19 Mart 2016 Cumartesi


Arkadaşlar Merhaba,
Aşağıda Cuma derste konuştuğumuz Batlamyus ile ilgili bir parça ve yedi soru var. Sizden isteğim bu parçayı dikkatli bir şekilde okuyup, bu yedi soruya açık-anlaşılır-detaylı cevaplar vermeniz. Çarşamba akşam 21;00 a kadar cevaplarınızı yazmanız gerekiyor. Sorulara cevap verirken yararlandığınız kaynakları (kitap, dergi, internet adresi, vb.) en alta açık bir şekilde belirtmenizi istiyorum. Hepinize kolaylıklar diliyorum...

BATLAMYUS (M.S. 85-165)
Hiç gökyüzüne bakıp korkuyla çığlık attığınız olur mu? Her baktığımızda başka bir yerde olan büyük sarı bir yuvarlak var yukarıda. Bu yuvarlak birden batar gözden kaybolur ve ışık saçan binlerce noktacık görünmeye başlar. Gökyüzüne baktığımızda paniğe kapılmıyorsunuz herhalde. Bu parlak şeylerin ne olduklarını biliyorsunuz. Ufak ve yakın görünmelerine karşın gerçekte Güneş, Ay ve yıldızların çok büyük ve çok uzak olduklarını da biliyorsunuz. Ancak bu bilgileri kendi başınıza edinmediniz. Evren hakkında şimdi bildiğimiz şeyleri öğrenmek için bilim insanları binlerce yıldır, çoğu kez karmaşık aygıtlar kullanarak gökyüzünü inceleyip duruyorlar.

Ancak şimdi gökyüzündeki o şekiller hakkında bildiğiniz şeyleri bir an için unutun ve sonrada sadece eski astronomların kullandıkları –iç aygıtları- yani, gözlerinizi kullanarak onları inceleyin. Gökyüzüne bakarken kendinize “yukarıdaki şu nesneler ne acaba? Ne kadar uzaktalar? Ne büyüklükteler? Dönüyorlar mı yoksa duruyorlar mı?” diye sorun. Sonra da bunları merak eden herkesin yaptığı gibi şu soruyu sorun kendinize: "bütün bunların arasında benim yerim ne?”
Eğer her şeyin merkezinde olduğunuzu hissederseniz, böyle hisseden ilk kişi siz olmayacaksınız. En eski çağlardan yakın diyebileceğimiz zamanlara kadar insanoğlu, Dünyanın evrenin merkezinde olduğunu ve her şeyin Dünya'nın çevresinde döndüğünü düşünüyordu. İnsanların böyle düşünmesinin bir nedeni gözlemlerin bu doğrultuda olmasıydı. Düşünün bir kere, Güneş doğudan doğup tepemizden geçip batıdan batarken o Dünya çevresinde dönüyormuş gibi görünüyordu. Dünya ise size ayaklarınızın altında kıpırdanıp dönüyormuş gibi gelmiyor. İnsanın, Dünya'nın her şeyin merkezi olduğunu düşünmesinin bir başka nedeni de kendini beğenmişliğidir. Yaşadığımız yerin yaşanılabilecek en önemli yer, bütün hareket ve heyecanın merkezi olduğuna kendimizi inandırmak kolaydır. Ancak bu düşünceye bu kadar uzun süre ve bu kadar yaygın biçimde inanılmasın en önemli nedeni Roma imparatorluğunda yaşayan Batlamyus (Ptolemaios) isimli bir bilim insanının kendinden önceki düşünürlerin araştırmalarını toparlayıp üzerine yaptığı çalışmalarıdır.  
Düşünceleri pek uzaklara yayılmış çoğu düşünür gibi Batlamyus'ta doğru zamanda doğru yerde olma şansını yakalamıştı. Bu onun için, ikinci yüzyılda ve Mısır'daki İskenderiye'de olmak demekti. Büyük roma imparatorluğunun resmi başşehri Roma olduğu halde o dönemin bütün ünlü ilim ve bilim adamlarının çalışmak ve fikirlerini paylaşmak için geldikleri yer İskenderiye idi. Kuzey Afrika sahilindeki bu heyecan verici şehirde Batlamyus Dünya –merkezli evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı bir tablosunu geliştirdi ve bunu destekleyici bazı bilimsel düşünceler öne sürdü. 
Batlamyus'u etkileyen sizinde hemen yapabileceğiniz bir deneyin sonucuydu: bir taşı bırakmak. Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez, Dünya'ya düşer. Batlamyus Dünya'daki nesnelerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kuralı izledikleri sonucunu çıkardı. Taşın hareketi Dünya merkezli olduğuna göre gökyüzündeki nesnelerin hareketleri de Dünya merkezli olmalıydı. Bu Batlamyus'a Güneş'in, Ay'ın, gezegenlerin ve yıldızların havada süzülüp Dünya'dan uzaklaşmadıklarını, her gün geri geldiklerini anımsatıyordu.
Evrenin ayrıntılı bir betimlemesini yapmak için Batlamyus Mars, Satürn, Jüpiter, Venüs ve Merkür (o çağda bilinen gezegenler bunlardı) gezegenleri ile yüzden fazla yıldızın hareketini kaydetti. Yıldızlar Batlamyus'un beklediği gibi, dünya merkezli çemberler üzerinde hareket ediyorlar, ancak gezegenler, bazen kusursuz bir çember üzerinde döner gibi görünmüyorlardı. Böylece Batlamyus gezegenlerin, büyük çemberler üzerinde hareketleri sırasında, "ilmek" denilen küçük çemberler üzerinde de dönmeleri gerektiği sonucuna vardı.
Batlamyus'un çalışmaları İskenderiye'den bütün roma imparatorluğuna, ayrıca Arapçaya çevrilip bütün orta doğuya yayıldı. Bu sonuçlar Hıristiyanlarca da benimsenerek din adamları ve şairler tarafından bütün Avrupa'ya yayıldı ve bu etki bin yıl sürdü. Bir gök bilimcinin gözlemlerine tıpatıp uyan, bu kadar yalın bir güzelliği olan ve insanları her şeyin merkezine oturtan böyle bir evren modeli dünyada yaşayan herkes tarafından çekici bulunmuştu.
Kendinden sonra gelen bilimciler gökyüzü araştırmalarını geliştirdikçe gezegenlerin, Batlamyus'un fark etmediği bazı hareketler yaptıklarını gözlemlediler. Ancak Batlamyus'un modelini dışlamak yerine, eğri büğrü, kargacık burgacık bir sürü ilavelerle yörüngeleri ayarladılar. Batlamyus'un modelini korumak uğruna bilim insanları geçen bin yıllık sürede biraz tavizden kaçınmamışlardı. Ancak ....
“Bilimsel Gaflar Doğruya Giden Eğri Yolda Serüvenler” (Tübitak yayınları, 1999); Mahmut POLAT, (Doktora tez çalışması, 2011)  

SORU 1: Parça içerisinde hiç olgu, genelleme, hipotez, bilimsel yasa ya da teori var mıdır?
A-) Varsa bunlarla ilgili örnekleri metin içerisinden alıntılar yaparak gösteriniz. (Örneğin seçtiğiniz bir cümlenin neden bir teori olduğunu ya da bilimsel yasa olduğunu düşündüğünüzü açıklayınız.)
B-) Yoksa neden bu parçada hiç bu bilgi türlerinin (olgu, genelleme, hipotez, teori, yasa) olmadığını açıklayınız.
SORU 2: Sizce Batlamyus’un hazırladığı açıklayıcı tablo parçanın genelinde öne sürdüğü düşünceler ve açıklamalar sadece kendi zihninin ürettiği öğelerden mi oluşmaktadır? Bilimsel açıklamaları (teori, hipotez, yasa gibi) üretmede bilim insanlarının hangi özellikleri ön plana çıkar?
SORU 3: Batlamyus’un bilimsel çalışmalar açısından en büyük şansı neydi? Bilim insanları neden çalışmalarını başka bilim insanlarına da açmak zorundalar?
SORU 4: Batlamyus öne sürdüğü evren modelini desteklemek için ne yaptı? Bir bilimsel çalışmanın olgusal deneyler ve sağlam gözlemlerle test edilmesi gerekir mi? Sizce deneylerin ve gözlemlerin bilimsel çalışmalar için önemi nedir?
SORU 5: Batlamyus’un Evrene ilişkin modelinin çok uzun süre (yaklaşık bin yıl) ve birçok yerde geçerliliğini koruyabilmiş olmasının nedeni ne olabilir?
SORU 6: Batlamyus’un modelinin gözlem verileriyle uyumu ne düzeyde olmuştur? Sizce bu uyum düzeyi ile bilimsel bir modelin geçerliliği (belli bir zaman içinde bilim çevrelerince kullanılır olması) arasında nasıl bir ilişkiden söz edilebilir? Açıklayınız.
SORU 7: Batlamyus ve daha sonraki yıllarda gelen bilim insanları neden bazı durumlarda evren modeline "ilmek" denilen yeni yörüngeler ya da farklı unsurlar eklemişlerdir? Bu model neden tamamen terk edilmemiş ve onu kurtarmak adına bazı tavizler verilmiştir? Açıklayınız. 

159 yorum:

  1. Hocam merhaba,kolay gelsin..
    C-1 Batlamyus Dünya –merkezli evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı bir tablosunu geliştirdi ve bunu destekleyici bazı bilimsel düşünceler öne sürdü. Buradaki dünya merkezli evren modeli yasadır.O zamanlarda kabul görmüş gözlemler tarafından kanıtlanmıştır.
    Taşın hareketi Dünya merkezli olduğuna göre gökyüzündeki nesnelerin hareketleri de Dünya merkezli olmalıydı.Buradaki cümle bir hipotezdir.Eğer taşın hareketi Dünya merkezli ise gökyüzündeki cisimlerin hareketi dünya merkezlidir.
    C-2 Hayır oluşmamaktadır binyıl sonraki çalışmalarda bile destekleniyor olması sadece kendi zihninin ürettiği değil gözlemlerinin,herkesin aynı düşüncede ortak kabul görmesinin onun sadece zihninin ürünü olmadığını gösterir.
    -İyi bir gözlemci olması ön plandadır.
    - Bilim adamı çalışmalarını sonuca ulaşıncaya kadar sürdürür.Gözlemler ve deneyler sürekli yapılır.
    -Bilim adamı sabırlıdır.Çünkü sürekli aynı şeyi yapmak gözlemlemek sabır gerektiren bir konudur.
    C-3 En büyük şansının eğitim şansı olduğunu düşünüyorum.O dönemde İskenderiye de ilim ve bilim insanlarının buluştuğu yerde bulunmasıdır.
    -Konusunda bilgilidir.Çünkü sonraki gözlemler bile onu destekler niteliktedir.
    Bilim insanlarının çalışmalarını başka insanlara da açmasının nedeni diğer bilim adamlarının hem düşüncelerini almak hem de o düşünceler doğrultusunda üzerinde düşündüğü bilgiyi daha da geliştirmektir. Ayrıca Bilim insanları başkalarına düşünceleri paylaşır diğer bilim adamlarını da daha önce bu konular üzerinde çalışmışsa onlara var olan bilgilerini aktarır ve böylece çalışmalar gelişebilir.
    C-4 Batlamyus evren modelini desteklemek için gözlemlerini sundu.Hareketlerini inceledi ve bunları not etti daha sonra da elinde olan verilerle bu evren modelini oluşturdu.
    Olgusal deneyler ve sağlam gözlemlerle test edilmesi gerekir çünkü bunu kanıtlaması gerekir.Bilim insanı bulduğu teori veya yasaları ispatlamak için onları deneyip gözlemlerini sunması gerekir çünkü diğer bilim adamları farklı sonuçlara varabilir onlarında aynı sonuca varacağını kanıtlaması gerekir.Batlamyus ise sağlam gözlemlerle evren modelini oluşturmuştur ki binyıl sonra ki çalışmalar bile gözlemleyemediği bazı hareketlerinin olduğunu gösteriyor.Ve bu yüzden onun çalışmalarını-gözlemlerini- eğri büğrü, kargacık burgacık bir sürü ilavelerle yörüngeleri ayarladılar.
    Bence kabul görmesi için en önemli etkendir.Yani bir bilim insanı onu ispatlamak zorundadır; çünkü başka bir bilim adamı onun bilimsel çalışmalarını (Deney yok,gözlem yok ben neden buna inanayım?) kabul etmiyorum diyebilir.
    C-5 Gözlemler bakımından farklı olabilir.Gözlemleme teknikleri(optik,teleskop alanında yapılan çalışmaların gelişmesi) bakımından da.Bin yıllık süre boyunca kabul ediliyor çünkü diğer bilim adamları gözlemlerinin doğru olduğunu sadece gözlemleyemedikleri bazı hareketleri olduğunu düşünüyor. Batlamyus'un fark etmediği bazı hareketler yaptıklarını gözlemlediler,parçadan aldığım bu cümle böyle düşünmemi sağladı.
    C-6 Modelin uyumu gözlemler verileriyle genellikle uymuştur çünkü daha sonraları gözlemlenemeyen bazı hareketleri olduğu keşfedilmiştir.
    Uyum düzeyi arttıkça modelin geçerliği artar.Bilim insanlarının bazı bulduğu teorilerinin şuanda kullanılan teknolojide bile değiştirilmemesi gözlemlerinin modeliyle uyum derecesinin yüksek olduğunu gösterir ki bu da iki bin yıllık teknolojik ilerlemenin bile fazla değiştirmediğini gösterir.
    C-7 Gözlemlerde kullanılan teknolojik değişim sonucunda yeni hareketleri keşfetmişlerdir.
    Bilim insanının o dönemdeki başarısından evren modeli başarısından dolayı olmuştur.Eğer modelimiz tamamen yanlış olsa idi Batlamyus evren modelini tamamen yanlıştır diyip modeli çürütürdük ama batlamyusun gözlemleyemediklerini üstüne eklemişlerdir.

    http://emrebahar.blogspot.com.tr/2012/03/gozlem-tekniginin-avantajlari-ve.html
    http://teori.nedir.com/
    http://www.fenodevi.com/bilim-adamlari/111-bilim-adamlarinin-ortak-ozellileri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Merhaba İbrahim, dünya merkezli evren modeline yasa demişsin buna katılmıyorum bence teoridir. Çünkü yasalar Evren'in her köşesinde geçerli olan, değişmez olan kurallardır. Günümüze bakacak olursak dünya merkezli evren modeli geçerliliğini korumuyor.

      Sil
    3. merhaba sevcan, dünya merkezli evrene yasa dememin sebebi cümlemin sonunda kullandığım o zamanlarda kullanılmış olmasından dolayıdır,değiştirilmediği için ben o bakımdan düşündüm.Şuan ise geçerliliğini korumamaktadır.

      Sil
    4. Merhaba İbrahim,
      1. cevap için metinde daha fazla örnekler var, ayrıca "genelleme" ve "hipotez" kavramlarına bir daha bakalım. Sevcan güzel bir tartışma başlatmış ama pek devamı gelmemiş, yasa ile teori arasındaki fark nedir???
      2. cevabın biraz daha derinleştirilmesi gerekir.
      5. cevab için parçayı dikkatli bir şekilde okuyalım.
      7. cevapta biraz eksik...


      Sil
    5. merhaba İbrahim bende Sevcan arkadaşımla aynı konuya değinecektim...Dünya merkezli evrene sen de dahil bir çok arkadaşımız yasa demiş. Bunu demeden önce yasanın tanımını ve bazı araştırıdığım bilgileri paylaşmak istiyorum. İlk önce yasa demeden önvce yasanın tanımını bilmeliyiz diye düşünüyorum ayrıca sadece yasa nın tanımını da bilmekte yeterli olmamakla birlilikte Dünya merkezli evren modelinin geçerliliği ve o dönemden sonra ortaya atılan başka modeller dünya merkezli evren modelini nasıl etkilemiştir? Çürütülebilmiş midir ?. Bu sorulara cevap bulmamız lazımdır. Ve araştırmalarıma göre bu model sadece teori olarak kalmıştır. Yasa: Belirli şartlar altında bir olayın olma olasılığıdır.Ve yasa değişmezdir. Teori ise :farklı bilimsel gerçekleri birbirine bağlayarak bir olaya getirilen bilimsel açıklama demektir. Birde teori ve yasa hakkında bir konuya daha değinmek istiyorum bizler hep hipotezler ispatlanınca teori,teoriler ispatlanınca yasa olur diye öğrendik ama bu yanlıştır. Teoriler yasalaşmaz.

      Sil
    6. Hocam merhaba,
      c-1.” Batlamyus gökyüzündeki nesnelerin de dünyadaki nesneler gibi hareket edeceğini düşünerek bir genelleme yapmıştır.
      c-2 gözlem sonuçlarının çok iyi olduğunu gösterir.
      c-5 Gözlem ve deneyleri iyi yapmış olması,yaşayan insanlar için çekici bulundu, herkes kabul etti bu yüzden binlerce yıl değişmeden kalmıştırı eserleri.
      c-7 Batlamyus un gözlemlerinin üstüne yeni bilgiler eklenerek devam etmiştir.

      Sil
    7. merhaba sevcan, merhaba senem
      Teori; daha kanıtlanamamış olan bilimsel konulara teori adı verilmektedir. Kesin olarak kanıtlanamayan bilgilere teori denir.Yasa ise kesin olarak deneyler ile kanıtlanmış ve kimsenin itiraz etmediği bilimsel önermelerdir. Bende aralarında ki bu farka baktıktan sonra teori olduğunu düşünüyorum.

      Sil
    8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    9. Merhaba şöyle açıklayayım bende..

      Hipotez, bilim insanının araştırmasına başlamadan önce gözlemlerine , tecrübelerine, incelemelerine dayanarak ortaya attığı tahminidir. Sonuç doğru ya da yanlış çıkabilir. Deneylerle tahminde bulunduğu araştırma konusunu doğrulamaya değil, çürütmeye çalışır. Eğer çürütemez ve doğruluğunu kanıtlarsa bunu diğer bilim insanlarına açıklar. Birbiriyle bağlantısı olmayan, diğer bilim insanları da faklı yerlerde aynı sonuca ulaşırsa, hipotez, teori haline dönüşür. Ancak teorilerin de akıl yürüterek veya deneylerle, az da olsa çürütülme ihtimali vardır. Yasa ise, tüm bilim insanlarının araştırmaları sonucunda aynı sonucu vermiş, herkes tarafından kesin olarak kabul görmüş, çürütülme ve değişebilme olasılığı olmayan, matematiksel olarak ifade edilebilen bir kavramdır. Teoriyi, yasanın bir alt basamağı gibi düşünmek doğru değildir. Çünkü ikisi de farklı kavramlardır. Teori bir olguyu açıklamaya çalışırken, yasa tanımlamaya bir formül şeklinde göstermeye çalışır.

      Sil
    10. merhaba ibrahim birinci soruda dünta evren modeline yasa demissin bn katılmıyorum çünkü yasalar değişime ugramaz (istisna durumlar hariç) ama bu model değiştirilmiştir.

      Sil
  2. İyi akşamlar hocam,
    Cevap1)batlamyus deneyinde bir taş parçasını elimizden bıraktığımızda havada süzülerek yükselmedigini dünyaya düştüğünü söylüyor. Bu deneyden yola çıkarak dünyadaki nesnelerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kUralı izledikleri sonucunu çıkardı. Taşın hareketi dünya merkezli olduğuna göre gökyüzündeki nesnelerin hareketlerde dünya merkezli olmalıydı. Bu bir hipotezdir çünkü hipotez bilimsel bir tahmindir.hipotezin gerçekliği dogrulugu teste ve deneylere dayanır. Dünya merkezli evren modeli ise bir teoridir çünkü hipotezler kısmen doğrulanır yada yeni şeyler eklenirse teoriye dönüşür.
    Cevap2) Hayır batlamyus bu tabloya gozlemleri sonucunda ulasmis.bu gözlemlerinin bu kadar yıl sürmeside yaptığı çalışmanın herkes tarafından kabul görmesidir.bilim insanları çalışmalarını sonuca ulaşıncaya kadar sürdürürler. Kararlı ve sabırlıdırlar. Meraklı ve en önemlisi iyi bir gözlemci olmalarıdır.
    Cevap3) Doğru yerde ve doğru zamanda bulunuyor olması yani bütün ünlü ilim ve bilim adamlarının çalışmak ve fikirlerini paylaşmak için geldikleri İskenderiyede olması idi.Çalışmalarının dogrulugunun desteklenmesi ve çalışmalarının daha da geliştirme fırsatı elde etmek iÇin başka bilim insanlarınada açabilirler.
    Cevap4) batlamyus sürekli gözlem yaptı ve bu gözlemlerinin sonucunu kaydederek
    Dünya merkezli evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı bir tablosunu geliştirdi.Gerekir çünkü deney ve gözlem olmadan çalışmamızın dogrulugunu
    ispatlayamayız.
    Bilim,gözlemlerin ,açıklamaların deneysel ,kuramSal ve uygulanabilir bilgiler ile oluşturulan bir yapıdır.Deney ve gözlem olmadan bilim adına birsey yapamayız.Çünkü deney ve gözlem olmadan açıklayamaz ve ispat edemeyiz.
    Cevap5)Gözlemlerinin ve deneylerinin sonucunun diğer bilim insanları tarafından da kabul edilmesi ve geçerliligini sürdürebilmesidir.
    Cevap6) Gözlem verileriyle uyumunun bugün hala geçerliligini korumasından dolayı iyi bir düzeyde uyum sağladığını görüyoruz.gözlemle uyum düzeyi bu kadar
    iyi olmasıydı eğer şu an geçerliliğini koruyor olmazdı.
    Cevap7) Batlamyus ve diğer insanların gözlemleri sayesinde gezegenlerin bazen
    kusursuz bir çember üzerinde döner gibi gözükmeDigi böylece büyük Çemberler üzerinde hareketleri sırasında ''ilmek''denilen küçük Çemberler üzerindede dönmeleri gerektiği sonucuna vardılar.Çünkü bu model diğer bilim insanlarının gözlemleri sonucuda doğru bulunmuş ve batlamyusun gözlemleyemedigi şeyleri bularak modele
    ekleme yapmıslardır.
    https://TR. M. wikipedia.org/wiki/batlamyus
    http:// Tr. M. Wikipedia.org>wiki>bilim_tarihi
    www.bilgicik. coM
    http://teori.nedir.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba emine 6.cevapta modelin hala geçerliliğini koruduğunu söylemişsin bu konuda sana katılmıyorum evet model bin yıl gibi bir süre geçerli oldu fakat daha sonra yanlış bir model olduğu anlaşıldığından terk edilmiş ve güneş merkezli evren modeli kabul görmüştür.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. merhaba emine bende ilkeye katılıyorum çünkü günümüzde geçerliliğini korumamaktadır. Modern zamanlarda evrenin merkezinin Dünya olmadığını ilk olarak Kopernik öne sürdü. Zaten daha sonra da güneş merkezli evren modeli kabul görüldü

      Sil
    4. Merhaba Emine,
      1. cevap için hipotez, teori, genelleme ve yasa kavramları üzerinde biraz daha düşünelim, HERKES düşünsün!!!
      5. cevap eksik olmuş.
      6 ve 7 eksik olmuş, ayrıca İlke ve Sevcan'nın yazdıklarına cevap vermen gerekiyor...

      Sil
    5. Evet arkadaşlar bende farkettim yanlışimi uzun yillar dogrulugunu sürdürmüş şu an ise geçerliligini surdurmemektedir.yorumlarınız için teşekkürler :)

      Sil
  3. Merhaba hocam sanırım biraz uzun oldu o yüzden 2 parça olarak paylaşabileceğim. CEVAP1: “Batlamyus Dünya merkezli evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı bir tablosunu geliştirdi ve bunu destekleyici bazı bilimsel düşünceler öne sürdü.
    Batlamyus'u etkileyen sizinde hemen yapabileceğiniz bir deneyin sonucuydu: bir taşı bırakmak.” Görüyoruz ki Batlamyus evrenin merkezi dünyadır diyerek bir hipotez ortaya atmıştır. Hipotezler test edilebilir yargılar içerir. Daha sonra kendince bir deneyle bunu ispatlamıştır ve artık bu ispatlanmış ve kabul görmüş bir hipotez olduğundan yanlışlanana kadar bir teori olarak kalacaktır.
    “Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez, Dünya'ya düşer. Batlamyus Dünya'daki nesnelerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kuralı izledikleri sonucunu çıkardı.” Batlamyus gökyüzündeki nesnelerin de dünyadaki nesneler gibi hareket edeceğini düşünerek bir genelleme yapmıştır.
    CEVAP2: Bir bilim insanının fikir ortaya atması bizim bir fikir ortaya atmamızdan daha faklıdır tabii ki. Bir fikir ortaya atarken bilim insanı kendi zihninde ürettiği öğeleri bu konuyla ilgili daha önceden yapılmış çalışmalarla ilişkilendirir. Parçada da gördüğümüz üzere Batlamyus yeni bir fikir ortaya atmıştır bu onun zihinsel sürecinin bir ürünüdür ancak bunu yaparken mutlaka daha önceki çalışmalardan destek almıştır. Şüphesiz daha sonra yapılacak olan gezegen ve yıldız çalışmalarında da Batlamyus’un teorisinden yararlanılacaktır. Bunun sebebi bilimin bir süreç olmasıdır. bundan hareketle bilim insanının bilimsel açıklamaları yaparken en önemli özellikleri tümevarım, tümdengelim, bilgileri ilişkilendirmek ve analiz etmek gibi üst düzey kabiliyetleridir. Bunun yanında araştırmayı hiçbir zaman bırakmamaları sitemli bir çalışma yürütmeleri onları sonuca ulaştıran önemli etmenlerdir.
    CEVAP3:Batlamyus’un bilimsel çalışmalar açısından en büyük şansı o dönemde bilimin beşiği olarak görülen neredeyse bütün bilim adamlarının yolunun bir kez düştüğü İskenderiye’de olmasıydı. İskenderiye bilim adamlarının hem eğitim aldıkları hem fikirlerini paylaşarak birbirlerine yol gösterdikleri hem de bilimsel araştırmalar yaptıkları en önemli şehirdi. Bilim insanları yaptıkları deneylerle hipotezlerini test ederler. Bilim adamlarının bu süreçleri incelendiği zaman diğer bilim adamları ile sürekli fikir alışverişi içinde oldukları bilinir. Bilimsel teorilerin en önemli özelliği test edilebilir olmalarıdır, bu sebepten bir bilim insanı benim söylediğim şeyler ve yaptığım araştırmalar yanlış olamaz kesin doğrudur demez, dönemde yaşayan bilim insanları onların yaklaşımıyla da incelenmesi ve en önemlisi oluşturulan teorinin kabul görmesi için çalışmaları diğer bilim insanlarına açmalıdırlar.
    CEVAP4: Batlamyus ispatlayamazsa kafasındaki görüşün insanlar tarafından kabul edilmeyeceğini biliyordu. bilim insanları bir hipotezi ortaya attıktan sonra bu hipotezi deneylerle ve gözlemlerle test ederler. Batlamyus da böyle yaptı; yaptığı taş deneyiyle ve sayısız yıldız ve gezegen incelemeleriyle bir karara vardı. Tabii ki bilimsel çalışmanın olmazsa olmazı olgusal deneyler ve sağlam gözlemlerdir. Her zaman bilimsel bilgi evrenseldir denir, mesela bugün dünyanın her yerinde yoğunluk aynı şekilde hesaplanır. İşte bunun sebebi tekrarlanan kontrollü deneyler sonucunda kabul edilmiş olmasıdır. Deney ve gözlem bilimsel teorilerin sağlam dayanaklarıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba İlke,
      2. cevap eksik..

      Sil
    2. merhaba hocam. 2.soru için bilim insanlarının bilimsel açıklamalar yaparken sahip olmaları gereken bazı özellikleri yazmıştım, ancak bunların arasında meraklı olmaları kararlı ve sabırlı olmaları ve araştırma, gözlem yetenekleri gibi özelliklerini eksik bırakmışım. özellikle araştırma süreci uzun bir süreç olabiliyor bilim insanları bu süreci sabır ve kararlılıkla yürütürler diye düşünüyorum.

      Sil
  4. CEVAP5: en önemli nedenlerinden birisi insanların kulağına hoş ve mantıklı gelmesidir, evrenin merkezinde olmak herkes için kabul görecek kadar iyi bir fikirdi. Bir diğer sebep de Batlamyus’un fikrini gözlem ve deneylerle iyi ispatlamış ve tüm dünyaya yaymış olmasıdır. Aynı zamanda özellikle o dönemde en önemli kurum olan kilisenin de desteğini de arkasına almış olması en büyük etkenlerden biridir. belki Copernicus’a kadar da birçok bilim adamı dünya merkezli evren modelini yanlış buldu ancak güçlü kanıtlar sunamadığı ve o dönem için bu kadar kabul gören bu fikri çürütemediği için bu model bin yıl kabul görmüş olabilir.
    CEVAP6: bilimsel bir modelin gözlemlerle uyumu ne kadar fazlaysa o kadar geçerli olacaktır. Batlamyus’un modeli de aynı şekilde kendi döneminin en hassas gözlemleriyle kusursuz bir şekilde uyum sağlayan bir modeldi. Bu kadar uyumlu olmasıyla da kendini muhafaza etmiş ve 1500 yıl boyunca kabul görmüş diyebiliriz. Dolayısıyla gözlem-model uyumu modelin geçerliliğini kesinlikle arttırmıştır.
    CEVAP7: Batlamyus modelinin eksik kalan yönü olan 7 gezegenin hareketi konusunda çok düşünmüştür. Modeline göre bazı durumlarda çizdiği dış çemberlere yeni dış çemberler eklemesi gerektiğini ve bunun da dış çemberlerin kürelerle çarpışmasıyla sonuçlanacağını görmüştür. Bu ilmek kavramını öne sürmesinin nedeni gezegenlerin yaptığı ileri geri hareketleri anlamlandırmaktır. Onun modeli dünya merkezli olduğundan gezegenlerin yaptığı hareketleri açıklamaya yetmemiş ve ilmek denen yeni yörüngeler ekleme gereği duymuştur. Yeni modeller her zaman eski verilerden yararlanılarak eski modellerin üzerine kurulur. Bence Batlamyus’un 1500 sene kabul gören ve pek çok dile tercüme edilmiş ve yayılmış modelinin tamamen terk edilmesinin bilimin saygınlığını sarsacağı düşüncesi sebebiyle tamamen çöpe atılmamış bazı eklemeler yapılarak biraz taviz verilmiş olabilir.
    Araştırma ve bilimsel yöntem/ Mustafa sözbilir
    http://www.evrimagaci.org/makale/6
    www.sbed.mku.edu.tr
    www.baskent.edu.tr (geocentric system)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlkecim 7. cevabında bilime olan saygı demişsin, bilim insanları bile modelin yanlış olma ihtimalini hiç vermemiştir çünkü bilime derin bir güven duyuyorlardır ki tüm soruların çözümü ve gerçeklerin arandığı tek yer olarak bilim gördükleri için, herhangi bir yanılma kabul etmemişlerdir.Bilim insanları bile kendi iç doğasında tarafsız olamamışlardır ne yazık ki o dönemde.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Deryacım iyi akşamlar ben de aynı fikirdeyim seninle bilime nazaran skolastik düşüncenin hakim olduğu bir zaman zarfı ve coğrafyada bilimle ilgili bazı tavizler verilmiş olması olası.

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    5. Merhaba İlke,
      cevapların genel olarak iyi ama 7. soru üzerinde de biraz daha düşünmelisin...

      Sil
    6. merhaba hocam 7.cevabım için aslında "bilime olan saygınlık" cümlesini kurarken krallıkla yönetilen bir ülke şartlarında kral tarafından bile kabul görmüş bir fikrin sahip olduğu saygınlıktan bahsetmiştim, eksik kalan taraflar var. köklü bir değişiklikle yeni bir fikir ortaya atılması bilim insanlarının o dönem için cesaret edebileceği birşey değildi ki kaç tane bilim insanı sadece fikri yüzünden idamla, yakılmayla, linçle cezalandırılmıştır.bir diğer sebep de bilim sistematik bir sürecin ürünüdür, yani yapılan her bilimsel araştırma kendinden önceki ile ilişkilidir. bu yüzden yeni model Batlamyus'un uzunca süre kabul gören modelinin üzerine eklemeler yapılarak kurulmuştur.içinde belli yanlışlıklar olması olgusal gözlemlere dayalı bu modelin tümden çöpe atılmasını gerektirmezdi.

      Sil
  5. İyi akşamlar hocam
    C1)Hipotez: Batlamyus’un Dünya’nın evrenin merkezinde olduğunu ve her şeyin Dünya'nın çevresinde döndüğünü düşünmesidir.
    Bilimsel teori: Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez, Dünya'ya düşer. Batlamyus Dünya'daki nesnelerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kuralı izledikleri sonucunu çıkarmıştır. Taşın hareketi Dünya merkezli olduğuna göre gökyüzündeki nesnelerin hareketleri de Dünya merkezli olmalıydı. Bu Batlamyus'a Güneş'in, Ay'ın, gezegenlerin ve yıldızların havada süzülüp Dünya'dan uzaklaşmadıklarını, her gün geri geldiklerini anımsatıyordu.
    Genelleme: gezegenlerin, büyük çemberler üzerinde hareketleri sırasında, "ilmek" denilen küçük çemberler üzerinde de dönmeleri .
    Olgu: Mars, Satürn, Jüpiter, Venüs ve Merkür (o çağda bilinen gezegenler bunlardı) gezegenleri ile yüzden fazla yıldız.
    C2)hayır.İnsanın içinde olan merak duygusu ile beraber parçası olduğumuz evreni sorgulama içgüdüsü Batlamyus’u bilimsel araştırmalara sürüklemiştir.Çünkü zihin sorgulayıcı ve her bulunan çözümle yeni sorular yöneltebilen, bilgiye ulaşma amacı güden sürecin başaktörüdür.İnsanoğlunda bulunan zihin , bilimsel çalışma yaparak biliminsanı ünvanını almasını sağlar.Batlamyus bunun önemli isimleri arasında yer almaktadır.
    C3)O dönemin bütün ünlü ilim ve bilim adamlarının çalışmak ve fikirlerini paylaşmak için geldikleri İskenderiye’de bulunması en büyük şansıydı.
    Çünkü;tezin bilimsel gerçeklik kazanması ve kanun haline gelmesi için kendisi dışındaki biliminsanının objektif yaklaşımlarına ihtiyaç duyar.
    C4)gözlem, hipotez, deneyler ve bilimsel çalışmalar, yapmıştır.
    Evet, Bir bilimsel çalışmanın olgusal deneyler ve sağlam gözlemlerle test edilmesi gerekir.
    Deneyler ve gözlemler bilimsel çalışmanın farklı iki kademesidir.Çünkü bilimsel bir kanun, deney ve gözlemlerle; tekrar edilebilir ve test edilebilir özelliği göstermesi gerekir.
    C5) Sebebi, biliminsanının bilimsel çalışmalara objektif yaklaşmayarak, bu modelin yalnızca hipotez olduğunu ve bilimsel bir kanun olmadığı bilincinden yoksun olmalarından kaynaklıydı.
    C6)Gözlem verileriyle, bu model uyumludur.Çünkü daha sonra gözlenemeyen durumlar için farklı problemler ortaya çıkmıştır.Uyum arttıkça bilimsel modelin geçerliliği artar.
    C7) Batlamyus evren modelini tamamen doğru kabul edilmiş olması, herhangi bir bilimsel çalışmanın yanılgı ve yanlışlar içermesi halinde bilime olan güveni sarsacağı düşüncesinden kaynaklıdır ki bu evren modeli o dönem için dünyayı etkisi altına almış önemli bir bilimsel bulgu olması hassasiyetleri artırmıştır.sürekli doğruluğunun devamı için ispat çalışmalarının yapılması bunu kanıtlar niteliktedir.

    http://teori.nedir.com/
    http://www.fenodevi.com/bilim-adamlari/111-bilim-adamlarinin-ortak-ozellileri
    www.sbed.mku.edu.tr
    https://TR. M. wikipedia.org/wiki/batlamyus


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba derya,bilimsel çalışmanın yanılgı ve yanlışlar içermesi halinde bilime olan güveni sarsacağı düşüncesinden kaynaklıdır,kullanığın bu cümleye katılmıyorum yanılgı ve yanlış demek yerine gözlemlenemeyen hareketleri kullanmalıyız diye düşünüyorum.Çünkü bin yıl boyunca kabul görmüş bir yasa üzerine yeni gözlemlenemeyen hareketler eklenmiş bu yüzden yanlış kelimesini kullanmak pek doğru olmaz.

      Sil
    2. Merhaba derya,
      Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez dünyaya düşer .batlamyus dünyadaki nesnelerle gokyuzundeki nesnelerin ayni kuralı izledikleri sonucunu çıkarmıştır. Buna bilimsel teori demişsin bu görüşüne katılmıyorum bence hipotezdir çünkü hipotez bilimsel bir tahmin ve gözlem ve deneylere dayanır batlamyus da burda düşündüğü şeyi deney yaparak ispatlamaya çalışmıştır.

      Sil
    3. Merhaba Derya,
      1. cevap için bazı düzeltmeler yapman gerekebilir
      2. cevap üzerinde yeniden düşünelim
      5. cevap olmamış
      7. cevap da fikir iyi ama ifadenin düzenlenmesi gerekiyor.


      Sil
    4. merhaba derya
      5. soruda kanun olmadığı bilincinden yoksun olması demişsiz bunu derken ne ifade etmek istedin genişlete bilirmisin.

      Sil
  6. İyi akşamlar hocam
    Cevap:1 Batlamyusu etkileyen herkesin yapabileceği bir deneyin sonucuydu: bir taşı bırakmak. Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez, Dünyaya düşer. Batlamyus dünyada ki nesneler ile aynı kuralı izledikleri sonucunu çıkardı. Taşın hareketi Dünya merkezli olduğuna göre gökyüzünde ki nesnelerin hareketleri de Dünya merkezli olmalıdır diyerek hipotez ortaya koymuş oldu. Çünkü hipotezler bilimsel deneyler ve gözlemler sonucu oluşmuştur. Dünya merkezli evren modeli ise teoridir. Çünkü o dönem içerisinde kabul görmüş, deneyler ve gözlemlerle kanıtlanmıştır.
    Cevap:2 Bence sadece kendi düşüncelerinden oluşmamaktadır. Çünkü Batlamyus kendinden önceki düşünürlerin araştırmalarını toplayıp daha sonra kendi bilgilerini de ekleyerek bu noktaya varabilmiştir. Bilimsel açıklamaları üretmede bilim insanı; objektif ve tarafsızdır, gözlem ve deneylerinde uygun yöntemleri belirler ve yeniliklere açıktır, kararlı ve sabırlıdır, çalışmalarını sonucuna ulaşıncaya kadar sürdürürler.
    Cevap:3 Batlamyusun en büyük şansı; ilim ve bilim adamlarının çalışmak ve fikirlerini paylaşmak için geldikleri yer İskenderiye dir. Ve batlamyusunda en büyük şansı orda bulunmasıdır. Çünkü çalışmaların sağlıklı bir şekilde yürütebileceği ortama sahip olmuştu. Bilim insanları bir bilimsel bilgi ile ilgili çalışırken başka bilim insanlara başvurabilirler. Çünkü farklı bakış açılarına ihtiyaç duyabiliyorlar. Daha önce aynı bilimsel bilgi üzerinden çalışılmalar yapılmışmı, farklı bilgiler varmı diye araştırır ve kendisine yardımcı olabilecek bilgileri toplayıp çalışmayı geliştirirler.
    Cevap:4 Batlamyus Dünya merkezli evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı bir tablosunu geliştirdi ve bunu desteklemek için bilimsel düşünceler öne sürdü.Fakat gözlemlediklerinin insanlar tarafından kabul görülmesi için delillere ihtiyacı vardı.Ve Batlamyusta bir taşı bırakarak yaptığı gözlemlerle deneyin sonucuna vardı.Bir bilimsel çalışmanın kalıcı olup, kanıtlanabilirliğini ispatlamak için olgusal deneyler ve sağlam gözlemlerle test edilmesi gerekir bence.Bilimsel çalışmalar deneyler ve gözlemlerle kanıtlanmadığı sürece ortaya sağlıklı bilgi çıkamaz.deney ve gözlemlerle kanıtlanmayan bilgilerin geçerliliği olamaz.
    Cevap:5 Batlamyus evrenin ayrıntılı betimlemesini yapmak için o dönemde bilinen gezegenlerin ve yıldızların hareketini kaydetti ve bir sonuca vardı. Böylelikle birçok yerde çevirisi yapılıp o dönemin önemli kurumlarının da desteğiyle etkisi bin yıl kadar sürmüştür. Yani batlamyusun gözlemlerini kaydedip çalışmalarını o dönem bazında kanıtlamış olması uzun süre etkili olmasını sağlamıştır.
    Cevap:6 Batlamyusun modelinin gözlem verileriyle uyumlu olduğunu o dönemde herkes tarafından benimsenip yayılarak bin yıl kadar sürmesinden görebiliriz. Modelin geçerliliği uyum gücüyle doğru orantılıdır.Ve uyum gücü artıkça kalıcılıkta sağlanmış olur.
    Cevap:7 Batlamyus ve sonradan gelen bilim insanları gezegenlerin bazen kusursuz bir çember üzerinde döner gibi gözükmediklerini böylece gezegenlerin büyük çemberler üzerinde hareketleri sırasında ^^ilmek^^denilen küçük çemberler üzerinde dönmeleri gerektiği sonucuna vardı. Batlamyusun modelini tamamen terk etmemişlerdir. Çünkü yaklaşık bin yıl kadar süren ve o dönemde herkes tarafından kabul görmüş olan bu modelin tamamı ile çürütmenin yanlış olacağını düşünüp,yörüngelere ilaveler yapılarak düzenlemişlerdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Emine;
      1. cevap için hipotez kavramı üzerine biraz daha düşünelim
      2. cevap ta "... bilim insanı; objektif ve tarafsızdır" demişsin bunu tartışalım...
      4. cevap ta "deney ve gözlemlerle kanıtlanmayan bilgilerin geçerliliği olamaz" demişsin bunu da derste tartışalım..
      5 ve 7. cevaplar eksik...




      Sil
    2. Merhaba eminecim :)
      1. soruda bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez ,dünyaya düşer Batlamyusta dünyadaki nesnelerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kuralü izledikleri sonucunu çıkardı. Buna hipotez demişşin ama bu düşüncene katılmıyorum burada genelleme oldugun düşünüyorum çünkü genelleme yapılırken degişik türden olgu yada olgusal durumlar gözlenerek ulaşılır ve olgular yada olgusal önermeler arasındaki ilişkiyi belirleyen ifade oldugunu düşünüyorum.

      Sil
    3. Merhaba büşra:)Şuanda yorumunu okurken farkına vardım ve tekrar okudum hemen düzeltiyorum teşekkürler:)

      Sil
  7. Hocam kaynakları eklemeyi unutmuşum:)
    http://teori.nedir.com/
    Bilim Tarihi/Hüseyin Gazi Topdemir-Yavuz Unat
    https://TR. M. wikipedia.org/wiki/batlamyus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evin merhaba :) 7. cevapta 'Çünkü yaklaşık bin yıl kadar süren ve o dönemde herkes tarafından kabul görmüş olan bu modelin tamamı ile çürütmenin yanlış olacağını düşünüp,yörüngelere ilaveler yapılarak düzenlemişlerdir. ' cümlene katılmıyorum çünkü uzun süre olmasıyla ilgili olduğunu düşünmüyorum temelinin sağlam olduğunu gözlemlerin ve deneylerin doğruluğundan olduğunu düşünüyorum saygılar :)

      Sil
    2. Merhaba Necati:)yorumunda haklısın .Uzun süre kalıcılığını sağlayabilmesi için tabi ki deney ve gözlemlerle doğruluğu sağlanmalıdır.Ben açıklama yapmayı gözden kaçırmışım teşekkürler:)

      Sil
  8. iyi aksamlar hocam :) karakter fazla olduğu için iki bölümde gönderiyorum.
    1.Parçada da Batlamyus’un ileri sürdüğü düşünceler bilimsel düşüncelerdir.Parcada denilmek istediği gibi hepimiz dünyaya geldiğimizde evrenin yıldızların gökyüzünün gezegenlerin isimleri nasıl bir mekanızmaya ait oldukları biliniyordu. Aklımız yettiğinde bu gözyüzündeki parlayan küçük şeyler ne diye sordugumuzda herkesten aynı cevabı alırız; ‘yıldız’ ! burada genelleme yapılmıştır.
    ‘Batlamyus'u etkileyen sizin de hemen yapabileceğiniz bir deneyin sonucuydu: bir taşı bırakmak. Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez, Dünya'ya düşer. Batlamyus Dünya'daki nesnelerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kuralı izledikleri sonucunu çıkardı. Taşın hareketi Dünya merkezli olduğuna göre gökyüzündeki nesnelerin hareketleri de Dünya merkezli olmalıydı. Bu Batlamyus'a Güneş'in, Ay'ın, gezegenlerin ve yıldızların havada süzülüp Dünya'dan uzaklaşmadıklarını, her gün geri geldiklerini anımsatıyordu’ bu da genellemedir.
    Batlamyus’un Dünya’nın evrenin merkezinde olduğunu ve her şeyin Dünya'nın çevresinde döndüğünü düşünmesi hipotezdir.
    Dünya merkezli evren modeli ise yasadır çünkü gözlemler yapılmış kabul görmiş ve hala günümüzde bu şekilde bilinmektedir.


    2.Batlamyus’un hazırladığı parçanın genelinde öne sürdüğü düşünceler ve açıklamalar sadece kendi zihninin ürettiği öğelerden oluşmuş diyemeyiz. Sadece kendi zihnimizde bişeyleri tasarlayarak bi sonuca ulasamayız. Bilim deneye çok önem verir ve bilimsel yöntem deneye ve gözleme dayanır. Aynı zamanda sabır da işin içine girer. Bilim adamı bir sonuca ulaşana kadar çalışmasını sürdürür bunun için bilim adamında aranan özellik sabırlı olmasıdır. Alexander Graham Bell de telefonu icat ederken ilk seferde yapamamıstır. Deney ve gözlemle birkac denemede yapmıstır. Bu evre, işlenen konuyu daha inandırıcı kılar. Bilim sadece kâğıt üzerinde birer kuramken yasalaşabilir ve temel taş niteliği oluşturabilir. Bilimin sonsuz bir süreç içinde değişimi yadsınamaz bir durumdur,

    3.Batlamyus (Ptolemaios) kendinden önceki düşünürlerin araştırmalarını toparlayıp üzerine yaptığı çalışmalar, düşünceleri pek uzaklara yayılmış çoğu düşünür gibi Batlamyus da doğru zamanda doğru yerde olma şansını yakalamıştı. Bu onun için, ikinci yüzyılda ve Mısır'daki İskenderiye'de olmak demekti. Büyük roma imparatorluğunun resmi başşehri Roma olduğu halde o dönemin bütün ünlü ilim ve bilim adamlarının çalışmak ve fikirlerini paylaşmak için geldikleri yer İskenderiye idi. Kuzey Afrika sahilindeki bu heyecan verici şehirde Batlamyus Dünya –merkezli evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı bir tablosunu geliştirdi ve bunu destekleyici bazı bilimsel düşünceler öne sürdü. Baskaa bilim insanlarına yaymasının sebebi ise; Bilgilerin benimsenerek bütün Avrupaya yayılmasını sağlamak ve Kendinden sonra gelen bilimciler gökyüzü araştırmalarını geliştirmişlerdir. Gezegenlerin, Batlamyus'un fark etmediği bazı hareketler yaptıklarını gözlemlemişler.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zeynep;
      1. cevabın güzel ama hipotez ve yasa kavramları üzerine biraz daha okumalısın..


      Sil
  9. 4.İlk önce bazı seylerin farkına vardı ve deney-gözlemlerle daha cok calısmalarına devam etti.Bir bilimsel çalışmanın olgusal deneyler ve sağlam gözlemlerle test edilmesi kesinlikle gerekir. Batlamyus da bulduğu verileri baska bilim adamları olsun, halk olsun bunların desteklerini almak için onlarla paylaşmıştır. Baska bilim adamları ile paylasmasının sebebi aynı konu hakkında farklı düşüncelere sahip olabilirlerdi. Batlamyus’un bilmediği doğru bir bilgiyi başka bilim adamları Batlamyusla paylaşıp bilgilerini daha da genişletebilirlerdi. Bir elin nesi var iki elin sesi var kavramından yola çıkarak daha kesin net sonuçlar üretebilirlerdi. Deneylerin ve gözlemlerin bilimsel çalışmalar açısından önemi de diğer insanların onayını almak(çoğu bilim adamın ölümü buldugu seylere inanılmamasından dolayı kötü sonuclanmıstır). Çoğu bildiğimiz doğru kabul ettiğimiz şeyler ispatlanmıştır. Bilim de zaten ispat gerektirir.
    5. Batlamyus’un Evrene ilişkin modelinin çok uzun süre (yaklaşık bin yıl) ve birçok yerde geçerliliğini koruyabilmiş olmasının nedeni araştırmasının o zaman şartlarından bu zaman sartlarına göre cok fazla bi degişiklik olmamıştır calısmasına ek olarak.
    6. Batlamyus’un modeli gözlem verileriyle uyumludur. Ve günümüzde hala gecerliliğini korumaktadır.
    7.’ Kendinden sonra gelen bilimciler gökyüzü araştırmalarını geliştirdikçe gezegenlerin, Batlamyus'un fark etmediği bazı hareketler yaptıklarını gözlemlediler. Ancak Batlamyus'un modelini dışlamak yerine, eğri büğrü, kargacık burgacık bir sürü ilavelerle yörüngeleri ayarladılar. Batlamyus'un modelini korumak uğruna bilim insanları geçen bin yıllık sürede biraz tavizden kaçınmamışlardı.’ Parçada geçen bu kesitten de anlasıldığı gibi Batlamyus’un tespiti yanlış bi tespit değildir. Günümüz teknolojisi ile de araştırmalar mutlaka yapılmıstır ve yanlıs tespitler bulunmamıştır, bulunsaydı eğer üstüne ek bilgiler koymak yerine Batlamyus’un yaptığı çalışma çürütülürdü

    Kaynakca
    https://TR. M. wikipedia.org/wiki/batlamyus
    http://teori.nedir.com
    http://yasa.nedir.com
    http://hipotez.nedir.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynepciğim 5.soruda araştırmanın o zaman şartlarından bu zaman şartlarına çok değişiklik olmadığını yazmışsın ama geçerliliği günümüzde geçerli değil bence

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. merhaba şükriyeciğim,
      ben burda çok uzun süre (yaklaşık bin yıl) ve birçok yerde geçerliliğini koruyabilmiş olmasının üzerine vurgu yapmaya çalıştım. Batlamyus doğru bir bilgiye ulastıgı için kimse karsı cıkmamıs ve bu iddaayı çürütmemiş.

      Sil
    4. Merhaba Zeynep,
      4. cevap için
      5. cevap net değil
      6. cevap OLMAMIŞ!!!
      7. cevap üzerine biraz daha düşünelim...

      Sil
  10. merhabalar hozam uzun olduğu için hepsini yazamadım o yüzden 2 parça olarak paylasacağım.iyi akşamlar...

    CEVAP(1): Batlamyus dünya merkezli evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı bir tablosunu geliştirerek bilimsel düşünceler öne sürdü.Batlamyus'u etkileyen bir deneyin sonucuydu.'Bir taşı bırakmak'. Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez,Dünya'ya düşer.Burada bir gözlem ve deneyler sonucunda ortaya atılmış bir konudan bahsediyor.Bu örnek hipotezdir.Hipotezlerin en önemli özelliği test edilebilir olmasıdır ve Batlamyus'ta deneylerle olayı test edip bir sonuca ulaşmıştır.
    Bundan sonra ki cümlede de Batlamyus bir genellemeye varmıştır. Batlamyus Dünyada ki nesnelerle aynı kuralı izledikleri sonucunu çıkardı.Taşın hareketi Dünya merkezli olduğuna göre gökyüzündeki nesnelerin hareketleri de Dünya merkezli olmalıydı derken burda da bir genelleme vardır. Genelleme bir takım gözlem ve örneklere dayanarak genel düşüncelere ulaşmaktır.
    'Dünya merkezli evren modeli' : Batlamyus'un bu modeli oldukça kesin bir sistem sağlıyordu.Ancak o zamanlarda küçük hataları olduğunu ve Batlamyusunda bu hatanın farkında olduğu biliniyormuş. Ve bu model evrensel olarak değilse bile genel olarak kabul görmüştür. Bu bir yasa değildir teoridir. Yasa :Belirli şartlar altında bir olayın olma olasılığıdır. Bir bilgi yasalaştıktan sonra çürütülemez ve şimdiye kadar yapılan tüm gözlem,deney sonuçlarıyla doğrulanmış olmalıdır.Ancak Batlamyus'un bu modelinden sonra bazı bilim insanları da ortaya fikirler atmıştır.(Kopernik gibi...) Ve bu fikirler uzun bir zaman sonra bazı bilim insanları tarafından desteklenmeye başlamıştır. Yani Batlamyus'un bu modeli yasalaşmamıştır.

    CEVAP(2) : Bilim insanlarının düşünceleri ve fikirleri her zaman bizimkinden farklıdır. Farklı düşünce yapıları ve yaratıcılıkları vardır.Bu düşüncelerine sahip olduğu bilgileri de dahil ederek yeni bilgiler üretirler. Yeni bir düşünce oluşturması ve bunları açıklayabilmesi onun zihinsel sürecinin bir ürünüdür.Tabiki bunları yaparken sadece zihin süreci dahil olmayıp önceki bilgiler ve çalışmalarından da destek alırlar. Bilim insanlarının yaratıcılığından ve zihninde ürettiği ögelerden bahsediyoruz ancak bilim yapmak için bunlar yeterli değildir.Bilimin kendine özgü süreçleri vardır.
    Bilimsel açıklamaları üretmede bilim insanının iyi gözlemciliği,yaratıcılığı,merağı ve bunların karşılığında ne,nasıl ? gibi sorular sormaya başlayaraktan çok yönlü düşünmesi,sabırlılığı ve çalışmalarını kararlı yürütmeleri onları sonuca ulaştırır.

    CEVAP(3): En büyük şansı doğru zaman da doğru yerde olma şansını yakalamasıdır. Bu onun için İskenderiye de olmak demekti. İskenderiye'nin bütün ünlü ilim ve bilim adamlarının çalışmak ve fikirlerini paylaşmak için geldikleri önemli bir yerdi. Ve Batlamyus'ta burada bulunarak önemli bir şans yakalamıştı. İskenderiye sadece Batlamyus değil onun gibi bir çok bilim insanı bulundurmuştur.(Eratosthenes,öklides...)Yani anlayacağımız üzere bir çok bilim insanının merkezi haline gelmiş bir yerdir.
    Bilim bir süreçtir demiştik. Bilim insanları tutarlı bir çalışma elde edebilmek için iyi bir gözlemci olup çalışmalarını deneylerle test etmek zorundadır.Bilim insanları da bu süreçte farklı görüşlerle de kendi çalışmalarını daha tutarlı hale getirebilirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Senem,
      1. cevabın güzel ama "yasa" kavramı üzerine biraz daha düşünelim
      2 ve 3 güzel...

      Sil


  11. CEVAP(4) : Sorulara cevap aramakla başladı aslında işe. Bilimsel düşünceler öne sürdü. Gözlemleri sonucunda hipotez ortaya sürdü, deneyler yaptı.Ayrıntılı bir betimleme yapmak için gezegenlerin hareketlerini kaydetti yani notlar tuttu. Bulduğu bilgiler ışığında genellemeler yaptı.
    Bilimsel çalışmanın olgusal deneyler ve sağlam gözlemlerle test edilmesi gerekir. bilimsel çalışmayı ortaya koyan bilimsel süreçler vardır. Ve bu bilimsel süreçler içerisinde deneyler,gözlemler mutlaka olmalıdır. Bilimsel süreçler içerisinden hipotezin en önemli olmasını da test edilebilir olmasından kaynaklanmaktadır.
    Bilim insanları bu çalışmalarla(deney,gözlem...) bilginin doğru ve güvenilir betimlemesini yapmayı amaç edinirler. Bu yüzden bu çalışmalar çok önemlidir.

    CEVAP(5) : Nedenlerine ilk olarak herkes tarafından çekici bulunması diyerek başlayabiliriz. Tabi ki bu kolay bir şey değildi. Ancak Batlamyus'un uzun ve kararlı çalışması iyi bir gözlem,deneylerle de bilginin tutarlı olması çok önemli bir yere sahipti. Ve o dönemdeki önemli kişilerin desteğini almış olması da çok önemlidir. Yani genel olarak sağlam kanıtlar ve yapmış olduğu iyi gözlemler diyebiliriz.

    CEVAP(6) : Bilimsel bir modelin uzun bir süre geçerli olması herkes tarafından çekici ve güzel bulunması o zamanlar onun sağlam bir model olarak gösteriyordu. Ancak sağlamlıgını güzel ve çekicilikle söyleyemeyiz. Sağlam bir bilimsel çalışma iyi bir gözlemden ve deneylerden geçmiştir.Burdan da anladığımız üzere Batlamyus'un modelinde de gözlem verileriyle uyumu sağlamıştır. Uyum düzeyi ile bilimsel bir modelin geçerliliği önemli bir yere sahiptir. Uyum düzeyinin artması gözlemler ve deneyler sonucunda tutarlı bilginin oluşması anlamındadır.Bu da modelin geçerliliğini artıracaktır.

    CEVAP(7) : Batlamyus'un modeli genellikle gözlemlerine uyuyordu ve o zamanlarda herkes için ilgi çekici bulunuyordu ve o dönemde herkes tarafından kabul görmüş bu modelin bilimin saygınlığını sarsacağı düşüncesiyle kimse bu yüzden bu konuda taviz vermiyordu. Kendinden sonraki bilimciler de yeni bilgiler ışığında onu daha çok geliştirmişlerdir.

    KAYNAKÇA :
    http://www.evrimagaci.org/makale/6
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus
    http://www.bigbang.gen.tr/?page_id=216
    https://bilimselinsan.wordpress.com/tag/batlamyus/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Senem,
      5. ve 7. cevapları biraz daha açabiliriz..

      Sil
    2. CEVAP(5): Cok uzun süre geçerliliğini korumuş olmasının en onemli nedenlerinden biride insanlar tarafından mantıklı bulunmasıdır. Bu herkes tarafından ilgi çekici olup iyi bir modeldi. Gözlem ve deneylerle de modelin genellikle tutarlı olması çok onemli bir yere sahipti. O dönemlerde saygın olan kilisenin bu modeli desteklemesi ve ayrica Batlamyus'un ortaya attiğı fikir den daha güçlü ve daha tutarlı bir teorinin olmamasından kendini uzun süre koruyabilmiştir.

      CEVAP(7): Batlamyus'un modeli teori olarak kaldığı için yeni fikirler,bilgiler ışığında farklı unsurlarla bu modeli atmak yerine geliştirdiler. Bu kadar desteklenmiş ve kabul görmüş bu modeli yoksaymak kolay değildir.

      Sil
    3. CEVAP(5): Cok uzun süre geçerliliğini korumuş olmasının en onemli nedenlerinden biride insanlar tarafından mantıklı bulunmasıdır. Bu herkes tarafından ilgi çekici olup iyi bir modeldi. Gözlem ve deneylerle de modelin genellikle tutarlı olması çok onemli bir yere sahipti. O dönemlerde saygın olan kilisenin bu modeli desteklemesi ve ayrica Batlamyus'un ortaya attiğı fikir den daha güçlü ve daha tutarlı bir teorinin olmamasından kendini uzun süre koruyabilmiştir.

      CEVAP(7): Batlamyus'un modeli teori olarak kaldığı için yeni fikirler,bilgiler ışığında farklı unsurlarla bu modeli atmak yerine geliştirdiler. Bu kadar desteklenmiş ve kabul görmüş bu modeli yoksaymak kolay değildir.

      Sil
  12. İyi akşamlar hocam..
    Cevap1: Batlamyus Dünya merkezli evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı bir tablosunu geliştirdi ve bunu destekleyici bazı bilimsel düşünceler öne sürdü. Derken de hipotez yapılmış çünkü hipotez bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmaktır ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanmıştır. Dünya merkezli evrenin nasıl çalıştığının tablosu da bir teoridir. Çünkü deney ve testler sonucunda tabloyu geliştirmiş.
    Cevap2: bence sadece kendi zihninin ürettiği öğelerden oluşmamıştır. Çünkü bir sürü gözlem yaptı ayrıntılı düşündü. Sürekli varsayımlarda bulundu. Ayrıca diğer bilimciler Batlamyus’un hazırladığı tabloyu kabul edip geliştirdiler. Bilim insanları deneyimleri genellerler yani tecrübe sahibidir. Mantıksal önermelerle akıl yürütebilirler bunu üç şekilde gerçekleştirirler bunlar tümdengelim, tümevarım ve tümevarımcı-tümdengelimci yaklaşımdır. Bilimsel araştırma yaparlar. Meraklılardır. İyi bir gözlemcilerdir.
    Cevap3: Batlamyus’un en büyük şansı doğru zamanda ve doğru yerde olmasıdır. O dönemin bütün ünlü ilim ve bilim adamlarının çalışmak ve fikirlerini paylaşmak için geldikleri yer İskenderiye de Batlamyus’un da bulunmasıdır. Başka bir bilim insanı hipotezini araştırmadan önce benzer konularda yapılan araştırmalardan yararlanabilir ve araştırmanın amacını yeniden gözden geçirebilme olanağına sahip olabilir.
    Cevap4: hipotezlerde bulundu, araştırmalar, gözlemler yaptı. Diğer bilim insanlarına fikirlerini sundu. Böylelikle dünya merkezli evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı tablosunu geliştirdi. Elbette bilimsel çalışmaların olgusal deneyler ve sağlam gözlemlerle test edilmesi gerekir çünkü ispatlamamız gerekir. Deneylerin ve gözlemlerin bilimsel çalışmalar için önemi konuyu daha inandırıcı kılar daha güvenilirdir bence.
    Cevap5: Çünkü insanları her şeyin merkezine oturtan böyle bir evren modeli dünyada yaşayan herkes tarafından çekici bulunmasıdır. Ayrıca yaptığı gözlemlerle diğer bilim insanlarının yaptığı gözlemler birbirine tıpatıp uymuş.
    Cevap6: model ile gözlemler birbirine tamamen uyum sağlamıştır. Uyum ile modelin geçerliliği doğru orantılıdır. Yani uyum arttıkça modelin geçerliliği o kadar artar.
    Cevap7:bilim insanlarının yaptıkları gözlemler sonucu ilmek denilen yeni yörüngeleri eklemişlerdir. Bence Taviz vermelerinin amacı model bin yıl kadar geçerli olmuş ve Batlamyus’un gözlemleri üzerine araştırma yapmışlar ve eklemelerde bulunmuşlar.

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_kuram
    https://bilimselinsan.wordpress.com/tag/batlamyus/
    http://www.gazetebilkent.com/2015/07/17/gecmisten-gunumuze-buyuk-gokbilimciler-serisi-batlamyus1/
    http://www.universite-toplum.org/text.php3?id=76

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sevcan :) 1. soruda ayrı ayrı A ve B şıkları olduğu için 1. cevabını anlayamadım başta hipotez olmak üzere diğer terimlerin örnekleri yoktur saygılar :)

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Merhaba sevcan 5.soruda batlamyusun yaptığı gözlemlerle diğer bilim insanlarının yaptıkları gözlemler birbirine tıpatıp uymuş cevabın bana biraz yanlış geldi,insanlara çekici gelmiş cümlene katılıyorum teşekkürler..

      Sil
    4. Merhaba Sevcan :) 7.soruda açıklamalarında eksik olduğunu düşünüyorum.Aslında parçada yazmayan ama okuduğum bir çok bilgide aslında taviz verilmemesinin en büyük nedeni o dönemde herkes tarafından ve özellikle kilise tarafından kabul görülmesiydi. Bir çok dile çevrilmiş ve yayılmıştır. Bu konu üzerine de düşünerekten bilimin saygınlıgının azalacagı düşüncesiyle taviz verilmemiştir diye düşünüyorum.

      Sil
    5. Merhaba Sevcan,
      1. cevap yeterli değil
      4. cevapta vurgu yaptığın "deneyler ve gözlemler" üzerine biraz konuşalım.
      7. cevabı biraz daha geliştirmelisin...


      Sil
    6. Merhaba kadir, haklısın yazdığımı okudum da yanlış olduğunu kavradım. Gözlemler ve model birbirine tıpatıp uymuştur yazmalıydım. Teşekkürler..

      Sil
    7. merhaba senem, haklısın bende okumuştum fakat parçadan yola çıkmak istemiştim. düşüncelerin için teşekkürler.

      Sil
    8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    9. merhaba hocam;
      Cevap1: Gezegenler olgudur. Çünkü olgu bilimsel verilere dayalı, kanıtlanabilir özellikteki bilgi. Batlamyus Dünya merkezli evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı bir tablosunu geliştirdi ve bunu destekleyici bazı bilimsel düşünceler öne sürdü. Derken hipotez yapılmış çünkü hipotez bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmaktır ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanmıştır. Dünya merkezli evrenin nasıl çalıştığının tablosu da bir teoridir. Çünkü teori bir olguyu deney ve testler sonucunda açıklamaya çalışmaktır. Böylelikle testler yapılarak tabloyu geliştirmiş. Taşın hareketi Dünya merkezli olduğuna göre gökyüzündeki nesnelerin hareketleri de Dünya merkezli olmalıydı derken burda da bir genelleme vardır. Genelleme bir takım gözlem ve örneklere dayanarak genel düşüncelere ulaşmaktır.
      Cevap4: Deneyler ve gözlemler bilimsel çalışmanın farklı iki kademesidir. Çünkü bilimsel bir çalışma, deney ve gözlemlerle, tekrar edilebilir ve test edilebilir özelliği göstermesi gerekir
      Cevap7: bin yıl kadar sürmüş sonuçta. Batlamyus’un kariyeri, bilim tarihinin en olağanüstü kariyerlerinden biridir. Bilim adına Batlamyus’dan daha fazlasını yapmış kaşifler olabilir fakat hiçbirinin gökcisimlerinin hareketi konusundaki otoritesi, Batlamyus’un fikirlerinin hüküm sürdüğü bin yıl gibi uzun bir süre boyunca insanların aklında yer etmemiştir. Ve de diğer bilim insanları Batlamyus’un gözlemlerinden yola çıkarak ekleme yapmışlar.

      Sil
  13. İyi akşamlar hocam:
    Cevap1-)Parçada geçen 'Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez, Dünya'ya düşer. Batlamyus Dünya'daki nesnelerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kuralı izledikleri sonucunu çıkardı. Taşın hareketi Dünya merkezli olduğuna göre gökyüzündeki nesnelerin hareketleri de Dünya merkezli olmalıydı.'hipotezdir.Bilimsel bir ifadenin hipotez kabul edilebilmesi için sınanabilmesi gerekir.Hipotez problemi çözmek için yapılan araştırma ve gözlemler sonucu elde edilen bilgilerin yardımıyla kurulur.
    Cevap 2-)Kendi zihninin ürettiği öğelerle sınırlı kalmayıp onu gerçek yaşamda yaşadıkları olaylarla birleştirip ortaya bilgiyi sunuyorlar.Yaratıcılıkları,farklı olgular arası bağlantı kurmaları,probleme değil sonuca odaklı olmaları onların bilimsel açıklamalar üretmesindeki özelliklerdendir.
    Cevap3-)Batlamyus'un doğru zamanda doğru yerde olması en büyük şansıdır.Bilim insanlarının yaptıkları tekrarlanabilir,sınanabilir bilgiler olduğundan bilimde de kesinlik yoktur ve bu bilimde hep açık kapı bıraktırır,bilim insanları birbiriyle etkileşim halindedirler birbirlerinin yanlışlarınıda doğrularına da gelişen teknolojiyle ispat edebilirler.
    Cevap4-)Yapmış olduğu taş deneyi ve gözlem yaptığı evren sonucunda böyle bir kuram geliştirdi.Tabiki deneyler ve gözlemler bilimsel çalışmanın olmassa olmazı.Bilimsel çalışmada önce problem belirlenir sonra gözlem yaparak veri toplanır,verilere dayanarak hipotez kurulur,deneylerle hipotez sınanır ve daha sonra gözlem ve deney verilerine göre sonuca varılır.
    Cevap5-)Gözlem ve deneyleri iyi yapmış olması, insanları her şeyin merkezine oturtan böyle bir evren modeli dünyada yaşayan herkes tarafından çekici bulundu,eserleri çevrildi herkes kabul etti bu yüzden binlerce yıl değişmeden kaldı eserleri.
    Cevap6-)Batlamyus'un iyi gözlem yaptığı çok uzun zaman çürütülmemesinden de kaynaklanıyor.Bir bilimsel modelin gözlemle uyumlu olması ne kadar çok ise o bilginin genel geçerliliği o kadar çoktur.
    Cevap7-)Batlamyus ve diğer bilim insanları gezegenlerin kusursuz bir çember üzerinde dönmediğini böylece gezegenlerin büyük çemberler üzerinde hareketi sırasında 'ilmek'denilen küçük çemberler üzerinde dönmeleri gerektiği sonucuna varıldı.Batlamyus'un modeli üzerinden gidilmiştir dünya merkezli model olduğundan gezegenleri ayrı yörüngelerde siniflamış olabilirler.


    https://TR. M. wikipedia.org/wiki/batlamyus
    http://www.forumlordum.net
    http://bilimsel-calisma-yontemleri
    https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0skenderiye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Şükriye,
      1. cevaptaki hipotez kavramına biraz daha çalışalım
      7. cevap üzerinde biraz daha düşünelim...

      Sil
  14. İyi geceler hocam 
    CEVAP 1 :
    A)
     Olgu vardır . Olgu , bilimsel verilere dayalı bilgilerdir . Parçadan alıntım ise ( Ancak bu bilgileri kendi başınıza edinmediniz. Evren hakkında şimdi bildiğimiz şeyleri öğrenmek için bilim insanları binlerce yıldır, çoğu kez karmaşık aygıtlar kullanarak gökyüzünü inceleyip duruyorlar.
     Genelleme vardır . Genelleme , düşünme faaliyetinin bilgi edinme sırasında izlediği yöntemsel yol ve bu yolda elde edilen sonuçlar . Parçadan alıntım ise ( Gökyüzüne bakarken kendinize “yukarıdaki şu nesneler ne acaba? Ne kadar uzaktalar? Ne büyüklükteler? Dönüyorlar mı yoksa duruyorlar mı?” diye sorun. Sonra da bunları merak eden herkesin yaptığı gibi şu soruyu sorun kendinize: "bütün bunların arasında benim yerim ne?”) bu gibi soruları sorduğumuzda bir bilgi edinme yolu ve sonucu buluruz .
     Hipotez vardır . Hipotezle , olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan bir önermedir . Parçadan alıntım ise (Batlamyus Dünya –merkezli evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı bir tablosunu geliştirdi ve bunu destekleyici bazı bilimsel düşünceler öne sürdü. )
     Bilimsel yasa vardır . Bilimsel araştırma yöntemleriyle tespit edilmiş olaylar arasındaki değişmez ilişkiler sistemi. Parçadan alıntım ise (Böylece Batlamyus gezegenlerin, büyük çemberler üzerinde hareketleri sırasında, "ilmek" denilen küçük çemberler üzerinde de dönmeleri gerektiği sonucuna vardı.)

    CEVAP 2 : Bence hayır sadece kendi zihninden ürettiği öğelerden olmamıştır . Çünkü bütün düşünceler geçmişte bazı insanlar tarafından düşünülmüştür . Batlamyus’ta diğer bilim insanları gibi tümdengelip bir çıkarım yaptığı için bir varsayımda bulunmuştur . Burda bilim insanlarının tümdengelip çıkarım yapması bilim insanlarının en büyük özelliğidir diye düşünüyorum .
    CEVAP 3 : Parçadada geçtiği gibi alıntı yaparak ( Batlamyus'ta doğru zamanda doğru yerde olma şansını yakalamıştı. Bu onun için, ikinci yüzyılda ve Mısır'daki İskenderiye'de olmak demekti. Büyük roma imparatorluğunun resmi başşehri Roma olduğu halde o dönemin bütün ünlü ilim ve bilim adamlarının çalışmak ve fikirlerini paylaşmak için geldikleri yer İskenderiye idi.) . Yaşadığı döneme göre sürekli gelişmesi gereltiğini düşünürler ve buldukları araştırmalar geliştirmeye açıktır .

    CEVAP 4 : Batlamyus dünya merkezli evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı bir tablosunu geliştirdi ve bunu destekleyici bazı bilimsel düşünceler öne sürdü . Taş deneyi yaptı ve bir sonucu ulaştı . Deneyler ve gözlemler bilimsel çalışmanın doğruluğunu ve kanıtlanabilir olduğunun göstergesidir bu şekilde yapılan çalışmalar kişiler tarafından daha güvenilir ve daha doğru bulunur .

    CEVAP 5 : Yaptığı gözlemler ve deneylerinin sonucunda ortaya sunduğu modelin insanlar tarafından daha güvenilir ve doğru bulunduğu için geçerliliğini sürdürdüğünü düşünüyorum .

    CEVAP 6 : Uyum sağlanmıştır . Uyum düzeyi yüksek oluncada bilimsel modelin geçerliliği artmıştır . Arasındaki ilişkide ise gözlem verileriyle modelin uyumu ortaya konan ürünü kalıcı , güvenilir daha inandırıcı hale getiriyor .

    CEVAP 7 : Gelişen yeni olanaklarla yapılan araştırmalar , deneyler sonucunda bilim inşaları yeni eklemeler yaptıklarını düşünüyorum dahada geliştirmek için yapılmıştır . Tamamen terk edilmemesini sağlam temeller üzerinde olduğu için düşünüyorum , yapılan deneylerde doğru bulunduğundan terkedilmediğini düşünüyorum temellin Batlamyus tarafından doğruca atıldığı düşüncesindeyim .

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus
    http://www.istatistikselverianalizi.com/
    http://www.turkcebilgi.com/batlamyus_evren_modeli
    https://bilimselinsan.wordpress.com/tag/batlamyus/


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mrb necati 1 cevapta söylediğin 'Gökyüzüne bakarken kendinize “yukarıdaki şu nesneler ne acaba? Ne kadar uzaktalar? Ne büyüklükteler? Dönüyorlar mı yoksa duruyorlar mı?” diye sorun. Sonra da bunları merak eden herkesin yaptığı gibi şu soruyu sorun kendinize: "bütün bunların arasında benim yerim ne?” bu soruların genelleme olduğunu düşünüyosun ama sana katılmıyorum.bu sorular genelleme değildir. genelleme olaylar arasındaki benzerlik bağıntılarını bir fikirde toplamakdır.

      Sil
    2. Öncelikle yorumun için teşekkürler derya :) Paragrafımdada yazdığım gibi Genelleme , düşünme faaliyetinin bilgi edinme sırasında izlediği yöntemsel yol ve bu yolda elde edilen sonuçlardır . Burdan yola çıkarak batlamyus'un da gökyüzüne bakarak bilgi edinme yolunda elde ettiği bilgilerin genelleme olduğunu düşündüm .

      Sil
    3. Merhaba Necati,
      1. cevapta örneklerin güzel ama kavramlar üzerinde biraz daha düşünelim
      2. cevap doğru ama eksiklik var...
      5. cevabı genişletelim..
      7. üzerinde biraz daha düşünelim...

      Sil
    4. Merhaba hocam ,
      1. Sorduda kavramlar internet üzerinden aldığım için onlara göre cevapladım tekrar bakıyorum kavramlara .
      2. Çalışmada kendinden önceki birçok bilim adamının düşüncesindende yararlanmıştır sadece kendi düşünceleriyle değil , Bilimsel açıklamaları üretmede ise diğer insanlardan daha meraklı oluşu , sabırlı davranışı ve tüm şekilde düşünerek bir çıkarım yapmaları ürenler koymalarında etkendir .
      5. Cevabı genişletecek olursam : insanların gözü önünde yaptığı deneyler ve bu şekildeki sağlam temellerin olması modeli uzun zamanlar kullanılmasını sağlamıştır . Diğer bilim insanlarınında yaptığı deneylerde hata bulmaları ve sadece ekleme yapmaları doğruluk payının ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor yada tam yanlış olduğunu kanıtlayacak bilgilere ulaşılmamıştır .
      7.soruda ki cevabımda 5. Sorudaki gibi bir düşüncem var hocam belkide yapılan araştırmalar yeterli değildir modelin yanlış olduğunu kanıtlayacak bilgilere ulaşmamışlardır .

      Sil
    5. Merhaba necati:)Hipotezle , olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan bir önermedir demişsin hipotezin tanımı olarak bana pek katılmıyorum. Hipotez:bir gözlemin, bir olayın, bir olgunun ya da bilimsel bir problemin, üzerinde daha fazla inceleme yapılarak test edilmesine olanak veren, öneri niteliğinde açıklamadır :)

      Sil
  15. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  16. Günaydın hocam 
    1. genelleme; bir taşı bırakmak. Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez, Dünya'ya düşer. Batlamyus Dünya'daki nesnelerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kuralı izledikleri sonucunu çıkardı.bu bir genellemedir çünkü bir olayı tüm varlıklar için düşünülmüş.Gezegenlerin yörünge çizerek dönmesi yasadır çünkü herkes tarafından kabul edilen ve günümüzde bile geçerli olan kanıtlanmış bilgidir.Ben nesnelerin yere düşmesi olayı sonucunda yerçekimini olgu olarak görüyorum.çünkü bir olayın dayandığı sebeptir. Batlamyus gezegenlerin büyük çemberler hareketi sırasında ‘ilmek’ denilen küçük çemberler üzerinde de dönmeleri gerektiği sonucuna vardı.bu bir teoridir çünkü tam net kanıtlar olmamasına rağmen geçerliliğini korumuştur.
    2. hayır sadece kendi zihninde ürettigi ögelerden oluşmaz çünkü sadece sihinde olan bir şeyin geçerliliği kabul görmez .batlamyus bu parçada da söylendiği gibi taşın yere düşmesi yada güneşin yıldızların hareketi sonucunda bu konularda düşünmeye başlamış.daha sonra düşünerek ve gözlemlerine dayanarak modeller ve ifadeler ortaya koymuştur. Eğer batlamyus sadece düşündükleri ile kalsaydı bunları gözlemleri ile desteklemeseydi düşünceleri kabul görmezdi . Hipotez, yasa ve teori üretmede bilim insanlarının ;sağlam fikirler yani veriler ile destekleyebilecekleri fikirler sunmaları , iyi birer gözlemci olmaları ,çalışma araştırma konusunda pes etmemeleri ,
    3. iskendiriye gibi bir bilgi yumagının oldugu ve pek çok kişinin araştırma yaptıgı bir yerde bulunma şansını yakalamış olması , araştıracagı konularda kendinde önceki bilim insanlardan alan bilgilerin olması ve bu bilgilerin üzerine çalışma yapması olabilir.
    Fikirlerini açmak zorundadır çünkü; parçadan da örneklersek batlamyus kendinden önceki araştırmaların üzerine koyarak araştırma yapmıştır eger fikir alış verişi olmasaydı batlamyus en temelden başlamalıydı ve bilgiye ulaşması belkli de zaman alacaktı fikir alış verişi bilimsel süreci hızlandırmak için gereklidir. Bilimin ilerlemesi için fikir alış verişi çok önemlidir çünkü bir konuda birinin göremediği şeyi diğeri fark edebilir ve bilgilerini birleştirerek fikir alış verişi yaparak dahiyane fikirler ortaya çıkabilir. Bir diger şeyde bilim insanları fikirlerini tartışarak birbirlerinin doğrusunu veya yanlışını görebilirler o yüzden fikirlerini birbirlerine söylemelidirler.
    4. öne sürdüğü evren modeli için gözlemlerle açıklama getirdi. Eski bilğilerin üzerine yenilerini koyarak güçlendirdi ve gözlem yaparak güneşin ve yıldızları... hareketlerini inceleyerek bu modeli ortaya koydu. Bilimsel çalışmaların kabul görmesi için bir şeylerle desteklenmesi gerekir. Deney ve gözlemlerle test edilip kanıtlanmasını sağlayabilirler ki kabul görsün . çünkü sadece düşünceden ibaret olan şeyleri insanlar neden sorusunu sorduğunda açıklama getiremezsin ve o şekilde kalabilir böyle olmaması içinde bir gerekçe sunulmadı buda gözlemler ile olabilir. Ama bazı durumlarda deney ve gözlemler ile tam desteklenmemesine ragmen kabul gören ifadelerde vardır.
    Deney ve gözlemler hipotezin doğrulanması, destekleme aşamasında önemlidir , çünkü elimizde bir düşünce var biz bunu fikir olarak sunarsak bir şeylerle desteklemezsek insanlar bunu kabul etmeyebilir biri kabul etse bile diğeri etmez çünkü bir konuda farklı gözlemler vardır bazen ve çelişkide kalır bu çelişkiden kurtulmak için gerekçeni sun ve haklı taraf çık düşünceni kanıtlamış ol. Deney ve gözlemin bir önemi olmasaydı herkesin düşüncesi aynı güce sahip olabilirdi bu da bilgi açısından tam bir kargaşa olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba sultan ;
      ikinci sorunun son kısmına eksik cevap verdiğini düşünüyorum .bilim insanlarının yaptıkları bilimsel araştırmalarda
      sadece gözlem ve iyi fikir üretmek değildir onları ön plana çıkartan.yaratıcı hayal güçleri , almış oldukları eğitim ve önemlisi yaşadıkları cevrenin sosyal ve kültürel özellikleri
      çalışmalarında onları ön plana cıkartır diye düünüyorum.

      Sil
    2. Merhaba sultan 1.soruda bence dünya merkezli evren kuramını kanun olarak almalıyız..

      Sil
    3. Merhabalar Kadir. Sana katılmıyorum Dünya merkezli evren modeli teoridir. Kanun(yasa) olmuş bilgi değiştirilemez,çürütülemez ancak teori genel olarak doğrulanmış da olsa yeni bilgiler ışığında değiştirilebilir,yenilenebilir. Parçada geçen 'Kendinden sonra gelen bilimciler gökyüzü araştırmalarını geliştirdikçe gezegenlerin, Batlamyus'un fark etmediği bazı hareketler yaptıklarını gözlemlediler. Ancak Batlamyus'un modelini dışlamak yerine, eğri büğrü, kargacık burgacık bir sürü ilavelerle yörüngeleri ayarladılar.^bu cümlede bile Batlamyus'un modeline yeni bilgiler ışığında eklemelerde bulunulmuştur. Yani bu model yasalaşmamıştır. Böyle düşünüyorum...

      Sil
    4. Merhaba Sultan,
      1. cevabı biraz daha detaylandıralım...

      Sil
    5. merhaba kadir sana kıtılmıyorum çünkü kanun olarak kabul edilmesi için kesinlik olmalı ve degiştirilmesi çok zor olmalı ama bu modelde değişiklik yapılmıştır.

      Sil
    6. evet pelincim haklısın ama soruda deney ve gözlem etkinliği sorulduğu için ben sadece onun üzerinden yorum yaptım yoksa tabikide deney ve gözlem tek başına yeterli degildir ;)

      Sil
  17. 5. geçerliliğini uzun süre korumasının sebebi verdiği bilgiyi saglam gerekçelerle , gözlemlerle desteklemiş olması ve kendi döneminde yaşayan ve sonrasında yaşayan bilim adamlarının batlamyusun modelini yoksayacak kanıtlar ortaya sunamaması olabilir ve bu da onun bu modelinin uzun yıllar boyunca korunmasını sagladı.
    6. belli bir düzeyde uyumludur ama bir de genelleme yapıp tüm gezegenlerin yörüngede dolandığını modele yansıtmıştır ama o zamanda gezegenlerin yörüngelerde gezdiği gözle görülemiyordu . yani tam olarak iyi bir gözlem sonucu bu model oluşmuştur diyemem. Eğer gözlemle bilgi çok yüksek düzeyde uyumlu ise bu bilgi korunacaktır ve kolay kolay kimse onu degiştiremiyecektir , degiştirebilmesi için o gözlemleri çürütecek sebepler bulması ve bunu kanıtlaması gerekir.
    7.yeni bilgiler ve yörüngeler eklemelerin sebebi yani tamamen bi kenera atıp yeni bir model oluşturmamalarının sebebi batlamyusun bu modeli oluştururken iyi gözlem yapıp dogru bilgiler ortaya koymuş olmasıdır ki bu modeli düzenliyenler de yüksek düzeyde doğruluğunu görmüş ve üzerine eklemeler yapmışlardır zaten böylesine bilgiler çöpe atmak saçma olurdu .Batlamyusda kendinden önce ki bilim insanlarının bilgilerinden yararlanarak bu sonuca modele ulaşmamışmıydı bilim işte böyle bir aşamadır birinin bulduğu sağlam ( veriler ile desteklenmiş) bilginin üzerine devam eder ve bilim ilerleme kat edebilir.
    kaynakça:
    http://www.turkcebilgi.com/batlamyus_evren_modeli
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus
    https://www.youtube.com/watch?v=NHSG8covGQk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sultan 5. cevabında bazı eksikler olduğunu düşünüyorum. Batlamyus'un modelinin uzun süre ayakta kalmasında bilim insanlarının bu modeli yok sayacak kanıtlar bulamamasından ziyade belkide zihinlerde yer etmiş bu modelin yanlış olduğunu düşünüp üzerine farklı deneyler yapan bir kimse olmamıştır yada o kadar kabul gören bir modeldi ki buna karşı çıkanları yok saymış olabilirler.

      Sil
    2. Merhaba Sultan,
      5. cevap için bende Suzan a katılıyorum, bunu sınıfta tartışmamız lazım
      7. cevapta önemli bir yere değinmişsin, bunu derste tartışalım, BEN UNUTURSAM BANA HATIRLAT...

      Sil
    3. Evet suzan o da olabilir haklisin o acidan dusunmemistim tesekkurler yorumun icin

      Sil
    4. Tamam hocam hatirlaticam dersde tartisalim dersde

      Sil
  18. merhaba hocam ; uzun olduğu için iki parça halinde göndereceğim.
    (C-1) ' Batlamyus Dünya –merkezli evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı bir tablosunu geliştirdi ve bunu destekleyici bazı bilimsel düşünceler öne sürdü.
    Batlamyus'u etkileyen sizinde hemen yapabileceğiniz bir deneyin sonucuydu: bir taşı bırakmak. Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez, Dünya'ya düşer. ' burada bir hipotez kurmuş .
    ' Batlamyus Dünya'daki nesnelerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kuralı izledikleri sonucunu çıkardı ' burada da bir önceki hipotezden yola çıkarak genelleme yapmıştır.
    'Evrenin ayrıntılı bir betimlemesini yapmak için Batlamyus Mars, Satürn, Jüpiter, Venüs ve Merkür (o çağda bilinen gezegenler bunlardı) gezegenleri ile yüzden fazla yıldızın hareketini kaydetti. Yıldızlar Batlamyus'un beklediği gibi, dünya merkezli çemberler üzerinde hareket ediyorlar, ancak gezegenler, bazen kusursuz bir çember üzerinde döner gibi görünmüyorlardı.' bu ise Batlamyus un teorisidir. Çünkü öngörülerinde yanılmamış yaptığı deney ve gözlemle doğruluğu büyük ölçüde kabul edilmiş ( yine deney ve gözlemle yanlışlanabilir ) bir bilgi vardır.bu sebeple de bu cümle bir teori cümlesidir.

    (C-2) Hayır sadece zihnin oluşturduğu ögelerden oluşmamıştır. Şöyle ki Batlamyus öncelikle somut ögelerden yola çıkarak (örneğin yıldızlar somut bir ögedir.) içinde bir merak duygusu uyanmış ve merak ettiği konuyla ilgili gözlemler yapmaya başlamış.Yaptığı gözlemler sonucu bir hipotez ortaya atmış ve hipotezini doğrulayacak çalışmalar yapmıştır.Sonuç olarak Batlamyus un hazırladığı açıklayıcı tablo öncelikle somut verilerden yola çıkmış olup , sonradan bu somut verileri hayal gücü vb.soyut kavramlarla birleştirerek bu modeli oluşturmuştur.
    Bilimsel açıklamaları üretmede; yaratıcı hayal gücü,sosyal ve kültürel çevre, almış oldukları eğitim,gözlem yeteneği , merak duygusu .problemi çözmede istikrarlı olmaları bilim insanlarının bu özellikleri ön plana çıkar.

    (C-3) EN büyük şansı İskenderiye de doğmuş olmasıdır.Çünkü o dönemde bütün ilim ve bilim adamaları çalışmak ve fikirlerini paylaşmak için İskenderiye ye geliyorlardı.Batlamyus un doğru zamanda böyle bir ortamda bulunması , etrafında bu tür bilgili insanların bulunması en büyük şansıydı.Bilimin ilerleyebilmesi için bilim insanları çalışmalarını başka bilim insanlarına da açıklamak zorundadırlar.Bir problemi bilim insanı çözmeye çalışır fakat belli sebeplerden dolayı tamamlayamayabilir çalışmasını.Onun ardından gelecek başka bir ilim insanı onun çalışmalarından , araştırmalarından yararlanarak o problemi çözebilir.BU sebeple bilimin ilerleyebilmesi ve problemlerin çözümlenmesi için bilim adamlarının çalışmalarını başka bilim adamlarına açmak zorundadır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. * en buyuk sansi iskenderiye de bulunmuş olmasi .

      Sil
    2. Merhaba Pelin,
      1. cevap için teori ve hipotez kavramları üzerinde biraz daha okuyalım
      2. cevabın genişletilmeye ihityacı var..


      Sil
  19. (C-4) Gözlemler yaptı.öncelikle taşın hareketini gözlemledi ve taşın hareketinden yola çıkarak ; güneşin, ayın , gezegenlerin ve yıldızların hareketini de bu görüşten yola çıkarak çözmeye çalıştı.Gezegenlerin hareketini kaydetti ve bütün bu gözlemlerin sonucu olarak evren modelini oluşturdu.Deneylerle ya da gözlemlerle test edilmemiş bilgi zaten bilimsel bilgi olamaz.Bilimsel çalışmanın temelinde deney ve gözlem vardır.Ortaya atılan bir hipotezi deney ve gözlem doğrularsa o hipotez gerçeklik kazanır.( ... , teori , yasa ). Yani kesin ve doğru bilgiye ulaşmanın yolu büyük ölçüde deney ve gözlemden geçer.

    (C-5) Sebebi şu olabilir: Çok Uzun bir süre Batlamyus un hipotezini çürütecek bir veri bulunamaması. Ya da Batlamyus un bu çalışması kendisinden sonra ki bilim adamlarının çalışmasına ışık tutmuş olabilir.Bu sebeple uzun yıllar geçerliliğini koruyabilmiş olabilir.

    ( C-6) Bilimsel bir araştırmanın gözlemlerle uyumu ne kadar yüksek olursa o çalışma o kadar kabul edilir ve geçerliliği bir o kadar artar. Batlamyus un da gözlemlerle uyumu yüksek olduğu için
    geçerliliğini sürdürmüştür.

    (C-7) Batlamyus tan önceki zamanlarda gözlem yapılan aletler farklı olabilir. Ya da insanların gözlem yeteneği farklı olabilir.(çünkü o zamanlar ölçüm aletleri gözlerdir.) Bu durumda yapılan
    gözlemlerde farklı olur.Fakat teknoloji geliştikçe Batlamyus tan sonra ki bilim adamları daha modern aletlerle yaptıkları gözlemlerde önceden gözlenememiş 'ilmek ' denilen yeni yörüngeler ya da farklı unsurları eklemiş olabilirler.
    Batlamyus un yaptığı araştırmalardan yararlandıkları için ve Batlamyus un yaptığı gözlemlerin çoğunu doğru buldukları için o modeli tamamen terk etmemiş olabilirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Pelin,
      5. ve 7. sorular için biraz daha düşünlim..

      Sil
    2. Pelin yararlandığın kaynakalrı eklemeyi UNUTMA!!!!

      Sil
    3. C-5 Batlamyus un gözlemlerinin doğru ve iyi bir şekilde ispat edilmiş olması , ayrıca bilim insanları tarafından modelin doğruluğunu yoksayacak bir delil bulunamaması ve ispat dilememesi modelin uzun yıllar kabul görmüş olmasını sağlamış olabilir.

      C-7 Batlamyus iyi bir gözlemciydi.kendinden önce bu konuda araştırma yapan bilim insanlarının çalışmalarından yararlanarak, almış olduğu iyi bir eğitiminde etkisiyle gökyüzünü iyi bir şekilde gözlemlemiş ve ilmek denilen yeni yörüngeler eklemiş olabilir. Batlamyus tan sonraki bilim insanları ise teknolojinin gelişip gezegenleri daha iyi gözlemleyecek aletler ile gözlem yapmalarından dolayı ilmek denilen farklı unsurlar eklemiş olabilir.Batlamyusun modelinin eksik bir tarafının bulunmamasını düşündüklerinden bulunsa bile ispatlayamadıklarından ötürü bu modeli yok saymamışlardır.

      KAYNAKÇA
      https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
      https://tr.wikipedia.org/wiki/Kuram
      https://bilimselinsan.wordpress.com/tag/batlamyus/

      Sil
    4. C-2 hayır.sadece zihnin oluşturduğu öğelerden oluşmaz. Batlamyusun hazırladığı açıklayıcı tablo zihnindeki öğelerin; deney-gözlem ve kendisinden önceki bilim insanlarının bu konudaki çalışmalarının harmanlandığı bir tablodur.

      Sil
  20. Günaydın hocam..
    cvp 1 Batlamyus'un Dünya Merkezli evrenin nasıl çalıştıgını ayrıntılı bir tablosunu geliştirmesi ve bunu destekleyici bazı düşünceler öne sürmesi hipotezdir.Hipotezler deneylerle ve gözlemlerle sınanabilir olmalıdır.Genellikle geçmiş gözlemlere veya bilimsel teorilerden yapılan çıkarımlara dayanır.Dünya-merkezli evren modeli ise Teoridir.Genellemelere degişik türden olgu yada olgusal durumlar gözlenerek ulaşılır.Olgular yada olgusal önermeler arasındaki ilişkiyi belirleyen ifadelerdir.Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez ,Dünya'ya düşer.Batlamyusun dünyadaki nesnelerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kuralı izledikleri sonucunu çıkardı.Ve bun sonuca bir genelleme yaparak varmıştır.
    Cevap 2 Hayır sadece kendi zihninin oluşturduğu ögelerden oluşmamaktadır.Bilimsel açıklamaları,yeni hipotezleri genellikle geçmiş gözlemlere veya bilimsel teorilerden yapılan çıkarımlara dayanır.Yani bilim insanları zihninde ki ögelere diger bilim insanlarının çıkarımlarınıda ekleyerek sonuca varabilir.Batlamyus düşüncesinede bu kadar uzun süre ve bu kadar yaygın inanılmasının en önemli nedeni Batlamyusun kendinden önceki bilim insanlarının araştırmalarını toparlayıp üzerine yaptıgı çalışmalardır.
    Cevap 3 Batlamyusub yaşadığı doğru zaman ve doğru yerde olması onun en büyük şansı olması diyebiliriz.Çünkü o dönemdeki bütün ilim ve bilim adamlarının çalışmak ve fikirlerini paylaşmak için geldikleri yer Batlamyus'un olduğu yerdir. Bilim insanlarının fikirlerini,bilimsel çalışmalarını birbirlerine açmaları onların bilimsel sonuca varmalarına yardımcı olmaktadır.Ve bir sonraki çalışma aşamasında bilim insanı diğer bilimsel çalışmadan faydalanabilir.
    Cevap 4 Gözlemler ,hipotezler ve düşüncesini destekleyen deney sonuçlarına ulaşmış olmasıdır.Evet bilimsel çalışmanın mutlaka olgusal deneylerle tam olarak bilinen ,objektif olarak kanıtlanabilen ve bilimsel verilere dayandırılarak açıklanması gerekir.Bir olay üzerinde yapılan bilimsel çalışmada gözlem ve deneyler önemli basmaklardır.Özellikle doğru sonuca ulaşabilmek için gözlemlerin çok iyi yapılması gerekir ve hiptezimizi doğrulayab deneylerle ispat etmemiz gerekirBatlamyus da modelini doğrulamak için gözlemler yapyı ve kaydetti.Sonuç olarak düşüncesini deneylerle ispatladı.
    Cevap 5 Yaptığı deney ve gözlemlerin ispatlanır şekilde olması ve insanlar tarafından kolay anlasılır olması diyebiliriz.insanları her şeyin merkezine oturtması insanlar tarafından çekici bulunmuş olabilir.
    Cevap 6 Modelin gözlem verileri ile uyumu kuvvetli olmuşur.Buda modelin doğruluğunu destekler niteliktedir.Çünkü Batlamyustan sonraki bilim insanlarıdan sonraki bilim insanlarıda tamamını olmasada Baamyus'un gözlemlerine yakın gözlemlerde bulunmuşlardır.Bu uyumda modelin uzun yıllar boyunc geçerli kılınmasına olanak sağlıştır.Batlamyus'un modelinin 1500 yıllık sürede geçerliliğini korumasını örnek gösterebiliriz.
    Cevap 7 Bilimsel çalışmalar sürekli bir önceki çalışamanın üzerine eklemeler yaparak ilerleyen çalışmalardır.Burada Batlamyus'u modelini tamamen silip atmak yada yok sayarak bir çalışma yapmak yanlış olur.Batlamyus'un doğrulanmış modelinin üzerinde tekrardan eklemekmler yapılmıştır bu şekilde sonuca varılmıştır.

    Kaynaklar

    https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Varsay%C4%B1m
    http://nenedir.com.tr/bilimsel-genelleme-nedir/
    http://www.turkcebilgi.com/batlamyus_evren_modeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba büşra cım :)
      7. soruna ekleme yapmak istiyorum ; Batlamyus ve sonrasında ki bilim insanlarının ilmek denilen yeni yörüngeler ya da farklı unsurlar eklemesini gözlem yeteneklerinin farklı olmasına ve teknolojinin ilerledikçe kullanılan ölçüm araçlarının daha hassas ölçümler yapmasına bağlıyorum .

      Sil
    2. merhaba pelincim :))
      yaptığın eklemeler için teşekkür benim farklı açılardanda düşünmemi sağladın.

      Sil
    3. Merhaba Büşra,
      4. cevap ta "ispat" kavramını kullanmışsın, derste bunun üzerinde biraz konuşalım
      5. cevabı genişletelim
      7. cevap için biraz daga düşünelim...

      Sil
    4. Merhaba hocam
      5.cevabı genişletecek olursak Batlamyus modelinin uzun yıllae geçerliligini korumasının nedeni o zamana kadar yani yeni bilgilere ulaşana kadar modeli çürütecek yenj verilerin bulunmaması olabilir.Ayrıca batlamyusun iyi bir gözlemci olması ve modeli için saglam kanıtlarının olması geçerliligini uzun yıllar korumasına sebep olmuş duyebiliriz.

      7.soru üzerinde düşünecek olursak Batlamyusun modelini tamamen terk etmek yalanlamak yalniş olur diye düşünüyorum.Çünkü model uzun yıllar geçerliliğini saglam kanıtlarla korumuştur.Bilim sürekli ilerleyen ve ihtiyaçtan dogan çalışmalardır.Batlamyus modelinin insanlar için yetersiz veya eksik bilgi oldugunu düşündükleri durumda çalışmalar yaparak ve tabiki o günün gelişmiş teknolojisindende faydalanarak yeni bilgilere ulasılmıştır.

      Sil
  21. merhaba hocam
    1)Dünya merkezli evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı tablosunun geliştirilmesi ve bunu destekleyen bazı bilimsel düşünceler öne sürmesi teoremdir.Çünkü burada Batlamyus bir tablo geliştirmiş ve bunu destekleyen bililimsel düşünceler öne öne sürmüştür.Ancak kendisinden sonra gelen bilim adamları bu teoremi incelemiş onun farkedemediği yeni eklemeler yaparak bilimsel bilgi haline getirmişler.
    Taşın hareketi Dünya maerkezli olduğuna göre gökyüzündeki nesnelerin hareketide Dünya merkezli olmalıdır. Burada Batlamyus bir genelleme yapmıştır. Taş için bulduğu sunucu bütün cisimlere genellemiştir.
    2)Hayır.Çünkü Batlamyus çalışmalarına başlamadan önce kendinden önceki düşünürlerin araştırmalarını toplayıp onların üzerinde çalışmalar yapmıştır.Bu çalışmaları yeni fikirlerle genişletmiş araştırmalar yapmış ve kendi tablosunu oluşturmuştur.Bilim insanları;araştırmacıdırlar,geniş düşünürler,iyi gözlemcidirler,meraklıdırlar,yeni fikirler üretirler.
    3)En büyük şansı doğru zamanda doğru yerde olmasıydı diye düşünüyorum.Bulunduğu yerde eski bilgilerden yararlanarak yeni çalışmalar yapmıştır ve yeni çalışmalarıda oradaki diğer bilim adamlarıyla paylaşıp desteklemiştir.Bilimsel bilgiler bilim adamları arasında paylaşılıp kabul görmalidir aksi takdirde tek bir kişinin bulduğu ve diğer insanlarla paylaşmadığı bilgiler ondan sonra kaybolabilir.
    4)Batlamyus öne sürdüğü modeli geliştirmek için gözlem ve akıl yürütmeyle bunu desteklemiştir.
    Evet test edilmesi gerekir.Çünkü bilimsel bilgi deney,gözlem ve akıl yürütmeyle tekrarlanabilir olmalıdır.Bu süreç sonunda aynı sonuçlar bulunuyorsa bilgi kabul edilir ve geçerliliğini sürdürür.Ancak sonuçlar her defasında farklı olursa bilgi geçerliliğini koruyamaz ve çürütülür.
    5)Böyle bir çalışmanın daha sonraki bilim insanları tarafından yapılmamış olması yada yapıldıysada daha kuvvetli ve geçerli sonuçlar bulunmadığı için bu model uzun süre geçerliliğini korumuş olabilir.
    Yada birgök bilimcinin gözlemlerine tıpatıp uya,bu kadar yalın ve insanları herşeyin merkezine oturttuğu ve insanlara cazip geldiği için ayrıca geniş bir alana yayıldığı için geçerliliğini korumuş olabilir.O dönemde insanlar arasında iletişim çok zor olduğu için yayılan bir düşünceyi kaldırmak çok zor olurdu diye düşünüyorum.
    6)Gözlem verileri ve madel uyumu ne kadar fazlaysa billimsel bilginin geçerliliği o kadar fazla olur.Batlamyus'tada gözlem verileri ve model uyumu büyük oranda gerçekleşmiştir.
    7)Bilimsel bir bilginin çürütülmesi için sınanması gerekir.Bilim insanları Batlamyusun çalışmalarını sınamışlardır ancak ondan farklı sonuçlar bulamadıkları için onun modelini kullanmışlardır.O dönemin şartlarınıda düşünerek modelin bazı tavizler verebileceğini düşünmüşlerdir.Yeni alet ve koşullarda bu modeli geliştırmişdir.

    YanıtlaSil
  22. Kaynak eklemeyi unutmuşum hocam
    YARARLANILAN KAYNAKLAR
    www.baskent.edu.tr
    www.gokbilgi.com
    http://tr.wikipedia.org

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Rukiye,
      1. soru için biraz daha okuma yayapalım
      5. soru için yazdıklarını derste tartışalım
      7. cevabı biraz daha genişletelim


      Sil
    2. merhaba hocam
      1)Hipotezler geçmiş gözlem veya bilimsel teorilerden yapılan çıkarımlara dayanır. Batlamyus kendinden önceki düşünürlerin araştırmalarını toparlayıp üzerine yeni çalışmalar yapmış ve dünya merkezli evrenin nasıl çalıştığının hipotezini kurmuştur.Kurulan hipotez tekrarlanır ve aynı sonuçları verirse teori olur.Batlamyusta bir taşı alıp bırakmış ve hipotezini test etmiş ve Dünya merkezli evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı tablosunu geliştirmiş ve bunu destekleyen bilimsel düşüncelerle destekleyerek teoremleştirmiştir.
      7)Bilimsel bir bilginin çürütülmesi için sınanması gerekir.Bilim insanları Batlamyusun çalışmalarını sınamışlardır ancak ondan farklı sonuçlara ulaşmadıkları için yada çok büyük farklılıklar göremedikleri için modeli aynı kabul etmiş olabilirler.Çünkü bilimsel bilgiler çok uzun sürelerde bulunurlar.Yeni bilgilerin buluşu için sürecin tekrar başa alınması gerekir ve yeni buluşlar bulunana kadarda eski bilgiler tekrar kullanılacağı için bilim adamları genelde yeni buluşlar yerine eski bilgilerin doru olan yönleriyle ve yeni bilgilerle çalışırlar.Batlamyus teoreminde de olduğu gibi bilim adamları biraz taviz vererek tekrar araştırmalarda en başa dönmek yerine eklemeler yaparak uzun süre teoremin kullanılmasını sağlamışlardır.

      Sil

  23. mrb hocam
    CEVAP 1. Batlamyus'u etkileyen sizin de hemen yapabileceğiniz bir deneyin sonucuydu: bir taşı bırakmak. Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez, Dünya'ya düşer. Batlamyus gözlemleri ve deneyler sonucunda bu yargıya varıyor. Yani bu örnek hipotezdir. Bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişki kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan önermelere hipotez denir. Hipotezler farklı kişilerce ve bilimsel yöntemlerle sınanabilir. Taşın hareketi Dünya merkezli olduğuna göre gökyüzündeki nesnelerin hareketleri de Dünya merkezli olmalıydı derken burada da bir genelleme yapmıştır. Genelleme, zihnin birtakım gözlem ya da örneklere dayanarak genel düşüncelere ulaşması ya da özelden genele geçişidir. (Bilim genelleyicidir. Bilim tek tek olgularla değil olgu türleriyle uğraşır.) Dünya merkezli evrenin nasıl çalıştığının tablosu da bir teoridir. Çünkü deney ve testler sonucunda tabloyu geliştirmiş. Eğer bir kuram deneylerle destekleniyorsa, bilinen tüm olgularla uygunsa ve daha uygun bir rakibi yoksa, teori olarak adlandırılır.
    CEVAP 2. Hayır sadece kendi zihninin ürettiği öğelerden oluşmaz. Kendinde önce yapılan çalışmalarıda dikkate alır onlarla ilişki kurarak ortaya çıkarır. Bilim insanları merak ettikleri soruların yanıtlarını ortaya çıkarmak için araştırmalar yapar. Bu araştırmalar belirli bir düzene göre, tarafsız bir bakış açısıyla yapılır. Bilim insanı yaptığı araştırmayla ilgili tüm bilgileri, kullandığı yöntemleri ve elde ettiği sonuçları diğer bilim insanlarıyla paylaşır. Araştırma sırasında yaptığı deneylerin başka bilim insanları tarafından tekrarlanabilmesi gerekir. Batlamyus’u bilimsel araştırmaya sürükleyen merakı ve evreni anlama çabasıdır.
    CEVAP 3. En büyük şansı doğru zamanda doğru yerde olmasıydı. O dönemin bütün ünlü ilim ve bilim adamlarının çalışmak ve fikirlerini paylaşmak için geldikleri yer İskenderiye idi ve Batlamyusun en büyük şansıydı bu. Çalışmalarını yaparken diğer bilm insanlarıya fikir alışverişi yaparlar. Üzerinde çalıştığı konuyla ilgili bu zamana kadar elde edilmiş tüm bilgileri toplarlar. İş birliği içinde çalışmalılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba deryacım elimizden bir taş bırakırsak yükselmez yere düşer cümlesi bir yargı içeriyor evet, ancak Batlamyus bunu zaten biliyordu hipotez test edilebilir olmalı cevabını bildiği bir yargıyı hipotez olarak almazdı bence.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Mrb ilkecim 🙋🏼 evet çok haklısın uyarını dikkate alıp soruyu tekrardan cevaplandırcam 😘

      Sil
    4. Batlamyus’un Dünya’nın evrenin merkezinde olduğunu ve her şeyin Dünya'nın çevresinde döndüğünü düşünmesi hipotezdir.

      Sil
    5. Teşekkür ederim Deryacım 😊

      Sil
    6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    7. Merhaba Derya,
      1. soru için hipotez, teori, genelleme ve yasa gibi kavramlarını sınıfta tartışalım

      Sil
  24. CEVAP 4. Batlamyus evren modelini desteklemek için gözlemler ve deneyler yaptı. Gezegenlerle yıldızların hareketlerini inceledi bunları kaydetti genellemeler yaptı hipotezler kurdu. Bilimsel çalışmanın olgusal deneyler ve sağlam gözlemlerle test edilmesi gerekir çünkü bunu kanıtlaması gerekir. Her bilim dalı gözlemle işe başlar ve sonunda vardığı sonuçların geçerliliğini kanıtlamak için yine gözlemlere başvurmak zorundadır. Gözlemin bilimsel araştırmalarda üç ayrı rolü bulunmaktadır. Bunlardan ilki, gözlemin her şeyden önce değişkenler arasındaki ilişkilerin kurulmasında ilk bilgi kaynağı olduğudur. İkinci olarak, oluşturulan hipotezlerin sınanmasında, doğrulanmasında veya reddedilmesinde başvurulan bir araç olduğu ve son olarak da, hipotezlerden yola çıkarak ortaya atılan bulguların geçerliliklerinin sınanmasıdır.
    CEVAP 5. Modelinin çok uzun süre geçerliliğini sürdürmesinin nedeni Batlamyus ’un fikrini gözlem ve deneylerle iyi ispatlamış ve tüm dünyaya yaymış olmasıdır. Ondan sonra yapılan çalışmalarda modeli çürütecek hiçbir veri bulunmamasıdır.
    CEVAP 6. Batlamyus modeli sistemli gözlemler sonucu ortaya çıkardı. Bilimsel modelde gözlemlerle uyum ne kadar fazla ise o kadar geçerlidir. Yani uyum düzeyi arttıkça modelin geçerliği artar.
    CEVAP 7. Batlamyus ‘un modelini korumak uğruna o modeli tamamen yanlıştır dememişler sadece eklemeler yapmışlardır. Bu model dünyayı etkisi altına almış bi olay tamamen yanlışlanması kargaşa yaratabilirdi ve bilime olan güveni sarsabilirdi bu yüzden ilaveler yapıldı dışlanmadı. Batlamyus ve sonrasında gelen bilim adamları gezegenlerin bazen Kusursuz bir çember üzerinde döner gibi gözükmediğini böylece büyük Çemberler üzerinde hareketleri sırasında ''ilmek’ ‘denilen küçük Çemberler üzerinde de dönmeleri gerektiği sonucuna vardılar


    http://www.gelisenbeyin.net/bilim_insani_nasil_calisir.html
    http://www.frmartuklu.org/konu/bilim-%C4%B0nsanlar%C4%B1-ve-bulu%C5%9F-yapanlar-nas%C4%B1l-%C3%87al%C4%B1%C5%9F%C4%B1rlar.259749/
    http://www.bilimselarastirma.com/belge/oku/152/
    GÖZLEM TEKNİĞİ Yeliz ULUSOY


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Deryacım 5. soruya verdiğin cevapta bence modelin geçerliliğini korumasında modeli çürütecek hiç bir veri bulunmamasıyla beraber bin yıldır kabul görülen ve fikrini gözlem ve deneylerle ispatlamış ayrıca tüm dünyaya yaymış olan Batlamyus modelinin kilise ve o dönemde ki diğer bilim insanları tarafından da kabul görülmesi olduğunu düşünüyorum..

      Sil
    2. Mrb Özgecim evet söylediklerinde haklısın 👏🏻 beni bilgilerinle aydınlattığın için çok teşekkür ederim .

      Sil
    3. merhaba kızlar;
      özge cümlelerini çok beğendim anlasılır olmuş. :)

      Sil
    4. Teşekkür ederim Zeynep :)

      Sil
    5. Merhaba arkadaşlar 5. soru için Özge'nin de dediği gibi kilisenin modelin uzun süre ayakta durmasında büyük etkileri olduğunu düşünüyorum. Eğer bir bilgi uzun süre kabul görülüyor ise onun üzerine başka bir modeli kabul ettirmek oldukça güç olacaktır. Zaten bu sebeple model tamamen yok sayılmayıp üzerinde oynamalar yapıldığı söylenmiştir. Böylece insanlar o kalıplaşmış düşüncelerinin yıkmak yerine üzerinde oynamalar yapacak ve yeni modeli daha çabuk kabul edebileceklerdir.

      Sil
    6. Merhaba Derya,
      4. cevap için "gözlem" üzerine biraz düşünmemiz gerekiyor, HERKES DÜŞÜNSÜN...
      5. cevabı genişletmelisin
      7. cevap eksik...

      Sil
  25. iyi günler hocam...
    1-)Olgu:Dünyadaki nesnlerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kuralı izlemeleri..
    Genelleme:''Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez,Dünyaya düşer.Batlamyus dünyadaki nesnelerle gökyüzündeki neslerin aynı kuralı izledikleri sonucunu çıkardı.'' Basit bi deneyden yola çıkarak genel bir yargıya varılmıştır.
    Kanun:Dünya merkezli evren..Batlamyusun dünya merkezli evren modeli 1400 yıl hüküm sürmüştür...Bilimsel araştırmalar sonucu doğrulanan her hipotez kuram özelliği kazanır.
    Hipotez:''Taşın hareketi dünya merkezli olduğuna göre gökyüzündeki nesnelerin hareketi de dünya merkezli olmalıydı''.Bilinen bir bilgiden yola çıkılarak bir hipotez kurulmuştur.
    Teori:Batlamyus'un gezegenlerin,büyük çemberler üzerinde hareketleri sırasında ilmek denilen küçük çemberler üzerinde dönmeleri gerektiği sonucuna varması.Alışılmışın dışında yeni bir bilgi olması ve deney ve gözlemler sonucu ortaya konulmuş olmasından dolayı teoridir.
    2-)Parçadada söylenildiği gibi Batlamyusun doğru zamanda doğru yerde olma şansı,yani sadece batlamyusun kendi zihninden yarattığı değil zaman,yer ve diğer etkenlerde önemlidir.Bilim insanının meraklı olması,şüpheci olması,kararlı olması,düşünen ve yeni fikirler üreten biri olması,iyi gözlem yapması ve doğru çıkarımları yapması...
    3-)En büyük şansı iyi bir eğitim almış olması ve bilim merkezi olarak bilinen İskenderiye'de bulunmasıdır.Bilim insanları araştırmalarını başka bilim insanlarının yararlanması,test edilebilmesi ve bilimin ilerlemesi için paylaşırlar;çünkü paylaşmadıkları takdirde birçok yanlış bilgi ortaya çıkabilir, aynı konu hakkında farklı bilim insanları, aynı sonuca ulaşmak için birbirlerinden habersiz araştırma yapmaları bilimin ilermesini yavaşlatabilir. Ayrıca bilim insanlarının araştırmaları yeni bilim insanlarına da ışık tutmaktadır. Paylaşılan bilgilerin üzerine yeni bilgilerin eklenmesine veya bilgilerin çürütülmesine fırsat sağlanır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kadir 3. soruda söylediğin gibi Batlamyus un iyi bir eğitim alması en büyük şansıdır bence de. Her ne kadar kendi cevabımda bundan bahsetmemiş olsam da sana fazlasıyla katılıyorum.

      Sil
    2. Yorumun için teşekkürler özge...

      Sil
    3. Merhaba Kadir,
      1. cevap için yasa (kanun), teori gibi kavramlar üzerinde biraz daha düşünelim
      2. cevabı genişletelim
      bu arada KAYNAKLAR beliritlmemiş...

      Sil
  26. 4-) Batlamyus, Aristoteles'in dönen kürelerinin, gezegenlerin hareketini ve parlaklıklarının değişiminin nedenini açıklamakta yeterli olmadığını fark etmiştir. Bu durumu düzeltmek için gezegenlerin Dünya etrafında dolanırken aynı zamanda da Dünya merkezli çember üzerinde dairesel bir hareket (epicycle) yapmaları gerektiğini düşünmüştür. Böylece gezegenler Dünya'dan farklı uzaklıklarda bulunabilecekti ve buna bağlı olarak parlaklık değişimlerinin nedeni de anlaşılmış olacaktı, çünkü gezegen uzaklaştıkça parlaklık azalacak yaklaştıkça ise artacaktı. Aynı zamanda gezegenlerin farklı hızlarda hareket etmesi de açıklanmış oluyordu. İyi bir matematikçi olan Batlamyus, ortaya koyduğu modelin gözlemlerle karşılaştırıldığında tam bir doğruluktan uzak olduğunu fark edip bu durumu düzeltmek için Dünya'yı merkezden biraz dışarı yerleştirmiştir. Günümüzde gezegenlerin yörünge düzlemlerinin elips olduğu bilinmektedir. Batlamyus. Dünya'yı merkezinin dışına taşıyarak bir bakıma elipse yakın bir yörünge önermiş oluyordu. Batlamyus, yörüngelerin elips olduğunu kabul etseydi, modelinin daha basit ve gözlemlere daha uyumlu olacağını biliyordu ama inançları doğrultusunda hareket ettiğinden dolayı dairesel yörüngelerde ısrarcı davrandı. Aristoteles, dairesel hareketin en kusursuz hareket olduğunu savunmuştur ve Batlamyus da bu geleneğin izinden gitmiştir. Rönesans'a kadar geçerliliğini korumuş kilisenin desteğini almış olan bu model Kopernik Devrimi ile son bulmuştur.
    Bilimsel bilginin deneyler ve gözlemler test edilmesi gerekir;bilimsel bilgilerin geçerli ve güvenilir olabilmesi için deneyler ve gözlemlerle doğruluğunun kanıtlanması gerekir.Bilimsel bilginin tekrar etmesi ve herkes tarafından kabul edilmesi bilimsel çalışmalar için önemlidir.
    5-)En önemli sebeplerinin başından insanların ben merkezli olması ve herşeyin merkezinin kendi oldğunu düşünmesi Batlamyusun modelinin insanlara hoş gelmesini sağlamıştır.Ayrıca o dönemde saygın olan kilisenin Batlamyusu desteklemeside etkili olmuştur.Batlamyusun eserlerinin çeşitli dillere çevrisinin yapılmasıda modelinin uzun yıllar geçerliliğini korumasını desteklemiştir.
    6-)Batlamyus' modeli gözlemleriyle uyumludur,bunu başka dillere çevrilmesinden de anlayabiliriz.Başka dillere çevrilip yayılması kalıcışığını sağlamıştır.Gözlemlerle modelin uyumlu olması geçerliliği ve tutarlılığı sağlamıştır.
    7-)Kopernik yalnız Dünya’nın değil bütün gezegenlerin Güneş’in çevresinde dolandığını belirtti. Dairesel yörüngeler üzerindeki bu dolanımı Batlamyus’un ilmek modelinden daha iyi açıklamış, ama tam doğruya varamamıştı. Kopernik’in görüşleri uzun süre benimsenmedi ve insanların yaşadığı Dünya’yı bütün evrenin merkezi olarak gösteren Batlamyus modeli 17. yüzyılda bile egemenliğini sürdürdü.Batlamyusun yaptığı doğru ve tutarlı gözlemlerden dolayı bu model korunmuştur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kadir,
      4. cevap için KAYNAK belirt
      7. cevabı derste tartışalım..

      Sil
  27. Cevap 1:
    Genelleme: Taşın hareketi Dünya merkezli olduğuna göre, gökyüzündeki nesnelerin hareketi de Dünya merkezli olmalıydı.

    Olgu: Gök bilimcilerin, araştırmalarını geliştirmelerine ve Batlamyus'un fark etmediği bazı hareketler gözlemlemelerine rağmen, Batlamyus'un modelini dışlamamaları.

    Hipotez: Her şeyin merkezi Dünya'dır.

    Bu parçada bilimsel yasa yoktur. Çünkü; "Su 100 derecede kaynar." gibi kesin bir ifade belirtmemiştir.

    Teori: Gezegenler büyük çemberler üzerinde hareket ederken ilmek denilen küçük çemberler üzerinde de dönerler.
    Teorisi budur çünkü; hipotezinin ve topladığı veri sonucunda o zamanki imkanlarında, gezegenlerin hareketlerinden bu şekilde bir çıkarımda bulunmuştur.
    (Veriler : Gezegenlerin ve yıldızların hareketlerini kaydetmesi.)


    Cevap 2:
    Sadece kendi zihninin ürettiği ögelereden oluşmaktadır diyemeyiz. Elbette yaratıcı hayal gücünün de yararı vardır. Yani kendi düşünceleri olmakla birlikte yaptığı gözlemlerle bu sonuçlara ulaşmıştır.
    Düşünme, gözlemleme, sonuca ulaşma azmi, deney yapma, araştırma gibi özellikler ön plana çıkar.

    Cevap 3:
    En büyük şansı ilim ve bilim kenti olan İskenderiye'de olmasıydı.
    Bilim insanları, yaptıkları araştırmaların kabul görmesi için bunun kanıtlanmasını onaylayabilecek insanlara veya yanlış olduğunu gösterebilecek insanlara açmak zorundadırlar.

    Cevap 4:
    Batlamyus, gerçeğe yakın deneyler ve sağlam gözlemler yapmıştır.
    Evet gerekir.
    Deney ve gözlem sayısı arttıkça yapılan çalışmalar kesinlik oranının artması açısından önemlidir.

    Cevap 5:
    O zamanın verdiği imkanlarla, güçlü bir teori olduğu düşünüldüğünden kabul görülmesi ve daha güçlü bir teorinin ortaya çıkarılamamasından dolayı geçerliliğini koruyabilmiştir.

    Cevap 6:
    Gözlemlerinde gezegenlerin hareket yörüngelerinin kusursuz çember olmadığını fark etmiştir. Bu yüzden ilmek modelini ortaya koymuştur.

    Uyum düzeyi ne kadar başarılı olursa geçerliliği de o kadar uzun süreli olur.

    Cevap 7:
    O zamanlar güneş merkezli modelin farkında değillerdi. Bu yüzden uyum düzeyini arttırmak için yeni gözlemlerle yeni unsurlar ekleme ihtiyacı duymuşlardır.
    Bu yanlış modeli terk edememelerinin sebebi; bilim insanlarının ya akıllarına Dünya'nın merkezde olmadığının gelmemesi ya da ortaya bambaşka bir teori koyup (doğru bir teori olmasına rağmen) yargılanıp öldürülmekten korkmasıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mrb nazmiyecimmm���� diğer bilim adamlarının batlamyusun modelini dışlamamalarını olgu olarak ele almışsın.. Sana katılmıyorum.bilimsel ögelere dayalı kanıtlanabilir özellikteki bilgidir olgu bu verdiğin cümlede bilimsel bi yargı yok

      Sil
    2. Merhaba Özgecim :) Gerçekleşmiş olan her şey birer olgudur. Bu hikayede olan olgunun da gerçekliği kanıtlanmıştır.

      Sil
    3. Çok pardon Deryacım isimde bir yanlışlık olmuş 😅 umarım cevabım daha açıklayıcı olmuştur senin için 😆

      Sil
    4. Gayet açıklayıcı nazmiyecim teşekkür ederim 😘

      Sil
    5. Merhaba nazmiye,Her şeyin merkezi dünyadır hipotezinin yanlış olduğunu düşünüyorum.Eğer her şey dediğimiz kavramı daha açık şekilde ifade edersek ve bir öneride bulunmuş olsa idik hipotez olurdu bu yüzden yanlış olduğunu düşünüyorum.

      Sil
    6. Merhaba NAzmiye,
      1. soru için kavramları netleştirelim...
      4. cevapta kesinlik oranından bahsetmişsin, bunu derste konuşalım.
      5-6-7 güzel, derste konuşalım....

      Sil
  28. Merhabalar hocam.
    CEVAP1: Olgu: Objektif olarak kanıtlanabilen ve bilimsel verilere (bilgilere) dayandırılabilen somut şeyler, olay ve düşüncelerdir.
    Genelleme: Zihnin birtakım gözlem ya da örneklere dayanarak genel düşüncelere ulaşması ya da özelden genele geçişi.
    Hipotez: Bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir.
    Bilimsel Yasa: İnsanlar tarafından kurgulanmayan mesela doğada var olan olayların tanımlanması.
    Teori: Tanımlanabilen olayların açıklaması.
    Batlamyus evrenin merkezi dünyadır diyerek bi hipotezde bulundu ve basit bi deneyle – bir taşı bırakmak- bunu destekledi. Buna göre Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez, Dünya'ya düşer. Batlamyus Dünya'daki nesnelerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kuralı izledikleri sonucunu çıkardı. Taşın hareketi Dünya merkezli olduğuna göre gökyüzündeki nesnelerin hareketleri de Dünya merkezli olmalıydı diyerek bi genellemede bulundu. Ve bunu ispatladı kabul görmüş bir teori haline getirdi.
    CEVAP2: Bilim insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve açıklama çabasıdır. Batlamyus un hazırladığı açıklayıcı tablo da onun var olan bilgileriyle beraber kendi zihninde ürettiği öğelerden oluşur. Bilim insanlarının en önemli özelliklerinden biri de analiz etmek ve hayal gücünü de kullanarak ilişkilendirmektir.
    CEVAP3: Batlamyus un en önemli şansı doğru zamanda doğru yerde olması idi. Bu İskenderiye de olmak demekti. Bu ona bütün ünlü ilim ve bilim adamlarının çalışmak ve fikirlerini paylaşma şansı veriyordu. Test edilebilirliği açısından iyi bi fırsattı ve bilimsel teorilerin kabul edilmesi için en önemli özelliği budur.
    CEVAP4: Test edilmesi tabi ki gerekir ve tekrarlanabilen deneylerde bilimsel bilgi kesin bir şekilde ispatlanmış olur.Kabul görülen bilimsel bilgiyle alakalı aynı gözlemi yapan 2 yada daha fazla bilim insanın benzer çıkarımlar yapması beklenir.
    CEVAP5: Batlamyus'un çalışmaları İskenderiye'den bütün roma imparatorluğuna, ayrıca Arapçaya çevrilip bütün orta doğuya yayıldı. Bu sonuçlar Hıristiyanlarca da benimsenerek din adamları ve şairler tarafından bütün Avrupa'ya yayıldı ve bu etki bin yıl sürdü. Bir gök bilimcinin gözlemlerine tıpatıp uyan, bu kadar yalın bir güzelliği olan ve insanları her şeyin merkezine oturtan böyle bir evren modeli dünyada yaşayan herkes tarafından çekici bulunmuştu. Kilise tarafından da kabul görülmesi onun bu görüşünün yoksayılmamasının sebeplerindendir. Ondan sonra araştırma yapan gökbilimciler de bu modeli dışlamak yerine ilaveler yaptılar.
    CEVAP6: Batlamyus un modelinin gözlem verileriyle uyumu artıkça geçerliliği de o kadar artar ve herkes tarafından kabulü de artar. Tutarlı bir sonuç elde etmek için bu gereklidir.
    CEVAP7: Çünkü Batlamyus un ilgi çekici ve herkes tarafından kabul görülüyordu ayrıca bin yıl kadar kabul görülen ve birçok dile tercüme edilmiş modelini yoksaymak hiç de kolay değildi. Ancak üzerine eklemeler yapılarak geliştirmek ve yeni bilgiler kazandırmak bilime daha çok katkı sağlardı.

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Varsay%C4%B1m
    https://id.wikipedia.org/wiki/Teori
    http://gelisenbeyin.net/batlamyus.html
    http://www.filozof.net/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi akşamlar Özgecim :D
      Parçada bilimsel yasanın var olup olmadığını ve parçadaki olguyu belirtmemişsin. Genellemene katılıyorum. 7. sorunun cevabı hariç diğerlerinde ben de seninle aynı fikirdeyim özellikle 3. soruda. 7. soruda, bu modelin neden tamamen yok edilemediği soruluyor ve ben senin cevabında bu sorunun cevabını bulamadım :)

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Merhaba canım,
      Bilimsel yasa tabi ki var 'Güneş doğudan doğup tepemizden geçip batıdan batıyo' bu ona bi örnek herkes tarafından kabul görülen ve kesin olan. Malesef ben cevabımda buna yer vermemişim.Teşekkür ediyorum uyardığın için ayrıca benimle aynı fikirde olmana çok sevindim :)

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    5. Merhaba Özge,
      1. soru için temle kavramların örneklerini biraz daha araştıralım
      2. cevabı detaylandıralım
      4. cevap ta kesin bir şekilde ispatlanmış olur demişsin, BUNU KONUŞALIM...
      7 üzerine biraz daha düşünelim..

      Sil
  29. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  30. iyi akşamlar hocam
    1)Parça içerisinde hipotez vardır. Çünkü belli bir araştırmalar sonucunda bir hipotez ortaya koymuştur. Parçadaki hipotez ise budur: Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez, Dünya'ya düşer.
    Olgu: , Güneş doğudan doğup tepemizden geçip batıdan batması bir olgudur çünkü kesinlik belirtilmektedir.
    Genelleme: Yapmış olduğu hipotez sonucunda Batlamyus Dünya'daki nesnelerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kuralı izledikleri sonucunu söyleyerek bir genellemede bulunmuştur.
    Parçada bilmsel yasa ve teori yoktur çünkü doğruluğu diğer kişilerle kanıtlanan bilgiler bulunmamaktadır.
    2)Hayır, sadece kendi zihninde oluşturduğu ögelerden oluşmamaktadır. Kendinden önceki bilim adamlarından ve birçok bilimsel deneylerden etkilenmiştir. Onlardan yararlandığı bilgiler doğrultusunda bilgileri sentezleyerek doğru bilgiye ulaşmaya çalışmıştır.
    3)Batlamyus’un en büyük şansı doğru zamanda doğru yerde olmasını yakalamış olmasıdır. O yerde mısır İskenderiye’dir. İyi bir eğitim alması bu araştırmalarını sonuca ulaştırmasını sağlamıştır. Doğru bilgiye ulaşmak için daha önceki denenmiş yolları tekrar edip zaman kaybetmemiş ve bilimin ilerlemesi için katkıda bulunabilmek için kendinden önceki bilim adamlarından yararlanmıştır.
    4)Batlamyus evren modelini desteklemek için mars, Jüpiter ,Venüs ve Merkür gezegenleri ile yüzden fazla yıldızın hareketini kaydetmiş ve daha sonra Batlamyus deneyler yaparak ortaya koyduğu bilgilerin doğruluğunu kesinleştirmiştir. Deney ve gözlemler bilimsel çalışma için önemlidir. Çünkü ortaya konulan hipotezin doğruluğu ve yanlışlığının test edilmesi doğru ise oluşan teorilerin yasalaştırılması için deney ve gözlemlerden yararlanılır. Eğer yanlış ise ortaya atılan hipotez terk edilir ve yeni bir hipotez kurulur.
    5)Diğer bilim insanları geçen bir yılda Batlamyus’a karşı tavizden kaçınmamışlar yani doğruluğunu sorgulamamışlar. Bu sebeple Batlamyus’un evren modeli uzun süre kullanılmıştır.
    6)Ortaya attığı model ile gözlemleri tam olarak uyuşmamaktadır. Çünkü yıldızlar Batlamyus’un beklediği gibi, dünya merkezli çemberler üzerinde hareket etmiyorlar ancak gezegenler bazen kusursuz bir çemberler üzerinde görünmüyorlardı bunun üzerine Batlamyus gözlemlemediği halde gezegenlerin büyük çemberleri üzerinde hareketleri sırasında "ilmek" denilen küçük çemberler üzerinde de dönmeleri gerektiği sonucuna varmıştır. Burada gözlemlemediği halde bir sonuca varmıştır.
    7)Batlamyus’un büyük çemberler üzerinde gözlemleyemediği gezegen hareketlerinin ilmek denilen daha küçük çemberlerde hareket edeceği sonucuna varmıştır. Daha sonra gelen bilim adamları bu tezi çürütememiş daha farklı sonuçlara ulaşamamış olmaları sebebiyle Batlamyus’un bu modelini Terk etmemiş ve bazı bazı tavizler vermiştir.
    Kaynakça: https://tr.wikipedia.org/wiki/Olgu
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Kanun_(bilim)
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. merhaba ahmet,
      birinci soruda bilimsel yasa yok demişsin ama 'Güneş doğudan doğup tepemizden geçip batıdan batıyo' derken bu da herkes tarafından bilinip kesinlik kazanmamış mı? cümlende buna olgu demişsin. yani bilimsel yasa da degil mi?

      Sil
    3. İyi akşamlar arkadaşlar :)
      Ben de parçada bilimsel yasa yok demiştim ama bu ifadeyi gözümden kaçırmışım. Bence de bu bilimsel yasadır.

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    5. Beni bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim sizin gibi düşünmemiştim. Bu parçada bilimsel yasada,teoride vardır.

      Sil
    6. Merhaba Ahmet,
      1. ve 2. cevaplar için biraz daha düşünelim
      5. soruda bunun nedenini soruyorum...
      6. soruya farklı bir cevap vermişsin, BUNU KONUŞALIM
      7 üzerinde biraz daha okumalısın

      Sil
    7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    8. Merhaba hocam ,
      1) Teori = Taşın hareketi dünya merkezli olduğuna göre gökyüzünde nesnelerin hareketi de dünya merkezlidir . Batlamyus’un ortaya atmış olduğu teoridir .
      Bilimsel Yasa = Güneş doğudan doğup tepemizden geçip batıdan batması bir olgudur çünkü kesinlik belirtilmektedir. Günümüz şartlarınca yasa halini almıştır .
      2) Batlamyus gibi bilim adamlarının araştırmacı , meraklı , sabırlı olması , kararlı olması ve tümdengelim bir çıkarım yapması dolayı diğer kişilerden ileri olmasını sağlamıştır .
      5) Diğer bilim insanları batlamyus’un ortaya koyduğu hipotezleri tamamen yok saymamış ve yeni hipotezleri ortaya atmasından dolayı batlamyus’un hipotezleri uzun zaman geçerliliğini korumuştur .
      7) Tavizler verilmesinin sebebi batlamyus’un düşüncelerini tamamen yanlışlamak yerine yeni araştırmaların yapılması ile üstüne eklenerek kanıtlamaya çalışılmasıdır .



      Sil
  31. Merhaba Hocam, umarım cevaplar yeterli olur.

    1) ''Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez, Dünya'ya düşer. Batlamyus Dünya'daki nesnelerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kuralı izledikleri sonucunu çıkardı. Taşın hareketi Dünya merkezli olduğuna göre gökyüzündeki nesnelerin hareketleri de Dünya merkezli olmalıydı.'' bu bir hipotezdir. Bundan yola çıkarak şu sonuca varılabilir:
    Batlamyus'un Dünya Merkezli Evren'i bir teoridir. Çünkü: ''Batlamyus Dünya Merkezli Evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı bir tablosunu geliştirdi ve bunu destekleyici bazı bilimsel düşünceler öne sürdü.''

    2) Batlamyus'un öne sürdüğü düşünceler sadece zihninin ürettiği öğelerdir diyemeyiz, çünkü Batlamyus; bir hipotezden yola çıkarak olaylar arasında keşfedilmiş ve doğruluğu sınanmış ilişkilerin genel modeller içinde toplanmasıyla bir sonuca varmıştır. Zaten çok uzun süre bu bilimsel bilginin ayakta kalmasını sağlayanda budur. Batlamyus'un hipotezi belli bir dönemde bilim insanlarının çoğu tarafından kabul gören genellenmiş bir açıklamadır.

    3) Batlamyus'un en büyük şansı o dönemde İskenderiye'de buluna bilmesidir. Çünkü Mısır o dönemde teknolojide, tıpta ve matematikte üretkenlik ve çok yönlülük açısından yüksek bir standarta sahipti.
    Bilimsel iddialar diğer bilim insanlarının sorgulamasına ve kontrolüne açık olmalıdır. çünkü bilimsel bilgi delillerle desteklenmiştir. Sınanabilir bir yapıdadır. Bilimsel bilginin tek kişinin gözlem ve deneyleriyle yetinebilmesi demek insanın hata yapabilir bir varlık olduğunun yok sayılması demektir.

    4) Batlamyus öne sürdüğü model için ayrıltılı bir tablo geliştirmiş ve bunu destekleyecek bilimsel düşünceler öne sürmüştür. Düşüncelerini de gözlem ve deneyler desteklemiştir.
    Deney ve gözlemler hipotezlerin doğrulanması açısından önemlidir. Bilimsel bilgi evrensel olmalıdır. Bilimsel bilginin en önemli özelliğinden biri yanlışlanabilir olmasıdır. Bu sebeple sağlam dayanaklar üzerine kurulu olması önemlidir.

    5) Batlamyus'un öne sürdüğü modelin yaklaşık bin yıl ve birçok yerde geçerliliğini korumuş olması uzun süre aksini iddia edebilecek sağlam dayanakları olan bir teorinin öne sürülmemiş olaması ya da sürülmüş olsa bile teknolojinin teori için fazla gelişmemiş olması gibi etmenler teoriyi uzun süre ayakta tutmuş olabilir. Aynı zamanda Batlamyus'un modelini zihinlerde yıkmak çok kolay olmamıştır bu sebeple uzun süre bunun üzerine düşünen bir bilim insanı olmamış olabilir.

    6) Batlamyus'un moedeli gözlem verileriyle uyumulu olmuştur. Gözlemleri doğrultusunda tanımlanabilen en iyi modeli tasarlamıştır. Zaten daha sonra Batlamyus'un modeli reddedilmemiş sadece üzerine eklemeler ve bazı değişiklikler yapılmıştır. Bilimsel bir modelin geçerliliği için gözlem verilerinin uyumu ile doğru orantılıdır uyum artarsa modelin geçerliliği de artacaktır.

    7) Batlamyus'un modeli uzun bir süre ayakta kalmış bir modeldir. Geçerliliğini uzun süre korumuş olan bu modelin yanlış olduğunu öne sürüp birden bire bir köşeye atmak ve o modelin unutulmasını beklemek bir nevi şok edici bir etki yaratabilirdi. Aynı zamanda modelin tamamen yanlış olmadığı açıktı. Bu sebeple ''bu modeli unutun'' demek yerine ''modelin üzerinde bazı değişiklikler yapıldı'' demek daha doğru ve daha çabuk kabul edilebilir olur.

    Kaynakça:
    http://teori.nedir.com/#ixzz43f2T04e2
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Suzan,
      4. cevabını DERSTE TARTIŞALIM
      7. cevabı biraz daha düşünmelisin...

      Sil
    2. 7. soru için : Batlamyus kendinden önceki düşünürlerin araştırmalarını toparlayıp üzerine yaptığı çalışmalar ile bir model oluşturmuştu. Kendinden sonra gelen bilim insanları da Batlamyus'un uzun süre geçerliğini korumuş olan ilmek modelini bir kenara itmek yerine bu modeli geliştirdiler. Model yeterli değildi ve üzerinde yeni oynamalar yapıldı. Bilimin ilerleme şekli budur küçük adımlarla gerçeğe ve en iyi modele adım adım yaklaşmış oluruz. Saygılar Sinan Hocam.

      Sil
  32. Merhaba Hocam, galiba biraz uzun oldu, bu yüzden iki parça olarak gönereceğim.
    Cevap-1) “Batlamyus Dünya merkezli evrenin nasıl çalıştığının ayrıntılı tablosunu geliştirdi ve bunu destekleyici bazı bilimsel düşünceler öne sürdü. Batlamyus’u etkileyen sizin de hemen yapabileceğiniz bir deneyin sonucuydu: bir taşı bırakmak.” İfadesinde Batlamyus Dünya’nın evrenin merkezinde olduğunu öne sürerek bir hipotez oluşturmuştur. Hipotez bilimsel bir varsayımdır ve deney ve gözleme dayandırılarak ispatlanabilir. Dünya merkezli evren ise teoridir. Deney ve testler sonucunda sürekli olarak varsayılabilir sonucunu veren hipotezler teori statüsünü alırlar.
    “Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez, Dünya’ya düşer. Batlamyus Dünya’daki nesnelerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kuralı izledikleri sonucunu çıkardı. Taşın hareketi Dünya merkezli olduğuna göre gökyüzündeki nesnelerin hareketleri de dünya merkezli olmalıydı.” İfadesinde ise genelleme yapılmıştır. Genelleme birtakım gözlem ya da örneklere dayanarak genel düşüncelere ulaşmaktır.
    Cevap-2) Hayır, Batlamyus’un çalışmaları sadece kendi zihninin ürettiği ögelerden oluşmaz. Bu zamana kadar astronomi alanında araştırmalar yapmış olan Hipparkhos başta olmak üzere birçok bilim adamının çalışmalarından da destek almıştır. Batlamyus bu düşünürlerin çalışmalarını da göz önünde tutarak araştırmalarını yapmıştır. Batlamyus’un çalışmalarının kabul görmesi, çalışmalarına katkı sağlayan başka etkendir. Bilimsel araştırmalarda geniş çaplı araştırmaların yanı sıra deney de ön planda tutulmaktadır. Bunun dışında, bilim adamının merak duygusu, çalışmaları esnasında bilgiye ulaşma inancı ve bu süreçte sabırlı oluşu, bırakmayışı da önemli etmenlerdendir.
    Cevap-3) Batlamyus’un bilimsel çalışmalar açısında en büyük şansı çalışmalarının kabul görülmesiydi. Batlamyus ikinci yüzyılda İskenderiye'de olma şansını yakalamıştır. Ve Batlamyus'tan önceki bilim adamlarının da çalışamalar yapmış olması, Batlamyus'un bu çalışmaları toplayarak araştırmalar yapabileceği başka şans etkenleridir. Ayrıca Batlamyus'un araştırmalarının Arapçaya çevrilip bütün orta doğuya yayılmış ve Hristiyanlarca da benimsenmiş olmasıdır. Batlamyus’tan sonra araştırma yapan gök bilimciler Batlamyus’un çalışmalarını dışlamamış aksine onun çalışmalarına ek araştırmalar yapmışlardır. Batlamyus bilimsel araştırmalar sırasında doğru yerde doğru zamanda ve İskenderiye’de olması, ünlü ilim ve bilim adamlarıyla çalışması ve fikirlerini paylaşması ta en büyük şanslarından biriydi.
    Cevap-4) Batlamyus öne sürdüğü evren modelini desteklemek için taşı havaya atarak taşın hareketini ve gökyüzünde bulunan birçok yıldız ve gezegenleri gözlemlemiştir. Bilimsel sorularına cevap bulmaya çalışmıştır. Gözlemler sonucunda hipotezler öne sürmüştür. Bir çalışmanın bilimsel olabilmesi için olgusal deneyler ve sağlam gözlemlerle test edilmesi gerekir. Deneylerle gözlem yapılıp ispatlandığı takdirde bilimselliğe ulaşmak mümkün olur. Bilginin güvenilirliği kanıtlanabilirlikten geçer. Deney ve gözleme dayandırılmayan bilgiler kanıtlanamaz, sonuç itibariyle kabul görülmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hocam, ben Merve Bekem.. Profilimde adımın yazdığını ben görüyorum fakat burda adım görünmüyor, bende anlayamamış bulunmaktayım..

      Sil
  33. Cevap-5) Öncelikle bu kadar uzun sürmesinin nedeni bir gök bilimcinin gözlemleriyle tıpatıp uyması ve merkezine insanları oturtması herkes için çekici bulunmasından kaynaklanmaktadır. İlgi çekici olması bu kadar yıl süre gelmesinin en önemli nedenlerindendir. Birçok yerde(Hristiyanlarca) geçerliliğini korumasının bir nedeni de; o zamanlarda İncil’dekine uygun bir evren modeli olmasıdır. Batlamyus’tan sonra gelen gök bilimciler, Batlamyus’un çalışmalarına ek araştırmalar yapmışlar ve Batlamyus’un modelinin bin yıllık süre gelmesinde gök bilimcilerin tavizden kaçınmamaları da etken olmuştur.
    Cevap-6) Batlamyus’un modelinin gözlem uyumunun fazla olduğu kanaatindeyim. Bilimsel çalışmalarda gözlemlerin uyumu çevrelerince kabul görmesiyle doğru orantılıdır. Bunu diğer gök bilimcilerinin ek çalışmalar yapmalarından ve Batlamyus’un gözlemlerinden yararlanmalarından anlamak mümkündür. Bilimsel bir modelin geçerliliğinin kesinlikle sağlam bir gözleme dayandığını düşünmekteyim. Eğer Batlamyus gözlemlerinde yararlı olmamış olsaydı diğer gök bilimciler onu dışlar keşfettiği bilgileri kullanmazlardı. Bilim, çevrelerince kullanılması bilim insanının yaptığı araştırma ve gözlemlerin sağlam şekilde yapıldığının göstergesi olmaktadır.
    Cevap-7) Batlamyus’a göre Güneş’in ve gezegenlerin Dünya’nın çevresinde dönerken çizdikleri yörüngeler basit çemberler olamazdı. Çünkü gezegenler arada bir yörüngeleri üzerinde sanki geriye dönüyormuş gibi görünüyordu. Batlamyus bu ileri-geri gelme durumunu göz önünde bulundurarak bu modeli ‘ilmek’ kavramıyla bağdaştırmıştır. Daha sonra bunun üzerine araştırmaları devam ettiren gök bilimciler Batlamyus’un araştırmalarına ek olarak eğri büğrü, kargacık burgacık bir sürü ilavelerle yörüngeleri ayarladılar. Batlamyus’un bu modeli, bilime olan saygınlığın azalmamasından ve Batlamyus’un sayısız gezegen ve yıldız gözlemlerinin çöpe atılmaması gerektiğini düşünerek tamamen terk etme yoluna girilmemiş ve onu kurtarmak adına tavizler verip üzerine araştırmalar yaparak Batlamyus’un bilgilerini kullanarak bilime katkı sağlamışlardır.

    Kaynaklar: *https://bilimselinsan.wordpress.com/tag/batlamyus/
    *https://tr.wikipedia.org/wiki/Batlamyus
    *http://www.baskent.edu.tr/Bilimselbilgi
    *http://www.fizikbilimi.gen.tr/teori-ve-kanunlar/

    YanıtlaSil
  34. Merhaba hocam
    cevap-1) Batlamyus Dünya - merkezli evrenin nasıl çalıştığını ayrıntılı bir tablosunu geliştirdi ve bunu desteklemesi bazı bilimsel düşünceleri öne sürmesi teoridir. Çünkü teoriler deney ve gözlemlerin tekrarlanabilen mevcut bilgi birikimi düzeyinde doğruluğu büyük ölçüde kabul görülmüş ve o dönemde kanıtlanmıştır.
    Batlamyus'u etkileyen sizin de hemen yapabileceğiniz bir deney sonucuydu: bir taşı bırakmak. Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez. Dünya'ya düşer. Batlamyus Dünya'daki nesnelerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kuralı izledikleri sonucunu çıkardı. Taşın hareketi Dünya merkezli olduğuna göre gökyüzündeki nesnelerin hareketleri de Dünya merkezli olması gerektiğini söyleye-
    rek hipotez kurmuştur. Hipotezler gözlem ve deney sonucu oluşan önerme niteliğindeki açıklamalardır.
    Cevap-2) Hayır kendi zihninde öğrettiği açıklamalardır diyemeyiz. Çünkü bilim insanlari bilimsel bilgileri ortaya koyabilmek için daha önceki bilim insanlarının verilerinden yararlanır. Ve bunlara ilaveten kendi deney ve gözlemleri sonucunda elde ettiği bilgileri de ekleyerek bir sonuca varır. Bilimsel kavramları üretmede bilim adamlarının tarafsız, kararlı, sabırlı ve araştırmacı yönleri ön plandadır.
    Cevap-3) Batlamyus'un bu çalışmalar açısından en büyük şansı doğru zamanda ve doğru yerde buluyor olmasıdır. Çünkü bir açıdan İskenderiye antik çağda bilimin kalbidir diyebiliriz. Zamanında bir çok bilim adamı araştırmalarını geliştirmek için burayı tercih etmiştir. Bilim insanlarının çalışmalarını başka bilim insanlarına açmalarının sebebi: daha sonra gelen bilim adamlarının yaşadığı döneme göre sürekli değişim ve gelişimin gözlenebiliyor olmasından dolayıdır ( Batlamyus 'un dünya merkezli modeli daha sonraki bilim insanları tarafından araştırılarak Güneş merkezli mideli keşfetmeleri gibi).
    Cevap-4) Öncelikle Batlamyus soruları cevaplamakla başladı. Deneyler ve gözlem-
    ler yaparak hipotezler kurdu. Diğer bilim insanlarının bilgilerinden yararlandı.(örneğin taşın hareketi Dünya merkezli olması gibi)
    Evet bilimsel çalışmanın olgusal deney ve gözlemlerle desteklenip test edilmesi gerekir. Bilimsel çalışma için deney ve gözlemlerin önemi dogrulanabilir ve kanitlanabilir olmasıdır. Deney ve gözlemlerin kanitlanabilir ve doğrulanabilir olmasi kesin bilgiye ulaşmak için önemlidir.
    Cevap-5) Bu modelin geçerliliğini sürmesinin nedeni Batlamyus' un hipotezini çürütecek yeni bilgilerin henüz bulunmaması olabilir ya da bu deney ve gözlemler sonucu elde edilen modelin insanlar tarafindan kolay anlaşılır olmasıda diyebiliriz.
    Cevap-6) Batlamyus' un modeli gözlem verileriyle uyumludur. Çünkü bin yıllık bir kullanımından yola çıkarak bu sonuca varabiliriz. Uyum düzeyinin modelin geçerliliği için oldukça önemlidir. Çünkü bir modelin geçerliliği uyumla dogru bir şekilde artar. Ve bir model ne kadar çok uyumlu ise kalıcılığı da o kadar uzun sürer.
    Cevap-7) Batlamyus' un kusursuz dairesel yörüngeler varsayımının gözlemlerle çeliştiğinin farkında olması ve gezegenlerin hareketi boyu ve parlaklığı zaman içerisinde farklılık göstermesidir. Gözlemlenen sapmaları açıklayabilemek için ilmek isminj vermiştir. Buna göre gezegenler Dünya'nın çevresinde dönerken bulundukları dairesel yörüngelerde de dönmeleridir. Batlamyus'un modelinin uzun bir zaman diliminin sürmesi dir.



    Kaynaklara
    www.teori.nedir.com
    https://tr.wikipedia.org


    YanıtlaSil
  35. hocam merhabalar kusura bakmayın biraz geciktirdim cevabı
    C1-deneyinde bir taş parçasını elimizden bıraktığımızda havada süzülerek yükselmedigini dünyaya düştüğünü söylüyor ve buna bakarak herşey dünya merkezli olduğunu düşünüyor. bu hipotezdir

    YanıtlaSil
  36. C2- evt kendi düşünceleridir. bilim insanı meraklı, yaratıcı düşünürler, eleştirel, nesnel bilgiler ortaya koyarlar,denenmemiş yollarla bilgilere ulaşmaya çalışırlar
    C3-en büyük şansı iskenderiye de bulunmasıdır. bilgilerini paylaşmak zorunda olmasının nedeni bilginin OBJEKTİFliğini sağlamak için
    C5-dönem şartı ve o dönemde yaşanan olaylar. bilgilerin yakılıp yıkılması geciktirdi doğru bilgilere ulaşmayı ve bunlar teknolojinin ilerlemesine ket vurdu adeta

    YanıtlaSil
  37. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  38. merhaba hocam Cevap1-Batlamyus'u etkileyen sizin de hemen yapabileceğiniz bir deneyin sonucuydu: bir taşı bırakmak. Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez, Dünya'ya düşer.Bu cümlede olay vardır.Bunun sonucunda ise ulaşılan olgu ‘Batlamyus Dünya'daki nesnelerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kuralı izledikleri sonucunu çıkardı. Taşın hareketi Dünya merkezli olduğuna göre gökyüzündeki nesnelerin hareketleri de Dünya merkezli olmalıydı. Bu Batlamyus'a Güneş'in, Ay'ın, gezegenlerin ve yıldızların havada süzülüp Dünya'dan uzaklaşmadıklarını, her gün geri geldiklerini anımsatıyordu.’ Cümlesindedir. ‘Bir taş parçasını elinizden bırakırsanız havada süzülerek yükselmez, Dünya'ya düşer. Batlamyus Dünya'daki nesnelerle gökyüzündeki nesnelerin aynı kuralı izledikleri sonucunu çıkardı. Taşın hareketi Dünya merkezli olduğuna göre gökyüzündeki nesnelerin hareketleri de Dünya merkezli olmalıydı. Bu Batlamyus'a Güneş'in, Ay'ın, gezegenlerin ve yıldızların havada süzülüp Dünya'dan uzaklaşmadıklarını, her gün geri geldiklerini anımsatıyordu.’ Bu cümlede ise genelleme yapılmıştır.Taşın hareketinden yola çıkarak güneş, ay ve yıldızların hareketlerine genellenmiştir. ‘Batlamyus gezegenlerin, büyük çemberler üzerinde hareketleri sırasında, "ilmek" denilen küçük çemberler üzerinde de dönmeleri gerektiği sonucuna vardı.’ Bu cümleden Batlamyus un bir teori öne sürdüğünü görüyoruz.Bu teoriyi desteklerken ‘biraz tavizden kaçınmamışlardı’ cümlesinden dolayı yasa olarak kabul edemeyiz.Çünkü yasalar irdelenemez ve değişmez kabul edilir.
    Cevap2-Hayır sadece kendi düşünceleri değil.Çünkü kendisinden önceki bilim insanlarının araştırmalarını toparlayıp kendisi de bir şey ler katarak araştırma yapmıştır.Bilim insanları araştırmalar yaparken merak, duyarlılık,yaratıcı düşünme,iş birlikçi,gözlemci,kararlı,tutarlık özellikleri öne çıkar.
    Cevap3-bulunduğu konum Batlamyus için önemliydi döneminin en iyi olanaklarına sahip bir ortamda araştırma yapma şansı vardı.Bilim insanları çalışmalarını öznel oluşturur fakat başka bilim insanlarının görüşleriyle geliştirir.Bu yüzden başka bilim insanlarına açık çalışmalar yapılmalıdır.İnsanlar farklı düşünce gücüne yada bakış açısına sahiptirler dolayısıyla bilgi birikimleri de farklıdır.Aslında her beyin ayrı bir güçtür ve güçlerin birleşmesiyle daha gelişmiş çalışmalar ortaya çıkacaktır.Ayrıca farklı bir açıdan daha değerlendirecek olursak bu soruyu bilim insanları çalışmalarını ilk teori olarak yürütür teoriler yorumlanabilir olmalıdır başka bilim insanlarına da açık olması gerekir.Devamında yasalaşır.
    Cevap4-Batlamyus Evrenin ayrıntılı bir betimlemesini yapmak için Batlamyus Mars, Satürn, Jüpiter, Venüs ve Merkür (o çağda bilinen gezegenler bunlardı) gezegenleri ile yüzden fazla yıldızın hareketini kaydetti.Bu şekilde öne sürdüğü evren modelini destekledi.Bilimsel çalışmalar test edilmelidir.Çünkü kesin yargılarla kanıtlanıp yasalaşması için bu zaten gereklidir.Yapılan deney ve gözlemler ne derece doğru ve uygunsa doğru bilgi de o derece ortaya çıkar.


    YanıtlaSil
  39. Cevap5-Çünkü farklı dillere çevrilmiş ve insanlar tarafından kabul görülmüştür.Bunun nedeni ise insanlara cazip gelmiştir her şeyin mezkezinde olmak. ‘İnsanın, Dünya'nın her şeyin merkezi olduğunu düşünmesinin bir başka nedeni de kendini beğenmişliğidir. Yaşadığımız yerin yaşanılabilecek en önemli yer, bütün hareket ve heyecanın merkezi olduğuna kendimizi inandırmak kolaydır.’ Metnin bu kısmı da açıklıyor zaten.
    Cevap6-Batlamyus ilk başta tüm gezegenlerin giderek dünyaya yaklaştığını ve dünya merkezli olduğunu savundu çalışmalarında ise Yıldızlar Batlamyus'un beklediği gibi, dünya merkezli çemberler üzerinde hareket ediyorlar, ancak gezegenler, bazen kusursuz bir çember üzerinde döner gibi görünmüyorlardı. Böylece Batlamyus gezegenlerin, büyük çemberler üzerinde hareketleri sırasında, "ilmek" denilen küçük çemberler üzerinde de dönmeleri gerektiği sonucuna vardı.Bu uyum düzeyi arttıkça bilimsel bilgini doğruluğu ve güvenilirliği (dolayısıyla geçerliliği) artar.
    Ceap7-Bütün insanların bunu kabul görmüş olması ve uzun bir süre kabul görülmüş olması bu görüşün çürütülmesi yerine değiştirilmesini gerektirmiş olabilir.Çünkü bu kadar uzun süre bu kadar fazla insan kitlesince kabul görülmüş bir olguyu bir celsede yok saymak inandırıcılığı düşürür. Yada yani olguyu kabul etmeyi zorlaştırır diyebiliriz.

    KAYNAKÇA
    http://www.frmartuklu.org/konu/bulu%C5%9F-yapanlar%C4%B1n-ve-bilim-insanlar%C4%B1n%C4%B1n-ortak-%C3%B6zellikleri-nedir.198470/
    http://bigalioglu.blogcu.com/tez-hipotez-teori-yasa-bilimsel-yontem-bilimsel-dusunce-bi/2870583
    http://www.kozmikanafor.com/teori-nedir-ne-degildir/

    YanıtlaSil
  40. Arkadaşlar, hepinize katılımınız için teşekkür ediyorum,
    İnternette okuduğum özlü bir sözle bu haftayı sonlandıralım;
    BİR APTALIN HATASINI DÜZELTMEYE KALKMAYIN, SİZDEN NEFRET EDECEKTİR. BİR BİLGENİN HATASINI DÜZELTİN, SİZE MİNNETTAR KALACAKTIR.

    YanıtlaSil