30 Nisan 2014 Çarşamba

Merhaba Arkadaşlar,
benden kaynaklanan bu haftaki gecikmeden dolayı
yorumlarınızı Pazar günü saat 18 00 'a kadar yapmanızı beklıyorum,
hepinize kolay gelsin..


                     9-Bilimsel yasalar keşfedilir, insanlar tarafından kurgulanmaz.
                      10-Bilimsel yasalar, evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklar.
                        11-Bilimsel teoriler zamanla yasalara dönüşürler.       
                        12- Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler.
                       13- Bilimsel bilgi kesin değildir, eleştiriye açıktır.     
                       14- Bilimsel bilgiler zamanla değişebilirler.
                       15- Bilimsel yasalar asla değişmezler.
                        16-Bilimsel hipotezler zamanla teorilere dönüşebilirler.
                17- Bilim ve teknoloji aynı anlamdadır. 
                18- Bilimsel modeller (güneş sistemi, atom modeli gibi) gerçeğin tam bir kopyasıdır.
                19- Teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır.
                20- Bilimsel yöntem sabittir ve değişmez.
               21- Bilimsel modeller kendi sınırlılıkları içerisinde gerçeği açıklamaya yardım eder ve zamanla değişebilirler.
 

202 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. 9. önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasa, bilimsel genellemelerin deney ve gözlemlerle yeterince doğrulanmış olanlarına denir. yani bilimsel yasa direk kurgulanıp keşfedilmez. Hipotez kurma aşamasındayken problemin ne olduğu ve çözüm yolları kurgulanıp, keşfedilir.
    10.önermeye katılmıyorum.Bilimsel yasalar evreni tam anlamıyla açıklayamaz. Çünkü evrende hala açıklanamayan bir çok olay vardır..Açıklanan yasalar bile zamanla değişebilir sonuçta evren değişim içindedir kesinlik söz konusu olamaz.Örneğin; Günümüzde evrenin başlangıcı konusu, bilim adamları arasındaki tam bir fikir birliği ile "Big Bang" adı verilen teoriye dayandırılmaktadır. Bu teori evrenin 10-20 milyar yıl önce "yoktan var edildiğini" ileri sürmektedir. Yani zamanımızdan 10-20 milyar yıl önce madde ve zaman yokken "Big Bang" adı verilen büyük bir patlama ile aniden madde ve zaman yaratılmıştır. "Big Bang" teorisi ilk olarak 1922 yılında Alexander Friedmann tarafından ortaya atıldı.
    11.önermeye katılmıyorum.Bilim de en çok yanlış bilinen kavramlardan birisi budur teori ve yasa arasındaki fark.Her teori yasaya dönüşmek zorunda değildir.Çünkü gelişen teknoloji ile birlikte bulunan teoriler değişebilir Bu değişme yasa olmayı engeller,tabi yasalar da değişebilirler.O yüzden her teori yasaya dönüşecek diye birşey yoktur, aksi ispatlanabilir.
    12.önermeye kısmen katılıyorum, teoriler keşfedilmezler. Bir problem hakkında hipotez kurulur, bu hipotez kontrollü ve kontrolsüz deneylerle desteklenirse teori haline dönüşür. Yani teoriler kurgulanmazlar, kanıtlanırlar.
    13.önemeye katılmıyorum.Bilimin sunduğu bütün bilgiler değişime ve eleştiriye açıktır. Bilim ne kadar akla uygun görünse de, eleştirel ve değişime açık yönünü kaybetmez. Bilimin bu özelliği ona kendi kendine düzeltme olanağı verir dolayısıyla her ne kadar kesin görünürse görünsün bilimsel bilgi hiçbir zaman %100 doğru değildir.bilimsel bilginin aksi kanıtlanabilir deneylerle ıspatlanabilirse kesindir diyemeyiz.
    14.önermeye katılmıyorum.Bilimsel bilgi hipotez halindeyken yada yasa halindeyken bile doğrusu bulunduğunda değiştirilebilir.Değişmeyen tek şey değişimdir. bilimde gelişmekte ve ilerlemektedir bu yüzden değişimi kaçınılmazdır.
    15.önermeye katılmıyorum.Yasalar değiştirilebilir.Yasalar Doğruluğu çoğu kez ispatlanmış bilgiler olduğu halde değiştirilebilir.
    16.önermeye kısmen katılıyorum.Doğrulanabilir hipotezler zamanla teorilere dönüşebilir.Ancak yanlışlanabilir hipotezlerin değiştirilmesi gerekir.
    17.önermeye katılmıyorum. Bilim; neden, merak ve amaç besleyen bir olgu olarak günümüze kadar birçok alt dala bölünmüş, insanların daha iyi yaşam koşullarına kavuşmasına, var olmayan olguları bulmasına ve yeni şeyler öğrenmesine ön ayak olmuştur. Teknoloji; insanın bilimi kullanarak doğaya üstünlük kurmak için tasarladığı rasyonel bir disiplindir.Yani bilimin yorumlanmış hali teknoloji olur.
    18.önemeye katılmıyorum.Modeller açıklamaya ve anlamaya yardım eden yapılardır ve durumu kolaylaştırırlar.Örneğin, atom ya da elektron gibi yapıları veya kimyasal reaksiyonları model kullanmadan nasıl açıklayabiliriz? İşte ozaman bir modele ihtiyaç duyarız.Modeller bilimsel düşünmenin bir parçasıdır.Bilim insanları bilimle uğraşırken modelleri kullanırlar.
    19.önermeye katılıyorum.Teknoloji ilgilendiği konular ve çalışma metotları bakımından tamamen bilimsel bir çalışmadır.Hatta bilimin teknolojiden çıktığı şekilde teoriler bile vardır.
    20.önermeye katılmıyorum.Bilimsel bilgi bile değişken ve eleştirilebilirdir.Bu durumda bilimsel yöntemin sabit ve değişmez olması düşünülemez.
    21.önermeye katılıyorum.bilimsel model gerçeği açıklamaya çalışır ve zamanla yetersiz olup değiştirilebilir ve geliştirilebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaynaklar;
      http://www.frmtr.com/biyoloji/669918-bilim-ve-bilimsel-yontem.html
      http://www.acikbilim.com/tag/bilimsel-yontem
      http://www.sosyalbil.selcuk.edu.tr/dergi/sayi21/BERBER,%20N%C4%B0L%C3%9CFER%20CER%C4%B0T.pdf
      www.bilimindogasi.net

      Sil
    2. eda 19 önermede
      '' Hatta bilimin teknolojiden çıktığı şekilde teoriler bile vardır. '' bunu biraz açablir mısın teoriler var demişsn.

      14 önermeye katılıyorum demek istemişsn herhalde orda bi yanlışlık var :)

      Sil
    3. Evet Selman iyi farketmişsin dikkat etmemişim.

      Sil
    4. 11.önermene bende katılıyorum,bilimsel hipotezler yapılan deney ve gözlemlerle teorilere dönüşür fakat teoriler ve yasalar arasında bir geçiş söz konusu değildir.

      Sil
    5. Mrb Eda 10.önermene ben de katılıyorum.Örnek vermen açıklayıcı olmuş.

      Sil
    6. Merhaba eda.18 onermede .bilimsel modeller gerçeğin tam bir kopyası midir veya değilmidir? Onermeni okurken bu sorunun cevabıni tam olarak çıkarmadım .beni aydinlatirsan sevinirim .

      Sil
    7. Mrb Cemal tam bir kopyası değildir ama benzer olabilir demek istedim.

      Sil
    8. merhaba eda, 18. önermeni gayet açık ifade etmişsin, buna ek olarak sadece kimyasal reaksiyonlarda modelleme olmadığını fizikteki basit makineler konusunda olduğu gibi birçok konuda model bulunduğunu ifade etmek isterim.

      Sil
    9. Evet Merve senin söylediklerini de ekleyebiliriz, zaten o sadece bir örnek amaçlı

      Sil
  3. 9. önermeye katılmıyorum. var olan bir şey insanlar tarafından keşfedilir. mesela Amerika'nın keşfi gibi.
    Ama '' kurgulanmaz '' ifadesi bence yanlıştır. çünkü insanların düşünceleri, hayal gücü ve merakları onları birşeylere yöneltir araştırmaya bulmaya. Bunu da kafasında kurgulayarak bulmaya çalışır.

    10. önermeye de katılmıyorum. çünkü günümüzde bilimin açıklayamadığı bir şey vardır. bilimsel yasalar zamanla değişebilir kesin diye birşey yok. ileri ki zamanlarda gelişen teknoloji günümüzdeki koşullarından daha iyi olacaktır. belki o zamanlar bildiğimiz yasaların çoğu yanlışlanır ve olayları '' tam '' olarak açıklayamadığını görecez.

    11. bu önermeye katılmıyorum. çünkü teori ve kanun farklı şeyler.
    teori; bir olayın,bu kanun yasada olabilir yorumlanmsı açıklanmsıdır.
    yasa ise gözlenebilen bir olaydan çıkarılan sonuç, üzerinde matematiksel işlemlerde yapılabilir. Mesela yer çekimi yasası bu gözlenebilen bir şeydir. ama bunun nedenlerini biz teorilerle açıklamaya çalışırız. örneğin büyük patlama bilimsel teoriye örnektir. bu patlamayı nasıl kanun haline getirecez. bu yuzden teori ve yasa ikisi farklı şeylerdir.

    12. önermeye katılıyorum. bilim adamaları ihtiyaçtan dolayı bir şeyleri yapmak ister bunun için önce kafasında kurgular düşünür hayal gücünü kullanarak yapmaya başlar. yani keşfetmez.
    keşfetmek ise; var olan bir şeyi bulmak, varlığından haberimiz yok ama sonradan onu buluyoruz yani keşfetmiş oluyoruz.

    13. önermeye katılıyorum. çünkü bilimde kesinlik yoktur. bilim eleştirye, şüpheye ve gelişime açıktır formal ve doğa bilimleri gibi. eleştrye ve yoruma acıktır.

    14. önermeye katılıyorum. bilimsel bilgiler değişebilir. Bilimsel bilgi zamanla ortaya çıkan yeni bilgilerle değişir ve gelişir. yani kesin ve mutlaktır değişemez desek yanlış olur. gelişen teknoloji ile yeni bilgilere ulaşırız bu yüzden var olan bilgilerin değişebileceğini söyleyebiliriz.

    15. önermeye katılmıyorum. yer ve zaman değiştiğinde değişebilir. örneğin atom modeli ilgili bir sürü bilim adamaları kendi zamanlarında atom modelini ortaya atmışlar ama hepsi zamanla değişti ve günümüzde modern atom modeli kabul ediliyor, bununda değişmeyeceğini söyleyemeyiz.

    16. önermeye katılıyorum. eğer hipotez deneylerle tekrarlanırsa ve sonuç hipotezi destekliyorsa teoriye dönüşür.

    17. önermeye katılmıyorum. bilim insanın hayata doğaya evrene olan merakıdır. birşeyleri bulma keşfetme araştırma yeni bilgiler peşinde gitmedir.
    teknoloji ise bilimin sonucunda ortaya çıkar ve insan gereksinimlerini karşılamak hayatı daha kolaylaştırmak bir ürün geliştirmek üretmek. yani bilimin uygulaması.
    tabi ikisini birbirinden bağımsız düşünemeyiz. belli bir noktadan sonra bilimin gelişmesi içinde teknolojiye ihtiyaç vardır.

    18. önermeye katılmıyorum. tamamen kopyası olamaz. benzeyebilir ama aynısıdır diyemeyiz. bilim adamları bir durumu daha iyi açıklamak için bir model oluşturabilirler ama aynısı değildir. bu modellerinde zamanla değişebileceğine düşünüyorum.

    19. önermeye katılıyorum. bilimsel bilgiler teknolojiye dönüştürülüp insanlar bunu kullanarak hayatı kolaylaştırmak isterler.

    20. önermeye katılmıyorum. bilimsel yöntem dediğimiz bilimde bir proglemi çözmek açıklamak ve anlamak için bilim adamalarının izlediği yol.
    bu bilim adamlarının yöntemi çalışma metotları ve bakış açıları farklılık gösterir. bu yüzden herkes aynı yöntemi izleyecek sabittir demek yanlış olur.

    21. önermeye katılıyorum. modeller bilimsel çalışmanın bir parçası, araştırmalarda bilimsel olay kavram ve süreçleri açıklamada kullanılır. gerçeği açıklamaya yardım eder. zamanla değişebilir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba selman
      ben senin 20. önermene katılıyorum ama ek olarak şunları demek istiyorum: bilimi 3 e ayırdık ve bu bilimlerle ilgili açıklamalar yapılırken kullanılan bilimsel yöntemlerde birbirinden farklı olur.

      Sil
    2. Selman 19.önermende şu şekilde de düşünebilir miyiz.Çalışmalar sonucu bilgi elde edilir elde edilen bilgiler teknoloji sayesinde gelişen araçlarla daha somut görülürler

      Sil
    3. Merhaba selman 16. önermene kısmen katılıyorum eğer hipotez deneylerle tekrarlandığı halde aynı sonucu vermeyebilir en ufak bir hata değiştirebilir hipotezin sonucunu.

      Sil
    4. merhb dicle 16 önermede ''hipotezler zamanla teorilere dönüşebilirler'' önermede zamanla olabilir diyor dogrudur bu önerme için.
      ama dediğin de doğru deney sonucları hipotezi dogrulamayabilirde. önermede zaten olabilirlikten bahsediyor. bu yüzden önermeye katılıyorum.

      Sil
    5. evet esra dediğinde doğru. zaten o bilgiler ışığında bizler teknolojiye varırız. ve teknoloji sayesinde onları daha somut hale getiririz.

      Sil
    6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    7. merhaba esra
      11 . önermede teori ve yasanın aynı olup olmadığını sorulmamış doğrudur.
      Ama yasa ve teori aynı şey değil. teoriler daha çok yorumlama çıkarım yani bir şeyin nedenini nasıl olduğunu açıklamadır.
      yasalar ise gözlemlere dayanır daha çok bilgi sonuç ortadadır. yani bu ikisi farklı şeyler yapı ve işlev olarak. Birbirine dönüşmezler. Ayrıca teorinin kanunun (yasanın) bir alt basamağı olarak görmekte yanlıştır bence.
      örneğin; kimyada boyle yasası.. bilim adami sadece basınç ile hacminin ters orantılı olduğunu söyler. molekül kinetik gibi şeylerden hiç bahsetmemiş. oysa boyle KANUNU açıklayan bir TEORİ var. önceden yasa vardı teori sonradan açıklandı. '' Kinetik moleküller, Kinetik Enerji '' teorisi.
      bu teori moleküllerden onalrın birbiryle çarpışmalrından daha çok kaba çarpması gibi şeylerden bahsetti. bu teori olamadan o yasa sadece bir bilgi niteliğindedir. oysa bu teori sayesinde yorumlandı açıklandı. teoriye kadar hiç bir açıklaması yoktu sadece kanundu.
      yani teori yasadan sonrada gelebilir. yasadan yıllar sonra ortaya oyle bir teori atılır ki, o yasanın değişmesine neden olabilir..

      Sil
    8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    9. http://www.vitaminogretmen.com/videolar/video-detay/91/Bilimin-Dogasina-Bakis/

      http://www.vitaminogretmen.com/videolar/video-detay/94/Bilimin-Degisebilirlik-Ozelligi---Etkinlikler/

      http://www.vitaminogretmen.com/videolar/video-detay/84/Bilimin-Dogasi-ve-Bilimsel-Sorgulama/

      Sil
  4. 9. önermeye katılmıyorum çünkü ordaki kurgulanamaz ifadesinin yanlış olduğunu düşünmekteyim. bilimsel yasaya ulaşmak için öncelikle kişinin kafasında kurgulanması gerekir.
    10. önermeya katılmıyorum çünkü evren ve bilim sürekli bir değişim içerisindedir, değişen bir evreni herzaman yakalamak ve açıklamak mümkün olmayabilir. örneğin cern deneyiyle dünyanın oluşumu hakkında fikir sahibi olunmak istenmiştir ama hala tam olarak bir şey söyleyememektedir bilim. burda ki 'tam olarak' ifadesini yanlış buluyorum.

    11. önermeyi yanlış buluyorum çünkü Bilimsel yasa kesin olarak ispatlanmış bilimsel teorilere denir. Bilimsel teori ise henüz kanıtlanamamış bilimsel önermelerdir.

    12. önermeye için bilim dünyası 2'ye ayrılmış durumdadır Bilimsel teorinin bir kurgu olduğunu savunan birinci görüş Einstein’ın, bir keşif olduğunu savunan ikinci görüş de Newton’undur. Bu iki görüş te aşırı uçlardaki görüşlerdir. Çünkü bir bilimsel teoride hem kurgu hem de keşif özelliği vardır. Teori doğadaki bir takım olgulara dayanır ama olguların üstünde ve doğada bulunmayan insan zekasının ürünüdür. Teoride olgular kadar insan zekasının da payı vardır.Teorinin bir yanı keşif, bir yanı kurgudur.

    13. önermeye katılıyorum , bilimsel bilgi sürekli değişebilir ve başka zamanlarda ,durumlar ve bakış açıları değişip eleştirilebilir.

    14. önermeye katılıyorum çünkü yaşanılan dönemdeki şartlar o bilimsel bilgi için yeterli olmayabilir fakat zaman geçtikçe, teknolojiyle de beraber bilimsel bilgiler yeni bakış açıları ortaya koyabilir ve değişebilir.

    15. önermeye katılıyorum Tekrarlanan gözlem ve deneylerle, aynı şartlarda aynı sonuçları verdiği kesin olarak belirlenen, akla ve mantığa uygun, genel kanıya göre kabul görmüş, değişmez nitelik kazanmış, yanlışlanma olasılığı olmayan gerçek bilgiye, yasa (kanun) denir. Yasalar değişmezlik ilkesine sahiptir. Yanlışlamaya çalıştığınızda, yasayı çökertmeniz mümkün olmaz. Yasalar en gerçek değişmezlerdir.

    16. önerme bazı durumlar için doğrudur. bilimsel bilgiyi oluşturmak için basamaklar vardır ve hipotez kurulduktan sonra Tekrarlanan gözlem ve deneylerle, mevcut bilgi birikimi düzeyinde doğruluğu büyük ölçüde kabul edilmiş, ancak yine gözlem ve deneyler yoluyla yanlışlanabilme olasılığı bulunan, öngörülerinde doğru çıkmış hipotezden sonra, teori oluşur.

    17. önermeye katılmıyorum çünkü Bilimin sonucu olarak ortaya çıkan teknoloji hayatımızı her alanda kolaylaştırmayı başarmıştır. “Bilimle Teknoloji arasında tabi bir döngüsel bir ilişki vardır; bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmanın daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır.

    18. önermeye katılmıyorum çünkü yüzyıllardır güneş sistemi ve atom modelleri için, çeşitli bilim adamları farklı yorumlarda bulunmuşlardır. şuan atom modelleri veya güneş sistemi açıklanmış gibi görülsede belki yüzyıllar sonra teknoloji daha da ilerleyip çeşitli açıklamalar getirilebilir.

    19. önermeye katılıyorum teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır.

    20. önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel yöntem basamakları bilim adamlarına göre değişkenlik gösterebilir.

    21. önermeye katılıyorum, bilimsel modeller kendi sınırlılıkları içerisinde gerçeği açıklamaya yardım eder ve zamanla değişebilirler. bilim dinamik bir süreçtir.

    http://www.toplumdusmani.net/modules/wordbook/entry.php?entryID=5022
    http://bilimsel-kuramin-ozellikleri.bunedir.org/
    http://www.diyadinnet.com/YararliBilgiler-214&Bilgi=bilim-ve-teknoloji

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba sümeyye
      sen 15. önermede katıldığını söylemişsin. fakat kanunlarda sonuç olarak teorilerin birçok deneyle desteklenmesi sonucu kanunlara dönüşür. zamanla bu kanuna dönüşen teori eğer çürütülürse kanunda değiştirilmek zorunda kalır bence o yüzden ben katılmıyorum.

      Sil
    2. Sümeyye 9.önermende aynı zamanda hayal gücünden de bahsedebilir miyiz yani bilim insanı araştırmasını yapmadan önce onun üzerinde düşünür zihninde bir şema oluşturur ve bu doğrultuda ilerler

      Sil
    3. merhba sümeyye 18 önermeye bende katılmıyorum şöyle; güneş sistemini örnek vereck olursak Güneşin gerçek büyüklüğünü ve diğer gezegenlere olan uzaklığını günlük hayatta gerçeğini yapamayız. Ama bir maket, model üzerinde onu gösterebiliriz bu o sistemle ilgili öğrenmeyi de kolaylaştıracaktır. yani gerçeğin tam bir kopyası değildir.

      Sil
    4. merhaba narin, bence yasalar kesinlikle değiştirilemez çünkü yasa olabilmesi için bir çok deneyden ve gözlemlerden geçtikten sonra çürütülemediği için yasa olmuştur.

      Sil
    5. evet esra ve selman çok doğru bir noktaya değimişsiniz kesinlikle. selman, örneğin çok açıklayıcı olmuş ayrıca.

      Sil
    6. Mrb Sümeyye 15.önermene katılmıyorum.Çünkü yasalar doğruluğu ispatlansa da değişebilir diye düşünüyorum.Önermede asla kısmının hatalı olduğunu düşünüyorum.

      Sil
    7. 15. önermene verdiğin cevaba katılmıyorum.bilimde kesinlik yoktur.yasalar kesin değildir. zamanla,insanların ihtiyaçlarıyla be teknolojinin gelişmesiyle yasalar değişebilir.

      Sil
    8. Sümeyye merhaba. 15.önermeye getirdiğin yoruma katılmıyorum ve düşüncelerimi Russell'in şu sözleriyle desteklemek istiyorum.
      Russell 'Sorgulayan Denemeler'inde şöyle diyor:'Bilim alanında tam kabul görmüş bir sonucu kesin doğru olarak değil,rasyonel bir eylem için yeterince olası bir temel olarak kabule hazırım.Falan tarihte bir ay tutulacağı söylenirse,bunun olup olmayacağını görmek için gökyüzüne bakmaya değer bulurum.'bana göre bilimsel ifadelerde kesinlik söz konusu değildir,asla değişmeyecek diye bir şey olamaz.Hem kesinlik neye göre..Belkide duruma uymayan hiç bir örneğin mevcut olmaması teorilerin ilerleyip yasa haline gelmesine sebep olmuştur...

      Sil
    9. Merhaba Sümeyye, 15. önermede bilimsel yasalar değiştirilemez demişsin ancak bilimde kesinlik yoktur. Bilim değişime açıktır.Şu noktada doğru diyorsun tekrarlanabilir deney ve gözlemler sonucu yasalar oluşur ancak bilimsel bilgi değiştiği anda uygulanan bilimsel yöntemlerde değişebilir. Bilim insanlarının doğası gereği hep bir merak ve şüphecilik dolayısıyla değişim söz konusu olmuştur.

      Sil
    10. Merhaba Sümeyye.15. önermeye yaptığın yoruma katılmıyorum .bilimde kesinlik olmadığını,sürekli değişim ve yenilik içinde olduğunu belirtmek isterim.Evet yasalar doğruluğu ve kesinliği ispatlanmıs olabilir fakat dönemine göre ve böylece teknolojının gelısmesıyle yasalarda değisebilir.

      Sil
    11. sümeyye bende . önermene katılmıyorum . geçen haftalarda bilimsel bilginin kesinliği yoktu konusunda hepimizin ortak bir görüşü vardı . yasalarda bilimsel bir bilgi olduğuna göre bunlarında kesinliği yoktur. sen bir deneyi 100 defa deneyip 100ünde de aynı sonucu alabilirsin ama sadece kendi bulunduğu dönemde bu olabilir. bundan 50 sene sonra senin deneyin yapılıpta başka bir sonuç bulunabilir sonuçta. o yüzden yasaların kesinliği yoktur DEĞİŞTİRİLEBİLİRLER .

      Sil
    12. 15. ÖNERMENE katılmıyorum yukarda yazmamışım .

      Sil
    13. sümeyye bende arkadaşlara katılıyorum 15. önerme konusunda . yasalar değişebilir zaman ilerdikçe.

      Sil
    14. Merhaba sümeyye, 15. önermeni arkadaşlar gibi ben de yanlış buldum. Ayrıca 19. önermeni de çok kısa ve tam anlamıyla açıklamadığını belirtmek isterim.

      Sil
  5. 9.katılmıyorumBilimsel yasalar ve teoriler bilim insanlarının hayal gücü ve yaratıcılıkları ile ortaya çıkabilir.Bilimsel yasalar doğrudan keşfedilmez. Keşfetmek var olduğu bilinmeyen bir şeyi bulmaktır.Eğer keşfedilmiş olsalar onlar hakkında araştırma yapılmaz.Bilim insanları doğada var olan bilgiyi kurgularlar.

    10.katılmıyorum bilimsel yasalar evrendeki olgu ve olay arasındaki ilişkileri açıklar.fakat bilimde kesinlik yoktur. doğruluğu yanlışlanabilir.

    11.katılmıyorum Teori ve yasa farklı anlamlıdır. bilimsel gelişim sürecinde birbirinin devamı olmayan iki kavramdır.

    12 katılıyorum.Keşfetmek var olduğu bilinmeyen bir şeyi bulmaktır.fakat bilimde var olan bilgiler bilim insanları tarafından keşfedilmez araştırma,deney ,hayal gücü,yaratıcılıkla belli bir düzene göre kurgulanır.

    13 katılıyorum Bilimsel bilgi,değişebilir ve eleştiriye her zaman açıktır.

    14 katılıyorum.Bilim zamanla ilerler ve yeni olgular meydana getirir. Yani bilimsel bilgi zamanla değişebilir.

    15 katılıyorum. yasalar Aynı şartlarda aynı sonuçları verir yani değişmezler.

    16.katılıyorum.Hipotez, bilim insanının araştırmaya başlamadan önce gözlemleri ve tecrübelerine dayanarak ortaya attığı tahmindir. Teori ise, hipotezlerin deney ve gözlemlerle desteklenmiş halidir. Yani gözlemler sonucu hipotezler, teorilere dönüşebilirler.

    17. katılmıyorum. teknoloji bilimin sonucu olarak ortaya çıkıp hayatımızı kolaylaştırır. birbiriylr ilişki içindedir. teknoloji geliştikçe bilimde ilerler

    18Katılmıyorum.Bilimsel modeller gerçeğin birebir aynısı değildir.Sadece evrendeki olguların daha anlaşılır olmasını sağlayan sembollerdir.Tam bir kopyası olamaz ama gerçeğine yaklaşabilir

    19Katılıyorum.Teknoloji bilimi kullanarak oluşturulan bir uygulama alanıdır. Elektronik cihazlarda elektroniğin teorik bilgilerinden yararlanılır.

    20 katılmıyorum

    21katılıyorum..bilimin değişebilirlik ilkesi vardır bilimsel model gerçeği açıklamaya çalışır fakat sonra yetersiz görülüp geliştirlebilir yada değiştirileilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 20. katılmıyorum Bilimsel yöntem bilim dalına ve bilim adamına göre değişebilir.

      Sil
    2. merhaba Fatmanur 15. önermene katılmıyorum çünkü kesin aynı sonucu verebilir diyemeyiz.. tekrarlanınca bazen aynı sonucu veremeyebilir elde edilen yeni bilgiler eldeki verileri değiştirebilir o yüzden katılmıyorum.

      Sil
    3. merhaba fatmanur bende 15. önermene katılmıyorum. sümeyye ye yaptığım yorumdaki açıklamalarım senin önermen içinde geçerli. sonuç olarak teorilerin yeterli desteklenmesi sonucu kanun oluşur. eğer bu teori çürütülür ise kanunda çürütülmüş olmaz mı ?

      Sil
    4. Mrb Fatmanur 15.önermene ben de katılmıyorum..Çünkü bilimsel yasalar zamanla yeni ve daha da mantıklı kaynak veya delillere ulasıldıkça zamanla değişebilirler.

      Sil
    5. mrb fatma 15.önermene katılmıyorum.bilimde kesinlik yoktur ve zamanla değişebilir.

      Sil
    6. Merhaba Fatmanur, 15. önermene katılmıyorum. Yasalar zaman içerisinde değişim gösterebilir.Gelişen teknoloji sayesinde şu anda doğru bildiğin yasa belki 100 yıl sonra aynı olmayacak.

      Sil
    7. Merhaba Fatmanur, bende 15. önermeye yaptığın çıkarıma katılmıyorum. Bilimsel yasalar da kesin değildir, bilimsel bir bilgi nasıl kesin değilse bilimsel bir yasa da kesin olamaz. Bilim değişmeye açıktır.

      Sil
    8. Merhaba fatmanur..önermene katılmıyorum .bilimde kesinlik yoktur ve zamanla değişime ve yeniliğe açıktır

      Sil
    9. fatmanur bende 15. önermene katılmıyorum . yasaların kesinliği yoktur değişebilirler.

      Sil
    10. Merhaba Fatmanur. 15. önermede bilimsel yasalar aynı şartlarda değişmeyebilir katılıyorum fakat şartlar değiştiğinde bilimsel yasalar da değişebilir. Bundan dolayı 15. önermeye katılmıyorum.

      Sil
    11. 15. önermene bende katılmıyorum. bilimsel yasalar bilimsel bilgilerden ortaya çıkoyor aslında. bilimdede kesinlik yoksa yasalarda da kesinlik yoktur.

      Sil
    12. 15. önermene bende katılmıyorum.Bilimsel yasalarda kesinlik yoktur zamanla değişebilir.

      Sil
    13. "Tekrarlanan gözlem ve deneylerle, aynı şartlarda aynı sonuçları verdiği kesin olarak belirlenen, akla ve mantığa uygun, genel kanıya göre kabul görmüş, değişmez nitelik kazanmış, yanlışlanma olasılığı olmayan gerçek bilgiye, yasa (kanun) denir. "
      Yasalar değişmezlik ilkesine sahiptir. Yanlışlamaya çalıştığınızda, yasayı çökertmeniz mümkün olmaz. Yasalar en gerçek değişmezlerdir. Biz bu mevcut değişmezleri kullanarak yeni değişmezler ortaya çıkarmaya çalışırız.Yasalar genelde gözlenebilir olaylar arasındaki ilişkilerin ifade edilmesidir.
      Kısaca Yasa; doğadaki birçok olay arsındaki ilişkilerin kolay, sade, doğru ve genelde matematiksel bir ifadeyle anlatılabilen bilgilerdir.
      Genellikle bir matematiksel denklem ile ifade edilirler. Bilim adamalarının artık yanlış olabileceğine ihtimal vermedikleri ilişkilerdir.
      Bilimsel yasa kesin olarak ispatlanmış bilimsel teorilere denir.


      Sil
  6. 9. önermeye kısmen katılmıyorum. Çünkü her bilimsel bilgi keşfedilmez bazı bilimsel bilgiler insan aklının bir ürünü olarak da ortaya çıkar. İnsanlar bazı durumlarda kafasında kurgular kurabilir neden sonuç ilişkisini kurarakta bilimsel bilgilere ulaşabilir.

    10. önermeye katılmıyorum. Bilim evrendeki tüm gerçekleri açıklayamaz sadece açıklama çabası gösterir. Metafizik konularını, insanın yada ilk canlının nasıl ortaya çıkışı gibi konular örnek verilebilinir buna.

    11. önermeye kısmen katılmıyorum. Çünkü her bilimsel teoiı yasaya dönüşmez bazen çürütülebilinir. Zaman değiştikçe bilimsel bilgiler hatta yasa olarak kabul edilen bilimsel bilgiler bile değişebilir.

    12. önermeye kısmen katılmıyorum . bilimdeki tüm bilgiler keşiftir yada tüm bilgiler kurgudur diyemeyiz. Bilginin çeşidine göre faklılık gösterebilir. Örneğin matematik insan beyninin bir ürünüyken yerçekimi doğada var olan bir durumken bilim adamları tarafından keşfedilmiştir.

    13. önermeye katılıyorum. Yukarıda da açıkladığım gibi zaman değiştikçe bilimsel bilgilerde değişebiliyor. Bilimsel bilgilerin zamanla değişmesinin kaynaklarından bir tanesi de insanların bazı durumlara eleştiriyle yaklaşmalarıdır. Bazen bir bilim adamının gözünden kaçan bir durum başka bir bilim adamı tarafından fakedilebilir.

    14. önermeye katılıyorum . bilimsel bilgiler insanların yaşadığı ortam sosyal koşullar kısacası dönemler değiştikçe değişebilir. Eski zamanlarda kullanılan yöntemlerle ( bilimde kullanılan aletler vb) şu anda kullanılan yöntemler bile değişmektedir. Örneğin geçmişte çoğu hastalığın tedavisinin olmadığı söylenirken günümüzde o hastalıkların tedavileri bulunmuştur. (kanser gibi)

    15.. önermeye katılmıyorum çünkü yasalarında kesinliği yoktur zamanla yasalar da değişebilir.

    16.önermeye kısmen katılıyorum. Evet bilimsel hipotezler teorilere dönüşebilir fakat teorilere dönüşmesi için hipotezin ispatlanması yani desteklenmesi lazım doğruluğunun. Yani her hipotez teori olacak diye bir şey yoktur.

    17. önermeye katılmıyorum. Bilim insanların gözlem deney mantık yolu gibi durumlarla evreni anlama çabası iken , teknoloji ise bilimsel bilgilerin uygulamaya geçilmiş halidir. Teknoloji ile bilim aynı anlamda değil fakat birbirleriyle ilişkilidir.bilimsel bilgiler yada çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojiye yol açarken ; teknolojik gelişmelerde bilimsel araştırmaların daha uygun şartlarda olmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktır.

    18.önermeye katılmıyorum. Modeller gerçeğin tam bir kopyası olamaz bir atom modeli sadece temsil eder fakat atomun tam şekli değildir yada güneş sisteminde gezegenlerin konumları maketler üzerinde gösterilir fakat gerçeği değildir. Bazı şeyler modeller üzerinde göz ardı ediliebilir. Öğrenmeyi ve anlamayı kolaylaştırır modeller.

    19. önermeye katılıyorum. 17. Önermede de açıkladım bu durumu teknoloji bilimin uygulamaya geçmiş halidir. İnsanlar bilimsel bilgiyi kullanarak yaşamlarını kolaylaştırabilirler teknoloji sayesinde.

    20. önermeye katılmıyorum . bilimsel yöntem her zaman sabit değildir. Zamanla değişebilir. Kullanılan malzemeler , ortam, yaşam koşulları yada teknolojik gelişmeler değiştikçe bilimsel yöntemler değişebilir.

    21. önermeye katılıyorum. Bilimsel modeller gerçeği açıklamaya çalışır. Örneğin atom modeli geçmiş zamanlardan günümüze kadar bir çok atom teorisi ortaya atılmış ve atom gözle görülemeyecek kadar küçük olduğu için bunları modelleri de yapılmış yada çizilmiştir. Fakat zaman değiştikçe hem teorilerin hemde modellerin değiştiğini görmekteyiz. Yani bilimsel modellerde zamanla değişebilir.

    Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/210819-bilim-ve-teknoloji-arasindaki-farklar-nedir.html#ixzz30Z4UAKuA
    http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/210819-bilim-ve-teknoloji-arasindaki-farklar-nedir.html
    http://www.teknoalem.org/bilim-ve-teknoloji-arasindaki-iliski.html
    http://www.kesiflerdunyasi.com/kesifler-ve-icatlar/234-bilim-adamlari-bilim-insanlari

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mrb Mihri 16.önermende '' her hipotez teori olacak diye bir şey yoktur''demişsin ya ama 16.önermeye baktığımızda '' Bilimsel hipotezler zamanla teorilere dönüşebilirler'' bu önermede kesinlik yok zaten hipotez zamanla teoriye dönüşebilir.

      Sil
    2. her hipotez dönüşemez ama sonuçta hipotezlerin yanlışlanabilirliği vardır nalan . eğerki hipotezini ispatlama yoluna yanı destekleme yoluna gittiğin zmaan hatalar ortaya çıkıyorsa teori olamaz o hipotez.

      Sil
    3. nalan, mihri ye katılıyorum 16. önersine. hipotezler yanlış olursa teori olamz ve o hipotezde değişir.

      Sil
  7. 9-Bilimsel yasalar keşfedilir, insanlar tarafından kurgulanmaz.
    bu önermeye katılmıyorum.çünkü bilimsel yasalar kurgulanır. örneğin yer çekimi yasası. bu yasa kurgulanmadan önce de yer çekimi vardı ama bu açıklayan bilimsel yasa yoktu.yani yerçekimi kanunu bulunmadan önce yer çekimi olgusu vardı.
    10.katılmıyorum. bilimsel yasalar evren hakkındaki tüm gerçekleri tam olarak yansıtamazlar.Sahip olduğumuz bilgiler , değişen ve gelişen bilim karşısında halen göreceledir. Bu yüzden tam olarak bir kesinlik sağlayamaz.
    11.Katılmıyorum. Çünkü her bilimsel teori yasaya dönüşmez, ancak teori evrensel bir gerçek haline dönüşürse yasa haline dönüşür.
    12.Bu önermeye kısmen katılıyorum,çünkü;bilimsel bilgiler insanlar tarafından kurgulanarak bulunduğu gibi bi kurgulama olmadan da bir keşif gerçekleşebilir.
    13. Bu önermeye kesinlikle katılıyorum.Çünkü bilimsel bilgi kesin değildir değişebilir.İnsanlar sürekli düşünen bir varlık olduğu için aksi bir bilgi ortaya atabilirler.O yüzden kesinlik yoktur.
    14. Katılıyorum.Bilimsel doğrular değişebilir doğrulardır.Bilim ve Bilgi kesin olmadığından zamanla sonuçları değişebilir. Yani daha önce varmış olduğumuz bir sonuçtan farklı bir sonuca varabiliriz.
    15. Bu önermeye Katılmıyorum. Bilimsel yasalar kesinlikle doğrudur diye bir şey söz konusu değil.Kanunlarda zamanla değişebilir.
    16.bu önermeye katılıyorum. Hipotezler kontrollü deney ve gözlemlerle teori haline gelirler.
    17. Katılmıyorum. Teknoloji, insanın bilimi kullanarak doğaya üstünlük kurmak için tasarladığı rasyonel bir disiplindir.
    18.katılıyorum.çünkü normal hayatta yaşamımızda olan gerçeklerle yansıtmaya çalıştığı için.
    19. Katılıyorum. Gerçi teknolojinin bilim desteği olmadan kendi başına geliştiği olmuştur; ama son yüzyılın sistemli ve önemli teknolojik buluşları bilimsel bilgi ve araştırmalar sayesinde olmaktadır.
    20.katılmıyorum sabıt degıldır.çunku farklı yontemlerden gıdılerekte yapılabılır.
    21.katılıyorum.cok yardımcı olur.ve zamanla degışıp daha ıyı modellere donusebılırler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mrb Hanife 18.önermene katılmıyorum.Çünkü gerçeğe benzer olabilir ama gerçeğin tam bir kopyası diyemeyiz.

      Sil
    2. 18. önermene katılmıyorum hanife çünkü bilimsel modeller gerçeğin aynısı olamaz ancak benzeri olabilir.

      Sil
    3. Hanife 19.önermende teknolojinin bilim desteği olmadan kendi başına geliştiği olmuştur demişsin katılmıyorum.çünkü bilim ve teknoloji birbiri ile birikimli ilerleyen iki alandır.

      Sil
    4. 19. önermene katılmıyorum çünkü bilimden oluşturulan olguların sonucu olarak teknoloji oluşur

      Sil
    5. 18.. önermeye verdiğn cevaplara katılmıyorum.mesela bir çok atom modeli var ama en çok kullandığımı modern atom teorisi.

      Sil
    6. merhaba hanife ben de 19. önermene katılmıyorum. sonuç olarak bilimin gelişmesiyle teknoloji de gelişir.

      Sil
    7. Merhaba Hanife, 18. önermene katılmıyorum. Bilimsel modellerin tamamı gerçeği tam olarak yansıtamamaktadır.Örneğin güneş sistemi modeli.

      Sil
    8. Merhaba Hanife 18.önermeye yaptıgın açıklamaya katılmıyorum.

      Sil
    9. 18. önermene katılmıyorum canım. aynısının yapılması ımkansız ancak benzeri olablr. ve ben cogu kısının katldıgı 9. onermeye de katılmıyorum cnku bana biri örnek versn öncedeen kurgulanan bi bilimsel olaya ??

      Sil
    10. merhaba hanife 18. önermene katılmıyorum .birebir aynı olması sence ne kadar olabilirki bilimi yapanlarda insanlar ve biliminde sınırlılıkları vardır yani ancak en yakın modellerıne ulasabilirler.

      Sil
    11. Merhaba Hanife.17.önermede dediğin gibi insanlar bilimi kullanarak teknolojiyi elde ederler fakat doğaya üstünlük sağlamak gibi bir şeyin söz konusu olduğunu düşünmüyorum.

      Sil
    12. hanife 18. önermene katılmıyorum. aslında kendinde ifade etmişsin normal hayattakileri yansıtmaya çalışır demişsin ya evet çalışır sadece ama kesinlikle aynısını ifade etmez. modellerde çoğu şey göz ardı edilebilir. bir haritayı dşününelim mesela haritada herşeyi görebilirmiyiz sence tüm ayrıntılarıyla tabikide hayr .

      Sil
    13. mrb hanife 18. ve 21. önermen birbirleriye çelişkili her iki durumuda katılmışsın bunu anlamadım ? modeller gerçeği tam olarak gösteriyor mu yoksa sadece gerçeği anlamamıza yardımcımı olur?

      Sil
    14. Merhaba hanife, 14. önermende bilimsel doğrular yerine bilimsel bilgiler denilmesi daha mantıklı olur diye düşünüyorum. Çünkü her bilimsel bilgiye doğrudur denilemez.

      Sil
    15. 18. önermene Katılmıyorum.Bilimsel modeller gerçeğin birebir aynısı değildir.Tam bir kopyası olamaz ama gerçeğine yaklaşabilir

      Sil
  8. 9. önermeye katılmıyorum. bilimsel yasaların oluşumunun temelinde yatan sebeplerden biri insan merakıdır. insanların merakı ve bunun yanında hayal kurması önemli bir yer tutar.bu hayaller ve merakla edilen beraber kurgulanır ve insanlar bunu deney ve gözlemler yaparak test etmesi sonucu bilimsel bilgi haline gelir.zaten bilimsel bilginin özellikleri arasında ''bilimsel bilginin üretilmesinde hayal ve yaratıcılık'' yer almaktadır.

    10 önermeye katılmıyorum. çünkü bilimsel bilgiler evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklamaz. buna en güzel örnek olarak insanların evrimini ve nereden geldikleri hakkında hala devam eden araştırma ve tartışmaları örnek verebiliriz. çünkü insanların elindeki teknoloji ilerledikçe bir çok şeyin değiştiğini görürüz. geçen seneye kadar 9 gezegen diye öğrendiğimiz bilimsel bilgi gerçekliğini yitirdi ve şu anda 8 gezegen olarak değiştirildi.

    11. önermeye katılmıyorum. çünkü bilimsel yasa ve teoriler farklı kavramlardır. zaten bunlar en çok karıştırılan iki kavramdır. örneğin Boyle yasası sabit sıcaklıkta bir gazın basıncı ile hacmi arasındaki ilişkiyi ifade etmektedir. oysa gazların kinetik teorisinde bu ilişkinin nedenleri açıklanmaktadır.ve teoriler yeterince desteklendiğinde yasalara dönüşebilirler.

    12. önermeye kısmen katılıyorum. insanlar tarafından hayal edilen merak edilen ve kurgulanan şeylerin deneylerle desteklendikten sonra açıklanmasıyla teoriler oluşturulur.

    13. önermeye katılıyorum. her derste dediğimiz gibi bilimsel bilgi zaman, kültür gibi özellikler değiştikçe eksik ve yanlış yanları eleştirilir.

    14.önermeye katılıyorum. insanların bakış açısı, teknolojinin gelişmesi, bilim insanının yaşadığı kültür ortamı değiştikçe bilimsel bilgide değişime uğrar. bir bilim adamının yanlış bulduğu bir bilgiyi başka bir bilim adamı yanlışladıktan sonra kendince doğru olanı deneylere dayandırarak açıklayabilir ve eski bilineni değiştirebilir.

    15. önermeye katılmıyorum. bunun gerekçesini 11. önermede de söylediğim gibi yasalar teorilerin yeterince desteklenmesi sonucu yasalara dönüşürler. bu teoriler ileride farklı deneyler yapılarak çürütülürse yasada çürütülmüş olur.

    16.önermeye katılıyorum. kontrollü deneyler sonucu doğruluğu ispat edilen hipotezler teorilere dönüşebilirler.

    17. önermeye katılmıyorum. bilim insanın bir şeyler açıklama çabası iken teknoloji bilimin ilerlemesiyle insanların ihtiyaçlarını gidermek ve doğadan yararlanmak amacıyla yaptığı gelişmelerdir.teknolojiyi sınırlayan bilimdir.

    18. önermeye kısmen katılıyorum. çünkü bazı yapıları tam olarak boyutu ve şekliyle yansıtabiliriz fakat güneş sistemi gibi bir modeli birebir yansıtamayız gerek büyüklük gerek gezegenler arasındaki uzaklığı birebir alamayız. çünkü böyle bir model hem maliyet bakımından, hem rahat taşınamaması hem de bir ders amaçlı kullanıldığında öğrenme ortamına sığdırma da problem olacağından dolayı birebir yapılması mümkün olmayabilir.fakat bu uzaklık ve büyüklükler orantılı olarak küçültülerek yapılabilir.

    19. önermeye katılıyorum. teknoloji bilimsel bilginin kurgulanmış halidir.

    20.önermeye katılmıyorum.çünkü geçen derste de bahsettiğimiz gibi kullanılan bilimsel yöntem bilimin dallarına göre değişiklik gösterebilir. bir fen araştırması yaparken bilindik yöntem basamakları(problemin belirlenmesi, verilerin toplanması... gibi) kullanılırken bir tarih bilimi için farklı bir bilimsel yöntem kullanılır.( merak edilen konuyla kitaplara başvurulması, bilen kişilerle röportaj yapılması gibi).

    21.önermeye katılıyorum. modeller gerçek olduğu düşünülen bilgiyi görsel olarak açıklamaya çalışır. bilimsel gerçekler değiştikçe bu modellerde değişişikliğe uğrayabilirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meraba narin. 18. Önerme de orantılı olarak küçültmemiz onun birebir kopyasını vermez. Bu yüzden bu önermein son kısmına katılmıyorum.

      Sil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 16. öenermeye ben kısmen olarak katıldım çünkü doğruluğu ıspatlanmış hipotezler teorilere dönüşebilir ama doğruluğu ispatlanmamış hipotezler teoriye dönüşmez.

      Sil
    2. merhaba dicle zaten önermenin kendisinde kesinlik belirtilmediği için katıldım. " dönüşebilir " demiş önermede de.

      Sil
    3. Mrb Narin 18.önermende bazı yapıları tam olarak boyutu ve şekliyle yansıtabiliriz demişsin ya örnek verebilir misin buna ben örnek bulamadığım için bu önermeye katılmıyorum.

      Sil
    4. 19. önermede teknoloji bilimsel bilginin kurgulanmış halidir demişsin peki bu kurgu kelimesini somut bir kavram üzerinden mi oksa soyut bir kavram üzerinden mi geliştirdin?

      Sil
    5. merhaba recep somut bir kavramdan yola çıktım. mesela bilimin ilerlemesiyle tvlerin ve bilgisayarların yapılması.

      Sil
    6. merhaba nalan mesela fen bilimlerinin alt dalı olan biyolojide sistemler konusunda bir kalbin boyutunu makette de aynı alabiliriz. benim düşüncem bu ama yanlışta olabilir.

      Sil
    7. Narincim maket örneğin güzel olmuş ama bence maket sadece model olarak örnektir tam kopyası diyemeyiz diye düşünüyorum benim düşüncem de yanlış olabilir:)

      Sil
    8. hmm ben boyut ve şekil olarak düşündüm tam bir kopyasının alınmasını. zaten direk kalbi alıp kullanamayız :)

      Sil
    9. Merhaba Narin 19. önermende yazdığın teknoloji bilimsel bilginin kurgulanmış halidir cümlesinde net olmadığını düşünüyorum eklemek istiyorum: Teknoloji bilimin uygulama alanıdır. Bilimsel bilgiler teknolojik kaynaklardan yararlanılarak ortaya konulmaktadır. Bilim ve teknoloji arasında sıkı bir bağ vardır.

      Sil
  10. 9.önermeye katılmıyorum çünkü; bilimsel yasa, bilimsel genellemelerin yeterince doğrulanmış olanlarına denir. Yani öylesine ortaya çıkmıyor inşaların meraklarını araştırıp bulmalarıyla ortaya konulur.
    10.önermeye katılmıyorum çünkü; günümüzde hala bilimin açıklayamadığı konular var ve gün geçtikçe ilerleyen teknolojiyle beraber bilimde gelişmektedir. Bide bilimde kesinlik diye bir şey yok değişim içindedir.
    11.önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel yasa ile teori aynı şey değildir. Bilimsel yasa tekrarlanan gözlem ve deneylerle, aynı şartlarda aynı sonuçları verdiği kesin olarak belirlenen, akla ve mantığa uygun değişmez nitelik kazanmış yanlışlanma olasılığı olmayan gerçek bilgiye denir. Teori ise tekrarlanan gözlem ve deneylerle, mevcut bilgi birikimi düzeyinde doğruluğu büyük ölçüde kabul edilmiş, ancak yine gözlem ve deneyler yoluyla yanlışlanabilme olasılığı bulunan, öngörülerinde doğru çıkmış hipoteze denir.
    12. önermeye kısmen katılıyorum çünkü bilimsel bilgiler insanların meraklarını giderebilmek güdüsüyle ortaya çıkmıştır ama bu meraklarını gidermeye çalışırken bilimsel süreç becerilerine de başvurulmuştur. Ortaya konulan probleme uygun hipotez kurulup ona uygun çözüm sonucu üretebilmişlerdir.
    13.önermeye katılıyorum çünkü bilimsel bilgi değişmeye elverişli yani eleştiriye açık bir yapısı var bilimsel bilginin ve kesinlikte yok.
    14. önermeye katılıyorum çünkü bilimsel bilgide kesinlik yoktur bu yüzden zamanla elde edilen yeni verilerle değiştirilebilir yani zamanla gelişen bilimin elde edilen yeni bilgilerin eski bilgileri alabilirler.
    15. önermeye katılmıyorum çünkü bilim birtakım argümanlara dayanarak belirli bir dönem geçerli sayılması gereken kanunları ortaya koyar. Yarın daha güçlü bir argüman, eskisini yok edebilir yada geçersiz kılabilir. Ortaya çıkan yeni kanununda bir dönem sonra değişmeyeceğini söylemek önyargıdır.
    16. önermeye kısmen katılıyorum çünkü doğruluğu ispatlanmış hipotezler zamanla teorilere dönüşebilir, ama ispatlanamamış hipotezler ne kadar zaman geçse de teori olmaz.
    17.önermeye katılmıyorum çünkü bilim: fiziki ve doğal evrenin yapısının ve hareketlerinin birtakım yöntemler(deney,düşünce veya gözlemler) aracılığıyla sistematik bir şekilde incelenmesini de kapsayan entelektüel ve pratik çalışmalar bütünüdür. Teknoloji ise insanoğlunun gereksinimlerine uygun yardımcı alet ve araçların yapılması ya da üretilmesi için gerekli bilgi yetenektir. Yani bilimin uygulamasıdır.
    18.önermeye katılmıyorum modeller birebir aynı olamaz ancak benzer yapıda olması modellerin anlaşılmasını kolaylaştırır. Sadece benzeri olamaz bilimsel modeller.
    19. önermeye katılıyorum çünkü daha önceki 17. Önermede açıkladığım gibi teknoloji bilimin uygulama alanıdır.
    20.önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel bilgi eleştiriye açık ve değişkendir demiştim daha önceki önermelerde. Bu durumda bilimsel bilginin sabit ve değişmez olduğu düşünülemez.
    21.önermeye katılıyorum çünkü bilimsel modeller gerçeğin aynısı olmaz ama gerçeğe çok yakın olur, zamanla değişebilir ve eksik olunduğu noktada değiştirilebilir geliştirilebilir.
    Kaynaklar
    http://www.toplumdusmani.net
    http://iyi-bir-kuramin-ozellikleri.bunedir.org/
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Teknoloji
    http://www.incefikir.com
    http://bigalioglu.blogcu.com
    http://bilimsel-yasa.bunedir.org/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 17. önermeye yaptığın yoruma katılıyorum. Teknoloji ve bilim aynı anlamda değildir.Teknoloji bilimin uygulanmış halidir.

      Sil
  11. 9.Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü bilim ihtiyaçtan doğar ve bilim adamları dünyanın şekli nasıldır?Depremler nasıl oluşmaktadır? Gibi birçok soruya cevap arar. Bu durumda insan zihnindeki sorulara yönelik cevaplar arar,araştırmalar yapar.Önermede gecen bilim insanları tarafından kurgulanmaz ifadesi bana göre yanlıştır.Çünkü insanlar araştırma yapmadan önce hayal gücü ile kafalrında kurgularlar ve bilgiye ulaşırlar. bilim insanlarının yaratıcılıklarını sadece araştırmalarının tasarımında kullandıklarına inanmaktadırlar. Oysa bilim insanları araştırma sonuçlarının değerlendirilmesinde de (araştırmanının her aşamasında) bu özelliklerini kullanırlar.
    10.Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimin yetersiz kaldığı birçok yer alan vardır. Bilim bütün sorulara cevap veremediği için evreni anlama konusunda da yetersizlikler olur.
    11. Katılmıyorum.Teoriler sıklıkla varsayımlara ve doğada gözlenemeyen varlıkların bulunduğu kabulüne dayandırılmaktadır. Dolayısıyla teoriler doğrudan gözlemlerle sınanamazlar. Yasalar ise genelde gözlenebilir olaylar arasındaki ilişkilerin ifade edilmesidir. Bilimsel bilgiler yeni bakış açıları ve teknolojik gelişmelerin ışığında yeni kanıtların ortaya çıkmasıyla değişime uğramaktadır. Teori ve yasa arasında hiyerarşik bir düzen yoktur.
    12. Bilimsel çalışmalarda önce problem belirlenir araştırmalar yapılır deneyler gözlemler yapılarak bilgiye ulaşılır. Yani keşfedilmezler
    13.Evet bilimde kesinlik yoktur. Sadece bilginin elde edildiği zaman şartlarında doğru kabul edilir,ilerleyen teknoloji ile bilgiler değiştirilebilir o yüzden elde edilen bilgilerde her zaman açık bir kapı bırakılır. olgu, teori ve yasalardan oluşan bilimsel bilgi son bilgi olmayıp değişime açıktır.. Karl Popper’ın kuğu örneğinde de olduğu gibi bilimsel yasaların ispatlanması mantıksal olarak mümkün değildir. Bir yasanın ispatlanması sonsuz gözlem gerektirir. Benzeri durum teori için de geçerlidir.
    14. Bilimsel bilgiler yeni bakış açıları ve teknolojik gelişmelerin ışığında yeni kanıtların ortaya çıkmasıyla değişime uğramaktadır. 13.önermeyi desteklemektedir bu önerme
    15. diğer iki önermede belirttiğim gibi bilimsel bilgi oluşturulurken zamanın şartlarında kabuller yapılır gelişen teknoloji ile ilerleyen bilim sayesinde bilinen bilgiler değiştirilebilr.
    16. Katılıyorum kurulan hipotezlerle kontrollü deneyler yapılarak hipotezler teorilere dönüştürülebilir.
    17. Katılmıyorum bilim ve teknoloji farklı alanlardır fakat bilgi elde etme sürecinde birbirlerine yardımcı olurlar.
    18. Katılmıyorum,çünkü modeller,şemalar bize gerçeği sembolik olarak gösterirler sadece hayalimizde bir şema oluşturmak için oluşturulur. Gerçeğin kopyası değillerdir.
    19. Katılıyorum,bilim de elde edilen bilgiler gelişen teknoloji ile üretilen cihazlar yardımıyla pratiğe dönüştürülür.mesela bir mikroskop aracılığıyla günümüzde gözle görülmeyen canlıları görebilmekteyiz.
    20. Katılmıyorum,nasıl ki doğa bilimlerinde kullanılan yöntemler ile formal bilimlerde kullanılan yöntemler farklılık gösteriyor, bu durumda sabitlikten bahsedemeyiz.Çalışılan alan çalışan kişilere göre kullanılan yöntemde farklılık gösterir.
    21. Katılıyorum, bilimde değişkenlik vardır. Kullanılan model kullanılan zamanda doğru iken,gelişen teknoloji ile zamanla değişebilir.

    www.odtugvo.k12.tr/diger/webue/.../unite_3_Bilim_Felsefesi.ppt‎
    mertugrul.wordpress.com/bilim-tarihi/‎
    fbe.atauni.edu.tr/BilimEtik/2010_2011_Guz/Bilim%20Tarihi-3.ppt‎

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 13.önermeye yaptığın yoruma katılıyorum. İlerleyen teknloloji ile bilgiler değişebilir.

      Sil
    2. 14. önermeye yaptığın yoruma bende katılıyorum esra. Bilimsel bilgi teknolojik gelişmeler sayesinde değişime uğrar. şuan kabul ettiğimiz bilgiler ileride çürütülebilir.

      Sil
    3. Meraba esra. 9. Önerme de yaptığın yorum açıklayıcı olmuş. Verdiğin örnekle de gayet iyi desteklenmiş.

      Sil
    4. 16.Önermene bende katılıyorum ama örnek verirsen daha açıklayıcı olurdu.

      Sil
  12. 9. önermeye katılmadıgım nokta kurgulanamaz olmaları. evet insanlar kurgulayarak bilimsel birşeyi var edemez ama olan birşeyi ortaya çıkararak kurgulama yaparak keşfedebilir bilimselliğe ulaşır.
    10. önerme katılmıyorum tam olarak hiç birzaman açıklama yapamayız. evren yaşam hayat herzaman bir değişim içindedir ve herzaman açık bir kapı olmak zorundadır.
    11. önerme dönüşürler deilde dönüşebilirler olsaydı katılırdım ama katılmıyorum. her teori yasa olmaz yasa olsa bile yasalar bile yenilenebilirler.
    12. önerme katılmıyorum keşfedilerek de kısmi olarak kurgulanarakta ortaya çıkabilirler.
    13. önerme katılıyorum çünkü değişen dünyada bilimsel bilgide değişebilir yada yanlış olabilir.
    14. önerme aynen katılıyorum.
    15. önerme kesinlikle katılmıyorum. yer zaman ve olay değiştikçe çıkarılan sonuç da değişir.
    16. önerme katılıyorum evet hipotezler deney ve gözlemlerle teoriye dönüştüğü gibi tanlışlanada biler ve tekrar hipoteze dönüşebilir.
    17. önerme teknolojinin sınırı bilimdir, bilimin ulaştığı gerçeklere bağımlıdır. bilimin sınırı yoktur, önde giden odur ama teknolojiye de bir noktadan sonra muhtaçtır. belirli bir noktadan sonra ilerlemek için teknolojiden faydalanması kaçınılmaz olur. günümüzde ikisini birbirinden ayırmak imkansız hale gelmiş, bilim ve toknoloji farklı kabul edilir ama beraber anılır olmuştur.
    18. önerme kısmen katılıyorum tamamen olmasada büyük ölçüde anlamamızı kolaylaştırmada bir araçtır.
    19. önerme aynen katılıyorum
    20. önerme katılmıyorum değişen herşey değişir :)
    21. önerme katılıyorum günün şartına uygun olarak tasarlanır...


    kaynak :http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/210819-bilim-ve-teknoloji-arasindaki-farklar-nedir.html
    http://www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba arife
      19. önermeye katılma nedenine biraz açıklık getirebilir misin?

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Mrb Arife 20.önermende değişen her şey değişir derken ne demek istedin anlamadım.Biraz daha açıklayabilir misin?

      Sil
    4. 19. ve 20. önermene dayanak göstererek ve daha açıklayıcı bir yorumda bulunabilir misin?

      Sil
    5. Merhaba Arife, 19. ve 20. önermene biraz daha açıklama getirebilir misin?

      Sil
    6. merhaba arife 14. önermene bende katılıyorum.çünkü bilim adamı bir takım delillere dayanarak bilgiler ortaya atar ve bu bilgiler bulunduğu dönemde doğruyken bır sonrakı dönemde daha güçlü deliller bulunarak eskisini yok edebilir yada eksik yönlerini tamamlayabiir.

      Sil
  13. 9.önermeye katılmıyorum.Çünkü kurgulanamaz ifadesinin hatalı olduğunu düşünüyorum. Bilimsel yasalar keşfedilir ve bu keşifleri yapan da bilim adamlarıdır.Yani insanlardır.Bilim insanları çalışma yapmak için bir şeyleri kurgulaması gerekir.Bu nedenle bilimsel yasalar bilim insanları tarafından kurgulanır.
    10.önermeye katılmıyorum.Çünkü tam olarak açıklar kısmı hatalıdır. Geçen haftaki önermemizde de söylemiştik bilimin hala açıklayamadığı konular vardır.Bilimin metafizik, estetik ve ahlaki sorulara cevap verme zorunluluğu yoktur.Bilim evren hakkında çalışmalar yapıyor;ama evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklayamaz.Psikolog Carl Jung'a göre her ne kadar bilim doğanın her yönünü, tam olarak anlamaya çalışsa da kullanılan deneysel yöntemler ancak suni ve sınırlı sorular ortaya atacak ve dolayısıyla sadece kısmi cevaplara ulaşılabilinecektir.
    11.önermeye katılmıyorum. Çünkü “teoriler olguları açıklamaya çalışırken yasalar bu olguları tanımlamaya çalışır. Yasa, teoriden daha üstün veya daha geçerli bilimsel bir açıklama değildir.” Küçük bir örnek verecek olursak, yer çekimi bilimsel bir gerçek sayılır, etkisini göremesek dahi hissedebiliriz. Bu sayede de yer çekimi vardır diyebiliriz. “Yerçekimi teorisi” ve “Yerçekimi yasası” olarak iki farklı sınıflama vardır. Yerçekimi teorisinde, yerçekiminin nasıl çalıştığı anlatılırken, yerçekimi yasasında kütle, uzaklık ve yerçekimi kuvveti arasındaki matematiksel ilişki formüle edilir. Kanunlar, bir olayı formül şeklinde tanımlamaya çalışırken teoriler, olayı açıklar. Her ikisi de farklı anlam ifade eder.Teoriler akıl yürüterek veya deneylerle, az da olsa çürütülme ihtimali vardır. Yasa ise, tüm bilim insanlarının araştırmaları sonucunda aynı sonucu vermiş, herkes tarafından kesin olarak kabul görmüş,matematiksel olarak ifade edilebilen bir kavramdır.
    12.önermeye katılıyorum. Çünkü bilim adamları bilimsel çalışmalar yaparken insanların hayatını kolaylaştıracak icatlar tasarlarlar, yani keşfetmezler. Çünkü keşfetmek var olan bir şeyi bulmak ama tasarlamak hayal gücünün bir eseridir.
    13.önermeye katılıyorum.Çünkü insanın bilgi üretmesi dış dünyadan gözlem, deney,okuma veya dinleme yoluyla veriler toplaması ve bu verileri zihinde kodlayarak malumat sahibi olması ile başlar.Ancak dış dünyadan insana ulaşan verilerin sadece zihinde depolanması bilgi değil, malumattır. İnsanın çeşitli kanallarla topladığı malumatın bilgi olabilmesi için o insana özgü bir biçime girmesi gerekmektedir. Bilgi üretme, insanın duyu organları vasıtası ile kendisine ulaşan verileri kendi zihin süzgecinden geçirip kendisine özgü bir anlam yüklemesi demektir.Dolayısıyla kesinlik yoktur, eleştireldir.
    14.önermeye katılıyorum.Çünkü bilimsel bilginin özelliklerinden biri de eleştirel olmasıdır. Bir evrim süreci içinde her gün yeni bilimsel bilgiler, yeni bilim alanları ortaya çıkmaktadır. Bilimsel bilgi havuzuna, herhangi bir anda tekniğin verdiği en iyi imkanlarla gözlenebilen, denenebilen yeni bilgiler eklenir.Yeni bilgilerin eklenmesi zamanla değişikliğe yol açar.
    15.önermeye katılmıyorum.Çünkü yasalar değiştirilebilir.Kesinlik yoktur.Bilimsel yasalar zamanla yeni ve daha da mantıklı kaynak veya delillere ulasıldıkça zamanla değişebilirler.
    16.önermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel teori henüz kanıtlanamamış bilimsel önermeler anlamına gelmektedir. Hipotezlerin deney ve gözlemlerle birlikte desteklenmesi halidir.Buna göre hipotezler yapılan deney ve gözlemlerle zamanla teoriye dönüşütürülebilirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nalan 11.önermeye yaptığın açıklamaya katılıyorum.gayet açıklayıcı olmuş ;))

      Sil
    2. 16. önermeye yaptığın yoruma katılıyorum Hipotezlerin doğruluğu ispatlandığı taktirde teoriye dönüşürler

      Sil
    3. Mrb Nalan 14. önermene bende katılıyorum örneğinle değişebilir olduğunu iyi açıklamışsın.

      Sil
  14. 17.önermeye katılmıyorum.Çünkü bilim ve teknoloji iç içedirler;ama aynı demek hatalı olur. Bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmanın daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır.
    18.önermeye katılmıyorum.Çünkü tam kopyası olması için gerçeğini birebir yansıtması gerekir. Oysa kullanılan bilimsel modeller o konuyla ilgili bize fikir vermesi için kullanılır.Gerçeğe benzese de tam kopyası diyemeyiz.
    19.önermeye katılıyorum. Çünkü teknoloji bilimin işini kolaylaştırıyor ve aynı zamanda hızlandırıyor.
    20.önermeye katılmıyorum. Çünkü kullanılan birçok bilimsel yöntem vardır. Yani her bilimsel bilginin bulunduğu yöntem farklı olabilir. Yöntem öznel olduğuna göre sabit olduğundan söz edilemez.Bilimsel yöntem fen bilimlerinde, yeni bir bilgi edinmek için kullanılan yaklaşım tarzı, yöntemdir. Bu tanımda yaklaşım tarzı kelimesine dikkat çekmek istiyorum.Yaklaşım tarzı farklı olduğuna göre bilimsel yöntem değişmez diyemeyiz.
    21.önermeye katılıyorum. Bilimsel modeller gerçekliği olduğu gibi açıklayamazlar; ama açıklamaya yardım ederler. Bilimsel modeller bilgi ile paralel bir şekilde değişim gösterebilirler.Gerçeğe yakın olabilecek şekilde tasarlanması hedeflenir.

    www.diyadinnet.com./Yararlı Bilgiler=Bilim ve Teknoloji
    tr.wikipedia.org/wiki/Bilimselyöntem
    https://gercekbiyoloji.wordpress.com/bilgi-bilim nedir
    www.samanyoluhaber.com
    www.bilimindogası.net

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 19. önermeye verdiğin cevaba katılmıyorum çünkü teknoloji bilimin değil insanlığın işini kolaylaştırır

      Sil
    2. Bilimi yapan insanlar değil mi Recep?Bu yüzden bilimin işini kolaylaştırıyor dedim.

      Sil
    3. recep nalan haklı bence. ama sende haklısın. yani teknoloji hem bilimin hemde insan hayatını kolaylaştırır. teknoloji geliştikçe insan hayatı kolaylaşır evet ama aynı zamnda teknooloji geliştikçe bilimsel çalışmalarda hızlanır.

      Sil
    4. Merhaba Nalan 19. önermedeki yorumuna katılıyorum. Bilimle teknoloji arasında tabii döngüsel bir ilişki vardı; bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeyi sağlaken, teknolojik gelişmelerde bilimsel araştırmaların daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır.

      Sil
  15. 9. önermeye kısmen katılıyorum evet bilimsel yasalar keşif sonucu oluşurlar ama bunun yanında insanlar merakları ve ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli olgular kurgularlar bu kurguda zaman bilimsel yasalara dönüşürler

    10.önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel yasalar hala evrende gizil kalmış gerçekleri tam olarak yansıtamamış kanıtı(CERN deneylerinin halen olması ve metafiziksel olaylar)

    11.önermeye katılmıyorum çünkü yasa ve teori birbiriyle çok karıştırılan farklı kavramlardır ve teori bir olayın açıklaması yasa ise bir olayın tanımlanmasıdır

    12.önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel teoriler hem kurgulanır hemde keşfedilir kurgulanma boyutuna bakarsak insanoğlu ihtiyaçlarına göre bilgileri kurgularlar veya ihtiyaçlarını merak duygularıyla koordineli bir şekilde geliştirerek bilgileri keşfederler

    13.önermeye katılıyorum çünkü bilimsel bilgi kültürel farklılıkların ve tabiat olaylarından dolayı sürekli değişir ve eleştiriye açık bir hale gelir

    14.önermeye katılıyorum çünkü 13. önerme için belirttiğim durum buradada geçerlidir

    15.önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel bilgi hala çözülemeyen gizil yanları vardır ve sürekli değişmeye müsaittir

    16.önermeye katılıyorum çünkü hipotez belki olayları birbiriyle ilişkilendirip bir nedene bağlamak için oluşturulan önermelerdir teori ise bu önermelerin deney ve gözlemlerle güçlendirilip açıklamaktır

    17.önermeye katılmıyorum çünkü bilim belirli yöntemlerle oluşturulmuş bilgi bütünüdür teknoloji ise insanoğlunun pragmatist bir yaklaşımla oluşturulmuş bilgi ve olgulardır

    18.önermeye katılıyorum çünkü gerçek sözcüğü kişiden kişiye değişmeyen herkesçe aynen kabul edilen olgulardır ve güneş sistemi ile atom modeli herkesçe kabul edilir ve dolayısıyla gerçeğin kopyasıdır diyebiliriz

    19.önermeye katılıyorum çünkü teknoloji pragmatist anlayışla oluşturulduğu için bir nevi teorik bilginin dışa vurumudur diyebiliriz

    20.önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel yöntem bir kriterdir ama tüm farklı olaylara farklı şekilde uygulanması gereken bir kriterdir

    21.önermeye katılıyorum özellikle bu modeller kendi çağında her şeyi olmasa da hizmet ettiği mecra ile ilgili sınırlı bilgi verebilir

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_y%C3%B6ntem
    http://www.bilim.org/
    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/








    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhba recep 18 önermeye katılmıyorum. güneş sistemi örneğini vermek istiyorum aynı örneği sümeyye arkdaşımıza da yorum yapmıştım.

      şöyle; güneş sistemini örnek vereck olursak Güneşin gerçek büyüklüğünü ve diğer gezegenlere olan uzaklığını günlük hayatta gerçeğini yapamayız. Ama bir maket, model üzerinde onu gösterebiliriz yani modelini yapabiliriz bu o sistemle ilgili öğrenmeyi de kolaylaştıracaktır. yani gerçeğin tam bir kopyası değildir.

      Sil
    2. Recep merhaba. Ben de Selman gibi 18.önermeye yaptığın yoruma katılmıyorum.Modeller ancak gerçeğin açıklanmasında, tahmin edilmesinde ve tanımlanmasında yardımcı birer rehber konumundadır ve gerçeğe ilişkin ipuçlarıdır. Çünkü göremediğimiz hiçbir nesnenin ya da olgunun kopyası yapılamaz ancak temsili yapılabilir.
      Örneğin: Dünya modelinde ekvatordaki çizgi hayalidir, gerçekte ekvatorda öyle bir çizgi yoktur.

      Sil
    3. Merhaba Recep 18.önermeye yaptığın açıklamaya katılmıyorum güneş sistemi ve atom model gerçeği tam olarak yansıtmaz burda asıl amaç onları yakından tanımak, özellikleri ile ilgili araştırma yapmamızı sağlamaktır.

      Sil
  16. 9)insanlar tarafından kurgulanamaz kısmına katılmıyorum.Bilimsel yasalar keşiflere açık olsada;merak,hayal gücü ve kurgu olmadan ortaya çıkamaz.
    10)''tam olarak açıklar''kısmından dolayı katılmıyorum.Yasalar genel olarak kabul görülür fakat bu kabul görülüş zamanla değişebilir,evrenin bile zaman içerisinde değiştiği gibi.
    11)katılmıyorum.teoriler yasaya dönüşmek zorunda değildir.Teori olarak kalabilir veya zaman içinde yanlışlanırsa teori halinde bile kalmayabilir.
    12)9.önermede ki yorumum bu önerme içinde geçerlidir.
    13)her bilgi eleştiriye açıktır.Eleştiriye açık olmasa her bilgi değişmeden sonsuza kadar kabul görürdü.
    14)katılıyorum.Zaman içerisinde bilimin,yöntem ve teknolojinin gelişmesi bilimsel bilgilerinde değişmesini sağlayabilir.
    15)katılmıyorum.Yasaların doğruluğu evrensel olarak kabul görse bile ''asla değişmezler''denilemez.
    16)katılıyorum.Hipotez birçok deney ve tekrarlar sonunda da aynı sonucu verirse teoriye dönüşebilir.
    17)katılmıyorum.Bilim ve teknoloji birbiri için önemlidir fakat bilim merak sonucu ortaya çıkan bilgiler topluluğu,teknoloji ise bilimin gelişmesi ve insanların birçok bilgiye ulaşması için bir yardımcıdır.
    18)katılmıyorum.''Tam bir kopyası''değildir.Mesela şu an için teknolojiyi de kullanarak atom modelini bilmekteyiz fakat geçmişten bugüne kadar olduğu gıbı teknolojinin gelişmesıyle farklı bir atom modeli de ortaya çıkabilir.
    19)katılıyorum.
    20)katılmıyorum.bilgilerin değiştiği gibi zamanla bilgileri elde etme yöntemleri de değişebilir.
    21)katılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba halime 19 ve 21 önermeye neden katıldığını gerekçelerini ve örneklerle beraber bizleri aydınlatırsan :)
      daha iyi olur

      Sil
    2. Merhaba halime 19 ve 21 onermeleri verecek cevaplarınla bizi aydınlatır mısın :)

      Sil
    3. Merhaba Halime, 19. ve 20. önermende katılıyorum demişsin ancak herhangi bir açıklama yapmamışşın. Rica etsem katılma sebeplerini yazar mısın?

      Sil
    4. halime bende arkadaşlara katılıyorum bu konuda :) 19. önermne özellikle neden katıldığını açıklar mısın ?

      Sil
    5. mrb halime 19.önermeye sadece katılıyorum demişsin bunu biraz açıklarmısın

      Sil
    6. merhaba halime bende 13 . önermene katılıyorum.hatta bilimin bir çok yeni bilgilere ulaşması eleştirilebilir olmasındandır.çünkü eleştirilerle yeni bilgilere yada eksik kalınan bilgilere ulaşılır.ayrıca yapılan eleştiriler ile elde edilen bilgilere ait kaynakların güvenirliğine dikkat edilir.yada kanıtlanmış gerçekler ve öne sürülen iddialar arasındakı farklılığı yakalamasını sağlar

      Sil
  17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  18. 9.önermeye katılmıyorum.çünkü bilimsel yasalar keşfedilmez kurgulanırlar.daha sonra yasa haline gelirler.insanlar bilimsel yasaları oluşturmak için o şey üzerine hayal güçlerini,birikimlerini ve bilgilerini bilimsel yöntemler dahilinde ortaya çıkarırlar.

    10.önermeye katılmıyorum.örneğin var olan bir yasanın zamanla, insanların gelişmesiyle ve teknolojinin ilerlemesiyle yasalar değişir ve gelişir.bu da evrende var olan bilgiler ''her zaman doğrudur'' ifadesini çürütür.İfadedeki ''tam'' kelimesi önermeyi olumsuzluk katmıştır.mesela kara delik,ışık hızının da ötesinde bazı hızların olması ve bunlar üzerine var olan yasalardan hareketle belli bir tanımlama henüz yapılamamaktadır.

    11.önermeye katılmıyorum.teoriler ve yasalar zamanla değişebilirler.çünkü bilimsel teori henüz kanıtlanmamış bilimsel önermelerdir.örneğin özel görelilik kuramı ve evrim teorisi.

    12.önermeye kısmen katılmıyorum.teoriler bilimsel yöntem ve teknikler dahilinde kurgulanır.keşfetmek var olan bir şeyi ortaya çıkarmaktır.bilim adamaları kurgular daha sonra keşfedebilir örneğin amerika nın keşfi...

    13.önermeye katılıyorum.bilimsel bilgiler yanlışlanabilir be eleştiriye açıktır.çünkü zaman, teknoloji, insan merakı, bilgileri değiştirebilir ve çürütebilir. bilimde kesinlik yoktur.

    14.bilimsel bilgiler zamanla değişebilir.bu önermeye katılıyorum.13. önermedeki bilgiler dahilinde.

    15.önermeye katılmıyorum.bilimsel yasalar kesin değildir zamanla değişir çünkü bazı bilgiler insanlara yetmeyebilir ve bunun üzerine insanlar araştırır sorgular ve teknolojinin gelişmesiyle kültür - inanç farklılıktan dolayı yasalar kesin değildir zamanla değişir.

    16.önermeye kısmen katılıyorum.eğer hipotezler kontrollü deneyler,gözlem ve doğrulanabilir nitelikte ise teori haline gelebilir.

    17.önermeye katılmıyorum.bilim ve teknoloji farklı anlamdadırlar.fakat birbirine bağlı iki kavramdır.BİLİM:özne ile nesne arasındaki etkileşimin ürünüdür.teknoloji bilimde üretilen ilerlemelerdir teknoloji bilimden yararlanarak ürünler oluşturur.bilim teknolojiyi kapsar.

    18.önermeye katılmıyorum.tamamen kopyası değildir birbirine yakın benzerlik gösterebilir.atom modelleri örnek verilebilir.

    19.önermeye katılıyorum.teknoloji ve bilim birbirinden ayrı düşünülemez.çünkü bilimin gelişmesi teknoloji ve insanlar sayesinde olur.bilimi oluşturmak için teorik bilgilerin yorumlanması,uygulanması gerekir bu da teknoloji sayesinde olur.

    20.önermeye katılmıyorum.
    yöntemler bilimi daha kolaylaştırıcı hale getirmek için vardır.bilim her ne kadar nesnel olmayı hedeflese de bilim insanları biraz öznel olarak yaklaşırlar bunun için yöntemler kişiden kişiye değişebilir.bu önerme de kesinlik olduğu için yanlış bir önermedir.

    21.önermeye katılıyorum. atom modelleri,gezegenlerin sayısısnın tam olarak bilinenemesi,evrimdeki bazı olayalar bilime yardımcı olabilir ve zamanla değişebilirler.

    http://www.acikbilim.coö/tag/bilimsel yöntem
    fen okulu
    fizikist.org
    wikipedia.org
    http://bilim.org/

    YanıtlaSil
  19. 9.önermeyi desteklemiyorum çünkü; bilimsel yasalar insan odaklı yapılan çalışmalardır.Bilimsel yasalar çeşitli aşamalardan geçirilerek ortaya çıkan olgudur, özellikle hipotez kurma ve tahmin aşamalarında kurgu yönteminden yararlanılır, bu bağlamda bilimsel yasalar insanlar tarafından kurgulanır ondan sonra keşfedilir.

    10.katılmıyorum; evren hakkında bilimsel yasalar bazen yetersiz kalabilmektedir. Örneğin; kepler yasaları evrenin nasıl oluştuğunu açıklayamamaktadır.

    11.katılmıyorum .Bilimde, her teori yasaya dönecek diye bir kural yoktur. Teori, kuram ve varsayım esasına dayanır. Bu nedenle yanlışlanabilir, yanlışlanabilen teoride yasaya dönüşemez.

    11.Virgüle kadar olan kısmına kesinlikle katılıyorum; çünkü teorinin kelime anlamı kuramdır yani kurgudan gelmektedir. bilim insanları çalışma yaparken kurguya başvurabilir özellikle model oluştururken önce kafasında kurgular ondan sonra pratiğe aktarır.
    Virgülden sonraki kısmına katılmıyorum çünkü bilimsel teorinin amacı yeni bilgi bulmak yani keşfetmektir.

    13.katılıyorum. Bilimin en güzel tarafı eleştiriye açık olmasıdır, herhangi bir konuda herkes düşüncesini söyleyebilir, bu sayede ortak akıl ürünü daha kesin ve daha doğru bir bilgi elde edilebilir.

    14.katılıyorum. Bilimin ipini elinde tutan insan olduğuna göre, her insanın düşüncesi farklı olduğuna göre kısacası insan düşünce olarak değişken bir varlık olduğuna göre bilimsel bilgiler de değişebilir örneğin; batlamyus dünyanın bir tepsi şeklinde olduğunu söylüyordu ama bu gün baktığımızda bu bilginin yanlış olduğu yani o bilginin değiştiğini saptayabiliyoruz.

    15.katılmıyorum .bilimsel yasalar değişmesi zor olan yasalardır , ama bu asla değişmez anlamına gelmez.

    16.katılmıyorum. her hipotez teoriye dönüşmez ,eğer bir hipotez bilimsel yöntem aşamalarını başarılı bir şekilde atlatabilirse teoriye dönüşebilir ama eğer hipotez bilimsel yöntem safhalarını geçemezse yani yanlışsa teoriye dönüşemez.

    17.katılmıyorum. bilim düzenlenmiş bilgiler topluluğudur , teknolojisi ise bilimin pratik olarak kullanıldığı , teknik olarak faydalandığımız bilimsel bir terimdir.

    18.katılmıyorum .bilimsel modeller gerçeğin kopyasıdır, ama tam bir kopyası değildir. bilimsel modeller gerçekliği basitleştirerek üzerinde yorumlar yapmamızı sağlar. bilgiyi basitleştirdiği ,üzerinde oynandığı için tam bir kopyasıdır diyemeyiz.

    19.katılıyorum .teknoloji teorik bilimden faydalanmamızı sağlayan araçtır yani; uygulama alanıdır.

    20.katılmıyorum. eski çağlarda bilim olarak sadece felsefe vardı.fizik kimya biyoloji gibi bilimlerde felsefe çatısı altındaydı.bu bilimler ile ilgili bir araştırma yapmak istenildiğinde felsefeye has bilimsel yöntemler kullanılırdı.bu gün baktığımızda bu bilimlerin felsefeden ayrıldığı ve kendi bilimsel yöntemlerini oluşturduğunu görüyoruz.sonuç olarak bilimsel yöntem sabit değildir zamanla değişebilir

    21.katılıyorum.bilimsel modellerin temel amacı gerçeği açıklamaya yardımcı olmasıdır.bazı sınırları olduğu ve tüm gerçekleri açıklayamadığı için zamanla değişebilir.örneğin; dalton atom modeli bazı gerçekleri açıklayamadığından bu gün biz modern atom modelini kabul ediyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cemal merhaba. 16.önerme de, katılmıyorum her hipotez teoriye dönüşmez demişin. Yalnız önerme de kesinlik ifadesi kullanılmamış zaten , 'dönüşebilir' denmiş. Ben hipotezlerin yapılan kontrollü deneyler sonucu hep aynı sonucu vermesiyle teoriye dönüşebileceğini düşünüyorum.

      Sil
    2. Kesinlikle haklisin .ben sadece ordaki genelleme icin katılmıyorum dedim ...

      Sil
    3. 20. önermeye yaptığın yoruma katılıyorum. Her bilim dalının kendine has yöntemleri vardır ve bu yöntemler yeni teknoloji ile değişebilir

      Sil
    4. Meraba cemal. 14. Önerme de verdiğin örnek yeni öğrendiğimiz bilgiler doğrultusunda olduğu için gayet iyi açıklanmış.

      Sil
  20. 9.önermeye katılmıyorum. Bilim insanları hayal güçlerini ve bilgi birikimlerini de kullanırlar. Mesela Newton kafasına elma düşer düşmez yer çekimini bulmamıştır diye düşünüyorum. Yani yorum ve kuram olmadan olgular hiçbir anlam ifade etmez.
    10.önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasalar söz konusu olsa bile evrende hala açıklanamayan bir çok olay var. Ki açıklanan olaylar da zamanla değişebilmekte. Kesinlik söz konusu olamaz. Bilim başka evrenlerin olup olmadığını bile ispatlayamazken, bu evrendeki gerçekleri de tam anlamıyla açıklayamaz diye düşünüyorum.
    11.önermeye kısmen katılıyorum. Teori deneylerle ispatlanmış olmasına rağmen bunun aksinin ispatlanması da mümkündür. Yani her teori yasalaşır diyemeyiz. Ancak önerme de kesinlik ifadesi kullanılmadığı için kısmen doğrudur diyebiliriz.
    12.önermeye katılıyorum. Bilim insanı hayal gücünü ve bilgi birikimini kullanarak kurgulama işlemini yapabilirler. Ancak hayal gücü ile keşif, bilimsel yasaları oluşturmada koordineli olmalıdır.
    13.önermeye kesinlikle katılıyorum. Bilimsel bilgi gerçeğe en yakın bilgidir. Ancak bu bilgi ne denli akla uygun görünse de, eleştirel ve değişime açık yönünü elden bırakmaz. Bilimin bu özelliği ona kendi kendini düzeltme olanağı verir.
    14.önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgiler, bilgi düzeyindeki ilerleme nedeniyle yeni bulguların ortaya çıkması ve eski bulguların yeniden yorumlanması sonucu değişebilir. Örneğin Görecelik Teorisi, çeşitli hızlardaki araçlar ve maddelerde geçen zamanın uzay-zaman içinde değişik konumlarda bulunan gözlemcilere göreceli olduğunu varsayan bir teoridir. Bilimsel bilgi mutlak değil, değişebilir doğrulardır.
    15.önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasalar aksi ispat edilirse değişir. ( Aristo'nun fiziğinden farklı düşüncelere sahip olan Galileo kendi zamanının bilim adamlarıyla ters düşmeye başlamıştı. Bilim, tarihi sürecinde bu tip sahnelere sürekli tanık olmuş, deney ve gözlem sonucunda çöken kanunların yerini başkaları almıştır.)
    16.önermeye katılıyorum. Bilimsel hipotezler deneylere tabi tutularak teoriye dönüşebilir. Hipotezler, bir alanda yapılmış gözlemlerin daha sınırlı bir bölümünü açıklarken, teoriler genelikle birden fazla alanda yapılmış gözlemlerin çok daha büyük bir kısmını açıklar.
    17.önermeye katılmıyorum. Aynı anlamda değillerdir. Sadece birbirleri için birer besin kaynağı niteliğindedirler. Bilim; bilimsel bilgiyi, keşfedilmemiş gerçekleri araştırıp bulmayı amaçlar. Teknoloji ise, bulunan gerçekleri pratiğe döker.
    18.önermeye katılmıyorum. Modeller bir konu ya da olayın anlaşılmasını kolaylaştırmak amacıyla tasarlanırlar. Ancak olayın tam olarak gerçek niteliğini belirtmezler. Örneğin, atom modeli şu anki bilimsel bilgiler ışığında tasarlanmıştır. Gelecekte aksi bir durum ortaya çıkabilir. Yani model gerçeğin tıpkısıdır diyemeyiz.
    19.önermeye katılıyorum. Bilimin çalışmaları teknoloji sayesinde uygulanma olanağı bulmaktadır. Bilim geliştikçe teknoloji de gelişir diye düşünüyorum. Son yıllarda önemli teknolojik buluşlar bilimsel bilgi ve araştırma sayesinde olmaktadır. Ve yine bilimle beraber bulunan bilgiler teknoloji kullanılarak somut hale getirilir.
    20.önermeye katılmıyorum. Bilimsel yöntemi kullanırken, gözlemlerden ve deneylerden faydalanırız. Ortaya attığımız iddianın başkaları tarafından sınanabilme olanağı bulunmalıdır. Yoksa iddiamız boş, anlamsız olur. Örneğin: deney, gözlem ,test, ölçme, araştırma birer bilimsel yöntemdir. Sabit değildir, değişebilir.
    21.önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgiler gerçeği anlama ve açıklamada yardımcıdır. Bilimsel bilgiler değiştikçe bilimsel modeller de değişir. Bu teknolojinin ilerlemesine ve uygulanan yöntemin değişmesine bağlıdır.

    KAYNAKLAR
    http://www.nenedir.net
    http://www.teknolojide.com
    http://www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf
    http://www.felsefedersligi.com
    http://www.acikbilim.com/tag/bilimsel-yontem

    YanıtlaSil
  21. 11.ÖNERMEYE KISMEN KATILMIYORUM YAZACAKTIM ARKADAŞLAR AFEDERSİNİZ.. Şöyle bir örnekle de daha açıklayıcı olacağımı düşünüyorum. Mendel Kanunları tarihi gelişimine baktığımızda direkt kanun olarak çıkıyor karşımıza. Daha önceden teori olup kanuna dönüşen bir şey değil. Yani böyle bir zorunluluk yoktur. Önerme de kesinlik ifadesi kullanılmadığı için kısmen ifadesini kullandım.

    YanıtlaSil
  22. 9. önermeye katılmıyorum. Kurgu olmadan keşif olmaz. Insan meraki ve hayal gücüyle yaptığı kurguları uygulayarak keşif yapar.
    10. önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasalar evreni tam olarak açıklayamaz. Bilimin de çözüme ulaştırmadığı konular vardır. Örneğin evrim konusundaki bilinmezlik ve tartışma ortamı
    11. önermeye katılmıyorum. Her teori yasaya dönüşmek zorunda değildir. Teori ve yasa birbirinden ayri kavramlardır. Yasalaşan her bilgi önce teoridir. Ancak teoriler çürütülürse yasaya dönüşmeden yok olur.
    12. önermeye kısmen katılıyorum. Insan merakıyla oluşan kurgular dogruluğu ispatlandıkça teoriye dönüşebilir.
    13. önermeye katılıyorum. Bilim eleştireldir. Değişmeye ve gelişmeye açıktır. Sorgulama ve eleştiri bilimsel bilginin temellerindendir.
    14. önermeye katılıyorum. Değişen ve gelişen toplumla birlikte bilimsel bilgide değişime uğrar. Eleştiriyle beraber yanlış bulunan bir bilgi, yeni bilgilerin doğrulanmasıyla değişir.
    15. önermeye katılmıyorum. Bilimde asla değişmemezlik söz konusu değildir. Mesela döneminde kesinlik teşkil eden bir yasa, yeni dönemde eksiklik ve yanlışlıkları saptanırsa çürütülebilir.
    16. önermeye katılıyorum. Doğrulanan hipotezler hep aynı sonuçları verdikçe teoriye dönüşür. Ancak yanlışlanırsa çürür.
    17. önermeye katılmıyorum. Birbiriyle doğru orantılı gelişen ve değişen, birbirine bağlı bu iki kavram birbirinden ayrı anlamdadır. Bilim insanın merakindan doğan, doğruluğu kanıtlanan bilgidir. Teknoloji ise bilimin uygulanışını sağlayan araçtır.
    18. önermeye katılmıyorum. Bu imkansızdır. Örneğin atomun çekirdeği tenis topu büyüklüğünde dersek bu durumda atom bir halı saha büyüklüğündedir. Buda bilimsel modellerin gerçeğin tam kopyası olmadığını benzer sembollerle ifade edildiğini gösterir.
    19. önermeye katılıyorum. Teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır. Örneğin kurulan elektrik devreleriyle çalışan cihazların üretimi.
    20. önermeye katılmıyorum. Yasaların bile çürüyüp değiştiği gelişen dünyada yöntemlerin degişmemesi çok mümkün değildir.
    21. önermeye katılıyorum. Modellerin kendi sınırlılıkları içerisinde gerçeği açıklayabilecekleri ve zamanla değişebilecekleri dogrudur. Örneğin atom modellerinin tarihsel gelişimi

    YanıtlaSil
  23. 9.önermeye katılmıyorum çünkü bilim merak edilen bir takım konuların kurgulanmasıyla keşfedilir. Örneğin rutherford atom modeli. Arkasına film yerleştirilmiş bir altın tabakaya +2 yüklü alfa tanecikleri (He+2) göndererek ışınların levhaya çarptıktan sonra izledikleri yolları çizmiştir.
    Rutherford yapmış olduğu deneyle atomun çapını çok küçük bir sapmayla hesaplamıştır.(22 bin alfa taneciğinden bir tanesi sapmıştır). Yani kendinden önceki Thomson atom modelinin yanlış olduğunu düşünmüş ve bunun için yeni bir önerme kurgulamıştır. Thomson üzümlü kek modelini savunmuştu. Kendisi de bunun için yeni bir bilimsel önerme kurguluyor. Kurguladığı önermeyle atomun çekirdeği olduğunu ve bu çekirdekte pozitif yüklü parçacıkların çok küçük bir alanda toplandığını keşfetmiştir.
    10.Bilimsel yasalar, evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklamaz yani katılmıyorum. Evren sonsuz bir bilgidir. Evrenle ilgili ne kadar gerçeklik bulunsa da mutlaka birşeyler eksiktir. İnsan ve elindeki imkanlar ne kadar gelişmiş olsa da evren yanında bir toz zerreciği kadardır.
    11. Bu önermeye katılıyorum çünkü teori; Tekrarlanan gözlem ve deneylerle, mevcut bilgi birikimi düzeyinde doğruluğu büyük ölçüde kabul edilmiş, ancak yine gözlem ve deneyler yoluyla yanlışlanabilme olasılığı bulunan, öngörülerinde doğru çıkmış hipoteze, TEORİ denir. Teoriler, gözlem, deney, akıl ve mantık yollarıyla her defasında doğrulanabilmelidir.
    Tekrarlanan gözlem ve deneylerle, aynı şartlarda aynı sonuçları verdiği kesin olarak belirlenen, akla ve mantığa uygun, genel kanıya göre kabul görmüş, değişmez nitelik kazanmış, yanlışlanma olasılığı olmayan gerçek bilgiye, yasa (kanun) denir. Yasalar değişmezlik ilkesine sahiptir. Yanlışlamaya çalıştığınızda, yasayı çökertmeniz mümkün olmaz. Yasalar en gerçek değişmezlerdir. Biz bu mevcut değişmezleri kullanarak yeni değişmezler ortaya çıkarmaya çalışırız. Yani yanlışlanmayan teoriler zamanla yasaya dönüşür.
    12.Bu önermeye katılmıyorum çünkü öncelilkle bilimsel teori kurgulanma yolundan geçer yani kurgulanarak keşfedilirler.
    13. katılıyorum çünkü bilimsel bilginin genel özelliklerinden biri de eleştiriye açık olmasıdır. Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştriye açık bilgidir.
    14. Bilmsel bilgiler zamanla değişebilrler. Çünkü bilim tekrarlanma değişebilme ve yenilenme özelliklerine sahiptir.
    15. bilimsel yasalar asla değişmezler önermesine katılıyorum çünkü yasalar birçok bilimsel aşamadan geçtikten sonra yasa olurlar. Yasalar değişmezlik ilkesine sahiptir. Yanlışlamak istediğimizde yasayı çökertmemiz mümkün değildir. Yasalar değişmeyen gerçeklerdir. Başka bir deyişle yasalar kesin olarak ispatlanmış bilimsel teorilerdir. Örneğin Genel çekim kanunu, Newton'un hareket kanunu. Aynı zamanda kanunla kuramı yani teoriyi ayırmak gerekir. Özel görelilik kuramı, Evrim Teorisi gibi.
    16. Bu önermeye katılıyorum. Çünkü hipotez, belirli gözlemler sonucunda elde edilen verilere dayanarak oluşturulan ve kesinliği olmayan, bir öneri şeklindeki genellemedir. Yani kendi gözlemleri sonucunda kurguladıkları önermelerdir. Bu öneriler çeşitli yöntemlerle sınanır. Buna göre ortaya koyulan hipotezin geçerliliği veya yanlışlığı saptanır. Eğer hipotezin geçerliliği zaman içersinde çeşitli denemelerle doğrulanıyorsa ve kapsadığı alan genişliyorsa hipotez teori halini almaya başlar. Çünkü bu zaman içersinde yapılan tüm sınamalar, testler, deneyler ve gözlemler ilgili hipotezin temelini sağlamlaştırır. Bu temel zaman içersinde daha başka test, gözlem ve deneylere tabii tutulursa ve geçerliliği devam ederse temelin üzerine duvar örülür. İşte bu kısımda hipotez bünyesinde yer alan bilgilerin genişlemesiyle beraber Teori olur. Fakat tam tersi durumunda ise hipotez geçerlilik kazanmaz.
    gezegen yıldız v.s vardır. Ayrıca zamanla değişebilirler.





    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 15. Önermeye verdiğin cevaba katılmıyorum . Bilim de kesinlik yoktur kanunlar değişebilir

      Sil
    2. Merhaba Selma, 15. önermene katılmıyorum. Bilimsel yasalar zamanla değişim göstermektedir.

      Sil
    3. Merhaba selma 15.önermeye yaptığın açıklamaya katılmıyorum çünkü insan düşüncesi zamanla değişir ve yasalarda insan düşüncesinin ürünü olduğu için yasalarda zamanla değişebilir.

      Sil
    4. merhaba selma ben de 15. önermede katılmıyorum. yasalar da zamanla değişebilir. geçmişte bulduğumuz bir teori yeterli deneyler sonucu desteklenmesiyle yasaya dönüşür. ama o günkü imkanlar yüzünden yeni bir bilginin ortaya çıkmasıyla o yasa ve yasanın dayandığı teori çürütülebilir.

      Sil
    5. Merhaba selma .önermene katılmıyorum.bilimde kesinlik yoktur ve herzaman değişime açıktır yanı yinelenebilir.

      Sil
    6. 15. önermene katılmıyorum selma. yasaların kesinliği yoktur değişebilirler.

      Sil
    7. Merhaba selma .9 onermeyi guzel aciklamissin .ayni örneği dalton atom modeli içinde verebiliriz.

      Sil
  24. 17. Bilim ve teknoloji kesinlikle aynı anlamda değildir. Teknoloji bilimin uygulama alanıdır. Bilim ise doğa görünenleri, yaptığı tarafsız gözlem ve deneyler sonucunda elde ettiği bilgilerle ortaya çıkarmasıdır.
    Diğer bir deyişle teknoloji bilim sonucu ortaya çıkan bir olgudur.
    18. Bu önermeye katılmıyorum. Tam bir kopyası olamaz. Örneğin güneş sistemi modeli. Önceden 9 tane gezegeni olan güneş sisteminin yeni elde edilen bilgilere göre 8 tane gezegeni olduğu gözlenmiştir. Ayrıca bilimsel modeller bilgi vermek bir konuda aydınlatmak fikir vermek için kullanılır. Gerçeği birebir yansıtması beklenemez
    19. Bu önermeye katılıyorum çünkü yukarıda da belirtmiştim. Teknoloji bilimin uygulama alanıdır. Bilimin sonucu olarak ortaya çıkan teknoloji insan yaşamının her alanında vardır ve insan yaşamını oldukça kolaylaştırmaktadır.
    20. Bilimsel yöntem sabittir ve değişmez diyemeyiz. Birçok bilim vardır ve her bilimin kendine has yöntem ve teknikleri vardır. İlerleyen bilimle beraber nitekim yöntem ve teknikler de gelişir.
    21.Önermeye katılıyorum çünkü bilimsel modeller kendi sinırlılıkları içerisinde gerçekleri açıklamaya çalışırlar yardım ederler. Örneğin güneş sistemi modeli kendi sınırlılığı içerisinde gerçeği açıklamaya çalışır. Halbukı güneş sisteminde bilinmeyen birçok gezegen yıldız v.s vardır. Ayrıca zamanla değişebilirler.

    kaynaklar:
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_bilgi
    http://bigalioglu.blogcu.com/tez-hipotez-teori-yasa-bilimsel-yontem-bilimsel-dusunce-bi/2870583
    http://www.fizikist.com/icerik-bilimsel-yasa-ve-bilimsel-teori-arasindaki-fark--278.html
    www.birgaripmatematikci.com/egitim/bilgi-bankasi
    http://www.uzaybilim.net/p/gunes-sistemi.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba selma, 20. önermeni daha net açıklayabilir misin lütfen anlamadım da ben.

      Sil
  25. 9) Bu önermeye katılmıyorum. Eger mantıklı kurgular olursa bunlarda yasalara dönüsebilir. İnsan bir seyi zihninde hayal edip yani kurgulayıpta birseyler bulabilir. Örneğin evrim teorisinin doğruluğu kuvvetle inanılan varsayımı milyonlarca tür ve cinste olan tüm canlıların rastlantılarla oluşmuş bir canlı hücresinin zamanla evrimleşmesi sonucu oluştuğudur.

    10) Bu önermeye katılmıyorum. Hersey tam olarak acıklanmıs olsaydı insanlar hala bir arastırma arayıs icinde olmazlardı. Bazı konularda gecirgenlik varki en dogrusu bulmaya calısılıyor. Örnegin evrenin işleyiş sisteminin arkasındaki yapı tam olarak acıklanamıyor. Bunun gibi kafaların bulanık kaldıgı bir cok sey vardır.

    11) Bu önermeye katılmıyorum. Yasa çoğu zaman tek bir davranışı açıklar. Yasalar aynı zamanda bir modeldir. Kısa bir formülle i veya cümle ile ifade edilebilir. Oysa teori herhangi bir davranışı, bu davranış ile ilgili bir çok başka olayı da göz önünde bulundurarak açıklar. Bir teori birden fazla yasayı içine alıyor olabilir. Yani ikisi birbirine dönüşen kavramlar degilde ayrı ayrı kavramlar olarak ele alınmalıdır.


    12) Bu önermeye katılıyorum. Burada kesfedilen sey direk teori degil teoriye kanıt olacak olgulardır. Teori kesfidilen bircok seylede olusturulmus olabilir.

    13) Bu önermeye katılıyorum. Elbet bilim elestiriye acıktır. Cünkü herkes tarafından tekrarlanan deneylerle farklı sonuclar bulunabilir. Buda bize o konu hakkında bir tartısma elestiri yapma olanagı verir. Her bilim insanı farklı konularda farklı düsüncelere sahip olabilirler. Bu sayede karsıt olanlar elestiri yapabilir.

    14) Bu önermeye katılıyorum. Bilim hiç bir zaman tam doğrulara ulaştığını iddia etmez ama sanki doğrulara ulaşmış gibi davranır. Bir yandan var olan verilerin doğruluğunu yeni bilgilerle karşılaştırarak araştırır.Yeni bulgular ortaya cıktıkca bilgiler zamanla degisecektir.

    15) Bu önermeye katılmıyorum. Bilim birtakım olgulara dayanarak belirli bir dönem geçerli sayılması gereken kanunları ortaya koyar.Yarın daha güçlü bir olgu ,eskisini yok edebilir ya da geçersiz kılabilir.Ortaya çıkan yeni kanunun da bir dönem sonra değişmeyeceğini söylemek önyargıdır.

    16)Bu önermeye katılıyorum. Tekrarlanan gözlem ve deneylerle, mevcut bilgi birikimi düzeyinde doğruluğu büyük ölçüde kabul edilmiş, ancak yine gözlem ve deneyler yoluyla yanlışlanabilme olasılığı bulunan, öngörülerinde doğru çıkmış hipotez teoriye dönüsebilir.

    17) Bu önermeye katılmıyorum. İkisi farklı farklı kavramlardır. bilim keşfedilmemiş gerçekleri ve kuralları bulma çalışmasıdır. bir araştırma ve kurallama biçimidir. yeni bilgiler peşinde koşma işidir.
    tenkoloji ise bulunan gerçekleri pratik hayata dökmek ve bu kurallar çerçevesinde sınırları zorlama, bir uzmanlaşma eylemidir, adı üstünde teknik bilimidir, esas olan tekniktir.



    18) Bu önermeye katılmıyorum. Bilimsel modeller adı üstünde bizim o kavramı anlayabilmemiz icin geliştirilmiş modellerdir. Gercegin birebir kopyası degildir. Ancak bizim kafamızda tasarladıgımız sekilde cıkardıgımız benzetmelerdir.

    19)Bu önermeye katılıyorum. Teorik bilgilerin dogrulugunu arastırırken yaptıgımız cogu islemde teknolojinin yardımını alırız. Bir cok deneyi teknoloji sayesinde gerceklestirebiliyoruz.

    20) Bu önermeye katılmıyorum. Her deney icin arastırılan her madde icin farklı yontem kullanırız. Bize en uygun olan deneyi kullanır ve ona göre bir degerlendirme yaparız. Yani bilimsel yontem sabit degildir. Degiskendir.

    21) Bu önermeye katılıyorum. Bilimsel modeller bizim o konu hakkındaki bilgilerimiz sayesinde tasarı olusturmamızı saglar. Degisen bilgiye görede modeli degistirebiliriz.


    http://www.frmtr.com/biyoloji/4480524-tersinim-teorisi-tanitimi.html
    http://www.fizikogretimi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=156:teoriler-yasa-olur-mu&catid=58:kavram-yanilgilari-9&Itemid=163
    http://bigalioglu.blogcu.com/tez-hipotez-teori-yasa-bilimsel-yontem-bilimsel-dusunce-bi/2870583
    http://www.kefdergi.com/pdf/21_2/21_2_21.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meraba büşra. 12. Önermene katılmıyorum. Çünkü yapılan bilimsel çalışmaların teori olabilmesi için birkaç basamaktan geçmesi gerekiyor. Ayrıca bilim adamlarının hayal gücü, tahminler ve keşifler sonucuda oluşturulabilir.

      Sil
    2. Mrb Büşra 9. önermene bende katılıyorum verdiğin örnekle önermenin kurgulanmaz kelimesine katılmadığını açıklamış.

      Sil
  26. 9. önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasalar keşfedilir ancak, insanlar tarafından kurgulanamaz demek yanlış olur. Çünkü bilimsel bilgilerin ortaya çıkması için öncelikle merak ve hayal gücünün olması gerekir. Bu merak ve hayal gücü sayesinde bilim insanları ulaşmak istedikleri bilgiyi keşfetmeye başlarlar. O bilgiyi araştırmaya yönelirler. Keşfedilen bilgiler bilim insanlarının zihinsel şemalarında kurgulanmaktadır.
    10. önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel yasalar evren hakkındaki tüm gerçekleri tam olarak açıklayamamaktadır. “Evren nasıl oluştu?”, “canlılar nasıl yaratıldı?”gibi birçok soru cevapsız kalmaktadır. Bilim sadece bu konular hakkında varsayımlar geliştirilebilmektedirler.
    11. önermeye katılmıyorum. Bilimsel teoriler zamanla yasalara dönüşemezler. Teori ve yasa farklı kavramlardır. Teori, daha geniş bir bakış açısı ile ele alınmakta, açıkladığı problemin başlangıcından sonuca kadar geçen süreci tüm ayrıntılarıyla içermekte ve sürekli geliştirilip genişletilebilmektedir.
    Yasa ise, çoğu zaman tek bir davranışı açıklar. Yasalar aynı zamanda bir modeldir. Kısa bir formülle ifade edilebilir. Oysa teori herhangi bir davranışı, bu davranış ile ilgili birçok başka olayı da göz önünde bulundurarak açıklar. Bu sebepten dolayı teori ile kanun arasında kapsam ve genişlik bakımından doğrudan bir ilişki yoktur. Teori ve yasa farklı anlamları olan ve bilimsel gelişim sürecinde birbirinin devamı olmayan iki kavramdır.
    12. önermeye katılmıyorum. Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanmakla birlikte keşfedile de bilirler. Çünkü bilimsel bir teoride hem icat hem de buluş özelliği vardır. İnsanlar bir bilgi ile ilgili merak duyguları ve hayal güçleri sayesinde zihinlerinde kurgu oluşturup, o bilgiyi keşfetmeye başlarlar.
    13. önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgiler kesin değildir, her zaman eleştiriye açıktır. Bilimsel bilgiler zaman, mekan ve kültüre göre değişim gösterebilmektedir. Şu anda doğru kabul ettiğimiz bir bilgi yarın yanlışlanabilir. Eleştiriye açık olması da işte bu yüzdendir. Bilim insanları bir bilim hakkında kendi düşüncelerini söylemekte özgürdür.
    14. önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgiler zamanla değişebilir. 13. önermede de söylediğim gibi bilimsel bir bilgi bulunduğu kültüre, mekana, o zaman içerisinde bulunan teknolojik imkanlara göre değişim göstermektedir.
    15. önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasalar değişebilir. Daha önce de dediğim gibi gelişen teknoloji ve kültür o zaman içerisinde kabul görülen bir yasayı değiştirebilir.
    16. önermeye katılıyorum. Hipotezin geçerliliği zaman içersin de çeşitli sınamalarla doğrulanıp kapsadığı alan genişliyorsa teoriye dönüşebilir. Çünkü bu zaman içersin de yapılan tüm sınamalar, kontrollü deney ve gözlemler ilgili hipotezin temelini sağlamlaştırır.
    17. önermeye katılmıyorum. Bilim ve teknoloji farklı kavramlardır. Bilim, keşfedilmemiş gerçekleri ve kuralları bulma çalışmasıdır. Teknoloji ise, bulunan gerçekleri pratik hayata dökmektir.
    18. önermeye kısmen katılıyorum. Bilimsel modellerin tamamı gerçeğin tam bir kopyası değildir. Atom modeli yapısı bakımından küçük boyutta olduğu için gerçeği tam yansıtabilmektedir. Ancak bir güneş modelini ele alacak olursak gerçeği birebir yansıtıyor diyemeyiz. Çünkü gezegenler arasındaki mesafeler oldukça fazladır ayrıca, zaman ve maliyet bakımından yapması güçtür.
    19. önermeye katılıyorum. Teknoloji bilimin uygulama alanıdır. Bilimsel bilgiler teknolojik kaynaklardan yararlanılarak ortaya konulmaktadır. Bilim ve teknoloji arasında sıkı bir bağ vardır.
    20. önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel yöntemler bilim dallarına göre farklılık gösterebilmektedir. Sosyal bilimlerde kullanılan yöntemlerle fen bilimlerinde kullanılan yöntemler aynı değildir. Örneğin deney ve gözlemi sosyal bilimlerde kullanamayız.
    21. önermeye katılıyorum. Bilimsel modeller içinde bulunduğu zamana göre doğru kabul görülürken değişen zamanla ve teknolojiyle değişim göstermektedirler. Bilimsel modeller açıklanabildiği nokta kadar tasarlanır. Eğer, açıklanabildiği nokta üzerine zamanla yeni bilgiler de eklenirse tasarlanan model de ona göre değişim gösterir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba çiğdem. 11. önermene bende katılıyorum. yasa ve teori kavramları birbirinin devamı gibi yada benzeri gibi algılanabiliyor. Fakat ikiside bambaska kavramlar ve biri digerine dönüşmez.İkisinide farklı cercevelerde ele alabiliriz.

      Sil
  27. 9.önermeye katılıyorum.bilim insanların merakı üzerine başlar insanlar bir şeyleri merak eder kafalarında kurgular ve onu araştırarak keşfedebilirler.
    10.önermeye katılmıyorum. Evet bilimsel yasalar evren hakkında gercekleri açıklar fakat tam olarak değil. Daha açıklanmamış evren ile ilgili pek çok şey vardır. Örnek onlarla metafizik verilebilir.
    11.önermeye kısmen katılmıyorum. Önermede "bilimsel teoriler zamanla yasalara dönüşürler" kesin ve net bir ifade kullanılmış oysa her bilimsel teori yasaya dönüşmeyebilir.
    12.önermeye kısmen katılmıyorum. Ancak bilimsel teorilerin tamamı kurgusuna veya tamamı keşfedilmiştir denemez.
    13.önermeye katılıyorum. Bilimsel bilginin ilerlemeli bir bilgi olduğunu biliyoruz zamanında bir bilim insanının gözünden kaçan bir bilgiyi başka bir bilim insanı fark edip düzeltebilir veya üstüne dahada bilgi ekleyip değiştirebilir.
    14.önermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel bilgiler zamanla, insanların içinde bulunduğu ortam ve insanların merakı doğrultusunda değişebilir.
    15.önermeye katılmıyorum. Önermede asla kelimesi kesin ve net bir ifade ortaya koymuş yasalar evrensel olsalar bile zaman içinde değişim gösterebilirler.
    16.önermeye katılıyorum. Hipotez problem için ortaya konulan geçici çözümdür teori ise ispatlanmış hipotezlerdir dolayısıyla hipotezler teoriye dönüşebilir.
    17.önermeye katılmıyorum. Bilim insanların daha iyi yaşam koşullarına kavuşmasına, var olmayan olguları bulmasına ve yeni şeyler öğrenmesine ön ayak olan genellemedir. Teknoloji ise bilimin, pratik yaşam gereksinimlerinin karşılanmasına ya da insanın çevresini denetleme, biçimlendirme ve değiştirme çabalarına yönelik uygulamaları.
    18.önermeye katılmıyorum. Tam kelimesi birebir aynısı gibi bir algı oluşturuyor. Örneğin atom modeli gerçeğin TAM bir kopyası değil. burda asıl amaç onları yakından tanımak, özellikleri ile ilgili araştırma yapmak için modeller tasarlanır.
    19.önermeye katılıyorum teknoloji bilim uygulama alanıdır.
    20.önermeye katılmıyorum. Bilimsel yöntemler insanın düşünme yeteneğini kullanarak gözlenen olayların açıklamasını yapmak için izlediği yoldur. Nasıl ki bilimsel bilgiler zamanla değişebilir dediysek insanların bu bilgilere ulaşma yoklarıda değişebilir.
    21.önermeye katılıyorum. 18.önermede de açıkladığım gibi bilimsel modeller gerçeği açıklamamıza yardımcı olur ve zamanla yeni bilgiler doğrultusunda değişebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mrb Aynur 18.önermende TAM diye belirtmen güzel olmuş.Çünkü önermede hatalı olan kelime tam kelimesidir.

      Sil
  28. 9. Önermeye katılmıyorum.Sebebi ise insanlar tarafından kurgulanamaz denilmesidir. Evet doğada olan gerçeklikler insanlar tarafından keşfedilebilir.Tekrarlanabilir deneyler-gözlemler sonucu ispatlanmış teoriler, yasalara dönüşürler. Ancak birçok yasa ortaya çıkmadan hatta bilimsel bilgiler oluşmadan bilim insanları hayal gücünden yararlanmışlardır ve hala da yararlanılması kaçınılmaz bir durumdur. Çünkü bilimin temelinde merak duygusu ve bilim insanının hayal gücü vardır.

    10. Önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasalar ispatlanmışdır ancak bu durum evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıkladığını göstermez.İster bilimsel bilgi olsun ister bilimsel bir teori isterse bilimsel bir yasa her an değişebilir. Kesinlik yoktur. Çünkü hayatımızda her şey sürekli değişmektedir. Bilim insanları da nasıl ki geçmişte kabul edilen bilimsel bir bilgiyi yaptıkları deney ve gözlemler sonucu çürütmüşlerse(ör: 1800'lü yıllara kadar kabul gören ''kendiliğinden oluş görüşü'' Redi, Spallazani ve Pastör tarafından çürütülmüştür.- Pastör'ün Kuğu Boyunlu Deney Düzeneği) şu an ki kullandığımız bilimsel bilgiler, bilimsel yasalar da değişebilir. Bilim tüm sorulara cevap bulamadığı gibi evren hakkındaki gerçekleri de tam olarak açıklayamaz. Oradaki ‘’tam’’ ifadesine katılmıyorum. Amaç gerçekleri açıklamaktır ancak bunu hatasız bir şekilde tüm gerçekleri açıklayarak yapamaz.

    11. Önermeye katılıyorum. Bilimsel bir bilgi deney ve gözlem sonucu bilimsel teorilere dönüşür. Bilimsel teoriler tekrarlanabilir deney-gözlemler sonucu oluşturulan genellemeler ile bilimsel yasalara dönüşürler.

    12. Önermeye katılmıyorum. Çünkü ifade de bir kesinlik var. Oysa bilimsel teoriler keşfedilebilir. Örneğin Evrim Teorisinde Darwin, Galapagos Adası’na gitmiştir ve orada birbirine benzeyen çeşitli ispinoz türleri(kuş) görmüştür. İspinoz kuşları incelediğinde gagalarının farklı olduğunu gözlemlemiştir. Yer ispinozlarının derin ve geniş, kaktüs ispinozlarının uzun ve sivri, çalı ispinozlarının ince ve sivri gagaları olduğunu fark etmiştir. Darwin bütün ispinozların adalara göç etmiş olan ortak bir atası olduğunu tahmin etti. Yani Darwin kuşları gözlemleyerek bu durumu keşfetmiştir. Kuşların gagalarının farklı yapısı olduğunu keşfetmiş ancak bundan yola çıkarak onların ortak bir atadan gelmiş olduğunu düşünerek bilimsel çalışmalar yapmıştır. İşin içinde insan faktörü olduğu için bilim insanının kendi görüşüyle çıkarım yapması kaçınılmaz bir durumdur. Darwin de kendi görüşünü ortaya koymuştur ve bu yönde çalışmalar yapmıştır.

    YanıtlaSil
  29. 13. Önermeye katılıyorum. Yukarıdaki önermelerde de belirttiğim gibi bilimde kesinlik yoktur. Dolayısıyla bilimsel bilgi de kesin değildir, bir başka bilimsel bilgi kabul edildiğinde değişebilir. Bilim her zaman eleştiriye açıktır. Bilimi bilim yapan da budur. Her fikri olduğu gibi kabul etmez. Bilim insanları her şeye merak ve şüpheyle yaklaşırlar. Bilimin ilerleyebilmesi için de her zaman bu eleştirel bakış açısına ihtiyaç vardır.

    14. Önermeye katılıyorum.Elbette bilimsel bilgiler kesin olmadığı gibi bir başka bilimsel bilgi bulunduğu ya da kabul edildiği zaman değişebilir.

    15. Önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgiler, bilimsel yasalar değişebilirler. Belirttiğim gibi bilimde kesinlik yoktur.

    16. Önermeye katılıyorum. Bilim insanının aklına takılan her soru bir hipotezdir. Bu hipotez deney ve gözlemler sonucu teorilere dönüşebilirler.

    17. Önermeye katılmıyorum. Bilim ve teknoloji aynı şeyler değildir. Bilim ile teknoloji birbirleriyle sıkı bir ilişki içindedir. Bilimdeki her gelişme ve değişme teknolojinin de gelişmesini ve değişmesini sağlar. Aslında şöyle de düşünülebilir: Teknoloji, bilimin bir uygulama alanıdır.

    18. Önermeye katılmıyorum. Çünkü yine önermedeki ‘’tam’’ ifadesi doğru bir ifade değildir. Evet bilimsel modellerin amacı gerçeği yansıtmaktır. Ancak gerçeği tam bir şekilde yansıtmak mümkün olamamaktadır. Örneğin Güneş Sistemi’nin bir modeli yapılabilir. Ancak bu model gerçeğin birebir aynısı değildir. Tabiki bize gerçeği yansıtmaya, öğretmeye ve Güneş Sistemini öğrenmemize yardımcı olur ancak tam olarak yansıtamaz.

    19. Önermeye katılıyorum. Doğrudur. 17. Önermede bahsettiğim gibi bilim ve teknoloji etkileşim halindedir. Teknoloji, teorik bilimin uygulama alanıdır.

    20. Önermeye katılmıyorum. Bilimsel yöntemler değişebilir. Nasıl ki bilimsel bilgiler kesin değilse ve değişime açıksa, bilimsel yöntemlerde değişebilir.

    21. Önermeye katılıyorum. Diğer önermelerde de belirttiğim gibi, bilimsel modeller gerçeği açıklamaya çalışır ancak sınırlılıkları vardır. Bilimsel bilgiler gibi bilimsel modellerde zamanla değişebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba müge 18. önermen icin güzel bir ornek vermissin. Günes sistemi modeli bize gercegin tam bir kopyasını vermez. Bizim tasarladıgımız sekliyle bir model olusturabilir ancak.

      Sil
    2. 18. önerme hakkındaki yorumuna katılıyorum. Örneğine bir şey daha eklemek istiyorum. Güneş sisteminin boyutsal olarak gerçeğine yakınını yapmak imkansızdır.

      Sil
  30. 9. önermeye katılmıyorum. çünkü kurgulanmaz kelimesi yanlıştır. yasalar kurgulanır. bilim insanlarının da merakı, hayal gücü sonucu tahminlerde bulunarak keşfedilir.

    10. önermeye katılmıyorum. çünkü bilimsel bir gerçek zamanla değişebilir. evren de karmaşık ve somut bir yapıya sahiptir. bu yüzden yasalar gerçeği tam olarak açıklayamaz. örneğin Big Bang olayı..

    11. önermeye katılmıyorum. çünkü teoriler yasalara dönüşecek diye bir şey yoktur. mesela ortaya atılan bir teori, başka bilim insanlarının yaptığı çalışmalar sonucu o teori çürütülebilir. bu yüzden teori yasaya dönüştürülemez. ayrıca teori ve yasa da birbirinden farklı kavramlardır.

    12. önermeye katılmıyorum. bilim adamları çalışmalarını yapmadan önce onunla ilgili hayal kurar, merak eder ve kurgular. daha sonra da bazı tahminlerde bulunur. bulduğu tahminler sonucu akıl yürüterek keşfeder.

    13. önermeye katılıyorum. bilimsel bilgide yüzde yüz kesin diye bir şey yoktur.bilim insanlarının yaptığı çalışmalar; o zamanlarda kullanılan araç ve gereçlerine, çalışma yapılan ortama bağlıdır. bu sebeple başka bilim insanı aynı çalışma üzerinde farklı sonuçlara ulaşabileceğinden kesinlik söz konusu olmayabilir. ayrıca bilimsel bilgilerin hepsi eleştiriye açık olmak zorundadır.

    14. önermeye katılıyorum. çünkü bilim insanları birtakım araştırmalar yapar. bu araştırmalar sonucunda bir hipotez kurar. kurduğu hipotez o zamanın şartlarına göre uygunluk göstermiş olabilir. fakat zamanla başka bilim insanı aynı çalışmayı uygularken hipotezi yanlışlar. bunun sebebi ise zamanla değişen teknoloji, toplum ve yaşam koşullarıdır..

    15. önermeye katılmıyorum. çünkü bilim birtakım tezlere dayanarak belirli bir dönem geçerli sayılması gereken yasaları ortaya koyar. ilerleyen dönemlerde güçlü bir tez, eskisini yok edebilir ya da geçersiz kılabilir. ortaya çıkan yeni yasanında bir dönem sonra değişmeyeceği anlamına gelmez.

    16. önermeye katılıyorum. çünkü bilimsel hipotezler, birçok bilim insanı tarafından yapılır. toplanan verilerle birlikte yapılan deney ve gözlem sonucunda kabul edilirse teoriye dönüşebilir. aksi takdirde teoriye dönüşmez.

    17. önermeye katılmıyorum. her ikisi de birbirinden farklı kavramlardır. bilim olağanca hızlı ilerlemektedir. teknoloji ise bilimin sonucu ortaya çıkmıştır.

    18. önermeye katılmıyorum. çünkü modelin kopyası olabilmesi için birebir gerçek olması gerekir. fakat kullanılan modeller hayal ürünü olarak yapıldığı için kullanılan modellerin, ölçümlerin birebir tutması çok zor. kullanılan modeller sadece görsel olarak kullanılan tasarımlardır. bu sayede modeller daha iyi kavranılmasını ve gerçeğe ulaşılmasını sağlar.

    19. önermeye katılıyorum. bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgiler üreterek teknolojik gelişmelere yol açmıştır. teknolojik gelişmelerde bilimsel araştırmaların daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırır.

    20. önermeye katılmıyorum. bilim insanları çalışmalar yaparken bilimsel yöntemleri sırasıyla kullanmak zorunda değildir. her problem aynı yöntemle çözülmez, koşullara bağlı olarak değişir.

    21. önermeye katılıyorum. bilimsel modeller çalışmaların somut göstergesidir ve gerçeği açıklamaya yardım eder. bilimsel bilgiler zamanla değişebileceği gibi bilimsel modellerde zamanla değişir.


    Kaynakça:
    http://www.fizikist.com/icerik-bilimsel-yasa-ve-bilimsel-teori-arasindaki-fark--278.html
    www.genbilim.com/fen-bilimleri/fizik/yasalar
    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/
    http://www.diyadinnet.com/YararliBilgiler-214&Bilgi=bilim-ve-teknoloji


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrhb tuğçe.umarım iyisindir.17. önermede bilim ve teknoloji hakkında söylediklerin doğru sana katılıyorum ancak ikisi arasındaki ilişkiyi biraz daha açabilirdin...

      Sil
    2. Mrb Tuğçe 21.önermene bende katılıyorum modeller değişebilir demişsin evet atom modelleri ilk modellerine göre değiştiler.

      Sil
  31. 9) Katılmıyorum .Bilimsel yasalar keşfedilebilir ve kurgulanabilir. Bilim insanları bilimsel çalışma yaparken aklını, merak duygusunu, mantığını ve hayal gücünü kullanır.

    10)Katılmıyorum. Çünkü bilimsel yasalar insanlar tarafından ortaya çıkarılır ve geliştirilir. İnsanın da aklı, mantığı sınırlı olduğundan bilimsel yasalar evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklamakta yetersiz kalabilir.

    11)Katılmıyorum. Bilimsel teoriler gözlem, deney, akıl ve mantık yoluyla her defasında doğrulanabildiğinde yasalara dönüşebilirler. Teorinin yanlışlanma olasılığı da vardır.

    12)Katılmıyorum. Bilimsel teoriler kurgulanabilir, keşfedilmesi de söz konusudur.

    13)Katılıyorum. Bilimsel bilgi şüphecidir, eleştireldir, objektiftir ve yanlışlanabilirdir.

    14)Katılıyorum. Bilimsel bilgi zamanla değişebilir. Çünkü bilim insanları, zaman, mekan, kültür, olanaklar değişmekte olduğundan bilimsel bilgi de değişebilir.

    15)Katılmıyorum. Bilimsel yasaların gözlem, deney, akıl mantık yollarıyla yanlışlanabilme olasılığı vardır. Ayrıca 14. önermedeki nedenler de göz önüne alındığında bilimsel yasalar asla değişmez demek doğru olmaz.

    16)Katılıyorum.Teorinin tanımından bu önerme desteklenir. Teori; Tekrarlanan gözlem ve deneylerle, mevcut bilgi birikimi düzeyinde doğruluğu büyük ölçüde kabul edilmiş, ancak yine akıl, mantık, deney , gözlem yoluyla yanlışlanabilme olasılığı bulunan öngörülerinde doğru çıkmış ''hipoteze'' teori denir.


    17)Katılmıyorum. Bilim ve teknoloji aynı anlamda değildir. Bilim teoriktir.Teknoloji; bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç, ve aygıtları kapsayan bilgi uygulama bilimidir.

    18)Katılmıyorum. Çünkü bilimsel model; olayların, nesnelerin ve durumların temsilleridir. Gerçeklerin yalnızca gerekli olan özelliklerini içerdikleri için daha basit ve araştırma yapması daha kolaydır. Bilimsel model gerçeğin tam kopyası değildir.

    19)Katılıyorum. Teknolojinin Latince karşılığı ''technoslogos''dur. '' techne yapmak'', ''logos'' da bilmek anlamına gelmektedir. Buradan teknolojinin teorik bilginin uygulama alanı olduğunu çıkartabiliriz.

    20)Katılmıyorum. Bilimin özelliklerinden birisi de dinamik olmasıdır. Bilim dallara ayrıldığında (örneğin; sosyal bilimler,,,) bilimsel yöntemler de değişebilir.

    21)Katılıyorum. Bilimsel model gerçeğin temsili olmasından dolayı sınırlıdır. Bilimsel bilgiler değiştiğinde bilimsel modelinde değişmesinden söz edilebilir.

    Kaynaklar:
    http://bigalioglu.blogcu.com/tez-hipotez-teori-yasa-bilimsel-yontem-bilimsel-dusunce-bi/2870583
    http://www.webmastersitesi.com/webmaster-sozlugu/226593-yasalar-nasil-kesfedilir-nedir.htm
    http://evrimagaci.org/makale/6
    http://www.fizikogretimi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=156:teoriler-yasa-olur-mu&catid=58:kavram-yanilgilari-9&Itemid=163
    http://www.teknoalem.org/bilim-ve-teknoloji-arasindaki-iliski.html
    http://teknoloji.nedir.com/

    YanıtlaSil
  32. 9. Bilimsel yasalar keşfedilir, buna katılıyorum. İnsanlar kendi ihtiyaçları doğrultusunda bilimsel yasalar oluştururlar. Kimse kafasından yasa uyduramaz. kurgulayamazlar ortada bir ihtiyaç olması lazım. Mendel kalıtımla ilgili çalışmalar yaptı bi sonuç elde etmek istiyordu. Ortaya önce Mendel yasalarını atıp, daha sonra ispatlamaya çalışmadı kendi keşfettikleri doğrultusunda bu yasaları oluşturmuştur.

    10. Katılmıyorum. Bilimsel yasalar evren hakkındaki tüm gerçekleri açıklıyorsa bana evrenin nerede bittiğini de açıklasın. Evren hep genişliyor diyoruz, sonsuz büyüklükte diyoruz. ancak bunu sadece görebildiğimiz kadarıyla söylüyoruz. Ötesini bilmiyoruz. Bu yüzden bilimsel yasaların her şeyi açıklamaya yeterli olduğunu sanmıyorum.

    11. Katılmıyorum. Teorileri yasalara dönüştüren şey zaman değildir. Öyle olsaydı Evrim Teorisi de yasaya dönüşürdü ama hala teori olarak kaldı.

    12. Katılmıyorum.

    13. Kesinlikle katılıyorum. Her zaman eleştiriye açıktır. Bir bilimsel bilgi sürekli değişebilir çünkü. Galiei dünyanın yuvarlak olduğunu söylemişti ama daha önce düz bir tepsi gibi olduğu düşünülüyordu. Eğer biraz olsun eleştirel düşünmemiş olsaydı Galilei, şimdi hala dünyayı düz sanıyor olabilirdik.

    14. Katılıyorum. Bir kişi çiçeğin tozlaşmasının sadece arılar ve böcekler tarafından yapıldığını söyler. Başka bir kişi ise bunun rüzgarla da gerçekleşebileceğini söyler. Bu konuyu araştıran kişilerin bakış açısına, yaşam koşullarına ve dönemine, ihtiyaçlarına ve algısına göre değişkenlik gösterebilir bu yüzden zamanla değişebilir diyorum.

    15. Şimdiye kadar değişen bir bilimsel yasa görmedim ama asla değişmezler diyemeyeceğim her an her şey olabilir çünkü.

    16. Katılıyorum. Zaten bir çok teori önceden hipotezdi.

    17. Bilim evrenin yapısını inceler kısaca. Teknoloji ise insanların ilgi ve ihtiyaçlarından doğan aletler olabilir. Bilim olmasaydı teknoloji olmazdı. İç içedirler ancak farklı anlamları vardır.

    18. Gerçeğin tam bir kopyası olmasına imkan yok. Biz belki büyüklük oranı olarak benzetebiliriz bunları. Ancak bir güneş modeli yapıp sıcaklığını da yaklaşık 5700 K yapmamıza imkan yoktur. Katılmıyorum.

    19. Sadece teorik değil deneysel bilmin de uygulama alanı olabilir. Emin değilim ama sanırım katılmıyorum.

    20. Bilimsel yöntem de değişebilir. Eğer her zaman kullandığımız bilimsel yöntemlerle bir sonuca varamıyorsak neden değiştirmeyelim ki ?

    21. Bilimsel modeller değişmezler bence. Katılmıyorum.

    http://www.toplumdusmani.net/modules/wordbook/entry.php?entryID=5022%E2%80%8E
    http://evrimagaci.org/makale/6
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Teknoloji
    http://bigalioglu.blogcu.com/tez-hipotez-teori-yasa-bilimsel-yontem-bilimsel-dusunce-bi/2870583

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba merve
      21. önermeye ben katılıyorum. neden katılmadığını bize gerekçelrini acıklayabilir mısın?
      mesela atom modeli örnek verelim; Dalton atom modeli, sonra thomson üzümlü kek modeli sonra rutherford...
      dalton atom bolünemez demişti tek parça bir bütün olarak düşünmüştü. ama bunun böyle olmadığı sonradan ortaya konuldu. mesela bugün
      '' modern atom '' diyoruz peki bu gelinen son nokta mı sence , artık değişmeyecek desek doğru olur mu ne dersin? diğer bilim adamlarının da ortaya attığı modellerin zamanla değiştiğini gördük. ben zamanla değişebileceğine inanıyorum.

      Sil
    2. Merhaba Merve ben de 21. önermeye katılıyorum. Çünkü zaten bilimsel modeller , olayların, nesnelerin ve durumların temsilleriydi. Temsil edilen değişince doğal olarak temsiller de değişir.

      Sil
    3. Merhaba merve 21. Önermeye cevabına katılmıyorum. Modeller zaman geçtikçe ve teknoloji ilerledikçe değişir sen neden katilmiyorsun biraz daha açıklama yapabilir misin

      Sil
    4. Birde 12. Önermeyi biraz açar mısın neden katilmiyorsun

      Sil
  33. 9-önermeye katılmıyorum .Tabiki bilim keşfedilebilir fakat bunun yanındada insanında kafasında birşeyleri kurgulayıp düşünmesi lazım .Bilim insanları zaten buluşlarını yaptıgı zaman mutlaka kafalarında kurguladıkları bilgiler vardır .Yoksa öle tesadüfen gidİlipte bi buluş yapılmaz onları o olaya yönlendiren fikirleri mutlaka vardir…
    10-önermeye katılmıyorum..Bilimde kesinlik yoktur çünkü.Evet bilim yaşantımızda olan gündelik bilgilerin kat be kat fazlasının göz önüne alır.Fakat şunu unutmayalım ki doğanın kendisinde ise bilimin kullandıklarından ve göz önüne aldıklarından bile kat be kat fazla değişken vardır. Doğada -şimdilik- öngörülemez sonsuz sayıda değişken olduğu için, canlılar üzerine de sonsuz sayıda değişken etki etmektedir. Bu da, evrenin bir kısmının öngörülemez olmasına sebep olur.
    11-önermeye katılmıyorum.Teori ile yasa arasındaki en önemli faark teorilerin daha geniş bir bakış açısıyla ele alınıyor olması açıkladığı yada çözümlediği problemin başlangıcından sonuca kadar geçen süreci tüm ayrıntı ve ilgileriyle birlikte içermesidir ve sürekli geliştirilip genişletilebilmesidir.Yasalar ise modeldir.örneğin; Bing Bang teorisi içerisinde Hubble yasası gibi birden fzla yasa içerir..Sonuç olarak ‘’ispatlanan teoriler kanun olur’’gibi yaygın olan düşünce doğru değildir.Teori ve yasa farklı anlamları olan ve bilimsel gelişim sürecinde birbirinin devamı olmayan iki kavramdır.
    12-önermeye katılıyorum.Çünkü teori hipotezlerle desteklenen,aksi bir teori ile topyekün çürütülmediği takdirde bilimsel geçerliliği sürekli olan bilimsel çözümlemedir.Sistemli bir biçimde düzenlenmiş, bir çok olayı deneysel gözlemlerle açıklayan,bir bilime konu alan temeller bütünüdür.kısacası kuram ispatlanabilen ve doğadaki olayların nasılını açıklayan bir bilimsel çözümlemedir.yani bunu keşif olarak alamayız.
    13-önermeye katılıyorum .Bilimde kesinlik ifadesi yoktur ki bana göre buda bilimin ne kadar güvenilr olduğunu göstiriyor .Açıkcası doğada hala çok fazla değişken vardır ve bilim buna etki edememektedir.Evet tabiki bilim eleştiriye ve yoruma acıkıtır öyle olmasaydı gecmıste olan teoriler çürütülemezdi bunlar yine yorumlanıp eleştirilmesinden dolayı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 13. önermeye yaptığın yoruma katılıyorum. Eğer bilim eleştiriye açık olmasaydı teoriler çürütülemezdir bütün bilim insanlarının yaptıkları kabul edilirdi.

      Sil
  34. 14-önermeye katılıyorum .Bilimsel bilgiler zamanla değişebilirler.Bazen bilimsel bilgi olarak sunulan şeyler yine bilimin yöntemleriyle çözülür.Şunu çok iyi biliyoruz evren sürekli değişiyor ve bilimsel bilgilerde evrene göre sekil alıyor ve değişim içine giriyor.
    15-önermeye katılmıyorum .Bilimsel yasaların kesinliği vardır sonucta kanıtlanmıstır fakat kendi dönemine göre.. Evren sürekli değişim halindedir ve bilimsel kuramlar yasalarda değişkenlik gösterir.
    16-önermeye katılıyorum. Fakat eksiklik görüyorum çünkü doğruluğu ispatlanmış hiotezler teorilere dönüştürülebilir.Elimizde hipotez olabilir fakat bunun öncelikle deney ve gözlemlerle kontrol edilip kesinleştirmek lazım sonra teoriye dönüştürebiliriz.
    17-önermeye katılmıyorum .Teknoloji sadece bilimin gelişmesine katkı saglar yanı aralarında ilişki vardır .Teknolojı dedıgımız yeni şeyler icat edip hayata kazandırdıklarımızdır ama bilim daha önceden bile keşfedilmeyenleride ele alır
    18-önermeye katılmıyorum.Herzaman bilimde kesinlik olmadıgın soyledık ve bu cumledede tam anlamıyla kelımesı ıle kesınlık ıfade edılmıstır.Modeller evet hayatın birer kopyasıdır fakat birebir aynı diyemeyiz ve eger birebir aynı oldugunda söylersek bilimin güvenirlilğinden şüphe ederiz. Sonucta bu modeller teknolojı ile birlikte sürekli değişmektedir aynı kalmaz ..Kaldıkı bu modellere gecmıste baktıgımızda bircok bilim adamı tarafından farklı yorumlar getiridiğini ve zamanla değiştiğini görmüşüzdür.
    19-önermeye katılıyorum.Bilimi zaten yapma amacımız evren yada insan üzerinedir yani hayatı kolaylastırmak ıcindir .Teknoljıde insan hayatını kolaylastıran gelısmeler oldugu için bilim teknolojiyi içine alır ve gelişmesine olanak saglar
    20-önermeye katılmıyorum.Bilimi fen bilimleri doğa bilimleri ve ideal bilimler olamk üzere 3 e ayırmıştık ve hepsının yöntemı farklılık gösterir .fen bilimlerine bilimsel yöntem basamaklarını(hipotez kurma ,deney ,gözlem) yaparken doğa bilimlerinde gözlem deney yapma gibi yöntemleri kullanamayız yani farklılık gösterir.
    21-önermeye katılıyorum .18. önermedede bahsettiğim gibi bilimin sınırlılıkları vardır ki bence böyle olması ile güvenilirdir sonuçta bilimide insan yapıyor. yaptığı modellerle ve kesin olmamakla birlikgte gercegı acıklamaya yardım eder dönemin sartlarına göre fakat teknolojık gelısmelerle ve zamanla bilimsel bilgilerde değişebilir ve yenilenebilir.

    http://evrimagaci.org/makale/13
    http://www.turkcebilgi.com/soru/13354/bilimsel-yasa-bilimsel-teori-arasindaki-fark-nedir
    http://www.fizikogretimi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=156:teoriler-yasa-olur-mu&catid=58:kavram-yanilgilari-9&Itemid=163
    http://egitim.beun.edu.tr/cv/hstortop/wp-content/uploads/sites/22/2013/11/Bilimsel-Yasa.pdf

    YanıtlaSil
  35. 9. Önermeye katılmıyorum.Bilgi önce insanlar tarafından kurgulanır daha sonra bu bilgiler deneylerle keşfedilir.İnsan önce düşünür snra keşfedilir. Sonrada yasalar oluşturulur.

    10. Bu önermeye de katılmıyorum. bilimsel yasalar bir çok şeyi açıklamazlar. Çünkü keşfedilmesi gereken birçok bilgi vardır.

    11. Kısmen katılıyorum. Zamanla yasalara dönüşebilir ama eleştiriye açık olduğu için değişebilir.

    12. Kısmen katılıyorum. Çünkü insanlar tarafından önce düşünülüp kurgulanır sonrada merakın giderilmesi için keşfedilir.

    13. Önermeye katılıyorum. Bilgi kesin değildir çünkü teknoloji sürekli geliştiğinden insan araştırma ihtiyacı duyar.Zamanla bilgi değişir ve elşetiriye açıktır.

    14. Evet bilimsel bilgi zamanla değişir.İnsan keşfettikçe yeni bilgiler bulmak ister.Yeni şeyler bulundukça eski bilgilerde değişir.

    15. Bilimsel yasalar değşir. Bu önermeye hiç katılmıyorum. Zamanla insanın yaşadığı dönemle ilgili farklı ihtiyaçları karşılamak adına yeni şeyler keşfedilmesi gerekiyor.Teknoloji geliştiğinden dolayı merak arttığından eski bilgilerin yerini yenisi alır.

    16. Katılıyorum çünkü önce bilgiyi kanıtlamak için hipotezler kurarız. Hipotezlerimizi kanıtladıktan sonra bilgi teoriye dönüşür.

    17. Katılıyorum.Bilim geliştikçe teknolojide gelişir. İkisinin arasında yakın bir ilişki vardır.Çünkü eski dönemlerden beri bilgi aratmış bunu teknolojiyede yansıtmışlardır.

    18. Katılmıyorum. Çünkü ; bu modeller kurgudan hayalden ibarettir.Edinilen bilgiler doğrultusunda böyle modeller oluşturmuşlardır bilim adamları.Somut birşekilde hayal etmemizi kolaylaştırmak için modeller vardır.

    19. Kesinlikle katılıyorum.Bilimsel bilgiyi keşfettikten sonra bu bilgileri kullanmak istemişlerdir ve bu yüzden teknolojiye yansımıştır bu buluşlar.

    20. Hayır sabit değildir ve zamanla değişir. Her çağın kendi ihtiyaç duydukları yönde bilimsel çalışmalar yapmışlardır. Bu nedenle yöntemleride değişir.

    21. Evet katılıyorum. Modeller gerçeği açıklamaya yardımcı olabilirler ama bimsel bilgilerin değişmesinden dolayı bu modeller zamanla değişir.Yeni bilgiler arttığından dolayı eski bilgilerin yerini yenileri alır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ayşe. 17 onermen açık degil .ayni anlamidir veya değilmidir onermeni okurken bu soruya cevap bulamadım ...

      Sil
  36. “Bilimsel yasalar keşfedilir insanlar tarafından kurgulanmaz’’
    Katılıyorum. Çünkü birçok deney ve gözlem sonucu hipotezler sonrasında teoriler ve sonrasında da yasalar oluşturuluyor.
    “Bilimsel yasalar evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklar’’
    Katılmıyorum. Her şey tam olarak açıklayabilseydi bilim durağan olurdu. Bilimsel yasaların açıklayamadığı gerçeklerde vardır. Örneğin karadelikler.
    “Bilimsel teoriler zamanla yasalara dönüşür’’
    Kısmen katılıyorum. Hepsi olmasa da bir kısım teoriler yasalara dönüşebilir. Mesela big bang halen teoridir. Yasalaşmamıştır.
    “Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanılırlar, keşfedilmezler’’
    Katılıyorum. Çünkü yapılan gözlemler sonucu bilim insanı tarafından oluşturulan tahminlerdir.
    “Bilimsel bilgi kesin değildir, eleştiriye açıktır’’
    Katılıyorum. Bilimin özü budur. Eleştiriye yeniliğe açıktır. Tam kesinlik yoktur.
    “Bilimsel bilgiler zamanla değişebilir’’
    Katılıyorum. Örneğin monera alemine dahil bazı canlılar zamanla arkealar adı altında toplandılar.
    “Bilimsel yasalar asla değişmezler’’
    Asla dendiği için katılmıyorum. Yasalar çok çok zor ama değişebilir. Kanunlaşırsa değişmez.
    “Bilimsel hipotezler zamanla teorilere dönüşebilirler’’
    Katılıyorum. Zaten hipotezde bir hata yoksa sonraki aşaması teorileşmesidir.

    “Bilim ve teknoloji aynı anlamdadır’’
    Katılmıyorum. Teknoloji bilimin aletleşmiş halidir, ama bilim ve teknolojinin gelişmesi paralellik gösterir. Bilimde de ekonomi önemlidir ama teknolojide ekonomi ön plandadır.
    “Bilimsel modeller (güneş sistemi, atom modeli gibi) gerçeğin tam bir kopyasıdır’’
    Katılmıyorum. Gerçeğin tam kopyası olsaydı, Plüton gezegenlikten çıkmazdı. Zamanla yeni tanımlamalar olabilir.
    “ teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır’’
    Katılıyorum. Kuantum fiziğinin gelişmesi ile bilgisayar, cep telefonu,uydu vs gibi alanlarda teknolojik olarak yararlanılmıştır.
    “ bilimsel yöntem sabittir ve değişmez’’
    Katılmıyorum. Zamanla değişebilir. Teknolojik gelişmeler ve yeni bilgiler ışığında değişebilir.
    “ bilimsel modeller kendi sınırlılıkları içerisinde gerçeği açıklamaya yardım eder ve zamanla değişebilir’’
    Katılıyorum. Güneş Sisteminde olduğu gibi. Zamanla gezegen tanımı değişti ve Plüton gezegen olmaktan çıkarıldı.
    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/
    www.acikbilim.com
    www.notdenizi.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba sibel
      9 önermede bilim adamları birşeyleri merak etmeden araştırmadan şüpheye düşmeden ve şüpheler sonucunda kafasında birtakım şeyleri kurgulamadan direk '' yasaları '' bulabilirler mı sence?
      mesela adam durup dururken ben bir yasa buldum diyebilir mi?
      sonuçta o yasaları bulma ve yasa olma sürecine kadar gelirken bilim adamlari kafalarında bir takım düşünceleri tahminleri kafasında tasarlayarak o sürece gelir. ben bir yasanın bulunmasında '' kurgulamanın '' çok önemli olduğunu düşünüyorum.

      Sil
    2. Merhaba Sibel. 10. önermede verdigin ornek güzel olmus. Herseyi acıklaması malesef mümkün olmuyor. Dedigin gibi bir karadelik nasıl olusuyor sebebpleri ne bunlar yanıtlanmamıs sorular olarak kalıyor. Bunun gibi bircok acıklanması beklenen soru var fakat cevabı yok.

      Sil
    3. Merhaba sibel."bilimsel yasalar asla degismezler ." Bu onermede yaptığın yorumda yasa değişir kanunlasirsa değişmez demissin .peki kanun ile yasa ayni şeyler degilmidir .nasil oluyorsa biri değiştiğinde diğeri değişmiyor ....

      Sil
  37. 9)Katılmıyorum. İnsan önce ne bulacağını hayal eder yani kurgulamaya başlar daha sonra buna ulaşmak için çalışmalar yapar.İnsan beyninde bir şematik düzen söz konusudur.Hayal,yaratıcılık ve gözlemlerimizi de kullanarak bilimsel araştırmalar ve deneyler yapılır.Ardından hipotezler kurulur ve sonuçlara göre bilimsel yasalar keşfedilir.
    10)Katılmıyorum.Bilimin açıklayamadığı bir çok doğa olayı mevcuttur.Elimizde var olan gerçeklere dayanarak ve bilimsel metotları da kullanarak yasalar oluştururuz.Bu yasalar sonsuza kadar gerçekliğini koruyacaktır diyemeyiz.Gözlemlenen yeni olaylar karşısında değişebilirler.Evren hakkında açıklanamayan sorular genel olarak şöyledir;
    Evren oluşmadan önce ne vardı?
    -Evren nasıl oluştu?
    -Evren içindeki tüm döngüler nasıl sağlanmaktadır?
    -Evrenin enerjisi bitip bir son söz konusu mu?
    11)Teori ile yasa arasındaki en önemli fark teorilerin daha geniş bir bakış açısı ile ele alınıyor olması açıkladığı yada çözümlediği problemin başlangıcından sonuca kadar geçen süreci tüm ayrıntı ve ilgileriyle birlikte içermesidir ve sürekli geliştirilip genişletilebilmesidir. Yasa çoğu zaman tek bir davranışı açıklar.Yasa bir modeldir förmülerle veya tek bir cümleyle ifade edilebilir.Yani bir teori kendi içimde birden fazla yasa içerebilir.Sonuç olarak her teori yasaya dönüşür düşüncesi doğru değildir.Teorilerin aksi ispatlanınca geçerliliğini kaybetmektedir.
    12)Katılıyorum. keşfetmeğin kelime anlamı var olduğu bilinmeyen bir şeyi bulmak.Kristof kolomb Amerika ı keşfetti deriz mesela.Ancak var olan bilgiler keşfedilmez bir deney bir gözlem yapılır.Yapılan deneyler soncunda parçalar birleştirilip kurgulanır ve teoriler oluşturulur.
    13)Katılıyorum.Bilimsel bilgi,bilimsel yöntemlerle elde edilen bilgidir.Bir bilginin bilimsel olmasının ölçütü yöntemsel olmasıdır.Yani bilimsel yöntemler değiştirilerek bilginin gerçekliğini zamanla sorgulayabiliriz.
    14)Katılıyorum.Bilgiyi oluşturan insanlardır.Bilgiyi oluştururken bilimsel yöntem ve metotlar kullanılır.Zamanla gözlemlenen yeni olgu ve olaylar karşısında bilgiler değişebilir.Yani şöyle diyebiliriz bilim hiçbir zaman tam doğrulara ulaştığını iddia etmez sanki doğrulara ulaşmış gibi davranır.Bilimdeki köklü değişimlere bir çok örnek verebiliriz.Örneğin;uzun yılar devam eden durağan evren modeli,2 bin yıllık Öklid geometrisinin yetersizliği,peşinden yıllarca koşulan ‘’eter’’in elden uçup gitmesi gibi…
    15)Katılmıyorum.14 inci önermede dediğim gibi bilim tam doğrulara ulaşmaz,doğrulara ulaşmış gibi davranır.Yani yasalar bildiğimiz şeyler kapsamında oluştururuz.Bir örnek verecek olursam;Bir dönem en alt parça atom olarak biliniyordu,aslında daha alt parçacıkları proton,nötron ve elektronlar oluşturduğu bulundu.Yani bu değişimler bilimin temel özelliğidir.
    16)Hipotez;yapılacak bir araştırma ve ye deneyde öne sürdüğümüz düşüncelerdir.yani sonucu bilmeden yapılan tahminlerdir.Yani hipotezler doğru ve yanlış olabilirler.Hipotezlerin sonuçlarının her zaman doğru çıkması halinde bu düşünce teoriye dönüşür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba şükrü 10. önermene verdğin örnekleri bende çok doğru buluyorum, desteklediğin konuyu açıklamada oldukça açık.

      Sil
    2. Merhaba Şükrü. 14. önermede verdigin orneklere bende katılıyorum. uzun yıllar once kabul edilen o zamanın sartlarına göre dogru sayılan cogu sey günümüz teknolojisi ile yenilenip degismiştir. Buda bize bilimsel bilginin zamanla degisebilecegini gösterir.

      Sil
  38. 17)Katılmıyorum.İnsanoğlunun gereklerine uygun yardımcı alet ve araçların yapılması ya da üretilmesi için gerekli bilgi ve yetenek Teknolojidir.Yani gerekli bilgi için Bilim araştırma yapar ve teknoloji oluşturup geliştirir.Aynı zamanda gelişen teknoloji de bilime katkı sağlar.Bilim ve teknoloji birbiri için çalışmasına rağmen kapsamları farklıdır.
    18)Katılmıyorum.Bilimsel modeller gerçeğin kopyaları değillerdir.Bilimsel modeller bir doğal süreci açıklayan fikirler dizisidir.Araştırmacılar bu modelleri kullanarak teori üretirler.Teoriler zamanla değişebilir buna bağlı olarak fikirlerimizde değişip yeni modeller ortaya çıkartırız.
    19)Katılıyorum.Teknoloji teorik bilimi oluşturur.Teknoloji insan çevresini denetleme,biçimlendirme ve değiştirme çabalarına yönelik uygulamaları kapsar.Bilimin deney ve gözlem yapması için gerekli araçların geliştirilmesinde görev alır.
    20)Katılmıyorum.Her bilim adamının farklı yöntemleri olabilir.Mesela sözel bilimlerde farklı yöntemler kullanılır.Bilimsel bilgi sabit olmadığı gibi bilimsel yöntem de sabittir diyemeyiz.
    21)Katılıyorum.Modeller kendi sınırlılıklarımız içerisinde bir fikirler dizisidir.Bildiklerimiz ışığında modelleri değiştirebiliriz.
    KAYNAKLAR;
    https://eksisozluk.com/bilimsel-yontem--494560
    http://www.delinetciler.net/bilim-genel/75174-bilim-ve-teknoloji-arasindaki-iliski.html
    http://www.newwsa.com/download/gecici_makale_dosyalari/NWSA-5239-1-9.pdf
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://hasanyolcu.wordpress.com/fen-ve-teknoloji-dersi-tartisma-konusu-2/
    http://www.evrenindili.com/evrenin-bilgisi/bilimin-anlami/361-bilimsel-doruluk-zamanla-ve-kural-olarak-deiir
    http://www.kardelendergisi.com/yazi.php?yazi=547
    http://www.etutodasi.net/konu/bilimsel-bilgi-mutlak-anlamda-kesin-midir.4834/
    -http://www.bilgicik.com/?s=ayn%C4%B1%20g%C3%B6zlemi%20yapan%20iki%20bilim%20insan%C4%B1
    -http://www.yasambu.com/forum/liseler-ve-ilkogretim/46980-bilim-adamlarinin-ozellikleri-nelerdir.html
    -http://www.bilgius.com/arama.html?q=ayn%C4%B1%20g%C3%B6zlemi%20yapan%20bilim%20insanlar%C4%B1
    -http://www.okuldersleri.com/tarih_biliminin_yontemi.htm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 20. önerme hakkındaki yorumuna katılıyorum. Bilim alanlarına göre kullanılan yöntemler değişiklik gösterir.

      Sil
  39. 9.önermeye katılmıyorum.Hayal gücüyle birlikte düşünerek önerme ortaya konur ve zamanla bu önerme geliştirilerek, kurgulanarak bilimsel bilgiye ulaşılır.
    10.önermeye katılmıyorum.Kesinlikle tam olarak gerçekleri açıklar şeklinde bir şey söyleyemeyiz.Doğa üstü olayları açıklayamaz.
    11.önermeye katılıyorum.Bulgularla ve deney gözlemlerle destekleniyorsa zamanla yasaya dönüşür.
    12.önermeye katılmıyorum.Keşfedilemez denilmesi yanlıştır.Amerika kıtası vardı.önceden bilinmiyordu ve sonra keşfedildi.
    13.önermeye katılıyorum.Şu an geçerlidir ama kesindir denemez.eleştiriye açıktır.araştırmalar,incelemeler,gözlemler yapıldıkça yeni bulgular bulunabilir.
    14.önermeye katılıyorum.Şu ana kadar ışık hızı en hızlıydı ama sonra ışık hızından hızlı partiküller bulundu.
    15.önermeye katılmıyorum.Sadece bu zamanda bu yasa geçerlidir,diyebiliriz.ama yer-zaman değişiminde o yasa gerçeği yansıtmayabilir.
    16 önermeye katılıyorum.Kurduğumuz hipotez elde ettiğimiz bulgularla,deney ve gözlemlerle desteklenebiliyorsa zaman içinde teoriye dönüşür.
    17.önermeye katılmıyorum.Bilimde evreni anlama çabası vardır.bunu teori veye yasalarla ortaya koymaya çalışır.Teknoloji ise bilimin oluşması için gerekli olan maddeler,aletler,yöntemler diyebiliriz.
    18.önermeye katılmıyorum.Kullandığımız modeller bize gerçeği tam olarak yansıtmaz.sadece bizde ön fikir oluşmasını sağlar.
    19.önermeye katılıyorum.Bilime ulaşabilmek için teknolojiyi kullanırız.
    20.önermeye katılmıyorum.Başka yöntemler kullanarak da bilimsel bilgiye ulaşmak vardır.
    21.önermeye katılıyorum.Gerçeğin aynısı değildir ama bu modeller geliştirildikçe gerçeği anlamaya daha çok yardımcı olur.

    YanıtlaSil
  40. 9. önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel yasalar insan tarfından yapılan çalışmalardır. Orta Çaglar' da insanlarin basitçe çok sayıda gözlem yaptığı ve bu gözlemlerin de yasaları akla getirdiği düşünülüyordu. Fakat gerçek olan bu değildir. Biliminsanlarının gözleminden daha çok imajinasyon(hayal gücü) olan kurgularıda olması gerekir
    10.Önermeye katılmıyorum,bilimsel yasalar evreni tam anlamıyla açıklayamaz. Bilim sadece evrenin çok az kısmını açıklamayı başarmış bu açıklanan bilgileri çoğu da tam olarak açıklayamamıştır. Örneğin yaşamın başlangıcının tam olarak açıklayamaması gibi
    11. önermeye katılmıyorum. Bilimsel teoriler ve yasalar, bilimsel yöntemlerle aksi ispatlanıncaya kadar geçerli doğrular olarak kabul edilir.Yoksa her teori yasaya dönüşmeyebilir. İkisi de bilimsel ön görülerde bulunmak ve bilimi geliştirmek için temel alınırlar. öncelikle teori ve yasayı daha iyi tanımak gerekiyor. Teori ile yasa arasındaki en önemli fark teorilerin daha geniş bir bakış açısı ile ele alınıyor olması açıkladığı yada çözümlediği problemin başlangıcından sonuca kadar geçen süreci tüm ayrıntı ve ilgileriyle birlikte içermesidir ve sürekli geliştirilip genişletilebilmesidir. Yasa çoğu zaman tek bir davranışı açıklar. Yasalar aynı zamanda bir modeldir. Kısa bir formülle i veya cümle ile ifade edilebilir. Oysa teori herhangi bir davranışı, bu davranış ile ilgili bir çok başka olayı da göz önünde bulundurarak açıklar. Bir teori birden fazla yasayı içine alıyor olabilir.
    12.önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel teorileri kurgulanma boyutuna bakarsak insanoğlu ihtiyaçlarına göre kendi bilgileri, hayalgücü ile kurgularlar. Fakat keşfedilmezler kısmı yanlış bir düşüncedir. çünkü bilimsel teorinin amacı yeni bilgi bulmak yani keşfetmektir
    13.katılıyorum. Bilimde esaslık eleştiriye açık olup, herkesin düşüncesini söyleyebilmesi gerekmektedir. Çünkü bilimsel bilgiler yanlışlanabilir ; değişen zaman, teknoloji, insan merakı, bilgileri değiştirebilir ve bu döngü de bilimi değişmesine neden olabilir.
    14.önermeye katılıyorum çünkü 13. önerme için belirttiğim gibi değişen zaman, teknoloji, doğa olayları ve bunun gibi birçok nrdrnden dolayı değişebilir.
    15.önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel bilginin hala çözülemeyen farklı yorumlanan daha birçok gizli yanları vardır ve sürekli değişmeye müsaittir.Bugün için kabul gören bir yasa ilerde onu çürütebilecek daha iyi , kabul gören bir yasala değiştirilebilir.
    16.önermeye katılıyorum. Çünkü hipotezlerin deney ve gözlemlerle birlikte desteklenmesi halinde o hipotezi çürütebilecek başka doğrular bulunamazsa zamanla teoriye dönüşütürülebilirler.
    17. öneriye katılmıyorum. Bilimle Teknoloji arasında tabi bir döngüsel bir ilişki vardır; bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmanın daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır.
    18. önermeye katılmıyorum. şöyle; güneş sistemini örnek verecek olursak Güneşin gerçek büyüklüğünü ve diğer gezegenlere olan uzaklığını günlük hayatta gerçeğini yapamayız ancak bir maket, model üzerinde onu gösterebiliriz . Buda bilimsel bazı modellerin gerçeğin tam bir kopyası gösterir.
    19.önermeye katılıyorum. Bilimsel çalışmaları teknoloji sayesinde uygulanma olanağı bulmaktadır. Ayrıca somutlaşarak gösterilen bir olgu bilimin daha kolay anlaşılmasını ve doğruluğunda kabulunu sağlar.
    20. önermeye katılmıyorum. Çünkü yıllardır herkes tarafından kabul gören yasaların bile çürüyüp değişebilirken gelişen dünyada ve teknoloji ile birlikte yöntemlerin degişmemesi çok mümkün değildir.
    21.Önermeye katılıyorum çünkü bilimsel modeller kendi sınırlılıkları içerisinde gerçekleri açıklamaya çalışırlar yardım ederler. . Bilimsel modeller bizim o konu hakkındaki bilgilerimiz sayesinde tasarı oluşturmamızı sağlar. Değişen zamanla ve teknolojiyle değişim göstermesini sağlayabilir. Bilimsel modeller açıklanabildiği nokta kadar tasarlanır. Eğer, açıklanabildiği nokta üzerine zamanla yeni bilgiler de eklenirse tasarlanan model de ona göre değişim gösterir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 21. önermeye yaptığın yoruma katılıyorum. Bilimin açıklayabildiği şeyler zamanla değişirse onu oluşturan modellerde değişmesi lazım

      Sil
  41. 9. önermeye katılmıyorum. İnsanlar kurgulayarak birçok yasa elde edebilir.
    10. önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasalar evren hakkındaki gerçekleri tam açıklayamaz. Daha birçok bilinmeyen konu mevcuttur.
    11. önermeye katılıyorum. Teoriler aksi ispat edilmediği sürece doğruluğu yeni bilgilerle doğrulandıkça zamanla yasaya dönüşebilir.
    12. önermeye katılmıyorum. Bilimsel teoriler sadece kurguyla elde edilmezler. Bazı teoriler keşfedilirken bazı teoriler kurgusal olarak bulunur.
    13. önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgilerin özelliklerinin birisi de eleştirel olmasıdır. Bilim sorgulamaya açıktır.
    14. önermeye katılıyorum. Yeni bilgiler eski bilgileri yanlışlayabilir veya düzeltme ihtiyacı ortaya çıkarabilir. Bilim gelişmekte olan bir süreçtir.
    15. önermeye katılmıyorum. Yeni bilgiler yasalar ile çelişebilir. Bu da yasaları sorgulama gereği doğurur. Yasalar değiştirilebilir ya da kaldırılabilir.
    16. önermeye katılıyorum. Bilimsel hipotezler deneylerle gözlemlerle ya da diğer bilimsel bilgilerle doğruluğu kabul edilirse teorilere dönüşebilir.
    17. önermeye katılmıyorum. Bilim gelişmesi ve yeni bilgiler bulması ile teknoloji oluşur ve gelişir.
    18.önermeye katılmıyorum. Bilimsel modeller gerçeğin tam bir kopyası değildir. Olabildiğince benzeridir.
    19.önermeye katılıyorum. Teorik bilimde bulunanlar teknojiye yansır ve uygulanmış olur.
    20. önermeye katılmıyorum. Bilimsel yöntem bilimin alanlarına göre değişir. Tek bir bilimsel yöntem yoktur.
    21. önermeye katılıyorum. Bilimsel modeller gerçeğin sınırlı kopyasıdır. Bilimsel bilgiler değiştikçe modeller değişebilir. Yeni modeller ortaya atılabilir.
    Kaynaklar:
    http://www.felsefe.gen.tr/
    http://dusuncedunyasi.net/
    http://norobilim.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 9. tam olarak katılmıyorum ethem, Nedir bilimsel yasa F=m.a bunu bulmadan önce Newton F=m.a mı demiştir sizce. Bu elmayı yere çeken bir kuvvet var olmalı mı demiştir. 2. seçenek olsa gerek. Yasları kurgular degil ölçümler, gözlemler, araştırma sonuçları oluşturur. Matematiksel bağıntıların keşfedilmesi gerekir. Ama kurgular olmadan Yasalara kefişler yoluyla oluşur demekte yanlıştır. Bilime gözü kör muamelesi yapmış oluruz. Düşünün bir şey arıyorsunuz ne aradığınızı bilmiyorsunuz, yani kurgular az çok ne bulacağımız hakkında bize fikir verir ki bu sayede neyi aradığımızı biliriz. Bilimsel yasalar keşfedilir ama o keşfe bizi sürükleyen şey kurgularımız olsa gerek.

      Sil
  42. 9. önermeye kısmen katılmıyorum. Bilimsel yasalar keşfedilir evet doğrudur fakat kurgulanamaz dersek yanlış olur. Bilimsel yasalar insanların gözlem deney akıl yolu ile kurgulanabilir. Doğada var olan bir yasayı keşfederizbiliriz fakat bu yasayı ifade etmek için aklımızda kurgulayıp niçinbu şekilde ? böyle olmasaydı ne olurdu gibi sorular sorark o yasayı gösterme yoluna gidebilirz.
    10. önermeye katılmıyorum. Gerçekleri tam olarak açıklar ifadesi yanlıştır. Tam olarak açıklamaz sadece açıklamaya çalışır.
    11.önermeye kısman katılıyorum. Evet bilimsel teoriler ispatlanıp deneylerle desteklenip yasalara dönüşebilir. Fakat ortaya konulan teorilerin hepsi yasa olamaz.
    12. önermeye kısmen katılmıyorum. 9. Önermede de açıkladığım gibi yasalar hem keşfedilir hemde insanlar tarafında kurgulanabilir.
    13. önermeye katılıyorum. Evet bilimsel yasaların gerçekliği yoktur değişebilirler çünkü toplumlar değiştikçe zaman ilerledkçe insanlarda değişir insanların olaylara doğaya bakış açıkları değişir. Bilim ya da bilimsel bilgi insanlar tarafından bulunuyor insanların meraklı ve eleştirel yaklaşımlarından ortaya çıkıyor. Budan dolayı bilimsel bilginin kesinliği yoktur.
    14. önermeye katılıyorum. Zaman ilerdeikçe kullanılan teknoloji gibi şeyler değiştikçe bilimsel bilgilerinde değiştiğini görüyoruz aslında. Örneğin eskiden dünyanın yuvarlak değilde tepsi şekilde olduğu söylenmiş ve belli bir dönem boyunca bu kabul edilmişti fakat zamna değiştikçe ve bazı insanların araştırmacı eleştirel yaklaşımlarıyla ortaya başka bir durum çıkmıştır. Dünyanın yuvarlak olduğu ortaya konmuştur.
    15. önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgilerin kesinliğinin olmadığını söylemiştik zaten. Bundan dolayı yasaların da kesinliği yoktur. Değişebilir.
    16.önermeye kısmen katılıyorum. Hipotezler ispatlandıkları sürece yani desteklendikleri zaman teori olabilirler. Fakat hipotez yanlış ise teori olamaz.
    17. önermeye katılmıyorum. Bilim ve teknoloji birbirliyle ilişkilidir fakat aynı anlamda değildirler. Teknoloji bilimin uygulamaya geçmiş halidir. yani teknoloji bilimin bir üründür. Bilim ise insanların yaşadıkları doğayı anlama çabasıdır. Bilimsel bilgiler teknolojiyi oluşturur.
    18. önerme katılmıyorum. Çünkü bilimsel modeller gerçeği tam olarak göstermez sadece bize fikir verir. İnsanların anlamasını sağlar modeller. Model temsil niteliğindedir. İnsanların gerçekleri anlamaya çalışmasına yardım eder.
    19. önermeye katılıyorum. Teknoloji bilimin uygulamaya geçmiş halidir. Bilimsel bilgiler olamadan teknoloji olmaz. Teknoloji bilimsel bilgilerin hızla gelilmesini bilimsel bilgide teknolojinin ilerlemesini sağlar.
    20. önermeye katılmıyorum . kullanılan birçok yöntem vardır. bilim insanlar tarafından ortaya konuluyorsa her insanında olaylara bakış açısı faklıysa burada yöntemlerin de farklı olacağını söyleyebiliriz.
    21. önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgiler zamanla değiştiğinden dolayı modellerde değişebilir çünkü modellerde bilimsel bilgilerin bir ürünüdür. Görünmeyenin somutlaştırılmış halidir. Zaman değiştikçe bilimsel bilgi değişir, bilimsel bilgi değiştikçe insanların bakış açıkları ve bunlardan kaynalı olarakta modellerde değişebilir.

    www.wikipedia.org
    www.msxlabs.org
    http://www.teknoalem.org/bilim-ve-teknoloji-arasindaki-iliski.htm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 17. önerme hakkındaki yorumuna katılıyorum. Teknoloji ve bilim birbiriyle bağlantılıdır. Bilimin gelişmesi teknolojiyi etkiler. Teknolojinin gelişmesi de bilimi etkiler. Teknoloji yardımıyla bulunan aletler bilimin gelişmesine yardımcı olur. Örneğin teleskoplar bilim geliştikçe gelişmekte aynı zamanda teleskoplar geliştikçe astronomi bilimi gelişmektedir.

      Sil
    2. 19. önerme hakkındaki yorumuna katılıyorum. Teknoloji ilerlemese yeni bilimsel bilgilere zor ulaşılır bilimde ilerlemese yeni teknolojik araçları bulmak zorlaşır

      Sil
  43. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu oyumsuz yorumuna katılıyorum ethem, yorumsuz bir yorum olmuş gerçekten, xD

      Sil
  44. 9.Önermeye katılmıyorum.
    İnsanlar merak ettikleri şeyleri araştırır ve sonuca varmaya çalışır.Yani önce kafasında kurgular daha sonra yaptığı çalışmaları ile keşfeder.

    10.Önermeye katılmıyorum.
    Bilimsel yasalar evreni araştırır ve bu araştırmaları sonucunda bir çok bilgiye ulaşır ama bilim adamları hala evren üzerine çalışmalara devam ediyor ve her geçen gün büyümekte olan sonsuz evren hakkında yeni bilgi ve gerçekleri ortaya çıkartıyorlar.
    11.Önermeye katılmıyorum.
    Çünkü teori ve yasanın farklı olduğunu düşünüyorum.Teori ile yasa arasındaki en önemli fark teorilerin daha geniş bir bakış açısı ile ele alınıyor olması açıkladığı yada çözümlediği problemin başlangıcından sonuca kadar geçen süreci tüm ayrıntı ve ilgileriyle birlikte içermesidir ve sürekli geliştirilip genişletilebilmesidir. Yasa çoğu zaman tek bir davranışı açıklar. Yasalar aynı zamanda bir modeldir. Kısa bir formülle veya cümle ile ifade edilebilir. Oysa teori herhangi bir davranışı, bu davranış ile ilgili bir çok başka olayı da göz önünde bulundurarak açıklar.
    12.Önermeye kısmen katılıyorum
    Bilim insanı bilgiyi önce hayal eder yanı kafasında kurgular daha sonra yaptığı çaılşmalar ve deneylerle kanıtlamaya çalışır.
    13.Önermeye katılıyorum
    Bilimsel bilgi kesin değildir,eleştiriye açıktır. Bilim insanı elde ettiklerini eleştiri süzgecinden geçirerek elindeki bilgilerin eksik yönlerini farkeder ve en iyisini ortaya koymaya çalışır.
    14.Önermeye katılıyorum
    Bilimsel bilgi değişkendir, yani kesin ve mutlak bir yapıya sahip olmadığı üzerinde durulmuştur.Bilimsel bilgi zamanla ortaya çıkan yeni bilgilerle değişir ve gelişir.
    15.Önermeye katılmıyorum.
    Bilim, bir takım delillere dayanarak belirli bir dönem geçerli sayılması gereken kanunları ortaya koyar.Yarın daha güçlü bir kanıt, eskisini yok edebilir yani geçersiz sayabilir.
    16.Önermeye katılıyorum
    Bilimsel hipotezlerin tekrarlanan deneylerle aynı sonuçlara ulaşılması ile teorilere dönüşebilirler.
    17.Önermeye katılmıyorum.
    Bilim keşfedilmemiş gerçekleri ve kuralları bulma çalışmasıdır.Bir araştırma ve kurallama biçimidir. yeni bilgiler elde etmeye çalışır.
    Tenkoloji ise bulunan gerçekleri pratik hayata dökmek ve bu kurallar çerçevesinde sınırları zorlama, bir uzmanlaşma eylemidir, adı üstünde teknik bilimidir, esas olan tekniktir, ya mevcut teknikde uzlaşılır, ya da yeni teknikler geliştirilir.
    18.Önermeye kısmen katılıyorum
    Çünkü bilimsel modeller gerçeğe yakın şekilde gözlemlenir ve tasarlanır ama birebir aynısıdır diyemeyiz.
    19.Önermeye katılıyorum
    Çünkü teknoloji bilimi kullanarak oluşturulan bir uygulama alanıdır.
    20.Önermeye katılmıyorum.
    Bilimsel bilgide araştırma yapılırken gözden kaçan şeyler olabiliyor.Bu yüzden eleştiriyede açıktır.Eleştiriye açık olduğu için ileri ki zamanlarda yeni bulgulara ulaşabilir.bu yüzden sabit olmadığını düşünüyorum.
    21.Önermeye katılıyorum.
    Bilim araştırma yapar ve imkanlar doğrultusunda en doğru olanına ulaşmaya çalışır.Doğruluğunu yanlışlayacak yeni bilgilere ulaşıncaya kadar doğruluğu kabul edilir.
    KAYNAK
    1-http://www.incefikir.com/b/bilimsel-kanunlar-de%C4%9Fi%C5%9Febilir-mi
    2-https://www.pegem.net/akademi/kongrebildiri_detay.aspx?id=136003
    3-http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilgi
    4-http://www.fizikdeneyleri.com/arama/teori-yasaya-donusur-mu
    5-http://bigalioglu.blogcu.com/tez-hipotez-teori-yasa-bilimsel-yontem-bilimsel-dusunce-bi/2870583
    6-http://akat.org/sizin_icin/evrininyaradilisiveyapisi/index.html
    7-http://listelist.com/evren-hakkinda-bilmedigin-10-ilginc-gercek/
    8-http://www.kalem.biz/yazi.asp?islem=yazidetay&id=1092&db=20&konusu


    YanıtlaSil
  45. 9-Önermeye katılıyorum. Çünkü bence varolmayan hiçbir şeyi kurgulayamazsınız. Bilim keşiftir. Varolan şeyleri keşfetmek bulmaktır. Mesela A kablosunu B kablosuna değdirince ampul yanacak. Bu var olan bir şey ama biz bilmiyoruz. Sonra yıllar sonra bir bilim adamı çalışıyor deneyler yapıyor hipotezler kuruyor ve A kablosunu B kablosuna değdirince ampulün yanmasını buluyor. Bilim adamı A kablosunu B kablosuna değdirmeyi kurgulayıp bulmuyor zaten doğada varolan birşeyi keşfediyor yeni bir bilgiyi ortaya çıkarıyor. Geçen haftalarda dedik ki bilim,aynı zamanda evreni açıklama çabasıdır. Bilim kurguysa,evreni açıklama konusunda bir şeyleri kurgulayarak mı açıklayacak bilim insanı ?Bilim insanı özneldir dedik ve evreni açıklarkende o zaman öznelliğinden yararlanacak ve kendine göre kurduğu kurgularla açıklayacak.Yoksa bilim evrende varolan şeyleri teknoloji yardımıyla keşfetmeye mi çalışacak ? Bilim keşiftir.
    10-Katılmıyorum.Bilimsel yasalar birçok şeyi açıklıyor olmasına rağmen hala tam anlamıyla evren hakkındaki gerçekleri açıklamaz.
    11-Kısmen katılmyorum. Bilimsel teoriler bazen çürütülebilir. Fakat bazıları da tekrarlanabilir deney-gözlemler sonucu oluşturulan genellemeler ile yasalara dönüştürülür.
    12- Katılıyorum. Bilimsel teori henüz kanıtlanmamış bilimsel ÖNERMELERDİR. Bilimsel teori bilim değildir sadece bilim insanlarının tahminleridir.
    13-Katılıyorum. Bilim hiçbir zaman kesinlik ifade etmez çünkü zaman mekan şartlar değiştikçe yeni şeylerin keşfedilmeyeceği belli olmaz. Eleştiriyede açıktır.
    14-Katılıyorum. Söylediğim gibi kesinlik yoktur ve bu zamanla değişebilir.Yeni teknoloji şuan kabul ettiğimiz bir bilimsel bilgiyi tamamen çürütebilir şeyleri ortaya çıkarabilir.
    15-Katılmıyorum. Bilimsel yasalar bir sürü deney gözlem sonucu oluşturulur doğruluğundan neredeyse fazlasıyla emin olunur belki ama ASLA ileride değiştirilmez diyemeyiz.
    16-Katılıyorum.Ama bütün hipotezler zamanla teorilere dönüştürülür diyemeyiz.İçlerinde çürütülenlerde vardır. Hipotezde yanlışlıkla yoksa teoriye dönüştürülür.
    17-Katılmıyorum. Teknoloji sayesinde bilim oluşturulur. Teknoloji ilerledikçe bilimde de ilerlemeler kaydedebiliriz ama aynı anlamdadır diyemeyiz.
    18-Katılmıyorum. Gerçeğin tam bir kopyası değildir. Gerçeği temsil eder ama tam olarak değil. Gerçeğin daha az ayrıntılı şeklidir.
    19-Katılıyorum. Bilim uygulamaya geçince teknoloji oluşturulur.
    20-Katılmıyorum. Nasıl ki bilimsel bilgi yeni teknoloji sayesinde değişebilir diyorsak yine yeni teknoloji sayesinde o bilimsel bilginin yöntemide değişebilir.
    21- Katılıyorum. Bilimsel modeller gerçeği yansıtmaya çalışır ama kendi sınırlılıkları içerisinde. Bilimsel gerçekler değiştikçe o bilimsel gerçeklerin modelleride değişir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba nesibe.9 .onermede yaptığın açıklama verdiğin örnek için doğru olabilir ama tüm bilimler icin genelleme yapamayız .mesela tarihin babası heredot araştırma yaparken genelde kurgu yoluyla bilimsel bilgilere ulaşıyordu ...

      Sil
  46. 9-Evet . Yasalar genel geçerliliği yüksel bilimsel bilgilerdir ve deneyler, gözlemler, araştırmalar sonucunda nicel verilerle oluşturulur. Kurgudan uzaktırlar
    10 - Hayır - Bilimsel gerçekler her an bilimsel gelişmelerin ışığından değişebilir.
    11-Hayır , klasik görüş derki bilimsel teorinin kendini sağlama oranı onu kanunlaşmasını belirler. Zamanla değilde teorinin geçerliliğiyle alakalıdır.
    12 - Evet - Teoriler bilinmeyenlere elde bulunan verilerden bir adım ileriye gidilip hayal gücüyle mantıklaştırılmış önermelerdir. Kurgu içerirler.
    13 - Evet - bilimsel bilgi bilinenlerin ışığında üretilir. Cevap bekleyen sorular oldukça eleştiride olucaktır.

    14 - Evet - örneğin kurşun ilk yakıt olarak kullanıldığında insan sağlığına olan zararı biline miyordu bu yüzden bilim insanları kurşunun vücuda her hangi bir zararının olmadığını söylüyorlrdı. Fakat yıllar sonra yapılan araştırmalar kurşunun insan sağlığı için ölümcül derecede sağlıksız olduğunu ortaya koydular. demekki bilgiler zamanla değişebiliyor muş.

    15 - katılmıyorum - evet şu zamana kadar değişen bir yasa yok gibi, ama bir çok yasa olarak kabullenilmiş bilgilerinde olayları tam olarak açıkladığı söylenemez. Hala bilinmeyenler var

    16 - Evet - bilimsel hipotezler tekrar tekrar yapılan deney gözlem ce sağlamalarla hala doğruluğunu koruyorsa teoriye dönüşürler

    17 - Hayır - Teknoloji insan oğlunun hedeflerine ulaşmak için kendine yardımcı araç, gerek ve kaynak geliştirebilme yöntemidir. Bunu gerçekleştiriken hangi kural ve kaideleri kullanıcağını bilim belirler, teknolji bir araçsa bilimde kullanma kılavuzudur.

    18 - Hayır - Bizim ölçemediğimiz göremediğimiz gerçeklikler de olaiblir ve bu modeller içindede bulunabilir. Gerçekleri vermez ama onları açıklamaya en yakın olanlarıdır

    19 - Evet - Teorik bilgiler teknolji ile pratikleşip günlük hayata adapte edilebilr

    20 - Hayır - bilimde sabit yokturi,, her şey her an her saniye dişebilir.

    21 - Evet - O sınırlar genişledikçe gerçeği daha iyi görmeye başlarız ve belkide gerçek daha farklı olabilir yada aynı yani değişebilirler.değişmeyen tek şey değişimin ta kendisidir.

    20 - Hayır - Bilimde sabitlik yoktur, bilimin her zmana kuşkucu bir bakış açısı vardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba karelibeyaz :)
      Oncelikle bizlere isminizi lutfedersnz sizin kim oldunuzu bilelim...
      9. Onermeyi tam olarak anlamadim tam olarak anlasilmadi katilip katilmadiginiz.
      Cunku onermenin sonunda
      '' kurgudan uzaktirlar '' demissin
      Ama ethem arkadsimizin onermesine yaptiginiz yorumda bizi kesfe goturen sey '' kurgulardir '' demissin
      Burda bir celiski yok mu?
      Bizleri bu konuda biraz daha bilgilendireblirsenz..

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Oğuz GÖKYAR, yanlış mail girişinden oluşan bir hata kusura bakma.
      Sizce Newton dan önce yerin nesneleri çektiğini ileri süren kimseler olmamış mıdır. Bence kesinlikle olmuştur.Hatta belkide nesnelerin yukardan bir kuvvet uygulandığı için aşağı düştüğünü bile düşünenler olmuş olabilir.Hatta ve hatta kendilerince bu durumları kurgulamış olablirler. Mesela yer çekimini yıllar önce Güneşin ve Ayın nesneleri itmesi diye kurgulamış olanlarda olabilir kim bilir... Peki Newton u diğerlerinden ayıran şey nedir. Bunu yasalara, bağıntıları ile evrensel bir şekilde ortaya koyabilmiş olması değil midir. Yani daha önce bulunmamış bir bağıntıyı ölçümleriyle, hesaplamalarıyla ortaya koydu. Kuvvetin onca değişkenler arasında sadece kütle ve ivme ile bağıntılı olduğu fark etmesini sağlayan Newtonun hesaplamaları, gözlemleri, deneyleri değil midir. Peki şuan bu aşamada kurgu görebiliyor musunuz. Saf gerçeklik yok mu. O daha önce görülemeyeni gördü yani keşfetti. Artık elindeki verileri kullanarak sonuçlara ulaştı. Yani kurgudan çok çok uzaklara ulaştı. Buda onun görüşünü hipotezden teoriden daha ileriye taşıdı ve kanunlaştırdı. Yani kurgunun arkasındaki gerçeği gördü. Kurgular gerçekler hakkında sadece fikir sahibi olamızı sağlar ama onları görebilmek artık kurgulardan çok çok ötedir.
      Evet bence bilimsel yasalar kurgulanmaz keşfedilir. Ama bu keşiflerin gerçekleşmesini sağlayan şeyler kurgularda olabilir, raslantısal da gerçekleşebilir

      Sil
  47. 9 önerme : önermeye katılmıyorum. bilimsel yasa:Tekrarlanan gözlem ve deneylerle, aynı şartlarda aynı sonuçları verdiği kesin olarak belirlenen, akla ve mantığa uygun, genel kanıya göre kabul görmüş, değişmez nitelik kazanmış, yanlışlanma olasılığı olmayan gerçek bilgiye, yasa denir. bilimsel yasalar doğrulamak için deneyler yapılır yani burada kurgu vardır.bilimsel yasalar kurgulanır, değişmez nitelikler tanıyarak ispatlanır ve keşfedilir. bilimsel yasalar gözlemden daha çok HAYAL GÜCÜ (Kurgu) gerektirmektedir.
    10. önerme: bilimsel yasalar evren hakkındaki gerçekleri TAM olarak yansıtmaz. bilimsel yasalar gerçeğe en uygun olan yasalardır. ancak bilmsel yasalar objektif değildir. dolaysıyla gerçekleri tam olarak yansıtmaz sadece gerçeklere en yakın olanıdır.
    11.önerme:Bilimsel yasa kesin olarak ispatlanmış bilimsel teorilere denir. bilimsel teoriler çürütülmediği ve herkes tarafından kabul görüldüğü zaman yasalara dönüşür.
    12. önerme bilimse teoriler insanlar tarafından kurgulanır ve teoriler yasalara dönüşünce de keşfedilmiş olur örneğin suyun kaldırma kuvveti yasadır, değiştirilemez ve keşfedilmiştir.
    13. önerme: bilimsel bilgi kesin değildir. bilimsel bilgi artık yorumlanamayacak, eleştirilemeyecek duruma gelmişse yasa olur. yani bilimsel bilgiler eleştiriye her zaman açık olmalı ve kesinleşerek kanunlaşmalı.
    14.önerme: önermeye katılıyorum. bilmsel bilgi zamanla değişebilir kesinlik yoktur. aynı zamanda yanlışnalamabilinirde.
    15.önerme: bilimsel yasalar değişebilir. örnek verecek olursak yeni yapılan araştırmalara göre Proton parçacığı için yapılan yeni bir ölçüm, onun evvelce düşünüldüğünden daha küçük olduğunu gösterdi.Daha önceden, bir protonun yarıçapı için, bilimsel araştırmacıların kabul ettiği değer 0,8768 femtometre (1 femtometre = 10-15 metre) idi. Yeni yapılan ölçümler bu değerin bilinenden yüzde 4 (0,00000000000003 milimetre) daha küçük olduğunu gösterdi. Proton yarıçapı 0.8418 femtometre olarak ölçüldü.Bu keşif sıradan insanlara basit ve önemsiz gelebilir. Ancak fizikçileri ve bilim çevrelerini aşırı derecede heyecanlandırdı. Bilim adamları bu keşfi çok ciddiye alıyorlar. Neden mi?Proton büyüklüğü kuantum elektrodinamiğinde kullanıldığı için, bu bir çok formülün temelden yanlış olduğu anlamına geliyor. Ayrıca bu keşif fizik kanunlarının yeniden gözden geçirilmesi ve hatta değişmesi anlamına da gelebilir.Ayrıca bu keşif diğer bir çok alanıda etkileyebilir. Örneğin; Gökbilimcilerin spektroskopi kullanarak, galaksilerin ve gaz bulutlarının kimyasal elementlerini hesaplama yöntemlerini... DEGİŞMEYEN TEK ŞEY DEĞİŞİMDİR. (http://www.iukmk.org/ )
    16. önerme: bilimsel hipotezler zamanla teoriye dönüşebilir. teori de zaten hipotezlerle desteklenebilen, aksi bir teori ile topyekun çürütülmediği takdirde bilimsel geçerliliği sürekli olan bilimsel çözümlemedir.
    17. önerme: Bilim, bilim insanları tarafından üretilir. Teknoloji, bilim insanları tarafından üretilen bilimin uygulamaya geçen ve onu kullananlar için yararlı olan ürünüdür. Bilimsel çalışmalardaki ürünlerden çok az bir kısmı teknolojiye dönüşür.teknolojinin sınırı bilimdir, bilimin ulaştığı gerçeklere bağımlıdır. bilimin sınırı yoktur, önde giden odur ama teknolojiye de bir noktadan sonra muhtaçtır. belirli bir noktadan sonra ilerlemek için teknolojiden faydalanması kaçınılmaz olur. günümüzde ikisini birbirinden ayırmak imkansız hale gelmiş, bilim ve toknoloji farklı kabul edilir ama beraber anılır olmuştur.
    18.önerme: bilimsel modeller gerçeğin tam bir kopyası değildir. Sadece bilimsel çalışmaları daha iyi anlayabilmek ve kavrayabilmek için modellemelere başvururuz.
    19.önerme: teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır. Bilimsel bilginin hayata uygulanması teknoloji sayesinde mümkün olmuştur.
    20.önerme:bilimsel yöntem sabit degildir değişebilir. çünkü bilimsel yasalar zamanla değişmektedir buda yöntemlerin degişmesine sebep olur.
    21. önerme: önermeye katılıyorum. bilimsel modeller bilimsel bilgiyi açıklamada ve anlatmada sınırlıdır. bilimsel modellerde bilimsel yasalar ve yöntemler gibi değişebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba aydanur
      13 onermede '' bilimsel bilgi artik yorumlanamayacak, elestirilemeyecek duruma gelmisse yasa olur.'' demissin
      yani burda yasalar yorumlanamaz elestirilemez anlami cikiyor ki bence bu yanlis. Yasa(kanun) elestirileblir degisebilir kesin demek son noktayi koymak yanlis olur. cunku bunlarda sonradan degiseblir yanlislanablir.
      O yuzden yasalar yorumlanamaz veya elestirilemez cumlesi yanlistir bence..

      Sil
  48. 9. önermeye katılmıyorum.Bilimsel yasaların oluşması için öncelikle bir kurgu gerekmektedir.o kurgunn üzerinden yeni keşifler
    ve buluşlar oluşur.Ancak tamamen kurgu bir yasanın oluşması için yeterli değildir.Yasa oluşurken kurulan hipotezler için
    kurgu daha çok gereklidir.

    10. önermeye katılmıyorum.Günümüzde evrende açıklanamayan birçok şey vardır.Açıklansa bile evren her saniye değişim içindedir.
    Geçmişte yapılan teorilerde evrenin yoktan varolduğu ileri sürülmüştür.Açıklanan yasalar zamanla çürütülmüştür kesinlik söz konusu
    değildir.

    11. önermeye katılmıyorum.teori ve yasa farklı şeylerdir.Teorinin değişmez ve kesin olduğu düşünüldüğü zaman yasa adını alır.
    ancak yasalarda yeni bilgilerle çürütülüp değişebilir.Ama her teori yasaya dönüşmez bu farkl iki kavramı karıştırmamak gerekir.


    12. önermeye kısmen katılıyorum.Bilimsel olan gerçekler ortaya çıkarılırken kurgu kullanılır ancak kurgudan ziyade bilimde
    keşifle elde edilen birçok bilgi,gerçek vardır.Örneğin suyun kaldırma kuvveti,yerçekimi keşfedilen bilimsel teorilerdir.


    13. önermeye katılıyorum.Bilim her ne kadar mantıklı gelse bile doğruluğu kesin değildir.Eleştiriye yeni fikirlere,yeni bilgilerle
    değişmeye açıktır.

    14.önermeye katılıyorum.Bilimsel bilgiler yeni elde edilecek bilgiler ve keşiflerle değişebilir.Eski olan teori çürütülebilir veya
    geliştirilebilir.


    15. önermeye katılmıyorum.Bilimsel yasalarda değişebilir.Asla kelimesi yanlış olmuş.Günümüzde halen değişmeyen bilimsel yasaların olmasıyla
    birlikte yeni bilgilerin keşfedilmesiyle yasalarda çürütülebilir.


    16. önermeye katılıyorum.Bir hipotez kurulduktan sonra çürütülemiyorsa teoriye dönüsebilir.Ancak çürütülürse yeni bir
    hipotezin kurulması gerekmektedir.


    17. önermeye katılmıyorum.Bilim o kadar geniş alanlara sahiptir ki birçok bilim alanında teknolojiye ihtiyaç duyulmaz.Bu sebeple
    bilime her ne kadar katkı saglasada teknoloji ve bilimin hiçbir anlamdaşlığı olamaz.



    18. önermeye katılmıyorum.Kullanılan o modeller sadece bilimi daha iyi anlama,daha iyi anlatmaya yarayan araçlardır.Aynısı değil ancak
    bir benzeridir diyebiliriz.O modellerin de zamanla değişmeyeceğini bilemeyiz.


    19. önermeye katılıyorum.Teknoloji bilimin uygulama alanlarından biridir.Günümüzdede birçok teknolojik buluş bu önermeyi destekler.



    20. önermeye katılmıyorum.Sabit değildir değişebilir şekillenebilir olduğu için bilim sabitliği kabul etmez.Bilim insanlarının
    bilimsel bilgiye ulaşma yöntemleri bir değildir sabitlik yanlıştır.


    21. önermeye katılıyorum.Bilimsel modeller gerçeği kendi çapında açıklamaya çalışır.Bilimin gelişimiyle yetersizleşebilirler
    ve zamanla değişip gelişebilirler.

    YanıtlaSil
  49. 9.Önermeye katılmıyorum.Bilimsel yasalar keşfedilerek değil gözlem ve deneylerle doğrulanıp evrensel bir şekilde kabul gören yasalardır.Bir kurgu ya da keşif ürünü olmazlar.
    10.Önermeye katılmıyorum.Evren insanın hayal edemeyeceği kadar büyük ve gizemlidir.İnsanların evren hakkındaki tüm gerçekleri bilimsel yasalarla açıklaması imkansızdır.
    11.Önermeye katılmıyorum.Bilimsel teorilerin zamanla yasalara dönüşmesi hepsi için geçerli bir olay değildir.Teoriler zamanla kabul görmeyip değişebilirler.Bu önermede genelleme yapılması ve her teorinin 'zamanla' yasa olması durumu yanlıştır.
    12.Önermeye katılıyorum.Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanan henüz bilim olduğu kabul görmeyen önermelerdir.
    13.Önermeye katılıyorum.Bilimsel bilgi değiştirilebilirdir.Eleştiri olmasa her bilgi kanun olurdu.Bilimsel bilginin kesinliği yoktur.
    14.Önermeye katılıyorum.Bilimsel bilgi teknoloji gibi gelişen faktörlerden dolayı yanlışlanabilir.Yani zamanla bilimsel bilgi değişebilir.
    15.Önermeye katılmıyorum.Bilimsel yasalar gerçeğe olan en büyük yakınsamalardır.Tüm literatüre uymayan yasaların varlığı kanıtlanmıştır ve değiştirilmesi ya da kanun kelimesinin sorgulanması gerektiği ön görülmüştür.
    16.Önermeye kısmen katılıyorum.Doğru olduğu kontrollü deneylerle sabit görülen hipotezler teori basamağına yükselebilir.Yanlış olan hipotezler ise bu basamağa yükselemezler.
    17.Önermeye katılmıyorum.Teknoloji bilimin insanlara sunduğu hayatı kolaylaştırma ve yaşamı güzelleştirme amaçlı uygulamadır.Teknoloji bilim geliştikçe gelişir aynı anlama gelmez.
    18.Önermeye katılmıyorum.Ağırlık ve boyut gibi nitelikleri gözle görülemeyecek kadar hassas olan modele uymayacak belirlenemeyen özellikler olabilir.
    19.Önermeye katılıyorum.Bilgi keşfedildikten sonra hayata uygulamak teknolojidir.Bilimle teknoloji gelişir.
    20.Önermeye katılmıyorum.Bilimin içerisinde değişebilirlik olduğu gibi bilimsel yöntemlerde de değişebilirlik vardır.Bilimsel yöntemler eksik kaldığı zaman farklı yöntemler aranır.
    21.Önermeye Katılıyorum.Bilimsel modeller gerçeğe en yakın modellerdir.Kendi sınırlılıkları içerisinde değişebilirler.

    YanıtlaSil
  50. 9.önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasalar keşfedilebilir bir deney veya gözlem sırasında tesadüfi olarak bile keşifler olabileceği gibi bilimsel yasalar kurgulanabilir de, kurgulanmaz demek yanlış olur. Bilimsel yasalar keşfedilebileceği gibi kurgulanabilir de.

    10.önermeye katılmıyorum.Bilimin açıklayamadığı birçok soru vardır ve evren hakkında açıklanamayan bir çok soru vardır. Bilimsel yasalar da zamanla çürütülebilir ve bilimsel yasalar, evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklayamaz.

    11.önermeye katılmıyorum. “İspatlanan teoriler kanun olur.” gibi yaygın olan bir düşünce doğru değildir. Teori ile kanun şeklinde doğrudan bir ilişki yoktur. Teori ve yasa farklı anlamları olan ve bilimsel gelişim sürecinde birbirinin devamı olmayan iki kavramdır.Yasa çoğu zaman tek bir davranışı açıklar, ve yasalar aynı zamanda bir model niteliğindedir. Teori ise herhangi bir davranışı, bu davranış ile ilgili bir çok başka olayı da göz önünde bulundurarak açıklar. Bir teori birden fazla yasayı içine alıyor olabilir. Örneğin Bing-Bang teorisi içerisinde Hubble yasası gibi birden fazla yasa içerir.

    12.önermeye katılmıyorum.Bilimde kuram veya teori; bir olgunun, sürekli olarak doğrulanmış gözlem ve deneyler baz alınarak yapılan bir açıklamasıdır. Genel anlamda, kuram, bir düşüncenin genel, soyut ve rasyonel olmasıdır. Teori kurgu sonucu oluşturulur.

    13.önermeye katılıyorum.Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştriye açık bilgidir. Kesin değildir, zamanla değişebilir.

    14.önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgiler zamanla değişebilir. Örneğin; Bir dönem bölünemeyen en temel parçanın atom olduğu savunulurlen, aslında daha alt parçacıklar olan proton, nötron ve elektronlardan oluştuğunun anlaşılması, ardından proton ve nötronların da aslında temel yapı olmadığı, onların da kuarklardan oluştuğu anlaşıldı. Bu değişim aslında bilime hiç de yabancı olmayan bir tavırdır. Çünkü bu bilimin temel özelliğidir.

    15.önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilginin zamanla değişebildiği gibi bilimsel yasalar da zamanla değişebilir, geliştirilebilir, eskiklikleri görünebilir.

    16.önermeye katılıyorum. yi bir hipotez, problemle ilgili bütün sorulara cevap verebilmeli ve problemi açıklamada yeterli olmalıdır. Hipotezin geçersizliği saptanırsa, yeni hipotez kurulur. Teori Sürekli olarak kanıtlarla desteklenebilen hipoteze denir. Yapılan çalışmalar hipotezi destekliyorsa, hipotezin yeterliliği ve geçerliliği artar ve başka hipotezlerle de desteklenirse, hipotez teoriye dönüşür.

    17.önermeye katılmıyorum. Teknoloji fikir değil de hareket olduğundan önermeye katılmıyorum.

    18.önermeye katılmıyorum. Bilimsel modeller gerçeğinin tam anlamıyla bir kopyası olamaz. Model, tanımından da anlaşılacağı gibi olayı veya sistemi tanımlamaya başka bir deyişle bir örnek türetmeye yardımcı olur. yani gerçeğin tam anlamıyla bir kopyası olması söz konusu değildir.

    19.önermeye katılıyorum. Bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmaların daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır.

    20.önermeye katılmıyorum. Farklı deney ve gözlemlerde veya bilimin farklı kollarında farklı bilimsel yöntemlerden yararlanılır.

    21.önermeye katılıyorum. Bilimsel model; olayların, nesnelerin ve durumların temsilleridir. Gerçeklerin yalnızca gerekli olan özelliklerini içerdikleri için daha basittir ve üzerinde araştırma yapılması daha kolaydır.Gerçeklerle ilgili incelemelerde bulunmak, elde edilen bilgiyi arttırmak ve gerçekleri birbirleriyle ilişkilendirmek için kullanılır. Bilimsel modeller sayesinde geçmişteki ve şimdiki durumlar açıklanır, geleceğe yönelik tahminler yapılır. Zamanla değişebilir veya geliştirilebilir.

    http://www.fizikogretimi.com/
    http://tr.wikipedia.org/
    http://www.fizikist.com/
    http://www.evrenindili.com/
    http://www.nenedir.net
    www.diyadinnet.com

    YanıtlaSil
  51. 9. önermeye katılmıyorum. Bu cümledeki 'kurgulanmaz' ifadesi bu önermeyi hatalı kılar. Bilimsel yasalar akla ve mantığa uygun deney ve gözlemlerle doğrulanmış olaylardır. Yani bilimsel yasalar önce kurgulanır sonra keşfedilir. Aksine genel gerçekler vardır.

    10. önermeye katılmıyorum. Bu cümledeki 'tam' ifadesi bu önermenin hatalı olduğunu gösterir. Evrende birçok bilinmeyen vardır. Eğer bilim herşeye tam anlamıyla cevap verseydi, bilim olmaktan çıkardı. 21. yy'da bile evrenin birçok sırrı çözülemediyse bu bilimin yetersiz kaldığını göstergesidir. Evrenin nasıl oluştuğu hakkında bile tam olarak bir kanıya varılmaması bunun en iyi açıklamasıdır.

    11. önermeye katılmıyorum.Çünkü bilimsel teori ve yasa birbirinden farklı kavramlardır. Bu iki kavram hep birbiriyle karşıtırılır ve kavram yanılgısına düşülür. Teoriler ile Kanunlar arasında bir üst-ast ilişkisi yoktur! Okullarda okuduğumuzun aksine, hipotezler ispatlanınca teori, teoriler "daha da ispatlanınca" kanun olmazlar, olmamışlardır, olmayacaklardır.

    12. önermeye katılıyorum. Çünkü 9. önermede de belirttiğim gibi bilimsel teoriler önce kurgulanır, sonra keşfedilirler.

    13. önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgilerde kesinlik yoktur, eleştiriye, yoruma açıktır ve zaman içinde değişir.

    14. önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgi zaman ve mekana göre değişebilir. Çünkü bilim sürekli gelişir ve değişir. Dolayısıyla bilimsel bilgi de gelişir ve değişir.

    15. önermeye katılmıyorum. Bu önermedeki 'asla' kelimesi önermeyi yanlış kılar. Herşey de olduğu gibi bilimde de kesinlik yoktur. Hipotezler, tahminler, teoriler değiştiği gibi yasalar da değişebilir.

    16. önermeye katılıyorum. Hipotezler yanlışlanabilir ve doğrulanabilir önermelerden oluşur. Eğer doğrulanabilirse zamanla teorilere dönüşebilir. Ama bunun tam aksine yanlışlanabiliyorsa yeni bir hipotez kurulur.

    17. önermeye katılmıyorum. Bilim keşfedilmemiş gerçekleri ve kuralları bulma çalışmasıdır. Teknoloji ise bulunan bu gerçekleri pratikleri aktarma çabasıdır. Bilim var oldukça teknoloji vardır. Bilim, teknolojinin efendisidir.

    18. önermeye katılmıyorum. Çünkü buradaki 'tam' ifadesi bu önermeyi yanlış kılar. Modeller tam anlamıyla gerçeği yansıtmazlar. Ama gerçeğe yakınlık söz konusudur. Modeller görünenin bir yansımasıdır. Örneğin; dalton atom modeline üzüm kek modeli demesi bir benzetmeden ibarettir.

    19. önermeye katılıyorum. Bilim ve teknoloji iç içedir. Bilim teknolojinin gelişmesine kılavuzluk eder. Bilimsel teoriler hayatımızı kolaylaştıran teknolojileri ortaya çıkarırlar. Örneğin; biyoloji tıbbı destekler. Tıp da hastalıklara çözüm bulur.

    20. önermeye katılmıyorum. Buradaki
    'sabittir ve değişmez' ifadeleri bu önermeyi hatalı kılar. Bilimsel yöntem kişiden kişiye ve zamandan zamana ve mekandan mekana değişebilir. Yöntemler bilim insanına göre değişir, ve her bilim insanı farklı farklı yöntem kullanır. Yani bilimsel yöntemler sabit ve deişmez ifadesi tamamen yanlıştır.

    21. önermeye katılıyorum. Her modelde belli sınırlılıklar vardır. Modeller gerçekleri tam anlamıyla ifade edemezler. Örneğin; bir güneş sistemi modeli yapılırken gezegenlerin büyüklükleri ve arasındaki mesafeleri bir modelde gerçeği gibi gösterilemez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba merve
      11. Onermeye bende katilmiyorum.
      Onermeyi guzel aciklamisn yorumuna katiliyorum.
      Okulda bizlere hep teori kanunun bir alt basamagi olarak ogretildi. Aslinda oyle degil yanlis.

      Sil
  52. 9.önermeye kısmende olsa katılıyorum bir şeyin farkına varılmadan kurgulayamazsın. Yer çekimi kuvveti, suyun kaldırma kuvveti bunların göstergesi olabilir.
    10.önermeye katılmıyorum. Bilim her an gelişmekte olduğu için değişebilir. Evrenle ilgili keşfedilmeyen o kadar çok konu vardır ki bazı konuları açıklasa da her konuyu tam olarak açıklayamaz.
    11. Bir teori hep aynı sonucu veriyor ise yasalaşabilir. Ancak her teori bilimsel bir yasaya dönüşemez. Darvin'in Evrim Teorisi buna en güzel örnektir.
    12. Bilimsel teoriler hipotezler kurularak keşfedilmiş bir olayın kurgulanarak yasaya dönüşme evresidir diye düşünüyorum.
    13.önermeye katılıyorum. Bilimde kesinlik yoktur yeni araştırma önceki bilinen bilginin yanlış olduğunu ortaya koyabilir, var olan bilgiyi geliştirebilir bu yüzdende eleştiriye açıktır diye düşünüyorum.
    14.önermeye kesinlikle katılıyorum. Bilimde kesinlik olmadığı için, yanlışlar düzeltilebilir, gelişebilir bunlarda bilimsel bilginin zamanla değiştiğini gösterir.
    15.Bilimde kesinlik yoktur ancak bilimsel yasalar bir çok çalışma sonucu herkes tarafından kabul görülmüştür yeni bir bilgi ortaya çıkana kadar değişmez.
    16.önermeye katılıyorum. Bilimsel hipotezler bir çok kez denendikten sonra hep aynı sonucu veriyor yani tekrarlanıyor ise teoriye dönüşebilir.
    17,önermeye katılmıyorum. Bilim ve teknoloji bir biri ile bağlantılı iki kavramdır. Teknoloji bilim tarafından oluşturulur, biliminde ortaya çıkmasında teknolojiden yararlanılır.
    18.önceleri tam bir kopyası değildi bilimin ve teknolojinin gelişmesiyle tamamen aynısı olmasada benzer modeller ortaya çıkmaktadır.
    19.önermeye katılıyorum bilim bir alanda uygulandığında zaten teknoloji ortaya çıkar.
    20.Bilimsel yöntemler evet sabittir değişmez ama gelişir. Yeni yöntemler ortaya çıkabilir.
    21.önermeye katılıyorum.bilimsel modeller kendi sınırlarında açıklar gelişmeler ile değişebilir. Örneğin ataom modeli birçok biliim insankları çok farklı atom modelleri ortaya atmıştır bunun sebebi gelişim olmasıdır.

    YanıtlaSil
  53. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  54. 9.Önermeye katılmıyorum. çünkü bilimsel yasalar gözlemler ve tekrarlanan deneyler sonucunda oluşur.
    10.önermeye katılmıyorum biimsel yasalar evreni açıklamaya çalışmıştır fakat tam olarak açıklayamamıştır.
    11. önerme katılıyorum deneyler sonucu ispatlanarak kanunlar oluşur ve herkes tarafından kabul görünür. Mendelin bezelyeler üzerinde yaptığı deneyler sonucu mendel kanunlarını ortaya koymuştur.
    12. önermeye kısmen katılıyorum çünkü bilim insanları önce kurgula sonra deneylerle keşfedilir .
    13. önermeye katılıyorum her bilgi kesin değildir eleştiriye açıktır. yapılan deneylerle bilgileri değiştirebiliriz.
    14.önermeye katılıyorum zamanla gelişen teknoloji ile insanlar önceki bilgileri değiştirebilirler.
    15.önermeye katılmıyorum asla degişmez degildir degişebilir insanların yaptıgı deney ve gözlemler sonucu yeni sonuçlara ulaşılabilir.
    16. önermeye katılıyorum yapılan birçok yöntemler sonucu aynı sonuca ulasılıyor bunun sonucunda teoriye varılıyor.
    17.önermeye katılmıyorum her ne kadar bilim ve teknoloji aynı kavram gibi gözüksede değildir .Teknoloji geliştikçe bilim o kadar gelişir.
    18.önermeye kısmen katılıyorum günümüzde teknoloji gittikce ilerlediği için gerceğe yakınlıgı artmaktadır.
    19.önermeye katılıyorum Bilimle teknoloji arasında tabiî bir döngüsel ilişki vardır; bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmaların daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır.
    20. önermeye katılıyorum yöntemler sabittir ve degiştirilmezler.
    21.önermeye katılıyorum çünkü güneş sistemi modeli önceki dönemlerde farklılık göstermiştir. bilim insanları ellerindeki teknolojilerle günes sistemini acıklamaya calışmıştır ve günümüzdeki güneş sistemi kabul edilmiştir.

    YanıtlaSil
  55. 9.önermeye katılmıyorum.Çünkü;insanoğlunun yapısı gereği merak duygusuna sahiptir.Yaşam şartları ve ihtiyaçlar doğrultusunda düşüncelerini kurgularlar.Bazen de keşfedilir.Önermede kurgulanmaz kelimesine katılmadım.
    10.Önermeye katılmıyorum.Çünkü; evren hakkındaki gerçeklerin hepsini açıklamamaktadır.Örneğin; evren nasıl oluştuğu hakkında net bir cevap bulunmadı.
    11.Önermeye katılıyorum;zaman değiştikçe bilgi birikimi artar gelişmeler olur düşünceler değişir ve böylelikle teoriler yasalara dönüşürler.
    12.Önermeye katılmıyorum.Çünkü;önermede geçen kurgulanır kelimesine katılıyorum ama keşfedilmez kelimesine katılmıyorum.Suyun kaldırma kuvvetinin bulunmasına banyoda su kovasında bulunan tasın yüzdüğünü görünce fark edilmiş ve bu bence keşfetmektir
    13.Önermeye katılıyorum.Çünkü;bilimsel bilgi kesin değildir her zaman açık kapı bırakılır ve eleştirilir önceden yapılan araştırma zamanla eleştirilebilir ve değiştirilebilir.
    14.Önermeye katılıyorum.Çünkü;bilimsel bilgiler zaman geçtikçe değişebilir.Zaman değişimi bilginin değişmesine neden olabilir böyle olunca bilgi değişir. Dünya'nın önceden tepsi olduğunu söylenmişti ama araştırmalar zamanla değişti ve kutuplardan basık ekvatordan şişkince bir şekle sahip olduğu söylendi.
    15.Önermeye katılmıyorum.Çünkü; değişmezler kelimesinden dolayı katılmadım.Değişebilir ve değişen bir örnek verecek olursak;gezegen dizilimi değişti.
    16.Önermeye katılıyorum.Çünkü; hipotezlerden sonra yapılan kontrollü deneylerle desteklenirse teorilere dönüşebilirler.
    17.Önermeye katılmıyorum.Bilim ve teknoloji aynı anlamda değildir.Teknoloji bilimin kullanım alanıdır.
    18.Önermeye katılmıyorum.Çünkü; güneş sistemi şimdiki son durumu ilk sıralamasına göre çok değişmiştir.
    19.Önermeye katılıyorum.Bir önceki önermede belirttiğim gibi bilimi uygulama alanına alınca teknoloji olur.Örneğin; telefonla ilgili gelişmeler eklenmesi kullanmaya geçilince teknoloji alanına girer.
    20.Önermeye katılmıyorum.Çünkü; bilimsel yöntem sabit değildir ve eleştiriye açıktır ve değişir.
    21.Önermeye katılıyorum.Çünkü; gerçeği açıklar ihtiyaçlar doğrultusunda oluşur ve zaman geçtikçe farklı görüşe sahip olabilirler ve bu değişimlerden dolayı değişir.

    http://www.evrenindili.com/
    http://www.nenedir.net
    http://www.bilgius.com/arama.html
    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/

    YanıtlaSil
  56. 9.önermeye katılmıyorum.insanlar duygu ve düşüncelerini katarak bilimsel yasaları kurgulayabilirler.10.önermeye katılmıyorum.bilimsel yasalar evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklayamaz.öreneğin evrenin nasıl oluştuğu hala bilim adamları tarafından açıklanamayan bir muamma.11.önermede bilimsel teoriler kanıtlanabilfiği dürece yasalara dönüşürler.12.önermede ilk önermede söylediğim gibi bilimdel yasalar hem kurgulanır hem keşfedilir.13.önermede bilimsel bilgiler eleştireye açık değildir.genelgeçer bilgiler vardır ve herkesçe kabul edilir.yani bu önermeye katılmıyorum.14.önermeye katılıyorum evet bilimsel bilgiler zamanla değişebilirler.teoriler yasalara dönüşebilirler.15.önermeye katılıyorum evet bilimsel yasalar asla değişmezler çünkü doğruluğu kanıtlanmıştır.16.önermeye katılıyorum bilimsel hipotezler doğruluğu ispatlanınca teorilere dönüşebilirler.17.önermeye katılmıyorum bilim ve teknoloji aynı anlamda değildir.teknoloji bilimin uygulama alanıdır.18.önermeye katılmıyorum gerçeğin tam bir kopyası değildir.gerçeğin tam bir kopyasını yapmak imkansızdır.evrendeki düzen mükemmeldir.19.önermeye katılıyorum evet teknoloji bilimnin uygulama alanıdır..20.önermeye katılmıyorum bilimsel yöntem sabit değildir.her bilim indsanına göre değişir.çünkü her bilim insanının aldığı eğitim yaşadığı çevre farklıdır.21.önermeye katılıyorum evet gerçeği açıklamaya yardım eder ve zamanla değişebilirler.tam bir kopyası olmasada gerçeği açıklamada insanlara yardım ederler.

    YanıtlaSil
  57. 9. önermye katılmıyorum.bilimsel yasanın aşamalarında kurgu da vardır..10.önermye katılmıyorum.evrende açıklanamayan birçok olay vardır.11 e katılmıyorum her teori yasaya dönüşmez.12 ye katılmıyorum teorinin oluşumunda birçok aşama vardır.13 e katılmıyorum zamanla değişebilir,kesinlik yoktur.14 e katılmıyorum.çünkü zaman ve teknoloji ilerledikçe birçok şey değişir.15 e katılmıyorum.bilimsel yasalar da değiştirilebir..16 ya katılıyorum eğer doğruluğu ispatlanırsa teoriye dönüşür.17 ye katılmıyorum teknoloji bilimden doğar.
    18 e katılmıyorum model ve similasyonlar gerçeğin aynısı olamaz bize yol gösterici yapıları oluşturabilir sadece.
    19 a katılıyorum.bilim ve teknoloji ayrılmaz bir bütündür.
    20. önermeye katılmıyorum.bilimsel yöntem sabitliği diye saçma bişey olamaz.
    21 e katılıyorum.yetersiz kalan herşey değiştirilebilir

    YanıtlaSil