.gen.tr
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Nicolaus_Copernicus
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus
    www.astronomy.ege.edu.tr

    YanıtlaSil
  24. Merhaba hocam
    1) kopernik Rönesans denilen ve Avrupa'nın her yanında insanların,yüzyıllar boyunca gerçek olarak kabul edilmiş inançları sorguladıkları,yepyeni şaşırtıcı fikirler ortaya attıkları bir dönemde yaşıyordu.Kopernik Batlamyus modeline giderek daha karmaşık ilaveler yapmak yerine tek bir degişiklik yapılırsa modelin çok daha basit olacagını düşünüyordu.Ya Güneş ve gezegenler Dünya çevresinde dönmüyorlarsa ya gezegenler ve dünya Güneş çevresinde dönüyorsa? Dünyanın herşetin merkezinde olmadigi fikri insanları çok öfkelendirmisti Ancak kopernikin ölümunden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip kopernik 'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar.onların bu kanıtları batlamyusun gafını sonu oldu.
    2)Dünyanın ve diger gezegenlerin Güneşin çevresinde ki yörüngelerde dolandığını kanıtladı.kopernik'in modeli şuansa kabul edilen evren modeliyle aynıdır.Parçadanda örnek verecek olursak Dünya'nın güneş çevresinde döndüğünü biliyoruz.Ama biz kopernik'in bilmediği bir şey daha biliyoruz.Bizim görkemli Güneşimizde evrenin merkezi degil ;samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri ,samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi degil.Belkide sınırsız olan bir evrende gezip duran sayısız yıldız kümesinden biri.
    3)Deney ve gözlemlerle ispatlanmış olanı kabul ederiz.Akla ve mantıga en uygun olanı seçeriz .Yıldızları incelerken kopernikin aklına bir fikir geldi.Batlamyus modeline giderek daha karmaşık ilaveler yapmak yerine tek bir değişiklik yapılırsa model çok daha basit olacaktı.Kopernik'e göre güneş her ne kadar hareket ediyor gibi görünsede belki de hareket eden Dünyaydı.kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar.Onların bu gafı Batlamyus modelinin sonu oldu.Unutmayalım ki ancak Batlamyus modelini görüp,ona tapınıp,sonrada sonrada Baamyus'un dikkatli gözlem yöntemini kullanarak ona meydan okuyup onu bir yana bıraktıktan sonra kendi modelimize erişebildik.Yani Bugünde geçerliligini koruyan model.
    4)Parçadan da görüldügü gibi bilim yapılan yanlışların ve gafların sonucunda bu bilgilere yeni bilgilerin eklenmesi ve bu yanlışların düzeltilerek doğru bilgilere ulaşıldığını görmekteyiz.Eski bilgilerei tamamen yok edemeyiz sadece üzerine eklemeler yaparak ilerleriz.Batlamyus gaf yapmıştı.Ancak evrene bilimsel olarak bakarak bugünkü modelimizin ögelerinden birçoğunu içeren bir modeli geliştiren oydu.Biz halen evreni gezegenlerden ve yıldızlardan oluşan,yerçekimi denilen bir kuvvetin etkiiyle hareket eden bir düzen olarak görüyoruz.Batlamyus modelinden de faydalanarak yeni bir model olyşturulmuştur.Bilimin sürekli eklenerek ilerledigini görüyoruz.

    Kaynakça
    http://www.nkfu.com/nikolaj-kopernik-ve-kopernik-sistemi-hakkinda-bilgi/
    https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Nicolaus_Copernicus
    http://icatlarvebuluslar.blogspot.com.tr/2010/12/copernicus-kopernik.html?m=1

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Büşra 2.soru da Kopernik'in modeli şu an kabul edilen evren modeliyle aynıysa neden biz Kopernik'in bilmediği bir şey daha biliyoruz ? Eger aynıysa Kopernik'in de herşeyi doğru bilmesi gerekmiyor mu ?

      Sil
    2. Merhaba Büşra,
      4. cevabı biraz daha genel düşünelim...

      Sil
  25. Herkese iyi akşamlar
    Cevap 1:
    Yüzyıllar boyu Batlamyus'un modelinin hatalı olduğu yerlerin fark edilmesine rağmen kabul görmeye devam etti. Fakat Rönesans'ın etkisiyle artık her şeyin sorgulanmasına alışan insanların bulunduğu ortamda Kopernik'in yeni bakış açısıyla daha sade bir tablo halinde gezegenlerin hareketlerini açıklayabilecek bir yol bulması yine de insanları öfkelendirmiş, dünyanın her şeyin merkezinde olmadığı fikrini kabullememişlerdir. Ta ki Kopernik'in ölümünden yıllar sonra gelişen teknoloji ile gökyüzünün incelenmesini kolaylaştıran teleskoplarla bu düşüncenin doğru olduğunun kanıtlanmasına kadar. Yeni fikirler günümüzde dahi ortaya atılsa ilk olarak şüpheyle yaklaşılır. Çünkü insanlar alıştığının dışına çıkmakta zorlanır ve kanıt arar. Bilimsel yeniliklerin kanıtı ise çoğu zaman teknolojinin gelişimi ile paralel ilerler.

    Cevap 2:
    Günümüzde geçerliliğini sürdüren evren modeli Kopernik'in modeliyle aynı değil. Her ne kadar Kopernik gezegenler Güneş'in etrafında dolanır, Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığı Dünya'nın yıldızlara olan uzaklığından daha kısadır dese de evren uzaydaki her noktadan her doğrultuda aynı görülür, güneş sabit olarak yerinde durur, evren homojendir diyerek günümüzde bilinen gözlem verileriyle çelişmektedir. Çünkü günümüzde kabul edilen ve İsviçre CERN'de deneylerle kanıtlanmaya çalışılan büyük patlama teorisine göre evrenin genişleme gösterdiği bilinmektedir. Üstelik Kopernik'in dediğinin aksine evrenin merkezinde Güneş olmadığı gibi içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksi'si bile yoktur. Hayal edemeyeceğimiz büyüklükteki galaksimiz bile sınırları belli olmayan evrende bir toz kadar yer kaplamaktadır. Bu gözlemler Kopernik'in yaşadığı dönemde henüz yapılamadığı için onun sunduğu model zor da olsa kabul görmüştür.

    Cevap 3:
    Bir olguyu veya olayı açıklamaya çalışan görüşlerden kanıtlanabilir olan tercih edilir. Örneğin Kopernik'in yaptığı gözlemler sonucu ulaştığı modeli açıklaması için en yakın arkadaşları ısrarda bulunmasına karşın açıklamaktan çekinmesi, açıklamak için uzun yıllar beklemesi kanıtlayamamasından kaynaklanıyor olabilir. Ölümünden yıllar sonra geliştirilen teleskoplarla gözlenen gökyüzü haklı olduğunun kanıtı olmuştur.

    Cevap 4:
    Bilimin gelişmesi tabiri caizse deneme yanılma yoluyla olmaktadır. Bilim insanı merak eder, inceler, gözlem yapıp veri toplar, araştırır, gününün sunduğu teknolojiyi de kullanarak sonuca ulaşmaya çalışır. Elde ettiği sonucu kanıtlamaya uğraşır ki etrafındaki insanlara kabul ettirebilsin. Eğer şanslıysa  kanıtı da bulur ikna da eder ve bilim tarihine adını yazdırır. Elde ettiği itibar kendinden daha dikkatli birinin ulaştığı sonucun hatalarını, eksiklerini göstermesine kadar veya gelişen teknolojinin sunduğu imkanları kullanarak daha ayrıntılı gözlem yapıp daha önceden görülemeyenleri keşfedene kadar sürer. Bu aslında bi döngü durumundadır. Her yeni bilim insanı bir önceki bilim insanının konudaki ilerleyişinden yararlanıp üzerine kendi gözlemlerini eklemesiyle bilimin gelişimine katkıda bulunur.

    Kaynakça:
    https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Nicolaus_Copernicus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nazmiye,
      1. ve 4. cevabı derste konuşalım...

      Sil
  26. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  27. merhaba hocam
    C1) Zaman içerisinde evrenin yapısını açıklamak için Kopernik’in modeli tercih edilmiştir.Çünkü icat edilen teleskop ile Kopernik’in iddiaları gözlem verileri ile uyum içindeydi ama Kopernik hayattayken dediklerinin hiç biri kabul edilmemiş aksine insanları öfkelendirmiştir.Batlamyusun tanımladığı evren modeli uzun dönem boyunca çürütülemediği için kabul görmüştür.
    C2) Kopernik’in modeli günümüzde geçerli olan evren modeliyle benzer ama aynı değildir.
    Kopernik Güneşi evrenin merkezi olarak ele almıştır ama günūmüz bilimsel evren modeli samanyolu gökadasını milyarlarca yıldızdan biri kabul etmektedir, Samanyolunu ise hiç birşeyin merkezi kabul etmemektedir.
    Evet etkilidir çünkü bilimsel model deney, gözlem, objektif yaklaşım barındıran bir sisteme sahiptir. Örneğin Kopernik’ in iddiaları teleskopu icadıyla deney, gözlem ve en önemlisi objektif yaklaşımlarla Batlamyus’ un evren modelini çürütmesi ne kadar etkili olduğunun açık ifadesidir.
    C3) Elbette ki bilimsel olanı eğer ikisi de bilimsel ise Batlamyus ve Kopernik’in öne sürdüğü farklı iki evren teorisini düşünürsek deney, gözlem, tekrarlanabilir özelliklere sahip olanı tercih ederdim.Nitekim Kopernik’ in teorisi ispatlanırken Batlamyus’ un teorisi çürütülmüştür.Daha da ileri düşünürsek kanun haline gelmiş bilimsel verilere sahip olanı tercih ederdim.Çünkü Kopernik’in teorisi ilerleyen zamanlarda bazı kısımları çürütülmüştür ortaya atılan yeni teorilerle.
    C4) Sürekli evreni sorgulamakla, yeni teorilerle kanun haline gelmeyen teorileri çözümleyip bilimi daha ileriye taşımakla olur. Örneğin Kopernik Güneşi evrenin merkezi olarak görmesi ve gelişen bilimle teorisinin bazı bölümleri buna örnektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Derya,
      1 ve 4. cevapları biraz daha geliştirelim...

      Sil
  28. kaynakça
    http://www.nkfu.com/nikolaj-kopernik-ve-kopernik-sistemi-hakkinda-bilgi/
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus

    YanıtlaSil
  29. İyi akşamlar hocam
    1)Batlamyusun modeli uzun yıllar batı ve İslam coğrafyalarında kullanılmıştır. Ancak Kopernik bu araştırmalara dayanarak güneş merkezli modelini bulunca bu modelde kullanılmamıştır. ‘’ Batlamyus gaf yapmıştı. Ancak evrene bilimsel olarak bakarak bugünkü modelimizin öğelerinden birçoğunu içeren bir modeli geliştiren de oydu.’’ve bunun için Batlamyus bu konuda hala öncü olarak kabul edilir. Kopernik, Rönesans denilen ve Avrupa'nın her yanında insanların, yüzyıllar boyunca gerçek olarak kabul edilmiş inançları sorguladıkları, yepyeni şaşırtıcı fikirler ortaya attıkları bir devirde yaşıyordu.Böyle bir dönemde yaşayan Kopernik çalışmalarını yaptıktan sonra yayınlamıştır ve Batlamyusun büyük gafına son vermiştir. Ancak yinede yaptığı çalışmalarda Batlamyusa ters düştüğü için tepki çekmiştir. Kopernik'in ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Onların bu kanıtları Batlamyus gafının sonu oldu.Ondan önce birçok bilim adamı bu konuda çalışmalar yapmıştır.Fakat Koperniki onlardan ayıran, onun gözlemlerini, savını destekleyecek biçimde bir yayın haline getirmesidir. Güneş merkezli evren modeline ulaşmak için yaptığı gözlemleri, “başkalarının da tekrarlayabileceği” biçimde toplamış, delillerini ortaya koymuştur.
    2)Batlamyus dünya merkezli evren modelini oluşturdu ,Kopernik Güneş merkezli evren teorisini ortaya atarak yani bir çığır açtı ondan sonra Galileo Galilei bu teoriden etkilenerek ve ileri düzeyde çalışmalar yaparak bu modeli kanıtlayıcı deliller buldu.Galileo yla aynı dönemde yaşayan Kepler de bu modeli esas aldı ve bu madeli daha da geliştirdi.Isaac Newton da bu modeli kabul etti ve güneş merkezli bu gezegenleri güneş etrafında döndüren evrensel çekim kuvvetini açıkladı.Ancak bütün bu çalışmalara rağmen bu model günümüzde geçerliliğini yitirdi Çünkü bütün bu bilim adamlarının fark edemedikleri bir şey fark edildi.Oda evrenin yalnızca Güneş ve yancı gezegenlerinden değil,milyarlarca yıldız ve gezegenden oluştuğuydu.Bu gün ise Samanyolu ve Galaksiler evreni modeli kabul edilmektedir.Yani dünyanın veya güneş merkezli model iddasından vazgeçilmiş onun yerine bunlarında içinde bulunduğu galaksinin evrenin sadece küçük bir parçası olduğu kabul edilmiştir

    YanıtlaSil
  30. 3)Bir olayla ilgili iki model veya görüş varsa en açıklayıcı daha doğrusu en çok kanıt barındıran görüş veya kabul edilmelidir.Yani delillerle kanıtlanmış bir model yada görüş kabul edilmelidir.Ancak bir modeli kabul etmek demek öncekini yok saymak anlamında olmamalıdır.Çünkü bu modeller yada bilimsel çalışmalar belli bir sürecin ürünüdürler.Bilimde zaten bir süreçtir ve her dönemin şartlarına göre gelişir ve ürünlerde ona göre ortaya çıkar.Parçada da ifade edildiği gibi uzun yıllar Batlamyusun modeli kullanılmıştır daha sonra Kopernik o çalışmalara dayanarak yeni çalışmalar yapmış ve daha yeni ve modern bir model oluşturmuştur.Kendi ölümünden sonra çalışmaları daha modern teleskoplarla kanıtlanmıştır.Ancak süreç burada bitmemiş ve devam etmiştir.
    ’’ Batlamyus'un modelini korumak uğruna bilim insanları biraz tavizden kaçınmamışlardı. Ancak en sonunda, 1400‟lü yıllarda Kopernik (Copernicus) adında bir Polonyalı bu ilaveleri yapmaksızın, daha sade ve gezegenlerin hareketlerini açıklayabilecek bir yol buldu.
    Yıldızları incelerken Kopernik'in aklına bir fikir geldi. Batlamyus modeline giderek daha karmaşık ilaveler yapmak yerine tek bir değişiklik yapılırsa model çok daha basit olacaktı. Bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Günümüzde milyarlarca milyarlarca mil öteden bilgi toplayan uydu teleskopları sayesinde evrendeki yerimiz hakkında daha fazla şey biliyoruz. Kopernik'in ileri sürdüğü gibi Dünyanın Güneş çevresinde döndüğünü biliyoruz. Ama biz Kopernik'in bilmediği bir şey daha biliyoruz.Bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil; Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri. Samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil. Belki de sınırsız olan bir evrende gezip duran sayısız yıldız kümesinden biri yalnızca. ‘’
    4)Bilim gerçeği arama çabasıdır. Bilim insanları gerçeği ararken farklı yöntemler veya metotlar kullanırlar .Bu metotlar her alanda farklılık gösterirler.Bilim adamları merak ederler araştırırlar ve hipotezler kurarlar.Kurulan bu hipotezleri test ederler ve kanıtlarıyla birlikte yayınlarlar.İddia edilen ve yayınlanan bu hipotez başka bilim adamları tarafından da test edilir aynı sonuçlar bulunursa kabul edilir farklı sonuçlar bulunursa yeni görüşler yada hipotezler oluşturulur ve bu süreç böyle devam edilir. Bu süreç sürekli bu şekilde devam eder. Parçadan da örnek verecek olursak ‘’ Yıldızları incelerken Kopernik'in aklına bir fikir geldi. Batlamyus modeline giderek daha karmaşık ilaveler yapmak yerine tek bir değişiklik yapılırsa model çok daha basit olacaktı. Ya Güneş ve gezegenler Dünya çevresinde dönmüyorlarsa?’’Batlamyustan sonra Kopernik evren hakkında çalışmalar yapmış hipotezler kurmuştur. Ondan sonra gelen diğer bilim adamları da bu modele ilave çalışmalar yapmışlar .Ancak günümüzde bu model çürütülmüş ve yeni bir model oluşturulmuştur.’’ Günümüzde milyarlarca milyarlarca mil öteden bilgi toplayan uydu teleskopları sayesinde evrendeki yerimiz hakkında daha fazla şey biliyoruz. Kopernik'in ileri sürdüğü gibi Dünyanın Güneş çevresinde döndüğünü biliyoruz. Ama biz Kopernik'in bilmediği bir şey daha biliyoruz. Bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil; Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri. Samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil. Belki de sınırsız olan bir evrende gezip duran sayısız yıldız kümesinden biri yalnızca.’’Ancak ifade edildiği gibi bu bir süreç olduğu için gelecekte bu model de çürütülüp farklı çalışmalar yapılıp yeni modeller oluşturulabilir.

    Kaynaklar
    https://bertay.wordpress.com/2009/08/08/bilim-nasil-ilerler/
    www.evrimagaci.org/fotograf/35/550
    https://foyuk.wordpress.com/.../hangimiz-donuyoruz-gunes-merkezli-evr.
    https://bilimselinsan.wordpress.com/tag/nicholas-kopernik
    http://docplayer.biz.tr/
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Nicolaus_Copernicus


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Rukiye,
      daha az alıntı daha çok yorum,
      4. cevabı biraz daha geliştirelim..

      Sil
  31. Merhaba hocam ,
    Cevap-1) İlk zamanlar Batlamyus’un dünya merkezli modeli kabul edilmiştir ama daha sonra Kopernik’in güneş merkezli modeli kabul görülmüştür . İlk başlarda batlamyus’un modelinin kabul görülmesi kopernik’in modelinin inançlara ters düşmesinden dolayı kabul görmemiştir.Fakat daha sonra kopernik’in modeli kabul görülmüştür .
    Cevap-2) Günümüze göre kopernik’inde modeli kabul görülüp geliştirilmiştir ama ilk model şeklinin eksikleri vardır . Günümüzde modeline göre Dünya , Güneş ve Gezegenler Samanyolu Galaxisinde birer yıldızdır Kopernik’in modelinde Güneş merkezli evren modeli vardı . Etkilidir çünkü yeni bulanan bilgiler doğrultusunda bunlar gelişerek doğru bilgiye ulaşmaya çalışılır . Parçadan örnek ise Kopernik’ in teleskopu icadıyla deney, gözlem ve en önemlisi objektif yaklaşımlarla Batlamyus’ un evren modelini çürütmesi örnek verilebilir .
    Cevap-3) Deney , gözlem , tekrarlanabilir ve kanıtlanabilir özelliklere sahip olmalıdır . Kopernik'e göre güneş her ne kadar hareket ediyor gibi görünsede belki de hareket eden Dünyaydı kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar . Ve bu bulgu Batlamyus modelinin kullanılmamasını sağlamıştır .
    Cevap-4) Bilim zamanla belli bir birikim sonucu oluşur en baştan itibaren sürekli birşeyler katılarak birşeyler geliştirilerek oluşur . Parçadan örnekler ise (Ama biz Kopernik'in bilmediği bir şey daha biliyoruz. Bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil; Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri. Samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil. Belki de sınırsız olan bir evrende gezip duran sayısız yıldız kümesinden biri yalnızca. Evrenin geri kalanıyla kıyaslandığında sevgili gezegenimiz minicik bir kozmik toz parçası…) (Unutmayalım ki ancak Batlamyus modelini görüp, ona tapınıp, sonra da Batlamyus'un dikkatli gözlem yöntemini kullanarak ona meydan okuyup onu bir yana bıraktıktan sonra kendi modelimize erişebildik. “Muhteşem” gaflar arasında Batlamyus'un ki gerçekten de “En büyük” olanıdır. )
    http://www.kozmikanafor.com/gunes-merkezli-evren-modelini-kopernik-kesfetmemistir/
    http://www.hanifdostlar.net/hanifnet/akik/evreninkokeni1.htm
    http://www.turkcebilgi.com/batlamyus_evren_modeli
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Nicolaus_Copernicus
    https://www.msxlabs.org/forum/uzay-bilimleri/143691-batlamyus-evren-modeli.html


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrb necati, 1. sorunun cevabı için Kopernik'in modelinin kabul görmesinin sebebini açıklamamışsın. Biraz daha açıklayıcı olmanda fayda vardır.iyi akşamlar.

      Sil
    2. Merhaba Necati,
      1. ve 4. cevaplar eksik...

      Sil
    3. Merhaba necati 3.soruda düşüncelerine katılıyoruum ben de öyle düşünüyorum

      Sil
  32. merhaba hocam
    Cevap1- Koperniğinki kabul edilmiştir.Çünkü insanlar Kopernik öldükten sonra yeni gelişmiş teleskoplarla incelediğinde bunun doğru olduğunu görmüş.Bir diğer neden ise Kopernik Batlamyus tan tamamen uzaklaşarak bir özgüven göstermiştir bu da diğer insanlara cesaret vermiş yada onlara alternatif bir durum sunmuştur.Yani insanlar Batlamyusun gafını savunurken şimdi ona ters düşen yeni bir gaf ortaya cıktı ve hangisinin doğru olduğu kanıtlanmalıydı.Bu doğrultuda yapılan çalışmalar da zaten Koperniğin kabul edilmesini sağlamıştır.
    Cevap2-Tam olarak aynı olduğu söylenemez.Çünkü günümüze kadar bir çok çalışmalar yapılmıtır, birçok bilim insanı eklemeler yapmıştır.Kopernik e göre güneş hareketsizdi fakat biz şu an da güneşin hareketli olduğunu biliyoruz. Tabi nu çalışmaları Newton un bir çok yasaına dayandırabiliriz. Kopernik güneş merkezli evren modelinin kurucusudur.Biz; evrendeki tüm gezegenler ortada sabit duran dünya etrafında dönmezler biliyoruz.
    Cevap3-Dünyanın her şeyin merkezinde olmadığı fikri insanları çok öfkelendirmişti: Kopernik Dünyanın görkemli Güneş'in etrafında dönen, öylesine bir gezegen olduğunu nasıl söyleyebilirdi? Ancak Kopernik'in ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar.Burada Kopernik düşüncelerini rahatça söyleyememiş.Fakat insanlar araştırmalarla bunun doğruluğunu görmüşlerdir.Yani işimize geleni değil de doğru olanı bulup desteklemeliyiz.Biraz daha açacak olursak metinde insanlar dünyanın evrenin merkezi olarak görmek işlerine geldiği için bunu kabul görüyorlardı.Kopernik rahatça iddiasını söyleseydi ona tepki gösterecek kabul etmeyeceklerdi ama araştırınca kendileride onun haklı olduğunu gördüler.
    Cevap4- Öncelikle Dünyanın her şeyin merkezinde olmadığı fikri insanları çok öfkelendirmişti ve Kopernik düşüncesini söylemeye bile çekinmişti..Daha sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Günümüzde milyarlarca milyarlarca mil öteden bilgi toplayan uydu teleskopları sayesinde evrendeki yerimiz hakkında daha fazla şey biliyoruz.Yani zamanla teknolojiyle birlikte geliştik araştırdık.
    “Unutmayalım ki ancak Batlamyus modelini görüp, ona tapınıp, sonra da Batlamyus'un dikkatli gözlem yöntemini kullanarak ona meydan okuyup onu bir yana bıraktıktan sonra kendi modelimize erişebildik. “Muhteşem” gaflar arasında Batlamyus'un ki gerçekten de “En büyük” olanıdır.”Buradan da değerlendirirsek konuyu herşey aslında birlikte bağlantılı yani teori tam tutmasa da biz Batlamyusun çalışmalarını geliştirip inceledik.
    KAYNAKÇA
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Nicolaus_Copernicus
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus
    www.astronomy.ege.edu.tr/astronomitarihi


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gonca,
      1. cevabı derste tartışalım
      4. cevabın eksik olmuş...

      Sil
  33. merhaba hocam
    1- Geçmişte evrendeki gezegenlerin hareketi ile ilgili farklı görüşler vardır . bunlardan Batlamyusun modeli uzun süre üzerinde taviz verilerek de olsa kabul görmüştür. Batlamyusun dünya merkezli evren modeli taki bazı gözlemlerde faklılık olana kadar üzerinde küçük eklemeler değişimler yapılarak kullanıldı. Kopernik ilaveleri yapmaksızın, daha sade ve gezegenlerin hareketlerini açıklayabilecek bir yol buldu. Ancak bunun için hep dünyanın evrenin merkesi olmadıgını herkese söylemesi hem de batlamyusa ters düşüp yep yeni bir tablo çizmesi gerekecekti. Ancak bu çok zor olucakdir çünkü insanların yıllarca kullandığı ve bildigi şeyleri değiştirmek demekti . uzun süre kullanılmış o bilgileri değiştirmek için saglam gözlemlere ve kanıtlara gerek vardır ki bu kanıtlar ancak kopernik öldükten sonra gelişmiş teleskoplar sayesinde bulunabilmiştir ve hala kopernik ‘in görüşlerinin geçerliliği vardır.

    2- Evet kopernigin modeli geçerlidir ama tabikide üzerine eklemeler vardır . Biz Kopernik'in bilmediği bir şey daha biliyoruz. Bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil; Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri. Koperniğin modeli günümüzde gelişmiş olan teleskoplar ve dünyanın uydusu sayesinde desteklenmiştir ve bu şekilde ulaşılır. Günümüzde milyarlarca milyarlarca mil öteden bilgi toplayan uydu teleskopları sayesinde evrendeki yerimiz hakkında daha fazla şey biliyoruz. Kopernik'in ileri sürdüğü gibi Dünyanın Güneş çevresinde döndüğünü biliyoruz. Ama biz Kopernik'in bilmediği bir şey daha biliyoruz. Bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil; Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri. Samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil. Belki de sınırsız olan bir evrende gezip duran sayısız yıldız kümesinden biri yalnızca. Evrenin geri kalanıyla kıyaslandığında sevgili gezegenimiz minicik bir kozmik toz parçası.

    3- bir olayın yada olgunun kabul edilmesi için iyi gözlemler sonucunda elde edilmiş sağlam delillere ihtiyaç vardır hele bu bir de kopernikte oldugu gibi insanların artık çok fazla kabullendiği ve ben duygusuna hitap eden ( dünyanın evrenin merkezi oldugunu düşünmeleri) bir şeyse bunları değiştirmek için gerekçemiz çok kuvvetli olmalıdır. Alternatif iki görüş varsa bunlardan hem daha açıklayıcı , daha iyi gözlenmiş , bugünkü bilgilerimizle ifade edip geçerli kılabilecegimiz ve daha kullanışlı olan model seçilmelidir.



    4- Bilim uzun aşamalardan fikir çatışmalarından geçerek bir gelişim gösterir. Bilim ilk başta batlamyus ve kopernikte oldugu gibi bazı gözlemeler ürerinde başladı bunun üzerine sorular sorulur mesela kopernigin de dediği gibi ‘’ya Güneş ve gezegenler Dünya çevresinde dönmüyorlarsa? Ya gezegenler ve dünya Güneş çevresinde dönüyorlarsa? ‘’ gibi . daha sonra bu sorular üzerinde hipotezler kurarız bunu araştırmalar ve gözlemler takip eder ve artık bu şekilde bilgi geçerlilik kazanırsa bilimsel bilgiler birikir ve bilim ilerleme kat eder.
    https://bilimselinsan.wordpress.com/tag/nicholas-kopernik
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Nicolaus_Copernicus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sultan,
      3. cevabı derste konuşalım,
      4. cevap eksik olmuş...

      Sil
  34. merhaba hocam

    c-1

    Batlamyusun evren modeli ilk zamanlarda kabul görülse de kopernigin baska bulgular ortaya cıkarmasıyla o evren modeli artık etkisini yitirmiştir. Dünyanın her şeyin merkezinde olmadığı fikri insanları çok öfkelendirmişti: Kopernik Dünyanın görkemli Güneş'in etrafında dönen, öylesine bir gezegen olduğunu nasıl söyleyebilirdi? Ancak Kopernik'in ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Onların bu kanıtları Batlamyus gafının sonu oldu. teknolojinin gelişimi ile yeni bulgular bulunmus ve kopernigin modeli kabul görülmüs.

    c-2

    Aynı degildir.cünkü kopernik günesin merkezde oldugu bir model gelistirmis fakat günümüzde bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil milyarlarca yıldızdan biri. Bu durum tabiki bir bilimsel modelin seciliminde etkilidir. Parcadan ornek verecek olursak : Kopernik'in ileri sürdüğü gibi Dünyanın Güneş çevresinde döndüğünü biliyoruz. Ama biz Kopernik'in bilmediği bir şey daha biliyoruz. Bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil; Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri. Samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil.


    c-3

    Akla , mantıga uygun deney ve gozlemlerle yanılma payı en az olan gorüs kabul edilmelidir. ‘’Dünyanın her şeyin merkezinde olmadığı fikri insanları çok öfkelendirmişti: Kopernik Dünyanın görkemli Güneş'in etrafında dönen, öylesine bir gezegen olduğunu nasıl söyleyebilirdi? Ancak Kopernik'in ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Onların bu kanıtları Batlamyus gafının sonu oldu.’’ deney ve gozlem sonucu yanı teleskoplarla ınceleme yapıldıktan sonra hata payı en dusuk olan gorus secilmistir.


    c-4

    kumulatif bilim anlayisina gore yeni bilgiler eskilerini kapsarlar, yani bilim kapsama kumesinin yaratilma eylemidir.bu parcadan ornek verecek olursak : Oncelıkle batlamyus dunya merkezlı evren modelını buldu ve ardından farklı gozlemlerle ve sonuclarla kopernık batlamyusun modelini yanlısladı ve batlamysun calısmalarından yola cıkarak gunes merkezlı evren modelini buldu.daha sonra teknolojının gelısmesı ıle teleskoplar ıcat edıldıı ve bu ıcatla yapılan gozlemler soncu bu modeller yıne degısıklıge ugradı.yanı bılım, bilimsel calısmaların bırıkmesıyle ılerlemektedır


    kaynakca

    http://vizyon21yy.com/documan/Genel_Konular/Bilim_Teknoloji/Evren_Kuramlari/Gunes_Merkezli_Evren_Modeli.pdfhttp://www.bilim.org/buyuk-patlamadan-gunumuze-evrenin-genislemesi/
    http://www.turkcebilgi.com/batlamyus_evren_modeli




    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Pelin,
      4. soru üzerinde biraz daha genel düşünelim, sadece Batlamyus ve Koperniği düşünmeyin..

      Sil
    2. Merhaba pelin 1.soru eksik olmuş biraz daha nedenlerini açıklayabilrsin

      Sil
  35. iyi akşamlar hocam...
    1-Kopernik fikrini ortaya koyana kadar batlamyusun modeli kabul ediliyordu ancak teknolojinin ilerlemesiyle kopernikin fikirlerinin doğru olduğu ortaya çıkmış ve kabullenilmiş.Bunun nedenide daha iyi koşullarda gözlem yapılması ve bilgi birikiminin daha fazla olmasıdır.
    2-Kopernik Güneş merkezli evren modeline ulaşmak için yaptığı gözlemleri, “başkalarının da tekrarlayabileceği” biçimde toplamış, delillerini ortaya koymuştur. Tıpkı, mikrobun (tek hücreli canlıların) varlığını eski Yunan düşünürlerinin ve bizden Akşemseddin’in dile getirmesi gibi. Fakat, mikrobun varlığını ve nasıl bir şey olduğunu şüpheye yer bırakmayacak biçimde açıklayan Pasteur’dur. O halde, mikrobun kaşifine ilk çağ Yunan bilginleri veyahut İslam bilginleri diyemeyiz. Çünkü bunlar, mikroorganizmaların varlığını kanıtlayabilecek tek bir çalışma veya tekrarlanabilir kontrollü deneyler yapmamış, sadece olabilirliğinden söz etmişlerdir.Bir olguyu dile getirmek, ispatlamaktan farklıdır. Bu bir öngörüdür. Fakat bir öngörünün kabul edilmesi için onu “delilleri” ile birlikte açıklamanız gerekir. Herkesi ikna edebileceğiniz “elle tutulur” argümanlar ortaya koyabilmelisiniz. Bugün ben, ısrarlı bir biçimde “eğer kütleçekimi kontrol altına alabilirsek” ışıktan hızlı yolculuk yapabiliriz diyorum. Bunu benden önce son yüzyılda söyleyen bilim insanlarının sayısı da oldukça fazla.(http://www.kozmikanafor.com/gunes-merkezli-evren-modelini-kopernik-kesfetmemistir/)
    Bizim görkemli güneşimiz de evrenin merkezi değil; Samanyolu gökadasını oluşturan milyarlarca yıldızdan biri. Samanyolu ise hiçbir şeyin merkezi değil. Bu durum bir bilimsel modelin tercih edilmesinde etkilidir çünkü yeni iddialar ortaya atarken var olanları sorguluyoruz yanlışlardan dogru çıkarıyoruz ve yeni eklemeler düzenlemeler yapıyoruz. Batlamyus yanlış bir baslangıc yapmıstı ama evrene bilimsel olarak bakarak bugünkü modelimizin öğelerinden birçoğunu içeren bir modeli geliştiren de oydu.
    3-Bilime ve mantığa en uygun olan seçilmelidir.Ancak inançlar ve gelenekler çok etkili olmuştur.
    Yıldızları incelerken Kopernik'in aklına bir fikir geldi. Batlamyus modeline giderek daha karmaşık ilaveler yapmak yerine tek bir değişiklik yapılırsa model çok daha basit olacaktı. Ya Güneş ve gezegenler Dünya çevresinde dönmüyorlarsa? Ya gezegenler ve dünya Güneş çevresinde dönüyorlarsa? Kopernik'e göre Güneş her ne kadar hareket ediyor gibi görünüyorsa da (doğma ve batma olayı), hareketsiz de olabilirdi ve belki de asıl hareket eden Dünya'ydı. Başka bir değişle güneş alçalıyor gibi göründüğünde belki de dünya yükseliyordu!
    Dünyanın her şeyin merkezinde olmadığı fikri insanları çok öfkelendirmişti: Kopernik Dünyanın görkemli Güneş'in etrafında dönen, öylesine bir gezegen olduğunu nasıl söyleyebilirdi? Ancak Kopernik'in ölümünden birkaç on yıl sonra bilim insanları yeni icat edilen teleskoplarını gökyüzüne çevirip Kopernik'in ileri sürdüğü düşüncenin doğru olduğunu kanıtladılar. Onların bu kanıtları Batlamyus gafının sonu oldu.
    4-Batlamyus'un modelini korumak uğruna bilim insanları biraz tavizden kaçınmamışlardı. Ancak .... en sonunda, 1400‟lü yıllarda Kopernik (Copernicus) adında bir Polonyalı bu ilaveleri yapmaksızın, daha sade ve gezegenlerin hareketlerini açıklayabilecek bir yol buldu. Ancak bunu yapmak için Batlamyus'a ters düşmesi ve yepyeni bir tablo çizmesi yepyeni bir bakış açısı gerekiyordu.
    Batlamyus'a cephe almak çok ürkütücü bir şeydi. Ancak Kopernik, Rönesans denilen ve Avrupa'nın her yanında insanların, yüzyıllar boyunca gerçek olarak kabul edilmiş inançları sorguladıkları, yepyeni şaşırtıcı fikirler ortaya attıkları bir devirde yaşıyordu.Kopernik öldükten sonra düşüncelerinin doğru olduğu görülmüş ve kabul edilmiş.
    http://www.kozmikanafor.com/gunes-merkezli-evren-modelini-kopernik-kesfetmemistir/
    http://www.frmtr.com/felsefe-sosyoloji-psikoloji/719527-kopernik-devrimi-ve-evren-modeli.html
    http://www.nkfu.com/nikolaj-kopernik-ve-kopernik-sistemi-hakkinda-bilgi/
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Nicolaus_Copernicus

    YanıtlaSil