26 Nisan 2012 Perşembe

Gözlem - Çıkarım -- Bilimsel bilginin özellikleri


 Arkadaşlar merhaba, 
Aşağıda geçen hafta verdiğim önermelerin devamı var,
bu günden itibaren herkes bu önermeler için ayrı ayrı yorumda bulunacak,
daha önce belirttiğim gibi yararlandığınız kaynaklarıda yazacaksınız (son gün Cumartesi akaşam 8). 
Bu arada internetten copy-paste yapanlar var, bu şekilde yapılan yorumları yapılmamış
kabul edeceğim, siz internetten veya kitaptan okuduğunuz bilgilere kendi yorumunuzu katarak blog a 
yazacaksınız. Birde halen blog a hiç girmeyen arkadaşlar var, o arkadaşlar eğer bu Cumartesi akşam 8 e kadar 
girmezlerse bundan sonra dersi takip etmelerine gerek yok.
Hepinize kolay gelsin...

3- Aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımlar yapması kaçınılmazdır.
4- Aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlara ulaşabilir.

5- Bilim, bilim insanlarının sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları araştırmaların toplamıdır.
6- Bilimin amaçlarından biri genellemedir.
7- Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.
8- Bilim bütün sorulara cevap verebilir.

77 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. 3..Bu önermeye katılmıyorum. Gözlemler, insan duyuları ya da çeşitli araçların yardımıyla elde edilir. Çıkarımlar ise, bu gözlemlerin yorumlarıdır. Bilim insanları bir problemin çözümünde aynı gözlemi yapsalar bile olaya ilişkin açıklamaları farklı olabilir; çünkü her birinin almış olduğu eğitim, sosyo-kültürel çevresi, yaratıcılığı ve hayal gücü birbirinden farklıdır.

    4..Bu önermeye katılıyorum. Evreni bir yap-boza benzetecek olursak, dünyanın her yerinden milyonlarca bilim insanı bu yap-bozun farklı parçalarını çözmek için çalışmaktadırlar ve bilim insanları bunu yaparken tek bir yöntem kullanmazlar. Bu yüzden de farklı çıkarımlara ulaşabilirler.

    5..Bu önermeye katılmıyorum. En iyi bilim insanları uygun sonuçları elde edebileceği her türlü yöntemi kullanan kişilerdir. Buna hayal gücü ve yaratıcılık da dahildir. Ayrıca bilim insanları tek bir yöntem kullanmazlar. Yani bilimde; 1. problemi belirleme 2. bilgi toplama 3. hipotez kurma 4. gözlem yapma 5. hipotezleri test etme 5. sonuç çıkarma 6. sonuçları rapor etme şeklinde sıralanan ve her bilim insanı tarafından takip edilen tek bir liste yoktur. Bilim insanlarının çalıştıkları konuya göre farklı basamaklar olabilir ve bu sıra değişebilir. Hiç hipotez kurmadan rastlantı ile bir bilimsel keşif yapılabilir.

    6..Bu önermeye katılıyorum. Bilim gerçekleri bulma, bunlarla ilgili bilgileri düzenleme, yeni gerçekler toplama ve yeni teoriler gerçekleştirmek için yapılan uğraşların tümüdür. Her bilimin amacı; gözlenen olayların açıklamasını yapmak, olaylar arasındaki ilişkiler hakkında yargıya varacak genellemeler yapmaktır. Bu açıklamalar ve genellemelere “Bilimsel Yöntem” denilen akılcı düzenleme ile ulaşılır. Bilim açısından tek bir olgunun kendi başına bir önemi yoktur, o ancak inceleme konusu bir olgu sınıfına üye ise,dolayısıyla bir genellemeyi doğrulama (veya yanlışlama) işleminde kanıt görevini görüyorsa önemlidir.
    7..Bu önermeye kısmen katılıyorum. Bilim evrenle ilgili soruları açıklamaya çalışır ancak bilim seçicidir. Evrende olup biten olgular çeşit ve sayı yönünden sonsuzdur. Bilimin bunların tümü ile ilgilenmesi hem gereksiz hem de olanaksızdır. Bir olgunun bilime veri niteliği kazanabilmesi için ya inceleme konusu bir probleme ilişkin olması, ya da bir hipotez veya teorinin test edilmesinde kanıt değeri taşıması gerekir.

    8.. Bu önermeye katılmıyorum. Özellikle din ve metafizik olaylar karşısında bilim çaresiz kalmıştır. Bilimin cevap bulamadığı konulara örnek vermek gerekirse; bilim adamları Sigmund Freud’un “rüyalar, bilinçdışı isteklerimizin ifadeleridir” tezini reddediyor. Neden rüya gördüğümüz de hala açıklanamıyor.
    Bilimin cevap bulamadığı diğer konular ise şunlardır:
    • BIG BANG RADYASYONU YAYILIMI UZAYDA NASIL EŞİT OLUYOR?
    • KARA MADDE VAR DENİYOR, AMA NEDİR AÇIKLANAMIYOR
    • EVRENİN GENİŞLEME HIZINI ARTIRAN NE?
    • NEYİN BİZİ GÜLDÜRDÜĞÜ TAM OLARAK AÇIKLANAMIYOR.

    Kaynaklar: www.teknolojide.com/bilim_nedir
    http://wikipedia.org/wiki/Bilim
    www.ekoloji.biz/bilimsel_calisma_yöntemi/
    www.bilimindogasi.net
    www.hurriyet.com.tr
    www.uludagsozluk.com
    www.exsohbet.blogcu.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Dalida, yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba arkadaşım, gerçek isminle bir hesap açarsan sevinirim.

      Sil
  4. 3)Bu ifadenin doğruluğu mümkündür ancak kesin olarak,aynı gözlemi yapan bilim adamlarının aynı çıkarımda bulunacağını söyleyemeyiz.Eğer bu bilim insanları,aynı kültürde ve çevrede yaşayan bireyler ise,elbette ki bunun etkisinde kalabilirler.Fakat bunun tersi de mümkündür.Farklı bölgelerde aynı gözlem üzerinde çalışıp;farklı çıkarımlarda da bulunabilirler.
    4)Bu ifadenin olabilirliği oldukça yüksektir.Bilim tarihimize dönüp bakarsak,17-18.yy tarihlerinde Fransız jeodezik araştırma başkanı olan Cassini,dünyanın şeklinin Newton'dan farklı olarak(kutuplardan basık olduğunu söylemiştir),"yumurta" şeklinde olduğunu ortaya atmıştır.Burada,çalışılan konu aynı olmasına rağmen,gözlem ve çıkarımların farklı olduğunu görüyoruz.
    5)Bilim,sadece bilimsel araştırmalardan oluşmaz.Bunu,bilimin tanımına bakarak da kolayca anlayabiliriz.Doğa olayları ve toplumsal yaşamla ilgili olgular,bilimi bilim yapar.İşin içine toplumsal yaşam girdiğinde bilimsel yöntemlerin dışına çıkması da olasıdır.Bu yüzden yalnızca bilimsel yöntemler kullanılır demek doğru değildir.
    6)Bu ifadeye katılıyorum.Bunu okuduğum bir örnek üzerinden söyleyebiliriz;su bir sıvıdır ve bulunduğu kabın şeklini alır.Zeytinyağı da bir sıvıdır ve o da bulunduğu kabın şeklini alır,sıvı olan diğer maddelerde de aynı durum gözleneceğinden şu GENELLEME yapılabilir,"sıvılar bulunduğu kabın şeklini alırlar."Kısacası bilimin bir amacı da genellemedir.
    7)Kesinlikle katılıyorum bu ifadeye.Farklı veya aynı gözlemler,merak ve evreni anlama çabası eşittir bilim demektir.Bilim,insanların var olmayan olguları bulmasına ve yeni şeyler öğrenmesine ön ayak olmuştur ve olacaktır diye düşünüyorum.
    8)Bilim tüm sorulara şuan cevap verebilecek durumda değildir ancak,50 sene sonra da aynı cevabı verebileceğimizi pek sanmıyorum çünkü bilim hızla ilerlemektedir.Bilimin cevap veremediği soruları da,bulan hiçbir olgu yoktur.Örneğin bilim,inançlar konusunda şuan cevap verememektedir ve inanışlar,düşler,hisler insana yalnızca ruhani bir rahatlama sağlamaktadır.Fakat bunları da bilimin çözeceğine ve cevap verebileceğine (ileriki yüzyıllarda)inanıyorum.
    KAYNAKLAR
    belgeler.com
    cografya.biz
    anadolu.edu.tr
    nenedir.net
    tr.wikipedia.org
    uludagsozluk.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Bensu, yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  5. 3)Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü farklı çıkarımlar da yapabilirler.Her bilim adamı olay örgüsünü kendince yorumlar ve değerlendirir.Birbirlerinin göremediklerini görebilirler.İçinde bulundukları sosyo-kültürel durum da farklı yorumlar yapmalarına neden olabildiği farklı sonuçlara ulaşmaları mümkündür.
    4)Bu önermeye kısmen katılıyorum.Çünkü bilim adamları gözledikleri olaylara farklı açıdan bakabilirler ve böylece farklı sonuçlara ulaşabilirler.Bilim insanları sahip oldukları merak duygusu ile farklı durumları merak edebilir ve böylece gözledikleri olaylarda farklı çıkarımda bulunabilirler.Ancak bunun tersi de doğru olabilir.Yani bilim insanları aynı çıkarımda da bulunabilirler.
    5)Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü bilim insanları elbette bilimsel yöntemlerden faydalanırlar.Ancak bu yöntemlerin dışına çıkarak kendilerince oluşturdukları yöntemlere de başvurabilirler. Uygulamada ise, bilim adamları bütün bu yöntemleri, beden eğitimi yapıyormuşçasına, öylesi bir hareket sıralaması içinde izlemeye ihtiyaç duymazlar ve genellikle de izlemezler. Sezgi gücü, derin bir kavrayış yeteneği, düpedüz şans gibi etkenler, herhangi bir şeyden daha fazla rol oynar. Bilim tarihi, ideal bilimsel yöntem izlenerek bulunması yıllar alacak nice hakikate, en olmayacak veriden hareketle, çok az deney yaparak ya da hiç yapmadan, ani bir ilhamla ulaşan nice bilim adamı ile doludur.Örneğin
    F.A. Kekule benzenin yapısını bir otobüste uyuklarken yakaladı. Otto Loewi bir gece yarısı, Sinaps iletimi probleminin yanıtıyla uyandı. Donald Glaser, önündeki bira bardağına gözlerini dikmiş, dalgın otururken, atomaltı parçacıkların izlenmesine yarayan bir cihaz (kabarcık odası) yapma fikri aklına geldi.Gördüğümüz gibi bilimsel çalışmalarda her zaman bilimsel yöntemlerin sırası ile kullanıldığı görünmemektedir.
    6)Bu önermeye katılıyorum.Çünkü yapılan bilimsel çalışmanın sonucu öznel değildir.Sonuç tamamıyle genelleme ile yapılır. Bilim tek tek olgularla değil, olgu türleri ile ilgilenir. Bu nedenle sınıflandırma bilimsel araştırmada ilk adımı oluşturur. Bilim açısından tek bir olgunun kendi başına fazla anlamı yoktur.
    7)Bu önermeye katılıyorum.Çünkü bu durum bilimin ortaya çıkış amacıdır.İnsan doğası gereği meraklıdır ve çevresindeki olup biten olayların hepsini merak eder. Olağan gibi görünen olayları anlama çabası, aslında dünyanın gizemlerle dolu bir yer olduğunu ve bunları çözümlemek gerektiği gerçeğini doğurmuştur. Geleneksel bilim sadece anlamaya ve çözmeye gereksinim hissetse de, ileri safhalara bölünen bilim türleri sadece çözmeyi değil çözümden öte ilerlemeyi de kapsar.
    8)Bu önermeye kesinlikle katılmıyorum.En başta din konusunda sessiz kalıyor.Yaratılış amacımız, evrenin tam olarak nasıl ve neden oluştuğu hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Neden ve nasıl rüya görüyoruz? Sadece var olan bizim evrenimiz mi, yoksa başka evrenler var mıdır? Big Bang sonrası kozmik fırtınalara ne sebep oldu? İlk yıldız ve galaksiler nasıl ve ne zaman bu formlarına kavuştular? Gibi daha birçok soru cevaplanmayı beklemektedir.Bence bilim ne kadar ilerlerse ilerlesin kesin bir şekilde cevaplanamayan sorular olacaktır.

    KAYNAKLAR: http://wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.frmtr.com/bilim-ve-teknoloji/2619170-bilimsel-yontem-nedir.html
    http://www.bydigi.net/genel-kultur/18334-bilimin-temel-ozellikleri.html
    http://www.teknolojide.com/bilim-nedir_4893.aspx
    http://egitim.erciyes.edu.tr/~imarulcu/Bilimtarihi/paradigma_degisimleri.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Fetih, 5.önermede verdiğin örnekleri derste bize anlatmanı isteyeceğim.6. önermede geçen "Çünkü yapılan bilimsel çalışmanın sonucu öznel değildir" cümleyide derste tartışacağız. Yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.

      Sil
  6. Önerme 3):Kısmen katılabilirim çünkü şartların aynı olmaması bilim insanlarının subjektif olma durumları gö önüne alınırsa bu önerme yanlış olur .aksi durumda önerme doğrudur derim.

    Önerme 4):Evet bu önermeye katılıyorum yukarıda belirttiğim gibi bilim insanlarının bakış açıları ,ortam şartları,kişisel görüşler bu önermede rol oynar.

    Önerme 5):Bilim, sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yapaılan çalışmalar değildir. bazı bilimsel oluşumların meydana gelmesinde duygular,kişisel görüşler ,merak, neden ,risk alma vb ,durumlarıda içine alır.bundan dolayı bu önermeye katılmıyorum.

    Önerme 6):bilim bir bütün olarak ilerler öncekiler sonraki bilimlere bilimmsel çalışmalara çok az da olsa katkıda bulunur.bunun için bilim genellenbilir. Bu önermeye katılıyorum.

    Önerme 7):Evreni anlama değilde evrenin bir bölümünü konu alarak ,bu konulardan dolaylı olarak elde ettiği bilimsel bilgilerle evreni anlama biçimidir.kısmen katılıyorum.

    önerme 8):Yanlıştır. Tersini iddia etmek çok komik olur çünkü. özellikle metafizik olaylar karşısında bilim çaresiz kalmıştır. ayrıca bilim dediğimiz şeyi etten kemikten insanlar yapıyor. dolayısıyla her sorunu çözmeleri imkansız. ayrıca bilimin her doğrusu da kesin doğru diyemeyiz. bundan 50 sene sonra einstein'in birçok konuda yanıldığını görebiliriz.


    KAYNAKLAR
    http://www.uludagsozluk.com
    http://www.wikipedia.com
    http://www.turkcebilgi.com
    http://www.frmtr.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Adnan, yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  7. 3.Bu önermeye katılıyorum.İki bilim insanının tıpa tıp aynı olmasa bile benzer çıkarımlar yapabileceğini düşünüyorum.Gözlemler aynı olsa bile bilim insanının o an ki psikolojik ,sosyolojik durumları farklı olabilir.Ancak benzer çıkarımlar yapmaları kaçınılmazdır.

    4.Bu önermeye katılıyorum.Aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlarda bulunabilir.Çünkü bilim insanının yaşı ,o an ki psikolojik durumu,gözlem yeteneği,bilgi birikimi ve hatta Kohlberg in ahlaki gelişim evrelerinden hangisinde bulundukları bile bilim insanlarının çıkarımlarını etkiler.

    5.Bu önermeye katılmıyorum.Bilim adamları sadece bilimsel yöntemleri kullanmazlar.Bilim adamları aynı zamanda sezgi ve bilgi birikimlerini de kullanırlar.Buna örnek olarak Watt'ın buharlı makineyi bir öğle gezisi sırasında biçimlendirdiği bilinmektedir.Buna bakarak sezginin de ön planda olduğunu söylebiliriz.

    6.Bilimin nihai amacı gerçekleri ortaya koymak,gerçekler arasındaki ilişkileri bulmak, yorumlamak ve ilerisi için öngörüde bulunmaktır.Genellemelerin gerçekler ve gerçekler arasındaki ilişkiler ortaya koyularak olacağını düşünüyorum.Zaman içinde bilimin amacı değişmemiştir sadece niteliği ve boyutları değişmiştir.Bundan dolayı bu önermeye katılıyorum.

    7.Bilim insanının özelliklerine baktığımızda bilim insanı sabırlı, meraklı ,sorgulayan,eleştiren,araştıran,tartışan ve bilinmeyenlere açıklama getirme çabası içinde olan kişidir.Bilim insanı yukarıdaki özelliklerinden dolayı evreni açıklamaya ve anlama çabası içine girer.Bundan dolayı bu önermeye katılıyorum.

    8.Bilim bütün sorulara cevap veremez.Mesela metafizik varlıkların varlığı ve yokluğu ile ahiret hayatının varlığı ve yokluğu hakkında kesin bilgi veremez.Bundan dolayı bu önermeye katılmıyorum.

    Kaynak: http://www.slideshare.net/mbolmez/bi-lim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merehaba Kerem, 3. ve 4. önermelere verdiğin cevaplar arasında bir çelişki yokmu? Diğer yorumlar için teşekkürler.

      Sil
  8. 3) Katılıyorum ; gözlem yapılan bilgi, 2 farklı bilim insanı tarafından da benzer çıkarımlara sahip olacaktır.
    nedeni; eğer bilim insanları nesnel bir yaklaşıma sahip ise çıkarımlarında birbirleriyle tutuarlı olması kaçınılmazdır...

    4)Katılıyorum ; burada gözlemlenen bilginin temelinde yanlıslanabilir ve degıstırebilir olmasıdır. Yani ; cıkarımlar
    bilim insanına gore degisiklık gosterebilir.Zaten amaç gözlemler sonucu farklı bir cıkarımda bulunmak degil mi?

    5)katılmıyorum ; Bilime ulaşmak için sadece bilimsel yontemler kullanılmaz. Bilim yapmak için sezgi hayal ve orijinallik
    gibi yöntemler de kullanılır.Bilim insanları sartlara baglı olarak bircok yöntemi kullanırlar. Bilimsel yontem de sadece bunlardan biridir.

    6)katılıyorum ; bilimin özellikleri ;olgusal,mantıksal,seçici ,degisken ve genelleyici olmasıdır.
    Bilimin amacı; gözlenen olayların açıklamasını yapmak, olaylar arasındaki ilişkiler hakkında
    yargıya varacak genellemeler yapmaktır.

    7)genel olarak katılıyorum ;Bilimin amacı evreni anlama ve dogayı acıklamadır.
    bilim insanları dogada olanı icat etmezler ,dogayı acıklayan yasaları icat ederler.Genel amac gene evreni
    anlama cabasıdır.

    8)katılmıyorum ; bilim her zaman bütün sorulara cevap vermeyebilir. Örnek olarak metafizik , izafi fizik bunlara sadece birer örnektir. Örnek olarak uzaydaki kara delikler...

    Kaynaklar;
    http://wikipedia.org/wiki/Bilim
    www.yakutiye-meb.gov.tr/upload/sunu/bilim.pps

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Engin, hem 3.önermeye hemde 4. önermeye katılmışşın bunda bir çelişki yokmu? Diğer yorumlar için teşekkürler.

      Sil
  9. 3) Yapılan gözlemler tekrarlanabilir olmalıdır. Bu tekrarlarda aynı sonuçların çıktığı görülebilir. Fakat aynı sonucun çıkması için yapılan gözlemlerin aynı koşullarda yapılması gerekir.
    4)Deneyin tekrarlarında farklı çıkarımlar da gözlenebilir. Ama bunun olması için, yukarıda belirttiğim gibi gözlemler aynı koşullarda değil; farklı koşullarda yapılmalıdır. Ayrıca, verilerde yanlışlık, nicelik veya nitelik olarak yetersizlik varsa, diğer gözlemi yapan kişi tarafından ortaya çıkarılabilir ve böylece farklı çıkarımlara ulaşırlar.
    5)Sadece bilimsel yöntemler etki etmez. Bunun yanında kişinin deneyimleri, olaylara bakışı, ilham gibi faktörler de etki yapabilir. Örneğin, Donald Glaser önündeki bira bardağına gözlerini dikmiş, dalgın otururken, atom altı parçacıkların izlenmesine yarayan bir cihaz yapma fikri aklına gelmiştir.
    6)Bilim genellemelere varmayı amaçlar. Bu genellemeler, bilimsel yasa veya bilimsel teori olarak ifade edilir.
    7)Evet, bütün bilgiler ihtiyaçtan, meraktan doğmuştur. Böylece evreni anlamak için farklı görüşler dolayısıyla farklı yöntemler ortaya çıkmıştır. Her sorunun nedeni farklı olduğundan farklı yöntemlerin kullanılması kaçınılmazdır.
    8)Hayır, bilim her soruyu cevaplayamaz. Çünkü bilimde gözlenebilir ve tekrar edilebilir olgular vardır. Bu olguların kapsamına girmeyen duygular, inançlar, rüyalar gibi olayları açıklayamamaktadır.

    Egitek.meb.gov.tr
    başkent.edu.tr
    frmtr.com
    www.bydiği.net

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gizem, 3. ve 4. önermeleri derste detaylı olarak tartışacağız, diğer yorumlar için teşekkürler.

      Sil
  10. 3.Bu önermeye katılmıyorum, çünkü; araştırmayı yapan bilim adamlarının yaşadığı çevre,aldığı eğitim,hayal gücü ve yaratıcılıkları farklılık gösterebilir buda onların gözlemleri üzerine etki eder.
    4.Bu önermeye kısmen katılmıyorm, çünkü; bilim insanlarının bakış açıları ve ilgileri aynı deneyde farklı noktalara odaklanmalarına sebep olabilir, buda farklı çıkarımlara sebep olur.
    5.Bu önermeye katılmıyorum, çünkü;bilim adamlarının bir çalışma yaparken bilimsel yöntemleri kullandığı doğrudur fakat bilimse yöntemleri kullanmadan da bilimsel veriler ulaşabilirler,çünkü işin içine sezgi gücü,şans faktörü, kavrayış yeteneği gibi etmenlerde girer.
    Bilim tarihimiz ideal bilimsel yöntem izlenerek bulunması yıllar alacak birçok buluşu, en olmayacak veriden hareketle, çok az deney yaparak ya da hiç yapmadan, ani bir ilhamla ulaşan nice bilim adamlarımızla doludur.
    6.Bilim tek tek olaylarla değil, bunlar arasındaki ilişkilerle ilgilenir.Bilim açısından tek bir olgunun kendi başına fazla anlamı yoktur, benzer ilişkiler daha sonra belirli bir model içinde bütünleştirilir böylece olayların hepsinde geçerli olabilecek şekilde yasalar ortaya koyulur.
    7.Bu önermeye katılıyorum,çünkü;bilim günümüze kadar birçok alt dala bölünmüş, insanların daha iyi yaşam koşullarına kavuşmasına, var olmayan olguları bulmasına ve yeni şeyler öğrenmesine ön ayak olmuştur. Bilim tarihini araştırdığımızda da bilimin temellerinin sanat tarafından atılmış olan bir alan olduğunu görürüz her aşamada sanat ve yaratıcılıkla beslen bilim insanların hayat koşullarını iyileştirmek için yapılan çalışmaların bütününü kapsar.
    8.Bu önermeye katılmıyorum, çünkü;bilim her soruya cevap,her soruna çözüm bulamaz ama mümkün olabilenlerini cevaplar ve çözer.Cevap veremediği sorulara cevap buluncaya kadar araştırır.

    www.algılardünyası.com
    www.frmtr.com
    www.mainboard24.com
    www.teknolojide.com
    www.bydiği.com
    www.uludağsözlük.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ayşegül, yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  11. (Sinan Hocam daha önceki önermelerden yanıtlamak istedim çünkü yanlış yaptığım için başı yanlış ortası doğru cevaplamak beni rahatsız eder bilginize)
    1.Önerme: Katılıyorum.Bilimsel bilgi bir önermedir.Doğrulanabilir ya da yanışlanabilir.Çünkü bilim adamları bir bilgiye bilimsel diyebilmek için onu deney ve gözlemlerle desteklerler yada yanlışlanabiliyorsa;o bilgi tekrar yeniler aynı basamaklardan geçerirler ve o bilgi teori yada yasa haline gelir.
    2.Önerme: Katılmıyorum.Çünkü teoriler ve yasalar zamanla çürütülebiliyor.Buna örnek olarak Evrim Teorisini vermek istiyorum.Herkesin bildiği üzere bu teori bütün canlıların ortak bir atadan geldiğini ve aynı toeri insanlarla maymunların yakın akraba olduklarını iddia eder.Bu birçok bilim adamı tarafından çürütüldü okuduğum yazılarda bu bilim adamları insan ve maymunların genetiğini karşılaştırılıyorlar ve neredeyse hiçbir benzerlik bulamıyorlar. "Ünlü bilim dergisi Nature'nin son sayısında bu konuyla ilgili geniş bir bilgi yer almaktadır.Bu araştırma Tokyo Üniversitesinde insan ve şempanzenin 21. ve 22. kromozomlarının genetik alfabesindeki bütün harfleri karşılaştırarak yapıldı.Sonuç olarak çok büyük farklar ortaya çıktı bu da Darwin büyük bir çıkmaza sokmaktadır."
    3.Önerme: Bu önermede kesinlik ifadesi olduğu için katılmıyorum.Çünkü gözlem yapmak çevremizdekiler ve özellikle kendimiz hakkında detaylı bilgiye ulaşmaktır.Bunu yaparken bilim insanının ruhsal halinden tutun çalıştığı ortam şartlarına kadar değişimler yaşanabilir.Bunları yapmak kişiden kişiye değişir ve benzer çıkarımlar elde edilmez.
    4.Önerme: Katılıyorum.Çünkü farklı gözlemler yapılıp farklı sonuçlar elde etmek kaçınılmaz olur.Her bilim adamı değişik ortamlarda şartlarda çalışırlar ve bir olay hakkında farklı sonuçlar kaydedebilirler.
    5.Önerme: Katılmıyorum.Çünkü önermede yine kesinlik ifadesi var ve bunun yanında Tarih de bir bilimdir ve biz bunu deney ve gözlemlerle ifade edemeyiz."Tarih,kendi bilimsel özellik ve yöntemini geliştirmesi sayesinde bağımsız bir bilim dalı olmuştur."Tarihte aynı olaylar çok sık tekrar etmez bu yüzden deney ve gözlem kullanılmaz.
    6.Önerme: Eğer sözkonusu bilim pozitif bilim ise bu önermeye katılıyorum."Pozitif bilim,doğada olup biten olaylar ve bunlar arasında neden-sonuç ilişkisini deneysel araçlara başvurarak elde edilen verilerle açıklamaya çalışırlar." Pozitif bilginin ise en önemli özelliği genellenebilir olmasıdır.
    7.Önerme: Katılıyorum 6.önermede açıkladığım gibi pozitif bilimler deney ve gözlemlerle desteklenirken örneğin psikoloji(sosyal bilim) insan davranışlarını çeşitli yönleriyle alır ve açıklama yapılırken farklı yöntemler kullanılır.
    8.Önerme: Katılmıyorum.Bütün sorulara cevap veremeyeceğini düşünüyorum.Öyle ki tıp bilimi günümüzün ölümcül hastalıklarına çare olacak yöntemleri geliştirmemektedir.
    http://www.bilgius.com
    www.haberakademi.net
    www.maxicep.com
    www.yenidendogus.net

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tuğçe, yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  12. 3.önermeye katılmıyorum bilim adamları farklı çıkarımlar bulabilir. Gözlemi yapan kişiden veya gözlenen olaydan dolayı hatalar olabilir. Bilim adamının kişisel farklılıkları da işin içine girebilir.
    4. . Önermeye katılıyorum aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlara ulaşabilir. Dünyanın oluşumu ile geçmişten günümüze ileri sürülen teoriler vardır.
    5.Bu önermeye katılıyorum da eksik gibi.Bilim bilim insanının sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları araştırmaların toplamı değildir bence daha başka şeyler de olabilir.Örneğin bilim adamı birdenbire bir elmanın kafasına düşmesi ile yerçekimi kanunu bulabilir.
    6.Evet bilimin amacı genellemelerdir. Evrensel olması kanunun her yerde geçerli olması gereklidir.
    7.Evet bu önermeye katılıyorum bilim insanı farklı yöntemlerle evreni anlamak ve açıklamak için çalışıyor.
    8.Bilim bazı olaylara cevap veremiyor bazı konuları da bir yere kadar açıklıyor sonrası bilinmiyor.Beyin beden ilişkisi,psişik güçler,ufolar ve dünyadışı yaşam.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6zlem
    http://www.youtube.com/watch?v=pqdn2_h87Ko
    http://netfikir.blogcu.com/aciklanamayanlar/3046635

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Adem, senden daha fazla araştırma bekliyordum ama yinede yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  13. 3)Aynı gözlemi yapan 2 bilim insanı benzer çıkarımlarda bulunabilirler,ancak bu kısmen söz konusudur.Bunu diğer şekliyle düşünmek daha akılcı olur.Bilim insanının probleme yaklaşımı,neyi nasıl araştırdığı,nasıl gözlediği ve elbette düşünce yapısında farklılık söz konusudur.Bu farklılığa göre elde edilen gözlem şekil alır ve yorumlanır.Aynı şeyi gözlemleyebilirler ancak aynı çıkarıma varmak zorunda değildirler.Sonuç olarak bilim gözlem sonrası elde ettiğimiz çıkarımlarla anlam bulur.
    4)Bu önermeye tamamen katılıyorum.Çünkü bir bilim adamının varamadığı bir sonucu başka bir bilim adamı belkide rahatlıkla varacaktır. Üstelik olay aynı olsada bilim adamları birçok farklı yöntemler kullanabilirler.Burda hayal ve yaratıcılık çok büyük bir paya sahiptir.Bu nedenle farklı çıkarımlar elbette olmalıdır.
    5)Bilim adamları bilime yeni bilimsel ürünler katarak bilimsel bilginin birikmesini ve ilerlemesini sağlarlar.Ancak sadece bilimsel yöntemler kullanılarak oluşması mümkün değildir.Birçok farklı kaynak etki edebilir;örneğin bir ortamdayken duyulan bi ses,konuşulan bir konu herhangi bir bilgiye katkı sağlayabilir,ilham kaynağı olabilir veya rastlantı sonucu da oluşabilir.
    6)Bir bilim adamı bir şeyler keşfettiğinde hipotezini geliştirip sunduğunda eğer reddedilmezse doğruluğu kabul edilirse varılan yargı genellenir.Ancak çok önemli bir durum söz konusudur.Bilimde genellemelerin yeni durumlarda nasıl işleyeceğinin önceden kestirilmesi gerekir.Aksi halde genellenebilen bir durum yeni teknoloji,yeni ortam ve olaylar karşısında çürütüledebilir.
    7)Kesinlikle katılıyorum.Bilim insanla,doğayla,toplumla ilgilenir.Hiçbir şey ilk zamanlardan bu yana aynı değildir.Sürekli bir değişim ve gelişim içindeyiz.Bilim her zaman bilinmeyeni bilme,soyut olanı somut duruma,anlaşılmayanı anlaşılabilir hale getirir.Tüm bunları yaparken birbirinden farklı bir çok yöntemle çalışır.
    8)Buna katılmıyorum.Çünkü bilimin bile inceleyemeyeceği hassas konular ve kutsal gerçekler vardır.Bilim sadece mümkün olabileni cevaplar.Ancak en net ve doğruya ulaşma yoluda bilimdir.Bilim cevap veremediği sorulara dahi ulaşıncaya dek araştırmaya devam eder.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    www.turkcebilgi.com/ansiklopedi/bilimsel_bilgi
    egitek.meb.gov.tr/aok/aok_kitaplar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İsmihan, yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  14. 3.önermeye katılmıyorum.aynı gözlemi yapan farklı bilim adamları kesinlikle aynı sonuca ulaşır diyemeyiz.farklı sonuçlara da ulaşabilirler.sonuçta bilim insanlarının yaşadığı çevre,aldığı eğitim gözlem sonucunu etkiler. yada gözlem yapma sırasındaki bir hata da sonucu etkiler.
    4.önermeye kısmen katılıyorum.aynı olayı gözlemleyen bilim adamlarının olaya bakış açıları ,gözlem sırasında izledikleri yol farklı olabileceğinden çıkarımları da farklı olabilir.
    5.önermeye katılmıyorum.sadece bilimsel yöntemle sınırlı kalınmaz.farklı yöntemler de kullanılabilir.ayrıca bilim adamının sezgisi hayal gücü,merakı,şansı gibi faktörlerde etkilidir.
    6. önermeye katılıyorum. Olayların nasıl olduğu, nelere bağlı olduğu, hangi ilkelere göre olduğu, genellemelere gidilmesi, kuralların ve kuramların ortaya konması önemlidir. GeniĢ kapsamlı genellemeler bilimin amaçlarındandır.
    7.önermeye katılıyorum.bilim, evreni ya da olayları anlamaya ve bunlara açıklık getirmeyi amaçlar.bu da farklı yöntemler kullanılarak yapılır.
    8.önermeye katılmıyorum.bilim,din ve metafizik karşısında çözümsüz kalmıştır. ayrıca bilim her soruya cevap her soruna çözüm bulamaz. ama mümkün olabilenlerini cevaplar ve çözer.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.slideshare.net/mbolmez/bi-lim
    http://www.teknolojide.com/bilim-nedir_4893.aspx
    http://www.uludagsozluk.com/k/bilim-tum-sorulara-cevap-bulamaz/2/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Esra, yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  15. 3.önermeye katılmıyorum. Gözlemler duyular ve kullanılan araç gereçlerle olur. Çıkarımlarda bu gözlemler sonucunda yapılan yorumlardır. Her iki bilim insanı da ayrı çıkarımlar yapabilir. Bunda yaşanılan ortam, kültürel yapı, hayal gücünün etkisi vardır. Bu farklılıklara göre de sonuçlar yorumlanır.
    4.önermeye katılıyorum. Çünkü bilim insanları bir olaya farklı yönden bakabilirler yada gözlemlere karışabilecek herhangi bir hatadan dolayı da farklı çıkarımlarda bulunabilirler. Bilim tarihine baktığımızda bunun örneklerini görebiliriz.
    5.önermeye katılmıyorum. Bilim tarihine bakıldığında bilimsel çalışmaların meydana gelmesinde görüşlerin, merakın, duyguların, ihtiyacın vb. katkısı vardır. Ayrıca bu bilgiler rastlantı sonucu elde edilmiş olabilir.
    6.önermeye katılıyorum. Belirli şartlarda edinilen bilginin çevreye mal edilmesi gerekir. bu da ancak genelleme ile olur.
    7.önermeye katılıyorum. Bilimde yapılan çalışmalara göre izlenecek yöntemler farklıdır. İnsanın merakı, sosyo-kültürel yapısı ve ihtiyacı sonucu yaptığı çalışmalar evreni anlama ve açıklamayla sonuçlanır.
    8.önermeye katılıyorum. Bilimin hangi evresinde olursak olalım açıklanamayacak sorular mutlaka olacaktır. Özellikle metafizik konusunda bilim sessiz kalmış çalışmalarını varsayımlar üzerine sürdürmüştür.
    Kaynaklar:
    http://www.uludagsozluk.com
    http://www.wikipedia.com
    http://www.teknolojivebilim.com
    www.algılardünyası.com
    www.yenidendogus.net.
    http://www.bilgius.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aslı, 8. önermeye katıldığını söylemişsin ama neden katıldığını belirtmemişsin, yoksa bir yanlışlıkmı oldu, diğer yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  16. 3) bu önermeye katılıyorum. Çünkü değişmeyen gerçekler vardır. Her insan yaptığında ayı sonuç çıkar. Bir deney yapıldığında bu deneyi aynı koşullarda başka bir kişi yaparsa sonuçlar aynı çıkar aynı çıkmasa bile birbirine çok yakın çıkar. Çünkü gerçek değişmez bir unsurdur.
    4) bu önermeye de katılıyorum. Çünkü yapılan ortam şartları veya insanın konu hakkındaki kendi görüşleri ve konuyu araştırma ve sonuç bulma işlemleri farklı ise aynı konu üzerinde farklı çıkarımlar yapmaları kaçınılmazdır.
    5) bu önermeye tamamen katılmıyorum . tabi ki bilimsel bilgiye ulaşmada bilimsel yöntemlerin kesinlikle kullanılması gerekir. Ama bilimin oluşmasındaki en önemli etken insanların çevresine ve doğayı merakından kaynaklanır.
    6)bu önermeye katılıyorum. Evet bilim genellemek ister bir şeye kesin çözüm bulmak ister. Bilim bir şey üzerine tek tek yasa koymakla değil genel bir ölçüt oluşturmayı hedefler. Zaten genelleme olmazsa bilim insanları aşar.
    7)bu önermeye katılıyorum. Bilim insanların merakından doğmuştur. Bunun nedeni de evreni anlama ve açıklama çabasından gelmektedir. İnsan çevresindeki olup bitenleri merek ettiği için bilim doğmuştur.
    8)bu önermeye katılmıyorum. Bilim bütün sorulara cevap bulmaya çalışır ama bütün sorulara cevap veremez.bilimin bütün sorulara cevap vermesi mümkün değildir. Özellikle doğa üstü olaylara ve metafizik konusunda bilim bile bazen çaresiz kalabilir bu yüzden hepsine cevap veremez ama hepsine cevap arar.
    http://www.wikipedia.com
    egitek.meb.gov.tr/aok/aok_kitaplar
    anadolu.edu.tr
    www.uludagsozluk.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Elif, 3. ve 4. önermeye aynı şekilde katılıyorsun ama aslında bunlar birbirine zıt öneriler, Derste bu konu hakkında konuşacağız. Diğer yorumlar için teşekkür ederim.

      Sil
  17. 3)Kesin olarak,aynı gözlemi yapan bilim adamlarının aynı çıkarımda bulunacağını söyleyemeyiz. Fakat farklı kültürde yaşayan bilim adamaları yaşadığı çevrenin koşullarından etkilenerek farklı çıkarımda da yapılabilir
    4)Bu ifadenin doğruluğu oldukça yüksektir.İki bilim insanı aynı konu üzerinde farklı çıkarımda bulunabilirler .Örneğin dünyanın şekli ile ilgili geçmiş yıllarda bilim insanlarının farklı yorumlar yapması (tepsi şekli-yuvarlak gibi)
    5)Bilim,sadece bilimsel araştırmalardan oluşmaz. Bilimin tanımına baktığımızda doğa olayları ve toplumsal yaşamla ilgili anlamaya çalışır Buradaki toplumsal olayları anlamak için bilimsel yöntemlerle araştırmak pek mümkün olmaz
    6)Bu ifadeye katılıyorum.Örnek verecek olursak ;su bir sıvıdır ve bulunduğu kabın şeklini alır.Zeytinyağı da bir sıvıdır ve o da bulunduğu kabın şeklini alır, şu genelleme yapılabilir,"sıvılar bulunduğu kabın şeklini alırlar.
    7)Bu ifadeye katılıyorum.Farklı veya aynı gözlemlerle evreni anlamak açıklamak bilim işlevidir.Bilim,her zaman insanların var olmayan olguları bulmasına ve yeni şeyler öğrenmesine ön olacaktır
    8)Hızla gelişen teknolojiyle şu an olmasada ileride bilim tüm sorulara cevap durma gelecektir.
    Kaynakça;
    tr.wikipedia.org
    http://www.muhteva.com/bilimin-ozellikleri-t30658.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Resul, "toplumsal olayları anlamak için bilimsel yöntemlerle araştırmak pek mümkün olmaz" diyorsun bunu derste biraz açmanı isteyeceğim. "Hızla gelişen teknolojiyle şu an olmasada ileride bilim tüm sorulara cevap durma gelecektir" güzel bir dilek :-)

      Sil
  18. 3. Aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımlar yapması kaçınılmazdır önermesine hem katılıyorum hem katılmıyorum. Katılıyorum çünkü ; bazı bilgiler değişmez kabul görmüştür, herkes tarafından öyle bilinir evrenseldir.Katılmıyorum çünkü; aynı gözlemi yaptıkları halde biri olayı başka gözle diğeri başka yönden ele alabilir.Buda zaten araştırmayı beraberinde getirir.Yeni bilgiler ortaya çıkar.Herkes aynı bilgiyi bulsaydı sonuç olarak bilim ilerlemez yerinde sayardı.
    4. önermeye katılıyorum.Aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlara ulaşabilir.Çünkü bilginin oluştuğu ortam şartları veya insanın konu hakkındaki kendi görüşleri ve konuyu araştırma ve sonuç bulma işlemleri farklı ise aynı konu üzerinde farklı çıkarımlar yapmaları kaçınılmazdır.bizler bilim adamı olmamamıza rağmen bir konu hakkında çok farklı bilgiler üretebiliyoruz.
    5.önermeye katılmıyorum fakat tamamen yanlışta diyemem.Bilim sadece yöntemlerle olmaz neden merak dürtüsü duygular ihtiyaçlar yeni bilgileri doğurur. Sadece deney gözlem araştırmayla olmaz.diğer etkenlerde etkilidir.tabi ki en sonunda bilgiler toplanır fakat herzaman tek bir araştırmaya bağlı kalınmaz
    6. önermeye katılıyorum.BİLİM genelleme yapar evrensel bilgi olduktan sonra daha net genellenir bilgi.bir örnek verecek olursak;su bir sıvıdır ve bulunduğu kabın şeklini alır.Zeytinyağı da bir sıvıdır ve o da bulunduğu kabın şeklini alır,sıvı olan diğer maddelerde de aynı durum gözleneceğinden şu GENELLEME yapılabilir,"sıvılar bulunduğu kabın şeklini alırlar."Kısacası bilimin bir amacı da genellemedir.

    7. önermeye katılıyorum.Bilim meraktan doğmuştur.Bu merakta evreni anlama ve açıklama çabasındandır.Merak herzaman iyi olmasada bilim için bazı şartlarda iyi olmuştur :)
    8.önermeye katılmıyorum.Bilim bütün sorulara cevap veremez. Özellikle din ve metafizik olayları karşısında bilim çaresiz kalmıştır. Bilimin cevap bulamadığı konulara örnek vermek gerekirse; bilim adamları Sigmund Freud’un “rüyalar, bilinçdışı isteklerimizin ifadeleridir” tezini reddediyor. Neden rüya gördüğümüz de hala açıklanamıyor.Cevap arar sürekli ama bu konuların cevapları özellikle dini yönden birçok soruya cevap veremez.Evet teknoloji her geçen gün gelişiyor belki yıllar sonra bütün soruları cevaplayabilir. Ama ben dini yönden eksik kalacağını düşünüyorum.

    KAYNAKLAR
    www.teknolojide.com/bilim_nedir
    http://wikipedia.org/wiki/Bilim
    www.turkcebilgi.com/ansiklopedi/bilimsel_bilgi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Dilek, yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  19. Cevaplar
    3. önermeye katılmıyorum Bilim nesnel bilgilere dayalı olmasına rağmen öznellikten kurtulamamıştır .Aynı gözlemi yapan bilim adamlarının yöntem ve tekniklerindeki farklılıklar gözlem sonuçlarına da yansır bunun yanı sıra yaşadıkları çevre bağlı oldukları din ve düşünce yaptıkları gözlemede yansır.
    4.önermeye kısmen katılıyorum bilim insanları öznellikten kurtulamazlar ve her bilim insanının proplem durumuna yaklaşımları farklı olabilir ve farklı yöntem ve teknik izleyerek problemin farklı durumlarına yoğunlaşmaları gözlem sonuçlarının birbirinden farklı olmasını sağlar.
    5.önermeye katılmıyorum çünkü geçmişten günümüze bilim adamlarına baktığımızda hepsinin bilimsel çalışma basamaklarını izlediğini söyleyemeyiz bazen tanık oldukları bir olay onları düşünceye sevk eder, hayal kurar(Hayal gücü bilgiden daha önemlidir. Albert Einstein)
    6.önermeye katılıyorum Bilim adamları, gözledikleri olgu ya da olayları açıklayan genellemeler ileri sürerler
    7.önermeye katılıyorum Bilim insanları bilimsel yasaları bulurlar,çünkü bu yasalar doğada zaten vardır ve onlar,Bilim insanlarının onları bulmalarını beklerler.
    8.önermeye katılmıyorum bilim hala çoğu sorulara cevap vermede yetersiz kalıyor.
    Kaynakça
    http://wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.uludagsozluk.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hakan, yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  20. 3 ben katılıyorum sonuçta aynı olayı inceleyen bilim adamları tarafsız şekilde gözlem yaptıkları sürece benzer sonuçlara ulaşırlar bunlar tamamen birbirinin aynısı değildir ama benzerdir.
    4 bu önermeye de katılıyorum çünkü bilim insanları da insandır olaylara farklı yönlerden bakıp yorumlayabilirler böylece farklı çıkarımlarda bulunabilirler.işin içine kişisel hatalar karışabilir.
    5 katılıyorum bilim nedir dediğimizde Bilim veya ilim fiziki ve doğal evrenin yapısının ve davranışlarının birtakım yöntemler (deney, düşünce ve/veya gözlemler) aracılığıyla sistematik bir şekilde incelenmesini de kapsayan entelektüel ve pratik çalışmalar bütünüdür şeklindeki ifadeyle
    karşılaşırız.
    6 katılıyorum bilim tek bir olay üstünde düşünmez olayları geneller mesela sadece mersinde yer çekimi var demez dünyada yer çekimi var der ama deneye başlarken mersinde yer çekimini keşfederek başlamıştır örneğin.
    7 bu önerme geleneksel bilim anlayışı için doğrudur çünkü Geleneksel bilim sadece anlamaya ve çözmeye gereksinim hissetse de, ileri safhalara bölünen bilim türleri sadece çözmeyi değil çözümden öte ilerlemeyi de kapsar. Geçmişe bakıldığında en önemli sayılan bilim dallarından bazıları matematik, geometri, gök bilimi ve tıptır. Çok çeşitli matematiksel çözümleme sistemlerinin geliştirildiği ilk zamanlardan bu yana hâlâ yeni formüller, sistemler, kuramlar geliştirilmektedir ki bu da bilimin sürekliliğine bir örnektir.
    8 ben katılmıyorum çünkü bilim belli sorulara cevap verebilirBilim insanları, bugüne kadar bilinen teorilere uymayan, çok sayıda olay gözlemledi. Bu olaylar kabul edilen kurallara aykırı duruyor; ama yanlışlıkları da ispat edilmiş değil. İşte bilimin çözemediği on olay!


    Kaynak: İşte bilimin çözemediği 13 olay
    ETKİSİZ İLACIN (PLASEBO) ETKİSİ NEDİR
    2) BIG BANG RADYASYONU YAYILIMI UZAYDA NASIL EŞİT OLUYOR
    EINSTEIN YANILIYOR MU?
    ) HOMEOPATİK ERİYİKLER ETKİLİ Mİ?
    5) KARA MADDE VAR DENİYOR, AMA NEDİR AÇIKLANAMIYOR
    6) MARS'TA METAN GAZININ KAYNAĞI NE?
    7) HESAPTA OLMAYAN BU PARÇACIKLAR DA NE?
    8) PIONEER 10 VE 11'İ UZAY BOŞLUĞUNA ÇEKEN NE
    9) EVRENİN GENİŞLEME HIZINI ARTIRAN NE?
    10) UZAYDAKİ KUIPER UÇURUMU NASIL AÇIKLANACAK
    11) 28 YILDIR AÇIKLANAMAYAN SİNYAL NEREDEN GELDİ?
    12) ASLA DEĞİŞMEMESİ GEREKEN ALFA YOKSA DEĞİŞTİ Mİ?
    13) SOĞUK FÜZYON YOKSA GERÇEK Mİ?

    kaynaklar:
    http://www.webhatti.com/genel-sohbet/31104-iste-bilimin-cozemedigi-13-olay.html#ixzz1tKauSnPo
    whkaynak .
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Esra, 3. ve 4. önermelerin ikisinede aynı konuda farklı şeyler söylüyorlar, ama sen ikisinide katılıyorsun, ilginç. 5 ve 7. önermeler üzerinde bir daha düşünmelisin, paylaşımın için teşekkürler, derste daha detaylı tartışacağız.

      Sil
  21. 3.önermeye katılmıyorum.bilim insanlarının inançları,daha önceki bilgileri,tecrübeleri,milliyetleri,cinsiyetleri ve yaşları onların çalışmalarını etkiler.aynı veriler üzerinde çalışan bilim insanları her ne kadar objektif davranmaya çalışsalar da bireysel farklılıkların etkisi ile farklı sonuçlar elde edebilir ya da farklı çıkarımlarda bulunabilirler.Bu nedenle bilim her ne kadar nesnelliği amaçlasa da bilim asla tarafsız ve objektif gözlemlerle başlamaz.
    4.önermeye katılıyorum.bilim gözlemlere ve gözlemlerden elde edilen çıkarımlara bağlıdır.insanlar gözlemleri duyu organları ya da çeşitli araçların yardımıyla elde ederler.çıkarımlar ise bu gözlemlerin yorumlarıdır.önceki önermeden de anlaşılacağı gibi iki bilim insanı arasındaki bireysel farklılıklar farklı çıkarımlara yol açabilir.
    5.önermeye katılmıyorum.bilimsel metot önceleri bütün bilim inanlarının adım adım kullandığı kesin bir yöntem gibi ortaya atılmış olsa da daha sonraları birçok bilim insanı tarafından bir tek bilimsel yöntemin doğru olmayacağı anlaşılmıştır.bilim insanları tahmin,test,ölçüm,karşılaştırma,gözlem ve açıklamalar yaparak araştırmalarını sürdürürler.farklı birçok bilim dalında farklı yöntemler uygulanır.bilimsel yöntemler zaman içinde değişip gelişebilir.elbetteki bilim insanları katı bir bilimsel yöntemi değil de yaratıcılığı ve hayal gücünü kullanarak araştırmalarını yaparlar.
    6.önermeye katılıyorum.bilim birçok benzer olayları olguları geneller ayrı ayrı olayları ele almazlar.bu da bilimin amaçlarından biridir.örneğin yer çekimi kuvveti ve sıvıların kaldırma kuvveti gibi.
    7.önermeye katılıyorum.insanlar meraklarını gidermek ve daha iyi yaşam koşulları için bir arayış içine girmiştir.'bilim kontrollü gözlem koşullarına dayalı mantıksal düşünme yoluyla giderek olgulara açıklayıcı genellemeler bulup bunları doğrulama metodudur.' buradaki tanımdan da anlaşılacağı gibi bilim evreni anlamaya ve açıklamaya çalışır.
    8.önermeye katılmıyorum.bilim bu gününe kadar bütün sorulara cevap verememiştir ve verebilecek yeterlilikte değildir.umarım ileride bilim bütün sorularımıza cevap verebilecek duruma gelebilir...
    Kaynakça:
    www.bilimindogasi.net
    http://wikipedia.org/wiki/Bilim
    www.teknolojide.com/bilim_nedir
    http://www.uludagsozluk.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Müjde, yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  22. 3.Bu önerme aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımlar yaptığını savunuyor ben buna katılmıyorum çünkü insanların birbirinden birçok farklı yönleri vardır bunlar düşünceleri ,tecrübeleri gibi birçok farklılıklardır.
    4.İnsanların birbirinden farklı birçok yönleri bakış açıları vardır buda faklı gözlem sonuçlarına neden olur.Gözlem sonuçları kişiden kişiye değişir bu da önermeyi doğrular.
    5.Bilim adamlarının bir çalışma yaparken bilimsel yöntemleri kullandığı doğrudur fakat bilimsel yöntemleri kullanmadan da bilimsel veriler ulaşabilirler,çünkü işin içine sezgi gücü,şans faktörü, kavrayış yeteneği gibi etmenlerde girer.burada da önerme yanlıştır.
    6.Bu önermeye katılıyorum 'Bilimin amaçlarından biri genellemedir.'bu önermede de dediği gibi bilimin amacı budur.bilim tüm olguları kavramları geneller.
    7.Bu önermeye katılıyorum Bilimin amacı evreni anlama ve doğayı açıklamadır.bilim insanları dogada olanı icat etmezler ,dogayı acıklayan yasaları icat ederler.Genel amaç gene evreni
    anlama cabasıdır.
    8.Bu önermeye katılmıyorum.Bilimin ne kadar gelişirse gelişsin açıklanamayacak sorular mutlaka olacaktır.ve bugün de açıklayamadığı sorular vardır.
    kaynakça
    www.teknolojide.com/bilim_nedir
    http://www.uludagsozluk.com
    www.turkcebilgi.com/ansiklopedi/bilimsel_bilgi
    anadolu.edu.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Medine, yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  23. 3. önermeye katılmıyorum. Çünkü aynı gözlemi yaparak aynı yorumlar, çıkarımlar, yapılabilineceği gibi başka yorumlamalar, çıkarımlar, da yapılabilir.
    4. önermeye katılıyorum. Çünkü araştırmayı yapan kişi bulnmuş olduğu toplumdan etkilenir. yaşadığı sosyo-kültürel çevrenin etkisi altında kalabilir.
    5. önermeye katılmıyorum. Çünkü sadece bilimsel yöntemler kullanılarak bilgiye ulaşılmıyor, bazen tesadüfler de yardımcı olmakta. Bunun örnekleri tarihte bulunmaktadır.
    6. önermeye katılıyorum fakat bu genellemeler değişen koşullarda da geçerliliğini koruyamaz ise çürütülebilir.
    7. önermeye katılıyorum çünkü araştırma işi merak ve ihtiyaçlar doğrultusunda başlar. bu da ilk olarak evreni anlamaya çalışmakla gerçekleşebilir.
    8. önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim bütün sorulara cevap bulmak ister ama hepsini de cevaplayamaz.

    KAYNAKLAR:
    http://wikipedia.org/wiki/Bilim
    egitek.meb.gov.tr/aok/aok_kitaplar
    www.yakutiye-meb.gov.tr/upload/sunu/bilim.pps

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Seçil, senden daha detaylı araştırmalar ve yorumlar bekliyorum.

      Sil
  24. 3. Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü her ne kadar gözlemler aynı olsa bilse her bir bilim insanı kendi zekasına, yorum gücüne göre yorum yapar. Zaten genelde problemlerin çözümünü farklı bakış açıları getirir. Eğer herkes gözlemlerden aynı çıkarımı yapıyorsa o zaman dünyada her bi sorun için sadece bir bilim insanı çalışsın..
    4. Bu önermeye katılıyorum. Gözlemlenen olay her ne kadar aynı olsa bile olayı gözlemleyen bilim insanının düşünme tarzı, bakış açısı, yetiştirilme tarzı vb. nedenlerden dolayı faklı çıkarımlar yapılabilir.
    5. Katılmıyorum. Tabiki bilim genel olarak bilim insanlarının bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları araştırmaların toplamıdır. Fakat bazen bilimsel yöntemlerin dışına çıkarak kendi yöntemleriyle ya da bazen sadece tesadüfen bilimsel bilgiyi elde edebilirler. Örneğin, Newton’un yer çekimi kanununu bulması için başına elma düşmesi gerekiyormuş. Ya da Arşimet’in bir hamamda yıkanırken bulduğu iddia edilen suyun kaldırma kuvveti bilimsel yöntemlerle elde edilmiş bir bilgi değildir.
    6. Bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilim insan hayatını kolaylaştırabilmek için genellemelere varmayı amaçlar. Bu genellemeler, bilimsel yasa veya bilimsel teori olarak ifade edilirler. Bilimsel genellemeler, olgular ya da olgusal önermeler arasındaki ilişkileri belirleyen ifadelerdir. Örneğin, her biri farklı bir sıvı olan suyun, zeytinyağının ya da yoğurdun içinde bulunduğu kabın şeklini almasından yola çıkılarak “Sıvılar içinde bulundukları kabın şeklini alır” şeklinde bir önermeye ulaşalabilir. Böylece değişik maddelerle ayrı ayrı gözlenen bir özellik genellenmiş olur.
    7. Bu önermeye katılıyorum. Çünkü varoluşundan bu yana insanların genel amacı evreni anlama, olup biten şeyleri açıklamadır. Ve bilim insanları bunu yaparken farklı yöntemleri kullanabilirler.
    8. Bu önermeye kesinlikle katılmıyorum. Bilim şu an bütün sorulara cevap verebilecek düzeyde değil. Tabiki ilerleyen zamanlarda bilim de ilerleyip bazı sorulara cevap verecektir. Ama insanoğlu bilimde ilerledikçe aslında ne kadar az şey bildiğini de farkediyor.

    Kaynaklar:
    http://www.belgeler.com/ara?s=bilimsel+bilgi
    http://www.acikders.org.tr/pluginfile.php/322/mod_resource/content/0/odevler/Bilimsel_Bilgi.pdf
    http://www.msxlabs.org/forum/bilim/9989-bilim-nedir.html
    http://www.nenedir.net/nedir/bilim/2638-bilimsel-genelleme-nedir.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Muhammet, yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  25. 3.önermeye katılmıyorum aynı gözlemleri yapan bilim insanın kesinlikle aynı çıkarımları yapamaz çünkü aynı yöntem ve teknikler aynı ortamlarda yapılsa bile aynı sonuçları birebir bulsa bile aynı çıkarımları yapması imkansıztır. Çünkü; her insan farklı düşünce yapısına sahip olması, farklı kültür din ve farklı anlayışları vardır.Dolayısıyla gözlem sonuçlarına kesinlikle yansır buda benzer çıkarım yapması bence zordur.
    4.önermeye katılıyorum aynı olaya gözlemleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlara ulaşabilir.Bilim insanın olayları kendi bilgilerine göre değerlendirebilir.Kendine göre farklı yöntemlerde kullanabilir aynı olaylar olsa bile, buda farklı çıkarımlara neden olur.
    5.önermeye kısmen katılıyorum.Bilim insanlarının sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları araştırmaların toplamı olabilir de olmayadabilir.Çünkü bazı bilimleri bilimsel yöntemlerle bulmaya bilirsin bir anda ortaya çıkıp düşünüp yapılabilir.Bilimsel yöntemleri kullanmadan da bilimsel veriler ulaşabilirler,çünkü işin içine sezgi gücü,şans faktörü, kavrayış yeteneği gibi etmenlerde girer.Fakat bazı bilgilerde bilimsel yöntmelerle çözülebilir bulanabilir.
    6.önermeye katılıyorum bilimin amaçlarından biri genellemedir.Her bilimin amacı; gözlenen olayların açıklamasını yapmak, olaylar arasındaki ilişkiler hakkında yargıya varacak genellemeler yapmaktır.Bilim önce gözlem yapar,gözlediğini sınıflar,gereken ölçme işlemini yapar,tahmin eder yani hipotezi kurar,deneyini yapar eğer hipotezisini destekliyorsa genelleme yapar. Her genelleme her yerde geçerli ve güvenilir olmalıdır.Bu genellemeler, bilimsel kanun veya bilimsel teori olarak ifade edilir.
    7.önermeye katılıyorum bilim evreni anlamak için her yolu dener.Ve onu açıklamak için çaba harcar.
    8.önermeye katılmıyorum bilim bütün sorulara cevap veremez bilimin veremediği cevaplarda vardır. Ama mümkün olabilenlerini cevaplar ve çözer.Bilim özellikle din ve metafizik olayları karşısında cevap verememiştir.Fakat bilim çözüm önerebilir insanları rahatlatacak düşüncelere ortaya koyabilir.

    KAYNAKLAR:

    www.uludağsözlük.com
    www.teknolojide.com
    www.bydiği.com
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    www.bilimindogasi.net

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Çiğdem, yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  26. 3. Aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımlar yapması kaçınılmazdır.
    Bilim insanları aynı gözlem üzerinde çalışsalar dahi farklı çıkarımlarda bulunabilirler. Çünkü; gözlemler kişiden kişiye farklılık göstermese dahi sonuçlarına dair yapılan yorumlar yani kişinin çıkarımları farklılık gösterebilir. Aynı gözlem sonucu, bireylerin her birinin kendine özgü deneyimi ve muhakeme etme tarzı olması nedeniyle farklı yorumlanabilir. Bu yüzden de bu önermeye kısmen katılıyorum.

    4. Aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlara ulaşabilir.
    Bu önermeye katılıyorum. İki bilim insanı farklı çıkarımlara ulaşabilir lakin bu kesinlik içermeyen bir durumdur. Deney ve gözlemlerin amacı bilimsel bilgiyi evrenselleştirmektir. Lakin bu çalışmalar kimi zaman aynı sonuca ulaşmaz, gözleme karışabilecek hatalarda göz önünde bulundurulmalıdır.

    5. Bilim, bilim insanlarının sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları araştırmaların toplamıdır.
    Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim sadece bilimsel yöntemlerin kullanıldığı bilgiler topluluğu olmanın yanı sıra, her aşamada yaratıcılıkla beslenerek insanların hayat koşullarını iyileştirmek için yapılan çalışmaların bütünü olarak tanımlanabilir. İşte bu yüzdendir ki, bilimi bilimsel yöntemlere indirgemek yanlıştır. Bilim adamının yaratıcılığı ve dünya görüşü bilimin şekillenmesinde yardımcıdır.

    6. Bilimin amaçlarından biri genellemedir.
    Bu önermeye katılıyorum. Bilim genelleyicidir. Bir durum için bulunmuş bilgiler diğer durumlar için de aynı derece de doğrudur. “Bilim tek tek olgularla değil, olgu türleri ile ilgilenir.” Örneğin; “metaller ısınınca genleşir” ifadesi bütün metaller için geçerli olup genellenmiş bir bilimsel bilgidir. Bu sebepten ötürü de bilim genelleyicidir diyebiliriz.

    7. Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.
    Bu önermeye de katılıyorum. İnsanoğlu var olduğu günden beri, yaşamın nasıl oluştuğundan tutun da evrenin var oluşuna, evrende olup bitenleri anlamaktan sırlarını çözebilmeye kadar çeşitli konulara merak duymuş ve meraklarını tatmin edebilmek adına sistematik araştırmalar yaparak bilimin doğuşuna sebebiyet vermiştir. Bilim, bu sorulara verilen ve verilmeye çalışılan cevapların bir bütünüdür aslında.

    8. Bilim bütün sorulara cevap verebilir.
    Bu önermeye kısmen katılmaktayım. Bilim seçicidir. Bütün konuları araştırmak yerine, önemli olarak kabul edilen olguları açıklar. Din ve metafizik bir bilim dalı değildir, bilim bu konulardaki görüşleri kabul etmez. Aguste Comte’a göre “Doğrudan deneyle sağlanamayan bilgi metafizik veya teolojiktir. Duyularla alınamayacak hiçbir şey bilgi ve tecrübe konusu yapılamaz. Varlık âleminde psikolojiye yer yoktur ve psikoloji biyolojiyle açıklanır.’’ görüşünü savunmuştur. Dogmatik ve metafizik düşünceler bilimin içerisinde yer alamaz işte bu yüzdendir ki bilim doğruluğu gözlemlenebilecek yahut sınanabilecek konularla ilgilenir. Bilimin yüzyıllardır birçok konuda çözüm ürettiği de gözden kaçırılmaması gereken bir gerçektir. Henüz çözümün geliştirilemediği sorularda ise (Big Bang Teorisi gibi) araştırmaya ve çözüm yolu bulmaya devam eder.

    http://peaceformation.sosyomat.com/blog/1383819
    http://www.teknolojide.com/bilim-nedir_4893.aspx
    http://yunus.hacettepe.edu.tr/~skucuk/bilimvebilimtarihi.pdf
    http://muratgokdere.net/index.php?option=com_content&view=article&id=118:oerencler-cn&catid=44:oerencler-cn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Neslihan, yorumların için teşekkürler. Özellikle 8.önermede kullandığın bazı ifadeler için biraz daha araştırma yapmalısın, mesela "Din ve metafizik bir bilim dalı değildir, bilim bu konulardaki görüşleri kabul etmez." bu cümleden yola çıkarak dünyadaki bütün ilahiyat fakültelerinin aslında bilim yapmadıklarını ve bu kurumlarda görev yapan hocaların (doçent, profesör gibi) bilim insanı olmadıkları anlaşılabilir, bu konuyu derste daha ayrıntılı konuşalım.

      Sil
  27. 3)ben kesinlikle katılmıyorum.çünkü her bilim adamı kendine özgü farklı düşünce beyin vede yeteneğe sahiptir.bu yüzden aynı gözlemi yapsalar bile farklı çıkarımlara ulaşırlar bu farklılıklardan dolayı.
    4)buna kısmen katılıyorum.çünkü bilim insanından bilim insanına fark olduğundan dolayı aynı olayı gözlemleyen bilim insanları aynı sonuca ulaşacakları gibi farklı sonuca da ulaşabilirler.
    5)kaddiyen katılmıyorum.çünkü bilim sadece bilimsel metotlarla elde edilen bir miras değildir.bilim elde edilirken bilimsel metotların yanında bilim adamlarınin kendi mantık sezgi vede zeka potansiyelleride önemli ölçüde etkili olabiliyor.
    6)katılıyorum.çünkü bilim birikimli olarak ilerlediğinden genellemeler bilimsel uğraşların somut bir ürünüdür.bu yüzden genellemeler bilimin bir amacı olması niteliğindedir.
    7)katılıyorum.bilim deyince aklımıza gelen temel kavramların başında evreni anlama ve onu açıklama ugrası geliyor.yapılan deneyler, gözlemler bilim adamlarının hayatlarının bu amaç uğruna yaşaması hep bu önermeyi kanıtlamak içindir.
    8)bu önermeye katılmıyorum.çünkü metafizik ,ahiretteki hayat vede somut olaylar dısında gerceklesen soyut olaylar bilim insanlarının kafasında hep soru işareti olarak kalmıştır.
    kaynaklar :
    www.frmtr.com
    http://www.wikipedia.com
    www.teknolojide.com/bilim_nedir
    http://netfikir.blogcu.com/aciklanamayanlar/3046635

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mehmet, yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  28. 3.Önermeye katılmıyorum.Gözlenen özellik bilimsel bilgi niteliği taşımaktadır ve bilimsel bilgi kişiden kişiye değişmez.Objektiftir.Öznel değerler içermez.

    4.Önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgi toplumdan topluma, insandan insana ya da kültürden kültüre değişmeyen bir özellik taşır. Yani, aynı konu üzerinde çalışan farklı kişiler farklı sonuçlara değil aynı sonuçlara ulaşmalıdır. Bilim olması gerekenle değil, olanlarla ilgilidir.

    5. Önermeye kısmen katılıyorum. Çünkü bilim insanı sadece bilimsel yöntemleri kullanmaz.Örneğin bazı bilim alanları vardır ki uygulamaya, gözlemlenmeye müsaittir,uygundur.Fakat toplumsal olaylar karmaşık ve gözlemlenemeyen özelliklere sahiptir.Uygulamalı araştırma yani bilimsel yöntemleri kullanmaları çok mümkün değildir.

    6.Önermeye katılıyorum. Bilim tek tek olgularla değil bir olgunun türleri yani genellemesiyle ilgilenir.. Örneğin, metaller ısıtılınca genleşir, sıvılar bulundukların kabın şeklini alır gibi önermeler tek tek olguları değil, kapsamı geniş olan sınıflandırmaları içerir.

    7.Önermeye katılıyorum. Yüzyıllardır insanoğlu yeryüzüne sürekli bir merak duymuştur.Olağan gibi görünen olayları anlamaya çalışmıştır ve çözümleme yoluna gitmiştir.Bizim de bildiğimiz başlıca bilimler örneğin matematik,geometri,tıp bilimi anlamaya ve çözümlemeye gereksinim görmektedir.Bilim deneye çok önem verir ve bilimsel yöntem deneye dayanır.

    8.Önermeye katılmıyorum.Bilim her türlü soruya cevap veremez.Örneğin din,metafizik gibi konular bilimin bir dalı değildir ve bilimden de öte bir çözümlemeyi kapsar ve genellikle gözlemlenemez özelliktedir.

    KAYNAKLAR:
    www.egitim.aku.edu.tr
    WWW.hw3.gazi.edu.tr
    www.teknolojide.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Lebibe, 3. ve 4. önermede "Bilimsel bilgi Objektiftir.Öznel değerler içermez" diyorsun, bu konu üzerinde biraz daha düşün, derste üzerinde duracağız, senden yardım isteyebilirim.

      Sil
  29. 3)Bu önermeye katılmıyorum, çünkü; araştırmayı yapan bilim insanlarının yaşadığı çevre,aldığı eğitim,hayal gücü ve yaratıcılıkları ve kullandığı yöntem ve teknik farklı olabilir.
    4)Bu önermeye kısmen katılıyorum aynı olayı gözleyen iki bilim insanı farklı çıkarımda bulunabilir. Çünkü olaya farklı bakış açıdan bakmış olabilirler.eğer aynı tekniği kullanırlarsa da aynı sonuçlara ulaşma ihtimalleri de vardır.
    5)bu önermeye katılmıyorum.Bilim ,bilim insanlarının sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları araştırmaların toplamı değildir.bilim adamının ilgi duyduğu alan ,kişisel deneyimleri,yasadığı çevre gibi faktörlerde etkilidir.
    6 Bu önermeye katılıyorum bilim genelleyicidir; çünkü elde edinilen sonuçlar genel bir şekilde ifade edilmekte, tek tek olgularla değil, olgu türleriyle ilgilenilmektedir.
    7)Bu önermeye katılıyorum. Çünkü insan için evrenin yapısı ilk çağlardan bu yana merak konusu olmuştur. Ve İnsan evreni anlama ve evrende meydana gelen olayları anlamlandırma çabasındadır.
    8)Bu önermeye katılmıyorum.bilimde bazı konuları açıklamakta yetersiz kalmaktadır.örneğin tıp alanında bazı hastalıklara halen çözüm bulunamamış olması,bilinç altı olaylar,kutsal değerler,soyut varlıklar vb olaylara halen açıklık getirememiştir.
    Kaynaklar;
    http://wikipedia.org/wiki/Bilim
    www.teknolojide.com/bilim_nedir
    www.uludağsözlük.com
    http://www.bydigi.net/genel-kultur/18334-bilimin-temel-ozellikleri.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Şerif, yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  30. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  31. 3-)ben bu önermeye katılmıyorum. her insanın hayal dünyası farklıdır.dolayısıyla kişilerin birbirinden farklı çıkarımlarda bulunmaları kaçınılmazdır.aynı sonuca varabilirler. benzer ürünler elde edebilirler. çıkarımları kesinlikle farklıdır.

    4-)bu önermeye katılıyorum. 3.önermede dediğim gibi bilim insanları aynı ürünü elde edbilirler ya da aynı sonuca ulaşabilirler ama çıkarımları öznel olacaktır. dolayısıyla farklı olmasını bekleriz.

    5-) bu önermeye katılıyorum. bilim bilimsel yöntemlerle elde edilir. her ne kadar bazı bilimsel bilgiler (örneğin arşimedin kaldırma kuvvetini bulması ya da newtonun yer çekimi kuvvetini bulması) bilimsel yöntemle bulunmamış gibi görünse de aslında bilimsel yöntemle bulunmuşlardır. örneğin newtonun başına elma düşünce bilimsel gözlem yeteneğini kullanmış ve sistemli düşünerek yeni bir yargıya varmıştır.her bilgi bilimsel yöntemlerle desteklenmedikçe o bilgiye itibar edilmez.

    6-)bu öermeye katılıyorum . çünkü bilginin elde edilmesinde kolaylık sağlanabilmesi için genelleme yapar. örneğin toplam çarpım sembolleri,örneğin hücrenin tanımı(her canlı türünün hücre yapısı farklıdır ama biz hücre için bir tanım kullanıyoruz).

    7-)bu önermeye kısmen katılıyorum.çünkü bilimin tek amacı evreni anlamak değildir. bilimin farklı amaçları vardır.örneğin insanı anlamak bilimin amaçlarından biridir. böylece psikoloji gelişmiştir. örneğin insanın yaşam amacı üzerinde çalışmış ve felsefe gelişmiştir. bilimin bir diğer amacı da insanın yaşamını kolaylaştırmaktır.

    8-) bu önermeye katılıyorum. şu an olmazsa da ilerde teknolojinin had safhaya ulaşacağı zaman geldiğinde bilimin her soruya cevap vereceğine inanıyorum. şu an bazı terimler bilimsel olarak açıklığa kavuşturulmamış olabilir (örneğin uzaylılar var mı? ama bu bilimin acizliğinden değil bunları kanıtlayacak teknolojinin henüz elde edilememesindendir.
    Kaynaklar:
    www.teknolojide.com/bilim_nedir
    www.turkcebilgi.com/ansiklopedi/bilimsel_bilgi
    http://wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.msxlabs.org/forum/bilim/9989-bilim-nedir.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3.ben bu önermeye kısmen katılıyorum.çünkü benzer çıkarımlar yapabilirler ama aynen çıkarımlar yapması pek mümkün değil gibi geliyor.
      4.farklı cıkarımlara ulaşabilirlik söz konusu olabilir.ama bilimde değismeyen genel kabul gören şeylerde vardır.örneğin yer çekimi kanunu gibi.ama evrenin uzak noktalarına ulaşmadığımız icin bu bilginin tam olarak kesın degışmez oldugunu kabul etmemız pek dogru olmayabılır.
      5.tabıkı bılımsel bılgıye ulaşmak için bilimsel yöntemleri takip etmeliyiz.fakat bu yöntemler kullanan kişiye göre bazı farklılıklar gösterebilir.örneğin gözlem yapmadan hipotez kuramayız.
      6.genellemeler yapılabilr ama önceden de söylediğim gibi bir yer çekimi kanunun evrenin heryerinde geçerli olmayabilir.görecelik teorisi gelmeden newtonun kanunları geçerliydi ama ışık bu şekilde davranmaz bu yüzden genellemelere tam anlamıyla doğrudur diye bakmak bana yanliş geliyor.
      7.kesinlikle katılıyorum.bilim insanları olaylara hep farklı baktıkları için bugün bilim ve teknoloji var.
      8.kesinikle katılmıyorum.çünkü hayat çok karışıktır.biklim çok şeye çare bulabılır cevap verebilir.fakat ruh kavramını açıklayamaz.gözle görülmeyen bazı şeyleri açıklayamaz.

      Sil
    2. Merhaba Yusuf ve Mehmet, yorumlarınız ve kaynaklar için teşekkür ederim. Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  32. 3- Aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımlar yapması kaçınılmazdır
    Katılmıyorum.Bana göre bir bilim insanın yaptığı bir gözlemin sonuçları kişinin bulunduğu ortamın şartlarına,deney malzemelerine ve olaya bakış açısına bağlı olarak değişebilir.Gözlem sonuçları birbirine yakın olsa da kesinlikle aynı sonuca varacaklarını düşünmüyorum.Bu olay gözlemi yapan iki bilim insanının aynı deney ortamında ve aynı araç ve gereçlerle gözlem yapmaları sonucu oluşur.Aynı zamanda bu iki bilim insanının bilgi birikimleri farklı olabilir.ve buda farklı sonuçlara götürebilir.
    4. Aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlara ulaşabilir.
    Katılıyorum.Her bilim insanı özgündür ve kendine ait bakış açıları vardır.Bilimsel düşüncede daha çok yaratıcılık ön plandadır.Aynı durumlar karşısında farklı fikirler üretmek her bilim insanının sahip olduğu özellik değildir.
    5.Bilim,bilim insanlarının sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları araştırmaların toplamıdır.
    Bilim, yöntemle elde edilen ve pratikle doğrulanan bilgidir. Bilimsel yöntem ile kendini olgunlaştırmış insanın topluma önermeleri açık seçik, deney ile denetlenebilir bilgilerdir. Bu tür önermeler inanç oluşturmayacağından sağlıklı bir yayılım gösterirler. Tüm insanlığın birleşebileceği ortak ve reel doğruların bilimsel yöntemle elde edilebileceği açıktır. Fakat insanları bu anlayışa getirebilmenin zorluğu da ayrı bir gerçektir. Bilimsel nitelikte olmak, üretilmiş bilgilerin ezberlenmesi değil, aklı bilimsel yöntemler doğrultusunda kullanmak demektir.

    6- Bilimin amaçlarından biri genellemedir.
    Bilim genelleştiricidir. Her ne kadar olgular her yerde kendi koşullarına göre gelişse de genel kurallar içerisinde oluşurlar. Benzer koşullar ve yöntemler altında yapılan her araştırmanın benzer sonuçlar vermesi gerekir ki bu da bilimin tek tek olguları ve benzer koşullar altında benzer sonuçların olabilirliğini gösterme sanatıdır. Genellemenin yapılabilmesi için genellemesi yapılan olgunun teoremler aracılığı ile defalarca denenmesi ve gözlenmesi gerekir. Canlıların fizyolojik davranışları hemen hemen dünyanın her yerinde benzerdir; örneğin topraktaki bir olgu hemen hemen her yerde benzer mekanizmalarca yönlendirilmektedir. Bu nedenle bilim insanı, bilimi benzer koşulların oluştuğu bir başka alan veya ülkede ‘şu koşullar altında şu şöyle sonuçlanır’ diyebilir. Bu da yine bilimin evrenselliğinin çok güzel bir örneğini oluşturmaktadır.

    7- Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır
    İnsan doğası itibariyle meraklı bir varlıktır.Araştıran sorgulayan bir yapıya sahiptir.Bu nedenle yaşadığı evreni anlama çabası içerisindedir.Bilim insanlarının evren üzerinde yaptığı deneyler zaten bu anlama çabasının sonucudur.

    8- Bilim bütün sorulara cevap verebilir.
    Dogrudur. Tersini iddia etmek mantıklı olmaz. Özellikle metafizik olaylar karşısında bilim çaresiz kalmıştır.Bilimin cevap veremeyeceği sorularda vardır.çünkü din ve metafizik konuları deney yoluyla gözlemlenemez ve bilimde deneye dayanıyor.

    KAYNAKLAR:
    http://wikipedia.org/wiki/Bilim
    www.teknolojide.com/bilim_nedir
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    www.bilimindogasi.net

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Çimen, yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  33. 3-Katılmıyorum. Bilim insanları aynı gözlemi yapsa da farklı çıkarımlara ulaşabilir. Bu insanlarında bir yaşamı, sosyal ve kültürel hayatı vardır. Yaşam koşulları, düşünceleri yüzünden farklı çıkarımlara ulaşabilirler.
    4-Katılıyorum. Her bilim insanı her ne kadar objektif, tutarlı, eleştirel olsa da sonuçta bir insandır ve bu tarz olaylarda yanılgı payı da bulunmaktadır. Farklı çıkarımlara ulaşabilmesi oldukça normaldir.
    5-Katılmıyorum. Bilim, bilim insanının kullandığı bilimsel yöntemler ve yaratıcılık, hayal gücü gibi yöntemlerin toplamıdır. Sadece bilimsel yöntemin kullanıldığını kabul etmek yanlıştır. Bilim insanı merak eder, şüphe duyar ve yaratıcılığını kullanır.
    6-Katılıyorum, bilim genelleştiricidir. Tek tek olgularla değil, olgu türleri ile uğraşır. Bir bilgiyi genelleştirmek amaçlarından birisidir. Örneğin, “Gaz halindeki maddeler bulunduğu kabın her yanına basınç yaparlar.” genelleşmiş bir bilgidir ve bütün gaz halindeki maddeler için geçerlidir ve bilim bu bilgiyi genelleştirmiştir.
    7--Katılıyorum. İnsan merak eden bir varlıktır. Nasıl var olduğunu, evreni, sistemleri anlamaya ve merakını gidermeye çalışmıştır. Bu sayede de doğa olayları ile uğraşan bilim ortaya çıkmıştır.
    8-Katılmıyorum. Bilim din ve metafizik konularında çaresiz kalmıştır. Bilimsel teknikler bu konular üzerinde yetersizdir. Din ve metafizik konuları deney ve gözleme kapalıdır. Bu konulara herhangi bir çözüm yolu üretememiş ve bütün soruların cevaplarını bilen bir güç olamamıştır.

    http://www.odevsel.com/bilim/2056/bilim-nedir.html
    http://bilimindogasi.net
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Merve, yorumlar ve kaynaklar için teşekkür ederim.
      Derste daha detaylı tartışma fırsatımız olacak.

      Sil
  34. Merhaba arkadaşlar, yarınki derste bu önermeler hakkında tartışacağız, lütfen diğer arkadaşlarınızın yazdığı yorumları okuyun, ayrıca bazı arkadaşlarınız güzel kaynaklar bulmuşlar, bu kaynaklara da bakabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  35. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  36. 3.önermeye katılmıyorum çünkü bilim insanlarının yaşadıkları çevreye bağlı ve edindikleri bilgi birikimine bağlı olarak farklı sonuçlar ortaya çıkarabilirler.
    4.evet farklı sonuçlara ulaşabilirler nedenini de 3.önermem de bahsettim.
    5.önermeye katılıyorum evet çünkü bilim ispat edilebilir gerçeklerin sonucudur .hipotezlerin bir sonucudur.sadece bilimsel aşamalardaki elde edildikleri bilgiler kendi yaşadıkları çevreden elde edindikleri bilgilerdir ama deneylerle ispatlayamazsa o zaman kanun haline dönüşmez.
    6.önermeye katılıyorum çünkü bilim insanlarının ortak görüşleriyle yani ispatlanan genel görüşlerle elde edilen bulguların sonucudur bilim .
    7.önermeye katılıyorum
    8.bu önermeye katılmıyorum bilim her soruya cevap veremez …
    KAYNAKLAR :
    www.uludagsozluk.com
    www.hurriyet.com.tr
    anadolu.edu.tr
    nenedir.net

    YanıtlaSil
  37. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  38. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  39. 3.Bu önermede dikkat edilmesi nokta "kaçınılmaz" kelimesidir. Aynı gözlemi yapan bilim adamları benzer çıkarımlar yapabileceği gibi farklı çıkarımlarda bulunabilirler. Bu yüzden bu önermede "kaçınılmaz" kelimesi yanlış olup, cümle "Aynı gözlem yapan bilim adamları benzer çıkarımlarda bulunabilirler" olarak değiştirilebilir.

    4.Bu önerme doğrudur. Çünkü çevresel faktörler ve bilim insanının kullandığı kişisel yöntemler farklılık gösterebileceğinden çıkarımların da birbirinden farklılık gösterebileceği düşünülmelidir. Bunun yanında aynı çıkarımlarda bulunma ihtimalleri de vardır.

    5.Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim adamı araştırması sırasında çevrede tesadüfen bir bilgi edinebilir. Bu bilgi araştırmada yol gösterici olabilir, sonuca katkı sağlayabilir. (İsaac Newton'un kafasına elma düşmesi sonucu ulaştığı çıkarımlar örnek olarak gösterilebilir.)

    6. Bu önerme doğrudur.Örneğin, her biri bir olgu olan, "Suyun içinde bulunduğu kabın şeklini alması","zeytinyağının içinde bulunduğu kabın şeklini alması," "gaz yağının içinde bulunduğu kabın şeklini alması" .... gibi "farklı sıvıların içinde bulundukları kabın şeklini almaları," sayılan bütün maddelerin sıvı olduğu düşünülerek, “Sıvılar içinde bulundukları kabın şeklini alır” biçiminde ifade edilir. Böylece değişik maddelerle ayrı ayrı gözlenen bir özellik daha büyük bir gruba genellenmiş olur.

    7.Evrenin karmaşık yapısı, bilinen ve bilinmeyen milyonlarca kanunu vardır. Bu şekilde karmaşıklık ve çeşitlilik arz eden bir olgunun tek bir yöntemle açıklanması imkansızdır. Evrendeki her olayın farklı bir açıklaması dolayısıyla farklı bir araştırma yöntemi vardır.

    8.Katılmıyorum. Çünkü bilimin cevap veremediği sorular vardır. Genellikle dini sorulara cevap veremez.


    Kaynak:http://www.nenedir.net/nedir/bilim/2638-bilimsel-genelleme-nedir.html
    http://www.ermanhaskan.com/2008/11/bilimin-aklayamad-keifler-resimli.html

    YanıtlaSil
  40. 3)gerçek; iki bilim insanı için gerçektir ama algıları farklı olur zaten kişiyi farklı kılan düşüncesidir. bu yüzden aynı gözlem üzerinde çalışıp,farklı çıkarımlarda bulunabilirler.
    4)katılıyorum,her insan baktığı pencereden bakar hayata ve bilim dünyasında olaylar aktarım şeklinde ilerler yani bir kimsenin buluşuna bir diğeri birşeyler ekleyerek geliştirir.
    5)katılmıyorum;Bilim,sadece bilimsel araştırmalardan oluşmaz.Doğa olayları ve toplumsal yaşam birlikte ana maddeyi oluşturan objelerdir bilim için
    6) katılıyorum; Bilim katılar, sıvılar ya da gazlar için bir özellik bulduğunda bu özelliği bir gaza uyarlamaz genel geçerlik üzerinden konuşur.
    7)Kesinlikle katılıyorum; Farklı veya aynı gözlemler,merak ve evreni anlama çabası birlikte bilimi oluşturur.Bilim,insanların var olmayan olguları bulmasına ve yeni şeyler öğrenmesi için ön ayak konumundadır.
    8)tüm sorulara cevap verebileceğini sanmıyorum, metafizik hakkında pek bir ıspatı yoktur, özellikle görmediği ulaşamadığı soyut varlıklar için geçerlidir.
    turkçebilgi.com
    nenedir.net
    tr.wikipedia.org

    YanıtlaSil
  41. 3. önermeye katılmıyorum, çünkü; bilim adamlarının yaşadığı çevre,aldığı eğitim,kültürleri, hayal gücü ve yaratıcılıkları farklıdır.sonuçta gözlemleri farklılık gösterir.
    4.önermeye katılmıyorum, çünkü; bilim insanlarının bakış açıları, yorumları, değerlendirmeleri, ilgileri aynı deneyde farklı çıkarım yapmalarına neden olur..
    5. önermeye katılmıyorum, çünkü;bilim adamlarının araştırma yaparken bilimsel yöntemleri kullanmak zorundadırlar. fakat bilimsel yöntemleri kullanmadan da bilimsel veriler ulaşabilirler,çünkü işin içine sezgi gücü,şans faktörü, kavrayış yeteneği gibi etmenlerde girer.
    Bilim tarihimiz ideal bilimsel yöntem izlenerek bulunması yıllar alacak birçok buluşu, en olmayacak veriden hareketle, çok az deney yaparak ya da hiç yapmadan, ani bir ilhamla ulaşan nice bilim adamlarımızla doludur.
    6.Bilim tek tek olaylarla değil, bunlar arasındaki ilişkilerle ilgilenir. Bilimde tek bir olgu tek başına anlamsızdır., benzer ilişkilerde daha sonra belirli bir model oluşturulur. böylece olayların hepsinde geçerli olabilecek şekilde yasalar ortaya koyulur.
    7. önermeye katılıyorum, çünkü;bilim günümüze kadar birçok alt dala bölünmüş, insanların daha iyi yaşam koşullarına kavuşmasına, var olmayan olguları bulmasına ve yeni şeyler öğrenmesine ön ayak olmuştur. Bilim tarihini araştırdığımızda da bilimin temellerinin sanat tarafından atılmış olan bir alan olduğunu görürüz her aşamada sanat ve yaratıcılıkla, bilim insanların hayat koşullarını iyileştirmek için yapılan çalışmaların bütününü kapsar.
    8. önermeye katılmıyorum, çünkü;bilim her soruya cevap,her soruna çözüm bulamaz ama mümkün olabilenlerini cevaplar ve çözer.Cevap veremediği sorulara cevap buluncaya kadar araştırır.


    kaynaklar: http://wikipedia.org/wiki/Bilim
    www.teknolojide.com/bilim_nedir
    www.uludağsözlük.com
    http://www.bydigi.net/genel-kultur/18334-bilimin-temel-ozellikleri.html

    YanıtlaSil
  42. 3. kısmen katılıyorum. benzer çıkarımlar yapması olasıdır. fakat yüzde yüz benzer olması gerekmiyor. kişinin kendi becerileri ve düşüncelerinin katkısıda büyüktür.

    4.Evet yukarıda belirtiiğim gibi farklı çıkarımlarda ortaya çıkabilir.

    5.Katılmıyorum. Sadece bilimsel yöntemler değil yorumlama yeteneği ve bilgi birikimi de gerekmektedir.

    6.Genelleme kavramını bilimsel bilgileri hemen hemen her koşulda test edebildikten sonra aynı sonuçları elde ederek doğrulamak olarak kullanıyorsak bu önermeye katılıyorum.

    7.kısmen katılıyorum.farklı yöntemlerin yanında bilimsel yöntemlerinde kullanılması gerektiğini düşünüyorum.

    8.eğer var olan herşeyi tam anlamıyla algılayacak kapasiteye ve onları ölçüp değerlendirecek konuma gelirsen eğer bilim herşeyi cevaplayabilir.eğer öyle olmasza cevaplayamaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. www.teknolojide.com
      wikipedia.org/wiki/Bilim
      http://bilimindogasi.net

      Sil
  43. 3. kısmen katılıyorum. muhtemelen benzer çıkarımlar yapacaklardır ama farklı görüşlerde çıkabilir.

    4. 3. önermenin aynısı geçerlidir bana göre, katılıyorum.

    5. katılmıyorum, kesin konuşamayız. bilimsel yöntemleri kullanmadan iyi bir çıkarımla da bilimsel bilgiye ulaşılabilinir.

    6. bilimde genellemeye yer yoktur. onun yerine genellemenin daha somut ve bilimsel hali yordama kullanılır.

    7. bilimin tanımlarından biri de budur ancak bilim bu kadar sınırlı değildir.

    8. katılmıyorum. insan var olduğu sürece merak, merak var olduğu sürece yeni sorular ortaya çıkacaktır. her geçen gün yeni bir soru ortaya çıkacagından cevap veremez.

    YanıtlaSil