30 Nisan 2012 Pazartesi

Merhaba Arkadaşlar,

                     9-Bilimsel yasalar keşfedilir, insanlar tarafından kurgulanmaz.
                      10-Bilimsel yasalar, evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklar.
                        11-Bilimsel teoriler zamanla yasalara dönüşürler.       
                        12- Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler.
                       13- Bilimsel bilgi kesin değildir, eleştiriye açıktır.     
                       14- Bilimsel bilgiler zamanla değişebilirler.
                       15- Bilimsel yasalar asla değişmezler.
                        16-Bilimsel hipotezler zamanla teorilere dönüşebilirler.
                17- Bilim ve teknoloji aynı anlamdadır. 
                18- Bilimsel modeller (güneş sistemi, atom modeli gibi) gerçeğin tam bir kopyasıdır.
                19- Teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır.
                20- Bilimsel yöntem sabittir ve değişmez.
               21- Bilimsel modeller kendi sınırlılıkları içerisinde gerçeği açıklamaya yardım eder ve zamanla değişebilirler.
 Cumartesi sabah 10 a kadar.
 

67 yorum:

  1. 9):kurgu olmadan ,hayal gücü olmadan bir ürünün ortaya çıkma olasılığı çok düşüktür.bunun için bu önermeye katılmıyorum.

    10):Bilim adamları böylesine kompleks bir yapıya sahip olan evrenin oluşumu hakkında tarih boyunca değişik fikirler ve teoriler ortaya atmışlardır. Fakat diğer konulardaki anlaşmazlıklara rağmen günümüzde evrenin başlangıcı konusu, bilim adamları arasındaki tam bir fikir birliği ile "Big Bang" adı verilen teoriye dayandırılmaktadır. Bu teori evrenin 10-20 milyar yıl önce "yoktan var edildiğini" ileri sürmektedir.buna rağmen tam anlamıyla bilim evereni açıklayamaz. katılmıyorum.

    11):Bilimsel teoriler zamanla yasalara dönüşebilirler.Çünkü teorilerin aksi ispat edilemediği zaman yasa olabilir.katılıyorum.

    12):insanlar tarafından hayal gücü ile kurgulandıktan sonra keşfedilebilirler bundan dolayı kısmen katılmıyorum.genelleme yapılamaz tabiki.

    13):Bilimin sunduğu bütün bilgiler (teori, kanun vb.) değişime ve eleştiriye açıktır. Bilim ne denli akla uygun görünse de, eleştirel ve değişime açık yönünü elden bırakmaz. Bilimin bu özelliği ona kendi kendine düzeltme olanağı verir dolayısıyla her ne kadar kesin görünürse görünsün bilimsel bilgi hiçbir zaman %100 doğru değildir.Eğer bilimsel bilginin aksi kanıtlanabilir deneylerle ıspatlanabilirse kesindir diyemezsin bence.katılmıyorum.

    14):Bir öncekinde de dediğim gibi aksi ıspatlanaırsa değişebilir.

    15):Kanun, gerçekliği tamamen ispatlanmış ifadelerdir..Örneğin yer çekimi bir kanundur. Yer çekimi kuvvetinin varlığı değiştirilemez.
    dolayısıyla yasa olan bir şey değiştirilemez.bazende değişebilir.kısmen katılıyorum.

    16):Bilimsel hipotezler tekrarlanan deneyler in tutarlı çıkması sonuzu teori olabilirler.Katılıyorum.

    17):Teknoloji, insanın bilimi kullanarak doğaya üstünlük kurmak için tasarladığı rasyonel bir disiplindir.bilim ile teknoloji aynı değildir.teknoloji bilimi kullanır.katılmıyorum.

    18):katılıyorum.çünkü normal hayatta yaşamımızda olan gerçeklerle yansıtmaya çalıştığı için.

    19):evet katılıyorum .çünkü hayatımızda kullandığımız bir çok teknolojik ürün bize sunulmadan önce bir çok uygulamadan geçmiştir.

    20:)Katılmıyorum .çünkü her bilimsel problemin tek bir çözümyöntemi yoktur.

    21):Evet katılıyorum.gerçeği açıklamak için doğadaki modellerden yararlanabiliriz ama bu her zaman doğru olmaz buda onlarda meydana gelen değişikliklerden kaynaklanmaktadır.

    KAYNAKLAR

    www.atalisesi.com
    www.webmaster.com
    www.akat.org
    www.bilimindogasi.net
    www.incefikir.com
    www.teknolojide.com
    www.harunyahya.org
    www.filizof.net

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Adnan, 10. önerme tam olarak anlaşılmamış galiba. 11.yi sınıfta konuşacağız. 9 ve 12 de keşif ve kurgu arasındaki fark üzerinde düşünmenizi istedim. 15. önerme için ne dediğini tam olarak anlayamadım. 18. önermeyide yeniden düşünmelisin. Yorumlar için teşekkürler, ayrıca ilk yapıp arkadaşlarınada fikir verdiğin için.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. 9.önermeye katılmıyorum çünkü ;bilimi keşfederken ,kurgu yapmadan yani düşünmeden plan yapmadan nasıl ulaşabilirsin ki.Bilimsel bilgi birikimiyle donanımlı olup onun üzerine kurgular,ansal düşüncelerle bilimi keşfedebilirsin.
    10.önermeye katılmıyorum,bilimsel yasalar evreni tam anlamıyla açıklayamaz çünkü; evrende açıklanamayan birçok olaylar var daha.Açıklanan yasalar bile zamanla değişebilir sonuçta evren değişim içindedir kesinlik söz konusu olamaz.Örneğin; Günümüzde evrenin başlangıcı konusu, bilim adamları arasındaki tam bir fikir birliği ile "Big Bang" adı verilen teoriye dayandırılmaktadır. Bu teori evrenin 10-20 milyar yıl önce "yoktan var edildiğini" ileri sürmektedir. Yani zamanımızdan 10-20 milyar yıl önce madde ve zaman yokken "Big Bang" adı verilen büyük bir patlama ile aniden madde ve zaman yaratılmıştır. "Big Bang" teorisi ilk olarak 1922 yılında Alexander Friedmann tarafından ortaya atıldı.
    11.önermeye bilimsel teori zamanla yasaya dönüşebilire katılıyorum zamanla bilimsel bulgular değişmiyor ve destekleniyorsa teoriler yasa olabilir.
    12.önermeye kısmen katılıyorum insanlar kurgular,uygularsa ve yeni şeyler ulaşıp keşfedebilir.
    13.önermeye evet katılıyorum bilimsel bilgi kesin değildir,eleştireye açıktır. Mesela tesadüf topiğinde çok güzel bilgiler paylaşıldı ve somut bazı sonuçlara ulaştık ama sonunda denildi ki herşey kaostur değişim süreci içindedir o halde bu bildiğimizde yarın yanlış olabilir. Hatta bilginin insana ulaşma sürteci de çok sakınca taşımaktadır. Bu haliyle bilginin kesinliği yoktur. O zaman da buna bağlı herşey sanal oluverir. Örneğin; 2x2=4 eder bunun değişmesi için onluk sistemin değişmesi lazım kesin değildir bilimsel bilgi.
    14.önermeye evet katılıyorum zamanla bilimsel bilgi değişebilir.
    15.önermeye kısmen katılmıyorum çünkü ;bilimsel yasa:Bilimsel araştırma yöntemleriyle tespit edilmiş olaylar arasındaki değişmez ilişkiler sistemidir.Değişmez kanundur ama zamanla değişebilir.
    16.önermeye katılıyorum hipotezler zamanla teoriye dönüşebilir her yerde genel sonuçlar bulunuyorsa kanunlaşabilir.
    17.önermeye kısmen katılıyorum. Bilim; neden, merak ve amaç besleyen bir olgu olarak günümüze kadar birçok alt dala bölünmüş, insanların daha iyi yaşam koşullarına kavuşmasına, var olmayan olguları bulmasına ve yeni şeyler öğrenmesine ön ayak olmuştur. Teknoloji; insanın bilimi kullanarak doğaya üstünlük kurmak için tasarladığı rasyonel bir disiplindir.Yani bilimin yorumlanmış hali teknoloji oluyor .
    18.önermeye kısmen katılıyorum.Çünkü bilimsel modeller gerçeğe yakın şekilde gözlemlenip öyle tasarlanıyor tabiî ki de bire bir değildir.
    19.önermeye teknoloji teorik bilimin uygulama alanı olduğuna kısmen katılıyorum 17.önermede de yazmıştım bilimi kullanarak doğaya üstünlük kurmak için tasarladığı olgudur.
    20.önermeye katılmıyorum bilimsel yöntem ; Olayları, olguları açıklamaya veya bilimsel bir problemi çözmeyi çalışırken kullandığımız yöntemdir. Bu yöntemi kullanırken, gözlemlerden ve deneylerden faydalanırız. Ortaya attığımız iddianın başkaları tarafından sınanabilme olanağı bulunmalıdır. Yoksa ortaya attığınız iddia boş, anlamsız ve değersiz bir iddia olacaktır. Örneğin;gözlem, deney, test, ölçme, araştırma, inceleme, birer bilimsel yöntemdir.Sabit değil değişebilir.
    21.önermeye katılıyorum.Bilimsel modeller kendi sınırlılıkları içerisinde gerçeği açıklamaya yardım eder ve zamanla değişebilirler.Çünkü bilimsel bilgiyi modele dönüştürür iken çözümlemeye açıklamaya çalışır yine bilim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Çiğdem, yorumlar ve kaynaklar için teşekkürler. 9, 11, 12, 15. önermeler hakkında biraz daha araştırmalısın.

      Sil
  4. Kaynaklar:
    http://www.felsefedersligi.com
    http://www.akat.org
    http://forum.donanimhaber.com
    http://www.nenedir.net
    http://www.teknolojide.com
    http://www.diyadinnet.com
    http://sistemikbakis.com
    http://bigalioglu.blogcu.com

    YanıtlaSil
  5. Merhaba hocam ,çok zor yayımlıyorum ben ya kaynakla beraber yayımlanmadı bende ayrı göndermek zorunda kaldım kullandığım kaynaklar yukardakiler hocam ...

    YanıtlaSil
  6. 9.Bu önermeye katılmıyorum.Bilim insanları hayal güçlerini ve bilgi birikimlerini de kullanırlar.Mesela Newton kafasına elma düşer düşmez yerçekimini bulmamıştır diye düşünüyorum.

    10.Bilimsel yasalar kendi sınırları içinde evren hakkındaki gerçekleri açıklamaya çalışır.Ancak tam olarak açıklar diyemeyiz.Çünkü bilimsel yasaların değil bilimin bile evren hakkında çözemediği birçok şey vardır.Bu nedenlerden dolayı bu önermeye katılmıyorum.

    11.Bu önermeye katılmıyorum.Teoriler ve kanunlar farklı bilimsel bilgileri temsil etmektedir.Aralarında hiyerarşik bir ilişki yoktur.

    12.Bu önermeye katılıyorum.Bilim insanı hayal gücünü ve bilgi birikimini kullanarak kurgulama işlemini yapabilirler.Einstein bile " Hayal gücü bilgiden daha önemlidir." diyerek hayal gücüne dikkat çekmiştir.

    13.Bu önermeye katılıyorum.Bilimsel bilgi değişebilir ve eleştirilebilir.

    14.Bilimsel bilgiler kesin değildir,zamanla değişebilirler bu önermeye katılıyorum.

    15.Bilimsel yasalar asla değişmezler diyemeyiz bu önermeye katılmıyorum.Yer ve zaman boyutu açısından baktığımızda örneğin yer çekimi kanunu ileride değişebilir.

    16.Bu önermeye kısmen katılıyorum.Doğrulanabilir hipotezler zamanla teorilere dönüşebilir.Ancak yanlışlanabilir hipotezlerin değiştirilmesi gerekir.

    17.Bilim ve teknoloji aynı anlamda değildir.Bu önermeye katılmıyorum.Bilimin geliştikçe teknolojinin de gelişeceğini düşünüyorum.Örneğin astronomi bilimi geliştikçe uzay hakkındaki çalışmalar artacaktır.Bu çalışmaların yapılabilmesi içinde teknolojik araçların gelişmesi gerekir.teleskoplar ve uzay mekikleri gibi.

    18.Bu önermeye katılıyorum.Bilimsel modeller gerçeğin tam bir kopyasıdır.

    19.Bu önermeye katılıyorum.17. önermede söylediğim gibi bilim geliştikçe teknoloji de gelişecektir.Bilimin çalışmaları teknoloji sayesinde uygulanma olanağı bulmaktadır.

    20.Bu önermeye katılmıyorum.Bilimsel bilgi bile değişken ve eleştirilebilirdir.Bu durumda bilimsel yöntemin sabit ve değişmez olması düşünülemez.

    21.Bu önermeye katılıyorum.Bilimsel modeller kendi sınırları içinde gerçeği açıklamaya yardım eder ve değiştirilebilirler.

    kaynaklar:
    www.gezmek.org
    http://bilimindogasi.net

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kerem, yorumlar için teşekkürler. 18. önerme üzerinde biraz daha araştırmalısın, bunu derste konuşacağız.

      Sil
  7. 9. Bu önermeye katılmıyorum. Hipotezler insanlar tarafından kurgulanıp bilimsel teorilere, daha sonra da bilimsel yasalara dönüşebilir. Bir yasayı bulurken hayal gücünün de önemi büyüktür.
    10. Bu önermeye katılmıyorum. “Güncel kuantum fiziği, içinde bulunduğumuz dünya dışında aynı uzayda ve aynı zamanda başka evrenlerin de varolduğu ihtimalini güçlendirmektedir. Bu evrenler kendi tarihlerine, kendi geleceklerine hatta kendi fizik kurallarına bile sahip olabilirler”. Bilim başka evrenlerin olup olmadığını bile ispatlayamazken, bu evrendeki gerçekleri de tam olarak açıklayamamaktadır.
    11. Her ne kadar zıt fikirler de olsa ben bu önermeye katılıyorum. “Kanun, teorinin evrensel ve bilimsel alanda geçerlilik kazanmış halidir”. Bilimsel çalışmalarda hazırlanan teoriler doğrudan yöntemlerle ve yeni bilgilerle doğrulanıyorsa ve gerçeklerin teoriden daha ileri düzeydeki ifadeleri ise kanuna (yasaya) dönüşür.
    12. Bilimsel teoriler keşfedilebilirler de. Mesela hipotez kurmadan da bilimsel bir teori keşfedilebilir.
    13. Kesinlikle katılıyorum. Bilim ne denli akla uygun görünse de, eleştirel ve değişime açık yönünü elden bırakmaz. Bilimin bu özelliği ona kendi kendine düzeltme olanağı verir dolayısıyla her ne kadar kesin görünürse görünsün bilimsel bilgi hiçbir zaman %100 doğru değildir. “Claxton’ a göre bilimsel bilginin gelişiminde bugün ‘açık ve net bir şekilde’ belli dediğimiz şeyler dün ‘komik’ olarak görülmüş ve yarın ‘yanlış’ olarak anılacaktır”.
    14. Katılıyorum. Bilimsel bilgiler, bilgi düzeyindeki ilerleme nedeniyle yeni bulguların ortaya çıkması ve eski bulguların yeniden yorumlanması sonucu değişebilir.
    15. Katılmıyorum. Bilimsel yasalar kesinlikle doğrudur diye bir şey söz konusu değil.
    16. Katılıyorum. Deney ve gözlemler hipotezi doğrularsa hipotez geçerlik kazanır. Hipotez de geniş bir geçerlilik kazanırsa teori adını alır.
    17. Katılmıyorum. Teknoloji, insanın bilimi kullanarak doğaya üstünlük kurmak için tasarladığı rasyonel bir disiplindir.
    18. Model, bir konu ya da olayın anlaşılmasını kolaylaştırmak amacıyla tasarlanır; ancak olayın gerçek niteliğini belirtmez. Örneğin atom modelleri; bilim adamları tarafından hayal edilmiş tablolardan ibarettir. Bunlar atomu doğrudan doğruya gözlemleyerek yapılan taslaklar değildir.
    19. Katılıyorum. Gerçi teknolojinin bilim desteği olmadan kendi başına geliştiği olmuştur; ama son yüzyılın sistemli ve önemli teknolojik buluşları bilimsel bilgi ve araştırmalar sayesinde olmaktadır.
    20. Katılmıyorum. Bilimde her bilim insanı tarafından takip edilen tek yöntem yoktur. Bilim insanlarının çalıştıkları konuya göre farklı basamaklar olabilir ve bu sıra değişebilir. Hiç hipotez kurmadan rastlantı ile bir bilimsel keşif yapılabilir.
    21. Katılıyorum. 18.de de belirtmiştim. Ayrıca bilimsel modeller atom modelinde olduğu gibi zamanla değişebilirler. Bohr atom modeli, modern atom modeli gibi.
    Farklı Kaynaklar 
    http://www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf
    http://www.teknolojide.com
    http://www.muhakeme.net
    http://www.bilinmeyenler.org

    YanıtlaSil
  8. 9)Bilim her aşamada yaratıcılıkla beslenerek insanların hayat koşullarını iyileştirmek için yapılan çalışmaların bütünüdür.Yorum ve kuram olmadan olgular hiç bir anlam ifade etmez.

    10)Katılmıyorum.Evrenin gerçek yapısının şu an bilinenden daha karmaşık olduğu kabul edilmektedir.Henüz açıklanamayan bir çok enerji şekli evrenin değişik bölümlerinde görev yapmaktadır.Örneğin,yakın dönemlerdeki bir keşfe göre;evrenin giderek yavaşlaması gerekirken aksine hızlanan bir genişleme göstermektedir.Bu genişlemenin nedenini bir türlü açıklayamayan kozmologlar bu güce'karanlık enerji'demişlerdir.Evren yok olduktan sonra da yeni bir evrenin oluşup oluşmayacağı ise insanoğlunun cevaplandıramayacağı bir soru olarak gizemini korumaktadır.Günümüzde çoğu hesaplara ve tahmine dayanan bir çok teori ileri sürülerek evrenin yapısı anlaşılmaya çalışılmaktadır.Fakat evreni tam olarak anlamak için çok geniş zaman dilimlerine uzanan ve belkide insan neslinin hiç birinin göremeyeceği kadar uzun sürecek incelemelere ihtiyaç vardır.

    11)Bu yoruma kısmen katılıyorum.Bilim adamları sürekli olarak sınamaya açık bir sistem içerisinde çalışırlar.Bu sistem içerisinde düzeltmeler yada yeni bulgular ortaya çıkar.Eğer yanlışlık söz konusuysa gerçek olmayan hipotezler terk edilir.Doğruluk söz konusuysa hipotezler deneye tabi tutulur,deney sonuçları tekrarlanır hala olumlu sonuç alınıyorsa artık teoriye dönüşmüştür.Teori yeni gelişmelerle desteklenirse bilimsel teori adını alır.Teori yıkılamaz duruma geldiyse herkes tarafından kabul görüyorsa kanun olur.Ancak 'Mendel kanunları'tarihi gelişimine baktığımızda direkt kanun olarak çıkıyor karşımıza.Daha önceden teori olup kanuna dönüşen bir şey değil.Yani böyle bir zorunluluk yok bana göre.

    12)Bilimsel teoriler kurgulandıkları gibi keşfedilebilirler de.Her bilimsel ifade için genel bir yargıda bulunamyız,farklılık olabilir.

    13)Katılıyorum.Örneğin Einstein,insanın evreni çözemeyeceğini sadece onu yorumlayabileceğini ileri sürmüştür.Yani insanın yapabileceği evrenin sırlarını çözebileceği değil,onu belli bir zaman ve durum aralığı içerisinde kendisine göre yorumlayabileceğini dile getirmiştir.Maks Plank ise,bilimsel çalışmada kesinliğin değil,ihtimallerin ve ihtimal hesaplarının esas olduğunu ortaya koymuştur.Yani bilimsel bilgi durağan,değişmez ve mutlak değildir.

    14)Katılıyorum.Örneğin Görecelik Teorisi,çeşitli hızlardaki araçlar ve maddelerde geçen zamanın uzay-zaman içinde değişik konumlarda bulunan gözlemcilere göreceli olduğunu varsayan bir teoridir.Mutlak olan hiçbir şey yoktur.Bilimsel bilgi mutlak değil değişebilir doğrulardır.

    15)Ben bu önermeye katılmıyorum.Ancak günümüzde bu açıklama yerleşmiştir:teoriler değişir çünkü onlar deney sonucu ortaya çıkmıştır,kanunlar gerçekliği ispatlanmış ifadelerdir şeklinde..Örneğin,Russell'Sorgulayan Denemeler'inde şöyle diyor:'Bilim alanında tam kabul görmüş bir sonucu kesin doğru olarak değil,rasyonel bir eylem için yeterince olası bir temel olarak kabule hazırım.Falan tarihte bir ay tutulacağı söylenirse,bunun olup olmayacağını görmek için gökyüzüne bakmaya değer bulurum.'bana göre bilimsel ifadelerde kesinlik söz konusu değildir,asla değişmeyecek diye bir şey olamaz.Hem kesinlik neye göre..Belkide duruma uymayan hiç bir örneğin mevcut olmaması teoilerin ilerleyip yasa haline gelmesine sebep olmuştur.
    HOCAM İKİYE AYIRMAK ZORUNDA KALDIM..

    YanıtlaSil
  9. 16)Katılıyorum.Hipotezler deneye tabi tutulur.Deney sonuçlarında bir aksama yoksa deney tekrarlanır,hala olumlu sonuç alınıyorsa teoriye dönüşür.Yeni gelişmelerle desteklenirse bilimsel teori adını alır.

    17)Kavram olarak aynı anlamı ifade etmeselerde birbirleri için birer besin kaynağı niteliğindedirler.

    18)Katılmıyorum.Modeller,bir nesnenin nasıl yapıldığını,bir sürecin nasıl geliştiğini anlamamıza ve ileriye dönük tahminler yapmamıza yardımcı olur.Modeller gerçeğin kopyası değildir,temsil ettiği hedefin doğasında bulunmayan ek açıklamalar da ihtiva eder.

    19)Katılıyorum.Teknoloji bir yandan bilimin uygulama alanı gibi gözükürken,bir yandan da uygulamalı bilim olarak kabul görür.Son yıllarda önemli teknolojik buluşlar bilimsel bilgi ve araştırma sayesinde olmaktadır.Hatta bilimin teknolojiden çıktığı şeklinde teoriler bile mevcut.

    20)Katılmıyorum.Tek bir yöntem söz konusu değildir.Elimizdeki bilimsel verilere göre farklı yöntemler kullanılabilir,hatta gelişimin arayışın her geçen gün biraz daha arttığı çagımızda bir çok farklı yöntemler de keşfedilecektir.

    21)Katılıyorum.Kendi sınırları çeçevesinde anlayıp yorumlamamıza yardım ettiği gibi elbette zamanla da değişebilir.
    www.akot.org,
    www.msxlabs.org,
    fikiralışverişi.gen.tr,
    blog.milliyet.com.tr,
    www.felsefeevi.net,
    www.wjeis.org,
    www.egitim.aku.edu.tr

    YanıtlaSil
  10. 9. bilimsel bilginin oluşması için bilim insanının merak edip araştırması gerekir. Önermede de yazdığı gibi keşfedilir fakat bilim insanının hayal etmesi, kurgulaması da önemlidir.
    10. bu önermeye katılmıyorum. Evren dediğimiz olgu bilimsel olarak sonsuzdur zaten. Ve bu bilim bu sonsuzluğun ne kadarını açıklayabilecek? Ayrıca bunun dışında metafizik olgular da düşünüldüğünde bilim bu kısmı açıklayamaz zaten(bilim pozitivist olduğu için)
    11. buna kesin doğrudur diyemeyiz. teori deneylerle ispatlanmış olmasına rağmen bunun aksinin ispatlanması da mümkündür. yani her teori yasalaşamaz.
    12. 9. önermede belirttim zaten. bence bilgi keşfedilir ama bilim insanının hayal edip kurgulaması da önemlidir.
    13. katılıyorum. Zaten bilimsel bilginin özelliklerinden birisidir eleştirel olmak. Eleşririlecek ki daha doğru bilgilere ulaşılsın
    14. katılıyorum çünkü çok sayıda örneği mevcut. Örneğin atom modellerine baktığımız zaman çok sayıda bilim adamı kendi devirlerinde atom modelleri ortaya atmışlar ama hepsi zamanla değişmiş ve en sonunda modern atom modeli kabul edilmiş ve bunun da değişmeyeceğini söyleyemeyiz.
    15.katılmıyorum. Yani kesin olarak söyleyemeyiz. 14. önermede verdiğim örneği bu önerme için de verebilirim.
    16. katılıyorum. kesin olarak her hipotez teoriye dönüşür diyemeyiz ama önermede de belirtildiği gibi teorileşebilirler.
    17.bilim;bilimsel bilgiyi, keşfedilmemeiş gerçekleri araştırıp bulmayı amaçlar. Teknoloji ise bulunan gerçekleri pratiğe döker. aynı şeyler değildir.
    18. kesin olarak böyle birşey diyemeyiz. Örneğin atom modeli şu anki bilimsel bilgiler ışığında tasarlanmıştır. Gelecekte aksi bir durum ortaya çokabilir. yani model gerçeğin tıpkısıdır diyemiyoruz.
    19.katılıyorum.17. önermede belirtmiştim zaten. Zaten teknoloji teknik bilimidir. yani bilimin teknik olarak uygulama alanıdır.
    20. kısmen katılıyorum. Her bilim dalı için bilimsel yöntemin farklı aşamaları kullanılır. Ama sıralama genel itibariyle değişmez. Örneğin deney kısmı bazı bilim dallarında kullanılacağı gibi, tarih gibi bazı bilim dallarında ise kullanılmaz.
    21. katılıyorum. 18. önermede de belirtmiştim zaten. zamanla elimizdeki modeller yetersiz olabilir veya daha iyi yeni modeller tasarlanabilir. değişmezlik yoktur.

    YanıtlaSil
  11. 9.ben buna kısmen katılmıyorum.insan kurgulamadan hayal etmeden bilimin sınırlarını zorlayamaz fakat şöyle bişey varki.her kavramı ifade ederkende dur önce bihayal edeyim ondan sonra keşfedeyimde diyemyiz bazı ufak sorunları bence basit bilimsel yöntemlerlede çözebiliriz.
    10.tam olarak kesinlikle açıklamaz evrenin en ucunda tam olarak naseıl oldugunu bılemeyız.
    11.hayır katılmıyorum.çunku evrim teorısı zamanla yasaya dönüşmeyebilir.ıllakı yasaya dönusecek dıye bisey yok.
    12.9. önermede dediğim gibi ben buna kısmen katılmıyorum.insan kurgulamadan hayal etmeden bilimin sınırlarını zorlayamaz fakat şöyle bişey varki.her kavramı ifade ederkende dur önce bihayal edeyim ondan sonra keşfedeyimde diyemyiz bazı ufak sorunları bence basit bilimsel yöntemlerlede çözebiliriz.
    illaki kurgulamak şart değil.
    13.kesinlikle katılıyorum eleştırıye sureklı acık olmalıkı bilim dahada gelişsin.en dogruyu gorebılmek ıcın bu şarttır.
    14.katılıyorum.bılımsel bılgıler kesın olmadıgına gore zamanla degısebılır.
    15.katılmıyorum.kanunlar bıle değişebilir.
    16.eğer uzun bır zaman aksı ıspatlanamıyorsa teorıye donuşurler.fakat kesın donusur dıye bısey yok.hıpotezler yenıden kurulur hıpotez curutulurse
    17.teknoloji bilimin uygulamaya dönmüş halidir.aynı degıldır.
    18.buna tamamen katılmıyorum.mesela bır atom modeli cok benzeyebılır.fakat aynısı olamaz sonucta dolaylı yollardan bu bılgıler edınıyor.
    19.buyuk cogunlukla evet cep telefonu kullanmak uygulama alanıdır. fakat tarıh bılımı uygulama alanı degıldır kısmen katılıyorum
    20.katılmıyorum sabıt degıldır.çunku farklı yontemlerden gıdılerekte yapılabılır.
    21.katılıyorum.cok yardımcı olur.ve zamanla degışıp daha ıyı modellere donusebılırler.

    Kaynaklar:
    http://www.felsefedersligi.com
    http://www.teknolojide.com
    www.bilimindogasi.net

    YanıtlaSil
  12. 9) bu Önermeye katılmıyorum. Bir şeyin yasa olabilmesi için onun önce kurgulanması lazım daha sonra deney ve gözlemlerle ispatlanması lazım. Kurgu olmadan bir şeyin gerçekleşme ihtimali yoktur.
    10)bu önermeye katılmıyorum. Evreni açıklamaya çalışır ama tam olarak açıklayamaz.özellikle mitolojki ve doğaüstü olaylarda evren tam olarak açıklayamaz.
    11)bu önermeye katılıyorum. Teoriler aksi ispat edilmediği sürece yada yerine konabilecek daha anlamlı teoriler olmadığı sürece yasa haline dönüşürler.
    12)bu önermeye katılmıyorum. Bir şeyin teori haline gelebilmesi için deney ve gözlemlerle ispatlanması gerekir. Bu yüzden sadece kurgu yetmez aynı zamanda keşfetmekte gerekir.
    13)bu önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgi kesinliğe en yakın bilgidir. Ama kesindir diyemeyiz. Bilimsel bilgi insan tarafından bulunan bilgidir o yüzden öznel bir bilgidir. Öznel bilgi kesin olmaz. eleştiriye açıktır.
    14)bu önermeye katılıyorum. Değişen zamanla birlikte yeni şeylerde otaya çıkar. Eski zamanda kabul gören bir bilgi zamanın değerlerine ve şartlarına göre değişebilir. Değişmeyen tek şey değişimdir denebilir.
    15)bu önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasalar aksi ispat edilirse değişir. Ama bu kolay bişey değildir. aksi bulunmadığı sürece değiştirmek imkansızdır ve uzun yıllar geçerli olur.
    16)bu önermeye katılıyorum. Hipotezler kontrollü deney ve gözlemlerle teori haline gelirler.
    17)bu önermeye katılmıyorum. Bilim veya ilim, fiziki ve doğal evrenin yapısının ve davranışlarının birtakım yöntemler aracılığıyla sistematik bir şekilde incelenmesini de kapsayan entelektüel ve pratik çalışmalar bütünüdür.
    Teknoloji, insanın bilimi kullanarak doğaya üstünlük kurmak için tasarladığı rasyonel bir disiplindir
    Yani bilim doğayı ve evreni açıklamaya çalışırken teknoloji bilim ve evrende daha kolay yaşamak ve üstünlük kurmak için yapılan çalışmalardır.
    18) bu önermeye katılmıyorum . tam bir kopyası olmasına imkan yoktur sadece benzeri olabilir ancak. Örneğin bir güneş modeli çizildiğinde onun gerçeğiyle aynısı olması imkansızdır. Çünkü güneşe bir insanın güneşe yaklaşması imkansızdır. Ancak güneşe benzer çizebilir ve aynısı olması imkansızdır.
    19)bu önermeye katılıyorum. Teknoloji bilimi kullanarak oluşturulan bir uygulama alanıdır. teknoloji bilimin doğmasıyla oluşmuştur. Bilimle beraber bulunan bilgiler teknoloji kullanılarak somut hale getirilir.
    20)bu önermeye katılmıyorum. Bilimsel yöntem değişir. Sabit değildir. bilim öznel olduğu için kesin değildir. kesin olmayan şeyde değişir.
    21)bu önermeye katılıyorum. Bilimsel modeller gerçeği açıklama ve anlamada yardımcıdır. Bilimsel bilgi değiştikçe de bilimsel modellerde değişir.
    KAYNAKLAR
    http://www.teknolojide.com
    http://bilimindogasi.net
    http://www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf
    www.egitim.aku.edu.tr

    YanıtlaSil
  13. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  14. 9. önermeye katılmıyorum.çünkü insanlar,kurguladıkları,merak ettikleri şeyleri araştırır ve sonuca varmaya çalışırlar.
    10.önermeye katılmıyorum.bilim,evreni açıklamaya çalışır ama tam olarak açıklayamaz.çünkü evren göründüğünden çok daha karmaşık ve sonsuz bir kavramdır.
    11.önermeye katılmıyorum.çünkü teori,gözlenen bir olayın genellenerek açıklanmasıdır.fakat yasa ise doğruluğu kanıtlanmış varsayımlardır.bu yüzden bilimsel teoriler yasalara dönüşemezler.
    12.önermeye kısmen katılıyorum bilimsel teoriler insanlar tarafından hem kurgulanabilir hem de keşfedilebilir.fakat genelleme yapılamaz.
    13.önermeye katılıyorum.bilimsel bilginin hiç bir zaman kesin olduğunu söyleyemeyiz.eleştiriye de açıktır.sonuçta doğru kabul edilen bir bilginin yapılan yeni gözlem ve deneyler sonucunda yanlış olduğu anlaşılabilir.bu yüzden kesindir denemez.
    14.önermeye katılıyorum.bir bilginin yanlışlığı yeni deneylerle ve gözlemlerle açığa çıkarılabilir.yani zamanla değişebilir.
    15.önermeye katılmıyorum.bilimsel yasanın tanımında yasanın kesinlikle değişemeyeceği yazıyor.ama bence zamanla bilimsel yasalar da değişebilir.
    16.önermeye katılıyorum.bilimsel hipotezin uzun zaman aksi iddia edilemez ve sürekli doğrulanabilirse zamanla teoriye dönüşebilir.
    17.önermeye katılmıyorum.Teknoloji bilimsel bilgiden yararlanarak yeni bir ürün geliştirmek, üretmek ve hizmet desteği sağlamak için gerekli bilgi, beceri ve yöntemler bütünü olarak tanımlanır.yani teknoloji bilimin uygulamasıdır diyebiliriz.
    18.önermeye kısmen katılıyorum.bilimsel modeller gerçeğin direk aynısı değil,benzeridir diyebiliriz.
    19.önermeye katılıyorum.17.önermede de söylediğim gibi: teknoloji bilimin uygulamasıdır.
    20.önermeye katılmıyorum.tek bir yöntemle sınırlı değildir.elimizdeki bilgi ve verilere göre farklı yöntemler de kullanılabilir.
    21.önermeye katılıyorum.bilimsel model gerçeği açıklamaya çalışır ve zamanla yetersiz olup değiştirilebilir ve geliştirilebilir.
    kaynaklar:

    http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap
    http://bigalioglu.blogcu.com/tez-hipotez-teori-yasa-bilimsel-yontem-bilimsel-dusunce-bi/2870583
    www.efdergi.hacettepe.edu.tr/201140NİHAL%20DOĞAN.pdf
    http://www.msxlabs.org/forum/muhendislik-bilimleri/19503-teknoloji-nedir.html

    YanıtlaSil
  15. 9)Hayal gücü olmadan,insanlar tarafından düşünülmeden bir ürünün ortaya çıkma olasılığı çok düşüktür.bu önermeye katılmıyorum
    10)Önermeye katılmıyorum,bilimsel yasalar evreni tam anlamıyla açıklayamaz. bilim sadece evrenin çok az kısmını açıklamayı başarmış bu açıklanan bilgileri çoğu da tam olarak açıklayamamıştır. Örneğin yaşamın başlangıcının tam olarak açıklayamaması
    11)Aksi ispat edilmedikçe teoriler yasalara dönüşürler
    12) kısmen katılmıyorum İnsanlar tarafından hayal gücü ile kurgulandıktan sonra keşfedilebilirler
    13)Kesinlikle katılıyorum. Bilimsel bilgi değişebilir ve eleştirilebilir.her geçen zamanda teknolojinin gelişmesiyle insanlar daha çok araştırmaya yöneltmekte
    14)Bilimsel bilgiler kesin değildir,zamanla değişebilirler bu önermeye katılıyorum.
    15)Aksi ispat edilmedikçe yasalar geçerlidir.Bence değişebilir
    16)Yapılan araştırmalar hipotezi desteklemedikçe teoriye dönüşemez teoriye dönüşmesi için mutlaka ispatlanması lazım
    17)Bilim teknolojiye göre daha geneldir
    18) Model, bir konu ya da olayın anlaşılmasını kolaylaştırmak amacıyla tasarlanır; ancak olayın gerçek niteliğini belirtmez.Dolayısıyla modeller gerçeğin tıpa tıp aynısı olmasa bile birer kopyasıdır.
    19)Kesinlikle katılıyorum. Elektronik cihazlarda elektroniğin teorik bilgilerinden yararlanılır.
    20) önermeye katılmıyorum. Bilimsel yöntem değişir. Bilim öznel olduğu için kesin değildir.
    21) Katılıyorum. zamanla değışıp daha ıyı modeller ortaya çıkabilir.
    Kaynakça:
    www.akat.org
    http://www.teknolojide.com
    http://www.felsefedersligi.com

    YanıtlaSil
  16. 9)Bu önermeye katılmıyorum insanlar bilimsel bilgiye ulasabilmek için araştırıp merak etmesi lazım.bilimsel bilgi önce hayal edilip kurgulanır daha sonra keşfedilir.

    10)Bu önermeye katılmıyorum çünkü evren çok kompleks bi yapıya sahiptir.evren deyince sonsuz kavramı akla gelmektedir.onun için sonsuz olan bişey de tam olarak açıklanamaz.

    11)Bu önermeye katılmıyorum.Bilimsel Teori,gözlenen bir doğa olayıyla ilgili genellemelerin açıklanmasıdır.Büyük Patlama ve Atomun yapısıyla ilgili teoriler,bilimsel teoriye örnektir.

    Bilimsel Yasa ise Doğruluğu kanıtlanmış varsayımlar olarak tanımlanabilir.Bilimsel yasalara kütle çekim,kütle ve enerjinin korunumunu örnek olarak verilebilir.

    Bilimsel yasa ve teoriler mutlaka deneysel desteğe sahip olmalıdır.Fakat bu şekilde de olsa bilimsel teoriler asla yasa olmaz.Bilimsel yasaların teorilerinden daha üst düzey bilgi oldukları ve bilimsel teorilerin daha fazla deneysel destek buldukça bilimsel yasa oldukları yönündeki bilgiler,yanlıştır.çünkü aralarında hiyerarşik bir ilişki yoktur.

    12)Bu önermeye kısmen katılıyorum Bilimsel bilgiler insanlar tarafından hayal edilip , kurgulanır daha sonra keşfedilirler.ancak teori haline gelmesi için çesitli gözlem ve deneylerin yapılması gerekir bunlar yapıldığı zaman da keşfedilmiş olur onun için kısmen katılıyorum

    13)Katılıyorum.Bilim, gelişmenin ve medeniyetin omurgasını oluşturur. Tarih, bilimin gücüne sahip olanların özne olma şansı bulduklarını söyler. Bilimin gücü kesinlikten değil, doğru ve savunulabilir bilginin açtığı ufuktan, yenilikten ve sağladığı güvenden kaynaklanır. Her ne kadar modernite bilimi çok kötü kullanmış ise de, yolumuzu aydınlatacak en önemli ışıklardan birisi bilimdir. Bilimsellik, kesinlik iddiasını içinde barındırmaz. Popper şöyle der: "Bilmiyoruz, tahmin ediyoruz. Doğa bilimsel bilgi, bilgi olmasa da, bu alanda elimizdekilerin en iyisi odur. Ben buna tahmin bilgisi diyorum- kesin bilgi isteyen ve onsuz olamayacaklarına inanan insanları, az çok teselli edebilmek için. İşte bunlar tehlikeli ölçüde telkine gereksinim duyan insanlardır, kesinlik, güvenlik, otorite, bir önder olmaksızın yaşamaya cesareti olmayan insanlar. Belki de denilebilir ki: Çocukluk çağında takılıp kalmış insanlar". (Hayat Problem Çözmektir, 93). Gerçekten de elimizdeki bilginin "en iyisi" doğa hakkındaki bilimsel bilgidir; o da "tahmini" bilgidir. Bilimi dogma haline getiren/tabulaştıran insanların da, bilgiden bağımsız olarak imanı birtakım ön kabullere sorgusuz sualsiz inanmak olduğunu iddia eden insanların da "çocukluk çağına takılıp kalmış" kimseler olduklarını söylemek mümkündür.

    14)Katılıyorum.Bilim ve Bilgi kesin olmadığından izafi ve zamanla sonuçları değişebilir. Yani daha önce varmış olduğunuz bir sonuçtan farklı bir sonuca varabilir, önceki kuralınızı ve yasanızı değiştirebilirsiniz.''... Çünkü insan çeşitli bilimlerde bilgisini geliştirdikçe bakma ve görme kapasitesi de mükemmelleşir. Zamanla daha doğru bir sonuca ulaştığınızda ''eski bilgi'' eğrilmiş veya yıpranmıştır. Artık eğrilmiş veya yıpranmış bilgi bırakılap yeni izafi doğruya göre davranılır.

    15) Bu önermeye Katılmıyorum. Bilimsel yasalar kesinlikle doğrudur diye bir şey söz konusu değil.Kanunlarda zamanla değişebilir.

    16)bu önermeye kısmen katılıyorum eğer hipotezler her yerde aynı sonuçları veriyorsa teori haline gelebilir.ancak doğrulanamayan hipotezler teori haline gelemez.

    YanıtlaSil
  17. 17)katımıyorum.Bilim ve teknolojinin farklılığını belirtmek için ilk nükleer denizaltıyı yapan ve serbest bir eğitim eleştirmeni olan Amiral Hyman Rickover şöyle söylüyor: “Bilim ve teknoloji birbirine karıştırılmamalıdır. Bilim doğadaki görüngülerin (fenomenlerin ) gözlenerek, zaten var olan doğru ve gerçeklerin ortaya çıkarılması ve bu gözlemler sonucunda elde edilen verilerin düzenlenerek gerçeklerin ve bunlar arasındaki ilişkilerin ortaya konulduğu teorilerin oluşturulmasıdır. Teknoloji asla bilim için bir otorite olamaz. Teknoloji insan aklını ve vücudunu güçlendirmek, üstün kılmak için geliştirilecek aletler, teknikler, ve yöntemler üzerinde durur. Bilimsel yöntem insan faktörünün tamamen dışlanmasını gerektirir, şöyle ki; gerçeği arayan kimse, kendinin ya da diğer insanların hoşlanacağı veya sevmeyeceği şeylerle, popülist değerlerle ve herhangi bir çıkar uğruna çalışmaz. Diğer yandan teknoloji fikir (bilim ) değil de hareket olduğundan, eğer insani değerler göz ardı edilirse tamamıyla tehlikeli bir sonuca da yol açabilir (Knezevich & Eye, 1970, s.17 ).
    18) Bu önermeye katılmıyorum.bilimsel modeller, gerçeğin tam anlamıyla kopyası olamaz.sadece benzerleri olabilir.
    19)Katılıyorum.Teknoloji bilimin pratikte uygulama alanıdır. gibi
    20)Bu önermeye katılmıyorum bilim öznel olduğu için her bilim insanının kullanacağı yöntemde farklı olabilir
    21)katılıyorum bilimsel modeller bizlere gerçeği açıklamada ve anlamada yardımcı olurlar. bunların yapıları zamanla değişebilir.örneğin boyutları,kulanım amaçları değişebilir.


    KAYNAKLAR
    http://www.msxlabs.org/forum
    http://www.kocaeliaydinlarocagi.org.tr
    http://www.bilgisayarkurdu.com
    http://www.metafizikakademi.com
    http://www.bilinmeyenler.org

    YanıtlaSil
  18. 9)Kısmen katılıyorum. Bilimsel yasalar kurgulanarak yani düşünerek de oluşturulabilir.
    10)Bilimsel yasalar, evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklayamamiştır. Örneğin,
    Büyük Patlama Teorisi'ne göre evren 15 milyar yıl önce oluşmuştur. Bu patlamadan sonra gök adalar,yıldızlar,gezegenler ve diğer gök cisimleri meydana geldi.Ama, patlayan şeyin ne olduğu ya da bu patlamaya neyin sebep olduğu henüz tam olarak açıklanamamaktadır. Bilim insanları günümüzde bu konuyla ilgili yeterli bilgiye hala ulaşamamış olsalar da çalışmalarına devam etmektedirler.
    11)Katılmıyorum. Teoriler doğadaki olguları açıklamaya çalışırken yasalar bu olguları tanımlamaya çalışır. Teori ile yasa arasında bilimsel geçerlilik açısından fark yoktur.Teoriler geliştirilerek yasaya dönüştürülemez.Yasa, teoriden daha üstün veya daha geçerli bilimsel bir açıklama değildir.
    12)Kısmen katılıyorum. Keşifler veya kurgular bilimsel teorilere etki ederler.
    13)Kısmen katılıyorum, bilimsel bilginin kesin olması demek kanıtlanabilir olması demektir. Örneğin doğa bilimlerinde bir teorinin kanıtı yoktur, eleştirilebilir. Kanıt yalnızca matematik gibi formal bilimlerde yer alır. Halen birçok bilimsel yasaların doğruluğu da tartışılır düzeydedir.
    14)Evet, eleştiriye açık, kanıtlanamayan bilimsel bilgiler zamanla değişebilir.
    15)Katılmıyorum, bilimsel yasalar kesin değildir, bu yüzden değişebilir. Aristo'nun
    fiziğinden daha farklı düşüncelere sahip olan Galileo kendi zamanının bilim
    adamlarıyla ters düşmeye başlamıştı. Bilim, tarihi sürecinde bu tip sahnelere
    sürekli tanık olmuş, deney ve gözlem sonucunda çöken kanunların yerini başkaları almıştır.
    16)Evet, bilimsel hipotezler teorilere dönüşebilir. Teoriler, sınanmış hipotezleri içerir.
    17)Hayır,bilim keşfedilmemiş gerçekleri ve kuralları bulma çabasıdır.Teknoloji ise bulunun gerçekleri pratik hayata dökmektir.Teknolojinin sınırı bilimdir, bilimin sınırı yoktur, önde giden odur ama teknolojiye de bir noktadan sonra muhtaçtır.
    18)Hayır, tam yansıtmaz. Örneğin Dünya modelinde ekvatordaki çizgi hayalidir, gerçekte ekvatorda öyle bir çizgi yoktur.
    19)Evet, teoriler teknolojiye uygulanabilir.
    20)Hayır, bilimsel yöntem sabit değildir. Her bilim dalının kendine has yöntemi vardır.
    21)Kendi sınırları açıklamaya yardım edebilir ama zamanla değişebilir. Bu teknolojinin ilerlemesine ve uygulanan yöntemin değişmesine bağlıdır.

    www.istanbul.edu.tr
    www.eğitim.akü.tr
    www.msxlabs.org
    www.felsefe.net
    www.kuantumbeyin.com

    YanıtlaSil
  19. 9.Katılıyorum.Bilim gerçeği arayış yöntemidir.Bir gerçek vardır fakat bilinmemektedir.Aranmaktadır.Bilim bu gerçeğin keşfedilme yöntemlerinden biridir.Aslolan yani bilimin temelinde de keşfedilenin açıklanması vardır.Einstein da bir sözünde vurguladığı gibi "Bilim gerçeklik arayışında bir araç konumundadır."

    10.Katılmıyorum.Evrende bilinen teori yada yasaların evrendeki bütün olayları açıklaması söz konusu değildir.Çünkü birçok olgu henüz bilinme aşamasına gelmemiş ve önceki bilgilerden hareketle yapılacak çalışmalarla açıklanabilecek durumdadır.

    11. Katılmıyorum.Bilimsel teoriler zamanlara yasalara dönüşebilir fakat kesin dönüşür diyemeyiz. Teoriler zamanla değişebilir yada tamamen terk edilebilir. Örneğin; ‘ototrof hipotezi’ denilen görüşe göre doğadaki ilk canlılar ototroftur. Oysa canlı çeşitleri ve özellikleri öğrenildikçe ototraf canlıların çok karmaşık olduğu görüldü. Bu nedenle ilk canlıların karmaşık bir yapıda olamayacağı düşünüldüğü için ototrof hipotezi geçerliliğini kaybetti. Bunun yerine hetetrof hipotezi hazırlandı.

    12. Kısmen katılıyorum. Bir teori genelde doğruluğu kuvvetle inanılan bir ya da birkaç varsayım üzerine kurgulanır.Varsayımlar daha sonra temel olarak ayrıntılanır.

    13. Katılıyorum.Eleştiriye açıktır. Aksine kanıt gösterildiği zaman bilimsel bilgi geçerliliğini yitirebilir.Bilimin sunduğu bütün bilgiler değişime ve eleştiriye açıktır. Bilim ne denli akla uygun görünse de, eleştirel ve değişime açık yönünü elden bırakmaz. Bilimin bu özelliği ona kendi kendine düzeltme olanağı verir.

    14. Katılıyorum.Bilimsel doğrular değişebilir doğrulardır.Bilim ve Bilgi kesin olmadığından zamanla sonuçları değişebilir. Yani daha önce varmış olduğumuz bir sonuçtan farklı bir sonuca varabiliriz.

    15.Katılıyorum.Yasalar değişmezlik ilkesine sahiptir. Yanlışlamaya çalıştığımızda, yasayı çökertmeniz mümkün olmaz. Yasalar en gerçek değişmezlerdir. Biz bu mevcut değişmezleri kullanarak yeni değişmezler ortaya çıkarmaya çalışırız.

    16.Katılıyorum.Bir hipotez, kanuna ya da teoriye dönüşebilir. Ayrıca hipotezler, bir alanda yapılmış gözlemlerin daha sınırlı bir bölümünü açıklarken, teoriler genellikle, birden fazla alanda yapılmış gözlemlerin çok daha büyük bir kısmını açıklar. Örneğin, kinetik molekül teorisi, sadece birkaçından söz edecek olursak, maddenin fiziksel hallerindeki değişimle ilgili, kimyasal tepkime hızları ile ilgili ve ısı transferi ile ilgili olayları açıklar.



    HOCAM İKİYE BÖLMEK ZORUNDA KALDIM.

    YanıtlaSil
  20. 17.Katılmıyorum.Bilim ve teknolojinin farklılığını belirtmek için ilk nükleer denizaltıyı yapan ve serbest bir eğitim eleştirmeni olan Amiral Hyman Rickover şöyle söylüyor: “Bilim ve teknoloji birbirine karıştırılmamalıdır. Bilim doğadaki görüngülerin (fenomenlerin ) gözlenerek, zaten var olan doğru ve gerçeklerin ortaya çıkarılması ve bu gözlemler sonucunda elde edilen verilerin düzenlenerek gerçeklerin ve bunlar arasındaki ilişkilerin ortaya konulduğu teorilerin oluşturulmasıdır. Teknoloji asla bilim için bir otorite olamaz. Teknoloji insan aklını ve vücudunu güçlendirmek, üstün kılmak için geliştirilecek aletler, teknikler, ve yöntemler üzerinde durur.Teknoloji fikir (bilim ) değil de hareket olduğundan, eğer insani değerler göz ardı edilirse tamamıyla tehlikeli bir sonuca da yol açabilir."

    18.Katılmıyorum.Modeller açıklamaya ve anlamaya yardım eden yapılardır ve durumu kolaylaştırırlar.Örneğin, atom ya da elektron gibi yapıları veya kimyasal reaksiyonları model kullanmadan nasıl açıklayabiliriz? İşte ozaman bir modele ihtiyaç duyarız.Modeller bilimsel düşünmenin bir parçasıdır.Bilim insanları bilimle uğraşırken modelleri kullanırlar.

    19.Katılıyorum.Teknoloji ilgilendiği konular ve çalışma metotları bakımından tamamen bilimsel bir çalışmadır.Hatta bilimin teknolojiden çıktığı şekilde teoriler bile vardır.

    20.Katılmıyorum.Bilimsel yöntem kısaca “gözlem ve muhakeme” şeklinde tanımlanabilir.Yani insan sezgi ile bir şey keşfeder.Bulduğunu muhakemesi ile kanıtlar.özneldir ve değişir.

    21.Katılmıyorum.Modeller gerçek değildir ve kabul gören modeller yeni bilgilerle değişebilir.

    KAYNAKLAR
    www.sosyoekonomi.hacettepe.edu.tR
    www.muhteva.com
    www.muhakeme.net
    www.filozof.net
    bilimindogasi.net
    blog.milliyet.com.tr
    bigalioglu.blogcu.com
    deniz-saribas.blogcu.com
    www.bilgisayarkurdu.com
    www.sosyalbil.selcuk.edu.tr

    YanıtlaSil
  21. 9.önermeye Kısmen katılıyorum çünkü bilimsel yasalar doğadaki somut veriler ışığında oluşturulur,Bu oluşum sürecinde bilimsel veriler hayal gücüyle zenginleştirilir.
    10.önermeye kısmen katılıyorum evren hakkındaki olguları tam olarak açıklamaz çünkü yukarıda da belirttiğim gibi hayal gücü de olayları açıklamamızda önemli bir rol oynar.
    11.önerme kısmen katılıyorum bilimsel teoriler zamanla çürütülürse dönüşmez,çürütülmezse dönüşür.
    12. önermeye kısmen katılıyorum çünkü önceki önermelerde de belirttiğim gibi hayal gücü ile keşif,bilimsel yasaları oluşturmada koordineli olmalıdır.
    13.önermeye katılıyorum çünkü bilimsel bilgiyi oluşturmada gözden kaçan ayrıntılar ve yanlışlıklar, başkası tarafından yakalanırsa eleştriye açık hale gelir doğal olarak.
    14.önermeye katılıyorum çünkü geçmişte bulunan bir bilgi zamanla yeni keşifler ve kurgulamalarla çürütülebilir ve çürütülebilindiği içinde zamanla değişebilir.örneğin verem hastalığından dolayı geçmişte birçok kişi ölmüş ve tedavisinin mümkün olmadığı söyleniyormuş.fakat yeni biyoteknolojik gelişmelerle tedavisi imkansız düşünülen hastalığa çare bulunmuştur.
    15.önermeye katılmıyorum çünkü madde 14 teki gerekçeleri örnek gösterebiliriz.Bunun içinde bilimsel yasa zamanla değişir.
    16.önermeye kısmen katılıyorum çünkü hipotezler doğrulanırsa teori olur yanlış olursa problemin başlangıcına geri dönülür .
    17.önermeye kısmen katılıyorum bilim ve teknoloji aynı şeyi ifade etmez ama birbirleriyle sıkı sıkıya ilişkili olup aynı yönde paralellik arz eder.
    18.önermeye kısmen katılıyorum çünkü bilimsel modeller kimi zaman tüm açıklığıyla ortaya konulur veya ortaya çıkmayan yönleri de olabilir.
    19.önermeye katılıyorum teorik bilgiler, tasarlanan teknolojik alan genel geçer kuramlarla desteklenirse bilgiler pratiğe dökülür.
    20.önermeye kısmen katılmıyorum bilimsel bilgide gözden kaçan ayrıntılar ve yanlışlıklar olabileceği için eleştiriye açık olabilirler bunun için bilimsel yöntem sabit olmayabilir.
    21.önermeye katılıyorum çünkü 20. Önermede vurgu yapılan konular bu önerme içinde geçerlidir.
    Kaynakça
    www.bilimindogasi.net
    http://www.teknolojide.com
    www.msxlabs.org,

    YanıtlaSil
  22. 9. önermeye katılmıyorum çünkü kurgulamak hayal kurmak düşünmek… Hayal gücü, fiziksel olarak mevcut olmadığınız veya olamayacağınız ortamlarda gelişen olayları beynimizde sanal olarak görüntüleyebilme yeteneğidir. Bu yeteneğe sahip olan insanlar, başkalarının hiçbir zaman ortaya çıkaramayacağı ya da çok sonraları bulunacak şeyleri ortaya çıkarabilir.
    10. önermeye katılmıyorum; bilimin her şeyi açıklayacağı iddiası bilimsel çevrelerden gelmez. Bilimin böyle bir iddiası olamaz. Bilim; deneysel yöntemler kullanarak, tez, anti tez, sentezleme yaparak geçici kabullenmeler oluşturur. Deyim yerindeyse bilim kendini ezerek gelişir.

    11. önermeye katılmıyorum çünkü burada kesin bir yargı kullanılamaz. Teori; doğruluğu birbirinden bağımsız çalışan birçok bilim adamı tarafından doğrulanmıştır. Kısaca doğruluğu birçok kez denenmiş hipotezler de denebilir. Ama kanunlar bilim adamlarının yanlış olabileceğine ihtimal vermedikleri çalışmalardır. Bu durumda teoriler yasalara dönüşemez. Hipotezler teorilere dönüşebilir.
    12. kurgulanılanlar, düşünülenler, hayal edilenler daha sonra keşfedilebilinir aynı durumun tersi de olabilir keşfedilemeyebilinir. Hipotezler geçici çözümlerdir fakat kalıcı çözüm arandığından düşünme çalışmasındadır. Günümüzde buna da örnek vardır; kuantum hipotezi, Riemann Hipotezi…
    13. önermeye katılıyorum bilimsel bilgi kesin değildir, eleştirilebilir ve değiştirilebilir. Bilimin bu özelliği kendini sürekli yenilemesi ve düzeltmesine yardımcı olur.
    14. yargıya katılıyorum; bilimsel bilgilerin zamanla yeni kaynaklar bulunması, yeni buluş yollarının keşfedilmesi ile yetkinliğine yitirebileceği, ya da ilk duruma göre yetersiz kalacağından kapsamının arttırılabilineceği görüşündeyim.
    15. yargıya katılmıyorum yer ve zaman boyutu değiştirilirse aynı sonuçlar çıkmayabilir. Günümüzde bilimsel kanun dediğimiz şeyler çürütülmekte…
    16. öneriye kısmen katılıyorum bazı hipotezler teorilere dönüşebilirken bazıları dönüşmeyebilir.
    17. öneriye kısmen katılıyorum çünkü teknoloji bilime bağlıdır. Teknolojinin sınırı bilimdir. Bilim ne kadar ilerlerse teknoloji de onunla paralel bir şekilde ilerleyecektir. İkisini birbirinden ayırmak imkânsızdır. Günümüzde ise bu iki terim beraber kullanılmakta farklılıkları bilinse de.
    18. öneride kesinlik söz konusu değildir. Bilim insanları olaylarla ilgili yaptıkları gözlemleri açıklamak için birer model oluştururlar. Ancak bilimsel modeller gerçeğin kopyaları değildirler. Bu modeller kendi sınırları içinde öğrenmek ve açıklamak için sadece yardımcıdırlar. Bu modeller teorilerde olduğu gibi zamanla ve bilgimizin durumuyla değişirler.

    19. önermeye kısmen katılıyorum çünkü teknoloji bilim ve mühendislikten önce bulunmuştur; fakat bilimin uygulayıcısı olarak anılmaktadır.
    20. önermeye katılmıyorum; değişen koşullara göre bazı kurallar aynen uygulanmaya geçse de bazı basamakları değişebilir.
    21. önermeye katılıyorum bunun açıklamasını 18 de yapmıştım. Geçici çözüm için modeller kullanılabilir.
    Kaynaklar:
    1. www.msxlabs.org
    2. fizikogretmeni.com
    3. milliyet.com.tr
    4. tubitak.gov.tr

    YanıtlaSil
  23. 9-) Her keşfetmenin öncesinde bir hayal ürünü vardır. Bu hayal ile gelişen merak insanda araştırma ihtiyacı doğuracak. Bu araştırmalar sonucunda da bilimsel yasalar keşfedilir.

    10-) Bilimsel yasalar,evren hakkındaki gerçekleri açıklar fakat bunun ne derecede yaptığı tartışılabilir. Kesinlikle tam olarak gerçekleri açıklar şeklinde bir yorum yapamayız.

    11-) Bilimsel olarak öncelikle hipotezler kurulur. Hipotezin geçerliliği araştırılır eğer desteklenirse teori haline gelir. Teori ise zamanla gelişerek yasa haline dönüşebilir, aksi ispatlanıp teori çürütülmediği sürece.

    12-) Dokuzuncu önermenin tersi şeklinde bir önerme. Kurgu ile keşif iç içedir. Kurgu merakı tetikler ve farklı bakış açıları kazandırır. Merak sonucunda yapılan çalışmalarda keşfin önünü açar.

    13-) Bilimsel bilgi hiçbir zaman kesin değildir. Bir bina şeklinde zamanla üzerine yeni birikimler olur. Bilgi de her daim eleştiriye açık ve yeni bilgiler ek olur.

    14-) Kesinlikle katılıyorum, zamanla değişmeyen tek şey değişimin kendisi.

    15-) Katılmıyorum, zamanla gelecek yenilikler aksini gösterebilir ya da eksik kısımlarını gösterebilir. Bunun sonucunda da yasalar değişebilir.

    16-) Kesinlikle doğru bir önerme. Hipotezler deneye tabi tutulur.Deney sonuçlarında bir aksama yoksa deney tekrarlanır,hala olumlu sonuç alınıyorsa teoriye dönüşür.Yeni gelişmelerle desteklenirse bilimsel teori adını alır.

    17-) Teknoloji bilimin bir alt başlığı konumundadır. Dolayısıyla aynı anlamlarda değil bilim daha genel bir anlamda yer alır.

    18-)Modeller,bir nesnenin nasıl yapıldığını,bir sürecin nasıl geliştiğini anlamamıza ve ileriye dönük tahminler yapmamıza yardımcı olur. Modeller insan hayatında gerçeğine yakın yapay ortamların olmasında bize yardımcı olur. Dolayısıyla birebir olmasa da benzerdir yani kopyasıdır.

    19-) Kesinlikle doğrudur. Teknoloji bilimsel bilginin uygulama alanıdır. Gördüğümüz bütün yazılı dersler uygulamalarının teorisi konumundadır.

    20-) Bilimsel yöntem zamanın koşullarıyla birlikte değişebilir de değişmeyebilir de… Şartlara bağlı bir durum ama bu konu da bir kesinlikten bahsedemeyiz.

    21-) Evet, doğrudur.Bilimsel modeller kendi sınırları içinde gerçeği açıklamaya yardım eder ve değiştirilebilirler.

    Kaynaklar :
    http://bilimindogasi.net
    http://www.teknolojide.com
    www.akot.org

    YanıtlaSil
  24. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  25. 9:Bu önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel yasalar kurgulanmadan düşünülmeden hayal edilmeden gerçekleşemez.yani önce kurgulanmalı sonra deney ve gözlemlerle ıspatlanmalı.
    10:Bu önermeye de katılmıyorum.çünkü evrendeki olayların bir kısmını açiklar fakat hepsini açıklayamaz.doğaüstü olayları açıklayamaz.
    11:Katılmıyorum çünkü teori ve ayrı şeylerdir birbirlerine dönüşmezler.
    12:bu önermeye katılmıyorum çünkü insanlar tarafından kurgulanır ve keşfedilir.
    13:bu önermeye katılıyorum çünkü bilimsel bilginin gerçeklik payı çok yüksektir tümüyle kesindir diyemeyiz.insanlar terafından bulunduğu için özneldir ve eleştiriye açık olmalıdır.
    14:katılıyorum.bilimsel bilgi tümüyle kesin olmadığı için değişebilir.
    15:katılmıyorum.çünkü yasalar da değiştirilebilir.çünkü aksi bulunduğunda değiştirilme imkanı vardır.
    16:katılıyorum.hipotezin doğruluğu kanıtlanırsa teoriye dönüşebilir.
    17:katılmıyorum.teknoloji bilimin aracıdır.ama ayrı düşünülemez.
    18:kısmen katılıyorum.bilimsel olduğu için gerçeğe en yakındır.ancak tümüyle gerçektir diyemem.
    19:katılıyorum.teorik bilgiler teknolojiyle uygulamaya geçiyor.
    20:katılmıyorum.çünkü doğadaki her şeyin değişme ihtimali vardır.hiçbir şey sabit değildir.
    21:katılıyorum.örneğin atom modelinde olduğu gibi kendi sınırları içerisinde atomu tarif eder.ancak yeni bilgilere erişildiği zaman değişebilir.
    KAYNAKLAR
    http://www.teknolojide.com
    http://www.wjeis.org

    YanıtlaSil
  26. 9)Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü bazı yöntemler kurgulanarak hayal gücü ile saptanabilir.Bu sayede bilimsel bilgiye ulaşmak için kurgulamalarını somutlaştırabilir.Böylece çalışmalarını sonuçlandırabilir.
    10)Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü yasaların hepsi evrende olup biten olayları açıklamaya yetmiyor.Örneğin big bang deneyi ile evrenin oluşumu anlaşılmaya çalışılmaktadır fakat daha kesin bir sonuca ulaşılmamıştır.
    11)Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü bilimsel teoriler, aynen bilimsel kanunlar gibi gözlemlerle ve/veya deneylere dayanan kanıtlarla desteklenir. Bilimsel kanunlar doğanın belirli koşullar altında nasıl davranacağına dair kurallara işaret ederler. Bilimsel teoriler ise doğanın nasıl işlediğine ve neden belirli nitelikler sergilediğine dair daha kapsayıcı açıklamalardır. Yani kısaca bir teori için esas olan olan 'neden' ve 'nasıl'dır.
    Bilimsel bir teorinin yeterince ispat içermediği, eksik fikirlerden ibaret olduğu, yeterli veri ve ispat toplandığı taktirde kanuna dönüşecek olduğu sanılır. Bu doğru değildir. Teori, ek bilgilerle veya daha iyi ispatlar ile kanuna dönüşmez. Teori her zaman teori olarak kalır ve aynı şekilde kanun her zaman kanun olarak kalır.
    12)Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü 9. önermedeki gibi sınırlandırılmış.Sadece kurgulanır veya sadece keşfedilir diyemeyiz.Tabi ki keşif de olabilir.Bence kurgu ve keşif iç içedir.
    13)Bu önermeye katılıyorum.Çünkü bilimsel bilgiler eleştiriye açık olmalıdır. Eleştiriler ile doğruluğu kesinleşebilir veya yanlışlanabilir.
    14)Bu önermye katılıyorum.Çünkü günümüzden bir örnek verecek olursak doğadaki en büyük hız ışık hızı sanılıyordu.Ancak son çalışmalarda ışık hızından daha hızlı bir partikül olduğu bulunmuştur.Yani bilimsel bilgiler zamanla değişebilir.
    15)Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü şu an kabul ettiğimiz yasalar bile değişebilir.Yasalar değişmez diye bir şey yoktur.Aksi ispat edilene kadar doğruluğunu kabul edebiliriz.
    16)Bu önermeye katılıyorum.Çünkü yapılan deneyler/kontrollü deneyler hipotezi destekler doğruluğu ispatlanır ise teoriye dönüşebilirler.
    17)Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü bilim keşfedilmemiş gerçekleri ve kuralları bulma çalışmasıdır.Teknoloji ise bulunan gerçekleri pratik hayata dökmek ve bu kurallar çerçevesinde sınırları zorlama, bir uzmanlaşma eylemidir ve esas olan tekniktir.
    Teknolojinin sınırı bilimdir, bilimin ulaştığı gerçeklere bağımlıdır. Bilimin sınırı yoktur, önde giden odur ama teknolojiye de bir noktadan sonra muhtaçtır diyebiliriz.
    18)Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü modeller gerçeklerinin birebir kopyasıdır diyemeyiz.Sadece yapıları daha kolay anlaşılabilmesi için kabaca basite indirgenmiş halidir.
    19)Bu önermeye katılıyorum.17. önermede açıkladığım gibi teknoloji teorik bilimin somutlaştırılmış halidir ve uygulama alanıdır.
    20)Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü bilimsel yöntem sabit olamaz.Her problem aynı yöntemler ile çözülemeyebilir.Farklı yöntemler eklenerek sonuca gidilebilir.
    21)Bu önermeye katılıyorum.Çünkü 18. önermede de dediğim gibi gerçeği tam olarak yansıtmazlar.Olayı anlayabilmemiz için basit bir şekle dönüştürülür. Zamanla da değişebilir.Modele bazı eklemeler veya çıkarmalar yapılabilir.

    KAYNAK: www.msxlabs.org
    www.bilimindogasi.net
    http://tr.wikipedia.org
    www.felsefe.net
    www.bilimindogasi.net

    YanıtlaSil
  27. 9) Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü eskiden insanların basitçe çok sayıda gözlem yaptığı ve bu gözlemlerin de yasaları akla getirdiği düşünülüyordu. Fakat gerçek bu değildir. O, gözlemden daha çok imajinasyon(hayal gücü) gerektirmektedir. Bu nedenle, öncelikle konuşmamız gereken şey, yeni düsüncelerin nereden geldiğidir.

    10) Bu önermeye katılmıyorum.Evren o kadar karmaşık bir yapıya sahip ki bilim adamları bile bazı konularda cevapsız kalmışlardır.Yasalar oluşturulmuştur, ama tam olarak açıklanamayan konular vardır.Bu önermede yanlış olan 'evreni tam olarak açıklamak' sözüdür.

    11) Bu önermeye katılmıyorum.Bilim de en çok yanlış bilinen kavramlardan birisi budur teori ve yasa arasındaki fark.Her teori yasaya dönüşmek zorunda değildir.Çünkü gelişen teknoloji ile birlikte bulunan teoriler değişebilir Bu değişme yasa olmayı engeller,tabi yasalar da değişebilirler.O yüzden her teori yasaya dönüşecek diye birşey yoktur, aksi ispatlanabilir.

    12) Bu önermeye kısmen katılıyorum.Bilimsel bilgiler insanlar tarafından hayal edilip kurgulanabilir.Kurgulanmadan da keşfedilebilir tabi.

    13) Bu önermeye kesinlikle katılıyorum.Çünkü bilimsel bilgi kesin değildir değişebilir.İnsanlar sürekli düşünen bir varlık olduğu için aksi bir bilgi ortaya atabilirler.O yüzden kesinlik yoktur.

    14) Bu önermeye katılıyorum.13. maddede de dediğim gibi kesinlik yoktur zamanla değişebilir.O zamanın şartlarına göre doğrudur, çürütüldüğünde yeni doğrular ortaya çıkar.

    15) Bu önermeye katılmıyorum.Yasalar da değişebilirler.Tabi bir yasayı çürütmek oldukça zordur,ama neden çürütülmesin ki.

    16) Bu önermeye katılıyorum.Hipotezler zamanla teoriye dönüşebilir.Yapılan deneyler ve gözlemlerle sürekli aynı sonucu veriyor ise teoriye dönüşür.

    17) Bu önermeye katılmıyorum.Teknoloji, bilimin, pratik yaşam gereksinimlerinin karşılanmasına ya da insanın çevresini denetleme, biçimlendirme ve değiştirme çabalarına yönelik uygulamalarıdır.

    18) Bu önermeye katılmıyorum.Bilimsel süreçlerin ve bilimsel okuryazarlığın ayrılmaz birer parçası olan modeller, betimledikleri sistemin basitleştirilmiş
    temsilleridir ve nesneleri, olayları, fikirleri ya da soyut kavramları algılanır kılan araçlardır.O yüzden tam kopyasıdır denilemez.

    19) Bu önermeye katılıyorum.Bilimsel bilginin kanıtlanabilirliği açısından teknoloji önemli bir yere sahiptir.

    20) Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü bilimsel yöntemler de farklılık olabilir.Kişilerin hayal gücü,mantığı bu yöntemleri değiştirebilir.

    21) bu önermeye katılıyorum.18. maddede de belirttiğim gibi modeller birer temsildir ve zamanla değişebilirler.

    KAYNAKLAR:
    http://www.webmastersitesi.com
    http://maycalistaylari.comu.edu.tr
    http://www.delinetciler.net
    http://www.sosyalbil.selcuk.edu.tr

    YanıtlaSil
  28. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  29. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  30. 9.Bu önermeye kısmen katılıyorum,çünkü; bir gerçek vardır, fakat bilinmemekte aranmaktadır, bilim bu gerçeğin keşfedilme yöntemlerinden biridir, bilim gerçeği arayış yöntemi olarak,doğada gözlemlenen bir olayın yada olgunun kanunlarını tasvir etmeye çalışır,burada keşfetmek esastır ama aynı zamanda bilim insanları bu bilgileri bulurken kendi hayal güclerinden ve yaratıcılıklarındanda faydalanırlar.
    10.Bu önermeye katılmıyorum,çünkü; bilim henüz evren hakkındaki gerçekleri açıklaya bilecek kadar gelişmemiştir,elindeki verilere göre açıklamalar yapmaktadır ama bu açıklamalar yetesizdir,çünkü evren hakkındaki verileri eksiktir..teknoloji dahada gelişip dahada çok bilgilere sahip olduklarında bilimsel yasalar değişebilir,bu yüzden tam bi açıklama söz konusu değildir.
    11.Bu önermeye katılmıyorum,çünkü; Bilimsel kanunlar doğanın belirli koşullar altında nasıl davranacağına dair kurallara işaret ederler. Bilimsel teoriler ise doğanın nasıl işlediğine ve neden belirli nitelikler sergilediğine dair daha kapsayıcı açıklamalardır. Yani kısaca bir teori için esas olan olan 'neden' ve 'nasıl'dır.Bilimsel bir teorinin yeterince ispat içermediği, eksik fikirlerden ibaret olduğu, yeterli veri ve ispat toplandığı taktirde kanuna dönüşecek olduğu sanılır.Bu doğru değildir. Teori, ek bilgilerle veya daha iyi ispatlar ile kanuna dönüşmez. Teori her zaman teori olarak kalır ve aynı şekilde kanun her zaman kanun olarak kalır.
    12.Bu önermeye kısmen katılıyorum,çünkü;bilimsel bilgiler insanlar tarafından kurgulanarak bulunduğu gibi bi kurgulama olmadan da bir keşif gerçekleşebilir.
    13.Bu önermeye katılımıyorum,çünkü;bir bilimsel bilgi eleştiriye açıktır,aksine kanıt gösterildiğinde geçerliliği düşebilir.
    14.Bu önermeye katılıyorum,bilim geliştiği için bilimsel bilgilerde buna bağlı olarak yeni buluşlarla değişebilir.
    15.Bu önermeye katılımıyorum.çünkü; yasalar yanlışlanabilir Newton'ın çekim yasası, genel olarak çok doğru sonuçlar verirken, bazı durumlarda işe yaramaz. Bu durumda genel görelilik teorisini kullanmak zorundayız. Gerçekten de bugün kütle çekimini en doğru şekilde genel görelilik açıklar.Görebileceğimiz gibi, bir teorinin bir yasadan daha doğru sonuçlar verdiği bir durum var karşımızda.Ayrıca yasalar bazen etkilerini de kaybedebilir,Örneğin Moore yasası. Entegre devrelerdeki transistörlerin yaklaşık iki yılda bir ikiye katlanacağını öngörür. Bunun 2020 yılına kadar etkisini kaybedeceği düşünülüyor.

    YanıtlaSil
  31. 16.Bu önermeye katılıyorum, çünkü; bir deneyde yapılan çalışmalar hipotezi destekliyorsa, hipotezin yeterliliği ve geçerliliği artar ve başka hipotezlerle de desteklenirse, hipotez teoriye dönüşür.
    17.Bu önermeye katılmıyorum,çünkü; bilim keşfedilmemiş gerçekleri ve kuralları bulma çalışmasıdır. bir araştırma ve kurallama biçimidir, yeni bilgiler peşinde koşma işidir,teknoloji ise bulunan gerçekleri pratik hayata dökmek ve bu kurallar çerçevesinde sınırları zorlama, bir uzmanlaşma eylemidir, adı üstünde teknik bilimidir, esas olan tekniktir, ya mevcut teknikde uzanlaşılır, ya da yeni teknikler geliştirilir,teknolojinin sınırı bilimdir, bilimin ulaştığı gerçeklere bağımlıdır. bilimin sınırı yoktur, önde giden odur ama teknolojiye de bir noktadan sonra muhtaçtır. belirli bir noktadan sonra ilerlemek için teknolojiden faydalanması kaçınılmaz olur. günümüzde ikisini birbirinden ayırmak imkansız hale gelmiş, bilim ve toknoloji farklı kabul edilir ama beraber anılır olmuştur.
    18.Bu önermeye katılmıyorum,çünkü; Modeller, bir nesnenin nasıl yapıldığını veya bir sürecin nasıl geliştiğini anlamamıza ve ileriye dönük tahminler yapmamıza yardımcı olur. Modeller gerçeğin kopyası değildir, modellerin öğrencilere doğal gerçekler olarak sunulması öğrencinin yanlıştır çünkü öğrencilerin de modelleri gerçeğin bir kopyası olarak görmelerine sebep olmaktadır.
    19.Bu önermeye katılıyorum,çünkü; Teknoloji bir yandan bilimin uygulama alanı gibi gözükürken bir yandan da “uygulamalı bilim” olarak kabul ediliyor. Ancak bilim- teknoloji işbirliği son yüzyılların eseridir. Daha önceki zamanlarda bilim ve teknoloji ayrı ayrı gelişen iki alan gibi görünüyordu. Gerçi teknolojinin bilim desteği olmadan kendi başına geliştiği olmuştur, ama son yüzyılların sistemli ve önemli teknolojik buluşları bilimsel bilgi ve araştırma sayesinde olmaktadır.
    20.Bu önermeye katılmıyorum,çünkü; Bilimlerde yöntem, izlenecek alanın
    özelliklerine göre belirlenir, sabit bir yöntem yoktur.
    21.Bu önermeye katılıyorum,çünkü; Modeller, bilimsel düşünme ve çalışmanın bir parçasıdır,bilimsel araştırmalarda modeller, hem ölçülecek varsayımları formüle etmede hem de bilimsel olay, kavram ve süreçleri açıklamakta kullanılır.,bilimsel düşünme ve çalışmanın tamamlayıcısıdırlar,gerçeği açıklamaya yardım eder.

    www.sosyoekonomi.hacettepe.edu.tr
    www.msxlabs.org
    iys.inonü.edu.tr
    wjeis.org
    wwweğitim.aku.edu.tr
    www.donanımhaber.com
    www.weblopedi.com

    YanıtlaSil
  32. 9)görüşün doğruluğuna katılmıyorum; bir ürün kendiliğinden ortaya çıkmaz ya da gökten zembille inmez.her keşfin mutlaka bir ilk adımı vardır ve düşünmeden bir adım atılmaz.

    10) evren oluşumu hakkında tarih boyunca değişik fikirler ve teoriler ortaya atılmıştır. Fakat öyle bir şey oluyor ki evrende bilim insanlarına susmaktan birşey düşmüyor. böylesi durumlarda bilim evreni nasıl algılayabilir ki yani evreni açıklayamaz. katılmıyorum.

    11):Bilimsel teoriler zamanla yasalara dönüşebilirler.Çünkü teorilerin aksi ispat edilemediği zaman yasa olabilir.katılıyorum.

    12)Genel geçerliliği tartışılır. Kesinlikle doğru diyemiyorum ama insanlar bilim gelişim sürecinde deneme yanılma gibi çeşitli yöntemlerle kurgular üzerinden hareket edebiliyorken çeşitli keşiflerde bulunabiliyorlar.

    13):Bilimin sunduğu bütün bilgiler eleştirilmeye ve değiştirilmeye yatkındır. Kesinlik belirtiyor olsa da bir bilimsel bilgi için önemli olan SÜREÇ'tir.

    14) Aksi Ispatlanabilirse değişebilir.

    15)Katılmıyorum, bir yasa geçerliliği zamanla düşüyorsa ebedi olamaz.

    16)Deney ve gözlemler hipotezi doğrularsa hipotez geçerlik kazanır. Hipotez de geniş bir geçerlilik kazanırsa teori adını alır.

    17)Teknoloji bilimi kullanır bu yüzden teknolojik açıdan baktığımda teknoloji amaç, bilim araçtır.aynı şeyi ifade ettiklerini düşünmüyorum.

    18):katılmıyorum; yaşamımızda olan gerçeklerle yansıtmaya çalıştığı için tam kopyasıdır denemez sadece o modelden esinlenmiştir veya benzerlikleri çoktur.

    19) katılıyorum; yaşamımızda kullandığımız bir çok teknolojik ürün hizmete sunulmadan önce bir teorik bilginin birikmesiyle oluşmuştur.

    20)Katılmıyorum; çünkü bilimsel yöntem değişmez değildir.Her problem aynı yöntemlerle çözülmeyebilir dolayısıyla olay veya olguları anlatmaya çözümlemeye yetmeyecekse değiştirilebilir.
    21) her zaman model gerçeği anımsatır ve kendi sınırlılıkları içerisinde gerçeğin kendisidir.
    www.turkçebilgi.com
    www.wikipedia.com
    www.msxlabs.org

    YanıtlaSil
  33. 9.önermeye katılmıyorum. Çünkü;kurgu olmadan,hayal gücü olmadan bir ürünün ortaya çıkma olasılığı çok düşüktür.
    10.önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim hala evreni evreni açıklayamıyor.
    11. önermeye katılmıyorum. Bilimsel teori henüz kanıtlanmamış bilimsel önermelerdir. yani deney ve gözlemlerle desteklenir.teoriler değiştirilebilir. yasalarda değiştirilebilir fakat farklı anlamlar içerirler. Birbirine dönüştürülmezler.
    12.önermeye kısmen katılıyorum. İnsanlar tarafndan hayal gücü ile kurgulanabilir.
    13. önermeye katılıyorum çünkü bilimsel bilgiler doğmatik değildir.hemen kabul edilmez araştırılır, sorular sorulur ve en güzelide eleştiriler yapılır.
    14. önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgiler zamanla değişebilir.doğru bilinen bilgi çürütülürse yenisi kabl görür.
    15.önermeye katılmıyorum.yasalar da çürütülebilir.
    16. önermeye kesinlikle katılıyorum. Deneyler ve gözlemlerle desteklenerek hipoteze dönüştürülebilir.
    17. önermeye katılmıyorum.Çünkü teknoloji bilimin bir alt başlığı gibidir.Dolayısıyla aynı anlamlarda değil bilim daha genel bir anlamda yer alır.ayrı olarak düşünülmez yani iç içedirler fakat aynı değildirler.
    18. önermeye kısmen katılıyorum.Modeller ,bir nesnenin nasıl yapıldığını,bir sürecin nasıl geliştiğini anlamamıza ve ileriye dönük tahminler yapmamıza yardımcı olur.birebir olmasa da yakındır.
    19. önermeye katılıyorum.bilim geliştikçe teknolojide gelişecektir.iç içedirler.bilgi kuru kuruya değil bunu sunma yöntemyle güzelleşir buda teknoloji sayesinde oluyor.
    20. önermeye katılmıyorum. çünkü hiçbişey değişemez sabittir diyemeyiz.doğada bulunan herşey zaamnla değişir.bilimsel yasalar bile değişirken yöntem hayli hayli değişir.
    21. önermeye kısmen katılıyorum.modeller gerçeği açıklamaya yardım eder ve değişebilirler.
    KAYNAKLAR
    http://www.teknolojide.com
    http://www.turkcebilgi.com

    YanıtlaSil
  34. 9)Bu önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasa, bilimsel genellemelerin deney ve gözlemlerle yeterince doğrulanmış olanlarına denir. yani bilimsel yasa direk kurgulanıp keşfedilmez. Hipotez kurma aşamasındayken problemin ne olduğu ve çözüm yolları kurgulanıp, keşfedilir.

    10)Katılmıyorum. Çünkü bilimsel yasalar şu an için evren hakkındaki bazı gerçekleri anlamamıza yardımcı olur, o da tam değil.

    11)Katılmıyorum. Çünkü her bilimsel teori yasaya dönüşmez, ancak teori evrensel bir gerçek haline dönüşürse yasa haline dönüşür.

    12)Kısmen katılıyorum, teoriler keşfedilmezler. Bir problem hakkında hipotez kurulur, bu hipotez kontrollü ve kontrolsüz deneylerle desteklenirse teori haline dönüşür. Yani teoriler kurgulanmazlar, kanıtlanırlar.

    13)Katılıyorum. Bilimin ve bilim insanlarının en önemli özelliği eleştirel olmalarıdır. Peirce, “bilim değiştiği için bilimdir” derken de bunu kasdetmektedir. Örneğin bir zamanlar Galile ve Kopernik gibi bilim insanları eleştirel ve biraz da cesurca davranarak dünyanın yuvarlak olduğunu söylediler, şu an bizim de kabul ettiğimiz gibi.

    14)Bir önceki önermede de açıkladığım gibi bilim varsayımlara dayanır, yani her an değişebilir. Katılıyorum.

    15)Katılmıyorum. Bilimsel yasa bütün hipotez ve bilimsel yasaların üstünde, onları da kapsayan ve açıklayan ve tüm dünya tarafından doğru olarak kabul edilmiş bir bütündür. Ancak, yasalar her ne kadar değişmez diye nitelendirilse de gözlem ve deneyler geliştikçe teoriler de sınırlı kalmakta, zamanla onları da içine alan yeni teoriler ileri sürülmektedir.

    16)Katılıyorum, bilimsel hipotezler kontrollü ve kontrolsüz deneylerle kanıtlanıp teoriye dönüşebilirler.

    17)Katılmıyorum, bilim ve teknoloji aynı anlamda değildir. Teknoloji bilimin gelişmesine bağlı olarak gelişen bilimin alt dalıdır. Bilimle teknoloji arasında doğal bir döngüsel bir ilişki vardır, bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmanın daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır.

    18)Katılmıyorum, bilimsel modellerin tam olarak gerçek olup olmadığı teknolojinin gelişmesine bağlı olarak değişebilir. Şu anki bilimsel bilgilerin çoğu varsayımlara dayanmaktadır.

    19)Kısmen katılıyorum, teknoloji bazı bilimsel konular için uygulama alanıdır, fakat geneli için uygulama aracıdır.

    20)Katılmıyorum, teoride belli bir bilimsel yöntem vardır, fakat bilim insanları bilimsel bilgiye ulaşırken farklı yollar da kullanabilirler.

    21)Katılıyorum. 18. önermede de açıkladığım gibi bilimsel modeller en başta varsayımlar üzerine kurulur, daha sonra deney ve gözlemlerle daha da geliştirilir, değiştirilebilir.


    Kaynaklar;
    http://www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf
    http://www.frmtr.com/biyoloji/669918-bilim-ve-bilimsel-yontem.html
    http://www.sevgiadasi.com/bilim-ve-teknolojinin-iliskisi-nedir/
    http://www.acikbilim.com/tag/bilimsel-yontem

    YanıtlaSil
  35. 9-Bilimsel yasalar keşfedilir, insanlar tarafından kurgulanmaz.
    Kısmen katılmaktayım. Öncelikle insan, merak duyusunu uyandıran gerçekliğe ulaşabilmek adına hayal eder, düşünür, yaratıcılığını kullanır ve bu hayalini gerçekleştirme yolları saptamaya çalışır. Kurgulamak ise işin bu yönünde ortaya çıkmaktadır. Düşünce önce kurgulanır, hipotez haline dönüştürülür, kurguya özgü bilimsel yöntemler saptanır ve kurulan hipotez kontrollü deneyler sayesinde aynı şartlarda aynı sonuçları verecek şekilde kanıtlanarak bilimsel yasalara dönüştürülebilir. Bu aşamada hipotezler kurgulanırken yasalar keşfedilirler.

    10-Bilimsel yasalar, evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklar.
    Katılmıyorum “Birçok olgu henüz bilinme aşamasına gelmemiş ve önceki bilgilerden hareketle, yapılacak çalışmalarla açıklanamayacak durumdadır. Bazı bilgiler henüz açıklanamasa dahi bilinmeyen yasalarla açıklanabilir.” Henüz bu önerme için erken olabilir lakin bana göre gelecekte keşfedilecek olan yeni yasaların bu önermeyi geçerli kılması da yüksek bir olasılığa sahiptir.

    11-Bilimsel teoriler zamanla yasalara dönüşürler.
    Teoriler zamanla yahut geliştirilerek yasaya dönüştürülemezler. Çünkü “teoriler olguları açıklamaya çalışırken yasalar bu olguları tanımlamaya çalışır. Yasa, teoriden daha üstün veya daha geçerli bilimsel bir açıklama değildir.” Küçük bir örnek verecek olursak, yer çekimi bilimsel bir gerçek sayılır, etkisini göremesek dahi hissedebiliriz. Bu sayede de yer çekimi vardır diyebiliriz. “Yerçekimi teorisi” ve “Yerçekimi kanunu” olarak iki farklı sınıflama vardır. Yerçekimi teorisinde, yerçekiminin nasıl çalıştığı anlatılırken, yerçekimi kanununda kütle, uzaklık ve yerçekimi kuvveti arasındaki matematiksel ilişki formüle edilir. Kanunlar, bir olayı formül şeklinde tanımlamaya çalışırken teoriler, olayı açıklar. Her ikisi de farklı anlam ifade ettiğinden dolayı bu önermeye katılmamaktayım.

    12- Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler.
    Kısmen katılıyorum. “Teoriler, yoğun bir gözlem, deney ve bilimsel yaratıcılık sonucu geliştirilmiş ileri bir anlayışı gösterir.” İnsanlar tarafından yaratıcılıkları sayesinde oluşturulan hipotezler kurgulanır daha sonra ise bu hipotezler gözlem, deney ve yaratıcılık sonucu keşfedilir, teori olarak tanımlanırlar.

    13- Bilimsel bilgi kesin değildir, eleştiriye açıktır.
    Bilimde “mutlak doğru ve kesinlik” kavramları yoktur, bilim olasılıklar üzerine yorum yapar, eleştiri ve şüpheye açıktır. Bilim dinamik bir yapıda, sürekli değişim ve gelişim gösterme durumundadır. Durağanlık göstermediğinden ötürü bilimsel bilgi de değişebilme özelliğine sahiptir. Herhangi bir bilimsel bilgi yeni deliller ışığında değiştirilebilir ve geliştirilebilir niteliktedir.

    14- Bilimsel bilgiler zamanla değişebilirler.
    Bir önceki önermede de bahsettiğim gibi bilimsel bilgi yeni deliller ışığında değişebilir. Bu önermede sözü geçen zaman kavramı ile alakalı bir değişim değildir. Yeni kanıtlar eşliğinde değişebilecek bir gelişmedir.

    15- Bilimsel yasalar asla değişmezler.
    Bilimsel yasalar değiştirilemezler. Yasalar için geçerli olan, “Aynı şartlarda aynı sonuçları verir” ifadesi bu yargıyı desteklemektedir. Yasalar matematiksel formüllerle ifade edilirler bu yüzden de sadece aynı koşullarda değişmezlik gösterirler.

    16-Bilimsel hipotezler zamanla teorilere dönüşebilirler.
    Bilim insanı gözlemlerine, incelemelerine dayanarak ortaya bir tahmin yani hipotez atar. Bu tahminin doğru ya da yanlış olabilmesi mümkündür. Bilim insanı yaptığı deneylerle bu hipotezi çürütmeye çalışır. Eğer bu hipotez çürümez ve doğruluğu kanıtlanırsa, bu hipotezi diğer bilim insanlarına açıklar ve bu bilim insanları da yaptıkları deneylerde, farklı yerlerde aynı sonuçlara ulaşırlarsa hipotez teori haline dönüşmüş olur.

    YanıtlaSil
  36. 17- Bilim ve teknoloji aynı anlamdadır.
    Bilim yeni bilgilere ulaşmaya çalışırken teknoloji bu bilgilerin insanlar tarafından uygulanma aşamasıdır. “Bazı buluşların ortaya çıkması tesadüfen olduğu halde teknoloji esas olarak araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin sonucunda elde edilir. Bu yüzden temel bilimlerdeki gelişmeler teknoloji için ana kaynak durumundadır.” Yani bilim ve teknoloji aynı anlamda değil aksine iç içe geçmiş birbirine muhtaç iki kavramdır.

    18- Bilimsel modeller (güneş sistemi, atom modeli gibi) gerçeğin tam bir kopyasıdır.
    Modeller ancak gerçeğin açıklanmasında, tahmin edilmesinde ve tanımlanmasında yardımcı birer rehber konumunda ve gerçeğe ilişkin ipuçlarıdır. Çünkü göremediğimiz hiçbir nesnenin ya da olgunun kopyası yapılamaz ancak temsili yapılabilir.

    19- Teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır.
    Katılıyorum. Bilimsel yöntemlerle elde edilen bilgiler teknolojiye dönüştürülüp insanoğlunun çevresini kontrol altına almasını sağlayan bir uygulama alanıdır.

    20- Bilimsel yöntem sabittir ve değişmez.
    Katılmıyorum. Her bilgi ve bilimsel yöntem varsayımlar üzerine kuruludur, kesinlik içermez. Eğer bu varsayımlar çürütülecek olursa bilimsel yöntem de çürütülmüş olacaktır. Bu sebeple bilimsel yöntemin sabit olduğu düşünülemez.

    21- Bilimsel modeller kendi sınırlılıkları içerisinde gerçeği açıklamaya yardım eder ve zamanla değişebilirler.
    Katılıyorum. Bilimsel modeller, bilim insanlarının gerçeği bulmasında yardımcı birer görev üstlenmiştirler ve gerçeği bire bir yansıtmazlar ancak ipucu verirler. Gerçekliği kanıtlanamadığı için ise zamanla değişebilir, sabit değildir.


    http://www.muhteva.com/bilim-nedir-t83781.htm
    http://www.kefdergi.com/pdf/18_3/18_3_1.pdf
    http://www.sosyalbil.selcuk.edu.tr/dergi/sayi21/BERBER,%20N%C4%B0L%C3%9CFER%20CER%C4%B0T.pdf
    http://www.genbilim.com/content/view/4622/

    YanıtlaSil
  37. 9-Katılmıyorum bilimsel yasaların keşfedilmelerinde kurgunun da payı büyüktür.

    10.katılmıyorum. bilimsel yasalar evren hakkındaki tüm gerçekleri tam olarak yansıtamazlar.Sahip olduğumuz bilgiler , değişen ve gelişen bilim karşısında halen göreceledir. Bu yüzden tam olarak bir kesinlik sağlayamaz.

    11.Evet bilimsel teoriler zamanla yasalara dönüşürler. Teoriler uzun süreler zarfında eğer aksi ispat edilmemiş ve bulunun hemen hemen her bilgi tarafından destekleniyorsa yasaya dönüşür.

    12. 9. maddedei cevabım burdada geçerlidir.keşfedilebilirler ama büyük oranda kurgunun yardımıyla.

    13.katılıyorum. bilimsel bilgi hiç bir zaman % 100 kesinlik içeremez bu yüzden eleştiriye her zaman açıktır.

    14.Değişmeyen tek şey değişimdir. bilimde gelişmekte ve ilerlemektedir bu yüzden değişimi kaçınılmazdır.

    15.Katılmıyorum.bilimsel yasalarda ilerde değişebilir.Önceden olduğu üzere hiç birşeyin doğruluğu kesin ve daim değildir.

    16.Evet bilimsel hipotezlar zamanla teoriye dönüşebilirler. Bulunan bilgiler ve sonuçlar hipotezi büyük çoğunlukta desteklemeye devam ederse hipotez teoriye dönüşebilir.

    17.bilimin kullandığı bir alettir sadece teknoloji. ve bu yüzden aynı manada değildir.

    18.kısmen katılıyorum. sahip olduğumuz bilgilerin tamamen kopyasıdır belkide ama sahip olduğumuz bilgiler gerçekte olanın hepsi olmadığınndan kısmen doğrudur diyebilirim bu madde için.

    19.Evet katılıyorum.

    20.bilimsel yöntem sabit değildir ve değişebilir. ulaşmak istediğimiz yada ulaşacağımız bilgiler aynı karaktere sahip olmadığından yöntemlerimizde sabit olamaz ve değişkenlik içeren bilgi edinme sürecinde mutlaka değişiklik gösterecektir.

    21.Evet katılıyorum.kendi sınırlılıkları içerisinde mümkün olduğunca yardımcı olurlar fakat kaçınılmaz değişimden etkilenecekleride bir gerçektir.

    http://www.wikipedia.org/
    http://www.msxlabs.org/
    http://bilimindogasi.net/

    16.

    YanıtlaSil
  38. 9-Bilimsel yasalar keşfedilir, insanlar tarafından kurgulanmaz.
    Katılmıyorum.Bilimsel yasalar kurgulanmadan keşfedilmez.önce zihinde hayal edilir,tasarlanılır sonra ispat edilmeye çalışır.Hipotezler önce bilim adamı tarafından bilgi birikimlerine dayanarak kurgulanılır teoriye dönüştürülür.İspatlandığında bilimsel yasalara dönüşür. İnsan yaratıcılığı ve hayal gücü ile gözlemlerin yorumlanmasıdır.
    10-Bilimsel yasalar, evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklar.
    Bilimsel yasalar evren hakkında kesin olarak bilgi verebilir ama kesin olarak sonuç vermez.evreni tam anlamak için geniş zaman dilimine ihtiyaç vardır.evren karmaşık bir yapıya sahiptir,kozmologlar halen doğada var olan birçok olaya açıklama getirememişlerdir.
    11-Bilimsel teoriler zamanla yasalara dönüşürler.
    Teoriler akıl yürüterek veya deneylerle, az da olsa çürütülme ihtimali vardır. Yasa ise, tüm bilim insanlarının araştırmaları sonucunda aynı sonucu vermiş, herkes tarafından kesin olarak kabul görmüş,matematiksel olarak ifade edilebilen bir kavramdır. Teoriyi, yasanın bir alt basamağı gibi düşünmek doğru değildir. Çünkü ikisi de farklı kavramlardır. Teori bir olguyu açıklamaya çalışırken, yasa tanımlamaya bir formül şeklinde göstermeye çalışır.
    12- Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler.
    Gözleme yol gösteren teoriler bizim tasarımlarımızdır.insan evreni kurgulamadan bilimin sınırlarını zorlayamaz önce beyninde kurgular daha sonra deney ve gözlemlerle kesfeder.
    13- Bilimsel bilgi kesin değildir, eleştiriye açıktır.
    Bilimsel bilgi birikerek ilerleyen bilgidir.Bilginin kesin olup olmaması konusunda evet yada tümden hayır demek kainata dair insanoğlunu tamamen bitirir.
    Mevcut bilgi akışı ile kainatta her şeyi yorumlarız.Onun kesin olmamasını referans alamazsınız.aynı şekilde kesin olduğunuda ispat edemezsiniz.
    14- Bilimsel bilgiler zamanla değişebilirler.
    Bilimsel bilgi olarak sunulan şeyler yine bilimin yöntemleriyle çürütülür.Bu çürütülen şeyin yanlış olduğu anlamına gelmiyor.Şunu çok iyi biliyoruz evren sürekli olarak değişiyor.Değişen şeylerin bilgisine ulaşmak oldukça zor.Mutlak bilgiye hiçbir zaman ulaşamayacağımızı da biliyoruz.İnsan var oldukça var oluşumuz konusundaki bilimsel bilgileri aramaya devam edeceğiz.
    15- Bilimsel yasalar asla değişmezler.
    Bilim birtakım argümanlara dayanarak belirli bir dönem geçerli sayılması gereken kanunları ortaya koyar.Yarın daha güçlü bir argüman,eskisini yok edebilir ya da geçersiz kılabilir.Ortaya çıkan yeni kanunun da bir dönem sonra değişmeyeceğini söylemek önyargıdır.

    YanıtlaSil
  39. 9.Önerme:Bilimsel yasalar önce keşfedilir.Sonra kurgulanır.Kurgu için önce bilginin varlığı söz konusu olmalıdır.Bilgi önce keşfedilmelidir.
    10.Önerme:Örneklem evrene uyarlanır.Gerçekliği tam olarak yansıtmaz.
    11.Önerme:Teori ve yasa aynı kapsam içerisinde yer almaktadır.Bu yüzden aralarında herhangi bir dönüşümün var olduğu söylenemez.
    12.Önerme:Kurgu zincirleme olayın bir parçası olduğundan, döngü içerisinde önemli bir payı vardır.Keşfin varolması sonucunda kurgulanma ihtiyacı ortaya çıkar.
    13.Önerme:Bilimsel bilgi eleştiriye açık olmalıdır.Geliştirilebilir ya da çürütülebilir.Hiçbir bilgi kesin değildir.Bilgi insanlar tarafından oluşturulduğundan dolayı kesinliğinden söz edilemez ve eleştiriye açık olmalıdır.
    14.Önerme:Bilimsel bilgiler zamanla değişebilir.Aksi ispat edilebilir veya bilgi geliştirilebilir.
    15.Önerme:Bilgi değişebildiğinden, bilimsel yasalar da değiştirilebilir.
    16.Önerme:Bilimsel hipotezler kontrollü deneylerden elde edilen olumlu sonuçlarla bilimsel teorilere dönüşebilirler.
    17.Önerme:Bilim, bilgilerin toplamıdır.Teknoloji, bu bilgilerin insan hayatını kolaylaştırmak için kullanmasıdır.Aynı anlamı içermemektedirler.
    118.Önerme:Bilimsel önermeler örneklem olup evrene uyarlanır.Tam kopyası olduğu asla söylenemez.Kopyası olmuş olsaydı, başka kişiler tarafından farklı sonuçlar elde edilemezdi.
    19.Önerme:Teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır.Elde edilen bilgiler insan hayatına uyarlanır.Amaç hayat kalitesini yükseltmekir.
    20.Önerme:Bilimsel yöntemin sabitliğinden söz edemeyiz.Örneğin bir felsefe bilimine bilimsel yöntemleri uygulayıp, sabit olduğunu söyleyemeyiz.Yöntem basamakları birebir uygulanmayabilir.Bu da sabit olmadığının göstergesidir.
    21.Önerme:Bilimsel modeller bilgi ile paralel bir şekilde değişim gösterebilirler.Geliştirilebilir ya da tümüyle vazgeçilebilir.Gerçeğe yakın olabilecek şekilde tasarlanması hedeflenir.
    Yorumlar kendime aittir.Herhangi bir kaynak kullanmadım.

    YanıtlaSil
  40. 9-Bilimsel yasalar keşfedilir, insanlar tarafından kurgulanmaz.
    Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel bir araştırmanın ilk adımı kurgudur. Önce dikkatini çeker, sonra kurgularsın sonra araştırır delillerle, deneylerle desteklersin. Yani bilimsel bir araştırmanın ilk adımı hayal gücü ve yaratıcılıktır yani kurgudur. Bilimsel araştırmalar insanların hayal gücünün bir ürünüdür.
    10-Bilimsel yasalar, evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklar.
    Bilimsel bir gerçek zamanla değişebilmektedir. Yani bilim sürekli değişebilir ve böylece gelişir. Evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklamaya çalışşada bunun değişme ihtimali olabilir. Bilim sadece bunları anlamamıza yardımcı olur. Hiçbir zaman ispatlanamazlar.
    11-Bilimsel teoriler zamanla yasalara dönüşürler.
    Önermeye katılmıyorum. Bilimsel teoriler delil ve deneylerle, doğruluğu büyük ölçüde kabul edilmiştir. Ancak aynı bilimsel teoriler yine deney ve gözlemlerle yanlışlanabilir de. Fakat yanlışlamaya çalışırken yasayı çökertmiş olmayız. Yasalar, değişmez niteliktedirler. Bu değişmezlik; mevcut değişmezleri kullanarak yeni değişmezler ortaya çıkarmaktır. Bilimin süreç içersinde sürekli değişip geliştiğini de biliyoruz bu yüzden değişmezlik diye bir şey mümkün olamaz.
    12- Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler.
    Önermeye katılmıyorum. Bilimsel teori insanlar tarafından kurgulanır. merak, hayal gücü ve mantık olmadan, bunlar deney ve gözlemlerle desteklenmeden bilimsel bilgi kanıtlanamaz. Keşfedilemez.
    13- Bilimsel bilgi kesin değildir, eleştiriye açıktır.
    Önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgi süreç içersinde kendini geliştirir. Ve deneylerle yanlışlanabilir de. Yani eleştiriye açıktır.
    14- Bilimsel bilgiler zamanla değişebilirler.
    Önermeye katılıyorum. Daha öncede dediğim gibi bilgi zamanla gelişir ve değişir. Buna en güzel örnek atom modellerinin değişim sürecidir.
    15- Bilimsel yasalar asla değişmezler.
    Önermeye katılmıyorum. Aynı deney ve gözlemlerle bilimsel bir yasa yanlışlanabilir. Sadece değişmeyen farkı bilgiler ortaya çıkar.
    16-Bilimsel hipotezler zamanla teorilere dönüşebilirler.
    Önermeye katılıyorum. Hipotezler yapılan deney ve gözlemlerle teoriye dönüşütürülürler. Fakat bu bilginin kanıtlandığı anlamına gelmez.
    17- Bilim ve teknoloji aynı anlamdadır.
    Önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim ve teknoloji iç içedirler. Bilim olmadan teknoloji teknoloji olmadan bilim olmaz ve gelişemezler. İkisi de paralel gelişirler. Ve geliştikçe güçlenirler.
    18- Bilimsel modeller (güneş sistemi, atom modeli gibi) gerçeğin tam bir kopyasıdır.
    Önermeye katılmıyorum. Model, bir konu ya da olayın anlaşılmasını kolaylaştırmak amacıyla tasarlanır; ancak olayın gerçek niteliğini belirtmez. atom modelleri; bilim adamları tarafından hayal edilmiş tablolardır. Bunlar atomu doğrudan doğruya gözlemleyerek yapılan taslaklar değildir.
    19- Teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır.
    Önermeye katılmıyorum.Teknoloji bilimi kullanarak oluşturulan bir uygulanır. teknoloji bilimle oluşmuştur.bulunan bilgiler teknoloji kullanılarak somut hale getirilir. Fakat tarih, sosyoloji, felsefede bir bilimdir fakat teorik bilgilerle ispatlanamazlar.
    20- Bilimsel yöntem sabittir ve değişmez.
    Önermeye katılmıyorum. Bilim sürekli değişen bir yapıdır. Bu yüzden yöntemler değişir ve gelişir. Dinamiktir.
    21- Bilimsel modeller kendi sınırlılıkları içerisinde gerçeği açıklamaya yardım eder ve zamanla değişebilirler.
    Önermeye katılıyorum. Bilimsel modeller belirli sınırlıklar içersinde gerçeği anlmamıza yardım eder. Fakat deneylerle değişebilir, yanlışlanabilir. Kesinliği olmaz.

    Kaynaklar: www.bilimindogasi.net
    http://www.teknolojide.com
    http://www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf

    YanıtlaSil
  41. Hocam perşembe akşamı yorumu size gönderdim şimdi baktım gözükmediğini gördüm.tekrar gönderiyorum.
    9-Katılmıyorum.Çünkü bilimsel yasalar hipotez aşamasındayken bile bir kurgu üzerine inşa edilir.
    10-Katılmıyorum.Önermede kesinlik ifadesi var.Halihazırda evrenin açıklayamadığı bir çok olay vardır.
    11-Katılıyorum.Genel olarak teoriler kontrollü deneyler ile desteklendiğinde hiyerarşik sıra içinde de teori-yasalara dönüşebilir.
    12-Katılmıyorum.Bilimsel bir bilgi en başından beri problem basamağındayken bile bir kurgu içindedir ve keşfedilir.
    13-Katılıyorum.Bilimsel bilgi çürütülebilir.yada desteklenebilir.Dolayısıyla eleştiriye farklı görüşlere açıktır.
    14-Katılıyorum.Bilimsel bilgi hipotez halindeyken yada yasa halindeyken bile doğrusu bulunduğunda değiştirilebilir.
    15-Katılmıyorum.Yasalar değiştirilebilir.Yasalar Doğruluğu çoğu kez ispatlanmış bilgiler olduğu halde değiştirilebilir.

    YanıtlaSil
  42. 16-Katılıyorum.Hipotezler eğer probleme uygun çözüm üretiyor ve kontrollü deneylerle desteklenirse teoriye dönüşebilir.
    17-Katılmıyorum Bilim fiziki ve doğal evrenin deney ve gözlemler aracılığıyla sistemetik şekilde ifade edilmesi iken, teknoloji insanların ihtiyaçları doğrultusunda bilimden yararlanarak yeni alet vs. üretmesidir.
    18.Katılmıyorum.Modeller karmaşıklığı basite indirgemek için oluşturulmuş basit şekillerdir.Gerçeğin tam bir kopyası diyemeyiz.
    19-Kısmen katılmıyorum.Teknoloji insanların ihtiyaçları için bilimden yararlanarak aletler vs üretmesidir.
    20-Katılmıyorum.her Bilimsel yöntemlerin çözümleri farklı farklıdır ve sabit olamaz.
    21-Katılıyorum.Bilimsel bilgi değiştikçe ortaya çıkan modelde değişebilir.Bilgi doğrulandıkça model ona göre şekil alır.

    YanıtlaSil
  43. www.wikipedia.com
    www.mxlabs.org
    www.genbilim.com

    YanıtlaSil
  44. Merhaba Arkadaşlar,
    Mersin dışında olduğum için internet erişimim sınırlı,
    ama yinede hepinize cevap vermeye çalışacağım,
    yorum yapan arkadaşlara teşekkür ediyorum,
    yapmayanlara da seneye teşekkür edeceğim.

    YanıtlaSil
  45. hocam dün gece 2 de atmıstım yayınlanmamıs simdi sde deniyorum bi problem var anlayamadım...
    tekrar atıcam ins olur




    9) katılıyorum; belli varsayımlar altında bir olgu yada olaya ilişkin evrensel yasaları keşfetme çabası olarak bilim gerçeği arayış biçimidir.Çünkü keşfetme gerçekleştikten sonra başlar kurgulanma …
    10)katılmıyorum; her zaman evren hakkında tam olarak bir bilgi verilmez örnek olarak metafizigi verebilirim….
    11)katılıyorum; Bilimsel olarak öncelikle hipotezler kurulur. Hipotezin geçerliliği araştırılır eğer desteklenirse teori haline gelir. Teori ise zamanla gelişerek yasa haline dönüşebilir, aksi ispatlanıp teori çürütülmediği sürece
    12)kısmen katılıyorum ; teoriler genel olarak kurgulanarak ulasılan bilgilerdir kesfedilemez diye bir şey soyleyemeyiz…
    13)katılıyorum; bilimsel olabilmenin bir amacı da yanlışlanabilir olmasıdır dolayısıyla kesin diyemeyiz ve eleştiriye tabiî ki açıktır…
    14)katılıyorum ; yasalar bile degisebiliyor aksi ispatlandıgı sürece bilimsel bilginin degişkenliği kaçınılmazdır…
    15)katılmıyorum ; yasalar da değişkenlık gosterir önemlı olan ispatlayabilmek …
    16)katılıyorum; bilimsel hipotezler kontrollü deneyler sonucu gözlemlenip aksaklıklar oluşmuyorsa hipotezler teorilere dönüşürler…
    17)kısmen katılıyorum ; her bilim teknolojiye fayda saglıcak diyemeyiz ama genel anlamda bilim deyince insanın aklına ilk teknoloji gelir kacınılmaz oalrak …
    18)kısmen katılıyorum ; tam olarak gozlemleyemediğimiz olaylarda insan bir modelden yardım alır bu model tam teferruatlarıyla doğru mu tartışılır … ?
    19)katılıyorum bilim teknolojiye yataklık eder. teorik bilgiler alınıp uygulamaya geçirilmesi durumda teknolojiye katkı sağlanmış olur…
    20)katılmıyorum çünkü yöntemlerden de zamanla vazgeçilmekte yani değişimi kaçınılmaz hale gelmektedir…
    21) tamamen katılıyorum ; bilimsel modeller gerçeğe çok yakın oldukları için yardımcı olurlar tabiî ki de değisebilir…
    Kaynaklar;
    http://bilimindogasi.net
    www.sosyoekonomi.hacettepe.edu.tr/060107.pdf

    YanıtlaSil
  46. Hocam 3 defa yorum yaptım 3'ü silindi. Tekrar yorumlayacağım.

    YanıtlaSil
  47. 9. katılmıyorum. Bilimsel yasalar, yasalaşmadan önce insanlar tarafından kurgulanır bir hipotez ortaya sunulur. yasalaşmanın ilk aşaması budur.
    10. Katılmıyorum. Bilimsel yasaların kanıtlayabildiği olaylar sınırlıdır. Oysa ki evrenin her köşesi bilinmezlikler ile doludur.
    11. Katılmıyorum. Bilimsel yasalar teorilerin tekrarlanmasıyla yasa haline gelir. Bu zamanla değil aynı sonucun tekrarlanmasıyla ilgilidir. Yanlış bir teorinin yasalaşmasına imkan yoktur.
    12. Katılıyorum. Tüm bilimsel teoriler bilim adamlarının diğer verilere dayanarak ortaya attığı düşüncedir. Bilim insanı bunu kendi zihninde kurgular.
    13. KAtılıyorum. Bilimsel bilgi, bilgiyi edinme koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Bilim insanının kullandığı yöntemlerde bu değişimi sağlayabilir. Bu nedenle diğer insanların eleştirisine oldukça açıktır.
    14. katılıyorum. Bilimsel bilgi teknolojinin gelişmesine bağlı yöntemlerin değişmesiyle değişiklik arz edebilir.
    15. Katılıyorum. Bilimsel yasalar asla değişmez çünkü yasa olabilmesi için defalarca tekrarlanması ve aksinin ıspatlanmaması gerekir. Zaten aksi ıspatlanabilir olsaydı yasalaşamazdı.
    16. Katılmıyorum. Hipotez bilim insanının deneyin sonucunu tam bilmeden ortaya koyduğu tahmindir. araştırma sonuçları hipotezi destekler nitelikte ise hipotez teoriye dönüşür.
    17. KAtılmıyorum. Bİlim ve teknoli aynı anlamda değillersede birbirini tamamlayan iki unusurdur. Teknoloji bilimsel verileri sistematik bir biçimde kullanarak sanayi , yaşamsal ortamda kolaylık gibi işlerde kullanılır.

    YanıtlaSil
  48. 18. katılmıyorum. Bilimsel modeller sadece gerçeğe ulaşmak adına bize yol gösterici bir unsurdur. Gerçeği tam olarak yansıtamaz.Ancak gerçeğe ulaşmamızı sağlayabilir.
    19. KAtılıyorum. Teorik bilgileri uygulayabilmek için bir ortam gereklidir. Çevremizdeki her türlü teknoloji bir teorik bilginin uygulanması sonucu oluşmuştur.
    20. KAtılmıyorum. Bilimsel bilgi her bilim insanına göre deney ortamındaki koşullara göre ve teknolojiye göre değişiklik gösterebilirler.
    21. KAtılıyorum. Bilimsel modeller gerçeğe ulaşma konusunda bir araçtır. Araştırmalar sırasında değişiklik gösterebilir.

    Kaynaklar:
    http://bigalioglu.blogcu.com/tez-hipotez-teori-yasa-bilimsel-yontem-bilimsel-dusunce-bi/2870583
    http://hasanyolcu.wordpress.com/fen-ve-teknoloji-dersi-tartisma-konusu-2/
    http://www.maxihayat.net/maxiforum/nedir/89026-teknoloji-nedir-teknolojinin-tanimi-teknolojinin-anlami-teknolojinin-onemi-teknoloji.html

    YanıtlaSil
  49. 9)önermeye katılmıyorum.çünkü insanlar,merak ve kurgu yardımıyla yasaları keşfederler.kurgulanmaz diyemeyiz.
    10)Buna katılmıyorum.Bilimin ötesine geçen bazı evren gerçekleri vardır,örneğin metafiziği bilim şuan için açıklayamıyor.
    11)Katılmıyorum.Bilimsel teoriler zamanlara yasalara dönüşebilirler ancak bunu kesin olarak söyleyemeyiz.Teori,geçerliliği yoksa çürütülür.
    12)Kısmen katılıyorum.Bir kurgu söz konusudur ama aslında keşif de vardır.Mesela Einstein EVRİM TEORİSİ ni keşfetmiştir diyebiliriz çünkü var olan bir şeyi ortaya çıkarmış,bulmuştur,yoktan var etmemiştir.
    13)Katılıyorum.Bilimsel bilgi,değişebilir ve eleştiriye her zaman açıktır.
    14)Katılıyorum.Daha doğru ve güvenilir bir bilgi bulunduğunda bilimsel bilgiler değişikliğe uğrayabilir.
    15)Katılmıyorum.Tersi ıspatlanan bir yasa olursa onun da değişmesi mümkündür.
    16)Katılıyorum.Doğruluğu defalarca kanıtlanabilen bir hipotez zamanla teori haline gelebilir.
    17)Katılmıyorum.Aynı değil yakın anlamlıdır.Teknoloji,bilimin pratikteki uygulama aanıdır demek daha doğru bir cümle olacaktır.
    18)Kısmen katılıyorum.Tam bir kopyası derken her türlü ayrıntının da yer aldığını anlıyorum.Ancak her model böyle değildir,kabaca tasarlanan modellerde vardır.Fakat yine de aslına benzetilmektedirler.
    19)Kesinlikle katılıyorum.Teknolojinin tanımında da aynı ifadeler yer almaktadır.Bilimin uygulama alanıdır.
    20)Kısmen katılıyorum.Elbette belirli kademeleri olmazsa olmazdır mesela,hipotez kurma,gözlem,çıkarım vb.Ancak bunun merak boyutu da vardır.Merak bilim insanlarının farklı yöntemlere başvurmalarına da yol açabileceğinden,bilimsel yöntem değişmez diyemeyiz.
    21)Katılıyorum.Bilimsel modeller gerçeği açıklamaya çabalar ve zamanla değişebilir.Örneğin,plüton artık bir gezegen olarak kabul edilmiyor fakat öncesinde modellerde yer alıyordu.Fakat bundan sonraki bilimsel modellerde plütona yer verilmeyecek yani modellerde değişiklik olacaktır,diyebiliriz.
    kaynaklar:
    blog.milliyet.com.tr
    muhakeme.net
    turkcebilgi.com
    eksisözlük.com
    etutodasi.biz
    incefikir.com

    YanıtlaSil
  50. 9.önermeye katımıyorum çünkü insanların kurguları,düşünceleri olmadan bilimin keşfedilmesi mümkün değildir.
    10.önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel yasalar her ne kadar kanun haline dönüşse de zamanla çürütebilir zaten ‘tam olarak ‘ifadesi bu düşünceyi çürütür.
    11.önermeye katılıyorum çünkü yasalar teorilerin ispatlanmış şekilleridir.
    12.önermeye katılıyorum.çünkü insanların kurgularının deneylerle ispatlanmış halidir bilim.
    13.önermeye katılıyorum çünkü bilimsel bilgi hiçbir zaman kesin olamaz .Çünkü bilgi; Bilgi; algılama, işleme, değerlendirme, muhakeme sonucu zihinde üretilen, insanın dış dünyaya ilişkin algısını değiştiren veya bir bilinmeyeni açıklayan anlam parçası( veya kümesi ) olarak tanımlanabilir.
    İnsanın bilgi üretmesi dış dünyadan gözlem, deney,okuma veya dinleme yoluyla veriler toplaması ve bu verileri zihinde kodlayarak malumat sahibi olması ile başlar.Ancak dış dünyadan insana ulaşan verilerin sadece zihinde depolanması bilgi değil, malumattır. İnsanın çeşitli kanallarla topladığı malumatın bilgi olabilmesi için o insana özgü bir biçime girmesi gerekmektedir.
    Bundan dolayı kendisine ulaşan bu hammaddeyi işleyebildiğinde; kendince anlamlandırıp düşünce sisteminin bir parçası haline getirebildiğinde bilgi üretmiş olur.Bu şekliyle bilgi üretme, insanın duyu organları vasıtası ile kendisine ulaşan verileri kendi zihin süzgecinden geçirip kendisine özgü bir anlam yüklemesi demektir.dolayısyla kesinlik yoktur.
    14.önermeye katılıyorum çünkü deneylerle var olan yasalar çürütülebilir.
    15.önermeye katılmıyorum çünkü tarihe baktığımızda zamanla yasalaşan hipotezlerin çürütülüp başka gözlemlerin açığa çıktığını görebiliyoruz
    16.önermeye katılıyorum
    17.önermeye kısmen katılıyorum
    18.önermeye katılmıyorum çünkü etrafımızda var olan modeller ilerde çürütülebilir.
    19.önermeye katılıyorum ,teknoloji bilimin uygulama alanıdır,
    20.önermeye katılmıyorum çünkü bilimde doğru sonuçlara ulaşılamazsa yöntemler değişebilir .
    21.önermeye katılıyorum çünkü bilimsel modeller zamanla deneylerle değişebilir.
    Kaynaklarım:
    http://www.antrenmandunyasi.com/kullanici_dosyalari/File/sporpsikolojisi/ogrenmeveogretme/bilgi.htm
    www.bilimindogasi.net
    www.filizof.net
    http://www.akat.org

    YanıtlaSil
  51. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  52. 9. önermeye katılmıyorum bilimsel yasalar kurgulanabilir de keşfedilebilir de.

    10. bilim somut olmakla birlikte her olaya %100 materyalist yaklaşamaz bence, zaten bilim içerisine yordamayı da alıyor. dolayısıyla evren hakkındaki gerçekleri de tam olarak açıklayamaz.
    ama "big bang" gibi önemli bir görüşü de es geçmemek lazım.

    11. katılıyorum, ama kanuna dönüşmeleri aksinin ispat edilemeyeceği anlamına gelmiyor.

    12. "9." önermenin aynısı burada da geçerli.

    13. aynen katılıyorum. eleştiri-özeleştiri mekanizmasının bilim, felsefe, dogmatizm vs. her alanda olaması gerekir. "Yeni fiziğin denklemleri artık kesinliği değil, olasılığı gösteriyor ve parçacığın nerede bulunması gerektiğini değil, olasılık genliğine göre nerede bulunabileceğini gösteriyor"

    14. bilimsel bilgiler zamanla değişebilir ya da üzerine yeni bilgiler eklene bilir. (bkz: Newton'un klasik fiziğine karşı Einstein'in Kuantum fiziği)

    15. bilimsel yasalar da teoriler gibi değişebilir. yasaları teorilerden ayıran bilim dünyasınca kabul görmüşlüktür kesinlik değil.

    16. Hipotez: Yapılacak bir araştırma ya da deneyin öngörüsüdür. Sonucun nasıl çıkacağı bilinmeden yapılan tahmindir.

    Teori: Doğruluğu birçok defa ispatlanmış bir hipotezdir.

    dolayısıyla hipotezler zamanla teorilere dönüşürler.

    17. teknoloji bana kalırsa bilimin bir alt başlığıdır ve dolayısıyla daha sınırlıdır. örnek olarak tıptaki mekanik olmayan gelişmeleri verebiliriz diye düşünüyorum. bilimsel bilgilerimiz artmasına rağmen teknolojik bir değişme söz konusu olmuyor.

    18. gerçeğin tam bir kopyası kullanışlı olamaz. örneğin; gerçeğin bire bir kopyası bir atom modelinde proton ve nötronları birbirine çok yakın da alsanız elektronları metrelerce uzağa koymak durumundasınız.

    19. kesinlikle katılıyorum. yeterince açık bir ifade.

    20. bu konuyla ilgili herhangi bir kaynağa ulaşamadım. kendi fikrime göre belirli bir standart vardır ama kalıpların dışına da çıkan bilim insanları vardır. zaten bilimle uğraşmak sınırları zorlayıp diğer insanların üretemediği bir bilgi ya da icadı ortaya koymaktır.

    21. kesinlikle katılıyorum yeterince açık bir ifade.

    KAYNAKLAR:
    http://www.felsefeevi.net/bilyaskes.html
    http://www.fizikogretmeni.com/hipotez-teori-ve-kanun/
    http://maycalistaylari.comu.edu.tr/sunumlar/mehmetay_cagrili_sunum/BEE_Erzurum_MAY_2011.pdf
    http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/288575-bilimsel-yontem-nedir-ornek-verir-misiniz.html
    www.yakutiye-meb.gov.tr/upload/sunu/bilim.pps

    YanıtlaSil
  53. ben perşembe yorum yazmıştım silinmiş bundan sonra buraya yorum olarak yazdıklarımın kopyasını saklayacağım.

    YanıtlaSil
  54. 9-Bilimsel yasalar keşfedilir, insanlar tarafından kurgulanmaz.
    bu önermeye katılmıyorum.çünkü bilimsel yasalar kurgulanır. örneğin yer çekimi yasası. bu yasa kurgulanmadan önce de yer çekimi vardı ama bu açıklayan bilimsel yasa yoktu.yani yerçekimi kanunu bulunmadan önce yer çekimi olgusu vardı.

    10-Bilimsel yasalar, evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklar.
    bu önermeye katılmıyorum.çünkü bilim somut verilerle çalışır. bu da demek oluyor ki bilim evreni tam olarak ölçemediğine göre tam olarak açıklayamaz.

    11-Bilimsel teoriler zamanla yasalara dönüşürler.
    bu önermeye katılmıyorum. yasa ve teoriler farklı çalışırlar.yasalar, olayların nasıl gerçekleştiğini açıklamaya çalışırken; teoriler, olayların nedenini açıklamaya çlışır.

    12- Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler.
    bu önermeye katılıyorum. çünkü bilim adamları bilimsel çalışmalar yaparken insanların hayatını kolylaştıracak icatlar tasarlarlar.yani keşfetmezler. çünkü keşfetmek var olan bir şeyi bulmak ama tasarlamak hayal gücünün bir eseridir.

    13- Bilimsel bilgi kesin değildir, eleştiriye açıktır.
    bu önermeye katılıyorum. bilimsel bilgi,doğru bilginin kendisi değil doğruya en yakın bilgi demektir.bu yüzden eleştiriye ve değişime açıktır.

    14- Bilimsel bilgiler zamanla değişebilirler.
    bu önermeye katılıyorum,bilimsel bilgi değişime açık olduğuna göre değişebilir .

    15- Bilimsel yasalar asla değişmezler.
    bu önermeye katılmıyorum. bilimsel bilgi değişime açık olduğuna göre ve bilimsel yasalar da bilimsel bilgi olduğuna göre değişebilir.

    16-Bilimsel hipotezler zamanla teorilere dönüşebilirler.
    bu önermeye katılmıyorumç bilimsel yasalar teorileri kapsamaz. 11. önermede de dediğim gibi bunlar farklı şekilde çalışır. birbirini kapsaması söz konusu değildir.

    17- Bilim ve teknoloji aynı anlamdadır.
    bu önermeye katılmıyorum.teknoloji bilimin ürünüdür bence kendisi değil.

    18- Bilimsel modeller (güneş sistemi, atom modeli gibi) gerçeğin tam bir kopyasıdır.
    bu önermeye katılmıyorum. çünkü birebir kopyası olması için gerçeğini birebir yansıtması gerekir. halbuki kullanılan bilimsel modeller o konuyla ilgili bize fikir vermesi için kullanılır ve tasarımdır yani hayak ürünüdür.

    19- Teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır.
    bu önermeye katılıyorum. teknoloji bilimin işini kolaylaştırıyor ve aynı zamanda hızlandırıyor.

    20- Bilimsel yöntem sabittir ve değişmez.
    bu önermeye katılmıyorum.çünkü kullanılan birçok bilimsel yöntem vardır. yani her bilimsel bilginin bulunduğu yöntem farklı olabilir. çünkü bilimsel bilgiyi bulan kişiler aynı kişi olmadığı için, yani kişi öznel olduğuna göre yöntemin sabit oluğundan söz edemeyiz.

    21- Bilimsel modeller kendi sınırlılıkları içerisinde gerçeği açıklamaya yardım eder ve zamanla değişebilirler.
    bu önermeye katılıyorum. bilimsel yöntemlerin sınırlılıkları vardır ve hepsi gerçeği açıklamaya çalışır.ama değişime açık ulduklarını unutmamak gerek.

    KAYNAKÇA:
    www.bilimindogasi.net
    turkcebilgi.com
    www.wikipedia.org
    www.msxlabs.org

    YanıtlaSil
  55. 9- Bilimsel yasalar kurgulanır, keşfedilir. Önermede ki ‘’ kurgulanmaz’’ ifadesi yanlıştır. İnsanların hayal gücü her yerde olduğu gibi bilimsel bir yasayı bulurken de önemli bir yere sahiptir.

    10- Evrende günümüz itibarıyla hala açıklanamayan düzinelerce olay varken, bu önermeye katılmak olanaksız. Örnek olarak "Big Bang " olayını verebiliriz.
    11- Teoriler yasalara dönüşmez.
    >Bilimsel teori,gözlenen bir doğa olayıyla ilgili genellemelerin açıklanmasıdır.Büyük patlama ve atomun yapısıyla ilgili teoriler,bilimsel teoriye örnektir.
    >Bilimsel yasa ise doğruluğu kanıtlanmış varsayımlar olarak tanımlanabilir.Bilimsel yasalara kütle çekim,kütle ve enerjinin korunumunu örnek olarak verilebilir.
    >Bilimsel yasa ve teoriler mutlaka deneysel desteğe sahip olmalıdır.Fakat bu şekilde de olsa bilimsel teoriler asla yasa olmaz.Bilimsel yasaların teorilerinden daha üst düzey bilgi oldukları ve bilimsel teorilerin daha fazla deneysel destek buldukça bilimsel yasa oldukları yönündeki bilgiler,kesinlikle yanlıştır.
    >Teoriyi, yasanın bir alt basamağı gibi düşünmek doğru değildir. Çünkü ikisi de farklı kavramlardır. Teori bir olguyu açıklamaya çalışırken, yasa tanımlamaya bir formül şeklinde göstermeye çalışır. Örneğin Newton kütle çekim yasasını 1700’lü yıllarda ortaya koymuş bundan seneler sonra Einstein 1915 yılında Newton’un un zaman her yerde aynıdır teorisine karşılık özel görelilik kuramını geliştirmiştir.
    12- Önermedeki "keşfedilemez" ifadesine katılmıyorum. Hipotez kurmadan da bilimsel bir teori keşfedilebilir.

    13- Bu önermeye katılıyorum. bilimsel bilgi en basitinden, bilimsel metod sonucu elde edilmiş bilgidir.
    Bilimsel bilginin doğası: gözlem ve çıkarım içermesi, deneysel temelli olması, insan hayal gücü ve yaratıcılığını içermesi, teori yüklü oluşu, üretildiği kültürden etkilenebilirliği, ve hiçbir zaman tam ve kesin bir doğrusu olmayışıdır (bilimsel yasalar için de geçerli).
    Bilim, bilimsel bir bilgiyi deney ve gözlemlerle kanıtlar, bilgiyi açıklarken gerçeğe en yakın olanı ortaya koyar, ama eleştiriye ve değişime açıktır da aynı zamanda.

    14- Yeni bulgular, bilim insanlarının doğru olduğunu sandıkları düşünceleri değiştirebilir. Mutlak diye bir şey yoktur. Bilimsel bilgi mutlak değil ,değişebilir doğrulardır.

    15- Aşağıdaki örnek cevaplarda görüldüğü gibi öğrencilerde teorilerin değişebileceği fakat kanunların değişmeyeceği düşüncesi hâkimdir. Ayrıca kanunların verdiği bilgilerin mutlak bilgiler olduğu düşünülmektedir.
    “kanun, gerçekliği tamamen ispatlanmış ifadelerdir...”
    “...yer çekimi bir kanundur. Yer çekimi kuvvetinin varlığı değiştirilemez...”
    “...kanunun doğruluğu kanıtlanmıştır değiştirilemez. Teorinin ise yanlış olduğu ispatlanırsa değiştirilebilir.” Kanunlardan elde edilen bilgilerin mutlak bilgiler olduğu düşünülmektedir. Bu bilgiler mutlak olduğu için değişmeleri de söz konusu değildir, şeklinde bir yaklaşım söz konusudur.
    Oysa çağdaş bilimin 4 temel nitelinden birisi ayıklanmadır; Bilimsel bilginin geçerliği ve kesinliği her an, isteyen herkes tarafından denetlenebilir. Bu denetim sürecinde, yanlış olduğu anlaşılan bilgiler kendiliğinden ayıklanır; yerine yenisi konulur.
    Bu noktada şu soru akla gelecektir. Sürekli yenilenme ve ayıklanma süreci içinde olan bilimsel bilginin doğruluğu, evrenselliği savunulabilir mi? Bu sorunun yanıtını verebilmek için, bilimsel bilginin nasıl üretildiğine bakmamız gerekecektir. Bu aşamada bilimsel araştırma ve bilimin doğası kavramları dikkate alınmalıdır.

    YanıtlaSil
  56. 16- Hipotez, bilim insanının araştırmasına başlamadan önce gözlemlerine , tecrübelerine, incelemelerine dayanarak ortaya attığı tahminidir. Sonuç doğru ya da yanlış çıkabilir. Deneylerle tahminde bulunduğu araştırma konusunu doğrulamaya değil, çürütmeye çalışır. Eğer çürütemez ve doğruluğunu kanıtlarsa bunu diğer bilim insanlarına açıklar. Birbiriyle bağlantısı olmayan, diğer bilim insanları da faklı yerlerde aynı sonuca ulaşırsa, hipotez, teori haline dönüşür. Ancak teorilerin de akıl yürüterek veya deneylerle, az da olsa çürütülme ihtimali vardır.

    17- Bilim; keşfedilmemiş gerçekleri ve kuralları bulma çalışmasıdır. Bir araştırma ve kurallama biçimidir. Yeni bilgiler peşinde koşma işidir.

    Teknoloji ise bulunan gerçekleri pratik hayata dökmek ve bu kurallar çerçevesinde sınırları zorlama, bir uzmanlaşma eylemidir, adı üstünde teknik bilimidir, esas olan tekniktir, ya mevcut teknikte uzmanlaşılır, ya da yeni teknikler geliştirilir.

    18- Modeller ‘gerçeğin tam bir kopyasıdır ya da birebir aynısıdır’ diyemeyiz.
    Modeller rahatlıkla göremediğimiz nesnelerin somut örnekleri olabilirler. Çok büyük nesnelerin küçültülmüş, çok küçük nesnelerin büyültülmüş örnekleri olabilirler ya da düşüncelerimizin anlaşılabilmesi için hazırlanan kavramsal modeller de olabilirler. Örneğin; atom modeli gözle göremediğimiz atomun gösterimidir. Dünya küre, yaşadığımız dünyan bir modelidir.
    19- Teknolojinin sınırı bilimdir, bilimin ulaştığı gerçeklere bağımlıdır. Bilimin sınırı yoktur, önde giden odur ama teknolojiye de bir noktadan sonra muhtaçtır. Belirli bir noktadan sonra ilerlemek için teknolojiden faydalanması kaçınılmaz olur. Günümüzde ikisini birbirinden ayırmak imkansız hale gelmiş, bilim ve teknoloji farklı kabul edilir ama beraber anılır olmuştur.

    20- Bu önermeye katılmıyorum.
    Bilimsel yöntem: Amacı evreni anlamak ve açıklamak olan bilimin, bu amaca ulaşmak için izlediği yola bilimsel yöntem adı verilir. Bilimsel yöntem, bilim adamlarının ortaklaşa olarak kullandıkları betimleme ve açıklama yollarını kapsayan bir süreçtir. Son yıllarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de felsefi boyuta bilim damlarının bilgiye ulaşama yöntemi, bilimsel üretmede çalışma metotları, felsefi bakış açıları ve bilim ettiği yönünden değişik şekillerden sınıflandırılmaktadır.

    Bilimsel bilgiye ulaşma yöntemi yönünden sınıflandırıldığında bilim adamları arasında derin görüş ayrılığı olduğu görülmektedir.

    21- Bilimsel modeller gerçekliği olduğu gibi açıklayamazlar, açıklamaya yardım ederler.
    Modeller bilim insanlarının düşünceleri veya yetkin tahminleridirler.
    Modeller gerçek değildir ve kabul gören modeller yeni bilgilerle değişebilir.
    Modeller rahatlıkla göremediğimiz nesnelerin somut örnekleri olabilirler. Çok büyük nesnelerin küçültülmüş, çok küçük nesnelerin büyültülmüş örnekleri olabilirler ya da düşüncelerimizin anlaşılabilmesi için hazırlanan kavramsal modeller de olabilirler.



    KAYNAKLAR:
    http://okulweb.meb.gov.tr/34/05/508552/bilim.htm
    www.yakutiye-meb.gov.tr

    http://ilkogretim-online.org.tr
    http://mimoza.marmara.edu.tr/
    http://www.msxlabs.org/forum

    YanıtlaSil
  57. hocam yayınlamıştım görünmüyor, tekrar yayınlıyorum. maildede var :S

    YanıtlaSil
  58. 22. önerme ye katılmıyorum burada kesinlikten bahsedilemez; Deney, gözlem veya akıl yürütmeyle bilgi üretme süreci tekrarlanabilir aynı şekilde yapılan deney ve gözlem tekrarladığında aynı sonuçları verebilir. Bilimsel bilgi daima denetlenir, ayıklanır, çeşitlenir ve yenilenir.
    23. önermeye katılmıyorum; bilim insanları her şeyden önce insandır ve insani özellikler taşımaktadır bu tabi ki önyargı durumlarını da kapsar. Ne kadar çok ön yargıya sahip olurlarsa olsun bunu çalışmalarına yansıtmamaları gerekir.
    24. önermeye insanlar yeryüzünü anlamlandırmaya çalışır, merak eder, yaşam standartlarını da arttırmaya çalışır. Olayları anlamlandırmaya çalışması dünyanın gizemlerle dolu olduğunu düşünür ve bunları çözümlemeye çalışır. Daha sonra da sorunları çözmeye değil çözümden öteye gitmeye çalışır.
    25. önermede yine kesinlik kullanılmaz etkilenebilir aynı şekilde etkilenmeye de bilir. Birçok bilim adamı birbirlerinin yaptığı çalışmalardan, teorilerden etkilenmiş hatta onları çürütmeye çalışmışlardır.
    26. önermeye katılıyorum bilimde büyük ölçüde insanların yaratıcılıkları ve hayal güçleri ön plandadır. Elde edilen bilgiler ancak hayal gücü ile işlenebilir hal alır. Einstein bile hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğunu vurgulamıştır.
    27. önermeye katılıyorum bilim insanları yaşadığı toplum ve onun özelliklerinden etkilenir. Toplumun ihtiyaçları, gördüğü eksiklikler ve değiştirmek istediği şeyler etrafında fazlaca kafa yorar. Kısaca toplumdan hem etkilenir hem de toplumu etkiler.
    28. önermeye katılmıyorum; bazı bilgiler o anlık bulunmuş olabilir ve sadece kelimesi ile sınırlandırılamaz. Örneğin tarihle ilgile bir bilimsel bilgi nasıl tekrarlanıp deneyi yapılacak? Bilimsel bilgileri sadece fen dersleri ile ilişkili olarak düşünmemek gerekir.
    29. önermeye katılıyorum bilimsel bilgiler kurgular sonucu ortaya çıkar keşfedilmezler. Keşif önceden var olan bir şeyi bulmaktır. Kurgulamada ise var olmayan şeyi ortaya çıkarmak amaçlanmıştır.
    30. önermeye bilim tüm sorurla yanıt veremez sadece tüm sorulara yanıt arar hala günümüzde açıklanamayan birçok soru bulunmaktadır. Örneğin bilim adamları bunlara hala yanıt bulamamıştır: rüya görmek, batıl inanç, gülmek, iyilikseverlik, yüz kızarması, sanat…
    KAYNAKLAR:
    http://www.baskent.edu.tr
    http://www.teknolojide.com
    http://www.chip.com.tr

    YanıtlaSil
  59. HOCAM DAHA ÖNCE İKİ DEFA BU ÖNERMELERE YORUM YAZMIŞTIM ANCAK HEP SİLİNMİŞ UMARIM BU DEFA SİLİNMEZ.

    9)Bu önermeye katılmıyorum.var olan bir şey ancak keşfedilir ve değişmez örneğin Amerikanın keşfi Amerika vardır bu gerçeklik değişmez.yani bilimsel yasalar keşfedilmezler, kurgulanırlar.Buna yer çekimi yasasını da örnek verebiliriz.Ve bilimsel yasalar zaman içinde değişip dönüşebilirler.
    10)Bu önermeye katılmıyorum.Bilimsel yasalar evren hakkındaki gerçekleri açıklamaya çalışırlar ancak tam olarak açıklar diyemeyiz.
    11)Bu önermye katılmıyorum.’Bilimsel teoriler yeterli kanıt ile ispatlanması durumunda kanunlara dönüşmezler, birbirinden yapısal olarak farklı bilimsel bilgilerdir.Kanunlar ve teoriler farklı bilimsel bilgileri temsil ederler birbirine dönüşmezler.Kanun, doğada var olan bir olayın nasıl olduğunun, olguların gözlenen ilişkilerin tanımlanmasıdır.Teoriler ise doğadaki olayların ya da ilişkilerin nedenleri hakkı8nda yapılan açıklamalardır.’ Bu bilgi doğrultusunda da anlayacağımız gibi teoriler zamanla yasalara dönüşmezler.
    12)Bu önermeye katılıyorum.9. önermede de açıkladığım gibi bilimsel yasalar keşfedilmez, kurgulanırlar.Teorilerde yasalar gibi keşfedilmez, kurgulanırlar
    13)Bu önermeye katılıyorum.Bilimsel bilgi güvenilir ve uzun dönemli olmasına rağmen tam doğru ya da kesin değildir.Bilimsel bilgiler yeni bulguların ortaya çıkması ve bulguların yeniden yorumlanması sonucu değişebilir.Yani bilimsel bilgi zaman içinde değişip dönüşebilir ve eleştiriye açıktır.örnek verecek olursak eskiden güneş sistemimizde yer alan Plüton bugün artık bir gezegen olarak kabul edilmiyor.
    14)Bu önermeye katılıyorum.Bilimsel bilginin özelliklerinden biride değişebilir olmasıdır.Yani bilimsel bilgi zaman içinde değişip dönüşebilir ve eleştiriye açıktır
    15)Bu önermeye katılımıyorum.bilimsel bilgi eleştiriye açıktır.bu da bilimsel bilginin aksi ispatlandığı sürece değişebilir olduğunu gösterir.
    16)bu önermeye katılıyorum.hıpotez test edilmemiş çözüm önerisidir yani test edilip uygunluğu anlaşıldığında zamanla teorilere dönüşebilir.
    17)bu önermeye katılmıyorum.bilim ve teknoloji farklı kavramlardır.teknoloji teorik bilginin uygulama alanıdır diyebiliriz.bilim teknoloji sayesinde gelişir ve teknoloji bilim sonucu ortaya çıkar.
    18)bu önermeye katılmıyorum.bilimsel modeller her ne kadar gerçeği yansıtmaya çalışsalar da gerçeğin tam bir kopyasıdır diyemeyiz.
    19)bu önermeye katılıyorum.17. önermede de belirttiğim gibi teknoloji bilimin uygulama alanıdır ve her ikisi de birbirinden etkilenir.
    20)bu önermeye katılmıyorum.bilimsel bilgi sabit değildir.bilim insanlarına göre değişebilir bu yöntemler ve farklı birçok bilim dalında da farklı yöntemler kullanılır.
    21)bu önermeye katılıyorum.bilimsel modeller gerçeğe yakın bir şekilde oluşturulurlar ve bize gerçeği anlamamızda yardımcı olurlar.bilimsel modellerde zaman içinde değişime açıktırlar.
    KAYNAKÇA:
    http://old.mku.edu.tr/image/sosyalbilimleri/file/31_ozgelen.pdf
    http://www.teknolojide.com

    YanıtlaSil
  60. 9) bu önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel yasalar insanların düşünce hayal gücü vede mantıklarının ürünüdür.yani keşfedilmez bu yasalar.
    10)evren o kadar büyük vede karmaşık bir yapıya sahiptir ki bilimsel yasalar bile bazen kendi gücü doğrultusunda evren hakkındaki gercekleri tam olarak acıklamakta yetersiz kalır.çünkü evren çok büyük vede gizemli bir yapıya sahiptir.bu yüzden bu önermeye katılmıyorum.
    11)bilimsel teoriler zamanla itiraza uğramazsa veya aksi iddaa edilmedikçe bilimsel yasalara dönüşebilirler.bu önermeye bu yüzden tam olarak katılmıyorum.
    12)evet insanlar tarafından kurgulanırlar keşfedilmezler. katılıyorum.
    13)bilimsel bilgiye bilimsel bilgi yapan temel özelliklerin başında zaten eleştiriye acık olması gelir.bu yüzden akıl vede mantık doğrultusunda eleştiriler var olmazsa bilimsel bilginin ne derecede gercege yakın olduguna dair fikir yürüyemeyiz. katılıyorum bu önermeye.
    14)bilimsel bilgiler zamanla yeni vede dahada mantıklı kaynak veya delillere ulasıldıkca zamanla degısebılırler.katılıyorum.
    15)bilimde her zaman kesinlik olmadıgından dolayı zamanla yapımızda var olan şüpheden dolayı olsa bile yasaların degısebılme ihtimali vardır.kısmen katılıyorum.
    16)katılıyorum. zamanla bilimsel hipotezler teorilere dönüşebilirler.
    17)katılmıyorum çünkü teknolojı bılımı kullarak ınsanların dogaya egemen hakım olmalarına olanak saglar.yani teknolojinin beslenmesi vede yasamını sürdürmesi için bilime ihtiyacı vardır.
    18)kısmen katılıyorum. yüzde yüz olmasada yüzde yüze yakın bir oranla gercege benzerdırler.
    19)katılıyorum çünkü böle olmasaydı yasamımıza kolaylık saglayan teknolojık cıhaz vede araclar olmazdı.
    20)katılmıyorum. bilimsel bilimde sabitlik olmayacagı gibi bilimsel metotlardada sabıtlık söz konusu olamaz.değişkenlik her zaman vardır bilimsel metotlarda.
    21)katılıyorum bu önermeye.
    kaynaklar:
    http://tr.wikipedia.org
    www.yakutiye-meb.gov.tr/upload/sunu/bilim.pps
    www.filozof.net

    YanıtlaSil
  61. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil