Arkadaşlar hepinize Merhaba,
bu haftaki önermelerimiz aşağıda:
22-Tekrarlanabilen deneylerle bilimsel
bilgi kesin bir şekilde ispatlanmış olur.
23-Bütün bilim insanları ön yargılarından
tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdürürler.
24-Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni
anlama ve onu açıklama çabasıdır.
25-Bilim insanları bir konuda araştırma
yaparken o konuda var olan önceki teorilerden etkilenirler.
26-Bilim insanları bilimsel bilgiyi
oluştururken yaratıcılıklarını kullanırlar.
27-Bilimsel sorular ve yöntemler
tarihi-kültürel ve sosyal durumlara göre değişir.
28-Bilimsel bilgi sadece deney ve objektif
gözlemler sonucu oluşturulur.
29-Bilimsel teoriler insanlar tarafından
kurgulanırlar, keşfedilmezler.
30-Bilim bütün sorulara cevap verir.
Son gün Cumartesi 22 00
en az üç arkadaşınıza düzgün yorumlarınızı bekliyorum...
22-Tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi kesin bir şekilde ispatlanmış olur önermesine katılmıyorum. bilimde kesin diye bir şey yoktur. bütün bilimsel bilgiler insan ürünüdür ve bunların değişmeyeceğini kimse söyleyemez. çünkü hem zaman, mekan ve koşullar değişiyor hem de teknoloji gittikçe geliştiği için o bilgi ilerleyebilir ya da değişebilir Kesin bir bilgi vardır diyemeyiz bence.
YanıtlaSil23-Bütün bilim insanları ön yargılarından tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdürürler önermesine katılmıyorum.Böyle bir şeyin olması mümkün değildir bence. Evet bilimin özelliği nesnel olması gerektiğidir ama biliyoruz ki bunu yapan insanlarında etkilendiği kişiler, yetiştikleri çevreler, inançları,şemaları birbirinden farklıdır.Einstein boşuna dememiş "ön yargıları parçalamak atomu parçalamaktan daha zordur "diye.
24.önermeye katılıyorum.Çünkü insanoğlunun meraklı bir yapısı ve araştırıcı bir özelliği vardır. Evreni anlamak ve açıklamak için farklı yöntemler kullanırlar.
25-Bilim insanları bir konuda araştırma yaparken o konuda var olan önceki teorilerden etkilenirler önermesine katılıyorum.Bilim adamları araştırma yaparken olumlu ya da olumsuz bir şekilde kendinden önceki teorilerden, bilim adamlarından etkilenirler.Böylece işlerinde kolaylık sağlanıyor ve yeni fikirlere sahip olurlar.Hem eğer böyle bir şey olmasaydı bilimin ilerlemesi çok zor olurdu.Düşünsenize her bilimsel bilgide her şey baştan alınsaydı bilim nasıl ilerleme gösterebilirdi.
26-Bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanırlar önermesine katılıyorum.Çünkü bilim adamlarının ortak özellikleri arasında meraklı olmaları,hayal güçlerini kullanabilmeleri, yaratıcı olmaları yer almaktadır. Hayal gücü, bilgiden daha önemlidir diyen Einstein da hayal gücünün önemi vurgulamıştır.
27-Bilimsel sorular ve yöntemler tarihi-kültürel ve sosyal durumlara göre değişir önermesine katılıyorum.Çünkü insanlar yaşadığı toplumdaki sorunlara çözüm bulmak çaba sarf ederler. Örneğin ekonomik durumu kötü olan bir toplum gidip uzaya nasıl gidilir ya da başka gezegende yaşam var mı gibi sorulara cevap aramaz çünkü o toplumun buna ayıracak ne zamanı vardır ne de imkanı. Ekonomik durumu nasıl düzeltirim gibi sorulara cevap arar.
28. önermeye katılmıyorum.Evet bilimim bir özelliği objektif olmasıdır ama bunu yapanlar da insan olduğu için öznellik devreye girer bence. Bilimsel bilgi gözlemlerle ve deneylerle oluşturulduğu gibi, aynı zamanda bilginin üretimi yaratıcı hayal gücüyle de oluşturulabilir.
29. Önermeye katılıyorum. Çünkü teoriler insan ürünüdür ve insan ürünü olan her şey kurgudan oluşmuştur.Kesin bir şey yoktur yani ve değişme olanağı da vardır bu yüzden.
30. önermeye katılmıyorum.Evet bilim sorulara cevap arar ama bütün sorulara cevap verir diye bir şey söyleyemeyiz.Bilim metafizik konularına cevap bulamamıştır mesela.
https://obs.artvin.edu.tr/oibs/akademik/shr_files/29920442844_bilimfelsefesi.pdf
http://www.gokbilgi.com/bilim-adamlarinin-ortak-ozellikleri-kisaca/
http://egitimedair.net
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Silmerhaba mürşide.önermelere ait düşüncelerini beğendim benzer düşüncelere sahibiz.ayrıca 27.önermede vermiş olduğun örneği beğedim ve katılıyorum.
SilMürşide 23.önermene katlıyorum dediğin gibi insanların doğasında ön yargı vardır. Bu bilim adamları için de geçerlidir.İnandıklarını ispatlamaya çalışırken olanı görmezden gelebilirler.
SilMürşide 26.önermede Einstein'ın sözü önermeyi desteklemiş. Bende katılıyorum düşüncelerine.
Silbutun önermelerene gayeet acık ve güzel yorumlamıssın genelde aynı düşüncedeyiz ve sana katılıyorum :)
SilYazdıklarını bir çoğuna katılıyorum ..
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil22) Katılmıyorum. Çünkü bilimde kesinlik diye bir şey yoktur. Kanunların bile çürütülebilme ihtimali varken neden tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi kesin bir şekilde ispatlanabilsin ki.
YanıtlaSil23) Bütün bilim insanları ön yargılarından tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdürürler. Bu önermeye katılmıyorum. İnsanlar doğası gereği önyargılıdır. Ayrıca bilim adamlarının çalışmalarını yaşantıları, yaşadığı toplum, kültür, inanışları da etkilemektedir.
24) Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır. Bu önermeye katılıyorum. İnsanlar yaşadıkları evreni, hayatı bilmek anlamak isterler çalışmalarında bu meraklarını gidermek üzerinedir. Evreni anlamak ve amaçlamak bilimin doğasıdır.
25) Bilim insanları bir konuda araştırma yaparken o konuda var olan önceki teorilerden etkilenirler. Elbette. Bilimsel bilgi değiştirilebilir ve geliştirilebilir. Bilinme aşamasında bulunmayan birçok olgu eski bilgiler ve teorilerden hareketle yapılacak araştırmalarla açıklanabilecek durumdadır. Bu yüzden de bilim insanlarının kendinden önceki teorilerden etkilenebileceği olasıdır.
26) Bu önermeye katılıyorum. Bilimde açıklamaların icadı söz konusu olup bu da büyük ölçüde bilim insanlarının yaratıcılığını ve hayal gücünü gerekli kılmaktadır. Bilim insanları elde ettikleri verileri anlamlı hale getirebilmek için yaratıcılıklarını kullanırlar. Çünkü ellerindeki parça parça verileri kullanarak anlamlı bir bütün oluşturmaya çalışırlar. Bu esnada da hayal gücü ve yaratıcılıklarından yararlanırlar. Tıpkı, yapboz yaparken parçaları birleştirerek bir bütün resim oluşturmak gibi.
27) Bu önermeye katılıyorum. Bilimsel sorular ve yöntemler bilim insanları tarafından oluşturulduğu için bilim insanları bir kültürün içinde doğup büyümektedirler ve bilimsel çalışmalarında kaçınılmaz olarak o toplumun değer yargılarından etkilenirler. Aynı zamanda sosyal ve kültürel çevreden etkilenerek gelişmesine devam ederler.
28) Bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşturulur. Katılmıyorum. Bilim deyince sadece fen bilimleri anlaşılmamalıdır. Sosyal bilimler, formel bilimlerde vardır, örneğin tarih araştırılırken deney ve gözlem yapılamaz.
29) Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler. Katılıyorum. Bilim var olandan ortaya çıkmaktadır. Bilim adamları çalışmalarını öncelikle bilimsel çalışma süreçlerini kafalarında kurgulamaktadırlar. Ona göre çalışmalarını sürdürürler.
30) Önermeye katılmıyorum çünkü bilimin cevaplayamadığı metafizik konuları var o yüzden tüm sorulara cevap veremez.
eğitek.meb.gov.tr
http://www.baskent.edu.tr/~tkaracay/etudio/agora/bilim/BilimselBilgi.html
www.evren.org
Badel 27. önermene katılıyorum.. Bilim insanının bu koşullardan etkilendiğini daha önce tartışmıştık, bilimsel sorular oluştururken de aynı durum söz konusudur yani tarihi-kültürel ve sosyal durumlardan etkileneceği için soru da bu etkilere göre değişebilir.Yaşadığı ortamdan dolayı şemasında değişme olacaktır.Bu durumda yeni sorulara yani yeni yelkenlere yol açacaktır.
SilBadel 26.önermedeki yapboz örneğini çok beğendim.Evren bir resimdir ve bilim insanları merakla, yaratıcılıklarıyla parçadan bütüne evreni tamamlamaya çalışmaktadırlar.
SilBadel, 25.önermedeki yorumuna katılıyorum.Bilim adamları, diğer bilim adamlarının geçmişteki ve günümüzdeki düşünceleriyle çalışmalarına başlarlar ve her biri kendi düşünceleri ile bir katkıda bulunurlar ve daha sonra bu düşünceler diğerlerine aktarılır.
Sil22- Önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgiler kesin bilgiler değildir. Dolayısıyla tekrarlanabilen deneyler de olsa elde edilen sonuçların benzer olması durumunda bilimsel bilginin kesinliğinden söz edilemez. Zaman içerisinde, kabul gören bilgiler: teoriler, yasalar, kavramlar, ilkeler vs. değişikliğe uğrayabiliyor. Tekrar tekrar yapılan deney aynı sonuca ulaştırıyorsa bu onun güvenilir olduğunu ve kullanılabilir bir bilgi oluşturabileceğini gösterir. İhtiyacı karşıladığı sürece kullanılacak ihtiyaçlara cevap veremedi takdirde yeni arayışlara gidilecektir. Bu nedenle bilimsel bilgi ve bilim sürekli üzerine yenileri koyularak ilerleyen basamaklardan oluşmuştur.
YanıtlaSil23- Önermeye katılmıyorum. Bilim ve bilim adamları objektif olmalıdır. Bu amaçlanan bir şeydir, ancak tamamen objektif oldukları söylenemez. Çünkü bilimsel bilgiler bilim insanlarının bilimsel yöntemleri kullanarak ürettiği bilgilerdir, zihinlerinin bir ürünüdür. Dolayısıyla her bilim insanının bilgiyi süzgeçten geçirme şekli farklı olacaktır. Bu şekilde bilimsel bilgiler çeşitlilik gösterir. Oluşan çeşitlilik de bilimin ilerleyişine katkıda bulunur.
24- Önermeye katılıyorum. Bilim öznenin nesneyi anlama ve açıklama çabasıdır. İnsanlar doğası gereği merak eder, sorgular, imkanlar dahilinde deney yapar, araştırır ve olaylara/olgulara bir açıklama getirme çabasındadır.
25- Önermeye katılıyorum. Çünkü bilim insanının var olan bilgiye yeni bilgiyi eklemesi, önceki bilgiye katılmadığının göstergesidir. Ya reddeder, ya da eksik olduğuna inanır ve yeni arayışa girer, daha doyurucu bir bilgi ortaya koymak ister. Bu durumda var olana eklemeler yapılarak ilerleme ve gelişme amaçlanmaktadır. Dolayısıyla bilim insanları bir şekilde önceki teorilerden etkilenmektedir.
26- Önermeye katılıyorum. Bilim insanları meraklarının sonucu olarak zihinlerinde bir tasarım yapar. Bir olgunun nedeni üzerinde düşünür, araştırır ve açıklama yapabilme çabasına girer. Bu sırada çalışmalarına yaratıcılıkları yön vermektedir. Zihinsel tasarıları doğrultusunda bir bakış açısına sahiptirler. Bunun üzerine çalışmalara başlar ve devam ettirirler.
27- Önermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel bilgiler veya yöntemler, bilim insanının bir ürünüdür. Bilim insanını etkileyebilecek herhangi bir faktör bilimi ve bilimsel ürünleri de etkileyecektir. Bu nedenle bilim ve bilimsel bilgiler, yöntemler, vs. zaman içerisinde değişime uğrayabilir. Bu değişimin nedeni her türlü ortam şartlarından kaynaklanıyor olabilir: sosyo-ekonomik, tarihi-kültürel ve sosyal durumlar…
28- Önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim, bilim insanlarının zihinsel bir ürünü olan bilimsel bilgilerin toplamıdır. Bilimsel bilgiler ise, öznenin evreni anlama ve açıklama amacıyla elde ettiği bilgilerdir. Bu anlamda bilim insanının yaptığı her şey bilimsel bilgi üretmede bir basamak, bir adımdır aslında. Dolayısıyla sadece deney ve gözlemler sonucu oluşturulması mümkün değildir. Harici birçok çalışma, merak etme, zihinsel tasarım, kurgulama vs. birçok aşamadan geçilir.
29- Önermeye katılıyorum. Bilim insanları teorileri kurgular veya üretirler. Teoriler, bilimsel olguları açıklama, tanımlama ve tahminde bulunma için kullanılan araçlardır. Bilim insanlarının bir araştırmaya başlamak için ilk fikirleri genellikle teori kökenlidir. Genelde kabul gören teorilerle yeni kurgulanan teori kıyaslanır ve bunun üzerine geçerliği kabul edilir ya da edilmez.
30- Önermeye katılmıyorum. Bilim tüm sorulara cevap verebilseydi bilimsel bilgiler kesin bilgiler olurdu. Dolayısıyla merak diye bir kavram olmazdı. Bilim insanları yeni bilgiler üretmez, var olanlarla yetinir ve bilimin ilerleyişinden söz edilemezdi. Bilim yenilenerek ilerleyen bir kavram olmaktan çıkar, kısır döngü şeklinde kendini tekrar ederdi. Dolayısıyla teknolojik gelişmelerden de söz etmek mümkün olmazdı.
http://www.baskent.edu.tr/~tkaracay/etudio/ders/math/soyutMat/odev/BilimselBilgi.html
Silhttp://bilim.nedir.com/
Hatice 25. önermene katılıyorum. Bilim adamları kendilerinden önceki bilim adamlarlarının yaptığı çalışmalardan etkilenir.Eğer yeni bir bilgi ortaya atıyorsa bu durum önceki bilgiye katılmadığını gösterir.Kendi önermemde buna ülseri örnek verdim Warren eski bilgilere şüpheyle yaklaşmış olmasaydı ülser hastalığını bulamazdı.
SilMerhaba Hatice ...23.Önermede ki düşüncelere katılıyorum.Bilim adamı objektif olmaya çalışır fakat bilimsel işlem aşamasında bunu tam olarak gerçekleştiremez ve yanlı cevaplar vermek zorunda kalır.
Sil23.önermeye bende katılıyorum objektif olmak bilimin amacı ama bunu bilim insanları ne kadar basarabiliyorlar kesin değildir.
Sil22.önermeye katılmıyorum. Sadece deney ve gözlem yeterli değildir bilimsel yöntemlerle elde edilir..Ayrıca kesinlik ifadesi yanlıştır. Ne kadar da tekrarlansa adı üstünde DENEY.. Deneyde kesinlikten bahsedemeyiz.daha bunun birçok aşaması var.. her dönemde, her çağda değişiklik gösterebilir bilimde kesinlik yoktur. Bilimsel bilgi hiçbir zaman mutlak bir doğru anlamına gelmez.Zaman mekan değiştikçe bilimsel bilgilerde değişebilir.
YanıtlaSil23.önermeye katılmıyorum çünkü bilim ,nsanlarıda birer insandır ve insani özellikleri vardır.bu özellikleri de ön yargılar kapsar. insanlar yaşadığı çevreden ve toplumdan etkilenir. Düşünme tarzı bile bunlarla şekillenir. Düşünceleri doğrusunda hareket eder objektif olması gerekir ama tamamen objektif olması mümkün değildir.
24.önermeye katılıyorum .bilim insanı meraklı sorgulayıcı inceleyen ve araştıran bir yapıdadır.bilinmeyen birşeyi öğrenmek merak ettiği şeyi araştırmak ister.gök gürlemesi güneş tutulması doğal afetler gibi olaylarımerak etmiş onlarla ilgilenmiş ve evreni anlama ve açıklama çabası içine girmiştir.Ne demiş William Arthur “Merak öğrenme mumunun fitilidir” .
25 .önermeye katılıyorum . bilim birikimli şekilde dağdan yuvarlanan kar topu gibi büyüyerek ve eskisinin üstüne eklenerek oluşur. örneğin ibni sina çalışmalarında hipokrattan etkilendiğini şu sözleriyle ifade ediyor.'eğer ben hipokrattan daha fazla uzağı görebiliyorsam bu, onun omuzlarının üzerinde olduğum içindir.'
26.önermeye katılıyorum Bilim adamı yaratıcılık ve hayal gücünü birlikte kullanarak bilgiye ulaşırlar ki bir bilim adamının özelliklerindendir.hayal gücü ve yaratıcılık kaçınılmazdır.
27.önermeye katılıyorum. bilim adamlarının farklı dönemlerde yaşamaları,farklı bilgilere sahip olmaları,yasadıkları dönem leri farklı olmaları, farklı yöntem kullanmaları ve farklı sorular sormaları etkiler. Her farklı yüzyıl beraberinde farklı soruları da doğurur. Çünkü bilim geliştikçe ve değiştikçe yeni soruları da beraberinde getirir. Bu yüzden de etkilendikleri kültürel ve sosyal durumlar her yeni sorunun niteliğini de değiştirir.
28.önermeye Katılmıyorum, bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşmaz, bilim insanının kendi yaşantısına bağlı olarak değişik yöntemler kullanılarak da bulunabilir.
29.önermeye katılıyorum.teori doğadaki olayların yada ilişkilerin nedenleri hakkında yapılan açıklamalardır.açıklamayaparken insanoğlu varolan bilgisini kullanır.bilimsel ürün olarak ortaya konulan teori kurgudur ve değişebilir.
30.önermeye katılmıyorum çünkü; bilim bir çok soruya cevap bulmuştur fakat bütününe değil.sınırlı konularla ilgilenir bilim.Örneğin tıpta gelişen çoğu mucizevi olaylar hakkında ve dini konulara bilim cevap veremez.
Kaynaklar:
http://bigalioglu.blogcu.com/tez-hipotez-teori-yasa-bilimsel-yontem-bilimsel-dusunce-bi/2870583
http://www.wfsj.org/course/tr/pdf/ders5.pdf
Yasemin 22. önermene katılıyorum.İnsanoğlu yapısı gereği öznel bir varlıktır. Bilim insanının yaptığı yorumlar çıkarımlar objektif olmayacaktır. Tekrarlana bilen deneyler her zaman aynı sonuç vermesi doğru olduğu anlamına gelmez. Bilim adamı belkide hep aynı yerde hata yaptığı için aynı sonuçları buluyor. Gün geçtikçe teknolojinin de etkisiyle farklı ortamlarda sonuçlar değişebilir.
SilMerhaba yasemin 25. önermene bende katılıyorum.Ayrıca örneğinde;bilim insanlarının doğru ya da yanlış sonuç ne olursa olsun eskiden var olan bilgiyi kendi araştırmalarında kullanabilecekleri konusunda açıklayıcı olmuş.
Sil22)Önermeye katılmıyorum.Bilimsel bilgi hiçbir zaman mutlak bir doğru anlamına gelmez, olasılıklar üzerine yorum yapar. Bilimi gerçekleştiren ve bilimsel bilgiyi üreten insanoğlu doğası gereği öznel bir varlıktır, yaptıkları çıkarımların objektif olması beklenemez. Bilgi durağan değil aktif bir gelişim ve değişim gösterir. Bilimin en gündelik gerçeklerden en kadim kuramlara kadar bildiğini iddia ettiği her şey, yeni bilgiler ve farklı yorumlar ışığında gözden geçirilmeye ve çürütülmeye adaydır.
YanıtlaSil23) Önermeye katılmıyorum. İnsan sübjektif bir varlıktır, ön yargılarından tamamen arınması ise imkânsızdır. Yaşadığı toplum ve kültürden, farklı düşüncelerden, kendi yarattığı farklı algılardan arınamayacağından ötürü objektif olması beklenemez.
24) Katılıyorum, her bilim dalının kendine has araştırma yöntemi vardır. Bilimsel yöntemler de tarihi, betimsel ve deneysel yöntemleri kapsar.
25) önermeye katılıyorum. Bilim insanı bir problemle ilgili önceden ortaya konan bilgi ve görüşlerden etkilenir ve doğruluğunda daima şüpheci davranır.Konuyla alakalı önceki teorileri dikkate alarak çalışmalarını sürürür. Örneğin ülser haslığının nedeni konusunda Warren, eski görüşleri şüpheyle karşılamasaydı, ülserin gerçek nedeni uzun süre anlaşılamayabilirdi.
26)Önermeye katılıyorum Temelde yaratıcılık, problem çözmekle ilgilidir. Olaylara farklı açılardan bakma yeteneğidir. Bilim adamları elde ettikleri verileri anlamlı hale getirmek için yaratıcılıklarını kullanırlar.
27) Önermeye katılıyorum. Bilim insanının bu koşullardan etkilendiğini daha önce tartışmıştık, bilimsel sorular oluştururken de aynı durum söz konusudur yani tarihi-kültürel ve sosyal durumlardan etkileneceği için soru da bu etkilere göre değişebilir.
28) Önermeye katılmıyorum.Bilim doğal bilimler,sosyal bilimler,matematik-bilgisayar bilimler ve uygulamalı bilimler gibi kollara ayrılır.Örneğin,sosyal bilimlerde deney olmaz.Ayrıca bilim insanın da objektif gözlem görülmeyebilir..Bulunduğu ortamdan ve geçmiş çalışmalardan etkilenir.
29) Katılıyorum.Bilimsel bilgiler kurgulanır keşfedilmezler. Bir bilim insanı parçaları bir bütün haline getirmeye çalışır yani kurgular.
30) Katılmıyorum .Bilimin cevap veremediği bir çok doğa olayı mevcuttur.Bilim insanları bir soruya cevap verdiğinde karşılarına onlarca cevaplanmayı bekleyen sorular gelmektedir.Yani bizler elimizde var olanlarla soruları cevaplarız cevaplarımızda ne kadar doğrudur bilinmez. Daha kat etmemiz gereken çok yol var.
http://www.fibiler.com/Soru/Detay/Bilim_Dallari_Kaca_Ayrilir_ve_Bilim_Dallarinin_Hiyerarsik_Yapisi_Nasildir_%3F_48
www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf
www.hayatnotu.com/turkce-indir/bilimsel-teori-nedir.html
Merhaba Müzeyyen 30. önermene seninle aynı fikirdeyim.bilimin cevap veremediği doğa olayların dışında metafizik,estetik,etik ve din gibi konularda da sorumluluğu yoktur.
Silmrb muzeyyen 22.önermeye gayet güzel açıklamışşın ve sana katılıyorum
Sil22-Önermeye Katılmıyorum.Bilimsel bilginin tekrarlanması ona yeni bir bakış açısı getirir.Başlıca olgu,kavram teori,yasa ve yasalardan oluşan bilgiler zamanla değişime açıktır.Bilimsel bilginin sadece yaratıcı, öznel ve kültürel özellikler taşımasından dolayı değil, mantıksal olarak da ispatlanmasının mümkün olmamasıdır (Karl Popper’ın kugu örneği)
YanıtlaSil23-Önermeye Katılmıyorum.Bilimsel bilginin seçilme, kaydedilme, rapor edilme ve
yorumlanma biçimleri açısından yanlı olabilir.Bilim insanının milliyeti, cinsiyeti,
kökeni, yaşı, siyasi görüşü gibi özellikleri farklı sonuçlara neden olabilir.
24-Önermeye Katılıyorum.Bilimsel disiplinlerin her biri kendine göre bir bilim ve yöntemdir.Bundan dolayı bilim insanı evrende olan olayları incelerken merak eder ,kurgular, mantıksal yaklaşımlarda bulunup açıklar ve anlamaya çalışır.
25-Önermeye Katılıyorum. Bilimsel bilgi ilerleme ve aktarımla yeni bir bilgiye dönüşür.Bir konuda araştırma yapılırken başka teorilerden etkilenir.Örneğin;özel görelilik kuramı formüle edilirken Einstein Newton’un hareket yasalarını çöpe atmamış ve bu yasaların daha genel bir kavramın sınırlı bir uygulama olduğunu göstermiştir.
26-Önermeye Katılıyorum.Bilim tamamen mekanik,rasyonel ve düzenli bir etkinlik değildir.Bilimde açıklamaların icadı söz konusu olup bu da büyük ölçüde bilim insanlarının yaratıcılığını gerekli kılmaktadır.Bundan dolayı bilim insanı araştırmalarını sürdürürken araştırmanın her aşamasında yaratıcılığını kullanır.
27-Önermeye Katılıyorum.Bilim yapıldığı dönemden hem etkilenir hem de etkiler.Bilimin yapıldığı toplum bir kültüre sahiptir ve bilimle uğraşan insanlarda o kültürün birer ürünüdürler.Kültürünün değer ve yargılarını yansıtırlar. Bu değer ve yargılardan bazıları kültürel doku, güç ilişkileri, politika, sosyo-ekonomik faktörler, felsefe ve dindir.Bundan dolayı sorular ve yöntemlerde değişmektedir.
28-Önermeye Katılmıyorum.Bilimde yer alan pek çok disiplinde deney yapamayabiliriz.Birçok teoriyle ilgili direk gözlem yapılamaz.Durum böyle olunca objektif gözlem yapamamamız kaçınılmazdır. İnsan subjektif ise gözlem nasıl objektif olabilir.
29-Önermeye Katılıyorum.Evrende olan olaylar (teori,yasa,prensip,kavram) değişir ve bu değişimin de var olan bilgileri yani insanın zihinsel olarak kullandığı hayal gücünü yaratıcılığını ele alır insan ürünü olan şeye yani kurguya dönüştürürler.
30-Önermeye Katılmıyorum.Bilim yoluyla incelenecek birçok konu vardır fakat bazen bazı konular kanıtlanamaz ya da çürütülemez aynen metafizik, estetik ,etik dini konular gibi insanları aydınlatır sebep sonuç ilişkilerini açıklayarak tartışmalara katkı sağlamalarına rağmen, bilim insanlarının elinde iyi ve kötüyü
tespit edebilecek araçlar yoktur.
http://www.turkcebilgi.com/bilimsel_bilgi
http://www.denkbilgi.com/bilimin-amaci-nedir.html
http://felsefe.konulari.org/bilimsel-bilgi-nedir.html
29.önermene katılıyorum.kurgu hayal gücü,keşif , yaratıcılık anlamındadır. Einstein' in çok güzel bir sözü var bu söz her şeyi açıklıyor.
SilHayal gücü, güçlüdür: "Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür.Hayal gücü ise her yere."
merhaba Havva 22. önermeye bende katılmıyorum. fakat Karl Popper’ın kugu örneğini vermişsin.merak ettim .bunu biraz açarmısın?
YanıtlaSilMerhaba yasemin ...Çeşitli zamanlarda ve çok sayıda yapılan gözlemlerde gözlenen kuğuların hepsinin beyaz olması sonucu bütün kuğular beyazdır genellemesinin yapılması basit anlamda tümevarımsal düşünce sürecinin çalışma prensibini ortaya koymaktadır fakat bu 1000 adet beyaz kuğu gözlenmesi mantıksal olarak 1001. gözlemde mesela siyah bir kuğuyla karşılaşmayacağımız anlamına gelmez.Böylelikle bilimsel bilginin değişebileceğini ve bilimsel önerme ile ilgili bütün gözlemlerin yapılmasının olanaksızlığı ve geçmişte, bugün ve gelecekteki bütün gözlemlerin aynı sonucu vereceği iddiasının mantıksal bir temelden yoksun olmasıdır.İnşallah açıklaya bilmişimdir.
Silteşekkür ederim Havva açıkladığın için
Sil22. önermeye katılmıyorum. tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilginin doğruluğu artabilir ama kesin bir şekilde ispatlanır denemez sonuçta deneyi ve sonucu insan yapıp buluyor bununda kesin hatasız sonucu olması imkansızdır.
YanıtlaSil23 önermeye katılmıyorum bilim insanlarıda bizim gibi çevresinden toplumundan ailesinden sosyo kültürel herşeyden ister istemez etkilenirler.
24. önermeye katılıyorum bilim zaten insanın evrendeki herseyi öğrenme merakından doğmuştur.
25. önermeye katılıyorum bilim önceki bilgilerden etkilenerek veya onların üstüne birşeyler katarak ilerler bu sekilde olmasaydı zaten bilimde ilerleme imkansız gibi birşey olurdu insanoğlu herseyı anlamaya öğrenmeye kapasitesi ve zamanı yetmez bundan dolayı ondan önce edinilen bilgilerden yararlanırlar.
26 önermeye katılıyorum çünkü bilimsel bilginin aşamalarında yaratıcılık vardır böylelikle yeni fikirler düşünceler ortaya çıkar bunları anlama ve ispatlama çabası olur doğru veya yanlış bir cevap bulunur ve bilim bu yaratıcılık sayesınde ilerler.
27 önermeye katılıyorum cunku bilimsel bilgiyide soruyuda soran bilim insanıdır. bilim insanıda yaşadıkları sosyo kültürel durumlara göre fikirleri değişkenlik gösterir.
28. önermeye katılmıyorum çünkü her bilim dalının kendıne özgü yöntemi metodu vardır bu sekilde ilerler derstede birçok kez tekrar edildiği üzere tarih, astronomi, felsefe gibi bilimlerde deney ve gözlem olanaksızdır bu bilimler kendı metotlarıyle ilerlerler. bilimsel bilgi yolunda deney ve gözlemden daha dogru ve verimli bir yol bulunursa bunlarda kullanılabilir.
29 önermeye katılıyorum çünkü bilimsel teori bilimsel yollarla bilimsel yontemlerle elde edilirler bu yolla elde edilen birşeyde keşfedilmez ınsanlar tarafından kurgulanırlar.
30. önermeye katılmıyorum çünkü bilimi yapan insandır ve insanoğluda evrendeki hiç birşeye tam olarak cevap veremez ve tüm sorulara cevap vermesi imkansızdır bilimin özelliği bir soruya cevap o anki en dogru verilerle cevap verirken başka bir soru doğurur.
Merhaba Kübra,önermelere yapmış olduğun yorumlar güzeldi bende aynı fikirdeyim.
SilMerhaba Kübra 29.önermene katılıyorum. Bilimsel bilgi keşfedilmez. İnsanların beyninde kurgulanır. Ondan sonra çalışmalarla desteklenebilir.Örneğin ; Newton’un yer çekimi teorisi keşif değildir.
Sil22.Önermeye katılmıyorum. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kullanılan yöntem,teknik deneylerde değişmektedir. O zamanda yapılan deneylerin doğruluğuna inanılmış olabilir fakat yeni teknolojiyle bir çok bilginin yanlış olduğu öğrenilmektedir.Yani deneylerin tekrarlanmış olması kesinligi ifade etmez.
YanıtlaSil23. Bu önermeye katılmıyorum.Her insanda olabileceği gibi bilim insanları da bir olaya ön yargıyla bakabilir.İnsan dogası geregi ön yargılıdır.Inandıklarını ispatlamaya çalışırken olanı görmezden gelebilirler.Aynı zamanda şemaları,sosyal ve kültürel özelliklerinden de mutlaka etkileneceklerdir.
24.Bu önermeye katılıyorum.Olgusal dünya ile beklentilerimiz arasında uyum kurmaya yönelik olan çaba, bir yandan gözlem, deney gibi olguları belirleyici işlemleri, diger yandan belirlenen bu olguları açıklama, hipotez ya da kuramları oluşturma gibi aşamalardan gecmektedir.Bunlar bilim insanın dogası geregi merak ve acıklama geregi duymasından kaynaklanmaktadır.
25.Önermeye katılıyorum. Bilim birikimli olarak ilerler ve önceki konularda yapılan araştırmalar yeni yapılacak olan araştırmalara öncülük eder.
26.önermeye katılıyorum çünkü bilim insanı merak ettiği şey hakkında hayal kurar ve bunu faaliyete geçirmek, çözüm üretebilmek için yaratıcılıklarını kullanırlar
27önermeye katılıyorum..Tarih-kültürel ve sosyal durumlar toplumsal yapının temelidir.Birey bu durumdan etkilenir.Soyutlanması beklenemez.soruyu soran kişide bir birey oldugu için etkilenmesi beklenir.
28. önermeye katılmıyorum,çünkü bilim de öbjektif olmak imkansızdır.bilim de deney yapmadan değerlendirmeler de yapılabilr..Örneğin sosyal bilimler,psikoloji sosyoloji,ya da deney ve gözlem imkanı bulunmayan metafizik gibi dallar deney ve gözlemlerle oluşturulamazlar. ya da bır tarih arastırılırken deney gözlem yapılamaz.
29.Katılıyorum. Teoriler önce kurgulanırlar. Yani var olanı seyi sunmaz , yeniyi tasarlarlar.
30.Katılmıyorum. hala cevapsız sorular vardır. din,ahlak vb konulara cevap verememektedir Örnegin;"batıl inançlar nereden geliyor?" gibi ilginç başlıklar yer almaktadır.
Nesrin,28.önermedeki düşüncene katılıyorum.Dediğin gibi deney ve objektif gözlemler bir yöntemdir. Ancak bilim fenden ibaret değildir ve bilimsel bilgi sadece bu şekilde oluşmaz. Örneğin geçmişte yaşanan tarihi olayların tekrarlanması söz konusu değildir.
Sil22. Katılmıyorum. Bir deneyin tekrarlanabilir olması onu kesinlikle doğru yapmaz. Hatalar yada eksik bir şeyler olabilir. Ayrıca bilimde kesinlik yoktur, her şey değişebilir. Bu yüzden hem sadece tekrarlanabilen deney bilimsel bilgi değildir hem de bilimsel bilgi kesin bir şekilde kanıtlanmış olmaz.Bu yüzden önermeye katılmıyorum.
YanıtlaSil23. Önermeye katılmıyorum. Bilim insanları adı üstünde insandır. Bu yüzden insanlar doğduktan ölüme kadar kendi oluşturdukları şemalar eşliğinde yaşarlar. Böylelikle önyargılar insanlardan ayrılamazlar. Bilim insanları kendi doğruları ve yanlışları eşliğinde bir şeylere ulaşmaya çalışırlar.
24. Bu önermeye katılıyorum. İnsan doğduğundan beri içgüdüsel olarak merakla hareket eder. Bu da onu evreni anlamaya ve onu açıklama çabasına iter.
25. Katılıyorum. Kendinden önceki teorilerden ister istemez etkilenir diye düşünüyorum. Çünkü insanda merak dürtüsü vardır. Aynı konuyu çalışıyorsa bilim insanları birbirlerini takip ederler ve birbirlerinin doğru yapıp yapmadıklarını kontrol ederler. Böylelikle bilim ilerleme kateder. Bu yüzden de kendinden önceki teorilerden, düşüncelerden etkilenirler.
26. Bu önermeye katılıyorum. Bilim insanları önce kendi kafalarında bir tasarım yaparlar ardından bunu hayata geçirmeye çalışırlar. Böylelikle bilimin başlangıcında, gelişmesinde ve her zaman yaratıcılık vardır, olacaktır.
27. Katılıyorum.Bilimsel sorular ve yöntemler zaman ilerledikçe zaten değişir, bir de insanın çevresi değiştikçe, olaylar farklılaştıkça tarihi-kültürel ve sosyal durumları da değişir. Mesela bir ülke düşünelim. Bilim adına bir geçmişi ve birikimi olsun ama bu ülkenin bir savaşa girdiğini düşünürsek artık bilimini, parasını o yöne aktaracaktır. Kullanılan silahların yan etkilerinden, hastalıklarından, verdiği zararlardan haberdar olmak için bilimini, teknolojisini o yönde geliştirmelidir.
28. Bu önermeye katılmıyorum. Bir bilimsel bilgi için deney ve gözlem önemlidir fakat bunlar yeterli değildir. Bir de artık biliyoruz ki bilimin amaçlarından biri objektif gözlem olmasına rağmen bunu yapanlar insan olduğu için tam olarak objektiflik olamaz.
29. Bu önermeye katılıyorum. Daha önce de tartıştığımız gibi her şey insanlar tarafından kurgulanır. O kurgulananlar belli bir sistem üzerine oturtulur ve o sistem bozulana kadar devam eder. Bozulmazsa da o sistem öyle kabul edilir. Ama bu bile onun kesin olduğunu göstermez.
30. Katılmıyorum. Bilimin amaçlarından biri evrenin sırlarını çözmektir ve her geçen gün bunun için daha çok çabalamaktayız. Ama hala çözemediğimiz yada belki hiç görmediğimiz, bilmediğimiz olaylar var.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
http://teori.nedir.com/
http://www.uludagsozluk.com/k/bilim-tum-sorulara-cevap-bulamaz/2/
Merve, 28. önermede yazdıklarına katılıyorum. Bilimsel bilgi için deney ve gözlem önemlidir fakat ''sadece'' kelimesi kesinlik ve önermeye kısıtlama getirmektedir.
Sil29. önermede sana katılıyorum ve kurgulanan şeylerin daha sonra keşfedilme aşamasına geçtiğini düşünüyorum. her şey kurgu ile başlar
Sil22. önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgi kesin değildir: Bilimsel bilgi bütün ve “mutlak doğru” değildir. Bilimsel bilgi yenilik ve sürekli gelişme özelliğindedir.Deneylerle tekrarlanıyor olması kesin olarak bilimsel bilginin ispat edildiğini göstermez.Bugün doğru olan bir bilimsel bilginin aksi yarın bulunabilir.Bu nedenle Bilimsel bilgi de hiçbir zaman kesinlikten bahsedilemez. Ayrıca tekrarlanabilen deneylerlede bilimsel bilgi kesin bir şekilde ispatlanmış olur. Önermesine katılmıyorum çünkü teknolojinin gelişmesiyle birlikte kullanılan yöntemlerde deneylerde değişir.
YanıtlaSil23. önermeye katılmıyorum çünkü .Bilim adamları önyargılarından kurtulamazlar.Çünkü bütün bilim adamları çalışmalarını ortaya koydukları hipotezi ispatlama doğrultusunda yaparlar.Bu da onları ister istemez önyargılı hale getirir. Ayrıca bilim insanları da her ne kadar mantık pozitif bilim ve yöntemleri desteklese de bilimsel bir çalışma yaparken duygusal sezilerini de kullanırlar.Bir bilim insanı daha önceden yapılmış çalışmaları göz önüne alıp başka bir bilim insanından etkilenebilir.Bulunduğu çevrede,o çevrenin kültürel yapısından,toplumun değerlerinden kesinlikle bir etkilenme olur.EİNSTEİN ne demiş; ‘’Önyargıları parçalamak atomu parçalamaktan daha zordur’’
24. önermeye katılıyorum bence bilimin amaçlarından biride insan hayatıını kolaylastırmaktır ve burda aslında kapı buda tabıkı yasadıgımız evrene acılıyor.Zaten insanoğlu var olduğundan bu yana kendi yaşadığı evreni toplumu anlama çabasına girmiştir.Bu da tabiki merak duygusundan gelmektedir.
25.önermeye katılıtorum çünkü bilimsel çalışmaların temel basamaklarından biri gözlemdir,araştırma yapma ve kaynak taramadır. Bilim adamları araştırmalarını,gözlemlerini yaparken daha önceki teorilerden de etkilenirler.
26.önermeye katılıyorum. Yaratıcılık, herkesin gördüğü şeyi görüp, farklı şeyler düşünebilmektir. Bilim adamları kendi kafalarında kurguladıklarını bilime sunup bunun üzerinde durmuşlardır.Ayrıca her insanda olduğu gibi bilim insanının doğasında da merak duygusu ve şüphe vardır. Bilim insanı eleştireldir. Her bilgiyi olduğu gibi kabul etmez. Yaratıcıdır. Bilim insanı her şeye hayal etmekle başlar demek yanlış olmaz. Hayalgücünün sınırı yoktur. İnsan kapasitesi ve aklını kullanabildiği ölçüde her şeyi hayal edebilir
27.önermeye katılıyorum çünkü bilim insanları araştırmalarını yaparken o dönemin şartlarına, değer yargılarına, yaşadığı toplumun kültürüne, sosyal durumuna bakarak çalışmalarını sürdürürler. Ayrıca bilim toplum ve kültüre bağımlıdır. Bu durum gerek olumlu olarak gerek olumsuz olarak bilimsel çalışmaları etkiliyor. Örneğin; siyasi, ekonomik vb. gibi durumları etkiler.
28.önermeye katılmıyorum çünkü bilim sadece deney ve objektif sonucu oluşmaz. Bilimsel bilgi sadece fen bilimlerinde kullanılan bir yöntem değildir. Fen bilimlerinin yanında tarihi, psikoloji, sosyoloji gibi bilim alanlarında da kullanılır. Bunlarla birlikte akıl yürütme, sübjektif gözlem, eleştirel düşünce sonucu bilimsel bilgiyi oluşturulabilir.
29.önermeye katılıyorum. Kesfetmek bir seyi aniden bulmak anlamındadır. Yani herhangi bir kurgulama arastırma olmadan ummadık bi zamanda karsılasmaktır. Fakat teori dedigimiz sey bir bilimsel sürec gerektirir. Arastırma gözlem deney gibi bircok basamaktan gecerek teori halini alır. Bu yüzden teoriler direk kesfedilmezler kurgulanırlar.
30.önermeye katılmıyorum. Bilim bütün sorulara cevap veremez. Verseydi bir arastırma konusu kalmazdı artık. Deneylerle merak ettigimiz bircok sorunun cevabını bulabiliyoruz fakat ne kadar ugrassakda bulamayacagımız sorularda vardır. Daha oncedende verdigim ornekteki gibi evrenin en ilk ana maddesinin ne oldugu konusunda bilim adamlar farklı görüsler belirtirler fakat bilimsel olarak ne oldugu bulunabilmiş degildir. Bunun gibi merak edip cevabını bulamadıgımız bir cok soru vardır.
KAYNAKLAR:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilimsel_bilgi
http://bilimselbilgi.nedir.com/
www.bilgiustam.com/bilimsel-yontem-ne
Tuğçe, 26. önermende ki düşüncelerine katılıyorum. İnsanın hayal gücü kapasitesi çok geniştir ve hayalgücünün sınırı yoktur.
SilTuğçe, 29. Önermeye ben de katılıyorum. Fakat senin yorumunda kullandığın bir ifadeden : "direkt keşfedilmezler.." ötürü yorumuna tam anlamıyla katılmıyorum. Çünkü senin de söylediğin gibi bir şeyin keşif olması önceden var olduğu ve bu varlığından haberdar olunması anlamındadır. Teoriler bunun aksine belirli bir süreç sonucu elde edilen, kurgulanan bilimsel bilgilerdir. Bilim insanlarının oluşturduğu zihinsel tasarımlardır. Dolayısıyla direkt, doğrudan veya kurgu sonrasında vs. hiçbir şekilde keşiften söz edilemez.
SilMerhaba Tuğçe 22.önermene katılıyorum. Bilimde kesinlik yoktur. Bilimsel bilgi o zaman ve şartlarda geçerliliğini korumuş olsada, bu bilimsel bilginin değişmeyeceği anlamına gelmez.
Sil22-Önermeye katılmıyorum. Bilimde kesinlik söz konusu değildir. Tekrarlanan deneylerde tekrarlanan hatalarda olabilir. Burada her iki yönden de kesinlik arayamayız. İnsan sujedir ve ölçmeyi yapan kişi hata sonuçları doğurabilir. Bu yüzden önermeye katılmıyorum.
YanıtlaSil23-Önermeye katılmıyorum. Çünkü her bilim insanının dili,dini,gözlem üzerinde bulmayı amaçladıkları farklı sonuçlar, mekan, zaman, teknoloji gibi etmenlerin hepsi bilim insanlarının ön yargılarından ‘’tamamen’’ arınmalarını zorlaştırır ve kimi zaman kendi inandıkları değer ve düşüncelerin peşinden giderek bir ön yargının peşine takılmış olurlar.
24- Önermeye katılıyorum. Çünkü Bilim insanının en önemli özelliği meraktır. Evrenin insan algısına göre çok karmaşık yapısı ve insan hayatını kolaylaştırmak için yapılan çalışmalar hep merak ve anlama duygularını harekete geçirir. Bu çalışmalar farklı yöntemlerle olmaktadır.
25- Önermeye katılıyorum. Herhangi bir konu üzerinde çalışma yaparken daha önceki çalışmaları göz önüne alırız. Burada bilim insanlarının yapması gereken teorinin ne kadar doğru olup olmadığını göz önüne alarak etkilenmektir.
26-Önermeye katılıyorum. Bilim insanları yaratıcı düşünceleri ve merak duyguları sayesinde yeni bir şeyler bulma ve onu insanlığa sunma yolunda olmalıdır. Yaratıcılık yaratmanın en önemli basamaklarından biridir.
27- Önermeye katılıyorum. Tarih değiştikçe teknoloji gelişir ve yeni imkanlar olasılıklar ortaya çıkar. Kültür değiştikçe sosyal hayat değişir bilim adamının içinde yaşadığı toplumun ihtiyaçları olanakları değişir bu da farklı sorular ve yöntemleri doğurur.
28-Önermeye katılmıyorum. Bu önermedeki ‘’sadece’’ kelimesinin kullanımı yanlıştır. Bilim sadece fen bilimlerinden oluşmaz ve ‘’sadece’’ deney ve objektif gözlemlerden ibaret değildir.
29-Önermeye katılıyorum. Bilim insanları yaratıcı düşünme gerekleri duyarlar teorileri açıklamak kurgulara dayanır. Kurgulamak keşif etmekten önce gelir. Bilimsel teorilerde tasarlanılarak oluşturulur.
30-Önermeye katılmıyotum. Metafizik ve dini konular gibi bazı konulara cevaplar verememektedir. Ama bilimin cevap veremediği bir çok soru vardır. Örneğin; evrenin nasıl oluştuğu konusu hala tartışılmaktadır. Bu yüzden bu önermeye katılmıyorum.
www.acikbilim.com
http://www.evrenindili.com/
http://www.nedirnedemek.com/teori-nedir-teori-ne-demek
euniversite.nku.edu.tr/kullanicidosyalari/Bilim.pdf
Nalan 23.önermede yazdıklarına katılıyorum.Evet ön yargılarının peşine takılmış olabilirler ama belki bu ön yargıları sayesinde bilime katkı da sağlayabilirler.
Sil30. önermede bilimin cevap veremediği metafizik felsefi dini alanlardaki düşüncene katılıyorum
SilNalan, 29. Önermeye ben de katılıyorum. Yalnız senin bu önerme için yorumunda kafama takılan bir ifade var: "Kurgulanmak keşfetmekten önce gelir. " diye bir cümle yer almakta, bu cümleden yola çıkarak senin teorilerin kurgulanmasının yanı sıra keşfedildiğini de savunduğunu düşünüyorum. Bu düşüncene katılmıyorum. Çünkü teoriler önce kurgulanır sonra keşfedilir gibi bir durum söz konusu değildir. Teoriler kurgulanır ancak keşfdilmezler. Keşif, var ola bir olgunun farkına varma durumudur. Kurgu ise insanların zihinsel tasarıları, icatları, ürünüdür. Teoriler doğadaki olayların yada ilişkilerin nedenleri hakkında yapılan açıklamalardır. Dolayısıyla keşfedilmesi gibi bir durumdan söz etmek mümkün değildir.
Silmerhaba nalan 28. önermende bilimsel bilginin içerisinde tarihi bilgi , gündelik bilgi , felsefi bilgi gibi bilgilerinde yer aldığına değinmek istiyorum.
Sil22.önermeye katılmıyorum çünkü hiçbir şeye kesin gözüyle bakamayız.İnsan ürünü olan her şey kurgusaldır ve biz bazı şeyler varsayarak yola çıkıyoruz,bu şekilde açıklamaya çalışıyoruz.
YanıtlaSil23.önermeye katılmıyorum çünkü insanın kendine ait şeması vardır ve bu şema insanın bakış açısını oluşturur,çalışmalarına bu şekilde yön verir. O yüzden ön yargılardan kesinlikle tamamen arınmış olamazlar.
24.önermeye katılıyorum. İnsan var olduğundan beri hep bir merak içindedir. Çevresini, doğayı, dünyayı, evreni anlamaya çalışmıştır, farklı yöntemler geliştirmiştir kendisine ve tüm bunlar bilimi oluşturmaktadır.
25.önermeye katılıyorum. Var olan önceki teoriyi doğru buluyorsa eğer üzerine bir şeyler ekleyerek ilerleme kaydedebilir, ya da doğru bulmuyorsa nerede hata, yanlışlık olduğunu fark edip zaman kazanabilir.
26.önermeye katılıyorum. Bilimde bir başlangıç yapabilmek için ya da ilerleyebilmek için olmayan bir şeyi hayal edebilme, bir şeyi herkesten farklı yollarla yapabilme ve yeni fikirler geliştirebilmeleri gerekir. Bu da zaten yaratıcılıktır.
27.önermeye katılıyorum. İnsan şemasını içinde bulunduğu ortama, tarihe, sosyal durumlara göre şekillendirir ve bunlara göre sorular sorar,yöntem geliştirir.
28.önermeye katılmıyorum. Çünkü fende deney yapılabilir ama tarihte deney yoktur yada objektif gözlem yapılamaz.
29.önermeye katılıyorum. İnsan ürünü olan her şey kurgulanmıştır ve kurgulanır. Keşfetme söz konusu değildir.
30.önermeye katılmıyorum çünkü bilim bütün sorulara cevap arar ama cevap veremediği sorular hala bulunmaktadır.
http://www.bilgiustam.com/bilimsel-yontem-nedir/
http://www.biyolojisitesi.net/tum%20uniteler/yasam_bilimi_biyoloji/bilimsel_yontemler.html
Arkadaşlar önermeleri açiklarken farklı örnekler verebilirseniz daha güzel olur. Aytıca birbirinize yorum yazarken biraz daha eleştirel olun. Katiliyorum şeklinde yazmayın.Katilmadiginiz veya tartışmalı kısımları yazin.
YanıtlaSil22. önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgiler yeni bakış açıları ve teknolojik gelişmelerin ışığında yeni kanıtların ortaya çıkmasıyla değişime uğramaktadır. Bilimsel bilginin deneylerle tekrarlanıyor olması bilginin kesin olarak ispat edildiğini göstermez. Bugün doğru olan bilimsel bilgiyi belirli bir süre sonra deney yapan bilim insanı o bilgiyi çürütebilir ya da yenileyebilir.
YanıtlaSil23. önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgi insan ürünüdür ve sübjektiftir. Bunun için de bilim insanları çalışmalarını yaparken inançları, önceki bilgileri, eğitimleri, deneyimleri ve ön yargıları bilimsel çalışmalarını etkilemektedir.
24. önermeye katılıyorum. Bilimin temel amacı, fiziksel evreni insanoğlunun kendi yöntemleriyle anlamasını ve evrenin işleyişini basitleştirilmiş kurallar haline getirip açıklamasını sağlamaktır. İnsan merak duygusundan dolayı yaşadığı ortamda olup bitenleri anlamaya, araştırmaya ve açıklamaya çalışır. Bilim insanının sorgulayan, inceleyen ve araştıran yapıda olması bu önermeyi desteklemektedir.
25. önermeye katılıyorum. Her çağda bilim adamları ve araştırmacılar bir önceki araştırmanın sonuçlarından yaralanarak yeni bilgiler ortaya koymaktadırlar. Bilim insanları önceki çalışmaları inceleyerek, sorgulayarak, eleştirerek ve kendi çalışmalarının üstüne ekleyerek çalışmalarını sürdürürler, böylece bu süreçte de eskilerden faydalanılır. Yani bilim birikimli bir şekilde ilerler.
26. önermeye katılıyorum. Bilimsel bilginin üretilmesinde, bilim insanlarının çıkarımları ve hayalleri kadar yaratıcı düşüncelerinin de büyük payı vardır. Bilim insanları; araştırılacak problemin tespitinden, araştırma yönteminin belirlenmesinde, verilerin analiz edilip, sunulmasına kadar olan bütün aşamalarda diğer kişisel özellikleri gibi yaratıcı düşüncesini de kullanırlar. Örneğin; Bohr’un atomik spektrum çizgilerinden orbitallere ve enerji seviyelerine gitmesi bilimde yaratıcılığa bir örnektir.
27. önermeye katılıyorum. Bilimsel sorular ve yöntemler geliştirildiği sosyal çevre ve kültürle ilişki içindedir. Bilim adamının merak edip düşüneceği sorularda sosyal durumların, yaşadığı çevrenin ve kültürün etkisi vardır. Bilimsel sorulara cevap arayan her bilim insanı farklı bölgelerde, farklı şartlarda yaşadığı için ve öznel yargıları olduğu için sorular ve yöntemler de değişiklik gösterirler. Yani bilim ortaya çıktığı kültürle sıkı sıkıya bir ilişki içindedir.
28. Önermeye katılmıyorum. Sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşmaz. Bilimsel bilgi fen bilimlerinin yanında tarihi, psikoloji, sosyoloji gibi bilim alanlarında da kullanılır. Bunlarla birlikte akıl yürütme, eleştirel düşünme, kurgulama, hayal etme gibi bu tür bütün yöntemler de bilimsel bilgiyi bulmada yardımcı olur.
29.Bu önermeye katılıyorum. Bilimsel teoriler kurgulanır, keşfedilmez. Keşif, var olan bir şeyi ortaya çıkarmadır, kurgu ise bir şeyi hayal etmek, düşünmektir. Bilimsel teoriler insanın hayal gücü ve yaratıcılığı sonunda ortaya çıktığı için kurgulanırlar.
30. önermeye katılmıyorum. Bilim bütün sorulara yanıt veremez ama en yakın tahminlerde bulunarak cevap vermeye çalışır. Bilimin ve bilim insanının yetersiz kaldığı yerler vardır. Mesela; metafizik kavramlar, varlığına sadece inanılan ama deney konusu yapılamayan kavramlardır.
http://www.teknolojide.com/bilim-nedir_4893.aspx
http://www.egitim.aku.edu.tr/bilimfelsefesi.pdf
http://ygslyssistemi.com/pdr-boeluemue-ders-notlari/1776-blmn-oezellkler.html
26. önermede verdiğin örnekte bilim adamının herkesin gördüğü şeyi aynı görüp ama onunla ilgili farklı şeyler düşünebilmiş olması yaratıcı olduğunun en öneli göstergesidir.
Silmerhaba fulya önermelere ait düşüncelerini beğendim.Diğer önermelerde olduğu gibi 25 . önermede de seninle aynı fikirdeyim ve bir örnek vermek istiyorum.Niels Bohr kendinden önce Rutherford Atom modelinden yararlanarak yeni bir atom fikri ortaya koymuştur.yani bilim adamları kendinden önceki araştırmalardan yararlanırlar.
Silmrb. fulya 30. önermede bende sana katılıyorum bilim bütün sorulara yanıt veremez metafizikte ruhun varlığı gibi sorulara yanıt verememiştir.
Sil22.önermeye katılmıyorum.Bilimsel bilgi kesinlik taşımaz.Yenilik ve sürekli gelişme özelliğindedir.Sonsuz gözlemlerle ispat edilir.
YanıtlaSil23.önermeye katılmıyorum.Çünkü bilim insanlarının benimsedikleri teorileri,önceki bilgileri,eğitimler,deneyimleri ve beklentileri çalışmalarını etkilemektedir.
24.önermeye katılıyorum.Çünkü insanoğlu var olduğundan beri merak içerisindedir. Bilim olup biten olayların sebebini anlamaya yorumlamaya çalışmaktadır.
25.önermeye katılıyorum.Önceden yapılan teori,araştırmalar,sonuçlara göre bilim insanı kendine ait çıkarımlar yapar.
26.önermeye katılıyorum. Çünkü bilim insanı bilimsel bilgiyi oluştururken akıl ve mantığını kullanmaktadır. Bunların sonucunda fikirlerini de kullanırlar. Örneğin : Einstein ''Hayal gücü, bilgiden daha önemlidir'' diyerek hayal gücünün önemi vurgulamıştır.
27.önermeye katılıyorum.çünkü bilimsel sorular ve yöntemler , içinde bulunulan döneme ve koşula göre farklılık gösterebilir.
28.önermeye katılmıyorum. Çünkü gözlem ve deney doğa bilimlerinde kullanılır. Fakat diğer bilimler açıklamasız kalmaktadır.Örneğin sosyal bilimler,formel
bilimler gibi.
29.önermeye katılıyorum.Çünkü bilimsel teoriler insanın hayal gücü ve yaratıcılığı ile ortaya çıkmaktadır. bu yüzden kurgulanırlar deriz. Kurgulandıktan sonra çalışmalarla desteklenebilir özellikler doğar.
30.önermeye katılmıyorum.Bilim bütün sorulara cevap arar fakat tamamen çözüm bulamaz.Çözüm bulmuş olsaydı hayata olan merakları, soru işaretleri kalmazdı. Din , metafizik vb. konularına hala cevap bulunamamaktadır.
http://www.bilgiustam.com/bilimsel-yontem-
http://www.nedirnedemek.com/teori-nedir-teori-ne-demek
merhaba meltem 25. önermene katılıyorum ve insanların yeni bir şey oluşturmaları için ona yakın konulardaki teorilere bakarak ondan etkilendiğini düşünüyorum.
Silmrb meltem 26.önermede einstein'nin ''Hayal gücü ,bilgiden önemlidir '' sözü ile bilimsel bilgiyi kullanırken hayal gücünün önemini vurgulamiştır.bu örnekle daha açıklayıcı olmuştur.
Sil22- önermeye katılmıyorum. Tekrarlanan deneylerle bilimsel bilgi güçlenir kuvvetlenir ama kesin bir şekilde ispatlanamaz. Bilim teknoloji ile birlikte her an değişen ve gelişen bir yapıda olduğu için kesinlik kavramı kabul edilemez.
YanıtlaSil23- önermeye katılmıyorum. Bilim insanlarının objektif olması bilimde amaçlanan bir durumdur ama bilim bu amaca tam olarak hiçbir zaman ulaşamayacaktır. Ön yargı insanoğlunun iç yapısında var olan bir özelliktir. Bu sebepten dolayı bilim insanları ön yargılarından arınmaya çalışsa bile bunu tamamen başaramazlar.
24- önermeye katılıyorum. Çünkü bilimin doğasında evreni anlamak ve açıklamak vardır. İnsanlar çok eski zamanlardan beri hayatlarını kolaylaştırmak için arayışlar içerisine girmiştir. Bu arayışların temeli de evreni anlamak ve açıklamaktır.
25- önermeye katılıyorum. Bilim adamları bir konuda araştırma yapmak için önce o konudaki var olan bilgilere bakarak çalışmasına başlar. Ve baktığında da kendi çalışmasına ve düşüncesine yakın olan teorilerden etkilenir.
26- önermeye katılıyorum. Bilim insanlarını bilim insanı yapan en önemli özelliklerden biri yaratıcı ve farklı açılardan düşünebilir olmalarıdır. Ortada sadece bilgi yığını olmamalıdır, o bilgiyi harmanlamak ve ortaya mantıklı sonuçlar çıkarmak önemlidir ve bunu yapacak olanda bilim insanında olması gereken yaratıcılıktır.
27- önermeye katılıyorum. Zaman, mekan ve olanakların değişmesi, tarih kültür ve sosyal durumları etkiler. Bu etkilenme bilimsel yöntemleri ve soruları da değiştirebilir.
28- önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgiye ulaşmadaki en önemli adım problemin doğru belirlenebilmesidir. Bilimsel bilgi oluşturulurken literatür taraması, mümkün olduğunca fazla kaynak kullanımı, araştırma yöntemlerinin belirlenmesi ve analizi sonucunda da yorumlanması gerekir. Bunun içinde bilimsel bilgiye ulaşma basamaklarında sadece deney ve objektif yeterli olmaz.
29- önermeye katılıyorum. Bilim İnsanları önce bir şeyleri merak eder ve araştırır bu durum bile bize onların önce kafalarında kurguladıklarını gösterir. Kısaca teoriler önce kurgulanır daha sonra deneylerle keşfedilir ve desteklenir.
30- önermeye katılmıyorum. Bilimi yapan insandır ve İnsanoğlu her şeyi algılayıp açıklama gücünde değildir. Bilimin cevap veremediği birçok soru vardır.
http://yunus.hacettepe.edu.tr/~skucuk/bilimvebilimtarihi.pdf http://www.biltek.tubitak.gov.tr/
http://www.fizikist.com/
Gökçe,29. Önermeye ben de katılıyorum. Ancak senin bu önerme için yorumunda söz ettiğin teorilerin "deneylerle keşfedilebilir" oluşu konusundaki düşüncene katılmıyorum. Çünkü teoriler doğadaki olayların nedenleri hakkında yapılan açıklamalardır. Bilim insanlarının zihinsel etkinliğinin (hayal gücü,yaratıcılık,bakış açısı vs.) bir ürünüdür. Dolayısıyla insanlar tarafından oluşturulan tasarılardır, yani kurgulanır bilgilerdir. Keşfedilebilir olduğunu söylemek için teorilerin zaten var olan bir olgu veya olay olması ve bunun farkına varılması gerekmektedir. Ancak teoriler için böyle bir duum söz konusu değildir.
SilHatice, yorumun için teşekkür ederim ama yazımda teoriler kurgulanırlar yazmışım yani teoriler ilk önce kurgudur keşif aşaması daha sonra gelir teori bir keşif değildir demek istedim. bende seninle aynı yönde düşünüyorum.
Sil22) önermeye katılmıyorum. Çünkü ; Bilimsel bilgi yenilik ve ayıklanma özelliğindedir.Deneylerle tekrarlanıyor olması kesin olarak bilimsel bilginin ispat edildiğini göstermez.Bugün doğru olan bir bilimsel bilginin aksi yarın bulunabilir. Bilimsel bilgi de hiçbir zaman kesinlikten bahsedilemez.
YanıtlaSil23) önermeye katılmıyorum. Çünkü; önyargıları parçalamak atomu parçalamaktan daha zordur.İnsan subjektif bir varlıktır, ön yargılarından tamamen arınması ise imkânsızdır. Yaşadığı toplum ve kültürden, farklı düşüncelerden, kendi yarattığı farklı algılardan arınamayacağından dolayı objektif olması beklenemez.
24) önermeye katılıyorum. Bilim, içinde yaşadığımız doğayı ve evreni, bilinen somut ve tarafsız unsurlar aracılığıyla açıklamayı ve bu sayede bilinmeyeni anlamayı amaçlar.
25) önermeye katılıyorum. Çünkü; Önceki teorileri çürütebilir veya ekleme yaparak bilgilere yeni bilgiler ekleyebilirler.Bazı bilim adamları da önceki bilim adamlarından etkilenmiştir.Örneğin kudbettin şirazinin çalışmalarından etkilenerek El Farisi gök kuşağını doğru şekilde açıklamıştır.
26) önermeye katılıyorum.Bilim insanların yaratıcılığını ve hayal gücünü gerekli kılmaktadır.Bilim adamları elde ettikleri verileri anlamlı hale getirmek için yaratıcılıklarını kullanırlar.Çünkü ellerindeki parça parça verileri kullanarak anlamlı bir bütün oluşturmaya çalışırlar.Örneğin:Bohr'un atomik spektrum çizgilerinden orbitallere ve enerji seviyelerine gitmesi bilimde yaratıcılığa bir örnektir.
27) Bu önermeye katılıyorum. Bilim insanı bilim yaparken içinde yaşadığı toplumun ihtiyaçları, gelenek, görenek, dini inanç vb. unsurlarından etkilenir. Bu nedenle, bilim yapıldığı kültürden hem etkilenir hem de onu etkiler.
28) Bu önermeye Katılmıyorum .Çünkü ; Bilim deyince sadece fen bilimleri anlaşılmamalıdır. Sosyal bilimler, formel bilimlerde vardır, bilim sadece fen odaklı açıklamalar bütünü değildir. Bilimsel yöntem tarihsel ve betimsel yöntem olarak farklılık gösterebilir ki bu durumda deney ve gözlemler geçerliliğini yitirip yerini daha farklı yöntemlere teslim eder., örneğin tarih araştırılırken deney ve gözlem yapılamaz.
29)önermeye katılıyorum. Bilim insan tarafından kurgulanır, çünkü her bilimsel bilgi bilinmeyene yönelik getirilen bir açıklamadır. Bilgi değişen ve gelişen bir kavramdır, kesinlik ifade etmez. Keşif insan zihninin ve algısının dışında gerçekleşen bir durumun kanıtlanması iken kurgu insan zihni doğrultusunda algılanan durumların toplamıdır. Bu yüzden de bilimsel teoriler de insanların kurgularından ibarettir.
30) önermeye katılmıyorum. Bilim bütün sorulara cevap veremez ancak bu yönde çalışmalar yapar. Bazı soruların cevabının şu an için bulunamamış olması bilimin hatası değildir, zaman kavramına hapsolan insanoğlunun bu cevabı bulamıyor olmasıdır.
KAYNAKLAR:
http://www.muhteva.com/bilim-nedir-t83781.html
http://felsefe.konulari.org/bilimsel-bilgi-nedir.html
26. önermede aynı zamanda şunu belirtmek istiyorum.Einstein bir sözünde 'Hayal gücü bilgiden daha önemlidir.' demiştir.
Silmerhaba gülsüm. 28. önermeyi çok iyi açıkladığını düşünüyorum.
Sil22- Bu önermeye katılmıyorum.Bilimsel bilgide kesinlik diye bir şey söz konusu değildir. Bir deneyin tekrarlanabilir olması onun kesinlikle öyle olduğunu göstermez.Bugün için kesinmiş gibi görünen herhangi bir bilgi bir gözlem ya da bir olay ilerde kesinlik ifadesi taşımayabilir. Bilim sürekli ilerleyen daha doğrusu yığılmalı olarak ilerleyen bir bilgidir. Bu özelliğinden dolayı bilimsel bilgi için tekrarlanabilir olsa bile kesinlikten söz edemeyiz.
YanıtlaSil23- Bu önermeye katılmıyorum. İnsanlar subjektifdir.Subjektif olan bir varlıktan hiçbir zaman objektif bir gözlem yapmasını bu gözlemleri yaparken ön yargılarından tamamen arınmasını bekleyemeyiz.Belki istenilen durum ön yargılardan tamamen arınmış bilim insanları olmalarıdır; ancak her ne kadar bu istenilse de bu sadece bir beklentidir. Çünkü bilim insanları da belli bir sosyal çevrede belli bir aile ve toplum yapısında yetişmiş belli ideolojileri olan insanlardır.
24- Bu önermeye katılıyorum. Bilim insanları farklı yöntem ve tekniklerle evrenle ilgili merak ettikleri soruların cevaplarını bulmaya çalışır.Her bilim disiplininin kendi içerisinde farklı yöntem ve teknikleri vardır.
25-Bu önermeye katılıyorum. Eğer bir bilim insanı bir konu hakkında çalışma yapıyorsa bununla ilgili daha önceki araştırmalara mutlaka inceleyecektir. İncelediği bu çalışmalardaki teoriler ister istemez onun düşünceleriyle ilgili farklı bakış açısı kazandıracaktır.
26-Bu önermeye katılıyorum. Bilim insanı herhangi bir konu üzerine çalışırken bulmuş olduğu herhangi bir şeyi anlatmak açıklayabilmek için hayal gücünü kullanarak belirli açıklamalar yapar. Bu hayal gücü bilim insanının şemalarıyla ilişkilidir.
27-Bu önermeye katılıyorum. Bilim insanın herhangi bir konu hakkında merak ettiği şey onun yaşadığı çevreden kültürden sosyal yaşantısından bağımsız olamaz. Yaşamış olduğu sosyal çevre veya kültür bilimsel sorularının sorulmasında ve bu sorulara çözüm aramada önemli bir unsur olacaktır.
28-Bu önermeye katılmıyorum.Bu önermede 'sadece' ifadesi doğru değildir. Fen Bilimlerin de bile olsa her zaman deney ve her zaman objektif gözlem yapamayabiliriz.Örneğin; Big Bang teorisini deney yapıp gözlemleyemiyoruz ancak bu bir bilimsel bilgidir.
29- Bu önermeye katılıyorum. Bilimsel ürün olarak ortaya koyulan herşey teoridir,kurgudur ve değişebilir. Teoriler doğadaki olayların ya da ilişkilerin 'nedenleri' hakkında yapılan açıklamalardır.Yapılan bu açıklamaları bilim insanları var olan bilgilerini kullanarak açıklar.
30- Bu önermeye katılmıyorum.Bilim bütün sorulara cevap vermez daha doğrusu veremez. Ancak bütün sorulara cevaplar bulmaya çalışır.
23. önerme de seninle aynı fikirde değilim. bilimsel çalışma yapan insanların ön yargılarını yıkmış olmaları gerekmez mi. eğer biz onları bilim adamı olarak nitelendiriyorsak ön yargıdan arınmış olmaları gerekir.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilMerhaba ebru...30 önermede bilim bütün sorulara cevap bulmaya çalışır demişsin fakat şunu unutmamak gerekir.Bazen olayların sebep sonuç ilişkilerini açıklayarak tartışmalara katkı sağlamalarına rağmen, bilim insanlarının elinde iyi ve kötüyü tespit edebilecek araçlar yoktur.Soru bulur fakat cevaplayamaz.
Sil22. Önermeye katılmıyorum.Bilimsel bilgi deneylerle elde edilmiş bilgidir. Fakat bu özelliği tekrarlanabilir deneyler sonucu kesinlik kazandığı anlamına gelmez. Çünkü bilimde kesinlik diye bir şey söz konusu değildir. Tekrarlanabilen deneyler sonucunda bana göre bilimsel bilgi kesinlik değil geçerlilik kazanmış olur.
YanıtlaSil23. Önermeye katılıyorum. Çünkü bilim adamı dediğimiz kişiler bizlerde farklı olmalıdır. Eğer ortaya bir bilimsel çalışma çıkması amaçlanıyorsa önyargı söz konusu olmamalıdır. Bu yüzden tüm bilim adamları ön yargılarından arınmış bir şekilde çalışmalarını sürdürmelidirler.
24. Önermeye katılıyorum. Bana göre bu önerme bilimin tanımlarından biridir. Bilim merakla doğar. Bilim de farklı yöntemlerle evreni anlamaya çalışır.
25.Önermeye katılıyorum. Bilim adamları bir konu hakkında çalışma yaparken o konuyu tüm çapı ile araştırdıklarında daha önce ortaya konulan teorilerle karşılaşırlar. Ve bundan yola çıkarak konuyu ilerletmeye çalışırlar. Bence daha önce var olan teoriler bilim adamlarının işini kolaylaştırır.
26. Önermeye kesinlikle katılıyorum. Bilimin temelinde vardır yaratıcılık hayal gücü. Bu tabi ki bilimsel bilgi oluşturulurken etkili olacaktır.
27. Bu önermeye de katılıyorum. Bilim merakla doğar ve etrafımızda gördüğümüz her şey beklide bilimin konusu olabilir. Tarih kültürel etkileşim sosyal faaliyetler bilimin araştırma konusu içine girer.Bu da farklı sorular ortaya çıkması demektir.
28.Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel bilgi denildiği zaman akla sadece deney ve gözlem sonucu oluşan bilgiler gelmemelidir. Bilim başka alanlarla da ilgilenir. Deney ve gözlem bilimsel bilginin bir özelliğidir ama konu fen bilimleri olduğunda geçerlilik kazanabilir. Sosyal bilimleri ele aldığımızda deney ve gözlem yitip gider.
29.Bu önermeye katılıyorum. Teoriler insan hayal gücünün birer ürünüdür. Bu yüzden kurgulanır.
30.Bilim bütün sorulara cevap verir önermesine katılmıyorum. Çünkü bilimin henüz açıklayamadığı cevapsız kaldığı konular vardır. Örneğin bilim hala de ja vu diye tanımladığımız şeyi açıklayamamakta.
http://bilimselbilgi.nedir.com/
http://dusundurensozler.blogspot.com/2007/10/bilim-nedir.html
http://www.mailce.com/bilimin-cozemedigi-olaylar.html
merhaba oya 23. önermeye katılıyorum demişsin. Bilimi yapanlarda bizler gibi duyguları, düşünceleri ve yaşanmışlıkları olan kişilerdir. Cümledeki tamamen kelimesinden dolayı katılmıyorum.Bir kişi ne kadar çabalarsa bile mutlaka düşüncelerinde ve eserlerinde bir nebze de olsa ön yargıları vardır bence.
Silmrb oya 23. önermeye katılıyorum demişsin. ben sana katılmıyorum mürşide arkadasımız gayet açık açıklamiş. ona katılıyorum
Sil23. önermeye katılıyorum demişsin insanlar ön yargılarından ve düşüncelerinde ayrılamazlar senin cevabın bana yanlış geldi bir daha düşünmeni isterim
Sil23. önermeye verdiğin cevaba katılmıyorum. Bana göre insanın ön yargılarından arınması çok zordur.
Sil23. önermeye katılmıyorum einstein dediği gibi bana atomu verin parcalayım ama ön yargıları yıkamam.
Sil23 önermede katılıyorum demişsin ama insanlar subjektif bir canlı ve farklı kültürleri farklı şemaları vardır o yüzden on yargılar söz konusudur
Sil22-Bu önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgi kesin değildir. Deneyin tekrarlanabilir olması onun kesin doğruluğunu ifade etmez . Tekrarlanarak daha da çok destekler.
YanıtlaSil23-.önermeye katılmıyorum. Bu önermeye katılmamız için; Bilim adamlarının ön yargılarından tamamen kurtulmuş olması gerekir.fakat ne kadar da arınmak istedesekde yaşadığı çevreden ya da geçmişteki adetlerinden etkilenerek tamamen arınmış olamaz.Ayrıca bakış açıları tutum ve davranışlarıda farklılıklar gösterir.
24-Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.
bu önermeye katılıyorum. insanlar yaşadıkları evreni, merak eder ve bunu anlamak isterler.
25-Önermeye katılıyorum.Çünkü;araştırma yapılan konu ile ilgili önceki bilgilere bakılır. Bazen eklenerek devam edilir. Bazen çürütülerek devam edebilir. Bazende ek bilgi olarak faydalanabilinir.
26-bu önermeye katılıyorum,bilim adamları hayal gücü ve yaratıcılık ile bilgiye ulaşabilirler.ve ayrıca bunları kullanarak bilimsel bilgiye farklı açılardan bakmaya çalışırlar.
27- Önermeye katılıyorum. Çünkü bilim insanları araştırmalarını yaparken o dönemin şartlarına, yaşadığı toplumun kültürüne, sosyal yapısına bakarak çalışmalarını sürdürürler. O toplum da doğar ,büyür ve etkilenirler.
28-.önermeye katılmıyorum. Sadece demek yanlış olur. Çünkü bilimsel bilgide akıl yürütme mantık yaratıcılık vs de kullanılır.
29-önermeye katılıyorum.cünkü teoriler insan ürübüdür. İnsan ürünü olan hersey kurgulanır.
30-Önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim butun sorulara cevap arar. Ama cevap vermez biliminde halen cevaplayamadığı konular vardır . örn: metafizik ,din konusu gibi…
Kaynaklar:
www.acikbilim.com
http://www.biltek.tubitak.gov.tr
Merhaba Gonca sana katılıyorum 24. önermende insanların öznel varlık olduğu için farklı yöntemlerle evreni anlayıp açıklayacaklarını düşünüyorum..
Sil23. önermede dediğine katılıyorum bunlardan arınması gerekiyor ama ne kadar gerçekleşiyor şüpheli
Sil22- Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel bilgi eleştiriye açık olup insan ürünüdür. Yani özneldir. Bu yüzdende tekrarlanabilen deneylerde bilimsel bilgi kesin olarak ispatlanmaz.
YanıtlaSil23- Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü tüm bilim insanları ön yargılarından tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdüremezler. İnsanların herhangi bir konuya karşı mutlaka bir önyargısı olduğunu düşünüyorum.
24- Bu önermeye katılıyorum. Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır. Çünkü insanlar evrende ne olup bittiğini, varlıkların ne olduğu, nasıl olduğunu merak ederler. Bunların cevabını ise bilimle öğrenirler.
25- Bu önermeye katılıyorum. Bilim insanları bir konuda araştırma yaparken o konuda var olan önceki teorilerden etkilenirler. Çünkü bilim insanlarının yeni konular bulması ya da var olan konuya katılıp katılmadığını belirlemesi için önceki teorilerdeki bilgilerin neler olduğunu bilmesi gerektiği için etkilenir.
26- Bu önermeye katılıyorum. Bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanılırlar. Çünkü bilimsel bilgide bir konu da farklı yollar, farklı düşüncelerde bulunuyor. Eğer bilim insanları yaratıcılıklarını kullanamasaydı farklı ürünler yerine hep aynı ürünleri ortaya çıkarırdı.
27- Bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilimsel sorular ve yöntemler bir insan ürünüdür. İnsanlar öznel olup yaşadığı çevrenin tarihi-kültürel ve sosyal durumlardan etkilenirler.
28- Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel bilgi de insan ürünü olup sübjektiftir. Bilimsel bilgi sadece deneylerle gözlemlenmez. Ayrıca gündelik bilgi, felsefi bilgi…vb gibi bilgilerde bilimsel bilginin içinde bulunur.
29- Bu önermeye katılıyorum. Bilimsel teoriler insanlar tarafında kurgulanırlar. İnsanların teorilerde kendilerine özgü düşünceleri yer alır. Oluşturulan fikirler daha önceki fikirler üzerinden kurgulanırlar keşfedilmezler.
30- Bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimin cevap veremediği konularda vardır. Buna örnek olarak metafiziği verebiliriz.
http://www.inovasyonel.com/?Bid=958776
http://bilimselbilgi.nedir.com/
29.önermede aynı düşünüyoruz insanın olduğu yerde kurgu vardır keşfetmezler.
Silve zamanla bu kurgularda değişebilmekte bilimsel bilginin zamanla değişmesi de bundandır.
Sil22- katılmıyorum çünkü tekrarlanabilen deneylerin sonuçları aynı çıkması araştırılan konunun kesin sonucudur anlamına gelmez. kesin bilgi mümkün değildir.
YanıtlaSil23- katılmıyorum bilim insanlarının ön yargılarından olması gerekmektedir fakat bu her zaman mümkün değildir. çoğu bilim adamı araştırdığı alanlar hakkında deneyler yaparken bekledikleri sonuçlar vardır ve o sonucu bulmak için deneyler yaparlar.
24- katılıyorum. bilim evreni anlama çabasıdır.
25- katılıyorum çünkü bilim insanları çoğu zaman birikimli olarak çalışmalarını sürdürürler ve önceki araştırmaları yön göstericidir. başka bilim insanlarının o konudaki fikirlerini inceler ve doğruluğunu araştırırlar.
26- katılıyorum- bilim insanları yaratıcılıklarını ve merak duygusunu kullanarak araştırmalar yaparlar. yaratıcı olmayan bilim insanı belli düşünceler ekseninde dönerler yaratıcı bilim insanlar ise farklı yollar denemekten çekinmezler.
27- katılıyorum- insanlar hayatlarında eksikliklere göre araştırmalarını sürdürürler. her bireyin yaşam ortamı farklıdır dolayısıyla oluşturduğu şema da farklıdır. şemasında eksiklik hissettiği yerleri kapatmayı çalışır ve o yöde çalışmalar yaparlar. aynı zamanda insanlar tarihi olarak atalarından kalan özelliklerine bağlı olarak ilgi alanları değişir dolayısıyla araştırılan konunun farklılaşması mümkün olur.
28- katılmıyorum bilimsel bilgiler sadece deneyler ve objektif gözlemlere bağlı değildir. herhangi bir tarih olayının denenmesi gözlemlenmesi mümkün değildir. yani deney ve gözlem bilim için önemlidir fakat tek yol değildir.
29- katılıyorum- teori insan ürünüdür. insan ürünü olan her şey kurgudur.
30- katılmıyorum bütün bilgilere cevap bulmak mümkün değildir. her zaman bi soru vardır. bilimin sonu yoktur geliştikçe daha çok soru işareti oluşacaktır.
http://www.bilgiustam.com/bilimsel-yontem-
http://www.wfsj.org/course/tr/pdf/ders5.pdf
27. önermede açıklayamadığım yerleri çok iyi açıklamışsın. İnsanların yaşadıkları yer farklı oduğu için oluşturdukları şemalar da farklı olur.
Sil26. önermendeki 'bilim insanı belli düşünceler ekseninde dönerler yaratıcı bilim insanlar ise farklı yollar denemekten çekinmezler.' cümlesine kesinlikle katılıyorum.
Sil22- önermeye katılmıyorum. Bilimsel olarak bir şeyler iddia ediliyorsa bunların tekrar aynı şartlarda gözlenmesi ve ölçülebilmesi gerekir. Ne kadar kesin görünürse görünsün bilimsel bilgi hiçbir zaman %100 doğru değildir ve değiştirilebilme kapısı her zaman açıktır diyebiliriz. Çünkü bilimsel bilginin deneylerle tekrarlanması bu bilginin kesin olduğunu değil güvenilirliğini arttırır.
YanıtlaSil23- önermeye katılmıyorum. İnsanın ön yargılarından arınması çok zordur. Ön yargı ve kendi düşünceleri olmadan çalışmalarında ne gözlemleyeceğini ve ne yapacağını göz önüne getiremezse istenilen çalışmayı yapamaz.
24- önermeye katılıyorum. İnsan dünyaya geldiği andan itibaren hep doğayı anlamak ve merakını gidermek istemiştir. Bilimde insan merkezli olduğu için doğal olarak bilimin ortaya çıkış amacı insanın yaşadığı dünyayı anlamaya çalışmak ve bunun üzerine farklı yöntemlerle çalışmalar yapmaktır.
25- önermeye katılıyorum. Bilim insanı bir çalışmaya başlamadan önce o konu hakkında var olan bilgileri ve bilimsel çalışmaları okurlar. İster istemez okudukları bilgilerin etkisinde kalırlar. Belki okudukları yeni bilgilerle çalışmasına katkıda bulunurlar veya yanlış olduğunu düşündüğü bir bilgiyi çürütebilir. Yani bilim insanı o konuda var olan önceki teorilerden etkilenir.
26- önermeye katılıyorum. Yaratıcılık problemlere alışılmadık ya da orijinal bir yaklaşım olarak tanımlanabilir. Bilim insanları herkesin gördüğü şeyi görüp, farklı şeyler düşünebilirler. Bu şekilde kendi kurguladıkları bilgiler sayesinde bilimsel bilgiyi oluştururlar.
27- önermeye katılıyorum. Bilim insanları bir kültürün içinde doğup büyürler ve bilimsel çalışmalarında kaçınılmaz olarak o toplumun değer yargılarından etkilenirler. Aynı zamanda sosyal ve kültürel çevre de bilim insanının çalışmalarını etkiler.
28- önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimden bahsederken sadece deney gerektiren (fen gibi) bilimler olmayabilir. Deney gerektirmeyen, araştırma ve inceleme gerektiren (tarih ve psikoloji gibi) bilimlerde bulunmaktadır.
29- önermeye katılıyorum. Teori, bir olayı açıklanmak, o olayın nedenleri hakkında tahmin, yorum, çıkarım yapmaktır. Yani tanıma göre bunların hepsi insan ürünüdür. İnsan ürünü olan her şey kurgusaldır. Aynı zamanda eleştiriye açıktır.
30- önermeye katılmıyorum. Bilim bütün sorulara cevap veremez. Din ve metafizik gibi çaresiz kaldığı alanlar vardır.
http://www.bilimselarastirma.com/belge/oku/148/
http://makinecim.com/bilgi_7504_Bilimsel-Bilgi-Nedir
30.önermene verdiğin örnekler çok doğru din ve metafizik gibi konularda yetersiz kalıyor bilim
Sil24.önermene katılıyorum
Silevet din ve dinsel konularda bilim biz i tatmin edici cevaplar veremz
Sil22)bu önermeye katılmıyorum çünkü bilimde kesinlikten bahsedilemez Kanunlar bile çürütülebilip değişebilirken tekrarlanan deneylerde bilimsel bilgi ispatlanmış olmaz
YanıtlaSil23)bu önermeye katılmıyorum normalde bilim insanları ön yargılarından arınması gerekir fakat insan duygu düşünce ve fikirlerini katarak çalışırlar.bu yuzden katılmıyorum.
24)katılıyorum çünkü insan meraklıdır.ve bu merak sayesinde evreni ve olayları anlama çabası içine düşer bu merak aynı zamnda bilimin ilerlemesine yardımcı olur.
25)Bilim insanları bir konuda araştırma yaparken o konuda var olan önceki teorilerden etkilenirler.çünkü önce ki teoriler araştırma yapan bilim insanlarına fikir edinme imkanı sağlar
26) önermeye katılıyorum bilimde büyük ölçüde insanların yaratıcılıkları ve hayal güçleri ön plandadır. Elde edilen bilgiler ancak hayal gücü ile işlenebilir hal alır. einstein bile hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğunu vurgulamıştır.
27).Katılıyorum. Bilimsel sorular her toplumun ihtiyacına göre yöneltilirler. Her toplumun ihtiyaçları farklılık gösterebildiğinden bu sorularda değişebilir
28)Katılmıyorum.Örneğin sosyal bilimler,psikoloji ya da deney ve gözlem imkanı bulunmayan metafizik deney ve gözlemlerle oluşturulamazlar.
29)katılıyorum çünkü bunlar insan ürünüdür insan ürünü olan herşey kurgudan ibarettir.
30)kesınlıkle katılmıyorum.çünkü bilimin cevap veremeyecegı sorularda vardır.örnegın metafizik gibi.
http://www.bilgiustam.com/bilimsel-yontem-
http://felsefe.konulari.org/bilimsel-bilgi-nedir.html
27.önermene çok mantıklı buluyor ve katılıyorum.
Sil22. Önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgide kesinlik ifadesi yoktur. Bilimsel bilgi değişebilir gelişebilir.
YanıtlaSil23. Önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel bilgiyi oluşturan insan olduğu için kendi düşüncesini veya etkilenmiş olduğu düşüncenin etkisi altında kalabilir.hiçbir bilim insanı ön yargısız değildir bence.
24. Önermeye katılıyorum .insan doğası gereği evreni anlama ve açıklama çabası içerisindedir.insanlar merak ve sorgulama duygusundan dolayı evreni tanıma çabası içerisindedir.
25. Önermeye katılıyorum. Çünkü bilimde var olan teorilerden etkilenerek yeni bilgiler oluşturabilirler.
26.Önermeye katılıyorum. Bilim insanları bilgiyi oluştururken merak ve hayal gücü de önemlidir.bilimsel bilgi oluşturulurken yaratıcılık kullanılır.
27.önermeye katılıyorum.çünkü her insanın yaşadığı bölge ,toplum ,kültür farklıdır bu yüzden çevresini anlamak içinde soracağı sorular farlı olur.
28.Önermeye katılıyorum. Çünkü sadece deney ve gözlemle bilimsel bilgi oluşmaz yaratıcı ve hayal gücüyle oluşabilmektedir. Bilim insanları objektif gözlem değil öznel gözlem yaparlar.
29. önermeye katılıyorum. Bilim var olanı ortaya çıkartmaktır. Keşfedilmez kurgulanır.
30.önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimin cevaplayamayacağı sorularda vardır.
http://www.gokbilgi.com/bilim-adamlarinin-ortak-ozellikleri-kisaca/
http://bilim.nedir.com
http://dusundurensozler.blogspot.com/2007/10/bilim-nedir.html
30. önermede dediğin gibi din, metafizik vs bunlardandır.
Sil22)katılmıyorum.çünkü bilimsel bilgilerde kesinlik yoktur.
YanıtlaSil23)katılmıyorum.çünkü tarafsız olmak bilimsel bilginin amaçları arasında yer alır ; fakat objektif olmak mümkün değildir.
24)katılıyorum.çünkü bilimsel bilginin amacıdır.
25)katılıyorum.çünkü daha önceki teorilerden etkilendikleri gibi teorileri devam ettiren bilim insanları da vardır.
26)katılıyorum.çünkü yaratıcılık : hayal gücü...
27)katılıyorum.çünkü o zamanın sosyo-kültürel ekenomik durumu bilgiyi ortaya çıkarmada etkilidir.
28)katılmıyorum.çünkü sadece kelimesi kullanılması yanlış olmmuş.
29)katılıyorum.çünkü yasalarda teorilerde insan özne olduktan sonra her zaman kurgulanır.
30)katılmıyorum. çünkü tüm sorulara yanıt vermesi imkansız.
http://www.baskent.edu.tr/~tkaracay/etudio/agora/bilim/bilimnedir.html
merhaba Mİslina 26. önermeye neden katıldığını biraz açıklar mısın?
SilMerhaba daha açıklayıcı olsan önermelerde daha iyi olur sanırım
Sil22. önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimde kesinlik yoktur ve zamanla değişebilir.
YanıtlaSil23.önermeye katılmıyorum. Çünkü olması gereken bu ise de tamamen ön yargılardan kurtulduklarını düşünmem imkansız.
24. önermeye katılıyorum. Çünkü insanoğlu yaşadığı çevreyi, evreni anlamaya çalışmıştır ve yapacağı araştırmalara göre de yöntemi farklılaşmıştır.
25. önermeye katılıyorum. Çünkü önceki bilgiler ve teorilerden yararlanılarak bazı açıklamalar ve girişimlerde bulunabilirler.
26. önermeye katılıyorum. Çünkü yaratıcılık yeni ve farklı bilgilere ulaşmak ve yapacakları araştırmaları tasarlamak için önemlidir.
27. önermeye katılıyorum. Çünkü üzerinde çalışılacak olan ve konu değiştikçe kullanılacak yöntem ve sorular değişir.
28. önermeye katılmıyorum. Çünkü üzerinden deney ve objektif gözlem yapılamayacak alanlarda vardır. Sadece ifadesi doğru değildir.
29. önermeye katılıyorum. Çünkü bilim insanları teorileri kurgularlar. Kurgular değişebilir. Bilimsel bilgilerde değişebilir bu yüzden.
30. önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim her konuya cevap veremez ve açıklık getiremez. Biliminde açıklayamadığı alanlar vardır.
http://egitimvebilim.ted.org.tr/
http://bilimindogasi.net/node/21
https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
düşüncelerine katılıyorum.kısa ve açık anlatmışsın.
SilMerhaba Emel verdiğin cevapların hepsine bende katılıyorum.
SilMerhaba Emel verdiğin cevapların hepsine bende katılıyorum.
Sil22.önermeye katılmıyorum çünkü;bir deney ne kadar tekrarlanabilir denenebilir olursa olsun yeni bilgilerle tazelenmeye değişmeye mahkumdur.kesin değildir.
YanıtlaSil23.önermeye katılmıyorum çünkü ;bilim nesnel olmayı objektif olmayı hedefler fakat suje olan insandan objektif veya yaşadığı ortamda aşırı önyargılı olan insandan önyargısız araştırma yapmasını bekleyemeyiz.
24.önermeye katılıyorum çünkü;zaten bilimin amacı budur.yaşadığı evreni anlamak ve açıklamaya elinden geldiğince çalışmaktır.
25.önermeye katılıyorum çünkü;bilim bana göre yaşamını birikerek sürdürür.önceki başarılı veya başarısız teorilerden faydalanarak gerekirse üzerine yeni bilgiler eklenerek yeni bilgi elde edilir.
26.önermeye katılıyorum çünkü;bilim insanları meraklı hayal gücü yüksek ve yaratıcı kişilerdir.aslında herşey hayal etmekle başlar.yaratıcılık ise hayal edilen şeylerin objeye dönmesidir.
27.önermeye katılıyorum çünkü;hindistan gibi fakir bir halka sahip ülke teknolojide ileri olmayı değil kendi halkının yaşam standartlarını artırmayı hedefler.
28.önermeye katılmıyorum çünkü;başlıbaşına suje olan bir insandan objektif bir gözlem bekleyemeyiz.
29.önermeye katılıyorum çünkü;bilimsel olarak ortaya konulan herşey birer insan ürünüdür.insan ürünü olan herşey hayal gücü yani kurgudur.
30.önrmeye katılmıyorum çünkü;bilim tüm sorulara cevap verseydi evrende cevabı bilinmeyen birşey kalmazdı.
http://www.gokbilgi.com/bilim-adamlarinin-ortak-ozellikleri-kisaca/
mrb.hatice 27. önermeye farklı açıdan bakmışsın güzel açıklamışsın bende sana katılıyorum
Sil23.önermeye verdiğin cevaba kesinlikle katılıyorum.
SilMerhaba Hatice,27.önermeye güzel bir örnek vermişsin.
Sil22. önerme ye katılmıyorum. Çünkü; burada kesinlikten bahsedilemez. Deney, gözlem veya akıl yürütmeyle bilgi üretme süreci tekrarlanabilir. Deney ve gözlemler tekrarladığında aynı sonuçları verebilir. Fakat bilimsel bilgi daima yenilenebilirdir. Kesin bir ispat söz konusu olamaz.
YanıtlaSil23. önermeye katılmıyorum. Çünkü; insan önyargılarla dolu olan bir varlıktır, objektif olamazlar. Fakat bilimde olması gerek önyargılarından arınık çalışmalar yapmaktır. Bunu insanların doğaları gereği başarması çok zordur.
24.önermeye katılıyorum. Çünkü; İnsanlar bu yöntemleri kullanarak evreni anlamaya ve açıklamaya çalışır.Bilim de içinde yaşadığımız doğayı ve evreni, bilinen somut ve tarafsız unsurlar aracılığıyla açıklamayı ve bu sayede bilinmeyeni anlamayı amaçlar.
25. önermeye katılıyorum. Örneğin; Darwin 1838'de doğal seçilim teorisini bulmuştu ve 1858'de Alfred Russell Wallace'dan aldığı bir mektubu okuyunca, Wallace'ın da kendisininkine benzer bir teori geliştirdiğini anladı ve nihayet teorisini yayımlamaya karar verdi. Bu örnekte de görüldüğü gibi geçmişte,günümüzde ve gelecekte tüm bilim adamları birbirlerinin teorilerinden etkilenir.
26.önermeye katılıyorum. Her ne kadar önceki teorilerden etkilenseler de birebir aynısını ortaya koymazlar,fikir edinirler ve onu kendi hayal gücüyle, yaratıcılığıyla daha çok geliştirip ortaya koyar. Einstein bile hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğunu vurgulamıştır.
27.önermeye katılıyorum bilim insanları yaşadığı toplum ve onun özelliklerinden etkilenir. Toplumun ihtiyaçlarına göre kafasında sorular oluşur,çözüm bulmaya çalışır. Yani toplumdan hem etkilenir hem de toplumu etkiler.
28.önermeye katılmıyorum. Burda kesinlik söz konusu olamaz. Örneğin; tarihle ilgili bir bilimsel bilgi nasıl tekrarlanıp deneyi yapılacak? Bilimsel bilgileri sadece fen dersleri ile ilişkili olarak düşünemeyiz. Zaten insan objektif bir varlık değildir,subjektiftir. Objektif bir gözlem yapması biraz zorlaşır.
29.önermeye katılıyorum. Bilim kurgudan ibarettir. Biz kafamızda planladığımız,kurguladığımız şeyleri kabul ederiz ve ona göre yaşarız. Keşif önceden var olan bir şeyi bulmaktır. Kurgulamada ise var olmayan şeyi ortaya çıkarmak amaçlanmıştır.
30.önermeye katılmıyorum. Bilim bütün sorulara sadece cevap arar ama cevap veremediği birçok soru vardır. Örneğin; Orta Amerika ülkesinde bulunan dev taş kürelerin kim ya da kimler tarafından ne amaçla yapıldığı hala bilinmiyor.
Kaynak:http://m.evdenevefirmalar.net/vdetay.php?&alaka=67/
www.tubitak.com
tr.m.wikipedia.org/wiki/charles_darwin
http://www.chip.com.tr/
30. önermede verdiğin örnek ters düşmüş çünkü bilim adamları o konu hakkında cıkarımda buluna bilir.Cıkarımının dogru olması kacınılmazdır ama dini konularda bilim caresiz kalmaktadır
Silevet ben de 30. önerme için hakana katılıyorum . dev taş küreleri bugün açıklayamaması bilimin o konuda cevap veremeyeceği anlamına gelmez.
Sil22-önermeye katulmıyorum.Evet şuan için ispatlanmış olbilir. ama gözden kaçırılan noktalar olabilir, bunu da ileride görebiliriz. bunun için kesin şekilde ispatlanmış diyemeyiz.
YanıtlaSil23-önermeye katılmıyorum.Bilim insanının daha önceden toplumsal,kültürel yapısında kendine göre edindiği bilgiler vardır.kendini ön yargılarından tamamen arındırılmış olması beklenemez.Tarafsız bir insan yoktur.
24-önermeye katılıyorum.İnsalığı aydınlatmak için evren hakkında çeşitli yöntemlerle bilgiler sunar.
25-önermeye katılıyorum.Kendinden önceki çalışmaları inceleyerek çalışmalarını kısa zamanda bitirmesini sağlar.
26-önermeye katılıyorum.Bilim açıkca belli edilmediğinden kendi hayal gücünü kullanarak, kurgulayarak bilime ulaşır.
27-önermeye katılıyorum.Bilimi tarihi-kültürel yapılarla açıklama vardır.
28-önermeye katılmıyorum.Deney ve objektif gözlemlerden yararlanılır. fakatburada dil,akıl ve mantık da bilimsel bilgiye ulaşmak için önemlidir.
29-önermeye katılıyorum.Keşfetmek olan bir şeyi bulmaktır.ama kurgulamak,beyinde tasarlamaktır.bilimsel teorilerde tasarlanarak oluşturulur.
30-önermeye katılmıyorum.Metafizik olsun,dini konular olsun bu gibi konulara bilimsel bir açıklama yapılamamaktadır.
28.önermede dilin ne gibi bir etkisi var acaba ? Açıklar mısın ?
Silhakan 28. önerme için akıl ve mantıktan yararlanır demişsin aksi nasıl olacak ki zaten .
Silmeraba Balan 28. önermede bende dil etkisinden bahsettim çünkü Dil, yalnızca bir iletişim aracı değil, düşünmenin ve bilgi üretmenin de "olmazsa olmaz" aletidir. Binlerce yıllık bir süreç sonunda, akıl yürütme sanatı dediğimiz mantığın kesin (matematiksel) kuralları oluşmuştur. Başlangıç olan Aristoteles Mantığı 'nın taşıyıcı ortamı (media) dil olduğu gibi, Matematiksel Mantık, Boole Mantığı, Sembolik Mantık gibi adlar alan ve değişik versiyonlara ayrılan biçimsel mantığın taşıyıcı ortamı da dildir.
Sil22.Tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi kesin bir şekilde ispatlanmış olur önermesine katılmıyorum.çünkü bilimsel bilgi insan ürünüdür ve zaman mekan değiştikçe insan kendini geliştirir. daha çok öğrenme isteği duyar ve yeni bilgilere ulaşır.bu nedenle de kesin bir şekilde ispatlanmış olur diyemeyiz.
YanıtlaSil23.Bütün bilim insanları ön yargılarından tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdürürler önermesine katılmıyorum. insanların yaşadıkları çevre yetiştirilme tarzları zihniyetleri ve şemaları çalışmalarını etkiler.bu nedenle ön yargılı davranmış olurlar.
24.-Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır önermesine katılıyorum. çünkü insan merak eden bir varlıktır.ve her bilim dalının da farklı yöntemlerle incelenmesi gerekmektedir.
25.Bilim insanları bir konuda araştırma yaparken o konuda var olan önceki teorilerden etkilenirler önermesine katılıyorum. çünkü bilim adamları birbirlerinin çalışmalarından ve araştırmalarından etkilenirler.bilgi üzerine bilgi eklemeye çalışırlar.
26.-Bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanırlar önermesine katılıyorum.çünkü bilim adamları merak ederler araştırılar ve yaratıcılıklarını kullanırlar.
27.Bilimsel sorular ve yöntemler tarihi-kültürel ve sosyal durumlara göre değişir önermesine katılıyorum çünkü bilimsel araştırmalar dönemin ihtiyaçlarına göre şekillenir ve yapılır.
28.-Bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşturulur önermesine katılmıyorum.çünkü bilimsel bilgi deney ve gözlemin yanında bilim adamının yaratıcılığı sonucu oluşur.
29.Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler önermesine katılıyorum çünkü teoriler insanlar tarafından oluşturulur.ve insanlar teori oluştururken hayal güçlerinden etkilenirler.
30.Bilim bütün sorulara cevap verir önermesine katlmıyorum. daha öncede konuştuğumuz gibi bilim dini ve metafizik konularına cevap verememiştir.
http://egitimedair.net
http://felsefe.konulari.org
22.önermeye katılmıyorum deneylerin tekrar edilmesi bilimsel bilginin kesin bir şekilde ispatlanmış olduğunu söyleyemeyiz zaman içerisin de bilgiler değişebilir bu bilgilere ve deneylere hatalar karışabilir onun için bilimsel bilgiler kesin bir şekilde ispatlanmış olamaz.
YanıtlaSil23.önermeye katılmıyorum.bilim insanları ön yargılardan tamamen arınmış olamazlar bilim insanları yaşantısı ve sosyo-kültürel ortamları farklı olur ve bu da ön yargılara sahip olmalarına yol açar.
24.önermeye katılıyorum.bilim meraktan doğar, insanlar evreni ve evrenin üzerindeki olayları merak eder ve anlamaya çalışır.tüm bilimlerde devreni anlama açıklama çabası vardır.
25.önermeye katılıyorum bilim insanları daha önceki bilgilere bakar ve önceden yapılan çalışmalardan etkilenir.
26.önermeye katılıyorum.bilim insanları hayal gücü ve yaratıcılıklarıyla gerçek bilgiye ulaşabilirler yaratıcılık olmazsa kurgu olmaz.
27.önermeye katılıyorum.insan öznel bir varlıktır.bilim insanları araştırmalarını yaparken o dönemin şartlarına değer yargılarına yaşadığı toplumun tarihine ,kültürüne,sosyal yapısına bağlı bilimsel çalışmalar yapar.
28.önermeye katılıyorum .bilimsel bilgide sadece deney ve objektif gözlemlerden oluşmaz.bilimsel bilgide merak , mantık,hayal gücü gibi yollardan da faydalanır.
29.önermeye katılmıyorum.bilimsel bilgiler kurgulanır keşfedilmezler .keşfetmek , olan bir şeyi bulmaktır.kurgulamak ise beyinde tasarlamaktır bilimsel teoriler de tasarlanarak oluşturulur.
30.önermeye katılmıyorum.metafizik ve dini konular da bilimsel bir açıklama yapılamamaktadır.
29.önermeye katılmamışsın. Ancak açıklamana göre katılman gerekmiyor mu?
Silmrb dilber evet katiliyorum onermeye haklisin yanliliskla katilmiyorum yazmisim duzelltigin icin sagol
Sil22) Katılmıyorum.Bilimsel bilgi hiçbir zaman mutlaka kesin olacak diye bir kural yoktur.Bilimsel bilgi tekrarlanabilir olmalıdır,fakat bir kesinlik söz konusu değildir.Zamanla hersey değişebilir buna bilimsel bilgi de dahildir.
YanıtlaSil23) Katılmıyorum.İnsan subjektif yani nesnel bir varlıktır.Ön yargılarından tamamen arınmış olması imkansızdır.Yaşadığı toplum, çevre, etkilendiği kültür, farklı düşünce yapısı ve kendi yarattığı algılardan arınamayacağı için ön yargılı olmaması beklenemez.
24) Katılıyorum.
25) Katılıyorum.Çünkü bilimsel bilgi değiştirilip ve geliştirilebilir.Bilim birikimli olarak ilerler.
26) Katılıyorum.Bilimsel bilgi oluşturulurken insan zihni tarafından kurgulanır ve bu kurgulama için de yaratıcılık önemli bir etkendir.
27) Katılıyorum.Değişebilir.Çünkü bilgi geniş bir toplum ve kültür içerisinde üretilir.Bilim gelişip değiştikçe de yeni soruları beraberinde getirir.
28) Katılmıyorum.Bilimsel bilgi oluşturulurken insanın hayal gücü,olayı kurgulaması ve düşünce yapısı da önemlidir.
29) Katılıyorum.Bilimsel teoriler insan ürünü oldukları için kurgulanırlar.
30) Katılmıyorum.Blim her soruya cevap verip her soruya mantıklı bir açıklama getiremez.
http://bilimselbilgi.nedir.com/
http://www.evrenindili.com/
24.önermeye peki neden katiliyorsun
Silmerhaba balan. 24. önermeye katıldığını söylemişssin fakat bir açıklama yapmamışsın. neden katıldığını nerden bilelim bir örnek verseydin iyi olurdu
SilRojin katılıyorum işte, Melis örneği de sen ver
SilKatılma nedenin olmalı ama sadece katılıyorum demek yetersiz bir açıklama bence
SilKatılma nedenin olmalı ama sadece katılıyorum demek yetersiz bir açıklama bence
Silhttp://www.bilgiustam.com/bilimsel-yontem
YanıtlaSil-http://www.evrenindili.com/
http://felsefe.konulari.org/bilimsel-bilgi-nedir
http://www.biltek.tubitak.gov.tr
22.önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel bilgi kendini yenilemeye açıktır. Kanun olarak kabul edilen bilgiler bile yeni bilgiler ve kanıtlar ışığında değişebilir.
YanıtlaSil23. önermeye katılımıyorum.Çünkü insan subjektiftir ve subjektif birinden tamamen objektif olmasını beklemek imkansızdır.
24. önermeye katılıyorum.İnsanoğlu var olduğundan beri doğanı ve evrenin gizemini merak etmiş ve bu gizemi çözmek için uğraşmış ve hala uğraşmaktadır.
25. önermeye katılıyorum. Çünkü teoriler başka bilim insanları tarafından çürütülmeye çalışılır ve aksi ispatlanmadıkça da o teori kabul edilir.
Bu durumda çürütülemeyen teorilerden etkilenerek yeni şeyler keşfedliir.
26. önermeye katılıyorum. Çünkü bilim insanları bilimsel bilgileri önce kurgular sonra da geliştirdikleri çalışmalar sonucunda ürün elde ederler.
27. önermeye katılıyorum. Örneğin; ortaçağda yaşanan veba salgını ile din adamları doktorların işini üstlenmiş, insanlar hurafelere inanmış ve putlardan medet ummuştur. Bu durum da bilimin gelişmesine engel olmuştur.
28. önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel bilgi deney ve objektif gözlemler dışında veri toplama, bulguların yorumlanması, hipotez kurma gibi aşamaları da içermektedir.
29. önermeye katılıyorum.Çünkü teori ve yasa gibi bilimsel ürünler insan ürünüdür ve insan ürünü olan her şey kurgulanır.
30. önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim, metafizik, estetik gibi disiplinlerde yetersiz kalmaktadır.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim_tarihi
http://www.bilimselarastirma.com/belge/oku/148/
nilay, 27.önermeye yaptığın yoruma katılıyorum ortaçağ bilimin en karanlık dönemlerini yaşadığı bir dönemdi. din adamları da bilim insanı konumundaydı.oysaki bilimle din birbirinden ayrı tutulmalıdır.ortaçağda yaşanan bu durum bize dinin tarihi-kültürel ortamdan ekilendiğini gösterir
Sil27.önermedeki örneğini çok beğendim ve kesinlikle katılıyorum.
Silmerhaba nilay 30. önermede bilimin metafizik ve estetik gibi konularda yetersiz kaldığını söylemişsin buna din konusunu da eklemeni isterdim.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil22. önermeye katılmıyorum çünkü bir deneyin çok fazla tekrarlanması o deneyin 'kesinlikle' ispatlandığını göstermez ayrıca bu önermede 'kesinlik'ifadesinin kullanılmasından dolayı da önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel bilgide mutlaklık yoktur.
YanıtlaSil23.önermeye katılmıyorum çünkü bilim insanları ne kadar objektif olmaya çalışsalar da ön yargılarından tamamen arınamazlar. çünkü bilim insanları istemeyerek de olsa çalışmalarına hayalinde var olan şeyleri, inançlarını, duygu ve düşüncelerini katarlar.
24.önermeye önermeye katılıyorum çünkü insanalar var oldukları günden beri evreni anlama ve açıklama çabasına girmişlerdir ve bu açıklamayı da farklı yöntemlerle yapmaktadırlar.örneğin tarihin yöntemi farklı fiziğin yöntemleri farklıdır.
25.önermeye katılıyorum çünkü bilim eldeki verileri kullanarak ilerler. yeni bir araştırma yaparken bilim insanlarının önceki teorilerden yararlanması o bilim insanının işini daha da kolaylaştırır.
26. önermeye katılıyorum çünkü bilimsel olarak açıklanmaya çalışılan bazı olaylar duyu organlarıyla açıklanamamaktadır işte bu sırada devreye bilim insanlarının yaratıcılıkları ve hayal gücü girer.Örneğin, bilim adamları geçmişte farklı atom modelleri ileri sürerken yaratıcılık ve hayal güçlerinden de yararlanarak modelleri oluşturmuşlardır.
27.önermeye katılıyorum çünkü her bilim insanı farklı kültürde farklı sosyal hayat çevresine sahiptir. bu da bilimsel sorularda ve yöntemlerde kültürel ve sosyal farklılıklara sebep olur. örneğin orta çağda bilim açısından o kadar karanlık bir dönem yaşanıyordu ki sadece dinsel sorular ve dinsel kavramlar yer almaktaydı.
28.önermeye katılmıyorum çünkü her disiplin alanının kendine has yöntemi vardır sadece objektif gözlemlerle ve deneylerle her disiplin alanını kullanmak her disiplin alanını açıklamaya yardımcı olamaz.
29.önermeye katılıyorum çünkü bilimsel teoriler de insan ürünüdür insanlar tarafından oluşturulur dolayısıyla insanlar bilimsel teoriyi oluştururken objektif davranamaz ve hayal gücünü kullanarak zihninde kurgular.
30.önermeye katılmıyorum çünkü bilim bütün sorulara cevap vermez örneğin dini konulara ve dini sorulara cevap vermez çünkü din,bilimin çalışma kapsamına girmez.
22. önermeye katılmıyorum çünkü bir deneyin çok fazla tekrarlanması o deneyin 'kesinlikle' ispatlandığını göstermez ayrıca bu önermede 'kesinlik'ifadesinin kullanılmasından dolayı da önermeye katılmıyorum çünkü bilimsel bilgide mutlaklık yoktur.
YanıtlaSil23.önermeye katılmıyorum çünkü bilim insanları ne kadar objektif olmaya çalışsalar da ön yargılarından tamamen arınamazlar. çünkü bilim insanları istemeyerek de olsa çalışmalarına hayalinde var olan şeyleri, inançlarını, duygu ve düşüncelerini katarlar.
24.önermeye önermeye katılıyorum çünkü insanalar var oldukları günden beri evreni anlama ve açıklama çabasına girmişlerdir ve bu açıklamayı da farklı yöntemlerle yapmaktadırlar.örneğin tarihin yöntemi farklı fiziğin yöntemleri farklıdır.
25.önermeye katılıyorum çünkü bilim eldeki verileri kullanarak ilerler. yeni bir araştırma yaparken bilim insanlarının önceki teorilerden yararlanması o bilim insanının işini daha da kolaylaştırır.
26. önermeye katılıyorum çünkü bilimsel olarak açıklanmaya çalışılan bazı olaylar duyu organlarıyla açıklanamamaktadır işte bu sırada devreye bilim insanlarının yaratıcılıkları ve hayal gücü girer.Örneğin, bilim adamları geçmişte farklı atom modelleri ileri sürerken yaratıcılık ve hayal güçlerinden de yararlanarak modelleri oluşturmuşlardır.
27.önermeye katılıyorum çünkü her bilim insanı farklı kültürde farklı sosyal hayat çevresine sahiptir. bu da bilimsel sorularda ve yöntemlerde kültürel ve sosyal farklılıklara sebep olur. örneğin orta çağda bilim açısından o kadar karanlık bir dönem yaşanıyordu ki sadece dinsel sorular ve dinsel kavramlar yer almaktaydı.
28.önermeye katılmıyorum çünkü her disiplin alanının kendine has yöntemi vardır sadece objektif gözlemlerle ve deneylerle her disiplin alanını kullanmak her disiplin alanını açıklamaya yardımcı olamaz.
29.önermeye katılıyorum çünkü bilimsel teoriler de insan ürünüdür insanlar tarafından oluşturulur dolayısıyla insanlar bilimsel teoriyi oluştururken objektif davranamaz ve hayal gücünü kullanarak zihninde kurgular.
30.önermeye katılmıyorum çünkü bilim bütün sorulara cevap vermez örneğin dini konulara ve dini sorulara cevap vermez çünkü din,bilimin çalışma kapsamına girmez.
27.önermeye bende katılıyorum gerçekten de bilim dinden dolayı karanlık dönemler geçirdi dinin bilimsel bilgileri yok saydığı çoğu bilim.adamlarina yaptığı baskılardan dolayı bulduğu teoriden savunduğu düşünceyi bırakanlar da geçmişte olmuştu
Silanisman//FitnatKoseoglu.pdf
YanıtlaSilhttp://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim
www.efdergi.hacettepe.edu.tr
22-Tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi kesin bir şekilde ispatlanmış olur. bu önermeye katılmıyorum. tekrarlanan deneylerde sonuç aynı çıkabilir fakat bu bilimsel bilginin kesin ispatı anlamına gelmez. bilimsel bilgi insan yorumudur ve bilim insanın bakış açısı burada önemli rol oynar.
YanıtlaSil23-Bütün bilim insanları ön yargılarından tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdürürler. bu önermeye katılmıyorum. insan ne kadar nesnel olmaya çalışırsa çalışsın geçmiş yaşantılarının etkisinden kurtulması mümkün değildir. yetiştiği kültür inanışları olayları yorumlama biçinin önyargılardan tamamen arınmasını mümkün olmasını engeller.
24-Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır. bu önermeye katılıyorum. bilimin temel amacı evreni makul bir şekilde açıklamaya çalışmaktır.
25-Bilim insanları bir konuda araştırma yaparken o konuda var olan önceki teorilerden etkilenirler. bu önermeye katılıyorum. bir bilim insanı bir konuda araştırma yaparken kendinden önce yapılan araştırmaları incelemesi bilimsel araştırmada ilk aşamadır. bir literatür taraması yapılmadan insanın o konuda yapacağı araştırmalarda geçmiş bilgileri tekrarına sebeb olur. bir konuda araştırma yapılması isteği temelde bilim insanının o konuda tatmin edici bir açıklama bulamaması sonucu kendisini o konuda bir cevap aramaya iter.
26-Bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanırlar.bu önermeye katılıyorum. yaratıcılık diğer insanların göremediğini görmelerini sağlar. farklı bakış açısına sahip olan bir insan aynı olaya alternatif yaklaşımlar geliştirebilir.
27-Bilimsel sorular ve yöntemler tarihi-kültürel ve sosyal durumlara göre değişir. bu önermeye katılıyorum. bilim insanların ihtiyaçları sonucu ortaya çıkar. insanlar temel ihtiyaçlarından kendini gerçekleştirmeye kadar geniş bir ranjda kendine gerekli olan için sorular sorar cevaplar arar. insan bu aralıkta nerede bulunuyorsa ona yönelik sorular soracaktır.
28-Bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşturulur. bu önermeye katılmıyorum. bilimde kuramsal olarak yapılan çalışmalar ya da sosyal formel bilimlerde deneye ihtiyaç duyulmaz .
29-Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler. evet bu önermeye katılıyorum. insan ürünü olan teoriler kurgudur.
30-Bilim bütün sorulara cevap verir. bu önermeye katılmıyorum. bilim görünen ile ilgilenir. metafizik konulara bilimin ilgi alanı değildir ve cevap vermez
http://tr.wikipedia.org/
merhaba Ahmet. 25 önermeyi güzel açıklamışsın bende bir şey eklemek istiyorum. bilim adamı araştırma yaparak var olan bilgiler üzerine yeni bilgiler eklenir ve böylece bilim ilerleme gösterir.
Sil25. önermeye bende katılıyorum güzel açıklamışsı.
Sil22- “Tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi kesin bir şekilde ispatlanmış olur” önermesine katılmıyorum. Çünkü bilgi üretme süreci deney, akıl yürütme ve gözlemlerle tekrarlanabilir olmalıdır. Yapılan deneyler aynı veya farklı koşullarda sürekli aynı cevabı veriyorsa bu bilginin kesin olarak ispatlanmış olduğunu bize gösterir. Eğer koşulların farklılığı bizim sonuçlarımızdan farklı geliyorsa deneyleri tekrarlamak bize bilginin kesin olarak ispatlandığını göstermez. Bu nedenle kesin bir şey diyemeyiz.
YanıtlaSil23- “Bütün bilim insanları ön yargılarından tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdürürler.” Önermesine katılmıyorum. Çünkü zaten insan sübjektif bir varlıktır.Bu yüzden ön yargılarından arınmış olmasını bekleyemeyiz.
24- “Bilim, insanın farklı yöntemlerle evreni anlama ve onu açıklama çabasıdır.” önermesine katılıyorum. Çünkü bilim, ilk çağdan bu yana insanların merak duygusunu doyurmak için birşeyler üretme çabasıdır.
25- “Bilim insanları bir konuda araştırma yaparken o konuda var olan önceki teorilerden etkilenirler.” Önermesine katılıyorum. Çünkü bilim birikerek ilerler. Bilim adamı herhangi bir konu hakkında birşeyler araştırırken kendinden önce ki teorileri araştıracak ve ister istemez bundan etkilenecektir.
26- “Bilim insanları bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanırlar.” Önermesine katılıyorum. Çünkü bilimsel bilginin üretilmesi kaçınılmaz olarak yaratıcılık ve hayal gücünü gerektirir. Bence bilimsel bilginin oluşması için hayal gücü ve fikir şarttır.
27- “Bilimsel sorular ve yöntemler tarihi-kültürel ve sosyal durumlara göre değişir “ önermesine katılıyorum. Çünkü bilim adamı bilimsel soruları içinde yaşadığı toplumun ihtiyaçları, gelenek, görenek, dini inanç vb. unsurlarından etkilenir. Bu nedenle, bilim yapıldığı kültürden hem etkilenir hem de onu etkiler.
28-“Bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşturulur.” Önermesine katılmıyorum. Çünkü bilimsel bir bilgiyi oluşturulurken bazen deney ve gözlem yapamayız. Örneğin tarihsel bilgide deney ve gözlem yapamayız.
29- “Bilimsel teoriler insanlar tarafından kurgulanırlar, keşfedilmezler.” Önermesine katılıyorum. Çünkü evren değişim halindedir. bu değişimin de var olan bilgileri yani insanın zihinsel olarak kullandığı hayal gücünü yaratıcılığını ele alır insan ürünü olan şeye yani kurguya dönüştürürler.
30- “Bilim bütün sorulara cevap verir” önermesine katılmıyorum. Çünkü bilimin tüm sorulara cevap verme gibi bir amacı yoktur.
merhaba rahime 28. önermeye bende katılıyorum.verdiğin örnek benimkiyle aynı. bu örneğin 28. önermeye açıklık getirdiğini düşünüyorum.
Silmrb RSK 30. önermene örnek verecek olursam bilim doğa yasalarının var olduğuna cevap verirken neden var olduğuna cevap veremez. ya da biz neden varız? neden bu evrendeyiz? gibi sorulara cvp vermez.
Sil23. önermeyi güzel açıklamışsın canım
Sil22-bu önermeye katılmıyorum. çünkü tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi kesin bir şekilde ispatlanmış olmaz.bilimsel bilgi o günün şartlarında kabul görmüş olabilir. Deneyler tekrar edilerek aynı sonuçlara varılabilir fakat bu onun doğru olduğunu göstermez. O zamanlarda kabul görse bile ilerleyen zamanlarda o bilgi çürütülebilir. bu yüzden kesin bir şekilde ispatlanmış olmaz.
YanıtlaSil23-bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim insanları ön yargılarından tamamen arınmış olarak çalışmalarını sürdürmezler. Örneğin dini yönü ağır basan bir bilim adamı çalışmalarını sürdürürken düşüncelerine mantığına aykırı şeylerle karşılaşabilir. Bu yüzden bir ön yargısı vardır. Çalışmalarını ön yargısız devam ettirebileceğini düşünmüyorum
24-bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilim öznenin nesneyi anlama ve açıklama çabasıdır. Özne insan nesne evren olduğundan bu önerme doğru bir önermedir. Günümüzden geçmişe baktığımızda insanoğlu doğası gereği her şeyi merak etmekte ve bir cevap aramaktadır. Evrenin oluşumu da merak edilmiştir, birçok teori ortaya atılmıştır.farklı yöntemlerle evrenin oluşumu açıklama çalışılmıştır.
25-bu önermeye katılıyorum. Çünkü bir bilim insanı bir konu hakkında araştırma yaparken o konu ile ilgili var olan önceki teorilere bakarlar bilgi sahibi olurlar. Eğer bilim adamının izlediği yol baktığı teorilerle örtüşüyorsa o teorilerden etkilenmiş olur. Zaten bir bili adamı önceden yapılmış çalışmaları, teorileri araştırmadan kendi kafasına göre bir çalışmaya başlayamaz.
26-bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilim insanları her şeyi merak ederler, araştırır, sorgular ,incelerler. Zaten oluşan merak duygusu, merak ettiği konu hakkında hayal kurmasını sağlar. Herkesin hayal gücü farklıdır ve hayal gücünün bir sınırı yoktur. Bence yaratılıcılık her şeyin başıdır. Örneğin birkaç kişiye konserve kutusu verilsin ve bunları değerlendirilmesi istensin.kimi bu konserve kutusundan kalemlik yapar, kimi saksı yapar, kimi abajur yapar, kimi bir oyun malzemesi yapar. İşte bu yaratıcılıktır. Yaratıcılık bu yüzden her şeyin başıdır.
27-bu önermeye katılıyorum. Çünkü bilim insanları araştırmalarını yaparken o dönemin şartlarından, toplumun gelenek ve göreneklerinden, toplumun kültüründen, sosyal ve ekonomik şartlarından etkilenirler. Bu yüzden bilimsel sorular ve yöntemlerde bu durumlardan dolayı değişebilir.
28-bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilimsel bilgi sadece deney ve objektif gözlemler sonucu oluşmaz. Bilimsel bilgi oluşturulurken akıl ve mantık yürütmeden, hayal gücünden ve yaratıcılıktanda yararlanılır. Örneğin tarihi olaylarla ilgili deney yapamayız
29-bu önermeye katılıyorum. Çünkü teoriler insanlar tarafından kurgulanarak oluşturulurlar.
30- bu önermeye katılmıyorum. Çünkü bilim bütün sorulara cevap veremez. Örneğin metafizik ve din konusunda bilim sessiz kalmıştır. Bilim insanları ne kadar çalışmalar, araştırmalar yapsalarda bu konularda kesin ve net bir şekilde cevap verememişlerdir
http://www.kefdergi.com/pdf/18_3/18_3_1.pdf
www.tubitak.com
http://egitimvebilim.ted.org.tr/
http://dusundurensozler.blogspot.com/2007/10/bilim-nedir.html
22.önermeye katılmıyorum. Tekrarlanan deneylerde sonuç benzer çıksa bile bu bilginin kesin olduğu anlamına gelmez. Çünkü bilimsel yöntemde hata olabilir. Veya elde edilen bilgi o günün şartlarına göre elde edilebilen bir bilgi olabilir. Bilim sürekli ilerler. Bu yüzden bilimsel bilgide değişebilir bir kesinliği yoktur.
YanıtlaSil23.önermeye kesinlikle katılmıyorum. Bir insanın tamamen objektif olması imkansızdır. Çünkü insan subjektif bir varlıktır. Ondan objektif olması beklenemez.
24.önermeye kesinlikle katılıyorum. İnsan doğduğu andan itibaren zihninde bir şema oluşturur. Ve insan sürekli olarak öğrenir. Öğrenmeler bu şemaya bağlı olarak gerçekleşir. Örneğin küçükken eli sobaya değen ve eli yanan biri için soba korkunç bir nesnedir.Çünkü şemasında böyle yer edinmiştir.Diğer yandan bu olayı yaşamayan bir birey için soba sadece bir ısınma aracıdır.
25.önermeye katılıyorum. Çünkü bilim birikerek ilerler. Bu yüzden bir bilgiye ulaşabilmek için önceki teorilere bakılmalıdır.
26.önermeye katılıyorum. Çünkü bilgiye ulaşabilmek için öncelikle kurguya ihtiyaç vardır. Kurguda hayal gücüyle yani yaratıcılıkla oluşur.
27.önermeye katılıyorum. Çünkü sosyal durum ve toplum kültürü bilim insanını ister istemez etkiler.
28.önermeye katılmıyorum. Bilimsel bilgi sadece deney ve gözlemle ulaşılmaz. Örneğin tarihi bir savaşla ilgili bilgiye ulaşabilmek için deney yapamayız. Yani bilginin çeşidine göre bilimsel yöntemde değişir.
29.önermeye katılıyorum. Çünkü bilgi insan ürünüdür. Ve insan kurgu yaparak bilgiye ulaşır.
30.önermeye kesinlikle katılmıyorum.Çünkü bilim metafizik,sanat,felsefe gibi disiplinlerdeki sorulara cevap vermez. Zaten bu disiplinlerle ilgilenmez.
Merhaba Dilber, 24.önermeyi güzel açıklamışsın sana katılıyorum.
Sil22.önermeye katılmıyorum çünkü ; bilimsel bilgi Deney ve gözlemle tekrarlanarak doğru olup olmadığı denetlenir. Deney ve gözlemlerden çıkarılan sonuçların mantık açısından doğru olup olmadığı, bilinen öteki bilgilerle çelişip çelişmediği denetlenmektedir.Bu tekrarlanma onun kesin ispatlandiğini göstermez.
YanıtlaSil23.önermeye katılmıyorum.Çünkü bilimsel bilgiler seçilme, kaydedilme, rapor edilme ve
yorumlanma biçimleri sırasında önyargılı olabiliyorlar.Bilim insanının görüşlerinden bilimsel araştırmalardaki
önyargılarınin önüne geçmek biri çok sayıda farklı bilim
insanının takım olarak çalışması gerekmektedir.
24.önermeye katılıyorum çünkü Bilim, evrenin düzenini kuran gerçekliklerden oluşur.
İnsanların, kendisi, dünya ve evren hakkındaki merakı ve yaşadığı dünyayı daha iyi anlama
arzusu da bilimin ortaya çıkmasına ayak olmuştur.Bu yüzden bilim insanların evren hakkındaki gerçeklikleri farklı yöntemlere açıklama anlama çabasıdır.
25.önermeye katılıyorum çünkü Bilim insanlarının benimsedikleri teorileri çalışmalarını
etkilemektedir. Bilim insanlarının zihinsel arka planlarını veya
bakış açlarını oluşturan bütün teoriler onların araştırma
problemi olarak neyi tespit edeceklerini, araştırmayı nasıl
sürdüreceklerini, neleri gözleyeceklerini ve gözlemlerini nasıl
yorumlayacaklarını da etkilemektedir.
26.önermeye katılıyorum çünkü Bilimsel bilgi belli ölçüde doğal dünyanın
gözlenmesine dayansa da insanının hayal ve
yaratıcılığını içermektedir.Bilim tamamen mekanik,
rasyonel ve düzenli bir etkinlik değildir.
Bilimde açıklamaların icadı söz konusu olup bu da
büyük ölçüde bilim insanlarının yaratıcılığını gerekli
kılmaktadır.
Bohr’un atomik spektrum çizgilerinden orbitallere ve
enerji seviyelerine gitmesi bilimde yaratıcılığa bir
örnektir.
27.önermeye katılıyorum çünkü ;Bilim bir insan uğraşı olup bir kültür ortamında bu kültürün
ürünü olan bilim insanları tarafından yapılmaktadır.
Bilim yapıldığı kültürden hem etkilenir hem de onu etkiler.
Kültürel etmenler olarak; sosyal yapı, güç odakları, politikacılar,
sosyoekonomik faktörler, felsefe, din vb. sayılabilir.
Bu sosyal cevre ve kültürler, bulunduğu toplumun ihtiyacına göre bilimsel sorularda değişmektedir. Buna göre farklı teoriler ortaya çıkmaktadır. Örneğin dini inançların birçok zaman değişik şekillerde, bilimsel
çalışmaları etkilediği bilinmektedir.
Hıristiyanlık anlayışında Tanrının evreni en en mükemmel şekilde
yarattığı ve en mükemmel geometrik şeklin de daire olduğu
düşünüldüğü için, dünyanın yörüngesinin daire olması gerektiği
düşünülmüştür.
28.önermeye katılmıyorum çünkü bilimin her alt disiplinlerin kendine özgü yöntemleri ile bilimsel bilgiyi oluşturmaktadır ve her zaman deney ve gözlem yapılmadığı alanlar da oluyor.Ayrıca hayal gücü akil yürütme gibi yöntemlerde bilimsel bilgi oluşurken kullanilir sadece deney ve gözlemle olmaz.
29.önermeye katılıyorum çünkü bilimsel herşey insan ürünü olduğu için, kendi bilgileriyle tanımladığı için var olan bilgileriyle kurgulamaktadir.
30.önermeye katılmıyorum bilim her soruya cevap vermez öyle bir amaci da yoktur.
kaynaklar;fbe.atauni.edu.tr › 2008_2009_Guz › 2_.
euniversite.nku.edu.tr › kullanicidosyalari
www.lisebiyoloji.com › bilim
Merhaba Rojin, tüm önermelere vermiş olduğun görüşler benimkilerle örtüşüyor ve çok iyi açıklamışsın .
SilMerhaba Rojin eleştirisel yaklaşmak istedim ama her konuda aynı düşündüğümüz için yapamadın gerçekten güzel açıklamışsın
Sil22. Önermeye katılmıyorum çünkü bilimde kesinlik diye bir şey yoktur. tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi ispatlanmış olabilir ama kesinlikle ispatlanmış olur diyemeyiz.
YanıtlaSil23. Önermeye katılmıyorum çünkü insanlar ön yargılarından tamamen arınmış olamaz insanın yaşantı şekli ön yargılarını da şekillendirir yani her insanın ön yargıları vardır ama farklı boyutlarda bilim insanları ise belki daha az ön yargıya sahip olabilirler ama tamamen arınmış olamazlar.
24. Önermeye katılıyorum.
25. Önermeye katılıyorum mesela Volta pilin icadında Galvani nin kurbağa bacağı deneyinden etkilenmiş ve onu geliştirerek pili icat etmiştir.
26. Önermeye katılıyorum çünkü aslında insanların bilgi oluştururken, öğrenirken kullandığı en önemli şey merak duygusudur.
27. Önermeye katılıyorum insanın olaylara bakış açısında içinde bulunduğu toplumun çok etkisi vardır. Yani insanın içinde bulunduğu toplumun yapısı bakış açısını, merak düzeyini etkilediği gibi bilimsel soru ve yöntemlerini de etkiler.
28. Önermeye katılmıyorum çünkü sadece deneyler sonucunda bilimsel bilgi olmaz her disiplinin kendine özgü yöntemleri vardır bunlar sonucunda bilimsel bilgi oluşabilir ayrıca bilimsel bilgi için tamamen objektif diyemeyiz.
29.önermeye katılıyorum
30. Önermeye katılmıyorum çünkü bilim bütün sorularla ilgilenmez. Metafizik gibi sorulara da açıklama yapabilir ama cevap vermek zorunda değildir.
Merhaba İmral, 24.önermede neden katıldığını açıklamamışsın. Galiba sende bilimin, ilk çağdan bu yana insanların merak duygusunu doyurmak için birşeyler üretme çabası içinde olduğunu düşünüyorsun.
Sil22)katılmıyorum çünkü bilimde kesinlik yoktur,bilimde hemen hemen her şey görecelidir.Hiçbir teori kesin değildir, hiçbir şey tamamen kanıtlanamaz, çünkü bilimde her zaman bir yanılma payı vardır. Bu bağlamda kesin olarak ıspatlanmış olur ifadesi yanlıştır.Zaten kesin olarak cevap bulunsaydı soru sorulmazdı,bilimde dinamik olmaktan çıkardı.
YanıtlaSil23)Katılıyorum çünkü bilim adamı her zaman objektif davranır. Kişisel çıkar ve isteklerinden ziyade bilginin peşinden gider. Önyargıları, kişisel dugu ve düşünceleri ile işini ayırt etmeyi bilir.
24)Katılıyorum "evreni anlama ve açıklama çabası" ifadesini özellikle bilim tarihine baktığımızda çok iyi görmemiz mümkündür.Bu bağlamda kronometre taşları olan bilim adamlarımız örneğin:gökyüzünü gözlemlemiş anlamaya ve açıklamaya çalışmışlardır.
25)katılıyorum çünkü bilim tarihinde birçok bilim adamının birbirinden etkilendiğini ve daha önce var olan teorileri geliştirdiklerini görmekteyiz.örneğin:aristoteles,socrates,platon üçlüsünü düşüdüğümüzde bu etkiyi görmek kaçınılmazdır.
26)katılıyorum çünkü Bilim adamı geniş bir hayal ve yorumlama gücüne sahiptir. Hayal gücünüz geleceği belirler. Eskiden uçmak insanlar için bir hayalden ibaretti ama hep birilerinin hayali idi. Sonra birileri araştırdı, deneyler yaptı ve başardı. Artık uçaklar aracılığı ile insanlar istedikleri yere uçabiliyor. Hatta uzaya bile çıkabiliyorlar.
27)Katılıyorum çünkü bilim adamlarının her birinin yaşadığı sosyo kültürel çevre birbirinden farklıdır dolayısıyla bilimsel sorularda değişir.
28)katılmıyorum çünkü bilim oluşturulurken dil,mantık,tümevarım,tümdengelim,deney,gözlem,akıl yürütme yoluyla oluşturulur.
29)Katılıyorum çünkü bilimsel yasalar önce zihinde hayal edilir ve tasarlanır(kurgulanır) sonra ispat edilmeye çalışılır.
30)Katılmıyorum çünkü bilimin cevap veremediği birçok soru vardır örneğin:Batıl inançlar nerden geliyor?
http://makinecim.com/bilgi_7504_Bilimsel-Bilgi-Nedir
www.bilgicik.com/yazi/bilim-insaninin-ozellikler
http://kimyaca.com/bilim-adaminin-10-ozelligi/
http://www.uludagsozluk.com/k/bilimsel-kesinlik/
22 katılmıyorum tekrarlanabilen deneyler yapılması bilginin güvenilirliğini artırır ama ileride bilginin çürütülmeyeceği anlamına gelmez bilgide kesinlik yoktur.
YanıtlaSil23 katılmıyorum çünkü yaşanılan çevre kültür bilgi farklılık gösterir.İnsanların şemaları farklıdır ve insan subjektif bir canlıdır o yüzden ön yargılardan arınmış olamaz
24 katılıyorum bilim insanların merak duygusundan oluşmuştur.En çok merak edilen konu evrendir hala açıklanmayan durumlar vardır.Bilim evrenin açıklama ve anlama çabasıdır.
25 katılıyorum çünkü bilim bir bütündür kendinden önceki teoremlerden etkilenerek yeni fikirler ortaya çıkar
26 katılıyorum Temelde yaratıcılık, problem çözmekle ilgilidir. Olaylara farklı açılardan bakma yeteneğidir. Bilim adamları elde ettikleri verileri anlamlı hale getirmek için yaratıcılıklarını kullanırlar.Örneğin:Bohr'un atomik spektrum çizgilerinden orbitallere ve enerji seviyelerine gitmesi bilimde yaratıcılığa bir örnektir
27.önermeye katılıyorum. Zamanın düşünce yapısına , teknolojik yapısına göre bilimsel bilgi değişiklik gösterebilir. Tarih-kültürel ve sosyal durumlar toplumsal yapının temelidir.Bunlar her toplumda kendine özgüdür ve toplumdan topluma değişir.
28 katılmıyorum çünkü deney ve gözlemler bilimin önemli yöntemleridir ama her bilimsel olayda deneyde ve gözlem kullanılmaz bilimsel yöntemleri farklıdır.Din tarih mitolojide deney gözlem kullanılmaz.
29. önermeye katılıyorum kurguda insan zihni hayal dünyası etkilidir. bizim zihnimiz dışında var olan şeylerin kanıtlanması keşifdir. bilimsel bilgiler kurgular sonucu ortaya çıkar keşfedilmezler. Keşif önceden var olan bir şeyi bulmaktır. Kurgulamada ise var olmayan şeyi ortaya çıkarmak amaçlanmıştır.
30 katılmıyorum bilim her soruya cevap vermez .Örneğin Dini konulara cevap vermez .Ayrıca bilimin her konuya cevap verme gibi bir amacı yoktur .
Merhaba Mükafat, 28. önermede mitoloji örneğini kullanman güzel olmuş.
Sil22) katılmıyorum. çünkü hiçbir zaman bilimsel bilgi kesindir dıyemeyız. zaman gectıkce aksi ispat edilebilir. ve insan ürünü olan hiçbirsey için kesindr dıyemeyız.
YanıtlaSil23) katılmıyorum. çünkü her insanın kafasında kalıplaşmış bir düşünce vardır.bu yüzden ön yargılarından tamamen arınmıştır dıyemeyız. zıhnınde var olan bilgiyle hareket ve ona göre değerlendirme yapabilir.
24) katılıyorum. insanların merak etme duygusuyla bilim meydana gelmiştir. cesıtlı yontem ve teknıkler kullanarak kafalarındakı sorulara cevap aramaya calısmıslardır.
25)bu önermeye katılıyorum. var olan teorilerden yola çıkarak kafalarında birseyler kurgularlar. teorıyı eleştirerek kendılerı için dogru veya yanlıs olan kımlarını tartısırlar ve kafalarında yenı olgular oluştururlar.
26)katılıyorum. insanlar bilimsel bilgiyi oluştururken yaratıcılıklarını kullanırlar. örnek olarak yıldız takımlarını verebılırız. kraliçe yıldız takımında insanlar yıldız dizilimini taca benzettıkleri için o takıma kraliçe ismini vermıslerdır. tamaman o zamanda yasayan insanların hayal gücüyle isimlendirilmiştir ve halada kullanılmaktadır.
27) katılıyorum. çünkü her devirde insanlar farklı düşünmüşlerdir. ve farklı kültürlerde farklı düşüncede insanlar yetişmiştir. bu yuzden kültür ve ortam farklılığı insanların düşünceleri üstünde bir etki yaratır.
28)katılmıyorum. burada 'sadece' kelimesinin kullanılması yanlış bir tanımın oluşmasına yol açmıctır. bilimsel bilginin oluşmasında bircok bilimsel süreç vardır. bunu sadece gözlem ve deney olarak sınırlandıramayız.
29)katılıyorum teoriler yasaların nasıl oluştugunun nedenlerının bir acıklamasıdır. ve bu açıklamalar insanlar ürünü olduğundan yaratıcılık ve kurguda devreye girmektedir.
30) katılmıyorum. bilimin yetersiz kaldığı ve cevap veremediği sorular mutlaka vardır.
22.önermeye katılmıyorum. Deney tekrarlandığında kesin olarak doğruya ulaşılacağı söylenemez. Ortamda hesaplanamayan, bilinmeyen değişkenler olabilir. Kesin ispat ifadesi çok iddialı.
YanıtlaSil23.önermeye katılmıyorum. Bilim adamları da insan onlarında sosyal çevreleri, şemaları var. Amaçları objektif olmaya çalışmak olsa da bunlardan tamamen kopmayı başaramazlar.
24.önermeye katılıyorum. Bunlara ilave olarak bilimsel araştırmalar sonucunda elde edilen teknolojik gelişmeler sayesinde hayat standartları iyileşir.
25.önermeye katılıyorum. Daha önce yapılan deneyimlerden faydalanırlar katılmadıkları yerler varsa da o kısımdan itibaren çalışmalarını derinleştirirler.
26.önermeye katılıyorum. Bilim insani öğelerden bağımsız olamaz. Bilimsel bilgiye ulaşmadaki hayal gücü doğal dünyanın gözlemlenmesi ve onun üzerinde çıkarımlar yapılmasına da dayanır.
27.önermeye katılıyorum. Bilim insan ürünüdür. Bilim adamı kendini insani özelliklerinden ve çevreden soyutlayamaz.
28.önermeye katılmıyorum. Deney yapamayacağımız disiplinler var.
29.önermeye katılıyorum. Teorilerin yahut yasaların hepsi insan ürünüdür. İnsanoğlu var olan bilgilerini var olan dili kullanarak bilgilerini açıklamaya çalışır. Fakat maddeler arası etkileşimleri hiçbir zaman mutlak olarak açıklayamaz. Yani hepsi kurgudur.
30.önerme katılmıyorum. Bilim her zaman tüm sorulara cevap veremez.
www.tubitak.com
www.wikiorgpedia.
22. Önermeye katılmıyorum. Çünkü : Bilimde kesinlik yoktur yani yasalar teoriler bile değişebilir. bu yüzden tekrarlanabilen deneylerle bilimsel bilgi kesin elde edilemez.
YanıtlaSil23. Önermeye katılmıyorum. Çünkü : Bilim insanlarının yaşadığı ortama göre ön yargıları farklı farklı oluşur ve bu ön yargılarını çalışmalarına yansıtırlar.
24. Önermeye katılıyorum. Çünkü : İnsan doğası gereğince yaşadığı çevreyi ve evreni merak eder. Bu yüzden de açıklamaya çalışır.
25. Önermeye katılıyorum. Çünkü : Bilim insanları araştırma yapmadan önce o konuda daha önce neler yapıldığını bilir. Araştırma yaparken de önceki teorileri göz önünde bulundurur ve etkilenir.
26. Önermeye katılıyorum. Çünkü : Yaratıcı olmayan bir insan farlı şeyleri ortaya çıkaramaz yani bir bilim insanında bulunması gereken özelliklerden biriside yaratıcı bir hayal gücüne sahip olması gerekir.
27. Önermeye katılıyorum. Çünkü : Bilim toplumun ihtiyaçlarına göre yönlenir. Tarihi-kültürel ve sosyal durumlar önemlidir.
28. Önermeye katılmıyorum. Çünkü : Bilim deyince sadece fen bilimleri anlaşılmamalıdır. Sosyal bilimler,formel bilimlerde vardır. Örneğin tarih araştırılırken deney ve gözlem kullanılmaz farklı yöntemlerde vardır. Ayrıca insan suje olduğu için objektiflik çok azdır.
29. Önermeye katılıyorum. Çünkü : Teoriler insan kaynaklı olduğu için kurgu gerektirir. Kurgulanmadan ortaya çıkmaz.
30. Önermeye katılmıyorum. Çünkü : Bilim tüm sorulara cevap vermeye çalışır ancak veremez. Tüm sorulara cevap vermiş olsaydı eleştiriye açık olmazdı ve gelişemezdi.
www.evren.org
http://bigalioglu.blogcu.com/tez-hipotez-teori-yasa-bilimsel-yontem-bilimsel-dusunce-bi/2870583
http://www.nedirnedemek.com/teori-nedir-teori-ne-demek