29 Nisan 2015 Çarşamba

Gençler Merhaba,
ben unuttum, sesim kısıldı, hastalandım,
ama hiçbirinizde bana hatırlatmıyorsunuz,
Son gün Cumartesi saat 23:00
en az 3 arkadaşınıza yorum istiyorum,
hepinize kolay gelsin...



  9-Bilimsel yasalar keşfedilir, insanlar tarafından kurgulanmaz.
 10-Bilimsel yasalar, evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklar.
  11-Bilimsel teoriler zamanla yasalara dönüşürler.       
   12- Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler.
   13- Bilimsel bilgi kesin değildir, eleştiriye açıktır.     
    14- Bilimsel bilgiler zamanla değişebilirler.
    15- Bilimsel yasalar asla değişmezler.
    16-Bilimsel hipotezler zamanla teorilere dönüşebilirler.
   17- Bilim ve teknoloji aynı anlamdadır. 
    18- Bilimsel modeller (güneş sistemi, atom modeli gibi) gerçeğin tam bir kopyasıdır.
    19- Teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır.
   20- Bilimsel yöntem sabittir ve değişmez.
   21- Bilimsel modeller kendi sınırlılıkları içerisinde gerçeği açıklamaya yardım eder ve zamanla değişebilirler.

194 yorum:

  1. 9.önermeye katılmıyorum .çünkü bilimsel yasalar kurgulanır ve keşfedilir.Kurgulanmaz ifadesi yanlıştır.Bilimsel yasalardada insanların hayal gücü etkilidir.
    10.önermeye katılmıyorum cünkü bilimsel yasalar evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklamaz.hala açıklayamadığı konular vardır.örneğin doğaüstü olaylar .
    11.önermeye katılıyorum .bilimsel bulgular değişmiyor ve destekleniyor ise zamanla yasalara dönüşür.ancak aksi bir durum ortaya çıkana kadar yasalar değişebilir.
    12.önermeye katılmıyorum .yasalar kesfedildikten sonra kurgulanır.
    13.önermeye katılıyorum.çünkü bilimsel bilgi hiçbir zaman yüzde yüz kesin değildir. Bilimsel bilgi süreç içersinde kendini geliştirir. Ve deneylerle yanlışlanabilir çürütülebilir de. Yani eleştiriye açıktır.
    14.önermeye katılıyorum.çüünkü bilimsel bilgiler kesin değildir ve zamanla değişir.örneğin atom modelleri .bir çok çeşit atom modeli vardır.
    15.önermeye katılmıyorum .çünkü aksi ispat edilirse değişir.
    16.önermeye katılıyorum .Deney ve gözlemler hipotezi doğrularsa hipotez geçerlik kazanır. Hipotez de geniş bir geçerlilik kazanırsa zamanla teori adını alır.
    17.önermeye katılmıyorum çünkü teknoloji bilimin altıdır.bilimsel çalımalarda teknoloji kullanılır.teknoloji bilimin gelişmesine bağlıdır.bilim ve teknoloji ayrı ayrı düşünülemez fakat ayrı anlamlıdır.
    18.önermeye katılmıyorum.bilimsel modeller, gerçeğin tam anlamıyla kopyası olamaz.sadece benzerleri olabilir.Örneğin Dünya modelinde ekvatordaki çizgi hayalidir, gerçekte ekvatorda öyle bir çizgi yoktur.
    19.önermeye katılıyorum .Bilimsel bilginin hayata uygulanması teknoloji sayesindemümkün olmuştur.teknoloji bilimin işini kolaylaştırıyor ve aynı zamanda hızlandırıyor.
    20 .önermeye katılmıyorum .çünkü kullanılan birçok bilimsel yöntem vardır. evreni anlamak ve açıklamak olan bilimin, bu amaca ulaşmak için izlediği yola bilimsel yöntem dedir. Her bilimsel bilginin bulunduğu yöntem farklı olabilir. çünkü bilimsel bilgiyi bulan kişiler aynı kişi olmadığı için, yani kişi öznel olduğuna göre yöntemin sabit oluğundan söz edemeyiz.
    21.önermeye katılıyorum.Bilimsel bilgi değiştikçe ortaya çıkan modelde değişebilir.Bilgi doğrulandıkça model ona göre şekil alır.Bilimsel modeller gerçeği açıklamaya çabalar ve zamanla değişebilir.Örneğin,plüton artık bir gezegen olarak kabul edilmiyor fakat öncesinde modellerde yer alıyordu.
    kaynaklar :http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf
    http://www.evrimagaci.org/makale/6
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Kurgu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba yasemin ...11.önermeye katılıyorum demişsin hipotez-teori-yasa şeklinde bir bilimsel yöntem aşaması olsa da bunun bir yanılgıdan ibaret olduğunu düşünüyorum.Örneğin Newton kendisi çalışmalarında teori ve kanun arasındaki ayırımı yapmıştır. Newton, ünlü eseri Mathematical Principles of Natural Philosophy’de, “... yerçekimi gerçekten var ve tarif ettiğimiz kanunlara göre hareket ediyor. ... [ancak] yerçekimine neden olan olayları açıklayan bir açıklama [teori] geliştiremedim” demiştir.Bu bile her teorinin yasaya dönüşmediğini açıklamaya yetmez mi ?

      Sil
    2. merhaba yasemin..18. önermede dediklerine katılıyorum ve bir örnek vermek istiyorum. güneş sistemi kadar büyük bir model çizmemizin imkanı yoktur Ancak onu somut bir şekilde hayal etmemize ve düşünmemize yardımcı olurlar.

      Sil
    3. merhaba Havva ...örneğin çok güzel beğendim .ayrıca tesekkür ederim

      Sil
    4. 9. önermeye verdiğimiz cevaplar örtüşüyor senin vermiş olduğun yanıt oldukça açıklayıcı olmuş

      Sil
    5. yasemin 9. önermeye vermiş olduğun cevaba katılıyorum .

      Sil
  2. 9- Önermeye katılmıyorum. Çünkü yasalarda teoriler gibi bilim insanlarının ürettiği bilimsel bilgilerdir. Yasalar da bilim insanının doğayı, olayları ve olguları anlamak için kullandığı en iyi araçlardan biridir. Burada da keşif değil geçerliğinin kabul edilmesi sınanır.
    10- Önermeye katılmıyorum. Çünkü bu düşünce geleneksel bilim anlayışının bir göstergesidir. Oysa günümüzde bunun yerini çağdaş bilim anlayışı almaktadır. Buna göre bilimsel yasalar evreni anlamada kullanılan bir araçtır. Evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklaması mümkün değildir. Çünkü bilimsel bilgiler kesin bilgiler değil, zamanla değişebilir.

    11- Önermeye katılmıyorum. Çünkü teoriler ve yasalar farklı bilimsel bilgilerdir. Yasalar, doğadaki olgu veya olayların gözlenen ilişkilerinin tanımlanmasıdır. Başka bir ifadeyle, gözlem ve deneylerle iyi desteklenip kanıtlanmış matematiksel ilkedir. Teoriler ise, bir olgunun sürekli olarak doğrulanmış gözlem ve deneyler dikkate alınarak yapılan açıklamasıdır. Teoriler ve yasalar birinden diğerine geçiş yapmazlar, aralarında bir hiyerarşi yoktur. Teoriler zamanla yasalara dönüşmez. Örneğin, kinetik moleküler teori, ideal gaz yasasının açıklanması için öne sürülmüştür. Ancak ideal gaz yasası (Boyle Kanunu) 1670 yılında ortaya çıkmışken, kinetik moleküler teorisi 1850 yılında ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla teorinin yasaya dönüşmediği görülmektedir.

    12- Önermeye katılıyorum. Çünkü gözlemler teori kökenlidir. Bilim insanları teorileri kurgular veya icat ederler, üretirler. Teoriler, bilimsel olguları açıklama, tanımlama ve tahminde bulunma için kullanılan araçlardır. Bilim insanlarının bir araştırmaya başlamak için ilk fikirleri genellikle teori kökenlidir. Genelde kabul gören teorilerle yeni kurgulanan teori kıyaslanır ve bunun üzerine geçerliği kabul edilir yada edilmez. Dolayısıyla keşif değil kurgu söz konusudur.

    13- Önermeye katılıyorum. Çünkü, bilim ve bilime olan bakış açısı/yaklaşımlar, geçmişten günümüze kadar ki süreçte değişikliğe uğraşmıştır. Geleneksel bilim anlayışının yerini çağdaş bilim anlayışı almıştır. Geleneksel bilim anlayışına göre; bilimsel bilgi kesin bilgidir, gerçekleri söyler, değiştirilemez ve bilim insanları tarafından yorumlanmamalıdır. Çağdaş bilim anlayışına göre de; bilimsel bilgi kesin değildir, zamanla değişebilir ve bilim insanlarının ön bilgilerine, gözlemlerine ve mantığına dayalı olarak üretilir. Dolayısıyla eleştiriye açıktır.

    14- Önermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel bilgiler var olan gözlemlerin yeniden yorumlanması veya yeni gözlemler yapılmasıyla değişebilir. Bilimsel bilgiler güvenilirdir ancak kesin bilgiler değildir. Bu bilgilerin içerdiği gözlemler, teoriler veya yasalar yeni deliller ve gelişen teknoloji ile birlikte tekrar yorumlandığında farklı sonuçlar elde edilebilir. Aynı zamanda bilimsel bilgi, içinde bulunduğu toplumun sosyo-kültürel yapısından da etkileneceğinden dolayı; bu anlamda meydana gelebilecek herhangi bir değişime karşı direnç gösteremeyip değişecektir.

    15- Önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel bilgiler zamanla değişebilirler ve kesin bilgi değildir. Bilimsel yasalarda bilimsel bilgi olduğundan asla değişmez diye bir şey söz konusu olamaz. Örneğin, Newton’un yerçekimi kanunları Einstein’ın izafiyet teorisi ile çürütülmüştür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 13. önermede yazdığına katılıyorum. ilerleyen teknoloji ile bilgilerin yanlış olduğu kanısına varılırsa bilimsel bilgi değiştirilebilir.

      Sil
    2. Hatice 11.önermeye katılmıyorum demişsin bence bir teori hep aynı sonucu veriyor ise yasalaşabilir. Ancak her teori bilimsel bir yasaya dönüşemez. Darwin 'in Evrim Teorisi'ni örnek verebiliriz.

      Sil
    3. Badel 11. önermede kesinlik ifadesi var: Bilimsel teoriler zamanla yasalara dönüşür.. Bilimsel bilgiler için kesinlik yoktur. Bu önerme için yorumumda verdiğim örnekte de olduğu gibi teorilerin yasalara dönüşmediğini düşünüyorum. Tabi ki istisnalar vardır, bu genellemenin sınırlılığıdır zaten.

      Sil
    4. 14. önermeyi güzel açıklamışsın canım.

      Sil
  3. 16- Önermeye katılıyorum. Çünkü teoriler gözlemlerin doğrulanarak açıklanmasıyla oluşturulur. Gözlemler ve veriler sonucunda hipotezler kurulur. Bilimde hipotez, toplumda kabul gören ve delillerle desteklenerek toplanan teorilere veya yasalara köken oluşturur.

    17- Önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim bilinmeyen sorulara cevap bulmaya çalışır. Öznenin nesneyi anlama ve açıklama çabasıdır. Bir araştırma biçimidir. Teknoloji ise bulunan gerçekleri pratik hayata dökmek ve bu kurallar çerçevesinde sınırları zorlama işidir. Teknoloji teknik bilimidir, esas olan tekniktir. Teknolojinin sınırı bilimdir, bilimin ulaştığı gerçeklere bağlıdır. Oysa bilimin sınırı yoktur, ancak teknolojiye de bir noktadan sonra gereksinim duyar. Bir noktadan sonra ilerlemek için teknolojiden faydalanması kaçınılmazdır. Bilim ve teknoloji farklı kabul edilir ancak birbiriyle ilişkili iki kavramdır.

    18- Önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel modellerin gerçeği anlama ve açıklama için yardımcı araçlar olmaları amaçlandığı kanaatindeyim, ancak birebir gerçeği yansıtacağını düşünmüyorum. Bilimsel modellerin sınırlıkları olduğunu ve oluşturulurken hata payının olabileceği düşünülürse gerçeğin tam kopyası demek doğru bir ifade değil aslında. Sembolik oldukları ve belli oranlarda ölçeklendirilerek üretildikleri için hata yapılması muhtemeldir.

    19- Önermeye katılıyorum. Çünkü teknoloji kuramsal bilginin pratiğe dönüştürülmüş şeklidir. Teorik bilginin anlamlı hale getirilmesi diyebiliriz. Teknoloji araçlar, aletler ya da aygıtları kapsayan uygulama bilimidir.

    20- Önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel çalışmalarda tek bir yöntem kullanılmamaktadır. Bilimsel yöntemlerin çeşitleri vardır. Bilim insanları gözler, karşılaştırır, ölçer, test eder, tahminde bulunur, hipotez-teori kurar ve açıklamalar yapar. Dolayısıyla herkesin kullanımına sunabilecekleri, tüm çalışmaları kapsayacak nitelikte tek bir yöntem yoktur.

    21- Önermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel modeller sınırlılıkları olsa da gerçeği açıklamaya yardım etmeleri için üretilen araçlardır. Gerçek olgular ve doğal olaylar zamanla değişebileceği için, gerçek baz alınarak üretilen modellerde değişebilir. Örneğin, dünya modeli üzerinde kıtaların oluşumundan önce tek bir kara kütlesini ifade edecek şekilde tasarı yapılırken, kıtaların ayrılmasından sonra (Pangea) model de, bu olay dikkate alınarak değiştirilmek zorundadır.

    Kaynak:
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Kanun_%28bilim%29
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Kuram
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Formal_bilim
    Doğan, N., Çakıroğlu, J., Bilican, K. & Güngören Çavuş, S. (2014) Bilimin Doğası ve Öğretimi (3.baskı). Ankara: Pegem Akademi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice; 17. önermende savunduğun düşünceye katılıyorum. Bende bilim ve teknolojinin farklı olduğunu savundum ve ayrıca birbirleriyle ilişkili kavramlar olduğunu da düşünüyorum.

      Sil
    2. Hatice 18.önermendeki bilimsel modellemelerin gerçeğin anlama ve açıklamak için araç olduğu görüşüne katılıyorum.

      Sil
    3. Hatice; 19. önermende teknolojinin, bilimin pratiğe dönüştürülmüş şeklidir cümlene katılıyorum.

      Sil
    4. 21. önermene katılıyorum cok guzel acıklamıssın

      Sil
  4. 9.önermeye katılmıyorum. Çünkü evet bilimsel yasalar keşfedilir ama bu keşfetmede bir kurgulama vardır.Bir olayı kurgulayarak yasaları keşfederiz.

    10.önermeye katılmıyorum. Evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklamaktan ziyade evren hakkındaki olayları açıklamaya çalışır ama açıklayamadığı konular hala vardır.

    11.önermeye katılıyorum.Teorilerin yanlışlama olasılığı olmadığında, tekrarlanan deneylerle doğruluğu ispatlandığında ve herkes tarafından kabul görüldüğünde yasaya dönüşebilir.

    12.önermeye katılıyorum.Eğer ki keşfediliyorsa yasadır.Ama keşfedilmeden önce bir olayı,durumu açıklamak için farklı yöntemler kullanılıyorsa bu yöntemler kurgulanmıştır.

    13.önermeye katılıyorum.Geçmişteki şartlara,imkanlara yada teknolojiye göre kesin gözüyle baktığımız bilimsel bilgiler,günümüzde eleştirilerek kesinliğini kaybedebilmektedir.

    14.önermeye katılıyorum. 13.önermede açıkladığım gibi zamanın teknolojisine, imkanına göre değişebilir.

    15.önermeye katılıyorum. yasa doğadaki zaten var olan durumlardır ve bunlar değişmezler. ancak biz bunları açıklamakta kullandığımız teoriler değişebilir.

    16.önermeye katılıyorum.hipotezler öneri niteliğindeki açıklamalardır ve doğruluğu test edilip kabul edilince teoriye dönüşebilirler.

    17.önermeye katılmıyorum.Teknoloji bilimin pratik hayatta kullanılan halidir. Teknolojide bilimden yararlanılır, bilimin gelişmesine de teknoloji katkı sağlar.Birbirinden ayrı düşünülemez ancak aynı anlamda da değildir.

    18. önermeye katılmıyorum. bilimsel modeller gerçeği anlayabilmemiz için oluşturulmuştur ancak birebir kopyası asla olamazlar.

    19.önermeye katılıyorum. teknoloji bilimin pratik hayatta kullanılan halidir.

    20.önermeye katılmıyorum. bilimsel yöntemler olayları,olguları açıklamakta kullanılan yöntemlerdir ve bu olayları açıklarken daha geçerli, kullanışlı bir yöntem bulunursa neden değişmesin ki...

    21.önermeye katılıyorum. zamanla daha kullanışlı bir model bulunursa değişebilir.

    http://www.toplumdusmani.net/modules/wordbook/entry.php?entryID=5022/bilimsel-yasa-nedir+bilimsel-yasa-ne-demek

    http://bigalioglu.blogcu.com/tez-hipotez-teori-yasa-bilimsel-yontem-bilimsel-dusunce-bi/2870583

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sedef 15.önermene katılmıyorum çünkü bilimsel bilgi de teori de yasa da değişebilir. Hatta daha önce çürütülmüş kanunlarda vardır.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Sedef 20 önermen için söylediğin şeylere katılıyorum fakat eklemek istediğim bilim bir çok dala ayrıldığı için birçok yöntemin de olması kaçınılmazdır:)

      Sil
    4. sedef, 11. önermeye yaptığın yoruma katılmıyorum çünkü; ikisi farklı olgulardır.teoriler açıklamaya çalışırken; kanunlar formüle eder.

      Sil
    5. sedef akbaş :) ne demek yasalar değiştirilemez.insanlar yer çekimi kanununun bile yanlış olabileceğini düşünüyorlar .

      Sil
    6. ayrıca teorinin değişebileceğini yazmışsın ki bu da otomatik olarak yasanın değişmesi anlamına gelir :)

      Sil
    7. Merhaba sedef 15.önermene katılmıyorum. Çünkü bilimsel bilgiler ispat edilemezler ve bu durum onların sürekli olarak değişime açık olması anlamına gelmektedir.Bunun için teori,yasa gibi bilimsel bilgiler değişime açıktır.

      Sil
  5. 9-Önermeye katılmıyorum.Bilimsel bilgide mantığın kullanılması ve incelenmesi gereklidir fakat yeterli değildir.Bilimsel bilginin üretilmesi kaçınılmaz olarak yaratıcılık ve hayal gücünü gerektirir yani insan zihninde kurgulanması ön aşamadır.Bohr’un atomik spektrum çizgilerinden orbitallere ve enerji seviyelerine gitmesi de zihninde oluşturduğu kurgunun bir örneğidir.

    10-Önermeye katılmıyorum.Bilimsel bilginin yasa haline dönüşmesi demek evrensel bir yöntemden söz ettiğimiz anlamına gelmez.Zamanla bilim insanları yeni paradigmalar ortaya koyar ve yeni paradigma bilim insanlarının evren hakkında oluşturduğu fikirleri değiştirebilir.

    11.Önermeye katılmıyorum.Genelde teoriler yeni kanıtlarla yeterince desteklendiğinde yasalara dönüşür şeklinde yanlış bir yanılgı vardır.Yasalar ve teoriler birbirinden farklı bilgiler olup birbirine dönüşemezler.Bilim dünyasında yeterince ispatlanan dolayısıyla artık kanun olmaları gereken teoriler olmasına rağmen onları kabul eden kurulun olmaması buna en güzel kanıttır.Gaz
    yasalarının açıklanmasında kullanılan kinetik teorinin bu yasalardan çok sonra ortaya atılmış olması bu anlayışın yanlışlığını ortaya koymaktadır.

    12-Önermeye katılmıyorum.Teoriler doğada gerçekleşen olaylar hakkında yapılan açıklamalardır.Doğal olarak açık uçludur ve her zaman çözülmesi gereken problemleri vardır bu problemleri çözerken sadece kurgulanmaz bilim insanı araştırmasının her aşamasında yaratıcılığını da ortaya atar.Bilimsel teori bir bilim insanı tarafından göz ardı edilir fakat başka bir bilim insanı yepyeni keşifler yapabilir. Albert Einstein dediği gibi :Hayal bilgiden daha önemlidir.

    13-Önermeye katılıyorum.Bilimsel bilgi bilinenlerin ışığında üretilir.Bilim insanı ele aldığı sorunlara cevap oluşturduğu sürece eleştiri süzgecinden geçer.Bilimde kesinlik yoktur evren ,insan,mekan değiştiği sürece bilgide değişmeye ve eleştirilmeye açıktır.

    14.Önermeye katılıyorum.Bilimsel bilgiler son bilgi olmayıp değişime açıktır.Bilimsel bilgiler yeni bakış açıları ve teknolojik gelişmelerin ışığında yeni kanıtların ortaya çıkmasıyla değişir.

    15-Önermeye katılmıyorum.Bilimin sunduğu bütün bilgiler (teori,yasa) değişime açıktır.Bilimin sunduğu bugün açık ve net şekilde doğru dediğimiz şeyler yarın yanlış olmayacağını bilemeyiz.Bilimsel bilgiler yeni bilgilerin bulunmasıyla eski bilgilerin yorumlanması sonucu yeni bulgular ortaya çıkar.Mantıksal olarak ispatlanması demek yasaların değişmeyeceği anlamına gelmez.

    16-Önermeye katılıyorum.Bilim insanları bazen doğrudan gözlemlemediğimiz olaylarla uğraşırlar bu yüzden dolaylı olarak elde ettiğimiz verileri desteklemek yoluna girerler.Tahmin eder ve teoride bulunurlar.Bunlara en iyi örnekler yer çekimi, atomun yapısı ve evrim teorisidir.


    YanıtlaSil
  6. 17-Önermeye katılmıyorum.Bilim ve teknoloji birbirini yakından etkilemesine rağmen,bilim bilme ve merak uğruna doğal dünyayı anlamlandırma çabası iken;teknoloji bilimin sunduğu bilgilerin ticari bir ürün oluşturmak üzere kullanılmasıdır.Teknoloji bilimin oluşması gerekli olan yöntemdir iç içedirler fakat farklı anlamlar taşırlar.

    18-Önermeye katılmıyorum.Bilimsel modellerin amacı gerçeği yansıtmaktır fakat ele alınan bilgi diğer bilginin kopyası olamaz.Bilimsel modeller bilgi vermek bir konuyu aydınlatmak ve fikir vermek için kullanılır gerçeği birebir yansıtması beklenemez.

    19-Önermeye katılıyorum .Bugün hemen hemen tüm bilimsel çalışmalar teknolojinin desteğine muhtaçtır.Bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmanın daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır.bilim ve teknoloji arasında döngüsel bir ilişki vardır.

    20-Önermeye katılmıyorum .Bilim bilgi üretmek için gerçekleştirilen süreçtir.Bu süreçte yeni kuramlar ortaya atılmakta ve bu kuramlar bilginin değişmesini kaçınılmaz kılmaktadır.Bir kuram bir bilgiyi ne kadar iyi açıklarsa açıklasın başka kuram bilgiyi farklı şekilde açıklayabilir.Bir bilimsel yöntemin türü farklı oldukça yönteminin de farklı olacağı unutulmamalıdır.Çünkü ele aldığımız sınıflandırma farklı olacaktır.

    21-Önermeye katılıyorum.Bilimsel modeller sayesinde geçmişteki ve şimdiki durumu açıklar geleceğe yönelik tahminler yaparız.Modeller bizim bilmediğimiz olayları anlamamıza,kurduğumuz hipotezleri test etmemize ve açıklamamıza yardımcı olur. Bilimsel bilgi değiştikçe bilimsel modellerde zamanla değişmeye başlar.

    http://favoriforumum.net/threads/bilimsel-model-nedir-bilimsel-model
    http://www.teknoalem.org/bilim-ve-teknoloji-arasindaki-iliski.html
    http://www.turkjbiochem.com/2007/185-189.pdf

    YanıtlaSil
  7. 9, önermeye katılmıyorum cunku olan birşeyi kurgulayarak keşfedebilirsin keşfetmek varolanı bulmaktır ve bulma işleminde bilimsel yontemlerde kullanılabilir bilimsel yöntem aşamasındada kurgulama olabilir.
    10. önermeye katılmıyorum cunku hiç bir bilim her ne kadar ilerlerse ilerlesin tam olarak herseye cevap verdi diyemeyiz. bilimin özelliğinden biride bir soruya cevap verirken bir başka soru doğurmasıdır ve bu sekılde ilerlemesi zaten bu sekilde olmasa bu bilim olmaz.
    11.önermeye katılmıyorum cunku bu ıkı terim birbirinden farklıdır teoriler açıklayıcı kanunlar ise tamamlayıcıdır ve birbirine dönüşmezler.
    12 önermeye katılmıyorum cunku bilimsel teoriler evren hakkında yanı olan birşeyı açıklamak uzerine calışır . keşifetmekte olan bırseyı bulmak olduguna göre teorilerde keşfedilir.
    13. önermeye katılıyorum tabikide . bilimin özelliklerinde en önemlisi ve gelişimini saglayan özelliği eleştiriye acık olması böyle olmasaydı hala dunyanın duz oldugunu varsayardık.
    14. önermeye katılıyorum cunku bilimsel bilgi o an elde olan veriler ve bulgularla cözume en uygun cevaptır zamanla bilim teknoloji düşünce vs ilerleyecegı için verilen cevap yetersiz kalabilir ve doğal olarak degişebilir.
    15. önermeye katılıyorum cunku yasanın tanımında yanlışlanamaz kuralladır denmektedır buda degısmeyecegını gösterir. yasa dogada var olanı acıklar buda deişmeye bulur ama yasayı acıklayan hıpotez değişebilir.
    16. önermeye katılıyorum cunku teori başlangıcta bır hıpotezdır ve bu deneyler ve gözlemlerle dogrulandıkca teori olur.
    17. önermeye katılmıyorum cunku bilim öznenın nesneyı anlama cabasıdır teknoloji ise öznenın anladıklarıyla hayatını kolaylaştıracak teknık bilgidir. ikiside ayrı kavramlardır ve birbiriyle sıkı bır etkileşim icinde ilerlerler.
    18. önermeye katılmıyorum cunku ınsan eli değmiş hiç birşey kusursuz degıldır ve bunun yanı sıra model bizim için yapılmış anlamamızı saglayacak basıt birer örnektir.birebir kopyası kesınlıkle olamaz.
    19 önermeye katılıyorum cunku teknolojınin özelliklerinden biri bilimin uygulayıcı yönü olmasıdır.
    20. önermeye katılmıyorum cunku bilimsel yontemler kavramları acıklamay yönelik yöntemlerdir ve bizim belirlediğimiz bırseydır. eger bır olayı acıklamakta daha uygun bır yontem bulunursa onun kullanılmamasının hıc bır sebebi yoktur.
    21. önermeye katılıyorum tam anlamıyla dogru bir acıkla yapılmıs cumlediir.

    http://www.evrimagaci.org/
    http://eodev.com/
    http://arsivbelge.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Kübra 17.önermeye katılıyorum.Bilim ve teknoloji ayrı kavramlar olsa da aralarında sıkı bir ilişki vardır.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  8. 9.Katılmıyorum çünkü; bilimsel yasalar kurgulanır ve keşfedilir yani hayal gücünden tamamen arınmış bilim düşünemiyorum.
    10.Katılmıyorum çünkü;evren hakkında gerçekler tam olarak açıklanmaz bilimsel bilgi statik değildir sürekli değişir yani bilim her şeyi tam olarak açıklayamaz.
    11.Katılmıyorum çünkü; zamanla yasalara dönüşür fakat doğruluğu kabul edilirse onun aksini iddia eden yeni bir bilgi çıkmayana kadar doğru kabul edilir.
    12.Katılmıyorum bilimsel teoriler hem kurgulanır hem keşfedilir birbirinden ayırmak mümkün değildir.
    13.Katılıyorum bilimsel bilgiler hiçbir zaman gerçeği tam olarak yansıtmazlar statik değildir yani değişebilir eleştiriye açıktır.
    14-15. 14. önermeye katılıyorum 15 . önermeye katılmıyorum Bilimin sunduğu bütün bilgiler (teori, kanun vb.) değişime açıktır. Claxton’a (1991) göre bilimsel bilginin gelişiminde bugün ‘açık ve net bir şekilde’ belli dediğimiz şeyler dün ‘komik’ olarak görülmüş ve yarın ‘yanlış’ olarak anılacaktır. Bilimsel bilgiler, statik olmadıkları için ilerleme nedeniyle yeni bulguların ortaya çıkması ile, eski bulguların yeniden yorumlanması sonucu değişebilir . Bir iddia deneysel olarak test edilmiş ve kabul edilmiş olabilir ancak, mantıksal olarak, hiçbir zaman onun tamamen doğru olduğu söylenemez .
    16.Katılıyorum problem için ortaya atılan hipotez yapılan gözlemler yapılan deneyler hipotezi desteklerse teoriye dönüşebilir.
    17.Katılmıyorum çünkü; bilimin bir çok tanımı vardır ama bana göre en güzeli Claxto nun tanımıdır ona göre bilim çeşitli disiplinler yardımıyla doğal dünyada gerçekleşen olayları anlamlandırabilmek ve dolayısıyla bu olayları kontrol edebilmektir .Bilim ve teknoloji birbirini yakından ilgilendirmesine rağmen teknoloji bilimin sunduğu bilgilerin ticari bir ürün oluşturmak üzere kullanılmasıdır.Teknoloji daha çok bir tasarımdır.
    18.Katılmıyorum çünkü; günümüzde doğru kabul ettiğimiz modeller ileriki zamanlarda onun aksini iddia ederek değiştirebilir gerçeğin tamamen kendisi değildir.
    19.Katılıyorum çünkü; teknolojinin kelime anlamına bakarsak“ bilgiden gelen zanaat “anlamına geliyor .
    20.Katılmıyorum birbirinden farklı birçok bilim dalı vardır bilim bu kadar geniş bu kadar dallanmış ve karmaşık iken tek bir yönteminin olduğunu kabul etmememiz biraz saçma olur.
    21.Katılıyorum aksi iddia edilmediği sürece doğru kabul edilir tamamen olmasa da gerçeği ifade etmede yardımcı olur.

    www.tubitak.gov.tr
    dosya.marmara.edu.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Merhaba Bedihan 11.önermeye katılmıyorum demişsin ancak nedenini yazdığında katılıyorum gibi anlaşılmış bence tam anlayamadım bana göre bu önermeye katılırım çünkü aksi ispatlanıp çürütülmediği sürece teori yasalara dönüşebilir.

      Sil
    3. Merhaba Badel haklısın anlatamadım cümlede tam olarak doğru olursa yasalara dönüşebilir ama önermede direk kabul edilir dediği için katılmadım

      Sil
    4. selam bedihan 14. ve 15. önermeleri çok net açıklamışsın.Sana katılıyorum.

      Sil
    5. 9.önermeye verdiğin cevaba katılıyorum.

      Sil
  9. 9-Bu önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasalar insanlar tarafından kurgulanabilir. Çünkü bilimsel bilgi genelleşerek bilimsel yasaları oluşturur. Bilimsel yasalarda bilgi üreterek gelişir. Bilginin üretilmesinde akıl ve mantığın haliyle kurgunun da önemi büyüktür. Dolayısıyla bilim insanlarının da düşünceleri, kurguları bilimsel yasalar içinde yer alır.
    10- Bu önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasaların evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıkladığı düşünülemez. Eğer tam olarak açıklamış olsaydı bilgi sürekli aynı olup zamanla değişmezdi.
    11-Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bir teori birden fazla yasayı da içine alabilir. Yasalar teoriye oranla daha kısıtlı bilgiler sunar. Teori ile yasa farklı anlamları olan kavramlardır. Dolayısıyla da her teori yasalara dönüşmez.
    12-Bu önermeye katılıyorum. Çünkü teoriler insanlar tarafından kurgulanır. Keşfedilmez. Çünkü İnsanların teorilerde kendilerine özgü düşünceleri yer alır.
    13-Bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel bilgi eleştiriye açık olup doğruluğu kesin değildir . Bugün doğru bildiğimiz yarın yanlış bir bilgi olabilir. Bilimsel bilginin özelliklerinde objektiflik olsa bile bilim insanları özneldir. Dolayısıyla doğru bildikleri de özneldir.
    14- Bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel bilgiler yeni gözlemlerle zamanla değişebilir. Bilimsel bir bilgi kesin değildir. Bugün ispatlanmış bir bilginin farklı gözlemle yarın aksi ispatlanabilir.
    15- Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel bilgiler zamanla değişebildiğine göre bilimsel teori ve yasalar da değişebilir.
    16-Bu önermeye katılıyorum.Çünkü bütün sınamalar, deney ve gözlemler, oluşturulan hipotezi tanımlarsa hipotez geçerli olup kapsam olarak genişleyerek teoriye dönüşebilir.
    17- Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimde keşfedilmemiş gerçekleri ve kuralları bulurken, teknolojide bulunan kural ve gerçekleri yaşamda pratiğe dökmedir. Bilimin sınırı yoktur ama teknolojinin sınırı vardır. O da bilimdir. Dolayısıyla aynı anlama gelmez.
    18-Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel modeller gerçeğin aynısı değildir. Sadece gerçek modelleri açıklamaya çalışan benzer modellerdir. Bu modellerinde bilimsel bilgiler gibi aksi ispatlanıp yeni bilgiye göre modellemeler oluşturulabilir.
    19-Bu önermeye katılıyorum. Çünkü 17. Önermemde de söylediğim gibi teknoloji teorik bilimi pratik hayata dökmedir.
    20-Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel yöntem belirli bir bilimsel hedefte adım adım izlenen yoldur. Bu izlenen yolda veri toplama, hipotez, tahmin ve deney basamakları vardır. Bu basamaklar sabit olmayıp probleme göre değişir.
    21- Bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel modellemeler kendi sınırlılıkları doğrultusunda gerçeği anlamaya ve açıklamaya çalışır.18. önermede de bahsettiğim gibi aksi ispatlanırsa modellemeler de değişebilir.
    http://forum.donanimhaber.com/m_66370543/tm.htm
    http://www.etutodasi.net/konu/bilimsel-bilgi-mutlak-anlamda-kesin-midir.4834/
    http://eodev.com/gorev/3104575
    http://www.bilgiustam.com/bilimsel-yontem-nedir/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melike; 9. önerme için yazdıklarına katılıyorum. Bende bilginin üretilmesinde akıl,mantık ve kurgunun en önemli özelliklerden olduğunu düşünüyorum.

      Sil
    2. 12. Önermede yazdıklarına katılıyorum. Bende bilim insanlarının teorilerde kendilerine özgü düşünceleri ve kendi akıl ve mantıklarına göre kurguladıklarını düşünüyorum.

      Sil
  10. 9- Önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasaların keşfedilebilmesi için öncelikle kurgulanması, teoriye dökülmesi gerekir. Bir çok bilimsel yasa teorilerin pratikleştirilmesiyle meydana gelmiştir. Kurgulanmaz ifadesi önermeyi hatalı kılmıştır.
    10- Önermeye katılmıyorum. ‘tam’ ifadesi kesinlik belirtmektedir ve yanlış bir önerme olmuş olur. Bilimsel yasalar, evrendeki her şeye tam olarak cevap verebilseydi,bilimin bilim olma özelliklerini tamamen yok saymak zorunda olurduk. Günümüzde bile evrenin çözülememiş,bilinmeyen, bir çok sırrı ve gizili vardır.
    11- Önermeye katılmıyorum.Teoriler zamanla kabul görmeyip değişebilirler. Bu önermede bir genelleme yapılmıştır. ‘’zamanla’’ yasa olması bir gereklilik değildir.
    12- Önermeye kısmen katılıyorum. Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar fakat, keşfedilmezler demek bir çelişkiyi oluşturur. Teoriler bir şeyin keşfedilmesi için ortaya atılmış fikirler bütünüdür. Bilimsel teoriler keşfedilmek için ortaya çıkmıştır.
    13- Önermeye katılıyorum. Bilimde ve bilim çerçevesinde bulunan her şey kesinlikten bir adım uzaktadır ve bilim,evren,araştırılan bilimsel konular ve zaman sürekli bir değişim içerisindedir. Değişim, bilimde eleştiriye açık olmayıda birlikte getirir.
    14- Önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgiler çağın ve günün getirdiği değişimlerin sonucunda araştırılan soruların cevaplarında bir değişime neden olurlar. Bilimsel bilgiler zamanla değişebilirler.
    15- Önermeye katılmıyorum. Bilim ve bilime dair her şey değişmeye ve eleştiriye açık bulunmaktadır. Daha öncede bahsettiğim gibi yasalar,teoriler sürekli değişime açıktır,eski ve yeni bilgilerin sentezlemesi söz konusudur. Bu yüzden yasaların değişmeyeceği durumu söz konusu bile olamaz.
    16- Önermeye katılıyorum. ünkü bilimsel teori henüz kanıtlanamamış bilimsel önermeler anlamına gelmektedir. Hipotezlerin deney ve gözlemlerle birlikte desteklenmesi halidir.Buna göre hipotezler yapılan deney ve gözlemlerle zamanla teoriye dönüşütürülebilirler.
    17- Önermeye katılmıyorum.Çünkü bilim ve teknoloji iç içedirler;ama aynı demek hatalı olur. Bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmanın daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır.
    18- Önermeye katılmıyorum. Çünkü tam kopyası olması için gerçeğini birebir yansıtması gerekir. Oysa kullanılan bilimsel modeller o konuyla ilgili bize fikir vermesi için kullanılır. Benzeyebilir ama tam kopyası diyemeyiz.
    19- Önermeye katılıyorum. teknoloji ve bilim birbirinden ayrı düşünülemez.çünkü bilimin gelişmesi teknoloji ve insanlar sayesinde olur.bilimi oluşturmak için teorik bilgilerin yorumlanması,uygulanması gerekir bu da teknoloji sayesinde olur.
    20- Önermeye katılmıyorum. Yöntemler bilimi daha kolaylaştırıcı hale getirirler. Bu da yöntemlerde çeşitliliğin olabileceğini gösterir. Önermede kesinlik belirtildiği için önermeyi yanlış buluyorum.
    21- Önermeye katılıyorum. Bilimsel modeller kendi sınırlılıkları içerisinde gerçekleri açıklamaya çalışırlar yardım ederler. Değişen zamanla ve teknolojiyle değişim göstermeleri sağlanabilir.

    www.acikbilim.com
    http://www.turkcebilgi.com/soru/13354/bilimsel-yasa-bilimsel-teori-arasindaki-fark-nedir
    http://www.fizikogretimi.com/index.phpoption=com_content&view=article&id=156:teoriler-yasa-
    http://www.acikbilim.com/tag/bilimsel-yontem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 17. Önermede yazdıklarına katılıyorum. Bende teknoloji ile bilimin iç içe olduğunu birbirlerini etkilediklerini ama kavram olarak birbirlerinden farklı olduğunu düşünüyorum. Teknoloji bilimin uygulama alanıdır. Gelişen teknoloji yeni bilimsel bilgilere kapı açar.

      Sil
    2. 20. önermede bende yazdıklarına katılıyorum. zaten değişik bilgi çeşitleri olduğu için her bilginin de bilimsel yöntemi faklıolabilir bence

      Sil
    3. Nalan, 12. önermede teorilerin keşfedilir olmasından bahsetmişsin, bu fikrine katılmıyorum. Bence de kurgulanır ancak keşfedilmezler. Çünkü kendi yorumumda da dediğim gibi kabul gören teorilerle yeni kurgulanan teorinin karşılaştırılarak geçerliği üzerinde karara varılır, keşfedilmesi amaçlanmaz diye düşünüyorum.

      Sil
    4. Nalan 11.önermede katılmadığını yazmışsın. Evet zamanla kabul görmeyip değişebilirler,genelleme yapılmamalı ama değişmediğinde ve doğruluğu ispatlanıp,herkes tarafından kabul edildiğinde yasa olabileceğini düşünüyorum.

      Sil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. 9- Önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim insanlarını araştırmaya yönelten hayal güçleri ve meraklarıdır. Bu ikilinin bir sonuca ulaşması için kurgulanması gerekir. Ayrıca keşfedilmeyen bir şey üzerinde araştırma yapılamaz yasalar yada teoriler oluşturulamaz. Bilim insanlarının yaptığı şey doğada var olanı akıl ve mantık çerçevesinde kurgulamaktır.

    10- Önermeye katılmıyorum. Halen evren hakkındaki gerçekler tam anlamıyla açıklanmış değildir. Örneğin evrenin nasıl ve neden genişlediği ve bu genişlemenin olası sonuçları konusunda kesin ve tam bir bilgi yoktur. Bilim, evren hakkında gerçek olanı anlamaya ve açıklamaya çaba gösterir.

    11- Önermeye kısmen katılıyorum. Bir hipotez kısmen doğrulanır ve yeni bulgularla desteklenirse teori haline gelir. Bir hipotez hiçbir kuşkuya yer vermeyecek şekilde doğrulanır ve herkes tarafından kabul edilirse kanun( yasa) haline gelir. Teoriler ve kanunlar birbiri ile iç içedir ve değiştirilebilirler. Bilimsel teoriye Big Bang (büyük patlama) teorisi örnek verilebilir. Ama kesin olarak bilinemediği için zamanla yasa haline dönüşecektir diyemeyiz. Newton’un hareketle ilgili olan üç temel yasası, şu ana kadar doğru kabul edildiği ve yanlışlanamamış olduğu için bir zamanlar teori iken şu an yasadır.

    12- Önermeye katılıyorum. Bilimsel bir teori, gözlenen bir doğa olayıyla ilgili olarak yapılan genellemelerin açıklamalarıdır. Dalton atom modeli ve Thomson atom modeli birer atom teorileridir. Ve bu bilim insanları bu modelleri kendi gözlem ve tahminlerine göre kurgulamışlardır eğer keşfedilmiş olsaydı birbirlerinden farklı olamazlardı.

    13- Önermeye katılıyorum. Bir bilimsel bilgi elde edildiği ilk zaman o gözlemlerle o zamanın şartlarında doğru kabul edilir ilerleyen teknoloji ile bilgilerin yanlış olduğu kanısına varılırsa değiştirilebilir.
    14- Önermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel bilginin özelliklerinden biri de eleştirel olmasıdır. Kısaca, bilimsel bilgi mutlak değil, değişebilir doğrulardır.
    15- Önermeye katılmıyorum. Bilimsel bir yasa her şeyden önce bir genellemedir. Eksikliği veya yanlışlığı saptanan yasalar çürütülebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gökçe; 10. önermede yazmış olduğun evrenin nasıl ve neden genişlediğine dair hala kesin bir bilgi bulunmaması örneğini gayet açıklayıcı buldum. Önermende savunduğun düşünceye katılıyorum.

      Sil
    2. Gökçe, 9. önerme için yaptığın yoruma katılıyorum. Bilim insanlarının kurgularının bir ürünü olarak bilimsel yasaların oluşturulduğunu düşünüyorum. Bence de öncesinde merak etme ve hayal gücünü kullanarak mantıklı bir açıklama yapabilmeleri gerekir. Sonra da bu düşüncelerinin doğruluğu ve geçerliğini sınayarak yasalaştırmaları söz konusu diye düşünüyorum.

      Sil
  14. 16- Önermeye katılıyorum. Bir problemle ilgili geçici çözüm yoluna denir. Hipotez bilimsel bir tahmin sayılabilir. Hipotez gözlemler sonucunda karşılaşılan bir soruna önerilen bir cevap veya bir çözüm olabilir. Önerilen hipotezin gerçekliliği, doğruluğu teste tabi tutulur. Bir hipotez kısmen doğrulanır ve yeni bulgularla desteklenirse teori haline gelir.
    17- Önermeye katılmıyorum. Bilim gerçekleşen olayları anlama ve açıklama amacındadır. Teknoloji bir dal ile ilgili kullanılan araç, gereç ve aygıtları kapsayan bilgi yani uygulama bilimidir. Bilimin gelişmesiyle teknoloji gelişir.
    18- Önermeye katılmıyorum. Gerçek, tam anlamıyla modellenemez. Modelleme yapmak somut olarak anlamaya yarar sağlamaktan öteye gidemez.
    19- Önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgiler teknoloji sayesinde gözle görülebilir hale gelir sadece yazılı olarak kalmaktan kurtulur.
    20- Önermeye katılmıyorum. Bilimsel bir bilgi her zaman sabit ve değişmez değildir bu bilgiyi oluşturmak için kullanılan bilimsel yöntemler de doğal olarak sabit ve değişmez olamaz.

    21- Önermeye katılıyorum. Evreni ve evrendeki galaksileri örnek verecek olursak defalarca modellenmişlerdir. Dünya merkezli evren modeli daha sonra Güneş merkezli evren modeli çizilmiştir.

    http://www.fizikbilimi.gen.tr/teori-ve-kanunlar/ http://egitim.beun.edu.tr/cv/hstortop/wp-content/uploads/sites/22/2013/11/Bilimsel-Yasa.pdf
    teknoloji.nedir.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 21.önermeye bende katılıyorum.Defalarca modellenmesinin sebebini bilimsel bilginin değişilebilirliğinden kaynaklandığını düşünüyorum.

      Sil
    2. Merhaba gökçe 16.önermedeki açıklamana katılıyorum hipotezler bilimsel tahminlerdir hipotezin tahminden farkı da test edilebilir olmasıdır test ettiğimiz bir olguda zamanla teori haline gelebilir.

      Sil
  15. 9. önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel yasalar insan tarfından yapılan çalışmalardır. Eski çağlarda bilim insanın gözlemleyerek bilimin yasalarını bulduğunu düşünülüyordu. Ancak doğru olan bu değildir. Bilim insanlarının gözleminden daha çokhayal gücü ile kurgularıda olması gerekir.
    10-önermeye katılmıyorum.Bilimsel yasalar evreni tam anlamıyla açıklayamaz. Çünkü evrende hala açıklanamayan bir çok olay vardır..Açıklanan yasalar bile Kesin değildir. zamanla değişebilir sonuçta evren değişim içindedir.Örneğin;evrenin oluşumu hala açıklanamamıştır.
    11-bu önermeye katılmıyorum. çünkü teori ve kanun farklıdır.Bazen teoriler bile kanunlardan daha kapsamlıdır. Ayrıca yasalar kanıtlanmıştır. Teoriler kanıtlanmamıştır.
    12- önermeye katılıyorum. bilim adamları ihtiyaçtan dolayı Birşeyler üretmeye çalışır. bunun için önce kafasında kurgular düşünür hayal gücünü kullanarak yapmaya başlar. yani keşfetmez.
    keşfetmek ; var olan bir şeyi bulmak,Varlığından haberdar değiliz. Yani bunu keşfetmiş oluruz.
    13-Önermeye katılıyorum. Kesin değil ve eleştiriye açıktır.
    14-önermeye katılıyorum. bilimsel bilgiler zamanla değişebilir. Kesin değildir. Zamanla ilerleyen teknoloji ve elde edilen yeni bilgiler ile bilimsel bilgiler değişebilir.
    15-Önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasalar değişebilir. Kesinlik söz konusu değildir. Mesela geçmişte ışıgın tanecik modelini kabul ederlerken dalga modelini bulunca da ikisin,de kabul ettiler.Yani yasa değişmiş oldu.
    16-Önermeye katılıyorum. Bilimsel hipotezler doğrunabilir deneyler sonucunda teori olabilir.
    17-Önermeye katılmıyorum. Bilim:; neden, merak ve amaç besleyen bir olgu olarak günümüze kadar birçok alt dala bölünmüş, insanların daha iyi yaşam koşullarına kavuşmasına, var olmayan olguları bulmasına ve yeni şeyler öğrenmesine ön ayak olmuştur..
    Teknoloji: İnsanoğlunun gereklerine uygun yardımcı alet yapılması ya da üretilmesi için gerekli bilgi ve yetenek. ayrıca, bir sanayi dalıyla ilgili üretim yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri kapsayan bilgidir.
    18-Önermeye katılmıyorum.Çünkü geçmiş yıllarda güneş sistemi farklı bir model iken suan farklı bi model. Bunun ilerisi için kesin birsey diyemeyiz yeni bulgularla bu model değişebilir.
    19-Önermeye katılıyorum.Teorik bilimin gercek hayata döküldüğü kısımdır. bilimsel bilgiler teknolojiye dönüştürülerek insan hayatını kolaylaştırır.
    20-Önermeye katılmıyorum. Çünkü zamanla bulunan yeni bilgiler veya ortam koşulları vs değişence bilimsel yöntem değişebilir.
    21-Önermeye katılıyorum . Bilimsel modeller kendi sınırlılıkları içerisinde gerçeği açıklamaya yardım eder ve zamanla değişebilirler.örn:günes sistemi modeli suanı acıklamaya calışır.ama kesin değildir zamanla yeni bilgilerle değişebilir.

    http://www.evrenindili.com/
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://teknoloji.nedir.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 19. önermeye yaptığın yoruma katılıyorum.Aynı zamanda bilimsel bilginin teknolojiye dönüştürülmesinin yanı sıra teknoloji sayesinde de yeni bilimsel bilgilerin elde edildiğini düşünüyorum.

      Sil
    2. merhaba goncagül 12 .önerme için bilimsel yasalar kesfedilmez demişsin ben buna katılmıyorum.bilimsel yasalar hem keşfedilebilir hem de kurgulanabilir .mürşide arkadaşımın verdiği örnek çok güzel mesela (suyun kaldırma kuvveti keşfedilmiş bir yasadır.)

      Sil
  16. 9.Bilimsel yasalar keşfedilir, insanlar tarafından kurgulanmaz önermesine katılmıyorum. Bilimsel yasalar keşfedilir evet doğrudur fakat kurgulanamaz dersek yanlış olur. Çünkü genelde bilimsel bilgi hayal gücü, merak ve ihtiyaçtan doğmuştur. Bilim adamları öyle bir anda yasaları keşfedemezler bazen de kafalarında kurgularlar ve bu daha sonra yasa haline gelir.
    10. önermeye katılmıyorum.Eğer bilimsel yasalar evreni tam olarak açıklasaydı bilim bütün sorulara cevap vermeliydi ama vermiyor. Açıklanan yasalar bile zamanla değişebilir çünkü evren değişim içindedir bundan dolayı tam olarak yansıtmıyor.Eğer böyle olsaydı evrendeki her şey hakkında bilgi sahibi olmamız gerekirdi.
    11. önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasa kesin olarak ispatlanmış bilimsel teorilere denir. bilimsel teoriler çürütülmediği ve herkes tarafından kabul görüldüğü zaman yasalara dönüşür. Her teori yasa zamanla yasa olmayabiliyor. örneğin yer çekimi kanundur. aksi ispatlanmadı. Darwin kuramları teoridir kesinliği doğru değildir bu yüzden de hala teoridir.
    12. önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel yasalar hem keşfedilebilir hem de kurgulanabilir bence. . İnsanlar bir bilgi ile ilgili merak duyguları ve hayal güçleri sayesinde zihinlerinde kurgu oluşturup, o bilgiyi keşfetmeye başlarlar. Mesela suyun kaldırma kuvveti keşfedilmiş bir yasadır.
    13. önermeye katılıyorum. Bilim ne kadar akla ve mantığa uygun görünürse görünsün her önerme, teori ve bilimsel bilgiler eleştiriye açıktır. Bilimde her görüş veya önerme olgular ve kanıtlar tarafından desteklendiği sürece kabul görür. Bilimde hiçbir doğru değişmez değildir. Örneğin Newton yasalarından Einstein yasalarına geçiş.
    14. önermeye katılıyorum. çünkü zaman ilerledikçe teknolojide ilerlediği için bilimsel bilgilerde zamanla değişir.geçmişte bunun bir çok örneği vardır.Bugün kabul ettiğimiz bilgiler gelecekte yanlışlanabilir.
    15. önermesine katılmıyorum. Bilimsel yasalar değişebilir. Evet değişmesi biraz zordur ama asla değişmez diye bir şey söylememiz mümkün değildir.
    16, önermeye katılıyorum. kurulan hipotezlerle kontrollü deneyler yapılarak hipotezler teorilere dönüştürülebilir.Ancak her hipotez teoriye dönüşmeyebilir.
    17. Önermeye katılmıyorum. Bilimin sonucu olarak ortaya çıkan teknoloji hayatımızı her alanda kolaylaştırmaktadır.Teknoloji bilim sonucu ortaya çıkmıştır yani bilimin ürünüdür.Ama ikisini birbirinden bağımsız tutamayız.
    18.önermeye katılmıyorum. Çünkü tam kopyası olması için gerçeğini birebir yansıtması gerekir. modeller birebir aynı olamaz ancak benzer yapıda olması modellerin anlaşılmasını kolaylaştırır.
    19. önermeye katılıyorum. Bilimin çalışmaları teknoloji sayesinde uygulanma olanağı bulmaktadır. Bilim geliştikçe teknoloji de gelişir.
    20. önermeye katılmıyorum. çünkü bilgi çeşitleri vardır. dinsel, güncel, sanat bilgi vb. bunun için kullanılan yöntemlerde birbirinden farklı olabilirler.
    21. önermeye katılıyorum. Modeller bizim evreni anlamaya ve açıklamaya somut bir şekilde yardımcı olurlar. ancak yeni bilgilerle bunlar zamanla daha da çok gelişip değişebilirler.

    http://www.muhteva.com/bilimin-ozellikleri-t30658.html
    http://www.forumlordum.net/misafir-soru-ve-cevaplari/96074-bilimsel-teoriler-zamanla-yasa-olur-mu.html
    https://bilimindogasiveogretimi.files.wordpress.com/2012/03/bilimin-c3b6zellikleri.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba mürşide..... 12.önermeyi gayet güzel açıkladığını düşünüyorum bilimsel teoriler sadece kurgulanmaz keşfedilir.

      Sil
    2. merhaba mürşide önermeleri gayet güzel açıklamışsın.11 önermede verdiğin örneği beğendim tesekkür ederim

      Sil
  17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mürşide 20.önermede dediğin gibi yöntemler bilim insanına göre değişir ve her bilim insanı farklı farklı yöntem kullanır. Bu nedenle bilimsel yöntem sabittir ve değişmez diyemeyiz.

      Sil
  18. 9) Önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasaların oluşumunun temelinde yatan sebeplerden biri insan merakıdır. İnsanların merakı ve bunun yanında hayal kurması önemli bir yer tutar.Bu hayaller ve merakla beraber kurgulanır ve insanlar bunu deney ve gözlemler yaparak test etmesi sonucu bilimsel bilgi haline gelir.
    10) Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel bilgiler evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklamaz. Buna en güzel örnek olarak insanların evrimini ve nereden geldikleri hakkında hala devam eden araştırma ve tartışmaları örnek verebiliriz. Çünkü insanların elindeki teknoloji ilerledikçe bir çok şeyin değiştiğini görürüz.
    11) Katılıyorum; Bilimsel olarak öncelikle hipotezler kurulur. Hipotezin geçerliliği araştırılır eğer desteklenirse teori haline gelir. Teori ise zamanla gelişerek yasa haline dönüşebilir, aksi ispatlanıp teori çürütülmediği sürece.
    12) Katılmıyorum.Bilimsel bir bilgi en başından beri problem basamağındayken bile bir kurgu içindedir ve keşfedilir.
    13) Katılıyorum. Bilimsel bilgi hiç bir zaman % 100 kesinlik içeremez bu yüzden eleştiriye her zaman açıktır.
    14) Katılıyorum. Bilimsel bilgiler, bilgi düzeyindeki ilerleme nedeniyle yeni bulguların ortaya çıkması ve eski bulguların yeniden yorumlanması sonucu değişebilir.
    15) Bu önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasalar kesinlikle doğrudur diye bir şey söz konusu değildir.Kanunlarda zamanla değişebilir.
    16) Katılıyorum.Bir hipotez, teoriye dönüşebilir. Ayrıca hipotezler, bir alanda yapılmış gözlemlerin daha sınırlı bir bölümünü açıklarken, teoriler genellikle, birden fazla alanda yapılmış gözlemlerin çok daha büyük bir kısmını açıklar. Örneğin, kinetik molekül teorisi, sadece birkaçından söz edecek olursak, maddenin fiziksel hallerindeki değişimle ilgili, kimyasal tepkime hızları ile ilgili ve ısı transferi ile ilgili olayları açıklar.
    17) Katılmıyorum, bilim ve teknoloji aynı anlamda değildir. Teknoloji bilimin gelişmesine bağlı olarak gelişen bilimin alt dalıdır. Bilimle teknoloji arasında doğal bir döngüsel bir ilişki vardır, bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmanın daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır.
    18) Katılmıyorum,Çünkü modeller,şemalar bize gerçeği sembolik olarak gösterirler sadece hayalimizde bir şema oluşturmak için oluşturulur. Gerçeğin kopyası değillerdir.
    19)Katılıyorum,bilim de elde edilen bilgiler gelişen teknoloji ile üretilen cihazlar yardımıyla pratiğe dönüştürülür.Mesela bir mikroskop aracılığıyla günümüzde gözle görülmeyen canlıları görebilmekteyiz.
    20) Önermeye katılmıyorum. Buradaki 'sabittir ve değişmez' ifadeleri bu önermeyi hatalı kılar. Bilimsel yöntem kişiden kişiye ve zamandan zamana ve mekandan mekana değişebilir. Yöntemler bilim insanına göre değişir ve her bilim insanı farklı farklı yöntem kullanır. Yani bilimsel yöntemler sabit ve değişmez ifadesi tamamen yanlıştır.
    21) Önermeye katılıyorum.bilimsel model gerçeği açıklamaya çalışır ve zamanla yetersiz olup değiştirilebilir ve geliştirilebilir. Örneğin atom modeli birçok bilim insanları çok farklı atom modelleri ortaya atmıştır bunun sebebi zamanla gelişim göstermesidir.
    KAYNAKLAR:
    http://www.felsefeevi.net/bilyaskes.html
    www.bilgisayarkurdu.com
    http://www.fizikogretmeni.com/hipotez-teori-ve-kanun
    www.wikipedia.org

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Badel, 12. önermeye yaptığın yoruma katılmıyorum. Bence teoriler kurgulanır ve keşfedilmezler. Doğru ve geçerli olup olmadığı sınanır, kabul veya reddedilir.

      Sil
    2. badel cnm 11. önermeye yaptığın yoruma katılmıyorum çünkü; ikisi farklı olgulardır.teoriler açıklamaya çalışırken; kanunlar formüle eder.

      Sil
    3. badelciğim ben de 11. önermeye yaptığın yoruma katılmıyorum. Çünkü teoriler bilim insanları tarafından doğrulanmaya çalışılmaz. Sadece çürütülmeye çalışılır ve aksi olmadığı sürece kabul edilir. İspat olmadığı için de kanuna dönüşmezler.

      Sil
    4. Merhaba Badel,20.önermedeki yorumuna katılıyorum. önermedeki sabittir değişemez ifadesi dediğin gibi önermeyi hatalı kılar.

      Sil

  19. 9-Bilimsel yasalar keşfedilir, insanlar tarafından kurgulanmaz Bu önermeye katılmıyorum. Ama kabul etmek gerekir ki çok düşündüğüm bir önermeydi. Çünkü bilimsel yasaları biz keşfetsekte keşfetmesekte varlar. Fakat insanların bir şeylerin olduğunu fark etmeleri için öncelikle bunu merak etmeleri ve hayal etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Newton elmanın düşüşünü hiç düşünmeseydi, yerçekimi kuvvetini bulamazdı. Bugün hayatımızda kullanılan bir çok şey önce bilimsel çalışmalar ardından bu çalışmaların neticesinde keşfedilen bilimsel yasalara dayanmaktadır. Sonuç olarak önce insanlar tarafından kurgulanır sonrasında keşfedilir.
    10- Bu önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasalar evren hakkında fikir yürütmemize yardımcı olabilirler, bizim için bir çıkış noktası olabilir ama daha henüz her şey tam olarak açıklanmamıştır. Bilim de bilinmeyenleri çözmek için, daha ilerisine gitmek için vardır.
    11- Bu önermeye katılmıyorum. Bir hipotez kısmen doğrulanır ve yeni bulgularla desteklenirse teori haline gelir. Bir hipotez hiçbir kuşkuya yer vermeyecek şekilde doğrulanır ve herkes tarafından kabul edilirse kanun olur. Bu yüzden ben teorilerin zamanla kanuna dönüşeceğini düşünmüyorum. Big Bang Teorisi, Evrim Teorisi vs. gibi teorileri geçmişten günümüze kadar kullanılıyoruz ama hala teori adı altında.
    12- Bu önermeye katılıyorum. Teoriler öncelikle insanların merak edip düşünmesi ardından çalışmalar yapmasıyla ve sonucunda hipotez kurulmasıyla oluşan düşüncelerdir. Bu yüzden teoriler insanlar tarafından kurgulanır, keşfedilmezler.
    13- Bu önermeye katılıyorum. Bilimin olduğu gibi bilimsel bilgiler de eleştiriye açıktır. Zaten eleştiriye açık olmayan hiçbir şey gelişemez ne bir insan ne de bilim… Eleştirilmeli, araştırılmalı ve üzerinde düşünülmeli ki daha yeni bilgiler keşfedilmeli.
    14- Bu önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgiler zamanla değişebilirler, hiç düşünülmemiş bir düşünceyle hiç bakılmamış bir bakış açısıyla günün birinde birisi bilimin akışını değiştirebilir. Diğer bilimsel bilgileri çürütebilir. Zaten bu yüzden de bilim dinamiktir deriz.
    15- Bu önermeye katılmıyorum. Bilim bu kadar aktifken, evren de bu kadar bilinmez varken ‘asla’ diye bir şey yoktur. Bugün doğru olan bir şey yarın yanlış olabilir. Bu yüzden de bilim heyecan vericidir. Bu yüzden de hipotezler zamanla teorilere dönüşebilirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merve 13. Önermendeki düşünceye tamamen katılıyorum. Dediğin gibi eleştiriye açık olmayan hiç bir düşünce gelişemez.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. merhaba Merve önermelere ait düşüncelerini beğendim gayet güzel açıklamışsın.Fakat 12.önerme için teoriler insanlar tarafından kurgulanır kesfedilmez demişsin ben buna katılmıyorum.bilimsel yasalar hem keşfedilebilir hem de kurgulanabilir.İnsanlar bir konuya olan merak ve hayal güçleri sayesinde zihinlerinde kurgu oluştururlar ve onu keşfetmeye başlarlar.ellbette kurgu var ama kesfedilebilir özelliği de vardır.

      Sil
    4. Melike teşekkür ederim düşüncelerin için :)
      Yasemin bende farkettim ki orda bir yanlış anlatım olmuş :) Çünkü dediğin gibi sadece kurgulanmaz keşfedilebilir de :)

      Sil
    5. 9. Önermene katılıyorum verdiğin örnek çok güzel olmuş.

      Sil
  20. 16- Bu önermeye katılıyorum. Teorilerin bir yerde çıkış noktasının hipotezler olduğunu düşünüyorum. İnsanlar merak eder, düşünür, hipotez kurar, çalışmalar yapar, test eder, doğruluğunu yanlışlığını ölçer ve buna göre bir karara varır. Bu yüzden hipotezler zamanla teorilere dönüşebilirler.
    17- Bilim ve teknoloji aynı anlamdadır önermesine katılmıyorum. Her ne kadar bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmaların daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırsa da bilim ve teknoloji aynı kavram değildir, aralarında sıkı bir ilişki vardır.
    18- Bilimsel modeller (güneş sistemi, atom modeli gibi) gerçeğin tam bir kopyasıdır.Bu önermeye katılmıyorum. Modeller, gerçekleri daha iyi anlamamız ve daha iyi gözlemlememiz için olsalar bile tam olarak gerçeği yansıtmazlar. Biz, öğrencilere üniteyle alakalı bir model hazırlarız ama onun gerçeklikten boyut, şekil, renk, koku vs vs. farklılıkları olur. Bu yüzden tam olarak kopyasıdır diyemeyiz.
    19- Teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır. Bu önermeye katılıyorum, bilim nasıl teknolojinin gelişmesine yarar sağlıyorsa teknoloji de bilimin gelişmesine yarar sağlıyor. Bugün hayal ettiğimiz kurguladığımız herhangi bir şeyi bilime aktarmak için teknolojiye ihtiyaç duyuyoruz.
    20- Bilimsel yöntem sabittir ve değişmez. Bu önermeye tabii ki katılmıyorum. Herkesin farklı bir yöntemi, farklı bir bakış açısı, farklı bir yorumlama kabiliyeti vardır. Bu yüzden herkes aynı teknikleri kullanırsa bir farkındalık yaratılmamış olur. Bir sorun varsa aynı teknikler, aynı yöntemler kullanıldığı için sorun çözülemiyor olabilir. Farklı yöntemler, farklı bakış açıları her zaman önemlidir.
    21- Bu önermeye katılıyorum. Bilimsel modeller bizim gerçekleri yada kavramakta zorluk çekeceğimiz şeyleri daha iyi anlama fırsatı sunar. Bu amaç doğrultusunda modellerimizi teknoloji sayesinde yada yeni bilgiler sayesinde geliştirebilir, gerçeğe daha da yakınlaştırabiliriz.
    kisi.deu.edu.tr/mustafa.erol/insan%20ve%20bilimin%20sinirlari.html
    http://www.sizinti.com.tr/konular/ayrinti/bilimin-gucu-ve-sinirlari.html
    http://www.sizinti.com.tr/konular/ayrinti/bilimin-hangi-yonu-elestirilmeli.html
    http://www.teknoalem.org/bilim-ve-teknoloji-arasindaki-iliski.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 20. önermene katılıyorum. çok güzel açıklamışsın.Şemalar zamanla değişebilecegi için bilimsel yöntemler sabittir diyemeyiz.

      Sil
    2. Evet dediğin gibi şemaların zamanla değişebileceği göz ardı etmemek gerek :)

      Sil
  21. 9- Önermeye katılmıyorum. Çünkü insan önce ne bulacağını hayal eder yani kurgulamaya başlar daha sonra buna ulaşmak için çalışmalar yapar.
    10- Önermeye katılmıyorum. Çünkü evren ve bilim sürekli bir değişim içerisindedir, değişen bir evreni her zaman yakalamak ve açıklamak mümkün olmayabilir.
    11- Önermeye katılmıyorum. Teoriyi, yasanın bir alt basamağı gibi düşünmek doğru değildir. Çünkü ikisi de farklı kavramlardır. Birbiriyle bağlantısı olmayan farklı bilim insanları faklı yerlerde aynı sonuca ulaşırsa, hipotez, teori haline dönüşür. Ancak teorilerin de akıl yürüterek veya deneylerle, az da olsa çürütülme ihtimali vardır. Yasa ise, tüm bilim insanlarının araştırmaları sonucunda aynı sonucu vermiş, herkes tarafından kesin olarak kabul görmüş, çürütülme ve değişebilme olasılığı olmayan, matematiksel olarak ifade edilebilen bir kavramdır.
    12-Önermeye katılıyorum. İnsanlar tarafından hayal edilen merak edilen ve kurgulanan şeylerin deneylerle desteklendikten sonra açıklanmasıyla teoriler oluşturulur.
    13- Önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgilerin zamanla değişmesinin kaynaklarından bir tanesi de insanların bazı durumlara eleştiriyle yaklaşmalarıdır. Bazen bir bilim adamının gözünden kaçan bir durum başka bir bilim adamı tarafından fark edilebilir.
    14- Önermeye katılıyorum. Bilim zamanla ilerler ve yeni olgular meydana getirir. Yani bilimsel bilgi zamanla değişebilir.
    15- Önermeye katılmıyorum. Teoriler yeterince desteklenirse yasalara dönüşürler. Bu teoriler ileride farklı deneyler yapılarak çürütülürse yasada çürütülmüş olur.
    16- Önermeye katılıyorum. Hipotez deneylerle tekrarlanırsa ve sonuç hipotezi destekliyorsa teoriye dönüşür.
    17- Önermeye katılmıyorum. Bilim, insanın evrene olan merakıdır. Bir şeyleri bulma, keşfetme, araştırma, yeni bilgiler peşinde gitmedir. Teknoloji ise bilimin sonucunda ortaya çıkar ve insan gereksinimlerini karşılamak, hayatı daha kolaylaştırmayı amaçlar. Yani teknoloji bilimin uygulamasıdır diyebiliriz.
    18- Önermeye katılmıyorum. Bilimsel modeller gerçeğin birebir aynısı değildir. Sadece evrendeki olguların daha anlaşılır olmasını sağlayan sembollerdir. Öğrenmeyi ve anlamayı kolaylaştırır.
    19- Önermeye katılıyorum. Teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır. Bilimsel bilginin hayata uygulanması teknoloji sayesinde mümkün olmuştur.
    20- Önermeye katılmıyorum. Çünkü derste de bahsettiğimiz gibi kullanılan bilimsel yöntem bilimin çeşitlerine göre değişiklik gösterebilir. Bir bilimsel bilgi ve sanatsal bilgi için kullanılan bilimsel yöntemler birbirinden farklıdır.
    21- Önermeye katılıyorum. Modeller gerçek olduğu düşünülen bilgiyi görsel olarak açıklamaya çalışır. Bu bilgiler değiştikçe bilimsel modellerde değişikliğe uğrayabilirler.


    http://www.dicle.edu.tr/a/skaradogan/3/cbirkok.pdf
    http://bigalioglu.blogcu.com/tez-hipotez-teori-yasa-bilimsel-yontem-bilimsel-dusunce-bi/2870583

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba yaşar 11. önermeyi güzel açıklamışsın ama yasalar çürütülemez demişsin ama ben buna katılmıyorum bence yasaların aksi bulunursa çürütülebilirler. Şu da bir gerçektir ki bunun olması zordur ama imkansız değil.

      Sil
    2. ben 16. önermeye verdiğin yanıta katılmıyorum. hipotez ve teoriler farklı şeylerdir. zamanla birbirine dönüşmesi bana göre yanlış bir kanıdır.

      Sil
  22. 9.önermeye katılmıyorum. çünkü bilimsel yasalar akla ve mantığa uygun deney ve gözlemlerle doğrulanmış olaylardır.Yani bilimsel yasalar kurgulanır,değişmez nitelikler tanıyarak ispatlanır ve keşfedilir.
    10.önermeye katılmıyorum.Bilimsel yasalar bir çok şeyi açıklayamazlar.çünkü hayatımızda her şey sürekli değişmektedir.
    11.önermeye kısmen katılmıyorum. çünkü bilimsel bilgiler bazen çürütülebilir.Fakat bazıları da tekrarlanabilir deney ve gözlemler sonucu oluşturulan genellemeler ile yasalara dönüştürülür.
    12.önermeye katılmıyorum.Çünkü bilimsel teoriler hipotezler kurularak insanlar tarafından kurgulanır ve teoriler yasalara dönüşünce de keşfedilmiş olur.
    Örnek olarak suyun kaldırma kuvveti verilebilir. bir yasadır. değiştirilemez ve keşfedilmiştir.
    13.önermeye katılıyorum. Her bilgi kesin değildir. Yapılan deneylerle bilgiler zaman içerisinde değişebilir, bu yüzden de eleştiriye, yoruma açıktır.
    14. önermeye katılıyorum.Bilimde kesinlik olmadığı için yanlış bilgiler düzeltilebilir,geliştirilebilir.Bunlar da bilimsel bilginin zamanla değiştiğini gösterir.
    15.önermeye katılmıyorum.İnsanların yaptığı deney ve gözlemler sonucu yeni sonuçlar da çıkabilir.,
    16.önermeye katılıyorum.Eğer hipotez deneylerle tekrarlanırsa ve sonuç hipotezi desteklerse teoriye dönüşür.
    17.önermeye katılmıyorum.İnsanlar bilimi kullanarak teknolojiyi elde ederler. İkisi birbiriyle ilişkilidir ama aynı anlamdadır diyemeyiz.
    18.önermeye katılmıyorum.Çünkü bilimsel modeller gerçeğin aynısı olamaz. benzeri olabilir. örnek olarak güneş sistemi modeli verilebilir.
    19. önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimden oluşturulan olguların sonucu olarak teknoloji meydana gelmektedir.
    20.önermeye katılmıyorum.Çünkü her bilimsel bilginin bulunduğu yöntem farklı olabilir. Yöntem de subjektif olduğuna göre sabit olduğundan söz edemeyiz. her insanın da yaklaşım tarzı farklı olduğu için bilimsel yötem değişmez diyemeyiz.
    21. önermeye katılıyorum.Bilimsel modeller gerçeği açıklamamıza yardımcı olur ve zamanla yeni bilgiler doğrultusunda değişebilir. Örnek: Atom modelleri ilk modellere göre değişmiştir.

    http://www.forumlordum.net/misafir-soru-ve-cevaplari/96074-bilimsel-teoriler-zamanla-yasa-olur-mu.html
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Kanun_%28bilim%2
    http://www.teknoalem.org/bilim-ve-teknoloji-arasindaki-iliski.htm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende 16. önermede verdiğin yanıta katılıyorum çünkü bu bir ihtimal ifadesidir ve dönüşmeyeceği gibi çalışmalarla ve araştırmalarla desteklenirse dönüşebilir.

      Sil
  23. 9. önermeye katılmıyorum çünkü ordaki kurgulanamaz ifadesinin yanlış olduğunu düşünmekteyim. bilimsel yasaya ulaşmak için öncelikle kişinin kafasında kurgulanması gerekir. Çünkü Bilimsel yasalar ve teoriler bilim insanlarının hayal gücü ve yaratıcılıkları ile ortaya çıkabilir.Bilimsel yasalar doğrudan keşfedilmez.
    10.önermeye katılmıyorum çünkü; günümüzde hala bilimin açıklayamadığı konular var ve gün geçtikçe ilerleyen teknolojiyle beraber bilimde gelişmektedir. Bide bilimde kesinlik diye bir şey yok değişim içindedir. Geçen haftaki önermemizde de söylemiştik bilimin hala açıklayamadığı konular vardır.Bilimin metafizik, estetik ve ahlaki sorulara cevap verme zorunluluğu yoktur.Bilim evren hakkında çalışmalar yapıyor;ama evren hakkındaki gerçekleri tam olarak ortaya çıkaramıyor.
    11.önermeye katılmıyorum. Çünkü “teoriler olguları açıklamaya çalışırken yasalar bu olguları tanımlamaya çalışır. Yasa, teoriden daha üstün veya daha geçerli bilimsel bir açıklama değildir.”ifadesi yanlıştır.Ayrıca teoriler ve yasalar zamanla değişebilirler.çünkü bilimsel teori henüz kanıtlanmamış bilimsel önermelerdir.örneğin özel görelilik kuramı ve evrim teorisi.
    12.önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel teorileri kurgulanma boyutuna bakarsak insanoğlu ihtiyaçlarına göre kendi bilgileri, hayalgücü ile kurgularlar. Fakat keşfedilmezler kısmı yanlış bir düşüncedir. çünkü bilimsel teorinin amacı yeni bilgi bulmak yani keşfetmektir.Örneğin Suyun kaldırma kuvvetinin bulunmasına banyoda su kovasında bulunan tasın yüzdüğünü görünce fark edilmiş ve bu bence keşfetmektir.
    13.Önermeye katılıyorum.Çünkü;bilimsel bilgi kesin değildir her zaman açık kapı bırakılır ve eleştirilir önceden yapılan araştırma zamanla eleştirilebilir ve değiştirilebilir. Çağdaş bilim anlayışına göre de; bilimsel bilgi kesin değildir, zamanla değişebilir ve bilim insanlarının ön bilgilerine, gözlemlerine ve mantığına dayalı olarak üretilir. Dolayısıyla eleştiriye açıktır.

    YanıtlaSil
  24. 14.önermeye katılıyorum. Bilimde kesinlik olmadığı için, yanlışlar düzeltilebilir, gelişebilir bunlarda bilimsel bilginin zamanla değiştiğini gösterir. Zaten Bilimsel bilgi zaman ve mekana göre değişebilir dediğimiz için bilim sürekli gelişir ve değişir.
    15. önermedeki 'asla' kelimesi önermeyi yanlış kılar. Herşey de olduğu gibi bilimde de kesinlik yoktur.Bilimsel bilginin zamanla değişebildiği gibi bilimsel yasalar da zamanla değişebilir, geliştirilebilir, eksiklikleri görünebilir. Değişen bir örnek verecek olursak;gezegen dizilimi değişti.
    16.önermeye katılıyorum. İyi bir hipotez, problemle ilgili bütün sorulara cevap verebilmeli ve problemi açıklamada yeterli olmalıdır.Bir hipotez kurulduktan sonra çürütülemiyorsa teoriye dönüsebilir.Ancak çürütülürse yeni bir
    hipotezin kurulması gerekmektedir.
    17.Önermeye katılmıyorum Bilim keşfedilmemiş gerçekleri ve kuralları bulma çalışmasıdır. Teknoloji ise bulunan bu gerçekleri pratikleri aktarma çabasıdır.Teknoloji bilimin insanlara sunduğu hayatı kolaylaştırma ve yaşamı güzelleştirme amaçlı uygulamadır.Teknoloji bilim geliştikçe gelişir aynı anlama gelmez.
    18. önermeye katılmıyorum çünkü, Modeller açıklamaya ve anlamaya yardım eden yapılardır ve durumu kolaylaştırırlar.Örneğin, atom ya da elektron gibi yapıları veya kimyasal reaksiyonları model kullanmadan nasıl açıklayabiliriz? Açıklayamayız bundan dolayı modelde gerçeğe yakınlık söz konusudur diye düşünüyorum Çünkü Modeller görünenin bir yansımasıdır.
    19. önermeye katılıyorum. Teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır. bilimsel bilgiler teknolojiye dönüştürülüp insanlar bunu kullanarak hayatı kolaylaştırmak isterler.
    20. önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel yöntem her zaman sabit değildir. Zamanla değişebilir. Kullanılan malzemeler , ortam, yaşam koşulları yada teknolojik gelişmeler değiştikçe bilimsel yöntemler değişebilir. Ayrıca bilimsel yöntem basamakları bilim adamlarına göre de değişkenlik gösterebilir.
    21. önermeye katılıyorum. Bilimsel modeller gerçeği açıklamaya çalışır.Ayrıca modeller de zamanla degışıp daha ıyı modellere donusebılırler.

    YanıtlaSil
  25. http://www.bilgius.com/arama.html
    http://www.fizikogretimi.com/
    http://tr.wikipedia.org/
    http://www.fizikist.com/
    http://www.evrenindili.com/

    YanıtlaSil
  26. 9.Bu önermeye katılmıyorum.Bilim insanları hayal güçlerini ve bilgi birikimlerini de kullanırlar. İnsan önce ne bulacağını hayal eder yani kurgulamaya başlar daha sonra buna ulaşmak için çalışmalar yapar.

    10.Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü yasaların hepsi evrende olup biten olayları açıklamaya yetmiyor.Örneğin big bang deneyi ile evrenin oluşumu anlaşılmaya çalışılmaktadır.Fakat daha kesin bir sonuca ulaşılmamıştır.

    11.Bu önermeye katılmıyorum. Kanunlar ve teoriler ayrı kategorilerde açıklama gücüne sahip olan olgulardır. Aralarında hiyerarşik bir ilişki yoktur. Kanunlar bir olaya açıklama getiremezler; sadece ne olduğunu belirtirler. Teoriler ise o kanunları açıklama ve izah etme gücüne sahiptir. örnek verecek olursak, “Yerçekimi teorisi” ve “Yerçekimi kanunu” olarak iki farklı sınıflama vardır. Yerçekimi teorisinde, yerçekiminin nasıl çalıştığı anlatılırken, yerçekimi kanununda kütle, uzaklık ve yerçekimi kuvveti arasındaki matematiksel ilişki formüle edilir. Kanunlar, bir olayı formül şeklinde tanımlamaya çalışırken teoriler, olayı açıklar.

    12.Bu önermeye katılıyorum.Bilim insanı hayal gücünü ve bilgi birikimini kullanarak kurgulama işlemini yapabilirler.Einstein bile " Hayal gücü bilgiden daha önemlidir." diyerek hayal gücüne dikkat çekmiştir.

    13.Bu önermeye katılıyorum. Bilimde “mutlak doğru ve kesinlik” kavramları yoktur, bilim olasılıklar üzerine yorum yapar, eleştiri ve şüpheye açıktır. Herhangi bir bilimsel bilgi yeni deliller ışığında değiştirilebilir ve geliştirilebilir niteliktedir.

    14.Bu önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgi kesin değildir: Bilimsel bilgi bütün ve “mutlak doğru” değildir. Yeni delillerin ışığında veya aynı verilerin farklı yorumlanmasıyla bilimsel bilgiler değişebilir.

    15. Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü; asla ifadesi kullanılmış, Bilimsel yasalar asla değişmezler diyemeyiz.Yer ve zaman boyutu açısından baktığımızda örneğin yer çekimi kanunu ileride değişebilir.Sadece boyut kavramı bile, yasaların değişmesini gerektirmektedir.

    16.Bu önermeye kısmen katılıyorum.çünkü;Doğrulanabilir hipotezler zamanla teorilere dönüşebilir.Ancak yanlışlanabilir hipotezlerin değiştirilmesi gerekir.

    17. Bu önermeye katılmıyorum.Çünkü; Bilim ve teknoloji ayni değildir fakat iç içedir.İnsan eliyle yapılan her şey teknoloji, bilim ise doğal dünyayı anlamadır.teknoloji insanların yaşantılarını kolaylaştırmak için yapılan araç gereçlerdir ve bu araç gereçlerin yapılabilmesi için bilim önemli rol oynar bilim olmadan teknoloji gelişemez.Yani birbirine bağlıdır ama aynı değildir.

    18.Bu önermeye katılmıyorum. Modeller ancak gerçeğin açıklanmasında, tahmin edilmesinde ve tanımlanmasında yardımcı birer rehber konumunda ve gerçeğe ilişkin ipuçlarıdır. Çünkü göremediğimiz hiçbir nesnenin ya da olgunun kopyası yapılamaz ancak temsili yapılabilir.
    19.Bu önermeye katılıyorum.Bilim geliştikçe teknoloji de gelişecektir.Bilimin çalışmaları teknoloji sayesinde uygulanma olanağı bulmaktadır.

    20.Bu önermeye katılmıyorum.Bilimsel bilgi bile değişken ve eleştirilebilirdir.Bu durumda bilimsel yöntemin sabit ve değişmez olması düşünülemez.

    21.Bu önermeye katılıyorum.Çünkü; Bilimsel modeller, bilim insanlarının gerçeği bulmasında yardımcı birer görev üstlenmiştirler ve gerçeği bire bir yansıtmazlar ancak ipucu verirler. Gerçekliği kanıtlanamadığı için ise zamanla değişebilir, sabit değildir.

    Kaynaklar:
    http://www.evrimagaci.org/makale/6
    http://www.fizikbilimi.gen.tr/teori-ve-kanunlar/
    http://www.evrimagaci.org/index.php/makale/6
    http://www.evrimagaci.org/soru-cevap/46

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba gülsüm 11.önermeyi güzel açıklamışsın bende yorumuna katılıyorum.Teori ve yasa, birbirine dönüşen kavramlar olarak degilde ayrı ayrı kavramlar olarak ele alınmalıdır.

      Sil
    2. selam gülsüm 13. önermeyi iyi açıklmışsın. mutlak doğru ve kesinlik ifadeleri bence de bilim için kullanılamaz.

      Sil
    3. 11. önermede ben örnek verememiştim, yazdıklarına aynen katılıyorum.

      Sil
    4. 14.önermene katılıyorum.Bilimde mutlak bilgi yoktur.

      Sil
  27. 9.önermeye katılmıyorum. Bilim insanları bilimsel bilgiyi gözlemlerle ve deneylerle geliştirilebileceği gibi araştırma yapmadan önce hayal güçlerini kullanarakta kurgulama yapabilirler. Kurgulandıktan sonra da çeşitli yöntemlerle desteklenip yasa haline getirilebilir.
    10.önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasalar evreni açıklamaya çalışır ama tam olarak açıklayamaz. Yasaların hepsi evrende olup biten olayları açıklamaya yetmeyebilir. Açıklanan yasalar da zamanla değişebilir sonuçta evren değişim içindedir kesinlik söz konusu değildir. Örneğin büyük patlama ile evrenin oluşumundaki sırlar anlaşılmaya çalışılmış fakat kesin bir sonuca ulaşılmamıştır.
    11. önermeye katılmıyorum. Bilimsel teoriler zamanla yasalara dönüşmezler. Çünkü bilimsel teori ve yasa birbirinden farklı kavramlardır. Teoriler doğal olgular ve bu olgular arası ilişkilere ait açıklamalar ve çıkarımlarken, yasalar bu olguların gözlenebilen olgular arası ilişkilerine ait genellemelerdir. Yani aralarında hiyerarşik bir ilişki yoktur.
    12.önermeye katılmıyorum. Bilimsel teorinin ortaya konulması sanat alanındaki çalışmalar gibi yaratıcılık gerektirir. Bilim insanları bir bilgiyi merak duyguları ve hayal güçleriyle zihinlerinde kurgulayarak o bilgiyi keşfetmeye başlayabilir. Kısaca bilimsel teoriler hem kurgulanabilir hem de keşfedilebilir.
    13. önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgi, bilim adamları tarafından keşfedilmez, çalışmaları sonucu ortaya konur. Bilim adamı merak ettiği, araştırdığı olgu ya da olayları yorumlayarak onlara bir anlam vermeye çalışır. Bu nedenle, bilimin ileri sürdüğü bilimsel doğruların hiçbiri kesin ve değişmez doğrular değildir.
    14.önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgi son bilgi olmayıp değişime açıktır, yeni bakış açıları ve teknolojik gelişmelerin ışığında kanıtların ortaya çıkmasıyla zaman içinde değişime uğramaktadır. Örneğin, maddenin yıllarca üç hali olduğu kabul edildi, şimdi ise plazma olarak adlandırılan dördüncü halinin olduğu kabul edilmektedir.
    15. önermeye katılmıyorum. Teoriler gibi yasalar da her zaman değişime açıktır.
    16. önermeye katılıyorum. Hipotez, problemin ispatlanmamış geçici çözümüdür. Bilimsel hipotez, deneylerle desteklendikçe ve geniş bir geçerlilik kazandıkça teoriye dönüşür.
    17. önermeye katılmıyorum. Bilim ve teknoloji aynı anlamda değildir fakat birbirleriyle bağlantılıdır. Bilim, insanların yaşadıkları doğayı anlama çabasıdır. Teknoloji ise insanların yaşantılarını kolaylaştırmak için yapılan araç gereçlerdir ve bu araç gereçlerin yapılabilmesi için bilim önemli rol oynar. Kısaca teknoloji bilimin uygulamaya geçmiş halidir, bilimin bir ürünüdür.
    18.önermeye katılmıyorum. Bilimsel modeller gerçeğin tüm özelliklerini yansıtmazlar. Modeller temsil ettikleri gerçek cisimden büyük, küçük ya da cisim ile aynı büyüklükte olabilir. Ama gerçeğin tam bir kopyası değildirler.
    19.önermeye katılıyorum. Teknoloji bilimsel bilgilerin hızla gelişmesini sağlarken bilimsel bilgide teknolojinin ilerlemesini sağlar. Bilimle teknoloji arasında döngüsel bir ilişki vardır.
    20. önermeye katılmıyorum. Her bilim adamının kullanacağı yöntem farklı olabilir. Bilimsel bilginin sabit olmadığı gibi bilimsel yöntem de sabittir diyemeyiz.
    21. önermeye katılıyorum. Bilimsel modeller çalışmaların somut göstergesidir ve gerçeği açıklamaya yardım eder. Bilimsel bilgiler zamanla ve teknolojiyle değişebileceği gibi bilimsel modellerde değişebilir.

    http://www.acikbilim.com/tag/bilimsel-yontem
    http://www.kefdergi.com/pdf/21_2/21_2_21.pdf
    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 11 önermeye katımıyorum demişsin ben buna katılıyorum bilimsel teoriler aksi ispatlanmadıkça yasalaşır.Teoriler olmadan yasa nasıl oluşsun

      Sil
    2. Merhaba mükafat 11.önermeye katılmadığımı şöyle açıklayayım. Teorilerin gelişmiş hâlinin yasa olduğu ve yasaların teorilerden daha güçlü ve inandırıcı olduğu anlayışı doğru değildir. Bilimsel yasalar ve teoriler birbirleriyle ilişkili, fakat farklı türden bilimsel bilgilerdir. Bilimsel yasalar doğal olaylarla ilgili genellemeler veya tanımlamalardır. Bilimsel teoriler ise bu yasaların veya olgular arası ilişkilerin açıklanma şeklidir. ''Teori olmadan yasa nasıl oluşsun'' demişsin örneğin;gazlarla ilgili Boyle yasasının moleküler teoriden daha önce ortaya atılmış olması, bu cümlenin yanlış olduğunu gösteren örneklerden birisidir.

      Sil
  28. 9) önermeye katılmıyorum.bilimsel yasaların keşfedilebilmesi için öncelikle kurgulanması lazım.
    10)katılmıyorum.çünkü açıklanması mümkün olmayan sadece olduğu gibi kabul gören fikirler vardır.
    11)katılıyorum . çünkü aksi ispatlanmadıkça doğruluğuna dair düşünceler varsa yasaya dönüşebilir.
    12)katılıyorum.çünkü keşif kurgudan sonra gelir.
    13)katılıyorum.çünkü bilimin amaçlarından biri olmalıdır.
    14)katılıyorum . çünkü bilimsel bilgi kesin değildir . değişebilir.
    15)katılmıyorum. çünkü yer çekimi kanununun bile olmadığına dair fikirler var .
    16)katılıyorum.teoriler hipoteze ,hipotezler de zamanla yasalara dönüşebilir.
    17)katılmıyorum.çünkü teknoloji bilimin bir ürünüdür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mislina 11. önermeye yaptığın yoruma katılmıyorum çünkü; ikisi farklı olgulardır.teoriler açıklamaya çalışırken; kanunlar formüle eder.
      16.önermede yaptığın yorumda sanki bir yanlışlık var hipotezler doğrulanırsa teorilere dönüşür, teoriler hipoteze değil :)

      Sil
    2. Bende 11. önermeye katılıyorum. Teorilerin aksi ispatlanamazsa eğer zamanla yaslara dönüşür.

      Sil
    3. 11.önermeye verdiğin cevaba katılmıyorum. Çünkü her teori yasaya dönüşemez. Çünkü teoriler yanlışlanabilir.

      Sil
  29. 18)katılmıyorum.çünkü tam bir kopyası demek yanlış olur . modeller sadece onun şemasıdır.
    19)katılıyorum.bilginin uygulanması ve ortaya bir ürünün çıkmış olması teknolojidir ve ikisi uyum içerisindedir.
    20)katılmıyorum.çünkü bilimsel bilgide yöntemleri de değişkendir.
    21)katılıyorum.çünkü modeller bilimsel bilgiyi açıklamaya yardımcı olur.geçmişten günümüze bir çok model geliştirilmiş ve zamanla değişenler de olmuştur.
    http://www.arastirmax.com/system/files/dergiler/5677/makaleler/1/1/arastirmax-fen-teknoloji-ogretmenlerinin-bilimin-dogasina-yonelik-inanislari.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 21. önermeye bende katılıyorum ayrıca bilimsel modeller bizimde soyut bilgileri somutlaştırmamıza yardımcı olur ve bilimsel bilgi değişebileceği gibi modellerde değişebilir .

      Sil
    2. 18. önermede ben de sana katılıyorum.

      Sil
    3. 21.önerme için söylediklerine katılıyorum.Evet geçmişten günümüze bir çok model geliştirilmiş ve zamanla da değişenler olmuştur.

      Sil
  30. 9. önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel yasalar kurgulanamaz ifadesi yanlıştır.Bilimsel yasalar bir olgunun bilim insanı tarafından kurgulanması daha sonra doğrulanması sonucu oluşur. insanlar merak ettikleri şeyi araştırırlar . Merak ettiği şeyi de önce kurgular sonra araştırırlar.
    10. önermeye katılmıyorum. Çünkü yasaların da değişebilirliği vardır. Yasalar gerçeğe en yakın doğrulardır. Ama tam olarak gerçeklerdir diyemeyiz.Yasalar etrafımızda olan olaylara bir yaklaşım sunar ve onların ne olduğunu açıklar. Tam anlamıyla gerçeği yansıtmaz. Yeni bilgilerle kanunlar da değişebilir.
    11. önermeye katılmıyorum. Teori bilgilerin sistematik şekilde biraraya gelmesiyle 'nasıl' 'neden' sorularını cevaplar. Kanun ise ; genellikle tüm sorulara cevap verebilen prensiptir.Teorilerde bilgilerin doğruluğu ispatlanmaya çalışılmaz. Sadece çürütülmeye çalışılır. aksi olmadıkça da o bilgiler doğru kabul edilir . Bu yüzden teoriler yasalara dönüşmez.
    12. önermeye katılıyorum.Çünkü insanlar merak ettikleri şeyleri kurgularlar. Kurgu hayal etmek demektir.İnsanlar hayal ettiği şeyi kurgular ve araştırır.
    13. önermeye katılıyorum.Çünkü bilimsel bilgi kesin olsaydı bilim gelişemez ve yeni şeyler ortaya çıkmazdı.
    14. önermeye katılıyorum. bilimsel bilgi olarak sunulan şeyler yine bilimin yöntemiyle çürütülebilir.Bu çürütülen şeyin yanlış olduğu anlamına gelmez.Evren sürekli değişmekte ve değişen şeylerin bilgisine ulaşmak da oldukça zordur.Örneğin; evrenin oluşumu konusundaki en güçlü teori Büyük Patlama'dır.Bu patlamanın doğruluğu konusundaki veriler oldukça güçlüdür. Ama buna rağmen mutlak doğru budur diyemeyiz. Hala sorulması gereken doğru sorular ve beklenen doğru cevaplar vardır.
    15. önermeye katılmıyorum.Örneğin; yukarıdan havaya bırakılan topun yere düşmesinin '' yerin onu çekmesinden ötürü '' olduğunu açıklayan yer çekimi kuvveti vardır. Ancak izafiyet teorisi ve Kuantum mekaniğine göre esasında cisimler arasnda bir çekim kuvveti bulunmamaktadır.Büyük cisimlerin uzay/zaman düzlemini bükmesinden ötürü daha ufak cisimlerin yörünge hareketleri bizde cisimlerin '' düşüyor gibi'' görünmesi hissini yaratmaktadır. Yani yasa olarak kabul edilen yerçekimi yasasını başka şekilde açıklayan kuramlar da vardır. Kesinlikle değişmezler diyemeyiz.
    16. önermeye katılmıyorum. Çünkü hipotezler bilim insanları tarafından doğrulanamaya değil, çürütülmeye çalışılır.Aksi ispatlanmadığı takdirde o hipotez doğrudur.Aksi ispatlandığında ise hipotez değiştirilir ve yeni hipotez kurulur.Bu hipotezlerden de yola çıkılarak teoriler oluşturulur. Ama hipotezler teorilere dönüşmez.
    17. önermeye katılmıyorum.Çünkü teknoloji ile bilim birbiriyle ilişkilidir. Ama aynı anlamda değildir.Bilim evrende gerçekleşen olayları açıklayabilmek için meydana getirilen girişim iken; teknoloji ise bilimin meydana getirdiği detayları kullanarak bir ürün elde eder. Yani teknoloji bir uygulama bilimidir.
    18. önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel modeller olayların ve durumların temsilleridir.Bilimsel modeller sayesinde geçmişteki ve şimdiki durumlar açıklanır, geleceğe dönük tahminler yapılır. Gerçeği tam olarak yansıtmaz.
    19. önermeye katılıyorum. Çünkü teknoloji teorik bilginin hayata geçirilip, insanların hayatlarını kolaylaştıran uygulama bilimidir.
    20. önermeye katılıyorum. Çünkü ortaya atılan bir hipotezin başakalrı tarafından da sınanabilir olması gerekir.Bunun için de bilimsel yöntemlerin aynı olmsı ve aynı sonuçların elde edilmesi gerekir. Bu nedenle bilimsel yöntemler sabittir, değişmez.
    21. önermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel modeller, gerçekelrin yalnızca gerekli olan özelliklerini içerirler. Elde edilen bilgiyi artırmak ve gerçekleri birbiriyle ilişkilendirmek için kullanılırlar.Şu an var olan bilgilerle geçmişteki bilgiler arasında ilişki kurularak elde edilirler. Ama yeni bilgilerin eksik ya da yanlış olduğu ispatlanırsa da değişirler.

    kaynak
    http://forum.donanimhaber.com/m_66370543/tm.htm
    http://www.evrimagaci.org/makale/6
    http://bilimveteknoloji.nedir.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba nilay 21.önermeyi güzel açıklamışsın.Bende bilimsel modellerin gerçeğin aynısı değil de gerçeğe yakın ve zamanla değişebileceği düşüncesindeyim.

      Sil
    2. 15. önermede yazdıklarına katılıyorum.Bilimsel yasalar asla değişmezler diyemeyiz.

      Sil
    3. 17.önermeye verdiğin cevaba aynen katılıyorum.

      Sil
  31. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  32. 9)Önermeye katılmıyorum. İnsanlar, merak ve kurgu yardımıyla yasaları keşfederler. Kurgulanmaz diyemeyiz.

    10) Bilimsel yasalar evren hakkında kesin olarak bilgi verebilir ama kesin olarak sonuç vermez. Evreni tam anlamak için geniş zaman dilimine ihtiyaç vardır. Evren karmaşık bir yapıya sahiptir, Kozmologlar halen doğada var olan birçok olaya açıklama getirememişlerdir.

    11) Önermeye katılmıyorum. Teoriyi, yasanın bir alt basamağı gibi düşünmek yanlıştır. Çünkü ikisi de farklı kavramlardır. Teori bir olguyu açıklamaya çalışırken, yasa tanımlamaya bir formül şeklinde göstermeye çalışır.

    12) Gözleme yol gösteren teoriler bizim tasarımlarımızdır. İnsan evreni kurgulamadan bilimin sınırlarını zorlayamaz önce beyninde kurgular daha sonra deney ve gözlemlerle keşfeder.
    13)Katılıyorum. Bilimsel bilgi, değişebilir ve eleştiriye her zaman açıktır.

    14)Katılıyorum. Bilimsel bilgiler zamanla değişebilir. Örneğin doğadaki en büyük hız ışık hızı sanılıyordu. Fakat son çalışmalarda ışık hızından daha hızlı bir partikül olduğu bulunmuştur.
    15)Katılmıyorum. Aksi ispat edilene kadar doğruluğunu kabul edebiliriz.

    16)Katılıyorum. Çünkü kontrollü deneyler hipotezi destekler ve doğruluğu ispatlanır ise teoriye dönüşebilirler

    17) Önermeye katılmıyorum. Bilim ve teknoloji iç içedir. Bilim olmadan teknoloji, teknoloji olmadan bilim olmaz ve gelişemezler. İkisi de paralel gelişirler. Teknoloji, bilimin pratikteki uygulama alanıdır demek daha doğrudur.

    18) Bu önermeye katılmıyorum. Modeller gerçeklerinin birebir kopyasıdır diyemeyiz. Sadece yapıları daha kolay anlaşılabilmesi için kabaca basite indirgenmiş halidir.

    19)Katılıyorum. Teknoloji bilimi kullanarak oluşturulan bir uygulama alanıdır. Teknoloji bilimle oluşmuştur. Bilimle beraber bulunan bilgiler teknoloji kullanılarak somut hale getirilir.

    20)Katılmıyorum. Bilimsel yöntem zamanın koşullarıyla birlikte değişebilir. Şartlara bağlı bir durum ama bu konu da bir kesinlikten bahsedemeyiz.

    21) Katılıyorum. Bilimsel modeller, bilim insanlarının gerçeği bulmasında yardımcıdır ve gerçeği bire bir yansıtmazlar. Gerçekliği kanıtlanamadığı için ise zamanla değişebilir, sabit değildir.
    http://www.sosyalbil.selcuk.edu.tr/dergi/sayi21/BERBER,%20N%C4%B0L%C3%9CFER%20CER%C4%B0T.pdf
    http://www.genbilim.com/content/view/4622/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10.önermede kesin bilgi verir fakat kesin sonuç vermez demişsin . kesin bilgiler ile kesin sonuçlar elde edilemez mi.

      Sil
    2. 14.önermene katılıyorum guzel örnek vermişşin

      Sil
    3. Evet aslında haklısın 10. önerme için, elde edilen kesin bir sonuç sayesinde bilgi kesinleşir.

      Sil
  33. 9-Katılıyorum çünkü bilimsel yasa Bilimsel araştırma yöntemleriyle tespit edilmiş olaylar arasındaki ilişkiler sistemidir. Kurgu ise tamamen gerçeklere dayanmaz. Sonucu net olarak belirtmez.bu nedenle bilimsel yasalar keşfedilir. Kurgulanmazlar.

    10- Katılmıyorum çünkü evren hakkındaki her şeyin açıklanması mümkün değildir. Evren soru işaretleriyle doludur. Her sorunun cevabı yeni bir soru ortaya çıkaracaktır.

    11- katılmıyorum çünkü bilimsel teoriler zamanla değil kanıtları arttıkça denendikçe yasalaşır. Bilim insanları tarafından aksi düşünülmediği zaman yasalaşır.

    12-katılmıyorum çünkü kurgulanmaz bilimsel yasalar. Keşfedilir.

    13- katılıyorum çünkü bilgi sürekli değişime açıktır. İnsanoğlu merak ettikçe araştırdıkça yeni bilgilere ulaşacak. Eski bilgiler değişecek ve ya tamamen yanlış sayılacaktır. Kesin bilgiye ulaşmak mümkün değildir.

    14- katılıyorum çünkü her zaman bilgi değişime açıktır.

    15- katılmıyorum çünkü bilimsel yasa da bilim gibi değişime mecburdur. bilgi kesin olmadığı sürece bilimsel yasada değişime açıktır.

    16- katılıyorum, hipotezler denenmeden düşünceyle ortaya atılır. Teoriler sonucu kesin olmasa da denenmiştir. Deney ve gözlem aşamasından sonra hipotez teoriye dönüşür.

    17- katılmıyorum teknoloji bilimin pratik yaşam gereksinimlerinde kullanım şeklidir. Yani bilim pratikte kullanıldığında teknoloji olur.
    18- katılmıyorum, bilimsel modellerin gerçeğin tam kopyası olması için kesin bilgiye ulaşmamız gerekmektedir. Kesin bilgiye ulaşmak mümkün değildir, dolayısıyla gerçek bir bilimsel model mümkün değildir. Zamanla yeni bilgilere ulaştıkça gerçeğe yaklaşır.

    19- katılıyorum, teknoloji bilimin pratikteki kullanım alanıdır.

    20- katılmıyorum, bilim gibi bilimsel yöntemde değişime açıktır.

    21- katılıyorum, araştırıldıkça gelişir ve anlamaya yardımcı olur. modeller gerçeğin benzeri olarak kullanılır ve soyutu somuta çevirmemizde yardımcı olur.

    http://www.toplumdusmani.net/modules/wordbook/entry.php?entryID=5022/bilimsel-yasa-nedir+bilimsel-yasa-ne-demek
    http://www.delinetciler.org/bilim-genel/75174-bilim-ve-teknoloji-arasindaki-iliski.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 20. önermene katılıyorum.Kullanılan bilimsel yöntemler bilimin dallarına göre değişiklik gösterebilir. fen bilimlerinde yaptığımız bilimsel yöntemleri tarih biliminde kullanamayız.

      Sil
  34. 9.öneremeye katılmıyorum çünkü bilimsel yasalar hayal gücü ve merak sonucu kurgulanır
    10.önermeye katılmıyorum çünkü kanunlar en genel anlamıyla evrenin varoluşundan kaynaklı neden bu şekilde oldukları tam olarak bilinmeyen kurallardır. dolayısıyla bütün gerçekleri açıklayamazlar. doğaüstü olaylarıda açıklayamadıkları bir gerçektir.
    11.önermeye katılmıyorum teorilerin doğa yasaları yada doğa kanunları ile ilişkilendirilmesi sadece parça-bütün biçiminde olabileceği kanısındayım yani teori yasaya dönüşmez.
    12.önermeye katılıyorum önce kurgu sonra keşif.
    13.önermeye katılıyorum bilim değişime açıktır kesin değildir görecelidir bu yüzden eleştiriye açıktır.
    14.önermeye katılıyorum çünkü bilimsel bilgi değişebilir zaman meken değişir gözlem değişir bu durumda bilimsel bilgide değişir.
    15.önermeye katılmıyorum çünkü fizikteki gelişmeler bize herşeyin göreceli olduğunu hiçbirşeyin sabit olmak zorunda olmadığını göstermiştir.çünkü evrenimiz tek olmak zorunda değildir. Dolyısıyla evrende her koşulda farklı sonuçlar elde etmek farklı yasaların etki etmesi ve bunların değişime acık olması kesinlikle olasıdır.
    16.önerme önermeye katılıyorum çünkü hipotezler deney ve gözlem sonucu doğrulanır ve teoriye dönüşür.
    17.önermeye katılmıyorum bilim olayları anlama ve açıklama çabasıdır. teknoloji ise insanoğlunun hayatını kolaylastırmak için bilim sonucu oluşmus araç ve gereçlardir.
    18.önermeye katılmıyorum tam bir kopyası demek yanlıştır.tam anlamıyla gerçeği yansıtmaz sadece benzeridiri,.
    19.önermeye katılıyorum bilimin uygulama alanıdır. bilim sonucu oluşur.
    20.önermeye ketılmıyorum fen bilimlerinde yeni bir bilgi edinmek için kullanılan yaklaşım tarzı yöntemdir. sabit değildir değişiebilir.
    21.önermeye katılıyorum bilgi zamanla değiştiği için modellerde değişir ve model gerçeği açıklamaya çalışır.

    http://forum.donanimhaber.com/m_66370543/tm.htm
    http://www.toplumdusmani.net/
    http://tr.wikipedia.org/
    prof.Dr.Mustafa Ergün Felsefeye Giriş (Bilim Felsefesi)



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 17. önermeye verdiğin cevaba katılmakla birlikte bilimle teknolojinin sıkı bir ilişkisi olduğunu da söylemek isterim. Bilim teknolojiyi geliştirirken teknolojinin gelişmesiyle de bilimsel araştırmalarda ilerlemeler olmaktadır.

      Sil
    2. 14. Önermende bilimsel bilgi mekana göre nasıl değişiyor ? Yoksa kontrol değişkenleri değiştiği için mi gözlemler farklı sonuç veriyor ?

      Sil
    3. 14.önermeye verdiğin cevaba aynen katılıyorum ve destekliyorum.

      Sil
    4. 20.önermede savunduğun düşünceye katılıyorum ve ben de senin gibi bilimsel yöntemlerin sabit olmadığını düşünüyorum

      Sil
  35. 9. Önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel yasalar kurgulanır. Bilim insanları merak ve ilgileriyle merak ettiklerini kurgular ve deneyler , gözlem vs. yaparak test etmesi sonucu bilimsel bilgi haline gelir.
    10. önermeye katılmıyorum çünkü hala bilimsel yasaların tam anlamıyla açıklayamadığı olaylar vardır.
    11. önermeye kısmen katılıyorum çünkü dönüşebilir ama bu kesin bir ifade değildir. Teori halinde kalabilir ya da zamanla yanlışlanabilir.
    12. önermeye katılmıyorum çünkü bilim insanları merak ve ilgileriyle kurgular ve kurguladığını çalışmalarıyla ve çabalarıyla keşfeder.
    13. önermeye katılıyorum çünkü bilimde kesinlik yoktur. Zamanla ve teknolojinin gelişmesiyle bilgiler değişebilir ve çürütülebilir.
    14. önermeye katılıyorum çünkü 13. önermede de dediğim gibi bilimde kesin diye bir şey yoktur.
    15. önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel yasalar, bilimsel kuramların uzun süre yanlışlanamaması ile kuramların aldığı addır. Hala yanlışlanmaya açıktır.
    16. önermeye katılıyorum çünkü hipotez araştırma, inceleme vs yaparke ortaya atılan geçici çözüm yollarıdır. Bu hipotezlerin doğruluğu test edilir ve kabul edilirse teorileşir.
    17.önermeye katılmıyorum çünkü bilimle teknoloji arasında bir ilişki vardır ama aynı anlamda değillerdir. Bilimsel çalışmalar teknolojinin gelişmesine yol açarken, teknolojik gelişmelerde bilimsel araştırmaların daha iyi şartlarda gerçekleşmesini sağlar.
    18. önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel bilgiler kesin olmadığı gibi modellere de kesin gerçeği yansıtır diyemeyiz.
    19. önermeye katılıyorum çünkü teknoloji bilimin uygulama alanıdır.Bilimsel çalışmalarla elde ettiğimiz bilgileri teknolojide kullanırız ve geliştiririz.
    20. önermeye katılmıyorum çünkü deney, gözlem, test, ölçme, araştırma bir bilimsel yöntemdir ve sabit değildir, değişebilir. Her bilim insanının şamaları farklıdır ve kullanacağı yöntemlerde farklılaşabilir.
    21. önermeye katılıyorum çünkü bilimsel modeller sayesinde sayut bilgileri kısmende olsa somut bir şekilde inceleme şansımız olur ve bunlar değişebilir.

    http://www.academia.edu/411217/MODERN_BILIMIN_DOGUSU_VE_GELISIMI
    http://www.webilgi.com/bilim/17198-bilimsel-yasa-nedir-
    http://bilimindogasi.net/node/29

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 20. önermeyi güzel açıklamışsın. Bütün insanların şemaları farklı farklıdır.

      Sil
    2. 21. Önermeyi çok güzel açıklamışsın katılıyorum.

      Sil
    3. 9.önermede savunduğun düşünceye ben de katılıyorum Emel. Hayal gücüyle de kurgulanabileceğini düşünüyorum

      Sil
  36. 9. Önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel yasalar bilim insanları tarafından kurgulanır neyi nasıl yapacağına karar verir ve deney gözlem yaparak keşfeder.

    10. Önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel yasalar bize gerçeği tam olarak yansıtamazlar.Bilimsel yasalar aksi ispat edilene kadar genel geçerdir.
    Örnek verecek olursak : Bunun ülkedeki kanunlara benzetebiliriz. Var olan bir kanun '' üst düzey yöneticiler'' tarafından değiştirilmesi kararı alınmadığı sürece her koşulda ve zaman da bulunduğu gibi uygulanmaktadır. Evrenin kanunları da bu şekilde işler.

    11. Önermeye katılıyorum.Örneğin hipotezler hiç bir kuşkuya yer vermeyecek şekilde doğrulanıyorsa, evrensel gerçek haline gelir ve teoriye;teori ise zamanla kurama aksi ispat edilmezse eğer kuramda zamanla yasaya dönüşür.

    12.Önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel teoriler bilim insanları tarafından kurgulanırlar ve daha sonra deney ve gözlemle keşfedilir. hem kurgulama hem de keşfetme söz konusudur.

    13.Önermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel bilgi gelişir aksi ispat edilene dek kullanılır.Asla kesinlik ifade etmez.

    14. Önermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel bilginin aksi ispat edilir ise bilimsel bilgi değişir.
    Örneğin; Dünya merkezli sistemden.......... güneş merkezli sisteme
    Atom modelleri (bir sürü atom modelleri ortaya atılmış ve en iyi açıklama getiren günümüz atom modeli kullanılmaktadır. Daha iyi bir model çıkarsa ortaya şimdi kullandığımız atom modeli yerine onu kullanırız.)

    15. Önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel yasa yanlışlanır ise doğruluğu çürütülmüş olur. Bu yüzden asla diyemeyiz.

    16.Önermeye katılıyorum. Çünkü hipotezler doğrulanır ve aksi ispatlanamazsa eğer zamanla teoriye dönüşür.

    17. Önermeye katılmıyorum. Bilim ve teknoloji birbirinden farklıdır. bilim teoriler oluşturur teknoloji ise bu teorileri uygular ve bize sunar.

    18. Önermeye katılmıyorum.14. önermede de açıkladığım gibi yerine daha açıklayıcı ve diğerini çürüten bir model gelirse değişime uğrar.

    19. Önermeye katılıyorum. 17. önermede de ifade ettiğim gibi bilimin uygulama alanıdır.

    20. Önermeye katılmıyorum. Çünkü her bilim insanı farklı farklı düşüncelere sahiptir ve bilimsel bilgiyi bulurken kullanacağı yöntemlerde farklıdır.

    21.Önermeye katılıyorum. önceki önermelerde de açıkladığım gibi aksi veye daha iyi açıklayan bir model ortaya atılır ise değişime uğrar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Büşra 10.önermeyi iyi açıklamışsın.Çünkü hayatımızda her şey bir değişim içerindedir.

      Sil
    2. 14. önermede verdiğin örnekler güzel, açıklayıcı olmuş.

      Sil
    3. 14.önermene bende katılıyorum ve oldukça açıklayıcı yazmışsın

      Sil
    4. Merhaba büşra... Ben de 14.önermede verdiğin örneklerin bu önerme için gayet güzel bir örnek olduğunu düşünüyor ve bilimsel bilgilerin zamanla değişebileceğini savunuyorum

      Sil
  37. 9. önermeye katılmıyorum.Çünkü, bu cümledeki 'kurgulanmaz' ifadesi bu önermeyi hatalı kılar.Bilimsel yasalar akla ve mantığa uygun deney ve gözlemlerle doğrulanmış olaylardır.Yani bilimsel yasalar önce kurgulanır sonra keşfedilir.
    10. önermeye katılmıyorum.Çünkü, bilimsel bir gerçek zamanla değişebilir.Evren de karmaşık ve somut bir yapıya sahiptir.Bu yüzden yasalar gerçeği tam olarak açıklayamaz.
    11. önermeye katılmıyorum.Çünkü, her teori yasaya dönüşemez.Teori ve yasa birbirinden ayrı kavramlardır.Yasalar değişmezlik ilkesine sahiptir Yasalaşan her bilgi önce teoridir Ancak teoriler çürütülebilir.Dolayısıyla yasaya dönüşmeden yok olabilir.
    12.önermeye katılıyorum.Çünkü, 9. önerme için yazdıklarım geçerlidir.Bilim insanı hayal gücünü ve bilgi birikimini kullanarak kurgulama işlemini yapabilirler. Keşfetmek var olduğu bilinmeyen bir şeyi bulmaktır fakat ,bilimde var olan bilgiler bilim insanları tarafından keşfedilemez araştırma,deney ,hayal gücü,yaratıcılıkla belli bir düzene göre kurgulanır.
    13. önermeye katılıyorum.Çünkü bilimde kesinlik yoktur. Bilimin sunduğu bütün bilgiler değişime ve eleştiriye açıktır.Eleştiriye açık olmasa her bilgi değişmeden sonsuza kadar kabul görürdü.İik bulunduğu şekilde.
    14. önermeye katılıyorum.Çünkü, zaman içerisinde bilimin,yöntem ve teknolojinin gelişmesi bilimsel bilgilerinde değişmesini sağlayabilir.
    15. önermeye katılmıyorum.Çünkü,yasaların doğruluğu evrensel olarak kabul görse bile ''asla değişmezler''denilemez.Bilimsel bilgi zamanla değişebiliyorsa bilimsel yasalar da zamanla değişebilir, geliştirilebilir.
    16. önermeye katılıyorum.Çünkü, hipotez birçok deney ve tekrarlar sonunda da aynı sonucu verirse teoriye dönüşebilir.
    17.önermeye katılmıyorum.Çünkü,bilim ve teknoloji farklı fakat birbirine bağlı iki kavramdır.BİLİM:özne ile nesne arasındaki etkileşimin ürünüdür.TEKNOLOJİ bilimde üretilen ilerlemelerdir , bilimden yararlanarak ürünler oluşturur.bilim teknolojiyi kapsar.
    18.önermeye katılmıyorum.Çünkü,modeller bir konu ya da olayın anlaşılmasını kolaylaştırmak amacıyla tasarlanırlar.Ancak olayın tam olarak gerçek niteliğini belirtmezler.Örneğin, atom modeli şu anki bilimsel bilgiler ışığında tasarlanmıştır. Gelecekte aksi bir durum ortaya çıkabilir.Yani model gerçeğin tıpkısıdır diyemeyiz.
    19.önermeye katılıyorum.Çünkü, bilimin çalışmaları teknoloji sayesinde uygulanma olanağı bulmaktadır.
    20. önermeye katılmıyrum.Çünkü, elde edilmek istenen bilgiye göre kullanılan bilimsel yöntemler değişebilir.
    21..önermeye katılıyorum.Çünkü, gelişen teknoloji sayesinde değişen bilgiler geliştirilen bilgiler olabilir.Dolayısıyla bilimsel modelde zamanla değişim gösterebilir.
    http://www.acikbilim.com/tag/bilimsel-yontem
    http://www.teknolojide.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 17 önermeyi güzel açıklamışsın bende aynı fikirdeyim bilim geliştikçe teknoloji gelişir.

      Sil
    2. 12. önermeye bende katılıyorum. çünkü bilimsel yasalar keşfedileceği gibi kurgulanadabilir.

      Sil
  38. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  39. 9.Önermeye katılmıyorum. Çünkü: Bilimsel yasalar oluşturulurken daha öncesinden bu yasaların kurgulanmış olması gerekmektedir. Yasalar kurgulanır ve bu kurgular üzerine çalışmalar yapılır.
    10.Önermeye kısmen katılıyorum. Çünkü: Bilimsel yasalar evren hakkındaki bazı gerçekleri açıklar ancak tüm gerçekleri açıklayamaz. Günümüzde tam olarak açıklanamayan metafizik ve dini gerçekler vardır.
    11.Önermeye kısmen katılıyorum. Çünkü: Teorilerin uzun bir süre aksi ispatlanamaz ise bu teoriler yasalara dönüşebilir. Kesinlikle demiyorum bu yüzden kısmen katılıyorum.
    12.Önermeye katılıyorum. Çünkü: Teoriler kurgulardan oluşur keşfedilirse yasa olur.
    13.Önermeye katılıyorum. Çünkü: Bilimsel bilgilerde kesinlik yoktur. Genel geçerdir. Kesinlik olsaydı yani eleştiriye kapalı olsaydı bilimde ilerleme olmazdı.
    14.Önermeye katılıyorum. Çünkü: Bilimsel bilgiler kesin değildir değişebilir. Örneğin “Atom parçalanamaz” deniliyordu ancak şuan atom elektron nötron ve proton olarak parçalanıyor.
    15.Önermeye katılmıyorum. Çünkü: Aksi ispatlanınca yasalar değişebilir.
    16.Önermeye katılıyorum. Çünkü: Hipotezler zamanla kabul görürse ve deney ve gözlemlerle doğrulanırsa teorilere dönüşebilir.
    17.Önermeye katılmıyorum. Çünkü: Teknoloji bilimin altındadır. Bilimsel çalışmalara teknoloji yardım eder ve bilimin gelişmesine katkılarda bulunur. Bilim ve teknoloji ayrı ayrı düşünülemez fakat birbirinden farklıdır.
    18.Önermeye katılmıyorum. Çünkü: Bilimsel modeller gerçeğin kopyası değildir. Sadece gerçeğe benzerdir.
    19.Önermeye katılıyorum. Çünkü: Teknoloji teorik bilginin Pratiğe dökülmüş halidir. Yani uygulama alanıdır.
    20.Önermeye katılmıyorum. Çünkü: Buradaki “sabittir ve değişmez” ifadeleri bu önermeyi hatalı kılar. Bilimsel yöntem kişiden kişiye, zamandan zamana ve ortamdan ortama değişebilir.
    21.Önermeye katılıyorum. Çünkü: Bilimsel modeller gerçeğe yakın ve benzerdir. Ancak zamanla değişebilir. Örneğin Atom modelleri zaman geçtikçe değişmiştir. Thomson Rutherford Dalton gibi atom modelleri vb.


    http://tr.wikipedia.org/wiki/Kurgu
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://www.fizikogretmeni.com/hipotez-teori-ve-kanun
    http://www.fizikdeneyleri.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10. önermeye kısmen katılıyorum demişsin ben katılmıyorum. Çünkü asla değişmeyen bir yasa veye bilimsel bilgi yok ki.bilimsel yasalar aksi ispat edilene kadar geçerlidir. hiç bir yasaya asla kesin diyemeyiz.

      Sil
    2. 10. önermede kısmen katılmıyorum demişsin açıklamanda zaten demişsin dini ve metafizik konularını açıklayamaz diye bu yüzden katılmaman gerekir bence

      Sil
    3. 12.önermeye katılmıyorum.Bence ilk keşif daha sonra onun üzerine kurgu yapılı8r.

      Sil
    4. 10. önermeye kısmen katılıyorum demişsin ben bu önermeye hiç katılmıyorum çünkü kesin birşey söz konusu değildir

      Sil
    5. bende10.önermeye kısmen katılıyorm. bazı olaylar için kesin sonuçlar vardır.

      Sil
    6. 10.önermeye için bazı olayların kesin sonucu vardır demişsin mesela ?

      Sil
  40. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  41. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  42. http://www.evrimagaci.org/index.php/makale/6
    http://www.turkcebilgi.com/bilimsel-bilgiler-zamanla-nasil-yasa-olur
    http://www.diyadinnet.com/YararliBilgiler-214&Bilgi=bilim-ve-teknoloji

    YanıtlaSil
  43. 9.önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel yasalar,bilimsel teorilerin ispatlanmış ve artık çürütülemeyecek hale gelmesiyle oluşturulur. Bilimsel teoriler ise hipotezlere dayanır. Hipotezler, olayları bir nedene ve sonuca bağlamak için tasarlanan önermelerdir. bu önermeler tasarlanırken hayal gücü kullanılır. Yani bilimsel yasaların kökeninde kurgu vardır.
    10.önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasalar evreni tam olarak açıklayamaz. Çünkü bilimsel yasalar,insanların evreni açıklamak için kullandığı araçlardır. Yani bilimsel yasalar açıklanırken gözden kaçan bazı olaylar olabilir. Bilimsel yasaların bazen değişebilmesinin nedeni de budur.
    11.önermeye katılmıyorum. Teoriler insanların hipotezlerle yani varsayımlarla tasarladığı önermelerdir. Bu varsayımlar ispatlanır ve çürütülemeyecek duruma geldiğinde bilimsel yasalara dönüşür. Her varsayımın doğru olması imkansızdır. Çünkü varsayımlar insanların hayal gücüyle oluşturulur. Hayal gücüyle oluşturulan her şeyin doğru olma ihtimali yoktur. Bu yüzden her teori bilimsel yasaya dönüşemez.
    12.önermeye katılmıyorum. Önermede teoriler kurgularla oluşturulur kısmı doğrudur. Ancak keşfedilmez kısmı yanlıştır. Çünkü kurgunun oluşabilmesi için öncelikle keşfin olması gerekir. Örneğin geçtiğimiz yıllarda keşfedilen Kepler 22-b gezegeniyle,bilim insanlarında "acaba bu gezegende yaşam olabilir mi? insanların yeni evi olabilir mi?" gibi sorular oluşmuş ve kurgular yapılmaya başlanmıştır.
    13.önermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel bilgi ispatlanmamıştır ve kesin bir doğruluğu yoktur bu yüzden eleştiriye açıktır.
    14.önermeye katılıyorum. 13.önermede de dediğim gibi bilimsel bilginin bir kesinliği yoktur. Bu yüzden de zamanla değişebilir.
    15.önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel yasalar evreni tam olarak açıklayamaz. Evreni tam anlamıyla açıklamak imkansızdır. Bu yüzden yasaların değişmesi söz konusu olabilir.
    16.önermeye katılmıyorum.Hipotezin doğruluğu ispatlanmadığı sürece teoriye dönüşemez. Hipotezlerin yanlış olma ihtimali vardır. Çünkü temelinde varsayım ve hayal gücü vardır.Eğer hipotez de yanlışlık varsa bu düzeltilir ve böylece hipoteze dönüşür.
    17.önermeye katılmıyorum. Teknoloji,bilime ulaşmak ve sonuçlarını uygulamak için kullanılan araçlardır.
    18.önermeye katılmıyorum. Çünkü modeller bilim insanlarının tahminleri ve düşünceleriyle oluşturulur. Bilim insanlarının gerçeği tam anlamıyla görmesi imkansızdır. Gezegen sistemi modeli oluşturulurken evrendeki gezegenlerin,meteorların,yıldızların,galaksilerin...vb gökcisimlerinin bir kopyası yapılamaz. Çünkü daha keşfedilemeyen gök cisimler ide vardır.
    19.önermeye katılıyorum. 17.önermede de dediğim gibi Teknoloji,bilime ulaşmak ve sonuçlarını uygulamak için kullanılan araçlardır.
    20.önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel yöntemler kişiden kişiye,zamandan zamana ve mekandan mekana değişebilir.
    21.önermeye kesinlikle katılıyorum. Çünkü modeller yalnızca günümüz koşullarında bilinen bilgiler tarafından oluşturulur. Bilim ise günden güne ilerlemektedir. Örneğin güneş sistemi modelinde Plüton bir gezegen olarak sayılırken daha sonra çıkarılmıştır. Ve bir çok bilinmeyen gök cisminin keşfinden sonra modeller değişmiştir.

    KAYNAKLAR:
    http://www.toplumdusmani.net/modules/wordbook/entry.php?entryID=5022/bilimsel-yasa-nedir+bilimsel-yasa-ne-demek
    http://hipotez.nedir.com/
    http://www.acikbilim.com/2012/01/dosyalar/kizil-mars-dunyalastirma-nelere-gebe.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10.önermeye bende katılmıyorum bencede bilimsel yasalar evreni tam olarak açıklayamazlar.

      Sil
    2. Merhaba Dilber, 18.önermeye verdiğin cevaba tamamen katılıyorum.

      Sil
  44. 9.önermeye katılmıyorum. Çünkü; Hayal gücü, fiziksel olarak mevcut olmadığınız veya olamayacağınız ortamlarda gelişen olayları beynimizde sanal olarak görüntüleyebilme yeteneğidir. Bu yeteneğe sahip olan insanlar, başkalarının hiçbir zaman ortaya çıkaramayacağı ya da çok sonraları bulunacak şeyleri ortaya çıkarabilir.
    10.önermeye katılmıyorum. Çünkü: Bilimsel yasalar evrendeki çoğu olayı açıklayamaz. Örneğin; big bang deneyi ile evrenin oluşumu anlaşılmaya çalışılmaktadır fakat daha kesin bir sonuca ulaşılmamıştır.
    11.önermeye katılmıyorum. Çünkü: Burada kesin bir yargı vardır,kesinlik ifadesi kabul edilemez. Teoriler olguları açıklamaya çalışırken yasalar bu olguları tanımlamaya çalışır.
    12.önermeye katılmıyorum. Çünkü: Kurdu ve keşif iç içedir,insan evreni kurgulamadan bilimin sınırlarını zorlayamaz önce beyninde kurgular daha sonra deney ve gözlemlerle keşfeder.
    13. önermeye katılıyorum. Çünkü: Bilimsel bilgiler değişime, eleştiriye açıktır. Bilimin yenilenebilir bir özelliği vardır.
    14. önermeye katılıyorum. Çünkü: aksi ispatlandığı sürece bilimsel bilginin değişilebilirliği kaçınılmazdır.
    15. önermeye katılmıyorum. Çünkü: Bilimsel bilgi değişebilir, geliştirilebilir.
    16.önermeye katılıyorum. Çünkü: Burada bir kesinlik ifadesi yoktur ve yapılan deneyler ve gözlemler bize sürekli aynı sonucu veriyor ise hipotezler teoriye dönüşebilir. Ama kesin dönüşür diyemeyiz.
    17.önermeye katılmıyorum. Çünkü:Teknoloji bilimin gelişmesine bağlı olarak gelişen bilimin bir alt dalıdır. Bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmanın daha uygun şartlarda yapılmasını sağlar ve bilimsel gelişmeyi hızlandırır. Hayatı kolaylaştırma çabasındadır.
    18.önermeye katılmıyorum. Çünkü: Bilimsel modeller gerçeğin kopyası değildir. Bu modeller sadece yardımcıdırlar. Bu modeller teorilerde olduğu gibi zamanla ve bilgimizin sınırları geliştikçe, kendimizi ilerlettikçe değişebilirler.
    19.önermeye katılıyorum. Çünkü: Teknoloji bilimin pratikte uygulama alanıdır.
    20.önermeye katılmıyorum. Çünkü: Her problem aynı yöntemler ile çözülmez.Farklı yöntemlerle de sonuca gidilebilir. Sabit, tek bir bilimsel yöntem olamaz.
    21.önermeye katılıyorum. Çünkü: Bilimsel modeller gerçeği açıklamaya yardım eder ve bu modeller zamanlar geliştirilebilir,bazı eklemeler ve çıkarmalar da yapılabilir.

    KAYNAK: www.msxlabs.org
    www.fizikogretmeni.com
    http://www.acikbilim.com/tag/bilimsel-yontem
    tubitak.gov.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 21.önermede harika bir cevap vermişsin. tamamen katılıyorum san.

      Sil
  45. 9 Katılmıyorum.Bilimsel yasalar kurgulanmadan keşfedilmez. önce zihinde hayal edilir,tasarlanılır sonra ispat edilmeye çalışır.Hipotezler önce bilim adamı tarafından bilgi birikimlerine dayanarak kurgulanılır teoriye dönüştürülür.İspatlandığında bilimsel yasalara dönüşür. İnsan yaratıcılığı ve hayal gücü ile gözlemlerin yorumlanmasıdır.


    10 katılmıyorum,bilimsel yasalar evreni tam anlamıyla açıklayamaz. bilim sadece evrenin çok az kısmını açıklamayı başarmış bu açıklanan bilgileri çoğu da tam olarak açıklayamamıştır. Örneğin yaşamın başlangıcının tam olarak açıklayamaması ,mitolojik ögeleri açıklayamaması,dogaüstü olayları açıklayamaması gibi
    11 katılıyorum bilimsel teoriler aksi ispatlanmadıkça yasalara dönüşebilirler.

    12 kısmen katılıyorum Bilimsel bilgiler insanlar tarafından hayal edilip , kurgulanır daha sonra keşfedilirler. ancak teori haline gelmesi için çesitli gözlem ve deneylerin yapılması gerekir bunlar yapıldığı zaman da keşfedilmiş olur

    13 Katılıyorum.Eleştiriye açıktır. Aksine kanıt gösterildiği zaman bilimsel bilgi geçerliliğini yitirebilir.Bilimin sunduğu bütün bilgiler değişime ve eleştiriye açıktır. Bilim ne denli akla uygun görünse de, eleştirel ve değişime açık yönünü elden bırakmaz. Bilimin bu özelliği ona kendi kendine düzeltme olanağı verir.

    14 katılıyorum çünkü geçmişte bulunan bir bilgi zamanla yeni keşifler ve kurgulamalarla çürütülebilir ve çürütülebilindiği içinde zamanla değişebilir.örneğin verem hastalığından dolayı geçmişte birçok kişi ölmüş ve tedavisinin mümkün olmadığı söyleniyormuş.fakat yeni biyoteknolojik gelişmelerle tedavisi imkansız düşünülen hastalığa çare bulunmuştur.

    15 katılımıyorum. Bilimsel bilgi eleştiriye açıktır.bu da bilimsel bilginin aksi ispatlandığı sürece değişebilir olduğunu gösterir.
    16 Katılıyorum .Deney ve gözlemler hipotezi doğrularsa hipotez geçerlik kazanır. Hipotez de geniş bir geçerlilik kazanırsa teori adını alır.
    17 Katılmıyorum, bilim ve teknoloji aynı anlamda değildir. Teknoloji bilimin gelişmesine bağlı olarak gelişen bilimin alt dalıdır. Bilimle teknoloji arasında doğal bir döngüsel bir ilişki vardır.Bilim geliştikçe teknoloji gelişir.

    18.Katılmıyorum.Modeller evrenin karmaşıklığını anlaya bilmek
    için oluşturulmuş basit şekillerdir.Gerçeğin tam bir kopyası diyemeyiz.

    19. katılıyorum.Bilim geliştikçe teknoloji de gelişecektir.Bilimin çalışmaları teknoloji sayesinde uygulanma olanağı bulmaktadır.

    20 katılmıyorum geçen ders ögrenmiştik. Bilimin alt dallarını biliyoruz ve bunları bulabilmek için farklı yöntemler kullanırız.Yani bilimsel yöntem sabit değildir.

    21 katılıyorum çünkü bilgiye ulaşmak için yardımcı olarak modeller kullanılır.Araştırılan bilgi yanlışlanırsa modellerde degişebilir.

    http://www.teknolojide.com
    www.bilimindogasi.net

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mükafatcığım 1. önermene katılmıyorum . yasalar zaten vardır. kaşfedilir. kurgulanmazlar.

      Sil
    2. Canm 14. Önermende bilimsel bilginin değişebilirliği verdiğin örnekle çok iyi açıklamşsn.

      Sil
    3. 21. önermeye bende katılıyorum.bilimsel modeller insan zihninde bir şema oluşmasını sağlar bu yüzden öğrenme kolaylaşır bbilgi 3 boyutlu öğrenilmiş olur.

      Sil
  46. 9. Ben bu önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasalar insanlar tarafından kurgulanabilir. . Bilimsel yasalarda bilgi üreterek gelişir ve bilginin üretilmesinde akıl, mantık ve kurgunun önemi büyüktür. Yasalar kurgulanır ve bu kurgular üzerine çalışmalar yapılarak keşfedilir.
    10.önermeye kısmen katılıyorum.Evren hakkındaki tüm gerçekleri tam olarak açıklaması mümkün değildir. Çünkü bilimsel bilgiler kesin bilgiler değil, zamanla değişebilir.Şu an güneşin durumuna göre burcların degiştigi ortaya atılmaktadır.Aslında bizim bildiğimiz burçların gerçek burç olmadığı da bunun örneğidir.
    11. önerme ye katılmıyorum. Çünkü teoriler ve yasalar farklı bilimsel bilgilerdir. Yasalar, genel kanıya göre kabul görmüş, değişmez nitelik kazanmış, yanlışlanma olasılığı olmayan gerçek bilgidir.Fakat daha sonra bu bilgiler yanlışlanabilir.
    12.önerme ye katılmıyorum .yasalar kesfedildikten sonra kurgulanır.Yanı akıl ve mantık yürütülür.
    13. Önermeye katılıyorum. Çünkü, bilim ve bilime olan bakış açısı, zamanla değişikliğe uğramıştır. Bilimsel bilgi kesin bilgidir,Eleştiriye açıktır.eleştiriye acık olması da bi anlamda doğrunun bulunmasında önceliktir.
    14.önermeye katılıyorum..Mesela tarihi olaylara ait bilgiler, olayın geçtiği döneme ait verilere dayanır. Bu nedenle tarih bilgilerine değişmez doğrular olarak kabul edemeyiz
    15. Önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel bilgiler zamanla değişebilirler.Her yeni bilgi eski teori veya yasayı çüretebilir.
    16 Önermeye katılıyorum..Hipotez; yapılacak bir araştırma ve ya deneyde öne sürdüğümüz düşüncelerdir. Yani sonucu bilmeden yapılan tahminlerdir. Daha sonra ki basamak ise bunu acıklamaktır bunun içinde teori basamagına gecilir.
    17.Bu önermeye katılmıyorum.Birbirinden farklıdır, fakat birbirini tamamlar.bilimin sınırı yoktur, teknolojiyi kapsar..Teknoloji bilim olmadan gelişemez.
    18.önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel modeller gerçeğin aynısı değildir. Bizim anlamamız açısından küçültülmüş somut yapılardır.Birebir aynısı olamaz.
    19..önermeye katılıyorum .Bilimsel bilginin uygulanması teknolojiyle uygulamaya dökülür.
    20.öneremeye katılmıyorum.Her bir bilimsel bilgiyi farklı bir bilimsel yöntemle ulaşılır.Değişmez bir bilgi olarak bakılan yasa bile değişiyorsa yöntem de degişebilir.
    21.önermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel modeller sınırlılıkları olsa da gerçeği açıklamaya yardım etmekte ve bilimde bilgi degiştiği için modellerde değişir.
    http://search.webssearches.com/search/web?type=ds&channel=other&q=kurgu%20nedir
    http://www.tarihportali.org/tarih-bilimi-ders-notlari/11554-tarihi-bilgilerin-degisebilir-ozelligi-ders-notu.html
    https://hasanyolcu.wordpress.com/fen-ve-teknoloji-dersi-tartisma-konusu-2/
    http://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/210819-bilim-ve-teknoloji-arasindaki-farklar-nedir.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 17.önermede tamamen sana katılıyorum.Bende bilim ve teknolojinin birbirini tamamladığını düşünüyorum.

      Sil
    2. 19. önermene katılıyorum.Bilim insanların bir şeyler açıklama çabasıdır. Teknoloji ise bilimin uygulanmış halidir.

      Sil
    3. 15. önerme için düşündüklerine katılıyorum.Bana görede edinilen yeni bilgiler kabul görülmüş bir teoriyi çürütebilir.

      Sil
  47. 9):kurgu olmadan ,hayal gücü olmadan bir ürünün ortaya çıkmaz.bunun için bu önermeye katılmıyorum
    10. bu önermeye katılmıyorum. Evren dediğimiz olgu bilimsel olarak sonsuzdur Ve bilim bu sonsuzluğu açıklayamaz.
    11) Bu öneriye kısmen katılıyorum.bilimsel teoriler zamnla yasalara dönüşebilir ancak hiç birşey kesin olmadığından yasaların da aksi ortaya çıkabilir ve yasa olmaktan çıkar.
    12)bu öneriye kısmen katılıyorum insanlar hayal ederek kafalarında kurgularlar ve kurguladıkları şeyleri keşfetmek için çabalarlar .
    13)bu öneriye katılıyorum bilimsel bilgkesin değildir ve eleştiriye açıktır eleştiri olmasa zaten bilimde ilerleme olmazdı.
    14)bu önermeye katılıyorum bilimsel bilgi zamanla değişebilir.aksi ispat edilebilir.
    15)bu öneriye katılmıyorum 14.önermede de dediğim gibi değişebilir.
    16)bu öneriye katılıyorum hipotezlerin doğruluğu kesinleşirse teoriye dönüşebilir.
    17)katılmıyorum çünkü teknolojı bılımı kullarak ınsanların dogaya egemen hakım olmalarına olanak saglar.yani teknolojinin gelişmesi vede yasamını sürdürmesi için bilime ihtiyacı vardır
    18). kesin olarak böyle birşey diyemeyiz. Örneğin atom modeli şu anki bilimsel bilgiler ışığında tasarlanmıştır. Gelecekte aksi bir atom yapısı ortaya atılırsa günümüzde ki atom modeli de değişir.. yani model gerçeğin tıpkısıdır diyemiyoruz.
    19)önermeye katılıyorum çünkü teknoloji teorik bilimin uygulama ve pratiğe dökme şeklidir.ör.optikte ki teoik bilgi kullanılarak teleskop vb teknolojik aletler elde edilir.
    20).önermeye katılmıyorum.tek bir yöntemle sınırlı değildir.elimizdeki bilgi ve verilere göre farklı yöntemler de kullanılabilir.
    21)Katılıyorum çünkügerçği açıklamaya yardım eder. bilimsel modeller atom modelinde olduğu gibi zamanla değişebilirler. Bohr atom modeli, modern atom modeli gibi.

    http://www.evrimagaci.org/index.php/makale/6
    http://www.teknolojide.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 15. önermeyi çok güzel açıklamışsın. bilimsel bilgiler yeni bulgularla değişirler

      Sil
    2. 10.önerme yi gayet açık şekilde açıklamışsın

      Sil
    3. 11. önermene katılmıyorum. yasalar değişmezler kanunlardır. teoriler çürütülebileceğinden yasaya döneüşmezler.

      Sil
  48. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  49. 9-Bilimsel yasalar keşfedilir, insanlar tarafından kurgulanmaz. Bu

    önermeye katılmıyorum. bilimadamları, olan bir durumu ortaya

    koyabilmek için bildiklerinden yola çıkarak yorum yapmak zorundalar.
    10-Bilimsel yasalar, evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklar. bu

    önermeye katılmıyorum bilimsel yasalar yapılabilen en makul açıklama

    olduğu için kabul edilir. bilimin ilerlemesi ile mevcut yasalardan daha

    iyisi bulunabilir. bu da yasanın tam bir açıklama olmadığını gösteriri.
    11-Bilimsel teoriler zamanla yasalara dönüşürler. bu önermeye

    katılmıyorum. bilimsel teoriler yasaların açıklamaya çalışır. yerçekimi bir

    yasadır yerin neden çektiğini açıklamaz çekimin nasıl olduğunu açıklar.

    fakat yerin neden çektiğini eintein uzayın bükümlü yapısından

    kaynaklandığı ifadesi bir teoridir.
    12- Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler. bu

    önermeye katılıyorum. teoriler bir nevi güçlü tahminlerdir.
    13- Bilimsel bilgi kesin değildir, eleştiriye açıktır. bu önermeye

    katılıyorum. bilimin bir özelliğide dogmatik olmamasıdır bilimsel bilgiler

    eleştirilir ve bazen yeni bulgularla geçerliliğini yitirebilir.
    14- Bilimsel bilgiler zamanla değişebilirler. bu önermeye katılıyorum.

    ilerleme ile birlikte yeni bulgular ile revize edilirler.
    15- Bilimsel yasalar asla değişmezler. bu önermeye katılmıyorum. bazı

    yasalar zamanla değişebilir.
    16-Bilimsel hipotezler zamanla teorilere dönüşebilirler.bu önermeye

    katılıyorum. hipotezlerin doğrulanması sonucu teoriye döşürler. teoriler

    geniş kabul görmüş hipotezlerdir.
    17- Bilim ve teknoloji aynı anlamdadır. bu önermeye katılmıyorum.

    teknoloji bilimin pratikteki halidir aynı anlama gelmez
    18- Bilimsel modeller (güneş sistemi, atom modeli gibi) gerçeğin tam bir

    kopyasıdır. bu önermeye katılmıyorum. gerçegin tam bir kopyası olması

    için herşeyiyle aynı olması gerekir. örneğin atom modelinde elektronlar

    harektesizdir. gerçekte ise hareket halindeler.
    19- Teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır. bu önermeye katılıyorum.

    teknoloji bilimin pratiğe dönüşmüş halidir.
    20- Bilimsel yöntem sabittir ve değişmez. bu önermeye katılmıyorum.

    bilimsel yöntemler sabit değil disiplinden disipline değişirler. aynı

    alanda bile bir bilim insanı kendi yöntemini kullanabilir. hiçbir sınırlama

    yapılamaz.
    21- Bilimsel modeller kendi sınırlılıkları içerisinde gerçeği açıklamaya

    yardım eder ve zamanla değişebilirler. bu önermeye katılıyorum. bilim

    gelişme içindedir. zaman ve olaylara göre modelleri güncellenir. yada

    bulunan yeni bir keşif ile bilinenler tamamen gözden geçirilebilir. kuatum

    fiziğinin ortaya çıkması ile atom altı parçacıkların açıklanamayn olaylar

    açığa kavuşmuşlardır.
    http://tr.wikipedia.org
    http://www.acikbilim.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 14.önermeye bende katılıyorum bilimsel bilgiler değişebilir

      Sil
    2. 18.önermeyi verdiğin örnekle iyi açıklamışsın katılıyorum.

      Sil
  50. 9)Katılmıyorum.Bilimsel yasalar bilim insanlarinn bilgi birikimleri ,hayal gücü ve yaratıcılığı kurgulanarak oluşturur.
    10)Katılmıyorum.Bilimsel yasalar,gerçeğin anlamını açıklar ancak tam olarak açıklar ifadesi yanlıştır.Çünkü bilimsel yasaların değil bilimin bile evren hakkında çözemediği birçok şey vardır.
    11)Katılıyorum.Hipotezler deneye tabii tutulurlar,deney sonuçlarında aksama yoksa ve her yerde aynı sonucu veriyorsa teoriye dönüşür daha sonra genellemeler yapılır ve yasalara dönüşürler.
    12)Katılıyorum.Keşif insan zihin ve algısının dışında gerçekleşen bir durumun kanıtlanması iken kurgu insan zihni doğrultusunda algılanan durumların toplamıdır.Bu yüzden bilimsel teoriler de insan kurgularından ibarettir.
    13)Katılıyorum.Bilim hergün ilerlemekte ve yeni şeyler bulunmaktadır.Bu kesin olmadığın8n kanıtıdır ve bence eleştriye açık olması eski bilgilerin çürütülüp yenilerinin bulunmasina yardimcıdır.Örneğin; evrim teorisinin zamanla değiştiğini görmekteyiz.
    14)Katılıyorum.13. Önermeden bahsettiğim gibi eski bilgiler çürütülüp yerine yeni ve daha sağlam bilgilerin bulunması için değişim gereklidir.
    15)Katılmıyorum.Aksi ispatlanır veya daha sağlam bir bilgiye ulaşılırsa yasalar da değişebilir.
    16)Katılıyorum.Hipotezler her yerde aynı sonucu vermeye başladığında teorilere dönüşür.
    17)Katılmıyorum.Bilim ve teknoloji ayni anlamda olmamakla birlikte birbirini tamamlayan iki unsurdur.Teknoloji bilimin kullanma alanıdır örneğin;akümülatör konusunu düşündüğümüzde biz bu konunun bilimsel teorilerini derste işleyip,günlük yaşamda kullandığımız araba akülerine de teknoloji diyoruz.
    18)Katılmıyorum.Bence modeller benzeridir tam kopyası değil örneğin dünya modeline baktığımızda ekvator çizgileri hayalidir.
    19)katılıyorum 17. Önermeden bundan bahsetti.
    20)katılıyorum.Bilimde sonuca varma yolunda bilimsel yöntem kullanılır(problemi belirlemek,gözlem yapmak,deney yapmak,sonuçları değerlendirmek..vs.) bu bilimsel yöntemler sabittir değişmez.
    21)Katılıyorum.Modeller yeni bilgilerle değişen dinamik yapılardır.Gerçek modele yakın ve benzer olduğundan gerçeği açıklamaya yardımcı olur.oluşan modeller birebir olmadığından modeller değişebilir.Bohr atom modeli,modern atom modeli gibi.
    www.fizikportali.com
    yasamda-sikca-kullanilan-modeller-ve-bilimsel-modeller-t4927.0.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 13.önermeye bende katılıyorum,çok güzel açıklamışsın,eski bilgiler yeni bilgilerle her an çürütülebilirler.

      Sil
    2. Seher; 21. önerme hakkında ki düşüncelerine ben de katılıyorum.

      Sil
    3. 18.önermeyi verdiğin örnekle iyi açıklamışsın .

      Sil
  51. 9- Katılmıyorum.Çünkü insanların bir hayal gücü vardır.Yasalar sadece tesadüfen bulunamaz.Hayal gücü de söz konusudur.
    10- Katılmıyorum.Çünkü evren sonsuzdur ve sırlarla doludur.İnsanlar bugün hala nasıl oluştuğumuzu,dünyamızı,diğer canlıları araştırmaktadır.Ki daha bilmediğimiz galaksiler mevcuttur.Dolayısıyla bu ifade yanlıştır.
    11- Katılıyorum.Çünkü zamanla teorileri destekleyici kanıtlar ortaya konulursa teoriler yasalara dönüşebilir.
    12- Katılmıyorum.Çünkü sadece kurgu yetmez.Evet bir kurgu olabilir fekat daha sonra deneylerle bulgular keşfedilir.Ve teori oluşturulur.
    13- Katılıyorum.Çünkü evrende hiçbir bilgi kesin değildir.Her an yeni buluşlarla eski bilgiler yanlışlanabilir,çürütülebilir.
    14- Katılıyorum.Çünkü her gün yeni bilgiler elde ediliyor.Ve bu yeni bilgiler eski bilgileri değiştirebilir.
    15- Katılmıyorum.Çünkü yasa bir çok bilim adamı tarafından desteklenebilir,bir çok deneyle.Fakat yeni bir deneyle bir buluşla o yasa çürütüledebilir.
    16- Katılıyorum.Çünkü hipotezler,deneyler ve testlerle sürekli olarak varsayılan sonucu verirse teori(kuram) olabilirler.
    17- Katılmıyorum.Çünkü teknoloji bilimi destekler.Yani bilimin aracıdır.Aslında arada doğru bir orantı vardır,diyebiliriz.
    18- Katılmıyorum.Çünkü tam kopyasıdır diyemeyiz.Bilimsel modellerde her ayrıntı yer almaz.
    19- Katılıyorum.Çünkü teknolojik aletler sayesinde sadece kağıt üzerinde olan bir bilgiyi somuta çevirebiliriz.Örneğin yaptığımız deneyler.
    20- Katılmıyorum.Çünkü bir çok bilim alanı vardır.Ve her bilim dalında aynı bilimsel yöntemler uygulanamaz.
    21- Katılıyorum.Çünkü bilimsel modeller nesnelerin,durumların temsilleridir.Gerçeklerin yalnızca gerekli özelliklerini içerirler ve daha basittirler.Ve zamanla bir nesne ya da durum hakkında yani bir şeyler öğrenilebilir.Dolayısıyla modellerde değişebilir.

    Tr.m.wikipedia.org/wiki/Varsayım
    Ttr.m.wikipedia.org/wiki/Bilim
    forumum.net/threads/bilimsel-model-nedir-bilimsel-model-Çeşitleri-nelerdir.171873/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 13. önerme için yazdıklarında aynı fikirdeyim.Evet , yeni bir buluş eski bilgiyi yanlışlayabilir.

      Sil
    2. 12. önerme için yazdıklarına katılıyorum.Kurgulanan, ancak deney ve gözlemler sonucu kanıtlanırsa bir teoriye dönüşür.

      Sil
  52. 9) bu önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel yasalar insanların düşünce hayal gücü vede mantıklarının ürünüdür.yani keşfedilmez bu yasalar.
    10)Bu önermeye katılmıyorum.Bilimsel yasalar evren hakkındaki gerçekleri açıklamaya çalışırlar ancak tam olarak açıklar diyemeyiz
    11-Bilimsel teoriler zamanla yasalara dönüşürler.
    bu önermeye katılmıyorum. yasa ve teoriler farklı çalışırlar.yasalar, olayların nasıl gerçekleştiğini açıklamaya çalışırken; teoriler, olayların nedenini açıklamaya çlışır.
    12.önermeye katılıyorum.çünkü insanların kurgularının deneylerle ispatlanmış halidir bilim.
    13. KAtılıyorum. Bilimsel bilgi, bilgiyi edinme koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Bilim insanının kullandığı yöntemlerde bu değişimi sağlayabilir. Bu nedenle diğer insanların eleştirisine oldukça açıktır
    14)katılıyorum ; yasalar bile degisebiliyor aksi ispatlandıgı sürece bilimsel bilginin degişkenliği kaçınılmazdır
    15-Katılmıyorum.Yasalar değiştirilebilir.Yasalar Doğruluğu çoğu kez ispatlanmış bilgiler olduğu halde değiştirilebilir.
    16-Bilimsel hipotezler zamanla teorilere dönüşebilirler.
    Önermeye katılıyorum. Hipotezler yapılan deney ve gözlemlerle teoriye dönüşütürülürler. Fakat bu bilginin kanıtlandığı anlamına gelmez.
    17.Önerme:Bilim, bilgilerin toplamıdır.Teknoloji, bu bilgilerin insan hayatını kolaylaştırmak için kullanmasıdır.Aynı anlamı içermemektedirler.

    18.kısmen katılıyorum. sahip olduğumuz bilgilerin tamamen kopyasıdır belkide ama sahip olduğumuz bilgiler gerçekte olanın hepsi olmadığınndan kısmen doğrudur diyebilirim bu madde için.
    19- Teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır.
    Katılıyorum. Bilimsel yöntemlerle elde edilen bilgiler teknolojiye dönüştürülüp insanoğlunun çevresini kontrol altına almasını sağlayan bir uygulama alanıdır.
    20)Katılmıyorum, teoride belli bir bilimsel yöntem vardır, fakat bilim insanları bilimsel bilgiye ulaşırken farklı yollar da kullanabilirler.
    21. önermeye kısmen katılıyorum.modeller gerçeği açıklamaya yardım eder ve değişebilirler.
    http://www.teknolojide.com
    http://www.teknolojide.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakan 20. Önermene katılmıyorum yöntem bellidir yani klasik bildiğimiz gibi deney,gözlem,hipotez,akıl yürütme..vs. Bunun dışında başka ne olabilir ki?

      Sil
    2. 9.önermene katılıyorum bende.

      Sil
  53. 9) Önermeye katılmıyorum.Var olan bir şey insanlar tarafından keşfedilir.Mesela Amerikanın keşfi gibi.Önermedeki 'kurgulanmaz' ifadesini doğru bulmuyorum.Bilim insanlarının merakları ve hayal gücü onları yeni şeylere yöneltir ve ara ştırmaya çalışır.Gelecek, hayallerinin peşini bırakmayanlarındır.

    10) Önermeye katılmıyorum.Çünkü evren ve bilim sürekli bir değişim içerisindeki değişen bir evreni her zaman yakalamak ve açıklamak mümkün olmaya bilir.Bilimde kesinlik olmadığı için tam olarak açıklanamaz.Doğruluğu yanlışlanabilir.

    11)Önermeye kısmen katılıyorum.Çünkü her bilimsel teori yasaya dönüşmez bazen çürütülebilir.Zaman değiştikçe bilimsel bilgiler hatta yasa olarak kabul edilen bilimsel bilgiler bile değişebilir.

    12)Önermeye kısmen katılıyorum.Çünkü bilimsel bilgiler insanlar tarafından kurgulanarak bulunduğu gibi keşfederek de gerçekleşebilir.

    13) Önermeye katılıyorum.Bilimsel bilgi zaman, kültür gibi özellikler değiştikçe eksik ve yanlış yanları eleştirilir.

    14) Önermeye katılıyorum.İnsanların bakış açısı, teknolojinin gelişmesi bilim insanının yaşadığı kültür ortamı şema yapısı değiştikçe bilimsel bilgide değişime uğrar.Bir bilim adamının yanlış olduğu bir bilgiyi başka bir bilim adamı çürürttükten sonra kendine göre doğru olanı deneylere dayanarak açıklayabilir ve eski bilineni değiştirebilir.

    15)Önermeye katılmıyorum.Bilimde kesinlik yoktur. zamanla yasalar değişebilir.

    16)Önermeye katılıyorum.Kontrollü deney sonucu doğruluğu ispat edilen hipotezler teorilere dönüşebilir.Hipotezlerin hepsi teoriye dönüşecek diye yada hiçbiri teoriye dönüşemez şeklinde bir ifade kullanamayız.

    17)Önermeye katılmıyorum.Bilim, insanının bir şeyler açıklama çabasıdır. Teknoloji ise bilimin uygulamasıdır diye düşünüyorum.Teknolojiyi sınırlandıran bilimdir.

    18)Önermeye katılmıyorum.Bilimsel modeller gerçeğin birebir aynısı değildir. Sadece evrendek olguların daha anlaşılır olmasını sağlayan sembollerdir.Tam bir kopyası olamaz ama gerçeğine yakın olabilir.Önermedeki tam bir kopyasıdır ifadesine katılmıyorum.

    19)Önermeye katılıyorum.17. öermede de açıkladığım gibi bilimin uygulama alanıdır.Teknolojiyi sınırlayan bilimdir.Bilim ne kadar gelişirse teknolojide o kadar gelişir.

    20)Önermeye katılmıyorum.Çünkü kullanılan bilimsel yöntem bilimin dallarına göre değişiklik gösterebilir. Bir fen araştırması yaparken bilindik bilimsel yöntem basamakları uygulanırken tarih bilimi için farklı bir yöntem kullanılır.

    21)Önermeye katılıyorum.Modeller gerçek olduğu düşünülen bilgiyi görsel olarak açıklamaya çalışır.Bilimsel gerçekler değiştikçe modellerde değişime uğrar.

    Tr.m.wikipedia.org/wiki/Varsayım
    forumum.net/threads/bilimsel-model-nedir-bilimsel-model-Çeşitleri-nelerdir.171873/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. önermeyi cok guzel acıklamıssın. sana katılıyorum. e diğer önermelerine benzer dusuncelerdeyız.

      Sil
    2. 14. önerme için yazdıklarına katılıyorum.Evet bir bilgi çürütülebilir dolayısıyla değişir.

      Sil
  54. 9- “Bilimsel yasalar keşfedilir, insanlar tarafından kurgulanmaz” önermesine katılmıyorum. Çünkü bilimsel bilginin üretilmesi kaçınılmaz olarak yaratıcılık ve hayal gücünü gerektirir. Bence bilimsel bilginin oluşması için hayal gücü ve fikir şarttır.
    10- “Bilimsel yasalar, evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklar.” Önermesine katılmıyorum. Çünkü bilim hala evren hakkında ki bazı gerçekleri açıklamış değil. Bilimsel yasalar ve yöntemler evreni anlamak için kullanılan araçlardır. Evren sürekli değiştiği için bilimsel bilgi de değişir ve gerçek dediğimiz düşünceler tam olarak açıklanamaz.
    11- “Bilimsel teoriler zamanla yasalara dönüşürler. “ önermesine katılmıyorum. Çünkü teori, gözlenen bir doğa olayıyla ilgili yapılan genellemelerdir. Y asa ise, gözlenen doğa olayları ile ilgili yapılan açıklamalara dayalı genellemelerdir. Bilimsel teori ve yasalar deneysel desteğe sahiptir. Bilimsel teoriler yasa hâline gelmez. Kanıtlanan teori kanun olmaz. Kanun ile teori arasında tamamlayıcı bir iliş- ki yoktur. Bilimsel yasalar bilimsel teorilerden daha fazla bilgiye sahip değildir. Ayrıca daha fazla deneysel destek bulan bilimsel teoriler hemen yasa olamaz.
    12-“Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler.” Önermesine katılıyorum 9. Önermede bunu açıklamıştım.
    13-“Bilimsel bilgi kesin değildir, eleştiriye açıktır. “ önermesine katılıyorum. Çünkü bilimde kesinlik yoktur ve bilim eleştiriye açık olmasaydı bilimde ilerleme olmazdı. Örnek verecek olursak da atom modelleri bu durumu çok güzel örnekler.
    14- “Bilimsel bilgiler zamanla değişebilirler.” Önermesine katılıyorum. Çünkü bilimsel bilgiler yeni bakış açıları ve teknolojinin ilerlemesiyle yeni kanıtların ortaya çıkmasıyla değişir.
    15-“Bilimsel yasalar asla değişmezler.” Önermesine katılmıyorum çünkü yasaların oluşması evrensel teorilerin ispat aşamasıyla oluşur. Dinamik bir evrenden kesin yasalardan bahsetmek olanaksızdır.
    16-“Bilimsel hipotezler zamanla teorilere dönüşebilirler.” Önermesine katılıyorum. Çünkü yeterli deney ve ispat olduğu sürece teori olması yolunda herhangi bir engel yoktur.
    17-“Bilim ve teknoloji aynı anlamdadır.” Önermesine katılmıyorum. Çünkü teknoloji, bilimin bir kısmının hayata geçirilmiş pratik halidir.
    18-“Bilimsel modeller (güneş sistemi, atom modeli gibi) gerçeğin tam bir kopyasıdır.” Önermesine katılmıyorum. Bu modeller gerçeğin sınırlandırılmış halidir.Gerçeği birebir yansıtmasını bekleyemeyiz.
    19-“Teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır.” Önermesine katılıyorum. Çünkü teknoloji bilimin pratik hayata geçirilmiş halidir.
    20-“Bilimsel yöntem sabittir ve değişmez” önermesine katılıyorum. Çünkü bilimsel yöntemler bilimin temel yapı taşıdır. Bilimsel yöntemlerin değişme durumunun söz konusu olması ile bilim tamamıyla değişir ve başkalaşır. Örneğin deneysiz ve tutarsız teori bilime aykırıdır, bilimsel yöntemler bunu reddeder. şöyle bir kanıya varacak olursak bilimsel yöntemler(deney,gözle,tutarsızlık vb.) olmadan bilim söz konusu olamaz.
    21-“Bilimsel modeller kendi sınırlılıkları içerisinde gerçeği açıklamaya yardım eder ve zamanla değişebilirler.” Önermesine katılıyorum. 18. Önermede bu konuya değinmiştim.


    http://www.evrimagaci.org/makale/6
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_y%C3%B6ntem
    http://mebk12.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/34/41/972879/dosyalar/2013_09/20095533_fizigindogasi.pdf

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 20. önermene bende katılıyorum aynen bilimsel yömtemler sabit ve değişmezdirler

      Sil
    2. ben 20. önermeye verdiğin yanıta katılmıyorum. çünkü bilimsel yöntemin sabitliği bence mümkün değildir. eğer öyle kabul edersek bilim adamlarının kendilerine göre uygulamaları bilimsel yöntemleri göz ardı etmiş oluruz.

      Sil
    3. 19.önermene ben de katılıyorum.

      Sil
  55. 9) katılıyorum çünkü bilimsel yasalar dünyanın var oluşundan bu yana olan yasalardır. biz bu yasaları sadece keşfedebiliriz. örneğin newton başına düşen elma ile yer çekimi kanunu keşfetmistir.
    10) katılıyorum. bence var olan yasalar evren hakkındaki gerçekleri açıklar. örneğin tahtanın suda batmaması. suyun kaldırma kuvvetini açıklamaktadır. bu da evrenin bir gerçeğidir.
    11)katılmıyorum. bilimsel teoriler ilerleyen zamanlarda çürütülebilir ya da aksi ispatlanabilir.
    12)katılıyorum. hipotezlerinin doğruluğunun kanıtlanması ile teorıler oluşur. hıpotezler de insanlar tarafından ortaya atılır. bu yuzden kurgudurlar.
    13) katılıyorum. aksinin ispatlanma olasılığı olduğundan kesindir diyemeyiz. ve eleştiriye açıktır.
    14)katılıyorum. eğer aksi ispatlanırsa bilimsel bilgi değişebilir.
    15)katılıyorum. yasalar asla değişmezler ve değişmezlik ilkesine sahiptirler.
    16)katılıyorum. 4. önermede de dediğim gibi hipotezin gerçekiği kanıtlanırsa teoriye dönüşür.
    17)katılmıyorum. çünkü teknoloji bilimin gelişmesi ile ortaya çıkmıştır. ikiside birbiriıyle ilişkilidr fakat teknoloji bilim yolu ile glişir.
    18)katılıyorum. çünkü insan yapısı olduğundan her ne kadar doğru gibi görünse de biyerlerde eksiklikler olabilir.
    19)katılıyorum. örneğin nanoteknoloji. bilmsel veriler kullanılarak su geçirmeyen kumaşlar yapılmaktadır.
    20)katılmıyorum. bilimsel yöntem insandan insana ve zamandan zamana değişebilir. 500 yıl önce kullanılan yöntem ile şimdi kullanılan yöntem aynı değildir.
    21) katılıyorum. her model gerçeğin tam aynısı olmayabılır ve zamnla değisebılır. atom modeli önceden üzümlü keke benzetilmiştir fakat şimdi farklı modellenmiştir.
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Teknoloji
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_bilgi
    http://www.sorularlaevrim.com/icerik/bilimsel-yasa-ve-bilimsel-teori-ne-demektir
    http://www.felsefe.gen.tr/felsefeye_giris/bilimsel_bilgi_nedir_ne_demektir.asp
    http://www.toplumdusmani.net/modules/wordbook/entry.php?entryID=5022/bilimsel-yasa-nedir+bilimsel-yasa-ne-demek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zeynep, 20. önermeye verdiğin cevaba katılmıyorum çünkü; bence bilimsel yöntemler bilimin temel yapı taşıdır. Bilimsel yöntemlerin değişme durumunun söz konusu olması ile bilim tamamıyla değişir ve başkalaşır. Örneğin deneysiz ve tutarsız teori bilime aykırıdır, bilimsel yöntemler bunu reddeder. şöyle bir kanıya varacak olursak bilimsel yöntemler(deney,gözle,tutarsızlık vb.) olmadan bilim söz konusu olamaz.

      Sil
    2. Zeynep 15. Önermene katılmıyorum yasalar aksi ıspatlanırsa ya da daha sağlam bilgiye ulaşılırsa değişir.

      Sil
    3. ben 9. önermeye verdiğin yanıta katılmıyorum çünkü sadece keşf edilir ifadesi bana göre yanlış. kurgulanması da olasıdır.

      Sil
    4. 15.önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel bilgiler bile kesin olmadığı halde yasaları nasıl kesin değişmez kabul edebiliriz ki.

      Sil
  56. 9.önermeye katılmıyorum çünkü;bilimsel bilgi ilk başlarda sadece deney ve gözleme dayanan objektif olan 'pozitif' bilgi olarak kabul eden Pozitivizmin anlayışına göre bilgi gerçeğin kopyası olduğunu ve bu gerçekler dış dünyada insandan bağımsız olarak bulunduğunu ve bu gerçeklerin insan tarafından keşfedildiği savunulmuştur.Ancak buğünkü Post-Modern bilim anlayışında bilimin bir insan aktivitesi olduğunu,bilimin belirlenen prensiplerine göre bilimsel bilginin oluştuğunu ve insanın ürettiği hiç biseyin objektif olmadığını biliyoruz. Bunda dolayı da bilim insanları tarafından keşfedilmemekte ,kurgulanmaktadır. 10.önermeye katılmıyorum çünkü;bilimsel yasalar evrende olup biten olayları açıklamaya yetmiyor.Örneğin; big bang teorisi ile evrenin oluşumu anlaşılmaya çalışılması, evrim teorileri,doğa üstü olaylar hiçbirine kesin tam bir açıklama yapılamamıştır.
    11.önermeye katilmiyorum çünkü ;teori ve yasa farklı bilimsel bilgileri kapsamaktadır. Yasalar doğadaki gözlemlenebilen olgu ve olaylar arasındaki ilişkilerin ifade edilmesidir. Teoriler ise gözlemlenen ilişkiler hakkındaki yorumlar ve çıkarımlardır. Teoriler zamanla yasalara dönüşmezler, birbirlerinden farklıdırlar aralarında hiyerarşik bir yapı yoktur. 12.önermeye katılıyorum çünkü;9.önermede de savunduğum gibi bilimsel teorilerde kurgulanır keşfedilmez. 13.önermeye katılıyorum çünkü;Bilim ;bilgi üretmek için gerçekleştirilen bir süreçtir. Bu süreç doğa olaylarını dikkatli bir biçimde gözlemlemeye ve bu gözlemlere anlam kazandıracak teoriler üretmeye dayanır. Bilginin değişmesi kaçınılmazdır çünkü yeni gözlemler var olan teorileri zorlayabilir. Bir kuram bir dizi gözlemi ne kadar iyi açıklarsa açıklasın başka bir kuram aynı gözlemleri aynı başarıyla veya daha da başarılı bir şekilde ve hatta diğerinin açıklayamadığı gözlemleri de kapsayacak şekilde açıklayabilir. Bilimde eski ya da yeni kuramların test edilmesi, geliştirilmesi ve bazen terk edilmesi ile sürekli değişmektedir. 14.önermeye katılıyorum çünkü ;bilimsel bilgiler gözlemlere daha geliştirilmiş kapsamli diğer teorileri çürütecek daha destekli yeni teoriler ortaya çıktıkça bilimsel bilgilerde zamanla değişecektir. Bilimsel bilgi mutlak bilgiler degildir.Bilimde ilerleme de bu şekilde olmaktadır.
    15.önermeye katılmıyorum çünkü ;örneğin; ; Yemek tuzunun yapısı genellikle düzenlidir. Bir tuz molekülü sodyum ve klor atomlarından oluşur. Bu atomlar, her bir sodyum atomu tek bir klor atomuyla kimyasal bağ kuracak şekilde düzenli küplerden oluşurlar. Bu kimyasal bağa da iyonik bağ diyoruz ve bunlar kimyanın temel yasalarıdır.Ancak New York’ taki Stony Brook Üniversitesi’nden Artem Oganov, yasaların değişebildiğini kanıtlayan tuz deneyleri üzerinde yaptığı bir çalışması Science dergisinde yayınlandı.Bu çalışmada;Tuzu, iki elmas arasına sıkıştırılarak bir basınç altında bırakılmış ve ardından, tuzu yoğun bir şekilde ısıtmak amacıyla güçlü lazer ışınları kullanarak tuz atomlarının yeni bir şekilde bağlantı kurduğu gözlemlemiştir..Bu yolla, bir sodyum atomunun birden bire 3 hatta 7 farklı klor atomuna bağlanabildiği ya da 2 sodyum atomunun 3 klor atomuna bağlanabildiği saptandı. Bu garip bağlanma tuzun yapısını değiştirdi. Atomlar daha önce yemek tuzunda hiç görülmemiş ilginç formlar oluşturduğu gözlemlenmiştir.Bu örnekte de olduğu gibi bilimsel yasalar değişebilir.

    YanıtlaSil
  57. 9. Ben bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel yasalar sadece keşf edilmez aynı zamanda kurgulanırda. Hayal gücünün de büyük bir etkisi vardır. İnsanlar tarafından kurgulanmaz ifadesi bana göre doğru değildir.
    10.Bu önermeye katılmıyorum. Bilimsel yasalar evet evren hakkında fikir sahibi olmamızı sağlar ama tam olarak açılayamaz. Ayrıca bilimsel yasal genel geçerdir. Bu yüzden bu önermede olduğu gibi kesin konuşmak yanlıştır.
    11.Bu önermeye de katılmıyorum. Çünkü henüz yasa haline gelmemiş teorilerimizde vardır. Teoriler deney ve gözlemlerle yanlışlanabilirliği ve doğrulunabilirliği olan bir kanı iken yasa evrensel geçerlilik kazanmış bir kanıdır.
    12.Ben bu önermeye kısmen katılıyorum. Bilimsel teoriler kurgulanır çoğunlukla kurgulanır ama keşfedilerek bulunan yasalar da olabilir diye düşünüyorum.
    13.Bu önermeye katılıyorum. Zaten bilimsel bilginin özelliklerinden biri de eleştiriye açık olmasıdır. Bilimsel bilgi aksi ispatlanana kadar geçerlidir.
    14.Bu önerme yukarıdaki önermeyi destekler biçimdedir aslında. Bu önermeye katılıyorum.bilimsel bilgi genel geçerdir eleştiriye açıktır ve aksi ispatlanınca geçeli olmaktan çıkar.
    15.Bu önermeye kesinlikle katılmıyorum. Bilimsel yasalar evrensel gerçeklik kazanmış yasalardır ama asla değişmezler kanısı kesinlikle yanlıştır. Zaten 14. Önerme bu düşüncemi destekler biçimdedir.
    16.Bu önermeye katılmıyorum. Teorinin işi nasıl sorusu ile uğraşıp buna cevap bulmaktır. Kabul edilmiştir. Bilgi doğrulanmışsa teori halini almıştır. Ama hipotezler deney ve gözlem sonucu yanlışta çıkabilir.
    17.Bu önermeye katılmıyorum. bilim evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgidir.teknoloji araç ve gereçleri kapsayan uygulama bilimidir. Aynı anlamda değillerdir.Teknoloji bilimin gelişmesin yardımcı olan bir araçtır.
    18.Bu önermeye de katılmıyorum. Bana göre hiçbir şey tam olarak gerçekliği yansıtmaz buna bilimsel modeller de dahil olmak üzere.
    19.Bu önermeye katılmıyorum. Teknoloji bilimin gelişmesine yardımcı olur ve bilim adamlarının işini kolaylaştırır.bu yüzden teorik bilimin gelişmesine katkıda bulunabilir demek doğru bir ifade olur.
    20.Ben bu önermeye kısmen katılıyorum. Bilim adamları tarafından belirlenmiş ve sürekli kullanılan yöntemler vardır ama sabittir değişmez demek yanlış olur. Çünkü daha önceki önermelerimizde de belirttiğimiz gibi bilimsel yöntemin belirlenmesinde bilim adamlarının ön bilgileri yaşadıkları çevre ve hayal güçleri etkilidir. Bu yüzden değişebilir.
    21.Bu önermeye katılıyorum. Bilimsel modeller evreni anlamamıza yardımcı olur ve bilim adamlarının uzun uğraşları sonucu gerçeğe yakın olabilecek bir şekilde ortaya konur.

    http://forum.donanimhaber.com/m_66370543/tm.htm
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Kuram
    http://www.forumlordum.net/merak-edilenler/135105-bilim-nedir-kisaca.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ".Teknoloji bilimin gelişmesine yardımcı olan bir araçtır." düşüncesine katılmıyorum. bilim teknolojinin gelişmesine yardımcı olur bence.

      Sil
  58. 16.önermeye katılmıyorum çünkü;hipotez doğrulanmak üzere ele alınan iddialar iken, teori ise evreni ve evrendeki bazı olguları açıklamak için insan zihni tarafından oluşturulur.Hipotezler belli ve sınırlı açıklamalar yaparken ,teoriler daha kapsamlı ve köklü açıklamalar yapar.O yüzden hipotezler teoriye dönüşmezler.

    17.önermeye katılmıyorum çünkü; Bilim keşfedilmemiş gerçekleri ve kuralları bulma çalışmasıdır. Hipotezler ve teoriler çerçevesinde ilerler, yeni bilgiler peşinde koşar ve onları yorumlar. Teknoloji ise bulunan gerçekleri pratik yaşama dökmek ve bu kurallar çerçevesinde sınırları zorlama, bir uzmanlaşma ve insan amaçlarına hizmet etme eylemidir. Görüldüğü üzere bilim ve Teknoloji ayrı kavramlar olmakla birlikte birbirlerini tamamlamaktadır. Bilim daha kuramsal ve kavramsal, Teknoloji ise daha uygulamaya ve pratiğe yöneliktir.

    18.önermeye katılmıyorum çünkü; Model, kolaylaştırmak amacıyla tasarlanır; ancak olayın gerçek niteliğini belirtmez. Bilimsel modeller,bilimsel bilgiler gibi verilere dayanır ve bilimsel araştırmaların , bilimsel deneylerin bir ürünüdür.Bilim insanları çoğu kez doğadaki atom, DNA ve Dünya’nın iç yapısı gibi karmaşık durumları araştırırken, bulgularını ve düşüncelerini daha açıklayıcı hale getirmek için modellerden yararlanmışlardır. Bilim insanları tarafından oluşturulan modeller, atom örneğinde olduğu gibi başka yapılan birçok gözlemi açıklamak , anlamlandırmak ,soyut bilimsel teorileri açıklamak için bilim insanları tarafından yapılan modeller bu yüzden gerçeğin aynısı değildir.

    19.önermeye katılıyorum çünkü; Teknoloji bir yandan bilimin uygulama alanıyken bir yandan da “uygulamalı bilim” olarak da kabul edilibilir. Teknoloji desteğindeki bir bilimsel çalışma ileri ve sistemli olur. Bilim teknolojiye, teknoloji bilime önemli destekler sağlar. Bilimsel bilginin hayata uygulanması teknoloji sayesinde mümkün olmuştur.
    20.önermeye katılıyorum çünkü her alanın ,disiplinin oluşurken belirli bilimsel yöntemleri vardır ve bunlar o alana ve disiplene özgüdür.
    21.önermeye katılıyorum çünkü;bilimsel modeller ,bilim insanlarının bilimsel fikirlerinin bir ürünü ve bu fikirlerin paylaşılmasındaki temel iletişim aracı olduğundan ve bu fikirler zamanla başkaları tarafından çürütülüp daha da doğru fikirler ortaya çıkabileceğinden dolayı modellerde değişebilir.
    Kaynaklar:
    www.bilgisayarkurdu.com/teknoloji-nedir-ne-demektir-440/ www.gazetebilkent.com/2014/02/15/kimyanin-yasalari-degisebilir-mi/ https://hasanyolcu.wordpress.com/fen-ve-teknoloji-dersi-tartisma-konusu www.beycan.net/911/bilim-felsefesi.html








    YanıtlaSil
  59. 9. Önermeye katılmıyorum çünkü yasalar birikmiş bilgilere dayanılarak bilimsel yöntem kullanılarak elde edilmiş bilgilerdir. Ayrıca yasalar olayların nedenlerini inceler bu nedenle de keşfedilmez ve kurgulanırlar.
    10.önermeye katılmıyorum çünkü evrende bir olaya etki eden birçok etken vardır ve hepsini açıklayamayabilir.
    11. Önermeye katılmıyorum çünkü yasa ve teori farklı kavramlardır. Yasalar bir olayın nedenlerini açıklamaya çalışır teoriler ise olayın nasıl gerçekleştiğini açıklamaya çalışır.
    12. Önermeye katılıyorum bilimsel teoriler kurgulanır, keşfedilmezler.
    13. Önermeye katılıyorum bilimsel bilginin en önemli özelliklerinden birisi de değişebilir olmasıdır. Eleştiriye açıktır.
    14.önermeye katılıyorum önceki önermede açlıkladığım gibi bilimsel bilgi değişebilir.
    15. Bilimsel bilginin en önemli özelliklerinden biri değişebilir olmasıdır yasalarda bilgilerden oluştuğu için kanıtlanmış bilgi olsalar bile değişebilirler.
    16. Önermeye katılıyorum çünkü hipotezler doğrulanırsa teorilere dönüşebilirler.
    17.önermeye katılmıyorum teknoloji bilimin uygulama alanıdır.
    18. Önermeye katılmıyorum çünkü her bilimsel model gerçeğin tam bir kopyası olamaz.
    19.önermeye katılıyorum
    20. Önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel yöntem yeni bilgi edinmek için kullanılan yaklaşım tarzıdır yani bilgi değişebiliyorsa yöntem de değişebilir.
    21. Önermeye katılıyorum çünkü bilimsel modeller değişebilir ve gerçeği açıklamak için kullanılabilir.
    Kaynak: http://www.evrimagaci.org/index.php/makale/6
    http://www.toplumdusmani.net/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 9. önermeye bende katılmıyorum. çünkü bilimsel yasalar keşfedileceği gibi kurgulanadabilir.

      Sil
  60. 9-bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel olaylar deneylerle gözlemlerle keşfedileceği gibi tesadüfi olarak da keşfedilebilir. Bilimsel yasalar keşfedileceği gibi kurgulana da bilir. Kurgulanmaz demek yanlış olur.
    10-bu önermeye katılmıyorum. Çünkü evrenin oluşumu ile ilgili birçok teori ortaya atılmıştır fakat gerçeklikleri kesin bir şekilde açıklanamamıştır. Bilimsel yasalar birçok soruya cevap verebilir fakat evren hakkındaki gerçekleri tam olarak açıklayamaz.
    11- bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel teorilerin bilimsel yasalara dönüşmesi hepsi için geçerli değildir. Teoriler zamanla ortaya atılan yeni teoriler sonucu köreltilebilir, yok edilebilir.bu nedenle her teori zamanla yasaya dönüşmez.
    12-bu önermeye katılıyorum. Çünkü 9. Önermede de dediğim gibi bilimsel yasalar keşfedileceği gibi kurgulana da bilir.
    13-bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilim hiçbir zaman kesinlik ifade etmez. Eğer kesin olsaydı yanlış bilinen bilgiler şuan da kabul görürdü eleştiriye açık olmasaydı bilim bu kadar ilerleyemezdi.
    14-bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel bilgi zamanla ortaya atılan yeni fikirlerle, yeni bilgilerle degişebilir.
    15-bu önermeye katılmıyorum. Çünkü 13. Önermede bilimsel bilginin kesin olmadığını söyledik bu neden le bilimsel yasalar zamanla değişebilir.
    16-bu önermeye katılıyorum. Çünkü hipotezler kabul görüldüklerinde zamanla geçerliklerine bakıldığında teorilere dönüşebilir.
    17-bu önermeye katılmıyorum. Çünkü teknoloji ile bilim birbirleriyle ilişkilidir, birbirleriyle iç içedir fakat aynı anlamda değillerdir. Teknoloji bilimin uygulama versiyonudur. Şöyle diyebiliriz teknoloji bilimin bir ürünüdür. Bilim olmadan teknoloji olmaz. Yani bilim teknolojiyi kapsar.
    18- bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel modelleri gerçeği tam olarak göstermezler. Bize en yakın olanı gösterirler. Modeller insan zihninde bir şema oluşmasını sağlar. Mesela atom modelleri zamanla geçerliğini kaybetmiş ve yeni modeller ortaya konulmuştur. Kim bilir belki bugün doğru bildiğimiz modellerde zamanla geçerliğini kaybeder.
    19-bu önermeye katılıyorum. Çünkü 17. Önermede de dediğim gibi teknoloji bilimin uygulama versiyonudur.teknoloji bilimin bir ürünüdür.
    20-bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bir çok yasa bile kabul görürken zamanla çürüyebiliyorsa gelişen dünyada ve teknoloji ile birlikte yöntemlerin degişmemesi çok mümkün değildir. Yani bilimsel yöntemler zamanla değişebilir.
    21-bu önermeye katılıyorum. Çünkü 18. Önermede de dediğim gibi bilimsel modeller gerçeği açıklamaya yardımcı olur. İnsan zihninde bir şema oluşmasını sağlar.

    http://www.biltek.tubitak.gov.tr/
    http://www.fizikogretimi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=156:teoriler-yasa-olur-mu&catid=58:kavram-yanilgilari-9&Itemid=163
    http://evrimagaci.org/makale/6
    http://favoriforumum.net/threads/bilimsel-model-nedir-bilimsel-model-%C3%87e%C5%9Fitleri-nelerdir.171873/

    YanıtlaSil
  61. 9.önermeye katılmıyorum çünkü;bilimsel yasalar akıl yoluyla ve hayal gücüyle kurgulanır ve keşfedilir.
    10.önermeye katılmıyorum çünkü;bilimsel yasaların evreni açıklayamadığı birçok konu vardır.
    11.önermeye katılıyorum çünkü;teoriler aksi ispatlanana kadar doğrudur.bu nedenle yasalara dönüşebilir.
    12.önermeye kısmen katılıyorum çünkü;bilimsel yasalar akıl ve hayal gücüyle kurgulanır ve sonra keşfedilir.
    13.önermeye katılıyorum çünkü;bilimsel bilgi üzerine yeni bilgiler keşifer eklendikçe zamanla değişebilir.her zaman sorgulamaya ve eleştiriye açıktır.
    14.önermeye katılıyorum çünkü;13.önermdeki yorumumu destekliyorum.
    15.önermeye katılmıyorum çünkü ;her yasa aksi ispatlanana kadar doğrudur.
    16.önermeye katılıyorum çünkü;hipotez aşamasından sonra yapılan kontrollü deneyler hipotezi desteklerse zamanla teoriye dönüşebilir.
    17.önermeye katılmıyorum çünkü;bilim teknloji gibi disiplinleri içine alır.teknoloji insanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılan bilimdir.
    18.önermeye katılmıyorum çünkü;örneğin atom modelinde hala atomun parçacıkları bile bulunamazken modeline kopya diyemeyiz.
    19.önermeye katılıyorum çünkü;teorik bilim uygulamada daha çok kullanılan bilimdir.örneğin bilgisayar biliminde (teorik bilim ) teknoloji tabii ki kullanılır.
    20.önermeye katılmıyorum çünkü;doğayı nlamak ve açıklamaya çalışan bilimin temel amacıdır.her problemde aynı bilimsel yöntem kullanılamaz.
    21.önermeye katılıyorum çünkü;her yeni bilgi bilimi baştan aşağıya değiştirdiği için bilimsel modeller zamanla değişebilir.

    YanıtlaSil
  62. http://www.webmastersitesi.com/webmaster-sozlugu/226593-yasalar-nasil-kesfedilir-nedir.htm
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Formal_bilim

    YanıtlaSil
  63. 9.önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel bilgi bilim insanları tarafından kurgulanır ve bilim insanlarının yorumlarını görüşlerini içerir.
    10.önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel yasalar da tıpkı bili sel bilgiler gibi kesinlik içermezler bu yüzden bilisel yasalar gerçeği tam anlamıyla açıklayamazlar.
    11.önermeye katılmıyorum çünkü bütün teoriler zamanla yasaya dönüşmezler evrim teorisinin günümüz bilgi kapsamında yasaya dönüşememesi gibi.
    12.önermeye katılıyorum çünkü bilim insanları bilimsel bilgiyi kendi ön bilgileri,dünyayı algılama şekilleri kapsamında kendi zihinlerinde şekillendirerek oluştururlar.
    13.önermeye katılıyorum çünkü bilimsel bilgi kesinlik taşımaz ve bilimsel bilgiler insanlar tarafından oluşturulduğundan eleştiriye açıktır ve her bilim insanı bilimsel bilgiyi farklı yorumlayabilir.
    14.önermeye katılıyorum çünkü mevcut bilimsel bilimsel bilgiyi çürütecek yeni bir bilimsel bilgi bulunsuğunda mevcut bilimsel bilgi değişir ,bilimsel bilgi değişime açıktır.
    15.önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel yasalar da tıpkı bilimselbilgi gibi kesinlik taşımaz ve bilimsel yasalar asla değişemez diyemeyiz.
    16.önermeye katılıyorum çünkü bilimsel hipotezler bilimsel bilgilerle desteklendikçe ve doğrulandıkça zamanla teoriye dönüşebilirler.
    17.önermeye katılmıyorum çünkü bilim teoriktir teknoloji iss bu teırik bilginin günlük alanda uygulamaya konulmasıdır.
    18.önermeye katılmıyorum çünkü her bilimsel modeli tamamen gerçeğin kopyası halinde yapamayız.örneğin güneş sistemi modeli gibi
    19.önermeye katılıyorum çünkü teknoloji teorik bilimin uygulama alanıdır. örneğin, mr cihazları, magnetokardiyografi, lcd televizyonlar gibi.
    20.önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel bilgi her zaman değişebilir. bilimsel bilgide durağanlık sabitlik söz konusu olamaz bilimsel bilgi aktiftir.
    21.önermeye katılıyorum çünkü bilimin amaçlarından biri de gerçeği anlamaya yardım etmektir ve bilimsel bilgi zamanla değişir.

    YanıtlaSil
  64. http://www.bilgius.com/
    http://tr.wikipedia.org/
    http://www.acikbilim.com/

    YanıtlaSil
  65. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  66. 9)Katılmıyorum.Çünkü bilimsel yasalar keşfedilirken bir kurgulama ,bir hayal gücü söz konusudur.

    10)Katılmıyorum.Tam olarak açıklamaz.Eğer açıklamış olsaydı bilim her soruya mantıklı bir açıklama getirirdi.

    11)Katılıyorum. Kanun,teorinin evrensel ve bilimsel alanda geçerlilik kazanmış halidir.Yani teoriler zamanla , yeni bilimsel yöntemlerle ve yeni bilgilerle doğrulanarak yasalara dönüşürler.

    12)Katılmıyorum.9. önermede de söylediğim gibi bilim keşfedilir ama kurgu ve hayal gücüyle de desteklenir.

    13)Katılıyorum.Zaten bilimsel bilginin özelliklerinden biri eleştiriye açık olmasıdır.Bilimsel bilgi eleştriye açık olduğu sürece gelişir ve kesinlik kazanır.

    14)Katılıyorum.Bilimsel bilgiler değişime açık olduğuna göre değişebilirler.

    15)Katılmıyorum.Bilimsel bilgiler değişime açık olduğuna göre , bilimsel yasalar da bilimsel bilgiler olduğuna göre değişebilir.

    16)Katılıyorum.Çünkü hipotez test edilmemiş çözüm önerisidir yani test edilip uygunluğu anlaşıldığında zamanla teorilere dönüşebilir.

    17)Katılmıyorum.Ama farklı anlamda olan bu iki kavram birbirinin tamamlayıcısıdır.Teknoloji bilimin uygulama alanıdır ve bilim sonucunda ortaya çıkar.Yani bilimin bir ürünüdür.Bilim ise teknoloji sayesinde gelişir.

    18)Kısmen katılıyorum.Çünkü bilimsel modeller gerçeğe yakın şekilde gözlemlenip bu şekilde tasarlanırlar ama bu modeller tabi ki gerçeğin birebir aynısı olmayabilir.

    19)Katılıyorum.

    20)Katılmıyorum.Her bilim dalı için bilimsel yöntemin farklı aşamaları kullanılır.Örneğin "deney" bazı bilim dallarında kullanılacağı gibi, tarih gibi bilim dallarında kullanılmaz.

    21)Katılıyorum.Bilimin gelişmesiyle modeller de gelişir ve gerçeği daha iyi açıklar.

    http://tr.wikipedia.org/
    http://teknoloji.nedir.com/
    http://www.teknoalem.org/bilim-ve-teknoloji-arasindaki-iliski.html


    YanıtlaSil
  67. 9.katılmıyorum. bilimsel yasalar bilim insanının düşüncelerinden doğar ve hayal edilerek kurgulanır. keşfedilmez.
    10.katılmıyorum. bilimsel yasalar evren hakkında gerçekleri tam olarak açıklayamaz.
    çünkü evrende metafizik olarak konularda bir doğruluğu geçerli bilgi vermesi çok zordur.
    11.katılmıyorum . çünkü teori ve yasaların oluşma aşamaları birbirinden farklıdır.
    12.katılıyorum. Teori herhangi bir olayı, vakayı, görüngüyü açıklamak için kullanılan düşünce sistemidir. dolayısıyla düşünce sisteminden de kurgu doğar.
    13.katılıyorum. Bilimsel bilgi eleştiriye açıktır. bu nedenle çoğu bilimsel bilgi eleştirilerek ve yeni araştırmalar yapılarak değiştiğini görüyoruz.
    14.katılıyorum. Bilimsel bilginin doğruluğu kesin olmadığından zamanla değişebilir. fakat aksi kanıtlanıncaya kadar sabit kalır.
    15.katılmıyorum. Her ne kadar yasalar evrensellik kazanmış olsa da bilgi içeriğinde
    mutlaka yanlış veya hatalar vardır. Bunlar farkedildiğinde yasalar da değişime uğrayabilir.
    16.katılıyorum. Eğer hipotezin geçerliliği zaman içersin de çeşitli sınamalarla doğrulanıp kapsadığı alan genişliyorsa ve bu hipotez teori halini almaya başlar. Çünkü bu zaman içersin de yapılan tüm sınamalar, testler, deneyler ve gözlemler ilgili hipotezin temelini sağlamlaştırır. Bu temel zaman içersin de daha başka test, gözlem ve deneylere tabii tutulup geçerliliği devam ederse temelin üzerine duvar örülür. işte bu kısımda hipotez bünyesinde yer alan bilgilerin genişlemesiyle beraber Teori olur. Fakat tam tersi durumunda hipotez geçerlilik kazanmaz.
    17.Katılmıyorum. Teknoloji bilimin ürünüdür. teknoloji bilimle doğru orantılıdır. fakat bilim ve teknoloji farklı kavramlardır. içeriğine baktığımızda bilim bilimselliğin olduğu tüm konuları kapsarken. teknoloji ise teknik çalışmaların oluşumudur.
    18.katılmıyorum. Bilimsel modeller çalışmayı kolaylaştırsa da çok genel hatlarıyla ele alınır. örneğin Türkiye haritasına baktığımızda çoğu yerleşim yeri ve yapılar yer almamaktadır. aynı şekilde model insan örneğine baktığımızda akciğer organı katı ve yaklaşık olarak şekli verilebilir ama kan damarları, bronş,bronşçuklar aynı olarak verilmesi çok zordur. bu nedenle amacımız zaten çalışmayı kolaylaştırmak.eğer gerçeğin ta kendisi niteliğinde model yapmaya çalışırsak çalışmayı daha da zorlaştırmış oluruz.
    19.Katılıyorum. aslında teknoloji bilimden faydalandığımız kısımdır. bu da uygulayabildiğimiz kadarıdır. yani teorik bilginin metodik bölümüdür.
    20.Ben bu düşüncede tam olarak ne demek istediğini anlamadım. Ama şunu söyleyebilirim; genel olarak baktığımızda doğru (katılıyorum) ama ayrıntıya indiğimizde yanlıştır(katılmıyorum). Betimleme aşamasında, zihin, önce duyularla dışarıdan gelen izlenimleri belli öğelerine ayırır. Sonra onlar arasındaki ilişkiler belirlenir, sınıflandırılır ve kaydedilir. Böylece analiz gerçekleşir. Betimleme de öncelikle bilimsel araştırmanın ilk adımı olan gözlem söz konusudur. yani genel hatlar hep aynıdır.
    21.katılıyorum. bilimsel modeller, çalışmada gerçeği açıklamaya çalışmaktadır ve bilim insanının işini kolaylaştırır. ama bilimsel modeller de bilimin bir ürünüdür bilgi değişir ve bu bilgiden doğan bilimsel modeller de değişebilir.
    kaynaklar:
    www.mku.edu.tr
    www.delinedciler.com
    www.teobilim.com
    forum.donanimhaber.com

    YanıtlaSil

  68. 9.önermeye katılmıyorum. Bilim insanları doğada var olan bilgiyi kurgularlar. Bilgi deney ve gözlemle geliştirilir fakat hayalgücü de içerir. Bilimdeki yaratıcılık gözlem ve onun üzerinde çıkarımlar yapılmasına dayanır.

    10.önermeye katılmıyorum. Bilimin yetersiz kaldığı birçok alan vardır. Bilim bütün sorulara cevap veremediği için evreni anlama konusunda da yetersizlikler olur.

    11.önermeye katılmıyorum. Kanun ve teori arasında bir hiyerarşi yoktur. Kanunlar ortada var olan bir şeyin, var olduğunu söylemek için kullanılırlar: serbest bırakılan cisimler düşer gibi. Kanunlar olayı açıklamaz sadece ne olduğunu belirtirler. Teoriler ise o kanunları izah etme gücüne sahiptir. Yani Yasalar doğadaki gözlemlenen olaylar arasındaki ilişkileri ifade eder. Teoriler ise bu ilişkileri yorumlar ve çıkarımlarda bulunur.

    12.önermeye katılmıyorum. Sadece kurguyla elde edilmezler. Bazı teoriler keşfedilirken bazıları kurgusal olarak bulunur. (izafiyet teorisi)

    13.önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgi doğru bilginin kendisi değil doğruya en yakın bilgidir. bu yüzden eleştiriye ve değişime açıktır.

    14.önermeye katılıyorum. Bilimsel bilgi kanıtların yeniden yorumlanmasıyla veya yeni bilgilerle değişebilir.

    15.önermeye katılmıyorum. Yasalar da değişebilir.

    16.önerme ye katılıyorum. Bilimsel hipotezler deneylerle gözlemlerle ya da diğer bilimsel bilgilerle doğruluğu kabul edilirse teorilere dönüşebilir.

    17.önermeye katılmıyorum. bilim yeni bilgiler peşindedir teknoloji ise bulunan gerçekleri pratik hayata döker. teknolojinin sınırı bilimdir, bilimin ulaştığı gerçeklere bağımlıdır. bilimin sınırı yoktur, önde giden odur ama teknolojiye de bir noktadan sonra muhtaçtır. bir noktadan sonra ilerlemek için teknolojiden faydalanması kaçınılmaz olur.

    18. önermeye Katılmıyorum. Bilimsel modeller gerçeğin birebir aynısı değildir. Tam bir kopyası olamaz ama gerçeğine yaklaşabilir. Bu önermeyi doğru kabul edersek model kelimesi anlamsızlaşır. güneş sisteminde gezegenlerin konumları maketler üzerinde gösterilir fakat gerçeği değildir. Bazı şeyler modeller üzerinde göz ardı edilebilir. Modeller Öğrenmeyi ve anlamayı kolaylaştırır.

    19.önermeye katılıyorum. bilim teknolojinin uygulama alanıdır. Teknoloji bilgiyi pratiğe döker.

    20.önermeye katılmıyorum. Tek ve kesin bir bilimsel yöntem yoktur. Farklı alanlar için farklı yöntemler kullanılır. Her bilgi için deney yapamayız

    21.önermeye katılıyorum bilimsel modeller gerçeğin sınırlı kopyasıdır. Bilimsel bilgiler değiştikçe modeller değişebilir.

    http://www.evrimagaci.org/makale
    http://dhgm.meb.gov.tr/yayimlar/dergiler/Milli_Egitim_Dergisi

    YanıtlaSil