5 Mayıs 2014 Pazartesi

    
Arkadaşlar hepinize Merhaba,
bu haftaki önermelerimiz aşağıda:

22-Tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi kesin bir şekilde ispatlanmış olur.
23-Bütün bilim insanları ön yargılarından tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdürürler.
24-Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.
25-Bilim insanları bir konuda araştırma yaparken o konuda var olan önceki teorilerden etkilenirler.
26-Bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanırlar.
27-Bilimsel sorular ve yöntemler tarihi-kültürel ve sosyal durumlara göre değişir.
28-Bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşturulur.
29-Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler.
30-Bilim bütün sorulara cevap verir.       

Son gün Cumartesi saat 18,
mantıklı, güzel tartışmalar istiyorum. 


139 yorum:

  1. 22.önermeye katılmıyorum. Deneylerle tekrarlanıyor olması kesin olarak bilimsel bilginin ispat edildiğini göstermez.Aynı bilimsel bilgi üzerinde yıllar sonra deney yapan başka bir bilim insan o bilimsel bilgiyi çürütebilir.
    23.önermeye katılmıyorum.Bilim adamlarının ön yargılarından tamamen kurtulmuş olması gerekir. Ama illa ki yaşadığı çevreden ya da önceki birikimlerinden etkilenerek ön yargılı bilim çalışmaları yapan bilim adamları olduğunu düşünüyorum.
    24.önermeye katılıyorum. Daha önceden de bu konu üzerinde konuşmuştuk. Bilim evrende olup bitenleri anlamaya ve açıklamaya çalışır.
    25.önermeye katılıyorum bilim insanları birbirlerinin çalışmalarından ortaya koydukları teorilerden etkilenirler.
    26.önermeye katılıyorum. Bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanırlar.tarafından kurgulanır ve bu kurgulama için de yaratıcılık etkili bir yöntemdir.
    gücünün bilgiden daha önemli olduğunu vurgulamıştır.
    27.önermeye katılıyorum bilim insanları yaşadığı toplum ve onun özelliklerinden etkilenir. Toplumun ihtiyaçlarına kafa yorar. Kısaca toplumdan hem etkilenir hem de toplumu etkiler.
    28. önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgide deney ve objektiflik olmazsa olmaz fakat her şey deneyle yapılmaz tarihi kültür sosyal konular araştırılır gezilip görülür sadece dediği için, bu önerme yanlış. Çünkü bilimde kesinlik yoktur.
    29.önermeye katılıyorum. Bilimsel teoriler kurgulanır,keşfedilmez. Keşif,bilinmeyen bir şeyin ortaya çıkarılmasıdır.fakat kurgu bir şeyi hayal etmek,düşünmektir.Sonuçta bilimsel teoriler insanın hayal gücü ve yaratıcılığı sonunda ortaya çıktığı için kurgulanırlar.
    30.önermeye katılmıyorum. bilim somut veriler üzerinde çalışır. algımızın dışında kalan şeylerle ilgilenemez.
    Bu duruma bir örnek vermek gerekirse; günümüzün bilim insanları, Freud’un “rüyalar, bilinç dışı isteklerimizin ifadeleridir” tezini reddediyor. Ancak neden rüya gördüğümüz hala açıklanamıyor.
    Kaynaklar
    www.tübitak.com
    www.nenedir.net\nedir\felsefe
    www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf
    http://www.gozlemci.net

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 22.önermene katılmakla birlikte bilim insanlarının kendi bulunduğu kuşağa ve kültüre göre çürüttüğünü söyleyebiliriz...

      Sil
    2. merhba eda 24. önermeye verdiğin cevabı biraz daha açıklayabilir mısın?

      Sil
    3. eda 29. önermene tam olarak katılmıyorum bence bilim sadece kurgudan ibaret değildir. sadece kurgu daha ağır basar ama keşifte vardır bilimde

      Sil
    4. Merhaba Selman. Bilim insanların merak ve kuşkusundan ortaya çıkmıştır. Ve bunun doğrultusunda ilerler.Bilim çevresinde olan biten olayların sebebini anlamaya, yorumlayama, değerlendirmeye çalışır. Bunu farklı yöntemlerle yapabilir. Örneğin; bunun için pozitif bilimlerde tümdengelim tümevarım gibi metodlar kullanılabilir.

      Sil
    5. Merhaba Mihri.Bilimin içeriğinde yer alan herşey aslında insanların kurgularının, hayal güçlerinin bir ürünüdür. Bilimsel bilgi keşfedilmez. İnsanların beyninde kurgulanır. Ondan sonra çalışmalarla desteklenebilir özellikler doğar. Örneğin ; Newton’un yer çekimi teorisi keşif değildir. Kurgudur.Bilimsel teoriler de bilimsel yasalar gibi kurgulanırlar.Kurguda;insan zihni,onun hayal dünyası etkilidir.Keşif ise;zihnimiz dışında var olan şeyin tanımlanmasıdır.Bilimsel bilgi değişebilir.Bu yüzden de kurgudur.

      Sil
    6. ben katılmıyorum eda bu görüşe kesinlikle kurgudur demek yanlış bence. açıklama için teşekkürler.

      Sil
    7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    8. merhaba ede.burda 29 önermene bende katılmıyorum evet teori dediğimiz şey ispatlanan bir olgudur fakat tam olarak da kurgulanıp yöntemle açıklanan birsey olarak ele alamayız zaten gecen dersımızdede bunu tartıstık az da olsa ıspatlanma kesfedilme payı vardır.

      Sil
    9. Merhaba Sevilay.Evet geçen ders konuştuk açıklamamı Mihri'ye de yaptım. Önermelerimde kesinlik ifadesini kullanmam.Kesinlikle kurgudur gibi bir ifade kullanmadım.Kesinlikle kurgudur değil de, kurgu yönü daha ağır basar demek daha doğru olacak.

      Sil
    10. selamlar Edanur GÖÇER 28. önermeden de yola çıkarak sana şu soruyu sormak istiyorum;sence bir insan ön yargılarından ayrılabilir mi ?Böyle bir ihtimal var mıdır ?

      Sil
    11. Merhaba Şükrü.28.önermeyle şöyle ilişkilendirdin sanıyorum ki; insan bilim yaparken yaşadığı çevreden, kültürden vb. öğelerden etkilenir , daha doğrusu bu birikimle birşeyler yapar.Ve bu nedenden dolayı da ön yargıları olamaması gerekse de ön yargılı yaklaşır.Bilim zaten kesinlikler değil ihtimaller üzerine kuruludur.

      Sil
  2. 22.Önermeye katılmıyorum.Çünkü; önermede kullanılan 'kesin bir şekilde ispatlanmış' ifadesinden dolayı katılmadım.İnsanlar tarafından yapıldığı unutulmamalıdır hatalar olabilir, göz önünde bulundurulması gereken bilgi eksikliği olabilir, yapılan zaman içerisinde aksaklıklar olabilir. Bu nedenle tekrarlanabilen deneyler başka bir bilim insanı deneyi yaptığında sonucu farklı bulabilir ve ilk sonucu değiştirebilir.
    23.Önermeye katılmıyorum.Çünkü; insanların düşünceleri, yapıları, olaya bakış açıları, tutum ve davranışları farklılıklar gösterebilir.Önermede bütün bilim insanları için kullanılması yanlış olmuş.Bence bilim insanları yaptıkları çalışmalarında ön yargılarından tamamen arınamaya bilirler.
    24.Önermeye katılıyorum.Çünkü; bilim insanları, yaşadığı çevreyi anlamaya çalışıyor, merak ediyor, araştırmalar yapıyor ve sonuçlarını açıklamaya çalışıyor.
    25.Önermeye katılıyorum.Çünkü;araştırma yapılan konu ile ilgili önceki bilgilere bakılır, bazen oradaki bilgilerden yararlanılarak devam edilir araştırma, bazen de yapılan bilgilerden başka bilgiler bulunabilir ve önceki bilgilere eklenebilir ya da önceki çürütülüp yeni bulunan bilgi kullanılır.
    26.Önermeye katılıyorum.Çünkü;bilimsel bilgi oluşturulurken yaratıcılık kullanılır.Önemli bir etken olan yaratıcılık araştırma esnasında yeni fikirlerin kullanılmasında yardımcı olur.
    27.Önermeye katılıyorum.Çünkü;tarih-kültürel ve sosyal durumlar farklılık gösterir. Yaşadığımız toplumdan etkileniriz ve araştırmalarımızda etkisinde kaldığımız toplumun özelliklerini, yaşayışlarını, tutum ve davranışlarını, görüşlerinin bir çoğunu bilimsel sorular ve yöntemlere yansıtırız.Düşüncemizle, bakış açımızla, araştırmalarımızla olsun diğer bilim insanlarına göre değişir.
    .28.Önermeye katılmıyorum.Çünkü;Sadece gözlem ve objektif gözlem diyemeyiz.Bilimi; sosyal bili, formal bilim ve fen bilimi olarak düşünmeliyiz ve bunların içerisinden deney yapılmadan elde edilen bilimsel bilgiler olduğunu unutmamalıyız.Örneğin; mantık, tarih alanlarında yapılan araştırmalarda deneyler yapılmaz.
    29.Önermeye katılıyorum.Çünkü; bilimsel bilgi araştırırken onu;tasarlamamız,, sıralamamız ve araştırma yapacağımız bilgileri düzenlememiz hepsini kurgulayarak yaparız.Bu yüzden kurgulanırlar, keşfedilmezler.
    30.Önermeye katılmıyorum.Çünkü;bilim bütün sorulara cevap veremiyor.Bilim insan ürünüdür ve insan beyninin tamamını kullanamadığından bazı sorular cevapsız kalır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aişe, 26.önermede,araştırma esnasında yaratıcılığın etkisinden bahsetmişsin,sonuçların değerlendirilmesi sırasında da yaratıcılığın etkisi yok mudur?

      Sil
    2. aişe 29. önermende bilimin sadece kurgu olduğunu söylemişsin. buna tama olarak katılmıyorum bilimde keşifte vardır. bilim insaları keşfettikleri bilgileri kurlayadabilirler.

      Sil
    3. 29.önermedeki keşfedilmeze katılmıyorum. Bilim insanları kurguladıkları şeyleri en sonunda keşfedip buluyor. Kurgulayıp ya keşfedemezlerse ? o zaman bilim ortaya çıkmazki

      Sil
    4. merhba nesibe ayse'nin cevabına katılıyorum önermede '' TEORİLER '' diyor. yani teoriler nasıl DİREK keşfedilebilir. bilim adamları teori aşamasına gelene kadar zaten kafasında bir sürü şeyleri kurgulayarak o aşamaya gelir. direk o teoriyi keşfetmez ki...

      Sil
    5. Merhaba Aişe. 30. önermede eğer insan gerçekten beyninin tamamını kullanabiliyor olsaydı bütün sorular cevap bulur muydu?

      Sil
    6. aysecim 29. önermeni bence biraz daha düşünmeni isterim sadece kurgu diyemeyiz bence keşifide mutlaka bilim insanları kullanacaktır

      Sil
  3. 22. Katılmıyorum.Bir araştırma sonucu yapılan deneyler biliginin doğruluğunu gösterir fakat ispatlamaz. Tekrarlanan deneyler sonucu elde edilen bilgiler o zamanın şartlarında doğru kabul edilir. Zaman geçtikçe ilerleyen teknoloji ile yanlışlanabilir. Çünkü bilimde esas olan doğrulanabilirlik değil yanlışlanabilirliktir. Ayrıca bilimde kesinlik söz konusu değildir. Tüm evren için geçerli tek doğru ve tek gerçek bulmak zordur
    23. Bilim insanlarının benimsedikleri teorileri, inançları, önceki bilgileri, eğitimleri, deneyimleri ve beklentileri çalışmalarını etkilemektedir. Thomas Kuhn bunu paradigma olarak ifade eder. Bilim hiçbir zaman tarafsız (nötral) gözlemlerle başlamaz sadece bu düşünceyi en aza indirgeyecek önlemler alınabilir.
    24. Katılıyorum,bilim meraktan doğar,insanda evren üzerindeki olayları merak eder ve anlamaya çalışır. Bunu yaparkende farklı yöntemler kullanır.Mesela doğa bilimleri ile ilgileniyorsa deney gözlemi sosyal bilimlerle ilgileniyorsa neden sonuç ilişkileri gibi farklı yöntemler kullanır.
    25. Katılıyorum, bilimsel çalışmaların temel basamaklarından biri gözlemdir,araştırma yapma ve kaynak taramadır. Bilim adamları araştırmalarını,gözlemlerini yaparken daha önceki teorilerden de etkilenirler
    26. Katılıyorum,bilim adamları hayal gücü ve yaratıcılık ile bilgiye ulaşabilirler. Bilim adamları gerek araştırmalarının tasarımında kullandıkları gibi, araştırma sonuçlarının değerlendirilmesinde de (araştırmanının her aşamasında) bu özelliklerini kullanırlar. Atom, kara delikler, gen, öğrenme,sanat alanında yaratıcılık ön plana çıkar.
    Einstein’ in dediği gibi ;“Hayal bilgiden daha önemlidir”.
    27. Katılıyorum, bilim ve bilimsel bilgi zamanın şartlarından etkilenir, mesela savaşın olduğu bir bölgede bilim adamlarının eğitim üzerine sorular sorup araştırmalar yapması mantıksızdır.
    28. Bu önermeye katılmıyorum,çünkü deney ve gözlem doğa bilimlerinde kullanılır fakat sosyal bilim,formel bilimleri açıklama da yetersiz kalır. Önermede geçen sadece kelimesinden dolayı katılmıyorum.
    29. Bu önermeye katılıyorum,bilimsel araştırma sürecinde bilgilerin bir araya getirilmesi,izlenecek yöntemler,çalışma alanları kurgulanır.
    30. Katılmıyorum,bilim bütün sorulara cevap arar fakat tamamına çözüm bulamaz. Daha öncede bahsettiğimiz gibi bilimin ve bilim insanının yetersiz kaldığı yerler var.

    fbe.atauni.edu.tr/BilimEtik/2010_2011_Guz/Bilim%20Tarihi-3.ppt‎
    www.odtugvo.k12.tr/diger/webue/.../29_Bilimde_Klasik_Gorus.pdf‎
    euniversite.nku.edu.tr/kullanicidosyalari/Bilim.pdf‎
    iibf.bartin.edu.tr/lisansustu/files/1.pptx‎
    www.mustafaaltinisik.org.uk/s-BilimveBilimselDusunceNedir.ppt‎

    YanıtlaSil
  4. 22. önermye katılmıyorum. tekrarlanabilen deneylerle biraz daha verimli sağlıklı sonuçlar alınabilir ama kesin ispatlanmış olmaz. kanun ve yasalar bile değişebiliyor. yani zaman içerisinde bilgiler gelişip değişebilir. her ne kadar tekrarlanmış olsada
    '' KESİN '' ispatlanmış diyemeyiz.

    23.önermeye katılmıyorum. bilimsel çalışmalarda amaçlanan ve kesinlikle olması gereken birşeydir bilimsel çalışmalarda önyargılı olmadan yaklaşmak.
    ama bilim adamlarının geldiği kültür, ortam, değerler ve özellikle dini inançları bunlardan dolayı önyargılarından kurtulamıyorlar.
    '' bilim kendi zamanın kültürüyle iç içedir. ''

    24. önermeye katılıyorum insanoğlu var olduğundan beri gerek ihtiyaç gereksinimlerini gerekse meraklarını gidermek için evrene hayata olan ilgilerinden dolayı hep bir arayış içerisindeler. fen bilimlerinde farklı sosyal bilimlerde farklı yöntemlerle evreni anlamaya çalışılıyor.

    25. önermeye katılıyorum bilim insanı bir çalışmaya başlamadan önce o konu hakkında var olan bilgiler ve bilimsel çalışmaları okurlar. ister istemez etkisinde kalıyor. belki orda buldugu yeni bilgilerle çalışmasına katkıda bulunur veya buldugu bir yanlışı çürütebilir. yani bilim insanı birbirinin çalışmalarından etkileniyor.

    26. önermeye katılıyorum. bilim insanı bilimsel bilgiyi oluştururken gerek akıl mantık gerekse el becerileini de kullanabilirler. araştırma esnasında sadece yöntem basamak yeterli değildir. o esnada fikirlerini kullanmalıdır.

    27. önermeye katılıyorum. bilimsel sorular zamana ve mekana göre değişirler. çok eski zamanlarda evrene bilime dair insanların sorduğu sorularla şuan ki sorular birbirinden çok farklılılık gösteriyor. bugün gelinen teknoloji bilim alanındaki gelişmeler olsun gerekse sosyal hayatta gelinen son durum bilime olan merak karşılıklı etkileşim zaman ilerledikçe değişiyor. 23 önermede söylediğim gibi
    '' bilim kendi zamanın kültürüyle iç içedir ''

    28.önermeye katılmıyorum. sadece deney ve objektif gözlem değildir. insanın aklı mantığı ve merakı da burda çok önemli. her bilimde bilimsel bilgide deney yapma gibi bir olanağımız yok. kaldı ki bilim insanı objektif yani tarafsız da olamıyor bilimsel çalışmalarda. bu yüzden SADECE deney ve objektif gözlem demek yanlıştır.

    29. önermeye katılıyorum bilim adamaları birşeyleri yaparken önce merak duymuş oldugu birşeyi kafasında hayal eder kurgulayarak yapmaya başlar. yani direk keşfetmez. hayal gücü ve yaratıcılığı sayesinde de keşif yapar.

    30. önermeye katılmıyorum. bütün sorulara cevap veremez. vermiş olsaydı eğer şuanda insanlar evrene dair bütün soruların cevaplarını bulmuş olurlardı ve hayata olan merakları soru işaretleri de kalmazdı artık belli bir noktadan sonra bilim gelişmezdi.
    bilim evrene , dini inançlara, doğa bilimlerine bir sürü alanda cevap veremediği bir sürü sorular var. o yüzden bilim herşeye cevap veremez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 28.önermeye verdiğin cevabı biraz daha açabilir misin?(özellikle deney ve gözlemi bertaraf edecek bilimler neler mesela?)

      Sil
    2. merhba recep 28 önermede bilim insanların sadece deney ve objektif olmaları demesi yanlış degıl mi sence. çünkü sadece onlarla mı bir sonuca varıyoruz. burda insanın aklı düşünceleri ve yaratıcılıkları da önemli. mesela tarih te bir bilim onda deney yapabilir mıyız? sonra psikoloji doğa yani doğa ve formel bilimlerde hepsinde deney yapamayız. sonra bilim adamlarinin geldiği ortam ,kültür, din, hayal gücü olsun bunlardan tam arınmış olarak çalışmaları sürdürdüğünü düşünmüyorum. bunlardan etkilenir, sonuçta herşeye ilgi merak duyan insanlar yapıyor bunu.
      bunun için sadece deney demesi de yanlış, objektiftir demesi de yanlış.

      Sil
    3. selman 29. önermede katıldığını belirtmişsin o zamn keşif değilidr diyorsun fakat en son cümlende de keşfedebileceklerini yazmışsın biraz açıklarmısın bu durumu ?

      Sil
    4. merhba mihri
      merhaba mihri
      teori; gözlem, deney, akıl ve mantık yollarıyla her defasında doğrulanabilen hipotezlere teori diyorduk. yani tanımlanan bir olayın neden olduğunun açıklanmasıdır. bunun için teorinin DİREK keşfedilemeyeciğini düşünüyorum
      bilim adamı kafasında bişeyler kurgulayarak teori aşamsına kadar gelinir.
      son cümlede ise; ''keşif bilim adamı var olan birşeyi hayal gücü ve yaratıcılığı sayesinde gidip bulması.'' demek istedim.

      Sil
    5. bu konuda sinan hocaya danışmam lazım :) çünkü hala yanlış geliyor bu durum bana :)

      Sil
    6. Merhaba Selman. 27. önermede dedigin gibi insanoglunun sordugu sorular cevap bulmak istedigi seyler her donemde degismistir. Daha onceleri teknoloji ile ilgili sorular belkide merak edilmiyordu daha farklı seyler arastırılıyordu fakat günümüzde merak edilen konular cok farklı. Yada denize kıyısı olan bir ülkede merak edilen bir soru ile kutup bolgelerinde yasayan insanların merak ettigi seyler bile farklı olabilir. Yani Doneme göre Bölgeye göre bilim insanlarının arastırmaları merakları farklı olmaktadır.

      Sil
  5. http://www.vitaminogretmen.com/videolar/video-detay/84/Bilimin-Dogasi-ve-Bilimsel-Sorgulama/

    http://www.vitaminogretmen.com/videolar/video-detay/91/Bilimin-Dogasina-Bakis/

    http://www.vitaminogretmen.com/videolar/video-detay/93/Bilimin-Temel-Ozellikleri---Etkinlikler/

    http://www.vitaminogretmen.com/videolar/video-detay/94/Bilimin-Degisebilirlik-Ozelligi---Etkinlikler/

    YanıtlaSil
  6. 22. önermeye katılmıyorum. Burada kesinlikten bahsedilemez. Deney, gözlem veya akıl yürütmeyle bilgi üretme süreci tekrarlanabilir ama tekrarlanabilir olması kesin bir şekilde ispatlandığını göstermez. Unutmayalım ki bilimde kesinlik yoktur.
    23.önermeye katılmıyorum. Bilimin amacı evreni anlamak ve açıklamak için çaba sarf etmektir ve bu yolda bilim insanları ön yargılarından arınmış olmalıdır. Ama ister istemez çalışmalarını yaparken kültür,aile,din,ırk,cinsiyet gibi faktörlerden çokça etkilenirler.
    24.önermeye katılıyorum. Bilim çevresinde olan biten olayların sebebini anlamaya, yorumlamaya, değerlendirmeye çalışır. Bunu farklı yöntemlerle yapabilir. Örneğin; bunun için pozitif bilimlerde tümdengelim tümevarım gibi metodlar kullanılabilir.
    25.önermeye katılıyorum.Zaten bilim önceki kanıtlanmış bilgiler doğrultusunda ilerler.Bir bilim insanı bir konuda araştırma yaparken o konuda var olan önceki yapılmış olayları, teorileri inceler araştırır ve bunlar doğrultusunda ilerler diyebiliriz.
    26. önermeye katılıyorum. Yaratıcılık, herkesin gördüğü şeyi görüp, farklı şeyler düşünebilmektir. Bilim adamları kendi kafalarında kurguladıklarını bilime sunup bunun üzerinde durmuşlardır.
    27.önermeye katılıyorum.Bilim tarih ve kültürden ayrı düşünülemez bilim insanının gelenek görenek tarih ve kültüründen etkilenir.
    28.önermeye katılmıyorum.Fen bilimleri ile ilgili verseydi deney ve gözlem demesi doğru olurdu .İnsan gözlemi yapıyorsa objektif olamaz. Ayrıca bilimde sosyal bilimler de vardır ki bu bilimde deney yoktur.
    29.önermeye katılıyorum. Çünkü bir olayı tanımlama kurgudur.Bilimsel bilgi keşfedilmez.Keşif,bilinmeyen bir şeyin ortaya çıkarılmasıdır. Kurgu bir şeyi hayal etmek,düşünmektir.Sonuç olarak bilimi bilim dediğimiz şeyi özne olan insan yapmaktadır.Ve bu işi yaparken zihninden kurgulayarak yapmaktadır.
    30. önermeye katılmıyorum bilim bütün sorulara cevap veremez bilimin veremediği cevaplarda vardır. Ama mümkün olabilenlerini cevaplar ve çözer.Bilim özellikle din ve metafizik olayları karşısında cevap verememiştir.Fakat bilim çözüm önerebilir insanları rahatlatacak düşüncelere ortaya koyabilir.
    Kaynaklar:
    www.biltek.tubitak.gov.tr
    www.baskent.edu.tr
    www.bunedir.org

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 27. önermeye verdiğin cevaba katılmakla birlikte kültürel farklılıkların fenomenolojik alandan kaynaklandığınıda belirtmek gerekir bence...

      Sil
    2. merhaba nalan 29. önermene katılmıyorum tamam kurgu elbet vardır fakat keşifin olmadıgını kesın olarak soyleyemeyız birazcık olsun ispatlanıp kesfedilebilir

      Sil
    3. Merhabalar nalan.28. önermeye yapmış olduğun yorumu okudum gayet doğru şeyler söylemişsin.Sence bu önermede 'sadece' kelimesi kullanılmamış olsaydı nasıl bir cevap verirdin.yani bir bilim insanın ön yargılarından arınma ihtimali var mı. :)

      Sil
    4. Sadece kelimesi olmasaydı katılabilirdim.23.önermede açıklama yapmışım. Tam olarak ön yargılarından arınma ihtimali yoktur. Biliyorsun ki bilimde kesinlik yoktur.

      Sil
    5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  7. 22. önermeye katılmıyorum. Nedeni de şu şekilde açıklarsam oradaki ‘kesin’ ifadesi bu önermeyi yanlış bir önerme yapar. Tekrarlanabilir deneylerle bilimsel bilgi ispatlanır ve teorilere ya da yasalara dönüşebilir. Ancak bu o bilimsel bilginin kesin bir şekilde ispatlandığını göstermez. Çünkü bilimsel bilgi kesin değildir. İspatlandığı dönemde ve zamanda geçerliğini korusa da bu o bilimsel bilginin değişmeyeceğini göstermez. Bilim, değişerek ve gelişerek ilerler.
    23. önermeye katılmıyorum. Bütün bilim insanları ön yargılarından tamamen arınmış bir şekilde çalışmalarını sürdüremez. Burada ön yargıyla anlatılmak istenen (bilim felsefesi dersinde bu konuyla ilgili konuşmuştuk), şu şekildedir: Bilim insanı bir problemi ortaya koyduğunda hipotezini oluşturur ve o konu hakkında bir araştırma yapar. Kendisinden önceki bilim insanlarının o konuyla alakalı araştırmalarını inceler, değerlendirir. Dolayısıyla ön yargısız olması mümkün değildir. Diyelim hiç araştırma yapmadı, kendisinden önceki bilim insanlarının fikirlerinden yararlanmadı. Her ne kadar araştırma yapmamış olsa da bu sefer de bilim insanın zihnindeki şema devreye girecektir. Zihnindeki şema derken o bilim insanının yaşadığı çevredeki etkileşime geçtiği, konuştuğu, iletişim kurduğu herkes bilim insanını etkilemektedir. Doğup büyüdüğü çevresi, ahlaki değerleri, alışkanlıkları dahi kişinin şemasına dahildir. Bilimi yapan insan faktörünü de göz önüne aldığımızda bilim insanı hiçbir çalışmasına ön yargısız başlayamaz. Çünkü belirttiğim gibi insan olduğu için bir toplumda yaşar ve zihinsel şeması şekillenir.
    24. önermeye katılıyorum. Bilim, öznenin nesneyi anlama ve açıklama çabasıdır. Burada özne, bilimi yapan insandır. Nesne ise tüm evrendir. İnsan çevresini anlamak ve açıklamak için bilim yapar.
    25. önermeye katılıyorum. 23. Önermede açıkladığım gibi bilim insanı bir konu hakkında araştırma yaparken o konu hakkında daha önceki yazılmış bilimsel araştırmaları okur, değerlendirir. Bu durum bilimsel bilgi için nasıl geçerliyse bilimsel teoriler için de geçerlidir. Bilim insanı okuduğu ve araştırdığı diğer teorilerden etkilenir.
    26. önermeye katılıyorum. Bilim insanının doğasında merak duygusu ve şüphe vardır. Bilim insanı eleştireldir. Her bilgiyi olduğu gibi kabul etmez. Yaratıcıdır. Bilim insanı her şeye hayal etmekle başlar demek yanlış olmaz. Hayalgücünün sınırı yoktur. İnsan kapasitesi ve aklını kullanabildiği ölçüde her şeyi hayal edebilir. Bugün kullandımız tabletleri, dokunmatik telefonları, dizüstü bilgisayarlarını 30-40 sene öncesinde dedelerimize, ninelerimize sorsak bunun mümkün olamayacağını söylerlerdi. Bize şu an doğal gelen ve günlük hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru olan cep telefonlarımız, 40 yıl öncesine gidildiğinde bir hayalden öteye geçemezdi. Ama bilim insanları hayal gücü sayesinde ve içlerindeki merakla teknolojide çığır açacak aygıtlar geliştirdiler ve bu gelişim hala da devam etmektedir. Her şey hayal etmekle başlar. :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 23.önermeye yaptığın yoruma katılıyorum. Bilim insanı sosyal çevresinden tutun yaratıcılığa kadar her türlü olgudan etkilenerek bilgiyi ortaya çıkartır

      Sil
    2. merhaba müge 26.önermenin örneklemeleri oldukça açıklayıcı tesekkurler::)

      Sil
    3. Merhaba Müge. 23. önermene kesinlikle katılıyorum cok güzel acıklamıssın.Bütün bilim insanları her ne kadar ön yargısız olmak istesede dogru yada yanlıs onceki bilgilerden cevresinden düsüncelerinden fikirlerinden elbet etkilenecektir. Buda ister istemez arastırmalarını degisik yonlerde etkileyecektir.

      Sil
    4. Merhaba Müge 26.önermeye yaptığın açıklama gayet açık ve anlaşılır olmuş teşekkürler.

      Sil
  8. 27. önermeye katılıyorum. Bilimsel sorular ve yöntemler, içinde bulunulan döneme ve koşula göre değişebilir. İçinde bulunulan toplumun kültürüne ve sosyal durumuna göre farklılık gösterebilir.
    28. önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgi sadece deney ve gözlemlerle oluşturulmaz. Oradaki ‘sadece’ ifadesi yanlıştır. Elbette doğa bilimlerinde (fizik, kimya, biyoloji vb.), deney ve gözlem kullanılır. Ancak sosyal ya da insan bilimlerinde (tarih, sosyoloji vb.) deney ve gözlem kullanılmaz. Çünkü sosyal bilimlerinde amaç açıklama yapmak değil anlamaktır. Tarihsel varlıklar anlamlı varlıklardır. Anlama ise olay ve varlıkları tarihsel süreç içinde kavramak demektir. Sosyal bilimlerin ulaştığı sonuçlar olaylara, belgelere ve anlama yöntemine dayanır.
    29. önermeye katılıyorum. Teori, tanımlanan bir olayın neden olduğunun açıklanmasıdır. Bilimsel teoriler çoğunlukla insanlar tarafından kurgulanırlar. Kurgular, bir gerçekliğe (realiteye) dayalıdır.
    30. önermeye katılmıyorum. Bilim bütün sorulara cevap veremez. Bilimi yapan insandır. İnsan ise çevreyi aklının sınırlılıkları dahilinde anlamaya ve açıklamaya çalışır. Bilimin halen cevap bulamadığı sorular vardır.Örneğin, sonsuzluk nedir? Uzay gerçekten sonsuz mudur, yoksa belirli sınırları var mıdır? İnsan aynı anda birçok yerde olabilir mi?( Bunu bilim insanları halen araştırmaktadır=Paralel evren nedir?)
    KAYNAKLAR:
    http://teori.nedir.com/
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_bilgi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 29. önermene einsteinın izafiyet teorisini örnek verebilir miyiz verebilirsek neden veririz veremezsek neden veremeyiz?

      Sil
    2. Evet, Einstein'in izafiyet teorisini örnek verebiliriz. Sebebi de belirttiğim gibi teori, tanımlanmış bir olayın açıklanmasıdır. Bilimde de bu durum geçerlidir.

      Örneğin,
      Özel Görelilik Kuramı ya da İzafiyet teorisi, Albert Einstein tarafından 1905'te Annalen der Physik dergisinde, "Hareketli cisimlerin elektrodinamiği üzerine" adlı 2. makalesinde açıklanan ve ardından 5. makalesi "Bir cismin atıllığı enerji içeriği ile bağlantılı olabilir mi?" başlıklı makaleyle pekiştirilen fizik kuramıdır.
      Kurama göre, bütün var¬lıklar ve varlığın fizikî olayları izafidir. Zaman, mekan, hareket, birbirlerinden bağımsız değildirler. Aksine bunların hepsi birbirine bağlı izafî olaylardır. Cisim zamanla, zaman cisimle, mekan hare¬ketle, hareket mekanla ve dolayısıyla hepsi birbiriyle bağımlıdır. Bunlardan hiçbiri müstakil değildir, Kendisi bu konuda şöyle demektedir:
      Zaman ancak hareketle, cisim hareketle, hareket cisimle vardır. O halde; cisim, hareket ve zamandan birinin diğerine bir önceliği yoktur. Galileo'nin Görelilik Prensibi, zamanla değişmeyen hareketin göreceli olduğunu; mutlak ve tam olarak tanımlanmış bir hareketsiz halinin olamayacağını önermekteydi. Galileo'nin ortaya attığı fikre göre; dış gözlemci tarafından hareket ettiği söylenen bir gemi üzerindeki bir kimse geminin hareketsiz olduğunu söyleyebilir.
      Einstein'ın teorisi, Galileo'nin Görelilik Prensibi ile doğrusal ve değişmeyen hareketinin durumu ne olursa olsun tüm gözlemcilerin ışığın hızını her zaman aynı büyüklükte ölçeceği önermesini birleştirir.

      Sil
    3. Merhaba Müge, 29. önermede kurgular bir gerçekliğe dayalıdır demişşin her kurgu bir gerçek midir? bu konuyu biraz daha açıklayabilir misin ?

      Sil
    4. Merhaba Çiğdem, bilimin doğası dersinde Sinan hocanında bahsettiği gibi kurgular bir realite yani gerçekliğe dayalıdır. Ancak her kurgu bir gerçektir demek doğru olmaz. Çünkü kurguyu yapan bilim insanıdır. Fen bilimlerinde kurgular bir realiteye dayanmak zorundadır. Çünkü fen bilimlerinde bilim insanları doğa hakkındaki gerçeklikten kurgular, deney ve gözlemler yaparlar. Ancak insanın doğası gereği olan merak duygusu bitmeyeceği için zihnindeki sorular da bitmeyecektir. Ama hala cevabı bulunamayan sorular vardır. Sonsuzluk nedir? Uzayın sınırları var mıdır yoksa uzay gerçekten de sonsuz mudur? gibi.

      Sil
  9. 22. önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel bilgi her ne kadar tekrarlana tekrarlana daha fazla ispatlanmaya yakın olsa da şartların getirdiği kültürel ve doğal olaylar(tabiat olayları) daki değişiklikler kuşaklar arasındaki tekrarlanan olaylarada sirayet eder ve kesin ispatlanma olanağıda ortadan kalkar

    23. önermeye katılmıyorum çünkü insan öznel bir varlıktır, yaşantı ve kültürel olaylardan etkilenir bilim adamlarıda insan olduğu için ön yargılarından arınamazlar

    24.önermeye katılıyorum çünkü evren farklı boyutlarıyla gizlilik arz eden bir unsurdur işte bu unsuru tüm boyutlarıyla açıklığa kavuşturmak ve anlamak gerekiyor bunun içinde farklı yöntemler kullanılmalı

    25.önermeye katılıyorum çünkü eğer bir konuda çalışma yapılacaksa bu çalışmalarda özellikle önceki teorilerden yararlanılarak çalışmada önce eski eksiklikler tespit edilir ve bu konuda çalışmalar yapılır

    26.önermeye katılıyorum çünkü yaratıcılık olmazsa keşifte olmaz

    27.önermeye katılıyorum çünkü insan öznel bir varlıktır ve bir fenomenalojik alanı vardır ve bu alan kültürel ve sosyal durumları oluşturur buda bilimsel yöntemi ve soruları değiştirir

    28.önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel bilgi sadece deney ve gözleme dayanmaz buna örnek metafiziksel olaylardır

    29.önermeye katılıyorum çünkü teoriler insanın uygulamaya geçmemiş ve kesin olmayan yargılarıdır ve dolayısıyla kurgulanır

    30.önermeye katılmıyorum çünkü bilim bütün sorulara cevap veremez(din ve metafizik başta olmak üzere) bilim hepsine cevap veremediği

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_y%C3%B6ntem
    http://bilimselbilgi.nedir.com/
    http://www.baskent.edu.tr/~tkaracay/etudio/agora/bilim/BilimselBilgi.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 26.önermede yaratıcılık olmazsa keşifte olmaz demişsin,hangi alanda bilim adamları yaratıcılığını kullanır konuyu biraz açar mısın?

      Sil
    2. recep 26. önermende keşifin olabileceğini vurgulamışsın ama 29. önermende bilimsel teorinin kurgulanacağını yanı keşfedilmeyeceğini belirtmişsin bu bana çeliişkili geldi bunu açıklar mısın ?

      Sil
    3. Recep 27.önermendeki fenomenalojik alanı biraz daha açıklayabilir misin tam anlayamadım.

      Sil
  10. 22. Önermeye katılmıyorum. Bilimde kesinlik yoktur. Yapılan deneyler o zamanın şartlarına uygun bir şekilde yapılmıştır.bilim insanlarının kendi şemalarına, sosyo-kültürel duruma göre değişiklik gösterir. Bu sayede tekrarlanan deneyler bilimsel bilgiyi destekleyebilir fakat kesin olarak ispatlıcak anlamına gelmez. yapılan deney o zamana göre tekrarlanıp aynı sonuç çıkarılabilir ama başka dönemlerde tekrarlandığında farklı sonuçlar elde edioebilir. Bu yüzden ispatlanmayabilir.

    23. Önermeye katılmıyorum. Bilim adamlarının düşünce tarzları, bulundukları ortam, yaşam biçimleri, toplum, inançlar, tutumlar ve kültürel bağımlılığın etkisiyle yıllar içinde birçok yargı gelişiyor. Bu yüzden bilim insanları tamamen ön yargılarından arınamazlar. Einstein'ın dediği gibi "ön yargıları parçalamak, atomu parçalamaktan zordur."

    24. Önermeye katılıyorum. Her bilim insanı farklı yöntem kullanarak evreni anlar ve açıklamaya çalışır. Bu da bilim insanlarının evrenle ilgili merakından, kuşkularından ve yaşam standartlarını arttırmaya çalışmalarından ortaya çıkmıştır. Bilinmeyeni anlamayı, soyut olanı somut duruma getirmeyi amaçlar.

    25. Önermeye katılıyorum. Bilim insanları araştırmalarını yaparken önceden var olan teorilere bakar ve bilimsel bilgilere değindikten sonra araştırmalara yön verir. buda bilimde sübjektifliğe neden olduğunu gösterir. Bu sebeple var olan teoriler araştırmaları olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilir.

    26. Önermeye katılıyorum. Bilimin en önemli özelliklerinden biridir. Bilim insanları yaptıkları çalışmalar da hayal gücünü ve yaratıcılıklarını kullanarak bilimsel bilgiye farklı açılardan bakmaya çalışırlar. Bunu gösteren en iyi toplum Japonlardır.

    27. Önermeye katılıyorum. Çünkü bilim insanları araştırmalarını yaparken o dönemin şartlarına, değer yargılarına, yaşadığı toplumun kültürüne, sosyal durumuna bakarak çalışmalarını sürdürürler. Ayrıca bilim toplum ve kültüre bağımlıdır. Bu durum gerek olumlu olarak gerek olumsuz olarak bilimsel çalışmaları etkiliyor. Örneğin; siyasi, ekonomik vb. gibi durumları etkiler.

    28. Önermeye katılmıyorum. Çünkü sadece deney ve objektif sonucu oluşmaz. Bilimsel bilgi sadece fen bilimlerinde kullanılan bir yöntem değildir. Fen bilimlerinin yanında tarihi, psikoloji, sosyoloji gibi bilim alanlarında da kullanılır. Bunlarla birlikte akıl yürütme, sübjektif gözlem, eleştirel düşünce sonucu bilimsel bilgiyi oluşturulabilir.

    29. Önermeye katılıyorum. Çünkü bilim insanları yapacakları araştırmalarda hayal gücünden yararlanırlar. Araştırmaların değişime açık olmasından ve zamandan dolayı yaratıcılıklarını kullanarak kurgularlar.

    30. Önermeye katılmıyorum. Bilim her konuyu çözmeyi amaçlar fakat o konunun cevabını bulacağı anlamına gelmez. Çünkü o zamanın şartları, sosyo-kültürel sebepler, bilim insanlarının bakış açısı, tutumu, başka araştırma sonuçlarının etkisi sebep olmuş olabilir. Ayrıca bilim, bilimsel olmayan çalışmalara cevap veremez. Örneğin; sözde bilim, ön seziler, değerler, ideoloji gibi konulara bir açıklama getirilmemiştir.




    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 22. önermeye yaptığın yoruma katılıyorum. Bilimde kesinlik yoktur sadece o zaman ve şartlara uygun doğruluklar vardır.

      Sil
    2. merhaba tuğçe, 23. önermende eistein söylediği sözü hatırlatman çok iyi ve açıklayıcı olmuş o önerme için.

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  11. Kaynakça:
    www.turkcebilgi.com › Ansiklopedi
    www.bilgiustam.com/bilimsel-yontem-ne...
    blog.milliyet.com.tr/...bilim-insani.../Blog...
    http://www.yaklasansaat.com/haberdosya/2010_haberleri/mayis_2010/mayis7.asp

    YanıtlaSil
  12. 22-Katılmıyorum. Deney ne kadar tekrarlanırsa tekrarlansın kesinliği hiçbir zaman ispatlanmış olmaz. Çünkü zaman, mekan, şartlar değişiyor ve bu değişim bilimi de etkiliyor, doğru kabul ettiklerimiz yanlış olarak karşımıza çıkabiliyor demiştik. Yani bilimde kesinlik yoktur. Tekrarlanan deneyler sonucunda sadece o zamana göre doğruluk daha çok desteklenmiş olur.
    23-Katılmıyorum. Bilim her ne kadar nesnel olması gerekiyor desekte bilimde öznelliğin etki ettiğini biliyoruz. Öyleyse bilim insanları kendi düşüncelerinden öznelliğinden ön yargılarından arınamaz. Ama arınmış olmalı.
    24-Katılıyorum. Bu tanımda bir bilim tanımıdır. İnsanoğlu varolanduğundan beri bir merak içerisinde evreni çözmeye çalışıyor. Bilimde bilim insanlarının yaptığı evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.
    25-Katılıyorum. Bilim adamı araştırma yaparken derken bile eskiden o konu hakkındaki söylenenenleri yapılanları araştırıyor diye düşünebiliriz aslında. Önceden yapılan teori,araştırmalar,sonuçlara göre bilim insanı kendine ait bir çıkarım yapar.
    26- Katılıyorum. Bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken din,kültür,sosyal çevre,hayal gücü,mantık,yaratıcılık bunlardan hepsinden yararlanır. Bunları katarak oluşturur bilimsel bilgiyi.
    27-Kısmen katılıyorum.Bazı bilimsel sorular ve yöntemler her yerde aynı kabul edilsede. Tarih, kültür, sosyal durumlar yeni bilimsel soruları ortaya çıkarabilir çünkü bunlar insandan insana yöreden yöreye değişir.
    28-Katılmıyorum. Bilimsel bilgi 26.önermede dediğim gibi deney ve objektif gözlemler dışında -ki burda objektif olmasına katılmıyorum- din,kültür,sosyal çevre,hayal gücü,mantık,yaratıcılıkdan da yararlanılarak oluşturulur.
    29-Katılıyorum. Teoriyi insan meydana getirdiği insanlar tarafından kurgulanırlar diyebiliriz.
    30- Katılmıyorum. Bilim hala bazı sorulara cevap verememiştir. Din,metafizik gibi.

    YanıtlaSil
  13. 22.önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilginin kesinliği yoktur deneylerle ispatlansa bile. Zamana bağlı olarak değişkenlik gösterebilir bilimsel bilgiler. Bir konu üzerinde binlerce deney yapalım ve hepsinde aynı sonuca ulaşalım . bu durum bize bilimsel bilginin kesinliğini gösterir. Fakat zaman değiştikçe yani kullanılan teknoloji mekan gibi faktörler değiştikçe bilimsel bilgide değişecektir. Bizim deneyler aynı soncu bulduğumuz bir bilgi başka bi zaman yapılırsa farklı sonuçlar çıkabilir.

    23. önermeye katılmıyorum. Bilimi ortaya çıkaran insandır. Her insanın kendine ait duygu düşünceleri vardır. iki tane bilim adamının aynı konu üzerinde çalıştığını varsayalım. Kullanılan yöntemlerde aynı olsun ve aynı sonuçları bulsunlar fakat iş bu sonuçların yorumlanma kısmına gelince değişiyor ve farklı yorumların ortaya çıkması söz konusu olabiliyor. bilim adamları; gözleyip, inceledikleri aynı nesne/olay hakkında bile, farklı yorum/sonuçlara ulaşabiliyorlar.

    24. önermeye katılıyorum. İnsan meraklı bir varlıktır. Çevresinde ya da yaşadığı ortamda olup bitenleri anlamaya , araştırmaya ve açıklamaya çalışır. bir fizikçi farklı bir yöntem kullanarak doğayı anlamaya çalışırken bir biyolog daha farklı bir yöntem kullanarak anlamaya çalışır.

    25.önermeye katılıyorum. Bilim birikimsel olarak ilerler. Yani bir konu hakkında bir araştıra yapıldığı sırada önce daha önce bu konuda bir çalışma yapılmış mı diye bakılır. Bakılan çalışmalardan etkilenme olsılığı yüksektir. Çünkü insan mantığına uygun olana göre hareket eder. Buna çok sayıda örnek verilebilir. En bilindik örneği evrim konusudur. İnsanlar evrim konusunda araştırma yaparken önceden yapılan çalışmalara bakarlar. Bazıları darwinin çalışmalarını yani teorilerini uygun bulurken bazılarıda lamarck ın teorıleri ni uygun bulmuşlardır ve yıllarca inanmışlardır.

    26.önermeye katılıyorum. Yaratıcılık, olmayan birşeyi hayal edebilme, bir şeyi herkesten farkli yollarla yapabilme ve yeni fikirler geliştirebilme yeteneğidir. Bilim insanlarında yaratıcılık merak gibi şeyler olmasaydı bugün çoğu bilgiye ulaşılamazdı beklide Bilim adamları elde ettikleri verileri anlamlı hale getirmek için yaratıcılıklarını kullanırlar.Çünkü ellerindeki
    parça parça verileri kullanarak anlamlı bir bütün oluşturmaya çalışırlar.

    27.önermeye katılıyorum. bilimsel sorular ve yöntemler bilim insanları tarafından oluşturulduğu için bilim insanları bir kültürün içinde doğup büyümektedirler ve bilimsel çalışmalarında kaçınılmaz olarak o toplumun değer yargılarından etkilenirler.Aynı zamanda sosyal ve kültürel çevreden etkilenerek gelişmesine devam ederler.

    28.önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel bilgide akıl yürütme mantık yaratıcılık gibi faktörlerde vardır. sadece deney ve gözlem denilirse yanlış olur.

    29 önermeye kısmen katılmıyorum. Sadece kurgulaır dersek yanlış olur. Keşfediledeilir bilimsel bilgi ama kurgulanama daha fazladır.

    30.önermeye katılmıyorum . bilim bütün sorulara cevap veremez. Doğada var olan durumları inceler araştırır ve bunlarla ilgili sorulara cevap vermeye çalışır ve verilen bu cevapların da bi kesinliği yoktur. Bir sorunun altında yatan onlarca soru vardır aslında bunlar cevaplamaya yetecek kadar bir zamanda yoktur aslında.

    Kaynaklar:

    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=5&soru_id=2978
    http://www.inovasyonel.com/?pnum=10&pt=Yarat%C4%B1c%C4%B1%20D%C3%BC%C5%9F%C3%BCnce
    www.baskent.edu.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 26. önermeye yaptığın yoruma katılıyorum. Eğer yaratıcılık ve hayalgücü olmasaydı zaten kimse hiçbirşeyi merak etmezdi etseydide yeni birşeyleri ortaya çıkarmaları zor olurdu

      Sil
    2. merhba mihri önermede ''teori'' diyor. Teori; tanımlanan bir olayın neden olduğunun açıklanmasıdır.
      bana keşfedilen bir TEORİ örneği söyleyebilir misin?

      Sil
    3. şöyle selman teorilerde pat diye ortaya çıkmıyor sonuçta aşamalardan geçiyor. mendeli örnek verebilirim buna genetikle ilgili çalışmaları tem keşif hemde kurgudur bence. o bezelyelerden farklı şekil yada renklerin ortaya nasıl çıktığını düşünüyor sence bu teori değil midir. daha sonra bunu kurguluyor olasılıklar işin içine giriryor

      Sil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  15. 22) Bu önermeye katılmıyorum. Bir deneyin tekrarlanabilmesi onun kesin oldugu anlamına gelmez. Her tekrarlanmada bulacagımız sonuclar birbirine cok yakın cıksada hangisinin en kesin dogru oldugunu bilemeyiz. Her seferinde sartlar degismistir. Ortalama yada en cok tekrarlanan deger bizim dogru kabul ettigimiz degerdir.
    23) Bu önermeye katılmıyorum. Daha oncedende soyledigimiz gibi her bilim insanı farklı ortamlarda yetismis farklı egitimler almıslardır. Buda ister istemez onların ön yargısını yada tarafsızlıgını etkileyecektir. Buldugu bir deney sonucunu kendi zihnindeki semasına göre acıklayacaktır. Buda bilim insanının ön yargısız yaklasmasını engellemektedir.

    24) Bu önermeye katılıyorum. İnsanoglu dünyaya geldiginden beri hep bir sorgulama icinde olmustur. Ben nerden geldim, nasıl var oldum, üzerinde yaşadıgım evrenin işleyisi nasıl, bu düzen nasıl bu kadar mükemmel işliyor ? bu gibi bir cok soru insanlıgın yaradılısından beri merak konusu olmustur. Bilim insanları ise bu soruları merak edip cevabını bulmak icin arastırma yapan kisilerdir. Her konu icin farklı yollar kullanmıslardır. Bazılarında aradıkları cevabı bulmuslar bazılarında ise cevapsız kalmıslardır.

    25) Bu önermeye katılıyorum. Her bilim insanı bi konuda arastırma yaparken daha once o konuyu arastıran kisilerin bulgularını inceler. Kendisi farklı sonuclar bulursa nedenini arastırır. Veya daha onceki sonucun dogru olabilecegini düsünüp neden yanlıs yaptıgını arastırı. Yani mutlaka daha onceki teorilerden bir sekilde etkilenmiştir.

    26) Bu önermeye katılıyorum. Bilimde elbette yaratıcılık vardır. Bilim insanlarının yaptıkları arastırma sonuclarında zihinlerinde belli bir kurgu olusur. Bu kurguları mantıklı bir sekilde bilgiye dökerler yani yaratırlar. Düsünme hayal etme gibi olgularla yeni bilgiler tasarlayıp önümüze koyabilirler.

    27) Bu önermeye katılıyorum. Her dönemde kullanılan bilimsel yontem elbet ki degisik olacaktir. Cünkü her donemde kullanılan teknoloji bilinen bilgi düzeyi farklıdır. Bununla birlikte her donemde insanların sosyal kültürel durumuna göre merak ettikleri sorularda farklı olacaktır. Örnegin gecmişte insanlar Dünya dısında gezenler olup olmadıgını merak ederken, günümüzde biz farklı gezegen oldugunu biliyor ve o gezegenler üzerinde hayat olup olmadıgını merak ediyoruz ve soruyoruz.

    28) Bu önermeye katılmıyorum. Bilimde her türlü arastırma bulma yontemi vardır. Sadece deney objektif gözlemlerle olmaz. Kurgulama, hayal etme, düsünme, mantıklı cıkarımlar yapma bu tür bütün yontemler de bizim suan kullandıgımız cogu bilgiyi bulmada yardımcı olmustur. Örnegin deneylerle gözlemleyemeyecegimiz bir cok seyi zihnimizde tasarlayıp mantıklı olgularla birlestirip teori kanun haline getirdik ve suan hala o bilgileri kullanmaktayız.

    29) Bu önermeye katılıyorum. Kesfetmek bir seyi aniden bulmak anlamındadır. Yani herhangi bir kurgulama arastırma olmadan ummadık bi zamanda karsılasmaktır. Fakat teori dedigimiz sey bir bilimsel sürec gerektirir. Arastırma gözlem deney gibi bircok basamaktan gecerek teori halini alır. Bu yüzden teoriler direk kesfedilmezler kurgulanırlar.

    30) Bu önermeye katılmıyorum. Bilim bütün sorulara cevap veremez. Verseydi bir arastırma konusu kalmazdı artık. Deneylerle merak ettigimiz bircok sorunun cevabını bulabiliyoruz fakat ne kadar ugrassakda bulamayacagımız sorularda vardır. Daha oncedende verdigim ornekteki gibi evrenin en ilk ana maddesinin ne oldugu konusunda bilim adamlar farklı görüsler belirtirler fakat bilimsel olarak ne oldugu bulunabilmiş degildir. Bunun gibi merak edip cevabını bulamadıgımız bir cok soru vardır.


    http://www.nedirnedemek.com/bilim-nedir-bilim-ne-demek
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_bilgi
    http://bilimselbilgi.nedir.com/
    http://forum.donanimhaber.com/m_66370543/tm.htm
    http://bigalioglu.blogcu.com/tez-hipotez-teori-yasa-bilimsel-yontem-bilimsel-dusunce-bi/2870583

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selam büşra bende 28. önermende yazdıklarna katılıyorum, deney ve gözlem dışında bir çok bilimsel bilgiyi oluşturma yolu vardır. deney ve gözlemi fen alanında kullanabilir ama sosyoloji gibi bilimlerde kullanmak mümkün değildir.

      Sil
  16. 22. önermeye katılmıyorum. çünkü bilimsel bilginin kesinliğinden bahsedemeyiz. bilimsel bilgi değişime açıktır. tekrarlanan deneylerle her ne kadar aynı değerleri de bulsak birbirine yakın değerlerde bulsak bunun kesinliğinden söz etmek mümkün değildir. doğru olduğunu kabul ettiğimiz bir bilgi de zamanın ve mekanın değişmesi,bilim insanının görüşünün değişmesi, teknolojinin değişmesiyle bilimsel bilgide değişir.

    23.önermeye katılmıyorum. aslında olması gereken bu iken bilim insanları yaşadıkları kültürden ve birbirinden etkilenirler. mesela bir çalışma yaparken bu alanda daha önce yapılmış çalışmaları inceleriz ve onlardan etkileniriz. bu nedenle katılmıyorum.

    24. önermeye katılıyorum. çünkü bilim insanları meraklıdır. dünyanın nasıl oluştuğunu nereden geldiğini merak eder ve bu soruları araştırır.bu soruları farklı yöntemlere başvurabilir. daha önce söylenenlerden yola çıkabilir ya da bir hipotez kurup bu hipoteze dayalı deneyler yapabilir.

    25. önermeye katılıyorum.23.önermede de bundan bahsettim. bilim insanları bir konuda araştırma yaparken daha önce yapılan araştırmaları inceler ve bu araştırmalardan etkilenirler.

    26.önermeye katılıyorum. bilimde yaratıcılık vardır. bilim insanları merak eder ve merak ettikleri konu hakkından önce bir kurgu yapar ve bu kurgudan yola çıkarak o konu hakkında araştırmalar yaparlar. bilim insanları yaratıcı ve meraklı olmasaydı bilimde ilerlemeden çok fazla bahsedemezdik.

    27.önermeye katılıyorum. o dönemin şartlarına göre sorular sorar ve araştırmalar yaparlar. toplumun ihtiyaçlarını da göz önüne alırlar ve bunlara cevap ararken o dönemin teknolojisini kullanarak cevap vermeye çalışırlar. eğer o dönemde teknoloji ilerlemediyse cevap vermekte zorlanırlar. bir başka yanı da örneğin; bilim insanı dindar bir kültürde yetişmişse araştırmalarını yaparken bunu da göz önünde bulundurur. yani yetiştiği kültürden aldığı eğitim ortamından da etkilenir.

    28. önermeye katılmıyorum. bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşturulmaz. çünkü işin içine bilim insanlarının yaşadığı ortamdan etkilenmesi ve kendi yorumu da girer.

    29. önermeye katılıyorum. bu önerme geçen haftaki 12. ÖNERMENİN BİREBİR AYNISI. biz derste insan ürünü kurgu yönü ağır basıyor ama kısmen ispatlanabilir dedik.

    30. önermeye katılmıyorum.bilimin cevap veremediği bir çok soru vardır. bunlardan en önemlisi dünyanın nasıl oluştuğu, insanların kökeninin nereden geldiği gibi sorulara tam olarak cevap veremez. bu sorular hakkında hala birbirinden farklı görüşler vardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar Narin AKAD.30. önermeni okudum.Dediklerin doğru.Bu önermeden de yola çıkarak şu soruyu sormak istiyorum;Sence cevaplanan soruların doğruluğu tartışılabilir mi?

      Sil
    2. Mrb Demirtaş bilim, evreni anlama ve açıklama çabası dir. Bilimde kesinlik olmadığından bilimin sorulara yanıtı zamana mekana ve ihtiyaca göre değişebilir. Bili doğrulanabilir yada yanlislanab8lir dir.

      Sil
    3. benden önce serhat cevabını vermiş az çok:)ama tabi ki tartışılacak durumlarda var. sonuç olarak bilim insanın o anki durumu da göz önünde bulundurulursa cevapların doğru olup olmadığı büyük bir tartışma konusudur. ki kullanılan teknolojik aletler olsun, o anki ruh hali, değişen gelişen zaman karşısında bu sorulara verilecek cevaplar değişebilir.

      Sil
  17. 22.önermeye katılmıyorum. Kesinlikten bahsedilemez. Deney, gözlem veya akıl yürütmeyle bilgi üretme süreci tekrarlanabilir. Aynı şekilde deney ve gözlem tekrarlandığında aynı sonuçlar verebilir. Ancak bilimsel bilgi daima denetlenir, ayıklanır,çeşitlenir ve yenilenir. Bilimin en gündelik gerçeklerden en kadim kurallara kadar bildiğini iddia ettiği her şey , yeni bilgiler ve farklı yorumlar ışığında gözden geçirilmeye ve çürütülmeye adaydır.
    23.önermeye katılmıyorum. Bilim adamları her şeyden önce insandır. Ve insani özellikler gereği illa ki bir ön yargı mevcuttur. Bilim insanları ön yargıları yüzünden bilimsel araştırmalara yanlış yön vermiş ve yanlış çıkarımlarda bulunmuşlardır. Örneğin, Darwinist bilim insanları Darwin teorisine dayanarak insanlığı başka bir hayvan olarak düşünme ön yargısına kapılarak yanlış sonuçlar çıkarmıştır.
    24.önermeye katılıyorum. İnsanlar yeryüzünü anlamlandırmaya çalışırlar.Merak eder, yaşam standartlarını artırmaya çalışırlar. İnsanlar ilk zamandan bu yana sürekli bir değişim içindedirler. Biilinmeyeni bilme ,soyut olanı somut duruma , anlaşılmayanı anlaşılabilir hale getirmeye çalışırlar. Bunu yaparken de birbirinden farklı bir çok yöntem kullanırlar.
    25.önermeye katılıyorum. Bir çok bilim insanı birbirlerinin yaptığı çalışmalardan , teorilerden etkilenmiş, hatta onları çürütmeye çalışmışlardır. Yani önceki teoriler araştırmaları gerek olumlu gerekse olumsuz yönde etkiler.
    26.önermeye katılıyorum. Bilimde büyük ölçüde insanların yaratıcılıkları ve hayal güçleri ön plandadır. Elde edilen bilgiler ancak yaratıcılıkla işlenebilir hal alır. Einstein da hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğunu vurgulamıştır.
    27.önermeye katılıyorum. Bilim insanları yaşadığı toplum ve onun özelliklerinden etkilenirler. toplumun ihtiyaçları ,gördüğü eksiklikler ve değiştirmek istediği şeyler etrafında fazlaca kafa yorarlar. Kısaca toplumdan hem etkilenir hem de toplumu etkilerler. Örneğin geometri, Mısırlıların Nil Nehri'nin taşmasından daha az zarar görmek için sorulan sorularının bir ürünüdür.
    28.önermeye katılmıyorum. Mesela tarihle ilgili bir bilimsel bilgi nasıl tekrarlanıp deneyi yapılacak? Bilimsel bilgileri sadece fen dersleriyle ilişkili olarak düşünmemek gerekir.
    29.önermeye katılıyorum. Keşfetme, herhangi bir şeyi olduğu gibi ortaya çıkarmadır. Halbuki bilimsel teoriler insanların beyninde kurgulanır. Ondan sonra çalışmalarla desteklenip geliştirilebilir.
    30.önermeye katılmıyorum. Bilim evreni açıklamak amacıyla yapılır. Ancak evrenin karmaşık yapısı ve düzeninde hala açıklanmayı bekleyen bir çok durum vardır. Bazı soruların cevabının şuan için bulunamamış olması bilimin hatası değildir.. Zaman kavramına hapsolan insanoğlunun bu cevabı bulamıyor olmasıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Esra. 30. önermede zaman kavramına hapsolmaktan kasıt nedir? Bilimin sorulara cevap bulamaması nasıl bir hatadır?

      Sil
    2. merhaba esra 29.önermene katılmıyorum .evet teoriler kurgulanırlar ama kesin olarak keşfedilmezler cümlesini diyemeyiz derstede tartısmıstık b u konuyu.

      Sil
    3. Mrb leyla ben sana katılmıyorum bilim kurgulanir bilimin takımında bile anlama ve açıklama çabası var

      Sil
    4. merhaba leyla bende senin bu görüşüne katılmıyorum. senin bu söylediğin şey kanun için geçerli bir açıklamadır. teori kanunları açıklamak için kurgulanan kavramlardır.

      Sil
    5. Evet Leylacım dediğin gibi derste konuşmuştuk ve sonuç olarak bilim keşif değil kurgudur demiştik. Konuşulanları şöyle hatırlatayım sana.. Keşfetmek var olduğu bilinmeyen bir şeyi bulmaktır. Ama bilimde var olan bilgiler bilim insanı tarafından keşfedilmez. Araştırma, deney, hayal gücü ve yaratıcılıkla belli bir düzene göre kurgulanır.

      Sil
  18. 22.önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgiler kesinlik ifade etmez. Kesin kelimesi bu önemede yanlıştır. Deneylerle dönemin ve deneyin şartlarına bağlı olarak doğrulanmış olur. İlerde yapılan deneyler aynı sonucu vermeyebilir.
    23. önermeye katılmıyorum. Bilim insanları çalışmalarını sürdürürken ön yargılarından arınmaya çalışılar. Fakat tamamen arınmış olarak çalışma yapamazlar. İnsanın doğası gereği bu mümkün değildir. Her insan yaşadığı çevreden, toplumdan, aldığı eğitimden, okuduğu kitaplardan, diğer bilim insanlarının çalışmalarından ister istemez etkilenir.
    24. önermeye katılıyorum. Bilim insanları farklı yöntemleri kullanarak evreni anlama ve açıklama çabasındadır. Kullanılan farklı yöntemler evrene farklı bir bakış açısı getirmektedir.
    25.önermeye katılıyorum. Bilim insanları bir konu hakkında görüş bildirmek için öncelikle bu konu hakkında var olan bilgileri gözden geçirir ve ister istemez bu bilgilerden etkilenir.
    26. önermeye katılıyorum. Bilimde yaratıcılık önemli bir unsurdur. Bilim insanları yaratıcı düşünüp olaya farklı açılardan bakmalıdır. Yaratıcılık teorilerin kurgulanmasında önemli bir paya sahiptir.
    27.önermeye katılıyorum. Bilimsel sorular ve yöntemler tarihi-kültürel ve sosyal durumlardan etkilenir. Dönemin ihtiyaçlarına göre bilimsel sorular sorulur ve dönemin yöntemleri kullanılır. Bilim gelişmekte olan bir mekanizmadır. Bilimsel yöntemler ve sorular da gelişmektedir.
    28. önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgi sadece deney ve gözlemlerle oluşturulmaz. Bu önermedeki sadece kelimesi yanlıştır. Bilimsel bilgi elde etmek için deney ve gözlem dışında birçok yöntemler kullanılır.
    29. önermeye katılıyorum. Teoriler birer açıklamadır. Bir olguyu açıklamak için oluşturulmuş kurgusal yapılardır.
    30. önermeye katılmıyorum. Bilim bütün sorulara cevap veremez. Bilim gelişmekte olan bir mekanizmadır. Birçok konuda bilim yetersiz kalmaktadır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ethem, 30. önermede bilimin yetersiz kaldığı konulardan birkaç örnek verebilir misin?

      Sil
    2. Merhaba Çiğdem,
      Paralel evrenler var mı?
      Evrende Dünyadan başka bir gezegende yaşam var mı ?
      Bu sorulara henüz cevap bulunamamıştır.
      İnsan beyninin çalışma prensipleri şu anki koşullarla tam olarak açıklanamamaktadır.
      Daha birçok konuda bilim şuan için yetersizdir. Ama bilim gelişmekte olan bir mekanizmadır. İlerde bu sorulara açıklama getirebilir. Yeni sorular ortaya çıkabilir.

      Sil
  19. 22. Önermeye katılmıyorum . Çünkü bilimde kesinlik yoktur.bilimsel bilgi, mekan ve ihtiyaçtan dolayı değişmekle ilerleyerek gelişir. Bilimde deneyler çok önemlidir fakat tekrarlanan deneyin kesin doğru olduğu söylenemez bilimsel bilgi a zamana kadar doğru olabilir. Daha sonrasında değişebilir yani bilimde kesinlik yoktur.
    23 . Önermeye katılmıyorum. Bilim insanları dini inanclarindan, kulturlerinden ve yaşadığı ortam şartlarından etkilenir ve ön yargılar oluşabilir. Bunun için tamamen arinmazlar. Einstein de dediği gibi" ön yargıları parçalamak, atomu parçalamak daha zordur"
    24 . Önermeye katılıyorum. Bilim insanları, insanlığa yarar sağlayacak her şeyi açıklama , yasalaştirma ve teorileştiemeye çalışırlar.Bilinmeyeni bilme, soyutu somutlaştirma anlaşılmayanı anlamlandirmaya amaçlar. Ben neden varım , madde neşir ve öz yapısı nedir gibi sorularla ve farklı yöntemler kullanılarak açıklamaya çalışır.
    25. Önermeye Katılıyorum. Çünkü her zaman değişerek ve ilerleyerek gelişir. Örneğin biyogenez görüşü, Abiyogenez teorisini çürüterek gelişmiştir.
    26. Önermeye katılıyorum. Çünkü insan merak eder araştırır ve inceler ve bunu zihinsel semasinda yaratıcılığını kullanarak ortaya çıkarır ve bunu bilimsel yöntemler dahilinde yapar. Hayal gücü çok önemli ve Yaratıcılık kavramıyla ilişkili olduğundan insan öncelikle kafasında tasarlar ve hayal eder.
    27.onermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel sorular ve yöntemler kişiye göre değişebilir. Former ve sosyal bilim de yöntemler farklıdır fen bilimlerinden bundan dolayı kişiler tarihi- kültürel ve sosyal duruma göre değişir.
    28.onermeye katılmıyorum. Çünkü önerme de "sadece " olduğu için ve bunun yanında bilimi 3 gruba ayırmış tık formel, fen ve sosyal bilimler diye sosyal bilimler de deney ve gözlem yapılması zordur. Bilim her ne kadar objektif olmayı hedefler ise bilimi yapan insan olduğu için objektiflik esas alinmayabilir
    29.onermeye katılıyorum teoriler ya bilimsel olacak bilgiler insan semasinda kurgulanir ve gelişerek bazı yöntemler dahilinde ilerleyerek teori haline gelir.
    30.önermeye katılmıyorum . Çünkü bilimin aciklayamadigi bir çok soru vardır. Örneğin kara delik , insan , tanrı, allah ve metafizik konular ama bunun yanı sıra üzerinde çalışma yapabilir fakat cevap veremez. Bilim ilerleyerek gelişir bu da zaman ve meraktan gelişir.

    YanıtlaSil
  20. Fenokulu.org
    wikipedia/ bilim nedir/Org
    www.bilgiustam.com
    Fizikist/ bilimselbilgi.com

    YanıtlaSil
  21. 22. önermeye katılmıyorum.Deneylerin şuan için aynı sonucu vermesi ileride farklı yöntemler kullanacak başka bir bilim adamının
    yaptığı deneyin onu çürütmeyeceğini kesin olarak bilemeyiz.


    23. önermeye katılmıyorum.Bilim insanlarının yaşadıkları çevre,etkilendikleri olaylar ve birtakım inançları vardır
    bunlardan tamamen arınmalarını ve önyargıları olmadan hareket etmelerini bekleyemeyiz.


    24. önermeye katılıyorum.Daha önceki her blog ödevinde benzer bir madde vardı.Bilim evren dahil etrafındaki herşeyle ilgilenir anlamaya
    çalışır.


    25. önermeye katılıyorum.Bilim önceki araştırmacı ve bilim adamlarının buluşlarından bulgularından esinlenilerek üzerine
    eklenerek gelişmektedir.Eski bilim insanlarının teorilerinden etkilenirler.


    26. önermeye katılıyorum.Bilimsel bilgi oluşturulurken yaratıcılık mutlaka kullanılır.Araştırma esnasında kullanılacak yaratıcılık
    yeni fikirlerin dogmasına ve araştırmanın seyrine etki eder.


    27. önermeye katılıyorum.Bilim insanları daha öncede dediğimiz gibi yaşadığı çevreden sosyal kurturel degerlerden
    kendi inanclarından etkilenir.


    28. önermeye katılmıyorum.Çünkü bilim için deney ve objektiflik şarttır ancak yeterli değildir veya tüm bilimler için
    bu 2 kuralı söylemek olmaz.Bazı bilimler vardır ki deney ve objektiflikten çok subjektif bir tutum izler.7



    29. önermeye katılıyorum.Bilimsel önermeye başlarken bile bir kurgu gerekir.Tasarlamak,araştırmak izlenecek yöntemler hepsi
    birer kurgudur.


    30. önermeye katılmıyorum.Bunu daha öncede konuşmuştuk.Bilim her saniye gelişmekte ancak halen tüm sorulara cevap veremiyor.En
    basitinden soyut kavramları açıklayamamakta halen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Can.''Bazı bilimler vardır ki deney ve objektiflikten çok subjektif bir tutum izler'' ifadesindeki bu bilimler hangileridir söyleyebilir misin?
      30.önermende de .''En
      basitinden soyut kavramları açıklayamamakta halen'' demişsin.Bu soyut kavramlar nelerdir?

      Sil
  22. 22. önermeye katılmıyorum çünkü, tekrarlanabilir deney olması o bilginin yüzyıllar sonrasında da aynı sonuçları vermesi demek değildir. değişen şartlar ve zamanla beraber bilimsel bilgi değişebilir.


    23. önermeye katılmıyorum çünkü bilim insanları bilimsel bilgileri oluşturmadan önce mutlaka o bilgi hakkında kendinden önce ki bilim adamlarından yararlanır ve ön yargıda bulunabilir.

    24. önermeye katılıyorum çünkü insanlar yüzyıllardır yaşadığı çevreyi, dünyayı anlayıp yorumlayabilmek için uğraşmışlardır ve halen de bunun için uğraşılmaktadır bilimde burada kullanılan en önemli araçtır.

    25. önermeye katılıyorum 23. önerme de de açıkladığım gibi bilim insanları bir konuda bilgiyi açıklarken , daha önceden o konuda açıklama yapmış olan bilim insanlarının yaptığı araştrmaları inceleyerek onlardan etkilenir.

    26. önermeye katılıyorum çünkü bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanırlar.

    27. önermeye katılıyorum çünkü bilimsel sorular ve yöntemler çoğunlukla bilim adamıyla ve yaşadığı çevreyle, zamanla alakalı bir durumdur.

    28. önermeye katılmıyorum çünkü bilimden bahsederken sadece deney gerektiren (fen gibi..) bilimler olmayabilir. deney gerektirmeyen, araştırma ve inceleme gerektiren (tarih ve pskoloji gibi..) bilimlerde bulunmaktadır.

    29. önermeye kısmet katılıyorum çünkü bilim dünyası 2'ye ayrılmış durumdadır Bilimsel teorinin bir kurgu olduğunu savunan birinci görüş Einstein’ın, bir keşif olduğunu savunan ikinci görüş de Newton’undur. Bu iki görüş te aşırı uçlardaki görüşlerdir. Çünkü bir bilimsel teoride hem kurgu hem de keşif özelliği vardır. Teori doğadaki bir takım olgulara dayanır ama olguların üstünde ve doğada bulunmayan insan zekasının ürünüdür. Teoride olgular kadar insan zekasının da payı vardır.Teorinin bir yanı keşif, bir yanı kurgudur.

    30. önermeye katılmıyorum, bu konu sınıfta konuşulmuştu ve bilimin bütün sorulara cevap veremeyeceğini söylemiştik. bilim bütün sorulan soruları açıklamak zorunda değildir tabi ama eğer dünyanın oluşumu sorulduğunda açıklayamıyorsa önermenin yanlış olduğu anlamına gelir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba sümeyye 26.önermeni birazcık açıklayabilrmisin?

      Sil
    2. Merhaba Sümeyye 26. Onermeni biraz daha açıklar mısın ?

      Sil
    3. merhaba arkadaşlar , örneğin Graham Bell telefonun icat ederken newton gibi başına elma düşerek tesadüfi bir durumda değilde yaratıcılığını kullanarak telefonu icat etmiştir.

      Sil
    4. Merhaba Sümeyye. 29. önermeye kısmen katılmıssın. Benim kendi görüsüm ise, kesfetmek var oldugu bilinmeyen bir seyi ortaya cıkarmak demektir. Burda ise bilimsel teorilerden bahsedilmiş. Teori dedigimiz sey ise bizim deney gözlem yoluyla kabul ettigimiz kurguladıgımız fakat yanlıslanabilme özelligi olan bilgilerdir. Teori o hale gelene kadar bircok basamaktan gecer en bastaki hipotez asamasında kalmaz. Yani bunca yol kat etmiş bir bilgiyi hic bir arastırma olmaksızın bi anda karsımızda bulup kesfetmemiz bana göre mümkün degil.

      Sil
  23. 22- Önermedeki ‘kesin’ ifadesine katılmıyorum.Bilimsel bilginin geçerliği ve kesinliği her an, isteyen herkes tarafından denetlenebilir, deneylerle tekrarlanabilir. Bu denetim sürecinde, yanlış olduğu anlaşılan bilgiler kendiliğinden ayıklanır, onun yerini doğrusu alır.
    23)Bu önermeye katılmıyorum.bilim her ne kadar nesnelliği amaçlasa da bilimsel bilgi insan elinden çıktığı için ister istemez ön yargılar işin içine girer.Bu ön yargılar bilim insanlarının kişiliklerine, yaşam tarzlarına vb özelliklere göre farklılık gösterir.Bunlardan kaynaklı bilim insanı ön yargılarından tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdürür diyemeyiz.
    24.önermeye katılıyorum.bilim,insanın çeşitli yontemler kullanarak merak etiği şeyleri ,evreni anlama ve açıklama çabasıdır.
    25.önermeye katılıyorum. Örneğin leibniz diferansiyel hesaplarını daha önce bulmasına rağmen Newton'un sonradan bulduğu diferansiyel hesapları kabul görmüştür. Dönemin şartlarından dolayı. Yani kendinden önceki teorilerden etkilenmişlerdir.zaten bilimin ortaya çıkış amacıda budur.
    26.katılıyorumm.çunku bız ınsanlar bılımı kesfetmıyoruz.kurguluyoruz.hayatımızı kolaylaştırmak ıcın var olan seylerı anlamlandırıyor ve kendımız ıcın kullanıyoruz.eger bır masa oluştururken bıle ınsan yaratıcılıgını kullanmasaydı nasıl kurgular ve yapardı?
    27) Katılıyorum.Bilim,asıl olarak özneldir,meraktan doğar ve insan çevresinde olan biteni merak eder.Bu da tarihi, kültürel ve sosyal durumları işaret etmektedir.Buna bağlı olarak,bilimsel soruların da bu durumlardan etkilenmesi kaçınılmazdır.Ayrıca,bilimsel yöntemler de sabit olmadığına göre yöntemleri için de aynı şeyi söyleyebiliriz.
    28)Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü bilimsel bilgi sadece deney ve gözlem sonucu oluşturulmaz.Bilim insanın yaratıcılığı ve hayal dünyası da etkilidir.
    29.Bu önermeye katılıyorum.Bilim dediğimiz şeyi özne olan insan yapmaktadır.Ve bu işi yaparken zihninden kurgulayarak yapmaktadır.
    30):kesinlikle katılmıyorum bilim bütün sorulara cevap veremez.ör:metafizik konular .din, allah vb

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selam semra 22. önermeye yaptığın yorumda 'kesin' ifadesinin yanlışlığını belirtip üzerinde durman çok açıklayıcı olmuş, katılıyorum sana.

      Sil
  24. 22. bu önermeyi desteklemiyorum.Bilimde zaman çok önemli bir kavramdır.bilimsel bilgiler belli bir zaman diliminde, yapılan deneylerle kesin bir şekilde ispatlanmış görünebilir , ama zaman ilerledikçe bilgiler de değiştikçe bu kesinlik ortadan kalkar. örneğin Batlamyusun evren ile ilgili görüşleri 2000 yıl kadar hüküm sürmüş taki kopernik bu görüşleri çürütene kadar.kısaca bilimsel bilgi deneylerle ne kadar tekrarlanırsa tekrarlansın kesin olarak ispatlanmış diyemeyiz zamanla değişebilir…

    23.katılmıyorum.Bilim insanları, büyüdükleri ortam yaşadıkları çevre vb.etmenlerden etkilenirler bu etkilenme ön yargıların oluşmasına neden olabilir...ama bu durum tüm bilim insanları için geçerli değildir.

    24.bu önerme gayet açık yoruma gerek yok...

    25.katılıyorum.Olumlu veya olumsuz etkilenirler.bir konuda araştırma yapılırken önceki teoriler bilim insanlarına ilham kaynağı olabilir.örnek verecek olursak ; edison elektrik akımı olarak doğru akımı bulmuş, tesla adında bir bilim insanı da edisonun doğru akım teorisinden etkilenerek bu gün kullandığımız alternatif akımını bulmuş ve doğru akımdan daha iyi olduğunu savunmuştur...

    26.katılıyorum.Yaratıcılık, bilim insanlarının bir özelliğidir zaten özellikle bilimsel bilgiyi kurgularken yaratıcılıklarını kullanırlar.

    27.katılıyorum.Her şey de olduğu gibi bilimde günlük şartlar ve ihtiyaçlara göre değişebilir.örnek olarak eski roma'yı verebiliriz.eski roma da savaş ve ticaretin yaygın olması sebebiyle hukuk ve adalet sistemine ihtiyaç duyulmuş nihayetinde bu gün bile hala kullanılmakta olduğu roma hukuku ortaya çıkmıştır...

    28.katılmıyorum. Sosyal bilimlerde deney yapılmaz. bu bilimlerde araştırma yapılırken sosyal bilimlere has yöntemler kullanılır...

    29. katılıyorum. 21.yy ortalarına doğru yaygınlık kazanan ve kabul gören yeni paradigma, bilginin keşfedilmediği yorumlandığı, ortaya çıkarılmadığı oluşturulduğunu yani kişi tarafından kurgulandığıdır.bilim insanları bilimsel teorileri oluştururken kurgudan yararlanırlar.

    30.katılmıyorum.Bilim bazı konularda yetersiz kalmaktadır.örneğin mısırda keops, mikerinos ve kefren piramitlerinin sırrı hala çözülmüş değildir.bilim bu gizemli yapıtları açıklamakta yetersiz kalmaktadır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Cemal, 24. önermende neden katıldığını açıklar mısın ?

      Sil
    2. Bilim farklı yöntemlerle evreni anlama ve açıklama çabasıdir .bu ifade zaten bilimin tanimidir onun için katılıyorum .

      Sil
  25. 22. önermeye katılmıyorum. Tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bir bilgi ispatlanabilir. Ancak zaman, mekân ve ilerleyen teknoloji ile ispatlanmış bir bilgi değişime uğrayabilir. Bu da şunu gösteriyor ki bilimsel bilgiler tekrarlanıp ispatlansa da asla ve asla kesin değildir.
    23. önermeye katılmıyorum. Bilim insanları ön yargılarından tamamen arınmış bir şekilde çalışmazlar. Çünkü bilim insanlarının yaşadığı çevre, kültür ve inançları onun yaptığı bir çalışmada ön yargılı olmasına sebebiyet verir. Aslında bilimsel bir çalışma yapılırken ön yargıların olmaması gerekir. Ancak bu pek de mümkün gözükmüyor.
    24. önermeye katılıyorum. İnsanlar evreni anlama ve açıklama çabasındadır. Evreni anlamak için de farklı bilimsel yöntemleri kullanmaktadırlar. Her ne kadar bilim evreni tam olarak açıklayamasa da insanların meraklarını bir nebze de olsa gidermektedir.
    25. önermeye katılıyorum. Bilim insanları bir konuda araştırma yaparken o konu ile ilgili daha önce yapılan çalışmaları okur ve onlardan etkilenerek çalışmasını sürdürür. Teoriler, bilimsel bir bilgiyi detaylı bir şekilde açıklamaktır. Bu da gösteriyor ki bilim insanlarının var olan bir teoriden yararlanması onun bilimsel çalışmasına etki etmekte ve hatta bilimsel çalışmasında ona kolaylık sağlamaktadır.
    26. önermeye katılıyorum. Bilim insanları meraklı, şüpheci, yaratıcı ve hayalperesttir. Bilimsel bir çalışma yaparken bu yönlerini kullanmaktadır. Şu an ellerimizde bulunan son teknolojik cihazlar bundan 50 yıl önce bir hayaldi ve hatta bunları söyleyenlere gülüp geçiliyordu. Ama şimdi ne oldu bilim insanları hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını kullanarak 50 yıl önceki hayali gerçekleştirdi.
    27. önermeye katılıyorum. Değişen kültür ve sosyal durum yani, bu maliyet olsun teknoloji olsun bilim insanlarının evrene sorduğu soruları ve kullandığı yöntemleri değiştirebilir. Çünkü insanların evrene bakış açıları değişim gösterebilir.
    28. önermeye katılmıyorum. Bilimsel bir bilgi sadece deney ve objektif gözlemle oluşturulmaz. Mantık, akıl yürütme( tümevarım, tümdengelim) gibi yöntemlerle de bilimsel bir bilgiye ulaşılmaktadır. Bilim birçok dala ayrılmaktadır ve her dalında farklı yöntemler kullanılmaktadır. Örnek verecek olursak, fen bilimlerinde deney kullanılırken dil biliminde kullanılmamaktadır.
    29. önermeye katılıyorum. Bilimsel teoriler bir olayın neden olduğunu detaylı bir biçimde açıklar. Teoriler, insanlar tarafından kurgulanarak oluşturulurlar.
    30. önermeye katılmıyorum. Bilim bütün sorulara cevap veremez. Bazı konularda sadece varsayımlarla yetinir. Metafizik ve din gibi konular bilimin tam olarak açıklayamadığı sorularla doludur.
    Kaynaklar : http://www.yasambu.com/forum/liseler-ve-ilkogretim/46980-bilim-adamlarinin-ozellikleri-nelerdir.html
    http://www.nedirnedemek.com/teori-nedir-teori-ne-demek
    http://bilimselbilgi.nedir.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Çiğdem. 28. önermeye yaptığın yoruma katılıyorum.

      Sil
  26. 22.önermeye katılmıyorum nasıl ki bilimde kesinlik yoksa bilimsel teorilerde deneylerle KESİN bir şekilde ispatlanmaz.çünkü zamanla insanın düşüncesi değişir düşünce değişince bilgilerde değişir bu yuzden bilimsel teorilerde kesinlik yoktur.zamanla değişebilir.
    23.önermeye katılmıyorum.insanlar merakları doğrultusunda birşeyleri araştırmaya başlarlar.Bilim insanları yaşadıkları ortam ve cevredende etkilenir.bu yüzden BÜTÜN bilim insanları ön yargılarından arınmıştır diyemeyiz.
    24.önermeye katılıyorum.
    25.önermeye katılıyorum.bilim adamları var olan önceki teorileri örnek alabilirler, onları geliştirebilir, onlardan kendi çalışmalarına yön verebilirler.
    26.önermeye katılıyorum.bilim insanları bilimsel bilgileri genelde kurgularlar dedik ve bu kurguları yaratıcılıklarıyla zenginleştirebilirler.
    27.önermeye katılıyorum. Bilim insanları yaşadığı toplumdan etkilenirler. toplumun ihtiyaçlarını ,gördüğü eksiklikleri ve değiştirmek istediği şeyler için çabalarlar.bu yüzden bilimsel yöntemler ve bilgiler topluma ve toplumun içinde bulunduğu duruma göre değişebilirler.
    28.önermeye katılmıyorum.Bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşur diyemeyiz.çünkü bilimsel bilgi insanın düşüncesinin bir ürünüdür bu yüzden insanların kendi yorumuda işin içine girer.
    29.önermeye kısmen katılıyorum. Geçen haftaki önermemizin aynısı bu önerme için genellikle kurgulanır demiştik. Fakat tamamı diyemeyiz.
    30.önermeye katılmıyorum.bilim bütün sorulara cevap verir diyemeyiz fakat vermek için çabalar. Bilimin cevap veremediği bir çok soru vardır.bunlardan bir tanesi evrenin nasıl oluştuğudur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aynur, 29. önermede bilimsel teorilerin bir kısmının keşfedilerek olduğunu söylemişsin. bunu biraz daha detaylı bir şekilde açıklar mısın? hangi teoriler keşfedlmiştir mesela?

      Sil
  27. 22) Katılmıyorum. Bilimsel bilgi kesin değildir. Bilimsel bilgi, bütün ve mutlak doğru değildir. Yeni delillerin ışığında veya aynı verilerin farklı yorumlanmasıyla bilimsel bilginin analizleri değişebilir.

    23)Katılmıyorum. Bilim insanlarının yaptıkları çalışmalarında yaşadıkları ortamın, kültürün, deneyiminin, bilgisinin, eğitimlerinin etkisi vardır. Tamamen önyargılarından kurtulamayabilirler.

    24)Katılıyorum. İnsan var olduğu günden bu yana farklı yöntemler kullanarak evreni anlama ve açıklama çabası içine girmiştir.

    25)Katılıyorum. Konu hakkında bilgi sahibi olmak için yaptığı araştırmalarda önceki teorilerden doğru ya da yanlış çıkarım, fikir, yorum edinebilir.

    26)Katılıyorum. Bilimsel bilginin oluşturulmasında kullanılan temellerden biridir.

    27)Katılıyorum. Bilim insanları, zaman, mekan, ve olanaklar değiştikçe yöntemler de değişebilir. Aynı zamanda bilim şüpheci ve eleştirel olduğundan bir değişimin içinde olması olasıdır.

    28)Katılmıyorum. Bilimsel bilgi oluşturulurken, merak, akıl, mantık, hayal gücü gibi yollardan da faydalanılır.

    29) Katılıyorum. Bilimsel teoriler insan ürünü olduğundan kurgu yönü ağır basmaktadır.

    30) Katılmıyorum. Bilim, estetik, metafizik, ahlaki konulardaki sorulara cevap verme zorunluluğu yoktur. Fakat açıklamaya çalışabilir.

    Kaynaklar:

    http://evrimci.freeservers.com/bilimin_dogasi.html
    http://ygslyssistemi.com/pdr-boeluemue-ders-notlari/1573-blm-nedr.html
    http://www.kefdergi.com/pdf/18_3/18_3_1.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba semracım 30.önermene ek olarak estetik konusunuda ekleyebiliriz ve birazcık daha örneklemeni beklerim.

      Sil
    2. Mrb semra 26.onermeni biraz daha aciklayabilir misin?

      Sil
    3. 28.önermene katıldım.böyle düşünmemiştim ben:)

      Sil
  28. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  29. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  30. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  31. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  32. 22-Katılmıyorum. Bilimsel bilginin kesinliği diye birşey yoktur. Deney ne kadar tekrarlanırsa tekrarlansın kesinliği hiçbir zaman ispatlanmış olmaz. bilimsel bilgi yeni keşfedilen doğrular ile değiştirilebilir.Çünkü zaman, mekan, şartlar değişiyor ve bu değişim bilimi de devamlı olarak değiştiriyor
    23-Katılmıyorum.bilimin kabul edilmesi gereken özelliklerden biride olsa bunu bilim yapan insanlar olduğu için içinde bulundukları durumdan gördükleri eğitim, kültür, bulunduğu ortam çevre ve inanç gibi faktörler insanları mutlaka etkiler buda bir önyargı ile bakmalarına neden olur.
    24-Katılıyorum. Bilim insanlar için evreni ve evrende olup bitenleri anlama çabası diye tanımlanabilir. Olgusal dünya ile beklentilerimiz arasında uyum kurmaya yönelik olan bu çaba, bir yandan gözlem, deney ve ölçme gibi olguları belirleyici işlemleri, öte yandan belirlenen olguları açıklayıcı hipotez ya da kuramları oluşturma ve yoklama yolunda “yaratıcı ve eleştirel düşünme” denilen zihinsel süreçleri içerir.
    25-önermeye katılıyorum. bilim insanları bir konuda araştırma yaparken daha önce yapılan araştırmaları inceler, bu araştırmalardan etkilenirler ve bu konu hakkında kendi yorumlarını da etkleyerek yeni çıkarımlarda bulunur.

    26- Önermeye katılıyorum.Zaten insanlar burada herkesin kendi zeka, mantık, düşünce şekli ve şeması farklı yorumlamasını sağlar. Ayrıca bilim insanlarının hayal gücünü kullanması farklı yaratıcılıkları geliştirir buda bilime yeni kazanımlar sağlar.
    27-Önermeye katılıyorum. Çünkü her bilim insanı öncelikle yaşadığı toplumdaki eksiklerini gidermek için bilimi kullanmıştır. Buda her toplumda sosyal, kültürel durumve bulunduğu zamanlarda da farklılıklar gösterir.
    28- Bu bilgiye katılmıyorum. Çünkü bilimsel bilgide olması gereken iki temel öge olmasına rağmen bilimsel bilgi yalnızca deney ve objektif gözlemden ibaret olduğu yanlıştır.'' Bilimsel bilgi, bilimsel yöntemler ile elde edilen bilgidir. Bilimsel yöntemlerde akıl, deney ve gözleme dayalıdır. Bir bilginin bilimsel olmasının ölçütü yöntemsel olmasıdır. Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştriye açık bilgidir.''bu nedenlerle bilimde olması gereken başka öğelerinde bulunması gerekir. Ayrıca her ne kadar bir bilimin objektif olması gereksede bu objektifliğide ölçen insan oğluna olduğu için %100 objektif olmasıda imkansızdır.bilim insanları bir bilgiyi araştırırken önyargı ile bakarsa çok farklı sonuçlarda doğurabilir. Buda bilimi objektiflikten uzaklaştırır...
    29-önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel teorileri kurgulanma boyutuna bakarsak insanoğlu ihtiyaçlarına göre kendi bilgileri, hayalgücü ile kurgularlar. Fakat keşfedilmezler kısmı yanlış bir düşüncedir. çünkü bilimsel teorinin amacı yeni bilgi bulmak yani keşfetmektir.



    30- Katılmıyorum bu görüşe. her soruya cevap her soruna çözüm bulamaz. ama mümkün olabilenlerini cevaplar ve çözmeye çalışır. fakat bilimin dışında gerçekleşen metafizik, ahlaki boyu,.estetik ve dine bilimin kesin cevapları yoktur. Bu nedenle bu soruları cevaplama gibi bir zorunluluğu da bulunmamaktadır.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_bilgi
    euniversite.nku.edu.tr/kullanicidosyalari/Bilim.pdf‎

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba leyla
      29. Onermeye katilmiyorum demisn. Yani kesfedilir diyorsun. Peki bana direk kesfedilen bir '' TEORi '' ornegi vereblir misn?

      Sil
    2. Mrb leyla 29.onermeye verdiğin cevaba katılmıyorum beni bu konu hakkinda örnekler vererek aydınlatır mısın ?

      Sil
    3. merhaba leyla bende 29. önermene katılmıyorum. sanki hala kanunla teori arasında bir kavram yanılgısındasın:) biz kanunu kurgu ağırlıklı keşfinde içinde bulunduğu bir kavram olarak açıklarken, teoriyi bu kanunları açıklamaya çalışan insan ürünü olan,kurgu yönü ağır basan kısmen ıspatlanabilen bir kavramdır.

      Sil
    4. Meraba leyla. 28. önermede yaptığın yorum çok açıklayıcı olmuş. Yazdıklarının yanında sosyal durum, ekonomik durumu vs. gibi durumlarıda eklemek istiyorum.

      Sil
    5. merhaba arkadaslar sanırım bı yanlıslk olmus yanlıs yazmısım yanı onermeye katılıyorum bilim tabiki kurgular zaten yanlıs yazdgm katılmıyorumda sonra acıklamısım:)tesekkurler

      Sil
  33. 22-önermeye katılmıyorum.Bilimsel bir bilgi evet deneylerle tekrarlanıp aynı sonucu verebilir fakat bu kesin oldugunu göstermez çünkü doğada cok fazla degişken vardır ve bilim bu yüzden sınırlanır Yine teknolojinin gelişmesiylede bilimsel bir bilginin kesinliğini çürütmüs oluruz. Şunu çok iyi biliyoruz evren sürekli değişiyor ve bilimsel bilgilerde evrene göre sekil alıyor ve değişim içine giriyor
    23-Önermeye katılmıyorum.Eevet aslında bilimin özelliklerinden bahsettiğimiz zaman objektiflikten bahsederiz . Ama bu mümkün değildir sonucta bilimi yapandan etten kemikten bir insandır yani bu imkansızdır .Çünkü her insan birbirine göre farklıdır ve bilimsel bir bilgi arastırılırken bilim adamları ne kadar objektıf davranması gereksede aslında kendı semasındakı bılgılerıde kullanılır yanı bıraz öznellıkde ve o zıhınsel semalarında mutlaka dını ınanclarından ,kültürlerinden ,çevrelerinden etkilenecektirler.
    24--Önermeye katılıyorum. Bence bilimin amaçlarından biride insan hayatıını kolaylastırmaktır ve burda aslında kapı buda tabıkı yasadıgımız evrene acılıyor.Zaten insanoğlu var olduğundan bu yana kendi yaşadığı evreni toplumu anlama çabasına girmiştir.Bu da tabiki merak duygusundan gelmektedir.
    25-Önermeye katılıyorum.Çünkü bir arastırma yapılırken bile ilk olarak o konu hakkında önceden yapılmıs arastırmalara bakarız.Bilim insanlarıda mutlaka kendilerinden önceki bilgilere bakarlar sonucta eksık gorduklerı yonlerıde belırleyebılırler yada üstüne tamamlamak ıcın o konuda hakkında etkılenedebılırler.
    26-Önermeye katılıyorum.Zaten bilim insanlarının bence en önemli özelliklerinden biri bu olmalıdır .Yoksa herkes bilim yapar .Ortada sadece bir bilgi yığını olmamalıdır onu bence harmanlamak önemlidir ve bunu yapıcak olanda bilim insanında olması gereken yaratıcılıgı ve bilgiyi kurgulaması yatar.

    YanıtlaSil
  34. 27-Önermeye katılıyorum.İnsanın zaten bilimi yapmasındaki en önemli etken evren ve kendı yasadıgı toplumu anlamak ve ona göre bilimsel çalıŞmalar yapmaktır ve evrende sürekli olarak bir değişim içindedir ve bununla birlikte bilim yapan kişiler degısen bu evrende kendı kulturlerınden sosyal cevrelerınden ve tarıten etkılenecektırler ve buna gore bılımsel soru ve yöntemleri de degıseceklerdir.
    28- Önermeye katılmıyorum..Bilimsel bilginin olusturulmasında sadece deney,gözlem ve objektıflık tabıkı yetmez .Bilimin amacı bilinmeyen olguları acıklamak ve yeni şeyler öğrenmeye olanak sağlamaktır.Bilinmeyen olgularıda acıklarken insanların ilk olarak düşünmesi,merak etmesi ve sonra mantık çercevesi içinde açıklamalar getirip gözlemlerine baslaması gerekir ,ki sadece deney ve gozleme dayansaydı herkes bilim yapardı yanı burdakı amac belli bir yöntem olması ve bu yöntemi akıl ve mantık yoluyla açıklayarak (kesin ve tutarlı bı sekılde) ortaya koymasıdır

    29-Önermeye kısmen katılmıyorum.Çünkü teori hipotezlerle desteklenen,aksi bir teori ile topyekün çürütülmediği takdirde bilimsel geçerliliği sürekli olan bilimsel çözümlemedir.Sistemli bir biçimde düzenlenmiş, bir çok olayı deneysel gözlemlerle açıklayan,bir bilime konu alan temeller bütünüdür..yani bunu keşif olarak alamayız. Bir problem hakkında hipotez kurulur, bu hipotez kontrollü ve kontrolsüz deneylerle desteklenirse teori haline dönüşür. Yani teoriler kurgulanıp kanıtlanırlar,fakat gecen dersimimizdede bu önerme hakkında kesın olarak ispatlanmazlar demedik yine küçük bir payı vardır.
    30- Önermeye katılmıyorum.. Özellikle bilim dışında gerçekleşen metafizik olaylar karşısında bilim çaresiz kalmıştır. Ayrıca bilim dediğimiz şeyi insanlar yapıyor. Dolayısıyla her sorunu çözmeleri imkansız. Yine aynı şekilde metafizik yanında ahlaki boyut ,estetik ve dini konusundada bilimde verilen cevaplar öznellik açısından farklılık gösterecektir ve bu yüzden bilimin bu sorulara cevap verme zorunluluğu yoktur.Yani burada yine kesin bi cevap alamıcaz. Ayrıca bilimin her doğrusu da kesin doğru diyemeyiz. Bundan 50 sene sonra billim insanında birçok konuda yanıldığını görebiliriz.
    http://www.felsefesinifi.com/?Syf=15&cat_id=10&baslik_name=QmlsZ2kgRmVsc2VmZXNp
    http://www.felsefeci.8m.com/3BilimFelsefesi/3_d.htm
    http://www.nenedir.net/nedir/bilim/2638-bilimsel-genelleme-nedir.htm


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba sevilay.29. önermen için yaptığın yorumlara katılıyorum .sanırım yeterince açıklayıcı olmus zzten dediğinde gibi dersdede bu konuyu konusmustuk

      Sil
  35. 22-Katılmıyorum.Bir bilimsel bilgi tekrarlanırsa o zaman çerçevesinde ve bilinenlerin ışığında doğruluğu pekiştirilmiş olur.Zaman geçtikçe yeni yöntem ve bilgilerle bu bilimsel bilgi değişebilir.Bilim her zaman açık bir kapı bırakır,kesinliğe yol vermez
    23-Bu önermeye katılmıyorum.Bilim insanları, her ne kadar mantık pozitif bilim ve yöntemleri desteklese de bilimsel bir çalışma yaparken duygusal sezilerini kullanırlar.Bir bilim insanı daha önceden yapılmış çalışmaları göz önüne alıp başka bir bilim insanından etkilenebilir.Bulunduğu çevrede,o çevrenin kültürel yapısından,toplumun değerlerinden kesinlikle bir etkilenme olur.EİNSTEİN ne demiş; ‘’Önyargıları parçalamak atomu parçalamaktan daha zordur’’
    24-Kesinlikle katılıyorum. Her insanın kendine özgü bilimsel yöntemi olabilir.Kullandığı bu yöntemlerle evreni anlamaya çalışır.Bu farklı yöntemlerin oluşmasının temel nedeni bence o insanın sahip olduğu inanç,özgürlük ve farklı oranda sezgi gücüdür.
    25-Katılıyorum.Bilim insanı bir şeyi yoktan var etmesi söz konusu değildir.Zaten günümüze kadar icat edilen araçların hepsi o konu hakkında yapılmış çalışmaların bir ürünüdür.yani bir katmanlaşma durumu vardır.Nasıl ki fosil oluşurken toprak fosilin üstünü örter zamanla bu toprak katmanlaşır ve böylece fosilin yaşını katman yapısı ve sayısına göre belirleriz
    26-Kesinlikle katılıyorum.Daha önceki önermede bahsettiğim gibi bilim insanları geçmişte yapılan çalışmalardan etkilenirler.Bu çalışmaları kendileri için rehber olarak kullanır yanlış varsa düzeltmeye çalışırlar.Ama bu yanlışların düzeltilmesinde sadece bilimsel yöntem,deneyler ve gözlemler yetmeyebilir.Bunun için yaratıcılık bir bilim insanında olmazsa olmazlardandır.Yaratıcılıklarını kullanarak yordama ve tahminde bulunurlar.Ve bir an önce işe koyulup ortaya bir ürün kayarlar
    27-Katılıyorum.İnsanlar yaşadığı toplumdan hem etkilenir hem de etkilerler.Bilimsel sorular genelde ihtiyaçlar doğrultusunda sorulur.Bu sorular da tarihi,kültürel ve sosyal durumlara göre değişir.
    28-Katılmıyorum.Bilim doğal bilimler,sosyal bilimler,matematik-bilgisayar bilimler ve uygulamalı bilimler gibi kollara ayrılır.Örneğin,sosyal bilimlerde deney olmaz.Ayrıca bilim insanın da objektif gözlem görülmeyebilir..Bulunduğu ortamdan ve geçmiş çalışmalardan etkilenir.
    29-Katılıyorum.Bilimsel bilgiler kurgulanır keşfedilmezler. Bir bilim insanı parçaları bir bütün haline getirmeye çalışır yani kurgular.
    30-Katılmıyorum .Bilimin cevap veremediği bir çok doğa olayı mevcuttur.Bilim insanları bir soruya cevap verdiğinde karşılarına onlarca cevaplanmayı bekleyen sorular gelmektedir.Yani bizler elimizde var olanlarla soruları cevaplarız cevaplarımızda ne kadar doğrudur bilinmez. Daha kat etmemiz gereken çok yol var.

    Kaynaklar:
    http://www.fibiler.com/Soru/Detay/Bilim_Dallari_Kaca_Ayrilir_ve_Bilim_Dallarinin_Hiyerarsik_Yapisi_Nasildir_%3F_48
    http://www.bilgiustam.com/fosil-nedir-ve-nasil-olusur/
    http://kartallarsinifi.tr.gg/B%26%23304%3BL%26%23304%3BM-ADAMLARI.htm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Şükrü. 26. önermene bende tamamen katılıyorum dedigin gibi bir insanın bir digerinden etkilenmemesi mümkün degildir. Dogru yada yanlıs sonuc ne olursa olsun eskiden var olan bilgiyi kendi arastırmalarında kullanacaktır.

      Sil
    2. merhaba Şükrü 27. önermene bende katılıyorum çünkü bilim insanı yatiştiği ortamın özelliklerinden etkilenir.

      Sil
    3. merhaba Şükrü 23.önermende Eintein'ın sözünü vermen güzel bir örnek ama açıklayıcı olmamış biraz açıklar mısın?

      Sil
    4. Merhaba şükrü. 25. önermede verdiğin örnek bu dönemin dersiyle alakalı olduğu için yerinde bir örnek olmuş. :)

      Sil
  36. 22-önermeye katulmıyorum.Evet şuan için ispatlanmış olbilir. ama gözden kaçırılan noktalar olabilir, bunu da ileride görebiliriz. bunun için kesin şekilde ispatlanmış diyemeyiz.
    23-önermeye katılmıyorum.Bilim insanının daha önceden toplumsal,kültürel yapısında kendine göre edindiği bilgiler vardır.kendini ön yargılarından tamamen arındırılmış olması beklenemez.
    24-önermeye katılıyorum.İnsalığı aydınlatmak için evren hakkında çeşitli yöntemlerle bilgiler sunar.
    25-önermeye katılıyorum.Kendinden önceki çalışmaları inceleyerek çalışmalarını kısa zamanda bitirmesini sağlar.
    26-önermeye katılıyorum.Bilim açıkca belli edilmediğinden kendi hayal gücünü kullanarak, kurgulayarak bilime ulaşır.
    27-önermeye katılıyorum.Bilimi tarihi-kültürel yapılarla açıklama vardır.
    28-önermeye katılmıyorum.Deney ve objektif gözlemlerden yararlanılır. fakatburada dil,akıl ve mantık da bilimsel bilgiye ulaşmak için önemlidir.
    29-önermeye katılıyorum.Keşfetmek olan bir şeyi bulmaktır.ama kurgulamak,beyinde tasarlamaktır.bilimsel teorilerde tasarlanarak oluşturulur.
    30-önermeye katılmıyorum.Metafizik olsun,dini konular olsun bu gibi konulara bilimsel bir açıklama yapılamamaktadır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Ufuk 27. önermeni daha açıklayacı bir şekilde açıklayabilir misin?

      Sil
    2. 30. önermedeyalnızca metafizik ya da din konusu demek doğru olmz bence. karadelikleride açıklayabilmiş değiliz daha

      Sil
  37. 22.Önermeye katılmıyorum.
    Önermedeki kesin kelimesinden dolayı katılmıyorum.Çünkü tekrarlanan deneyler sonucunda aynı sonuçlara ulaşılmaya bilir yada yakın sonuçlar elde edilebilir.
    23.Önermeye katılmıyorum.
    Önermedeki tamamen kelimesinden dolayı katılmıyorum.Bilim adamları önyargılarından kurtulamazlar.Çünkü bütün bilim adamları çalışmalarını ortaya koydukları hipotezi ispatlama doğrultusunda yaparlar.Bu da onları ister istemez önyargılı hale getirir.
    24.Önermeye katılıyorum.
    Çünkü bilim insanı, çalışmalarını evrende kendisinin anlamakta zorlandığı problemler üzerine yapar.Buçalışmalar ile evreni anlamaya ve açıklamaya çalışır.
    25.Önermeye katılıyorum.
    Bilim birikimsel olduğu için var olan teoriyi geliştirmek için çalışmalar yapılır. yani var olan teoriyi geliştirmek içinde bir önceki teoriyi kullanmak gerekir ya da şu şekilde düşünürse bulunan teoriler ilerde farklı bir şekilde ispatalandığında değişebiliyor. Bu durumda yine o teorinin değişebilmesi için o teorinin kullanılması gerekir.
    26.Önermeye katılıyorum.
    Bilim adamları yapılan çalışmaları geliştirmek için yaratıcılıklarını kullanırlar. Buradaki yaratıcılık özgür düşünme şfarklı bakış açısıyla ilgilidir.
    27.Önermeye katılıyorum.
    Bilim ihtiyaçtan doğuğu için insanlar yaşadığı çevrenin ihtiyacına göre araştırmalar yapar.
    29.Kısmen katılmıyorum
    İnsanlar önce bir şeyleri merak eder ve araştırır yani kafasında kurgular . Bu araş tırmlar sonucunda bilgiler elde eder. Elde edilen bilgilerle de keşif olduğunu düşünüyorum.
    30.Önermeye katılmıyorum.
    bilim bütün sorulara cevap vermez.
    Bilimin Konusu Olmayan Şeyler.
    • Bilim insan için mutlak olarak neyin iyi, neyin kötü olduğu ya da insan için arzu edilenin ne olması gerektiği sorusuna yanıt aramaz.
    • Ahlaken mutlak doğru ve yanlış nedir? sorusuna yanıt aramaz.
    • Gözlemlenemeyen ve ölçümlenemeyen olgular ya da ilgiler bilimin konusuna girmez.
    • Metafizik konularla, fal, astroloji, sihir, büyü gibi konular bilimin inceleme alanına girmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Fatma 29. önermeni birazcık daha açıklaya bilir misin?

      Sil
  38. 22.onerrmeye kısmen katılıyorum. Çünkü tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi kesinleşir ancak dönemin şartlarına uygun olarak. Yani amaçlanan bilgi ne ise o dogrulanmis olur. Örneğin pastorün deneyine baktığımızda küçük yaratıklarin et üzerinden uredikleri bilgisini bulmuştur ancak o bunu Abiyogenez gorusunu savunmak için yapmıştı. Fakat bunun dışında o mayalanmayi bulmuştur. Elbette ki bilimde kesinlik yoktur ama bu yüzden bu onermeye yanlış diyemeyiz. Ordaki kesin kelimesi yanlıştır.
    23. Bu onermeye katilmiyorum çünki tamamen onyargilarindan arinmiş olarak çalışamazlar. Bilim her ne kadar böyle olmasını istese de Önyargı insanoglunun bilincaltinda yer alir. Burda Einstein'in bu ünlü sözünü hatırlamak durumundayız ' önyargılari parçalamak atomu parcalamaktan zordur.' Buna örnek olarak Barry Marshall ve Robin Warreni örnek olarak verebiliriz. Önceleri Ülserin sebebi farklıydı fakat bu biliminsanlari ulsere başka bir bakterinin etken olduğu düşüncesine kapildilar. Onlar da bu önyargı oluştu. Daha sonra defalarca denedikleri deney duzeneginde bu sonuca ulasamadilar. Ancak paskalya şenlikleri sırasında deney duzeneklerini bırakıp gidişlerinde ve bunun dönüşünde istedikleri sonuca ulaştılar. Yani burda biliminsanlari önyargılı olarak çalışmalarını sürdürdüler.
    24. Bu onermeye katiliyorum çünkü Evren sonsuz bir bilinmeyendir. Insanlar ise dusunen ve merak eden varliklar olduklari icin bulundukları evren içerisinde onu bir nebze de olsun anlama ve anlatma çabası içerisindedir.
    24. Bu onermeye katilmiyorum çünkü ordaki etkilenirler kelimesi yanlıştır. Bilim insanları yeni teoriler ortaya atarlar ancak diğer teorilerden faydalanabilirler. Burdaki etkilenmek ve faydalanmak kelimeleri farklı anlamdadirlar. Zaten bilim birikimli ve önceki görüşlerden faydalanarak ilerler.

    YanıtlaSil
  39. 22 ye katılmıyorum.Tekrarlanan gözlem ve deneylerle, mevcut bilgi birikimi düzeyinde doğruluğu büyük ölçüde kabul edilmiş, ancak yine gözlem ve deneyler yoluyla yanlışlanabilme olasılığı bulunan, öngörülerinde doğru çıkmış hipoteze, teori (kuram) denir.
    23 e katılmıyorum bilim insanları da insandır ön yargılı davranabilir.
    24 ekatılıyorum.evren bizler için hep merak uyandırmıstır ve herkesdin farklı yontemı olablılr.
    25 e katılıyorum cunku ınsan kendınden once kım ne yapöıs dıye merak eder.
    26 ya katılıyorum hersey önce hayal etmekle baslar .yaratıcılıkda da hayal etmek vardır.
    27 ye katılıyorum yasadıgımız cevre dusunce tarzımızı etkıler
    28 29 ve 30 a katılmıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Admin .onermelerde biraz daha açıklayıcı şeyler yazsanız sevinirim .çünkü insanların düşüncelerini merak ediyorum bu konular da ...tesekkurler...

      Sil
  40. 22. Önermeye katılmıyorum. Evet tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilginin doğruluğuna inanılabilir o dönemde. Ama daha sonra ayno deneyler başkası tarafından yapıldığında farklı sonuçlar olabilir kesinlik yoktur.
    23. Önermeye katılmıyorum. Insanların doğasında ön yargı vardır. Evet bazı bilim adamları önyargıdan arınabilmiştir ama bütün hepsi için böyledir diyemeyiz. Inandıklarını ispatlamaya çalışırken olanı görmezden gelebilirler.
    24. Önermeye katılıyorum. Bilim insanların evreni tanıma ve anlama merakından doğmuştur. Bunlardan dolayı araştırma ve gözleme gidip evreni anlama çalışmaları dünya varoldukça devam edecektir.
    25. Önermeye katılıyorum. Önceki konularda yapılan araştırmalar yeni yapılacak araştırmalara öncülük eder. Herhangi bilgilerin doğruluğuna veya yanlışlığına duyduğumuz inançla eskiyi yeniyle harmanlarız.
    26. Önermeye katılıyorum. İnsan zihni ve hayal gücü çok kuvvetlidir. Düşünülen şeylere, yapılan araştırmalara yaratıcılığında eklenmesi ile bilgi oluşur.
    27. Önermeye katılıyorum. İnsan yaşadığı dönemin koşullarıyla, araştırmaları bütünleştirerek bilgiyi oluşturur. O koşulları merak ederek sorular sorar ve o koşullarla yöntem geliştirir.
    28. Önermeye katılmıyorum. Deney ve objektif gözlemler bir yöntemdir. Ancak bilim fenden ibaret değildir ve bilimsel bilgi sadece bu şekilde oluşmaz. Örneğin geçmişte yaşanan tarihi olayların tekrarlanması söz konusu değildir.
    29. Önermeye katılıyorum. Teoriler yasalardan yola çıkıp ortaya atılan fikirlerdir. Kurgu ve keşiflerin birleşimiyle oluşan yasalardan zihinsel kurgular oluşması sonucu ortaya çıkar.
    30.önermeye katılmıyorum. Bilim din, estetik, ahlak ve metafizik konularında açıklama yapmaya çalışır. Sorulara cevap verme derdi yoktur ama açıklayamadığı sorular çoktur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Esra 24. önermene katılıyorum çünkü bilim ortaya çıkma sebeplerinden bi tanesi de evreni merak eedip anlama çabasıdır.

      Sil
  41. 22.önermeye katılmıyorum çünkü ordaki ifade de kesinlik kullanılmış ama bilimde kesinlik yoktur o yüzden tekrarlanabilen deneyler bilimsel bilgiyi her defasında aynı sonuçları bulamayabiliriz. Yada bulunana bilgiler kabul edildiği halde çürütülebilirde.
    23. önermeye katılmıyorum çünkü bilim insanı bir çalışmaya başlarken kendinden önceki çalışmalara gözatar ve ondan sonra başlar ve bundan da ister istemez etkilenirde sadece çalışmalar değil yetiştiği ortam din ırk kültür vb etkilerden de tam olarak arınamaz.
    24. önermeye katılıyorum çünkü bilimin ortaya çıkma amaçlarından en önemlisi olan evreni anlama merak edip araştırmaya başlamasından doğmuştur ve daha önceki açıkladığımız önermelerde de daha detaylı açıklamıştım.
    25. önermeye katılıyorum çünkü bir konuyu araştırmaya başladığında ondan önce yazılmış bilimsel yazıları okuyup değerlendirir ve daha önceki çalışmaların eksikliklerini bulup çalışma yolunu ona göre çizer.
    26. önermeye katılıyorum çünkü bilim insanı merak ettiği şey hakkında hayal kurar ve bunu faaliyete geçirmek için ve çözüm üretebilmek için yaratıcılıklarını kullanırlar.
    27. önermeye katılıyoum çünkü bilim insanın yetiştiği ortamın özelliklerinden etkilenir ve yaptığı çalışmalarla toplumu da etkiler.
    28. önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel bilgi sadece deney ve gözlemlerle elde edilemez başka alanlardas deney yapılamayabilir. Bilimi; sosyal bilim, formal bilim ve fen bilimi olarak ve bunların içerisinden deney yapılmadan elde edilen bilimsel bilgiler olduğunu unutmamalıyız .
    29. önermeye katılıyorum çünkü bilim insanı elde ettiği veriler sonucu sonucunu kurgular keşfedilmez yani İnsanlar önce bir şeyleri merak eder ve araştırır yani kafasında kurgular . Bu araş tırmlar sonucunda bilgiler elde eder.
    30. önermeye katılmıyorum çünkü bilimin cevaplayamadığı metafizik konuları var o yüzden tüm sorulara cevap veremez.

    www.bilimindogasi.net
    http://www.universite-toplum.org
    http://tr.wikipedia.org
    www.acikbilim.com
    http://www.evrenindili.com/



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meraba dicle. 28. Önermeye örnek verseydin biraz daha açıklayıcı olurdu ve netlesirdi.

      Sil
  42. 22.önernmeye katılmıyorum. Bilimsel bilginin tekrarlanabilirliği süreklidir, zamanla değişebilir ve kesinliği yoktur.

    23.önermeye katılmıyorum. Bilim insanı tarafsız, objektif ve şüpheci olmalıdır. Ama bunlar pek de mümkün olamamaktadır. Bilim insanının yaşamını etkileyen veya şekillendiren unsurlar bilim insanında olması gereken bu özelliklere üzerinde büyük bir etki yaratmaktadır. Bilim insanı aynı zamanda otoriteye bağlı olmamalıdır.Otoritenin baskısından arınmalıdır ve çalışmalarını bu şekilde yürütmelidir. İşte bu durumları ele aldığımızda bütün bilim insanlarının ön yargılarından arınarak çalışmalarını sürdürmesi pek de mümkün değildir.

    24.önermeye katılıyorum. Bilim evreni anlama ve açıklama çabasının tümüdür diyebiliriz. Bilimin tüm dalları evrenin bir bölümünü kendisine konu seçer.

    25.önermeye katılıyorum. Bilim insanı, diğer bilim insanlarının yaptığı çalışmaları takip etmeli, literatür taraması yapmalıdır. Bilim insanı şüpheci olmalı, daha önce konu ile ilgili ortaya atılan fikirlerin etkisinde kalmamalı, kendi gözlemleriyle sonuca ulaşabilmelidir ancak diğer bilim adamlarının yaptığı çalışmaları takip ederken incelerken etkilenebilirler.

    26.önermeye katılıyorum. Yaratıcılık, eleştirel bakmak, yeni önermelerde bulunmaktır. Daha önce aralarında ilişki kurulmamış nesneler yada düşünceler arasında ilişki kurulmasıdır. Alışılmışın, bilinenin dışında, farklı, yeni, özgün olmak, problemi görmek, farklı çözüm yollarından giderek yeni sonuçlar çıkartmaktır. Bilim insanı yaratıcı zekaya sahip olmalıdır. Bilgi ve deneyim birikiminden yararlanarak sentezleme sonucu yeni ürünler ortaya koymalıdır yani yaratıcı olmalıdır.

    27.önermeye katılıyorum. Bilim insanının bu koşullardan etkilendiğini daha önce tartışmıştık, bilimsel sorular oluştururken de aynı durum söz konusudur yani tarihi-kültürel ve sosyal durumlardan etkileneceği için soru da bu etkilere göre değişebilir.

    28.önermeye katılmıyorum. Sadece deney ve objektif gözlemlere dayanır demek yanlış olur. Bilimin diğer alanlarında farkı bilimsel yöntemler izlenir ve deney ve gözlem bilimin her alanında kullanılan bir bilimsel yöntem değildir.

    29.önermeye katılmıyorum. Bir teori genelde doğruluğu kuvvetle inanılan bir ya da bir kaç varsayım üzerine kurgulanır, bir olgunun, sürekli olarak doğrulanmış gözlem ve deneyler baz alınarak yapılan bir açıklamasıdır ve herhangi bir olayı, görüngüyü açıklamak için kullanılan düşünce sistemidir. Fakat teorilerin küçük bir kısmında da olsa keşif söz konusu olabilir. Örneğin; 1929 yılında California Mount Wilson gözlem evinde, Amerikalı astronom Edwin Hubble kullandığı dev teleskopla gökyüzünü incelerken, yıldızların, uzaklıklarına bağlı olarak kızıl renge doğru yaklaşan bir ışık yaydıklarını saptadığını keşfetmesi.

    30.önermeye katılmıyorum. Bilim bütün sorulara cevap veremez.

    http://bigbangteorisi.nedir.com/
    http://tr.wikipedia.org/
    http://www.sanatdersi.com/

    YanıtlaSil
  43. 22. Önermeye katılıyorum.Bilimsel bilgi objektif araştırmacılar tarafından yapılmalıdır ve mantıksal olarak doğru olmalıdır.Bilginin geçerliliği için deney ve gözlemler yapılmalıdır.Bilimsel bilgi evrensel olduğu için de herkes tarafından kabul edilmesi sadece objektif gözlem ve deneyle olabilir.

    23.önermeye katılmıyorum.Bu önermede kullanılan 'bütün bilim adamları' genellemesi yanlış bir ifadedir.Her insanda olabileceği gibi bilim insanları da bir olaya ön yargıyla bakabilir.

    24.Önermeye katılıyorum.Bilim insanının en önemli özelliği meraktır.Evrenin insan algısına göre çok karmaşık yapısı ve insan hayatını kolaylaştırmak için yapılan çalışmalar hep merak ve anlama duygularını harekete geçirir.

    25.Önermeye katılıyorum.Herhangi bir konu üzerinde çalışma yaparken bizim bile yaptığımız ilk işlerden birisi daha önceki çalışmaları göz önüne almaktır.Burda bilim insanlarının yapması gereken teorinin ne kadar doğru olup olmadığını göz önüne alarak etkilenmektir.

    26.Önermeye katılıyorum.Bilim insanları yaratıcı düşünceleri ve merak duyguları sayesinde yeni bir şeyler bulma ve onu insanlığa sunma yolunda olmalıdır.

    27.Önermeye katılıyorum.Tarih değiştikçe teknoloji gelişir ve yeni imkanlar olasılıklar ortaya çıkar.Kültür değiştikçe sosyal hayat değişir bilim adamının içinde yaşadığı toplumun ihtiyaçları olanakları değişir bu da farklı sorular ve yöntemleri doğurur.

    28.Önermeye katılmıyorum.Bu önermede 'sadece' kelimesinin kullanımı yanlıştır.Bilim sadece fen bilimlerinden oluşmaz söz konusu sözel bilimler olduğu zaman deney kullanılamaz.

    29.Önermeye katılıyorum.Bilim insanları yaratıcı düşünme gerekleri duyarlar teorileri açıklamak kurgulara dayanır.Kurgulamak keşif etmekten önce gelir.

    30.Önermeye katılmıyorum.Açıklanamayan ve bilimin çaresiz kaldığı bir çok örnek de günümüzde mevcuttur.AIDS hastalığı gibi insan sağlına etkiyen tedavisiz hastalıklar.Piramitlerin yapısı ve açıklanamayan doğası bilimin sorularını cevaplayamadığı örnek olabilecek bazı konulardır.

    YanıtlaSil
  44. Tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi kesin bir şekilde ispatlanmış olur.
    Katılmıyorum, çünkü zamanla teknolojik aletler geliştiğinde(mikroskop,teleskop vs..) bugün göremediğimiz bazı etkileri görebiliriz. Böylelikle bilimsel bilgi de değişebilir.
    Bütün bilim insanları ön yargılarından tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdürürler.
    Katılmıyorum. Birey özneldir. Belirli bir toplum ve kültürde yetişip yaşadığı için bazı ön yargılara doğal olarak sahiptir.
    Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama onu açıklama çabasıdır.
    Bu önermeye katılıyorum. Mesela Galileo yaptığı teleskoplarla gökcisimlerini gözlemlemiş ve çıkarımlarda bulunmuş. Zamanla uzaya araçlar gönderilerek gökcisimleri incelenmiş ve elde edilen bilgiler ışığında çıkarımlar yapılmıştır.
    Bilim insanları bir konuda araştırma yaparken o konuda var olan önceki teorilerden etkilenirler.
    Katılıyorum. Bir konuda araştırma yapılırken elde edilmiş önceki bilgiler, çalışmalarda araştırılır ve etkisinde kalınabilir.
    Bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanırlar.
    Katılıyorum. Bilimsel bilgi, farklı çalışmalar, bilim insanının bu özelliğini kullanması ile oluşur.
    Bilimsel sorular ve yöntemler tarihi-kültürel ve sosyal durumlara göre değişir.
    Kısmen katılıyorum. Eğer konu Göktürk kitabelerini araştırmaksa bu önerme doğrudur, ama güneşteki lekelerin nedenini araştırıyorsak, bu önerme doğru olmaz.
    Bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşturulur.
    Katılmıyorum. Bilimsel bilgi sadece deney ve objektiflikle oluşmaz. Zaten bilim insanı objektifte olamaz.
    Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler.
    Katılıyorum. Teoriler bilgi edinildikten sonra bilim insanlarınca geliştirilmektedir.
    Bilim bütün sorulara cevap verir.
    Katılmıyorum. Bilimin cevap veremediği sorular da vardır(big-bang in en başını bilemiyoruz, ya da karadeliklerin fiziğini çözemiyoruz). Bilim bütün sorulara cevap verir demek, bilimin durağan olması demek olur ki bu da doğru değildir.

    www.wikipedia.org
    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/
    bilimin doğası ve bilim tarihi ders notları

    YanıtlaSil
  45. 26. Bu onermeye katiliyorum. Bilim adamları bilimsel bilgiye ulaşırken yaraticiliklarini kullanırlar. Zaten bilimsel yaraticilik bir çeşit beceridir. Bu beceri de bilim insanlarinda bulunmalidir.
    27. Bu onermeye katiliyorum. Çünkü her dönem insanoglunun ihtiyaçları ve merak ettikleri konular değişir. Örneğin bir bölgede cuzzam hastalığı baş göstermişse o tarihlerde bu konu hakkinda arastirmalar ve deneyler yapılır.
    28. Katilmiyorum. Daha once de belirtmiştik ki bilim sadece fen bilimleri değildir. Sosyoloji tarih gibi bilimlerde deney ve gozlem yapamayiz. Ayrıca ordaki sadece kelimesi de yanlıştır.
    29. Bu onermeye katilmiyorum. Bilim insanları merak ettikleri bir konu üzerine kurgu yaparlar ve eğer bu evrende varsa kesfedilmis olur. Zaten bütün bilgiler evrende mevcuttur. Bilim insanları ise kurguladiklari teorilerle bu bilgileri keşfederler.
    30. Bu önermeye katilmiyorum. Bilim kesinlikle bütün sorulara yanıt veremez. Evren sonsuz miktarda bilgi demektir. Bilimin günümüzde dahi aciklayamadigi birçok soru vardır. Örneğin mısır piramitlerini geçmişte mısır uygarlığı yapmasina rağmen bilim insanlari bunu aciklayamamaktadir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaynaklar evrimagaci.org
      Wikipedia.org/ peptikulserhastaligi
      Makinecim.com

      Sil
  46. 27.önermeye ben kısmen katılıyorum. güneş lekeleri içşin sosyal ve kültürel etkiden söz edilemez bence.ama bir göktürk kitabeleri için bu önerme doğrudur..

    YanıtlaSil

  47. 22- Evet - Aklın yolu birdir.

    23- Hayır - Bilim tarafsız olsada, düşüncenin merkezinde insan olduğu ve insanın

    24- Evet - Çünkü herşey evrende gerçekleşir ve herşey evrenle ilişkilidir.

    25- Evet - Bilgi birikimi bilmin ilerlemesini sağlayan temel bir unsurdur. İsan her defasında ateşi keşfetmekten yerine bilineni öğrenir
    ve bir adım öteye taşımaya çalışır.

    26- Evet - Bilim insanları kendi bakış açılarıyla olayları görmesi ve yorumlaması doğru yada yanlış düşünceler ortaya koyması, sorular sorması
    bilimin gelişmesi için ufuk açıcıdır.

    27- Hayır - Bilimsel sorular, toplumun dokusuna göre değişir. Örneğin savaşçı bir taplum daha savaş
    teknikleri geliştirmek için bilimi kullanırken, tarıma dayalı bir toplum da ise bilim daha iyi mahsul elde edebilmek için gelişim gösterir. Sorular ve sorunlar sosyal dokuya göre değişiklik gösterir. Bilimsel yöntemler sorunları ortaya koymak ve çözmek için vardır. Farklı sorular ve sorunlar oldukça yöntemlerde farklılık gösterecektir diye düşünüyorum

    28- Hayır - Örneğin; bigbang bir abjektif gözlem ve deney sonucu elde edilen bir bilgi değildir. Ama bilimsel bir bilgidir.
    Kurgudur.

    29- Hayır, Varolanın keşfi ve onun anlaşılması kurgulanması ile gerçekleşir.

    30- Hayır - Bilim ulaşabildiği birikim seviyesinde cevaplar üretebilir ve bilemediği sorular hala vardır. Her soruya cevap vermez.

    YanıtlaSil
  48. 22.önermeye katılmıyorum. bilimsel bilgi kesinlik taşımaz. deneyin tekrarlanabilir olması onun kesin doğruluğunu ifade etmez. bilimsel bilgi sonsuz gözlemle ispatlanır.
    23.katılmıyorum.İnsanların sahip oldukları kültür, dil, din, ırk onları etkilemektedir. Bu da ön yargıyı oluşturur. Hiçbir bilim insanı tamamen ön yargılarından kurtulamaz.
    24.katılıyorum. Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır. bilim evreni anlamaya çalışır.
    25.katılıyorum. Hiçbir bilim insanı bağımsız araştırma yapmaz mutlaka etkilendiği bir teori vardır. örneğin fizikçiler hep birbirinden etkilenmiştir.
    26.önermeye katılıyorum.Bir bilim insanının en önemli özelliği iyi bir hayal gücüne ve yaratıcılığa sahip olmasıdır
    27. katılıyorum. bilim insanı yaşadığı toplumdan etkilenir.
    28.Katılmıyorum.Bilimsel bilgiye deney,gözlem ve akıl yürütme sonucu ulaşılır.Sadece deney ve gözlemlerle sınırlandıramayız.
    29.Katılıyorum. Teoriler önce kurgulanır daha sonra deneylerle keşfedilir ve desteklenir. Keşif var olan birşeyi değiştirmek değil onu olduğğu gibi bulup sunmaktır. kurgu ise var olanı sunmak değil yeniyi tasarlamaktır.
    30. katılmıyorum. bilim bütün sorulara cevap arar ama her soruya cevap verir diyemeyiz.

    YanıtlaSil
  49. 22-Tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi kesin bir şekilde ispatlanmış olur.
    Önermesine katılmıyorum. teknolojinin gelişmesiyle birlikte kullanılan yöntemlerde deneylerde değişmektedir. yeni teknolojiyle birikte yapılan deneylerle o zamanın sarrtlarında doğruluğuna inanılan bir çok bilginin yanlış olduğu öğrenilmektedir.

    23-Bütün bilim insanları ön yargılarından tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdürürler.
    bu önermeye katılmıyorum. insanlar doğası gereği önyargılıdır. ayrıca bilim adamlarının çalışmalarını yaşantıları, yasadığı toplum, kültür, inanışlarıda etkilemektedir.

    24-Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.
    bu önermeye katılıyorum. insanlar yaşadıkları evreni, hayatı bilmek anlamak isterler çalışmalarıda bu meraklarını gidermek üzerinedir. evreni anlamak ve amaçlamak bilimin doğasıdır.

    25-Bilim insanları bir konuda araştırma yaparken o konuda var olan önceki teorilerden etkilenirler.
    evet katılıyorum. gecmişte çalısmalarıyla ilgili bilgileri uğrasılara bakar ve ona göre kendi calısmasını yönlendirir. bilim bilgi birikimlerinden olusmaktadır.

    26-Bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanırlar.
    katılıyorum. bilim insanları yaratıcılıkları sayesinde olaylara farklı acıdan bakabilirler. buda onları meraka sürükler ve arastırma yapmalarını sağlar.

    27-Bilimsel sorular ve yöntemler tarihi-kültürel ve sosyal durumlara göre değişir.
    katılıyorum. insan yasadığı toplumdan, kültüründen etkilenirler ve merakı ve çalısmaları bunlara cevap vermek üzeredir.

    28-Bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşturulur.
    katılmıyorum. bilim deyince sadece fen bilimleri anlasılmamalıdır. sosyal bilimler, formel bilimlerde vardır, örneğin tarih arastırılırken deney gözlem yapılamaz.

    29-Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler.
    katılıyorum. bilim var olandan ortaya cıkmaktadır. bilim adamları çalısmalarını öncelikle bilimsel calısma süreçlerini kafalarında kurgulamaktadırlar. ona göre calısmalırını sürdürürler.

    30-Bilim bütün sorulara cevap verir.
    katılmıyorum. din, ahlak, metafizik sorularına cevap veremez.

    YanıtlaSil
  50. 22.önermeye kısmen katılıyorum ancak bilimde kesinlik olmadığı için kesin bir şekilde ispatlanır demesi düşündürüyor. Ama tekrarlanabilen deneylerle bir çok bilimsel bilgi aksi ispatlanana kadar ispatlanmıştır.
    23.önermeye katılmıyorum bilim insanları ön yargısız olmalıdır ancak sonuç itibari ile insandır illaki kendi düşüncesini katacaktır. Bilim tarafsızdır ancak insan tarafsız bir varlık değildir. Bir konu hakkında birçok tanım varsa ama her tanım aynı konuyu tanımlıyorsa orda insanın düşüncesi ortaya çıkmıştır diyebiliriz.
    24.mnermeye katılıyorum. İnsanlar evrende olan olyları merak ederek başlamıştır araştırmaya ve evren üzerindeki ihtiyaçlarını karşılamak için ortaya çıkmıştır.Bu nedenle bili evreni anlama ve açıklama çabası içindedir.
    25.önermey katılıyorum. Eğer bilim yerinde saymıyor hep daha ileriye daha yeni bilgilere teknolojilere ulaşılıyorsa önceki teorilerden etkilenmiştir. Oluşturduğu bilim inşaatının temelini önceki bilgiler oluşturur ve hep ileriye gidilir.
    26.önermeye katılıyorum. Yeni bir buluşun olması için yeni bir şeyin ortaya atılması gerekir.
    27.önermeye katılıyorum. Bilimsel soru ve yöntemleri insan ortaya çıkarır, insanda yaşadığı çevrenin tarihi-kültürel ve sosyal durumlarından etkilenir. Bunu ataların soy çeker asıl azmaz sözündende anlamak mümkündür insan kendi kültürünü yansıtır bu yüzdende bilimsel soru ve yöntemler tarihi-kültürel ve sosyal durumundan etkilenir ve değişir.
    28.önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgi deney ve gözlemlerle bulunur elbette ancak sadece deney ve gözlemler sonucu oluşmaz. İnsanın yaşantısı ve kurgularıda bilimin oluşmasında önemlidir.
    29.önermeye katılmıyorum. Bir bilginin ortaya çıkması keşfedilmesi gerekir. Teorilerde önce keşfedilir daha sonra kurgulanırlar.
    30.önermeye katılmıyorum. Bilim her soruya cevap vermez. Bilimin ortaa çıkmasında mantık vardır insanın mantığıda sınırlıdır. Her yeni bilgiye ulaştığımızda o bilgi bize yeni sorular ortaya çıkarır ve bilimin cevaplayamadığı birçok soru vardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meraba kübra. 27. önermede vermiş olduğun atasözü çok açıklayıcı olmuş.

      Sil
  51. 22.önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgi kesin değildir: Bilimsel bilgi bütün ve “mutlak doğru” değildir. Bilimsel bilgi yenilik ve sürekli gelişme özelliğindedir.Deneylerle tekrarlanıyor olması kesin olarak bilimsel bilginin ispat edildiğini göstermez.Bugün doğru olan bir bilimsel bilginin aksi yarın bulunabilir.Bu nedenle Bilimsel bilgi de hiçbir zaman kesinlikten bahsedilemez.

    23. önermeye katılmıyorum. Bilim insanlarının değer yargıları ve kişisel duyguları sonuçların farklı açıklanmasında etkilidir. Bilim insanlarının yaşadıkları ve büyüdükleri çevre onların kişilik oluşumunda etkili olduğu için ön yargılar oluşabilir insanlar bazı olayların içine duygularını katarak düşünür bilim insanları da bu şekilde düşünebilir ön yargılar tutumlar bakış açıları insandan insana fark gösterir.
    24.önermeye katılıyorum. Bilim, içinde yaşadığımız doğayı ve evreni, bilinen somut ve tarafsız unsurlar aracılığıyla açıklamayı ve bu sayede bilinmeyeni anlamayı amaçlar.
    25.önermeye katılıyorum. Bilim insanı bir problemle ilgili önceden ortaya konan bilgi ve görüşlerden etkilenir ve doğruluğunda daima şüpheci davranır.konuyla alakalı önceki teorileri dikkate alarak çalışmalarını sürürür. Örneğin ülser haslığının nedeni konusunda Warren, eski görüşleri şüpheyle karşılamasaydı, ülserin gerçek nedeni uzun süre anlaşılamayabilirdi
    26 katılıyorum Temelde yaratıcılık, problem çözmekle ilgilidir. Olaylara farklı açılardan bakma yeteneğidir. Bilim adamları elde ettikleri verileri anlamlı hale getirmek için yaratıcılıklarını kullanırlar.Örneğin:Bohr'un atomik spektrum çizgilerinden orbitallere ve enerji seviyelerine gitmesi bilimde yaratıcılığa bir örnektir.
    27.önermeye katılıyorum. Zamanın düşünce yapısına , teknolojik yapısına göre bilimsel bilgi değişiklik gösterebilir. Tarih-kültürel ve sosyal durumlar toplumsal yapının temelidir.Bunlar her toplumda kendine özgüdür ve toplumdan topluma değişir.
    28. önermeye katılmıyorum,çünkü bilim subjektıftir,deney yapmadan öznel değerlendirmeler ile de oluşturulur.Örneğin sosyal bilimler,psikoloji ya da deney ve gözlem imkanı bulunmayan metafizik deney ve gözlemlerle oluşturulamazlar.Fakat bunlar bilim değildir diyemeyiz.Her bilim dalının farklı yöntemlerle oluşturulması söz konusudur
    29. önermeye katılıyorum kurguda insan zihni hayal dünyası etkilidir. bizim zihnimiz dışında var olan şeylerin kanıtlanması keşifdir. önermeye katılıyorum bilimsel bilgiler kurgular sonucu ortaya çıkar keşfedilmezler. Keşif önceden var olan bir şeyi bulmaktır. Kurgulamada ise var olmayan şeyi ortaya çıkarmak amaçlanmıştır.
    30.önermeye katılmıyorumBilim bütün sorulara cevap vermeye çalışır ve arar.
    http://egitimedair.net
    http://tr.wikipedia.org
    http://bilimindogasi.net

    YanıtlaSil