8 Mayıs 2012 Salı

Arkadaşlar hepinize Merhaba,
   ---
22
22-Tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi kesin bir şekilde ispatlanmış olur.
23
23-Bütün bilim insanları ön yargılarından tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdürürler.
24
24-Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.
25
25-Bilim insanları bir konuda araştırma yaparken o konuda var olan önceki teorilerden etkilenirler.
26
26-Bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanırlar.
27
27-Bilimsel sorular ve yöntemler tarihi-kültürel ve sosyal durumlara göre değişir.
28
28-Bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşturulur.
29
29-Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler.
30
30-Bilim bütün sorulara cevap verir.

son gün Cuma akşam saat 20:00





52 yorum:

  1. 22.katılmıyorum.çünkü bugün yercekımıni hergün deneylerle ispatlasak yarın yüzdeyüz attıgımız taş yere düşer diyemeyiz ne olacagını bılemeyız.bılımde ne kadar ıspatlanırsa ıspatlansın kesın bılgı dıye bısey yoktur.
    23.katılmıyorum.önyargıları parcalamak atomu parcalamaktan daha zordur.bu yüzden butun bılım adamları bu şekılde davranmaz.tabıkı aralarında arınmış olanlar olabılır.ama tam olarak arınmaya calısan ınsanlarda bıle bazı on yargılar mevcuttur.
    24.yaptıgımız hersey tabıkı evrenı anlama cabasıdır.ama bilim hep bunun için kullanılmaz.maddi cıkarlar doğrultusundada kullanılabılır.nasıl daha ıyı bı sekılde bomba yapabılırım dıyen bır ınsan hıcte evrenı acıklama cabası ıcerısınde gıbı durmuyo bence.
    25.eger tamamen yenı bırsey kesfeden bı ınsan fazla yararlanırmı bılmem.ama bugun yapılan calışmaların bırcogunda yararlanılıyor.
    26.katılıyorumm.çunku bız ınsanlar bılımı kesfetmıyoruz.kurguluyoruz.hayatımızı kolaylaştırmak ıcın var olan seylerı anlamlandırıyor ve kendımız ıcın kullanıyoruz.eger bır masa oluştururken bıle ınsan yaratıcılıgını kullanmasaydı nasıl kurgular ve yapardı?
    27.bence butun bılımsel sorular degıl.din ile ilgili insanların hassas oldugu bazı konularda bılımsel sorular sekıllenebılır.yanı kulturel olaylar etkıleyebılır.bundan tam olarak sıyrılmakta zor iştir bence.
    28.sadece deney demek yanlış olur.cunku ınsanın içsel süreclerını deneysel gozlemlerle tam olarak anlayamayız.yada gecmış tarıhı olayları arastırırken deneyı kullanamayız.buna katılmıyorum.
    29.evet bılımsel bılgıler insanlar tarafından kurgulanırlar.keşfedilmezler.keşfetmek zaten var olan birseyı hıc degıstırmeden aynı sekılde bulmaktır.kurgulamk ıse bır sandalyeyı dort ayaklı degılde bes ayaklı tasarladıktan sonra yanı kurguladıktan sonra yapmak dıye dusunebılırız.
    30.hayır katılmıyorum.bır maddeyı atom altı parcacıklara kadar ınceleyebılır.bır protonu parcalayabılır onuda daha kucuk parcalara ayırabılır.fakat fızık metafızık boyutuna gectıkten sonra bılım buna bısey yapamaz.

    YanıtlaSil
  2. 22)Buna katılmıyorum.Bilimsel bilgi yenilik ve ayıklanma özelliğindedir.Deneylerle tekrarlanıyor olması kesin olarak bilimsel bilginin ıspat edildiğini göstermez.Aynı bilimsel bilgi üzerinde 50 yıl sonra deney yapan bir bilim insanı,o bilimsel bilgiyi çürütebilir,yenileyebilir.
    23)Buna da katılmıyorum.Bilim, önyargılardan arınmış bir alanda (steril/hijyenik) bir insan etkinliğidir. Diğer bir deyişle, bir bilimci, kendi duygu ve düşüncelerini, tıpkı paltosunu asar gibi, laboratuarına girerken dışarıda bırakmalıdır.Doğru olan budur fakat önyargılı olan bilim adamları da vardır.Örneğin;bir bilim adamı"Dünyaya 3661 yılda bir yaklaştığı öne sürülen bir gök cismi yoktur, olamaz" gibi kesin ve iddialı bir yargıda bulunurken,Elimizdeki bulgular böyle bir gök cisminin varlığına ilişkin bilgi içermiyor, dolayısıyla doğrulayamayız ama olmadığını da iddia edemeyiz diyen bilim adamları da vardır.Yani önyargıdan tamamen arındıklarını söyleyemeyiz.
    24)Katılıyorum.TDK sözlüğünde bilim şöyle tanımlanıyor:

    Bilim:"Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi." Bilim,evreni açıklama çabasındadır diyebiliriz.
    25)Buna katılıyorum.Örneğin,Einstein,Newton un yasalarından etkilenmiştir.Burada etkilenilen"yasalar"dır fakat bu bir teori de olabilirdi.Önceki teorileri çürütebilir veya ekleme yaparak bilgilere yeni bilgiler ekleyebilirler.
    26)Katılıyorum.Yaratıcılık,herkesin gördüğü şeyi görüp,farklı şeyler düşünebilmektir.Bilimsel bilgi de yaratıcılık ve düşünme gücü gerektirmektedir.
    27) Katılıyorum.Bilim,asıl olarak özneldir,meraktan doğar ve insan çevresinde olan biteni merak eder.Bu da tarihi, kültürel ve sosyal durumları işaret etmektedir.Buna bağlı olarak,bilimsel soruların da bu durumlardan etkilenmesi kaçınılmazdır.Ayrıca,bilimsel yöntemler de sabit olmadığına göre yöntemleri için de aynı şeyi söyleyebiliriz.
    28)Katılmıyorum.Yaratıcılık,yaşanılan çevre,deney,gözlem ve ölçümlerle bilimsel bilgi oluşturulur.Sadece deney ve gözlemle oluşur diyemeyiz.
    29)Katılıyorum.Teoriler,bir kurgu ürünüdür,keşif değildir.
    30)Buna katılmıyorum ve sürekli aynı örneği veriyorum.metafizik....Bilim,metafiziği açıklayamaz ve dolayısıyla da bilimin bütün sorulara cevap verdiğini söyleyemeyiz.
    KAYNAKLAR:
    Tr.wikipedia.org
    baskent.edu.tr
    http://www.frmtr.com
    http://onarimcilar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  3. 22):katılıyorum ama tekrarlanan deneylerin tutarlılığı burda çok önemlidir.

    23):katılmıyorum ,buna çok ender rastlanır genel itibarıyla bir bilim adamı ön yargılarını da çalışmalarının arasına katar.

    24):kısmen katılıyorum tam anlamıyla açıklayamaz ,açıklamaya çalışır.

    25):kesinlikle katılıyorum ,çünkü bilim birikimli olarak ilerler

    26):bilim insanları beyinlerinde kurguladıklarını bilime dökerler.
    katılıyorum.

    27):katılmıyorum bilimsel bilgi her yerde aynıdır.tabi bilimsel bilgi ise...

    28):hayır katılmıyorum ,bazı bilim adamları bilimsel çalışmalarına subjektifliklerini de katmaktadırlar.

    29):katılıyorum bunu sınıfta tartıştık.

    30):kesinlikle katılmıyorum bilim bütün sorulara cevap veremez.ör:metafizik konular .din, allah vb

    YanıtlaSil
  4. kaynak:
    www.evren.org
    www.bilim.org
    www.tübitak.com

    YanıtlaSil
  5. 22.Bu önermeye katılmıyorum.Bilimsel bilginin kesin bir ispatlanma durumu yoktur.Ayrıca aksi bi durum ortaya çıktığında bilimsel bilgi değişebilir.

    23.Bilim insanı bir işi yaparken,bir çalışmayı sürdürürken mutlaka içinde acaba bu işi sonlandırabilecekmiyim şeklinde bir şüphe vardır.Bundan dolayı bilim insanı ön yargılarından tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdürür diyemeyiz.Bu önermeye katılmıyorum.

    24.Bu önermeye katılıyorum.Bilim insanının meraklı,sorgulayan,inceleyen ve araştıran yapıda olması bu önermeyi desteklemektedir.

    25.Bu önermeye katılıyorum.Bilim insanı önceki çalışmaları inceleyerek,sorgulayarak,eleştirerek ve kendi çalışmalarının üstüne koyarak çalışmalarını sürdürür.

    26.Bu önermeye katılıyorum.Bilimsel bilgi özne olan insan tarafından oluşturulur.Ve bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanırlar.

    27.Bu önermeye katılıyorum.Bilimsel sorular ve yöntemler tarihi,kültürel ve sosyal durumlara göre değişmektedir.

    28.Bu önermeye katılmıyorum.Bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşturulur ifadesinde sadece, kesinlik ifade etmektedir.Bilimde kesinlik yoktur.

    29.Bu önermeye katılıyorum.Bilim dediğimiz şeyi özne olan insan yapmaktadır.Ve bu işi yaparken zihninden kurgulayarak yapmaktadır.

    30.Bu önermeye katılmıyorum.Metafizik varlıkların olup olmadığı ve ahiret hayatının olup olmadığı bilimin cevap veremeyeceği konulardandır.

    kaynaklar:
    www.evren.org
    baskent.edu.tr

    YanıtlaSil
  6. 22.önermeye katılmıyorum. bilimsel bilgi deneylerle desteklenir ancak bir kesinlik söz konusu değildir.
    23.önermeye katılmıyorum. bilim nesnel değil özneldir. bu yüzden ön yargıdan uzak olması beklenemez.
    24.önermeye katılıyorum. bilimin tanımıda budur zaten.
    25.önermeye katılmıyorum.etkilenme değilde yaralanma olabilir.
    26.önermeye katılıyorum. bilim hayal ürünüdür.
    27.önermeye katılıyorum.nerede ve nasıl yaşıyorsak ihtiyaçlarımız doğrultusunda bir takım sorunlar ortaya çıkacaktır. bu yüzden kendi sosyal yapımıza ve sorunun kaynağına göre de yöntemler şekil alır.
    28.önermeye katılmıyorum. insanın objektif olması ütopik bir durumdur.
    29.önermeye katılıyorum.bilimi insan yapmakta ve insan bilimi yaparken zihninden kurgular.
    30.önermeye katılmıyorum. bilimin bütün sorulara cevap vermesi olanaksızdır.

    YanıtlaSil
  7. 22:Bu önermeye katılmıyorum.bugün ıspatlanan bütün bilgiler ne kadar tekrar sonucu oluşmuş olsa da kesin bilgi diye birşey yoktur.
    23:katılmıyorum çünkü bilimsel bilgi öznel olduğu için bilim insanı ön yargılarından tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdüremez.
    24:katılıyorum.çünkü bilim evreni açıklama çabasindadır.
    25:katılıyorum çünkü bilgi biriktikçe eski bilgilerin üstüne yenileri eklendikçe büyür bilim insanı önceki çalışmaları deneyerek,sorgulayarak,eleştirerek devam ettirir.
    26:katılıyorum bilim hayal ve kurgu ürünüdür.
    27:katılıyorum.bilim tarih ve kültürden ayrı düşünülemez bilim insanının gelenek görenek tarih ve kültüründen etkilenir.
    28:katılmıyorum.27. soruda bellirtigim gibi tarih ve kültürden de etkilenir.sadece deney ve gözlemlerle açıklanmaz.
    29:katılıyorum. kurgulanır keşfedilmez.keşif var olan birseyi açıklamaktır.
    30:katılmıyorum.bilim sorulara en fazla cevap verendir fakat doğaüstü metafizik bilim tarafından açıklanamaz.

    YanıtlaSil
  8. 22.önermeye katılmıyorum. Kesin bilgi yoktur.
    23.önermeye katılmıyorum. Bilim adamında hep bir şüphe vardır acaba ne olacak diye bu yüzden önyargıdan arınmış diyemeyiz.
    24. önermeye katılıyorum. Bilimin âmâcıda budur. Evreni anlamak ve açıklamak için çaba sarf etmek.
    25.önermeye katılıyorum. Örneğin leibniz diferansiyel hesaplarını daha önce bulmasına rağmen Newton un sonradan bulduğu diferansiyel hesapları kabul görmüştür. Dönemin şartlarından dolayı. Yani kendinden önceki teorilerden etkilenmişlerdir.
    26. önermeye Katılıyorum. Yaratıcılık, herkesin gördüğü şeyi görüp, farklı şeyler düşünebilmektir. Bilim adamları kendi kafalarında kurguladıklarını bilime sunup bunun üzerinde durmuşlardır.
    27. önermeye kısmen katılıyorum. Eğer evrensel bir bilgi ise bu değişmez. Fakat kendi kültürümüz yaşadığımız çevre ye göre de bilim tarih kültürle iç içe olduğu için değişebilir.
    28. önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgide deney ve objektiflik olmazsa olmaz fakat her şey deneyle yapılmaz tarihi kültür sosyal konular araştırılır gezilip görülür sadece dediği için, bu önerme yanlış. Çünkü bilimde kesinlik yoktur.
    29. önermeye katılıyorum. Bilimi özne olan insan yapmaktadır. Ve bu işi yaparken zihninden kurgulayarak yapmaktadır.
    30. önermeye katılmıyorum. Bilim bütün sorulara cevap veremez metafizik konular dini konuların çoğu cevapsız kalmaktadır.
    KAYNAKLAR
    www.bilim.org

    YanıtlaSil
  9. 22)Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü bir bilgi kesin bir şekilde ispatlanır diyemeyiz.Zaman ilerledikçe aksi ispatlanabilir, doğruluğu çürütülebilir.
    23)Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü her bilimsel insanın kendince bir ön yargısı vardır ve bu ön yargıya göre hareket eder.
    24)Bu önermeye katılıyorum.Çünkü bu ifade bilimin ortaya çıkış amacıdır.
    25)Bu önermeye katılıyorum.Çünkü bilim insanları daha önceki teorileri kendi çalışmalarını desteklemek için veya bazı bilgilerin aksini ispat etmek için kullanabilir.
    26)Bu önermeye katılıyorum.Çünkü bilimel bilgiye ulaşırken yaratıcılık da kullanılır.Yaratıcılıkları sayesinde sonuca ulaşıp bilimsel bilgiyi oluştururlar.
    27)Bu önermeye katılıyorum.Bilimsel bilgi çevresel faktörlerden etkilenir.İnsan ihtiyacına göre ortaya çıkar ve gelişir.Tarih ilerledikçe de bilimsel bilgiler gelişir.
    28)Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü bilimsel bilgi sadece deney ve gözlem sonucu oluşturulmaz.Bilim insanın yaratıcılığı ve hayal dünyası da etkilidir.
    29)Bu önermeye katılıyorum.Çünkü bir olayı tanımlama kurgudur.Keşif var olan şeyi bulmaktır.
    30)Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü bilimin henüz cevapsız kaldığı birçok soru vardır.
    Kaynak:www.bilim.org
    http://tr.wikipedia.org

    YanıtlaSil
  10. 22-) Bilimsel bilgi yenilik ve ayıklanma özelliğindedir.Deneylerle tekrarlanıyor olması kesin olarak bilimsel bilginin ispat edildiğini göstermez.Bugün doğru olan bir bilimsel bilginin aksi yarın bulunabilir. Bilimsel bilgi de hiçbir zaman kesinlikten bahsedilemez.

    23-) Bilimin amacı evreni anlamak ve açıklamak için çaba sarf etmektir ve bu yolda bilim insanları ön yargılarından arınmıştır.

    24-) Kesinlikle bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.

    25-) doğru bir önermedir. Bilimi birikimli bir şekilde devam eder. Eskisinin üzerine daima yenisi inşa edilir ve bu süreçte de eskilerden faydalanılır.

    26-) Bilim insanının özelliklerinden biri meraklı ve yaratıcı olmasıdır.

    27-) Kesinlikle doğrudur. Her dönemin gerektirdiği yöntemler farklıdır.

    28-) Bilimsel bilgi deney ve objektif gözlemlere dayanır fakat sadece bunlar tarafından oluşmaz.

    29-) Kurgular oluşturulduktan sonra merak başlar ve bu merak sonucunda da hiç kimsenin bulmadığı şeyler keşfedilir.

    30-) Bilim bütün sorulara cevap vermez, arar.

    Kaynaklar :

    www.bilim.org
    www.evren.org

    YanıtlaSil
  11. 22 Katılmıyorum..Deneylerle tekrarlanıyor olması kesin olarak bilimsel bilginin ıspat edildiğini göstermez.Aynı bilimsel bilgi üzerinde yıllar sonra deney yapan başka bir bilim insan o bilimsel bilgiyi çürütebilir,yenileyebilir.
    23.önermeye katılmıyorum. bilim özneldir. bu yüzden ön yargıdan uzak olması beklenemez.
    24)Katılıyorum . Bilimin tanımında olduğu gibi bilim evreni anlamaya ve açıklamaya çalışır
    25 Katılıyorum.Önceki teorileri çürütebilir veya ekleme yaparak bilgilere yeni bilgiler ekleyebilirler.Bazı bilim adamları da önceki bilim adamlarından etkilenmiştir.Örneğin kudbettin şirazinin çalışmalarından etkilenerek El Farisi gök kuşağını doğru şekilde açıklamış
    26)Katılıyorum..Bilimsel bilgi de yaratıcılık ve düşünme gücü gerektirmektedir.Hayal gücü ne kadar geniş olursa bilim o kadar gelişir.
    27) Katılıyorum.Bilim özneldir.Bu durumda insanın yaşadığı çevresinin tarihinden ,kültürel değerlerinden etkilenmesi mutlaktır.Bu durumda ,bilimsel yöntemler de sabit olmadığına göre yöntemleri için de aynı şeyi söyleyebiliriz.
    28)Katılmıyorum.Yaratıcılık,yaşanılan çevre,deney,gözlem ve ölçümlerle bilimsel bilgi oluşturulur.Sadece deney ve gözlemle oluşur diyemeyiz.
    29)Katılıyorum.Teoriler,bir kurgu ürünüdür,keşif değildir.
    30)Katılmıyorum.Bilimin bütün sorulara cevap verdiğini söyleyemeyiz.Evrende çok bilinmeyen olaylar vardır biz sadece ufak bir kısmını anlıyabiliyoruz
    KAYNAKLAR:
    Tr.wikipedia.org
    http://www.frmtr.com
    www.evren.org

    YanıtlaSil
  12. 22. önermeye katılmıyorum.çünkü;bilimsel bilginin özelliklerinden biri de değişebilir, kendini yenileyebilir ve ,mutlak olmasıdır.aksi ispatlanana kadar doğru kabul edilebilir.yani tekrarlanabilen deneylerle ispatlanmış olmaz.yapılan yeni deneylerle de bilgi yanlışlanabilir.
    23.önermeye katılmıyorum.bilim adamlarının ön yargılarından tamamen kurtulmuş olması gerekir.fakat illa ki yaşadığı çevreden ya da aldığı duyumlardan etkilenerek önyargılı bilim çalışmaları yapan bilim adamları olduğunu düşünüyorum.
    24.önermeye katılıyorum.bilim,insanın çeşitli yontemler kullanarak merak etiği şeyleri ,evreni anlama ve açıklama çabasıdır.
    25.önermeye katılıyorum. Bilim insanı bir problemle ilgili önceden ortaya konan bilgi ve görüşlerden etkilenir ve doğruluğunda daima şüpheci davranır.konuyla alakalı önceki teorileri dikkate alarak çalışmalarını sürürür. Örneğin ülser haslığının nedeni konusunda Warren, eski görüşleri şüpheyle karşılamasaydı, ülserin gerçek nedeni uzun süre anlaşılamayabilirdi.
    26.önermeye katılıyorum.yaratıcı düşünceleri sonucunda bilgiye ulaşırlar.
    27.önermeye katılıyorum.bilim adamının merak edip düşüneceği sorularda sosyal durumların,yaşadığı çevrenin ,kültürün etkisi vardır.
    28.önermeye katılmıyorum.bilimsel bilginin oluşmasında deney ve objektif gözlemlerden başka bilim adamının merakı,yaratıcılığı gibi unsurlar da etkilidir.
    29.önermeye katılıyorum.bütün bilimsel teoriler kurgulanır,keşfedilmez.keşif,bilinmeyen bir şeyin ortaya çıkarılmasıdır.fakat kurgu bir şeyi hayal etmek,düşünmektir.sonuçta bilimsel teoriler insanın hayal güçü ve yaratıcılığı sonunda ortaya çıktığı için kurgulanırlar.
    30.önermeye katılmıyorum.bilimin amacı bütün bilinmeyenlere cevap vermektir fakat bilim metafizik ve inançlar konusunda bilgi veremez.

    KAYNAKLAR:
    http://www.bilgius.com/bilimsel-bilginin-ozellikleri/
    http://www.dersfizik.com/Forum.asp?forum=oku&msgid=6373&yanilik=0
    http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/352720-bilim-adamlarinin-ortak-ozellikleri-nelerdir.html

    YanıtlaSil
  13. 22)Katılmıyorum, örneğin havaya bırakılan tüm cisimler düşer sonucunu her zaman; geçmiş, şimdi veya gelecekte ve her yerde (uzayda) saptamak olanaksızdır. Bu önermede ifade edilen genelleştiricilik yani tümevarımla oluşan sonuçlar zorunluluğu değil, olasılığı ifade eder.
    23)Katılmıyorum, insan gözlemi yapıyorsa objektif olamaz.Yaşadığı çevre, bakış açısı vb. etki eder.
    24)Katılıyorum, her bilim dalının kendine has araştırma yöntemi vardır. Bilimsel yöntemler de tarihi, betimsel ve deneysel yöntemleri kapsar.
    25)Katılıyorum, önceki teorileri düşünerek, araştırarak kendi çalışmalarına yansır.
    26)Katılıyorum, yaratıcılık herkesin gördüğü şeyi aynı görüp onunla ilgili farklı şeyler düşünebilmektir.
    27)Katılıyorum, tarihi sosyal kültürel durumlara göre insanın merakları faklı olur. Böylece farklı sorulara farklı yöntemlerle cevap aranır.
    28)Katılmıyorum, fen bilimleri ile ilgili verseydi sadece deney ve gözlem demesi doğru olurdu .İnsan gözlemi yapıyorsa objektif olamaz. Ayrıca bilimde sosyal bilimler de vardır ki bu bilimde deney yoktur.
    29)Katılıyorum, keşif var olan bir şeyi ortaya çıkarmadır örneğin Amerika’nın keşfi.Kurguda insanın zihni hayal dünyası etkili olur.Evrende bazı olgular var; cismi bıraktığımızda yere düşüyor, realitedir.Yalnız bu kütlesel çekimle açıklandığı için keşif değil kurgudur.
    30)Katılmıyorum, veremez metafizikte vb. ama cevap vermeye çalışır.
    www.bydigi.net
    http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/352720-bilim-adamlarinin-ortak-ozellikleri-nelerdir.html
    Ders notları

    YanıtlaSil
  14. 22 katılmıyorum Bilimsel bilgi kesin değildir: Bilimsel bilgi bütün ve “mutlak doğru” değildir. Yeni
    delillerin ışığında veya aynı verilerin farklı yorumlanmasıyla bilimsel bilgilerin analizleri değişebilir. Tekrarlanabilen deneylerle de bilimsel bilgi kesin şekilde ispatlanamaz.

    23 katılmıyorun Bilim insanlarının değer yargıları ve kişisel duyguları sonuçların farklı açıklanmasında etkilidir bilim insanlarının yaşadıkları ve büyüdükleri çevre onların kişilik oluşumunda etkili olduğu için ön yargılar oluşabilir insanlar bazı olayların içine duygularını katarak düşünür bilim insanları da bu şekilde düşünebilir ön yargılar tutumlar bakış açıları insandan insana fark gösterir.

    24 katılıyorum “Bilinmeyen ve öğrenilmek istenen her şey bilimin konusu olabilir. Bilim; bilinmeyenin araştırılmasıdır .İnsan doğaya egemen olmak ister! Gök gürlemesi, simsek çakması, Ay’ın ya da Güneş’in tutulması, hastalıklar, afetler, vb. doğa olayları bazen onun merakını çekmiş, bazen onu korkutmuştur. Öte yandan, bu olgu, insani, doğa korkusunu yenmeye ve merakını gidermeye zorlamıştır. Korkuyu yenebilmenin ye da merakı gidermenin tek yolunun, onu yaratan doğa olayını bilmek ve ona egemen olmak olduğunu, insan, önünde sonunda anlamıştır.

    Elbette korku ve merakın yanında başka nedenler de vardır. İnsanin (toplumun) egemen olma isteği, beğenilme isteği, daha rahat yasama isteği, üstün olma isteği vb. nedenler bilgi üretimini sağlayan başka etmenler arasında sayılabilir. İnsanin korkusu, merakı ve istekleri hiç bitmeden sürüp gidecektir. Öyleyse, insanin doğayla savası (barışma çabası) ve dolayısıyla bilgi üretimi de durmaksızın sürecektir.

    25 katılıyorum Bilim insanları da önceki bilgilerden ve teorilerden etkilenirler.bilim birikimli şekilde dağdan yuvarlanan kar topu gibi büyüyerek ve eskisinin üstüne eklenerek oluşur.


    26 katılıyorum Temelde yaratıcılık, problem çözmekle ilgilidir. Olaylara farklı açılardan bakma yeteneğidir. “Problem uydurmak ve daha sonra bunun için çözüm yolları üretmek beyin gücünü geliştirir .Bilim insanları da bilimsel bilgi sürecinde problemler bulur ve çözüm yolları geliştirir


    27 Katılıyorum çünkü insan ilk önce kendine en çok yarayacak şeyi bulmak ve geliştirmek ister bilimsel sorular ve yöntemlerde değişik durumlara göre farklılık gösterebilir bunlar tarihi kültürel ve sosyal durumlar olabilir.

    28 Katılmıyorum bilimsel bilgide deney ve objektif gözlemler büyük bi önem taşır fakat sadece bunlar bilimsel bilgiyi oluşturmaz ayrıca her şeyin deneyini yapamayız tarihi bi olayı deneyle açıklayamayız.

    29 Katılıyorum bilimsel teoriler değişebilir niteliktedir bizim bilgi birikimlerimizle oluşurlar Amerika nın keşfi gibi değildir bu yüzden kurgulanırlar keşfedilmezler.

    30 Katılmıyorum bilim bütün sorulara cevap veremez biliminde çözemediği olaylar vardır.
    kaynaklar

    http://www.kefdergi.com/pdf/18_3/18_3_1.pdf
    http://egitimedair.net/index.php/bilim-ve-teknik/838-bilimin-tarihcesi
    www.yakutiye-meb.gov.tr/upload/sunu/bilim.pps
    http://www.fatihler.net/yaraticilik-nedir-nasil-gelisir

    YanıtlaSil
  15. 22. Bu önermeye katılmıyorum. “Verilerin azaldığı, deney olanağının sınırlandığı, test koşullarının kuşku yaratacak oranda belirsizlik içerdiği durumlarda, bilim için kesin bulgulardan söz etmek de olanaksızlaşır”. Bilim alanında kabul görmüş bir sonuca bile kesin gözüyle bakmamalıyız. Bilim sorgulayıcı ve kuşkucu olmalıdır.
    23. Bu önermeye katılmıyorum. Bilim adamı, yeni fakat küçük bir bilgi kırıntısı üzerine tecrübesinin, bilgi birikiminin ve sezgilerinin de yardımıyla çok iddialı tahminlerde bulunabilir veya bir teori inşa edebilir. Aslında test edilmeyi bekleyen bu tahmin veya teoriler de bir çeşit önyargıdır.
    24. Bu önermeye katılıyorum. Daha önceden de bu konu üzerinde konuşmuştuk. Bilim evrende olup bitenleri anlamaya ve açıklamaya çalışır.
    25. Bu önermeye katılıyorum. Bilim insanları önceki teorilerdeki yanlışlıklardan yola çıkarak araştırma yapıp yeni bilgilere ulaşabilirler.
    26. Bu önermeye katılıyorum. Yaratıcılık, değil bilim insanlarının kişilerin bile günlük hayatta, karar verirken, yorum yaparken, her an kullandığı gerçek bir kaynaktır.
    27. Bu önermeye katılıyorum. Bilim insanı bilim yaparken içinde yaşadığı toplumun ihtiyaçları, gelenek, görenek, dini inanç vb. unsurlarından etkilenir. Bu nedenle, bilim yapıldığı kültürden hem etkilenir hem de onu etkiler.
    28. Bu önermeye katılmıyorum. Bilimin objektif olması mümkün değildir. Çünkü, bilim insanları araştırmalarını yaparken önceki bilgilerinden, inançlarından, almış oldukları eğitimden, önceki deneyimlerinden etkilenirler.
    29. Bu önermeye katılıyorum. Daha önceden de bu konuyu tartışmıştık zaten.
    30. Bu önermeye katılmıyorum. Bu duruma bir örnek vermek gerekirse; günümüzün bilim insanları, Freud’un “rüyalar, bilinçdışı isteklerimizin ifadeleridir” tezini reddediyor. Ancak neden rüya gördüğümüz hala açıklanamıyor.
    Kaynaklar:
    http://www.felsefeevi.net/bilyaskes.html
    http://www.webmastersitesi.com/webmaster-sozlugu/226380-bilim-onyargi-ve-marduk-nedir.htm
    http://www.sizinti.com.tr/konular/ayrinti/patalojik-onyargi.html

    YanıtlaSil
  16. 22-Tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi kesin bir şekilde ispatlanmış olur.
    bu önermeye katılmıyorum. çünkü bilimsel bilgi demek eleştiriye , değişime açık demek. tekrarlayabilen deneylerle desteklenebilir ama kesin bir şekilde ispatlanmaz.

    23-Bütün bilim insanları ön yargılarından tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdürürler.
    bu önermeye katılmıyorum.bilim insanı objektif olmaya özen göstermelidir.yani önyargılarından arınmalı ve çalışmalarında duygusallıktan durmalıdır. ama sonuçta o da bir insan bu yüzden önyargılarından tamamen arınmış olarak çalışır diyemeyiz.

    24-Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.
    bu önermeye katılıyıorum. bilimin amnaçlarından biri de evreni ve evrendeki olayları anlama ve açıklama çabasıdır. evren de çok geniş ve inanın algısını aştığı için farklı yöntemler ve akıl yürütmeler gerekecektir.

    25-Bilim insanları bir konuda araştırma yaparken o konuda var olan önceki teorilerden etkilenirler.
    bu önermeye katılıyorum. bilim insanları çalışırken başka bir bilim insanının çalışmasından etkilenebilir.bilim tarihinde örnekleri mevcut.örneğin ibni sina çalışmalarında hipokrattan etkilendiğini şu sözleriyle ifade ediyor.'eğer ben hipokrattan daha fazla uzağı görebiliyorsam bu, onun omuzlarının üzerinde olmuğum içindir.' bilim insanları aynı konu üzerinde çakışan bilim insanlarının çalışmalarını merak ederler ve incelerler. böyle olunca etkilenmemeleri içten değil.

    26-Bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanırlar.
    bu önermeyekatılıyorum.çünkü bilimsel bilginin tasarlandığını biliyoruz. tasarım içinde hayal gücü ya da yaratıcılık kaçınılmazdır.

    27-Bilimsel sorular ve yöntemler tarihi-kültürel ve sosyal durumlara göre değişir.
    bu önermeye katılmıyorum. bilimsel çalışmalar yapılırken içinde bulunulan toplumun gelenek, görenek, töre ve dini inancından bağımsız yapılır.

    28-Bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşturulur.
    bu önermeye katılmıyorum .bilimsel bilgi onu tasarlayan bilim insanından bağımsız olması imkansız. ayrıca gözlemin objektif olması söz konusu değil.

    29-Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler.
    bu önermeye katılıyorum. teori bir olayın nedeninini açıklamaya çalışır.ve açıklamalar da kurgulardan ibarettir.

    30-Bilim bütün sorulara cevap verir.
    bu önermeye katılmıyorum. bilim somut veriler üzerinde çalışır. algımızın dışında kalan şeylerle ilgilenemez.

    kaynakça:
    www.msxlabs.org
    www.dersfizik.com
    www.tübitak.com

    YanıtlaSil
  17. önermelere yanıt

    22.önermeye katılıyorum çünkü deneyler tekrarlanarak bilimsel bilginin eksik ve yanlış olan yerleri bulunur ve ona göre bir çözüm bulunmaya çalışılır bu sayede bu eksiklikler ve yanlışlıklar düzeltilir, kesin bilgi oluşturulur

    23.önermeye katılmıyorum çünkü insan beşeri bir varlıktır ve her türlü koşullardan etkilenebilecek bir bünyeye sahiptir.Bu etkiler bilim insanının ruhsal ve bedensel yapısını farklılaştırır, dolayısıyla yapacağı çalışmalarda etkilenir.

    24.önermeye katılıyorum çünkü evren birçok farklı ayrıntı barındıran ve içinde keşfedilmeye değer birçok yön vardır. Bu farklılıklar tek bir gözlükten bakmakla olmaz çünkü tek bir gözlükten bakarsan sadece bir ayrıntıyı çözersin farklı gözlüklerle bakarsan daha çeşitli çözümler bulabilirsin

    25.önermeye katılıyorum bir bilim insanı var olan bir durum üzerinden hareket ederek eksikliklerini, doğrularını ve yanlışlarını tam kavrayarak var olan durumun üzerine araştırma yapar.

    26.önermeye katılıyorum bence keşif ve yaratıcılık koordineli yürümesi gereken iki unsurdur.örneğin insan bir şeyi keşfeder ama bir yerde bir eksiklik olduğunu düşünür ve bu eksikliği yaratıcılığını kullanarak kurgulamaya çalışır

    27.önermeye katılıyorum 23. önermeden de belirttiğim gibi insan beşeri bir varlıktır ve her türlü dış çevreden etkilenebilir.

    28.önermeye kısmen katılıyorum bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemlerle değil yukarıda da belirttiğimiz gibi kurgulamanın da büyük bir role sahip olduğu bir süreçte elde edilir.

    29.önermeye katılmıyorum çünkü yukarıda da belirttiğim gibi kurgu ve keşif birlikte oluşan unsurlardır bunları birbirinden ayırmak bilimsel teorilerin eksik kalmasına neden olur.örneğin yıllar önce telefon keşfedildi ve fotoğraf çekenleri, video çekenleri, internete girenleri hayal ediliyordu.Bu hayaller doğrultusunda yapılan çalışmalarla şimdi bu denilenin çok ötesinde teknolojik donanıma sahip telefonlar icat edildi.

    30.bu önermeye katılmıyorum çünkü bilim bütün sorulara cevap veremez verebilseydi felsefe olmazdı.Çünkü felsefe bilimin tıkandığı yerde devreye girer

    Kaynakça
    www.tübitak.com

    YanıtlaSil
  18. 22)Bu önermeye katılmıyorum bir bilgi kesin olarak ispatlanmaz.zaman geçtikçe değişebilir ve aksi ispatlanabilir.
    23) )Katılmıyorum,bilim öznel olduğu için ön yargılardan uzak olması beklenemez.bireyin bakış açısı,yasadığı çevre,kültürel değerler vb gibi faktörler birey üzerinde etkili olur.
    24)Bu önermeye katılıyorum bilim evreni anlama ve açıklama çabası içindedir.zaten bilimin ortaya çıkış amacıda budur.
    25)Önermeye katılıyorum.bilim insanları çalışırken başka bir bilim insanının çalışmasından etkilenebilir ve ondan yararlanabilir.
    26) )Katılıyorum..Bilimsel bilgi de yaratıcılık ve düşünme gücü gerektirmektedir.zaten bilim insanın özelliklerinden biri de meraklı ve yaratıcı olmasıdır.
    27)katılıyorum bilimsel sorular ve yöntemlerde değişik durumlara göre farklılık gösterebilir bunlar tarihi kültürel ve sosyal durumlar olabilir.
    28)önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel bilgi sadece deney ve gözlem sonucu oluşturulmaz.yasadığı dönemin tarihi,kültürel ve sosyal durumlarından etkilenebilir.
    29) katılıyorum. Teoriler kurgulanır keşfedilmez.keşif var olan birseyi açıklamaktır.
    30)katılmıyorum bilim bütün sorulara cevap vermez bilimin çözemediği konularda var.
    KAYNAKLAR:
    http://www.fatihler.net/yaraticilik-nedir-nasil-gelisir
    www.evren.org

    YanıtlaSil
  19. 22)Bu önermeye katılmıyorum.bilimsel bilgi için elbbetteki tekrar çok önemlidir ancak yeterli değildir.Ve bu ifadede bilimsel bilginin kesin bir şekilde ispatlanmış olur demesi yanlıştır.bilimsel bilgi için kesin ispatlanmış olur diyemeyiz çünkü bilimsel bilgi eleştiriye açık olduğu için zaman içinde degişip gönüşebilir.
    23)Bu önermeye katılmıyorum.bilim her ne kadar nesnelliği amaçlasa da bilimsel bilgi insan elinden çıktığı için ister istemez ön yargılar işin içine girer.Bu ön yargılar bilim insanlarının kişiliklerine, yaşam tarzlarına vb özelliklere göre farklılık gösterir.Bunlardan kaynaklı bilim insanı ön yargılarndan tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdürür diyemeyiz.
    24)Bu önermeye katılıyorum.bilim insanları birbirinden farklı birçok bilim dalında farklı yöntemler kullanarak evreni anlama ve açıklamya çalışır.
    25)Bu önermeye katılıyorum.Zaten bilim önceki kanıtlanmış bilgiler doğrultusunda artarak, ilerleyerek veya değişip dönüşerek ilerler.Bir bilim insanı bir konuda araştırma yaparken o konuda var olan önceki yapılmış olayları, teorileri inceler araştırır ve bunlar doğrultusunda ilerler diyebiliriz.
    26)Bu önermeye katılıyorum.Yaratıcılık hem bir süreç, hem de bu sürecin sonunda ortaya özgün bir ürün koyma olarak ele
    alabiliriz.Bilim insanlarıda yaratıcılıkları sayesinde bugüne kadar birçok alanda özgün ürünler ortaya koymuş ve bilime birçok katkıda bulunmuştur.
    27)Bu önermeye katılıyorum.bilimsel sorular ve yöntemler bilim insanları tarafından oluşturulduğu için bilim insanları bir kültürün içinde doğup büyümektedirler ve bilimsel çalışmalarında kaçınılmaz olarak o toplumun değer yargılarından etkilenirler.Aynı zamanda sosyal ve kültürel çevreden etkilenerek gelişmesine devam ederler.
    28)Bu önermeye katılmıyorum.bilimsel bilgi birçok aşamalardan geçerek bilim insanının yaşam biçimden toplumsal kültürel değerlerden etkilenirler.yani sadece deney ve objektif gözlemlere bağlı değildir.
    29)bu önemeye katılıyorum.bilimsel toeriler insanlar tarafından kurgulanıp oluşturulurlar.bilimsel teoriler keşfedilmezler çünkü var olan ve değişmeyen şeyler ancak keşfedilirler bilimsel teoriler değişip dönüşürler.
    30)Bu önermye katılmıyorum.Bilim bu güne kadar bütün sorulara cevap verememiştir .Bilim henüz bütün sorularımıza cevap verebilecek yeterlilikte değildir.
    .www.efdergi.hacettepe.edu
    www.nenedir.net\nedir\felsefe
    www.tübitak.com

    YanıtlaSil
  20. 22- Önermedeki ‘kesin’ ifadesine katılmıyorum.Bilimsel bilginin geçerliği ve kesinliği her an, isteyen herkes tarafından denetlenebilir, deneylerle tekrarlanabilir. Bu denetim sürecinde, yanlış olduğu anlaşılan bilgiler kendiliğinden ayıklanır, onun yerini doğrusu alır.
    23- Bu önermeye katılmıyorum; bilim adamı da insan olduğundan geçmiş yaşantısından, düşünce yapısından vs. etkilenmektedir. Dolayısı ile her ne kadar bilim adamının özellikleri bize okullarda anlatılırken ‘subjektiftir, ön yargıdan arınmıştır’ diye öğretilse de bunun, tam anlamıyla pek de mümkün olduğu söylenemez.
    24- Bu önermeye katılıyorum.
    25- Bilimsel bilginin subjektifliği ile de ilgilidir.Bilimsel bilginin sübjektif olması, bilim insanlarının bilimsel çalışmalarını yaparken ön bilgilerinden, inançlarından, tecrübelerinden, almış oldukları eğitimden etkilenmeleri ile açıklanabilmektedir.
    26- Kısmen katılıyorum. Bilim insanı yaratıcılığını kullanarak bilim dünyasındaki yerine ulaşır.Herkesin göremediğini, bulamadığını görür ve bilimsel çalışmasına yön verir. Aslında onların ve çalışamalarının arasındaki temel fark da kimin daha yaratıcı olduğu değil midir?
    27- Doğrudur, katılıyorum. Hatta bilimsel bilgi konusunu dönemin ihtiyaçlarından alır, düşünce akımı, tarihi-kültürel konumundan da etkilenir.
    28- Önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgi deney ve objektif gözlemlere dayanır fakat sadece bunlar tarafından oluşmaz.
    29- Kurgu, var olmayan bir şeyin ortaya konulması, hayal gücünün kullanılmasıdır. Keşif önceden var olan bir şeyin bulunması, ortaya çıkarılmasıdır. İkisi gereklidir bence.
    30- Kesinlikle katılmıyorum. Bütün sorulara cevap vermeyi amaçlar deseydi doğru olurdu. Eğer bu önerme doğru olsaydı, bugün bilimde ulaştığımız nokta son olurdu.
    KAYNAKÇA
    http://www.baskent.edu.tr/~tkaracay/etudio/agora/bilim/Neden.html
    old.mku.edu.tr/image/sosyalbilimleri/file/31_ozgelen.pdf

    YanıtlaSil
  21. Merhaba Arkadaşlar; sınıfın yarısından fazlası hala yorum yapmamış, (bazılarıda çok kısa birer cümle yazmışlar), size önerim bu blog işini ciddiye alın,
    ayrıca herkesi pazartesi saat 13 de derse bekliyorum,
    eminim hepiniz geleceksiniz,
    zaten devamsızlıktan kim kalmak isterki,
    iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. slm hocam,pazartesi dersinize geleceğim:)))

      Sil
    2. Hocam sizinle SON olan dersimizi asla kaçırmak istemem:)

      Sil
  22. 22-Tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi kesin bir şekilde ispatlanmış olur.
    bu önermeye katılmıyorum. Çünkü hiçbir bilimsel bilgi kesin değildir. Zaman içerisinde bilgi gelişip, değişebilir. Kesinlik yoktur.
    23-Bütün bilim insanları ön yargılarından tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdürürler.
    Önermeye katılmıyorum. çünkü bilim adamlarının sosyal çevreleri, inançları, değer yargıları, yaşam koşulları farklıdır ve hiçbiri aynı bilgiyi aynı şekilde değerlendiremezler. Bu yüzden bilimsel bilgiden elde edilen çıkarımlarda değişir. Bu etkenlerin hepsi bilimsel çalışmayı etkilemektedir. araştırmacının konu hakkındaki ön yargıları veya metodonun sınırlılıkları bilimsel bilginin anlaşılmasını önlemektedir.
    24-Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.
    Önermeye katılıyorum. Bilim çevresinde olan biten olayların sebebini anlamaya, yorumlayama, değerlendirmeye çalışır. Bunu farklı yöntemlerle yapabilir. Örneğin; bunun için pozitif bilimlerde tümdengelim tümevarım gibi metodlar kullanılabilir.
    25-Bilim insanları bir konuda araştırma yaparken o konuda var olan önceki teorilerden etkilenirler.
    Önermeye katılıyorum. Bilim insanları araştırma yaparken bilimin ilerleyen sürecini hızlandırmak, bilimsel bilginin kesinliğini araştırmak için daha önceden elde edilmiş verilerden yararlanır. Bu olayların daha kolay anlaşılmasına yardım eder, bilimin işleyiş sürecini etkiler ve farklı yorumların soruların doğması gibi sonuçlar ortaya çıkarır. Örneğin ; Step. Hawking’in bilimsel çalışmalarında Einstein’dan etkilenmiş olması ve daha sonra onun çalışmalarından farklı sonuçlar çıkarması.
    26-Bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanırlar.
    Önermeye katılıyorum. Bilimsel bilginin doğmasında en önemli faktör yaratıcılık ve hayal gücüdür. Bu etmenler bilimin vazgeçilmez unsurlarıdır. Onlar olmasalardı bugün bilim bu kadar ilerlemiş olmazdı.
    27-Bilimsel sorular ve yöntemler tarihi-kültürel ve sosyal durumlara göre değişir.
    Önermeye katılıyorum. Daha öncede söylediğim gibi bilimsel bir araştırma yapan bilim insanının yaşadığı toplumu, kültürü, inançları, değer yargıları, yaşadığı toplumun kültürüde onun olaylara bakış açısını etkileyecek, öznel tutumların oluşmasına sebep olacaktır. Her bilim insanı aynı bilgiyi bu sebeplerle aynı değerlendiremezler. Biz hepimiz aynı düşünemediğimiz gibi.
    28-Bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşturulur.
    Önermeye katılmıyorum. Bütün bilimlerin ortak özelliği, olguların gözlemiyle genelliklere ulaşmaktır. Bu genellemelere tek bir gözlemin mantıkî çıkarımıyla ulaşılamaz. bilimsel bulguların değelendirilmesinin sonucu, araştırmacının konu hakkındaki ön yargıları veya metodonun sınırlılıkları bilimsel bilginin anlaşılmasını önlemektedir.
    29-Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler.
    Önermeye katılıyorum. Bilimin içeriğinde yer alan herşey aslında insanların kurgularının, hayal güçlerinin bir ürünüdür. Bilimsel bilgi keşfedilmez. İnsanların beyninde kurgulanır. Ondan sonra çalışmalarla desteklenebilir özellikler doğar. Örneğin ; Newton’un yer çekimi teorisi keşif değil. Kurgudur.

    30-Bilim bütün sorulara cevap verir.
    Önermeye katılmıyorum. Bilim, meydana gelen olayları açıklamaya çalışır. Olayların sebebini bulur ve değerlendirir. Sebep-sonuç ilişkisi vermeye çalışır. fakat Asla kesinlik olmaz. Buda bilimin sürekli gelişip, doğal olarak değişmesindendir. Bilim bütün sorulara cevap vermez, cevap vermeye çalışır. En yakın tahminlerde bulunur.
    Kaynaklar:
    www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf
    www.scribd.com/.../6736466-BILIMSEL-ARASTIRMA-YONTEML..
    strateji.cukurova.edu.tr/EGITIM/ortas/16.htm

    YanıtlaSil
  23. 22.Önerme:Kısmen katılıyorum.Tekrarlanabilen deneylerle bilgiler tam olarak kesinleşmez.Farklı sonuçlar elde edilebilinmektedir.Örneğin pi sayısının hesaplanması.Tekrarlandıkça tam olarak kesinleştiği düşünülemez.Çünkü hala farklı sonuçlar elde edilebilinmektedir.
    23.Önerme:Kısmen katılıyorum.Ne yazık ki insanoğlu bunu tam olarak başaramaz yapısı gereğince.Bunu başarmaya çalışsalar da mutlaka yapısı gereği başarısızlıkla sonuçlanır.Sadece en aza indirgeyebilirler.
    24.Önerme:Katılıyorum.Bu sebeple bilim bir çok alana ayrılmıştır.Evreni tek yöntemle anlamanın imkansızlığı gayet açıktır.
    25.Önerme:Kısmen katılıyorum.Önceki teoriler yol gösterici konumunda olabilir.Fakat teorisi ortaya atılmamış şeyler de keşfedilebilir.
    26.Önerme:Katılıyorum.Bilgi insanların boyası, teknoloji tuvali (uygulama alanı), çizimler de bilimdir.Çizimler yaratıcılıkla ortaya çıkar.
    27.Önerme:Katılıyorum.İnsan etkileşim içerisinde olduğu çevreden ve o çevrenin kültüründen etkilenen bir canlıdır.Bu etkileşim sonucu yapısına işlenmiş olan motifler üzerine yoğunlaşıp bilimsel sorularını o yönde yöneltir.
    28.Önerme:Kısmen katılıyorum.Bilgi insanlar tarafından oluşturulan şemalarının ürünüdür.Bu ürün sabitleşene kadar her şemada farklı bir şekilde sergilenir.Sabitleme işlemi de ispatlarla olabilir.Ispatlanabilmesi için objektif gözlemler ve deneylerle veya ikna gücüyle orantılıdır diye düşünmekteyim.
    29.Önerme:Katılmıyorum.Kurgu zincirleme olayın bir parçası olduğundan, döngü içerisinde önemli bir payı vardır.Keşfin varolması sonucunda kurgulanma ihtiyacı ortaya çıkar.
    30.Önerme:Katılmıyorum.Bilimin verebilir olması gerekir.Ama bilim insanların bilgileri ve bu bilgileri insanlar keşfettiğine göre, insanların sınırları içerisinde ve insanı aşmayacak sorulara cevap verebilir.Yapboz tamamlanmadan şeklin ne olduğunu bilemezsiniz.Ancak yorumlayabilirsiniz.Bu da yanlış cevap verme olasılığının olduğu anlamına gelir.Bilgi süreklidir.Gelişir ve değişir.

    YanıtlaSil
  24. 22.önermeye kısmen katılıyorum, bilimsel bilgi aynı deneyi tekrarlanayabildikçe yani her yerde kontrollü deney ve gözlem sonuçları aynı çıkıyorsa bilimsel bilgiyi ispatlamış oluruz.Ama kesin ifadesi kullanıldığı için kısmen katılıyorum çünkü bazı bilimlerin tekrarı olmayabiliyor tarihdeki bazı olaylar tekrarlanamaz.
    23.önermeye katılmıyorum çünkü;bütün bilim insanları önyargılarından tamamen arınmamıştır.Çalışmalarını yaparken kültür,aile,din,ırk,cinsiyet gibi faktörlerden çokça etkilenmişlerdir.Örneğin;klonlama,bazı bilim insanları için etik değilken,bazı bilim insanlarının harika buluş diye nitelendirilmesi gibi.
    24.önermeye katılıyorum bilim insanın farklı yöntemlerle, evreni anlama ve onu açıklamaya çalışır.Yani evrende anlayabildiği ,görebildiği kadar açıklamaya ve çözümlemeye çalışır.
    25.önermeye evet katılıyorum .Bilim insanları bir konuda araştırma yaparken o konuda var olan önceki teorilerden etkilenirler elbette . Çünkü bilim insanları daha önceki teorileri kendi çalışmalarını desteklemek için veya bazı bilgilerin aksini ispat etmek için kullanabilir.
    26.önermeye katılıyorum . Yaratıcılık ;herkesin gördüğü şeyi aynı görüp onunla ilgili farklı şeyler düşünebilmekdir.Bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanırlar.
    Bilimsel bilgi de yaratıcılık ve düşünme gücü gerektirmektedir.Hayal gücü ne kadar geniş olursa bilim o kadar gelişir. Örnek;Salvador Dali'nin rüyaların yaratıcılık üzerindeki etkisine inancıysa şaşırtıcı düzeyde. Ressamın, uykuya dalmadan önce eline bir kaşık aldığı böylece uyuyakaldığında kaşığın yere düşerek çıkarttığı sesle uyanıp zihnindeki rüya imgeleri henüz canlıyken gerçek üstü öğelerle bezeli o muhteşem tablolarını ortaya koyduğu anlatıla geliyor. Ne var ki konuya bilimsel açıdan yaklaştığımızda, rüyaların gerçekten de yaratıcılığı tetikleyip tetiklemediğine dair bulgular oldukça kısıtlı.
    27.önermeye kısmen katılıyorum.Bilimsel sorular ve yöntemler tarihi-kültürel ve sosyal durumlara göre değişir.Bilimsel bilgiler evrensel ise yani kanunlaşmışsa hiçbir yerde değişmeyecektir.Ama herkesin kendi kültürüne ,yaşadığı coğrafyasına göre problemleri farklı olup değişebilir.
    28.önermeye katılmıyorum.Bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşmaz.Bilimsel bilgi de deney yapılamayan bilimler var tarih bilimindeki bazı olayları deney yaparak nasıl açıklayabiliriz ki.
    29.önermeye katılıyorum. Çünkü bir olayı tanımlama kurgudur.Bilimsel bilgi keşfedilmez.keşif,bilinmeyen bir şeyin ortaya çıkarılmasıdır. Kurgu bir şeyi hayal etmek,düşünmektir.Sonuç olarak bilimi Bilim dediğimiz şeyi özne olan insan yapmaktadır.Ve bu işi yaparken zihninden kurgulayarak yapmaktadır.

    30. önermeye katılmıyorum bilim bütün sorulara cevap veremez bilimin veremediği cevaplarda vardır. Ama mümkün olabilenlerini cevaplar ve çözer.Bilim özellikle din ve metafizik olayları karşısında cevap verememiştir.Fakat bilim çözüm önerebilir insanları rahatlatacak düşüncelere ortaya koyabilir.
    Kaynaklar:

    www.biltek.tubitak.gov.tr
    www.baskent.edu.tr
    http://www.nenedir.net
    http://www.gozlemci.net
    http://tr.wikipedia.org
    http://old.mku.edu.tr/image/sosyalbilimleri/file/31_ozgelen.pdf

    YanıtlaSil
  25. 22)Katılmıyorum.Bilimsel blgi'mutlak doğru'değildir.Yeni deilillerin ışığında veya aynı verilerin farklı yorumlanmasıyla bilimsel bilgilerin analizleri değişebilir.Bilimsel bilgi deneyseldir.Bilim insanları bilimsel bilgi üretmek için deneysel delillere ihtiyaç duyar.Deneyleri tekrarlar,aynı veya farklı çıkarımlarda bulunur ancak bir kesinlik söz konusu değildir.

    23)Katılmıyorum çünkü bütün diyerek bir genelleme yapmamız söz konusu olamaz.Bilim adamı önyargıdan uzak ve tarafsız olmalıdır.Ancak bu her koşulda her insan için geçerli olmayabilir.

    24)Katılıyorum.Bilim insanla,doğayla,toplumla ilgilenir.insanlar ilk zamanlardan bu yana sürekli bir değişim içindedir.Bilinmeyeni bilme,soyut olanı somut duruma,anlaşılmayanı anlaşılabilir hale getirmeye çalışır.Bunu yaparken de birbirinden farklı bir çok yöntem kullanır.

    25)Katılıyorum.Bilim insanları günümüzdeki verileri analiz etmek için geçmişteki teorileri kullanırlar.Eğer bir konu hakkında farklı teoriler varsa,bilim insanı geçmiş bilgilerine yada inançlarına bağlı olarak içlerinden birini seçebilir.Örneğin:Bazı bilim adamları türlerin kökeni olarak evrim teorisini desteklerken bazıları da yaratıcılığı desteklemişlerdir.Böylece başlangıçta verilen teorilerden etkilenildiğini görüyoruz.Bu da bilimin subjektifliğiyle ilgilidir.

    26)Katılıyorum.Bilim insanların yaratıcılığını ve hayal gücünü gerekli kılmaktadır.Bilim adamları elde ettikleri verileri anlamlı hale getirmek için yaratıcılıklarını kullanırlar.Çünkü ellerindeki
    parça parça verileri kullanarak anlamlı bir bütün oluşturmaya çalışırlar.Örneğin:Bohr'un atomik spektrum çizgilerinden orbitallere ve enerji seviyelerine gitmesi bilimde yaratıcılığa bir örnektir.

    27)Bilimsel bilgi herkes içindir.Bütün insanların yararı için ancak bu durum bilimsel bilgiye göre değişkenlik gösterebilir.Tarih-kültürel ve sosyal durumlar toplumsal yapının temelidir.Bunlar her toplumda kendine özgüdür ve toplumdan topluma değişir.

    28)Katılmıyorum.Bilim adamları bilime yeni bilimsel ürünler katarak bilimsel bilginin birikmesini ve ilerlemesini sağlarlar.Ancak bilimsel bilgi sadece bilimsel yöntemlerle değil bir çok farklı aşamadan geçerek oluşur.

    29)Katılıyorum.Bilimsel teoriler de bilimsel yasalar gibi kurgulanırlar.Kurguda;insan zihni,onun hayal dünyası etkilidir.Keşif ise;zihnimiz dışında var olan şeyin tanımlanmasıdır.Bilimsel bilgi değişebilir.Bu yüzden de kurgudur.

    30)Katılmıyorum cevap vermez.Ancak cevap veremediği sorulara dahi ulaşıncaya dek araştırmaya devam eder.
    Kaynaklar:
    www.kefdergi.com
    www.old.mku.edu.tr
    www.bilimindogası.net
    www.bunedir.org

    YanıtlaSil
  26. 22- Bu tamamen doğru değil. Bu şekilde şimdilik doğruluğu tasdik edilmiş olur. Ama kesin bir şekilde ispatlanmıştır diyemeyiz.
    23- Beklenen davranış tabi ki budur ama bilim insanının da sonuçta bir insan olduğu bilinir ve duygularından arınıp hareket etmesi her zaman beklenmez.
    24- Bu önerme doğrudur ama eksik yönleri de var diye düşünüyorum. Bilimin işlevlerinden birisi budur fakat bilim sadece bunu amaçlamaz. Bunun dışında bilim hayatımızı kolaylaştırmak için bir araçtır aynı zamanda.
    25- Kısmen katılıyorum. Bilim insanları önceki araştırma veya teorilerden olumlu veya olumsuz etkilenebilirler, üzerine koyabilirler ya da aksini düşünüp iddia edebilirler. Ama tabi hepsinin etkilendiğini söylemek güçtür.
    26- Birçok bilim insanı için bu önerme doğru olabilir; fakat illaki yaratıcılık olmasına gerek yok kanımca. Bilim insanları çok çalışıp gözlem ve deneyler yaparak bilimsel bilgiyi elde edebilirler. Bazen de Newton gibi bilimsel bir bilgiyi elde etmek için bir tecrübe sonucu(başına elmanın düşmesi) yer çekiminin farkına varılabilir.
    27- Bu önermeye katılıyorum. Bilim insanı da bir insan olduğu için ve insanların duygusal ve sosyal bir varlık oldukları için tarihi-kültürel ve sosyal durumlardan etkilenmemesini beklemek biraz hayalperestlik olur.
    28- Ben buna kesinlikle katılmıyorum. Bir örnekle açıklayacak olursam: örneğin tarih biliminde deney veya objektif gözlem yapmamız imkansızdır. Ama sonuçta tarih bir bilim dalıdır.
    29- Bilimsel bilgi genel itibariyle keşfedilir diyebiliriz. Ama bir yandan da insanda merak duygusu, hayal gücü ve kurgunun olması bilimsel bilginin elde edilmesinde başlangıçta çok önemli olaylardır.
    30- Ben buna kesinlikle katılmıyorum. Bilim sadece pozitif bilimlerle uğraşır. Yani pozitivisttir. Bunun dışındaki soyut ve metafizik kavramları açıklayamaz. Kaldı ki pozitif bilimleri dahi tamamen açıkladığı söylenemez. Eğer öyle olsaydı bilim son noktaya ulaşır ve biz de zaten bunları tartışıyor olmazdık.

    YanıtlaSil
  27. 22)bu önermeye katılmıyorum. Kesin bir şekilde ispatlanmaz çünkü bilim özneldir kesin diye bir şey yoktur. Kesin bir şekilde ispatlanır diyemeyiz ama daha geçerli ve genel bir bilgiye yaklaşır.
    23)bu önermeye katılmıyorum. Böyle bir şey mümkün değildir. insanlar yaşadığı çevreden ve toplumdan etkilenir. Düşünme tarzı bile bunlara dayanarak şekillenir. Düşünceleri doğrusunda hareket eder objektif olması gerekir ama tamamen objektif olması mümkün değildir.
    24)bu önermeye katılıyorum. Bilim insanların merak ve kuşkusundan ortaya çıkmıştır. Ve bunun doğrultusunda ilerler.
    25)bu önermeye katılmıyorum. Etkilenirler diyemeyiz ama etkilenebilirler. Daha önceki bilgilerden ve teorilerden etkilenen bilim insanları da vardır. Bunun yanında etkilenmeyen tamamen öznel bir şekilde bilgiye ulaşmaya çalışan bilim insanları da vardır.
    26)bu önermeye katılıyorum. Yaratıcılık, kurgu olmadan bir bilginin oluşma imkanı yoktur.
    bu yüzden yaratıcılık bilim için vazgeçilmezdir.
    27)bu önermeye katılıyorum. Zamanın düşünce yapısına , teknolojik yapısına göre bilimsel bilgi değişiklik gösterebilir.
    28)bu önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgi bilim insanlarının düşünce yapısından , daha önceki bilgilerinden de etkilenir. Bilimsel bilgide subjektif gözlemler de ön plandadır.
    29)bu önerme katılıyorum. Teoriler öznel şeylerdir o yüzden kurgu ürünüdür. Ama keşif nesnel bir şeydir o yüzden teori gibi öznel bir şeyi oluşturmaz.
    30)bu önermeye katılmıyorum. Bütün sorulara cevap veremez özellikle doğaüstü ve metafizik konularında. yani bilim bütün sorulara cevap arar ama hepsine cevap veremez.

    YanıtlaSil
  28. 22- Katılmıyorum.İfadede kesinlik sözkonusudur. Evet bilimsel bilginin ispatı için kontrollü deneylerle tekrar edilmesi doğrulanması gerekir fakat yanlışlanadabilir.
    23- Katılmıyorum. Bilim insanları nesnel olamaz.Bilimsel bir bilgiyi ortaya koyarken kurgu bile yaparken öznelliğini ve önyargısı yaptığı işe karışır.
    24-Kısmen katılıyorum.Bilim farklı yöntemlerle evreni açıklama ve yorumlama çabası olduğu gibi ihtiyaçlarımıza da cevap verir fakat kötüye de kullanılabilir.
    25-Katılıyorum.Çünkü bilim adamı kaynak taraması yapar işine başlamadan önce dolayısıyla o konu ile ilgili bilgilerden etkilenmesi kaçınılmazdır.
    26-Katılıyorum.Bilim adamı yaratıcılık ve hayal gücünü birlikte kullanarak bilgiye ulaşırlar ki bir bilim adamının özelliklerindendir.
    27-Katılıyorum.Bundan 100-200 sene önceki bir bilgiyi araştırırken sorduğu sorulardan tutunda o bilgiyi araştırırken rahatça fikrini açıklamasından kullandığı araç gereçlere kadar şimdiki zamanımıza göre müthiş bir değişim olduğunu düşünüyorum.
    28-Katılmıyorum.Sosyal bilimler, psikolojik bilimler olsun insan davranışlarını gözlemleyerek oluşturulur.
    29- Katılıyorum.Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanır. Ne kadar öznellik işin içine girse de kurgu bilimsel bir bilginin ortaya çıkmasında önemli bir etkendir çünkü bilgi direkt keşfedilmez.
    30-Katılmıyorum.Bilim her soruya cvp veremez.örneğin,metafizik gibi.

    YanıtlaSil
  29. 22.Bu önermeye katılmıyorum, çünkü; önermedede dediği gibi bilimsel bilgi tekrarlanabilir olmalıdır, fakat bir kesinlik söz konusu değildir..çünkü zamanla her şey değişebilir,bilimsel bilgilerde buna dahildir,mesela; günümüzde embriyonun gelişimi tekrarlanan deneylerle gözlemlenebiliyor fakat ileriki zamanlarda gelişen teknolojiyle embriyonun gelişiminin daha farklı olduğu bulunabilir.
    23.Bu önermeye katılmıyorum,çünkü bilimsel bilginin oluşturulması özneldir,her bilim adamının bir deneye baktığında gördükleri farklılık gösterir,yaptıkları işlere kendi duygu ve düşüncelerinide katabilirler..bu yüzden önyargılarndan uzak çalışabilmeleri zordur.
    24.Bu önermeye katılıyorum, çünkü;bilim fiziki ve doğal evrenin yapısını ve davranışlarını bir takım yöntemlerle sistematik bir şekilde inceler, insanın daha iyi yaşam koşullarına ulaşmasına, var olmayan olguları bulmasına, yeni şeyler bulmasına önayak olur.
    25.Bu önermeye katılıyorum, bilim adamları var olan önceki teorileri örnek alabilirler, onları geliştirebilir, onlardan kendi çalışmalarına yön verebilirler.
    26.Bu önermeye katılıyorum,yaratıcılıklarını kullanarak yeni bilgiler bulabilirler çünkü bilim kurgu ürünüdür,kurgunun içinde yaratıcılıkta vardır.
    27.Bu önermeye katılıyorum,bilim adamlarının farklı dönemlerde yaşamaları,farklı özbilgilere ve inançlara sahip olmaları, yaşadıkları dönem farklı sorular sormalarına ve yöntem kullanmalarına sebep olur.
    28.Bu önermeye katılmıyorum,çünkü bilim subjektıftir,deney yapmadan öznel değerlendirmeler ilede oluşturulur.
    29.Bu önermeye katılıyorum,çünkü;bilimsel bilgiler kurgu ürünüdür,icat etmek söz konusudur,keşif yoktur.
    30.Bu önermeye kısmen katılıyorum,çünkü:bilim cevaplaya bildiği bütün soruları cevaplar,cevaplayamadıklarınıda açıklamak için elinden geleni yapar..fakat biliminde cevaplayamadığı sorular vardır,din ve rüyalar gibi…

    wikipedia.org
    başkent.edu.tr
    eğitek.meb.gov.tr
    uludagsozluk.com

    YanıtlaSil
  30. 22.önermeye katılıyorum ancak öncelikle şunu da belirtmek istiyorum tekarlanabilen deneylerle o görüşün doğruluğunu gösterır ancak yıllar sonra da o hipotezlerin yine kesinlikle aynı olcağını göstermez çünkü bilim dogma değildir. Bilimde inanca yer yoktur. Descartes’in deyişiyle o, “herşeyden şüphe eder”. Bilimin gücü o şüphede yatar. Matematiksel bilimlerde akıl yürütmeye (tümdengelim) dayalı olarak bilginin doğruluğu ispat edilebilir. Ama deneysel bilimlerde bilginin doğruluğunu ispatlamak her zaman mümkün olmaz; ama şüphe edilen bilginin yanlışlanmasına (falsification) çalışılır.
    Deney, gözlem veya akıl yürütmeyle üretilen bir bilgi, bilimsel bilgi havuzuna girer. O havuz dergiler, kitaplar, sempozyumlar, konferanslar, konuşmalar gibi her türlü yayın ve iletişim araçlarıyla gelen bilgilerden süzülerek oluşur. Bilimsel bilgi havuzuna giren her bilgi, o andan itibaren daima dünyadaki herkesin denetimine (şüphesine) açıktır. Bilgi havuza girerken nasıl üretildiği de belli olmalıdır. Nasıl üretildiği belli olmayan dogmatik söylemler bilimsel bilgi havuzuna giremez. Her isteyen o yöntemleri şüpheyle inceleyebilir. Deney ve gözlemleri tekrarlayarak doğru olup olmadığını denetleyebilir. Deney ve gözlemlerden çıkarılan sonuçların mantık açısından doğru olup olmadığı, bilinen öteki bilgilerle çelişip çelişmediği denetlenir.
    Bunu başka türlü söyleyelim. Deney, gözlem veya akıl yürütmeyle bilgi üretme süreci tekrarlanabilir olmalıdır. Yani sizin, bilimsel bilgi diye havuza koyduğunuz bilgiyi, aynı yöntemlerle başkaları da üretebilmelidir. Aynı deney ve gözlemi tekrarladığında aynı sonuçların (veri, data) çıktığını görebilmelidir. Örneğin, siz bir embriyonun gelişimini gözlemleyip bir takım sonuçlara ulaştıysanız, aynı deneyi aynı koşullarda başkaları da yapıp aynı sonuçlara ulaşmalıdır. Verilerinizin yanlışlığı, nitelik veya nicelik olarak yetersizliği ortaya çıkarsa, ya da elde edilen verilerden vardığınız yargıda mantıksal hata varsa, yanlışınız hemen ortaya çıkar ve dolayısıyla ürettiğiniz bilgi havuzda barınamaz. O tür bilgiler kendiliğinden dışarı atılmış olur. Burada bilimsel bilgiyi güçlü kılan nokta şudur. Bir bilginin bilimsel bilgi havuzuna girmesine engel olabilecek hiç bir otorite yoktur. Aynı şekilde, bir bilginin havuzdan atılmasına karar veren bir otorite de yoktur. Yanlışlığı gösterilen bilgiye kimse itibar etmez, kimse onu kullanmaz, kendiliğinden değerini yitirmiş olur.
    Bunun bir istisnası, doğruluğu tahmin edilen, ama ispatlanamayan “conjecture” (tahmin) lerdir. Conjecture havuza girmeye aday bir bilgidir; bir anlamda bir sorudur. O soruyu yanıtlamak için ilgili bilim adamları kolları sıvayıp işe koyulur. Bazan “conjecture” un doğruluğu ya da yanlışlığı hemen ispatlanabilir. Bazan da on yıllar hattâ yüz yıllar boyunca ispatlanamayabilir. Uzun süre ispatlanamayan “conjecture” lar, çoğunlukla önemli yan ürünler verirler. Onu doğrulamak ya da yanlışlamak için çalışan bilim adamları, araştırmaları esnasında ortaya çıkan ama ondan çok farklı olan yeni bilgiler edebilirler. Matematikte ve fizikte bunun pek çok örnekleri vardır. Fermat problemi, Röntgen ışınları buna iyi örnek oluştururlar.
    Bütün bu söylediklerimiz, bilimsel bilgi havuzundaki bilgilerin yenilenme ve ayıklanma sürecidir. Bilimin gücü buradan gelir. Daima denetleniyor, ayıklanıyor, çeşitleniyor ve yenileniyor. Ama bu sürece, bilgi üretiminin kendisinin apaçık yöntemleri dışında hiç bir güç etki edemiyor.
    Tabii, depremler, su baskınları vb. tekrarlanamayacak ya da deneyi yapılamayacak doğa olayları vardır. O durumlarda tümevarım değil, tümdengelim (akıl yürütme) kullanılacaktır. Örneğin, gelecekteki bir depremin konumunu, şiddetini, yapabileceği tahribatı vb. tahmin ederken, pq akıl yürütmesini kullanacağız. Bu iş için, önceki depremlerle mukayese ederek p öncülü için iyi bir tahmin yapmak düşünülebilecek yollardan birisidir. Ama, bunun bir tahmin, bir olasılık olduğunu, gerçeğe uymayabileceğini daima biliyor olacağız.

    YanıtlaSil
  31. 23.önermeye katılıyorum .Her ne kadar bilim insanı deney ve gözlemleriyle doğru sonucu bulsa da en başta hipotezlerini ortaya koyarken bir önyargı içerisinde olur.
    24.önermeye katılıyorum.evet bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.
    25.önermeye katılıyorum ancak şöyle bir şeyi de belirtmek istiyorum bilim insanı önce var olan teorilerin yanlışlarını,doğrularını görür daha sonra kendi düşüncelerinin sonucunda deney ve gözlemlerle doğru sonucu bulur.
    26.önermeye önermeye katılıyorum zaten yaratıcılık olmadan birşeylerin keşfedilmesi mümkün değildir.
    27.önermeye katılmıyorum bilim tarihe göre ve ya sosyal yapıya göre değişmez bilim kesindie ve deney ve gözlemlerle ispatlanır eğer her topluma göre değişseydı bilim evrensel olmaktan çıkardı .
    28.önermeye katılıyorum çünkü insan aklı ve mantığı çerçevesinde bu olayları gözlemleyerek, araştırarak ve deney yaparak somut sonuçlara ulaşır. Bu sonuçları belirli kurallar çerçevesinde düzenleyerek bazı kanunlara ulaşır. Bu kanunlar doğanın sahip olduğu ve doğaya hakim olmanın anahtarıdır. Bu kanunları kullanarak doğayı ve çevresini kendi ihtiyaç ve gereksinimlerine cevap verir bir hale getirir. Ayrıca bu kanunlardan ve gözlem sonuçlarından faydalanarak, evrende bulunan maddelerden kendi ihtiyaçlarına yönelik araçlar üretir. İnsan bu yönüyle diğer canlılardan ayrılır. Biz bu anlattıklarımızın bütününü bilim adı altında toplayabiliriz. Bilimsel bilgi gözlem ve deneyler sonucu elde edilen sonuçların derlenmesi sonucu oluşur ve gözlem ve deneylerle kanıtlandığı için evrensel nitelikli ve objektiftir. Farklı kültürler ve soysala yapıların kendilerine özgü bir bilim anlayışı olamaz. Çünkü doğa kanunları tüm dünyada geçerlidir. Bu sebeple insanı kendi kimliğini, dilini ve bakış açısını bir yana bırakıp nesnel bir bir bakış açısı yakalamak zorundadır. İnsanlık tarihi bizlere toplum sahiplerinin yüzlerce yıl erk sahipleri tarafından erk sahipleri tarafından kutsal kavramların sömürülüş sürecini açıkça göstermektedir. Bu süreç daha dikkatli göz gezdirildiği zaman daha anlamlı olacaktır. Egemenliği elinde tutan grupların kendi otoritelerini engellemek amacıyla tüm sansürleri meşru kılma çabaları dikkat çekicidir. İnsanların belirli ideolojilerle yönlendirilmeleri, bazı kalıplara hapsedilmeleri ve dogmatik düşünce sistemlerine esir edilmeleri düşünce gelişimini olumsuz etkilemiştir. Ayrıca özgür iradenin engellenmesi ve otoriteye sorgusuz kesin itaat kültürel sosyal ve bilimsel gelişimi olumsuz etkilemiştir. Ta ki Avrupa’da başlayan Aydınlanma çağına dek. Aydınlanma, bireye cemaat kültüründen uzaklaşmayı ve bireysel hakları savunabilme, köle anlayışından vatandaş anlayışına geçmeyi, hür bir ortamda farklı düşüncelerin bastırılmadığı aksine zıt düşüncelerin tez- antitez kavramları çerçevesinde yeni sentezlerin oluşturulduğu ve özgür düşüncenin ortaya çıktığı bir ortam sağlamıştır. Dolayısıyla bu olanaklar insanoğlunun bilimsel, kültürel ve sosyal yönden gelişimini körüklemiştir Orta Çağ’da kilisenin dini değerleri kullanarak kendi otoritesini kesin bir dille meşru kılma çabası insanları daha rahat kullanma ve yönetme olanağı sağlamıştır. İnsanların özgür bir iradeyle ve mantık kuralları çerçevesinde düşünebilme yetileri kontrol altında tutulduğu sürece sömürülmeleri ve kandırılmaları daha kolay olmuştur. Tek tip düşünce tarzı da tek tip bireyler ve düşünceler üretmiştir sonuç olarak kültürel ve bilimsel zenginlik gelişememiştir.

    YanıtlaSil
  32. . Bununla beraber kilisenin insanların bazı sorularına cevap verme sorumluluğunu da yadsıyamayız. Kilise tarafından dünya merkezli evren modelinin savunulması bunun en somut örneklerindendir. Ancak kilisenin donuk öğretilerinin bir gün birileri tarafından yanlışlanması demek, insanın üzerine atılan ölü toprağını atması ve otoritenin sarsılması demektir. Dolayısıyla erk sahipleri kendi öğretilerinin anti-tez lerinin ortaya atılmasına tahmmül etmeleri beklenemezdi. Çünkü bilimsel gerçeklerin gün yüzüne çıkması insanların itaat ettikleri otoriteyi sorgulamalı demekti. Bu sebeple eleştirel görüşlere böyle bir düzende tahammül edilmesi beklenemezdi. Dolayısıyla insanı gerçeğe götüren bilimsel sonuçlar otorite sahipleri tarafından ellerinden geldiğince sansürlendi ve insanlara sevimsiz bir şekilde lanse edildi. Bu sayede düşünmeyen ve kalıplara sıkıştırılmış insan sürüleri daha kolay yönetiliyor ve sömürülüyordu. Kalıplaşmış dogmaların empoze edildiği insanlık ise fiziksel ihtiyaçlarının ötesine geçemeyen, günlük olaylara oyalanan basit bir varlık haline getiriliyordu. Bilim insanın doğayı ve evreni tanıması, anlaması ve kendi çıkarlarına göre düzenlemesi; insanın hak ettiği evrensel değerine ulaşmasında en mutlak yol göstericidir. Bilimin çizdiği yol mutlak doğruların temsil edilmesiyle, pozitivist yöntemlerin işe koşulmasıyla, aklın mantığın rehberliğinde kesin sonuçlara götürür. Dolayısıyla insan özgür düşünce ve özgür iradesini kullanarak yapmak istediklerini gerçekleştirir; sosyal, bilimsel, kültürel ve ekonomik zenginliğe ulaşır. aksi taktirde köle efendi paradoksu aşılamaz. İnsanlığın bugünkü bilimsel zenginliğe ulaşması çok sancılı evrelerin yaşanmasıyla gerçekleşmiştir. Bu süreci iyi anlamak ve kavramak şüphesiz bizim en önemli görevlerimizdendir. Galilie, kepler ve Kopernik gibi bilim adamları bilimsel düşünce ve yöntemin en ateşli savunucularındandı. Kilise tarafından yüzyıllardır kabul edilen statik bilgilerin gözlem ve verilere dayanarak geçersiz olduğunun ispat etmeleri kiliseyi çok sancılı bir döneme sokmuştur. İnsanların yeni bilgileri öğrenmesi, üzerlerine serpilen ölü toprağını atmaları, bilimsel yöntemi kullanarak çok yönlü düşünme becerilerini elde etmeleri statükoyu tehdit etmiştir. Çünkü insan ne kadar az düşünürse o kadar kolay yönetilir. Toplumlar ne zaman ki bilimsel çalışmalara önem vermiş, özgür düşünceyi savunmuş, aklın ve mantığın rehberliğini yol gösterici olarak kabul etmiş ise o zaman insanlığın gelişimine katkıda bulunmuşlardır. Özgür ve eleştirel düşünce, objektif bakış açısı, araştırma, inceleme gibi değerler insanoğlunun gelişimi yolunda en temel etkenlerdendir. Bu değerler etrafında toplanmış düşünen beyinler insanoğlunun çağdaşlaşması ve medenileşmesi yolunda emin adımlarla ilerleyeceklerdir. Ancak otorite sahiplerinin kendi gündelik çıkarlarını bu değerlerden daha ön planda tutması gelişimi ve ilerlemeyi sekteye uğratacaktır. Anlamsız ideolojilerin insanları ötekileştirdiği, insanların düşünce ufkuna bir set çektiği, farklı kültürlerin ve inançların düşman olarak lanse edildiği bir çatışma ortamında insanlığa yol gösteren pratik bilgilerin ortaya çıkarılması beklenemez. Farklılık, ayrışmayı ve kutuplaşmayı değil zenginliği ve gelişimi gerçekleştirir. Görüşler ve düşünceler ancak diyalektik bir bakış açısıyla ele alındığı zaman bilimsel ve objektif bir değer kazanır.

    29.önermeye katılıyorum çünkü keşif le kurgu birbirlerinden farklı kavramdadırlar
    30.önermeye katılmıyorum bilim her soruya cevap veremez örneğin doğa üstü güçler varlıklar yaşamın gerçek sebebi gibi

    Kaynaklarım:
    http://www.baskent.edu.tr/~tkaracay/etudio/agora/bilim/BilimselBilgi.html
    http://www.cerezforum.com/sosyoloji/39225-bilimsel-dusunce-ve-cagdaslasma.html#ixzz1uYBI1Ock

    http://www.uludagsozluk.com/k/bilim-tum-sorulara-cevap-bulamaz/

    YanıtlaSil
  33. Sinan hocam üçe bölmek zorunda kaldım ...

    YanıtlaSil
  34. 22) Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü bilimsel bilgiler ne kadar tekrarlansa da bir kesinlik ifade etmezler.

    23) Bu önermeye katılmıyorum. Genelde önyargılı bir insanın, özelde peşin hükümlü bir bilim adamının bireysel gibi görünen saplantıları ve zararları, sosyal çevrenin desteği ile birlikte zamanla toplumun düzenini de sarsabilecek boyutta olabilir.

    24) Bu önermeye katılıyorum.Çünkü insanlar eskiden beri evreni anlama ve tanımlama çabası içindedirler. Bunun için de çeşitli yöntem ve teknik geliştirmişlerdir.

    25) Bu önermeye katılıyorum. Bilim insanlarının bilimsel araştırmalarını yaparken var olan teorilerden etkilendiklerini bununda bilimde sübjektifliğe neden olduğunu belirtmişlerdir.

    26) Bu önermeye katılıyorum. Bilimde açıklamaların icadı söz konusu olup bu da büyük ölçüde bilim insanlarının yaratıcılığını ve hayal gücünü gerekli kılmaktadır. Bilim insanları elde ettikleri verileri anlamlı hale getirebilmek için yaratıcılıklarını kullanırlar.Çünkü ellerindeki parça parça verileri kullanarak anlamlı bir bütün oluşturmaya çalışırlar. Bu esnada da hayal gücü ve yaratıcılıklarından yararlanırlar. Tıpkı, yapboz yaparken parçaları birleştirerek bir bütün resim oluşturmak gibi.

    27) Bu önermeye katılıyorum. Çünkü insanların düşünceleri sosyo-kültürel yapılarına göre değişebilir.

    28) Bu önermeye katılmıyorum.Sadece kelimesini kullanmak yanlış olur.Bilimde sadece gözlem ve deney yoktur.Çünkü tarih,psikoloji,sosyoloji gibi alanlarda deney kullanılmaz.

    29) Bu önermeye katılıyorum.Keşfetmek var olan bir şeyi bulmaktır.Kurgulamak ise düşüncelerle, hayallerle ortaya koyulan bilgilerdir.

    30) Bu önermeye katılmıyorum.Bütün sorulara cevap verir demek yanlış olur ancak bütün sorulara cevap vermek için uğraşır,araştırır.

    KAYNAKLAR
    http://www.sosyalsiyaset.net/documents/onyargilarimiz.htm
    http://old.mku.edu.tr/image/sosyalbilimleri/file/31_ozgelen.pdf
    http://bilimindogasi.net/node/28

    YanıtlaSil
  35. 22)kısmen katılıyorum çünkü tekrarlanan deneyler de tarih felsefe gibi bilim dallarına kesin
    Bir şekilde ispatlamış olmaz.
    23) önermeye katılmıyorum. Bilim kesinlikle özneldir, bu yüzden ön yargıdan uzak olması beklenemez.
    24) Bilim tek bir yöntem kullanmaz farklı yollarla evreni açıklamaya çalışır ve sorulara cevap arar.
    25) Bilim aşamalı ve birikimli bir süreçtir. Bu süreç süresince bilimsel bilgiyi keşfetme çabası sonucundaki araştırmalar önceki çalışmalara dayanabilir.
    26) Bilimsel bilgiler merak ile yaratıcılık sonucunda keşfedilir.
    27) Bilimsel sorular ve yöntemler kesinlikle dönemin tarihi-kültürel ve sosyal durumlara göre değişir.
    28)Bilimsel bilgi deney ve objektif gözlerime dayanır fakat sadece bunlardan yararlanmaz.
    29) Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanır ve bunun sonucunda keşfedilir.
    30) Bilim bütün sorulara cevap vermeye çalışır ve arar.
    Kaynaklar:
    www.evren.org
    http://tr.wikipedia.org

    YanıtlaSil
  36. 22)Katılmıyorum. Ne kadar deneylerle ispatlanmış olursa olsun bu aksi ispatlanmayacağı anlamına gelmez.

    23)Katılmıyorum.Bilim insanları çalışmalarına çoğu kez ön yargılarını ve eğilimlerini de katarlar.

    24)Katılıyorum. Bilim Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgidir.

    25)Katılıyorum.Bağımsız ve dürüst bilim insanları varken diğer tarafta çoğunlukla önceki çalışmalardan etkilenen,ilham alan bilim insanları çoğunluktadır.

    26)Katılıyorum.Bilimsel bilginin üretilmesinde hayal ve yaratıcılık önemlidir.Örneğin Bohr’un atomik spektrum çizgilerinden orbitallere ve enerji seviyelerine gitmesi bilimde yaratıcılığa bir örnektir.

    27)Katılıyorum.Bilimsel sorulara cevap arayan her bilim insanı farklı bölgelerde,farklı şartlarda yaşadığı için ve öznel yargıların daha çok ön planda olduğu için değişiklik gösterirler.

    28)Katılmıyorum.Örneğin sosyal bilimler,psikoloji ya da deney ve gözlem imkanı bulunmayan metafizik deney ve gözlemlerle oluşturulamazlar.Fakat bunlar bilim değildir diyemeyiz.Her bilim dalının farklı yöntemlerle oluşturulması söz konusudur.

    29)Katılıyorum.Bilimsel teorilerin oluşturulmasında keşiften çok kurgunun rolü daha büyüktür.

    30)Katılmıyorum.Bilim bütün sorulara cevap veremez fakat cevaplama çabası içerisindedir.

    Kaynaklar

    http://www.teknolojide.com/bilim-nedir_4893.aspx
    http://bilimindogasi.net/node/28

    YanıtlaSil
  37. 22-) Bilimsel bilgi yenilik ve ayıklanma özelliğindedir.Deneylerle tekrarlanıyor olması kesin olarak bilimsel bilginin ispat edildiğini göstermez.Bugün doğru olan bir bilimsel bilginin aksi yarın bulunabilir. Bilimsel bilgi de hiçbir zaman kesinlikten bahsedilemez.

    23-) Bilimin amacı evreni anlamak ve açıklamak için çaba sarf etmektir ve bu yolda bilim insanları ön yargılarından arınmıştır.

    24-) Kesinlikle bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.

    25-) doğru bir önermedir. Bilimi birikimli bir şekilde devam eder. Eskisinin üzerine daima yenisi inşa edilir ve bu süreçte de eskilerden faydalanılır.
    26) Bilimsel bilgiler merak ile yaratıcılık sonucunda keşfedilir.
    27) Bilimsel sorular ve yöntemler kesinlikle dönemin tarihi-kültürel ve sosyal durumlara göre değişir.
    28)Bilimsel bilgi deney ve objektif gözlerime dayanır fakat sadece bunlardan yararlanmaz.
    29) Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanır ve bunun sonucunda keşfedilir.
    30) Bilim bütün sorulara cevap vermeye çalışır ve arar.
    Kaynaklar:
    www.evren.org
    http://tr.wikipedia.org

    YanıtlaSil
  38. 22)bu önermeye katılmıyorum bilimsel bilgi deneylerle ispatlanmaz ama deneylere desteklenebilir.
    23)bu önermeye katılmıyorum bilim insanları çalışmalarını yaparken objektif değillerdir. çalışmalarını yaparken ön yargılarına göre hareket edebilirler.
    24)bu önermeye katılıyorum.çünkü bilim "Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi." olarak tanımlanabilir.
    25)bu önermeye katılıyorum bilim insanları birbirlerinin çalışmalarından ortaya koydukları teorilerden etkilenirler.
    26)bu önermeye katılıyorum bilim insanlarının hayal gücü yaratıcılıkları önemlidir.
    27)bu önermeye katılıyorum. bilimsel sorular kültürel tarihsel din sosyal durumlardan etkilenir. bilim özneldir.
    28)bu önermeye katılmıyorum. bilim sadece deneylerden ibaret değildir.
    29)bu önermeye katılıyorum kurguda insan zihni hayal dünyası etkilidir. bizim zihnimiz dışında var olan şeylerin kanıtlanması keşifdir.
    30)bu önermeye katılmıyorum bilimin cevap veremediği sorular vardır. bu önermeyi dersimizde blogda daha önce yorumlamıştık.
    KAYNAK:http://egitimedair.net
    http://tr.wikipedia.org
    http://bilimindogasi.net

    YanıtlaSil
  39. 22- Tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi kesin bir şekilde ispatlanmış olur.
    Katılmıyorum. Bilimsel bilgi hiçbir zaman mutlak bir doğru anlamına gelmez, olasılıklar üzerine yorum yapar. Bilimi gerçekleştiren ve bilimsel bilgiyi üreten insanoğlu doğası gereği öznel bir varlıktır, yaptıkları çıkarımların objektif olması beklenemez. Bilgi durağan değil aktif bir gelişim ve değişim gösterir. Bilimin en gündelik gerçeklerden en kadim kuramlara kadar bildiğini iddia ettiği her şey, yeni bilgiler ve farklı yorumlar ışığında gözden geçirilmeye ve çürütülmeye adaydır.

    23- Bütün bilim insanları ön yargılarından tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdürürler.
    İnsan sübjektif bir varlıktır, ön yargılarından tamamen arınması ise imkânsızdır. Yaşadığı toplum ve kültürden, farklı düşüncelerden, kendi yarattığı farklı algılardan arınamayacağından ötürü objektif olması beklenemez.

    24-Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.
    Katılıyorum. Bilim, içinde yaşadığımız doğayı ve evreni, bilinen somut ve tarafsız unsurlar aracılığıyla açıklamayı ve bu sayede bilinmeyeni anlamayı amaçlar.

    25-Bilim insanları bir konuda araştırma yaparken o konuda var olan önceki teorilerden etkilenirler.
    Elbette. Bilimsel bilgi değiştirilebilir ve geliştirilebilir. Bilinme aşamasında bulunmayan birçok olgu eski bilgiler ve teorilerden hareketle yapılacak araştırmalarla açıklanabilecek durumdadır. Bu yüzden de bilim insanlarının kendinden önceki teorilerden etkilenebileceği olasıdır.

    26-Bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanırlar.
    Katılıyorum. Bilimin çerçevesi içerisinde yer alan her bilimsel bilgi insan zihni tarafından kurgulanır ve bu kurgulama için de yaratıcılık etkili bir yöntemdir.

    27-Bilimsel sorular ve yöntemler tarihi-kültürel ve sosyal durumlara göre değişir.
    Evet değişebilir. Bilimsel bilgi geniş bir toplum ve kültür içinde üretilirler. Her farklı yüzyıl beraberinde farklı soruları da doğurur. Çünkü bilim geliştikçe ve değiştikçe yeni soruları da beraberinde getirir. Bu yüzden de etkilendikleri kültürel ve sosyal durumlar her yeni sorunun niteliğini de değiştirir.

    28-Bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşturulur.
    Katılmıyorum. Bilimsel bilginin bu tarafı fen bilimlerinde etkili bir yöntem olarak kullanılabilse dahi kesinlik ifade etmez. Bilim sadece fen odaklı açıklamalar bütünü değildir. Bilimsel yöntem tarihsel ve betimsel yöntem olarak farklılık gösterebilir ki bu durumda deney ve gözlemler geçerliliğini yitirip yerini daha farklı yöntemlere teslim eder.

    29-Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler.
    Katılıyorum. Bilim insan tarafından kurgulanır, çünkü her bilimsel bilgi bilinmeyene yönelik getirilen bir açıklamadır. Bilgi değişen ve gelişen bir kavramdır, kesinlik ifade etmez. Keşif insan zihnin ve algısının dışında gerçekleşen bir durumun kanıtlanması iken kurgu insan zihni doğrultusunda algılanan durumların toplamıdır. Bu yüzden de bilimsel teoriler de insanların kurgularından ibarettir.

    30-Bilim bütün sorulara cevap verir.
    Katılmıyorum. Bilim bütün sorulara cevap veremez ancak bu yönde çalışmalar yapar. Bazı soruların cevabının şu an için bulunamamış olması bilimin hatası değildir, zaman kavramına hapsolan insanoğlunun bu cevabı bulamıyor olmasıdır.

    http://www.wfsj.org/course/tr/pdf/ders5.pdf
    http://www.muhteva.com/bilim-nedir-t83781.html

    YanıtlaSil
  40. 22)katılıyorum ama tekrarlanan deneylerin tutarlılığı burda çok önemlidir.

    23)katılmıyorum ,buna çok ender rastlanır genel itibarıyla bir bilim adamı ön yargılarını da çalışmalarının arasına katar.

    24)kısmen katılıyorum tam anlamıyla açıklayamaz ,açıklamaya çalışır.

    25)kesinlikle katılıyorum ,çünkü bilim birikimli olarak ilerler

    26)bilim insanları beyinlerinde kurguladıklarını bilime dökerler.
    katılıyorum.

    27)katılmıyorum bilimsel bilgi her yerde aynı niteliği taşır

    28) katılmıyorum ,bazı bilim adamları bilimsel çalışmalarına subjektifliklerini de katmaktadırlar.

    29)katılıyorum kurgu olmadan keşif söz konusu olamaz
    30)kesinlikle katılmıyorum bilimin yanıt veremediği soruların olduğunu diğer yorumlarımda tartışmıştım.

    YanıtlaSil
  41. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  42. teşekkürler arkadaşalar,
    fırsat buldukça cevap yazmaya çalışacağım,
    hepinize iyi çalışmalar...

    YanıtlaSil
  43. hocam yorumum silinmiş bir daha yapıyorum.
    22-Tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi kesin bir şekilde ispatlanmış olur.
    önermeye katılmıyorum, bilimsel bilgi tekrarlanabilen deneylerle ispatlanır fakat kesin bir şekilde değil. ispatlanmamış teorilerden kanunlara kadar tüm bilimsel bilgiler zamanla çürütülebilir.

    23-Bütün bilim insanları ön yargılarından tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdürürler.
    Katılmıyorum, bilim insanlarının önyargılarından tamamen arınmış olması gerekir, fakat bütün bilim adamları önyargılarından tamamen arınmış değildir.

    24-Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.
    Katılıyorum, insanlar çok eski zamanlardan beri yaşadıkları yer olan dünyadan başlayıp evreni anlama ve açıklama çabasındadırlar.

    25-Bilim insanları bir konuda araştırma yaparken o konuda var olan önceki teorilerden etkilenirler.
    Katılıyorum, bilim insanları herhangi bir konuda araştırma yaparken daha önceden o konuyla ilgili yapılmış olan tüm çalışmaları gözden geçirirler. Ve doğal olarak etkilenirler de.

    26-Bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanırlar.
    Katılıyorum, bilim insanları bilimsel bilgiyi oluşturmaya çalışırken, kendi yaratıcı olup konuya farklı açılardan bakmak zorundadırlar. bilim insanları farklı bakış açılarıyla bakıp sorunlara yaratıcı, değişik çözümler getirmeselerdi bilim bu kadar ilerleyemezdi.

    27-Bilimsel sorular ve yöntemler tarihi-kültürel ve sosyal durumlara göre değişir.
    Katılıyorum, bilim insanları önce yakın çevrelerindeki sorunları çözmeye çalışırlar ve bu yüzden yaşadıkları çevre ve kültür ortamından çok etkilenirler.

    28-Bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşturulur.
    Katılmıyorum, bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşmaz, bilim insanının kendi yaşantısına bağlı olarak değişik yöntemler kullanılarak da bulunabilir. bilimsel bilgi oluşturulurken sadece bilimsel yöntem değil bir çok farklı aşamadan geçerek oluşabilir.

    29-Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler.
    Katılıyorum, bilimsel teoriler kurgulanırlar. Keşfedilme herhangi bir şeyi olduğu gibi ortaya çıkarma anlamına gelir, Halbuki bilimsel teoriler insanların beyninde kurgulanır. Ondan sonra çalışmalarla desteklenip geliştirilebilir.

    30-Bilim bütün sorulara cevap verir.
    Katılmıyorum, bilim bütün sorulara cevap vermez fakat vermeye çalışır.

    Kaynaklar;
    www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf
    www.hayatnotu.com/turkce-indir/bilimsel-teori-nedir.html

    YanıtlaSil
  44. 22. Katılmıyorum. Bilimsel bilgiler zamanla araştırma genişledikçe değişebilir. bilimsel bilginin edinildiği şartlar ve araştırmacının yöntemleri değişkenlik sebeplerindendir.
    23. Katılıyorum. Bilim insanları ön yargılar yüzünden bilimsel araştırmalara yanlış yön vermiş ve yanlış çıkarımlarda bulunmuşlardır. Örneğin; Darwinist bilim insanları Darwin teorisine dayanarak insanlığı başka bir hayvan olarak düşünme ön yargısına kapılarak yanlış sonuçlar çıkarmıştır.
    24.Katılıyorum. Bilim, evren içerisindeki sayısız kural ve kanunu araştırmak ve keşfetmek için yapılır.
    25.Katılıyorum. Bilim insanları yapmak istedikleri araştırma konusunda diğer teorilere ve bilimsel bilgilere değindikten sonra araştırmalarına yön verirler. Bu yüzden teoriler araştırmaları gerek olumlu gerekse olumsuz yönde etkiler.
    26.Katılıyorum. Bilimsel bilgi bu bilgiye ulaşanın yaratıcılığına bağlı olarak kapsamlı ve etkili olur. Kişinin hayal gücü bu bilgiler ulaşmasını sağlar.
    27.Katılıyorum. Bilimsel sorular her toplumun ihtiyacına göre yöneltilirler. Her toplumun ihtiyaçları farklılık gösterebildiğinden bu sorularda değişebilir. Örneğin geometri Mısırlıların Nil nehrinin taşmasından daha az zarar görmek için sorulan soruların bir ürünüdür.
    28.Kısmen katılıyorum. bilimsel bilgi sadece objektif gözlem ve deneylerle oluşmalıdır. ancak bilimsel bilgiye ulaşırken tüm bilim insanları objektif olmayabilirler.
    29.Bu önermeyi "Bütün teoriler insanlar tarafından kurgulanır sonra keşfedilir." şeklinde değiştirirsek daha doğru olur. Çünkü bir insan kendince bir kurgu yapmadan keşifde bulunamaz.
    30.Katılmıyorum. Bilim evreni açıklamak amacıyla yapılır. Ancak evrenin karmaşık yapısı ve düzeninde hala açıklanmayı bekleyen birçok durum vardır. Genellikle de dini konulara da açıklık getiremez..

    YanıtlaSil
  45. http://bigalioglu.blogcu.com/tez-hipotez-teori-yasa-bilimsel-yontem-bilimsel-dusunce-bi/2870583

    YanıtlaSil
  46. 22) katılmıyorum.çümkü bilimde kesinlik diye bir sey yoktur. kanunların bile çürütüle bilme ihtimali varken neden tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi kesin bir sekılde ıspatlanabilsinki.
    23)katılmıyorum. insan oğlunun dogasında duygu düşünce his gibi seyler her zaman vardır vede var olacaktır. sonucta bişlim insanlarıda birer insan oldugundan dolayı ister istemez bir ön yargıya sahip olacaklardır.
    24)kısmen katılıyorum çünkü bilim her zaman evreni anlıyacak diye bir kaide yok bence. çünkü kimi insanlar evreni anlama cabası yerıne içlerındekı isteklerı gerceklestırmek ıcın bılımı kullanırlar.örnegın atom bombası elde etmek ıcın yapılan bilimi kullanırlar.
    25)kısmen katılıyorum . bazı bilim adamları kendi mantıgı vede bıldıgı yol dogrultusunda hareket eder.ama bılım adamlarının genelı öncekı bılım ınsanlarının yaptıgı calısmalardan etkılenır vede üzerlerıne kendılerınden bır seyler eklerler.
    26)katılıyorum çünkü bilimsel bilgi elde edılırken bilim ınsanları yaratıcılıklarını konustururlar adeta.beyınlerındekı soyut degerleri yaratıcılık denen köprü sayesınde somuta degerlere dönüştürürler.
    27)katılıyorum. tarıhı degerler sosyal durumlar bilimsel bilginin çesıdını vede nıtelıgını önemlı ölcüde etlıleyebılıyor.
    28)katılmıyorum her ne kadar somut süreclerde etkılı olabılıyorsa bılımsel bılgının olusmasında mutlaka ınsanın ıcınde gecen soyut durumlar örnegın hayal gücü, düşünce yapısı da mutlaka önemlıdır.
    29) katılıyorum .cunku ınsan tarafından olustuırulan degerlerdır bunlar.
    30)kesınlıkle katılmıyorum.çünkü bilimin cevap veremeyecegı sorularda vardır.örnegın metafizik gibi.
    kaynaklar :
    www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf
    http://tr.wikipedia.org

    YanıtlaSil
  47. 22) katılmıyorum.çümkü bilimde kesinlik diye bir sey yoktur. kanunların bile çürütüle bilme ihtimali varken neden tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi kesin bir sekılde ıspatlanabilsinki.
    23)katılmıyorum. insan oğlunun dogasında duygu düşünce his gibi seyler her zaman vardır vede var olacaktır. sonucta bişlim insanlarıda birer insan oldugundan dolayı ister istemez bir ön yargıya sahip olacaklardır.
    24)kısmen katılıyorum çünkü bilim her zaman evreni anlıyacak diye bir kaide yok bence. çünkü kimi insanlar evreni anlama cabası yerıne içlerındekı isteklerı gerceklestırmek ıcın bılımı kullanırlar.örnegın atom bombası elde etmek ıcın yapılan bilimi kullanırlar.
    25)kısmen katılıyorum . bazı bilim adamları kendi mantıgı vede bıldıgı yol dogrultusunda hareket eder.ama bılım adamlarının genelı öncekı bılım ınsanlarının yaptıgı calısmalardan etkılenır vede üzerlerıne kendılerınden bır seyler eklerler.
    26)katılıyorum çünkü bilimsel bilgi elde edılırken bilim ınsanları yaratıcılıklarını konustururlar adeta.beyınlerındekı soyut degerleri yaratıcılık denen köprü sayesınde somuta degerlere dönüştürürler.
    27)katılıyorum. tarıhı degerler sosyal durumlar bilimsel bilginin çesıdını vede nıtelıgını önemlı ölcüde etlıleyebılıyor.
    28)katılmıyorum her ne kadar somut süreclerde etkılı olabılıyorsa bılımsel bılgının olusmasında mutlaka ınsanın ıcınde gecen soyut durumlar örnegın hayal gücü, düşünce yapısı da mutlaka önemlıdır.
    29) katılıyorum .cunku ınsan tarafından olustuırulan degerlerdır bunlar.
    30)kesınlıkle katılmıyorum.çünkü bilimin cevap veremeyecegı sorularda vardır.örnegın metafizik gibi.
    kaynaklar :
    www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf
    http://tr.wikipedia.org

    YanıtlaSil
  48. 22. önerme ye katılmıyorum burada kesinlikten bahsedilemez; Deney, gözlem veya akıl yürütmeyle bilgi üretme süreci tekrarlanabilir aynı şekilde yapılan deney ve gözlem tekrarladığında aynı sonuçları verebilir. Bilimsel bilgi daima denetlenir, ayıklanır, çeşitlenir ve yenilenir.
    23. önermeye katılmıyorum; bilim insanları her şeyden önce insandır ve insani özellikler taşımaktadır bu tabi ki önyargı durumlarını da kapsar. Ne kadar çok ön yargıya sahip olurlarsa olsun bunu çalışmalarına yansıtmamaları gerekir.
    24. önermeye insanlar yeryüzünü anlamlandırmaya çalışır, merak eder, yaşam standartlarını da arttırmaya çalışır. Olayları anlamlandırmaya çalışması dünyanın gizemlerle dolu olduğunu düşünür ve bunları çözümlemeye çalışır. Daha sonra da sorunları çözmeye değil çözümden öteye gitmeye çalışır.
    25. önermede yine kesinlik kullanılmaz etkilenebilir aynı şekilde etkilenmeye de bilir. Birçok bilim adamı birbirlerinin yaptığı çalışmalardan, teorilerden etkilenmiş hatta onları çürütmeye çalışmışlardır.
    26. önermeye katılıyorum bilimde büyük ölçüde insanların yaratıcılıkları ve hayal güçleri ön plandadır. Elde edilen bilgiler ancak hayal gücü ile işlenebilir hal alır. Einstein bile hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğunu vurgulamıştır.
    27. önermeye katılıyorum bilim insanları yaşadığı toplum ve onun özelliklerinden etkilenir. Toplumun ihtiyaçları, gördüğü eksiklikler ve değiştirmek istediği şeyler etrafında fazlaca kafa yorar. Kısaca toplumdan hem etkilenir hem de toplumu etkiler.
    28. önermeye katılmıyorum; bazı bilgiler o anlık bulunmuş olabilir ve sadece kelimesi ile sınırlandırılamaz. Örneğin tarihle ilgile bir bilimsel bilgi nasıl tekrarlanıp deneyi yapılacak? Bilimsel bilgileri sadece fen dersleri ile ilişkili olarak düşünmemek gerekir.
    29. önermeye katılıyorum bilimsel bilgiler kurgular sonucu ortaya çıkar keşfedilmezler. Keşif önceden var olan bir şeyi bulmaktır. Kurgulamada ise var olmayan şeyi ortaya çıkarmak amaçlanmıştır.
    30. önermeye bilim tüm sorurla yanıt veremez sadece tüm sorulara yanıt arar hala günümüzde açıklanamayan birçok soru bulunmaktadır. Örneğin bilim adamları bunlara hala yanıt bulamamıştır: rüya görmek, batıl inanç, gülmek, iyilikseverlik, yüz kızarması, sanat…
    KAYNAKLAR:
    http://www.baskent.edu.tr
    http://www.teknolojide.com
    http://www.chip.com.tr
    NOT YAYIMLAMIŞTIM AMA ŞİMDİ TEKRAR YAYIMLIYORUM!!!

    YanıtlaSil