21 Nisan 2015 Salı

 Arkadaşlar merhaba, 
Aşağıda yeni önermeler var,
bu günden itibaren herkes bu önermeler için ayrı ayrı yorumda bulunacak,
daha önce belirttiğim gibi yararlandığınız kaynaklarıda yazacaksınız (son gün Cumartesi akşam 20). 
Bu arada internetten copy-paste yapanlar var, bu şekilde yapılan yorumları yapılmamış
kabul edeceğim, siz internetten veya kitaptan okuduğunuz bilgilere kendi yorumunuzu katarak blog a 
yazacaksınız. Derste bahsettiğim gibi en az iki arkadaşınıza yorum yazacaksınız.
Hepinize kolay gelsin...
3- Aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımlar yapması kaçınılmazdır.
4- Aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlara ulaşabilir.
5- Bilim, bilim insanlarının sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları araştırmaların toplamıdır.
6- Bilimin amaçlarından biri genellemedir.
7- Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.
8- Bilim bütün sorulara cevap verebilir.

201 yorum:

  1. 3- Önermeye katılmıyorum. Çünkü aynı gözlemi yapan bilim insanları ortamdan, deney araç gereçlerinden vs. her şey etkilenebilir ve farklı bir sonuç bulabilir. Bilim insanları birbirine yakın sonuçlar ya da aynı sonuçları bulsalar bile çıkarımlar farklı olacaktır. Çünkü çıkarım elde edilen verilerle akıl yürütme işidir. Bilim insanları da o deneyde farklı bir şeyleri amaçlamış olabilir ya da farklı bir şeyleri baz almış olabilir. Bu yüzden farklı yorumlar yapacaklardır ve farklı çıkarımlarda bulunacaklardır.
    4- Bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilim insanları aynı olayı gözlemleseler bile başka bir noktayı baz alabilirler, farklı bir noktayı hedeflemiş olabilirler. Aynı durumları hedefleseler bile o çıkan sonucu farklı yorumlayacaklarından, kendi bakış açılarına, kendi şemalarına göre açıklayacaklarından çıkarımları da farklı olur.
    5- Bilim, bilim insanlarının sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları araştırmaların toplamıdır. Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü sadece bilimsel yöntemlerden yararlanılmaz. Sadece kelimesi konu kapsamını çok kısıtlamaktadır. Ayrıca bilim derken genel bir ifade vardır. Arkeolojiyi örnek verecek olursak fosilleri detaylı araştırmada karbon yöntemi vs. gibi yöntemlerle bilime dayandırabiliriz ama bir yapının fosil oluşunu tekrar tekrar deneyemeyiz, gözlemleyemeyiz. Böylece arkeoloji bilim olmasına rağmen sadece bilimsel yöntemlere dayanmaz. Bu yüzden bu önermeye katılmıyorum.
    6- Bu önermeye katılıyorum. Çünkü tek bir kişiye ait olan görüşler bilim değildir. Bence bilim bir durumu, olay ya da olguyu tek tek ele alsaydı bu içinden çıkılmaz bir durum olurdu. Bu yüzden bilim istisnaları göz ardı ederek genelleme yapar.
    7- Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır. Bu önermeye kesinlikle katılıyorum. Hatta bilimin çıkış amacının bu olduğunu düşünüyorum. Çünkü bilim ihtiyaçtan ve meraktan ortaya çıkar. İlk insan var olduğundan bu yana gelişen her şey insanın evreni anlamaya çalışmasından kaynaklanır. İlk insanlar yağmur yağması gibi olayları Tanrı tarafından cezalandırıldıklarını düşünürken şimdi onun bir doğa olayı olduğu bilinmektedir. Bu da insanın merak dürtüsüyle araştırma ve sorgulamaya dayanmasından kaynaklanır.

    8- Bu önermeye katılmıyorum. Bilim her şeye maalesef ki cevap veremiyor. Bence din, metafizik gibi olayları hem bilimden ayıramıyoruz hem de bilimi içine tam anlamıyla oturtamıyoruz. Aklımızda soru işareti olan sadece dinle alakalı değil bilimle, astronomiyle bile olsa bilimin cevap veremediği durumlar oluyor. Mesela kara delik durumunu bilim insanları az çok bilseler bile tam anlamıyla fikir sahibi değiller. Yeni yeni kara deliğin özellikleri, durumları keşfediliyor.

    tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.fizikportali.com/forum/gozlem-ve-cikarimlari-dusunerek-gozlem-ve-cikarim-arasindaki-fark-nedir-t5681.0.html
    www.bilimselarastirma.com/belge/oku/152
    https://bilimindogasiveogretimi.files.wordpress.com/2012/03/bilimin-c3b6zellikleri.pdf
    http://www.slideshare.net/mbolmez/bi-lim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merve canım, 3. önermeye katılmadığını yazmışsın. bu konuda fikrimi belirtmek istedim. sen ve ben elimize birer mıknatıs almış olalım ayrıca yanımızda tahta, kağıt, cam bardak ve demirden yapılmış bir makas da bulunuyor olsun. ikimizde elimizdeki mıknatısı tahta, kağıt, cam bardak ve makasa yakınlaştıralım. ikimizde mıknatısın sadece makası çektiğini gözlemleriz ve mıknatısın demiri çektiği sonucuna varırız.

      Sil
    2. Eminecim deney sonuçlarında aynı sonuçları bile bulsalar farklı çıkarımlarda bulunabilirler diye ifade ettiğimi düşünüyorum. Mesela senin bahsettiğin deneyi yapabiliriz dediğin gibi aynı sonuçları da bulabiliriz ama tamamen aynı yorumları yapabilir miyiz? Mesela ben bir dikkatsizlik yada eksik bilgi sonucu nikel-demir arasındaki ilişkiyi yaptığımız deney sonucunda farklı yorumlayabilirim. Önermede çıkarım diyor yani belli verilerden sonra yorum yapma biçimi demek, bu yüzden bence farklı yorumlar yapabiliriz :)

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. canım 3.önermene katılıyorum bizim bu zamana kadar laboratuvar derslerinde yapmış olduğumuz çalışma aynı olmasına ragmen sonuçlar hep biribirinden farklı ama benzer çıkarımlarda bulmuyor değiliz :)

      Sil
    5. Yasemin çok doğru diyorsun benzer çıkarımlarda da bulunuyoruz ama bazen :) :)

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. 3.önermeye kısmen katılıyorum.Çünkü bilim insanları benzer çıkarımlar üzerine yoğunlaşıp benzer sonuçlara ulaşabilirler. Birimlerin ve değişkenlerin sabit tututduğu her ortamda sonuç aynı çıkmalıdır.Fakat Bilim adamları aynı gözlemi yapsada her zaman aynısonucu bulmaz.Her bilim insanının hayal gücü,yaratıcılığı ,yorum gücü farklıdır.Ama bazen aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımlar yapabilir.örneğin; Pascal üçgenini Ömer Hayyam’ın bulmuş olması Aynı çalışmaları yapıp farklı sonuçlara da ulaşabilirler .Buna örnek olarak ise laboratuar dersinde yapmş olduğumuz deneyler.oysa verilenler ve deneyler aynı sonuçları hep birbirimizden farklı bulduk
    4.önermeye katılıyorum Çünkü ; bireysel farklılıklar söz konusudur. Cinsiyetleri, yaşları, yetiştikleri kültürler, kişisel değerleri, bakış açıları bunlar hep farklıdır.
    Bu sebeple iki bilim insanı aynı gözlemi yapsalar da farklı çıkarımlarda bulunabilirler.
    5.önermeye katılmıyorum çünkü;Evet bilim insanları bilimle uğraşırken bilimsel yöntemleri kullanarak yaparlar fakat sadece bilimsel yöntemleri kullanarak olmaz hayal gücü ve sanatla uğraşan insanlardan da etkilenerek birtakım bilimsel bilgiler ortaya çıkarılmıştır.
    6.önermeye katılıyorum çünkü;bilimin amacı genellemeye varmaktır.
    7.önermeyeKatılıyorum. Bilim, insanların merak ve kuşkusundan ortaya çıkmıştır. İnsanlar eskiden beri evreni anlama ve tanımlama çabası içindedirler. . Bunun için de çeşitli yöntem ve teknik geliştirmişlerdir.
    8.önermeye katılmıyorum çünkü; bilim bir çok soruya cevap bulmuştur fakat bütününe değil.sınırlı konularla ilgilenir bilim.Örneğin tıpta gelişen çoğu mucizevi olaylar hakkında bilim cevap veremez.
    http://www.odevsel.com/bilim/2056/bilim-nedir.html
    http://www.turkcebilgi.com/bilimsel_bilgi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yasemincim onermelere verdıgın cevaplar gayet mantıklı benzer cevaplar vermişiz ve 3. önermeye verdiğin labaratuvar deneyimiz örnegi gayet somut ve anlasılır olmus.

      Sil
    2. yasemin bende kübra ya katılıyorum. 8. önermene katılıyorum ama eklemek istediğim teknoloji ilerledikçe cavapsız kalan soruların daha fazla çözüme kavuşacağını düşünüyorum.

      Sil
    3. yasemin bende kübra ya katılıyorum. 8. önermene katılıyorum ama eklemek istediğim teknoloji ilerledikçe cavapsız kalan soruların daha fazla çözüme kavuşacağını düşünüyorum.

      Sil
    4. ilerleyen teknoloji dini konularada cevap bulabilirmi peki müzeyyen ciğim

      Sil
    5. 3.önerme için bende senin gibi düşünüyorum yasemin ele aldığımız değişkenler için bazen aynı çıkarımda bulunabiliriz ve bu değişkenin ne tür gözlemler doğrultusunda (nitel-nicel gözlem) yapıldığını bilemeyiz.

      Sil
    6. merhaba yasemin 3 önermeye bizimle ilgili verdiğin örnek çok açıklayıcı olmuş

      Sil
  4. 3)Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü;araştırmayı yapan iki bilim insanının aldığı eğitim,yaşadığı çevre farklı olacağından aynı gözlemi yapsalar dair farklı çıkarımda bulunurlar.
    4)Bu önermeye katılıyorum.Çünkü;her bilim adamı deşik ortamlarda ve şartlarda çalışırlar,olay hakkında farklı sonuçlar bulurlar.
    5)Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü;sadece bilimsel yöntemler kullanılarak oluşmaz.Bilim adamının görüşü,merakı,duygusu,hayal gücü de etkiler.Ayrıca rastlantı sonucu da oluşabilir.
    6)Bu önermeye katılıyorum.Çünkü;genelleme bilimin amaçlarından biridir.Bir durum için bulunmuş bilgiler diğer durumlar içinde aynı derece doğrudur.Örneğin;''metaller ısınınca genleşir''ifadesi bütün metaller için geçerlidir.
    7)Bu önermeye kesinlikle katılıyorum.Çünkü;insanoğlu var olduğu günden beri yaşamın nasıl olduğu,evrenin var oluşu gibi çeşitli konularda merak duymuştur.Araştırma yaparak bilimin doğuşuna neden olmuştur.
    8)Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü; bilim her zaman her soruya cevap vermez.Özellikle din ve metafizik gibi konularda çaresiz kalır.

    https://obs.artvin.edu.tr/oibs/akademik/shr_files/29920442844_Bilimin%20Dogasi.pdf
    http://evrimci.freeservers.com/bilimin_dogasi.html
    www.teknolojide.com/bilim_nedir
    www.bilimindogasi.net
    http://yunus.hacettepe.edu.tr/~skucuk/bilimvebilimtarihi.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4. önermene katılmıyorum .çünkü ; Aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanı aynı cıkarımlarada ulaşabilir. yani burda katılmıyorum dıyerek bunu yoksaymış oluyorsun mesela boyle-maritto kanunu aynı gözlemler sonucu aynı çıkarım ve sonucları buldukları ıçın gaz yasasına ikisinin isimlerini verdiler.
      ayrıca diger önermelrine katılıyorum.

      Sil
    2. 4. önerme cümlesi her zaman için farklı sonuçlara ulaşılır veya asla aynı sonuçlar elde edilemez gibi kesin ve net bir anlam ifade etmediği için bende 4. Önermeye katılabiliriz diye düşünüyorum.

      Sil
    3. Badelcim 3.önermeye katılmıyorum demissin peki Darwin doğal seçilim hakkındaki görüşlerini kimseye açmamış fakat daha sonra Wallace nin kendisine benzer teorileri olduğunu öğrenince kendi teorisini yayımlamaya karar vermiş olduğunu biliyormuydun.yani her ne kadar yaşadığı ortam aldığı eğitim farklı olsa dahi benzer çıkarımlar yapması kaçınılmazdır.bu demek olmuyo ki her zaman benzer çıkarımlarda bulunulacak farklı çıkarımlarda da bulunulabilir.

      Sil
  5. 3-Bu önermeye katılmıyorum. çünkü; gözlemler insan duyuları ile farklı algılanabilir. ayrıca yaşadığı toplum kültüründen ve çevredesin deki yaşayan insanlardan etkilenmiş olabilir. yani Aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımlar yapmazlar. ancak kesin diye birsey yoktur. benzer cıkarım yapması ihtimali vardır ama cok düşüktür.
    sonuc olarak: genelde farklı cıkarım yaparlar.


    4- Bu önermeye kısmen katılıyorum.
    her bilim insanı kendine has yöntemlerle çıkarım yapar. yani farklı olması yüksektir. ancak aynı cıkarımda da bulunabilirler.

    5-Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü;bilim sadece bilimsel yöntemlerle oluşmaz.
    bazı bilimlerde bilimsel yöntemin dışına çıkarlar.

    6-Bu önermeye katılıyorum. bilimin temel özelliklerinden biridir. olgusallık, nesnel, tekrarlanabilirlik, değiskenlık genellik vs olmasıdır.
    bilimin amacı: konusuna giren alan içindeki nesnel gerçekliğin yasalarını bulmak ve bu alanda meydana gelen olayları açıklamak ve bunlar uzerıne genelleme yapabilmektir.

    7-Bu önermeye kısmen katılıyorum. bilim evreni açıklamaya ve anlamaya çalışır.
    ama biliminde anlayamadığı ve açıklayamadığı seyler vardır. ''evren sonsuzdur'' kime göre sonsuz bize göremi yoksa gercekten sonsuzmu??? bilim bunu açıklayamadığı gibi...

    8- Bu önermeye katılmıyorum. çunku din mezafizik gibi olaylar karşisinda bilim cevapsız kalır.


    kaynaklar:
    http://www.forumdas.com/konu/bilimin-amaci-nedir.194290/
    http://www.forumdas.com/konu/bilimin-ozellikleri-nelerdir.195458/
    http://gencdergisi.com/7708-bilim-her-seyi-aciklar-mi.html
    tr.wikipedia.org/wiki/Bilim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6. önermeye katıldığını belirtmişsin canm ama bence bilim genelleme yapsa bile bilimin AMACININ genelleme yapmak olduğunu düşünmüyorum. çünkü genelleme yapmak olayı daha yüzeysel ve detaysız hale getiriyor ve bilim genellemeyi bir amaç olarak görmez diye düşünüyorum.

      Sil
    2. Goncacım bir yorumda bulunmak istemiştim 4.önermeye kısmen katılıyorum demişşin bu yorumuna katılmıyorum çünkü. iki bilim insanı aynı gözlemi yaparken kendi inançlarını yorumlarını ve hayal gücünü kullanarak farklı sonuçlara ulaşırlar,ayrıca bilim insanları gözlem yaparken tek bir yöntem kullanmazlar. Bu yüzden de farklı çıkarımlara ulaşabilirler çalışılan konu aynı olmasına rağmen,gözlem ve çıkarımların farklı olduğunu görüyoruz..

      Sil
    3. 4.önermeye kısmen katılıyorum demişsin canım bence bilim adamları gözledikleri olaylara farklı açıdan bakabilirler ve böylece farklı sonuçlara ulaşabilirler. Sahip oldukları merak duygusu ile farklı durumları merak edebilir ve böylece gözledikleri olaylarda farklı çıkarımda bulunabilirler.Bu nedenle tamamen katılıyorum.

      Sil
    4. Bende Badel arkadaşıma katılıyorum.Bilim her ne kadar objektifliği hedeflesede öznellik hakimdir.bilim insanlarına yazarları benzetebiliriz.Aynı konu hakkında yazdıkları eserlerin birbirine benzemediğini görürüz oysa konuları aynı.Bilim insanlarıda o anki ruh halleri, yaşadığı, gördüğü, tecrübeleri ve öznellik işin içine girdiği için farklı çıkarımlarda bulunacaklarını düşünüyorum.

      Sil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. 3. önermeye katılıyorum. Yer çekimi kuvvetini bilen iki bilim insanı ellerine aldıkları cisimleri yere atıp yere düştüğünü gözlemlediklerinde yer çekimi kuvvetinin temas gerektirmeyen bir kuvvet olduğu çıkarımını yapabilirler.

    4. önermeye katılıyorum. çünkü iki bilim insanı aynı gözlemi yaparken kendi inançlarını yorumlarını ve hayal gücünü kullanarak farklı sonuçlara ulaşabilirler.veya aynı gözlemi yapan iki bilim insanından biri diğerinden daha detaylı araştırma ve gözlem yapmış olabilir, tüm dinsel inanışları ve doğru kabul edilen bilgileri kenara iterek gözlem yapıp diğer bilim insanından farklı sonuç elde edebilir.Ayrıca iki bilim insanı da birbirinden farklı hatalar yaparak farklı çıkarımlarda bulunabilirler. Bu farklılığın sebebinin bilimsel bilginin subjektif olmasından ve gözlemlerde hata payından kaynaklandığını düşünüyorum.

    5. önermeye katılmıyorum. çünkü bilimsel bilgi "sadece" bilimsel yöntemlerle oluşturulmazlar. çünkü fizik, kimya, biyoloji, antropoloji, psikoloji, tarih,arkeoloji gibi alanların hepsinde deney ve gözlem yapılamaz. örneğin psikolojide sadece deney ve gözlem yapılamaz veya arkeoljide gözlem yapılırken deney yapmak zor olabilir.

    6. önermeye katılmıyorum.çünkü genelleme yapmak çok yüzeyseldir. örneğin kalbinde kirli kan ve temiz kan birbirine karışmayan, yavru bakımı yapan, yavrularını sütle besleyen canlılar memelilerdir diye genelleme yapılmakta ama her memeli aynı özelliğe sahip değildir mesela bazı memeliler uçabiliyor bazıları kış uykusuna yatıyor. yani genelleme yapıldığında genelleme yapılan özellikler hepsinde varken bazı özellikler hepsinde olmuyor. ben bilimin amaçlarından birinin genelleme yapmak olduğuna KESİNLİKLE katılmıyorum.

    7. önermeye katılıyorum. çünkü bilimi insanlar oluşturmaktadır. insanlar araştırarak, gözlemler yaparak, deney yaparak, sonuçları yorumlayarak, tahmin yaparak, hayal kurarak vs. evreni anlamaya ve açıklamaya çalışırlar.

    8. önermeye katılmıyorum. mesela dinsel konulara, ahlak konularına cevap veremeyebilir. mesela sanatsal bir esere de cevap veremeyebilir çünkü sanatsal eseri herkes farklı şekillerde yorumlayabilir.

    http://www.wfsj.org/course/tr/pdf/ders5.pdf
    http://maycalistaylari.comu.edu.tr/calistaykimya/sunumlar/d
    anisman//FitnatKoseoglu.pdf
    www.researchgate.net/.../53cf9a7b0cf25dc05cfb0711.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminecim 6. önermeye verdiğin cevap hakkında yorumda bulunmak istemiştim önermeye katılmıyorum demişsin fakat Bilim tek tek olaylarla değil, bunlar arasındaki ilişkilerle ilgilenir.Bilim açısından tek bir olgunun kendi başına fazla anlamı yoktur, . Olayların nasıl olduğu, nelere bağlı olduğu, hangi ilkelere göre olduğu, genellemelere gidilmesi, kuralların ve kuramların ortaya konması önemlidir. Geniş kapsamlı genellemeler bilimin amaçlarındandır diye düşünüyorum şimdiden teşekkür ederim.

      Sil
    2. canım 6. önermeye katılmıyorum demişsin bence eğer tek tek olgularla uğraşsaydı süreç uzun ve karmaşık olurdu.Bilim, tek tek bütün olgular ile ilgili gözlem yapmaz; bunlar ile ilgili genel kurallar ve bağıntılar bulmaya çalışır.ben böyle düşünüyorum.

      Sil
    3. Emine, 8. önermene katılıyorum.Güzel bir örnekle yapılan açıklama olmuş. Aynı şekilde bazı konularda, örnek vermiş olduğun dinsel ahlaksal konularda, bilim'in cevap bulamadığını bende düşünüyorum.

      Sil
    4. Emine 6.önermeye katılmıyorum demişsin ben bilimin amaçlarından biri genellemedir önermesine katılıyorum.Çünkü;Her bilimin amacı; gözlenen olayların açıklamasını yapmak, olaylar arasındaki ilişkiler hakkında yargıya varacak genellemeler yapmaktır.Örneğin;su bir sıvıdır ve bulunduğu kabın şeklini alır.Zeytinyağı da bir sıvıdır ve o da bulunduğu kabın şeklini alır,sıvı olan diğer maddelerde de aynı durum gözleneceğinden şu genelleme yapılabilir,"sıvılar bulunduğu kabın şeklini alırlar."

      Sil
    5. Yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar. 6. önermedeki yorumuma katılmamışsınız fikirleriniz gayet açıklayıcı olmuş.

      Sil
    6. Eminecim bende 6. önermede seninle aynı fikirdeyim. Bilim her zaman herşeyi genelleyecek gibi bir amacı olamaz. Evet bazı yerlerde genelleme yapmak mümkündür ve gereklidir.Örnek olarak arkadaşların bir çoğu gazların sıkıştırılmasını vermiş. Bunu genelleme olarak kabul edebiliriz ancak başka bir örnek vermek gerekirse biz doğada varlıkları canlı ve cansız olarak iki ana başlık altında topluyoruz ve bazı özellikleri genelleyerek bazı varlıklara canlı bazı varlıklara cansız diyoruz. Benim sorum şu peki biz 'Virüsler'i hangi gruba alacağız? Canlının ortak özellikerine baktığımızda Ribozom bulundurmama ve Kalıtım materyalinin birini taşıması yönünden cansız sınıfında yer alırken diğer özellikleri ile canlı sınıfına giriyor. İşte tam bu noktada 'genelleme' dediğimiz şeyin her zaman mümkün olmayacağı görüşündeyim. Bende seninle aynı görüşteyim. :)

      Sil
    7. 6.onermeye katılmıyorum demissin canım. ^Bence ^ bilimin amaçlarından biri de genelleme yapabilmesi. .. senin verdiğin cevap mantıklı ama ben hala genelleme yaptığı tarafindayim ve diğer onermelerine verdiğin cvblari beğendim ve seni destekliyor m;)))

      Sil
    8. 3. Önermene katılmıyorum!!! Çünkü insanlar subjektif varlıklardır farklı '' hayal gücü ve ön yargılara '' sahiptirler. Yani illa ki aynı çıkarımlarda bulunmayabilirler.

      Sil
    9. Ayrıca 6.önermedeki düşüncene katılmıyorum. Bazı çalışmalar örneklem üzerinde yapılır ve evrene GENELLENİR.

      Sil
  10. 3. önermeye katılmıyorum çunku aynı gözlemi yapan bilim insanları benzer gözlemlerde yapabilir tam zıt gözlemlerde yapabilir . bilim insanlarıda adı üstünde insandır ve cevresındeki ortamadan kulturel ve sosyal cevreden etkilenebilirler bu yuzden bu onermenize tam anlamıyla katılmıyorum illa benzer cıkarım yapacak diye birşey yoktur.
    4. önermeye katılıyorum cunku yukarda belirttiğim nedenlerden dolayı bilim insanlanın yonteminden tutumundan vs farklı çıkarım yapması çok normal zaten gözlemin amacı illa aynı seyleri bulacaz diye birşey degildir arastırarak farklı sonuçlar bulması cok dogal.
    5. önermeye katılmıyorum cunku bilim sadece bilimsel yontemle olmaz hayal gucu gözlem öngörü veya varsayımlarlada olabilir örnegin tarih felsefe gök bilimleri bilim insanlarının gecmiş veya gelecek düşünceleri. eger böyle dersek bircok
    bilimsel bilgiyi bilimsel saymamış oluruz.
    6. bu önermeye katılıyorum cunku bilim herseyi her ayrıntıya kadar inceleyemez bu ımkansızdır bu yuzden eldeki verilerle en dogru genellemeleri yapar.
    7. önermeye katılıyorum cunku ınsan herseyı merak eder ve anlamaya calısır evrende herseyı kapsıyor .
    8. önermeye katılmıyorum cunku bilimin her soruya cevap vermesı ımkansız bilimde cevaplayamadığı konular vardır örnegin ölümden sonra hayat var mı ? bilim hala buna tam olarak bı cevap bulamamnıştır. bilimde sınırları vardır her nekadar zamanla genişlesede.

    hocam hemen hemen hepsını kendım yazdım
    bizhepsiciyiz.forumm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3) benzer çıkarımlardan bahsetmiş.o yüzden ben senin bu yorumuna kısmen katılıyorum.aynı gözlem olduğu için benzer de olması mümkün. farklı çıkarımlar yapması da mümkündür diye düşünüyorum :)

      Sil
    2. düşüncene saygılarımı iletiyorum başarılarının devamını dilerim .

      Sil
    3. kübracım önermelerinin hepsi benm düşüncelerimi içeriyor. hatta kaynakça açıklamana tamamen katılıyorum :)
      mislinacığım sonda verilen kaçınılmazdır kelimesi önermeyi yanlış hale getiriyor. aynı çıkarım yapılabilir fakat kesinlikle aynı olur denemez.

      Sil
    4. 6.önermeye verdiğin cevaba katılıyorum bence eksiksiz ve güzel bir cevap olmuş..

      Sil
  11. 3. önermeye katılmıyorum çünkü bilim adamları aynı gözlemi yapsalar bile bulundukları ortamdan yaptıkları deneylerden etkılenebılırler ayrıca her bılım adamının gözlemledıklerı olaylardan kendıne gore yorumları farklı olabılır ayrıca .Gözlem ve yorum aynı olsa bile kendilerine göre çıkarım yapacakları için sonuç farklı olur çünkü çıkarım elde ettikleri tüm bilgilerden kendilerine göre sonuca varma işidir.
    4.önermeye katılıyorum, çünkü bilim insanları gözlem yaparken tek bir yöntem kullanmazlar. Bu yüzden de farklı çıkarımlara ulaşabilirler çalışılan konu aynı olmasına rağmen,gözlem ve çıkarımların farklı olduğunu görüyoruz.. .Çünkü bilim adamları gözledikleri olaylara farklı açıdan bakabilirler ve böylece farklı sonuçlara ulaşabilirler. Ayrıca bilim insanları sahip oldukları merak duygusu ile farklı durumları merak edebilir ve böylece gözledikleri olaylarda farklı çıkarımda bulunabilirler.
    5.önermeye katılmıyorum çünkü bilim insanları elbette bilimsel yöntemlerden faydalanırlar.Ancak bu yöntemlerin dışına çıkarak kendilerince oluşturdukları yöntemlere de başvurabilirler. Uygulamada ise, bilim adamları bütün bu yöntemleri izlemeye ihtiyaç duymazlar ve genellikle de izlemezler. Sezgi gücü, derin bir kavrayış yeteneği, düpedüz şans gibi etkenler, herhangi bir şeyden daha fazla rol oynar bunun yanında kişinin deneyimleri, olaylara bakışı, ilham gibi faktörler de etki yapabilir.
    6. Bilim tek tek olaylarla değil, bunlar arasındaki ilişkilerle ilgilenir.Bilim açısından tek bir olgunun kendi başına fazla anlamı yoktur, . Olayların nasıl olduğu, nelere bağlı olduğu, hangi ilkelere göre olduğu, genellemelere gidilmesi, kuralların ve kuramların ortaya konması önemlidir. Geniş kapsamlı genellemeler bilimin amaçlarındandır benzer ilişkiler daha sonra belirli bir model içinde bütünleştirilir böylece olayların hepsinde geçerli olabilecek şekilde yasalar ortaya koyulur.Bu yüzden bu önermeye katılıyorum.
    7.Bu önermeye katılıyorum çünkü,bilimin ortaya çıkısından bu yana değışmeyen tek şey evreni anlama ve sorgulamadır bir bakımada ihtiyaclarımızdan dogmustur zaten . Farklı veya aynı gözlemler,merak ve evreni anlama çabası eşittir bilim demektir.Bilim,insanların var olmayan olguları olağan gibi görünen olayları anlama çabası, aslında dünyanın gizemlerle dolu bir yer olduğunu ve bunları çözümlemek gerektiği gerçeğini doğurmuştur ve yeni şeyler öğrenmesine ön ayak olmuştur.
    8. önermeye kesinlikle katılmıyorum çünkü,bilim En başta din konusunda sessiz kalıyor.Yaratılış amacımız, evrenin tam olarak nasıl ve neden oluştuğu hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ayrıca bilimde gözlenebilir ve tekrar edilebilir olgular vardır. Bu olguların kapsamına girmeyen duygular, inançlar, rüyalar gibi olayları açıklayamamaktadır.

    KAYNAKLAR;
    www.algılardünyası.com
    http://www.bilgius.com
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.uludagsozluk.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tuğçe, 6. önermene katılıyorum. Bilimsel bir cümle ile önermeyi gayet iyi açıklamışsın. Ben de benzer ilişkilerin bütünleştirilip geçerli olabilecek yasalar ve kanunlar gibi bir modele dönüştürülerek genelleneceğine katılmaktayım.

      Sil
    2. Tuğçe önermeleri yorumlamanı çok beğendim, düşüncelerimiz paralel ilerlemiş :)

      Sil
    3. Merhaba Tuğçe 6.önermeyi gayet iyi açıkladığını düşünüyorum bilimsel bilginin amaçlarından biri olgular ve bu olgulardan yola çıkarak genellemelerde bulunmaktadır.

      Sil
    4. Bende 3. Önermeye verdiğin cevabi beğendim ama bu onermede bilim adamlarının ayni yorumlarda bulunabileceğini soylemissin ben buna katılmıyorum pek.. Çünkü bakış açısı farklı yorum demektir.

      Sil
  12. 3. önermeye kısmen katılmıyorum. Aynı gözlemi yapan iki bilim insanı benzer çıkarımlar yapabilir ama bu her zaman böyle olmaz. Çünkü bilim insanlarının doğduğu çevre, yaşadığı olaylar, insanlarla ilişkileri birbirinden farklıdır. Yani hepsinin şemaları birbirinden farklıdır ve olayları diğer şemalarıyla farklı bir şekilde bağdaştırırlar. Bu yüzden aynı gözlemi yapsalar bile faklı şekilde yorumlarlar ve kendi düşüncelerini de katarak o gözlemden çıkarımlar yapmaya çalışırlar.
    4. önermeye katılıyorum, bu üçüncü önermeye ters bir önermedir. İki bilim insanı aynı gözlemden faklı sonuçlar çıkarabilirler.Çünkü çıkarım yaptıkları zaman kendi düşüncelerini de az da olsa katarlar yorumlarına. Geçmişlerinden de mutlaka etkilenirler bence.
    5. önermeye katılmıyorum. Evet bilim, bilimsel yöntemler kullanılarak bulunur ama sadece bu yöntemlerle desek yanlış olur.Örneğin Arşimet suyun kaldırma kuvvetini hamamda bir tas yardımıyla fark etmiştir. Daha sonra buradan çıkarımlar yaparak bunu ispatlamıştır. Hem bilim insanları yaratıcı hayal güçlerinden de yararlanılırlar.
    6.önermeye katılıyorum. Bir olgu hakkında bilimsel açıklama yapabilmek için genellemelere ihtiyaç vardır. Örneğin sıvıların basıncı kabın şekline bağlı değildir derken burada bir genelleme yapıyoruz ve böylece değişik maddelerle ayrı ayrı gözlenen bir özellik daha büyük bir guruba genellenmiş olur.
    7.önermeye katılıyorum. Bilim, insanın farklı yöntemlerle (hayal gücü, sezgi ) evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.Eski zamanlarda insanlar hayatlarını kolaylaştırmak, hayatta kalabilmek ,çevrelerinde ne olup bittiğini merak etmişlerdir ve bunu araştırmışlardır.Gök gürlemesi, şimşek çakması, Ay'ın ya da Güneş'in tutulması, hastalıklar, afetler, vb. doğa olaylarını örnek verebiliriz.Bu böylece devam edip ilerlemektedir.
    8. önermeye katılmıyorum.Çok basit bir örnek "biz neden rüya görürüz? " sorusuna bilim hala bir cevap bulamamıştır. Günümüzün bilim adamları, Sigmund Freud'un "rüyalar, bilinçdışı isteklerimizin ifadeleridir" tezini reddediyor.Yani bilim tüm sorulara cevap veremez.

    http://dusundurensozler.blogspot.com/2007/10/bilim-nedir.html
    http://bilimtarihidogasi.blogspot.com.tr/2015/04/merhaba-asagda-yeni-onermeler-var-bu.html#comment-form
    http://nenedir.com.tr/bilimsel-genelleme-nedir/http://uvt.ulakbim.gov.tr/tip/sempozyum7/inci.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6. önermene katılıyorum bende buna benzer bi örnek verdim :)

      Sil
    2. önermelerini beğendim mürşidecim çoğunlukla aynı düşüncedeyiz

      Sil
    3. 5. önermeye yaptığın yoruma katılıyorum mürşide, örneğini çok beğendim.

      Sil
  13. 3) katılıyorum.çünkü benzer çıkarımlar demiş önermede aynı ya da birebir çıkarımlar denilmemiş.
    4)katılıyorum.çünkü aynı olay ve farklı çıkarımlar söz konusu. araya bilim insanının yorumları da girecek olursa farklı çıkarımlarda olabilir.
    5)katılmıyorum.sadece bilimsel yöntemler değil bununla birlikte bilim insanının düşünceleri de etkilidir.
    6)katılıyorum. çünkü genelleme yapılmak zorundadır. kimya derslerinde öğrendiğimiz ' gazlar bulundukları kabın hacmini alırlar' cümlesi bir genellemedir.He da bir gazdır ve bulunduğu kabı tamamen doldurur co2 de bir gazdır aynı şekilde bütün kabı doldurur.
    7)katılıyorum.çünkü var olduğumuz andan itibaren insanlar evreni anlama ve açıklama çabası içine girmiştir.
    8)katılmıyorum.çünkü dogmatik fikirler vardır. ve bilim bunları açıklayamaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mislinacım 3. önermene katılmıyorum cunku benzer cıkarımlar yapması zorunda değildir cok farklı sonuclarda elde edilebilir bence onermenin cumlasınde ıse kaçınılmazdır gıbı kesin bir ifade kullanıldıgı için senin cevabına katılamıcam malesef.

      Sil
    2. bende kübraya katılıyorum. çünkü kaçınılmazdır ifadesi kesinlik veriyor. olabilir dese katılırdm bende. :)

      Sil
    3. Merhaba Mislina 3.önermede benzer çıkarımlar yapılabilir fakat unutulmamalı ki her bilim insanının hayal gücü,yaratıcılığı ,yorum gücü biribirinden farklıdır.Yapılan bu çıkarımlar biribirinden tamamen zıt da olabilirdi.

      Sil
    4. 3.ve 4 önermeye katılıyorum yerine kısmen katılıyorum desen daha doğru olurdu

      Sil
    5. merhaba Mislina. 3. ve 4. önermenin ikisine birden katılman bana çelişkili geldi.

      Sil
  14. https://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CCcQFjAB&url=http%3A%2F%2Fe-dergi.marmara.edu.tr%2Fmaruaebd%2Farticle%2Fdownload%2F1012001052%2F1012000903&ei=yes3VfKtNqvNygOK-IFg&usg=AFQjCNFaTl1CHyaWD8pro6og9Us0H-_syw&sig2=kW1kuymhfmbCN8SVdUgueQ

    YanıtlaSil
  15. 3- Önermeye katılmıyorum. Çünkü; Her bilim insanının çıkarımlara ulaşırken uygulamış oldukları farklı yöntem,farklı gözlem ve her şeyden önemlisi farklı bakış açıları vardır. Aynı gözlemi yapmış olmaları benzer çıkarımlar yapmalarını ‘’kaçınılmaz’’ kılmaz. Çıkarımların benzer olabileceği gibi farklı olabileceğini de düşünüyorum. Bilim insanları’nın gözlemden çıkarmak istedikleri sonuçlar (amaçları),objektiflikleri,materyalleri doğru kullanıp kullanamamaları gibi durumlar göz önüne alındığında yapılan gözlemin aynı olması çıkarımın aynı olacağı anlamına gelmiyor. Bilim insanları’nın inançları,yaşadıkları sosyal çevreler, kültürleri hatta inançları bile yapmış oldukları gözlemin çıkarımlarını farklı kılabilir.

    4- Önermeye katılıyorum. Çünkü; bir bilim insanı bir olayı gözlemleyip çıkarımlara ulaşırken,bir başka bilim adamı aynı basamaklarda hatalar yapabilir, gözlemleri farklı yollarla olduğu için farklı çıkarımlar elde edilebilir. Bir bilim insanının gözlem yapmış olduğu konu üzerinde ki düşünceleri, kültürel hayatı, inançları ve siyasal görüşleri de çıkarımları farklı kılar. Psikolojik olayları inceleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlarda bulunabilir. Evrim üzerine araştırma yapıp bulguları gözlemleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlarda bulunabilir.

    5- Önermeye katılmıyorum. Çünkü; ‘’sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları araştırmaların toplamıdır.’’ Önermesi yanlış olur. Örnek olarak Simyacıları öne sürmek istiyorum. Kimya’nın ilk adımlarını atan simyacılar bilimsel yöntemler yerine geleneksel yöntemleri kullanmışlardır. Bilimde yeri geldiğinde geleneksel yöntemlerde kullanılmaktadır.

    6- Önermeye katılıyorum. Çünkü; Bilimsel genellemeler, olgular ya da olgusal önermeler arasındaki ilişkileri belirleyen ifadelerdir. “suyun içinde bulunduğu kabın şeklini alması,” “zeytinyağının içinde bulunduğu kabın şeklini alması,” “gaz yağının içinde bulunduğu kabın şeklini alması” gibi “sayılan bütün maddelerin sıvı olduğu düşünülerek, “Sıvılar içinde bulundukları kabın şeklini alır” biçiminde ifade edilir. Böylece değişik maddelerle ayrı ayrı gözlenen bir özellik daha büyük bir guruba genellenmiş olur. Genellemeler bilimsel çıkarımlarda bulunmamıza büyük oranda yardımcı olur.

    7- Önermeye katılıyorum. Çünkü; insanoğlu varoluşundan beri doğayı bilmek, doğaya egemen olmak istemiştir. Bu nedenle, insan varoluşundan beri doğayla savaşmaktadır. Ay’ın ya da Güneş’in tutulması, gök gürültüsü, afetler, hastalıklar insanları meraka düşürmüş ve bazen korkutmuştur. Bu yüzden insanların başlarına gelen iyi veya kötü olayları anlamak açıklamak ve onlara bir çözüm bulabilmek için açıklama çabasında olduklarını düşünüyorum. Olaylar farklı oldukça, uygulanan yöntemlerde farklı olmaktadır.


    8- Önermeye katılmıyorum. Çünkü; Bütün kelimesi bir kesinliği ifade ediyor . Ayrıca eğer bilim bütün sorulara cevap verebilseydi bilim yenilenebilir,değişebilir olma özelliğini kaybederdi. Merakın ve araştırmanın bittiği yerde bilimin olması çok güçtür diye düşünüyorum. Bilim özellikle sürekli araştırılan,yenilenen, üzerine teoriler atılan bir şeydir. Bilim bütün sorulara cevap verebilse bile bundan yıllar sonra verilen bu cevapların doğruluğu hakkında değişimler olabilir. Bunu metafizikte de görebiliriz. Metafizik şu anda günümüzde de üzerinde tartışmaların yapıldığı, bilimin de yetersiz kaldığı ve açıklayamadığı bir konudur. Metafizik anlamı olarakta fizik ötesi anlamına gelmektedir.

    http://www.cihandura.com/arsiv/bilimsel-yontem-yazilari/672.html
    http://dusundurensozler.blogspot.com/2007/10/bilim-nedir.html
    http://nenedir.com.tr/bilimsel-genelleme-nedir/
    http://www.fizikbilimi.gen.tr/gozlem-ve-deney/
    http://www.felsefeci.8m.com/3BilimFelsefesi/3_d.htm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6. Önermede sana katılıyorum. Davranış biçimleri ve nitelikleri bakımından uygunluk gösteren, benzerlikleri yönüyle bize onları bir kategori altında toplama izni veren genelleme ; verdiğin örneklerle birebir uyum sağlıyor.

      Sil
    2. 5. önermede sana katılıyorum. Evet bilim yeri geldiğinde geleneksel yöntemleri de kullanmakta zaten zaman zaman kullanmak zorunda da kalmaktadır. Yine sadece kelimesi önermeyi yanlış kılmaktadır.

      Sil
    3. Nalan, 8. önerme için yaptığın yorumlara kesinlikle katılıyorum. Bence de bilim tüm sorulara yanıt bulabilseydi merak duygusu körelir ve bilim ilerleyemezdi.

      Sil
    4. Ben çok beğendim yazdiklarini sanırım önermeler hakkındaki cikarimlarimiz benzer :)

      Sil
  16. 3-katılmıyorum çünkü gözlenen olayın aynı olması sonuçların aynı olacağı anlamına gelmez, aynı zamanda olayı gözleyen kişilerin çıkarımları kesinlikle aynı olur denemez. Aynı çıkarımlar ortaya çıkabilir ama kesindir denemez.
    4-katılıyorum çünkü gözleyen kişilerin farklılıkları çıkarımlarıda farklılaştırır.
    5- katılmıyorum çünkü bilim sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları araştırma değil bilim, merak edilen her şeyin araştırılmasıdır. Sadece kelimesi geçersizdir. Fakat yöntemler kullanılarak edinilen bilgi yasalaşır.
    6- katılıyorum çünkü evrendeki her şeyi tek tek araştırmak mümkün değildir. Benzer olayların sadece biri değerlendirerek diğerleride açıklanabilir.
    7-katılıyorum, bilim insanın merak ettiği her şeyi açıklama çabasıdır.
    8-katılmıyorum; evrendeki her şeyi açıklamak mümkün değildir. Kesin bilgiye ulaşmak mümkün değilsir. Bu yüzden her soruya cevap vermek mümkün değildir.

    http://www.bilgiustam.com/bilimsel-yontem-nedir/

    YanıtlaSil
  17. 3- Önermeye katılmıyorum. İki bilim insanının aynı deneyi yapıp birbirine çok yakın sonuçlar bulması mümkündür. Ama bilim insanlarının yaşadığı çevre, aldığı eğitim ve zihnindeki şemalarının farklı olmaları ayrıca yorumlama yetilerinin de farklı olması ve bunlara benzer diğer farklılıklar nedeniyle aynı çıkarımları yapmaları mümkün değildir.

    4- Önermeye katılıyorum. Farklı bakış açıları faklı çıkarımlara neden olur. Çıkarımların farklı olmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi bilim insanının objektifliğinin yüzde yüz olamamasıdır.

    5- Önermeye katılmıyorum. Çünkü; bilim 'sadece' bilimsel yöntemleri kullanarak yapılan çalışmalar değildir. Tarih de bir bilimdir ama bilimsel yöntemleri kullanarak deney ile gözlemi yapılamıyor.

    6- Önermeye katılıyorum. Bilim genelleme yapar. Genelleme yapılması o bilginin tutarlılığını ve kararlılığını gösterir. Bu durum da bilginin doğruluğunu arttırır. Bilimdeki amaçlardan da bir tanesi budur.

    7- Önermeye katılıyorum. Çünkü bilimin var olma nedenlerinden en büyüğü evreni anlamaya çalışmak ve neden nasıl niçin sorularına cevap aramaktır.

    8- Önermeye katılmıyorum. Bilim her soruya cevap veremez. Bilimin her soruya cevap verememesinin nedeni ise bilimi, insanların yapıyor olmasıdır. İnsanoğlu her şeyi algılayıp açıklama gücünde değildir.

    http://nenedir.com.tr/
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.bilgiustam.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gökçecim, 7. önermene katılıyorum. Bilimin var olma nedeninin bende insanların başlarına gelen iyi ve kötü olaylar sonucunda evreni anlama ve açıklama çabası olduğunu düşünüyorum. Güzel bir açıklama olmuş.

      Sil
    2. Ben de 3.önermene katılıyorum Gökçecim. Çoğu zaman biz de laboratuvarda her birimiz ayrı ayrı aynı deneyi aynı yerde yapmamıza rağmen düşüncelerimiz ve hayal gücümüz farklı olduğu için sonuçları da farklı bulabiliyoruz.

      Sil
  18. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

  19. 3) Önermeye katılmıyorum.Aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımlar yapma olasıdır ama kaçınılmaz değildir. 'kaçınılmaz' ifadesinin yerine 'olasıdır' kullanılmalı. Bilim insanıın yetiştiği ortam, aldığı eğitim, aynı dönemde bulunmaları, aynı hassasiyette davranmaları, aynı yere bakıp farklı bilimsel gerçekleri görebilmeleri gibi farklılıklardan dolayı benzer çıkarımda bulunamaya bilirler.

    4) Bu önermeye katılıyorum.Her insanın bakış açısı farklıdır.Bilim her ne kadar objektifliği amaçlasada öznellik esastır.Bilim insanı daha önceki bilim insanlarının çalışmalarından etkilenip farklı çıkarımlarda bulunabilir.Aynı olayda çıkarım ve gözlemler kişiden kişiye değiştiğini düşünüyorum.Bunu yazarlar gibi düşünebiliriz. Bir konuyla ilgili yazdıkları kendi yazış özelliklerine göre farklı anlatımlara sahiptir. Aynı konuyu yazanlar arasında farklılıklar olacaktır.Araya öznellik giriyor.

    5)Bu önermeye kısmen katılıyorum.Bilimde genellikle öznellik vardır.Öznelliğin yanı sıra bilimsel yöntemlerdende yararlanıldığını düşünüyorum.Bilim insanlarının kendilerine özgü düşünceleri,sezgi, duygu ve yaratıcı düşünceleri olabilir.Bilimsel yöntemleri kullanmak zorunda değiliz.Tarihte bir bilimdir ama deney ve gözlem yapamıyoruz. fen derslerinde bilimsel yöntemlerden deneylerden yararlanıyoruz. Herşey yerli yerinde kullanılmalı. Bence bilim insanlarının öznel düşündüğü zamanlarda olmalı bilimsel yöntemleri kullandığı zamanlarda olmalı.

    6)Önermeye katılıyorum.'Bilimsel genellemeler, olgular arasındaki ilişkileri belirleyen ifadelere denir.'Genellemelere değişik türden olaylar gözlenerek ulaşılır. Gazlar sıkıştırılabilme özelliğine sahiptir.Bunu deneyerek gözlem yaparak öğrenilmiş ve genelleme yapılarak bütün gazların sıkıştırılabileceği söylenmiştir.

    7)Önermeye katılıyorum.İnsanlar bulunduğu toplumda imkanların ve teknolojinin elverdiği ölçüde evreni anlamaya çalışır.Teknoloji geliştikçe farklı yöntemlerin oluşmasına neden olur.Bilim evreni açıklama çabasıdır.

    8)Önermeye kısmen katılıyorum.Çünkü bilim her soruya cevap vermesi mümkün değildir. Bilim her problemi çözmeyi amaçlar fakat ihtiyaç yada gereksinimlerini teknolojinin ve aklın alabileceği ölçüde açıklanır.Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte cevapsız kalan bazı sorularında zamanla çözülebileceğini düşünüyorum.

    http://www.wardom.org/bilim-nedir-bilim-tarihi-eskicag-da-bilim-genis-baslik-98624/
    http://nenedir.com.tr/bilimsel-genelleme-nedir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müzeyyencim, 8. önermeyi bence çok güzel ifade etmişsin tam işte çok güzel bir yorum diye düşünüyordum ama neden kısmen dedin? Yorumuna bakarak katılmıyorum demek daha ağır basmaz mıydı? :)

      Sil
    2. Mervecim, önermede bilim bütün sorulara cevap verebilir diyor kesin bir ifade yokki.Bütün soruları cevaplar demiyor bir kesinlik olmadığı için kısmen katılıyorum sonuçta teknolojiyle birlikte cevaplanamayan sorular cevap bulabilir.tabiki hepsini açıklar demiyorum zaten kısmen katılıyorum.

      Sil
    3. Hımm anladım canım, düşüncelerimiz aynı sayılır ama sanırım farklı yorumluyoruz :)

      Sil
    4. Hımm anladım canım, düşüncelerimiz aynı sayılır ama sanırım farklı yorumluyoruz :)

      Sil
    5. Merhaba müzeyyencim 3.önermede sana katılıyorum. Her insanın zihinsel şeması farklıdır ve bu şemaların oluşması çevre şartlarından, bilgi birikiminden ve araştırma alanından etkilenir.Aynı gözlemi yapan bilim adamlarının görüşleri benzer olabilir yada olmayabilir fakat kaçınılmazdır diyemeyiz.

      Sil
    6. Merhaba Müzeyyen 8.önermede teknolojinin ilerlemesiyle bazı problemlerin çözümleneceğini dile getirmişsin bu doğru fakat ele aldığımız sadece teknolojik bilgi olmamalı çözümlenmemiş birçok dini ve felsefi konuları olduğunu unutmamak gerekir.

      Sil
    7. merhaba müzeyyen 4. önermeyi çok iyi açıklamışsın verdiğin yazar örneği de çok güzel olmuş.

      Sil
  20. 3-Önermeye kısmen katılıyorum .Ölçme bir şeyi gözlemleme işidir.Gözlemlerimizle doğru bilgiye ulaşır açıklar ve kanıtlamaya çalışırız.Bu doğrultuda ele alınan aynı gözlem ne kadar farklı ölçme araçlarıyla da(ölçen kişi,bulunduğu ortam,yaşadığı çevre) olsa benzer sonuçlara ulaşabilir.
    4-Önermeye katılıyorum.Aynı olayı gözlemleyebiliriz fakat gözlemlediğimiz olgular deneyimler,bilgi düzeyi,hayal gücü farklı olacaktır.Böylelikle farklı çıkarımlarda bulunmuş olacağız.
    5-Önermeye katılmıyorum.Sadece bilimsel yöntemlerle gerçeğe ulaşamayız.Yani sadece deney,gözlem,verilerle sonuca ulaşılmaz.Bilim insanı kendini doğruya götürecek tüm yöntemleri (sosyal,kültürel,felsefi,tarih bilimleri...) araştırmalarına katar.Yani bilimsel yöntem bilgiye götürecek ön aşamadır.
    6-Önermeye katılıyorum.Bilimin özelliklerinden biride tümevarım yöntemini kullanmasıdır.Özelden genele ilişki kurarak doğruları ortaya koymaya çalışır.Olguları ve olayları gözlemler sonuca varır ve genellemede bulunur.
    7-Önermeye katılıyorum.Bilim sürekli değişim ve gelişim sürecindedir.Bu süreç de merak eder araştırır yeni bulgular keşfeder gerçeği mantıksal yaklaşımlarla bulunup evreni anlamaya ve açıklamaya çalışır.
    8-Önermeye katılmıyorum.Eğer bilim bütün sorulara cevap verseydi bugün bilimin çaresiz kaldığı ve açıklayamadığı olgular olmazdı.Bu sadece fen bilimi alanında değil dini ve metafizik alanında da açıklanamayan birçok sorun bulunmakta ve hala cevap verilememektedir.

    http://www.fizikbilimi.gen.tr/gozlem-ve-deney/
    http://www.acikbilim.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8. önermene katılıyorum havvacım çünkü zaten bilimi de insan oluşturuyor birtakım gözlemlerle,deneylerle yada vs. yöntemlerle ve insanın oluşturduğu bir bilgi elbette ki bazen yetersiz kalacaktır yada genellenemeyecektir diye düşünüyorum.

      Sil
    2. Merhaba havvacım 8. önermede sana katılıyorum.Çünkü bilimin gerçekten açıklanmayan kısımları (metafizik..) vardır.Bilim bütün sorulara cevap bulup kabul etmiş olsaydı bilim olmaktan çıkardı.

      Sil
    3. 5. önermene katılıyorum canım arkadaşım.çok güzel açıklamışsın ben de aynen senin gibi düşünüyorum :)

      Sil
  21. Merhaba Müzeyyen 8.önermede teknolojinin ilerlemesiyle bazı problemlerin çözümleneceğini dile getirmişsin bu doğru fakat ele aldığımız sadece teknolojik bilgi olmamalı çözümlenmemiş birçok dini ve felsefi konuları olduğunu unutmamak gerekir.

    YanıtlaSil
  22. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  23. 3. önermeye katılmıyorum. Gözlem, duyu organlarımızın yardımı ile bir durumu tanımlamaktır. Çıkarım ise gözlem sonuçlarımıza dayanan zihinsel kararlarımızdır. Her insanın zihinsel şeması farklıdır, şemalar farklı olduğuna göre bakış açılarının da farklı olması beklenir. Bu yüzden de aynı olay hakkında bile farklı düşünceler ve yorumlar geliştirebilirler. Yani aynı gözlemi yapsalar bile birebir aynı çıkarımları yapmaları olanaksızdır.
    4. önermeye katılıyorum. Çünkü bilim insanlarının farklı şemalarının olduğunu göz önüne aldığımızda bir olaya farklı yönden bakabilir ya da gözlem hatalarından dolayı da farklı çıkarımlarda bulunabilirler.
    5.önermeye katılmıyorum. Çünkü önermede sadece kelimesi cümleye kesinlik anlamı katmıştır. Bilim sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yapılan araştırmaların toplamı değildir. Bilimsel yöntemlerle birlikte bilim insanlarının hayal gücü, akıl yürütme, duygu ve düşüncelerinden etkilenerek oluşturulur. Mesela tarihte bir bilimdir; tarih deney ve gözlemle değil de neden-sonuç ilişkisine dayandırılarak ortaya çıkarılır ve bilim olur.
    6. önermeye katılıyorum. Bilim birçok benzer olayları olguları geneller ayrı ayrı olayları ele almaz. Örneğin; “metaller ısınınca genleşir” ifadesi bütün metaller için geçerli olup elde edilen sonuçlar genel olarak ifade edilmiştir.
    7. önermeye katılıyorum. Çünkü bu durum bilimin ortaya çıkış amacıdır. Bilim insanı meraklı, araştıran-sorgulayan, eleştiren ve bilinmeyenlere açıklama getirme çabası içindedir. Bundan dolayı da bilim insanı evreni açıklama ve anlama çabası içine girer.
    8. önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimde gözlenebilir ve tekrar edilebilir olgular vardır. Bu olguların kapsamına girmeyen duygular, inançlar gibi olayları açıklayamamaktadır. Eğer bilim var olan bütün sorulara cevap verseydi gelişemezdi.

    https://bilimindogasiveogretimi.files.wordpress.com/2012/03/bilimin-c3b6zellikleri.pdf
    http://www.turkcebilgi.com/bilimsel_bilgi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fulyacım önermelere yorumlarını beğendim cnm genellikle aynı düşüncedeyiz sana katılıyorum :)

      Sil
    2. fulyacım önermelere yorumlarını beğendim cnm genellikle aynı düşüncedeyiz sana katılıyorum :)

      Sil
    3. selam fulyacım 8. önermeyi iyi açıklamışsın . Ben de sana katılıyorum. bence de bilim tüm sorulara cevap verebilseydi yenilikler olmayacak ve bilim gelişmeyecekti.

      Sil
    4. selam fulyacım 8. önermeyi iyi açıklamışsın . Ben de sana katılıyorum. bence de bilim tüm sorulara cevap verebilseydi yenilikler olmayacak ve bilim gelişmeyecekti.

      Sil
  24. 3.Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü; araştırmayı yapan bilim adamlarının yaşadığı çevre,aldığı eğitim,hayal gücü ve yaratıcılıkları farklılık gösterebilir buda onların gözlemleri üzerine etki eder ve bu da farklı çıkarımlarda bulunmalarını sağlar.
    4. Bu önermeye katılıyorum. .Çünkü ; her bilim insanı özgündür ve kendine ait bakış açıları vardır. Gözlemlenen olay her ne kadar aynı olsa bile olayı gözlemleyen bilim insanının düşünme tarzı, bakış açısı, yetiştirilme tarzı vb. nedenlerden dolayı faklı çıkarımlar yapılabilir.
    5. bu önermeye kesinlikle katılmıyorum. Çünkü ; önermede yine kesinlik ifadesi var ve bilim, sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yapılan çalışmalar değildir. Bazı bilimsel oluşumların meydana gelmesinde duygular,sezgiler, ilham , kişisel görüşler ,merak vb. durumlar da etkilidir. Bazen sadece tesadüfen bilimsel bilgiyi elde edebilirler. Örneğin, Newton’un yer çekimi kanununu bulması için başına elma düşmesi gibi.
    6. Bu önermeye katılıyorum. Bilim genelleyicidir. Bir durum için bulunmuş bilgiler diğer durumlar için de aynı derece de doğrudur. “Bilim tek tek olgularla değil, olgu türleri ile ilgilenir. örnek verecek olursak ; su bir sıvıdır ve bulunduğu kabın şeklini alır. Zeytinyağı da bir sıvıdır ve o da bulunduğu kabın şeklini alır, şu genelleme yapılabilir,"sıvılar bulunduğu kabın şeklini alırlar''. ifadesinde olduğu gibi.
    7. önermeye katılıyorum.insanlar meraklarını gidermek ve daha iyi yaşam koşulları için bir arayış içine girmiştir.'bilim kontrollü gözlem koşullarına dayalı mantıksal düşünme yoluna giderek olgulara açıklayıcı genellemeler bulup bunları doğrulama metodudur.' buradaki tanımdan da anlaşılacağı gibi bilim evreni anlamaya ve açıklamaya çalışır.
    8.Bu önermeye katılmıyorum. Bilim bütün sorulara cevap bulmaya çalışır ama bütün sorulara cevap veremez.bilimin bütün sorulara cevap vermesi mümkün değildir. Özellikle doğa üstü olaylar, din ve metafizik konusunda bilim bile bazen çaresiz kalabilir bu yüzden hepsine cevap veremez ama hepsine cevap arar.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.bilgiustam.com/bilimsel-yontem-nedir/
    http://yunus.hacettepe.edu.tr/~skucuk/bilimvebilimtarihi.pdf




    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım bende senin gibi 3. önermeye katılmıyorum . evet insanların farklı şemaları olduğu için dolayısıyla farklı çıkarımlarda bulunurlar.

      Sil
  25. 3. Önermeye katılmıyorum. Çünkü aynı gözlemi yapan iki bilim insanı aynı yada benzer çıkarımlarda bulunmazlar. ikisi de gözlemledikleri olayı farklı yorumlarlar. çünkü her bilim insanının duyguları , şemaları , fikirleri birbirinden farklıdır.Bu yüzden benzer çıkarımda bulunamazlar.


    4. Önermeye katılıyorum. Mesela Einstein, Galileo, Newton ''kütle çekim kuvveti''
    konusunda ortaya koydukları bilimsel bilgiler farklıdır.
    Newton..........ivme
    Galileo..........eylemsizlik
    Einstein........yer çekimini yere doğru bastıran su akımına benzetmiştir.
    Bu bilim insanları aynı olayı gözleyerek farklı çıkarımlarda bulunmuşlardır. çünkü o olay hakkında ki duyguları, gözlemleri ve şemaları farklıdır.bu yüzden aynı olayı gözlemlediklerinde farklı çıkarımlarda bulunurlar.

    5.Önermeye katılmıyorum. çünkü bilim ;bilimsel, felsefi, dinsel, sanatsal ve benzeri alanları bulunmaktadır. Bu yüzden her bilim bilimsel olmak zorunda değildir.

    6. Önermeye katılıyorum. Çünkü bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken önce araştırır bir sürü veri toplar bu verilerin doğruluğunda emin olduktan sonra bütün bilgileri toparlayarak gözden geçirir doğruluğundan emin olduktan sonra genelleyerek bize sunar.

    7. Önermeye katılıyorum. insanlar hayatı boyunca yaşadığı evreni anlamaya ve açıklamaya çalışmıştır. bilimde bize yaşadığımız çevreyi tanımamız için imkan sunmuştur. bilim hayatımızı kolaylaştırarak çevremizi daha iyi açıklamamızı sağlamıştır.

    8.Önermeye katılmıyorum. bilimim açıklayamadığı ve cevap veremediği sorular vardır. örneğin din gibi . Bilim sürekli değiştiğine ve geliştiğine göre bizim her sorumuza cevap veremiyor ki hala değişmekte ve gelişmektedir.


    http://www.universite-toplum.org/text.php3?id=76
    http://www.trenddevri.com/bilimsel-yontemin-tarihsel-gelisimi-yazisi-392.html#.VTkCdyHtmko
    bilimtarihidogasi.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşracım 1. önermede bence bilim adamları aynı çıkarımlarda bulunabilirler. Ama benzer çıkarımlar yapması kaçınılmazdır cümlesi yanlış bence.Tarihte iki bilim insanı aynı çıkarımları yaptığı yasalar vardır.Bunu da unutmamak gerek bence

      Sil
    2. Bende 3. Onermeye kısmen katılıyorum çünkü ayni cikarimda bulunabilirler de .Murside nin de dedigi gibi benzer cikarimlar yapmasi kacinilmazdir ama tabikide buna kesin yaparlar diyemeyiz

      Sil
    3. canım ben direk 3. önermeye katılmıyorum. benzer çıkarımları yapması bir ihtimal sadece o yüzden katılmıyorum.

      Sil
    4. 4. önermeyi çok güzel açıklamışsın.

      Sil
    5. merhaba Büşra. 4.önermede verdiğin örnekler gayet açıklayıcı olmuş. aydınlattın bizi teşekkürler.

      Sil
  26. 3. önermeye katılmıyorum.aynı gözlemi yapan iki bilim insani benzer çıkarımları yapabilir fakat bazen sonuçları sosyo-kültürel farklılıklardan dolayı yada eğitim düzeyinden dolayı farklı yorumlayıp farklı çıkarımlarda da bulunabilirler; kaçınılmaz değildir yani.

    4. önermeye katılıyorum. 3.önermede de bahsettiğim gibi eğitim düzeyi, sosyo-kültürel farklılıklar, insanın kafasındaki şemadan dolay farklı çıkarımlarda bulunabilirler.

    5. önermeye katılmıyorum.bilim oluşturulurken bilimsel yöntemlerin kullanılması amaçlanır ama sadece bilimsel yöntemler kullanılmaz.çünkü insanın önyargıları vardır,kendine özgü şemaları vardır. tüm bunların toplamında bilim oluşturulur.

    6. önermeye katılıyorum.bilim genellemeyi, objektifliği amaçlar ki herkes için genel-geçer bir bilgi olabilsin.

    7. önermeye katılıyorum. insan geçmişten günümüze kadar evreni merak etmiştir ve bu merakı farklı yöntemler kullanarak sonuçlandırmak istemiştir. bunun sonucunda da bilim ortaya çıkmıştır.

    8. önermeye katılmıyorum. eğer bütün sorulara cevap verebilseydi şuanda cevaplanamamış yada genellenememiş konular, kavramlar olmazdı.

    http://evrimci.freeservers.com/bilimin_dogasi.html
    http://www.muhteva.com/bilimin-ozellikleri-t30658.html

    YanıtlaSil
  27. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  28. 3. Önermeye kısmen katılıyorum. Aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımda bulunması olağandır.Ancak her zamanda aynı sonuçlar çıkaracak diye bir koşul yoktur. Benzer çıkarımlara ancak aynı koşullar sağlanıldığında ulaşılabilir. Burada bilim insanlarının ön yargıları düşünce biçimleri yaşantıları da önemlidir.
    4. önermeye katılıyorum.Her insan özneldir ve kendine ait bir bakış açısı vardır. Aynı şeyleri gözlemlerken farkı noktalara dikkat edebilirler. Düşünce tarzları inançları görüşleri birbirinden farklıdır bu yüzdende aynı olayı gözlemlereken bile çok başka yorumlar getirebilirler.
    5. önermeye katılmıyorum. Bilim insanları henüz açıklayamasa da biz bir çok bilginin var olduğunu biliyoruz. Ki bilim insanları evrenin oluşumuyla ilgili bir çok teoriler ortaya atmakta ama 'ilk' olarak tanımladıkları şeyleri kendileri de açıklayamamaktadır. Bilim için sadece bilimsel yöntemler kullanılarak oluşturulmuştur diyemeyiz.
    6.önermeye kısmen katılıyorum. Bilimin amacı genelleme olabilir ama bu her zaman bir şeylerin genellenecek olması anlamına gelmez. Bazı bilgiler evet genellenebilir örnek olarak gazların sıkıştırılması verilmiştir ancak bazı bilgileri genelleyemeyiz ve biz bir genelleme yaptığımızda yanlış yapabiliriz. Örneğin yine kimyadan bir örnek verecek olursak Periyodik cetvelde iyonlaşma enerjisi 'Aynı periyotta soldan sağa doğru gidilirken iyonlaşma enerjisi artar.' şeklinde genellenirse yanlış olur bunun açıklanması 'Ancak 2A ve 5A gruplarındaki atomlar tam ve dolu duruma geçtiklerinden iyonlaşma enerjileri bir basamak öne geçer.Bunun sonucunda ; 1A<3A<2A<4A<6A<5A<7A<8A sıralaması olur.'bunun için "genellikle" tabiri kullanılır. Bu yüzden her zaman genelleme yapmak doğru değildir.
    7.önermeye katılıyorum. Çünkü insanda hep bilinmeyenin peşinden gitme arzusu vardır ve bu yüzden insan hep merak duygusunun peşinden koşar. Evreni anlamak nasıl var olduğunu bilmek geçmişte ne olduğunu gelecekte bizi nelerin beklediğini araştırıp öğrenmek ister.Bunun içinde farklı farklı yöntemler kullanır ve açıklama çabası içine girer.
    8. önermeye kısmen katılıyorum. Bilim bütün sorulara cevap vermek için çabalar ancak her soruya bir cevap veremez.
    http://www.denkbilgi.com/bilimin-amaci-nedir.html
    http://lisanskimya.balikesir.edu.tr/~f20704/ders.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4. önermeyi çok güzel açıklamışsın bende sana katılıyorum.

      Sil
  29. 3. önermeye katılmıyorum aynı tip şemaya sahip 2 gözlemci gözledikleri şeylere aynı açıdan bakabilirler fakat farklı kültürlerde bulunan insanlar ortak gözlenen duruma farklı bakabilir buda farklı sonuçlar doğurur
    4-katılıyorum nasıl gözlemlerin objektif olmadığı gibi çıkarımlarda objektif olmayacaktır objektif olmayan bir konudan aynı şeyi çıkarımı yapmak mümkün degildir
    5-katılmıyorum. bilim sormak sorgulamadan gelir insan yaşadığı doğayı ve çevreyi anlamaya çalışmaktadır buda gözlem ve deney bilimsel yollarla ilerlese de din bilimi ve buna benzer bilimlerden bu güne kadar gelen bilgilerin bilimsel yollarla elde edilmediği için sadece bilimsel yollardan elde edildiği söylenemez
    6- katılıyorum fakat bilim doğru bilgiye ulaşmayı amaçlar fakat her zaman bilgiye ulaşmak kolay değildir bu yüzden kolayca ulaşılabilecek olandan genelleme yapılır örnek verecek olursak su nötr halde 1/10^7 dir bu bir genellemedir 100 derecede nötr su 1/10^6 yanı ulaşılabilinen göre genelleme yapmak gerekir ve hemen hemen her bilgi genellemeyle oluşur
    7-katılıyorum yaşamak korunmak bulunduğumuz evreni ve küreyi anlamak ve barınmak için gözlem yapılarak başlanmıştır fakat artık daha çok konfor ve yaşamın kolaylaştırmak adına gelişen teknolojiyle anlamaktan çok kullanmak için bilimsel Bilgiye ihtiyaç duymaktadır
    8-katılmıyorum bütün soruları cevaplamaya çalışır diyebiliriz bilseydi din temelli bilgileri yada teorik fizikçilerin yazdığı kuramlara cevap verebilirdi cevap veriyor

    felsefe.konulari.org/bilimsel-bilgi-nedir.html

    yegitek.meb.gov.tr/aok/Aok_Kitaplar/AolKitaplar/Felsefe_2/4.pdf

    www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf

    YanıtlaSil
  30. 3- Bu önermeye ‘kaçınılmaz’ ifadesinden dolayı katılmıyorum. Çünkü aynı gözlemi de yapsalar farklı bilim insanlarının bakış açıları da farklı olacaktır. Her zaman benzer çıkarım yapmaları söz konusu olmayacaktır diye düşünüyorum. Gözlemlere baktığımızda nitel ve nicel gözlemler olmak üzere iki şekilde gerçekleşmektedir. Nitel gözlemler duyu organları ile yapılırken, nicel gözlemler ölçüm araçları kullanılarak yapılmaktadır. Gerek duyu organlarıyla gerekse ölçüm araçlarıyla da olsa bir insanın diğer insana göre gözlemleri dolayısıyla çıkarımları farklı olacaktır. Zaten bu farklılıktan yararlanılarak aslında bilimsel bilgiler oluşturulmuştur. Bilim insanlarının, dolayısıyla da bakış açılarının, kullanılan yöntemlerin ve yapılan gözlemlerin farklı olmasından kaynaklanan ‘çeşitlilik’ bilgi birikimini zenginleştirmiştir. Bilim insanları işbirliği içerisindedir. Ancak çalışmalarında titiz ve özgün olmalıdırlar. Yeni fikirler üretmelilerdir. Bilimsel bilgi bilim insanlarının zihinsel bir ürünü olduğundan aynı / benzer çıkarımlarda bulunulması (hiç değilse de) her zaman olmayacaktır.
    4- Bu önermeye katılıyorum. Çünkü gözlemler sırasında farklılıklar olacağından elde ettikleri veriler doğrultusunda ortaya koyulan çıkarımlar da farklı olacaktır. Aynı olayı her iki bilim insanı farklı açılardan ele alabilir.

    5- Bu önermeye sadece ifadesinden ötürü katılmıyorum. Çünkü bilim, bilim insanlarının zihinsel bir ürünü olan bilimsel bilgilerin toplamıdır. Bilim insanları, genellikle bilimsel yöntemleri kullanarak yapmış olduğu deneyler, gözlemler, çıkarımlar ve elde ettikleri veriler doğrultusunda bilimsel bilgiyi üretir. Ancak deneysel olmayan bilimsel bilgiler de mevcuttur. Örneğin, Matematik, Tarih ve ya Sosyal Bilimler de olduğu gibi bazı bilimsel bilgiler deneylerle oluşturulmazlar.

    6- Bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilim bilimsel bilgilerin toplamıdır. Bilimsel bilgiler objektif bilgiler olmalıdır. Bu nedenle bilim insanları bir olguyu farklı açılardan ele alsalar, farklı gözlemler yapsalar da aslında ortak bir sonuca varmak için çalışmalar yapar. Bu amaçla bir olayın veya olgunun çok yönlü nedenleri ve sonuçları üzerinde durulur. Elde edilen çalışma sonuçlarına göre de genel bir yargı oluşturulur.

    7- Bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel çalışmalar merak ederek, araştırarak, olayların nedenleri hakkında düşünerek kısaca şüpheci bir yaklaşımla başlamaktadır. Merak insanı sorgulatır ve araştırmaya yöneltir. Böylece bilimsel bilginin temelleri oluşturulur.

    8- Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim aslında her soruya cevap bulabilmeyi amaçlasa da bazı durumlarda yetersiz kalabilir. Bilimde veya bilimsel bilgide kesinlik ifadesi yoktur. Tüm sorulara cevap vermesi mümkün değildir. Somut olan birçok konuda cevap üretebilirken, soyut konular/ kavramlar için verilen cevaplar somutlaştırmaya yetecek düzeyde değilse insanların ihtiyaçlarını karşılayamayabilir.

    Kaynaklar:
    http://www.harbiforum.net/konu/bulus-yapan-bilim-adamlarinin-ortak-ozellikleri-nedir.129862/
    http://www.bilgihanemiz.com/2013/09/bilimsel-yontem-nedirasamalarbasamaklar.html
    http://bilim.nedir.com/
    http://www.denkbilgi.com/bilimin-amaci-nedir.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice düşüncelerimizin aynı olduğunun ve yeterli bir şekilde açıkladığını düşünüyorum.

      Sil
    2. sevgili hatice arkadaşım 4. önermeye katılyor ve senin söyediklerine katılıyorum. seninde dediğin gibi aynı olayları farklı bilim insanı farklı açıdan ele alabilir. Bu yüzden gözlemler ve çıkarılan sonuçlar farklı olduğundan farklı çıkarımlara ulaşırlar.

      Sil
    3. Teşekkürler arkadaşlar.

      Sil
  31. 3. Önermeye katılmıyorum.Burda benzer sonuçlar çıkarması kaçınılmazdır ifadesi yanlış bir ifadedir.Bilim adamları bilimsel bilgiyi oluşturma sürecinde birçok gözlem ve deneyler yaparlar elbette aynı sonuca ulaşabilirler ama bu farklı da olabilir. Buna sebep olan ise bilim adamlarının beklentileri, önceki eğitimleri, inançları ve farklı ortamda yetişmiş olmalarıdır. Bunlar göz önüne alındığında ilk ifadenin bana göre aykırı olduğu ortaya çıkıyor.
    4.Bu önerme yukarıda açıkladığım önermeyi destekler biçimdedir. İki bilim adamı aynı gözlem sonucu farklı çıkarımlara ulaşabilir. Bu olasıdır.nedeni ise bana göre olaylara bakış açısıdır. Yani bilim yaratıcılıktan ve hayal gücünden ibarettir. Ee yaratıcılık ve hayal gücü öznel olduğuna göre farklı sonuçlar çıkarması gayet normaldir.
    5.Ben bu önermeye katılmıyorum. Burada ‘sadece’ sözünü kullanmak bizi yanıltır..Evet bilimsel araştırma yöntemleri bilim için çok önemli adımlardır fakat bilim bu araştırmalar ile kısıtlı değildir. Bir sözle açıklamak gerekirse bilimi sadece bilimsel araştırma sonucu elde edilen bilgiler toplamı olarak kabul etmek solunum yapılarak solunum mekanizmasının ya da bitkilerin büyümesini gözleyerek fotosentez olayının anlaşılabileceğini beklemek gibidir.Bana göre..
    6.Bu önermeye katılıyorum. Çünkü genelleme farklı gözlemler sonucu benzer çıkarımlar ile karşımıza çıkan olguları geniş bir çatı altında toplamaktır. Örneğin su konuldugu kabın şeklini alır aynı şekilde gaz konulduğu kabın şeklini alır bunlara dayanarak sıvılar konulduğu kabın şeklini alır demekle genelleme yapmış oluruz ve bu bence doğru bir ifadedir.
    7. Bu önermeye katılıyorum. Aslında bana kalırsa bilimin tam olarak bir tanımı söz konusu değildir. Ama bilimin temelinde evreni anlama çabası vardır, böyle doğmuştur bilim. Bilim farklı gözlemler sonucu ortaya çıkar. Bilim meraktır. İnsanın merak duygusu bizi günümüzdeki şu konuma getirebilmiştir.
    8.Bence bu önerme yanlış bir önermedir. Bilim henüz tüm sorulara cevap verebilecek güçte değildir. Bazen bilimin bile yetersiz kaldığı şeyler yaşanabiliyor. Bu yüzden bilim herseye cevap veremez.

    http://www1.gantep.edu.tr/~fenbil/formlar/Bilimindogasi.pdf
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://nenedir.com.tr/bilimsel-genelleme-nedir/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6. önerme için verdiğin su ve gaz örnekleri çok açıklayıcı olmuş.

      Sil
    2. çok güzel açıklamışsın canım. aynen katılıyorum sana.

      Sil
  32. 3. önermeye katılmıyorum çünkü her insanda olduğu gibi bilim insanlarında da sosyal kültürel çevre , yetiştiği ortam , zekası kısacası şeması farklılık gösterebilir.bu yüzden bu iki bilim adamın yapmış olduğu deneyler aynı olsa bile çıkarımları farklı olabilir.bu önermede kaçınılmaz demesi yanlış bir ifadedir.
    4.önermeye katılıyorum .çünkü 3. önermede de dile getirdiğim gibi bilim insanlarının farklı bakış açıları olabilir. bu da farklı çıkarımlara sebebiyet verebilir.
    5. önermeye katılmıyorum çünkü bilimin birçok çeşidi vardır. bilimsel yöntem ise belli başlı bilimler için geçerlilik gösterir. diğer bilimler icin mümkün olmayabilir.
    6.önermeye katılıyorum.çünkü bilimsel genellemeler olgular arasındaki ilişkileri belirleyen ifadelere denir. bilimsel bilgiyi elde ederken daha önceden yapmış olduğumuz deneylerle daha sonradan yaptığımız deneyler arasında benzerlik varsa bu iki deneyi birbiriyle ilişkilendirebilir.örneğin;"su içinde bulunduğu kabın şeklini alır.","zeytin yağı içinde bulunduğu kabın şeklini alır."bu iki sonuçtan yola çıkarak "sıvılar bulundukları kabın şeklini alır. diyebiliriz.
    7.önermeye katılıyorum çünkü bilim farklı yöntemlerle evreni anlama ve açıklama çabasındadır.
    8.önermeye katılmıyorum çünkü bilim birçok soruya cevap verdiği gibi cevap veremediği sorular da vardır örneğin dini ve metafizik konularda bilimin hala cevap veremediği sorular vardır.

    http://www.slideshare.net/mbolmez/bilim
    www.nenedir.net/nedir/bilim/2638_bilim_genelleme_nedir.html
    http://www.teknolojide.com/bilim_nedir_4893.aspx

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Leylacım 3. önermeye katılmadığını belirtmişsin ben bu önermenin kısmen doğru olabileceğini düşünüyorum bazı konularda farklı sonuçların çıkması kabul edilemez.

      Sil
    2. leylacım 8. önermede sana katılıyorum.Çünkü bilimin gerçekten açıklanmayan kısımları vardır.Bilim bütün sorulara cevap bulup kabul etmiş olsaydı bilim olmaktan çıkardı. Bilim her soruya cevap veremez ama cevap arar.
      ayrıca 5. önermeni biraz daha ayrıntılı dile getirseydin daha iyi olurdu cnm :)

      Sil
    3. leylacım 8. önermede sana katılıyorum.Çünkü bilimin gerçekten açıklanmayan kısımları vardır.Bilim bütün sorulara cevap bulup kabul etmiş olsaydı bilim olmaktan çıkardı. Bilim her soruya cevap veremez ama cevap arar.
      ayrıca 5. önermeni biraz daha ayrıntılı dile getirseydin daha iyi olurdu cnm :)

      Sil
    4. leylacım bende 7. önermene katılıyorum.eğer bilim evreni anlama ve açıklama çabasına girmeseydi biz bugün güneş tutulmasına yağmur yağmasına anlam veremezdik.

      Sil
    5. Leylacığım 8. önermene katılıyorum çünkü; bana göre de bilimin cevap veremediği konular vardır.

      Sil
    6. leylacığım 5.önermede sana katılıyorum. her bilimde bilimsel yöntemler kullanılamaz

      Sil
  33. 3. Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü farklı bölgelerde aynı gözlemi yapan bilim insanları farklı çıkarımlarda bulunabilirler. Ama aynı bölgede yaşayan, aynı kültüre sahip bilim insanları aynı sonuç da farklı sonuç da bulabilirler.
    4. Bu önermeye katılıyorum. Çünkü bizler de aynı ortamda aynı deneyi yapmamıza rağmen farklı sonuçlar bulabiliyoruz.Nedeni;bizden,kullandığımız araç gereçlerden ya da bilemediğimiz nedenlerden kaynaklanan hatalar yapmamızdır.
    5. Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü sadece bilimsel yöntemlerle değil kişinin olaya bakış açısı, deney ve gözlemleri, hayal gücü de kullanılarak bilime ulaşılabilir.
    6. Bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilim herşeye çözüm bulmak istediği için genelleme yapar. Bilim yalnızca bir olay üzerinde odaklanmaz.
    7. Bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilim; insanların hayat koşullarını iyileştirmek için yapılan çalışmaların bütünüdür.Birçok farklı yöntemler de kullanılır. Pozitif bilimde örneğin; psikoloji dalı insanı çeşitli yönleriyle ele alır ve bunları açıklarken de farklı yöntemler kullanırlar.
    8. Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimin hala cevaplayamadığı birçok soru vardır. Örneğin; hayaletler(varlığı hakkında ciddi bir kanıt yok ama onları gördüğünü hatt konuştuğunu anlatan birçok insan var), dejavu olayı, zihin beden ilişkisi, duyu ötesi algı(psişik güçler), önsezi gibi.
    Kaynaklar: www.bilgius.com
    www.mailce.com/bilimin-cozemedigi-olaylar.html
    http://tr.m.wikipedia.org/wiki/Bilim
    www.muhteva.com/bilimin-ozellikleri-t30658.html

    YanıtlaSil
  34. 3-Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü iki bilim insanı aynı gözlemi yaparken aynı eğitim düzeyine sahip olmayabilirler bulundukları ortam kullandıkları araç gereçler aynı olmayabilir, bakış açıları da farklıdır. Bu yüzden benzer çıkarımların kaçınılmaz olması bana göre imkansızdır.
    4-Bu önermeye katılıyorum. Çünkü 3. Önermede de dediğim gibi iki bilim insanının bakış açıları eğitim düzeyleri farklı olabilir. Gözlemler ve çıkarılan sonuçlar farklı olduğundan farklı çıkarımlara ulaşırlar.
    5-Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim, bilim insanlarının sadece bilimsel yöntemleri kullanılarak oluşturulmaz. Bilimsel yöntemler kullanılarak bilimsel bilgi oluşturulur. Bilim, bilimsel yöntemler dışında mantık, yaratıcılık,akıl yürütme ve hayal gücünden de yararlanılarak oluşturulur. Yani sadece bilimsel yöntemler kullanılmaz.
    6-bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilim olgular arasındaki ilişkiyi bir bütün halinde inceler ve önümüze koyar. Örneğin ‘sıvılar bulundukları kabın şeklini alır’ cümlesi genelleme yapılarak kurulmuş bir cümledir. Su,yağ,deterjan,meyve suyu, süt, çamaşır suyu gibi sıvılar ayrı ayrı kablara konulmuş ve bulundukları kabın şeklini almıştır ve bundan yola çıkılarak da sıvıların konuldukları kabın şeklini aldığı cümlesine varılmış olur.
    7-Bu önermeye katılıyorum. Çünkü insanların ilk varlığından bu güne evreni anlama ve açıklama çabası içerisine girmişlerdir. Yağmuru ,karı, ay tutulmasını, güneş tutulmasını, güneşin doğup batması, evrenin nasıl oluştuğu gibi olayları anlamak için bir çaba içerisine girmişlerdir. Bunların bazılarını açıklamış olsalar da bazılarını da açıklayamamışlardır. Evrenin oluşumu ile ilgili bir çok teori ortaya atılmıştır fakat bunların doğruluğu kesin olarak kanıtlanamamıştır. Ama öyle görünüyor ki cevap bulana kadar her şeyi araştıracaklardır bilim insanları.
    8- Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim her soruya cevap veremez. Örneğin metafizik ve din alanlarında bilim bir çok soruya sessiz kalmış ve cevap verememiştir. Bilim denilen şey zaten insalar tarafından bulunmuş ortaya konulmuş üretilmiş ve zamanla türetilmiştir. Kim bilir belki doğru bildiğimiz şeyler yıllar sonra yanlışlanabilir.

    http://www.denkbilgi.com/bilimin-amaci-nedir.html
    http://www.slideshare.net/mbolmez/bi-lim
    www.ekoloji.biz/bilimsel_calisma_yöntemi/
    http://www.muhteva.com/bilimin-ozellikleri-t30658.html
    http://www.harbiforum.net/konu/bulus-yapan-bilim-adamlarinin-ortak-ozellikleri-nedir.129862/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melis verilen önermelerdeki düşüncelerinin genel olarak benim düşüncemle aynı olduğunu ve 8. önermende deki düşüncen olan bilginin sürekli değişebileceğine katılıyorum.

      Sil
    2. Canım 6.ve 7. Önermelere verdiğin örnekleri beğendim ve düşüncelerine katılıyorum .

      Sil
    3. Tesekkurler arkadaslar

      Sil
    4. Tesekkurler arkadaslar

      Sil
  35. 3- Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bu önermede aynı gözlemi yapıp birbirinden çok farklı sonuç ta çıkarılabilir, tamamen aynı da çıkarılabilir ve ya benzer de çıkarılabilir. Bu çıkarımı yapıp katılmama sebebim de iki bilim insanının yaptığı gözlemin aynı olmasına rağmen çıkarımları da öznel olabilir. Çünkü iki bilim insanı da birbirinden farklı özelliktedir. Bu öznellik de benzerliği, birebir aynı olması ya da farklı olması tamamen tesadüftür. Bu önermeye katılma sebebimse iki bilim insanı aynı gözlemi yapıp dolayısıyla aynı ölçme aracını kullanıp birbirine yakın sonuçlar bulabilir ama bu yine kişiye bağlı olup özneldir.
    4- Bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilim insanları aynı olayları gözlemleseler bile farklı açıdan bakabilirler. Dolayısıyla da farklı çıkarımlar elde ederler.3. önermede dediğim gibi bilim insanları özneldir. Dolayısıyla çıkarımlarında kendilerine özgü bir taraf olabilir.
    5-Bu önermeye katılmıyorum. Bilim, bilim insanlarının sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları araştırmaların toplamı değildir. Çünkü bilimsel yöntemler sadece gözlemleri kuramsallaştırma, genelleştirme gibi kavramları içerirken bilimin içinde gözlemlerin nedenin sorgulanması da yer alır. Bilimsel yöntemlerin kullanılmadığı neden ve niçin olduklarını, gözlemler arasındaki bağlantıyı çözümleyen bilimlerde vardır.
    6-Bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilimin amaçlarından birisi insanların sorusuna doğru cevaplar bulmaktır. İnsanlara doğru bilgiyi sunmak için birçok bilim insanları tarafından bilgi genel olmalıdır.
    7- Bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilim insanın merak ettiği bilmediği soruları farklı yöntemlerle cevaplayarak ve sorgulayarak sürekli yeni bilgiler edinme ve sorularına cevap bulmasını sağlar. Bu da evreni tanımlar.
    8-Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimin açıklamadığı insanların birçok alanda soruları vardır. Örneğin din, tıp, metafizik gibi alanlarda birçok sorular açıklanamamıştır.
    www.marmara.edu.tr
    http://mehmetardicc.blogcu.com/bilimsel-arastirma-ve-yontemleri-ders-notlari/13303478
    http://www.denkbilgi.com/bilimin-amaci-nedir.html
    http://www.cur-cuna.com/tr/dosya/dosy0009.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili arkadaşım Melike, 3. önermede hem fikir olduğumuzu düşünüyorum. Sen de katılmıyorum demişsin. Ancak ilerleyen satırlarda katılma nedenim diye bir ifade kullanmışsın. Ne demek istediğini pek anlayamadım. Rica etsem açıklama yapabilir misin?

      Sil
    2. Eksik yazmışım canım katılmama diyecektim.

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. Teşekkür ederim canım.

      Sil
  36. 3.önermeye katılmıyorum.Aynı gözlemi yapan farklı bilim adamları kesinlikle aynı sonuca ulaşır diyemeyiz..Sonuçta bilim insanlarının yaşadığı çevre,aldığı eğitim,en önemlisi zihnindeki şeması ve bunlara benzer diğer etkenler gözlem sonucunu etkileyebilir.
    4. önermeye katılıyorum. Her insanın konuya bakış açısı farklıdır aslında bilim her ne kadar objektifliği amaçlasa da öznellik esastır. Öznellik olduğundan dolayı da farklı bilim adamları aynı olayı gözlem yapsalar da farklı sonuçlar çıkarabilirler. bir biyologla bir fizikçinin aynı olayda farklı sonuçlar çıkarması hiçte anormal değildir.
    5.Önermeye katılmıyorum. bilimsel bilginin oluşturulmasında bilimsel yöntemlerin önemi büyüktür. ama buna sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yapılan araştırma bütünü diyemeyiz. Bilim; bilim insanlarının zekası,hayal gücü, ve yapmış oldukları bilimsel araştırma sonucu ortaya çıkar.
    6.önermeye katılıyorum çünkü; bilim genellemedir. Bilimsel genellemelere değişik türden olgu ya da olgusal durumlar gözlenerek ulaşılır. Bilimsel genellemeler, olgular ya da olgusal önermeler arasındaki ilişkileri belirleyen ifadelerdir. Örnek verirsek, her biri bir olgu olan, "suyun içinde bulunduğu kabın şeklini alması," "zeytinyağının içinde bulunduğu kabın şeklini alması," "gaz yağının içinde bulunduğu kabın şeklini alması" “gibi farklı sıvıların içinde bulundukları kabın şeklini almaları," sayılan bütün maddelerin sıvı olduğu düşünülerek, “Sıvılar içinde bulundukları kabın şeklini alır” biçiminde ifade edilir. Böylece değişik maddelerle ayrı ayrı gözlenen bir özellik daha büyük bir guruba genellenmiş olur.
    7.önermeye katılıyorum. bunu dersin birinci bölümünde anlatılan bilim adamlarının ortaya attığı görüşlerden de anlaya biliriz. bilim insanları dünyanın hangi maddeden meydana geldiğini, dünyanın şeklini, gezegenlerin sıralanışı, dünya mı güneş etrafında dönüyor, güneş mi dünya etrafında dönüyor merak edip araştırmış ve farklı farklı görüşler ortaya atmışlardır.
    8)Önermeye katılmıyorum. Bilim, insanların sandığının aksine ''neden'' sorusuna cevap vermez.
    Aradığı ''nasıl'' sorusunun cevabıdır aslında. Çünkü neden bir çırpıda söylenebilecek bir şey değildir. Tarihsel süreçte ve bugün ''neden'' sorusu dinin temelidir. Bilim din olma iddiasında olmadığından, kanıtlara dayalı bir cevap bulmadıkça fikir yürütmez.
    www.wikipedia.org
    http:// slideshare.net/mbolmez/bi-lim
    www.teknolojide.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. 8.önermeye bende katılıyorum baki hemen hemen aynı şeyleri yazmışız din konusunda bilim yetersiz kalmaktadır.

      Sil

      Sil
    4. 8. önermede neden sorusuna din cevap verebilir demişsin bunu biraz açıklayabilir misin.

      Sil
    5. bir yanlış anlaşılma olmalı; neden sorusuna din cevap verir demiyorum, neden sorusu dinin temelidir . yani din her şeyde bir neden arar.

      Sil
  37. 3.önermeye katılmıyorum çünkü bilim insanları aynı gözlemleri yapabilirler.ancak yaşadıkları sosyal çevrenin etkisiyle gözlemledikleri sonuçlar aynı olmayabilir .ortam koşulları ve hata türleri de gözlem sonuçlarını etkiler.

    4. önermeye katılıyorum çünkü her bilim insanının olaylara bakış açısı farlı olduğu için yaptığı gözlemler de farklı sonuçlar doğurur.yani her bireyin kafasında tasarladığı şema farklıdır.
    5. önermeye katılmıyorum çünkü sadece bilimsel yöntemlerin kullanılması ifadesi yanlıştır.bilim sadece bilimsel bilgiden oluşmuyor.bilimin içinde doğa bilimleri (fizik ,kimya ,biyoloji) formal bilimler (matematik, mantık) ve sosyal bilimler(din, felsefe) den oluşur.örneğin doğa bilimleri hakkında deneyler yapmak daha kolay iken sosyal bilimlerde ise deneyler yapamayız.
    6. önermeye katılıyorum çünkü deney ve gözlemlerle bulunan sonuçlar yaklaşık olarak hep aynı şeyi elde ediyorsa genellenir. örneğin 'sıvılar bulundukları kabın şeklini alır.' Yani bilim tek tek olaylarla ilgilenmez.bilim genellemeleri ifade eder.
    7.Önermeye katılıyorum çünkü evreni açıklamaya çalışan bir çok bilim adamı vardır.bilim adamları farklı görüşler ve farklı yöntemlerle evreni açıklamaya çalışmışlardır. örneğin; galileo'nun evreni açıklamasında güneş merkezli olduğunu ve Batlamyus'un dünya merkezli olduğu söylemeleri bilim insanlarının evreni tanımı ve açıklama çabası içinde olduğunu görebiliyoruz.
    8.önermeye katılmıyorum çünkü din ve metafizik gibi konularda yetersizdir.örneğin "evrenin ilk ana maddesi nedir?" sorusunu bilim insanları farklı cevaplar verse de ilk maddenin ne olduğu hala belli değildir.

    http://tr.m.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.teknolojide.com/bilim_nedir_4893.aspx
    http://bilim.nedir.com


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3. önerme için yorumuna katılıyorum hasinecim bence ek olarakyaratıcılıklarıde önemlidir.

      Sil
    2. 8. önermede verdiğin din ve metafizik örneklerine katılıyorum

      Sil
  38. 3.önermeye katılmıyorum çünkü bilim insanları farklıdır. yaratıcılıkları, eğitim durumları, yaşadıkları ortam, yorumlama gücü değişebilir bu yüzden farklı çıkarımlara ulaşabilirler.
    4.önermeye katılıyorum çünkü bilim adamlarının amacı aynı olsada ortamın değişmesine bağlı olarak gözlemde değişir ve dolayısıyla çıkarımda değişir.
    5.önermeye katılmıyorum çünkü bilim sanat ve yaratıcılıklada beslenir.Einstein bilimi, her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası olarak tanımlamıştır yani duygu ve düşüncelerin uyumudur. işin içine duygularda girer.
    6.önermeye katılıyorum Bilim genellemelere varmayı amaçlar. Bu genellemeler bilimsel yasa veye bilimsel teori olarak ifade edilirler.
    7.önermeye katılıyorum çünkü bilim insanları evreni merak etmişler araştırmışlar ve onu açıklamaya çalışmışlardır yani bilim günümüze neden, merak, ve amaç besleyen olgu olarak gelmiştir.
    8.önermeye katılmıyorum bilim din ve ahlak konularında yetersizdir.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.teknolojide.com/bilim-nedir_4893.aspx
    http://psikologcu003.blogcu.com/psikolojinin-tanimi-ve-amaclari/1753971

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilaracığım 6. önermene katılıyorum çünkü;bana göre de bilim herşeyde genellemeye gitmeyi amaçlar.

      Sil
    2. bende 3. önermene katılıyorum canım çok güzel açıklamışsın. zihinsel şemaların farklılığından dolayı farklı çıkarımlarda bulunabileceklerini düşünüyorum.

      Sil
    3. dilaracığım bende hepsine katılıyorum fakat 5. önermeyi çok iyi açıklamışsın.

      Sil
  39. 3.önermeye katılmıyorum çünkü aynı gözlemi yapan bilim insanı kesinlikle aynı sonuca ulaşabilir diyemeyiz bilim insanlarının yaşadığı çevre aldığı eğitim zihin yapısı farklıdır.ve farklı sonuçlara ulaşırlar.
    4.önermye katılıyorum aynı olayı gözlemleyen bilim insanları farklı çıkarımlarda bulunabilir.kullanılan yöntem farklılıkları farklı ortamlar bu durumu etkiler ve farklı çıkarımlar elde edilmesini sağlar.
    5.önermeye katılmıyorum çünkü bilim sadece bilimsel yöntemlerle olmaz .bazı bilim dallarında bu yöntemler kullanılamaz hayal gücü de işin içine girer .
    6.önermeye katılıyorum çünkü bilim herşeyi en ince ayrıntısına kadar inceleyemez ve bir genelleme yapmak zorundadır.
    7.önermeye katılıyorum ilk bilim insanlarına baktığımızda aynı konu üzerine hepsi farklı görüşler ortaya atmıştır örneğin bazı insanlar dünya evrenin merkezidir derken bazıları ise güneş evrenin merkezidir demiştir.
    8.önermeye katılmıyorum bilim din,ahlak ve sanat konusunda yetersiz kalmaktadır.
    http://www.kitapyurdu.com/kitap/akilcilik-ve-bilim--bilim-her-seyi-aciklayabilir-mi/61230.html
    http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/20917994.asp
    http://blog.radikal.com.tr/bilim-teknoloji/bilim-hangi-soruya-cevap-vermeye-calisir-49453

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burak 8. önermedeki verdiğin bilgiye kesinle katılıyorum.

      Sil
  40. 3.önermeye kısmen katılıyorum.çünkü;birçok değişkenin sabit tutulduğu ortamda 2 bilim insanının yaptığı deneyler sonucu aynı çıkmalıdır.fakat bazen bilim insanından kaynaklanan tesadüfi hatalar yapılan çıkarımların farklı da olabileceğini gösterir.
    4.önermeye katılıyorum.çünkü ;insan insana uymaz diye bir söz vardır ki;kesinlikle doğrudur.kişinin yaşı cinsiyeti çevre şartları yetiştiği aile ortamı ve deney yaptığı ortam farklı olabileceği için farklı çıkarımlara ulaşılabilir.bilim akla ve mantığa dayalıdır.her insanın akıl ve mantık düzeyi aynı olmayabilir.
    5.önermeye kısmen katılıyorum çünkü;bilim, bilim insanlarının bilimsel süreç beceilerini kullanarak yaptıkları araştırmalar toplamıdır.örneğin;yapılan deneyin sonucunda hpotez gibi aşamalardan sonra sonuç akla ve mantıga uygun olarak yorumlanmazsa hayal gücünü de kullanamazsa doğru bir çıkarım yapmış olmaz.
    6.önermeye katılıyorum çünkü;bilim özel bir olayı değil aynı türden olayları incelediği için sonuç olarak verdiği cevaplar da geneldir.

    7.önermeye katılıyorum çünkü;evreni açıklama ve anlama çabasına farklı yöntemlerin yanında gözle ve deneye dayalı olarak akıl yürütme yoluyla açıklayabilir.insanlar eskiden beri varoluşunun sebebini araştırmaktadır.
    8. önermeye katılmıyorum çünkü;bilim tüm sorulara cevap verebilseydi evrende sebebi bilinmeyen birçok şey olmazdı.sebebi bilinen hiçbir olay da araştırmaya değer olmazdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haticeciğim bilimsel bilgiye ulaşmada sadece bilimsel yöntemler kullanılamaz. Akıl,mantık ve hayal gücüde önemlidir. Önermede sadece ifadesi kullanıldığından bu önerme tamamen yanlıştır.

      Sil
  41. http://www.bilgiyuvasi6.info/bilimsel-bilgi-nedir-ozellikleri-nelerdir.html
    http://felsefe.konulari.org/bilimsel-bilgi-nedir.html
    http://eba.fizikportali.com/fizik-biliminin-amaci-diger-bilimler-ve-teknolojiyle-iliskisi/

    YanıtlaSil
  42. 3.Katılmıyorum. Bilim adamlarının yaşadığı çevre, kültürleri, hayal gücü ve yaratıcılıkları farklıdır. Sonuçta gözlemleri farklılık gösterir. Gözlenen özellik bilimsel bilgi niteliği taşımaktadır ve bilimsel bilgi kişiden kişiye değişmez, objektiftir.

    4.Katılıyorum. Deneyin yapıldığı zaman, mekan ve deneyi yapan bilim adam adamının niteliklerinin farklı olması farklı sonuçlara ulaşmalarına neden olur. Hatta aynı gözlemi yapan bir bilim adamı bile farklı sonuçlara ulaşabilir.

    5.Katılmıyorum. Bilim sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları bir araştırma değildir. Bilim rastlantısal olarak da ortaya çıkabilir. Örneğin Newton'un ünlü yer çekim yasasını bulması rastlantısaldır..

    6. Katılmıyorum. Bilim tek tek olaylarla ilgilenmez. Bilim genellemeleri ifade eder. Sonuçlar genel olarak ifade edilir. Örneğin ,Metaller ısıtılınca genleşir, Sıvılar bulundukları kabın şeklini alır gibi önermeler tek tek olguları değil, kapsamı sınırsız olgu sınıflarına ilişkin özellikleri ifade eder.

    7.Katılıyorum. Bilim insanları dünyanın şeklini, gezegenlerin sıralanışı, dünyanın hareketini merak edip araştırmış ve farklı farklı görüşler ortaya atmışlardır.

    8-Katılmıyorum. Bilim her konuyu çözmeyi hedefler ancak her konunun cevabını bulacağı anlamına gelmez. Metafizik , din gibi konularda bilim yetersiz kalır.
    http://www.forumdas.net/konu/bilimin-amaci-nedir.194290/
    http://forum.memurlar.net/konu/590006/
    http://www.universite-toplum.org
    http://tr.wikipedia.org

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4. önermene katılıyorum aynı bilim insanı farklı zamanlarda farklı sonuçlara ulaşabilir. ya da farlı mekanlarda farklı kişiler aynı sonuca ulaşabilir.

      Sil
  43. 3. Önermeye katılmıyorum.Çünkü çıkarımlar insandan insana değişir. İnsanlar gözlemlerini farklı şekilde yorumlayıp farklı çıkarımlarda bulunabilirler. Sonuçlar aynı olabilir fakat bu önermede çıkarımlardan bahsedildiği için katılmıyorum.Aynı gözlemi yapan bilim insanları ortamdan, deney araç gereçlerinden vs. her şeyden etkilenebilir.Çıkarım; elde edilen verilerle akıl yürütme işidir.Farklı ortam ,farklı iki insan dolayısıyla çıkarımlarda farklıdır.
    4.Önermeye katılıyorum.Çünkü her insan özneldir ve kendine ait bir bakış açısı düşünce yapısı, hayal dünyası vardır.Dolayısıyla aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlara ulaşır.
    5.Önermeye katılmıyorum.Çünkü bilim sadece bilimsel yöntemlerle oluşmaz hayal gücü farklı gözlemler farklı varsayımlarla da olabilir.Bilim bu yüzden sadece bilimsel yöntemler kullanılarak yapılan araştırmalar değildir.Bazen tesadüfen de elde edilir.
    6.Bu önermeye katılıyorum.Çünkü bilim genelleyicidir.“Bilim tek tek olgularla değil, olgu türleri ile ilgilenir.Bir olgu hakkında bilimsel açıklama yapabilmek için genellemelere ihtiyaç vardır.
    7.Bu önermeye katılıyorum. Çünkü insanların ilk varlığından bu güne evreni anlama ve açıklama çabası içerisine girmişlerdir.Ateş ,su, yağmur..bir çok doğa olaylarını merak etmiş ve açıklama getirmişlerdir.
    8.Önermeye katılmıyorum çünkü bilim din,ahlak ve sanat konusunda yetersiz kalmaktadır.Soyut biçok kavramın bilimsel açıklaması yoktur.
    http://www.universite-toplum.org
    http:// slideshare.net/mbolmez/bi-lim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3.önermede çok iyi bir noktaya dikkat çekmişsin canım .Sonuç değil çıkarimdan bahsettiği için bende katılmıyorum bu önermeye .

      Sil
    2. 3)Bu görüşüne katılıyorum.Dediğin gibi insan doğası gereği bir çok şeyden etkilenebilir,farklı çıkarımlarda bulunabilir.

      Sil
  44. 3- Aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımlar yapması

    kaçınılmazdır. bu önermeye katılmıyorum. bu önerme formel ve doğa

    bilimlerinde geçerli olabilir ama beşeri bilimlerde kesinlikle benzer

    çıkarım yapamazlar. Hatta aynı verileri kullanarak tamamen farklı

    çıkarımlarda bulunabilirler.

    4- Aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlara ulaşabilir. bu

    önermeye katılıyorum. beşeri bilimlerde insanlar kendi zihinsel

    örüntülerine göre olayları yorumlarlar. doğa bilimlerinde subjektiflik

    biraz daha az olmakla beraber çıkarımlarla bir araştırmanın yönü

    değişebilir. Pavlovun klasik koşullanmayı yaptığı deneyde amacı

    köpeklerin fizyolojisi ile ilgiliydi fakat kendinden önceki

    araştırmacılardan tamamen farklı bir konu üzerinde araştırması

    şekillenmiştir. Kişisel farklılıklar araştırma sonuçlarını farklı yönlere

    çekebilir ve farklı sonuçlara ulaştırabilir.

    5- Bilim, bilim insanlarının sadece bilimsel yöntemleri kullanarak

    yaptıkları araştırmaların toplamıdır. katılmıyorum. bilimsel yöntemler bilim adamlarının nasıl bir yol izleyeceği hakkında yardımcı olurlar, fakat bilim adamı için kesin bir sınırlama olamaz.

    6- Bilimin amaçlarından biri genellemedir. bu önermeye katılıyorum. bilim

    kainatta olan tüm maddelerle ve olaylarla ilgilenir. bu olaylar arasında

    bağlantı kurar. maddenin bir kısmından yapılan araştırmalardan tamamı

    hakkında genellemelere gidilebilir. matematiksel ispatlarda kullanılan

    tümevarım yöntemi ile ispat bir çeşit genellemedir.

    7- Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama

    çabasıdır. bu önermeye katılıyorum. insan evrenin bir parçasıdır ve onda

    olan olaylar onu doğrudan etkiler. bir sel felaketi veya deprem gibi olan

    olaylar insanı önlem almaya iter.Mesela matematik başlangıcı eski

    mısırda nil nehrinin taşkınları sonucu nil kenarında bulunan ekin

    alanlarının sınırlarının kaybolması nedeni ile insanların sınırları tekrar

    belirlemek için kullanması ile olmuştur. gök cisimlerinin ilk incelenmeye

    başlanması ayın dolunay haline geldiği zamanların belirlenip(ay

    ışığından faydalanmak için) yolculukların ona göre ayarlanması için

    başlamıştır.

    8- Bilim bütün sorulara cevap verebilir. bu önermeye katılmıyorum. metafizik konuları bilim açıklayamıyor. bilim sadece teknoloji ve bilginin elverdiği miktarda açıklama yapabilir.


    http://www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 7. önermeyi çok güzel açıklamışsın bence örneğinde gayet açıklayıcı olmuş.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. 7. Önermede verdiğin örnekler çok mantıklı.

      Sil
    4. 7. önermeyi çok iyi açıklamışsın.

      Sil
  45. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  46. 3.önermeye kısmen katılıyorum.Çünkü aynı gözleme mi yapan iki insan aynı çıkarımlara ulaşa bilir. Örneğin: Elektrik enerjisinin den yararlanarak suyu ısıtma deneyinde tam bir dönüşüm olmaya bilir. Bu dönüşümde kaybolan enerji hakkında aynı çıkarımlarda bulana bilir.Elektrik enerjisinin bir azı suyu değil havayı ısıttı.
    4.önermeye kısmen katılıyorum.Yukarıda ki aynı deneyi tekrar yaptığımız zaman iki bilim insanı da farklı çıkarımlar da buluna bilir.Birinci bilim adamı elektrik enerjisinin birazı havayı ısıttı.İkinci bilim adamı da kapın ağzını kapatsak ısı kaybı olmazdı.
    5.önermeye katılmıyorum.Çünkü o önermedeki sadece kelime önermeye bir kısıtla getirmiş. Tabi ki bilim, bilim insanlarının bilimsel yöntemlerinden yararlanır.Ama Einstein bilimi, her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası.Bunlardan dolayı katılmıyorum.
    6.önermeye katılıyorum.Bilim insanların daha iyi bilgiye ulaşabilmesi için genelleme yapar.Bu zaten bilimin görevlerinden birisidir.
    7.önermeye kesinlikle katılıyorum.Çünkü insan yaratılışından dolayı evreni anlama çalışır.Kendinin nerden geldiği evrenin nasıl oluştuğunu anlamaya çalışır.Bilim insanın tecrübeleri sonucu oluşmuştur kısacası.
    8.önermeye katılmıyorum.Çünkü bilim tüm sorulara cevap veremez.Ama yıllar geçti bilimde gelişecek ama yine bir soru olacak insanın kafasında.İlk insandan son insana bu böyle kalacak.
    www.ekoloji.biz/bilimsel_calisma_yöntemi/
    http://www.universite-toplum.org/text.php3?id=76

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8. öneride bilgi arttıkça sorular azalır fakat bitmez mi diyorsun? Bence bilim ilerledikçe sorular çoğalır. bu fikir hakkında açıklama yapar mısınız başkan .

      Sil
    2. bende bakiye katılıyorum sorular bilim ilerledikçe azalmıyor aksine artıyor

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    5. 8. önerme çok genel olmuş ama senin bu düşüncene bende katılıyorum.

      Sil
  47. 3. önermeye katılmıyorum. İki bilim insanı aynı deneyi yapıp birbirine yakın sonuçlar bulabilir fakat bu bilim insanlarının yaşadığı çevre, bulunduğu ortam ve bakış açıları farklı olabilir. Bu yüzden aynı gözlem hakkında farklı çıkarımlarda bulunurlar.
    4.önermeye katılıyorum çünkü her bilim insanının kendine ait bir bakış açısı vardır. Yani objektiflik söz konusudur.
    5.önermeye katılmıyorum çünkü bilim sadece bilimsel yöntem kullanılarak oluşmaz. Bununla birlikte bilim insanı hayal gücünden, duygu ve düşüncelerden, meraktan faydalanır.
    6 önermeye katılıyorum. Çünkü bilim bilimsel bilgilerin toplamıdır. Bir olayın veya durumun nedenleri ve sonuçları üzerinde durulur. Yapılan çalışmaların sonucuna göre genellemede bulunur.
    7.önermeye katılıyorum. Çünkü bilimin ortaya çıkış amacı yaşadığı dünyayı anlamaya çalışmak ve bunun üzerine farklı yöntemlerle çalışmalar yapmaktır. İnsan varoluşundan beri doğayı anlamak ve merakını gidermek istemiştir.
    8. önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim her soruya cevap vermez. Din ve metafizik gibi konularda çaresiz kalır.

    http://www.bilgius.com/bilimsel-bilginin-ozellikleri/
    http://www.forumlordum.net/odev-ve-tezler/135106-bilim-nedir-ansiklopedik-bilgi.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3.önermede her zaman mı yoksa genelde mi farklı çıkarımlarda bulunurlar?

      Sil
    2. Genelde farklı çıkarımlarda bulunurlar düşükte olsa benzer çıkarımlar bulunma ihtimali vardır.

      Sil
    3. 4.önermede bir anlam karışıklığı mı var ?

      Sil
    4. Cümlede subjektifliği ifade edecekken yanlışlıkla objektifliği ifade ettiğim için özür dilerim.Aslında belirtmek istediğim 'her bilim insanının kendine ait bir bakış açısı vardır. Yani subjektiflik söz konusudur.' olacaktı.Dikkat ettiğin için teşekkür ederim.

      Sil
    5. Anlam karışıklığını düzelttiğin için ben teşekkür ederim :))

      Sil
    6. 7)Önermedeki görüşünü çok doğru buluyorum,insan doğası gereği her şeyi merak etmektedir,bunun sonucunda da bilim doğmuştur.

      Sil
    7. mehmet teşhisinden dolayı ben de sana teşkür ederim :D

      Sil
  48. 3.önermeye katılmıyorum çünkü;yukarıya atılan bir taşın tekrar yere düşmesi gözlem ,yere düşme nedenine yönelik açıklamalar ise cikarimdir.Bu gözlemi yapacak bilim insanlarının cikarimlari farkli olacaktir.Bunun nedeni;gözlemler insanlardan bağımsız olmadığından , bilim insan ürünü olduğu için içinde oluştuğu toplumdan etkilenmekte ve toplumu oluşturan değerler bilimin nasıl yapılacağını nasıl yorumlanacagini nasıl kullanılacağını belirlediğinden farklı çıkarımlar olusacagindan benzer çıkarımlar oluşamaz.

    4.önermeye katılıyorum çünkü ;insanların düşünce yapıları, ortam,inanışları, bakış açıları, benimsedikleri fikirler teoriler farklıdır. Bu nedenle ayni gözlemden farklı çıkarımlarda bulunabilirler. Bilimin gelişmesi de bu farklılıklar sayesinde olmaktadır.

    5.önermeye katılmıyorum çünkü;Feyerabend’in (1975) belirttiği gibi “bilimin evrensel ve sıkı sıkıya belirlenmiş kurallara göre işlev gösterdiği fikri gerçekçi değildir,bilimi adapte olamayan, dogmatik bir hale getirir” sözünde de anlaşıldığı gibi sadece belirli kurallar yöntemlere göre bilim oluşmamaktadır. Adım adım izlenecek tek bir bilimsel metot ya da tek bir yol yok ve bilimsel metot bir dizi kurallar izlemez. Bundan dolayı bilim insanlarının yaptığı çalışmalara baktığımızda sadece bir bilimsel yöntem kullanarak değil yaratıcılık ve hayalgüçlerini de kullandıkları görülmektedir.

    6.önermeye katılıyorum çünkü ;bilimin amacı;gözlem ve deneylerden yola çıkarak olgular olaylar arasındaki ilişkileri ortaya çıkarıp doğrulayarak bu ilişkiler arasında genellemeler yapmak ve bu genellemelerden kuram veya yasalara ulasmaktir.

    7.önermeye katılıyorum çünkü ; bilimin ortaya çıkmasının en büyük nedeni insanin evreni anlama ve açıklama merakından çıkmıştır.

    8.önermeye katılmıyorum çünkü ;Bilim bütün sorulara cevap veremez .Bilim yoluyla incelenemeyecek pek çok konu vardır. Örneğin;, inanışlar ;doğa üstü güçlerin varlığı, hayatın anlamı kanıtlanamaz ya da çürütülemez. Öte yandan, geçerliliği olan bir bilimsel kuram, inanışları gereği örneğin; mucizeler, fallar, astroloji ve diğer
    batıl inanışlar bazı insanlar tarafından reddedilebilir. Bundan dolayı , bilim insanlarının elinde iyi ve kötüyü tespit edebilecek araçlar olmadığindan her soruya cevap veremez.

    Kaynaklar:
    projedanismanligi.gazi.edu.tr › download
    https://obs.artvin.edu.tr › oibs › shr_files
    evrimianlamak.org › P1:bilimin_dogasi_1
    www.academia.edu › Bilimin_Doğası
    D Günay - Ders notları, Karaelmas Üniversitesi, Zonguldak, 2007 - egitim.beun.edu.tr
    http://acikerisim.sinop.edu.tr:8080/xmlui/handle/11486/296

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8. önermeyi örneklerle iyi açıklamışsın.

      Sil
    2. 5. önermede verdiğin örnek cümle güzel olmuş, gayet iyi açıklamışsın.

      Sil
    3. merhaba rojin 8 önermeye en açıklayıcı yorumu sen yapmışsın gayet iyi olmuş

      Sil
    4. Teşekkürler arkadaşlar :)

      Sil
    5. Teşekkürler arkadaşlar :)

      Sil
    6. Teşekkürler arkadaşlar :)

      Sil
  49. 3.önermeye kısmen katılıyorum. Evet aynı gözlemi yapan insanlar benzer çıkarımlara ulaşabilirler fakat bu kesin bir ifade değildir. Bakış açısı, hayal gücü ve çevre farklı çıkarım yapmaya neden olabilir.
    4.önermeye katılıyorum 3. İfade ettiğim gibi aynı çıkarım da bulunabilecekleri gibi farklı cikarimda da bulunabilirler. Bakmak ve görmek diye bir ifade vardir. Birçok insan aynı gozlemde bulunabilir fakat ayni seyi gormeyebilir.
    5. Onermeye katılmıyorum. Sadece kelimesi ifadenin kisitlanmasina neden olmuştur. Bilim insaninin özellikleri deneyimleri, bakis açısı, hayal gücü vs etkiler.
    6.onermeye katılıyorum. Çünkü çoğu zaman bilimsel araştırmalarda calismalar evren uzerinde yapilamayacagi icin orneklem üzerinde yapılır ve evrene genellenir.
    7.o7.Onermeye katılıyorum. Insan yaşamı boyunca yaşadığı çevreyi gozlemlemek ve anlamak istemektedirve arastirmalarina gore de farkli yontemler kullanmaktadir.
    88.Onermeye katılmıyorum. Biliminde aciklayamadigi olaylar vardir. Bilim din metafizik vs alanlarda yetersiz kalmaktadir.

    http://www.awww.acikbilim.com /
    http ://bilim.nedir.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba emelciğim iyi açıklamışsın sana katılıyorum.

      Sil
  50. 3.önerme kısmen doğrudur. Çünkü bilim adamları her konu için aynı sonuca ulaşamayabilir. Örneğin formal bilimlerde(matematik,mantık gibi) aynı çıkarımlarda bulunabilirler. ancak beşeri bilimlerde(din,tarih,edebiyat gibi) aynı çıkarımlarda bulunamayabilirler. Çünkü bilim insanlarının çalışmaları, aynı konu
    hakkındaki kendi fikirlerinden etkilenir. Derste de söylediğimiz gibi insan subjektif bir varlıktır ve insandan objektif olması beklenemez. Bu yüzden ister istemez kendi fikirlerinden de etkilenir.
    4.Önermeye katılıyorum. 3.Önermede de söylediğim gibi bilim insanlarının çalışmaları,aynı konu hakkındaki kendi fikirlerinden etkilenir. Bu yüzden farklı çıkarımlarda bulunabilirler.
    5.önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim sadece bilimsel yöntemlerle ulaşılan bilgilerden oluşmaz. Bunun dışında bilim,akıl,mantık, hayal gücüne de bağlıdır.
    6.önermeye katılıyorum. Geniş kapsamlı genellemeler bilimin amaçlarındandır. bilgiye ulaşabilmek için genelleme yapmak gerekir.
    7.önermeye tamamen katılıyorum.İnsan doğduğu andan beri evreni anlamaya çalışır ve bunun sonucunda öğrenmeler gerçekleşiir. Her insanın kendi beynindeki şeması farklıdır.Bu yüzden birbirinden farklı yöntemlerle evreni anlar.
    8.önermeye katılmıyorum. Bilimin bütün sorulara cevap verebilmesi imkansızdır. örneğin tanrının varlığı bilim yoluyla ispatlanamaz. Ancak yokluğuda yine bilimsel yollarla ispatlanamaz.

    Kaynak: http://www.slideshare.net/mbolmez/bi-lim
    http://dusundurensozler.blogspot.com.tr/2007/10/bilim-nedir.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Dilber, 7. önermeye vermiş olduğun cevaba katılıyorum ve destekliyorum.

      Sil
  51. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  52. 6.onermede dedigin gibi anket arastirmalarin vs Örneklem uzerinde yapilmasi sonucu da genellemelere basvurulmakta

    YanıtlaSil
  53. 3)Kısmen katılıyorum.Çünkü ayni deneyi yapan iki bilim insanı aynı çıkarımlara ulaşabilir fakat bu kaçınılmaz değildir aynı zamanda her zaman benzer sonuçlar vermeyebilir.Bunun nedeni ise her ikisinin de farklı şemalarla sahip olmasıdır.
    4)Bu öneemeye katılıyorum çünkü her iki bilim adamın da bakış açıları,hayal güçleri 3. Önermede bahsettiğim gibi şemaları farklı olduğundan çıkarımlarda farklılaşır.
    5)Katılmıyorum.Çünkü bilim farklı yöntemler kullanarak sonuca varma ve anlama çabasıdır.Bu bağlamda beşeri bilimlerde bilimsel yöntem kullanamayacağmzdan sadece bilimsel yöntem ifadesi yanlıştır.
    6)Katılıyorum çünkü deney,gözlem ve akıl yürütme kullanarak yapılan bilgi üretme süreci tekrarlanabilir olmalı ve genele hitap etmelidir.Yani sizin bilimsel bilgi diye havuza koyduğunuz bilgiyi ayni yöntemlerle başkalarida üretebilmeli,ayni veya benzer çıkarımlar yapabilmesidir.
    7)Katılıyorum çylünkü bilim tarihine baktığmzda bunu çok iyi görebiliriz.Kronometre taşları bilim insanlarmzda tam da bunu yaptı.Bu bağlamda evreni anlama ve açıklama çabası ifadesi doğrudur.
    8)Katılmıyorum.Çünkü bilim dini,ahlaki yani metafizik konusunda yetersizdir.
    http://www.felsefe.konuları.org/bilimsel ibik gitmedir.HTML
    http://tr.wikipedia.org
    http://www.üniversite-toplum.org

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Seher, 6. önermede 'bilimsel bilgi diye havuza koyduğunuz bilgiyi ayni yöntemlerle başkalarida üretebilmeli,ayni veya benzer çıkarımlar yapabilmelidir' ifadesine bende katılıyorum.

      Sil

  54. 3) bu önermeye katılmıyorum.çünkü bilim adamlarının bulundukları ortam ,zihniyet ,yaşayış tarzı , zihinsel şemaların farklılığından materyallerin kullanımından farklı çıkarımlarda bulunabilirler.

    4)bu önermeye katılıyorum.çünkü aynı olayın gözlemleseler bile farklı noktalara dikkat verebilirler.yine yaşanılan ortam , zihniyet ve şema çıkarımları farklılaştırabilir.

    5)bu önermeye katılmıyorum.çünkü bilimsel yöntemler her bilim dalında kullanılmaz . hayal gücü bilim adamının görüşü de araştırmaları etkiler ye düşünüyorum.

    6)bu önermeye katılıyorum.çünkü bilim yaptığı araştırmalar sonucu herkesçe kabul edilen bir genellemeye varır.

    7)bu önermeye katılıyorum.çünkü bilim evreni anlamamıza yardımcı olur. her bilim dalı kendi alanında farklı yöntemlerle bunu gerçekleştirmeye çalışır.

    8)bu önermeye katılmıyorum.bilim bütün sorularımıza cevap veremez.metafizik , ahlak ve dini konularda yetersizdir.

    www.denkbilgi.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8)Ayşegül'e katılıyorum.Bence de bilim bütün sorulara cevap veremez.Dediğin gibi ahlak,din,var oluş konularında yetersizdir.

      Sil
  55. 3. Önermeye katılmıyorum. Çünkü : Bilim insanları yakın çıkarımlarda bulunabilir. fakat tamamen aynısı olamaz. farklı kültürlere hayal güçlerine ve farklı ön yargılara sahiptirler.

    4.Önermeye katılıyorum. Çünkü : İnsanlar subjektif varlıklardır yani her insan kendine göre farklı çıkarımlarda bulunabilir. İlla ki objektif olmasına gerek yoktur.

    5. Önermeye katılmıyorum. Çünkü :Bilim farklı yöntemler kullanarak sonuca varma ve anlama çabasıdır. Yani beşeri bilimlerde bilimsel yöntem kullanılamayacağından sadece bilimsel yöntem ifadesi yanlıştır.

    6. Önermeye katılıyorum. Çünkü : Çoğu zaman bilimsel araştırmalarda çalışmalar evren üzerinde yapılamaz örneklem üzerinde yani daha küçük birimlerde yapılır ve evrene genellenir.

    7. Önermeye katılıyorum. Çünkü : İnsan evrenin bir parçasıdır ve evrende
    olan olaylar insan yaşamını doğrudan etkiler. Bu yüzden de insanlar evreni anlamaya ve açıklamaya yönelik çalışmalar yapar. Bu çalışmaları da farklı yöntemler kullanarak gerçekleştirir.

    8. Önermeye katılmıyorum. Çünkü : Bilim tüm sorulara cevap verebilmiş olsaydı günümüzde hiçbir tartışma olmazdı ve herkes aynı görüşte olurdu. Mesela bazı dinsel olaylara cevap veremez.


    http://nenedir.com.tr/bilimsel-genelleme-nedir/
    http://www.forumdas.com/konu/bilimin-ozellikleri-nelerdir.195458/



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 7.önermeni çok doğru buluyorum ve ben de katılıyorum.

      Sil
  56. 3) 'Aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımlar yapması kaçınılmazdır.' önermesine katılmıyorum. Çünkü aynı gözlemde bulunmalarına rağmen farkı ortam ve farklı bilgi birikimine sahip bilim insanları gözlemlere kendi penceresinden bakıp kendi açısından çıkarım yapacaktır.
    4) 'Aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanı farklı çıkarımlara ulaşabilir.' önermesine katılıyorum.Çünkü 3. önermede ki açıklamalarımda zaten farklı çıkarımlara ulaşılabileceğinden aynı çıkarımlara ulaşmasına kesin gözüyle bakılmasına karşı çıkmıştım.
    5) 'Bilim, bilim insanlarının sadece bilimsel yöntemleri kullanarak yaptıkları araştırmaların toplamıdır.' önermesine katılmıyorum. Bilimi oluşturan insan düşünceleri ve fikirlerdir. Yani bilim, felsefe gibi soyut bir temel üzerine kurulmuştur.Bilimsel yöntemlerin kullanıldığı deneysel çıkarım bilimin bir kısmını kapsayabilir sadece.
    6) 'Bilimin amaçlarından biri genellemedir. önermesine katılıyorum. bu önermeyi bilim ve felsefeyi karşılaştırarak açıklamak istiyorum. Somut bir örnek vermek gerekirse genellemeyi bir nokta bilimi ve felsefeyi de bir makaleye benzetirsek... Cümlelerin sonuna koyulan noktalar ile kısa ve anlaşılır bir bilgi oluşur ve bu bilimdir. Noktaları kullanmazsak özne yüklemden uzaklaşır ve karmaşa ve anlaması güç bir makale oluşur, bu ise felsefedir. Noktalar ise genellemedir ve bilimin buna ihtiyacı vardır.
    7) 'Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.' önermesine katılıyorum. Çünkü bilim, ilk çağdan bu yana insanların merak duygusunu doyurmak için birşeyler üretme çabasıdır.
    8) 'Bilim bütün sorulara cevap verebilir.' önermesine katılıyorum. Çünkü bence bilim her türlü soruya açıklama getirirken mantıklı olmasını bekleyemeyiz.Kısacası soru eğer ' Bilim bütün sorulara tatmin edici cevap verebilir mi? ' olsaydı katılmazdım ama herkes herşeye cevap verebilir. Tanrının varlığına bilimsel açıklama getiremeyip buna 'Tanrı yoktur.' cevabının verilmesi gibi mesela..

    Kaynaklar:
    http://www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf
    http://www.kefdergi.com/pdf/21_2/21_2_21.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8.önermene katılmıyorum.Bilim "tanrıyla" ilgili sorulan sorulara mantıklı ya da mantıksız anlamlı ya da anlamsız bir cevap verememiştir.

      Sil
    2. 8 önermede tanrı ile alakalı örnek vermişsin ama elde kesin kaynak olmadığı için bilim buna cevap veremez katılmıyorum konu tamamen inanmaya ve inanmaya bağlıdır

      Sil
    3. rahimeciğim 8. önermene katılmıyorum. bilim herseye cevap veremez. herşeye cevap verebilr ama mantıklı olmayabilir demişsin. bilim zaten insanların merağını gidermeye çalısır. mantıklı bi açıklması olmazsa bizim merağımız giderilmiş olmaz.

      Sil
    4. Merhaba arkadaslar 8. Onermeme yorum yapmissinz. Bana gore bilimin tanrıya ve meta fiziksel olaylara genel bakış açısı materyalisttir yani Tanrinin insan kurgusu olduğunu ileri sürer.Tanrı insan kurgusu demekte bir cevaptır .Her ne kadar tatmin edici olmasadaYani cevap verilebilir.Kesin kanitlanrın olmaması bilim için Tanrının olmadgının kanıtı sayılabilir .

      Sil
  57. 3)Kısmen katılıyorum.Çünkü bilim insanının bir özelliği de iyi bir gözlemci olmasıdır,ki zaten herkes de bilim insanı olamaz,bu bağlamda düşünürsek iki farklı insan aynı gözlemi yaparak benzer çıkarımlar elde edebilir.Fakat kimse tam anlamıyla nesnel olamaz bu yüzden gerek tam tarafsız olamama gerekse aynı bilgi birikimine sahip olamama farklı çıkarımların oluşmasına da yol açabilir.Yani kaçınılmazdır ifadesi yanlıştır.

    4)Kesinlikle katılıyorum.Çünkü her bilim insanının bilgi birikimi aynı değildir,aynı gözlemi bulup,aynı sonuca ulaşabilir,fakat yorumlarken farklı çıkarımlar elde edebilir.

    5)Kısmen katılıyorum.Çünkü bazı bilim dallarında bilimsel yöntemlere gerek vardır yani bilim insanı bilgi toplama,deney ve gözlem yapma,hipotez kurma vs. gibi basamakları kullanmalıdır.Ama bazı bilimlerde bunlar kullanılamaz örneğin tarih biliminde ya da felesefe de bu yöntemlere ihtiyaç yoktur.

    6)Kısmen katılıyorum.Çünkü mesela su bulunduğu kabın şeklini alır,zeytinyağı da alır.İkisi de sıvıdır,o halde tüm sıvılar bulunduğu kabın şeklini alır,genellemesi doğru bir genellemedir.Fakat bu tüm bilimler için geçerlidir diyemeyiz.

    7)Katılıyorum.Çünkü evren her şeydir ve bilimde her şeyi açıklamaya çalışır.

    8)Katılmıyorum.Çünkü en basitinden dinsel sorulara cevap bulamaz.Ya da tam anlamıyla insanın,evrenin nasıl oluştuğu hakkında kesin yargıya da varılamamıştır.

    http://kimyaca.com/bilim-adaminin-10-ozelligi/
    http://www.bilgiustam.com/bilimsel-yontem-nedir/
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_y%C3%B6ntem
    http://nenedir.com.tr/bilimsel-genelleme-nedir/
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim

    YanıtlaSil
  58. 3) Kısmen katılıyorum.Aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımlar yapması beklenemez.Çünkü farklı tipte şemaya sahip olan iki bilim insanı yaptıkları gözlemde aynı sonuç ve çıkarımları bulamayabilirler.

    4) Katılıyorum.Çünkü 3.önermede de söylediğim gibi bilim adamları farklı tipte şemaya sahip olabilirler.Bu da farklı sonuçlara ulaşmalarına sebep olur.

    5)Katılmıyorum.Çünkü bilim her zaman bilimsel yöntemlerle olmayabilir.Örneğin;tarih ya da felsefeyle ilgili deney ya da herhangi bir gözlem yapamayız.Bu iki bilim de neden-sonuç ve amaç-sonuç ilişkisinde değerlendirilir.

    6) Katılıyorum.Bilim, bazı olaylar arasında ilişki kurarak olaylar arasında ki benzerliklerden yola çıkarak bazı genellemelere ulaşabilir.

    7) Katılıyorum.Bilim öznenin yani "insanın" nesneyi (herşeyi) anlama ve açıklama çabasıdır.

    8) Katılmıyorum.Bilim bütün sorulara cevap veremez.Doğada bilimsel olarak incelenip açıklanamayan bazı olaylar vardır.Örneğin; karadelik,uzayın sınırları,tanrı,yaşamın gerçek sebebi gibi konularda bilim çaresiz kalabilmektedir.

    http://www.bilgius.com/bilimsel-bilginin-ozellikleri/
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.chip.com.tr/makale/bilimin-cevap-bulamadigi-10-basit-soru_14781.html

    YanıtlaSil
  59. 3 katılmıyorum çünkü kişiler aynı deneyi yapsalar da çıkarımlar farklı olabilir. çünkü çıkarımlar subjektiftir.Kişilerin o zamana kadar oluşmuş bir şeması vardır ve gördüklerini farklı yorumlayabilirler.Basit bir örnek verecek olursak bir grup insanı sinemada aynı filmi izletelim film sonunda herkes filmi farklı yorumlar gibi

    4 katlıyorum aynı deneyi yapsalar da ortam şartlarından bilgi düzeyi farklılığından deney düzeneğini yanlış okumadan farklı çıkarımlar elde edilebilir.

    5 kısmen katılıyorum çünkü bilimin birçok dalları vardır ve hepsinde bilimsel yöntem kullanarak sonuçlar elde edmeyiz örneğin tarih felsefe ve kültürel olarak var olan bilim türlerinde bilimsel yöntemleri kullanamayız.

    6 katlıyorum çünkü bilim bir genellemedir. Genellemesi yapılan bir olayın çok fazla deneyler yapılarak aynı sonuçları versemesi gerekir. Canlının fizyolojik yapısı dünyanın her yerinde benzerdir.örneğin bitkinin yapısında kloraplastın olması gibi

    7 katılıyorum çünkü bilim insanın merak duygusundan ortaya çıkmıştır.Evren ise en büyük merak konusudur hala da araştırmalar devam etmektedir. Newton elmanın yere neden düştüğünü merak ederek evrende yer çekimi olduğunu bulmuştur.

    8 katılmıyorum bilim her konuya cevap veremez mesala Tanrının var olduğu konusu tamamen inançla alakalı bilim bunu açıklayamaz.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim

    Bilim, Bilim İnsanı ve Bilimsel Etik

    YanıtlaSil
  60. 3. önermeye katılmıyorum. Bilimin objektif bilgilerden oluştuğunu varsayıyoruz fakat bu objektif bilgiye ulaşmaya çalışan bilim insanı subjektiftir. Her insanın bilgisi, tecrübesi, gözlemlediği olaya bakış açısı farklıdır. Aynı gözlemi yapıp farklı yorumlar getirebilirler. Kaçınılmazdır demek doğru olmaz.
    4. önermeye katılıyorum. aynı olayı gözlemleyen iki bilim insanının olaylar karşısında soru işareti oluşan noktalar farklı olabilir. Yani merak ettikleri şeyler aynı olmayabilir bu hipotezlerine de yansıyacaktır. Yani baktıkları pencereler farklı olursa gözlemden yapacakları çıkarımlarda farklı olabilir.
    5. önermeye katılmıyorum. Her disiplinde deney yapamayız. Gözlem yapamadığımız disiplinlerde mevcut. Bu önermeyi doğru kabul edersek sanatı, tarihi, felsefeyi çöpe atmış oluruz.
    6.önermeye katılıyorum. olgusal durumları gözlemleyip genel yargılara ulaşmayı amaçlar. Sütü, yağı, suyu inceleyip “sıvılar bulunduğu kabın şeklini alır” sonucuna ulaşılması gibi.
    7.önermeye katılıyorum. bilim insanları merakları doğrultusunda farklı yöntemler kullanılarak evreni, olayları anlamaya ve açıklamaya çalışmışlardır. Bilim de zaten öznenin nesneyi anlama çabasıdır.
    8.önermeye katılmıyorum. Bütün sorulara cevap vermesi olanaksızdır.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.delinetciler.org/felsefi-konular/49872-bilimsel-bilgi-nedir.html

    YanıtlaSil
  61. 3) bu önermeye katılmıyorum. çünkü her insanın zeka yapısı farklıdır. en basitinden küçük bir fotoğrafa baktığımızda bile her insanın aklında farklı şeyler canlanır. oysakı aynı fotoğrafa bakıyoruzdur. her insanın hayal gücü, yaratıcılığı, düşünme şekli, yorumlama şekli farklı olacağından benzer çıkarımlar yapmaları kaçınılmazdır diyemeyiz.
    4) bu önermeye katılıyorum. 3. önermede verdiğim fotograf örneği gibi. aynı olayı gözlemlesekte farklı yorumlarda bulunabiliriz.
    5)bu önermeye katılmıyorum çünkü bilimin her alanında deney yapılamıyor.deneye ve gözleme dayalı olmayan bılımlere bilim değildir dıyemeyız. örneğın gökbilimi. yıldız harıtaları. küçük ayı ve büyük ayı olarak bildiğimiz yıldız takımları gecmıste insanların hayal gücüne dayanaraktan isimlendirilmişlerdir.
    6)bu önermeye katılıyorum. çünkü bilim mantıklı bir şekılde genelleme yapar. belirli gözlemler ya da deneyler yaptıktan snra doğrulanmış olgular keşfedildiğinde bilim genelleme yapar. örnek olarak sıvıların girdiği kabın şeklini almasını verebılırız. burada bır genelleme vardır. su yada zeytinyagı girdiği kabın seklını almaz demeyız sıvılar derız.
    7)bu önermeye katılıyorum. zaten bilimin ortaya çıkması doğada olan olayları anlama cabasındandır. merak duygusunu giderme cabasıdır.
    8)bu önermeye katılmıyorum çünkü bilim elde olan imkanlar doğrultusunda herseye cevap verebılır. ama bütün sorulara cevap verir dıyemeyız. biliminde çaresiz kaldığı alanlar vardır. metafizik gibi. evet sorulara cevap vermek için çaba harcanır fakat herseye cevap veremez.

    http://www.wfsj.org/course/tr/pdf/ders5.pdf
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.nedirnedemek.com/bilim-nedir-bilim-ne-demek
    http://www.webokur.net/forum/konu/bilimsel-genelleme-ne-demektir.46655/

    YanıtlaSil
  62. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  63. 3- Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü bilim insanları ne kadar isteseler de tam anlamıyla objektif olamamaktadırlar. Düşünceleri, eğitim düzeyleri, bulundukları çevre şartları değişmektedir. Bunun yanısıra yaratıcılıkları da farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle aynı gözlemi yapan iki bilim insanının benzer çıkarımlar yapması kesin değildir.
    4-Bu önermeye katılıyorum.Çünkü bilim insanlarının yaşadıkları çevre, aldıkları eğitim vb. koşullar düşüncelerinin de farklı olmasına neden olmaktadır.
    5- Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim birçok dala ayrılmakta ve hepsinde bilimsel yöntemleri kullanamamaktayız. Örneğin; sosyoloji, felsefe gibi disiplinlerde deney yapamazken ; fen bilimlerinde deneyler yapabilmekteyiz.Bu da her zaman bilimsel yöntemleri kullanamadığımızı göstermektedir.
    6- Bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilim tüm insanlığa hizmet etmektedir. Elde edilen bilimsel bilgilerin herkes tarafından kabul görmesi ve geçerli olması gerekir. Yani bir bilginin herkes tarafından farklı yorumlanması yanlış olur. bu yüzden bilim genelleme yapar.
    7-Bu önermeye katılıyorum. Çünkü insan her zaman nasıl var olduğunu merak etmiş ve evrenin sırlarını çözmeye çalışmıştır. Bu yüzden de sürekli evren ve insanın var oluşunu araştırmakta ve her geçen gün daha da yeni şeyler keşfetmektedir.
    8- Bu önermeye katılmıyorum. örneğin felsefe sorulan sorulara bazen şüpheci cevaplar verir.Cevapların kesinliği net değildir.Metafizikte de pek çok olguya cevap
    verilememekte ve şüpheyle yaklaşılmaktadır. Bu nedenle bilim bütün sorulara cevap verememektedir.

    www.mku.edu.tr/getblogfile.php?keyid=184

    YanıtlaSil
  64. 3.önermeye katılmıyorum.çünkü iki bilim insanı aynı durum hakkında aynı şeyleri gözlemleseler de yaptıkları çıkarımlar kendine göre olduğu için farklılıklar gösterir. Bilim insanlarının inançları,siyasi ve ideolojik tutumları, yaşadığı çevre ve etkilendiği kültür farklıdır.
    4. önermeye katılıyorum.Aynı durum hakkında farklı bilim insanları aynı olayı ne kadar gözlemleseler de aynı çıkarımlarda bulunmaları zordur. örneğin ;deneyde bulunan sonuçlar kişiden kişiye değişir. çünkü deneyin yapıldığı ortam, zaman, bilim insanının kişisel görüşü çıkarımları farklı kılar.
    5.önermeye katılmıyorum. çünkü bilim sadece bilimsel yöntemlerle elde edilmemektedir. Bu sadece matematik ve fen bilimleriyle olan tarafıdır. bilim de sadece bunlardan ibaret değildir. insani bilimleri de içerdiği için burada yöntemlerden ziyade insanın akıl yürütme,mantık ve hayal gücü de önemlidir.
    6.önermeye katılıyorum. Çünkü deney ve gözlemler sonucu yola çıkarak tekrarlanabilir olması hedeflenir. Bilim olgular arasındaki ilişkiyi bir bütün halinde inceler.
    7.önermeye katılıyorum.çünkü insan varoluşundan beri her şeyi merak etmiş , bu sayede debilim ortaya çıkmıştır. her bilim dalı kendi alanında farklı yöntemler kullanarak bunu gerçekleştirir.
    8.önermeye katılmıyorum.çünkü bilim bütün sorulara cevap vermiş olsaydı o kadar tartışma ortaya çıkmazdı. Din ve metafizik konusunda çaresiz kalmaktadır.

    http://tr.m.wikipedia.org/wiki/Bilim
    www.uludagsozluk.com/k/bilimin-amacı/

    YanıtlaSil
  65. 3. Önermeye kısmen katılıyorum çünkü aynı çıkarımlar yapması yazmıyor benzer çıkarımlar yapması yazıyor.
    4. Önermeye çoğunlukla katılıyorum çünkü insanların farklı bakış açıları yani farklı şemaları vardır.
    5.Önermeye katılmıyorum çünkü sadece bilimsel yöntem ifadesi kullanılıyor mesela sözde bilim bilimsel yöntemlerle yapılmak zorunda değildir.
    6. Önermeye katılıyorum çünkü bilimin amacı yazmıyor bilimin amaçlarından biri yazıyor.
    7. Önermeye katılıyorum çünkü cümlenin kendisi bilimin tanımıdır.
    8. Önermeye katılmıyorum bilim metafizik konularına cevap vermez.

    http://www.nedirnedemek.com/bilim-nedir-bilim-ne-demek
    http://www.slideshare.net/mbolmez/bi-lim




    YanıtlaSil