8 Nisan 2016 Cuma

BİLİMİN MEDENİYET SERÜVENİ

Arkadaşlar hepinize Merhaba,
Aşağıda bilim medeniyetleri (Yunan-İslam) ile ilgili kısa bir parça ve dört soru var. Okuma parçasından ziyade çok araştırma yapmanızı, biraz farklı kaynaklardan okumalar yapmanızı istiyorum. Sizden isteğim bu parçayı dikkatli bir şekilde okuyup, bu dört soruya açık-anlaşılır-detaylı cevaplar vermeniz. Çarşamba akşam 23;59 a kadar cevaplarınızı yazmanız gerekiyor. Sorulara cevap verirken yararlandığınız kaynakları (kitap, dergi, internet adresi, vb.) en alta açık bir şekilde belirtmenizi istiyorum. En az üç arkadaşınıza yorum yazmayı unutmayın.



BİLİMİN MEDENİYET SERÜVENİ
YUNAN MEDENİYETİNDEN İSLAM MEDENİYETİNE ORADAN....


Yazılı kaynaklar sistematik bilimi Eski Yunan Medeniyeti ile başlatır. Şüphesiz Yunan Medeniyetinden önce gelen Mısır, Sümer, Hitit ve İyon medeniyetleri gibi pek çok medeniyetin ortak mirası olarak Yunan Medeniyeti ön plana çıkmıştır. Pek çok bilim tarihçisinin Yunan mucizesi dediği bu bilgi patlamasının arkasında muhakkak ki İskenderiye ve diğer Akdeniz medeniyetlerinin etkisi vardır. Bilim tarihçileri Yunan Medeniyetinden sonra direk Avrupa (Batı) Medeniyetine vurgu yapmışlar ve miladi 7. yy dan 11. yy a kadar olan zaman diliminde tarih sahnesine çıkan İslam Medeniyetinden ve onun ortaya koyduğu göz kamaştırıcı bilimsel gelişmelerden pek bahsetmemişlerdir. İslam alimleri ilk başta bütün Yunan eserlerini çevirmiş sonrada onlardaki hataları düzeltip üzerine yeni bilgiler koymuşlardır. İlk kağıt fabrikasını kuran, kızamık ve çiçek hastalığını keşfeden, mikrobu ve atomu tanımlayan, ilk göz ve kanser ameliyatını yapan, cüzamın ve veremin tedavisini ilk uygulayan, büyük-küçük kan dolaşımını bulan, trigonometriyi, tanjant, kotanjant ve kosekantı ilk kullanan, binom formülünü keşfeden, dünyanın çevresini, yıldızların yer ve açıklıklarını ilk ölçen, ilk uçağı, denizaltını yapan, yerçekimini bulan, sesin fiziki açıklamasını yapan, optik temellerini ortaya koyan, saf alkolü elde eden, havan topunu ilk kullanan, ilk kıta seyahatnamesini ve ecza kitabını yazan, ilk dünya haritasını çizen bilim insanlarını yetiştiren hakkı teslim edilmemiş ve çoğu kaynakta göz ardı edilmiş bir medeniyet. Avrupalıların 17. ve 18. yüzyıllarda "yeni keşfettik, bulduk" dedikleri birçok keşif İslam dünyasında 7. ve 8. yüzyıllarda keşfedilmişti. Başlangıçta Bağdat, Şam, Nişabur, Horasan, Rey gibi ilim merkezleri Endülüs Devleti ile İspanya'da Kurtuba, Gırnata, Tuleytula, Valansia, ve Murcia şehirlerinde devam etmiştir. Batı dünyası İslam Medeniyetinin ortaya koyduğu bilimsel eserleri çevirip yüzyıllarca üniversitelerinde ders kitapları olarak okutmuştur. Kısaca Batılı bazı tarihçilerin itiraf etmek zorunda kaldıkları gibi modern Avrupa, İslam Medeniyetinde ortaya konulan bilimsel eserlerle bu günlere gelmiştir.


Sorular
1- Bizler neden çoğunluğu Müslüman Türk olan bu bilim insanlarını bu zamana kadar tanımadık? Bilim tarihçileri neden İslam Medeniyetinden ve bilim adamlarından bahsetmemişlerdir? Açıklayınız.
2- Milattan sonra 400 ile 1300 yılları arasında (Ortaçağ) Avrupa'da bilim ne düzeydeydi? Avrupa'lı bilim insanları hangi buluşlara imza atmışlardı? Ortaçağ'da İslam Medeniyetini ve Batı (Avrupa) Medeniyetini karşılaştırınız.
3- Avrupa İslam Medeniyetinin ortaya koyduğu eserleri kullanarak çok hızlı bir gelişme göstermişken İslam dünyasının bunun çok gerisinde kalmasının muhtemel nedenleri neler olabilir?

4- İslam Medeniyetinin kaynakları neler olabilir? Bu kaynaklar ilmi gelişmelere ışık tutmuş mudur? Açıklayınız.

139 yorum:

  1. İlk yorumu ben yapayım bari,
    arkadaşlar herkes orada mı??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Araştırıyoruz hocam. Bu hafta ki konumuz baya zor geldi bana.

      Sil
    2. Hocam bencede bu haftakiler diğer haftalara göre daha ağır sorular.

      Sil
    3. Hocam araştırıyoruz belli bilim adamı olmayışıda zorluyo gerçekten.

      Sil
    4. burdayız hocam araştırıyoruz..

      Sil
  2. Merhaba Sinan Hocam

    1) Bizlerin Batılı bilim insanlarını daha çok tanımamızın başlıca nedeni, şuandaki mevcut eğitim sisteminin odağında Batı'nın eğitim sisteminin bulunması olabilir. İslam bilginlerinin, çoğu isimsiz kitaplarının Avrupa'ya geçişi; Batı'daki bilimi ileriye taşıdığı söylenebilir. Bir kısım İslam bilginlerinin kitaplarından da, eser sahiplerinin isimleri silinerek; aşırma yapıldığına dair kanıtlar ortaya çıkmıştır. Böylece, İslam, kaynak olmaktan çıkarılıyor ya da Arapça dışında başka dillere çevrili olanlar, Eski Yunan'a mal ediliyordu. İslam'la savaşan ve ona düşman olan Batı; düşmanının, bilimsel üstünlüğünü örtüyor ve bu kaynağı görmemezlikten geliyordu. Bugün diyebiliriz ki; Batı aydınlanması ve biliminin arkasına, "İslam bilimi" yerine, "Eski Yunan felsefesi"nin konmasının gerçek sebebi budur. Bir başka sebep ise İslam medeniyetlerinin kendi değerlerine sahip çıkmaması olabilir. Günümüzde bile İslam Devletleri'nde Batı'ya çok fazla ''beyin göçü'' olduğunu bilmekteyiz.

    2) Ortaçağ'da Avrupa karanlık çağı yaşarken İslam coğrafyasında bilim rönesansını yaşamaktaydı. Ortaçağ'da bilim daha çok kiliseye hizmet etmekte ve buda bilimin gelişmesini engellemekteydi. Çünkü kilise daha çok dogmatik bilgilere değer veriyordu. Bu da bilimin gelişmesini engelemekteydi. İslam coğrafyasında ise bilim dinin etkisinde olmadan gelişmekte ve Medreselerde nakli bilimlerin yanında akli bilimlerde verilmekte buda bilimin gelişmesine hizmet etmekteydi.

    3) Haçlı seferleri ile bilim Avrupaya taşınırken aynı zamanda İslam coğrafyasında bilim merkezleri çok fazla zarara uğramıştır ve İslam coğrafyası kendisini toparlamaya çalışmıştır. Bu durum Avrupanın çok fazla ilerlemesini sağlamış ve Avrupa yeni kıtalar keşfederken büyük göçler ve iç denizlerin öneminin azalması İslam coğrafyasının aleyhine olmuştur. İslam coğrafyası döneminin en yıkıcı savaşlarından geçerken (Haçlı savaşları ve Moğol istilası gibi) ekonomi ve bilim kaynaklarında çok fazla zarara uğramıştır. İsimsiz bir çok eser Batıya taşınmış ve bir çok kaynak yok edilmiştir. Aynı zamanda ekonomik açıdan zarara uğrayan coğrafya kendini toparlamaya çalışmış ve bilime zaman ayırmakta güçlük çekmiştir. Bunlar İslam coğrafyasının bilimde geri kalmasının muhtemel nedenleri olabilir.

    4) İslam medeniyetinin başlıca kaynağı Kur'an dır. Kur’an emirleri; siyaset, idare ve teşkilatların kurulmasında müslümanlara rehberlik etmiştir. İslam sınırlarının genişlemesini sağlamıştır. Bir diğer kaynak Sünnet'tir Müslümanların Hz. Muhammed'in yolundan gitmeleri ilimde bir çok düşüncesine oortak düşünmelerini sağlamıştır. Hz. Muhammedin ilim hakkında bazı hadisileri şunlardır: "İlim öğrenmek herkese farzdır."
    "Kim ilim talep ederse; bu işi, geçmişteki günahlarına kefaret olur." "İlim Çin'de bile olsa gidiniz." "Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz." "Hikmet(ilim) Müslümanın kayıp malıdır. Nerede bulursa alsın." "Ya öğreten, ya öğrenen, ya dinleyen ya da ilmi seven ol. Fakat sakın beşincisi olma; (bunların dışında kalırsan) helâk olursun." "İlim aramak için bir tarafa yönelen kimseye Allah, cennet yolunu kolaylaştırır."
    Bu hadisler Müslümanların bilime yönelmesini sağlamıştır. Buda ilmin gelişmesine ışık tutmuştur.

    Kaynakça:
    http://www.yaklasansaat.com/dunyamiz/bilim_ve_teknoloji/islam_medeniyetinin_bilim_ve_teknolojiye_katkilari.asp
    http://www.ti-entertainment.com/Hbr-18-Islam-Medeniyeti-Tarihi.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Suzan, öncelikle cesaretin için tebrikler..
      1. cevabın katıldığım yönleriyle beraber biraz fazla duygusal olmuş, daha formel/bilimsel bir cevap bekliyorum
      2. cevapta "İslam coğrafyasında ise bilim dinin etkisinde olmadan gelişmekte.." demişsin ama bu söylediğin 4 deki cevabınla biraz çelişmiyormu???
      3. cevapta hep dış etkenlere vurgu yapmışsın, bütün bu yazdığın (DOĞRU) şeylere rağmen bilim gelişemezmiydi???

      Sil
    2. Teşekkürler Hocam..

      Sanırım bazı çeliştiğim noktalar var onları düzeltmek istiyorum..
      1. cevabım için mutlak bir taraf tutma durumu söz konusu sanırım insan doğası gereği bu ister istemez oluyor. Bu noktada sanırım objektif davranmak gerekiyor.
      Öncelikte gerçeklerin göz ardı edilmemesi gerek 1.si evet bir çok İslam kaynağı Batıda isim değiştirerek Batıya mal edilmiştir. Fakat 2.si Batıda bilime İslam devletlerinden daha fazla sahip çıkılmıştır. Düşüncem budur.

      2. ve 4. cevabıma bakıldığında çelişkili görünüyor. Fakat 2. soruda ''İslam coğrafyasında ise bilim dinin etkisinde olmadan gelişmekte'' derken Kiliselerde yapıldığı şekilde yapılmıyordu bilim. Yani İslamda din adamları herhangi bir kısıtlama getirmiyordu bilime, fakat biliyoruz ki kiliselerde bilim yapılırken dine aykırı herhangi bir söylemde kilise bunu engelliyordu. Sözü düzeltmek gerekirse. Kilise bilimin ilerlemesini kısıtlarken, İslam din adamları kiliseler kadar sert değildi.

      3. sorumda özellikle savaşlar üzerinde durdum, çünkü bir bölgede olan savaşlar ve karışıklıklar o bölgeyi her anlamda olumsuz etkiler. En önemlisi toplum ekonomik bir zarara uğrar ve toplum önce kendini ekonomik olarak toparlamaya çalışır bu da insanların önce temel ihtiyaçlarına yönelmesine sebep olur ve diğer her şeyden uzaklaşır gerek bilim gerek teknoloji gerek sanat gerekse edebiyat. Böyle toplumlarda bilim çok yavaş ilerler. Bugün Afrika ülkeleri buna örnektir.

      Sil
    3. Merhaba Suzan, 2.soruda Avrupadaki buluşlara örnekler vermemişsin birkaç tanesini yazayım. Kagıt ve matbaa kullanılmaya başlanmıştır. Bu dönem top, gözlük ve artezyenin icadı gibi teknolojik gelişmelerin görüldüğü ve doğudan barut, ipek, pusula gibi yeniliklerin alınmıştır. Mekanik saat icat edildi. Teşekkürler

      Sil
    4. Teşekkürler Sevcan yalnız seninde dediğin gibi kağıt ve matbaa o dönem Avrupada yalnızca kullanılmaya başlanmıştır. Kağıt ve matbaa M.S. 500 - 600 yılları arası Çin'de (Doğu Asya) bulunmuştur.

      Sil
  3. İyi aksamlar:
    Cevap1-)Toplum tarafından sahip çıkılmamış ve destek görmemiş olmaları onları günümüze taşımamıştır.Birçok İslam bilim insanının bulduğu önemli buluşlar başka dillere çevrilmiş ve çevrilen kitaplarda ilk bulan bilim insanları göz ardı edilmiştir ve Avrupalı bilim insanları tarafından bulunmuş gibi gösterilmiştir ve halada öyle gösterilmektedir.
    Cevap2-) Ortaçağ Avrupa’da kiliseler: ekonomik, siyasi ve dini güçleri ellerinde toplamışlardır. Bilimsel ve akıl¬cı düşünceyi ya¬saklamışlardır.Rahipler İncil’i kendi çıkarları doğrultusunda yorumlayarak halkı yanlış bilgilendirmişlerdir.Çe¬şitli bilim adamlarını idam ettirmişler.Bu yüzden Ortaçağ Avrupası bilim alanında hiçbir ilerleme kaydedememiştir.İslam dünyası ise bu zamanda bilim yönüyle Altın Çağı’nı yaşamaktaydı.Bu dönemde Hint, Fars ve özellikle Yunan uygarlıklarına ait eserler tercüme edilmektedir ve çeviriler sayesinde ortaçağ boyunca İslam uygarlığında yaşayan bilim insanlarının bilimsel gelişmelerde bulunmalarına ve bu gelişmeleri sonraki yüzyıllara taşımalarına olanak sağlamaktaydı.Ortaçağ’da Avrupa medeniyeti Hıristiyan ve İslam dünyası arasında Haçlı Seferleri'yle kurulan ilişki, ilkçağ bilgilerinin Batı'ya aktarılmasını sağladı.Ünlü kütüphaneler, Hıristiyanların eline geçince,Arapça kitapları hemen Latinceye çevrildi.Fransız filozof Saint Marti “Doğu’dan fışkıran kaynak , bütün varlık susuzluklarını gidersin diye ırmak ırmak Batıya akıyor, ve kökü Asya’da olan ağacın meyveleri olgunlaştıkça Batıya dökülüyordu.”sözünü söylemiştir.
    Cevap3-) İslam medeniyetinin duraklama sebepleri arasında Moğol istilası,Müslümanlar arasındaki mezhep kavgaları,Haçlı seferleri ve akılcılığı reddeden Gazali çizgisi olaylarıdır.Müslümanlar kendi içinde dahi çatışırken Avrupa gelişmeye başlamıştır.Avrupa’da Rönesans, Reform ve Coğrafi Keşifler başlamıştır.Haçlı Seferleriyle Avrupalılar barut, pusula, matbaa gibi icatlarla tanışarak bilimde gelişmiştir.
    Cevap4-)İslam medeniyeti bütün medeniyetlerin(bunlardan bazıları Yunan,Hint) faydalanmaya çalıştı.Bu faydalanma sadece çeviri şeklinde kalmamıştır önemli derecede ilerlemiştir neticesinde bir sürü önemli bilgiler elde edilmiştir.Matematik, astronomi, tıp gibi ilimlerde çok sayıda eserler olduğu gibi, Kimya ilmini de İslam medeniyeti kurmuştur.Bu kaynaklar ilmi gelişmelere ışık tutmuştur aynı zamanda bunun terside doğrudur yani ilmi gelişmelerde bu kaynaklara ışık tutmuştur örneğin Cabir kendindeki bilginin kaynağı olarak hocası İmam Cafer es-Sadık'ı göstermişti. İmam Cafer' in din ilimleri yanındaki fen ilimleri ile ilgili bilgilerini Hz. Ali'nin torunu olan dedesinden ve sahabi efendilerinden aldığını belirtmişti.Hatta Cabir'e göre bu doğa bilimleri onun hocalarına direk Hz. Muhammet tarafından verilmişti.

    Kaynakça:
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Orta_%C3%87a%C4%9F
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Orta%C3%A7a%C4%9F_%C4%B0slam_d%C3%BCnyas%C4%B1nda_bilim
    http://www.acarindex.com/dosyalar/makale/acarindex-1423866212.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba şükriye 1. soruda çoğunluğu Müslüman Türk olan bilim insanlarını bu zamana kadar tanımamamızda başka neden yok mu senceğ?

      Sil
    2. Merhaba Zeynop yazdıklarım en geniş hali diğer cevaplarla ilişkili olduğu için genişçe diğer cevaplarımda yer verdim ama içeriğine değinirsek İslam dininin dine yönelmesi bilime eskisi kadar zaman ayıramamaları ve kitapların batılı insanların eline geçip onlar tarafından yapılmış gibi gösterilmesi de sebepleri arasındadır.

      Sil
    3. Merhaba Şükriye,
      1. cevap eksik olmuş,
      2. cevap "alıntı" güzel....

      Sil
    4. Cevap 1-)Toplum tarafından sahip çıkılmamış ve destek görülmemişlerdir ayrıca sonradan yapılan savaşlarda bilimle eskisi kadar ilgilenemeyip batıya kaptırmışlardır yazılı olan kaynaklarını batılı insanlarda o dönemde bunları kendileri bulmuş gibi kullanıp geliştirmişlerdir.Okullarda da batı eğitimi uygulanmaya çalışıldığından dersleri o şekilde işliyoruz.Bizler bile düne kadar Batlamyusu,Battani'yi,Cabir'i tanımıyoduk hep Batılı bilim insanlarının buluşu sanıyorduk ama öyle olmadığını dersiniz sayesinde öğrendik.Yorumunuz içinde teşekkür ederim hocam.

      Sil
  4. Hocam merhaba iyi akşamlar,
    C-1 Eğitim sistemimizde yer almadığından dolayı biz bile şuan bu derste adını duyuyoruz bazı bilim adamlarının.Yani böyle bilim adamlarımız var ama bize gösterilmiyor Kopernik,einsten,Tesla,Edison gibi bilim adamları ve buluşlarını anlatılıyor.Bilim tarihçileri bu bilim medeniyetlerinden bahsetmeme sebebi ise İslamı bilim adamlarını fazla bilmemesidir.O zamanlarda yapılmıştır,birçok medeniyet kendi düşünceleri bakımından birbirine paralellik göstermiştir.Ortak kültür ve insanların batıyı sürekli daha önde görmesi bunları etkilemiştir.Ayrıca bilim tarihçileri diyoruz bilim tarihçileri dediğimiz insanlar bile diğer medeniyetlerden,kendi medeniyetlerini anlatıyor,yükseltiyor.
    C-2 Orta çağda kendi inançlarını savunmanın güç olduğunu gören Hıristiyan din adamları, Yunan uygarlığının kalıntılarını silmeye çalıştılar. Hoşgörüden yoksun Kilise Babaları, kendi alanlarının dışına çıkarak, Hıristiyanlık adına bilim ve felsefeye saldırdılar ve din, bilim ve felsefe çatışmalarına yol açtılar.Bu şekilde bilimin gerilediğini görüyoruz.Hypatya adlı bir bilim insanının öldürülmesi,kütüphanenin yakılması,yunan bilim ve felsefenin son ışığı olan akedemiyi kapattılar.İslam medeniyetlerinden geride olduğunu görüyoruz islam da yeni bilgilerin kolayca yayılabilidiğini,islamın yada islami liderlerin bilim adına engel oluşturmadıklarını görüyoruz.Avrupada bilimin İslama göre çokta ileri gittiğini düşünemeyiz.
    1000 yılında, İtalya’nın Bologna şehrinde, hukuk öğrenmek isteyen öğrenciler, kendilerine bir çeşit öğrenci loncası kurdular ve bu loncaya da Universitas adını verdiler.Bu üniversiteyi, Oxford, Cambridge, ve Paris Üniversiteleri izledi. Her üniversite, ilâhiyât, kilise hukuku, tıp ve genel meslekler olmak üzere dört bölümden oluşmuş ve öğretim üyeleri yine din adamları olmuştur.Böylece avrupada bilim ve bilim öğrenme adında ilk temelleri atılmış olur,Ayrıca öğretim üyelerinin din adamları olmasıda dinin etkisi gösterir ki dinin istediği şekilde eğitim alır ve uygularsın eğer ki dine,dinin dediklerini ters düşersin idam edilmek gibi cezalara çarptırılabilirsin.
    O dönemlerde pisagor,arşimet,menalous gibi bilim adamları ve buluşları yer almıştır.
    * İslam medeniyeti bilime önem verirdi avrupa medeniyetleri ise bilime,bilim adamlarına kendi dinlerinin izin verdiği şekilde uygulardı.Yani birgün biri gelip dünya yuvarlaktır diyip o zamana kadar kendi kitaplarına yer alan dünya düzdür mantığını değiştiremezdi.Ve bunun sonucu ölüme götürebilirdi.
    c-3 İslam medeniyetinin savaşlarla-moğol istilası- uğraşması,kütüphaneler veya kitapların savaşlar sırasında yakılması etkili olabilir.Avrupada coğrafi keşifler,avrupa ruhban sınıfının baskısının azalması bilime değer vermeleri,istanbulda ki bilim adamlarının italya ya gitmesi ve buna bağlı olarak reform ve rönesans hareketlerinin ortaya çıkmasıyla bilim ve sanat avrupada hızla ilerlemiştir islam dünyası bu hızlı ilerlemeyi takipte gerisinde kalmıştır.
    C-4 Kuran-ı kerimdir.Hz.Muhammed(s.a.v) ve sünnetlerinden etkilenmiştir.Ayrıca diğer peygamler halifelerde kalan hadisler bilim ve ilimin gelişmesini sağlamıştır.İlim çinde de olsa alınız,sözü İslamın bilime verdiği önemi anlatır.Hz.Ömer(r.a) ,Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum sözüde İslamın bilime verdiği önemi anlatır.Bu sözle hem hem İslamın bilime verdiği önemi hemde İslamın eğitimde ne kadar ilerlediği görebiliriz.Bana bir harf öğretenin derken islamın bilime verdiği,yeni bilgilere açık olduğunu gösterirken,Hz.ömer in o dönemlerde bilgisinin fazla olması herşeyi araştırıp bilmesi ile de onun bilim konusunda ne kadar bilgili düşünebiliriz.
    -Işık tutmuştur.23/MU'MİNÛN-12: Andolsun biz insanı, çamurdan (süzülüp çıkarılmış) bir özden yarattık,sözüyle de anlaşıyor ki insanın kendi yaratılışının nasıl olduğunu anlatır buda bilime ışık tutmuştur,bilim adamlarına yol göstermiştir.


    http://www.mailce.com/ortacagda-bilim-nasildi-ortacag-hristiyan-dunyasinda-bilim-erken-ortacag.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ibrahim. 4.soruda islam medeniyetinin başka kaynaklarına değinmemişsin. İslam medeniyetinin başka kaynakları yok mudur? Teşekkürler.

      Sil
    2. evet ibrahim bende ilkeye katılıyorum . diger kültür ve medeniyetler kaynaklık etmiş olamaz mı ? ya da gözlem ve deney sonucu edinilen tecrübeler ?

      Sil
    3. Merhaba İbrahim ilk soruda 'her bilim tarihçi kendini anlatır,yüceltir'yazmışsın eğer öle olsaydı bizim batılı bilim insanları yerine islam medeniyetindeki bilim insanlarını tanımamız gerekmez miydi?

      Sil
    4. Merhaba İbrahim, 1. soru için biraz daha açıklayıcı olmanda fayda var.

      Sil
    5. Merhaba İbrahim,
      2. cevapta "O dönemlerde pisagor,arşimet,menalous gibi..." demişsin !!! İlkçağ la ortaçağı karıştırmayalım...
      3. cevap geliştirilebilir..

      Sil
    6. merhaba ilke,merhaba pelin diğer kaynakları eklemeyi unutmuşum beni bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim söylediğiniz kaynaklarda etkilidir.

      Sil
  5. İyi akşamlar hocam..
    1-)Günümüzde avrupalılar önemli bilim insanlarının eserlerini çoğaltıp okullarında ders kitabı olarak okuturken bizim ülkemizde bu eserler müzelerde saklanıyor.Mesela El Cezerinin kitabı olan kitabul hiyelin 5 kopyası İstanbulda bulunmaktadır ama bundan hemen hemen hiçkimsenin haberi yok.Bu ve bunun gibi önemli eserler çoğaltılıp okutulmadığından tarihimizden haberimiz yok...Bilim tarihi genellikle başlı başına bir etkinlik olmaktan çok felsefe,tarih ya da bilim gibi bir başka disiplinle ilişkili olduğundan disiplinler arası bir çalışmayı gerektitmektedir.Buna birded bilim tarihi metinlerinin yazılmış olduğu Latince,Yunanca,Arapça,Farsça ve Osmanlıca gibi bir klasik dilin öğrenilmesinin zorluğu da eklendiğinde,bilim tarihi araştırmalarının güçlüğü daha da net olarak ortaya çıkmaktadır.
    Bilim tarihçilerinin islam medeniyetinden ve bilim insanlarından bahsetmemelerinin sebepleri;
    ''Bilim tarihçilerinin yabancı olması'',
    Bağdat kütüphanesinin moğollar tarafından yağmalanması üzerine birçok eserin kaybolması gibi olaylar etkili olmuş olabilir..
    2-)Ortaçağ'ın düşünsel temelini HıristiyanlığınTanrı kavramı oluşturmaktadır.Buna göre tanrı evreni yoktan var etmiştir.Hıristiyanlığın Romalılar tarafından resmi din olarak benimsenmesinden sonra klasik düşünce karşısında giderek güçlenmeye başlamıştır.
    Düşüncenin merkezine din ve tanrı kavramlarının yerleştirilmesiyle klasik düşüncenin temel motiflerinden birisi olan doğayı araştırmak ve doğru bilgisini elde etmek tutumu ve merakı,yerini dinin doğmalarını anlamaya,açıklamaya bırakmıştır.Ortaçağda felsefe teolojik içerikli ve skolastik nitaliklidir.
    6.yüzyıldan itibaren hıristiyan dünyasında bilimsel etkinlik yapılamamıştı ve sonunda karanlık bir döneme girilmişti.10.yüzyıla kadar süren bu dönemin ardından islam dünyasının göz kamaştırıcı parlak başarılarıyla karşılaşan hıristiyanlar duydukları hayranlık sonucu,bilim eserlerini çevirme çabası içine girmişler.
    Aristoteles-fizik evren görüşü,Roger Bacon-doğa felsefesi ve eğitim görüşleri,(optikle ilgilenmiştir),Marco Polo-Coğrafya
    Müslümanlar ms 8.yüzyıl civarında dünyanın entelektüel liderleri olmaya başladılar.Olağanüstü bir hızla bilimsel yapıtları Yunancadan Arapçaya çevirdiler.Bu çeviri etkinliği ms 9.yüzyılda en yüksek noktasına ulaştı ve mülüman bilim adamları bu kaynağı ciddi bir biçimde özümsemeye,ardından eleştiri süzgecinden geçirmeye başladılar ve bilime birçok kez özgün katkılar yaptılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kadir,
      1. cevapta anladığım kadarıyla dile vurgu yapmışsın,
      başak neler olabilir???

      Sil
  6. 3-)Ortaçağ'ın karakteristik özelliklerinden birisi yeniliklere karşı duyulan korkudur.İslamda bilim yükselirken bilim,din ve felsefe iç içeydi.Daha sonraları sanki bilim batının islam doğunun ürünüdür gibi bi algı oluştu.Bilimi kabul edersek islamdan islamı kabul edersek bilimden vazgeçeceğiz gibi durum ortaya çıktı.Bilim batı ürünü gibi görüldüğünden önem verilmemiş,gelişmeler takip edilmemiş ve gerisinde kalınmıştır.
    4-)İslam medeniyetinin en önemli kaynağı kur'an dır.
    İslam Medeniyeti’nin ilmi sahada sahip olduğu üstünlüklerin ve kazandığı muvaffakiyetlerin
    arkasındaki saik felsefi olmaktan cok dini ve siyasi idi. Siyaseten Ortadoğu’ya
    ve Ortaasya’ya hakim olan İslamiyet, mücerret Tanrı inancı, insana verdiği
    değer, akıl ve ilmi yücelten tavrıyla bu bölgenin ilmi ve kültürel mirasından faydalanmak
    icin müsait bir pozisyonda bulunuyordu. Ancak dini ve kültürel şartların müsait
    olması, bu bölgede bir medeniyet hamlesinin başlaması için gene de yeterli değildi.
    Toplumu yönlendirip harekete geçirecek bir siyasi iradenin de bulunması lazımdı.
    Nitekim bu irade olmadığı icindir ki Emeviler’in doksan yıllık saltanatı döneminde
    siyasi ve askeri yönden büyük bir gelişme ve genişleme kaydeden İslam toplumu, medeniyet
    yolunda kaydadeğer bir ilerleme gösterememişti. Bunun icin Abbasiler’in iktidara
    gelmesi gerekmiş ve bizzat Halifelerin teşvik ve gayretleriyle bir taraftan yoğun
    bir tercüme faaliyeti başlarken, diğer taraftan rasathaneler, üniversiteler ve kütüphaneler
    kurularak ilmin gelişip yayılması sağlanmıştır.
    İslamiyet Peygamberinin sağlığında siyasi iktidara da hakim olmuş
    ve özündeki ilmi, öğrenmeyi ibadet sayan anlayışıyla büyük bir medeniyet hamlesi
    başlatabilmiştir.
    BİLİM TARİHİ(HÜSEYİN GAZİ TOPDEMİR-YAVUZ UNAT 3.Baskı)
    İslâm Medeniyetinin İlmî Kaynakları(Yrd. Doç. Dr. Etem ÇALIK)(cilt:3 sayı:5 2013)
    http://www.ti-entertainment.com/Hbr-18-Islam-Medeniyeti-Tarihi.html
    http://www.academia.edu/4700017/T%C3%BCrk_Bilim_Tarih_Yaz%C4%B1m%C4%B1nda_Zihniyet_Din_ve_Bilim_%C4%B0li%C5%9Fkisi_Osmanl%C4%B1_%C3%96rne%C4%9Fi_The_Nexus_of_Mentality_Religion_and_Science_in_the_Turkish_Historiography_of_Science_The_Ottoman_Case_CEM%C4%B0L_AYDIN
    https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk_Tarih_Tezi
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Ba%C4%9Fdat_Ku%C5%9Fatmas%C4%B1_(1258)
    http://kasimca.com/files/yenidosyalar/MuslumanBilimAdamlari.htm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kadir.3.soruda söylediklerine katılıyorum ancak sence sadece batının yarattığı algı yüzünden mi bilim ilerlememiştir, başka iç sebepler de olabilir mi? Teşekkürler.

      Sil
    2. Merhaba ilke öncelikle teşekkür ederim evet olabilir aslında ilk cümlemde söylediğim iç sebeplerden biri ama üzerinde fazla durmamışım haklısın tekrar teşekkür ederim..

      Sil
    3. 3. soruya şöyle bir ekleme yapabilir miyiz :
      O dönemde insanların savaşla uğraşmaları bunun dışında vergilerin ağır olması yani hayat koşullarının zorlaşması nedeniyle artık insanlar bilimle uğrasacak zaman bulamamıs ve islam medeniyeti daha geri kalmıştır.

      Sil
    4. Merhaba Kadir, 3. sorunun cevabında Avrupa Medeniyetinin gelişim sebeplerini açıklarken İslam dünyasının geride kalmasının sebeplerini daha az açıklamaya çalışmışsın.Daha etkili olan sebepleri sıralaman daha aydınlatıcı olacağını düşünüyorum.

      Sil
    5. Merhaba Kadir,
      3. cevap için Pelin ve Derya nın önerilerini dikkate alalım...

      Sil
    6. Merhaba hocam merhaba derya merhaba pelin...3.soruda avrupanın gelişme için yaptıklarını bizim yapmadığımızı düşünüyrm yorumlarınız için teşekkür ederim

      Sil
    7. Merhebe kadir ben 4.soruda siyaset üzerinden yaptigin aciklamayi tam olarak bilimsel kaynak olmasi ile bagdastiramadım

      Sil
  7. İyi akşamlar hocam..
    Cevap1. Çoğu Müslüman olan Türk bilim insanlarını tanımadık çünkü İslam medeniyetinin kendi değerlerine sahip çıkmamış olması ve destek görmemiş olması onları günümüze taşımadı. Yaptıkları çalışmaları ve keşifleri başka dillere çevrilip başka medeniyetlere maal olmuştur ve İslam dünyasının başarıları gözardı edilmiştir.
    Cevap2. Bu dönemde Ortaçağ Avrupası pek de parlak döneminde değildi. İslam Dünyası ise bunun tam aksine altın çağ ını yaşıyordu ve bu dönemde pek çok buluş ve yeniliklere adım atmışlardı
    (İlk kağıt fabrikasını kuran, kızamık ve çiçek hastalığını keşfeden, mikrobu ve atomu tanımlayan, ilk göz ve kanser ameliyatını yapan, cüzamın ve veremin tedavisini ilk uygulayan, büyük-küçük kan dolaşımını bulan, trigonometriyi, tanjant, kotanjant ve kosekantı ilk kullanan, binom formülünü keşfeden, dünyanın çevresini, yıldızların yer ve açıklıklarını ilk ölçen, ilk uçağı, denizaltını yapan, yerçekimini bulan, sesin fiziki açıklamasını yapan, optik temellerini ortaya koyan, saf alkolü elde eden, havan topunu ilk kullanan, ilk kıta seyahatnamesini ve ecza kitabını yazan, ilk dünya haritasını çizen) yani önemli bilim insanlarını yetiştiren bir medenieyetten bahsediyoruz. Dolayısıyla bilime önemli katkıları olmuştur.
    Cevap3. Avrupa medeniyetinin İslam medeniyetinin ortaya koyduğu eserleri kullanarak çok hızlı ilerlemesinin sebebi bilimi ilerletmek için yeterli imkanlarının (ekonomik, sosyal, coğrafi konum, toplum desteği ) olmayışıdır. Bu dönemde ortaya çıkan mezhep kavgaları da ilerlemeyi engellemiştir.
    Cevap4. İslam medeniyeti bilime ve yeniliklere önem vermiştir. Önemli din adamları halifeler ve peygamberler bunu söz ve davranışlarıyla desteklemiştir. Mesela: Hz Ömer demiştir ki bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum. Bu sözden de anlaşılacağı gibi yeni bir şeyler öğrenmenin kendisi için ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştir. Bir önce ki haftalarda konuştuğumuz İslam Dünyasının önemli bilim insanı olan Cabir Bin Hayyan kendinde ki bilginin kaynağı olarak hocası Cafer es-Sadık ı gösterir ve hocalarında ki bu doğa bilimleri onun hocalarına direk Hz Muhammed tarafından verilmişti. Anlıyoruz ki tüm bunlar ilmi gelişmelere ışık tutmuştur.

    Kaynakça
    https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/219415-m-o-3000-ve-m-s-2000-yilina-ait-onemi-olaylar-tarih-seridi-nedir.html
    https://www.youtube.com/watch?v=p-EccAiHNwY
    http://www.ircica.org/islam-medeniyeti-tarihi-history-of-islamic-civilization/irc924.aspx
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Bat%C4%B1_d%C3%BCnyas%C4%B1
    http://www.turkcebilgi.com/isl%C3%A2m_medeniyeti
    http://img.eba.gov.tr/622/954/f78/58e/ddf/5f4/577/b5d/fa8/851/8b2/929/fb2/b26/001/622954f7858eddf5f4577b5dfa88518b2929fb2b26001.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba özge; 3. soruya ek olarak O dönemde insanların savaşla uğraşmaları, maddi sıkıntı çekmeleri ve aç karınlarını doyurmak için bilimle ugrasamamalarından dolayı bilimden uzak kaldıklarını söyeleyebilir miyiz?

      Sil
    2. Merhaba Özge,
      1. ve 3. cevaplar eksik..

      Sil
    3. Merhaba zeynep, 3. Soru için sana katılıyorum benimde anlatmak istediğim o zaten. Bilime gereken önemi zamanı ayıramamışlardır.

      Sil
    4. merhaba özge,3.sorudaki cevabın yüklem bakımından yanlış olmuş,olmayışıdır demişsin fakat olmasıdır demeliydin.çünkü orta avrupa medeniyetlerinin ilerleme sebebini anlatıyorsan fakat yüklemin olumsuz olmuş.Ayrıca fikir lerine katılıyorum çok güzel özetlemişsin

      Sil
    5. Merhaba ibrahim. Evet orda bir hata yapmışım gözümden kaçmış teşekkür ederim düzelttiğin için ayrıca benimle aynı fikirde olmana sevindim.

      Sil
  8. İyi akşamlar hocam
    1.O bilim adamları İslam medeniyeti tarafından destek almamış olabilir. O dönemdeki bilim adamları çok güzel işler başarmış fakat şuan gündemde olmak için gerekli güce sahip olamamışlar. Bu medeniyetin gelişememişinden ve bilim adamlarına sahip çıkmamasından kaynaklıdır.
    2. "İslam'ın Altın çağı" ve "İslami Rönesans" olarak da adlandırılan bu dönemde Müslümanlar buluşlarıyla pek çok alanda bilimin gelişmesine katkıda bulunmuştur. Howard R. Turner Science in Medineli İslam (Ortaçağ İslam'ında Bilim) isimli kitabında bu dönem hakkında şunları söylemiştir: Müslüman sanatçılar ve bilim adamları, prensler ve işçiler birlikte bütün kıtalardaki toplumları doğrudan ve dolaylı olarak etkileyen eşsiz bir kültür oluşturdular dönemde Bizans’tan kaçıp İrana sığınmış olan birçok bilim adamı İslam dünyasındaki ilk bilimsel faaliyetlerin gelişmesine en büyük katkıyı sağladılar. Onların yunanca bilmeleri bilim için önemli olan birçok eseri Arapçaya kazandırmışlardır dönemde ise Avrupa en vasat dönemiydi.
    3.avrupa gelişirken İslam medeniyeti gerilemeye başladı çünkü o dönemde haçlı seferleri başlamıştı ve bu İslam medeniyetine çok büyük bir darbeydi. Halk arasında çıkan mezhep tartışmaları ve Moğol istilasıda bu gerilemenin sebebi olabilir...
    4.İslâm kültür ve medeniyet en önemli kaynağı Kur’an’dır. Toplumun uyması gereken kanun ve kurallar Kur’an’da mevcuttur. Bir diğer kaynak da sünnettir. Kur’an’da sünnete ittibanın emredilmesi ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) üsve-i hasene olarak anlatılması, sünnetin kaynak değerini ispatlamaktadır. “İlim öğrenmek kadın-erkek herkese farzdır”. "İlim Çin'de bile olsa gidiniz." Hz. Peygamber’in (s.a.v.) bu sözlerinden de anlaşılacağı üzere bilim onun için çok önemliydi ve halka bunu gösterdi.
    KAYNAKÇA
    http://www.yaklasansaat.com/
    http://www.koprudergisi.com/
    http://www.tarihin.com/islam-medeniyeti-temel-ozellikleri.html
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Orta_%C3%87a%C4%9F
    http://kasimca.com/files/yenidosyalar/MuslumanBilimAdamlari.htm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba DERYA 2.sorunda Avrupalı bilim insanlarının çalışmalarına değinmemişsin.

      Sil
    2. Merhaba Derya
      1. cevabında bazı eksikler olduğunu düşünüyorum İslam medeniyetlerinde bilim insanlarına sahip çıkılmamasından ziyade Batıda bazı İslam kaynaklarına el konması ve kendi adlarına kullanmaları bizi bu dönemde dahi yanıltıyor olabilir. İsimsiz bir çok eserin İslam medeniyetlerinden alınıp kendi adlarına kullandıkları hakkında bir çok kaynak bulunmaktadır.

      Sil
    3. merhaba derya 4. soruda İslam medeniyetinin başka kaynakları yok mudur?

      Sil
    4. Merhaba Derya,
      1. ve 3. cevaplar geliştirilebilir...

      Sil
    5. mrb zeynep evet 4.soruya ek olarak yunan medeniyetini de ekleyebiliriz. ama en önemli kaynakları Kuran-ı Kerim ve sünnetlerdir.

      Sil
    6. mrb suzan haklısın 1.cevabım eksik olmuş teşekkür ederim.

      Sil
    7. Merhaba derya 1.soruda gerekli güç demişsin biraz açabilir misin .

      Sil
  9. Merhabalar Hocam.
    Cevaplar
    1-müslüman ve türk olan bilim insanlarının tanınmamasının birkaç sebebi olabilir. Bir tanesi Arap, Fars ve Türk dillerinde bize
    ulaşan yazma haldeki kaynak materyallerin az bir bölümünün yayınlanmış ve çok küçük bir bölümünün incelenmiş olmasıdır,aynı zamanda gerek okullarda, gerek başka yerlerde bilim insanlarının yeterli tanıtılmaması büyük bir etkendir. bunun dışında aslında modern bilimin temellerini İslam alimleri atmış olmasına rağmen Batı dünyasında İslam bilimlerinin özümsenmesi düşmanlıkla karşılanmıştı. Rönesans ile başlayan batı dönemi doğrudan yunan döneminin bir devamı olarak görülmüş islam kültürüne ise aradaki bilgileri saklayan ve muhafaza eden bir kültür muamelesi yapılmıştır. Ayrıca sınırlarını hızla genişleten bir medeniyeti gören batı bilimin önemini anlamış ve yapılan keşifleri ve buluşları kendisine mal etmek için elinden geleni yapmıştır. Bilim insanlarının isimlerini ve kitaplarını kendi dillerine çevirip aradaki koskoca İslam medeniyetini ve eserlerini yok saymışlardır.
    2- Ortaçağ avrupasına ve bırakılan eserlere bakıldığı zaman da net bir şekilde görülmektedir ki İslam medeniyetinin tam aksine din adamları bilime tamamen karşı çıkmış hoşgörüsü sıfır kilise babaları Hıristiyanlık adına bilim ve felsefeye saldırarak din, bilim ve felsefe çatışmalarına yol açmışlardır. Doğaya yönelik araştırmalarında, akıl ve bilimin rehberliği yerine Kutsal Kitab’ın rehberliğine sığınmışlardır. İslam medeniyetinde yeni kütüphaneler laboratuarlar açılırken onlar İskenderiye kütüphanesini yakmışlardır. İslam medeniyetlerinde astronomi çalışmaları doruk noktalarına ulaştığı zamanlarda onlar hala dünyanın düz bir tepsi olduğunu iddia etmiş ve bunu benimsemişlerdir. İslam medeniyetinin yetiştirdiği İbn-i sina, Razi gibi hekimlerle yeni ilaçlar ve tedavi yöntemleri bulduğu dönemlerde onlar tedavide bile dini yöntem kullanmış, çoğu hastayı lanetli olarak nitelendirip öldürmüşlerdir. Ortaçağın ilerleyen dönemlerinde genelde edebiyat ve felsefe alanında bazı eserler verilmiştir, bilimsel çalışmalar İslam medeniyetine nazaran çok alt seviyede kalmıştır. Örnek birkaç bilim insanı verecek olursak; Agustinus-zaman ile ilgili yorumlarıyla kant’ın felsefesine öncülük etmiştir. Robert grosseteste-islam coğrafyasında yapılan çalışmalardan etkilenmiş ve fizik- matematik arasındaki ilişkiyi kurmuştur. Fibonacci- matematikteki ünlü fibonacci dizisini bulmuş ve doğayı açıklamaya çalışmıştır.

    YanıtlaSil
  10. 3- batı medeniyetinde bilim İslam medeniyetinin bıraktığı eserlerin Endülüs aracılığıyla batıya geçmesi hızla çevrilmesi Rönesans ve keşiflerin sayesinde hızla yayılmasıyla ortaçağdan sonra başlar. Halbuki bilim İslam coğrafyasında çok daha eskilere dayanır. Fakat o döneme baktığımız zaman Haçlı seferlerinin başladığını islam medeniyetinin savaşlar yaşadığını yeni bir sisteme doğru ilerlediğini ve beylik düzeninden devlet düzenine geçildiğini görüyoruz. Osmanlı imparatorluğunun kurulması ile sınırlar iyice genişlemiş İslam coğrafyası büyümüştür fakat bu coğrafyadan devraldığı bilgiyi benimseyip genişleten batıya nazaran bilime hükmeden medeniyet bilim konusunda pasif kalmıştır. Bunun sebebi önceliğin yeni kurulan bir devlet için toprak genişletmek olması ve bilime eski değerin verilmemesi olabilir. İbn-i sina döneminde askeri ve yönetimsel işlere karıştığı zekasını bunlarla yorduğu için bilime yeterli zaman ayıramamaktan yakınmıştır. Bu dönemde de belki bilim insanlarının zekası başka alanlarda kullanılmış bilim biraz arka planda kalmış olabilir. Aynı zamanda Batı’nın aldığı kaynakları kendine mal etmesi ve İslam medeniyetinin de yeterince sahip çıkmaması ile bilimde Avrupa’nın katbekat önündeyken çok arkasına düşülmesine sebep olmuştur.
    4- Medeniyetler çok zengin bir kültürel yapıya sahiptir. İslam medeniyetine İranlıların, Türklerin, Hintlilerin ve Afrikalıların katkısı büyüktür. İlmi olarak ise bunlara ek olarak yunanlıları da ekleyebiliriz. İslam medeniyetinin kaynakları akl-ı selim(doğruyu akılla bulmak, olumsuzluklar karşısında aklın ışığında ilerlemek, her alanda aklı önde tutmak.), Kur’an, sünnet, duyular, örf ve adetler, diğer kültür ve medeniyetler olarak geçmektedir. Bu kaynaklara baktığımız zaman hepsinin de ilmi gelişmelere ışık tutabileceğini açıkça söyleyebiliriz. Müslümanlar hakim oldukları topraklarda, kendilerinden evvelki medeniyetlerin bıraktığı hiçbir mirası heba etmediler, dolayısıyla diğer kültürlerle iletişim önemli bir kaynaktır. Bunun dışında Kur’an ve sünneti bilim insanları yapacakları çalışmalarda yol gösterici olarak kullanmışlar, duyularıyla keşfetmişler, akl-ı selim ile ise karar vermiş ve muhakeme yapmışlardır. belki de İslam medeniyetinde bilimsel gelişmelerin bu kadar hızlı yaşanmasının sebebi bu kaynakların hepsini içinde barındırıyor olmasıydı.
    KAYNAKLAR
    İslam’da bilim ve teknik/cilt1
    İslam medeniyetinin ilmi kaynakları/ Yrd. Doç. Dr. Etem Çalık
    Eba.gov.tr/İslam kültür ve medeniyeti ders kitabı
    www.gazi.edu.tr/medeniyet
    www.malice.com/ortaçağavrupasındabilim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İlke,
      cevapların güzel özellikle kitaplardan faydalanman iyi olmuş, ama kitap kaynaklarını verirken
      yazar isimlerini ve yayın evlerini de verelim...

      Sil
    2. Teşekkür ederim hocam, kaynakları daha ayrıntılı yazmaya çalışayım: islamda bilim ve teknik cilt1-Fuat sezgin, kültür a.ş yayınları 2008, islam kültür ve medeniyeti ders kitabı-enver çakmak,Dr. Nurettin abalı, vahdettin ışık, Dr. Şeref akbaba, mahmut aytekin, M.cüneyt Ancın, MEB yayınları.

      Sil
  11. MERHABA HOCAM ;

    C-1) O zamandaki bilim adamlarının yaptıgı calısmalar , o dönemde cogu kütüphanenin yakılması sebebiyle yok edilmiştir. Kalan eserlerin çoguda kaybolmuştur zaten . Kalan eserler başka medeniyetler tarafından tercüme edilmiş ve kendi eserleriymiş gibi ilk defa kendileri bulmuş gibi yazmışlardır. Müslüman olmasına rağmen cogu bilim adamını bu sebeple bilmiyor olabiliriz.

    C-2) Ortaçağ Avrupalılarının yararcı bilgiye karşı güçlü önyargıları yoktu, ama bilimsel bilginin yararlı olabildiği alanlar da pek azdı. Bilim, Tanrı'nın yaratısını anlayabilmek olarak görülüyordu. Ortaçağda Hıristiyan ve İslam dünyası arasında özellikle Haçlı Seferleri'yle kurulan ilişki ilkçağ bilgilerinin Batı'ya aktarılmasını sağladı. İspanya'da Magriplilerin Toledo kentindeki ünlü kütüphaneleri, 1085'te Hıristiyanların eline geçince, rahipler özgün ya da çeviri Arapça kitapları hemen Latinceye çevirdiler. Ve böylece bilimde ilerlemeye başladılar diyebilirz. o dönemde At nalının ve koşum takımlarının bulunuşu, beygir gücünün denetlenmesini sağladı Büyük gotik katedrallerin yapımı, el arabası, krank ve matkap bulundu . Bu dönem top, gözlük ve artezyenin icadı gibi teknolojik gelişmelerin görüldüğü ve doğudan barut, ipek, pusula gibi yeniliklerin alındığı dönemdir . Erken Dönem Orta Çağ ve İslam’ın Altın Çağı’nda, İslam felsefesi, bilimi ve teknolojisi Batı Avrupa’dan çok daha fazla gelişmiştir. İslam âlimleri eski gelenekleri incelediler ve kendilerinin yeni buluşlarını, yeniliklerini de ekleyerek yeni bir kültür oluşturdular. 12 ve 13. yüzyılda Avrupa’da köklü icatlar, yenilikler, geleneksel üretim şekillerinde ve ekonomide köklü değişiklikler görülür.


    C-3) İslam bilim eserleri Hrıstiyanlar tarafından Arapça’dan Latince’ye çevirilirken bilimde yaşanan ilerleme gittikçe yavaşlıyordu. İslam medeniyetinin kaynaklarından olan ve bilimin ilerlemesine büyük katkı sağlayan Kur’an ın mesajları artık sınırlı bir şekilde yorumlanmaya başlamıştı. Çeşitli dinî kılıflar altında bilimsel yorumlara bazı yasaklar ve sınırlamalar getirilmesi bilimin avrupadan geri kalmasına etken olabileceğini düşünüyorum. Ayrıca savaş ve iyi gitmeyen ekonomi , yüksek vergiler ve devlet tekelciliği ticaret ve ekonomiyi boğuyordu.Bu sebeple Avrupa ilerleme kaydederken islam medeniyeti bunun cok gerısınde kalmıştır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Pelin,
      1. cevap geliştirilebir,
      ama 2 ve 3 güzel...

      Sil
    2. Merhaba pelin 3.sorudaki cevabına katlıyrm çok güzel açıklamışssın iyi akşamlar teşekkürler.

      Sil
  12. C-4 ) İslam medeniyeti; İslam dinini kabul eden halkların oluşturduğu bir medeniyettir . Bu sebeple islam medeniyetinin kaynaklarının temelini Kur an ‘a ve dinin getirilerine bağlayabiliriz .daha detaylı konuşacak olursak islam medeniyetinin kaynaklarını şöyle sıralayabiliriz;
    Akl-ı Selim: Doğru ile yanlışı birbirinden ayırma ve doğru yargılama gücü.
    Kur an , sünnet, duyular, örf ve adetler, diğer kültür ve medeniyetler.
    . Şöyle ki islam medeniyetinin gelmiş olduğu noktaya bakacak olursak o dönemde ki bilim insanları döneme altın çagı yasatmıstır. Yüzlerce buluşa imza atmışlardır . Ve bunları gerek Kur an dan aldıkları bilgilerle gerek başka medeniyetlerin etkisiyle gerek duyularla yapmışlardır. Örnek verecek olursak cabir ibn hayyanın hocasının ilminin kaynağını Hz. Ali'nin torunu olan dedesinden ve sahabi efendilerinden aldığını belirtmiştir . Hatta Cabir'e göre bu bilgiler hocalarına direk Hz. Muhammed tarafından verilmiştir.(vahiy) . Bu bilgilerden yola çıkarak bu kaynakların ilime ışık tuttuğunu söyleyebiliriz.


    kaynakca ;

    http://img.eba.gov.tr/622/954/f78/58e/ddf/5f4/577/b5d/fa8/851/8b2/929/fb2/b26/001/622954f7858eddf5f4577b5dfa88518b2929fb2b26001.pdf
    https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0slam%27%C4%B1n_Alt%C4%B1n_%C3%87a%C4%9F%C4%B1
    http://asyaahileri.com/orta-cag-da-avrupa-tarihi_h218.html
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim_tarihi#Orta_.C3.87a.C4.9F_Avrupas.C4.B1.E2.80.99nda_Bilim
    http://www.journals.istanbul.edu.tr/iugaad/article/view/1023014586

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Orta_%C3%87a%C4%9F#Bilim_ve_teknoloji

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar hocam;

    CEVAP(1):Müslüman bilim adamlarını tanımamamızın bir çok sebebi vardır. Öncelikle şu anki Batı medeniyetinin etkisinde kalmak,İslam medeniyetindeki bu bir çok alanda gelişme yapmış bilim insanları hakkında toplumun bilgi sahibi olmaması,tarihimizin araştırılmaması,Batılaşma adı altında eski medeniyetlerin unutulması vb.diyebiliriz. Müslüman alimlerinin kitaplarının tercüme edilmesi,islam bilginlerinin eserlerinin kaynak gösterilmeden aktarılması bilim tarihçileri tarafından bahsedilmemesine sebep olabilir.

    CEVAP(2): İslam medeniyetinde İslam ın gerekleri doğrultusunda Müslümanlar Dünya tarihine pek çok katkıda bulunmuşlardır. Müslümanların her alanda en büyük keşif yaptığı bir dönemdir. Hayatın her alanını kapsayan binlerce icat yapılmıştır. Ve bilimin çok büyük ölçüde gelişmesine olanak sağlamışlardır. İslam dünyası bu denli ileri düzeydeyken o dönemlerde ve daha öncesinde Avrupa'nın durumu hiçte iyi değildi hatta Avrupa lı bilim adamları yaptıkları çalışmalardan dolayı yakılıyordu. Orta çağ Avrupasın da bilimsel çalışmalar,özgür düşünce ortamı bulunmazken İslam dünyası aydınlanma çağını yaşamaktaydı. Aslında hala tartışmasını yaptığımız Batı'nın üstlendiği bir çok bilimsel bilgileri müslümanlara borçludurlar. Örneğin; atomla ilgili ilk çalışmaları yapanın Dalton olduğunu bilir ancak Cabir bin Hayyan'nın “maddenin en küçük parçası olan atom yoğun bir enerjisinin var olduğundan bahsetmiştir. Ve bunun gibi İslam dünyasında keşfedilen bilgilerin Batı tarafından alınmasına dair bir çok örnek daha verilebilir.Bilimsel çalışmaları yinede islam medeniyeti kadar gelişmemiştir.

    YanıtlaSil
  14. CEVAP(3): Avrupa' nın son yüzyıllarda önemli gelişmeler kaydetmesi ve evrensellik iddiasına girmiş olması ve pek çok alanda olduğu gibi ilim ve teknik alanında da ortaya çarpık sonuçlar çıkmış ve temeli İslam dünyasına ulaşan bir çok ilkleri,buluşları kendisine mal etmiştir.Örneğin; Paleontoloji (Fosil ilmi) tecrübî olarak ele alan ve bu konuda ilk eser veren âlim İbn-i Sina olmasına rağmen Albert adlı bilim adamı bu çalışmaları ilk kez yaptığını iddia ederek ‘Büyük’ ünvanı almıştır. Ve İbn-i Sina da olduğu gibi birçok bilim adamının çalışmaları bu şekil de kopya edilerek Batı dünyasında sahiplenilmiştir.
    İslam dünyasının gerilemesinde farklı görüşler sunulmuştur . İslam dünyasında yeniliklere karşı cesaretin kırılmış olması İslam dünyasının geride kalmasının en önemli sebeplerinden olduğu düşünülmektedir. O dönem deki bilim adamlarından konuşacak olursak onlar için cesaret kaybı fikirlerini paylaşamamak,bilgiler sunamamak vb. anlamındadır ki bu bilimin gerilemesine bir çok önemli fikirlerin gelişememesine sebebiyet verebilmektedir.Siyasi kaynaklı olaylar,savaşlar ve mezhep çatışmaları da İslam dünyasının gerilemesine yol açan sebeplerdendir.
    İslam dünyası savaşlarla vb. sebeplerle uğraşması ve bunun verdiği durumla müslümanların çabaların,isteğinin azalması ile eş zamanlı olarak Avrupa gelişmeye başlamıştır.Ve hızlı ilerlemesiyle de müslümanların gerilemesi net bir şekilde gözlenmeye başlamıştır.

    CEVAP(4):İlk olarak İslam medeniyetinin gelişmesinde en büyük etken İslam'ın ilme verdiği önemdir. İslam medeniyeti'nin ortaya koyduğu değerlerin kaynakları kur-an ve sünnet olarak bilinmektedir. İslam anlayışına göre o dönemlerde daha çok kendini belli eden ilim ve ibadet birbirinden ayrılmayan 2 unsur olarak görülmektedir. O dönemdeki bilim insanlarının özelliklerinde de bunu görebiliriz. Bu kaynaklar tabi ki ilmi gelişmelere ışık tutmuştur. Öğrendiğimiz üzere dini bilgilere sahip olmadan ibadetimizi yapamayız,ancak yaptığımız ibadette de yalnızca dini bilgi olması yeterli değildi. Örneğin; Biruni kıblenin yönünü tayin eden ilk bilim olarak bilinmektedir. Ve bu bilimsel gelişmeler kaynakları içinde barındırdığını görüyoruz.

    kaynakça:
    http://www.yaklasansaat.com/dunyamiz/bilim_ve_teknoloji/fuat_sezginin_g%C3%B6r%C3%BCsleri.asp
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim_tarihi
    http://www.yenidendogus.net/forum/dini-icerikli-yazylar/35376-yslam-bilim-ylithkisi-ve-yslam-duenyasynyn-geri-kalmasynyn-nedenleri.html
    http://zekiduman.com/islam-medeniyeti.html

    YanıtlaSil
  15. Merhaba hocam
    1- Bunu maddeler halinde sıralayacak olursak
    a) Mevcut eğitim sistemimizde batı dünyasından etkilendiği için bilim adamlarımız ders kitaplarında yer almaması
    b) Bilim adamlarımızla ilgili elimize geçen yazılı kaynakların yeterince incelenmemesi ve değer verilmemesidir.
    c) Arapça yazılan bir kitap batılılar tarafından kendi dillerine çevrilip ortaya atılan buluşların kendi buluşları gibi dünyaya gösterilmesidir. Örneğin: El-Cezri ilk robot makine ve bilgisayarların temellerini atmasına rağmen batı dünyasında El-Cezri’nin bu çalışmaları batılı bilim adamlarına mal edilmiştir.
    Değerlendirmeyi yapan bilim tarihçilerinin tarafsız olmaması yani kendi bilim adamlarını yüceltirken diğer bilim adamlarından bahsetmemiştir. Bir başka nedeni ise bilim adamlarımızın yazılı kaynaklarının yok edilmesi ve İslam’a karşı olan ön yargılarının olması bilim adamlarımızın başarılarının göz ardı edilmesidir.
    2- Orta çağda İslam dünyası bilim adına altın çağını yaşamıştır. Bu dönemde İslam medeniyetlerinde bilim adına çalışmalar yapılıp sonraki nesillere aktarılırken orta çağ Avrupa’sında din baskısından dolayı bilim adına çalışma yaparak tamamen zorlaşmıştır. Avrupa dini: bilim ve felsefenin üzerinde göstererek bilim üzerine yapılabilinecek gelişmeleri engellemiştir. Buna örnek olarak İskenderiye kütüphanesinin yakılmasını örnek verebiliriz.
    Aristoteles ( mantık ve doğa alanında çalışmalar, Ptolemios gökbilim ve evren biliminde çalışmalar yapmış insan bilimlerinde Galenos çalışmalar yapmıştır )
    3- Haçlı seferlerinde aldığı darbelerden dolayı ( kütüphanelerin savaşlar sırasında yağmalanması) bilime ayıracağı zamanı toparlamasına ayırmışken Avrupa da coğrafi keşifler, reform, Rönesans ile barut, matbaa, pusula gibi icatları geliştirmiştir. Ayrıca İslam medeniyetine ait olan kaynakların Avrupa’nın bunları kendi kaynakları gibi göstermesi İslam medeniyetinin ger kalmasına neden olmuştur.
    4- İslam dünyasında bilimsel olarak ilk çalışmalar Emevi’lerle birlikte başladı. Bu dönemde İran, Hint, yunan dillerinden birçok eser Arapçaya tercüme edildi. Bu tercüme sonucunda eski medeniyetlere ait bilgiler İslam dünyasına giriyor. Müslüman bilim adamları hem bu bilgilere dayanarak hem kendi bilgilerini katarak yeni ve daha gelişmiş bir bilim ortaya çıkarmışlardır. En önemli çalışmalar Endülüs emevileri tarafından yapılmıştır. Örnek verecek olursak: Bağdat ve Cordoba gibi şehirlerde kütüphaneler ve medreseler açılmıştır. Bu kaynaklar bilimin gelişmesine ışık tutmuştur. Çünkü Avrupalılar kendi medeniyetlerini Müslümanlardan öğrendikleri bilgiler sayesinde kurmuşlarıdır. Ayrıca Avrupa da oluşan Rönesans, reform gibi hareketler de İslam medeniyetinin çok büyük bir katkısı olmuştur.

    Kaynakça:
    http://bilimtarihi2012.blogspot.com.tr/
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Orta%C3%A7a%C4%9F_%C4%B0slam_d%C3%BCnyas%C4%B1nda_bilim
    http://kasimca.com/files/yenidosyalar/MuslumanBilimAdamlari.htm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar Ahmet 4.soruda islam medeniyetinin kaynakları hakkında pek bilgi vermemişsin ekleyebilir misin

      Sil
    2. Merhaba Ahmet,
      3.ve 4. cevaplar biraz daha geliştirilebilir...

      Sil
    3. Ahmet seneme katiliyorum cevablarin tatmin edici olmamiş

      Sil
  16. merhaba hocam iyi akşamlar.
    1—Bu kadar bilim insanını tanımamamızın sebebi bilimin zirveye çıkışından ziyade İslam coğrafyasında bilimsel bilginin bütünüyle özümsenmesi süreci olarak ifade edilmelidir çünkü İslamiyete inanan insanlar bazı araştırmaların inanca göre yanlış oldugunu düşünüyorlardı. İslam medeniyetinden sonra gelen Avrupa medeniyetinin İslam medeniyeti dönemindeki o muhteşem fikirlerin çalışmaların bilgi birikimini kabul görmemeleri ve bunun sonucunda da birçok buluşu bilimsel bilgileri kendileri bulmuş gibi göstermeleri (tabiki de kendi buldukları da vardır ) ve bilim tarihçilerinin İslam medeniyetinin yaptıgı çalışmaları atlayıp yunan medeniyetinden direkt aşama olarak Avrupa medeniyetine geçişi tarih boyuca İslam bilginlerinin arka planda kalmasına yol açmıştır.
    Bu tarihçilerin İslam medeniyetinden bahsetmemelerinin bir nedeni İslam dinine bakış açılarından kaynaklanmaktadır yakın geçmişte bile islamı yobazlık geri kafalılık olarak gören insanlar çoktur ve o zamanda bu şekilde algılanabilmiştir. ve o dönemlerde tasavvuf anayışının da yaygın olması bilim tarihçilerinin gözünde İslam bilim adamlarının bilimi dinle yürüttüklerini düşünmüş olmalarından da kaynaklanıyor olabilir.
    2— ortaçag düşüncesinin belirgin özelliklerinden birisi dinsel bakışın ön plana çıkmış olmasıydı. Yahudilik ve Hıristiyanlık gibi dinlerin ortaya çıkması veya güçlenmesi ile başlamamıştır. Dini düşünce dini olmayan düşüncenin yerini almıştır. Eskiçağ’ın başlarında “doğru bilgi arayışı” düşüncesi , son dönemlerinde ve bütün Ortaçağ’da “doğru davranış arayışı’na bırakınca, ister istemez bilimsel etkinlik ve buna bağlı olarak bilim de değerini ve önemini azaltmıştır. Bu dönemde önceki ve sonraki dönemlere oranla daha az bilgi birikimi azdır. Romen rakamlarının yerini onluk sisteme dayalı numara sisteminin almıştır. Kagıt ve marbaa kullanılmaya başlanmıştır. Bu dönem top, gözlük ve artezyenin icadı gibi teknolojik gelişmelerin görüldüğü ve doğudan barut, ipek, pusula gibi yeniliklerin alınmıştır. Mekanik saat icat edildi. Bu dönemde dini görüşler çoğu medeniyet tarafından önemsendiği için İslam dünyası da bilimsel yönden önemseniyor ve gelişme göstermiştir.
    3—İslam medeniyeti Avrupalıların medeniyetinin tüm bilimsel bilgilerinin temelini oluşturan bir çok bilim insanı vardı ama onların bazı eserler korunamamıştır. Ama Avrupalılar bilimsel bilgiyi korumuş ve bunu teknoloji yeni bilgilerde destekleyip ilerlerken biz bu konuda geri kaldık , bir nedeni de İslam medeniyeti döneminde o kadar elle tutulur bilgiler bulunmuş ve daha sonraki dönemde(Avrupa medeniyetinin hakim olduğu) İslam medeniyeti önemsenmemiş olması İslam dünyasını o kadar çalışmalarını başkalarına mal edilmiş olması etkilemiş olabilir. Sanayi evrimi Rönesans dönemlerin gibi gelişmeler daha çok avrupayı olumlu yönde etkilemiş ve bu da onları ileriye görürmüştür.
    4—islam medeniyetinin kaynaklık edecek en nemli şey Kuran’ı Kerimdir. Kuranın mealine bakıldığın da dogayla ilgili dünyanın bir yörünge etrafında dönüşüne kadar bir çok ip ucu vardır . İslam aleminin ilime verdiği önem onları bilimde ilerleme yolunda adım adım ilerletmiştir. Başka bir kaynakta birçok parklı medeniyetlerin yaptıgı çalışmaları çeviri yapmış olmasıdır. Ve içinde birçok medeniyetten insanı barındırması benimsemiş olması .

    http://dusundurensozler.blogspot.com.tr/2007/10/ortaada-bilim.html
    http://www.hendesedergisi.com/yazardetay/15-41-islam-bilim-tarihine-genel-bir-bakis.aspx
    http://www.turkcebilgi.com/isl%C3%A2m_medeniyeti
    https://www.youtube.com/watch?v=p-EccAiHNwY
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Orta_%C3%87a%C4%9F

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sulta, 1. sorunun cevabında 'İslamiyete inanan insanlar bazı araştırmaların inanca göre yanlış oldugunu düşünüyorlardı.' demişsin. Bu düşünce ortaçağ kilisenin dogmatik düşüncesine aitti.İslam Medeniyetinde hiç bir zaman böyle bir durum yaşanmamıştır.Doğu medeniyetini Bilimden uzaklaştıran başka sebepler olduğunu düşünmende fayda var.

      Sil
    2. Merhaba Sultan,
      1. cevap biraz eksik,
      2. cevabın güzel..
      3. cevap eksik olmuş...

      Sil
    3. Merhaba sultan 3.soruna şunlarıda eklemek istiyorum Moğol istilası yuzunden bilim merkezlerinin yıkılması eserlerin tahrip olması diğer yandan Haçlı seferleri ve akılcılığı reddeden Gazali çizgiside islam medeniyetinin gerilemesine neden olmuştur.

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    5. Merhaba derya benim o cümlede anlatmak istedigm şey islam medeniyetinde bazi bilimsel arastirmalar yaraďılısı sorgulamaya kadar gittigi olmustur bu basamaktada bilim insanlari toplum tarafindan dini goruslere ters düsebildigi için tepki gormüstür bunu soylemek istedim ek olarakta yazdigm yorumda baska sebeplerdenden bahsettim . Tesekkurler yorumun icin

      Sil
    6. Merheba emine eklemelerin icin tesekkur ederim

      Sil
  17. Merhaba hocam
    Cevap 1 Müslüman Türk bilim insanlarının yapmış oldukları eserlere gereken değerin gösterilmedigi ve önemsenmedigi için bu zamana kadar yeteri kadar taniyamadık.ve o zamanda yaşamış bilim adamlarının eserleri iyi bir şekilde korunamayışından dolayı bilim insanları hakkında ki bilgilerimiz sınırlıdır.Bazı bilim insanlarının eserlerinin ise başka toplumlar tarafından kendilerine aitmiş gibi göstermişlerdir.
    Cevap 2 Ortaçag düşüncesinin en belirgin özelliklerinden birisi, dini ögretilere dayanan dinsel bakışın ön plana çıkmasıdır.Ortaçagda bilim ,çéşitli nedenler yüzünden Batı Dünyasında eski degerini yitirmiştir ama tamamen unutulmamıştır;bilimin unutulması veya tarihin herhangi bir döneminde bir toplum içinde tamamen işlevsiz kalması olanaksız görünmektedir.Ortaçağdada böyle olmuş,yunanlılarım bilimsel bilgi birikimlerinin bir kısmı ,aritmetik ,geometri ,astronomi ve müzik dersleri manastır ve kilise okullarında okutulmuş ve ögretilmiştir.Ancak batı dünyası açısından bakıldıgında ,bilimsel bilgi birikimine önceki ve sonraki dönemlere nispetle önemli katkıda bulunulmadığı ve bilinenlerim büyük bir kısmının tamamen unutulduğu da doğrudur.Avrupalı bilim insanlarından Augustinus'un zaman ile ilgili yorumlarıyla kant'ın felsefesine öncülük etmistir.Robert Grosseteste önce çözme sonra birleştirme işlemlerini geliştirmiş.
    Cevap 3 Müslümanlar yüzyıllar boyu dünyadaki en büyük askeri ve ekonomik gücü temsil etti.islam dünyası ,bilim ve sanatta insanlık tarihindeki en büyük başarılara imza atmıştır.Daha sonra Rönesans'ıb yarattıgı yeniden doğuş sayesinde Avrupalılar bilim ,sanat ve teknolojide de islam dünyasınıda geride bırakan büyük gelişmeler sağladı.islam dünyasını geride bırakan sebepler olarak mogol istilası ve haçlı seferlerinin yaşanması diyebiliriz.
    Cevap 4 Müslümanların tarihteki oluşturdukları parlak başarıların arka planına bakıldıgında ;islam kaynakların ve bu kaynakları esas alarak bir hayat oluşturma çabalarının etkili olduğu görülür.Bu yönüylr islam medeniyeti ,bir yanıyla vahye ,diger yanıylada insani faaliyetlere dayalı olarak vücuda gelmiştirmiştir.Öncelikle islam medeniyetinin kaynagı Kur'an dır.Kur'an ,Hz.Adem'den başlayan bir vahyi süreklilik olduğunu bildirmektedir.Bu vahyi gelenek dikkate alındıgında ,islam medeniyetini oluşturan iki ana nimetten bahsedilebilir.Bu nimetlerden biri "selim akıl"digeride hidayet kaynagi olan "vahiy"dir.Diger islam medeniyeti kaybakları ise sünney ,Duyular (havassı selime),örf ve adetler ve diger kültür ve medeniyetlerdir.islam medeniyetinin gelişiminde özellikle Arapların ,iranlıların ,Türklerin ,Hintlerin ve Afrikalıların katkısı büyüktür.

    Kaynakça
    http://m.gercekgundem.com/yazarlar/serbest-kursu/2186/musluman-ulkeler-neden-geri-bati-neden-ileri
    http://www.mumsema.org/konu-disi-basliklar/284817-islam-kultur-ve-medeniyetinin-kaynaklari.html
    http://www.frmtr.com/islam-ve-insan/3208578-islam-medeniyeti-ve-bilim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Büşra 3.soru da islam dünyası açısından düşündüğümüzde geride kalmasının tek sebepleri moğol istilası ve haçlı seferlerin yaşanması mıdır ?

      Sil
    2. İyi akşamlar Büşra 2.sorunun cevabında batının orta cağda biliminin eski değerini yitirdiğini yazmışsın ama batı dünyasında haçlı seferlerinden sonra bilim gelişiyo zaten

      Sil
    3. Merhaba Büşra,
      1. ve 3. cevaplar biraz eksik olmuşlar...

      Sil
    4. merhaba büşra,3.soru da ki sebepleri biraz daha geliştirebiliriz çünkü etkileyen farklı sebeplerde olmuştur.

      Sil
    5. Merhaba büsra 1.soruda müsluman bilim adamlarinin yaptigi arastirmalara önem verilmedigi için yeteri kadar tanimadik demişsin ben böyle düsünmüyorum cünkü tarihte eger önemsenmeseydi ne avrupa medeniyeti o kaynaklardan yararlanir nede bazi derslerde kaynak olarsk okutulurdu bu acidanda düsünmelisin

      Sil
  18. İyi aksamlar hocam;
    1. Bir çok sebebi olabilir ama ben ağırlıklı olarak iki sebebin olduğunu düşünüyorum. ilk olarak şu an günümüzde bile tübitak tarafından reddedilen projeler yurt dışında kabul ediliyo ve tarihe geçiyor. Aynı şekilde basarılı mühendis ve doktorlar yurt dışı tarafından kapılıyo. İkinci olarak; Eski zamanda ise yine günümüzde oldugu gibi İslam medeniyeti kendi değerlerine bilim adamlarına sahip çıkmamıs ve bilim alanında ilerlemek yerine daha çok dine yönelmişlerdir. Modern bilimin temellerinin İslam alimleri tarafından atılmış olmasına rağmen Batı dünyasında İslam bilimlerinin benimsenmesi düşmanlıkla karşılanmış. Bazı bilim adamlarının ismi değiştirilmiş ve Müslüman olan bilim adamları Dünyaya Avrupalı olarak tanıtılmıştır. İslam dünyasının basarı kazanması istenmemiştir. Şu zamanda bile biz batının eğitim sistemini görmekteyiz kendi sistemimizi oluşturamamaktayız.
    2. Milattan sonra 400 ile 1300 yılları arasında Ortaçağ Avrupası pek de parlak döneminde değildi. Bilimve bilim adamları kiliseye hizmet etmekteydi ve dine ters düşen bişey olduğunda bilimsel çalısmalar kısıtlanmaktaydı ve bu şekilde bilimin gelişmesi de engellenilmekteydi. İslam Dünyası ise bunun tam tersi altın çağ yaşanmaktaydı. Pek çok buluş yenilik yapılmaktaydı. Köklü icatlar, yenilikler, geleneksel üretim şekillerinde ve ekonomide köklü değişiklikler görülmüştür. Top, gözlük ve artezyenin icadı gibi teknolojik gelişmelerin görüldüğü ve doğudan barut, ipek, pusula gibi yeniliklerin alındığı dönemdir. Ayrıca gemicilik ve saat yapımında büyük gelişmeler görülür ve bu gelişmeler ‘Coğrafi Keşifler’e zemin hazırlamıştır.
    3. İslam dünyasının çok geride kalmasının sebebleri;
    O zamanda yerleşim yerlerini kurmaya çalısmaları. Öncelikleri olarak barınma korunma yiyecek gibi gereksinimler oldugu için bilime cok fazla önem verememişlerdir. İnsanlar güvende ve karnı tok oldugunda düşünmeye baslar. Karnı ac korunmasız yerde oldugunda aklına sadece güvenli bir yer ve yemek gelir.
    4. İslam medeniyetinin en önemli kaynagı Kur’anı Kerimdir. Sünnet, örf ve adetler, diğer kültür ve medeniyetler. Biz göğü ‘büyük bir kudretle’ bina ettik ve şüphesiz biz (onu) genişleticiyiz. (Zariyat Suresi, 47) bu ayette de; 20. Yy a kadar evrenin sabit ve duragan oldugu zannediliyordu. 1929 yılında Amerikalı astronom Edwin Hubble kullandıgı dev teleskopla gökyüzünü incelerken yıldızların ve galaksilerin sürekli olarak birbirlerinden uzaklastıgını kesfetti. Yani evren sabit degildi, sürekli genişliyordu. Ve kuran’ın da bilimsel bilgileri içinde bulundurduğunu görüyoruz.
    Kaynakça
    http://blog.milliyet.com.tr/kuran-daki-muhtesem-bilimsel-mucizeler/Blog/?BlogNo=447215
    www.ti-entertainment.com/Hbr-18-Islam-Medeniyeti-Tarihi.html
    http://bilimtarihi2012.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zeynep,
      1. cevabın çok duygusal olmuş!!!
      3. cevabı biraz daha geliştirelim...

      Sil
    2. Merhaba zeynep 3.soruya farklı bi yorum yapmışsın bence güzel bi yorum iyi akşamlar teşekkürler.

      Sil
  19. Merhaba Hocam,
    Cevap1: Toplum tarafından sahip çıkılmaması ve destek görmemesi onları günümüze taşımamıştır. Ya da Batıda bazı İslam kaynaklarına el konması ve kendi adlarına kullanmaları bizi bu dönemde dahi yanıltıyor olabilir. Bilim tarihçilerinin İslam medeniyetinden bahsetmemelerinin sebebi Müslüman ülkelerinden hiçbirinin bilimsel araştırma veya teknolojik gelişme alanında bir şey üretmediği öncülüne dayanmaktadır.
    Cevap2: Avrupa’da teknolojik gelişmeleri etkileyen en önemli unsur, Haçlı Seferleridir. Bu savaşlarda barut, matbaa, kâğıt, pusula, kumaş, cam gibi buluşlar Avrupa’ya tasındı. Orta Çağ Avrupası’nda ise bilim, kilisenin baskısı ve denetimi altındaydı. Kilise, düşünce özgürlüğünü ve serbest çalışma ortamını yok etmişti. Haçlı seferleri sırasında İslâm ülkelerinden yağmalayarak aldıkları kitapları kendi ülkelerine taşıdılar. Bu kitaplardaki bilimsel çalışma, araştırma ve buluşları kendi dillerine çevirdiler. Zamanla bu bilgileri daha da geliştirerek yeni buluşlara imza attılar. Müslüman düşünürler, sadece kendilerinden bir şey katmadıkları tercümeler yapmamışlar, daha baştan kendi inançları, varlık anlayışları çerçevesinde seçimler yaparak etkili olmuşlardır. İslam düşünürleri bilgilerini sadece tercümelerle arttırmakla kalmamış, sistematik deney ve gözlemle bilgi edinmenin bilgi teorisi açısından önemini kavramışlar ve birçok keşifler yapmışlardır.
    Cevap3: İslam düşüncesinin gelişmesini engelleyen etkenler Haçlı seferleri ve Moğol saldırılarıdır. Haçlı seferleri Müslümanların bilimsel ilerlemesinin akışını zedelemiş ve belli bir süre durgunluğa sebep olmuş. Çünkü bu seferler Müslümanların ülkelerini ve hayatlarını korumaya sevketti. Haçlı tehditi Müslümanların bilimsel faaliyetlerdeki önceliğini arka plana itti. Yine aynı dönemde İslam dünyasının doğu bölgelerindeki düşünce ve bilim merkezleri Moğollar tarafından tahrip edildi. Bunların yanında İslam ülkelerinde ortaya çıkan iç karışıklıklar da bu durgunlukta önemli etken oldu.
    Cevap4:İslam medeniyeti, Müslüman milletlerin kendi milli kültürel özellikleri ile Kur’an ve Sünnet ışığında kendi medeniyetlerini birleştirerek oluşturduğu medeniyete denir. İslâm kültür medeniyetinin önemli kaynağı Kur’ân’dır. Toplumun uyması gereken kanun ve nizamlar ile kişilerin hem devlet hem de kendi aralarındaki münasebetleri yani Müslümanlar aradıkları her şeyi Kur’anda bulmuşlar. Bir diğer kaynak da sünnettir. Müslümanların Hz. Muhammed'in yolundan gitmeleri ilimde birçok düşüncesine ortak düşünmelerini sağlamıştır. “Dağları yerinde durur görürsün. Halbuki onlar bulutlar gibi hareket ederler”. (Neml : 88) Dağların bulutlar gibi hareket etmesi için dağların bitişik olduğu dünyanın da dönmesi lazımdır. Bu ayette Müslümanların bilime yönelmesini sağlamıştır. Dünyanın dönüşünden bahsedilmiş. Bu da ilmin gelişmesine ışık tutmuştur.
    http://www.islamustundur.com/konular/ilim.html
    http://www.ti-entertainment.com/Hbr-18-Islam-Medeniyeti-Tarihi.html
    http://muhayyile.blogspot.com.tr/2010/10/geri-kalmisligin-nedeni.html
    http://asyaahileri.com/orta-cag-da-avrupa-tarihi_h218.html
    http://www.evrim.gen.tr/2011/12/evrim-teorisi-ortaya-koymadan-onceki-felsefe-bilim-ve-biyoloji-tarihi/
    http://www.habertempo.net/m/?id=1783

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sevcan 1. soruda sana katılmıyorum. Bilim adına Türk müslaman bir sürü bilim adamı bulunmakta ve yaptıkları birsürü çalışmaları bulunmaktadır.Ayrıca o dönemde teknoloji olmadığı halde tıp ve astronomi gibi alanlarda mükemmel buluşlar yapmışlardır.teşekkürler

      Sil
    2. Merhaba Sevcan,
      1. cevap biraz daha geliştirilebilir...

      Sil
    3. Merhaba Rukiye, haklisin o dönemde tıp ve astronomi alanlarinda buluşlar yapmışlar. yorumun için teşekkür ederim

      Sil
  20. İyi akşamlar hocam.

    Cevap1:Yüzyıllar önce Semerkant ve Bağdat’tan Latinceye veya Fransızcaya çevrilen kitaplar ve buluşlar ilk bulan alimler göz ardı edilerek Avrupalı bilim adamları tarafından sahip çıkıldı.alim Razi,İbni Cessar,Kambur vesim gibi buluşları batıya mal olmuş daha birçok bilim insanı var maalesef.Bunun sebebi olarak;İslam medeniyeti tarafından destek görmemiş(maddi ve manevi) olmaları onları günümüze ulaştırmamış ve toplumun tutumları da etkili olmuştur.
    Cevap 2: Ortaçağ’da bilim, çeşitli nedenler yüzünden Batı Dünyası’nda eski değerini yitirmiştir ama tamamen unutulmamıştır. Bilimin unutulması veya tarihin herhangi bir döneminde herhangi bir toplum içinde tamamen işlevsiz kalması olanaksız görünmektedir. Çünkü hem insan aklının işleyiş biçimi ve hem de insan toplumlarını gündelik gereksinimlerini gidermeye yönelik eylemleri, şu veya bu biçimde, bilimsel etkinliği kaçınılmaz kılmaktadır. Yunanlıların bilimsel bilgi birikimlerinin hiç değilse bir kısmı, ( aritmetik, geometri, astronomi ve müzik) dersleri manastır ve kilise okullarında okutulmuş ve öğretilmiştir. Ancak Batı Dünyası açısından bakıldığında, bilimsel bilgi birikimine önceki ve sonraki dönemlere nispetle önemli bir katkıda bulunulmadığı ve bilinenlerin büyük bir kısmının tamamen unutulduğu da doğrudur. Ortaçağ’da din, felsefe ve bilim alanlarındaki düşünsel etkinlikler, kutsal kitaplar ile otoritelerin yapıtları tarafından yönlendirilmiştir .Avrupalı bilim insanlarından; Augustinus (354 - 430): Augustinus'un zaman ile ilgili yorumlarıyla kant’ın felsefesine öncülük etmiştir..Robert Grosseteste (1175 - 1253):Önce çözme sonra birleştirme işlemlerini geliştirmiş ve Descartes’tan 400 yıl önce Descartesçı yöntemi bulmuştur.Leonardo Fibonacci (1170-1240): ( Liber Abaci, Fibonacci dizisi, Altın oran)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Emine,
      1. cevap yetersiz,
      2 de direk alıntıları fazla yapmayalım !!!

      Sil
  21. Cevap3: İslâm dünyasında, her konuda olduğu gibi, ilmî çalışmalarda da önemli ilerlemeler olmuş; birçok Batılı araştırmacı, İslâm dünyasının önemli ilim merkezlerine gelerek Müslüman âlimlerden ilim öğrenmiştir. Müslüman ilim adamlarının eserlerinden yaptıkları çevirilerle, kendi ülkelerinde mucit olarak meşhur olmuş çok sayıda Batılı araştırmacı vardır. Batı’nın meseleye taraflı yaklaşması, ülkemizde de bazı kesimlerin bu gerçeği kasıtlı olarak örtmeye çalışması neticesi maalesef Müslüman ilim adamları tarafından yapılan keşif ve ortaya konan icatlar Batılılara mal edilmiştir. Bütün bunlardan sonra da, “İslâm terakkiye mânidir.” gibi yaftalarla Müslümanlar tesir altına alınmak istenmiştir.Avrupan’ın gelişip İslam devletinin gerilemesinin sebebi olarak; ozamanlar da yaşanan ve İslam devleti çok büyük darbe olacak haçlı seferleri ve Moğol istilaları yaşanmıştır.tabi bunun dışında Batı’nın aldığı kaynakları kendine mal etmesi ve İslam medeniyetinin de yeterince sahip çıkmaması ile bilimde Avrupa’nın İslam medeniyetini geride bırakmasına neden olmuştur.
    Cevap4: İslam medeniyeti; İslam dinini kabul eden halkların oluşturduğu medeniyetin ortak adıdır. Bu medeniyetin özü Tevhid, yani Allah’ın (c.c.) tek, her şeyin mutlak yaratıcısı olduğu ilkesine olan inanç tır. Bu medeniyetin gelişiminde özellikle Arapların, İranlıların, Türklerin, Hintlilerin ve Afrikalıların katkısı büyüktür. İslam medeniyetini oluşturan iki ana nimetten bahsedebiliriz.. Bu nimetlerin biri “selim akıl” diğeri de hidayet kaynağı olan “vahiy”dir. Allah’ın (c.c.) hidayeti olmadan, insan yalnızca kendi aklı ve tecrübesi ile sorunların üstesinden gelemez.İslam medeniyetinin kaynakları olarak ;Akl-ı Selim,Kuran ve Sünnet ,duyalar,örf ve adetler ve diğer kültür ve medeniyetlerin yapmış olduğu katkılar şeklinde söyleyebiliriz. İslamiyet bir ilim dini, onun meydana getirdiği medeniyet de her şeyden önce bir ilim medeniyeti olarak şekillenmiştir. Varlıkların olduğu gibi bilginin de engin bir deniz olarak yegâne sahibinin ve kaynağının Allah (c.c.) olduğu gerçeği, Kur’an’da birçok kez vurgulanmaktadır. Yunus suresi 5. ayette “O, güneşi bir ışık (kaynağı),ayı da (geceleyin) bir aydınlık kılan, yılların sayısını ve hesabını bilmeniz için ona menziller takdir edendir. Allah bunları (boş yere değil) ancak gerçek ile (hikmeti gereğince) yaratmıştır. O, ayetlerini bilen bir topluma ayrı ayrı açıklamaktadır.” buyurmaktadır. Bu eşsiz değerinden hareketle ilme ulaşmak için gerekli olan “araştırmacılık” ısrarla tavsiye edilmiştir.
    Kaynaklar;
    İslam medeniyetinin ilmi kaynakları/ Yrd. Doç. Dr. Etem Çalık
    Eba.gov.tr/İslam kültür ve medeniyeti ders kitabı
    http://www.ti-entertainment.com/Hbr-18-Islam-Medeniyeti-Tarihi.html
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim_tarihi#Orta_.C3.87a.C4.9F_Avrupas.C4.B1.E2.80.99nda_Bilim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Emine,
      4. cevapta çok fazla alıntı var
      alıntıları direk yapmayalım, okuyup özetleyelim (BUNU HERKESE SÖYLÜYORUM)

      Sil
    2. merhaba emine,bazı kesimlerin bu gerçeği kasıtlı olarak örtmeye çalışması neticesi cümlesini kullanmışsın bu cümle doğrumudur kaynaktan mı aldın senin düşüncen mi bilmiyorum ama bu düşünce ye fazla katılmıyorum.

      Sil
  22. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  23. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  24. Cevap 1:
    Batılıların bizim üzerimize kurdukları ortak programlarla ve öğretiler sonucunda başarı boyumuz kısaldı ve "bizden adam olmaz" düşüncesi zihinlerimizde yer aldı. Bu durum zamanla içimizde öyle arttı ve yayıldı ki müslüman bilim adamları kimlerdir, neler yapmışlardır diye merak dahi etmedik.
    Bu meraksızlık kendi kültürümüze kendi milletimize yabancılaşmamızı, batının gözümüzde büyümesini sağlarken, batının yerinde durmaması ve gün geçtikçe yeni teknolojiler üretmesi bu durumu hayranlığa kadar ulaştırdı.
    Tabi bunların en başında, arapça yazılmış eserlerin diğer dillere çevirisini yapanların bilim sahtekarlığı yapıp sanki çevirdikleri eserler kendi eserleriymiş gibi sahiplenmeleri ve bizlerin bu suruma ses çıkarmayışı gelmekte.
    Çeviri yapanlar, intihal yapmasaydı belki müslüman türk bilim adamları bugün tanınıyor olurdu.

    Cevap 2:
    Avrupa'da 4. yüzyılda Hristiyanlık yaygın hale gelmişti. O zamana kadar Aristo'nun felsefesiyle ilerleyen Avrupalı bilim adamları Hristiyanlığı kabul edince kilisenin bilimsellikten uzak duruşunu gördükten sonra dinden çıkmak istemişlerdir. Fakat dinden ayrılmak da yasaktı. Kilisenin skolastik düşünce yapısı bilim insanlarına araştırma fırsatı sunmayıp, araştıran sorgulayan olduğunda da mahmekeye çıkartılmaları, onları ya ölümle ya başka ülkelere kaçmakla ya da susmakla karşı karşıya getirdi. Böylece bilim gittikçe geriledi.
    1000 yılında İtalya'nın Bologna şehrinde bir grup genç hukuk öğrenmek üzere Universitas adını verdikleri bir loca kurdular. Sonraki yüzyılda Bologna Üniversitesi'ne tıp ve felsefe fakülteleri eklendi. Öğretim üyeleri yine din adamlarıydı ama bilimin gelişimine katkıda bulunuyorlardı. 13. yüzyıla doğru iki eğitim tarikatı ortaya çıktı. Bunlar başlangıçta dinsel amaçlara sahip olsalar da zamanla gri kardeşler tarikatı bilime, siyah kardeşler ise felsefeye yönelmiştir. Zaten 12. yy itibariyle rönesansın başlaması avrupanın bilimde aydınlanma çağına geçişini sağlamıştır.
    Fetihler neticesinde Bizanslılarla ve Perslerle karşılaşan ve kendilerinden önceki medeniyetlerin ürettiği eserlerden yararlanmak gerektiğini anlayan  Müslümanlar özellikle Abbasiler döneminde bilim ve felsefe alanında atağa kalkmışlar ve önce var olan birikimi anlamaya sonra da geliştirmeye çalışmışlardır.
    İslam dünyasında bilimsel faaliyetlerin gelişmesinde devrin devlet adamlarının, özellikle halifelerinin (Harun Reşid ve Memûn gibi) bazı vezirlerin ve zengin ailelerin  maddi manevi destekleri olmuştur.
    Onların din adamları bilimi engellerken bizim din adamlarımız Kur'an rehberliğinde astronomi, tıp, matematik ve ilim alanlarında bilimin ilerlemesini sağlıyordu. Onlar sorgulayanlara mahkeme kararınca işkence ederken bizimkiler maddi manevi destek veriyordu. Onlar ekonomik açıdan zayıf oldukları için ilerlemeleri zordu ama ticaret yollarının bizim elimizde olmadı hem ekonomik zenginlik hem kültür, bilim zenginliği sağlıyordu.
    Hatta Amerikalı Yahudi tarihçi Martin Kramer "Eğer 1000 yılında nobel ödülleri veriliyor olsaydı, hepsini Müslümanlar alırdı. " demiş.

    Cevap 3:
    Avrupa, İslam Medeniyetinin ışığında aydınlanmaya Rönesansla başladı.
    Bu aydınlanma her alanda oldu ve geliştirmeye başladılar, hala da geliştirmekteler. İslam dünyasının ekonomik mağlubiyetleri bilim ve teknik alandaki gerilemesinin esas kaynağıdır. Avrupalıların ise sömürrgeleri haline getirdikleri yerlerle zenginleşmeleri, bilimde lider olmalarını sağladı.
    Zamanla bizde yeni olan her şeye haram, günah, ayıp diyerek kötü gözle bakılırken, deprem dahi olsa yenilikler yüzünden oldu denirken, Batı hep merak etmiştir ve bu merakının sonuçlarını matbaa ile yaymıştır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Cevap 4:
      Devlet yönetimi, ordu, eğitim, öğretim, bilim, sanat, sosyal hayat, ekonomi, edebiyat İslam Medeniyetinin kaynakları olabilir.
      İslam dini eğitime bilgiye çok önem veriyor. Kuranın ilk ayetinin ' oku ' olması diğer ayetler ve peygamberimizin hadisleri bu yöndedir.
      Diğer medeniyetlerle etkileşim, onların kitaplarının tercüme edilmesi ve geliştirilmesi kütüphaneleor medreseler açılması mimari minyatür hat  tezhip sedef çinicilik gibi sanatlar arapça gibi zengin bir dilin edebiyat üzerindeki etkisi İslam Medeniyetinin ilmi gilişimine katkı sağlamıştır.

      Kaynakça:
      https://tr.wikipedia.org/wiki/Batı_dünyası
      https://tr.wikipedia.org/wiki/İslam%27ın_Altın_Çağı

      Sil
    3. Cevap 4:
      Devlet yönetimi, ordu, eğitim, öğretim, bilim, sanat, sosyal hayat, ekonomi, edebiyat İslam Medeniyetinin kaynakları olabilir.
      İslam dini eğitime bilgiye çok önem veriyor. Kuranın ilk ayetinin ' oku ' olması diğer ayetler ve peygamberimizin hadisleri bu yöndedir.
      Diğer medeniyetlerle etkileşim, onların kitaplarının tercüme edilmesi ve geliştirilmesi kütüphaneleor medreseler açılması mimari minyatür hat  tezhip sedef çinicilik gibi sanatlar arapça gibi zengin bir dilin edebiyat üzerindeki etkisi İslam Medeniyetinin ilmi gilişimine katkı sağlamıştır.

      Kaynakça:
      https://tr.wikipedia.org/wiki/Batı_dünyası
      https://tr.wikipedia.org/wiki/İslam%27ın_Altın_Çağı

      Sil
    4. Merhaba Nazmiye,
      1. cevap biraz daha geliştirilmel...

      Sil
  25. Cevap 1Bence çoğunluğu Müslüman Türk olan bu bilim insanlarının tanınmama nedeni bizim ilgisizliğimizdir. Bilime ve bilim insanına verilen değerin az olmasıdır. Türkiyeden dışarıya olan beyin göçleri de buna bir örnektir ne yazıkki ülkemizde bilime ve bilim insanına gereken önem verilmemektedir. Bilim tarihçilerinin islam medeniyetlerinden ve bilim adamlarından bahsetmemesini isebu konuya önem verilmemesi o zamandan günümüze gelen eserlerin sayısının çok az oluşu ve bilim tarihçilerinin genelinin yabancı olması (türk ve müslüman olmayışı). O zamanki eserlerin ve icatların batı tarafından çalınması gibi sebeplerden ötürüdür. Lakin günümüzde bu bilim adamları hakkında bir çok bilgi mevcuttur.

    Cevap 2 Ortaçağ düşüncesinin belirgin özelliklerinden birisi, dinî öğretilere dayanan dinsel bakışın ön plana çıkmasıdır; ancak düşüncede dinîleşme Yahudilik ve Hıristiyanlık gibi dinlerin ortaya çıkması veya güçlenmesi ile başlamamıştır; kökleri Hellenistik Dönem ve Roma Dönemi felsefelerine ve özellikle de Yeni Platonculuk’a ve Stoacılık’a kadar geri götürülebilir.Yunan düşüncesinde böyle bir eğilimin güçlendiği yıllarda Hıristiyanlık’ın doğması ve yayılması, öyle anlaşılmaktadır ki düşüncede dinîleşme sürecine büyük bir ivme kazandırmış ve Hıristiyanlık’ın Romalılar tarafından resmî bir din olarak benimsenmesi sonucunda dinî düşünce dinî olmayan düşünceyi giderek etkisiz hale getirmiştir.
    Ortaçağ İslam dünyasında bilim İslam'ın Altın Çağı adı verilen ve 8. yüzyıl ile 13. yüzyıl arasında İslam dünyasında geliştirilen ve uygulanan bilim. Bu dönemde Hint, Fars, Sabii ve özellikle Yunan uygarlıklarına ait eserler Arapça'ya tercüme edildi. Bu çeviriler tüm bir ortaçağ boyunca islam uygarlığında yaşayan bilim insanlarının bilimsel gelişmelerde bulunmalarına ve bu gelişmeleri sonraki yüzyıllara taşımalarına olanak sağladı. İslam uygarlığı'nın parçası olan bilim insanlarının çoğunluğu Arap ve Fars kökenli olsa da, genel olarak farklı etnik kökenlere sahiplerdi. Aynı zamanda farklı dinsel kökenlere sahiplerdi. Bu bilim insanlarının çoğunluğu müslümandı, ancak bazı hıristiyan, yahudi ve hatta dinsiz bilim insanları da bu dilim dünyasının bir parçası sayılır.
    Sonuç olarak Ortaçağ Avrupası’nda bilim gelişmemişken islam dünyasında altın çağını yaşamıştır. Barut'un Ateşli Silahlarda Kullanılması , Kâğıt ve Matbaanın Kullanılması , Pusulanın Kullanılması ve Geliştirilmesi ise avrupadaki buluşlardır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Emre,
      1.ve 2 güzel, derste konuşalım...

      Sil
  26. merhaba hocam
    C1)Günümüzde keşfedilen ve ‘keşfettiler’ diye iddia ettikleri bilimsel çalışmaları bizlere sunan kişiler Müslüman Türkler olmadıkları için, Müslüman türk bilim insanlarını tanıma imkanı olmamıştır.
    7. ve 8. Yüzyıllarda yapılan tüm bilimsel çalışmalar matbaanın olmayışından kaynaklı olarak el yazması kitaplarda muhafaza edilirdi. Bu yüzden çoğaltılamayan bu bilimsel çalışmaların olduğu kitaplar yayılamadığı gibi korunamamıştır da.Bu bilgileri aldıktan sonra sahiplenerek kendilerinin keşfettiğini iddia eden (yaklaşık olarak 17. ve 18. Yüzyıllarda) batılı bilim insanları matbaanın yardımıyla, Müslüman türk bilim insanlarına ait olan bilimsel çalışmaları kendilerininmiş gibi tüm dünyaya duyurma fırsatı yakalamışlardır.Böylelikle İslam medeniyetini ve Müslüman Türk bilim insanlarını bilim dünyasında yer vermemişlerdir.
    C2)Ortaçağ için karanlık çağ denilmiştir bilim tarihçileri tarafından.Bir örnek vermek gerekirse zihinsel engelli bireylerin Osmanlılar döneminde tedavi edilmesinin aksine orta çağda Avrupa’da deli, büyücü denilerek bedenlerini yakmak ve çeşitli fiziksel şiddete maruz bırakarak bireylerin tedavisinin aksine onların ölümüne sebep olan bir zihniyete mahkum bir çağdı.Osmanlı medeniyeti ise su ve doğa sesiyle zihinsel engelli bireyleri öldürmek yerine tedavi yöntemini seçmiştir.Bu da orta çağ Avrupa’sının bilim alanında ne kadar düşü seviyede olduğunu Osmanlı Medeniyetinin ise ne kadar muazzam bir seviyede olduğunu gösterir.
    C3)Rönesansın ve keşiflerin etkisi altında olan Avrupa medeniyeti bilimsel gelişim hızının zirvesini doğu medeniyetinden alması olarak en büyük sebep gösterir niteliktedir.Avrupa’yı etkisi altına alan filozofların; tüm dogmatik düşünceleri yerle bir edip yeni dünya, yeni dünya görüşü ile bir çağ kapatıp bir çağ açan devrim ve devinimleriyle bilimsel çalışmaları kaldığı yerden devam edip daha ileriye büyük bir hızla taşıyan Avrupa medeniyetinin, askeri ve ekonomik alanda dünyayı tesir altına alması ve İslam medeniyetinin bunun çok geride kalmasının sebebi olarak gösteririz çok net bir şekilde.
    C4)İslam medeniyeti insanı doğanın bir parçası olduklarını düşündükleri için insanla birlikte doğayla ilgilenmeleri bundan dolayıdır.İnsanı tanımak istemeleri ise tefekkürden gelir.tefekkür ise; Allah’ın yarattığı varlıklardan, kainattaki eşsiz mükemmellikteki düzenden ders çıkarmak demektir.Aynı şekilde Müslümanlar, Yaradan’ı tanımak için yarattığını inceleme mantığı güdülemişlerdir.Bu yüzdendir ki sürekli evreni insanı tanıma inceleme gayesi içersinde olmuştur yüzyıllarca.Mimar Sinan,Harizmi, Piri Reis,Hezarfen Ahmed Çelebi, Katip Çelebi,Biruni gibi niceleri İslam medeniyetine büyük katkıda bulunmuş büyük Müslüman Türk bilim insanları daha o dönemde bilim dünyasına çok büyük bilgi mirası bırakmışlardır.İlmi kaynakları olarak doğa, doğayı inceleme, merak, sorma, sabır, araştırma, düşünme diyebiliriz.Evet kesinlikle ışık tutmuştur.


    Kaynakca
    www.gazi.edu.tr/medeniyet
    http://kasimca.com/files/yenidosyalar/MuslumanBilimAdamlari.htm
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Orta_%C3%87a%C4%9F

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Derya,
      2. cevapta "Osmanlı Medeniyetinden" bahsetmişsin!!!
      3. cevabı geliştirelim...

      Sil
  27. İyi akşamlar hocam,
    1)Avrupanın özellikle son yüzyıllarda bilim ve teknoloji alanında önemli aşamaları kaydederek evrensellik iddiasına girişmış ve pek çok alanda ilim-teknik çalışmış ve İslam dünyasına uzanan buluşları kendine kültürüne benimsemiştir.bizim Avrupalı bilim insanlarını tanıyıp müslüman bilim insanlarını tanımamızın sebeplerini başında egitim sistemimiz gelmektedir örneğin onlarda islam dünyasının en büyük bilim insanlarindan olan ibn-i sinanın tıpla ilgili kitapları avrupada kaynak olarak okutulurken bizler ise kendi bilim adamlarimizin kitapları yerine onların kitaplarını kaynak olarak kullanmısızdır.kendi tarihimizi araştırmamamız,okullarda öğretilmemesi, ve kaynak olarak kullanmamamız bunun yerine batılı kültürlerin kaynaklarını kullanmamız müslüman bilim insanlarınını tanımamamazın başlıca nedenlerindendir.
    2)M.S.400-1300 yılları arasında islam dunyasi ileri bir düzeyde iken,avrupa ortaçağda ilim-bilim düşmanı bir gelenekte idi.Bu süreç içerisinde Hristiyanlık tamamen saptırılmış ,batıl kilise ile krallar kendi menfaatleri doğrultusunda halkı sömürmek sindirmek için bütün yolları mübah kabul etmiş fikir hürriyetlerini tamamen ellerinden almıştır.Avrupa Yunan Astronomların yüzyıllar boyunca oluşturdukları bilimsel bilgi birikimini bir yana iterek ,yeryüzünün bir tepsi gibi düz olduğuna inanmaya başlamışlardı.islam dünyasında biruni ise dünyanın küre şeklinde olduğunu ve sürekli döndüğünü söylemiştir.yine Avrupalılar akıl hastalarının yakılmasını ,öldürülmesini savunurken islam medeniyeti onları tedavi ederek iyileştirme yöntemlerini bulmuştur.
    3)ilk olarak ilim teşebbuslerimizin içine kapanması ikinci ve asıl olanda yeniliklere karşı cesaretinin kırılmasıdır.Haçlı seferleri ve akılcılığı reddeden Gazali çizgiside gerilemeye neden olan etkenler arasındadır.bunun yanı sıra savaş ve yağmaların baş rolü ile müslümanların İslamın emirlerinden uzaklaşmasının etkisi ortaya çıkmıştır.Moğol istilasına kadar bilim merkezi olan Bağdat gibi yerler harabeye dönmüş,yüzbinlerce eser yıkılmış,bilim sanat kültür adına ne varsa tahrip edilmiş ve bu yıkım islam dünyasını olumsuz etkilemiştir.öte yandan zamanla gevşeyen müslümanlar İslamın "oku"emri doğrultusunda faaliyet gosterememiş ve İslam dünyası önce yerinde kalmaya,sonra ilerleyen Avrupanın gerisinde kalmaya başlamış ve son olarak gerilemiştir.
    4)islam medeniyetinin kaynakları arasında tercüme faaliyetleri yer almıştır.Yunan eserleri ve eski medeniyetlere ait önemli bilgileri tercüme ederek islam dünyasına katmışlar ve Müslüman bilginler bu bilgilere kendi bilgilerinide ekleyerek yeni ve daha gelişmiş bir bilim ortaya çıkarmışlardır.bunun yanı sıra islam medeniyetinin gelişmesinde en büyük etkenlerden biride İslamın ilime verdiği önemdir.avrupada kütüphaneler yakılıp yıkılırken ,islam medeniyeti bir çok yerde kütüphaneler ve medreseler açmıştır.islam dünyası kur'an-ı kerimi ve vahiyleride kaynak olarak görmüşlerdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaynaklar;
      www.yenidendöğün. net>forum>islam_bilim_ilişkisi
      www.youtube.com>ortacagda_avrupada_bilim
      www.youtube.com>ortacagda>islamvebilim
      www.birentartainment.com>hbr-18-islam medeniyeti

      Sil
    2. Kaynaklar;
      www.yenidendöğün. net>forum>islam_bilim_ilişkisi
      www.youtube.com>ortacagda_avrupada_bilim
      www.youtube.com>ortacagda>islamvebilim
      www.birentartainment.com>hbr-18-islam medeniyeti

      Sil
    3. avrupabilim.blogspot.com
      www.türkçebilgi.com>ortaçag-islamve-hristiyandunyası
      http://tr.m.wikipedia.org >wiki>ortaçağ
      www.yaklasansaat.com>dunyamız>islam medeniyeti
      http:// eksisozluk.com>islam-dunyasi-nedengeriledi

      Sil
    4. avrupabilim.blogspot.com
      www.türkçebilgi.com>ortaçag-islamve-hristiyandunyası
      http://tr.m.wikipedia.org >wiki>ortaçağ
      www.yaklasansaat.com>dunyamız>islam medeniyeti
      http:// eksisozluk.com>islam-dunyasi-nedengeriledi

      Sil
    5. Merhaba Emine,
      Cevapların güzel ama hepsinde eksiklikler var...

      Sil
  28. Cevap 3 Avrupa İslam Medeniyetinin ortaya koyduğu eserleri kullanarak çok hızlı bir gelişme göstermişken İslam dünyasının bunun çok gerisinde kalmasının muhtemel nedenleri : Bilime ve bilim insanına önem veren çoğu islam devletlerinin yıkılması yerine kurulan devletlerin bilime ve bilim insanına gereken önemi vermemeleri , pozitif bilimlerden çok dini bilimlere önem verilmesi gibi sebepler yüzünden islam dünyası duraklama çağına girmiştir.Lakin bu sırada avrupada , haçlı seferleriyle islam dünyasındaki önemli buluşların avrupaya aktarılması islam dünyasında yazılan eserlerin batı dillerine tercüme edilmesi , dünyanın incilde yazdığı gibi tepsi gibi düz olmayışının anlaşılması sayesinde kiliseye duyulan güvenin azalması ve bunun sonunda skolastik düşüncenin yıkılması avrupada bilimin gelişmesine öncü olmuştur.
    Cevap 4 Bilimin başlangıcını tek bir medeniyete mal etmek yanlıştır.Bilim ortak bir bilgi birikiminin ürünüdür. Bilimin başlangıcı olarak antik yunan medeniyeti kabul edilmektedir. Antik yunandan önce bir sürü medeniyet vardır tabiki ama bu medeniyetlerdeki bilim genel olarak antik yunandaki ile kıyaslanamayacak kadar azdır. İslam medeniyeti de kendinden önceki medeniyetlerden etkilenmiştir. En büyük etkiyi ise tabiki antik yunan yapmıştır islam dünyasındaki bilgin antik yunan kaynaklarından eserlerin çevirisinden faydalanmıştır. Antik yunan kaynakları doğal olarak bilimin gelişmesine katkıda bulunmuştur.
    Kaynakça
    http://www.mailce.com/ortacagda-bilim-nasildi-ortacag-hristiyan-dunyasinda-bilim-erken-ortacag.html
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Orta%C3%A7a%C4%9F_%C4%B0slam_d%C3%BCnyas%C4%B1nda_bilim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrb emre 4. soryna ekleme yapmak istiyorum. antik yunan medeniyetinden de etkilendiler fakat en önemli kaynaklar Kuran-ı Kerim ve sünnetler dir.

      Sil
    2. Merhaba Emre,
      4. cevap biraz eksik olmuş...

      Sil
  29. merhabalar..
    C1. İslamla savaşan ve ona düşman olan Batı düşmanının bilimsel üstünlüğü örtüyor ve bilim dünyasına kaynaklık yapan bu kaynağı görmezden geliyor bi sebebi de İslam medeniyetlerinin kendi değerlerine sahip çıkmaması da olabilir sonuçta çok az kişi müslüman bilim adamlarının buluşlarının yıllarca batılı üniversitelerde çevrilmiş bir şekilde okutulduğunu biliyor bu da müslüman olan bir ülkede bu buluşların müslümanlar tarafından değil de batı tarafından ortaya konulduğu düşüncesi yaratıyor. Bu şekide lanse edilmeye çalışılıyor.

    C2. Ortaçağ’da bilim, çeşitli nedenler yüzünden Batı Dünyası’nda eski değerini yitirmiştir ama tamamen unutulmamıştır; bilimin unutulması veya tarihin herhangi bir döneminde herhangi bir toplum içinde tamamen işlevsiz kalması olanaksız görünmektedir; çünkü hem insan aklının işleyiş biçimi ve hem de insan toplumlarını gündelik gereksinimlerini gidermeye yönelik eylemleri, şu veya bu biçimde, şu veya bu miktarda bilimsel etkinliği kaçınılmaz kılmaktadır. Ortaçağ’da da böyle olmuş, Yunanlıların bilimsel bilgi birikimlerinin hiç değilse bir kısmı, Yedi Özgür Sanat içine giren Quadrivium (Dörtlü: aritmetik, geometri, astronomi ve müzik) dersleri arasında manastır ve kilise okullarında okutulmuş ve öğretilmiştir; ancak Batı Dünyası açısından bakıldığında, bilimsel bilgi birikimine önceki ve sonraki dönemlere nispetle önemli bir katkıda bulunulmadığı ve bilinenlerin büyük bir kısmının tamamen unutulduğu da doğrudur.

    C3. Zaten bilim için de ilim için de en büyük kaynaktır bence Kuran-ı Kerim.
    Ve bunu iyi bilen islam bilimcilerimiz burdaki sırlarla ve merak ettiği şeyleri Kuran a bakıp bulmaya çalışmışlardır çoğu zaman ve hep doğru neticelenmiştir. Fakat gün geçtikçeve dini tam anlamıyla anlamayan ve bilmeyen insanlar dinin dogmatikliğini kullanarak bilimin gerçeklerini kabul etmiyor çünkü bilim eleştirir sorgular ve bu dine göre terstir.Ve en başta da islam medeniyetleri bilime gereken ilgiyi gösterip sahiplenmemiştir.
    C4. 3. soruda da belirttiğim gibi en büyük kaynak Kuran-ı Kerim dir.Ya bence de herşeyin çıkışında da doğru sonuca vardıdır.eğer ben de bilim insanı olmak için adım atsaydım ilk olarak Kuran ı incelerdim. Çünkü gerçekten herşey var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrb suzan 4. soruda kaynak olarak sadece Kuran-ı Kerim i yazmışsın başka kaynak yokmuydu ?

      Sil
    2. merhaba Suzan 4. soruda biraz daha düşünürsen neler söyleyebilirsin iyi akşamlar

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. mrb onca ve derya. var tabi bu yolla elde edilen bilgi birikimleri en büyük kaynaklardır zaten. teşekkürler

      Sil
    5. mrb onca ve derya. var tabi bu yolla elde edilen bilgi birikimleri en büyük kaynaklardır zaten. teşekkürler

      Sil
    6. bilgi birikimleri derken çok yüzeysel konuşuyorsun biraz daha net cevaplar verebilirmisin suz an. ben teşekkür ederim.Bir de aynı zaman da 3. soruda merak ettiklerini Kuran a bakıp bulmuşlardır demişsin. Burada Kuran dan bakıp mı bulmuşlardır yoksa Kuran da yazanları açıklayıcı araştırmaları kendileri mi keşfedip kanıtlamışlardır. yani aslında Kuran bir araç mıdır? kaynak mı ?burada. Düşünürsn bu konuda biraz sevinirim.tekrar teşekkürler (G)

      Sil
    7. İyi akşamlar Suzan 3.sorunun cevabını eksik yazdığını düşünüyorum.

      Sil
    8. Merhaba Suzan 2. Soruyu biraz eksik buldum ortaçağda islam medeniyeti nden ve batı Avrupa medeniyetiyle karsılastırmasından bahsetmemissin bunlarıda ele alırsan daha iyi olur.

      Sil
    9. Merhaba Suzan,
      1. cevap fazla duygusal olmuş,
      2. cevapta direk alıntıları fazla yapmışsın, okuduklarından anladıklarını ve analizlerini yazmanı bekliyorum..
      3 ve 4 ün cevapları geliştirilmeli...

      Sil
  30. merhaba hocam
    cevap1-Kendimizi geliştirip geçmişimize sahip çıkmıyoruz dolayısıyla batı kendi üzerine alınmıştır.Biz kendimizi geçmişimizi araştırıp, savunup, sahip çıkmadıkça da böyle devam edecektir.
    Cevap2-Mevcut belgeler materyalist, rasyonalist, tanrı tanımaz bugünkü batı benzeri dünya görüşlerinin o devirlerde ortaya çıkmaya başladığını gösterir. 18. yüzyıldan 20. yüzyılın sonlarına doğru, bilim tarihi, özellikle fiziksel ve biyolojik bilimler, yanlış fikirlerin yerini doğru kuramların aldığı bir ilerleme içindeydi.
    Cevap3-Yeni nesil dediğimiz bizler İslamiyet bilginlerinden sonra merak etmemişiz yeterince, araştırmamışız ve sahip çıkmamışız.Bir çok insan günümüzde islam bilginlerine dair hiç yorum yapamayacak seviyede.Aslın da bir çok konuda Avrupa bizim yaptıklarımızı sahiplenmştir.Bu gün bazı medeniyet olarak kabul edilen bir çok davranışı aslında zamanında Müslümanlar yapmıştır.
    Cevap4-Kur'an ve hadislerin ilk devir Müslümanlarına vermiş oldugu dünya görüşü ve hayat anlayışı karşılaştırılırsa Hırıstiyanlıkla taban tabana zıt olduğu görülecektir. İnsanın maddi yanı İslamiyette ihmal edilmez.Dolayısıyla islamın temeli Hak kitapta zaten yazıyordu ve Müslümanlığın gerektirdiği şey de evet birşeyler var ve beşere onları keşfedip ortaya çıkarsın ve sonucunda yine herşeyin Hakka bağlı olduğunu ortaya koysun diye akıl fikir verilmiştirYani bu bilinçle yapılan tüm çalışmalar bilime öncülük etmiştir islam meeniyetinde.
    KAYNAKÇA
    http://www.koprudergisi.com/index.asp?Bolum=EskiSayilar&Goster=Yazi&YaziNo=256
    https://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwifm7vJtYfMAhWEYpoKHQIsAkQQFggaMAA&url=https%3A%2F%2Fhasansecen.files.wordpress.com%2F2011%2F03%2Fbilim-tarihine-bir-bakic59f-bee1.ppt&usg=AFQjCNHJ3Il61Yce6AZ90L4Uu0UBi0-MVw
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim_tarihi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gonca 3.soruda sana katılmıyorum çünkü burdakı gerilemenin muhtemel nedenleri olarak sadece bizi göstermişsin ancak günümüzde müşlüman bilim adamları aydınlanmaya ve ortaya çıkarılmaya başlandı .Ayrıca bu bilim adamlarının unutulup gün yüzüne çıkmamasında başka medeniyetlerininde etkisini olduğunu düşünüyorum teşekkürler.

      Sil
    2. İyi akşamlar Gonca 1.sorunun cevabı sadece geçmişimize sahip çıkmamamız mıdır?

      Sil
    3. merhabalar Gonca 1.soruda sadece savunmadığımız için mi yada sahip çıkmadığımız için mi bilim insanlarını bu zamana kadar tanımadık ? biraz açabilir misin. Ayrıca 3.soruna da eklemeler yapmak istiyorum islam dünyasının geride kalmasının sebepleri arasında yeniliklere karşı cesaretin kırılması,siyasi olaylar,savaşlar,mezhep çatışmalarını da sayabiliriz diye düşünüyorum

      Sil
    4. su eklemeleri de yapabiliriz 3.soru icin o d onemde islam dunyasinin savaslarla ic ice olmasi ve savas sonrasi ekonomik kriz halkin vergilerle ugrasmasi da bilimi yavaslatmis olabilir.cunku insanlar caninin pesine dusmusken onlardan bilim yapilmasi beklenmez ve boylece avrupada bilim islam medeniyetine gore daha ilerdedir.

      Sil
    5. Merhaba gonca 3. Sorunu biraz eksik buldum islam medeniyetinin gerilemesinde sadece bizi örnek göstermişsin bunun dışında başka nedenlerde yok mu ?

      Sil
    6. Gonca merhaba ,
      1.sorudaki cevabında geçmişin önemi vardır lakin geçmişe sadece sahip çıkılarak değil yeniliklere açık olunmalı Örneğin pusula matbaa gibi önemli icatların 'gavur icadı' şeklinde benimsenerek kullanılmaması toplumu geriye itmiştir teşekkürler :)

      Sil
    7. Merhaba Gonca,
      cevapların fazla duygusal daha formel/akademik cevaplar bekliyorum...

      Sil
    8. merhaba arkadaşlar öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim.Genel olarak 1. soru için konuşursak aslında tabiki bizim sahip çıkmamamız değil konu bunun dışında günümüze kadar gelemeyen eserlr olması, o dönemde yazılan eserlerin başka dillere çevrilmemiş olması, yada din ile bilim çatışması gereği bazı çalışmaları medeniyetin ters karşılaması gibi etkenler de olabilir.

      Sil
  31. İyi akşamlar hocam
    Moğol istilasıyla yağmalanan Bağdat kütüphaneside bulunan bir sürü eser ortadan kaybolmuş yada
    çalınmıştır. Haçlı seferleriylede her anlamda gücü zayıflayan islam medeniyetine ait eserler çalınmış ve başka kişilerin adıyla tercüme edilerek tekrar yayınlanmıştır.O dönemde bilim adamlarının eserleri günümüzdeki gibi güvencealtına alınmamış örneğin nobel ödülü verilmemiştir. Bütün bunların etkisiyle müslüman Türk bilim insanları unutulmuş yada hiç tanınmamışlardır.Ancak günümüzde ve yakın tarihimizde aydınlanmaya başlanmışlardır.
    2)Ortaçağda bilim adına islamın altın çağı yaşanıyordu.Bir çok kitabın tercümesi yapılmış ve bu kitaplardan yararlanılmıştır.İslam medeniyetinde mükrmmellik yaşanırken Avrupada işler öyle değilmiş.Herşeyiyle kiliseye bağlı olan avrupada bilim adına karanlık dönem yaşanmaktadır.Çünkü orada dinsel düşünceler daha önplana çıkmıştır herşeyiyle kiliseye bağlı kalan bilim adamlarının düşünceleride kiliseye hizmet etmiştir.
    3)İslam dünyasının ekonomik mağlubiyeti bilim ve teknikteki gerilemenin esas kaynağı olmuştur.İslam coğrafyasında meydana gelen moğol istilasıyla dengeler alt üst olmuş ve bağdat yağmalanmıştır.Ekonomik olarak çöküşe geçen islam coğrafyası bu yağmalanmayla gelecek hakkında ümitsizlik belirtisi göstermeye başlamıştır.Gittikleri her yeri yakıp yıkan moğollar bilim ve kültür merkezlerine ciddi zararlar vermiştir.Buda bilimin islam medeniyetinde gerilemesine ve durmasına yol açmıştır.Haçlı seferletinde hep kazanan avrupalılar işgal ettikleri yerlerde ilimin yada kitapların yayılmasını engellemişletdir.Bütün bunların yanında islam medeniyetinin eserlerini kendi eserleriymiş gibi göstermişletdir.Buda avrupa medeniyetinde bilimin gelişmesine islam coğrafyasında ise gerilemesine neden olmuştur.
    4)İslam medeniyetinin kaynağının daha önceki bilim insanlarının çevirileri ve Kuran-ı Kerim olduğunu ve ilmi gelişmelere ışık tuttuğunu düşünüyorum.İlim gayesine ulaşmak için kullanılan araç akıl ve düşüncedir.Kuran-ı Kerim de yediyüz elli ayet insanları doğa ve doğa yasaları üzerinde düşünmeye davet etmektedir.Bundan esinlenen bilim adamları doğa olaylarını daraştırmaya başlamışlardır.Ayrıca islamın ilme verdiği değer ve arkasındaki felsefi birikim sayesinde yüzlerce düşünür ve bilim adamı yetişmiştir.Örneğin;Kuran-ı Kerim in göklere aya ve yıldıza dikkat çeken ayetlerinin etkisiyle astronomiye ilgi artmış ve buna paralel olarak tercümeler yapılmış medreselerde astronomi dersleri verilmiştir.Ayrıca müslüman Türk alimleri doğa fizik matematik cebir biyoloji coğrafya ve tıp gibi alanlardada çalışmalar yapmışlardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Rukiye,
      1.2. ve 3. cevapların eksik eksik olmuş...

      Sil
  32. Kaynaklar
    www.kenandabirkuyu.org
    www.blokafem.net
    wikipedia.org
    bilimtarihi2012.blogspot.com
    avrupabilim.blogspot.com

    YanıtlaSil
  33. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  34. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  35. Cevap-1) Bunun sebebini, o zamanda çalışmalar yapan bilimadamlarını günümüze taşıyacak gelişmenin olmayışına, toplumun sahip çıkmamasına ve Batı'ya bağlayabiliriz. Geçmiş tarihimizde bizim çoğu bilim insanlarının Batı'nın gölgesinde oluşu, Batı'nın bu kaynaklara ek koyması ve bunları kendi kaynaklarıymış gibi göstermeleri de bir başka etkendir. Bilim tarihçilerinin bizim bilim insanlarımızdan bahsetmemelerinin sebebi de önceliği kendilerine vermiş olmaları ve Türk bilim adamlarımızın Yunan çevirilerini ve kendilerinin eksikliklerini tamamladığını değil de ilk onların kitabı yazmış olmaları düşüncesinden kaynaklanmaktadır.
    Cevap-2) Ortaçağ Avrupasında özgür düşünce ortamı ve bilimsel çalışmalar yokken İslam Dünyası aydınlanma çağını yaşıyordu. Fakat bilimin gelişmesi İslam Medeniyetleri doğrultusunda sağlanmıştır. Ortaçağ düşüncesinin en belirgin özelliklerinden birisi de dini öğretilere dayanan dinsel bakışın önplana çıkmasıdır. Düşüncede dinileşme sürecinin sonunda, Eskiçağ'ın ilk dönemlerinde yürürlükte olan "doğru bilgi arayışı" son dönemlerinde ve bütün Ortaçağ’da yerini "doğru davranış arayışına" bırakınca ister istemez bilimsel etkinlik ve buna bağlı olarak bilim de değerini ve önemini yitirmişti. Çünkü şurası açıktır ki bilimsel etkinliğin ürünü olan bilimsel bilgi insanın nasıl davranması gerektiğine ilişkin herhangi bir yargı içermez. Ortaçağ'da bilim, çeşitli nedenler yüzünden Batı Dünyası’nda eski değerini yitirmiştir ama tamamen unutulmamıştır; bilimin unutulması veya tarihin herhangi bir döneminde herhangi bir toplum içinde tamamen işlevsiz kalması olanaksız görünmektedir. Ortaçağ’da din, felsefe ve bilim alanlarındaki düşünsel etkinlikler, kutsal kitaplar ile otoritelerin yapıtları tarafından yönlendirilmiştir ve özellikle Aristoteles’e karşı büyük bir güven duyulmuş, akıl ve inanç uzlaştırmasına yönelik çalışmalarda Platon’dan ziyade Aristoteles muhatap olarak görülmüştür. O dönem at nalının ve koşum takımlarının bulunuşunu, beygir gücünün denetlenmesini sağladı. Büyük gotik katedrallerin yapımı, el arabası, krank ve matkap bulunması bu dönemde gerçekleşti, mekanik saat icat edildi. Ayrıca top, gözlük ve artezyenin icadı gibi teknolojik gelişmelerin görüldüğü ve doğudan barut, ipek, pusula gibi yeniliklerin alındığı dönem Ortaçağ dönemidir.

    YanıtlaSil
  36. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  37. Cevap-3) Avrupa'nın hızlı bir şekilde gelişmesinin nedeni medeniyetlerinin buna elverişli olmasından kaynaklanır. Avrupada düşünce özgürlüğü giderek yaygınlaşarak çogalmıstır. Rönesans ve keşiflerin de etkisi yadsınamamaktadır. Avrupa medeniyetlerinin gelişmesi, bilimadamlarının dogmatik düşüncelerden tamamen uzaklaşıp yeni bir dünya görüşüyle keşiflerini yapmalarıdır. Batının kendilerine ait olmayan buluşları kendilerine mal edip ve bizim toplum tarafımızdan da sahip çıkılamaması sebep olarak gösterilebilir. İslam dünyasının ekonomik mağlubiyetleri bilim ve teknik alandaki gerilemesinin esas kaynağıdır. O dönemde Türk İslam alimleri medeniyet olarak geride oldukları için buluşlarını yayamamışlardır. Bu da Batiya yaramıştır.
    Cevap-4) İslam medeniyeti; İslam dinini kabul eden halkların oluşturduğu medeniyetin ortak adıdır. Bu medeniyetin özü Tevhid, yani Allah’ın (c.c.) tek, her şeyin mutlak yaratıcısı olduğu ilkesine olan inançtır. İslam biliminin en buyuk kaynağı Kur'an-ı Kerim'dir. Toplumun uyması gereken kanun ve nizamlar ile fertlerin hem devlet hem de kendi aralarındaki münasebetlerin tanzimi gibi konular ilahi vahye dayanan Kur’ân’da mevcuttur. İslam alimleri ve bilim adamlarina yol gosterici olabilir niteliktedir. İlmi gelismere en buyuk katkı Kur'an-ı Kerim'dir. Bunu birçok bilim adamımızın hayatını okurken nelerden esinlendiğini söyledikleri zaman görmek mümkün olabilir.

    Kaynaklar: http://www.turkcebilgi.com
    http://www.ti-entertainment.com
    http://www.yaklasansaat.com
    https://tr.wikipedia.org
    http://www.academia.edu http://www.gazi.edu.tr/medeniyet
    http://www.tarihin.com
    http://www.mumsema.org

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merve merhaba ,
      4. sorudaki cevabına ekleme yapmak istiyorum bilim kaynağı olarak tabikide Kur'anı gösterebiliriz ama geçmişten gelen hint , iran ve sasanilerin eserlerin çevrilmesinde etkisi olduğunu düşünüyorum teşekkürler :)

      Sil
    2. Merhaba Necati, ben o açıdan düşünememiştim, düşüncende haklılık payın olabilir. Yorumun için çok teşekkür ederim.

      Sil
    3. Merhaba Merve,
      1. cevabın biraz daha geliştirilebilir,
      2. de kullandığın alıntıları özetlemen gerekiyor...

      Sil
  38. İyi akşamlar hocam ,

    Cevap-1) İslam medeniyetinin gerek toplum bakımında gerekse medeniyet bakımında yeteri kadar sahip çıkıldığını düşünmüyorum aynı zamanda batıda da olduğu gibi bilim adamlarının gerek siyasi gerek dine durumlara ters düştüğünden gelişmediğini düşünmekteyim . Batı medeniyetinin ise bu olgulara daha iyi sahip çıktığını ve sürekli geliştirerek yeniliğe açık olduğundan ve dünyada her yerde olduğu için medeniyetler arası çakışmalardan dolayı ön planda çıkarılmadığını düşünüyorum .

    Cevap-2) Ortaçağda avrupada daha çok din olgusu ön planda olduğu için bilim üst düzeyde değildi gerek kiliseler gerek yönetici kişiler bilim insanlarını engellemiştir ve istemsizce bilimin gelişmesi engellenmiştir . Kağıdın icadıyla mürekkep kullanılmıştır , Yunanlılar çatalı , yerçekimi ve terazilerle ilgili izahlar yapılmıştır , hayvan gübresi , kağıt gibi buluşlar yapılmıştır . İslam medeniyetinde bilimde gelişmeler olurken batı medeniyetinde kiliseninde etkisiyle bilim islam medeniyetinin gerisinde kalmıştır .
    Cevap-3) İslam dünyasının din olgusununda etkisiyle batının gerisinde kalmıştır . Pusula , kağıt gibi icatların ‘gavur icadı ‘ diye isimlendirilip geri plana atılması ve batı medeniyetinin Rönesans , Reform ve Coğrafi keşifler gibi olaylardan sonra islam medeniyetinde aldığı bilgileri çevirip ve iyi kullanması sonucu batı medeniyeti islam medeniyetinin önüne geçmiştir .
    Cevap-4) Hint kaynakları , İranlılar’ın ilmi mirasından da faydalanılmış , Sasaniler’in eserler çevrilmiş , Yunanca’dan Farsça’ya çevrilen eserler de Arapçaya tercüme edilmiştir . Müslümanlık dininin yaygın olmasında dolayı Kur’an ve peygamberlerinde önemi vardır . İlme gelişmelere ışık tutmuştur çevrilen eserler anlaşılıp geliştirilerek medeniyet gelişmiştir . Peygamberlerden ve Kur’andan gelen inançlarda anlayıp yorumlamalarına yardımcı olmuştur .
    https://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCnya_tarihi
    http://www.koseyazilarinayorumlar.com/index.php?topic=147.0
    http://www.ti-entertainment.com/Hbr-18-Islam-Medeniyeti-Tarihi.html
    http://www.acarindex.com/dosyalar/makale/acarindex-1423866212.pdf
    http://www.sizinti.com.tr/konular/ayrinti/kultur-ve-medeniyet-acisindan-bati-ve-biz.html
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Bat%C4%B1_d%C3%BCnyas%C4%B1

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Necati,
      cevapların güzel ama hepsinin geliştirilmeye, üzerinde düşünülmeye ihtiyaç var...

      Sil
  39. bir Web tasarım firması çalışanı olarak bu tartışmanın bize yol gösterici olacağını düşünüyorum

    YanıtlaSil