21 Nisan 2014 Pazartesi

 Arkadaşlar merhaba, 
Aşağıda geçen hafta verdiğim önermelerin devamı var,
bu günden itibaren herkes bu önermeler için ayrı ayrı yorumda bulunacak,
daha önce belirttiğim gibi yararlandığınız kaynaklarıda yazacaksınız (son gün Cuma akaşam 8). 
Bu arada internetten copy-paste yapanlar var, bu şekilde yapılan yorumları yapılmamış
kabul edeceğim, siz internetten veya kitaptan okuduğunuz bilgilere kendi yorumunuzu katarak blog a 
yazacaksınız. Birde halen blog a hiç girmeyen arkadaşlar var, o arkadaşlar eğer bu Cuma akşam 8 e kadar 
girmezlerse bundan sonra dersi takip etmelerine gerek yok.
Hepinize kolay gelsin...
3- Aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımlar yapması kaçınılmazdır.
4- Aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlara ulaşabilir.
5- Bilim, bilim insanlarının sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları araştırmaların toplamıdır.
6- Bilimin amaçlarından biri genellemedir.
7- Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.
8- Bilim bütün sorulara cevap verebilir.

194 yorum:

  1. 3.önermeye katılmıyorum.Aynı gözlemi yapan farklı bilim adamları kesinlikle aynı sonuca ulaşır diyemeyiz..Sonuçta bilim insanlarının yaşadığı çevre,aldığı eğitim,en önemlisi zihnindeki şeması ve bunlara benzer diğer etkenler gözlem sonucunu etkiler.
    4.önermeye katılıyorum.Çünkü bir bilim adamının varamadığı bir sonucu başka bir bilim adamı belkide rahatlıkla varacaktır.Örneğin daha iyi bir yöntem kullanan bilim adamı diğerine göre daha doğru bir çıkarımda bulunabilir.Yani yöntem farklılığı bunun nedeni sayılabilecek şeylerden bir tanesidir.Burda hayal ve yaratıcılık çok büyük bir paya sahiptir.Bu nedenle farklı çıkarımlar elbette farklı olur.
    5.Önermeye katılmıyorum.Çünkü önermede yine kesinlik ifadesi var ve bunun yanında Tarih de bir bilimdir ve biz bunu deney ve gözlemlerle ifade edemeyiz."Tarih,kendi bilimsel özellik ve yöntemini geliştirmesi sayesinde bağımsız bir bilim dalı olmuştur."Tarihte aynı olaylar çok sık tekrar etmez bu yüzden deney ve gözlem kullanılmaz.
    6.önermeye katılıyorum.Bilim tek tek olaylarla değil, bunlar arasındaki ilişkilerle ilgilenir.Bilim açısından tek bir olgunun kendi başına fazla anlamı yoktur, benzer ilişkiler daha sonra belirli bir model içinde bütünleştirilir böylece olayların hepsinde geçerli olabilecek şekilde yasalar ortaya koyulur.
    7.önermeye katılıyorum, bütün bilgiler ihtiyaçtan, meraktan doğmuştur. Böylece evreni anlamak için farklı görüşler dolayısıyla farklı yöntemler ortaya çıkmıştır. Her sorunun nedeni farklı olduğundan farklı yöntemlerin kullanılması kaçınılmazdır.
    8.önermeye katılmıyorum Özellikle din ve metafizik olaylar karşısında bilim çaresiz kalmıştır.Sonuçta bilimi yapanda insanlardır.Hangi insan herşeyi bilebilir,her sorunu çözebilir ki? Bu sebepten katılmıyorum

    belgeler.com
    cografya.biz
    anadolu.edu.tr
    nenedir.net
    tr.wikipedia.org
    uludagsozluk.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhb eda 3. Onermeye bende katilmiyorum soyle '' cikarim '' deneyin sonucu degil. Sonuclarinin YORUMLANMASI demektir, cikarim.
      mesela diyelim ki 2 kisi ayni romani veya hikayeyi okuyor. iste bunlarin o hikaye veya romandan kendilerine göre cikardigi sonuc veya anlam onlarin ÇIKARIMI' dir.
      Yani cikarim kisiye baglidir degisken olabilir.

      Sil
    2. merhaba eda selmanın dediği gibi çıkarım sonucun yorumlanması demektir.bilimde amaç objektif olmaktır ama bilimi yapanlar insan olunca biraz öznelliğe kaçarak farklı yorumlarlar..

      Sil
    3. 5.önermede çok iyi bir yaklaşım aslında kesinlik.. dediğin gibi tarih biliminin kendine has yöntemleri var..

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    5. Evet sibel bu önermede önemli olanasıl noktanın kesinlik olup olmaması olduğunu düşünüyorum bende

      Sil
    6. 5.önermeye verdiğin örnek bu cümledeki kesinlik kelimesinin yanlışlığını ortaya koyar nitelikte olmuş. Tarihin bilimsel yöntemlerle gözlenmesi çok olası değil.

      Sil
    7. Selman ve Serhat bende katılıyorum size Çıkarım sonuçların yorumlanması oluyor aynen

      Sil
    8. 4. önermen de bilim adamının nitelikleri ve kullandığı yöntemden tek bahsetmişsin. o zamandaki teknolojik gelişmeler ve o zamanın şartları da önemlidir bence.

      Sil
    9. Sadece bi tanesi olduğunu söylemişim yani seninde dediğin gibi başka şeylerinde olabileceği anlamına geliyor bu

      Sil
  2. 3. önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim insanlarının yaptığı deneyler gözlemler ve bunların sonuçları bulunduğu ortama sosyal yaşama ve olaya bakış açıları ile değişebilir. Biz fen bilgisi öğrencileri bile bazen yaptığımız deneylerde olması gereken sonucu bulamıyoruz ortam farklılığından kullanılan malzemenin farklılığından ya da başka sebeplerden dolayı farklı sonuçlar bulabiliyoruz. Bu nedenle iki bilim adamı aynı deney üzerine çalışsalar da aynı sonuca varacaklarına inanmıyorum.

    4. önermeye katılıyorum. Her insanın konuya bakış açısı farklıdır aslında bilim her ne kadar objektifliği amaçlasa da öznellik esastır. Öznellik olduğundan dolayı da farklı bilim adamları aynı olayı gözlemleseler de farklı sonuçlar çıkarabilirler. bir biyologla bir fizikçinin aynı olayda farklı sonuçlar çıkarması hiçte anormal değildir.

    5. önermeye kısmen katılmıyorum. çünkü bilim sadece bilimsel yöntemler kullanılarak yapılan çalışmalar değildir. Çünkü burada da bilim adamlarının kendilerine özgü düşünceleri, sezgi yada duyguları, yaratıcı düşünceleri olabilir.

    6.önermeye katılıyorum . çünkü bilim tek tek olaylarla değil, genel olgularla uğraşır. Örneğin gazların sıcaklıkla ilişkisini ele aldığımız zaman her bir gaz için ayrı ayrı bir durumda söz edemeyiz. Genel olarak tüm gazlar için bulduğumuz sonucu söyleriz. Olaylar arasında ilişki kurarak genellemeler yaparız.

    7.önermeye katılıyorum. İnsan yaşadığı ortamı merak eder olup biten olayların neden olduğunu sonucunda ne olacağını bilmek ister. Bulunduğu evreni açıklama çabasına girer. Aynı zamanda insan araştırmacı surgulayıcı bir yapıya sahiptir.

    8.önermeye kısmen katılmıyorum. Bilim her soruya cevap verse bile bu cevapların bi kesinliği yoktur zamanla değişme ihtimali vardır. ayrıca bilimin açıklayamayacağı cevap veremeyeceğini konular vardır yıllardır insanların üzerinde çalıştığı fakat kesin olarak bir sonuca varamadıkları konular vardır. en basit örneği ilk insan nasıl oluştu? Buna kesin bir cevap veremiyor ve bilim adamları bu gibi konularda sadece teorilerde bulunurlar








    http://www.uludagsozluk.com/k/bilim-genelleyicidir/
    http://www.msxlabs.org/forum/bilim/9989-bilim-nedir.html
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://bilimindogasiveogretimi.files.wordpress.com/2012/03/bilimin-c3b6zellikleri.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mihri, Sinan hocanın verdiği 5.önermede bilim insanlarının sadece bilimsel yöntemleri kullandığından bahsedilmiş. Oysa bilimin birçok dalı var ve her bilim dalında bilimsel yöntemler(deney-gözlem) kullanılmaz. Mesela tarih biliminde deney ve gözlem yapmanın imkanı yoktur. Bu nedenle bilim insanları bilim yaparken farklı yöntemleri kullanırlar.

      Sil
    2. mügecim verdiğin örneğe katılıyorum bende bu örneği verecektim fakat arkadaşlarımız da aynı örneği verdikleri için vermedim .

      Sil
    3. Mihri'nin de dediği gibi 4.önermede objektiflik amaçlansa da bilim insanlarının öznelliği ön plana çıkar bu da farklı çıkarımlar oluşmasına yol açar.

      Sil
    4. ama müge tarih biliminin ortaya çıkmasında da arkeolojik çalışmalar yapılmaktadır. Arkeolojik çalışmalar da kullanılan yöntemlerde bilimsel yöntemler değil midir.

      Sil
    5. Muge Kubra senden cevap bekliyor!!!!!!!!

      Sil
    6. Merhaba Kübra ve merhaba Sinan hocam pc 'deki ve internetteki aksaklıktan dolayı cevap yazmakta geciktim Kübra'ya. Kübra Bilimde bütün bilimler birbirleriyle etkileşim halindedir seninde bildiğin gibi. Yani fen bilimleri sosyal bilimlerinden ve idari bilimlerden faydalanabilir. Tarih bilimindeki uygulanan yöntemler farklıdır. Ama arkeolojik bir kazıda o dönemin teknolojisinden faydalanılır. Teknolojiyle de fen bilimleri sıkı bir ilişki içinde olduğundan elbette fenin ve teknolojinin kullanılması kaçınılmaz olmaktadır. Benim düşüncem tarih biliminde bilimsel yöntem deney, gözlem ve hipotez kullanılmaz ancak tarih bilimi ve diğer soyal bilimlerde fen bilimlerinden yararlanılır.

      Sil
  3. 3.önermeye katılmıyorum.iki bilim insanı aynı gözlemi yaptığı zaman aynı materyalleri veya aynı bilimsel yöntemleri uygulayabilirler.Ancak burda aynı çıkarımların ortaya çıkmasında kesinlik söz konusu değildir.Çünkü her bilim insanın ortam şartları,kullandığı malzemelerin sabit hata,sistematik hata veya tesadüfi hataları sonuçları etkiler.Ve neticede çıkarımlarda farklılığa yol açar.

    4.önermeye katılıyorum.İki bilim insanı aynı olayı gözlemlese dahi gözlem ve deneylerinde uygun yöntemleri belirleyemeyebilir.Bir bilim insanı gözlemlediği olaya farklı bir bakış açısıyla bakabilir.Bu bakış açısını sosyal çevrenin ona sağladığı inanç ve değerler etkiler.Her ne kadar bilim nesnelliği öngörse de bir bilim insanı daha önceki bilim insanların çalışmalarından etkilenip farklı çıkarımlar yapabilir.

    5. önermeye katılmıyorum.Einstein bilimi ;''Her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası.''olarak tanımlamıştır.Yani bizler bilimi araştırırken duyu verilerimizi kullanırız.Ve bu duyu verilerimiz ile düşüncelerimizi birleştirip mantıklı bir açıklama çabası güderiz.Bu yüzden araştırma yaparken illaki bilimsel yöntemleri kullanmak zorunda değiliz.Örneğin Tarih te bir bilimdir ancak Tarih bilimcileri deney ve gözlem yapmazlar.

    6.önermeye katılıyorum.Bilimde ispat yapılmadığı sürece genelleme yapılmaz.Ve bu ispatlar herkes tarafından kabul görülebilir niteliktedir.Örneğin Newton un çekim yasası bir ispata dayanmaktadır.Newton elmanın yere düştüğünü gözlemlemiştir.Herkes bir elmayı elinden bırakıp yerin çekimini gözlemleyebilir.Bu yüzden bilim genellemeyi amaçlar.

    7.önermeye katılıyorum.İnsanlar bulunduğu toplumda imkanların ve teknolojinin elverdiği ölçüde evreni anlamaya çalışırlar.Bu imkanlar farklı yöntemlerin oluşmasına neden olur.Ayrıca insanlar mantığın yanında sezgilerini ve hislerini de kullanıp farklı metotlar uygulayabilirler.

    8.önermeye katılmıyorum.Bilim cevap veremediği sorulara cevap buluncaya kadar araştırır.Bilim belirsizlik içinde kalış ilkelere mantıklı açıklama çabasındadır.Ancak bilimin cevap veremediği bir çok problem vardır.Örneğin bilim metafizik olaylar karşısında çaresiz kalmıştır.

    - dusundurensozler.blogspot.com
    - www.sonsuz.us
    - www.bilgicik.com
    - www.yasambu.com
    - www.bilgius.com
    - www.okuldersleri.com
    - Wikipedi.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4. önerme hakkındaki yorumuna katılıyorum. Her insanın olgulara ve olaylara bakış açısı farklıdır.

      Sil
  4. 3. önermeye katılmıyorum. bir bilimsel çalışmada izlenecek yöntemler adımlar bellidir. önce problem belirlenir sonra veri toplama hipotez deney... vs gibi izleyecgmz adımlar bellidir. bu her bilim adamının ve her bilimsel çalişmalarda izlenecek sırasıyla adımlardır. iki ayrı bilim adamı farklı yerlerde aynı deneyi yaparlar bunlar birbirine cok yakın sonuclar veya aynı sonucları da bulabilirler. ama bu iki bilim adamının buldugu bu sonucları ifade etmeleri dile getirmeleri deneyin sonuclarını sunlardır veya bu sebeplerden kaynaklanmıştır demeleri bir '' çıkarımdır ''. yani aynı sonucları bulmus olablirler ama aynı seylerı soyleyemezler farklı ıfadelerle farklı sekılde dile geitrirler, açıklamaları farklı olur. çıkarım budur.

    4. önermeye katılıyorum 3 önermede anlattığım gibi aynı deneyi olayı gözlemleyen bilim adamları farklı çıkarımlarda bulunurlar. olayı sonuçları farklı açıklarlar. bunda bilim adamlarının aldıkları eğitim sosyokültürel yapı bunların hepsi etkili bilim adamlarının çalışmalrını ve kendilerini ifade ederken.

    5. önermeye katılmıyorum. bilimde belli yöntem ve aşamalar vardır ama sadece bu bilimsel yöntemler kullanılarak bilimsel çalışmaların sonuçlarına varılır diyemeyiz. bilim adamının doğaya hayata olan merakı düşünceleri ve duyu organları bu çalışmalarda önemli bir yer tutar. sonuçta duyu organlarını ve meraktan yola çıkarak bu bilimsel yöntemlere gelinir.

    6. önermeye katılıyorum. bilim genelleyıcıdır. mesela sıvılar için '' sıvılar bulunduğu kabın şeklini alır'' deriz. su için , zeytinyağı için, gaz yağı için .. gibi
    farklı sıvılar içinde bulundukları kabın şeklini alır deriz. sadece biri için değil butun sıvılar için genelleme yaparız.

    7. önermeye katılıyorum. insanlar evrene olan meraklarından ihtiyaclarından dolayı sürekli bir arayiş içerisindeler. bunu dda farklı yontemlerle duyu organlarıyla bilimsel calişmalarda izlenmesi gereken veye baska yontemlerle yapmaya çalışırlar.
    '' Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve açıklama çabasıdır. '' bu ifade zaten bilimin tanımından gelen bir ifade.

    8. önermeye katılmıyorum. bilim bütün sorulara cevap veremez. insanın ihtıyaclarına ve gereksınımlarıne cevap vermeye calısır ama hepsine değil. örneğin din sorularına veya metafizik bu konulara hepsine cevap veremiyor...

    kaynaklar:

    www.vitaminogretmen.com/videolar/video.../84/‎
    evrimianlamak.org/e/P1:bilimin_dogasi_1‎
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    www.nenedir.net/nedir/bilim/2638-bilimsel-genelleme-nedir.html‎

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6 öenermedeki örneğin çok iyi,beğendim..birde enerjinin korunumlu olması da örnek verilebilir.

      Sil
    2. mrb selman beşinci önermeni anlayamadım duyu organları ve meraktan mı meydana geliyo bilimsel yöntem?

      Sil
    3. merhb zehra hayır oyle degıl sadece bilimsel yontemler değil bunun yanında insanın meraki duyu organları da etkılı oldugunu soyluyorum. dusuncelrini ve duyu organlarını kullanarak bilimsel yöntemlere o aşamalara gelir.

      Sil
  5. 3.önermeye katılmıyorum. Bilim insanları aynı gözlemi yapsalar bile olayla ilgili açıklamaları, çıkarımları farklı olabilir. Çünkü bilim insanının ruhsal halinden tutun çalıştığı ortam şartlarına, eğitimine, kültürel çevresine ,hayal gücüne kadar farklılık gözlenebilir.
    4.önermeye katılıyorum.Çünkü bir olayla ilgili farklı gözlemler yapıp, değişik ortamlarda farklı yöntemlerle çalışan bilim insanları olay hakkında birbirinin aynı olmayan sonuçlar kaydedebilir. Çıkarımları öznel olacaktır.
    5.önermeye katılmıyorum. Bilim insanı uygun sonuçları elde edebilmek için hayal gücü ve yaratıcılığını da kullanır.Bunun yanında hiç hipotez kurmadan bile rastlantısal olarak bilimsel keşif yapabilir. Sezgiler rol oynayabilir. Örnek verecek olursak, Watt'ın buharlı makineyi bir öğle gezisi sırasında biçimlendirdiği bilinmektedir.
    6.önermeye katılıyorum. Her bilimin amacı, gözlenen olayların açıklamasını yapmak, olaylar arasındaki ilişkiler hakkında yargıya varacak genellemeler yapmaktır.Zaten genelleme olmazsa bilim, insanları aşar.
    7.önermeye katılıyorum.Bilim; insanla, doğayla, toplumla ilgilenir. Hiçbir şey ilk zamanlardan bu yana aynı değildir. Bilim, bilinmeyeni bilme, soyut olanı somut duruma getirme, anlaşılmayanı anlaşılır hale getirmekle uğraşır. İşte tüm bunları yaparken birbirinden farklı yöntemlerle çalışır.
    8.önermeye katılmıyorum. Din ve metafizik olaylar deney ve gözleme kapalı olduğu için bilim bu noktada çaresiz kalmıştır. Örneğin neden rüya gördüğümüz hala açıklanamıyor. Yine bilim, inanışlar konusunda da cevap verememektedir.İnanışlar, düşler, hisler insana yalnızca ruhani bir rahatlama sağlamaktadır. Yaratılış amacımız, evrenin tam olarak nasıl ve neden oluştuğu hakkında da kesin bir bilimsel bilgi bulunmaktadır.

    Kaynaklar:
    www.teknolojide.com/bilim_nedir
    www.hurriyet.com.tr
    http://bilimindogasi.net
    www.ekoloji.biz/bilimsel_calisma_yöntemi/
    anadolu.edu.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Esra, 4.Önermeye yaptığın yoruma katılıyorum.Çünkü; bireysel farklılıklar vardır.Aynı zamanda bireylerin sosyal yaşantıları, tutum ve davranışları farklılık gösterir böylelikle görüşleri farklı olur.

      Sil
    2. merhaba esra.umarım iyisindir.8.önermeyi oldukça geniş almışsın ve yorumlarını beğedim.özellikle rüya örneğin iyi.Rüyayı neden gördüğümüz değil de nasıl gördüğümüz yani biyolojik açıdan nasıl oluştuğu hakkında bilim cevap verememektedir.

      Sil
  6. 3.önermeye katılmıyorum aynı gözlemleri yapan bilim insanın kesinlikle aynı çıkarımları yapamaz çünkü aynı yöntem ve teknikler aynı ortamlarda yapılsa bile aynı sonuçları birebir bulsa bile aynı çıkarımları yapması imkansızdır. Çünkü; her insan farklı düşünce yapısına sahip olması, farklı kültür din ve farklı anlayışları vardır.
    4.Katılıyorum.İnsanların birbirinden farklı birçok yönleri bakış açıları vardır buda faklı gözlem sonuçlarına neden olur.Gözlem sonuçları kişiden kişiye değişir .önceki önermeden de anlaşılacağı gibi iki bilim insanı arasındaki bireysel farklılıklar farklı çıkarımlara yol açabilir.
    5.önermeye katılmıyorum sadece yöntemlerle olmaz neden merak dürtüsü duygular ihtiyaçlar yeni bilgileri doğurur. Sadece deney gözlem araştırmayla olmaz.diğer etkenlerde etkilidir .çünkü geçmişten günümüze bilim adamlarına baktığımızda hepsinin bilimsel çalışma basamaklarını izlediğini söyleyemeyiz bazen tanık oldukları bir olay onları düşünceye sevk eder, hayal kurar.
    6.önermeye katılıyorum.Bilim tek tek olaylarla değil, bunlar arasındaki ilişkilerle ilgilenir.Bilim açısından tek bir olgunun kendi başına fazla anlamı yoktur, benzer ilişkiler daha sonra belirli bir model içinde bütünleştirilir böylece olayların hepsinde geçerli olabilecek şekilde yasalar ortaya koyulur.
    7.genel olarak katılıyorum ;Bilimin amacı evreni anlama ve doğayı acıklamaktır.
    bilim insanları dogada olanı icat etmezler ,dogayı acıklayan yasaları icat ederler.Genel amac gene evreni anlama cabasıdır.
    8.katılmıyorum ; bilim her zaman bütün sorulara cevap vermeyebilir. Örnek olarak metafizik , izafi fizik bunlara sadece birer örnektir. Örnek olarak uzaydaki kara delikler.


    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.turkcebilgi.com/ansiklopedi/bilimsel_bilgi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8.önermene katılıyorum aynı zamanda dini konularda da bilim net bilgiler elde veremiyor mesela rüya görmek hala neden rüya gördüğümüz açıklanamıuor

      Sil
    2. mrb hanife 3. önermende kafam karıştı aynı sonuçlar bulunda bile farklı çıkarım nasıl oluyor bilimsel olarak? bunu bi örnekle açıklar mısın

      Sil
    3. hanifecim 7.önermende ifade yanlışlığı var bence icat demek yerine keşif desek daha iyi olur.

      Sil
    4. mihri 3. önermede kafam karıştı demişsin onu sana şöyle açıklayayım.Bilim adamları dünyanın güneş etrafında hareket ettiğini bulmuşlar ama dünyanın şekli konusunda düz tepsi olduğunu, küre olduğunu yada yuvarlak olduğuna dair farklı çıkarımlarda bulunmuşlar.

      Sil
    5. Hanife Blog u ve yazdiklarini takip et, sorulara cevap vermelisin...

      Sil
  7. 3. Önermeye katılmıyorum
    Aynı gözlemi yapan iki bilim insanın aynı çıkarımları yapması beklenemez. Bunun nedeni zihnimizdeki şemalarımızdır. Her insanın farklı bir şeması vardır. Şema zihnimizdeki bilgilerin bir araya gelmesiyle olşan zihinsel bir süreçtir. Piaget'in bahsettiği şema bu şekildedir. Şemalarımızda; yaşadığımız kültürün izlerine, kendi değer yargılarımıza, bütün düşündüklerimize rastlamak mümkündür. Her birimizin şeması çocuklukta, ergenlikte ve yaşadığımız süreç içerisinde farklı şekillendiğine göre bakış açılarımızın farklı olması beklendik bir durumdur. Bilim gerçeğe ve olgulara dayalı, tutarlı, anlama, doğrulama, bulma metodudur yani bilim bir düşünme metodudur diyebiliriz. Her insanın bilişsel düzeyi farklı olduğundan bir başka deyişle zihinsel şemalarımız farklı olduğundan aynı olay hakkında bile farklı düşünceler geliştirebiliriz. Bilimi yapan da insandır ve her bilim insanının zihinsel şeması farklıdır. Aynı gözlemi yapsalar bile birebir aynı çıkarımları yapmaları olanaksızdır.


    4. önermeye katılıyorum
    Aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlara ulaşabilir. Piaget'in dediği gibi zihinsel şemalarımız vardır ve şemalarımız birbirinden farklıdır. Bilim insanlarının da farklı şemalarının olduğunu göz önüne aldığımızda farklı çıkarımları yapmaları mümkün olmaktadır.


    5. önermeye katılmıyorum
    Önermede yer alan sadece bilimsel yöntemlerin kullanıldığı ifadesi doğru değildir. Doğa bilimlerinde(fizik, kimya biyoloji, astronomi vb.) bilimsel yöntemlerden yani deney ve gözlemlerden yararlanılır ancak sosyal bilimlerde(tarih, sosyoloji, eğitim vb.) ya da idari bilimlerde(mantık, matematik vb.) deney yapma olanağı yoktur.


    6. önermeye katılıyorum
    Bilimin amaçlarından biri genellemedir. Bilim sistemli bir şekilde ilerler. Bilim tek tek bütün olgular üzerinde gözlemler yapmaz, olgular ile ilgili genel kurallar bulmaya çalışır ve bunu amaçlar.


    7. önermeye katılıyorum
    Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.
    İnsan doğası gereği merak duygusuna sahiptir. Aslında bütün bilimlerin temelinde merak duygusu vardır. İnsan çevresini inceler ve bazı çıkarımlarda bulunur. Bulduğu çıkarımları insanlarla paylaşmak ister ve bunu dili sayesinde yapar.
    Bilim insanları farklı yöntemlerle evreni açıklamaya çalışırlar. Bunu yaparken de sadece merak duygusu yeterli olmaz eleştireldirler yani şüphecidirler. Çünkü bilim insanları bilir ki bilimde kesinlik yoktur bilim gelişmeye ve ilerlemeye her zaman açıktır.


    8. önermeye katılmıyorum
    Bilim bütün sorulara cevap veremez. Bilim insanlarının bilimi yapmasındaki amaç evreni anlamak ve açıklamaktır. Ancak evrende her şey her an değişmektedir ve farklılaşmaktadır. Bilim insanları yaşadıkları zamana ve mekana göre yani imkanları dahilinde çıkarımlarda bulunurlar. Karşılaşılan her probleme çözüm bulmayı amaçlar ve bunun için uğraşırlar ancak her soruya cevap vermeleri, her probleme çözüm bulmaları mümkün olmamaktadır.


    http://www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.acikders.org.tr/pluginfile.php/377/mod_resource/content/0/odevler/Bilim_Nedir.pdf
    http://biyoloji.balikesir.edu.tr/html/kadro/alp/biyoloji%201/sistemati%F0in%20temelleri.pdf
    http://kisi.deu.edu.tr/didem.siyez/jean%20piaget.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba müge ben 5.önermedeki ifadene katılmıyorum.çünkü matemetik biliminde de deneyler yapılara bazı sonuçlara ulaşılır.ör:olasılık,uzay geometrisi vb.

      Sil
    2. Merhaba müge .5 onermede doğa bilimlerinde bazen tarih bilimine has yöntemler kullanılır mesela ;yerin altındaki olayları incelerken günümüz geçmişin anahtarıdır diyoruz yani günümüzde olan olaylar geçmişte te olmuştur sence bu tarihsel bir olgu degil mi ...

      Sil
    3. müge, 7.önerme çok açıklayıcı değil,hangi alanlarda farklı yöntemlere ihtiyaç duyar

      Sil
    4. mrb serhat . bence mügenin verdiği örnek açıklayıcı mesala matematik dogada var olmayan bir durum insan aklının bir ürünüdür. sen sayıları gözlemleyipte ortaya koymadın sonuçta.

      Sil
    5. Evet doğru söylüyorsun ama biz bilim için de merak gudulerinden ortaya çıkıyor diyoruz ama merakı mız soyut göremiyoruz. Ör:matematik te iki paranın tura ve yazı gelmesini deneyerek yapıyoruz.

      Sil
    6. Merhaba Müge. 3. önermeyi cok güzel acıklamıssın. Seninde dedigin gibi her bireyin farklı bir seması vardır. Her kavramın birbiriyle ilişkisi farklıdır. Buda bilim insanlarının farklı cıkarımlar yapmasına sebep olur.

      Sil
    7. Merhaba Serhat ve merhaba Mihriban ,
      Matematik ve geometride yani idari bilimlerde yapılan deney ve gözlem ile fen bilimlerinde yapılan deney ve gözlem farklıdır. Serhat, olasılık örneğinde yazı tura gelme olasılığı hesaplanıyor. Ancak orada yapılan hesaplamadaki gözlemle fen bilimlerindeki aynı değildir. Mihriban'ın da dediği gibi sayılar soyuttur. Zihnimizdeki sembollerdir. Bizden bağımsız değildir. Ancak evrene baktığımızda bizim dışımızda bir gerçeklik vardır. Biz çevremizi gözlemleyerek, deneyler yaparak, hipotezler kurarak,bulduğumuz çıkarımlardan genelleme yaparak çevremizi anlamlandırırız. Zaten dediğin gibi Serhat bilim merak etmekle başlıyor ve doğru söylüyorsun merak insanı araştırmaya sevk eden bir dürtüdür. Bilimin temelindeki neden? sorusuna cevap bulmak amaçlanır bu soruda merak duygusu ya da dürtüsüyle ortaya çıkmıştır. Sayılar ise zihnimizin ürünüdür. Merak ise bir dürtüdür belirttiğim gibi.

      Sil
    8. Merhaba Esra,
      Oradaki farklı yöntemler her bilimin uyguladığı farklı yöntemler anlamına geliyor. Fen bilimlerinde bilimsel yöntemler yani deney, gözlem, hipotez kurma, yasalar oluşturma kullanılırken idari bilimlerde hesaplama gibi yöntemlerden kullanılır. Fen bilimlerinde bizim dışımızda olan gerçekliği anlama yani evreni tanıma çabası varken, idari bilimlerde bunu zihnimizde yaparız. Sayılar aracılığıyla zihnimizde semboller oluştururuz. Başka bir bilim de mesela sosyoloji bilimidir. Sosyoloji bilimi bir sosyal bilimdir.Burada insanın toplumla ve toplum içerisindeki ilişkisi değerlendirilir, anlamlandırılmaya çalışılır. Burada uygulanan yöntemlerle idari bilimlerdeki ve fen bilimlerindeki yöntemler birbirlerinden farklıdır.

      Sil
    9. Merhaba Büşra, teşekkür ederim. Bende belirttiğim gibi düşünüyorum..

      Sil
    10. Merhaba Cemal,
      Evet kısmen doğru, fen bilimleriyle sosyal bilimler birbirleriyle etkileşim halindedir. Ancak fen bilimlerindeki deney ve gözlemi Tarih bilimi kullanmaz. Sadece fen bilimlerindeki sonuçlardan yararlanır demek daha doğru sanırım, Şu şekilde fen bilimlerindeki bir gelişme teknolojiyi de etkilemektedir. Teknolojideki gelişme ise diğer bütün bilimleri etkileyebilir. Tarih bilimindeki araştırmalar da fen bilimindeki bulunan sonuçlardan yararlanılabilir.

      Sil
  8. 3- Aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımlar yapması kaçınılmazdır.

    Katılmıyorum. Kaçınılmazdır demek yanlıştır. çünkü bilim insanlarının sosyal ve kültürel çevresi, inançları, hayal gücü ve zekası farklıdır. bu iki bilim insanı aynı gözlemi yapsalar bile yorumları farklılık gösterir. ve farklı çıkarımlar ortaya çıkabilir.

    4-Aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlara ulaşabilir.

    Katılıyorum. bilim insanlarının bakış açıları ve ilgileri aynı deneyde farklı noktalara odaklanmalarına sebep olabilir.Burda hayal gücü ve yaratıcılık çok büyük bir paya sahiptir.Bu nedenle farklı çıkarımlar elbette olur.

    5- Bilim, bilim insanlarının sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları araştırmaların toplamıdır.

    Katılmıyorum. bilimsel bilginin oluşturulmasında bilimsel yöntemlerin önemi büyüktür. ama buna sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yapılan araştırma bütünü diyemeyiz. Bilim; bilim insanlarının zekası,hayal gücü, ve yapmış oldukları bilimsel araştırma sonucu ortaya çıkar.

    6- Bilimin amaçlarından biri genellemedir.

    Katılıyorum. “Bilimsel genellemeler, olgular arasındaki ilişkileri belirleyen ifadelere denir.” genellemelere değişik türden olgu ve olgusal durumlar gözlenerek ulaşılır. örneğin sıvılar içinde bulundukları kabın şeklini alır genellemesine ulaşmadanönce suyu, zeytinyağını gözlemlerler her ikiside bulundukları kabın şeklini aldıkları için bu genelleme ortaya çıkar.

    7- Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.

    Katılıyorum. insanlar eskiden beri evreni anlama ve tanımlama çabası içindedirler Bilim çevresinde olan biten olayların sebebini anlamaya, yorumlamaya, değerlendirmeye çalışır

    8- Bilim bütün sorulara cevap verebilir.

    Katılmıyorum.Bilimin her soruya cevap vermesi mümkün değildir. Her an gelişim ve değişim içindedir. Her soruya cevap veremez ama cevap bulana dek araştırır. Özellikle metafizik olaylar karşısında bilim çaresiz kalmıştır

    http://www.slideshare.net/mbolmez/bi-lim
    www.nenedir.net/nedir/bilim/2638-bilimsel-genelleme-nedir.html
    http://www.anadolu.edu.tr/aos/kitap/IOLTP/1268/unite09.pdf
    http://www.teknolojide.com/bilim-nedir_4893.aspx


    YanıtlaSil
  9. 3.önermeye katılmıyorum. Çünkü benzer çıkarımlar yapması kaçınılmazdır ifadesi bana göre yanlış. Evet benzer çıkarımlar olabilir ama kesinlik yoktur. Mesela biz fizik deneylerinde çok farklı sonuçlar bulabiliyorduk. Ortam koşulları, kişinin gözlem yeteneği,kullanılan malzemeler farklılık gösterir.
    4.önermeye katılıyorum. Farklı çıkarımlara ulaşılır. Aynı insanın defalarca tekrarladığı deneylerde bile farklı sonuçlar olur.
    5.önermedeki sadece ifadesi yanlıştır. Evet bilimsel bilgi biilimsel yöntemlerle bulunabilir ama tesadüfi bulunan bir sürü bilimsel bilgi vardır.( Arşimet-kaldırma kuvveti)
    6.önermeye katılıyorum. Bilim genellemeye gitmeyi amaçlar. Evrenselleşir. Farklı deneylerle aynı sonucun bulunması amaçlanır.
    7. önermeye katılıyorum. Bilim insanların evreni tanıma merakından doğmuştur. Çevremizdeki olayların anlaşılması için farklı gözlemler, deneyler yapılarak genellemeye gidilir.
    8.önermeye katılmıyorum. Bilim her problemi çözmeyi amaçlar ancak ihtiyaç ve gereksinimlerimizi teknolojinin ve aklın yetebildiği ölçüde açıklar. Cevapsız kalan bazı sorularında ilerde daha da gelişen toplumla açıklanabileceğine inanmaktayım.
    http://www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    www.ekoloji.biz/bilimsel_calisma_yöntemi/
    http://www.uludagsozluk.com/k/bilim-genelleyicidir/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Esra.8. önermende toplumla açıklanmasından bahsetmişsin ama 8. önermede daha farklı bir durum olduğunu düşünüyorum sebep gösterilmesi yönünden doğru bir örnek değil gibi

      Sil
    2. meraba esra 8. önermende şuna katılmıyrm ileryen toplumlkarda cevaplanma kısmına .tamam bilim ilerler her geçen gün yeni yeni bilgiler ortaya çıkar fakat herşeyin cevabını bulabilirmi bence hayır.

      Sil
    3. merhaba arkadaşlar zaten ben her şeyi açıklar düşüncesinde değilim ama şu ankinden daha fazla şeyin açıklanacğına inanmaktayım.Atom modellerinin zamanla değişerek gelişmesi gibi.

      Sil
    4. 8. önermedeki yorumuna katılıyorum. Bilim gelişme içerisindedir. ileride açıklanmayan birçok konuda açıklama getirilebilir. Bir konudaki gelişme diğer konuları da etkiler. Örneğin mikroskobun bulunması ile mikroskobik canlıları inceleme olanağı bulunmuştur. Bu da hastalıkların tanınmasını ve tedavilerinin bulunmasını kolaylaştırmıştır.

      Sil
    5. 5.önermede tesadüfi bulunan bilgilere değinmene katılıyorum

      Sil
  10. 3. Bu önerme bana göre yanlıştır; çünkü bilim insanları araştırma yaparken deney sonuçlarını değerlendiriken(çıkarım) veya yorumlarken duygu ve düşüncelerini katabilirler ,sonuçta bütün insanlar aynı ortam da büyüyüp gelişmiyor durum böyle olunca bireysel farklılıklar ortaya çıkabiliyor, bu farklılıklar otomatik olarak deney sonuçlarının yorumlanması yani çıkarımlara yansıyor...

    4.Bu önerme 3.önermenin antitezidir adeta...önermenin doğruluk payı yüksektir ; çünkü bilim insanları farklı kültür ortamlarında yetişmiş olabilirler kültürdeki bu farklılık nihayet farklı çıkarımlara neden olabilir....

    5.Bu önermede yanlıştır; bilimsel araştırma yaparken sadece bilimsel yöntemler ihtiyaçı karşılayamaz bilimsel araştırma da bazen duygu ve düşünceler de yol gösterici olur, sonuçta bilim adamı hipotez kurduğu zaman kendi fikirlerinden yola çıkarak hipotezini kurar..

    6.Bu önerme çok açık bir şekilde doğrudur nedeni ise; deney sonuçlarının her yerde hemen hemen aynı sonuçu vermesidir.örneğin ; saf su her yerde 100 c de kaynaması gibi bilim insanı bu sonucu bulurken dünyanın sadece bir noktasındadır , deneyi başka yerlerde denediğinde de aynı sonucu bulmuş ve genelleme yapma ihtiyacı hissetmiştir...

    7.Bu önermeyi bilim tarihine baktığımızda doğruluğu kesin bir şekilde görebilir, eski çağlarda bilim insanlarının astronomi ile ilgilenmeleri bu önermeye güzel bir örnektir..

    8.Bu önerme yanlıştır bilim bütün konulara açıklık getiremez mesela,metafizik(fizik üstü) ve dinsel doğmatik konularda yetersiz kalmaktadır...

    KAYNAK

    bilim tarihi/Cemal YILDIRIM/remzi kitabevi/8.basım /ekim 2003

    http://tr.wikipedia.org



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Cemal, 5.önermede dediğin gibi bilimde elbette nesnellik amaçlanır ancak az da olsa öznellik vardır. Bir de şu açıdan baktığımızda her bilimin uyguladığı yöntemler farklıdır,Fen bilimlerinde bilimsel yöntemler(deney, gözlem, hipotez kurma vb.) vardır. Ancak Tarih biliminde deneyden ve gözlemden bahsedemeyiz.

      Sil
    2. Evet haklisin müge tarih veya benzer bilimlerde deney ve gözlem yapılmaz yerine nedn sonuç ilişkisi kullanılır özellikle beşeri olaylarda ...

      Sil
    3. 3. ve 4. önermelerinde bireysel farklılıklardan bahsetmişsin cemal evet insanların bu konuda aldığı eğitim,yaşadıkları çevrenin örf adetleri,yaşayış biçimleri insanların düşüncelerini yönlendirebilir.ve farklı bakış açıları oluşturabilir

      Sil
    4. merhaba Cemal 5. önermenin yanlış olduğunu düşünmektesin, ancak bilimsel yöntemlerin yanında insanların duygu ve düşüncelerinin de yol gösterdiği fikrindesin ama duygu ve düşüncelerde yeni bir yöntemin çıkmasına sebep olacaktır diye düşünüyorum.

      Sil
    5. merhaba kübra.bu konuda kesinlikle haklısın...

      Sil
  11. 3.önermeye katılmıyorum.aynı gözlemi yapsalar bile bütün insanların zihinsel şeması farklı olduğundan,aldığı eğitim, yaşadığı çevre,dini inancı ve kültür farklılığından dolayı benzer çıkarımlar yapamazlar.
    4.önermeye katılıyorum.iki bilim insanı aynı gözlemler yapabilir fakat aynı çıkarımlara ulaşmayabilir.zaten teorilerin yada kanunların çürütülmesi bundan kaynaklanıyor.ör:biyogenezin abiyogenezi çürütmesi yani burdan anlaşılacağı gibi iki bilim insanı aynı noktalara varıpta biri diğerinin görüşünü çürütebilir.
    5.önermeye katılmıyorum çünkü ifadede ''sadece'' kelimesinin olması bu önermeyi çürütüyor.bilim sadece bilimsel yöntemler kullanılarak oluşturulmaz.BİLİM: Öznenin evreni anlama ve açıklama çabasıdır.yani bilimi oluşturan insanlardır. insanların hayal güçleri, merak güdüleri,kişisel yapıları,inançları ve kültürleri farklı olduğu için bilimi sadece yöntemler oluşturmaz.
    6.önermeye katılıyorum.çünkü bilimin amaçlarından biri genellemedir.
    OLGU:bilimsel verilere dayalı,kanıtlanabilir özellikteki bilgidir.Bilimsel genellemelere değişik türden olgu yada olgusal durumlar gözlenerek ulaşılır.Bilimsel genellemeler, olgular yada önermeler arasındaki ilişkileri belirleyen ifadelerdir.
    Su,zeytinyağı ve gaz yağının içinde bulundukların kabın şeklini alır.bu genelleyici bir ifadedir.
    7.önermeye katılıyorum.bilim ihtiyaç ve meraktan doğmuştur bununla birlikte teknolojik araçlar ve bilimsel yöntemler ile oluşur.Bilimi yapan insanlardır '' evren ve insan var oldukça'' bilim gelişecektir.
    8.bu önerme kesinlikle yanlıştır.çünkü bilim tanımlaması yapılacak konular hakkında hiç bir ses çıkaramaz.bunlar din ve metafizik konularıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yalnızca din ve metafizik demekte doğru değil bence. DNA yı tamamen çözmüş değiliz ya da karadeliklerin fiziğini çözemedik. cevap verilebilirlik zaman gerektiriyor sanırım

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Merhaba Serhat 8.önermeni çok anlayamadım.Bilim tanımlaması yapılacak konular hakkında hiçbir ses çıkaramaz derken ne demek istedin anlamadım.

      Sil
    4. serhatcım sekizinci önermende hiç bir ses çıkarmaz demek yanlış olur bence çünkü tahminde bulunuruz his ve sezgiler devreye girer ancak ispat edemeyiz

      Sil
    5. Zehracim bende ispat edilemez anlamında kullandım o cümleyi

      Sil
    6. Merhaba Sibel bu metafizik ve din konusunda insan yaşamının var olduğu sürede bunlara cevap veremez

      Sil
    7. Merhaba Serhat. 4. önermeye yaptığın yoruma katılıyorum. Diğer yandan teori ya da kanunlar, çürütülebileceği gibi desteklenmesi de söz konusudur.

      Sil
  12. 3. önermeye katılmıyorum. çünkü her bilim insanının yaşadığı çevre, sosyo-kültürel durumu, zihinsel şeması, yapılan deneyler ve gözlemler farklılık göstereceğinden dolayı aynı çıkarımlar yapmaları çok zordur.

    4. önermeye katılıyorum. çünkü yapılan çalışmalarda aynı olay gözlemlense bile, farklı deneyler, farklı düşünce tarzı, farklı kültürel çevre, farklı bakış açısı sebep olduğundan dolayı farklı çıkarımlar yapılması çok doğaldır...

    5. önermeye katılmıyorum. bilim insanları, bilimsel bilgide akıl yürütme, yaratıcılık, duygu ve düşüncelerinden etkilenir. fen bilimlerinde, bilimsel yöntem kullanılabilir. fakat sosyal bilimlerde bu yöntemleri kullanmak zordur. örneğin, sosyoloji; toplumsal olaylar üzerinde durur ve burada duygu-düşünce ön plandadır.

    6. önermeye katılıyorum. çünkü bilim, herhangi bir olgu üzerinde gözlemler yapıp, tahminde bulunarak bir genelleme yapmaktır. bilim tek tek bütün olgular üzerinde gözlem yapmaz, olguları genel olarak ele alır.

    7. önermeye katılıyorum. bilim, insanın evreni anlama çabası ve onu açıklayarak yaşamlarını kolaylaştırma ve daha iyi yaşam koşullarına kavuşma çabasıdır. açıklama yapılabilmesi içinde, yaşanılan ortam ihtiyaçtan ve merak duygusundan kaynaklanarak sürekli bir arayış içindedir.

    8. önermeye katılmıyorum. bilim her konuyu çözmeyi amaçlar, gerekli bilgiler toplar, araştırır fakat o konunun cevabını bulacağı anlamına gelmez. çünkü o zamanın ortam şartları, kültürel sebepler, başka araştırma sonuçları cevabı bulmaya sebep olmuş olabilir. bu yüzden bilim bütün sorulara cevap vermez. örneğin, metafizik, dinsel konulara bir açıklama getirilmemiştir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8.önermene katılmakla birlikte özellikle ewrimini tamamlamamış dünyamızla ilgili sorulardada hala yetersiz kalındığı görülmektedir(örn. CERN deneyi)

      Sil
    2. geçen sene Hayri can, Mehmet ve Burhan arkadaşlarımın anlattığı bermuda şeytan üçgeni de bilimsel olarak açıklanamamıştır .bilim bu konuda şimdiye kadar yetersiz kalmıştır..

      Sil
    3. Merhaba Tuğçe. Önermelere yaptığın yorumları genel olarak daha açık şekilde yazmanı öneririm.5.önermede ne anlatmak istediğini anlamak oldukça zor.

      Sil
    4. Tugce blog u takip etmelisin...

      Sil
  13. http://eodev.com/gorev//949595
    http://www.forumdas.net/konu/bilimin-amaci-nedir.194290/
    http://forum.memurlar.net/konu/590006/
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim

    YanıtlaSil
  14. 3.önermeye katılmıyorum.Çünkü her insanın doğduğu ve büyüdüğü ortam şartları farklıdır ve belirli sosyo-kültürel alanları vardır .Yani bilim insanı yaptıgı gözlemde mutlakta kendı toplumundan kendi kültüründen dini inançlarından etkilenecektir.Yine aynı şekilde her insanın gözlem yetenegıde farklıdır ve ve deneyı yaptıgı ortam sartlarıda gözlem sonuclarını etkıler ve her ınsanın zihinsel seması farklıdır ve bu zıhınsel semanın farklılıgıda mutlaka gozlem sonuclarını etkıleyecektır.
    4-önermeye katılıyorum.Aslında 1. Önermeye de cevap niteliğindedir .çünkü her insan birbirine göre farklıdır ve bilimsel bir bilgi arastırılırken bilim adamları ne kadar objektıf davranması gereksede aslında kendı semasındakı bılgılerıde kullanılır yanı bıraz öznellıkde gırer.Her bilim insanınında zihinsel şeması ve kullangı yöntem farklı olacagından gözlem sonucuda farklı olacaktır.
    5-önermeye katılmıyorum.Çünkü bilimi alanını bu şekilde sınırlamış oluruz.Bilim sadece formel yada doga bılımlerden olusmaz .Bilimin içinde sosyal bilimlerde vardır ki bu sosyal bilimler içinde tarih,sosyolojı ,felsefe vs..gibi bölümlerimiz vardır.Biz bu alanda bilimsel yöntem basamaklarını kullanamayız .Yine aynı sekılde bilim insanında duygu düşüncelerini merak duygusunu hayal gücünüde katmamız gerekıo bilimsel bir bilgi bulunurken o bilgi raslantısal olarakda bulunmus olabılır
    6-önermeye katılıyorum.Bilimin amaçlarından biri genelleyici olmasıdır. Bilimsel genellemeler, olgular ya da olgusal önermeler arasındaki ilişkileri belirleyen ifadelerdir .Her zaman bilimsel bilginin akla ve mantığa dayandığını ve bununla basladıgını soylerız.Bilimsel bilgide tek tek olaylardan hareket ederek genellemelere giderken mantığı kullanır.Bu nedenle genelleme yapıldıgı zaman bilgi mantıkça tutarlı bir bilgi olur.
    7-Önermeye katılıyorum.Zaten insanoğlu var olduğundan bu yana kendi yaşadığı evreni toplumu anlama çabasına girmiştir.Bu da tabiki merak duygusundan gelmektedir.Bilim insanlarıda evrende yasanan olaylara ‘’nasıl, kim,neden ’’ gibi sorularala yaklasmıslardır.Yanı su an bile kendimizi dusundugumuz zaman bizi ilgilendiren konularla ilgili arastırma yapar yada ilgileniriz aslında bırazda faydacılık üzerinde durabiliriz bu konu için..Bence bilimin amaçlarından biride insan hayatıını kolaylastımaktır ve burda aslında kapı buda tabıkı yasadıgımız evrene acılıyor.
    8-önermeye katılmıyorum.. Özellikle metafizik olaylar karşısında bilim çaresiz kalmıştır. ayrıca bilim dediğimiz şeyi insanlar yapıyor. Dolayısıyla her sorunu çözmeleri imkansız. Yine aynı şekide din konusundada bilimde verilen cevaplar öznellik açısından farklılık gösterecektir.Yani burada yine kesin bi cevap alamıcaz. Ayrıca bilimin her doğrusu da kesin doğru diyemeyiz. Bundan 50 sene sonra billim insanında birçok konuda yanıldığını görebiliriz.

    http://www.forumdas.net/konu/bilimin-amaci-nedir.194290/
    http://www.felsefeci.8m.com/3BilimFelsefesi/3_d.htm
    http://www.nenedir.net/nedir/bilim/2638-bilimsel-genelleme-nedir.htm
    http://www.felsefesinifi.com/?Syf=15&cat_id=10&baslik_name=QmlsZ2kgRmVsc2VmZXNp
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sevilay, 3.Önermeye yazdığın yorumda herkesin zihninde şeması varıdır demişsin sana katılıyorum. Evet her insanın zihninde şema var ve oluşması da çevre şartlarından, kendini geliştirmesinden, bilgi birikiminden araştırma alanından etkilenir.Aynı gözlemi yapan bilim adamlarının görüşleri benzer olmayabilir.

      Sil
    2. Merhaba Sevilay. Önermelere yapmış olduğun açıklayıcı yorumları çok anlaşılır olarak görüyorum. 8. Önermedeki metafizik olayların yanına eklenebilecek örnekler olduğunu düşünüyorum

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. tesekkurler Mehmet.. evet haklısın sanırım sadece metafizik dedıgımız seyle sınırlandıramayız..baska ornek olarak ;evrım teorısını gosterebılırız hala evrım hakkındakı gorusler kesınlesmemıstır yıne aynı sekılde evrenin ilk maddesi hakkındada hala bi kesinlik yoktur ve degısık bılımsel bılgıler önümüze çıkmaktadır...ayrıca senın verdıgın orneklerde bu önerme için oldukca acıklayıcı ..dedıgın gıbı hala kesın çözümü bulanamayan ve bilimin de çaresiz kaldıgı aıds ,kanser vs..gıbı hastalıklar örnek olarak gosterıleblr..:)

      Sil
    5. Teşekkürler Sevilay .

      Sil
    6. Merhaba Sevilay, verdiğin örnekler çok güzel ben de senin gibi düşünüyordum ama tüm yorumları okuyunca aslında bi nokta da kafam karıştı. Şu an bazı terimler bilimsel yöntemlerle açıklığa kavuşturulmamış olabilir .Mesela 'uzaylılar var mı?' hala bi açıklama yapılamıyor. Ama bence bu bilimin acizliğinden değil de, bunları kanıtlayacak teknolojinin henüz gelişmemiş olmasından olabilir diye düşünüyorum..

      Sil
    7. merhaba esra:)evet aslında dedıgın dogru ve bende katılıyorum zaten bilimin yetrsız kaldıgı konularda mutlaka ulasamayacagımız noktalar oluyor kı buda senın dedıgın gıbı teknolojık aletlerın yetrsızlıgı vs. olarak gosterebılırız .Yanı burda bilimin acizliği söz konusu degıldır .Eldeki standartlar ve sartlar uygun oldugu zaman her konuya kısmen ulasabılırız...

      Sil
  15. 3. önermeye katılmıyorum çünkü ; Aynı gözlemi yapan iki bilim insanı aynı çıkarım yapmaları zor çünkü çalıştıkları ortam , gittikleri yol, kafalarında oluşturdukları şemalar, yaşadıkları ortam bile onları etkilediği için aynı çıkarımları yapmaları biraz zor..
    4. önermeye katılıyorum çünkü; 3. önermeye katılmama sebeplerimden dolayı aynı çıkarımda bulunmazlar ..
    5.önermeye katılmıyorum çünkü; bilim sadece bilimsel yöntemleri kullanarak bulunan olgular değildir. Burada bilimin ilk ortaya çıktığı dönemlerde bilim insanları dünyayı ve çevreyi anlama hatta bilim temelleri atılıncaya kadar tartışma olgusu insanlar tarafından geliştirilmiş ve bu arayış haline dönüşmüştür.
    6.önermeye katılıyorum çünkü; bilim genellemedir. Bilimsel genellemelere değişik türden olgu ya da olgusal durumlar gözlenerek ulaşılır. Bilimsel genellemeler, olgular ya da olgusal önermeler arasındaki ilişkileri belirleyen ifadelerdir. Örnek verirsek, her biri bir olgu olan, "suyun içinde bulunduğu kabın şeklini alması," "zeytinyağının içinde bulunduğu kabın şeklini alması," "gaz yağının içinde bulunduğu kabın şeklini alması" “gibi farklı sıvıların içinde bulundukları kabın şeklini almaları," sayılan bütün maddelerin sıvı olduğu düşünülerek, “Sıvılar içinde bulundukları kabın şeklini alır” biçiminde ifade edilir. Böylece değişik maddelerle ayrı ayrı gözlenen bir özellik daha büyük bir guruba genellenmiş olur.
    7. önermeye katılıyorum çünkü bilimin ortaya çıkmadaki en önemli sebeplerinden biride evreni anlama ve yorumlama çabası olmasıdır. İnsana verilen akıl ve düşünme yeteneği, merak duygusu, sorma, sorgulama, öğrenme isteği nedeniyle insan etrafındaki olayları sorgulamaya başlamış ve böylelikle bilim gelişmiştir. Bilim gelişmesiyle farklı yöntemlerle sorulara çözüm bulunmaya çalışılmıştır.
    8. önermeye katılmıyorum çünkü doğada, bilimsel olarak incelenip açıklanamayan bazı olgular vardır. Doğası gereği bazı şeylerin doğruluğu ya da yanlışlığı bilimsel olarak ispatlanamaz. Örnek verirsek, doğaüstü güçler ve varlıklar, yaşamın gerçek sebebi gibi .
    Kaynaklar
    http://www.uludagsozluk.com


    http://www.aclforum.com
    http://dusundurensozler.blogspot.com
    http://www.nenedir.net
    http://www.wfsj.org
    http://www.universite-toplum.org
    http://tr.wikipedia.org

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Dicle. 3, önermeye yaptığın yoruma katılıyorum.

      Sil
    2. merhaba dicle .7. önermene kesinlikle katılıyorum.insanoglunun belkıde bilim yapmasındaki en buyuk sebebi kendı yasadıgı cevreyı anlama ve yorumlama cabasıdır.

      Sil
    3. merhaba diclecim, 8. önermene kesinlikle katılıyorum. Bilimin açıklama getiremediği konuların başında metafizik yani doğa üstü güçler ve varlıklar vardır.

      Sil
  16. 3. önermeye katılmıyorum.Çünkü bu önermede dikkat edilmesi nokta "kaçınılmaz" kelimesidir. Aynı gözlemi yapan bilim adamları benzer çıkarımlar yapabileceği gibi farklı çıkarımlarda bulunabilirler. Gözlem sonuçları birbirine yakın olsa da aynı sonuçlar çıkması söz konusu olamaz.
    4.önermeye katılıyorum. Çünkü her bilim insanı özgündür ve kendine ait bakış açıları vardır.Bilimsel düşüncede daha çok yaratıcılık ön plandadır. Bilimde öznellik olduğuna göre bilim insanlarının farklı çıkarımlar yapması gayet normaldir. Örneğin biz fen laboratuvarında deney yaptığımızda farklı sonuçlar bulabiliyoruz, buna bağlı olarak farklı yorumlar yapıyoruz.Zihinsel şemalarımız farklıdır.
    5.önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim, bilim insanının kullandığı bilimsel yöntemler ve yaratıcılık, hayal gücü gibi yöntemlerin toplamıdır. Sadece bilimsel yöntemin kullanıldığını kabul etmek yanlıştır.Bilim adamının ilgi duyduğu alan, kişisel deneyimleri,yasadığı çevre gibi faktörlerde etkilidir.
    6.önermeye katılıyorum.Çünkü bilim tek tek olgularla değil olgu türleri ile ilgilenir. Elde edilen sonuçlar genel olarak açıklanır. Örneğin, “Metaller ısıtılınca genleşir, “Sıvılar bulundukları kabın biçimini alır” gibi önermeler tek tek olguları değil, kapsamı sınırsız olgu sınıflarına ilişkin özellikleri anlatır.
    7.önermeye katılıyorum. Çünkü insan doğası itibariyle meraklı bir varlıktır. Bilim insanlarının yaptıkları deneyler bu meraktan doğmuştur. Bilim insanı araştıran, sorgulayan bir yapıya sahiptir .Bu nedenle yaşadığı evreni anlama çabası içerisindedir.
    8.önermeye katılmıyorum. Çünkü insanoğlu beyninin %100'ünü kullanabildiği zaman bilim tüm sorulara cevap verebilir. Bu da imkansız gibi bir şey. Özellikle metafizik olaylar karşısında bilim çaresiz kalmıştır. Ayrıca bilim dediğimiz şeyi etten kemikten insanlar yapıyor. Dolayısıyla her sorunu çözmeleri imkansızdır.Bilim her soruya cevap bulamaz ama mümkün olabilenleri cevaplar.Bilimin cevap veremediği konuya örnek verecek olursak;neden rüya gördüğümüz hala açıklanamamaktadır.Bilim adamları Sigmund Freud’un “rüyalar, bilinçdışı isteklerimizin ifadeleridir” tezini reddediyor.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    www.bilimindogasi.net
    www.nenedir.net/nedir/bilim/2638-bilimsel-genelleme-nedir.html‎
    www.uludagsozluk.com/k/bilim-tum-sorulara-cevap-bulamaz/‎

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8.önermene ben de katılıyorum. bende yorumumda belirttim. big-bang in en başı daha açıklanamamaktadır.

      Sil
    2. 7.önermeye verdiğin cevaba katılmakla birlikte şunuda söyleyebilirim;bilim birçok gizil boyutu vardır bu boyutların anlaşılması ve açıklanması gerek

      Sil
    3. nalancım ben de 8. önermene katılmıyorum çünkü bilim deney gözlem dışında his duygu ve düşünceyi algılar ancak bunları ispat edemez o yüzden her soruya cevap veremez

      Sil
    4. Zehracım ben zaten bilim her soruya cevap veremez diyorum.Ama mümkün olabilenleri cevaplar diyorum.

      Sil
    5. Merhaba nalancım 6. önermene katılıyorum. Bilimde tümevarım yöntemi mevcuttur. Dediğin gibi olguları tek tek değil bir bütün olarak ilişkilendirerek ele alır. Bu yüzdendir ki özelden genele ilkesi bilimde aranan özelliklerden biridir.

      Sil
    6. mümkün olabilenler diyoruz fakat onlarında cevapları ne kadar doğru onu bilemiyoruz işte

      Sil
  17. Merhaba Nalan. 8.önermende bilim adamlarının Sigmund Freud'un tezini reddettikleiyle ilgili bir örnek vermişsin.Bu örnekle beraber cevap daha açıklayıcı olmuş.Sana katılıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrb nalan 8.önermedeki açıklamana katılmıyorum bilimin din ve metafizik için caresiz kalmıştır bunun insan zekasıyla alakası yok diyorum.

      Sil
    2. meraba nalan bende 8 önermene katılmıyorum . insanların evrende cevaplayamadıkları ortaya koyamadıkları birçok soru vardır ve zaman ilerledikçede bu sorular kesin olarak yine açıklamanayacak (metafizik).

      Sil
    3. Merhaba Mihri ben zaten insanların cevaplayamadığı sorular var diyorum neye katılmadığını anlamadım.

      Sil
    4. Mrb Serhat ben insan zekasını örnek olarak verdim. Nasıl ki insan beyninin %100 'ünü kullanamıyorsa bilim de tüm sorulara cevap veremiyor.

      Sil
  18. "Aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımlar yapması kaçınılmazdır".
    Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel çalışma kişilere bağlı, bilim objektif olamıyor. Burada iki bilim insanı aynı kalitede teknolojik aleti kullanıyor mu sorusu da önemli. Örneğin iyi bir teleskopla jüpiterin birkaç uydusunu görülebilirken, ışık toplama gücü az olan teleskopla belki de gözleyemeyeceğiz. Aynı kalitede olsa bile benzer çıkarımlar yapılması kesin değildir. Örneğin Darwin doğal seleksiyonu savunurken yapılan araştırmalar bunun kesin doğru olmadığını kanıtlamıştır.
    "Aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlara ulaşılabilir".
    Bu önermeye katılıyorum. Yine bilimsel çalışma yapan kişilerin objektif olamaması bir neden olarak gösterilebilir. Örnekleyecek olursak, bazı bilim insanları yumurtayı antioksidan özelliğinden dolayı çok faydalı bulurken bazıları tam aksine zararlı görüyor. Aynı araştırma farklı çıkarımlar olmuştur burada..
    "Bilim, bilim insanlarının sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları araştırmalar toplamıdır".
    Bu önermeye kısmen katılıyorum. Çünkü günümüzde çoğu bilim insanı bilimsel yöntemleri kullanarak araştırmalarını yapıyor ama bilimin her alanında bilimsel yöntemler uygulamaz.edebiyat gibi.
    " Bilimin amaçlarından biri genellemedir".
    Bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel bilgi tek bir koşulda doğru olamaz. Misal, etki-tepki yasası, enerjinin korunumu gibi bilimsel bilgiler her koşulda geçerli, dolayısıyla genellenmiştir.
    "Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama onu açıklama çabasıdır".
    Bu önermeye katılıyorum. Mesela Galileo yaptığı teleskoplarla gökcisimlerini gözlemlemiş ve çıkarımlarda bulunmuş. Zamanla uzaya araçlar gönderilerek gökcisimleri incelenmiş ve elde edilen bilgiler ışığında çıkarımlar yapılmıştır.
    "Bilim bütün sorulara cevap verebilir".
    Katılmıyorum. Bilimin cevap veremediği sorular da vardır(big-bang in en başını bilemiyoruz, ya da karadeliklerin fiziğini çözemiyoruz). Bilim bütün sorulara cevap verir demek, bilimin durağan olması demek olur ki bu da doğru değildir.
    www.acikbilim.com
    www.wikipedia.org
    www.notdenizi.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sibel 5.önermede sadece kelimesi olmasaydı ben de katılabilirdim. Ama sadece bilimsel yöntemleri kullanarak demesi hatalı oluyor. Bu yüzden 5.önermeye katılmıyorum.

      Sil
    2. Merhaba sibel
      4.önermende bir örnek vermişsin ve bilim adamlarının objektif olmamasını neden göstermişsin.bu önerme için sadece bu biraz eksik kalmamış mı.diğer önermelerini çok güzel açıkladığını düşünüyorum.

      Sil
    3. merhaba sibel 5. önermene ek olarak; derste bahsettiğimiz bilimin 3 e ayrıldığını söylemiştik zaten bunları göz önüne aldığımızda sadece bilimsel yöntem kullanmanın mantıksız olduğu kansına varırız. örneğini kendi düşüncelerimin içinde de verdim zaten.

      Sil
  19. 3.İki bilim insanı aynı deneyi yapar benzer çıkarımlar yapabilir fakat bireylerin sosyo kültürel yapısı,dini inançları,zihin şemaları,algısal farklılıkları vardır.Buna bağlı olarak aynı deney,aynı ortamlarda yapılmasa bile bireysel farklılıklardan dolayı farklı sonuçlar ve bu sonuçlara bağlı olarak farklı çıkarımlar yapalabilir.Bu yüzden bu önermeye katılmıyorm.
    4. Evet. Katılıyorum. Popper’in dediği gibi mutlak doğru yoktur.Bir deney aynı kişi tarafından tekrarlanırken bile aynı sonuçlar elde edilemiyorken farklı kişiler tarafından yapılan gözlemlerin farklı sonuçlar vermesi kaçınılmazdır.Çünkü her birey düşünce yapısı,zihinsel şeması,yaşadığı çevre bakımından farklıdır.
    5.Bilim 3 başlık altında toplanır.Bunlar;
    1-doğa bilimleri(fizik,kimya,biyoloji,jeoloji)
    2-formel bilimler(matematik,mantık)
    3-sosyal bilimler(tarih,edebiyat,felsefe,sosyoloji) dir.
    Bu bilimlerden sosyal bilimler hakkında bilimsel yöntemler ile bilgi elde etmek zordur.Oyuzden bilimsel yöntemler tek başına yeterli olmaz bilim insanları kendi düşüncelerini,duygularını ve fikirlerini de yansıtır bilimsel çalışma sürecinde. Bu yüzden önermede yer alan sadece kelimesinden dolayı katılmıyorum.
    6.Katılıyorum.Bilim genelleyicidir: Bir vaka veya durumda doğru olarak bulunmuş bilgiler, diğer vakalar içinde aynı derecede doğrudur .Çünkü bilimin işlevlerinden biri yordamadır, bilinen ya da gözlenen durumlardan yola çıkarak bilinmeyen ya da gözlenmeyen durumlar hakkında kestirimde bulunmaktır. Yaptığı çıkarımlar sonucu genellemeler elde eder.
    7. Eınstein a göre Bilim aklın düzenleyici niteliğini kullanarak olgu dünyasını anlaşılır kılmaya çalışır. İnsan dünyanın oluşumunu merak etmiş ve bunu öğrenmek için araştırmalar yapmıştır bu araştırmalarını yaparken her konuyu kendine has yöntemlerle çözümlemeye ihtiyaç duyar. Bu yüzden katılıyorum.
    8. Katılmıyorum,aslında bilim bütün sorulara cevap vermeye çalışır fakat eksik kalır. Örneğin rüya görmek,gülmek hala bunların sebepleri açıklanamıyor.

    yegitek.meb.gov.tr/aok/aok_kitaplar/aolkitaplar/felsefe_1/3.pdf‎
    iys.inonu.edu.tr/webpanel/dosyalar/477/file/.../bilimselyontem.ppt‎
    mobilim.bozok.edu.tr/tr/sunu/fen_sunum.ppt‎
    moodle.baskent.edu.tr/mod/resource/view.php?id=27392‎
    egitim.erciyes.edu.tr/~imarulcu/.../bilimselarastirmayontemlerisunusu.pdf‎

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Meraba esra. 5. önermende sosyal bilimlere değinmişsin fakat onunla ilgili örnek vermemissin. Örnek vererek daha iyi açıklanmış ve anlaşılmış olur

      Sil
    3. Merhaba Tugçecim örnek verecek olursak sosyal bilimler içinde mesela edebiyat ile ilgili bir çalışma yapılırken deney yöntemini kullanamayız.ancak gözlem sonuçlarına ve mantığa uygun ifadelerle gerçeğe ulaşmaya çalışırız.geçmişe ait bir eser bulunduğunda ancak bunun üzerine gözlemler yapılabilir.

      Sil
  20. 3.önermeye katılmıyorum çünkü aynı gözlemi yapan iki bilim insanının yaşantıları, kültürel farklılıkları aynı gözlemi yapmalarını olanaksız kılar
    4.önermeye katılıyorum çünkü iki bilim insanı öznel varlıklar olduğu için ve farklı yaşantılar yaşadıkları için aynı olaydan farklı varsayımlar çıkarabilir
    5.önermeye katılmıyorum çünkü bilim sadece bilimsel yöntemlerle değil duygu ve düşüncelerinde devreye girmesiyle oluşan bir süreçtir
    6.önermeye kısmen katılıyorum çünkü bilim genellemelere ulaşmaya çalışır ama bilimin sürekli dinamik hali ve gelişmeye yüz tutması genellemeyi tamamen yapmayı olanaklı kılmaz
    7.önermeye katılıyorum çünkü bilimin birçok boyutu vardır ve bu boyutlarının tamamen anlaşılabilmesi için birçok yöntemle gizil yönleri açığa çıkarılmalı
    8.önermeye katılmıyorum çünkü bilim sadece algılanabilen öğelerle ilgilenir metafizik ile duygusal boyuta çoğu zaman eğilmemektedir bunun sonucu olarak tüm sorulara cevap verememektedir

    http://www.bilim.org/
    tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Recep, 6. önermedeki yorumunda genellemenin her zaman olmadığını söylemişsin. Ancak bilimde genelleme her zaman mümkündür. Ortaya çıkan olgular eğer yanlış ya da eksik ise genelleme gözden geçiriliyor ve tekrar oluşturuluyor.

      Sil
    2. 4. önerme hakkındaki yorumuna katılıyorum. Farklı yaşantılar insanların zihnindeki şemaların farklı olmasını etkiler. Bu nedenle farklı bakış açılarına sahip olurlar.

      Sil
    3. Merhaba Recep, 6. önermede haklılık payını olduğunu düşünüyorum. Çünkü bilimin amacı genellemeler yapmaktır ve bu yönde olmayı amaçlar ama dediğin gibi bilimi bilim yapan dinamik olaylar bütünü ise genellemeler her zaman geçerli olmayabilir. Bilim bunu amaçlar ama bir konu hakkında genelleme yapmak oldukça güçtür.

      Sil
    4. Merhaba Recep, 6.önermede sanırım bi ikileme düşmüşün. Şöyle eklemek isterim. Bilim, insan hayatını kolaylaştırabilmek için genellemeye varmayı amaçlar.Fakat bu genellemeler değişen koşullarda geçerliliğini koruyamazsa çürütülebilir.Ve Çiğdem'in de dediği gibi bir yenisi oluşturulur, ama o 'genelleme' bence her zaman vardır. Merve'ye katılmıyorum.

      Sil
    5. 4.önermede insanın öznel bir varlık olduğunu eklemen güzel bir cevap olmuş.5.önermede de benim düşündüğüm gibi insanın duygu düşüncelerinin devreye girmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtmissin.

      Sil
  21. 3) Bu önermeye katılmıyorum. Her ne kadar bilim insanları objektif olmaya çalışsada yasadıgı cevreden, önceki araştırmalardan etkilenecektir. Birbirine benzer cıkarımlar yapılabilir bu normal birsey fakat her gözlemi yapan bilim insanları benzer sonucu elde edemeyebilir.
    4) Bu önermeye katılıyorum. Her insanın yorumlama bicimi farklıdır. Örnegin bir deneyin sonucunun nedeni 1.bilim insanına göre farklı iken 2. bilim insanına göre farklı olabilir. Burda yine cevreden, gecmisten her türlü seyden etkilenme vardır.
    5) Bu önermeye katılmıyorum. Bilim sadece bilimsel yontemlerle olmusmaz. Akıl yürütme, mantıklı cıkarımlar yapma yada tesadüfi sekilde olabilir. Örnegin yer cekimini bulan Newton bir elmanın yere düşmesi ile bunu fark etmiş ve mantıklı cıkarımlar ile ispatlamıstır. Bizde bugün hala onun bulmus oldugu yasaları kullanmaktayız.
    6) Bu önermeye katılıyorum. Bir deneyde bulunan sonuclar yaklasık hep aynı seyi elde ediyorsa bu sonuc genellenir. İstisnalar cıkabilir fakat bu genellemesini bozmaz.Örnegin katılar ısıtılınca erir. Bu bir genellemedir. Cünkü cogu katı ısıtılınca erir. Farklı degerde sıcaklıkta olsada elbet hepsinin bir erime noktası bulunur. Bu sekilde cogu sonucu genelleyebiliyoruz.
    7) Bu onermeye katılıyorum. İnsan dünyaya geldigin günden beri nasıl bir sistemin icinde oldugunu, hangi bütünün parcası oldugunu yasadıgı cevrenin nasıl bu denli bir düzen icerisinde oldugunu hep merak etmiştir. Bu yüzden insanlar hep bir arastırma deney gözlem icerisinde olmustur.
    8) Bu önermeye katılmıyorum. Bilim elinden geldigi kadar bütün sorulara cevap bulmaya calısır fakar caresiz kaldıgı durumlarda vardır. Örnegin evrenin ilk ana maddesi nedir sorusuna bilim insanları farklı cevaplar versede henüz ne oldugu kesin degildir. Bunun gibi, bilimin acıklayamadıgı bir cok soru vardır.


    http://www.slideshare.net/mbolmez/bi-lim
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    www.mku.edu.tr/getblogfile.php?keyid=184‎
    www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf‎

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Büşra 3.önermende bilim insanları benzer sonucu elde edemeyebilir kısmına katılmıyorum. Bence benzer sonuç olabilir ama aynı sonuç olamaz.Ama benzer çıkarımlar yapabilir demişsin, buna ben de katılıyorum.

      Sil
    2. Meraba büşra. 8. önermede yazdığın şeyi iyi açıklamışsın. Verdiğin örnekte metafik ve din konusu örnekleri dışında farklı bir örnek olmuş.

      Sil
    3. meraba büşra.8. önermen hakkındaki örneklemene kesınlıkle katılıyorum kımısı su kımısı hava kımısı ıse baska seyler demıstır ama hala ispatlanamamstr.

      Sil
    4. mrb büşra 6. önermede verdiğin örnekle çok daha anlaşılır yapmışsın

      Sil
  22. 3. önermeye kısmen katılıyorum. burada aynı şartlarda ve aynı ortamda ve aynı teknolojide, aynı kültürde deney yaparlarsa aynı sonucu bulabilirler.fakat ortamlar ,deney yapılan zamanlar , kullanılan teknolojiler, bilim adamlarının yetiştiği kültür farklı olursa aynı sonucu bulmayabilirler.

    4. önermeye katılıyorum. deneyin yapıldığı zaman mekan ve deneyi yapan bilim adam adamının niteliklerinin farklı olması farklı sonuçlara ulaşmalarına neden olur. hatta aynı gözlemi yapan bir bilim adamı bile farflı sonuçlara ulaşabilir.bunun nedeni ise gerek deneyi tekrarladığı zaman aralığı,gerekse o zamanlarda kullandığı teknoloji gerekse de değişen görüşüdür.

    5. önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim; geçen derste de bahsettiğimiz gibi sadece deneylerle açıklanmaz. bilim fen bilimleri, sosyal bilimler ve formal bilimler olarak 3'e ayrılır. ve biz sosyal bilimleri deneylerle açıklayamayız. örneğin bir savaşı hakkında bilgiyi deneylerle değil geçmişte duyduğumuz ya da yazılı bir metin yardımıyla elde ederiz.

    6. önermeye katılıyorum. bilimsel bilgi değişime açıktır ve genelleyicidir. bilimsel bilgiler yeni bakış açıları ve teknolojik gelişmelerin beraberinde yeni kanıtların ortaya çıkmasıyla değişime uğramaktadır. bilimsel bilgiler tek tek olgularla olaylarla ilgilenmez bir bütün olarak ele alır.

    7.önermeye katılıyorum. bunu dersin birinci bölümünde anlatılan bilim adamlarının ortaya attığı görüşlerden de anlaya biliriz. bilim insanları dünyanın hangi maddeden meydana geldiğini, dünyanın şeklini, gezegenlerin sıralanışı, dünya mı güneş etrafında dönüyor, güneş mi dünya etrafında dönüyor merak edip araştırmış ve farklı farklı görüşler ortaya atmışlardır.

    8. önermeye katılmıyorum. bilim tüm sorulara cevap vermez. bunun sebeplerinden biri buna teknolojinin yetmeyişi ve bazı sorularının cevabının bilimsel araştırma yöntemleri ile açıklanamayışıdır. bilim merak edilen tüm soruları açıklama çabası içine girse de bunu yapamaz.
    http://www.slideshare.net/mbolmez/bi-lim
    http://mertugrul.wordpress.com/bilim-tarihi/(ppt dosyaları)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Narin 3.önermede aynı ortamda deney yaparlarsa aynı sonucu bulabilirler demişsin ya bu kısma katılmıyorum. Çünkü biz laboratuvarda aynı deneyleri aynı ortam koşullarında yapıyoruz ama farklı sonuçlar buluyoruz.Bence aynı yerine benzer kelimesi daha iyi olur gibi geliyor bana.

      Sil
    2. Merhaba narin nalan ın söylediğine katılıyorum birde 8. Önermene ekleyecek olursak örneğin özellikle din ve metafiziğin konularında açıklık getirilemeyen şeyler vardır.

      Sil
    3. Meraba Narin. 3. Önermeye kısmen katılıyorum demişsin. Ama ayrıca 4. Önermeye de katılıyorsun. Burda bir çelişki var. Ayrıca aynı ortam aynı kültür olsa bile insanların zihinsel şemalari bakis acilari farklı olabileceğinden dolayı farklı sonuçlar bulmaları kaçınılmaz oluyor.

      Sil
    4. Merhaba Narin, 3. ve 4. önermede bir tutumsuzluk var. Çünkü , deney aynı ortamda olsa bile bilim insanlarının kendi zihinsel şemaları onların farklı çıkarımlar yapmasına neden olmaktadır.Aynı kültüre sahip olan insanlar ne kadar birbirine yakın görüşte olabilirler ki ? Bence bu ihtimal çok çok az.

      Sil
    5. merhaba tuğçe, nalan ve çiğdem
      3. önermede bir genelleme yapmadım farkındaysanız. bir olasılık olarak değerlendirdim. çünkü kesinlikle aynı sonuçları bulamazlar dememiz biraz mantıksız olur. biz kendimiz bilimde kesinlikten bahsedemeyiz dedik.

      Sil
    6. merhaba edacım 8. önerme için verdiğin örnek güzel olmuş teşekkür ederim.

      Sil
  23. narin 3 ve 4 önerme ikisine de katılıyorum demişsin orda bir çeliş ki yok mu.. ?
    4.önermede '' değişen görüşler '' demişsin tmm buna bende katılıyorum ama 3. önermede ''benzer çıkarımlar kaçınılmazdır.'' sence bu ifade 4. önermeye verdiğin cevpla çelişmiyor mu.? bide çıkarım deneyin sonucu mu yoksa sonucun yorumlanması mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. açıklamamı yukarıda yaptım selmancım. bilimde kesin bulamazlar diyemeyiz bence.

      Sil
  24. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  25. 3.önermeye katılmıyorum; çünkü; bilim adamlarının yaşadığı çevre,aldığı eğitim,kültürleri, hayal gücü ve yaratıcılıkları farklıdır.sonuçta gözlemleri farklılık gösterir. Gözlenen özellik bilimsel bilgi niteliği taşımaktadır ve bilimsel bilgi kişiden kişiye değişmez, objektiftir.
    4.önermeye katılıyorum; Aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlara ulaşabilir.Çünkü bilginin oluştuğu ortam şartları veya insanın konu hakkındaki kendi görüşleri ve konuyu araştırma ve sonuç bulma işlemleri farklı ise aynı konu üzerinde farklı çıkarımlar yapmaları kaçınılmazdır.
    5.önermeye katılmıyorum;Bilim adamlarının araştırma yaparken bilimsel yöntemleri kullanmak zorundadırlar. fakat bilimsel yöntemleri kullanmadan da bilimsel veriler ulaşabilirler,Çünkü işin içine sezgi gücü,şans faktörü, kavrayış yeteneği gibi etmenlerde girer.Bilim fen bilimleri formal bilimleri ve sosyal bilimler diye gruplara ayrılır sosyal bilimlerde bilimsel metod olmaz sezgi his düşünce ön plandadır.
    6.önermeye katılıyorum ; Bilim tek tek olaylarla değil, bunlar arasındaki ilişkilerle ilgilenir. Bilimde tek bir olgu tek başına anlamsızdır.Benzer ilişkilerde daha sonra belirli bir model oluşturulur. Böylece olayların hepsinde geçerli olabilecek şekilde yasalar ortaya koyulur.Örneğin, metaller ısıtılınca genleşir, sıvılar bulundukların kabın şeklini alır gibi önermeler tek tek olguları değil, kapsamı geniş olan sınıflandırmaları içerir.
    7.Önermeye katılıyorum; Bilim,insanların var olmayan olguları bulmasına ve yeni şeyler öğrenmesi için ön ayak konumundadır.Bilim tarihini araştırdığımızda da bilimin temellerinin sanat tarafından atılmış olan bir alan olduğunu görürüz her aşamada sanat ve yaratıcılıkla, bilim insanların hayat koşullarını iyileştirmek için yapılan çalışmaların bütününü kapsar.
    8.önermeye katılmıyorum;Bilim her türlü soruya cevap veremez.Örneğin din,metafizik gibi konular bilimin bir dalı değildir ve bilimden de öte bir çözümlemeyi kapsar ve genellikle gözlemlenemez özelliktedir.

    kaynaklar;
    http://wikipedia.org/wiki/Bilim
    www.teknolojide.com/bilim_nedir
    www.egitim.aku.edu.tr


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kanunun olması o kanunun degismemesi anlamına gelmez kanunları ya da bilimsel bilgiyi ortaya atan kişilerdir

      Sil
    2. 6. önermeye bende katılıyorum ve çok güzel açıklamışsın zehra, genelleme yapmak bilim insanlarının işlerinide kolaylaştırmaktadır, teker teker uğaşılmıyor en azından.

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. 5.önermeye yaptığın yoruma bende katılıyorum.Bilim insanının öznelliği yanı sıra sezgi gücü,şans faktörü, kavrayış yeteneğide bilimin oluşmasına katkı sağlar.

      Sil
    5. Merhaba Zehra, 7. önermede bilim sanat ilişkisinden bahsediyorsun, Evet bilimle sanat birbirleriyle etkileşim halinde olabilir. Bilimin doğası dersinde işlemiştik. Mimar SİNAN, yaptığı eserlerde hem teknik bilimlerden hem de sanattan yararlanmıştır. Yaptığı eserlerde mühendisliğe çok önem vermesinin yanında estetiğe de verdiği önemi görmekteyiz.

      Sil
    6. 3.önerme de hayal gücü ve yaratıcılıklarına değinmen aynı fikirde olduğumuzu gösteriyor.

      Sil
  26. 3)Bu önermeye katılmıyorum. Aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarım yapması olasıdır. Fakat kaçınılmaz değildir. Çünkü bilim insanlarının eğitim düzeyi, bakış açısı, kullandığı teknoloji, zaman, mekan farklılık gösterebilir.

    4)Önermeye katılıyorum. Farklı çıkarımlara ulaşabilir. Görüş açısı, bilgi birikimi, ortam farklılığı çıkarımları farklılaştırabilir.

    5)Önermeye katılmıyorum. Bilimsel yöntem bilimsel bilgi üretiminde, doğruyu bulmada en önemli yol olmakla birlikte, tek yol değildir. Darwin'in evrim kuramını at arabası ile gezerken bulduğu, Watt 'ın buharlı makineyi bir öğle gezisi sırasında biçimlendirdiği bilinmektedir. Bunlara bakarak gerçeği bulmada sezginin rolü de olduğu söylenebilir.



    6)Önermeye katılıyorum. Genellemelere gitmek; bilimsel yöntemle elde edilen verilerden yola çıkılarak genellemelere gidilir. Böylece benzer her problem ya da olay için araştırmak yapmaktan kurtulunmuş olur.

    7)Bu önermeye katılıyorum. Bilim, fiziki ve doğal evrenin yapısının ve hareketlerinin bir takım yöntemler (deney, düşünce, ve/ veya gözlemler) aracılığıyla sistematik bir şekilde incelenmesini de kapsayan entelektüel ve pratik çalışmalar bütünüdür.

    8)Önermeye katılmıyorum. Bilim, insanların sandığının aksine ''neden'' sorusuna cevap vermez.
    Aradığı ''nasıl'' sorusunun cevabıdır aslında. Çünkü neden bir çırpıda söylenebilecek bir şey değildir. Tarihsel süreçte ve bugün ''neden'' sorusu dinin temelidir. Bilim din olma iddiasında olmadığından, kanıtlara dayalı bir cevap bulmadıkça fikir yürütmez.


    Kaynaklar:

    www.wikipedia.org
    http:// slideshare.net/mbolmez/bi-lim
    www.teknolojide.com
    http://blog.radikal.com.tr/Sayfa/bilim-hangi-soruya-cevap-vermeye-calisir-49453

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Semra, 5.Önermeye verdiğin örneğe ve yoruma katılıyorum dediğin gibi bilimsel bilgi yöntemleri bilim için tek yol değildir.

      Sil
    2. Merhaba Semra, 8.önermede bilim neden sorusuna cevap veremez demişsin ancak bilimde neden-sonuç ilişkisi vardır yani evrende bizim dışımızda olan bir gerçeklik söz konusudur. Gerçekleşen olaylar ya da gözlemler birbirleriyle ilişkilidir. Bundan dolayı da bilimin temelini ''Neden? '' sorusu oluşturur.

      Sil
    3. merhaba Semra 8. önerme konusunda Müge'ye katılıyorum. Bilimde kullanılan "neden?" sorusu bir çırpıda doğru cevap verilmenin aksine insanların merak etmesini sağlamak amaçlı sorulmuştur.

      Sil
  27. 3. önermeye katılmıyorum, aynı gözlemi yapan iki bilim adamı benzer çıkarımlar yapmayabilirler çünkü , her insan aynı durumu gözleyebilir fakat yaptığı yorumlar ve çıkarımlar kişiden kişiye değişebilir bunun nedenide bilim insanlarının aynı koşullarda yetişmeyip, aynı hazırbulnuşluğa sahip olunmamasından kaynaklanabilir.

    4. önermeye katılıyorum, 3. önermede de dediğim gibi aynı olayı gözlemlemek aynı çıkarımlara ulaşılmasını sağlamaz.

    5. önermeye katılmıyorum çünkü bilimden bahsederken sadece deney gerektiren (fen gibi..) bilimler olmayabilir. deney gerektirmeyen, araştırma ve inceleme gerektiren (tarih ve pskoloji gibi..) bilimlerde bulunmaktadır.

    6. önermeye katılıyorum çünkü bilimsel yöntemlerle elde edilen verilerden yola çıkarak genellemelere gidilir. böylece benzer her problem ya da olay için araştırma yapmaktan kurulunmuş olur.

    7. önermeye katılmıyorum çünkü insanlar yüzyıllardır yaşadığı çevreyi, dünyayı anlayıp yorumlayabilmek için uğraşmışlardır ve halen de bunun için uğraışlmaktadır bilimde burada kullanılan en önemli araçtır.

    8. önermeye katılmıyorum çünkü bilim bazı olağanüstü ve dini durumları açıklamada zorluk çekmiştir ve açıklayamadığı yerlerde bulunmaktadır.

    http://www.slideshare.net/mbolmez/bi-lim
    http://www.wardom.org/bilimin-amaci-nedir-118399/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sümeyye, 4 önermedeki yorumuna ben de bir kaç yorum eklemek istedim . Senin de dediğin gibi iki farklı bilim insanının düşünceleri, yaşama tarzları onların bilime olan katkılarını etkilemektedir . Şunu da bilmekteyiz ki her insanın bir zihinsel şeması vardır ve bu şemalar farklı çıkarımlara neden olmaktadır.Kısacası aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanının yorumu da farklı olacaktır.

      Sil
    2. Merhaba Sümeyye. 5. önermeye yaptığın yoruma katılıyorum.'sadece' kelimesini vurgulaman da daha açıklık getirici olmuş.

      Sil
    3. haklısın çiğdem iyi oldu hatırlattığın.
      teşekkürler mehmet :):)

      Sil
    4. Merhaba Sümeyye. 7. Onermede katılmıyorum demişsin fakat katılacak şeyler yazmışsın.

      Sil
  28. 3. önermeye katılmıyorum. İnsanların yaşadıkları çevre, inançları, sosya-kültürel durumları birbirinden farklı olduğu için benzer çıkarımlar yapması kaçınılmazdır ifadesi doğru değildir. Bilim kişilere bağlı olduğu için tam anlamıyla objektif olamamaktadır.
    4. önermeye katılıyorum. Aynı deneyler defalarca yapıldığı halde bile farklı sonuçlar alınmaktadır. Bunun nedeni ortam şartlarının kusursuz olmamasıdır. Ayrıca her insanın şeması birbirinden farklıdır ve insan şemasındaki bilgileri kullanır. Bu yüzdende farklı sonuçlar olacaktır.
    5. önermeye katılmıyorum. Bilim sadece fen bilimlerinden oluşmamaktadır. Tarih, sosyoloji, psikoloji gibi sosyal bilimlerde bulunmaktadır. Bunlar bilimsel yöntemlerle açıklanamamaktadır.
    6. önermeye katılmıyorum. Bilim tek tek olaylarla ilgilenmez. Bilim genellemeleri ifade eder.
    7. önermeye katılıyorum. Bilim bilme isteğinden ortaya çıkmaktadır. İnsanoğlu varoluşundan beri yaşadığı evreni, dünyayı bilmek anlamak istemiştir.
    8 önermeye katılmıyorum. Bilim tüm sorulara cevap veremez. Bilim her an değişim içindedir. Aynı zamanda deneylerle açıklanamayan bilimlerde bulunmaktadır ve teknolojik imkanlarda yetersiz kalmaktadır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mehtap, senin de dediğin gibi bilim bazı sorulara yanıtsız kalmaktadır. Deneylerle açıklanamayan bilimler de bulunmaktadır demişsin ancak, bana göre bu konuda ifadeni tam olarak belli etmemişsin. Deneylerle açıklanamayan bilimler tarih ve sosyoloji gibi yoruma, mantığa dayalı bilimlerdir .Ayrıca metafizik ve din gibi konularda da bilim yetersiz kalmaktadır.

      Sil
    2. http://www.slideshare.net/mbolmez/bi-lim
      www.wikipedia.org
      www.teknolojide.com/bilim_nedir
      moodle.baskent.edu.tr/mod/resource/view.php?id=27392‎

      Sil
    3. 5.önermedeki bilim sadece fen bilimlerinden oluşmamaktadır ifadesine katılıyorum. Bilim hayatn kendisidir ve açıklamaya yetersiz kaldığı alanlar mevcuttur.

      Sil
    4. Merhaba Mehtap, 8. önermede evet dediğin gibi bilim her an değişim içerisindedir. Bilim gözlemseldir. Ve biz güneşi, ayı, yıldızları gözlerimizle görürken ve faydalanırken , diğer organımız olan ellerimizle tutamayız . Ama varlığından haberdarız. Deneylerle ve teknolojik aletlerle ve sorularla ulaşamadığımız (ellerimizle tutamadığımız hem soyut hem somut olan bilim kaynakları ) öğelerdir.

      Sil
    5. tüm önermelere hemen hemen aynı düşüncelerle yanıt vermişiz bu yüzden yazdıkların benim düşüncelerimi yansıtıyor.evet bilimin tek tek olaylarla ilgilenmedigi güzel bir varsayım.

      Sil
  29. 3.Önermeye katılmıyorum.Çünkü;bilim adamları aynı gözlemi yapıyorlarsa dahi kişilerin bakış açıları farklı olduğundan dolayı değişebilir.Kaçınılmaz kelimesi yerine olası denilebilirdi.Aynı gözlemde birbirlerinden daha farklı sonuçlara ulaşabilirler.
    4.Önermeye katılıyorum.Çünkü; gözlemleri ve düşünceleri farklı olabilir her birey özneldir, bilgi birikimleri farklı olabilir, yetiştikleri ortam farklı olabilir.Bu nedenle farklı çıkarımlara ulaşabilirler.
    5.Önermeye katılmıyorum.Çünkü; bilimi genel almalıyız yani;sosyal bilimleri, formal bilimleri ve fen bilimleri adı altında tüm düşünerek katılmıyorum.Evet bilimsel bilgi basamakları önemli bir aşama ama bilimin tümü için değil.Tarihsel gelişmeleri geçmişten kalan yazı ve eserlerle öğrenip araştırabiliriz.
    6.Önermeye katılıyorum.Çünkü;bilimde genelleme amacı vardır.İstatistiksel araştırmalarda tüm üniversite öğrencilerine ulaşmak güçtür bu yüzden bütünü temsil edecek belli sayıda öğrenciyle çalışmalar yapılır ama sonuçlar doğrultusunda tüm öğrencilere genelleme yapılır.
    7.Önerme katılıyorum.Çünkü; insanlar yaşadıkları ortamlarla ilgili gelişmeler, oluşan olaylar ve bunların etkisinde kalınca; evreni anlamaya ve açıklamaya gidilmektedir. 8.Önermeye katılmıyorum.Çünkü; bilimin cevap veremeyeceği konularda vardır.Örneğin; dini konularda bilim tüm sorulara cevap veremiyor.

    www.teknolojide.com/bilim_nedir
    moodle.baskent.edu.tr/mod/resource/view.php?id=27392‎
    egitim.erciyes.edu.tr/~imarulcu/.../bilimselarastirmayontemlerisunusu.pdf‎
    http://www.tk.org.tr/index.php/TK/article/view/444/434

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aişecim, 6.önermene farklı örnek verecek olursak,bir ilaç üretildiğinde bu ilacın etkinliğini gözleyebilmek için öncelikle denekler üzerinde deneniyor,olumsuz sonuçlar elde edilirse bunun insanlar üzerinde de olumsuz etki yapacağı düşünülüyor ve bunun üzerine başka çalışmalar yapılarak sorun giderilmeye çalışılıyor.olumlu sonuç elde edildiğinde ise bu ilacın insanlar içinde kullanılabileceği gibi bir genellemeye varılıyor.

      Sil
  30. 3. önermeye katılmıyorum. Aynı gözlemi yapan iki bilim insanı benzer çıkarımlar yapabilir. Ancak bu her zaman geçerli değildir, kesinlik yoktur. Bilim insanın dini, içinde bulunduğu toplumu, kültürü onun bilime yönelik farkı çıkarımlar yapmasına sebep olmaktadır. Yani, bu etkenler bilim insanının zihinsel yapısını değiştirmektedir. Zihinsel şemaları farklı olan iki bilim insanının nasıl aynı deney üzerinde kesinlikle aynı çıkarımlar yapması mümkün olabilir ki? Bana soracak olursanız eğer , cevabım "hiç bir zaman ".

    4. önermeye katılıyorum. Çünkü, çıkarım; elde edilen veriler, deneyimler, bilgi düzeyi, hayal gücü, merak duygusu ve toplum gibi bir çok faktörün birlikte etkilediği araştırmacının sonuçları yorumlamasıdır. Bu da gösteriyor ki zihinsel şemalar iki bilim insanını aynı deney üzerinde farklı sonuçlara, çıkarımlara ulaştırabiliyor.

    5. önermeye katılmıyorum. Bilim insanları sadece gözlem ve deneylerle bilimsel bir bilgiye ulaşamazlar. Bilim dediğimiz zaman aklımıza sadece matematik, fizik ya da kimya gelmemeli, tarih, sosyoloji de bir bilimdir. Bu da şunu gösteriyor ki, sadece bilimsel bilgi gözleme ya da deneye dayanmamakla birlikte; akla, mantığa da dayanmaktadır.

    6. önermeye katılıyorum. Gözlenebilen olguları betimleme, olguları ve olgular arasındaki ilişkiyi açıklayarak genellemeye varma ve bu genellemeleri tekrar olgulara dönerek test etme bilimin genellemeye bağlı olarak da ortaya çıktığını göstermektedir.Örnek verecek olursak; Schleiden ve Schwann kendilerinden yaklaşık iki yüzyıl önce Robert Hooke ve Leeuwenhoek gibi bilim insanlarının hücre ile ilgili gözlemlerini tümevarım yöntemiyle bir genelleme yaparak "Hücre Teorisi'nin" temelini atmışlardır.

    7. önermeye katılıyorum.Bilim evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır. Bilim meraktan ve şüpheden doğar. İnsanlar bu meraklarını giderebilmek ve evrene anlam yükleyebilmek için bilimsel yöntemlere başvururlar.Evrene hangi amaçla geldik? evrende bulunan nesnelerin amacı ne ? gibi soruları bilime yönelterek cevabını bulmaya çalışırlar.

    8. önermeye katılmıyorum. Bilim her ne kadar insanların sorularına yanıt verse de bazı konularda açıklama getirememektedir. Sadece varsayımlarla yetinmekte kalmaktadırlar. Örneğin, metafizik ve din konularında hala bir sonuca varılamamıştır.

    Kynaklar: http://www.universite-toplum.org/summary.php3?id=76
    http://www.bilimsenligi.com/tubitak-ortaogretim-ogrencileri-arastirma-projeleri-yarismasi-2014.html
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_bilgi
    http://www.nedirnedemek.com/bilim-nedir-bilim-ne-demek
    http://www.uludagsozluk.com/k/bilim-tum-sorulara-cevap-bulamaz/2/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Çiğdem 3. önermene katılıyorum. burada kesinlik kullanmak bence yanlış olur. benim de açıklamaya çalıştığım buydu.

      Sil
    2. meraba çiğdem.6.önermenın acıklamasına katılıyorum.özellikle tümevarım yönteminin genelleme için kullanılan bi yöntem olmasının acıklanmasıda sanrm yeterli olmus.

      Sil
  31. 3.önermeye katılmıyorum. bilim insanlarına hayal gücünün ve sezgilerin mutlaka katkısı vardır . sadece gördüğü ile yetinmez;aynı zamanda algılar,kendinden de bir şeyler katar. bu yüzden aynı konuda aynı gözleme yapsalar kesinlikle aynı sonucu bulamayabilirler.
    4. önermeye katılıyorum.aynı gözlemde farklı çıkarımlar bulunabilirler.yaşadığı kültürün ve çevresinin etkisiyle bile yorumları faklı olabilir.
    5.önermeye katılmıyorum.bilim sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları bir araştırma değildir. bilim bazen rastlantısal olarakta ortaya çıkmaktadır.örneğin newton'un ünlü yer çekim yasasını bulması rastlantısaldır.
    6.önermeye katılıyorum. bilim genelleme yapar. teorileri ve kanunları oluşturur.
    7.önermeye katılıyorum. bilim bir anlama çabasıdır. insanın kendini,dogayı ve evreni anlama çabasıdır.bu yüzden farklı yöntemi kullanarak evreni anlamaya ve açıklamaya çalışır.
    8.önermeye katılmıyorum . bilim her konuda açıklama yapmaya çalışsa da din ve metafizik konusunda açıklama yapamamıştır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8.Önermede din ve metafizik konularını bilimin açıklayamadığı konular arasında düşünmüşsün bende katılıyorum.Bilim her soruya cevap veremeyebiliyor.Örneğin; Evren nasıl oluşur? Sorusuna araştırmalar yapıldı ama hala araştırılıyor. Cevapsız kalan sorular var.

      Sil
    2. merhaba emine. 5. önermenn örnegi oldukca acıklayıcı olmus ve katılıyorum..bilimin sadece yöntemle olmıcagını bunn yanında raslantısal da oldugun acıklaman güzel..

      Sil
  32. kaynaklar
    https://eksisozluk.com/bilim--49787?focusto=36221172
    tr.wikipediawiki/Bilim.org/
    http://www.ek.yildiz.edu.tr//images/images/yayinlar/bilimtipfelsefeson.pdf

    YanıtlaSil
  33. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  34. 3- Önermeye katılmıyorum. Gözlem bilimsel yöntemin ilk aşamasıdır. Gözlem yoluyla, gerçekler tek tek zihinlerde oluşur. Eğer müdahale varsa, o gözleme “deney” denir. Gözlemi yapan kişi koşulları gözeterek nitel veye nicel gözlem metotlarından birini veye her ikisini de kullanabilir. Sonuç olarak ise nitel gözlemlerin kişiden kişiye göre değiştiğini, nicel gözlemlerin ise daha objektif olduğunu söyleyebiliriz.
    4- Her organ herkesi gözlemler. Aynı olayı gözlemlemek ve farklı çıkarımlara ulaşmak; evet doğrudur. Yeni bilgiler eski bilgiler üzerine inşa edilir. Bilimde devamlılık vardır ve bu bilimin gelişmecilik özelliği ile ilgilidir. Teknoloji sadece “ kolaylaştırma” görevini yapıpo kenara çekilmiyor. Yan etki olarak bizi değiştiriyoriyor. Hemde hiç düşünmöediğimiz kadar. Her yeni teknolojik ürün ile sonraki nesillerin alışkanlıkları, yaşayış tarzı, duyguları şekilleniyor. Coca Cocala'nın sahibine sormuşlar; “ Ne zamana kadar satacaksın bunu” diye. “Her evde, suyun yanında Coca Cola musluğu yapılıncaya denk” demiş.
    5- Doğrudur. Çünkü bilimsel yöntemler kullanılarak bilim insanları aynı hipotezi benzer deney ve gözlemlerle sınayabilirler. Bu tekrarlanabilirlik özelliğide bunu göstermektedir. Aynı deney ile yanlış bir sonuç elde edilirken sonrasında diğer bilim insanı hatalı sonuçu düzeltebilir.
    6-Bilim ve araştırme metot olarak fonksiyoneldir, çünkü olgular ve olgular arasındaki ilişkileri açıklar ve genellemeler yapar. Genelleyicidir. Çünkü elde edilen sonuçlar genel bir şekilde ifade edilmekte, tek tek olgularla değil olgu türleri ile ilgilenilmektedir.
    7-Evet bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açılama çabasıdır. Bizim limitimiz evrendir.
    8- Bilim bütün sorulara cevap veremez. Çünkü insanın da mantık sınırı var. Belli bir dizilimden sonrasını cevaplayamaz. Bizim limitimiz evrendir. “ Eğer olmasaydım ne olurdu?” gibi soruları cevaplayamayız. Bu yüzden sınırlı mantık çeperimizde çok hür olamlıyız ki çekilir olalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8. önermeye yaptığın yoruma katılıyorum.Bilimin herşeyi açıklayamamasının sebebi bilimi insanların yapıyor olması ve insanlarınında mantıklarının sınırı olmasıdır.

      Sil
    2. Merhaba kübracım, 3. önermene katılıyorum. Gözlemin olduğu her yerde az da olsa hata payı vardır. Hele ki bu nitel gözlemlerde oldukça yükselir. Bu sebeple 3. önermede kaçınılmazlık aranmamalıdır.

      Sil
    3. http://www.fizikbilimi.gen.tr/gozlem-ve-deney/
      http://www.dddocs.com/docs/index-255123.html?page=2
      http://bilimindogasiveogretimi.files.wordpress.com/2012/03/bilimin-c3b6zellikleri.pdf

      Sil
  35. 3. önermeye katılmıyorum. Her insan farklı düşünür. İnsanlar olaylara kendi penceresinden bakar. Bu yüzden aynı düşünceler ve yorumlar çıkmaz.

    4. önermeye katılıyorum. Her insan bir olayı kendi bilgileriyle yorumlar ve sonuca varır. Bu yüzden farklı bakış açıları kaçınılmazdır.

    5. önermeye katılmıyorum. Bilime sadece bilimsel yöntemlerle ulaşılmaz. İnsani bilimlerde sadece bilimsel yöntemler kullanılmaz. Bu önermedeki sadece kelimesi yanlıştır.

    6. önermeye katılıyorum. Bilim olgu ve olayları gözlemler sonuca varır. Ve benzer alanlarda genellemeler yapar. Örneğin suyun kaldırma kuvveti bulunmuştur. Diğer sıvılarında yoğunluklarına göre kaldırma kuvveti olduğu genellenmiştir.

    7. önermeye katılıyorum. İnsanlar merak ettiği her konuda araştırma ve bilgi edinme güdüsü içindedir.

    8. önermeye katılmıyorum. Bilim merak edilen bütün konularda araştırma yapar. Bilim her soruya cevap veremez. Bilinmeyen birçok bilgi bulunmaktadır. Çünkü bilim gelişmeye devam etmektedir.

    Kaynaklar:
    www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf
    http://www.baskent.edu.tr/~tkaracay/etudio/agora/bilim/BilimselBilgi.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1.önermeye yaptığın yoruma katılıyorum. Her insan farklı düşünür. Farklı yorumlar. Aynı sonuç çıkmış olsa bile farklı düşüncelerden dolayı farklı çıkarımlar oluşur.

      Sil
    2. 8. önermede yorumunu beğendim.ancak örnek olarak metafizik ve dini inançlar gibi örnekler verebilirdin.

      Sil
    3. 5.önermede anahtar kelime olarak sadeceyi bulman güzel bir fikir.

      Sil
  36. 3. önermeye katılmıyorum
    Bir araştırmacı gözlem yoluyla veri toplar ve bu verilere dayanarak da gözlemlediği olaylar hakkında çıkarımlarda bulunur. Ve bu gözlemler sonucu elde ettiği çıkarımlar elde edilen veriler ve geçmiş deneyimler, sahip olunan bilgi düzeyi hatta yaşanılan toplum değerleri, hayal gücü gibi birçok faktörden etkilenir.bu yüzden aynı gözlemi yapan bilim ansanlarının benzer çıkarımlar yapması ifadesi yanlıştır.
    4. Önermeye katılıyorum
    Bilim adamlarının sahip olduğu bilgi düzeyi, ortam şartlarının farklılığı,yaşadığı toplumun değerleri gibi faktörlerden dolayı bilim adamları aynı gözlemi yapsalarda farklı çıkarımlara ulaşabilirler.
    5.önerme '' Sadece bilimsel yöntemleri kullanarak'' olan kısmına katılmıyorum.Çünkü bilimsel bilgide gözlem ve çıkarım, deney, insan hayal gücü ve merak, üretildiği kültürden etkilenebilirliği vardır.Bilim özellikle merak duygusundan ortaya çıkar,deney ve gözlemlerlede desteklenir.
    6.Önermeye katılıyorum
    Bilim genelleyicidir. Bilim tek tek olgularla değil olgu türleri ile ilgilenir. Eldeedilen sonuçlar genel olarak ifade edilir. Örneğin, “Metaller ısıtılınca genleşir”, “Sıvılar
    bulundukları kabın şeklini alır” gibi önermeler tek tek olguları değil, kapsamı
    sınırsız olgu sınıflarına ilişkin özellikleri ifade eder.
    7.Önermeye katılıyorum
    Bilim, insanın merakı, sosyal kültürel yapısı ve ihtiyacı sonucu bilim adamlarının yaptığı çalışmalarla evren anlamaya çalışılmış ve şeyler öğrenilmesini sağlamış.
    8.Önermeye katılmıyorum
    Bilim çözebileceği soruları cevaplar ve çözer.Ama bazı konuları açıklamakta yetersiz kalmış.Bilinç altı olaylar, tıp alanında bazı hastalıklar vb.
    KAYNAKLAR
    1)http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    2)http://www.nenedir.net/nedir/bilim/2638-bilimsel-genelleme-nedir.html
    3)http://www.bilimsenligi.com/tubitak-ortaogretim-ogrencileri-arastirma-projeleri-yarismasi-2014.html
    4)http://ilkogretim-online.org.tr/vol2say1/v02s01f.htm
    5)http://www.muhteva.com/bilimin-ozellikleri-t30658.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6.önermeye yaptığın yoruma katılıyorum. Çok güzel bir örnek vermişsin.Bilim genellemeyi amaçlar ve sıvıların bulundukları kabın şeklini alması herkes tarafından kabul edilir.

      Sil
    2. Merhaba Fatma. 5. önermeye yaptığın yoruma katılıyorum. Ben de '' sadece bilimsel yöntemler kullanarak'' kısmına katılmıyorum.

      Sil
    3. mrhb fatma.6.önermende genleşmeye dair verdiğin örnek çok iyi.dediğin gibi bilim evrensel olmak ister.

      Sil
  37. 3- Katılmıyorum. Aynı gözlemi yapan iki bilim insanı benzer gözlem sonuçlarına ulaşmış olsa bile çıkarımları farklıdır. Sonuç nesnel olsa bile işin içine çıkarım girince öznellik dahil olur. Öznel çıkarımlar sonucunda da ortaya aynı gözlemi yapmış iki bilim insanın farklı çıkarımları ortaya çıkar.
    4- Katılıyorum. 3.önermede de dediğim gibi işin içine öznellik girdiği için çıkarımlarda, bilim adamlarının kültürel çevresinden tutun okuduğu okula kadar etkilenerek ortaya çıkar ve buda farklılığı kaçınılmaz kılar.
    5- Katılmıyorum. Bilim sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yapılan araştırmaların toplamı değildir. Bilimsel yöntemlerin yanında bilim insanlarının hayal gücü,mantık,akıl yürütme, yaratıcılık, duygu ve düşüncelerinden etkilenerek oluşturulur. Mesela Tarih de bilimsel yöntemler deneyler kullanılmaz ama bilimdir. Tarih neden-sonuç ilişkisini dayandırılarak ortaya çıkarılır ve bilim olur.
    6-Katılıyorum. Bilim genelleyici olmalıdır. Belirli bir tür olayların hepsinde geçerli olabilecek şekilde olmalıdır. Her bilimin amacı; gözlenen olayların açıklamasını yapmak, olaylar arasındaki ilişkiler hakkında yargıya varacak genellemeler yapmaktır
    7- Katılıyorum. Neden, merak ve amaç besleyen bir olgu olarak günümüze kadar birçok alt dala bölünmüş olan bilim, insanların daha iyi yaşam koşullarına kavuşmasına, var olmayan olguları bulmasına ve evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.
    8- Katılmıyorum. Bilim henüz daha birçok soruya cevap vermiş değil. Örneğin din ve metafizik gibi.


    http://www.egitim.aku.edu.tr
    http://www.teknolojide.com
    http://www.nenedir.net
    http://www.baskent.edu.tr
    dusundurensozler.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nesibecim 5. önermene katılıyorum. çünkü bilim insani bilimleri içerdiğinden dolayı her zaman bilimsel yöntemlerden yaralanmyabilir seninde dediğin gibi tarihde bilimsel yöntemler olmamaktadır fakat oda bir bilim sayılmaktadır.

      Sil
  38. 3.önermeye katılmıyorum.
    Çünkü bilim insanlarının gözlemlerini yaptığı ortam, çevre, kültür,değerler aynı olmayabilir.Ama yinede aynı çıkarımlarda bulunabilir, kaçınılmaz değildir.
    4.önermeye katılıyorum.
    Burada yaratıcılık önemli olduğu için,olaylara bakış açıları, çözüm yöntemleri farklı olduğundan farklı çıkarımlarda bulunabilir.
    5.önermeye katılmıyorum.
    Hayal gücü de önemli olduğundan,bilimsel yöntemler yetersiz kalabilir.
    6.önermeye katılıyorum.
    Bilimsel genellemeler, olgular ya da olgusal önermeler arasında ki ilişkileri belirleyen ifadelerdir. Sıvının konduğu kabın şeklini alması, tüm sıvılar için geçerlidir yani genellemedir.
    7.önermeye katılıyorum.
    Evreni anlama çabası vardır.Bunun için merakla farklı yöntemler kullanarak,araştırmalar yaparak insanlık için evren hakkında bilgiler oluşturmaya çalışırlar.
    8.önermeye katılmıyorum.
    Fen bilimleri alanında belki yeterlidir. Ama dini veya felsefi konularda bilim bütün sorulara cevap verememektedir.
    (ne nedir.com)
    (www.egitim.aku.edu.tr)
    (www.uludağsozluk.com)
    (başkent.edu.tr)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ufuk.3. önermeye yaptığın yoruma katılıyorum. 'kaçınılmaz değildir' diye son vererek açık olarak ne düşündüğünü ortaya koymuş görünüyorsun.

      Sil
  39. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  40. 3. Önermeye katılmıyorum.Gerekli teknolojik destek gözlemin, yapıldığı zaman dilimi gibi farklılar ele alınırsa gözlem sonuçlarının da değişiklik göstermesi kaçınılmazdır.Bu önermeye en ters düşen örneği geçmişten günümüze Dünya nın şekli ve yapısı üzerindeki gözlemler olarak söyleyebilirim.
    4.Önermeye katılıyorum.Her bilim insanının çalışma koşulları, gözleme bakış açıları kendine özgüdür ve genellikle farklılık gösterir.Bu da yapılan gözlemlerdeki çıkarımların farklı olmasına etkendir.
    5.Önermeye katılmıyorum. 'Sadece' kelimesi bilim insanlarının yaratıcılıklarını ve bilimsel yöntemler kullanılmayan bilimlerin varlığını kısıtlamıştır.Bilim insanları kendilerini inandıkları doğruya götürebilecek tüm yöntemleri kullanabilirler.
    6.Önermeye katılıyorum.Bilimin amaçlarından bir tanesi de genellemedir.Tek bir duruma ait gözleme net bir ifade kullanılamayacağı için, daha fazla gözlem arasında bir genelleme yapmak o konuyla ilgili daha somut sonuçlara ulaşılmasını sağlayıcı etkendir.
    7.Önermeye katılıyorum.Bilim insanının en önemli özelliği meraktır.Evrenin insan algısına göre çok karmaşık yapısı ve insan hayatını kolaylaştırmak için yapılan çalışmalar hep merak ve anlama duygularını harekete geçirir.

    8.Önermeye katılmıyorum.Açıklanamayan ve bilimin çaresiz kaldığı bir çok örnek de günümüzde mevcuttur.AIDS hastalığı gibi insan sağlına etkiyen tedavisiz hastalıklar.Piramitlerin yapısı ve açıklanamayan doğası bilimin sorularını cevaplayamadığı örnek olabilecek bazı konulardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba mehmet. 8.önermedeki örneklerini beğendim.Kesinlikle bilimin karanlıkta kaldığı halen çözüm bulamadığı cevap bulamadığı olaylar.

      Sil
    2. merhaba mehmet. 7. ve 8. önermelerini çok doğru buluyorum ve örneklerinde çok doğru bence.

      Sil
  41. 3. önermeye katılmıyorum.Aynı yere bakan iki bilim adamı farklı sonuçlar çıkarabilir.Bu bilim adamlarının yetiştiği çevre aldığı
    eğitimin yanısıra aynı yere bakıp farklı bilimsel gerçekleri görebilmeleri bilimin bir diğer güzel yanıdır.


    4 önermeye katılıyorum.Bilimin deney ve gözlemlere dayanması her bilim adamının farklı bakış açılarıyla yaklaşmaları farklı
    sonuçların çıkarılması icin bir etken olmasıyla beraber bilim insanlarının çalıştıkları sosyal çevre düşünceleri inançları
    doğrultusundada farklı çıkarımlar gerçekleşebilir.Bilimin nesnelliği ön planda demiştik ancak bu kesinlikle bu görüşü çürütemez.


    5. önermeye katılmıyorum.Oradaki önerme bilimi biras kısıtlamış ve kullandıgı sadece kelimesiyle bilimi basitleştirmiştir.
    Bilimin bilimsel yöntemlerle geliştirilip oluşturulduğu her ne kadar doğru olsada bu tanım bilimi eksik bırakmıştır.Bilim
    adamlarının hayal gücü,bilime olan yaklaşımları araştırmaları bilimin asıl oluşma kaynağıtır.Bilimsel yöntemler sadece araçtır.


    6. önermeye katılıyorum.Bilim,bilimsel olayları tek tek incelemez bilim birnevi genellemedir.Bilimin genelleme özelliği tüm
    olguları aynı doğru üzerinde toplaması zaten mecburidir.Tek bir doğruya ulaşan bilgi bilim için kanundur.Zaten kanunlarda bu
    şekilde oluşur.


    7. önermeye katılıyorum.Evreni anlama,keşfetme her saniye biraz daha merak uyandıran ve üzerinde uğraşılan bir konudur.Her bilim
    adamı meraklıdır bu konu üzerinde değiik araştırmalar ve birbirinden farklı bilimsel yöntemler geliştirilmiştir.Zaten
    bilim adamlarının yaptığı her çalışma bu temel üzerine kuruludur.. "evreni anlama"


    8. önermeye ne yazık ki katılmıyorum.Bilim tüm sorulara cevap vermesini ve insan ırkının bazen en büyük sorunu olan bu merak
    duygusunu yenmesini çok isterdim.Bilim daha çok insan için önemli olan insan için gerekli olan bilimsel gerçekleri ortaya çıkarmayı
    amaçlamıştır.Halen birçok konuda bilim karanlıkta kalmaktadır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba can 3. önermeyi çok doğru ve açıklayıcı bir şekilde yazmışsın. bilmeyen bir insan bile net bir şekilde anlayabilir diye düşünüyorum.

      Sil
    2. Merhaba Can. 8. önermene bende katılıyorum. Dedigin gibi bilimin karanlıkta kaldıgı bircok konu vardır. Fakat şuraya katılmıyorum. 'merak duygusunu yenmesini cok isterdim' demissin. Ama merak duygusu olmazsa hicbir yeni sey bulunmazki. Bugün kullandıgımı yasalar kanunlar hep merak sayesinde cıkmıs ve bizleri aydınlatmıstır. Merak olmadan bilim olmaz :)

      Sil
    3. Merhaba Can. 7. önermeye yaptığın yorumlara katılıyorum evreni anlama her bilim insanın olduğu gibi bizim de en büyük merakımız olmalıdır.

      Sil
  42. 3.onermeye katılmıyorum kacinilmaz kelimesinden dolayi.2 bilim insaninin benzer cikarimlar yapmasini herzaman bekleyemeyiz. Şartları değiştirdigimizde cikarimlar da degisir

    YanıtlaSil
  43. 3. önermeye katılmıyorum. Aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımlar yapması olasıdır ama kaçınılmaz değildir. Bu önermeyi hatalı kılan 'kaçınılmaz' kelimesidir. İki ayrı bilim insanı tarafından yapılan gözlemler aynı şartlarda ve aynı hassasiyette tekrarlanmadığı sürece benzer çıkarımlar yapılması kaçınılmazlıktan uzaklaştırır. Ayrıca sujenin yani insanın olduğu her yerde ufak da olsa mutlaka bir hata payı vardır ve bunun engellenmesi oldukça güçtür. Yapılan gözlemde kullanılan aletlerin ve materyallerin hassasiyeti, güvenilirliği, doğru ölçüm yapıp yapmadığı mutlaka ki gözlem sonuçlarını etkiler ve değişmesine yol açar. İnsanları farklı yapan yaşantıları, zihinsel şemaları, inançları, aldıkları eğitim ve algılama şekilleridir. Yani bu farklılıklar her insanın bünyesinde var olduğu için ve gözlemi de bilim insan yaptığı için kesinlikle kaçınılmazdır diyemeyiz.

    4. önermeye katılıyorum. Çünkü farklı bakış açıları farklı çıkarımlar doğurur. Şayet böyle bir gerçek olmasaydı bilim dünyasındaki birçok görüşe karşıt görüş getirilemezdi. Bilim; bilim olmaktan çıkar gelişemez, ilerleyemez ve dinamik ilişkiler bütününü kaybederdi. Sığ bir olgu haline gelirdi. Nasıl ki evrimde Lamark'ın görüşünü karşı Darwin'in görüşü gün yüzüne çıktıysa bilimin özellikle formal bilimin birçok dalında böyle benzer örneklere rastlanır ve bu örneklerde bu önermeyi destekleyici niteliktedir. Yani bugün doğru kabul edilen bir olay yarın yanlışlanabiliyorsa bunun izahı farklı çıkarımlardan başka bir şey değildir.

    5. önermeye katılmıyorum. Bilim sadece bilimsel yöntemler bütünü değildir. Bu önermeyi hatalı kılan kelimeler 'bilim' ve 'sadece' kelimeleridir. Tamam, bilim diyoruz da hangi bilim dalı bilim denilince sadece pozitif bilimler akla gelmemeli, bilimin 3 ana dala ayrıldığı unutulmamalı idari bilimler de düşünülmelidir. Ayrıca bilimde sadece bilimsel yöntemler kullanılmaz. Bilimsel yöntem; sadece deney, gözlem, hipotez, kuram ve verilerin sonuçlandırılmasından oluşmaz. Öngörü yani tahmin, ölçme, soru sorma ve sonuçların yorumlandırılması aşamalarından da geçer. Ve bu aşamalarda illa ki farklılıklar ortaya çıkar bu da bilimi sadece araştırmaların toplamı değil düşünsel açıklama yollarına da götürür. Örneğin bir problemi belirlerken başlayacağımız sorunun farklılığı bile (nasıl yerine hangi, neden yerine ne zaman gibi) bilimi bilim yapan dinamizmdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Merve. 5. önermeyi güzel anlatmıssın. Sadece bilimsel yontemlerle elde edilseydi bugünkü cogu yasalara kanunlara ulaşamazdık. Bilimsel yontemin yanında bir cok sey sayesinde bugünkü kabul görülen kurallar bulunmustur.

      Sil
  44. 6. önermeye katılıyorum. Bilimin amaçları arasında genelleme de vardır. Bilimde tümevarım varsa genelleme olması da kaçınılmazdır. Şüpheye yer bırakmayan ispatlanmış her olgu genellenebilirdir denilebilir. Örnek vermek gerekirse Arşimet tarafından fark edilen ve ileri sürülen bir ilkeyle, suyun kaldırma kuvveti açıklığa kavuşmuştur. Su kendi yoğunluğundan daha az yoğunluğa sahip olan cisimleri yüzeye doğru iter ve bu yoğunluk farklılıklarından ortaya çıkan itme kuvveti etkisiyle cisim yüzmeye başlar. Burada her ne kadar gemi ve deniz mühendisliğinin alanına girdiğinden, örnek su olarak alınmışsa da bu ilke sıvılar için genel bir kuraldır. Böylece Arşimet prensibi genelleme vardır denilebilir.

    7. önermeye katılıyorum. Her bilim insanı farklı yöntemlerle kafasında oluşturduğu sorulara yanıt arar. Yaşadığı yüzyıl, içinde bulunduğu toplum ve idari yapı, problemi oluşturma süreci, verilere ulaşabilme kolaylığı ya da zorluğu hatta inançlar bile bilim insanlarını farklı yöntemlerle evreni anlama ve açıklama çabasına iter. Batı dünyasının karanlık çağı olarak adlandırılan orta çağdaki skolastik düşünce o dönemde yaşayan birçok bilim insanını sorgulamaya pek de açık olmayan yöntemlere itmiş hatta İtalyan bilim adamı Galileo Galilei tarafından Dünya’nın yuvarlak olduğu iddia edilmiş, bunun karşılığında Galileo Galilei Engizisyon mahkemesi tarafından yargılanarak idam edilmiştir.

    8. önermeye katılmıyorum. Bu önermeyi hatalı kılan 'bütün' kelimesidir. Eğer bilim var olan bütün sorulara cevap verseydi bilim olmaktan çıkar durağanlığa gider asla gelişemezdi. Çünkü sorunun ve merakın bittiği yerde bilimden söz etmek de anlamsızlaşır. Kaldı ki verilen cevapların geçerliliği bugün olsa bile yarın bundan söz edemeyebiliriz. Ayrıca geçmişte ve günümüzde bilimin de yetersiz kaldığı ve açıklayamadığı birçok soru ve konu alanı vardır. Bunun en belirgin örneği metafizikte görülür. Zaten metafizik de kelime anlamı olarak fizik ötesi şeklinde açıklanır.

    Kaynaklar:
    http://mebk12.meb.gov.tr/
    http://www.fenbilimleri.org/
    http://www.msxlabs.org/
    http://www.sciencebuddies.org/
    baskent.edu.tr
    http://www.yararlari.net/
    http://tr.wikipedia.org/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba mervecim. 8. maddene kesinlikle katılıyorum çünkü bilimin gerçekten açıklanmayan kısımları (metafizik..) bulunmaktadır. zaten bilim bütün sorulara cevap bulup kabul etmiş olsaydı bilim olmaktan çıkardı

      Sil
  45. 3. Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü iki bilim insanı aynı durum hakkında aynı şeyleri dahi gözlemleselerde yaptıkları çıkarımlar kendine göre kabul ettiği doğru nedeniyle farlılıklar gösterir. Bir soruyu bile ispatla, değişmeyen bulgularla ve yüzde yüz doğrulukla cevaplayabilecek bir olgu yoktur çünkü düşler, hisler, tahminler, çevresel ve toplumsal etkileşimlerin ürünü olan inanışlardan dolayı farklı çıkarımlar bulmasını sağlar.
    4. Bu duruma katılıyorum. Aynı durum hakkında iki bilim insanı aynı olayı ne kadar gözlemlesellerde aynı çıkarımları bulması oldukça güçtür. Çünkü yapılan deneyde bulunan sonuçlar kişiden kişiye değişip daha çok öznellik söz konusudur ki deneyin yapıldığı ortam, zaman, kullanılan teknikler, bilim insanının kişisel görüşü çıkarımları farklı kılar.

    5. Bu önermeye katılmıyorum.Bilimsel bilgi bilimsel yöntemle ulaşılan bilgidir ve gelişi güzel bir biçimde değil bilimsel yöntemle elde edilmelidir. Fakat bu kısım sadece matematik, fen bilimleri için olan tarafıdır. bilimde bunlardan ibaret olmayıp insani bilimleri içerdiğinden dolayı burada yöntemlerden ziyade insanın akıl yürütme, hayal gücü, mantık, düşünce şekillerinden dolayı bilimsel yöntemlere ihtiyaç duyulmaz ama genede bilimdir.

    6. Katılıyorum.Bilim genellemeler yapar. Bilim, tek tek olgular değil aynı türden tüm olgular ile açıklar. Dolayısıyla bilimin ulaştığı sonuçlar herkes tarafından kabul gören genel geçer olan görüşlerdir.

    7. Katılıyorum. Bilim insanlar için evreni ve evrende olup bitenleri anlama çabası diye tanımlanabilir. Olgusal dünya ile beklentilerimiz arasında uyum kurmaya yönelik olan bu çaba, bir yandan gözlem, deney ve ölçme gibi olguları belirleyici işlemleri, öte yandan belirlenen olguları açıklayıcı hipotez ya da kuramları oluşturma ve yoklama yolunda “yaratıcı ve eleştirel düşünme” denilen zihinsel süreçleri içerir
    8. Katılmıyorum bu görüşe. her soruya cevap her soruna çözüm bulamaz. ama mümkün olabilenlerini cevaplar ve çözer. fakat bilimin dışında gerçekleşen metafizik kısmı hakkında herhangi net bir cevap yoktur.
    http://www.uludagsozluk.com
    http://www.cemvakfi.org.tr/murat-sahin/kutsal-kitaplar-inanclar-v/
    http://yegitek.meb.gov.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Leyla. 7. önermen gayet acıklayıcı olmus. Seninde dedigin gibi insan yasadıgı cevreyi, nasıl nerden geldigini hep merak etmiş bu sorulara cevap bulmak icin deneyler gözlemler yapmıstır.

      Sil
  46. 3.onermeye katılmıyorum buradaki kacinilmaz kelimesi kesinlik katar. 2 bilim insaninin benzer cikarimlar yapmasini herzaman bekleyemeyiz şartları değiştirdiği mizde cikarimlar da degisir.
    4 e katılıyorum 3 te yaptığım yorum 4 ocinde geçerlidir.
    5 e katilmiyorum bilim sadece bilimsel yontemlerle yapilan arastirmalar toplami degildir.tesadufen bulunan seyler de vardir.ornegin Newtonun yercekimi kanunu ve Arsimetin suyun kaldirma kuvvetini banyoda bulmasi gıbı.
    6 ya katilimyorum bilim genelleme yapamaz her bilginin yontemi yada sonuclarinin bir genellemesi olamaz sasece bilgiler arasinda bir iliski bulunur ortam şartları belirli seyler degistigi icin bilimde genelleme olamaz.
    7 ye katiliyorum.
    8 e katılmıyorum cunku bilimin yanitsiz kaldigi olaylar da vardir ornegin bermuda seytan ucgenindeki gizem uzayda aciklanamayan bircok olay ve yanitsiz kalan borcok konu vardir

    YanıtlaSil
  47. Eda merhaba aeninle fikirler imiz uyusuyor sana katılıyorum. Ayse kilbas

    YanıtlaSil
  48. Kaynaklar Wikipedia. Org
    Eksisozluk
    Uludağ sozluk.com
    Bilimindogasivetarihi.com

    YanıtlaSil
  49. 3. önermeye katılmıyorum. 'Aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımlar yapması kaçınılmazdır' ifadesinin kesinliği olmadığı açıktır. Bilim insanların inançları, siyasi ve ideolojik tutumları, yaşadığı çevre ve etkilendiği kültür gibi bilim insanının yaşamını şekillendiren etmenler söz konusu olduğunda verilen öncül önermelerle, öncüllerden zihnin zorunlu olarak çıkardığı sonuç önermesi arasında farklılıklar olabilir.

    4.önermeye katılıyorum. Bir bilim insanının gözlediği bir olayı açıklayan bir hipotez geliştirip onu verilerle destekleyerek yayınladığında, diğer bir bilim insanı aynı olayı benzer deney ve gözlemlerle yapılan hatalar, yanlışlıklar unsuru göz önüne alındığında farklı bir sonuca varabilir veya farkı deney ve gözlemlerle farklı çıkarımlar elde edebilir. 3. önermede açıklamasında bahsedildiği bir bilim insanın kültürel, inançsal ve siyasal yaşantısı göz önüne alındığında da çıkarımlar farklı olabilir. Örneğin evrim üzerinde çalışmalar yapan iki bilim insanının inaçsal yönleri farklıysa birinin agnostik birinin ateist olduğunu varsayarsak biri yaşamın kökenini incelerken 'Tanrı'nın yaratma gücünün mükemmelli' ile ilgili çıkarımlar yaparken diğer bilim adamı farklı çıkarımlar yapabilir. Ya da daha basit bir örnek vermek gerekirse psikolojik bir olayı inceleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlarda bulunabilir.

    5.önermeye katılmıyorum. Bilim neden, merak ve amaç besleyen bir olgudur "sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları araştırmaların toplamıdır" demek yanlış olur. Felsefenin bütün bilimlerin anası olduğu gerçeğini düşünürsek; Bilimsel araştirma ve buluşlar yapma yöntem ve usullerinin belli ve ögretilebilir olmalarina karşilik felsefenin filozoflar tarafindan bile üzerinde uzlaşilan belli ve standart bir araştirma, düşünme yöntemi mevcut degildir.

    6.önermeye katılıyorum. Bilim genellemelere varmayı amaçlar. Bilimsel yasa veya
    bilimsel teori olarak ifade edililen genellemeler gibi...

    7.önermeye katlıyorum. Bilim neden, merak ve amaç besleyen bir olgudur ve insanoğlunun yeryüzündeki yaşama ortamına duyduğu merak, çevresindeki olayların nedenini açıklama isteğidir.

    8.önermeye katılmıyorum. Bilim bir değişim içersindedir ve değişen koşullarda verilen cevaplar farklı olur ve dolayısıyla doğru olmaz.


    www.acikbilim.com
    www.turkcebilgi.org
    Wikipedi.com
    www.felsefe.net
    www.egitim.aku.edu.tr/

    YanıtlaSil
  50. aynı gözlemi yapan iki bilim insanı benzer çıkarımlar yapamaz.bu önermeye katılmıyorum.çünkü çalıştıkları ortam,o zamana kadar aldıkları eğitim farklıdır.bilgi birikimleri farklıdır.düşünce yapıları farklıdır.bu sebeplerden dolayı bir deney yaparken farklı yollar kullanırlar.evet aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlara ulaşır.çünkü yukarıda belirttiğim nedenler bunun sebebidir.o an akıllarına gelen düşüncelerle yapacakları deneyler farklıdır.bu önermeye de katılmıyorum.beşinci önermeye de katılmıyorum.çünkü sadece bilimsel yöntemleri kullanmazlar.aldıkları eğitimleri farklı olduğu için bu düşüncelerine yansır ve bilimsel bilgilerini kurgulayarak bilimsel yöntemlere katarlar.kendi bilgi birikimlerine göre araştırma yaparak o araştırmaların sonuçlarını bir araya getirirler.altıncı önermeye katılıyorum genelleme yapılmasaydı bilimsel bilgiye ulaşılmazdı.herkesin genelgeçer kabul etmesi için bilimin genellenebilir olması gerekir.herkes kendine göre bilgi üretirse bu bilimsel bilgi olmaz.yedinci önermeye katılıyorum her insan kendine göre farklı yöntemler kullanarak evreni anlama ve açıklama çabasına girerler.eğer bunu yapmazlarsa yaşayamazlar.çünkü sorgulamadan yaşamak mümkün değildir.evreni anlama çabası çocukluğumuzdan itibaren merak konumuzdur.bilim bütün sorulara cevap vermez.bunun en güzel örneği CERN'de yapılan deneylerdir.hala dünyanın nasaıl oluştuğunu ispatlamak için yani tanrı parçacığını bulmak için hala protonları mükemmel düzeyde çarpıştırmaya çalışmaktadırlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dördüncü önermeye katılıyorum yanlışlıkla katılmıyorum yazmışım.

      Sil